Přístup housing first:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přístup housing first:"

Transkript

1 Přístup housing first: Zahraniční zkušenosti a možnosti využití v ČR Mgr. Jan Snopek Platforma pro sociální bydlení

2 O Platformě pro sociální bydlení Založena v r členů (34 organizací, 28 expertů) Cíl: Prosazení takového systému sociálního bydlení v ČR, který bude podporovat ty nejohroženější domácnosti. Partnerství s Habitat for Humanity International, FEANTSA Poziční dokument Systém sociálního bydlení v České republice Spolupráce s městem Brnem na koncepci sociálního bydlení založené na pilotování přístupů, jež se osvědčily v zahraničí.

3 Struktura prezentace A. Úvod: Co je housing first? B. Model housing ready a jeho kritika C. Model housing first D. Housing first v zahraničí E. Housing first v ČR

4 A. Co je housing first (HF)? HF poskytuje lidem bez domova okamžitý přístup k bydlení v běžném rozptýleném bydlení a souběžnou podporu. Přístup odpovídá dlouhodobým trendům v sociálních službách: Deinstitucionalizace a decentralizace poskytování služeb Normalizace životních podmínek (vč. podmínek bydlení) Individualizace podpory Od místně-zaměřené podpory (podporované bydlení) k podpoře zaměřené na osoby (podpora v bydlení)

5 A. Co je housing first (HF)? Model vytvořen v reakci na nízkou úspěšnost do té doby převládajících vícestupňových modelů integrace osamělých lidí, kteří jsou chronicky bez domova a mají komplexní potřebu podpory (často duální diagnózu), které předpokládaly, že: samostatné bydlení má být až završením celého integračního procesu a na samostatné bydlení, je třeba lidi bez domova připravit (model zvaný bydlení až po přípravě, housing ready, v ČR známý jako prostupné bydlení ).

6 B. Model housing ready a jeho kritika Co je model bydlení až po přípravě? Vícestupňový, hierarchicky uspořádaný model (krizové ubytování dočasné, tréninkové bydlení svázané s užíváním sociální služby samostatné, trvalé bydlení) Čím je domácnost připravenější, postupuje do vyšších stupňů trvalé samostatné bydlení jako odměna za dodržování stanovených podmínek (např. splácení dluhů, hledání zaměstnání, abstinence, dodržování individuálních plánů).

7 Schéma: Housing ready Sekundární trh s bydlením (Sahlin 1998, převzato z Busch-Geertsema 2014) Sdílené bydlení, tréninkové byty, apod. Standardní bydlení na časově omezenou dobu, nájemní smlouva svázána se zvl. podmínkami časově omezené, bez jistoty nájmu Primární trh s bydlením Standardní samostatné nájemní bydlení cílové bydlení, plná jistota nájmu více méně Stádium přijetí institucionální péče, ubytovny, azylové domy, apod. Sdílené byty poblíž institucí, časově omezený pobyt založený na zvláštních podmínkách individuální podpory, péče, kontroly, disciplíny soukromého prostoru, autonomie, normality méně více

8 B. Model housing ready a jeho kritika Plavat se člověk naučí nejlépe ve vodě. V azylových domech / ubytovnách lze těžko získat kompetence pro udržení samostatného bydlení (dochází k adaptaci na instituci). Kumulace rolí (poskytovatel sociálních služeb zároveň poskytovatel bydlení). Sociální pracovníci časem přejímají perspektivu vlastníků bytů. Tendence k postupnému zpřísňování kritérií (zvyšování prahu) a slízávání smetany.

9 B. Model housing ready a jeho kritika Stále větší podíl klientů vnímají jako neschopné samostatného bydlení. Sklon k větší kontrole a nebezpečí narušení vztahů mezi sociálním pracovníkem a klientem. Model dobře funguje, ovšem jen pro menší část lidí bez domova (část z nich ve skutečnosti potřebuje pouze bydlení, nikoli podporu, ale kvůli diskriminaci ho nezískají). Rozšiřování kapacit nižších stupňů. Kvůli nedostatku bytů ve vyšších stupních efekt úzkého hrdla. Příliš mnoho klientů uvízne (cirkuluje) v nižších stupních a na samostatné bydlení nikdy nedosáhne. Bezdomovectví se tak může spíše zvýšit. Neúspěšní stigmatizováni. Ve výsledku systémem exkluze.

10 C. Model housing first Co nejrychlejší poskytnutí samostatného bydlení. Nevyžadována příprava či ověřování kompetencí ( připravenost na samostatné bydlení ). Nepodmiňování užíváním sociální služby. ALE: nejde o pouhé poskytnutí bydlení [housing only] integrální součástí je poskytování flexibilní individuální sociální asistence v intenzitě a po dobu, jež vycházejí z potřeb uživatele (ne všichni lidé bez domova potřebují sociální asistenci, všichni ale potřebují bydlení a prostředky k jeho udržení).

11 C. Model housing first Principy modelu Pathways to housing (New York): 1. Bydlení jako základní lidské právo. 2. Ke všem klientům přistupováno s respektem a vřelostí. 3. Podpora poskytována tak dlouho, jak klienti potřebují. 4. Využívá se rozptýlené bydlení. 5. Poskytování bydlení a sociálních služeb je oddělené. (Služby poskytovány na dobrovolné bázi. ALE: asertivita podpory) 6. Důraz na možnost volby klienta. 7. Orientace na uzdravení. 8. Princip harm reduction.

12 D. Model housing first v zahraničí Výsledky modelu ověřovány v řadě projektů v EU, USA i Kanadě: Vysoká míra úspěšnosti (měřená podílem klientů, kteří si dlouhodobě udrží získané nájemní bydlení %). Dobré výsledky i v jiných oblastech (zlepšení kvality života, léčba závislostí aj.). Finančně efektivnější než tradiční přístupy. Přístup housing first je klíčovým přístupem koncepcí řady metropolí a národních strategií boje proti bezdomovectví v řadě zemí. V mnoha dalších státech přístup testován. Přístup rozšířen i na další CS: jednotlivce s nižší potřebou podpory (HF light) a rodiny s dětmi (rapid re-housing /RRH/)

13 D. Model housing first v zahraničí Z dosavadních zkušeností jednoznačně vyplývá: 1. Při náležité podpoře (tedy nejde-li pouze o housing only) je možný úspěšný návrat do standardního bydlení i v případě chronických bezdomovců s komplexními problémy (i tito lidé jsou schopni si v převážné většině toto bydlení dlouhodobě udržet). Přístup funguje i u lidí, kteří netrpí tak závažnými sociálními, popř. zdravotními problémy.

14 D. Model housing first v zahraničí 2. Je třeba mít realistická očekávání! Ukončení bezdomovectví neznamená odstranění chudoby, vyléčení duševních onemocnění či zajištění ekonomické soběstačnosti. Je hodnotou samo o sobě! Vyřešením těchto dlouhodobých problémů by nemělo být podmiňováno zajištění standardního bydlení. V případě nejvíce marginalizovaných lidí si vyžádá další integrace do společnosti svůj čas, realističtějším cílem proto je relativní integrace. (Busch-Geertsema)

15 E. Housing first v České republice Ještě nedávno téměř naprostá shoda, že model není možné v tuzemských podmínkách aplikovat (policy makeři, akademici, neziskový sektor) jiné historické podmínky, jiná mentalita Překážkou silně moralizující diskurz zásluhovosti Nízká důvěra v šanci na úspěch (i když se ukazuje, že i v ČR je přístup bydlení až po přípravě málo úspěšný viz evaluace od Kocmana & Klepala, 2015) Pozvolná změna diskurzu HF se začal objevovat v policy dokumentech bylo mu ale většinou špatně rozuměno V poslední době stále více organizací hovoří o svých přístupech jako o HF (ačkoliv většinou neodpovídají principům HF)

16 E. Housing first v České republice Brno progresivní politická reprezentace Strategický plán sociálního začleňování paleta nástrojů, vč. 2 pilot. projektů HF: 1. Pilotní testování rychlého zabydlení rodin s dětmi (RRH) CS: 50 rodin s dětmi z ubytoven, azylových domů a jiných forem nevyhovujícího bydlení (+ kontrolní skupina: 100 rodin randomizovaný kontrolní experiment) Partnerství Město (rozptýlené byty) IQ Roma servis (soc. služby + peer pracovníci) Ostravská univerzita (výzkum) HVO Querido, Amsterdam (vzdělávání 10 let praxe HF) Start: červen 2016 (2 roky /soc. inovace OPZ/ + návazný projekt)

17 E. Housing first v České republice 2. Pilotní testování housing first CS: 65 jednotlivců bez domova (50 dospělých + 15 mladých dospělých) Inspirace z Glasgow a Amsterdamu Partnerství Město (rozptýlené byty + soc. služby /kurátoři/) NNO 1 (spec. služby pro duševně nemocné) NNO 2 (spec. Služby pro drogově závislé) Start: pravděpodobně jaro 2017 (3 roky /KPSVL OPZ/)

18 Díky za pozornost! Případné dotazy:

Vybrané trendy v řešení bytové nouze v zahraničí. Jan Snopek, Platforma pro sociální bydlení

Vybrané trendy v řešení bytové nouze v zahraničí. Jan Snopek, Platforma pro sociální bydlení Vybrané trendy v řešení bytové nouze v zahraničí Jan Snopek, Platforma pro sociální bydlení Struktura prezentace Střet paradigmat housing ready vs. housing first Metoda rapid rehousing (housing first pro

Více

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno BRNO 2016 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení Martin Freund, Statutární město Brno Struktura prezentace Stručná analýza Změna přístupu k sociálnímu bydlení v Brně Priority v oblasti

Více

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno BRNO 2016 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení Martin Freund, Statutární město Brno Struktura prezentace Stručná analýza Změna přístupu k sociálnímu bydlení v Brně Priority v oblasti

Více

Systémový přístup pro ukončování bezdomovectví. Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení

Systémový přístup pro ukončování bezdomovectví. Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení Systémový přístup pro ukončování bezdomovectví Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení Konceptuální vymezení Bydlení Romů Neplatičství Holobyty Ubytovny Sociální bydlení Bezdomovectví Obecní

Více

Projekt Rapid Re-housing oficiálně skončil na jaře 2018, což ovšem neznamená, že by zabydlené rodiny nebydlely v městských sociálních bytech dál s

Projekt Rapid Re-housing oficiálně skončil na jaře 2018, což ovšem neznamená, že by zabydlené rodiny nebydlely v městských sociálních bytech dál s 1 Projekt Rapid Re-housing oficiálně skončil na jaře 2018, což ovšem neznamená, že by zabydlené rodiny nebydlely v městských sociálních bytech dál s tím, že těm, které to potřebují, je nadále poskytována

Více

Randomizovaný experiment ukončování bytové nouze rodin v Brně. Eliška Černá, Inka Píbilová, Štěpán Ripka

Randomizovaný experiment ukončování bytové nouze rodin v Brně. Eliška Černá, Inka Píbilová, Štěpán Ripka Randomizovaný experiment ukončování bytové nouze rodin v Brně Eliška Černá, Inka Píbilová, Štěpán Ripka Struktura prezentace Bytová nouze rodin: problém, vize, řešení Projekt Rapid Re-Housing Design evaluace

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Více

PŘECHODOVÉ BYTY PASÁŽ HOUSING FIRST. Sociální bydlení v ČR na příkladu

PŘECHODOVÉ BYTY PASÁŽ HOUSING FIRST. Sociální bydlení v ČR na příkladu Sociální bydlení v ČR na příkladu PŘECHODOVÉ BYTY PASÁŽ A HOUSING FIRST Eliška Lindovská, Roman Hloušek Přechodové byty Pasáž, Sdružení Podané ruce, o. s. Platforma pro sociální bydlení, z. s. Fakulta

Více

Práca cesta z bezdomovectva?

Práca cesta z bezdomovectva? Príspevok zo 7. ročníka medzinárodnej konferencie Práca cesta z bezdomovectva? 26. - 27. 5. 2015 Hotel Junior Jasná, Demänová Konferenciu realizovalo OZ Proti prúdu, vydavateľ Nota bene, v rámci Programu

Více

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji Břetislav Fiala Program prostupného zaměstnávání Základní charakteristika Pro koho je určen Jak probíhají jednotlivé

Více

Souvislosti sociálního bydlení a finančně dostupného bydlení

Souvislosti sociálního bydlení a finančně dostupného bydlení Souvislosti sociálního bydlení a finančně dostupného bydlení Jan Snopek, Platforma pro sociální bydlení Finančně dostupné bydlení: sdílená odpovědnost veřejného a soukromého sektoru II Financováno z prostředků

Více

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti PhDr. Miloslav Macela OPZ 2014 2020, jeho investiční priority a konkrétní výzvy Investiční priority 2. 1. - 2. 3. (sociální začleňování), ale

Více

Randomizovaný experiment ukončování bytové nouze rodin v Brně

Randomizovaný experiment ukončování bytové nouze rodin v Brně Randomizovaný experiment ukončování bytové nouze rodin v Brně Štěpán Ripka, Ph. D. Mgr. Petr Kubala Konference České Evaluační Společnosti 12. 6. 2018 Praha Struktura Prezentace Problém bezdomovectví rodin

Více

RAPID REHOUSING v Brně Výsledky randomizovaného experimentu

RAPID REHOUSING v Brně Výsledky randomizovaného experimentu RAPID REHOUSING v Brně Výsledky randomizovaného experimentu Štěpán Ripka, Ph. D. Eliška Černá, Ph.D. Mgr. Petr Kubala ĽUDIA BEZ DOMOVA 2019 Cesty k ukončovaniu bezdomovectva Bratislava 6. 6. 2019 Struktura

Více

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Roman Matoušek Problémy dosavadních přístupů na co Koncepce reaguje? Podpora na straně poptávky (dávky) nepropojená s adekvátní nabídkou

Více

domácností akutně ohrožených finanční nedostupností bydlení

domácností akutně ohrožených finanční nedostupností bydlení Nástroje ke zvýšení finanční dostupnosti bydlení u domácností akutně ohrožených finanční nedostupností bydlení Martina Mikeszová Oddělení socioekonomie bydlení DC008 Hlavní cíl: snížit počet typů domácností

Více

Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze

Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze Roman Matoušek, Magdalena Opletalová Konference České evaluační společnosti Praha, 28. 5. 2019 1 Zaměření prezentace Cíle a nástroje řešení

Více

Priorita II. - Podpora prostupného rozptýleného bydlení pro osoby v krizi

Priorita II. - Podpora prostupného rozptýleného bydlení pro osoby v krizi Opatření II. 1.: Podpora prostupného rozptýleného bydlení pro osoby v krizi V Mladé Boleslavi nyní chybí motivující systém nabídky prostupného bydlení. Systém prostupného bydlení lze rozdělit do tří stupňů:

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni

Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni 15.3. 2017 Mgr. Karolína Vodičková, MBA Odbor sociálních služeb MMP Základní informace o projektu Název projektu: Pilotní testování koncepce sociálního

Více

MMB Návrh usnesení:

MMB Návrh usnesení: Rada města Brna Z7/20. zasedání Zastupitelstva města Brna konané dne 6. září 2016 II MMB2016000000842 ZM7/1566 r Název: Projekt "Pilotní testování rychlého zabydlení rodin s dětmi (Rapid Re-Housing)" -

Více

Zahraniční praxe v soc. bydlení. Finsko

Zahraniční praxe v soc. bydlení. Finsko Zahraniční praxe v soc. bydlení Finsko 22. 8. 2017 Oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování MPSV Sociální bydlení ve Finsku Bytový fond ze 70. let, 15 % sociální bydlení Provozovateli jsou

Více

Sociální bydlení: Kam kráčí česká města a jakou státní politiku potřebujeme k opravdovému řešení bytové nouze?

Sociální bydlení: Kam kráčí česká města a jakou státní politiku potřebujeme k opravdovému řešení bytové nouze? Sociální bydlení: Kam kráčí česká města a jakou státní politiku potřebujeme k opravdovému řešení bytové nouze? Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení předseda Konference Dobrá praxe v sociálním

Více

MMB Obsah: Posouzení projektu Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně" Důvodová zpráva. Návrh usnesení:

MMB Obsah: Posouzení projektu Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně Důvodová zpráva. Návrh usnesení: 47 Rada města Bma MMB2016000000838 ZM7/1570 Z7/20. zasedání Zastupitelstva města Bma konané dne 6. září 2016 Název: Projekt "Pilotní testování koncepce sociálního bydleni v Brně" - posouzení projektu Obsah:

Více

Agentura pro sociální začleňování KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM. Kdo jsme?

Agentura pro sociální začleňování KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM. Kdo jsme? Agentura pro sociální začleňování KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Kdo jsme? Odbor (Agentura) pro sociální začleňování, Sekce pro lidská práva, Úřadu Vlády ČR, v gesci ministra pro

Více

OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD)

OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) SEMINÁŘ PRO MAS PRAHA 29. 7. 2015 VĚCNÉ ZAMĚŘENÍ OPZ IP 2.3 CLLD Specifický cíl 2.3.1: Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti

Více

opatření Sociální služby a sociální začleňování

opatření Sociální služby a sociální začleňování OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST opatření Sociální služby a sociální začleňování SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY 22. 1. 2019 Představení opatření Alokace: 4 387 050 Kč (3 729 000 Kč) Vyhlášení výzvy: k diskusi,

Více

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky... 2 Prioritní osa 2 - Podpora vstupu

Více

Sociální bydlení metodická a informační podpora v oblasti sociálních agend.

Sociální bydlení metodická a informační podpora v oblasti sociálních agend. Smlouva o spolupráci při realizaci projektu přímého přidělení Sociální bydlení metodická a informační podpora v oblasti sociálních agend Česká republika Ministerstvo práce a sociálních věcí se sídlem Na

Více

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Obsah Hodnocení a aktualizace...2 Případové studie...2 Indikátory pro měření změny udržitelnosti lokálního systému sociálního

Více

Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM)

Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) pro Strategický plán rozvoje území OTEVŘENÉ ZAHRADY JIČÍNSKA z. s. na období 2016-2023 Co lze financovat z OP ZAMĚSTNANOST 1. Sociální služby a sociální

Více

Dobrá praxe v sociálním bydlení Systém prostupného bydlení

Dobrá praxe v sociálním bydlení Systém prostupného bydlení Dobrá praxe v sociálním bydlení Systém prostupného bydlení 05.12.2018 1 Otevřená společnost, o.p.s. nevládní, nezisková organizace založená v roce 1999, která se dlouhodobě a koncepčně věnuje prosazování

Více

Současná situace sociálního bydlení v Česku

Současná situace sociálního bydlení v Česku Současná situace sociálního bydlení v Česku 06/2014 Roman Matoušek Struktura prezentace 1. Co je sociální bydlení? 2. Bytové politiky v Česku po roce 1989 a sociální bydlení: vývoj a současný stav 3. Připravované

Více

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/5

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/5 Příloha č. 2 Podporované cílové skupiny Cílovou skupinou v IP 2.3 jsou osoby sociálně vyloučené a osoby sociálním vyloučením ohrožené, uchazeči a zájemci o zaměstnání, neaktivní osoby a zaměstnanci místních

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

BRATISLAVA, 6. a 7. jún 2019

BRATISLAVA, 6. a 7. jún 2019 BRATISLAVA, 6. a 7. jún 2019 Housing First Projekt Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně Odbor sociální péče, Magistrát města Brna, 2019 Markéta Musilová, musilova.marketa@brno.cz Pilotní

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl příloha č. 2 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR I. Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl OP Zaměstnanost 2 Sociální začleňování a boj s chudobou

Více

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Co znamená Armáda spásy v ČR? Co znamená Armáda spásy v ČR? Komunitní centra poskytují jak registrované služby, tak volnočasové

Více

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Poslání AGENTURY podpora obcím v procesu sociálního začleňování podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup propojování veřejné správy a neziskového

Více

Workshop: Pravidla pro přidělování sociálních bytů

Workshop: Pravidla pro přidělování sociálních bytů Workshop: Pravidla pro přidělování sociálních bytů 29. listopad 2018 Praha MPSV 15 podnětů k sociálnímu bydlení 3 PODNĚTY VZEŠLÉ Z KULATÉHO STOLU 10. 9. 2018 Podnět Zodpovědný rezort 1. Regulovat pronájem

Více

A. 2. KONTAKTNÍ OSOBA A PARTNEŘI PROJEKTU

A. 2. KONTAKTNÍ OSOBA A PARTNEŘI PROJEKTU PROJEKTOVÝ ZÁMĚR část A. A.1. PŘEDKLADATEL 1. Plný název předkladatele projektu: Statutární město Brno, Dominikánské náměstí 1, 601 67 Brno 2. Právní statut: Statutární město (dle zákona č. 128/2000 Sb.,

Více

Sociální pracovník jako case manager. Pavel Nepustil, Ph.D.

Sociální pracovník jako case manager. Pavel Nepustil, Ph.D. Sociální pracovník jako case manager Pavel Nepustil, Ph.D. Osnova 1. Vyjasnění pojmu case management 2. Současná situace v ČR a ve světě 3. Jednotlivé úkoly a role case managera 4. Podmínky pro case management

Více

IP1 DŮM NA PŮL CESTY

IP1 DŮM NA PŮL CESTY Projekt Dům na půl cesty je podpořen z projektu IP1 Služby sociální prevence v Libereckém kraji, který je financován z Evropského sociálního fondu z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního

Více

Okruhy ke SZZ v AR 14/15

Okruhy ke SZZ v AR 14/15 Okruhy ke SZZ v AR 14/15 Rehabilitační psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniory: navazující magisterské studium I. Specifické metody sociální práce s jednotlivcem 1. Vymezení problematiky

Více

Sociální bydlení: potřebnost, cíle, principy, možnosti financování

Sociální bydlení: potřebnost, cíle, principy, možnosti financování Sociální bydlení: potřebnost, cíle, principy, možnosti financování Roman Matoušek Struktura prezentace 1) Principy a cíle sociálního bydlení 2) (Ne)dostupnost bydlení v Česku 3) Schválené a připravované

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 XVIII. celostátní finanční konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 Základní informace o OP VVV Základní východiska Důraz na Specifická doporučení Rady pro ČR intervence

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Position paper. Prevence ztráty bydlení v důsledku dluhů na nájemném - Druhá šance.

Position paper. Prevence ztráty bydlení v důsledku dluhů na nájemném - Druhá šance. Position paper Prevence ztráty bydlení v důsledku dluhů na nájemném - Druhá šance. Úvod 2 Ztráta bydlení v důsledku dluhů na nájemném je dlouhodobě opomíjeným faktorem bytové a sociální politiky v České

Více

Desatero principů pro přípravu zákona o sociálním bydlení

Desatero principů pro přípravu zákona o sociálním bydlení Desatero principů pro přípravu zákona o sociálním bydlení Obsah Úvodní slovo... 3 Stručný přehled Desatera... 4 Rozšířená verze Desatera... 6 2 Úvodní slovo Více než 100 000 lidí hrozí ztráta bydlení.

Více

Zkušenosti s komunitním modelem péče o duševně nemocné v ČR

Zkušenosti s komunitním modelem péče o duševně nemocné v ČR Zkušenosti s komunitním modelem péče o duševně nemocné v ČR Kulatý stůl k reformě péče o duševní zdraví v České republice 11. dubna 2017 Pavel Novák Komunitní služby v ČR v roce 2015 Cca 30 organizací

Více

Identifikace výzvy. Číslo výzvy Název výzvy Název programu Prioritní osa 03_15_001 Nástroje APZ Operační program Zaměstnanost

Identifikace výzvy. Číslo výzvy Název výzvy Název programu Prioritní osa 03_15_001 Nástroje APZ Operační program Zaměstnanost Identifikace výzvy Číslo výzvy Název výzvy Název programu Prioritní osa 03_15_001 Nástroje APZ Operační program Zaměstnanost Podpora zaměstnanosti a adaptability pracovní síly 03_15_002 Budování kapacit

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014 Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu Senát PČR 10. 4. 2014 Systém výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI) v ČR Legislativa VaVaI zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experiment. vývoje

Více

Koordinovaný přístup - Brno. Mgr. Jan Mochťák

Koordinovaný přístup - Brno. Mgr. Jan Mochťák Koordinovaný přístup - Brno Mgr. Jan Mochťák Výhody SPSZ a KPSVL Komplexní přístup k řešení sociálního vyloučení na území statutárního města Brna. Odpovídající alokace finančních prostředků na lokálně

Více

Sociální bydlení a senioři

Sociální bydlení a senioři Sociální bydlení a senioři Současný stav Návrh koncepce sociálního bydlení Role obcí Otázky a odpovědi Současná situace v oblasti sociálního bydlení Koncepci připravilo MPSV jako hlavní gestor, spolugestorem

Více

Programový rámec OPZ. Opatření / fiche č. 5. Sociální služby

Programový rámec OPZ. Opatření / fiche č. 5. Sociální služby Programový rámec OPZ Program: Operační program zaměstnanost Prioritní osa: 2 Sociální začleňování a boj s chudobou Investiční priorita: 2.3. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Specifický cíl:

Více

MAS Blaník z. s. Příloha č. 3: Definice podporovaných cílových skupin

MAS Blaník z. s. Příloha č. 3: Definice podporovaných cílových skupin MAS Blaník z. s. Příloha č. 3: Definice podporovaných cílových skupin Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím poskytování vybraných sociálních

Více

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 Marie Hatalová Jihlava 2. prosince 2014 Současný stav přípravy OPZ Schválení návrhu OPZ vládou ČR - 9. 7. 2014 Zaslání návrhu

Více

Priorita V. - Podpora setrvání občanů v domácím prostředí

Priorita V. - Podpora setrvání občanů v domácím prostředí Opatření V. 1.: Udržení a rozvoj současných kapacit pečovatelských služeb V současné době v Mladé Boleslavi a přilehlých obcích zajišťují pečovatelskou službu pro občany tři organizace, a to PS města Mladá

Více

OP ZAMĚSTNANOST 2014-2020 - MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU

OP ZAMĚSTNANOST 2014-2020 - MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU OP ZAMĚSTNANOST 2014-2020 - MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU Ing. Helena Petroková helena.petrokova@mpsv.cz Praha, 2.11.2015 Zaměření prezentace: OP Zaměstnanost

Více

PRACOVNÍ SKUPINA PRO KLIENTY S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM A PSYCHOSOCIÁLNÍMI OBTÍŽEMI

PRACOVNÍ SKUPINA PRO KLIENTY S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM A PSYCHOSOCIÁLNÍMI OBTÍŽEMI PRACOVNÍ SKUPINA PRO KLIENTY S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM A PSYCHOSOCIÁLNÍMI OBTÍŽEMI SLOŽENÍ SKUPINY Celkem 22 členů Z toho 4 zástupci sociálních odborů městských obvodů, 17 zástupců NNO + 1 zástupce SMO CHARITA

Více

PRÁCE S LIDMI BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Z POHLEDU TERÉNNÍHO PROGRAMU NNO

PRÁCE S LIDMI BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Z POHLEDU TERÉNNÍHO PROGRAMU NNO PRÁCE S LIDMI BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Z POHLEDU TERÉNNÍHO PROGRAMU NNO O KOM MLUVÍME LIDÉ ŽIJÍCÍ VE VEŘEJNÉM PROSTORU LIDÉ PŘESPÁVAJÍCÍ VENKU LIDÉ USPOKOJUJÍCÍ SVÉ POTŘEBY NA VEŘEJNOSTI DLE ETHOS: ROOFLESS = BEZ

Více

Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP

Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Strana 1 z 6 TC 2: Zlepšení přístupu k IKT, využití a kvality IKT TC 4: Podpora posunu směrem k nízkouhlíkovému hospodářství ve všech

Více

Seminář pro žadatele. Výzvy 2019 Programový rámec OPZ. Vyhlášené výzvy. Č. výzvy:880/03_16_047/clld_16_02_

Seminář pro žadatele. Výzvy 2019 Programový rámec OPZ. Vyhlášené výzvy. Č. výzvy:880/03_16_047/clld_16_02_ Vyhlášené výzvy Seminář pro žadatele Výzvy 2019 Programový rámec OPZ 4. výzva MAS KŽV_OPZ_Pracovní příležitosti na venkově II. (28.04.2019-07.06.2019) 5. výzva MAS KŽV_ OPZ_ Zapojení. ( 28.04.2019-07.06.2019)

Více

Objednat si jí můžete (pouze na CD) na sekretariátě ORFEUS. Zde uvádíme obsah příručky a text předmluvy.

Objednat si jí můžete (pouze na CD) na sekretariátě ORFEUS. Zde uvádíme obsah příručky a text předmluvy. Objednat si jí můžete (pouze na CD) na sekretariátě ORFEUS. Zde uvádíme obsah příručky a text předmluvy. OBSAH Předmluva... Poděkování... Fáze procesu... Přípravná fáze - Předkontaktní... Předkontaktní

Více

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování a zvýšení uplatnitelnosti na trhu práce Deinstitucionalizací služeb se transformuje institucionální péče v péči komunitní. Řízeně

Více

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Závěr života 75% osob umírá v institucionální péči Volby Informace Kvalita Kompetence Nástroje Role kraje Role kraje, obcí Zjišťování potřeb

Více

Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích

Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích Štětí, 12. 4. 2018 Eliška Vrabcová Oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování MPSV Sociální bydlení Situace v ČR 2 3 Rozdělení

Více

MAS Dolní Morava Náměstí 177, , Lanžhot, IČ: tel: ,

MAS Dolní Morava Náměstí 177, , Lanžhot, IČ: tel: , STRUČNÝ PŘEHLED MOŽNÝCH AKTIVIT A TYPOVÝCH PROJEKTŮ PODPOROVANÝCH V RÁMCI SCLLD MAS DOLNÍ MORAVA PRO OBDOBÍ 2014-2020 INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM CÍRKVE CÍRKEVNÍ ORGANIZACE (Výčet aktivit je

Více

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, 18. 10. 2018, Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě k udržitelnému bydlení Oleksandra Burdová,

Více

CERTIFIKOVANÁ METODIKA. Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

CERTIFIKOVANÁ METODIKA. Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. CERTIFIKOVANÁ METODIKA Oddělení socioekonomie bydlení OBSAH PREZENTACE Certifikovaná metodika - obsah Postup přípravy certifikované metodiky harmonogram Požadavky na certifikovanou metodiku: Struktura

Více

METODICKÝ DEN PRO MAS K TÉMATU AKTIVIT NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI

METODICKÝ DEN PRO MAS K TÉMATU AKTIVIT NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI METODICKÝ DEN PRO MAS K TÉMATU AKTIVIT NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI MPSV, oddělení projektů CLLD 12. 9. 2016 Praha 20. 9. 2016 Olomouc PROGRAM METODICKÉHO DNE - PRAHA 12.9. 10:30 11:45 Úvod, představení podporovaných

Více

Systém prostupného bydlení

Systém prostupného bydlení Systém prostupného bydlení 2012, Jan Snopek, analytik pro oblast bydlení Struktura prezentace 1. Úvod: Sociální bydlení v ČR 2. Systém prostupného bydlení účel a principy 3. Stupně prostupného bydlení

Více

SDRUŽENÍ SPLAV SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ (I.)

SDRUŽENÍ SPLAV SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ (I.) SDRUŽENÍ SPLAV SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ (I.) OBSAH: 1. Představení výzvy 2. Podporované aktivity 3. Indikátory 4. Způsobilost výdajů 5. Proces hodnocení a výběru projektů 6. IS KP14+ 1. Představení výzvy 2.

Více

Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ PROGRAMY PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK

Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ PROGRAMY PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ PROGRAMY PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 4 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019.

Více

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří Bc. Andrea Novotná 723933559 Vyhlášené výzvy MAS České středohoří Zavádění bezpečnostních a preventivních programů a opatření 1.

Více

Od modelového programu k systémové strategii: případ Rapid Re-housing v USA

Od modelového programu k systémové strategii: případ Rapid Re-housing v USA Od modelového programu k systémové strategii: případ Rapid Re-housing v USA Katharine Gale, Katharine Gale Consulting a Focus Strategies Berkeley, Kalifornie, USA Praha, Česká republika 21. 11. 2017 1

Více

Výzva OPZ 03_16_128 Sociální bydlení

Výzva OPZ 03_16_128 Sociální bydlení Výzva OPZ 03_16_128 Sociální bydlení Magistrát města Mostu Radniční 1/2 434 69 Most IČ: 00266094 DIČ: CZ00266094 Projekt: Realizátor projektu: Délka projektu: Pilotní ověření implementace systému sociálního

Více

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 Ing. Ivana Projsová Ing. Věra Nouzová Ústí nad Labem 20. listopadu 2014 Současný stav přípravy OPZ a harmonogram výzev OPZ Současný

Více

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech VIZE: Obec a Agentura ve spolupráci s partnery sestavili místní strategický plán sociálního začleňování, jehož naplněním

Více

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/6

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/6 Příloha č. 2 Podporované cílové skupiny Cílovou skupinou v IP 2.3 jsou osoby sociálně vyloučené a osoby sociálním vyloučením ohrožené, uchazeči a zájemci o zaměstnání, neaktivní osoby a zaměstnanci místních

Více

Strategická část. stručná verze. k připomínkování

Strategická část. stručná verze. k připomínkování Strategická část stručná verze k připomínkování Vznik strategie, návaznost na ostatní dokumenty Strategická část Komunitního plánování sociálních služeb na území místní akční skupiny Chance in Nature Local

Více

Priorita IX. - Podpora poradenských služeb

Priorita IX. - Podpora poradenských služeb Opatření IX. 1.: Podpora odborného sociálního poradenství. Sociální poradenství je základním druhem sociálních služeb a dle zákona č. 108/2006 o sociálních službách, se dělí na dva typy, tedy základní

Více

Model sociální služby Terapeutická komunita

Model sociální služby Terapeutická komunita Model sociální služby Terapeutická komunita Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Sociální inkluze Ostrava

Sociální inkluze Ostrava Statutární město Ostrava Odbor sociálních věcí, školství, sportu a volnočasových aktivit Sociální inkluze Ostrava www.ostrava.cz Sociální inkluze Ostrava základní informace Cíl programu: LEPŠÍ ŽIVOT S

Více

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 XVII. celostátní finanční konference Mgr. Lenka Kaucká, MPSV Praha 4. prosince 2014 Obsah prezentace Věcné zaměření OP Zaměstnanost

Více

Služby pro lidi s potížemi v učenía jejich rodiny. Milena Johnová

Služby pro lidi s potížemi v učenía jejich rodiny. Milena Johnová Služby pro lidi s potížemi v učenía jejich rodiny Sociálníslužby Od 1. ledna 2007 nováprávníúprava Účel sociálních služeb: sociální začleňování Individualizace: plánování a financování příspěvek na péči

Více

Pracovní setkání Možnosti nastavení výzvy č Podpora sociálních služeb v rámci OP Praha pól růstu ČR (investiční projekty)

Pracovní setkání Možnosti nastavení výzvy č Podpora sociálních služeb v rámci OP Praha pól růstu ČR (investiční projekty) Pracovní setkání Možnosti nastavení výzvy č. 35 - Podpora sociálních služeb v rámci OP Praha pól růstu ČR (investiční projekty) Program setkání 10:30 Zahájení jednání 10:35 Představení prioritní osy 3,

Více

Přes překážky na trh práce

Přes překážky na trh práce Přes překážky na trh práce 08/2012 Martin Navrátil Práce Agentury v Moravskoslezském kraji Spolupráce s městy MSK v intenzivní formě koordinovaného přístupu: Ostrava, Krnov, Odry, Osoblažsko Bruntál, Vrbensko

Více

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb:

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb: 1. Základní informace o sociálních službách: V lednu roku 2007 vstoupil v platnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který upravuje podmínky poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé

Více

Příloha č. 2 - Pomůcka pro stanovení osobních nákladů

Příloha č. 2 - Pomůcka pro stanovení osobních nákladů Příloha č. 2 - Pomůcka pro stanovení osobních nákladů Do přímých nákladů na zaměstnance (dále jen osobní náklady ) patří v rámci této výzvy vždy následující pracovní pozice: 1) Koordinátor programu 2)

Více

Návrh modelu sociální služby KONTAKTNÍ CENTRUM

Návrh modelu sociální služby KONTAKTNÍ CENTRUM Návrh modelu sociální služby KONTAKTNÍ CENTRUM Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 4 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Definice a cíle kontaktního

Více

Vliv evaluací ESF MPSV na systémové změny

Vliv evaluací ESF MPSV na systémové změny Vliv evaluací ESF MPSV na systémové změny Konference ČES 2019 28. Května 2019, Praha Filip Kučera (oddělení evaluací MPSV) OBSAH Úvod Systémová změna jako: reakce na globální výzvy obecná změna chování

Více

Výzva k předkládání žádostí o podporu

Výzva k předkládání žádostí o podporu Výzva k předkládání žádostí o podporu Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor realizace projektů ESF sociální začleňování vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí o podporu v rámci Operačního programu

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL. Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL. Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno VÝCHODISKA Rozhodnutí krajské samosprávy schválení realizace projektů: Smart kraj = smart

Více

Zápis ze setkání Sociální bydlení v regionu v rámci 3. etapy komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku

Zápis ze setkání Sociální bydlení v regionu v rámci 3. etapy komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku Zápis ze setkání Sociální bydlení v regionu v rámci 3. etapy komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku Přítomni: dle prezenční listiny Datum: 28. 5. 2018 Místo konání: Městský úřad Rokycany

Více

Podpora z Operačního programu Zaměstnanost (2014-2020)

Podpora z Operačního programu Zaměstnanost (2014-2020) Podpora z Operačního programu Zaměstnanost (2014-2020) Konference Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi Autoklub ČR, Praha 18. listopadu 2014 Obsah prezentace Věcné zaměření OPZ Obce jako příjemci

Více

Strategie ukončování bezdomovectví ve Finsku vývoj a implementace

Strategie ukončování bezdomovectví ve Finsku vývoj a implementace Strategie ukončování bezdomovectví ve Finsku vývoj a implementace PETER FREDRIKSSON SENIOR PORADCE V OBLASTI BYDLENÍ, PRACOVNÍ SKUPINA PRO NEROVNOST PŘI PŘEDSEDNICTVU VLÁDY Inspirace pro sociální bydlení

Více

systému péče o ohrožené děti

systému péče o ohrožené děti Seminář pro členy krajských koordinačních skupin k transformaci systému péče o ohrožené děti Transformace a sjednocení Síť služeb Transformace stávajících služeb systému péče o ohrožené děti Benešov 13.

Více