Struktura vyučovací hodiny ve třídě se začleněným žákem se speciálními potřebami. Radmila Bémová, Klára Tejmarová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Struktura vyučovací hodiny ve třídě se začleněným žákem se speciálními potřebami. Radmila Bémová, Klára Tejmarová"

Transkript

1 Struktura vyučovací hodiny ve třídě se začleněným žákem se speciálními potřebami Radmila Bémová, Klára Tejmarová

2 struktura vyučovací hodiny začleněného žáka by měla odpovídat struktuře hodiny všech ostatních žáků v dané třídě základním pravidlem je zapojovat začleněného žáka do veškeré činnosti třídy, je-li to možné. A to i tehdy, kdy se obsah jeho činnosti liší od látky, kterou probírá třída. Důležité je, aby zůstala zachována forma činnosti.

3 společná práce se třídou vždy má přednost před individuální (oddělenou) prací forma činnosti je zachována (je-li možné/vhodné) obsah činnosti (učiva) může být odlišný asistent pedagoga pomáhá žákovi, je-li třeba

4 individuální práce vyučovací předmět, forma a způsob činnosti jsou zachovány učitel zadává, kontroluje a hodnotí práci v některé části hodiny se učitel individuálně věnuje žákovi dochází ke střídání činností (opakování, nová látka, oddech)

5 vlastivěda běžná třída základní školy, cca 25 žáků, integrovaný žák Jakub, asistent pedagoga vyučovací hodina, učivo o mapách. Učitel má přinesené mapy, na tabuli připravená barevná políčka a mapové značky. Se třídou prohlíží mapy, do dvojice jeden exemplář, hovoří o barvách, značkách. Jakub pracuje s asistentem. práce s tabulí. Děti doplňují k barevným políčkům a značkám názvy. Jakub místo psaní na tabuli přikládá lísteček s příslušným názvem (výběr ze dvou či více). práce ve skupinách. Učitel zadává skupinám úkoly, co mají najít a na mapě označit (např. 2 pohoří, 1 město, 2 vesnice, 2 řeky, 3 kostely, 1 pramen apod.). Jakub v jedné ze skupin, dostane jednodušší úkol (např. najít řeku). zápis do sešitu. Jakub s asistentem zjednodušený zápis, doplňuje, lepí, vybarvuje atp. Popřípadě skládá puzzle - mapa ČR apod.

6 další vyučovací hodina, učivo: plán města, plánek cesty. Děti objeví ve třídě čtyři plánky. Úkol pro skupiny. Každá má jít podle svého plánku k cíli. Nejprve ve třídě - seznámení se s plánky, děti ve skupinách usoudí, odkud kam asi půjdou. Jakub je součástí jedné ze skupin. Skupiny v cíli najdou zadání dalšího úkolu, který budou dělat ve třídě. práce ve skupinách. Děti dostanou půl brambory (= hora), mají za úkol každý do svého sešitu vyrobit mapu vrstevnice, ukrajováním brambory a obkreslováním. Jakub ve své skupině. samostatná práce. Děti se snaží nakreslit plánek cesty ze školy domů, jak si ji pamatují. Jakub s asistentem, jednodušší úkol, dle schopností. v dalších hodinách těžší učivo, Jakub s asistentem připravuje soutěž pro třídu. Vystřihuje části map se zvýrazněnou mapovou značkou, děti pak do připravených formulářů mají doplnit, co značka zastupuje (hrad, pramen, vlaková zastávka apod.), nebo odpovědět na otázku. Tyto části map s otázkami Jakub nalepí na velký papír a vyvěsí ve třídě. Děti mají týden na vyplnění formuláře a odevzdání Jakubovi. Ten s asistentem zkontroluje a vyhodnotí, odmění výherce soutěže.

7 jiná vyučovací hodina, učivo o Karlu IV. Učitel základní informace o životě Karla IV., Jakub poslouchá. Později již náročné sledovat výklad, a tak si čte s asistentem komiks o životě Karla IV. procvičování, práce ve skupině. Skupiny dostanou komiks, mají si s jeho pomocí vybavit, co slyšely ve výkladu o Karlu IV. Poté zápis do sešitu. Jakub vybarvuje, lepí, doplňuje. dvojice dostanou za úkol vytvořit krátký referát o nějaké gotické stavbě. Jakub také dostane úkol, sestavuje referát s pomocí asistenta. Po přednesení referátů dvojic Jakub materiály kompletuje do sborníků, třídí podle typu stavby (kostely, hrady, mosty apod.). Toto dělá s asistentem v době, kdy děti probírají těžší učivo či píšou zápis apod.

8 další vyučovací hodina, život ve středověku. Děti probírají složitější vztahy, Jakub s asistentem má obrázky řemesel a lístečky s jejich popisem. Přiřazuje k sobě, lepí na papír, poté ho učitel vyzve, aby řemesla prezentoval třídě. Učitel klade dětem otázky, diskuse o středověkých řemeslech. zápis do sešitu. Jakub krátký zápis, poté dostane puzzle korunovačních klenotů. Na rubové straně dílků jsou čísla, na každém je jedno. Ta jsou výsledky početních operací, které jsou na pomocné mřížce. Jakub vypočítá příklad, přiloží kartičku s výsledkem, nakonec takto složí puzzle.

9 práce ve skupinách. Učitel má velký plánek Karlova mostu se seznamem soch a sousoší. Poté si žáci vylosují každý jednu sochu či sousoší. Rozdělí se do skupin podle typu sochy či sousoší: 1) muži, 2) ženy, 3) skupiny, 4) Svatá rodina, Pieta či kříž (při plném počtu dětí nejspíše 2 skupiny sousoší, 2 skupiny muži a 1 skupina dohromady ženy + Svatá rodina). Skupiny obdrží materiály ke své práci, každý má zpracovat referát o své soše či sousoší. Možno dopracovat doma. Jakub si též vylosuje a účastní se práce, s pomocí asistenta či učitele. hodina výtvarné výchovy, deskové malby Mistra Theodorika na Karlštejně. Skupinová práce, Jakub ve své skupině. Děti dostanou černobílé kopie deskových maleb, dobarvují je vodovkami, lepí na velké papíry, dokreslují, koláž. Cílem je vytvořit pak z prací skupin interiér, který se podobá vnitřku Křížové kaple na Karlšteně (děti mají k dispozici fotografie).

10 přírodověda běžná třída základní školy, cca 25 žáků, integrovaný žák Jakub, asistent pedagoga vyučovací hodina, učivo o lesních společenstvech. Skupinová práce. Učitel rozdá skupinám každé mapu části ČR. Úkolem je najít na ní lesy, zapsat názvy. Jakub v jedné ze skupin. společná práce. Učitel se ptá: co je to les, děti dávají návrhy. Jakub se zapojí také, nebo má s asistentem k dispozici obrázky lesa. Další otázka, jak se mění les v průběhu roku? Děti se vrátí do skupin, mají za úkol vyhledat na internetu obrázky lesa v daném ročním období (v případě, že jsou 4 skupiny, a mají k dispozici počítačovou učebnu, v opačném případě alternativa: vyhledání v encyklopediích apod.). Jakub práce s asistentem, třídí obrázky podle ročních období.

11 společná práce. Učitel zobrazí ve třídě velkou mapu vztahů mezi rostlinami a živočichy v lese (způsob obživy apod.) a mapky konkrétních příkladů potravní pyramidy. Diskuse o vztazích. Jakub má za úkol vyhledat v mapkách známé živočichy a rostliny. individuální práce: pracovní listy. Žáci dostanou vyobrazení lesních společenstev - u jednotlivých živočichů a rostlin jsou obdélníčky na doplnění jména. K dispozici je výběr. Jakub s asistentem pedagoga.

12 společná práce. Na tabuli jsou názvy živočichů. Děti označují ty, kteří žijí v lese. Jakub se třídou. Individuální práce. Každý žák si vylosuje kartičku s názvem živočicha žijícího v lese. Má za úkol s pomocí materiálů (učebnice, karta s informací o živočichovi apod.) shromáždit základní informace o něm: kde žije, čím se živí, stavba těla, zvláštnosti apod.. Zapíše na zvláštní kartičku. Jakub také. skupinová práce. Skupiny dostanou přidělenou skupinu živočichů: hmyz, ptáci, obojživelníci a plazi, bezobratlí, savci apod. Mají za úkol vybrat z hromádky kartiček s informacemi o živočichovi (předchozí individuální práce) příslušné kartičky. Shromáždí ve své skupině a posléze proběhnou prezentace skupin (představí svou třídu živočichů). Jakub je členem jedné skupiny, prezentuje živočicha, kterého zná.

13 individuální práce. Děti dostanou tabulku s názvy lesních ptáků a s jednotlivými okruhy informací, týkajících se jejich vzhledu a života. Doplňují tabulku za dohledu asistenta. Jakub práce ve dvojici (a s pomocí učitele). Se spolužákem Jakub vyrobí z karet atlas lesních živočichů - sestaví z karet, které žáci předtím vyrobili, budou tam oddíly podle tříd (tak, jak byly rozdělené skupiny), vyrobí k atlasu desky. domácí úkol. Žáci dostanou schéma mraveniště, nalepí si ho do sešitu. Za úkol mají sehnat jakoukoli zajímavost ze života mravenců. Jakub má za úkol vybarvit mraveniště a dokreslit mravence. domácí úkol. Příprava na další hodinu. Děti natrhají listy stromů (na podzim nasbírají).

14 další vyučovací hodina: rostliny. Skupinová práce. Děti ve skupinách hrají pexeso. Lesní byliny, stromy apod. Jakub v jedné ze skupin. skupinová práce. Práce s textem. Děti dostanou ke zpracování (přečtení a výtahu základních informací) text o rozdělení rostlin v lese. Poté prezentace. Jakub práce s asistentem. Tentýž text jako skupiny (avšak abstrakt). Je rozstříhán na odstavce, u každého odstavce je zvýrazněno jedno slovo. K tomu dostane Jakub kartičku s jednotlivými slovy ve sloupečku (jde o táž slova, která jsou zvýrazněná v textu). Má je za úkol přečíst. Poté seřadí odstavce podle pořadí slov ve sloupečku, nalepí ve správném pořadí na papír. Tento text, oxeroxovaný, poslouží spolužákům jako výpisky z hodiny.

15 individuální práce. Práce s listy. Část listů se žáci naučí usušit a vylisovat. Druhou část využijí k frotáži barevnými pastelkami (pastely). Jakub se třídou. zápis do sešitu. Jakub jen krátký zápis, poté práce s asistentem: zpracování vylisovaných listů do zvláštní knihy - herbáře. skupinová práce, výroba herbáře lesních bylin. Dlouhodobý úkol, sestávající z návštěvy lesa, sběru zástupců jendotlivých bylin, zápisu místa sběru, techniky lisování, vytvoření herbářového listu s informacemi o rostlině. společná práce. Ochrana lesa a lesní produkty. Výklad + diskuse, Jakub se účastní. Je-li již unavený, může jít dozadu do třídy a dostane sešit, ve kterém se vyhledávají různé postavy a předměty ve složitých obrázcích. Pro Jakuba relaxace.

Příprava na hodinu přírodovědy

Příprava na hodinu přírodovědy Příprava na hodinu přírodovědy Určeno pro 5.ročník ZŠ Realizováno s 20 žáky Cíl: Organizace: Časová dotace: Obsah: Pomůcky: Třídění živočichů procvičování a upevňování učiva za pomoci počítačového programu

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

TÉMA: Praha hlavní město České republiky

TÉMA: Praha hlavní město České republiky TÉMA: Praha hlavní město České republiky Cíle a časové rozvržení přípravy: a) Opakování učiva o České republice b) Seznámení s učivem o našem hlavním městě formou skupinové a samostatné práce žáků s využitím

Více

VLASTIVĚDA / 4. ROČNÍK. Strategie (metody a formy práce)

VLASTIVĚDA / 4. ROČNÍK. Strategie (metody a formy práce) VLASTIVĚDA / 4. ROČNÍK Učivo Čas Strategie (metody a formy práce) Pomůcky Pravěk Kapitola o čase České země v pravěku 3 práce ve dvojicích přiřazování letopočtů staletí a tisíciletí samostatná práce vyhledávání

Více

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026)

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026) Manuál č. 6 NÁZEV HODINY/TÉMA: MENU Časová jednotka (vyuč.hod.): 1 h (45 minut) Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: třetí Obor vzdělání: 3letý Použité metody: Myšlenková mapa, Alfa box, Pětilístek

Více

Název: Co všechno poskytuje les

Název: Co všechno poskytuje les Název: Co všechno poskytuje les Téma: Využití lesa, jak se využíval les v minulosti, stará řemesla Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Výukové materiály Předmět (obor): prvouka,

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE. Teorie a didaktika výchovy ke zdraví 2. Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta TÉMA: PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY

SEMINÁRNÍ PRÁCE. Teorie a didaktika výchovy ke zdraví 2. Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta TÉMA: PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta SEMINÁRNÍ PRÁCE Teorie a didaktika výchovy ke zdraví 2 TÉMA: PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY Vypracovala : Sylva Ježová UČO 174127 ZS1MK_RZT2 Akadem. rok 2009/10

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

Rozmanitosti přírody - 4. ročník

Rozmanitosti přírody - 4. ročník Rozmanitosti přírody - 4. ročník 1. Živá a neživá příroda prezentace - opakování a prohlubování učiva ze 3. roč. K: komunikativní, k učení K. výstup: - opakuje učivo ze 3. ročníku - vysvětlí pojmy živá

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTŮ INTEGROVANÉHO ŽÁKA

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTŮ INTEGROVANÉHO ŽÁKA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTŮ INTEGROVANÉHO ŽÁKA Časové, organizační a obsahové vymezení Ve všech předmětech platí stejná časová dotace jako pro žáky bez integrace. Žáka zapojujeme do všech činností a práce

Více

Výuka v blocích ve 4. ročníku

Výuka v blocích ve 4. ročníku Výuka v blocích ve 4. ročníku Zpracovala: Ivana Krumplová Obsah: 1. Kontext 2. Východiska 3. Anotace 4. Cíle 5. Realizace projektu 6. Přílohy 1. KONTEXT Základní škola Krásovy domky Pelhřimov je zapojena

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 3 týdně, povinný MKŽ: Naše vlast Výsledky vzdělávání Učivo Průřezová témata přesahy do učebních bloků: Žák: vyhledá ČR na mapě Evropy pojmenuje nejdůležitější pohoří ČR, nížiny ČR vysvětlí pojmy povodí,

Více

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK ,,VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Země ve vesmíru? žák

Více

Příprava na hodinu prvouky

Příprava na hodinu prvouky Příprava na hodinu prvouky Cíl: Určeno pro žáky 2. a 3. ročníku ZŠ Realizováno s 19 žáky Pozorování života živočichů v ročních obdobích, popis známých živočichů, význam živočichů v přírodě a pro člověka,

Více

Lidské tělo, zdraví, návštěva lékaře

Lidské tělo, zdraví, návštěva lékaře Lidské tělo, zdraví, návštěva lékaře Konverzace z angličtiny autorka: Mgr. Nikola Němcová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034 I.

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Želiv Novými

Více

Lucemburkové na českém trůně. Skládačka

Lucemburkové na českém trůně. Skládačka Lucemburkové na českém trůně Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

Téma: Evropské státy a jejich hlavní města

Téma: Evropské státy a jejich hlavní města Vlastivěda s využitím vzdělávacího počítačového programu ve výuce v 5.ročníku Téma: Evropské státy a jejich hlavní města Cíl: 1/Využití vzdělávacího programu k procvičování učiva. 2/Samostatné vyhledávání

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Evropa Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 7. ročník

Více

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Biosféra tropické deštné lesy Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Biosféra tropické deštné lesy Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_03_Z6E_28 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení šablony/označení sady VY_32_INOVACE_04_M3 M 3

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení šablony/označení sady VY_32_INOVACE_04_M3 M 3 Záznamový arch Název školy: Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2499 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace

Více

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Psaní velkých písmen Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Ročník 2. Anotace

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Živočichové živočišné třídy Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník)

Více

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle BP 1 Přírodovědná oblast vzdělávání Cílová skupina: Základní škola, druhý stupeň Kraj/ cíle jsou od sebe vzdáleny (v km): 13 Cíl I: České vinařství Chrámce s.r.o. Cíl II: Oblastní muzeum v Mostě, příspěvková

Více

Přírodověda ve čtvrtém ročníku základní školy s využitím ICT ve výuce

Přírodověda ve čtvrtém ročníku základní školy s využitím ICT ve výuce Přírodověda ve čtvrtém ročníku základní školy s využitím ICT ve výuce Téma: Živá příroda houby Kňavová Michaela Cíl: Seznámení s živou přírodou houby (jejich stavba, výživa, dělení, význam pro člověka).naučit

Více

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení duben květen červen LÉTO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ OPAKOVÁNÍ Ptáci domácí Hospodářská zvířata Na louce- rostliny Na louce- živočichové Na poli- rostliny Na poli- živočichové V lese a u lesa- stromy V lese a u

Více

Pestrý svět. k průřezovému tématu Multikulturní výchova. Příloha ŠVP ZV Škola hrou. Autor projektu: Charlotta Kurcová

Pestrý svět. k průřezovému tématu Multikulturní výchova. Příloha ŠVP ZV Škola hrou. Autor projektu: Charlotta Kurcová 1 Příloha č.6 k ŠVP Škola hrou Projekt P4 Pestrý svět Autor projektu: Charlotta Kurcová k průřezovému tématu Multikulturní výchova Příloha ŠVP ZV Škola hrou Schválila dne Mgr.Charlotta Kurcová ředitelka

Více

m.1.2. v prohlížeči vyhledat velikost katastrálního území a porovnat Jazyková komunikace ČESKÝ JAZYK 1. stupeň 1. období skládání slov, čtení textu

m.1.2. v prohlížeči vyhledat velikost katastrálního území a porovnat Jazyková komunikace ČESKÝ JAZYK 1. stupeň 1. období skládání slov, čtení textu Souhrnný 101 Ročník: 1 Matematika a její aplikace MATEMATIKA porovnávání čísel do 20, sčítání a odčítání do 20 M m.1.1. seřadit názvy vesnic podle velikosti území, odpovědět na otázky. Mapa se po kliknutí

Více

Plán environmentální výchovy. pro školní rok 2015/ 2016

Plán environmentální výchovy. pro školní rok 2015/ 2016 Plán environmentální výchovy pro školní rok 2015/ 2016 Základní škola a mateřská škola Hať Na Chromině 2 747 16 1) mapování Počet žáků: 215 Počet pedagogických členů: 18 Zpracovala: Mgr. Šárka Badurová

Více

Prvouka ve 2. ročníku ZŠ s využitím ICT ve výuce

Prvouka ve 2. ročníku ZŠ s využitím ICT ve výuce Prvouka ve 2. ročníku ZŠ s využitím ICT ve výuce Téma: Lidské tělo Cíl: Procvičit učivo prvouky pro 2. ročník ZŠ, téma Lidské tělo. Pojmy k procvičení: hlava - brada, čelo, temeno, týl trup prsa, bok břicho,

Více

01 Včela medonosná Metodický list

01 Včela medonosná Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 01 Včela medonosná Metodický

Více

I. Pozorování zvířat (psa) a zhotovení odlitků jeho stopy

I. Pozorování zvířat (psa) a zhotovení odlitků jeho stopy Živočichové Ekologická výchova autorka: Mgr. Ivana Niklová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034 Předpokládaný čas: 8 vyučovacích hodiny

Více

Rodinná výchova : Problémy dívek v dospívání

Rodinná výchova : Problémy dívek v dospívání Rodinná výchova : Problémy dívek v dospívání Hodina proběhne v počítačové učebně naší školy. Přítomno 9 žákyň 1. ročníku PrŠ. 1. Seznámení s úkolem hodiny. 2. Zadání opakovacích úkolů / samostatná práce

Více

Průřezová témata: - enviromentální výchova pozitivní vztah k přírodě, ochraně životního prostředí

Průřezová témata: - enviromentální výchova pozitivní vztah k přírodě, ochraně životního prostředí A) ÚVOD Téma: Ovoce a zelenina Mezioborové vztahy: - pracovní vyučování pomocí plastelíny se pokusí vymodelovat různé druhy ovoce a zeleniny, pracuje s různými materiály, dodržuje bezpečnost při práci

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Německý jazyk Období: 3. období Počet hodin ročník: 0 66 66 66 Učební texty: 1 3. období A) Cíle vzdělávací

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Rozlišování jednotek, desítek, stovek a tisíce

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Rozlišování jednotek, desítek, stovek a tisíce VY_32_INOVACE_ MRL_V 2 2 Šablona č. 5, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Tematický okruh Číselná řada 0-000 Téma Rozlišování jednotek, desítek,

Více

Plán na 13. týden ( listopadu 2018)

Plán na 13. týden ( listopadu 2018) Plán na 13. týden (26. 30. listopadu 2018) Český jazyk str. 37-39 Čtení str. 50, 58 Psaní str. 24-25 Matematika str. 20-23, 19 dokončení. Prvouka str. 13-14 Plán na 12. týden (19. 23. listopadu 2018) Český

Více

Náměty na zapojení žáka s LMP ve 4. ročníku při výuce vzorů podstatných jmen Autor: PhDr. Kamila Balharová, Mgr. Jitka Altmanová

Náměty na zapojení žáka s LMP ve 4. ročníku při výuce vzorů podstatných jmen Autor: PhDr. Kamila Balharová, Mgr. Jitka Altmanová Příklad výukové aktivity k vybrané minimální doporučené úrovni pro úpravy očekávaných výstupů Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Podstatná jména a jejich vzory Náměty na zapojení žáka s LMP ve 4.

Více

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h)

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) 2.1 Základy marketingové strategie (2,5h) Učitelé se seznámí se základní marketingovou terminologií a s možnými cestami rozvoje firmy. V

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_01_03_MAT_Pr

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_01_03_MAT_Pr Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_01_03_MAT_Pr CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu Název projektu Kvalitní výuka za podpory ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3646 Název školy Základní škola Ohrazenice, okres Semily

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou Mikuláš práce s básničkou Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Mikuláš práce s básničkou Stručná anotace učební jednotky Žáci

Více

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. Metodika projektu CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka 2014 Zpracoval garant projektu Mgr.Radek Procházka s kolektivem Z Š a

Více

Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026) Manuál č. 15

Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026) Manuál č. 15 Manuál č. 15 NÁZEV HODINY/TÉMA: OPERACE S REÁLNÝMI ČÍSLY Časová jednotka (vyuč.hod.): 1h (45min.) Vyučovací předmět: Matematika Ročník: první Obor vzdělání: 3letý Použité metody: Hra s čísly, Práce s textem,

Více

Projekt: Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí školního vzdělávacího programu

Projekt: Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí školního vzdělávacího programu Projekt: Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí školního vzdělávacího programu O B S A H Přírodověda 4. ročník (Mgr. Lucie Vorlíčková).... 5 Živá a neživá příroda....... 5 Houby..... 6 Dělení živočichů......

Více

Zoologie, živočichové a prostředí

Zoologie, živočichové a prostředí Šablona č. I, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Přírodopis Přírodopis Zoologie, živočichové a prostředí Ekosystém Ročník 8. Anotace Materiál slouží pro přiblížení pojmu ekosystém

Více

Vyjmenovaná slova po S opakování

Vyjmenovaná slova po S opakování Vyjmenovaná slova po S opakování Popis V této hodině si s žáky budeme opakovat problematiku vyjmenovaných slov po S. Nejdříve bez použití ICT za pomoci básniček, hádanek a různých her v prostorách třídy

Více

Časový a tematický plán ve školním roce 2017/18. Termín Učivo Strana

Časový a tematický plán ve školním roce 2017/18. Termín Učivo Strana Časový a tematický plán ve školním roce 2017/18 Předmět: Český jazyk Učebnice: nakl. Nová škola Třída: IV. A,B, C Počet hodin týdně: 5 Vyučující: M. Michálková, Z. Křišťálová, M. Marešová Pozn. S = sloh

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: Téma: Příroda kolem nás Ročník: 1 Počet vyučovacích hodin: 4 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Motivace Můžete děti rozdělit do skupin mohou soutěžit Tajenka Návštěvníci a spolubydlící Kde kdo

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové ( = téma OSV č. 22) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané

Více

Kuba v obrazech - Největší ostrov Karibiku

Kuba v obrazech - Největší ostrov Karibiku Kuba v obrazech - Největší ostrov Karibiku Metodika Tato prezentace v programu PowerPoint vznikla pro rychlé seznámení žáků s tímto ostrovem. Na 20 snímcích plných obrázků se žáci seznámí se základními

Více

Scénář hodiny matematiky ve 4. třídě ( )

Scénář hodiny matematiky ve 4. třídě ( ) Scénář hodiny matematiky ve 4. třídě (20.10.2010) Vypracovaly: Zuzana Muchová + Jitka Bukvičková, Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, 4. ročník Téma: Zlomky opakování Pomůcky: lístečky s příklady (lehčí do 100

Více

Koncepce domácí přípravy žáků

Koncepce domácí přípravy žáků příspěvková organizace Komenského 268 763 61 Napajedla tel.: +420 577 944 182 tel. ředitelna: +420 577 941 688 fax: +420 577 941 689 www.1zsnapajedla.cz info@1zsnapajedla.cz Koncepce domácí přípravy žáků

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura 2. ročník, 2016/2017 časově-tematický plán Učebnice a jiné materiály: Český jazyk 2 (Prodos modrá řada) Český jazyk 2 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Čítanka 2 (Prodos modrá

Více

Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160. Roční plán EVVO

Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160. Roční plán EVVO Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160 Roční plán školní rok 2009/2010 Tento rok s názvem: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima A. Krátkodobé cíle KALENDÁŘNÍ TÉMATICKÝ NAVRHOVANÉ

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 Sada metodických listů: KABINET PŘÍRODOPISU Název

Více

koordinátor EVVO stupně stupně září - říjen I. stupeň okolí školy lesopark Karviná Ráj samostatná práce, diskuze a sdělení společných závěrů všem

koordinátor EVVO stupně stupně září - říjen I. stupeň okolí školy lesopark Karviná Ráj samostatná práce, diskuze a sdělení společných závěrů všem Roční program na školní rok 2012-13 (1. část měsíční harmonogram) aktivity Výstupy/cíle termín účast hodnocení zodpovídá plán dopracování a upřesnění, aktualizace ŠVP na školní rok 2011/12 Najdi svůj červený

Více

Co si povídají popelnice v Jesenici

Co si povídají popelnice v Jesenici Co si povídají popelnice v Jesenici Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Co si povídají popelnice v Jesenici Stručná anotace

Více

Projekt Odyssea, Gotická kultura - úvod

Projekt Odyssea,  Gotická kultura - úvod Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Poslední Přemyslovci, Lucemburkové opakování Gotická kultura - úvod Časový rozsah lekce 2 vyučovací

Více

Srovnání historických období pracovní listy

Srovnání historických období pracovní listy VY_52_INOVACE_CVSD2_29_4B Ročník: 4. Srovnání historických období pracovní listy Vzdělávací oblast: Člověk ve světě místo kde ţijeme Anotace: Autor: Tento výukový materiál je určen pro skupinovou práci

Více

01 Báječné místo pro život Metodický list

01 Báječné místo pro život Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 01 Báječné místo pro

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 (0007, 0003) Sada metodických listů: MK 1. stupeň

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

koordinátor EVVO stupně stupně říjen žáci 2. ročníků

koordinátor EVVO stupně stupně říjen žáci 2. ročníků Roční program EVVO na rok 2014-15 (1. část měsíční harmonogram) aktivity Výstupy/cíle termín účast hodnocení zodpovídá plán EVVO dopracování a upřesnění, aktualizace ŠVP na rok 2014/15 Odpady a jejich

Více

Metodika k projektovému dni/víkendu/týdnu

Metodika k projektovému dni/víkendu/týdnu Metodika k projektovému dni/víkendu/týdnu Název projektového dne Jevíčko Anotace Projekt Jevíčko je koncipován jako týdenní (pět vyučovacích dnů) projekt. V projektu jsou propojeny předměty dějepis, fyzika,

Více

Projekt Shodná zobrazení

Projekt Shodná zobrazení Projekt Shodná zobrazení Matematika 9. ročník Část I. Metoda: skupinová práce pro 12 až 15 dětí Časová náročnost: 2 3 hodiny Postup práce teoretická část zopakování základních pojmů a vlastností Pojmy:

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Ročník: 4. Vzdělávací předmět: Vlastivěda Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby

Více

Je pokryv kůže jednotlivých tříd obratlovců stejný? Proč se povrch těl obratlovců tolik liší? Jaké různé deriváty kůže lze u obratlovců nalézt?

Je pokryv kůže jednotlivých tříd obratlovců stejný? Proč se povrch těl obratlovců tolik liší? Jaké různé deriváty kůže lze u obratlovců nalézt? Je pokryv kůže jednotlivých tříd obratlovců stejný? Proč se povrch těl obratlovců tolik liší? Jaké různé deriváty kůže lze u obratlovců nalézt? ZŠ Dubňany 27 badatele.cz / Peří, chlupy, šupiny / Sdružení

Více

Symboly našeho státu. Najdeš vlajku naší země? Nech "odlétnout" vlajky, které nám nepatří. Úvod. ymboly našeho stá. Jaké má barvy naše vlajka?

Symboly našeho státu. Najdeš vlajku naší země? Nech odlétnout vlajky, které nám nepatří. Úvod. ymboly našeho stá. Jaké má barvy naše vlajka? ymboly našeho stá Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 3 výukový materiál Název: Symboly našeho státu Autor: Mgr.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

Tematický plán učiva. Předmět : ČAJS Školní rok : Třída-ročník : 4. Vyučující : Věra Ondrová

Tematický plán učiva. Předmět : ČAJS Školní rok : Třída-ročník : 4. Vyučující : Věra Ondrová Tematický plán učiva Předmět : ČAJS Školní rok : 2012-2013 Třída-ročník : 4. Vyučující : Věra Ondrová 1. Rozumí barevné grafice a značkám v turistické mapě místní krajiny, čte z mapy ČR. 2. Určuje světové

Více

koordinátor EVVO, vypracování plánu, začlenění průřezového tématu EV do vybraných předmětů koordinátor EVVO

koordinátor EVVO, vypracování plánu, začlenění průřezového tématu EV do vybraných předmětů koordinátor EVVO Roční program EVVO na školní rok 2015-16 (1. část měsíční harmonogram) aktivity Výstupy/cíle termín účast hodnocení zodpovídá plán EVVO dopracování a upřesnění, aktualizace ŠVP na školní rok 2015/16 Odpady

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_478 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

pracovní listy UMĚNÍ a KULTURA zpracovala Jaroslava Kačírová Mgr. Lenka Lídlová Mgr. Libuše Šťovíková

pracovní listy UMĚNÍ a KULTURA zpracovala Jaroslava Kačírová Mgr. Lenka Lídlová Mgr. Libuše Šťovíková pracovní listy UMĚNÍ a KULTURA zpracovala Jaroslava Kačírová Mgr. Lenka Lídlová Mgr. Libuše Šťovíková OBSAH PRACOVNÍ LIST č. 1 Jak šla barva na výlet....................................... 2 PRACOVNÍ LIST

Více

Stonožka jak se z výsledků dozvědět co nejvíce

Stonožka jak se z výsledků dozvědět co nejvíce Stonožka jak se z výsledků dozvědět co nejvíce Vytvoření Map učebního pokroku umožňuje vyhodnotit v testování Stonožka i dílčí oblasti učiva. Mapy učebního pokroku sledují individuální pokrok žáka a nabízejí

Více

I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti PRACOVNÍ LISTY č. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Název: REGIONÁLNÍ POVĚSTI Autor: Šablona: : Vyučovací předmět: Miroslava Ježková I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Více

HRA PRO MALÉ I VELKÉ HRA O MNOHA ÚROVNÍCH ZÁBAVNÉ UČENÍ HROU. Klasické pexeso

HRA PRO MALÉ I VELKÉ HRA O MNOHA ÚROVNÍCH ZÁBAVNÉ UČENÍ HROU. Klasické pexeso HRA PRO MALÉ I VELKÉ HRA O MNOHA ÚROVNÍCH ZÁBAVNÉ UČENÍ HROU Klasické pexeso Společný grafický symbol Trojice, která patří k sobě Pexetrio : didaktická a zábavná hra. Hra Pexetrio plně naplňuje heslo Jana

Více

Výstup Učivo Průřezová témata. Domov Škola Osobní bezpečí Riziková místa a situace. Chování lidí Právo a spravedlnost. Péče o zdraví, zdravá výživa

Výstup Učivo Průřezová témata. Domov Škola Osobní bezpečí Riziková místa a situace. Chování lidí Právo a spravedlnost. Péče o zdraví, zdravá výživa 5.1.6.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: 1. Zná bezpečnou cestu do školy a zpět Zná název školy Zná jméno třídní učitelky a

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 1 2 8 U k á z k a k n i h

Více

VODA. Cíl hodiny: vysvětlit, kde všude se voda v přírodě nachází, jednoduše popsat koloběh vody v přírodě.

VODA. Cíl hodiny: vysvětlit, kde všude se voda v přírodě nachází, jednoduše popsat koloběh vody v přírodě. VODA Cíl hodiny: vysvětlit, kde všude se voda v přírodě nachází, jednoduše popsat koloběh vody v přírodě. Pomůcky: prezentace, šablony přírodniny, opakování, křížovka, koloběh vody, Doporučený věk žáků:

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Vlastivěda Vzdělávací obsah předmětu Vlastivěda je tvořen z tematických okruhů Místo, kde žijeme,

Více

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I Skáče žába Jak se žáby pohybují, čím se živí, kde žijí, jak jim můžeme pomáhat. Každá žabka jinak zpívá. Ukázky SOMSO modelů, výukové obrázky, poslech hlasů žab, pohybová aktivita dětí. Vhodné pro mateřské

Více

Časový a tematický plán ve školním roce 2016/2017. Termín Učivo Strana

Časový a tematický plán ve školním roce 2016/2017. Termín Učivo Strana Časový a tematický plán ve školním roce 2016/2017 Předmět: Český jazyk Učebnice: nakl. Nová škola Třída: IV. A, B Počet hodin týdně: 5 Vyučující: Mgr. Leoš Karásek, Monika Smejkalová Pozn. S = sloh Nauka

Více

Matematický projekt Součtové pyramidy

Matematický projekt Součtové pyramidy Matematický projekt Součtové pyramidy Marie Kubínová, Naďa Stehlíková Tento materiál popisuje matematický projekt Součtové pyramidy, součtové hrozny, který byl připraven pro žáky 6. a 7. ročníku ZŠ. Jeho

Více

Učitel mezitím rozdá každému páru namnožený arch s úkoly. Žáci vše zapisují do rozdaných listů.

Učitel mezitím rozdá každému páru namnožený arch s úkoly. Žáci vše zapisují do rozdaných listů. Název: Druhy podstatných jmen Cíl:: Procvičení odchylek ve vyjadřování čísla u substantiv Fáze vyučovacího procesu: procvičování Organizační forma vyučování: skupinová (práce ve dvojicích), písemná, reprodukční

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu Škola Šablona klíčové aktivity V/2 Sada Fyzika 6+7 CZ.1.07/1.4.00/21.1825 Základní škola s rozšířenou výukou výtvarné výchovy, Teplice, Koperníkova

Více

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Kulturní krajina Učební pomůcky: Viz zeměpisný test ZÁPIS

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Kulturní krajina Učební pomůcky: Viz zeměpisný test ZÁPIS Materiál pro domácí VY_03_Z6E_40 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Vzdělání a rodina ve světě Stručná anotace učební jednotky Žáci se v hodině zamýšlejí nad hodnotou vzdělání z různých úhlů pohledu.

Více

Zpracování náslechové hospitace

Zpracování náslechové hospitace Zpracování náslechové hospitace Obor: Informační technologie ve vzdělávání Vypracoval Jan Katriniok Obsah Úvod... 3 Vyučovací hodina matematiky... 4 Přehled... 4 Přípravná fáze vyučovací hodiny... 4 Realizační

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Člověk se chová k prostředí, ve kterém žije, podle toho,

Více

METODOCKÝ LIST. číslo projektu: Stela EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO. I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč

METODOCKÝ LIST. číslo projektu: Stela EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO. I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč METODOCKÝ LIST EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0013 Stela I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč II. JEDNODENNÍ KOMBINOVANÉ PROGRAMY KONĚ+ III. Vícedenní

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Ţeliv Novými

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

Dodatek k ŠVP ZV Květnice č. 2

Dodatek k ŠVP ZV Květnice č. 2 Dodatek k ŠVP ZV Květnice č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Květnice Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola: Základní škola Tišnov, náměstí 28. října 1 708 Ředitel školy: PhDr.

Více

Ročník VII. Ruský jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed.

Ročník VII. Ruský jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. Opakování IX. Úvodní opakování: azbuka, přepis a opis textu, čtení, rozhovory, celkové opakování učiva 1.dílu. Poslechová a pohybová rozcvička. Rozhovory. Dramatizace. Poslech písní. Přečte se správnou

Více

Komentář k pracovnímu listu

Komentář k pracovnímu listu Název: Románský sloh Téma: Románská kultura, 7. ročník ZŠ Autor: Mgr. Petr Ryšlavý Komentář k pracovnímu listu Cíle aneb K čemu by práce s tímto pracovním listem měla vést: osvojení základních pojmů z

Více