Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne. 2005

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne. 2005"

Transkript

1 Návrh K informaci NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne o pracích, činnostech a technických zařízeních způsobilých ohrozit ve zvýšené míře zaměstnance, předpokladech pro zvláštní odbornou způsobilost, akreditaci a zkoušce ze zvláštní odborné způsobilosti a z odborné způsobilosti Vláda nařizuje podle...zákona č..../2005 Sb.,...(dále jen zákon ): Toto nařízení upravuje 1 Úvodní ustanovení a) bližší vymezení prací a činností vystavujících zaměstnance zvýšenému ohrožení života nebo zdraví, při jejichž výkonu je nezbytná zvláštní odborná způsobilost, b) stupeň, popřípadě obor odborného vzdělání pro zvláštní odbornou způsobilost a délku odborné praxe, c) podmínky pro udělení, pozastavení nebo zrušení akreditace fyzické nebo právnické osoby pro provádění zkoušek odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti, d) zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti a ze zvláštní odborné způsobilosti, e) obsah a způsob zkoušky z odborné způsobilosti a ze zvláštní odborné způsobilosti, jejich organizaci, průběh, hodnocení a podmínky pro opravu těchto zkoušek, jakož i náležitosti dokladu o úspěšném vykonání uvedených zkoušek, f) vedení dokumentace držitelem akreditace o vykonaných zkouškách odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti, Bližší vymezení prací a činností vystavujících zaměstnance zvýšenému ohrožení života nebo zdraví, při jejichž výkonu je nezbytná zvláštní odborná způsobilost, technická zařízení, která vystavují zaměstnance nebo pro ně představují zvýšené ohrožení života nebo zdraví, předpoklad vzdělání a délky odborné praxe pro získání zvláštní odborné způsobilosti 2 Práce a činnosti vystavující zaměstnance zvýšené míře ohrožení života nebo zdraví a předpoklad vzdělání a délky odborné praxe pro získání zvláštní odborné způsobilosti nezbytné pro jejich výkon jsou uvedeny v příloze č. 1 tohoto nařízení.

2 - 2-3 Technická zařízení, která představují zvýšenou míru ohrožení života nebo zdraví zaměstnanců (dále jen technická zařízení ), a předpoklad vzdělání a délky odborné praxe pro získání zvláštní odborné způsobilosti nezbytné pro provádění jejich a) obsluhy, b) montáže a oprav, nebo c) kontroly (revize), jsou uvedeny v příloze č. 2 tohoto nařízení. Akreditace pro ověřování odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti 4 (1) Požádat o akreditaci pro ověřování odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti může fyzická nebo právnická osoba, která provozuje živnost při poskytování služeb v oblasti bezpečnosti práce nebo při výrobě strojů nebo přístrojů a je zaměřena na ověřování odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti zkouškou (dále jen žadatel ). (2) V písemné žádosti žadatel uvede, jde-li o osobu a) fyzickou 1. jméno, popřípadě jména, příjmení, 2. datum narození, 3. rodné číslo, 4. místo pobytu v České republice, 5. identifikační číslo, bylo-li přiděleno a 6. jméno, popřípadě jména, příjmení a rodné číslo fyzické osoby (odpovědného zástupce), která dbá o náležitou odbornou úroveň zkoušek odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti, pokud nemá tuto odbornou úroveň sám žadatel, b) právnickou 1. obchodní firmu a sídlo, 2. identifikační číslo, bylo-li přiděleno, 3. předmět podnikání, 4. jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné číslo a místo pobytu statutárního orgánu nebo člena statutárního orgánu, 5. umístění organizační složky v České republice, 6. jméno, popřípadě jména, příjmení a rodné číslo fyzické osoby (odpovědného zástupce), která dbá o náležitou odbornou úroveň zkoušek odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti. (3) K žádosti podle odstavce 2 žadatel přiloží a) úředně ověřený stejnopis živnostenského listu, b) úředně ověřený stejnopis výpisu z obchodního rejstříku v rozsahu podle 28 odst. 1 obchodního zákoníku, popřípadě úředně ověřený zakladatelský dokument, jde-li o právnickou osobou, c) doklad o náležité odborné úrovni odpovědného zástupce, popřípadě žadatele, jímž je fyzická osoba, má-li tuto odbornou úroveň k provádění zkoušek odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti. Rozhodnutí o udělení akreditace obsahuje: 5

3 - 3 - a) označení držitele akreditace, b) druhy zkoušek, na které se akreditace vztahuje, c) jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné číslo a místo pobytu odpovědného zástupce, popřípadě žadatele, jímž je fyzická osoba, která dbá o náležitou odbornou úroveň provádění zkoušek odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti, d) dobu platnosti akreditace 1). 6 (1) Podá-li žadatel žádost o akreditaci k pokračování v ověřování odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti, učiní tak nejpozději 3 měsíce před uplynutím doby platnosti vydaného rozhodnutí [ 5 písm. d)]. (2) Na postup podle odstavce 1 se použije 4. 7 (1) Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen ministerstvo ) pozastaví platnost rozhodnutí o akreditaci, jestliže držitel akreditace dočasně nesplňuje podmínky podle 4. (2) Platnost rozhodnutí o akreditaci je možné pozastavit nejdéle na dobu 60 dnů a uložit držiteli akreditace, aby nedostatky odstranil. Ministerstvo zruší platnost rozhodnutí o akreditaci, jestliže držitel akreditace 8 a) neodstranil nedostatky, pro které byla platnost rozhodnutí o akreditaci pozastavena ( 7), b) trvale nesplňuje podmínky podle 4, c) rozhodnutí o akreditaci bylo vydáno na základě nepravdivých podkladů. Rozhodnutí o akreditaci zaniká 9 a) uplynutím doby jeho platnosti 1), b) smrtí fyzické osoby, které byla akreditace udělena, popřípadě jejím prohlášením za mrtvou, c) zrušením právnické osoby, které byla akreditace udělena. Obsah a způsob zkoušky z odborné způsobilosti a ze zvláštní odborné způsobilosti, jejich organizace, průběh, hodnocení a podmínky pro opravu těchto zkoušek a náležitosti dokladu o úspěšném vykonání uvedených zkoušek 10 (1) Zvláštní odborná způsobilost zaměstnance podle 3 písm. a) se po zaškolení (zácviku) ověří vpřípadech uvedených v příloze č. 2 úspěšným vykonáním zkoušky před zkušební komisí ustavenou zaměstnavatelem. 1) 20 odst. 1 zákona č. /2005 Sb., kterým se upravují další požadavky na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy.

4 - 4 - (2) Zaměstnanci, který úspěšně složil zkoušku podle odstavce 1, vydá zaměstnavatel průkaz zvláštní odborné způsobilosti, který obsahuje údaj o technickém zařízení, k jehož obsluze je jeho držitel způsobilý. (3) Předsedou zkušební komise je revizní technik, který má platné osvědčení o zkoušce ( 11 odst. 2) k příslušnému druhu technického zařízení. Na zkoušku se jinak použije 12 odst. 4. (4) Obsah zkoušky je uveden v příloze č. 3 tohoto nařízení. 11 (1) Získání odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti podle 3 písm. b) a c) se ověří v případech uvedených v příloze č. 2 úspěšným vykonáním zkoušky. (2) Tomu, kdo úspěšně složil zkoušku podle odstavce 1, vydá držitel akreditace [ 5 písm. a)] osvědčení o zkoušce. 12 (1) Odborná způsobilost a zvláštní odborná způsobilost podle 11 odst. 1 se ověří před zkušební komisí ustavenou držitelem akreditace, která má nejméně 3 členy. Předsedou komise je člen určený losem. (2) Způsob a obsah zkoušky je stanoven pro a) zajišťování úkolů v prevenci rizik a pro koordinátora v příloze č. 4 tohoto nařízení, b) zvláštní odbornou způsobilost podle 2 v příloze č. 5 tohoto nařízení, c) zvláštní odbornou způsobilost podle 3 v příloze č. 6 tohoto nařízení. (3) Zkouška z odborné způsobilosti a ze zvláštní odborné způsobilosti se skládá z: a) písemné části (písemného testu), b) písemné práce, c) ústní části. (4) O průběhu zkoušky vede zkušební komise písemný záznam, který její členové podepíší. (5) Uchazeč zkoušku vykonal, jestliže byl úspěšný ve všech částech zkoušky; v tomto případě se ohodnotí výsledkem vyhověl. (6) Uchazeč, který zkoušku nebo její některou část nevykonal, se ohodnotí výsledkem nevyhověl ; v tomto případě jej zkušební komise poučí o možnosti opakovat zkoušku nebo část zkoušky, v níž nevyhověl. 13 (1) Jestliže uchazeč u zkoušky nebo její části nevyhověl, může zkoušku nebo část zkoušky, v níž nevyhověl opakovat. Počet opakování zkoušky není omezen. (2) Opakování zkoušky je možné nejdříve po 90 dnech ode dne nevyhovění ve zkoušce nebo v její části.

5 - 5 - (3) Na opakování zkoušky podle 10 odst. 1 se, s výjimkou odstavce 2 a 14, použije odstavec (1) Nesouhlasí-li neúspěšný uchazeč s hodnocením své zkoušky, může požádat držitele akreditace [ 5 písm. a)] o přezkoumání postupu zkušební komise. (2) Držitel akreditace [ 5 písm. a)] sdělí neúspěšnému uchazeči výsledek přezkoumání nejpozději do 30 dnů ode dne doručení žádosti o přezkoumání. Jestliže držitel akreditace shledal postup zkušební komise jako nesprávný, prohlásí výsledek zkoušky za neplatný a umožní uchazeči vykonat náhradní zkoušku. Náhradní zkoušku vykoná uchazeč před zkušební komisí v jiném složení. Společná a závěrečná ustanovení 15 (1) Průkaz zvláštní odborné způsobilosti ( 10 odst. 2) obsahuje: a) jméno, popřípadě jména, příjmení, datum narození, b) údaj o technickém zařízení, k jehož obsluze je jeho držitel způsobilý, c) datum vydání, d) evidenční číslo, e) podpis představitele zkušební komise, f) razítko zaměstnavatele. (2) Osvědčení o zkoušce ( 11 odst. 2) obsahuje: a) jméno, popřípadě jména, příjmení, datum narození, b) druh práce a činnosti k výkonu který je jeho držitel způsobilý, c) druh technického zařízení, k jehož 1. montáži a opravě, nebo 2. kontrole (revizi), je jeho držitel způsobilý, d) datum vydání, e) evidenční číslo, f) podpis předsedy zkušební komise, g) razítko držitele akreditace. Držitel akreditace [ 5 písm. a)] 16 a) vede dokumentaci o ověřování odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti podle 11 až 14, jakož i evidenci o vydaných písemných osvědčeních o zkoušce, b) předkládá ministerstvu roční zprávu o vydaných písemných osvědčeních o zkoušce. Účinnost 17 Toto nařízení nabývá účinnosti dnem...

6 - 6 - Příloha č. 1 k nařízení vlády č. /2005 Sb. Práce a činnosti vystavující zaměstnance zvýšené míře ohrožení života a zdraví, předpoklad vzdělání pro zvláštní odbornou způsobilost a délka odborné praxe I. Práce a činnosti vystavující zaměstnance zvýšené míře ohrožení života a zdraví a předpoklad vzdělání pro zvláštní odbornou způsobilost a délku odborné praxe ( 21 písm. b) bod 1 zákona, 2) 1. Práce a činnosti na dočasných stavebních konstrukcích, jimiž jsou jejich montáže a demontáže, jsou pracemi a činnostmi, které vystavují zaměstnance zvýšené míře ohrožení života a zdraví. 1.2.Za dočasné stavební konstrukce se považují lešení, ochranné konstrukce, záchytné konstrukce a podobně Při pracích a činnostech na dočasných stavebních konstrukcích se a) vypracovává plán pro montáž a demontáž, a b) provádí dohled nebo řízení montáže, demontáže nebo podstatné změny Práce a činnosti uvedené v bodu 1.3. provádí fyzická osoba se zvláštní odbornou způsobilostí. 2. Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k pracím a činnostem na dočasných stavebních konstrukcích s požadovanou délkou odborné praxe instruktora lešenářské techniky je: a) dokončené nejméně střední vzdělání se stavebním nebo strojním zaměřením s maturitní zkouškou a odborná praxe v délce 3 let, b) osvědčení o zkoušce podle 11 odst Jestliže uchazeč dokončil bakalářský nebo magisterský studijní program se stavebním nebo strojním zaměřením činí odborná praxe 2 roky.

7 - 7 - II. Práce a činnosti vystavující zaměstnance zvýšené míře ohrožení života a zdraví ( 15 odst. 2 zákona) 1. Práce vystavující zaměstnance riziku poškození zdraví nebo smrti sesuvem uvolněné zeminy ve stavební jámě nebo výkopu s hloubkou více než 5 m. 2. Práce související s výskytem nebezpečných chemických látek a přípravků nebo biologických přípravků a práce, při kterých je vyžadováno sledování zdravotního stavu, pokud tak zvláštní právní předpis stanoví, pokud nepodléhají dozoru orgánů státní báňské správy 2). 3. Práce se zdroji ionizujícího záření podle atomového zákona 3). 4. Práce, při kterých hrozí bezprostřední nebezpečí utonutí. 5. Práce, při kterých hrozí pád z výšky nebo do volné hloubky více než 10 m. 6. Práce vykonávané v ochranných pásmech inženýrských sítí. 7. Studnařské práce, zemní práce prováděné protlačováním nebo mikrotunelováním z podzemního díla, práce při stavbě tunelů, pokud nepodléhají dozoru orgánů státní báňské správy 2). 8. Práce pod vodou s použitím dýchacích přístrojů, pokud nepodléhají dozoru orgánů státní báňské správy 2). 9. Práce v přetlakové komoře se stlačeným vzduchem (kesonu). 10. Práce s použitím výbušnin, kromě prací, nad nimiž vykonávají dozor orgány státní báňské správy 2). 11. Práce spojené s montáží a demontáží těžkých betonových, ocelových a dřevěných stavebních výrobků určených pro konstrukční použití pro trvalé zabudování do staveb. 2) 3) Zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění zákona č. 425/1990 Sb., zákona č. 542/1991 Sb., zákona č. 169/1993 Sb., zákona č. 128/1999 Sb., zákona č. 71/2000 Sb., zákona č. 124/2000 Sb., zákona č. 315/2001 Sb., zákona č. 206/2002 Sb. a zákona č. 320/2002 Sb. Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření, ve znění zákona č. 83/1998 Sb., zákona č. 71/2000 Sb., zákona č. 132/2000 Sb., zákona č. 13/2002 Sb., zákona č. 310/2002 Sb. a zákona č. 320/2002 Sb.

8 - 8 - Příloha č. 2 k nařízení vlády č. /2005 Sb. Technická zařízení, předpoklad vzdělání pro zvláštní odbornou způsobilost a délka odborné praxe 1. Technickými zařízení jsou a) zařízení elektrická, b) zařízení plynová, c) technická zařízení tlaková, d) technická zařízení zdvihací. I. Výčet technických zařízení II. Specifikace technických zařízení 2. Technickými zařízeními elektrickými jsou zařízení: a) pro výrobu, přeměnu, rozvod a odběr elektrické energie s provozním napětím nižším než 1 kv střídavého proudu a 1,5 kv stejnosměrného proudu, b) pro výrobu, přeměnu, rozvod a odběr elektrické energie s provozním napětím vyšším než 1 kv střídavého proudu a 1,5 kv stejnosměrného proudu, c) určená k ochraně před účinky atmosférické nebo statické elektřiny. 3. Technickými zařízeními plynovými jsou zařízení: a) na výrobu a úpravu plynů, b) na skladování plynů, c) pro plnění nádob plyny, d) na zkapalňování a odpařování plynů, e) pro zvyšování a snižování tlaku plynů, f) pro rozvod plynů, včetně samostatně pracujících regulátorů a regulačních sestav, g) pro spotřebu plynů spalováním, včetně stabilních plynových motorů a plynových turbin, h) chladicí zařízení a tepelná čerpadla. 4. Technickými zařízeními tlakovými jsou: a) tlakové nádoby stabilní, pokud jejich nejvyšší pracovní tlak přesahuje 0,5 baru a jejich objem přesahuje 10 litrů a součin jejich nejvyššího pracovního tlaku a objemu přesahuje 100 bar. litr; podle nejvyššího pracovního přetlaku (p) v Mpa a součinu nejvyššího pracovního přetlaku a objemu (v) v litrech (dále jen bezpečnostní součin ) se dále člení na 1. skupinu A, kterou tvoří tlakové nádoby s nejvyšším pracovním přetlakem přesahujícím 0,2 Mpa, jejichž bezpečnostní součin má hodnotu vyšší než 10 na třetí, 2. skupinu B, kterou tvoří ostatní tlakové nádoby,

9 - 9 - b) kotle, které se dále člení do tříd 1. I. třída parní kotle s jmenovitým množstvím vyráběné páry nad 115 t/h, 2. II. třída parní kotle s jmenovitým množstvím vyráběné páry nad 50 t/h do 115 t/h včetně nebo horkovodní kotle s tepelným výkonem nad 35 MW, 3. III. třída parní kotle s jmenovitým množstvím vyráběné páry nad 8 t/h do 50 t/h (včetně) nebo horkovodní kotle s tepelným výkonem nad 5,8 MW do 35 MW včetně, 4. IV. třída parní kotle s jmenovitým množstvím vyráběné páry do 8 t/h včetně nebo horkovodní kotle s tepelným výkonem do 5,8 MW včetně a všechny ostatní kotle kapalinové, c) tlaková zařízení nízkotlaké kotelny, kterou tvoří nejméně jeden kapalinový kotel se jmenovitým tepelným výkonem alespoň 50 kw a vyšším a tlaková zařízení kotelny se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů větším než 100 kw do součtu jmenovitých tepelných výkonů kotlů vyšším než 0,5 MW. 5. Technickými zařízeními zdvihacími jsou: a) jeřáby a zdvihadla včetně kladkostrojů o nosnosti přesahující 3200 kg, b) pohyblivé pracovní plošiny s výškou zdvihu přesahující 3 m, c) stavební výtahy s výškou zdvihu přesahující 3 m, pokud se jimi dopravují také osoby, d) výtahy o nosnosti přesahující 100 kg a výšce zdvihu přesahující 2 m, které jsou trvalou součástí staveb, e) regálové zakladače se svisle pohyblivými stanovišti obsluhy, f) dopravní zařízení ve svislých podzemních dílech Technickými zařízeními zdvihacími podle bodu 5 nejsou: a) vrátky, b) zdvižné vozíky, c) stabilní konstrukce, na nichž jsou umístěna zdvihadla, pojízdná zdvihadla a jeřáby, d) zdvihací zařízení, konstruovaná a sestavená výlučně pro montážní účely montážní stožáry, ramena, nástavby a podobně, e) závěsné dopravníky, f) nakladače, g) zdvihací čela nákladních automobilů, h) mechanické rampy, i) plošiny pro zdvihání automobilů, j) výsuvné žebříky, k) prostředky pro vázání, zavěšení a uchopení břemen, které nejsou trvalou součástí zařízení, l) pomocná (jednoúčelová) manipulační zařízení, která jsou součástí technologických linek strojů. III. Předpoklad vzdělání pro zvláštní odbornou způsobilost a délka odborné praxe 6. Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k činnostem na technickém zařízení elektrickém pod napětím uvedeném v bodu 2 písm. a) a b) je: a) dokončené nejméně střední vzdělání s výučním listem s elektrotechnickým zaměřením, b) odborná praxe pro činnosti na zařízení uvedeném v bodu 2 písm. a) v délce 1 roku, c) odborná praxe pro činnosti na zařízení uvedeném v bodu 2 písm. b) v délce 2 let, d) průkaz zvláštní odborné způsobilosti podle 10 odst. 2.

10 Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k vedení prací na technickém zařízení elektrickém pod napětím uvedeném v bodu 2 písm. a) je: a) dokončené nejméně střední vzdělání s elektrotechnickým zaměřením s výučním listem, b) odborná praxe v délce 1 roku, c) osvědčení o zkoušce podle 11 odst Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k vedení prací na technickém zařízení elektrickém pod napětím uvedeném v bodu 2 písm. b) je: a) dokončené nejméně střední vzdělání s elektrotechnickým zaměřením s výučním listem, b) odborná praxe v délce 3 let, c) osvědčení o zkoušce podle 11 odst. 2, d) odborná praxe v délce 2 let, jestliže uchazeč dokončil střední vzdělání s elektrotechnickým zaměřením s maturitní zkouškou. 9. Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k provádění revizí na technických zařízeních elektrických uvedených v bodu 2 jako revizní technik elektrických zařízení je: a) dokončené nejméně střední odborné vzdělání s elektrotechnickým zaměřením s maturitní zkouškou, b) odborná praxe v délce 3 let, c) osvědčení o zkoušce podle 11 odst. 2, d) odborná praxe v délce 1 roku, jestliže uchazeč dokončil vysokoškolské vzdělání elektrotechnického zaměření. 10. Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k provádění montáže a opravy na technickém zařízení plynovém uvedeném v bodu 3 je: a) dokončené nejméně střední vzdělání strojního zaměření s výučním listem, b) odborná praxe v délce 1 roku, c) zaškolení (zácvik) podle 11 odst. 2 písm. e) a odst. 3 zákona, d) osvědčení o zkoušce podle 11 odst Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k provádění revizí a zkoušek technických zařízeních plynových uvedených v bodu 3 jako revizní technik plynových zařízení je: a) dokončené nejméně střední odborné vzdělání strojního zaměření s maturitní zkouškou, b) odborná praxe v délce 3 let, c) osvědčení o zkoušce podle 11 odst. 2, d) odborná praxe v délce 1 roku, jestliže uchazeč dokončil vysokoškolské vzdělání strojního zaměření. 12. Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k obsluze kotle uvedeného v bodu 4 písm. b) je: a) dokončené základní vzdělání, b) zaškolení (zácvik) podle 11 odst. 2 písm. e) a odst. 3 zákona pro obsluhu kotle 1. I. třídy v délce 100 hodin, 2. II. třídy v délce 50 hodin, 3. III. třídy v délce 30 hodin, 4. IV. třídy v délce 20 hodin,

11 c) osvědčení o zkoušce podle 11 odst Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k obsluze kotle uvedeného v bodu 4 písm. c) je: a) dokončené základní vzdělání, b) zaškolení (zácvik) podle 11 odst. 2 písm. e) a odst. 3 zákona pro obsluhu kotle v délce 40 hodin, c) průkaz zvláštní odborné způsobilosti podle 10 odst. 2. je: 14. Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k provádění odborné prohlídky kotelny a) dokončené nejméně střední odborné vzdělání strojního zaměření s maturitní zkouškou, b) odborná praxe v délce 2 let v oboru tlakových zařízení, c) osvědčení o zkoušce podle 11 odst. 2, d) odborná praxe v délce 1 roku v oboru tlakových zařízení, jestliže uchazeč dokončil vyšší technické vzdělání strojního zaměření, e) odborná praxe v délce 3 let v oboru tlakových zařízení, jestliže uchazeč dokončil střední odborné vzdělání s maturitní zkouškou jiného technického zaměření než strojního, popřípadě jiné vyšší technické vzdělání. 15. Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k provádění revizí a zkoušek provozovaných technických tlakových zařízení uvedených v bodu 4 písm. a) a b) jako revizní technik provozovaných tlakových zařízení je: a) dokončené nejméně střední odborné vzdělání strojního zaměření s maturitní zkouškou, b) pro kotle IV. třídy střední vzdělání dokončené nejméně střední vzdělání strojního zaměření s výučním listem, c) odborná praxe v délce 3 let v oboru tlakových zařízení, d) osvědčení o zkoušce podle 11 odst. 2, e) odborná praxe v délce 2 let v oboru tlakových zařízení, jestliže uchazeč dokončil vysokoškolské vzdělání strojního zaměření. 16. Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k provádění revizí a stavebních zkoušek po opravě tlakových zařízení uvedených v bodu 4 písm. a) jako revizní technik tlakových nádob po opravě je: a) dokončené nejméně střední odborné vzdělání strojního zaměření s maturitní zkouškou, b) odborná praxe v délce 3 let v oboru tlakových zařízení, c) osvědčení o zkoušce podle 11 odst. 2, d) odborná praxe v délce 2 let v oboru tlakových zařízení, jestliže uchazeč dokončil vysokoškolské vzdělání strojního zaměření. 17. Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k obsluze zdvihacího zařízení uvedeného v bodu 5 je: a) dokončené střední vzdělání, b) zaškolení (zácvik) podle 11 odst. 2 písm. e) a odst. 3 zákona pro obsluhu - stavebních jeřábů a zdvihadel uvedených v bodu 5 písm. a) v délce 100 hodin, - stavebních výtahů a pohyblivých pracovních plošin uvedených v bodu 5 písm. b) a c) v délce 32 hodin, c) průkaz zvláštní odborné způsobilosti podle 10 odst. 2.

12 Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k provádění montáže, demontáže a opravy zdvihacího zařízení uvedeného v bodu 5 je: a) dokončené nejméně střední vzdělání strojního, popřípadě elektrotechnického zaměření s výučním listem, b) odborná praxe v délce 2 let v oboru zdvihacích zařízení, c) osvědčení o zkoušce podle 11 odst Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti k provádění revize a zkoušky zdvihacího zařízení uvedeného v bodu 5, nejde-li o stanovený výrobek podle zvláštního právního předpisu 4) jako revizní technik zdvihacích zařízení je: a) dokončené nejméně střední odborné vzdělání strojního, popřípadě elektrotechnického zaměření s maturitní zkouškou, b) odborná praxe v délce 3 let v oboru zdvihacích zařízení, c) osvědčení o zkoušce podle 11 odst. 2, d) odborná praxe v délce 2 let v oboru zdvihacích zařízení, jestliže uchazeč dokončil vysokoškolské vzdělání strojního zaměření. 4) Nařízení vlády č. 27/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výtahy, ve znění nařízení vlády č. 127/2004 Sb.

13 Příloha č. 3 k nařízení vlády č. /2005 Sb. Obsah zkoušky zvláštní odborné způsobilosti podle 10 odst. 1 Zkouškou zvláštní odborné způsobilosti se ověřuje a) znalost požadavků kladených na bezpečný provoz a používání zařízení 5), se kterými byl zaměstnanec seznámen 6), b) znalost požadavků pro poskytování první pomoci při úrazech nebo otravách plyny, c) praktická dovednost obsluhy zařízení získané po zácviku, jehož délku stanovil zaměstnavatel s ohledem na charakter a rozsah vykonávané činnosti na daném druhu zařízení, není-li jeho délka stanovena tímto nařízením, d) znalost příslušné průvodní nebo provozní dokumentace zařízení 7). 5) 3 nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. 6) 103 odst. 2 písm. f) zákona č. /2005 Sb., zákoník práce. 7) 2 písm. e) nařízení vlády č. 378/2001 Sb.

14 Příloha č. 4 k nařízení vlády č. /2005 Sb. Obsah zkoušky odborné způsobilosti podle 12 odst. 2 písm. a) I. Obsah zkoušky odborné způsobilosti k prevenci rizik Zkouškou odborné způsobilosti se ověřuje a) znalost povinností zaměstnavatele a práv a povinností zaměstnanců týkajících se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, b) znalost bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, potřebná pro výkon činnosti v prevenci rizik, c) znalost hodnocení a odstraňování rizik při práci včetně metod předcházení pracovním úrazům a nemocem z povolání, d) znalost řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na pracovišti, e) znalost právních předpisů, které upravují bezpečnost a ochranu zdraví při práci, f) dovednost při činnosti fyzických osob při prevenci rizik spočívající v posouzení otázek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci včetně zpracování stanovené dokumentace, g) znalost osobních ochranných pracovních prostředků, jejich výběr, evidence, používání a kontrola. II. Obsah zkoušky odborné způsobilosti pro koordinátora Obsahem zkoušky je prověřování znalostí z následujících oblastí a) základní znalosti z oboru bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, potřebné pro výkon činnosti koordinátora, b) seznámení s postupy hodnocení a odstraňování rizik, c) znalosti a dovednosti nutné pro zpracování plánu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništích, d) znalosti a dovednosti komunikačních technik. Při zkoušce odborné způsobilosti prokazuje uchazeč znalosti zejména a) právních předpisů v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništích,

15 b) činnosti koordinátora spočívající - v plánování staveništního provozu, - ve stavebních postupech, - v průběhu stavebních prací, - ve zpracování dokumentace o rizicích, která se mohou při realizaci díla vyskytnout, - ve zpracování plánu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništích, - ve vedení bezpečnostního deníku, - ve zpracování manuálu o bezpečnostních a zdravotních rizicích při údržbě a opravách díla, - v komunikačních dovednostech, c) systému řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci při realizaci díla, pokud jde o - bezpečnostní a zdravotní rizika, - pracovní dobu, - ergonomii, - hygienu práce, - zajištění první pomoci, - osobní ochranné pracovní pomůcky, - zařízení staveniště, - protipožární předpisy, - vybavení pracoviště, - dopravní komunikace, manipulační plochy, - práce ve výškách a nad volnou hloubkou, - montážní práce, - demoliční práce, - zemní práce, - obsluhu výrobních a pracovních prostředků, - zacházení s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky, - zacházení s nebezpečnými odpady.

16 Příloha č. 5 k nařízení vlády č. /2005 Sb. Obsah zkoušky zvláštní odborné způsobilosti podle 12 odst. 2 písm. b) Zkouškou zvláštní odborné způsobilosti instruktora lešenářské techniky se ověřuje a) znalost technických předpisů a technických norem, základních požadavků na výrobky pro dočasné stavební konstrukce, b) znalost technických norem vztahujících se k navrhování, montáži, demontáži a používání dočasných stavebních konstrukcí, pokud jde o 1. základní ustanovení o lešení, 2. trubková lešení, 3. dílcová lešení, 4. podpěrná lešení, 5. pojízdná a volně stojící lešení, 6. záchytné sítě, c) znalost zásad zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve výškách, bezpečných postupů při montáži a demontáži lešení, osobního zajištění proti pádu, d) schopnost vypracovat jednoduchý návrh lešení podle náhodně vybraného zadání, s využitím průvodní dokumentace výrobce.

17 Příloha č. 6 k nařízení vlády č. /2005 Sb. Způsob a obsah zkoušky zvláštní odborné způsobilosti podle 12 odst. 2 písm. c) I. Způsob zkoušky zvláštní odborné způsobilosti 1. Zvláštní odborná způsobilost v případě technických zařízení podle přílohy č. 2 tohoto nařízení bodu 2, 10, 12, 14 a 17 se ověřuje písemným testem a ústní zkouškou Podle bodu 1 se ověřuje a) znalost právních předpisů bezpečnosti a ochrany zdraví při práci souvisejících s prověřovanou činností, b) znalost a dovednost ve vztahu k druhu, třídě nebo skupině technického zařízení podle tohoto nařízení, které mají být ověřeny v rozsahu, v jakém to žadatel v žádosti o zkoušku zvláštní odborné způsobilosti uvede. 2. Zvláštní odborná způsobilost revizních techniků technických zařízení se ověřuje písemným testem, ústní zkouškou, vypracováním a obhájením písemné revizní zprávy Podle bodu 2 se ověřuje a) znalost právních předpisů bezpečnosti a ochrany zdraví při práci souvisejících s prověřovanou činností a technických norem, b) znalost a dovednost ve vztahu k druhu, třídě nebo skupině technického zařízení podle tohoto nařízení, které mají být ověřeny v rozsahu, v jakém to žadatel v žádosti o zkoušku zvláštní odborné způsobilosti uvede, c) odborná úroveň písemné revizní zprávy. II. Obsah zkoušky pro ověřování zvláštní odborné způsobilosti k činnostem na elektrickém technickém zařízení 3. Vedení prací na elektrickém zařízení 3.1. Zkouškou zvláštní odborné způsobilosti pro vedení prací na elektrickém zařízení se ověřuje a) znalost technických předpisů a technických norem pro činnost na elektrickém zařízení příslušného druhu a výše napětí, zejména ochrany proti 1. dotyku nebo přiblížení k částem s nebezpečným napětím (živým částem),

18 nebezpečnému dotykovému napětí na přístupných vodivých neživých částech, například obalech, pouzdrech, krytech a konstrukcích, 3. škodlivým účinkům atmosférických výbojů, 4. nebezpečí vyplývajícímu z nábojů statické elektřiny, 5. nebezpečným účinkům elektrického oblouku, 6. škodlivému působení prostředí na bezpečnost elektrického zařízení, b) znalost poskytování první pomoci při úrazech elektrickým proudem. 4. Revizní technik elektrických zařízení 4.1. Zkouškou zvláštní odborné způsobilosti pro provádění revizí a zkoušek elektrického zařízení se ověřuje znalost: a) právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce a elektrických zařízení, b) bezpečnostních předpisů pro obsluhu a práci na elektrickém zařízení, c) poskytování první pomoci při úrazech elektrickým proudem Jde-li o zkoušku zvláštní odborné způsobilosti u elektrického zařízení podle bodu 2 písm. a) přílohy č. 2 tohoto nařízení ověřuje se rovněž v případě a) revizního technika elektrického zařízení o napětí od 1 kv znalost: 1. technických předpisů a bezpečnostních předpisů upravujících požadavky na kontroly elektrických zařízení, 2. technických předpisů a bezpečnostních předpisů pro prostory s nebezpečím výbuchu, 3. ochrany před nebezpečným dotykovým napětím u zařízení do 1 kv, 4. technických předpisů a bezpečnostních předpisů pro elektrické rozvaděče, přístroje, pracovní stroje a další druhy elektrických zařízení; b) revizního technika ochrany před účinky atmosférických výbojů: 1. znalosti podle písmene a) a dále znalost, 2. ochrany proti škodlivým účinkům atmosférických výbojů, 3. ochrany proti nebezpečí vyplývajícímu z nábojů statické elektřiny, 4. ochrany proti nebezpečným účinkům elektrického oblouku, 5. technických a bezpečnostních předpisů pro ochranu před bleskem;

19 c) revizního technika elektrického zařízení bez omezení: 1. znalosti podle písmene a) a b) a dále znalost, 2. ochrany před nebezpečným dotykovým napětím u zařízení nad 1 kv, 3. technických a bezpečnostních předpisů pro elektrická zařízení nad 1 kv. III. Obsah zkoušky pro ověřování zvláštní odborné způsobilosti k činnostem na plynovém zařízení 5. Provádění montáže, demontáže a oprav na plynovém zařízení 5.1. Zkouškou zvláštní odborné způsobilosti pro provádění montáže, demontáže a oprav na plynovém zařízení se ověřuje znalost: a) právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, b) požadavků zaměřených na: 1. kontroly a revize a zkoušky plynových zařízení, 2. předání a převzetí zařízení, uvedení do provozu, 3. způsoby měření a jednotky teploty, 4. měřidla tlaku, principy měření, 5. technické požadavky na měřidla tlaku, 6. zjišťování těsnosti a míst úniku plynu ze zařízení, způsoby zjišťování koncentrace plynu v ovzduší, c) bezpečnosti a ochrany zdraví při práci při obsluze plynových zařízení, která zahrnuje: 1. rizika ohrožení života a zdraví při pracích na plynových zařízeních, 2. poskytování první pomoci při úrazech, 3. zásady bezpečné práce při použití rozpouštědel, hořlavin a jiných nebezpečných látek, 4. odbornou způsobilost svářečů plynových zařízení, 5. umisťování bezpečnostních tabulek, 6. odvzdušňování a odplyňování Součástí zkoušky zvláštní odborné způsobilosti podle bodu 5.1. je ověření znalosti ve vztahu k plynovému zařízení, pro které má být ověřena zvláštní odborná způsobilost k provádění montáže, demontáže a oprav zařízení pro:

20 a) výrobu a úpravu plynů: 1. popisu zařízení pro výrobu plynů, 2. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 3. použitelných armatur, 4. zásad pro umístění plynového zařízení, b) skladování plynů: 1. popisu plynojemu a zásobníků, 2. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 3. použitelných armatury, 4. zásad pro umístění plynového zařízení, c) plnění nádob plyny: 1. popisu zařízení a jeho příslušenství, 2. použitelných armatur, 3. zásad pro umísťování plynového zařízení, 4. zabezpečení nádob proti přeplnění, 5. popisu zařízení čerpacích stanic zkapalněných uhlovodíkových plynů a stlačených plynů pro motorová vozidla jejich příslušenství a možné varianty, 6. tlakové zkoušky potrubí a plnících hadic u čerpacích stanic zkapalněných uhlovodíkových plynů a stlačených plynů, 7. připojení potrubí k čerpadlu u čerpacích stanic zkapalněných uhlovodíkových plynů, 8. požadavků na kompresor a jeho umístění u čerpacích stanic stlačených plynů, d) zkapalňování a odpařování plynů: 1. popisu zařízení a jeho příslušenství, 2. podmínek pro zkapalňování a odpařování plynů a možná nebezpečí, 3. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 4. použitelných armatur, 5. zásad pro umísťování, e) zvyšování a snižování tlaku plynů:

21 popisu zařízení a jeho příslušenství, 2. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 3. větrání objektů kompresorových stanic, 4. detekci úniků plynu v objektech kompresorových stanic, 5. tlakování a odtlakování kompresorové stanice, f) rozvod plynů, včetně samostatně pracujících regulátorů a regulačních sestav: 1. popisu zařízení a jeho příslušenství, 2. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 3. použitelných armatur a jejich umístění, 4. zásad pro umísťování, 5. větrání regulační stanice, 6. podmínek pro vpuštění plynu, 7. zkoušek těsnosti, pevnosti a funkčnosti, 8. manipulačnímu prostoru a činnosti v regulační stanici, 9. ochozům regulačních řad, 10. nastavení regulátorů, kontrolních pojistných ventilů a bezpečnostních rychlouzávěrů u provozních a záložních řad, 11. způsobu spojování potrubí v regulační stanici navzájem a s dalšími prvky strojního zařízení, 12. kvality svarových spojů, g) spotřebu plynů spalováním, včetně stabilních plynových motorů a plynových turbin: 1. tlaků a jejich rozdělení, 2. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, protipožární armatury, umístění, 3. zkoušek pevnosti, těsnosti, funkčních zkoušek, podmínek platnosti provedených zkoušek, napěťových zkoušek, 4. použití mědi a polyetylenu pro rozvody plynů, 5. zrušení starých nepoužívaných plynovodů, 6. připojování a umístění plynoměrů, 7. připojení a umístění spotřebičů,

22 ochrany plynovodů proti korozi a mechanickému poškození, katodické ochrany, opravy protikorozní ochrany, zkoušení protikorozní izolace, 9. elektricky vodivé propojení plynovodu a jeho uzemnění, 10. rozebíratelné spoje, umístění, šroubované a přírubové spoje, požadavky na šrouby přírubových spojů, 11. použití plynovodu jako nosné konstrukce, 12. použití ochranných trubek a chrániček, 13. odvzdušňovací a výfukové potrubí, h) chladicí zařízení a tepelná čerpadla: 1. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 2. požadavků na zařízení a jejich umístění, výpočet spotřeby vzduchu, 3. vlivu pracovního media na umístění a použití zařízení, 4. požadavků na připojení zařízení a způsoby připojení, manipulačních prostorů, 5. větrání prostorů kde jsou zařízení umístěna, světlá výška, kubatura, výpočet větracího vzduchu,větrací otvory, detektory úniku plynu a podobně, 6. pojistky plamene, 7. zabezpečovacích systémů zařízení plynných paliv a jejich kontroly, 8. uvedení zařízení do provozu, 9. odtahu spalin, popisu a funkce, 10. přerušovače odtahu spalin a jeho použitelnosti, 11. kontroly zjišťování škodlivin v ovzduší, 12. spojování potrubí, které je součástí spotřebiče. 6. Revizní technik plynových zařízení 6.1. Zkouškou zvláštní odborné způsobilosti revizního technika plynových zařízení se ověřuje znalost: a) právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, b) požadavků podle bodu 5.2. písm. b) a dále znalost 1. průvodní a provozní technické dokumentace zařízení a její archivace,

23 provozního deníku, 3. zjišťování těsnosti a míst úniku plynu ze zařízení, způsoby zjišťování koncentrace plynu v ovzduší, c) bezpečnosti a ochrany zdraví při práci při obsluze zařízení v rozsahu podle bodu 5.2. písm. c) Součástí zkoušky zvláštní odborné způsobilosti podle bodu 6.1. je ověření znalosti ve vztahu k plynovému zařízení, pro které má být ověřena zvláštní odborná způsobilost revizního technika pro: a) zařízení na výrobu a úpravu plynů: 1. popisu zařízení pro jeho výrobu, 2. zabezpečovacích prvků a měřicích zařízení, 3. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 4. použitelných armatur, 5. zásad pro umístění zařízení, 6. provozních parametrů, b) zařízení na skladování a přepravu plynů: 1. plynojemů, zásobníků a jejich popis, 2. zabezpečovacích prvků a měřicích zařízení, 3. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 4. použitelných armatur, 5. zásad pro umísťování zařízení, 6. provozních parametrů, c) zařízení pro plnění nádob plyny včetně tlakových stanic: 1. popisu zařízení a jeho příslušenství, 2. zabezpečovacích prvků a měřicích zařízení, 3. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 4. použitelných armatur, 5. zásad pro umísťování zařízení, zásady pro umísťování lahví a sudů, maximální množství nádob zapojených do tlakové stanice, požadavky na umístění prázdných a plných nádob s plyny, 6. provozních parametrů, 7. požadavků na plněné nádoby, jejich zabezpečení, 8. zabezpečení nádob proti přeplnění, 9. požadavky na umístění prázdných a plných nádob jednoho druhu plynu, 10. definice tlakové stanice, definice láhve a sudu, 11. regulátor tlaku a jeho popis, 12. zabezpečovací prvky a měřicí zařízení, 13. maximální povrchová teplota rozvodů plynu a nádob, 14. požadavky na umístění prázdných a plných nádob s plyny, 15. umístění a ochranný prostor okolo provozních nádob, 16. větrání a vytápění tlakové stanice, 17. provozní místnost a její umístění, 18. izolačního spoje na potrubí, uzemnění zařízení, 19. ochranného prostoru kolem zásobníku a vzdálenosti mezi zásobníky, 20. zabezpečení proti přeplnění zásobníku, 21. stanice za mimořádných podmínek, 22. způsobu přepravy tlakových zásobníků,

24 redukčního ventilu a jeho popisu, 24. podmínek pro vypouštění plynu z nádob do potrubí nebo nádob dimenzovaných na nižší přetlak, 25. baterie lahví a její definice, 26. zkoušení funkce pojistných ventilů, 27. stlačeného plynu, zkapalněného plynu a plynu rozpuštěného pod tlakem definice, d) zařízení pro zkapalňování a odpařování plynů: 1. popis zařízení a jeho příslušenství, 2. podmínek pro zkapalňování a odpařování plynů a možná nebezpečí, 3. zabezpečovacích prvků a měřicích zařízení, 4. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 5. použitelných armatur, 6. provozních parametrů, 7. zásad pro umísťování, e) zařízení pro zvyšování a snižování tlaku plynů: 1. popisu zařízení a jeho příslušenství, 2. zabezpečovacích prvků a měřicího zařízení, 3. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 4. použitelných armatur, 5. provozních parametrů, 6. zásad pro umísťování, 7. názvosloví a druhy kompresorů, 8. větrání objektů, 9. detekce úniků plynu v objektech kompresorových stanic, 10. řazení kompresorů v kompresorové stanici, 11. vysokotlakých ucpávek kompresorů v kompresorové stanici, 12. tlakování a odtlakování kompresorové stanice, 13. ztráty elektrického napětí v kompresní stanici, 14. regulátoru tlakové diference olej plyn u kompresoru v kompresorové stanici, 15. podmínek pro vpuštění plynu, 16. zkoušení regulátorů na těsnost a funkci, 17. zkoušky těsnosti, pevnosti a funkčnosti, 18. výfukové plochy, 19. manipulačního prostoru a činnosti v regulační stanici, 20. teploty plynu za regulátorem a předehřev, 21. propojení regulační stanice se vstupním a výstupním potrubím, 22. ochozu regulačních řad, 23. maximálního přípustného vstupního přetlaku u regulačních stanic umístěných v budovách, 24. nastavení regulátorů, kontrolních pojistných ventilů a bezpečnostních rychlouzávěrů u provozních a záložních řad, 25. způsoby spojování potrubí v regulační stanici navzájem a s dalšími prvky strojního zařízení, 26. kvality svarových spojů, f) rozvod plynů: 1. provozních parametrů, tlaku a jejich rozdělení, 2. použitelného materiálu pro rozvody a těsnění, protipožární armatury, umístění, 3. použitelné armatury a jejich umístění, odvodňovače, 4. zásad pro vedení plynovodů a zákazů vedení plynovodů,

25 zkoušek pevnosti, těsnosti, funkční zkoušky, podmínek platnosti provedených zkoušek, napěťové zkoušky, 6. způsobů měření tlaků při zkouškách, tlakoměry, 7. podmínek pro vpuštění plynu, 8. použití mědi a polyetylenu pro rozvody plynů, 9. zrušení starých nepoužívaných plynovodů, 10. připojování a umístění plynoměrů, 11. připojení a umístění zařízení, 12. regulátorů tlaku plynu, jejich popisu, funkce a umístění, 13. ochrany plynovodů proti korozi a mechanickému poškození, katodické ochrany, opravy protikorozní ochrany, zkoušení protikorozní izolace, 14. značení potrubí podle protékajícího media, 15. elektricky vodivé propojení plynovodu a jeho uzemnění, 16. spojování potrubí, kvalifikace pracovníků provádějících nerozebíratelné spoje potrubí kvalita spojů, opravy spojů, 17. rozebíratelné spoje, umístění, šroubované a přírubové spoje, požadavky na šrouby přírubových spojů, 18. propoje potrubí z různých materiálů, 19. vedení plynovodů nad zemí, 20. vyrovnávání dilatací potrubí, kompenzátory, 21. podsyp, obsyp, zásyp potrubí uloženého v zemi, jeho značení, signalizační vodič, 22. rýhy pro uložení plynovodu v zemi a její výstavba, 23. uložení plynovodu do rýhy, 24. souběhu a křížení plynovodu s jinými medii, přechody vodních toků, 25. použití plynovodu jako nosné konstrukce, 26. použití ochranných trubek a chrániček, 27. ztráty tlaku v potrubí vlivem uzávěrů, tvarovek, výškovým rozdílem a podobně, 28. odvzdušňovací a výfukové potrubí, g) zařízení pro spotřebu plynů spalováním, včetně stabilních plynových motorů a plynových turbin: 1. použitelných materiálů pro rozvody a těsnění, 2. použitelných armatur a jejich umístění, 3. požadavků na zařízení a jejich umístění, výpočet spotřeby vzduchu, 4. vlivu pracovního media na umístění a použití zařízení, 5. požadavků na připojení zařízení a způsoby připojení, manipulační prostory, 6. větrání prostorů kde jsou zařízení umístěna, světlá výška, kubatura, výpočtu větracího vzduchu, větracích otvorů, detektorů úniku plynu a podobně, 7. rozdělení zařízení pro spotřebu plynných paliv podle přívodu vzduchu a odtahu spalin, 8. pojistky plamene, 9. zabezpečovacích systémů zařízení pro spotřebu plynných paliv a jejich kontroly, 10. uvedení zařízení do provozu, 11. odtahů spalin, jejich popisu a funkce, 12. přerušovače odtahu spalin a jeho použitelnosti, 13. hořáků a jejich rozdělení, použitelnosti, stabilizace hoření, 14. specifiky kotelen a zařízení v nich umístěných, hlavního uzávěru,

26 kontroly zjišťování škodlivin v ovzduší, 16. stanovení prostorů z hlediska elektrotechnických předpisů, 17. požadavků na kvalifikaci obsluhy plynového zařízení, 18. spojování potrubí, které je součástí zařízení pro spotřebu plynů, 19. regulace tlaku plynu před zařízením pro spotřebu plynů. IV. Obsah zkoušky pro ověřování zvláštní odborné způsobilosti k činnostem na tlakovém zařízení 7. Topič parních a kapalinových kotlů 7.1. Zkouškou zvláštní odborné způsobilosti obsluhy parních a kapalinových kotlů se ověřuje znalost: a) právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, b) základních technických znalostí: 1. jednotek tlaku, teploty, výkonu a jejich převody, 2. vodní páry, jejích druhů a termodynamických vlastností, c) názvosloví kotlů: 1. základních pojmů, termínů a definic, 2. druhů kotelních zařízení, 3. parametrů a ukazatelů kotelních zařízení, d) konstrukce a výstroj kotlů: 1. všeobecných požadavků na konstrukci a výstroj, 2. zabezpečovacích systémů, 3. popisu konstrukce a výstroje konkrétního kotle, u kterého byl vykonán zácvik, e) provozu kotlů: 1. obsluhy, bezpečnosti práce, 2. podmínek pro uvedení kotlů do provozu, 3. provozních předpisů výrobce, 4. postupu při uvádění kotlů do provozu, 5. podmínek pravidelného provozu kotlů, 6. způsobu a termínů zkoušení výstroje kotlů, 7. požadavků na odvod spalin a odstraňování tuhých zbytků paliva, 8. odstavení kotlů z provozu, 9. provozu za mimořádných podmínek, 10. okamžitého odstavení kotlů z provozu, 11. druhů prováděných revizí a zkoušek u provozovaných kotlů, 12. provozní údržby, 13. povinností topiče, 14. záznamů do provozního deníku kotle, f) úpravy vody: 1. základních požadavků na kvalitu kotelní a napájecí vody, páry a kondenzátu, 2. principů úpravy vody v kotelnách, 3. provozu, obsluhy a údržby konkrétního zařízení na úpravu vody, 4. provádění zkoušek kvality vody, 5. vlivu kvality napájecí a kotelní vody na způsob provozu kotelního zařízení, 6. zásad bezpečnosti a hygieny při obsluze zařízení pro úpravu vody, g) spalování paliv: 1. druhů paliv, jejich vlastností, způsobu spalování a spalovacího zařízení, 2. účinnosti kotle a tepelné ztráty,

27 h) poruch a havárie kotelních zařízení, i) u topičů kotlů na plynná paliva: 1. vlastností topného plynu a způsobu spalování, 2. zařízení pro spalování a rozvod plynu v kotelně, 3. větrání kotelen, 4. kategorie kotelny, 5. požadavků na regulační, měřicí a zabezpečovací zařízení kotle, 6. vybavení plynové kotelny pro zajištění bezpečnosti provozu a požární ochrany, 7. odborné způsobilosti k obsluze plynových zařízení, j) u topičů horkovodních kotlů: 1. rozdílů v konstrukci a výstroji horkovodních kotlů vzhledem k parním kotlům, 2. odlišností způsobu provozu a zkoušení výstroje horkovodních kotlů vzhledem k parním kotlům. 8. Odborná prohlídka kotelen 8.1. Zkouškou zvláštní odborné způsobilosti pro odbornou prohlídku kotelen se ověřuje znalost: a) právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, b) základních technických znalostí podle bodu 7.1. písm. b), c) názvosloví kotlů podle bodu 7.1. písm. c), d) konstrukce a výstroje kotlů podle bodu 7.1. písm. d), e) provoz kotlů: 1. obsluhy, bezpečnosti při práci, 2. podmínek pro uvedení kotlů do provozu, 3. obsahu provozního řádu a provozního deníku, 4. postupu při uvádění kotlů do provozu, 5. podmínek pravidelného provozu kotlů, 6. provozu, obsluhy a údržby zabezpečovacího zařízení, 7. požadavků na odvod spalin a odstraňování tuhých zbytků paliva, 8. odstavení kotlů z provozu, 9. provozu za mimořádných podmínek, 10. okamžitého odstavení kotlů z provozu, 11. obsahu a termínů odborných prohlídek kotelen, 12. provozní údržby, 13. povinností topiče, 14. záznamů do provozního deníku kotle, 15. obsahu technické dokumentace kotle a zabezpečovacího zařízení, 16. požadavků na zřizování kotelen, větrání a nouzové osvětlení kotelen, 17. povinností provozovatele, 18. požadavků na kvalifikaci obsluhy kotlů a fyzických osob provádějících odborné prohlídky kotelen, f) úpravy vody: 1. základních požadavků na kvalitu kotelní a napájecí vody, páry a kondenzátu, 2. principů úpravy vody v kotelnách, 3. provozu, obsluhy a údržby konkrétního zařízení na úpravu vody, 4. provádění zkoušek kvality vody, 5. vlivu kvality napájecí a kotelní vody na způsob provozu kotelního zařízení, 6. zásad bezpečnosti a hygieny při obsluze zařízení pro úpravu vody,

28 g) spalování paliv, h) poruch a havárie kotelních zařízení, i) kotle na plynná paliva: 1. vlastností topného plynu a způsobu spalování, 2. zařízení pro spalování a rozvodu plynu v kotelně, 3. větrání kotelen, 4. kategorie kotelny, 5. požadavků na regulační, měřicí a zabezpečovací zařízení kotle, 6. vybavení plynové kotelny pro zajištění bezpečnosti provozu a požární ochrany, 7. odborné způsobilosti k obsluze plynových zařízení. 9. Zkoušky a revize na tlakovém zařízení 9.1. Zkouškou zvláštní odborné způsobilosti pro zkoušky a revize na tlakovém zařízení se ověřuje znalost: a) právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, b) pevnostní výpočty tlakových zařízení: 1. určení dovoleného namáhání, 2. definice výpočtové tloušťky stěny Součástí zkoušky zvláštní odborné způsobilosti podle bodu 9.1. je ověření znalostí ve vztahu k tlakovému zařízení, pro které má být ověřena zvláštní odborná způsobilost revizního technika pro: a) revize a zkoušky provozovaných parních a kapalinových kotlů: 1. názvosloví kotlů, 2. druhů vodní páry a jejich termodynamických vlastnosti, 3. základních požadavků na kotelní a napájecí vodu, 4. úpravy vody v kotelnách, 5. druhů paliv, jejich spalování a spalovacích zařízení, 6. účinnosti kotle a tepelné ztráty, 7. provozních předpisů výrobce, 8. základních povinností uživatelů zařízení, 9. uvádění kotlů do provozu, 10. podmínek pravidelného provozu kotlů, 11. základních požadavků na výstroj kotlů (tlakoměry, vodoznaky, pojistné ventily, teploměry, průtokoměry, uzavírací, napájecí a vypouštěcí zařízení), 12. ostatních částí kotlů (hrubá armatura), 13. nejnižší a nejvyšší hladiny vody v kotli, 14. způsobu a termínů zkoušení výstroje, 15. odstavení kotlů z provozu, 16. provozu kotlů za mimořádných podmínek, 17. okamžitého odstavení kotlů z provozu, 18. preventivní údržby, druhů a termínů revizí a zkoušek, 19. přípravy a provedení revizí a zkoušek, 20. obsahu revizního zápisu, 21. provozní údržby, 22. požadavků na obsluhu kotlů, 23. provozní evidence kotlů, 24. záznamů tepelných a jiných měření, b) revize a zkoušky provozovaných tlakových nádob stabilních:

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2006 o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti Vláda nařizuje podle 21 písm. b) zákona č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2006 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Nařízení vlády o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti Citace: 592/2006 Sb. Částka: 188/2006 Sb.

Více

c) stabilní konstrukce, na nichž jsou umístěna zdvihadla, pojízdná zdvihadla a jeřáby,

c) stabilní konstrukce, na nichž jsou umístěna zdvihadla, pojízdná zdvihadla a jeřáby, Vyhláška č. 19/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená zdvihací zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich

Více

19/1979 Sb. VYHLÁŠKA

19/1979 Sb. VYHLÁŠKA 19/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená zdvihací zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více

Požadavky k zajištění bezpečnosti práce a provozu a způsob jejich ověřování 3

Požadavky k zajištění bezpečnosti práce a provozu a způsob jejich ověřování 3 (platí od 1. 61. 2008 do 31. 5. 2017) 392/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. září 2003 o bezpečnosti provozu technických zařízení a o požadavcích na vyhrazená technická zařízení tlaková, zdvihací a plynová při

Více

592/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 12. prosince 2006

592/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 12. prosince 2006 592/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2006 o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti Vláda nařizuje podle 21 písm. b) zákona č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

Program zkoušek z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi

Program zkoušek z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi Strana 1 (celkem 6) Program zkoušek z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi Strana 2 (celkem 6) OBSAH: 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 3 2. OVĚŘENÍ

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008 Stanovení obsahu a způsob vedení provozní dokumentace a stanovení termínů, lhůt, rozsahu kontrol,

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

273/1999 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ. Určená technická zařízení

273/1999 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ. Určená technická zařízení 273/1999 Sb. VYHLÁKA Ministerstva obrany ze dne 5. listopadu 1999, kterou se vymezují určená technická zařízení používaná s vojenskou výstrojí, vojenskou výzbrojí, vojenskou technikou a ve vojenských objektech

Více

Kotle a kotelny

Kotle a kotelny 5.6.16.7.1.1. Kotle a kotelny http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/vyhrazena-technicka-zarizeni/vyhrazena-tlakovazarizeni/kotle-a-kotelny Základní podmínky

Více

Topič nízkotlakých teplovodních kotlů

Topič nízkotlakých teplovodních kotlů Topič nízkotlakých teplovodních kotlů (kód: 69-060-E) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Topič nízkotlakých teplovodních

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s.

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s. ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological

Více

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) ZÁKON č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 9. září 2003

VYHLÁŠKA. ze dne 9. září 2003 Vyhláška o bezpečnosti provozu technických zařízení a požadavcích na vyhrazená technická zařízení tlaková, zdvíhací a plynová..., účinnost od 1.1.2008 392 VYHLÁŠKA ze dne 9. září 2003 o bezpečnosti provozu

Více

Hodnoticí standard. Topič nízkotlakých parních kotlů. Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69)

Hodnoticí standard. Topič nízkotlakých parních kotlů. Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Topič nízkotlakých parních kotlů (kód: 69-059-E) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Topič nízkotlakých parních

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Poř. č.. Osamělá 40, Brno

Poř. č.. Osamělá 40, Brno Příručka praktického rádce pro výstavbu a provoz v oblasti bezpečnosti práce, ochrany zdraví, požární bezpečnosti a ochrany životního prostředí Poř. č.. Pro ENERGIS 92, s.r.o. zhotovil: a provoz v oblasti

Více

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více

ČSN ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Leden Kotelny se zařízeními na plynná paliva. Gas boiler houses. Gaz chaufferies.

ČSN ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Leden Kotelny se zařízeními na plynná paliva. Gas boiler houses. Gaz chaufferies. ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 27.060.30 2005 Kotelny se zařízeními na plynná paliva Leden ČSN 07 0703 Gas boiler houses Gaz chaufferies Gaskesselhäuser Nahrazení předchozích norem Tato norma nahrazuje ČSN

Více

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. 1 Rozsah platnosti

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. 1 Rozsah platnosti 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více

5.17.17.14. Kotelny http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/sektory-bozp/kotelny Bezpečnost práce v kotelnách stanovuje ČSN 07 0703, bezpečnost práce v nízkotlakých kotelnách stanovuje Nařízení vlády

Více

Vyhláška č. 85/1978 Sb.

Vyhláška č. 85/1978 Sb. Vyhláška č. 85/1978 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce ze dne 26. června 1978 o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení ve znění nařízení vlády č. 352/2000 Sb. Český úřad bezpečnosti

Více

Vyhrazená plynová zařízení

Vyhrazená plynová zařízení 5.6.16.7.2. Vyhrazená plynová zařízení http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/vyhrazena-technicka-zarizeni/vyhrazena-plynovazarizeni Podmínky k zajištění

Více

85/1978 Sb. VYHLÁŠKA. o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení

85/1978 Sb. VYHLÁŠKA. o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení 85/1978 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce ze dne 26. června 1978 o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení Změna: 352/2000 Český úřad bezpečnosti práce stanoví podle 5 odst. 1 písm.

Více

85/1978 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce ze dne 26. června 1978 o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení Změna: 352/2000

85/1978 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce ze dne 26. června 1978 o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení Změna: 352/2000 85/1978 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce ze dne 26. června 1978 o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení Změna: 352/2000 Český úřad bezpečnosti práce stanoví podle 5 odst. 1 písm.

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 Srpen 2014 ČSN 06 0310 Tepelné soustavy v budovách Projektování a montáž Heating systems in buildings Design and installation Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

strana 1 CENÍK TECHNICKÉ PŘEDPISY TPG, TDG a TIN

strana 1 CENÍK TECHNICKÉ PŘEDPISY TPG, TDG a TIN strana 1 CENÍK TECHNICKÉ PŘEDPISY TPG, TDG a TIN Technická (TPG), doporučení (TDG) a instrukce (TIN) GAS jsou nezávazné normativní dokumenty, které mají význam v oblasti ochrany veřejného zájmu (bezpečnost

Více

Rozsah platnosti. Vyhrazená plynová zařízení

Rozsah platnosti. Vyhrazená plynová zařízení 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více

Vyhláška č. 21/1979 Sb.

Vyhláška č. 21/1979 Sb. Vyhláška č. 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich

Více

Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP)

Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP) Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP) Soubor požadavků a pracovních postupů pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) Zařízení technologického celku posklizňové linky Dobrovice

Více

4/4.1 POVINNOSTI PROVOZOVATELE PŘI PROVOZOVÁNÍ TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ

4/4.1 POVINNOSTI PROVOZOVATELE PŘI PROVOZOVÁNÍ TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ PROKAZOVÁNÍ SHODY VÝROBKŮ část 4, díl 4, kapitola 1, str. 1 4/4.1 POVINNOSTI PROVOZOVATELE PŘI PROVOZOVÁNÍ TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ Nařízením vlády č. 101/2005 Sb. ze dne 26. ledna 2005, o podrobnějších požadavcích

Více

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

85/1978 Sb. VYHLÁŠKA. Českého úřadu bezpečnosti práce

85/1978 Sb. VYHLÁŠKA. Českého úřadu bezpečnosti práce 85/1978 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce ze dne 26. června 1978 o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení Změna: 352/2000 Sb. Český úřad bezpečnosti práce stanoví podle 5 odst.

Více

strana 1 CENÍK TECHNICKÉ PŘEDPISY TPG, TDG a TIN

strana 1 CENÍK TECHNICKÉ PŘEDPISY TPG, TDG a TIN strana 1 CENÍK TECHNICKÉ PŘEDPISY TPG, TDG a TIN Technická (TPG), doporučení (TDG) a instrukce (TIN) GAS jsou nezávazné normativní dokumenty, které mají význam v oblasti ochrany veřejného zájmu (bezpečnost

Více

Operátor parních energetických zařízení. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Operátor parních energetických zařízení. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Operátor parních energetických zařízení (kód: 26-061-M) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká se povolání:

Více

strana 1 CENÍK TECHNICKÉ PŘEDPISY TPG, TDG a TIN

strana 1 CENÍK TECHNICKÉ PŘEDPISY TPG, TDG a TIN strana 1 CENÍK TECHNICKÉ PŘEDPISY TPG, TDG a TIN Technická (TPG), doporučení (TDG) a instrukce (TIN) GAS jsou nezávazné normativní dokumenty, které mají význam v oblasti ochrany veřejného zájmu (bezpečnost

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona č. 309/2006 Sb., v platném znění a nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro oblast BOZP vyhrazených technických zařízení:

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro oblast BOZP vyhrazených technických zařízení: (vedoucího zaměstnance) pro oblast BOZP vyhrazených technických zařízení: - elektrických - zdvihacích - plynových - tlakových OBSAH: 1. Základní poţadavky na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

Vyhláška č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice

Vyhláška č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice Vyhláška č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice se změnami: 98/1982 Sb. uveřejněno v: č. 11/1978 Sbírky zákonů na straně 0206 schváleno:

Více

Operátor horkovodních energetických zařízení. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Operátor horkovodních energetických zařízení. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Operátor horkovodních energetických zařízení (kód: 26-060-M) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , ,

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , , OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

PŘEHLED REVIZÍ A ZKOUŠEK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V BYTOVÝCH DOMECH

PŘEHLED REVIZÍ A ZKOUŠEK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V BYTOVÝCH DOMECH PŘEHLED REVIZÍ A ZKOUŠEK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V BYTOVÝCH DOMECH 1. ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ ODBĚRNÁ ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ Zákon č. 458/2000 Sb., energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů [ 28, odst. 2)

Více

Povinnost oznámit zahájení stavby oblastnímu inspektorátu práce příslušnému podle místa staveniště:

Povinnost oznámit zahájení stavby oblastnímu inspektorátu práce příslušnému podle místa staveniště: Úkoly zadavatele stavby, jejího zhotovitele, popř. fyzické osoby, která se podílí na zhotovení stavby, a koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle Zákona č. 309/2006 Sb., kterým

Více

A) Název a přesná adresa uchazeče s označením pověřeného zástupce pro případná další jednání, včetně uvedení telefonického a ového spojení.

A) Název a přesná adresa uchazeče s označením pověřeného zástupce pro případná další jednání, včetně uvedení telefonického a  ového spojení. Příloha č.1 ZD A) Název a přesná adresa uchazeče s označením pověřeného zástupce pro případná další jednání, včetně uvedení telefonického a e-mailového spojení. Strana 1 (celkem 8) B) Celková maximální

Více

HLAVA PRVNÍ ODBORNÁ ZPŮSOBILOST ŽADATELŮ O VYDÁNÍ LICENCE STROJVEDOUCÍHO A OSVĚDČENÍ STROJVEDOUCÍHO ČÁST PRVNÍ ODBORNÁ ZPŮSOBILOST NA DRÁZE

HLAVA PRVNÍ ODBORNÁ ZPŮSOBILOST ŽADATELŮ O VYDÁNÍ LICENCE STROJVEDOUCÍHO A OSVĚDČENÍ STROJVEDOUCÍHO ČÁST PRVNÍ ODBORNÁ ZPŮSOBILOST NA DRÁZE Strana 68 Sbírka zákonů č. 16 / 2012 16 VYHLÁŠKA ze dne 5. ledna 2011 o odborné způsobilosti osob řídících drážní vozidlo a osob provádějících revize, prohlídky a zkoušky určených technických zařízení

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Srpen Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích ČSN Safety code for working in chemical laboratories

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Srpen Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích ČSN Safety code for working in chemical laboratories ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.100; 71.040.10 2017 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích Srpen ČSN 01 8003 Safety code for working in chemical laboratories Nahrazení předchozích norem Touto

Více

ČESKÁ NORMA MDT 628.314:662.76 Červen 1994 ČSN 75 6415 PLYNOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD. Gas Handling of Sewage Treatment Plants

ČESKÁ NORMA MDT 628.314:662.76 Červen 1994 ČSN 75 6415 PLYNOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD. Gas Handling of Sewage Treatment Plants ČESKÁ NORMA MDT 628.314:662.76 Červen 1994 PLYNOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ ČSN 75 6415 ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD Gas Handling of Sewage Treatment Plants Exploitation de gaz des stations d'épuration des eaux résiduaires

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava 59 661 8661, 737 868 056, e-mail: kort.ondriasova@tiscali.

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava 59 661 8661, 737 868 056, e-mail: kort.ondriasova@tiscali. Příloha č. V.3 OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb. Výběr otázek do jednotlivých obálek bude proveden podle zkušebních

Více

VYHLÁŠKA ze dne 17. října 2016 o požadavcích na zajišťování kvality a technické bezpečnosti a posouzení a prověřování shody vybraných zařízení

VYHLÁŠKA ze dne 17. října 2016 o požadavcích na zajišťování kvality a technické bezpečnosti a posouzení a prověřování shody vybraných zařízení Strana 5554 Sbírka zákonů č. 358 / 2016 358 VYHLÁŠKA ze dne 17. října 2016 o požadavcích na zajišťování kvality a technické bezpečnosti a posouzení a prověřování shody vybraných zařízení Státní úřad pro

Více

Písemná práce ke zkoušce

Písemná práce ke zkoušce TÜV AUSTRIA CZECH spol. s r.o. Zelený pruh 1560/99, 140 02 Praha 4 Braník Písemná práce ke zkoušce Písemná práce ke zkoušce z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora na staveništi Práce uchazeče je

Více

Rekonstrukce čp a 1071 Husova

Rekonstrukce čp a 1071 Husova Příloha č. 1 ZD 1. Veřejná zakázka KRYCÍ LIST NABÍDKY / NABÍDKOVÁ CENA Veřejná zakázka na stavební práce dle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, v platném znění Název: 2. Základní identifikační

Více

406/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 2. června 2004

406/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 2. června 2004 406/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2. června 2004 o bližších požadavcích na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v prostředí s nebezpečím výbuchu Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 a 134e odst.

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne. 2019,

N á v r h. ZÁKON ze dne. 2019, III. N á v r h ZÁKON ze dne. 2019, o bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů (zákon o vyhrazených technických zařízeních) Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

498/2006 Sb. Zkouška VYHLÁŠKA. ze dne 10. listopadu 2006

498/2006 Sb. Zkouška VYHLÁŠKA. ze dne 10. listopadu 2006 498/2006 Sb. Zkouška VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2006 3 o autorizovaných inspektorech Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 193 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební

Více

251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce

251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce 251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce (platí od 29. 71. 4. 2017 do 3128. 7. 2017) ve znění zákona č. 230/2006 Sb., zákona č. 264/2006 Sb., zákona č. 213/2007 Sb., zákona č. 362/2007

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

498/2006 Sb. VYHLÁŠKA

498/2006 Sb. VYHLÁŠKA 498/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2006 o autorizovaných inspektorech Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 193 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon):

Více

Orientace v právních a technických normách upravující oblast potrubních sítí měděných potrubí chladicích zařízení 3

Orientace v právních a technických normách upravující oblast potrubních sítí měděných potrubí chladicích zařízení 3 Montér potrubí chladicích systémů (kód: 23-109-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10; 91.140.60 Srpen 2014 ČSN 06 0830 Tepelné soustavy v budovách Zabezpečovací zařízení Heating systems in buildings Safety devices Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

KOORDINÁTOR BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

KOORDINÁTOR BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci KOORDINÁTOR BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Jednou z povinností zadavatele stavby je určení koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Více

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro práce ve výškách

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro práce ve výškách (vedoucího zaměstnance) pro práce ve výškách OBSAH: 1. Základní požadavky na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) při práci ve výškách... 1.1 Vymezení základních pojmů použitých v této

Více

strana 8, Kapitola 3 Souvisící dokumenty strana 8, Kapitola 3 Souvisící dokumenty Nová verze Část č. 2 Původní verze

strana 8, Kapitola 3 Souvisící dokumenty strana 8, Kapitola 3 Souvisící dokumenty Nová verze Část č. 2 Původní verze OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. 1. Označení a název opravovaného ČOS 2. 051653 3. 4. 1. vydání METROLOGICKÉ POŽADAVKY A POŽADAVKY ODBORNÉHO TECHNICKÉHO DOZORU AČR PŘI POŘIZOVÁNÍ A ZAVÁDĚNÍ MAJETKU

Více

Hodnoticí standard. Vazač břemen (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37)

Hodnoticí standard. Vazač břemen (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Vazač břemen (kód: 37-043-H) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Týká se povolání: Vazač břemen Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

Určená technická zařízení

Určená technická zařízení 100/1995 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy ze dne 18. května 1995, kterou se stanoví podmínky pro provoz, konstrukci a výrobu určených technických zařízení a jejich konkretizace (Řád určených technických

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro výstavbu a provoz čerpací stanice na - stlačený zemní plyn (CNG) -

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro výstavbu a provoz čerpací stanice na - stlačený zemní plyn (CNG) - zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro výstavbu a provoz čerpací stanice na - stlačený zemní plyn (CNG) - zkapalněné ropné plyny (LPG) OBSAH: 1. Požadavky na zajištění BOZP při provozu

Více

D.1.4.b-101 TECHNICKÁ ZPRÁVA

D.1.4.b-101 TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE PRO REALIZACI STAVBY D.1.4.b-101 TECHNICKÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE PLYNOVÉ KOTELNY PLYNOVÁ ODBĚRNÁ ZAŘÍZENÍ Vypracoval: Kontroloval: Jakub Cahel Ing. František Kapitán Číslo zakázky: PD 6039 1768

Více

Vydání č. 1 (07/07) Strana: 1/11 OTÁZKY K ÚSTNÍMU POHOVORU

Vydání č. 1 (07/07) Strana: 1/11 OTÁZKY K ÚSTNÍMU POHOVORU Strana: 1/11 1. Rozsah Rozsah ověřovaných znalostí je zpracován pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik podle přílohy 1 nařízení vlády č. 592/2006 Sb. a) znalost právních

Více

Změna: 315/2002 Sb. Předmět úpravy

Změna: 315/2002 Sb. Předmět úpravy 146/1997 Sb. VYHLÁŠKA Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ze dne 18. června 1997, kterou se stanoví činnosti, které mají bezprostřední vliv na jadernou bezpečnost, a činnosti zvláště důležité z hlediska

Více

Ministerstvo dopravy stanoví podle 66 odst. 1 zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách: Určená technická zařízení

Ministerstvo dopravy stanoví podle 66 odst. 1 zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách: Určená technická zařízení VYHLÁŠKA č. 100/1995 Sb., kterou se stanoví podmínky pro provoz, konstrukci a výrobu určených technických zařízení a jejich konkretizace (Řád určených technických zařízení), ve znění vyhlášky č. 279/2000

Více

V RÁMCI ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP

V RÁMCI ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP ÚPLNÝ SOUBOR ÚSTNÍCH OTÁZEK ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY V RÁMCI ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění

Více

II. Zkušební a organizační řád

II. Zkušební a organizační řád Vnitřní předpis Domu techniky Pardubice spol. s r.o. II. Zkušební a organizační řád pro zkoušky z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Řidič kolesového nakladače (kód: 21-020-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Řidič kolesového

Více

TÜV NORD Czech, s.r.o. Inspekční orgán TÜV NORD Czech, s.r.o.

TÜV NORD Czech, s.r.o. Inspekční orgán TÜV NORD Czech, s.r.o. Inspekční orgán Pracoviště inspekčního orgánu: Název pracoviště Adresa pracoviště 1. Vedení inspekčního orgánu 2. Kancelář Hradec Králové Pražská 155/4, 500 04 Hradec Králové 3. LaZ Brno Olomoucká 7/9,

Více

Obsah. Dok. pro výběr zhotovitele (DVZ) Technická zpráva. Teplárna Zelená louka - ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a ZP

Obsah. Dok. pro výběr zhotovitele (DVZ) Technická zpráva. Teplárna Zelená louka - ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a ZP Obsah 1. Úvod... 3 2. Použité podklady... 3 3. Parametry zemního plynu... 3 4. Bilance potřeb... 4 5. Technické řešení... 4 5.1 Rozsah řešení... 4 5.2 Uložení potrubí... 4 6. Materiál trubního rozvodu...

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK 1) Termíny zkoušek včetně úplného přehledu zkušebních okruhů v rámci zkoušky z odborné způsobilosti k zajišťování

Více

kterou se stanoví podmínky pro provoz, konstrukci a výrobu určených technických zařízení a jejich konkretizace (Řád určených technických zařízení)

kterou se stanoví podmínky pro provoz, konstrukci a výrobu určených technických zařízení a jejich konkretizace (Řád určených technických zařízení) č. 100/1995 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy ze dne 18. května 1995, kterou se stanoví podmínky pro provoz, konstrukci a výrobu určených technických zařízení a jejich konkretizace (Řád určených technických

Více

146/1997 Sb. VYHLÁŠKA. Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

146/1997 Sb. VYHLÁŠKA. Státního úřadu pro jadernou bezpečnost 146/1997 Sb. VYHLÁŠKA Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ze dne 18. června 1997, kterou se stanoví činnosti, které mají bezprostřední vliv na jadernou bezpečnost, a činnosti zvláště důležité z hlediska

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Kollárova 12, Ostrava-Mariánské Hory , ,

Helena Ondriášová - vzdělávání Kollárova 12, Ostrava-Mariánské Hory , , OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a

Více

N1 N2 K C D2 F E1 E2 III/2

N1 N2 K C D2 F E1 E2 III/2 Č ó č íó í í Í š éóš ě ó ě éú í ří í ó Á éř š éú í ó í Ú í ří Í Á Ž Á Á Š Á Š Á Í Ú ýř Č Ý Á ČÍ Č Ň ÁÍ ĚŘ Á Č Á Ý Š ŠÍ Ú ČÍ Ý III/23 66 M L J N1 N2 N3 I C1 H G C2 A D3 A1 G1 D2 F A B D D B A D A D1 D4

Více

100/1995 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy

100/1995 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy 100/1995 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy kterou se stanoví podmínky pro provoz, konstrukci a výrobu určených technických zařízení a jejich konkretizace (Řád určených technických zařízení) Ministerstvo

Více

1. VNITŘNÍ PLYNOINSTALACE :

1. VNITŘNÍ PLYNOINSTALACE : 1. VNITŘNÍ PLYNOINSTALACE : 1.1. Úvod: Projekt řeší připojení novostavby Domu pro seniory na plynovodní řad za účelem jeho vytápění a ohřevu TV. Projektová dokumentace byla zpracována na základě předložené

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1978. Uverejnené: 22.05.1978 Účinnosť od: 01.01.1979

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1978. Uverejnené: 22.05.1978 Účinnosť od: 01.01.1979 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1978 Uverejnené: 22.05.1978 Účinnosť od: 01.01.1979 50 V Y H L Á Š K A Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 19. května 1978 o odborné

Více

Orientace v požadavcích na hlavní mechanismy jeřábu a ozubené a lanové převody, na ocelová lana, příslušenství 3

Orientace v požadavcích na hlavní mechanismy jeřábu a ozubené a lanové převody, na ocelová lana, příslušenství 3 Jeřábník tř. A (kód: 23-034-H) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

173/1997 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví vybrané výrobky k posuzování shody

173/1997 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví vybrané výrobky k posuzování shody 173/1997 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY kterým se stanoví vybrané výrobky k posuzování shody Vláda nařizuje podle 22 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů,

Více

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Katedra prostředí staveb a TZB TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Cvičení pro bakalářské studium studijního oboru Příprava a realizace staveb Cvičení č. 7 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Ing. Zdeněk Neset 23. 5. 2017, Praha Oblastní inspektoráty 2 Vývoj úrazovosti v ČR v letech 2005 až 2016 Úrazy nahlášené SÚIP

Více

73/2010 Sb. VYHLÁŠKA

73/2010 Sb. VYHLÁŠKA 73/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. března 2010 o stanovení vyhrazených elektrických technických zařízení, jejich zařazení do tříd a skupin a o bližších podmínkách jejich bezpečnosti (vyhláška o vyhrazených

Více

Montér vnitřního rozvodu plynu a zařízení (kód: H)

Montér vnitřního rozvodu plynu a zařízení (kód: H) Montér vnitřního rozvodu plynu a zařízení (kód: 36-005-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Instalatér;

Více

Pojistné a zabezpečovací zařízení systémů VYT a TV

Pojistné a zabezpečovací zařízení systémů VYT a TV Pojistné a zabezpečovací zařízení systémů VYT a TV Roman Vavřička (Jakub Vrána VUT Brno) ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/19 ČSN 06 0830 - Tepelné soustavy v budovách Zabezpečovací

Více

Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů.

Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů. Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů. Eaton Elektrotechnika Přednášející ing. Jiří Horák Postup novelizace norem Základní předpisy upravující výrobu rozváděčů: Zákon 22/1997 Sb. upravuje uvedení

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září Čerpací stanice pohonných hmot ČSN Filling Station. Nahrazení předchozích norem

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září Čerpací stanice pohonných hmot ČSN Filling Station. Nahrazení předchozích norem ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.040.20; 75.200 2018 Čerpací stanice pohonných hmot Září ČSN 73 6060 Filling Station Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6060 ze září 2006. Obsah Strana

Více