Organizační směrnice č. 7/2014/SŘ. Školní preventivní strategie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Organizační směrnice č. 7/2014/SŘ. Školní preventivní strategie 2014-2018"

Transkript

1 Organizační směrnice č. 7/2014/SŘ Školní preventivní strategie Čj.: SŠNM/276/2014 Zpracoval: Mgr. Jaroslav Lainz, DiS., speciální pedagog - etoped Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka školy V Novém Městě nad Metují dne 13. února 2014 Strana 1 (celkem 17)

2 1. Úvodní informace Základní údaje o škole Název školy: Střední škola a Základní škola, Nové Město nad Metují Sídlo: Husovo nám. 1218, Nové Město nad Metují Právní forma: příspěvková organizace IČ: Zřizovatel školy: Královéhradecký kraj, právní forma: kraj, IČO: , adresa: Pivovarské náměstí 1245, Hradec Králové Přehled legislativy Školní preventivní strategie na roky vychází z této platné legislativy: - Metodický pokyn MŠMT k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí a mládeže ve školách a školských zařízeních, č. j / Metodický pokyn MŠMT k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení, č. j / Metodický pokyn MŠMT k jednotnému postupu při omlouvání nepřítomnosti žáků ve škole a při prevenci postihu záškoláctví, č. j / Vyhláška MŠMT č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů - Metodický pokyn MŠMT k výchově proti projevům rasismu, xenofobie a intolerance č. j / Pravidla pro rodiče a děti k bezpečnějšímu užívání internetu č. j / Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů 2. Charakteristika školy Střední škola a Základní škola, Nové Město nad Metují (dále jen škola) je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje a v rámci svých organizačních úseků zajištuje tyto činnosti: - Základní škola pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami (dále jen ZŠ) - Střední škola (s výukou oborů středního odborného učiliště, odborného učiliště a praktické školy) dále jen SŠ - Mimoškolní výchova (internát pro žáky ZŠ, internát pro žáky SŠ, školní družina) Škola je umístěna ve více areálech v několika městech: - Nové Město nad Metují: budova Králíček (ZŠ, SŠ, internát, školní družina), Merkur (SŠ), Hradčany (SŠ, internát) - Opočno (SŠ, internát) - Broumov, areál ZŠ Kladská (SŠ) Strana 2 (celkem 17)

3 3. Charakteristika organizačních úseků školy z hlediska rizika sociálně patologických jevů 3.1 Základní škola ZŠ je organizačním útvarem školy, sídlícím v Novém Městě nad Metují, v budově Králíček, ul. Českých bratří Jedná se o ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, zejména pro žáky s poruchami chování, žáky s poruchami pozornosti a hyperkinetickými poruchami (především ADHD), dále také pro žáky s lehkým mentálním postižením. Maximální kapacita školy je 70 žáků. ZŠ využívá budovu společně s dalšími úseky. Nachází se v maloměstském prostředí se spíše nižší mírou anonymity. Zvýšené riziko představují následující skutečnosti: - skladba a dynamika pohybu žáků: Již ze samotného zaměření školy vyplývá vyšší koncentrace žáků se závažnými výchovnými problémy a z toho vyplývající vyšší riziko výskytu sociálně patologických jevů ve srovnání s běžnou ZŠ. Relativně vysoká je i obměna třídních kolektivů (nástupy a odchody žáků) v průběhu školního roku, což ztěžuje nastavení a udržení zdravého klimatu a vztahů v jednotlivých třídách. Více kolísající ve srovnání s běžnou ZŠ je i samotný počet žáků v jednotlivých třídách. Ve škole je také dlouhodobě nevyrovnaný poměr pohlaví žáků ve prospěch chlapců, a to především na 2. stupni. - velká spádová oblast (místa bydliště žáků): Žáci školy dojíždějí z různých obcí nacházejících se především v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Tato skutečnost ztěžuje spolupráci se zákonnými zástupci žáků a dalšími odbornými organizacemi nacházejícími se v místech bydliště žáků (především OSPOD), zejména znesnadňuje možnost operativní spolupráce. Větší vzdálenost místa bydliště zároveň klade vyšší nároky na plánování a organizaci komunikace a kontaktů s rodiči a dalšími organizacemi. - sdílení některých prostor s úsekem SŠ: Žáci ZŠ během cesty do školy a ze školy a částečně i během vyučování přicházejí do styku se žáky SŠ, s některými žáky SŠ se znají z doby studia na ZŠ. Z toho vyplývá možné zvýšené riziko výskytu a šíření sociálně patologických jevů. Hodnocení rizik sociálně patologických jevů v úseku ZŠ Hodnocení rizik sociálně patologických jevů (dále také SPJ) je založeno na těchto prvcích: 1. Statistika projednávaných přestupků a porušení školního řádu za předchozí roky (návratky a záznamy o pohovoru) 2. Analýza situace prostřednictvím konzultací s pedagogy a členy poradenského týmu 3. Rozčlenění SPJ do 3 skupin podle závažnosti rizika. Hlavními hodnotícími kritérii byly: - závažnost daného sociálně patologického jevu - frekvence výskytu sociálně patologického jevu nebo pravděpodobnost výskytu SPJ, pokud se tento jev dosud ve škole neobjevil. Sociálně patologické jevy byly tímto způsobem rozděleny do následujících skupin: Závažné jevy - kouření - šikana - fyzické násilí - netolismus, kyberšikana a rizika spojená s využíváním informačních technologií Strana 3 (celkem 17)

4 Středně závažné jevy - vandalismus - záškoláctví - alkohol - drogy - majetková kriminalita - sebepoškozování Málo závažné jevy - rasismus a xenofobie - patologické hráčství - týrání a zneužívání dětí - domácí násilí - ohrožování mravní výchovy - poruchy příjmu potravy 3.2 Střední škola SŠ zahrnuje dva organizační útvary školy: SŠ Opočno a SŠ Nové Město nad Metují, pod který spadá také pracoviště Broumov. Střední škola sídlí v těchto areálech: - Nové Město nad Metují: budova Merkur, Husovo nám. 1228, budova Králíček, Českých bratří 1035 (společně s úsekem ZŠ a mimoškolní výchova), budova Hradčany, ul. Na Hradčanech 1135, 1137 (společně s úsekem mimoškolní výchova) - Broumov: budova ZŠ Kladská 164 (část budovy místní ZŠ) - Opočno: areál v ul. Nádražní 296 (společně s úsekem mimoškolní výchova) Střední škola zajišťuje především výuku oborů odborného učiliště, výuku oborů praktické školy a také oborů středního odborného učiliště. V úseku střední škola se ve školním roce 2013/2014 vzdělává okolo 300 žáků. Všechny budovy úseku SŠ se nacházejí v maloměstském prostředí s nízkou mírou anonymity. Zvýšené riziko představují následující skutečnosti: - skladba a dynamika pohybu žáků: Na většině pracovišť úseku SŠ dochází k vyšší koncentraci žáků, kteří jsou ohroženi sociálně patologickými jevy. Hlavními důvody tohoto ohrožení jsou především: - nepodnětné či přímo závadové rodinné prostředí žáka, ev. výchova žáka v pěstounské péči nebo v zařízeních pro výkon ústavní výchovy - bydliště žáka v sociálně vyloučené lokalitě - nižší mentální úroveň žáků Ve srovnání s jinými SŠ lze konstatovat také vyšší míru obměny třídních kolektivů (nástupy a odchody žáků) v průběhu školního roku, což ztěžuje nastavení a udržení zdravého klimatu a vztahů v jednotlivých třídách. S tím souvisí také více kolísající počet žáků v jednotlivých třídách. - velká spádová oblast (místa bydliště žáků): Žáci školy dojíždějí z různých obcí nacházejících se především v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Tato skutečnost ztěžuje spolupráci se zákonnými zástupci žáků a dalšími odbornými organizacemi nacházejícími se v místech bydliště žáků (především OSPOD), zejména znesnadňuje možnost operativní spolupráce. Větší vzdálenost místa bydliště zároveň klade vyšší nároky na plánování a organizaci komunikace a kontaktů s rodiči a dalšími organizacemi. Strana 4 (celkem 17)

5 - sdílení některých prostor s jinými úseky a organizacemi: Většina pracovišť úseku je užívána společně s dalšími úseky, případně i s jinými organizacemi (pracoviště Broumov). To přináší možné zvýšené riziko výskytu a šíření a vzájemného přejímání sociálně patologických jevů. Hodnocení rizik sociálně patologických jevů v úseku SŠ Hodnocení rizik sociálně patologických jevů v úseku je založeno na těchto prvcích: 1. Statistika projednávaných přestupků a porušení školního řádu za předchozí roky (návratky a záznamy o pohovoru) 2. Analýza situace prostřednictvím konzultací s pedagogy a členy poradenského týmu 3. Rozčlenění SPJ do 3 skupin podle závažnosti rizika. Hlavními hodnotícími kritérii byly: - závažnost daného sociálně patologického jevu - frekvence výskytu sociálně patologického jevu nebo pravděpodobnost výskytu SPJ, pokud se tento jev dosud ve škole neobjevil. Sociálně patologické jevy byly tímto způsobem rozděleny do následujících skupin: Závažné jevy - kouření - alkohol - šikana - fyzické násilí - záškoláctví - drogy - majetková kriminalita Středně závažné jevy - vandalismus - netolismus, kyberšikana a rizika spojená s využíváním informačních technologií - sebepoškozování Málo závažné jevy - rasismus a xenofobie - patologické hráčství - týrání a zneužívání dětí - domácí násilí - ohrožování mravní výchovy - poruchy příjmu potravy 3.3 Mimoškolní výchova Úsek mimoškolní výchova zahrnuje: školní družinu, internát pro ZŠ a internát pro SŠ. Úsek sídli v těchto budovách: - Nové Město nad Metují: budova Králíček, Českých bratří 1035 (společně s úsekem ZŠ a SŠ), budova Hradčany, ul. Na Hradčanech 1135, 1137 (společně s úsekem SŠ) - Opočno: areál v ul. Nádražní 296 (společně s úsekem SŠ) Úsek zajišťuje mimoškolní výchovu a ubytování žáků úseků SŠ a ZŠ. Zvýšené riziko představují následující skutečnosti: Strana 5 (celkem 17)

6 - skladba a dynamika pohybu žáků: Úsek pracuje se žáky úseků SŠ a ZŠ. Platí zde tedy obdobná rizika, jaká byla popsána u těchto úseků výše. - vycházky žáků bez dozoru pedagoga: kromě žáků I. stupně ZŠ mají se souhlasem zákonných zástupců všichni ubytovaní žáci možnost trávit část volného času samostatně mimo prostory školy. V této době trvá zvýšené riziko ohrožení SPJ a také riziko zvýšeného výskytu SPJ po návratu. - velká spádová oblast (místa bydliště žáků): Žáci školy dojíždějí z různých obcí nacházejících se především v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Tato skutečnost ztěžuje spolupráci se zákonnými zástupci žáků a dalšími odbornými organizacemi nacházejícími se v místech bydliště žáků (především OSPOD), zejména znesnadňuje možnost operativní spolupráce. Větší vzdálenost místa bydliště zároveň klade vyšší nároky na plánování a organizaci komunikace a kontaktů s rodiči a dalšími organizacemi. - zvýšená tendence k patologickým formám trávení volného času: Žáci jsou ve zvýšené míře navyklí trávit volný čas aktivitami, které jsou z hlediska výchovy a rozvoje jejich osobnosti nepřínosné nebo přímo škodlivé (pasivní formy trávení volného času, internet a počítačové hry, užívání omamných látek, atd.) - sdílení některých prostor s jinými úseky: Všechna pracoviště úseku jsou využívána a sdílena s dalšími úseky. To přináší zvýšené riziko možného výskytu a šíření a vzájemného přejímání sociálně patologických jevů. Hodnocení rizik sociálně patologických jevů v úseku mimoškolní výchova Hodnocení rizik sociálně patologických jevů v úseku je založeno na těchto prvcích: 1. Statistika projednávaných přestupků a porušení školního řádu za předchozí roky (návratky a záznamy o pohovoru) 2. Analýza situace prostřednictvím konzultací s pedagogy a členy poradenského týmu 3. Rozčlenění SPJ do 3 skupin podle závažnosti rizika. Hlavními hodnotícími kritérii byly: - závažnost daného sociálně patologického jevu - frekvence výskytu sociálně patologického jevu nebo pravděpodobnost výskytu SPJ, pokud se tento jev dosud ve škole neobjevil. Sociálně patologické jevy byly tímto způsobem rozděleny do následujících skupin: Závažné jevy - kouření - alkohol - fyzické násilí - drogy Středně závažné jevy - šikana - vandalismus - majetková kriminalita - netolismus, kyberšikana a rizika spojená s využíváním informačních technologií - sebepoškozování Málo závažné jevy - rasismus a xenofobie - patologické hráčství - týrání a zneužívání dětí - domácí násilí Strana 6 (celkem 17)

7 - ohrožování mravní výchovy - poruchy příjmu potravy - záškoláctví 4. Cíle školní preventivní strategie pro roky Krátkodobé cíle (do června 2014) 1. Na jednotlivých úsecích školy zmapovat výskyt sociálně patologických jevů a vnímání ohrožení SPJ v prostředí školy žáky i pedagogy pomocí statistických metod poskytujících údaje využitelné ke zhodnocení vývoje v dalších letech. 2. Na všech úsecích školy preventivně působit proti výskytu SPJ, především závažných a středně závažných. V případě zjištění jejich výskytu účinně výchovně zasahovat za využití všech potřebných prostředků a metod ke snížení důsledků výskytu SPJ a snížení rizika dalšího výskytu zjištěných SPJ Dlouhodobé cíle (do června 2018) 1. Průběžně mapovat výskyt sociálně patologických jevů a vnímání ohrožení SPJ v prostředí školy žáky i pedagogy pomocí statistických metod umožňujících meziroční porovnání. 2. Snížit vnímání ohrožení SPJ v prostředí školy žáky i pedagogy především u závažných a středně závažných SPJ. 3. Průběžně zvyšovat odbornou způsobilost všech pedagogických pracovníků k zajišťování prevence SPJ ve školním prostředí. 5. Cílové skupiny prevence 5.1. Primární cílové skupiny - žáci školy - pedagogický sbor 5.2. Sekundární cílové skupiny - rodiče a zákonní zástupci žáků 6. Metody prevence SPJ 6.1. Nespecifická prevence Jedná se o veškeré aktivity podporující zdravý životní styl a osvojování pozitivního sociálního chování prostřednictvím smysluplného využívání a organizace volného času, například zájmové, sportovní a volnočasové aktivity a jiné programy, které vedou k dodržování určitých společenských pravidel, ke zdravému rozvoji osobnosti, k odpovědnosti za sebe a své jednání. Od dalších metod prevence SPJ se nespecifická prevence odlišuje tím, že má smysl i sama o sobě, hypoteticky i bez existence SPJ. Tedy že i bez existence SPJ má smysl vést žáky ke smysluplnému využití a organizaci volného času a ke zdravému životnímu stylu. Strana 7 (celkem 17)

8 6.2. Specifická prevence SPJ Jde o programy a aktivity směřující ke snížení výskytu konkrétních SPJ a k uspokojivému řešení těchto SPJ v případě jejich výskytu, zaměřenému zejména na minimalizaci škod způsobených těmito SPJ, a také na redukci jejich dalšího výskytu. 7. Formy prevence SPJ - prevence v rámci výuky - skupinové a třídní aktivity - individuální práce se žáky - spolupráce s rodiči žáků - besedy a přednášky - prožitkové a sebezkušenostní aktivity - spolupráce s odbornými organizacemi - vzdělávání členů pedagogického sboru 8. Tematické okruhy prevence SPJ 8.1. Kouření - prevence v rámci výuky (informace o škodlivosti kouření a možných důsledcích) - skupinové a třídní aktivity (motivace k nekuřáctví) - individuální práce se žáky (experimentátoři, kuřáci) - spolupráce s rodiči (informování rodičů o kouření žáka a možnostech dalšího řešení) - besedy a přednášky (informace o škodlivosti kouření, motivace k nekuřáctví) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (informace o škodlivosti kouření, motivace k nekuřáctví, posilování zdravého sebevědomí a schopnosti kouření odmítnout) - spolupráce s odbornými organizacemi (zprostředkování odborné péče v případech, kdy 8.2. Šikana - prevence v rámci výuky (získávání informací o tom, co je šikana, jaké jsou druhy šikany a jaké jsou možné následky šikany, nabídka odborné pomoci) - skupinové a třídní aktivity (posilování zdravých vztahů mezi žáky, práce s třídními kolektivy postiženými šikanou, informace o možných způsobech řešení, nabídka odborné pomoci) - individuální práce se žáky tříd postižených šikanou (informace o možných způsobech řešení, nabídka odborné pomoci) - spolupráce s rodiči žáků (poskytování informací o šikaně a jejích možných projevech v domácím prostředí, a o možných způsobech řešení, nabídka odborné pomoci) - besedy a přednášky (poskytování informací o šikaně a jejích možných projevech, o možných způsobech řešení, nabídka odborné pomoci) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (budování a udržování zdravých vztahů mezi žáky) - spolupráce s odbornými organizacemi (zprostředkování odborné péče v případech, kdy Strana 8 (celkem 17)

9 8.3. Fyzické násilí - prevence v rámci výuky (informování o možných následcích, o možných způsobech řešení, nabídka odborné pomoci) - skupinové a třídní aktivity (budování a udržování zdravých vztahů mezi žáky, osvojení sebeúcty a úcty ke zdraví, nácvik zdravých způsobů sebeprosazení) - individuální práce se žáky (práce se žáky tříd, kde se fyzické násilí vyskytlo) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů žáků) - besedy a přednášky (informace o možných důsledcích, způsobech řešení a možnostech vyhledání odborné péče) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity ((budování a udržování zdravých vztahů mezi žáky, osvojení sebeúcty a úcty ke zdraví, nácvik zdravých způsobů sebeprosazení) 8.4. Netolismus, kyberšikana a rizika spojená s využíváním informačních technologií - prevence v rámci výuky (poskytování informací o možných rizicích práce s počítači a internetem, informování o pravidlech psychohygieny a bezpečnosti práce s internetem a dalšími elektronickými komunikačními prostředky, nabídka odborné pomoci) - skupinové a třídní aktivity (výměna zkušeností z práce s internetem, informování o pravidlech bezpečné práce s internetem a dalšími elektronickými komunikačními prostředky, nabídka odborné pomoci) - individuální práce se žáky (individuální práce se žáky, kteří mají některý z problémů v této oblasti) - spolupráce s rodiči žáků (poskytování informací o možných rizicích práce s počítači a internetem, informování o pravidlech psychohygieny a bezpečnosti práce s internetem a dalšími elektronickými komunikačními prostředky, spolupráce s rodiči žáků trpících některým z problémů v této oblasti, nabídka odborné pomoci) - besedy a přednášky (poskytování informací o možných rizicích práce s počítači a internetem, informování o pravidlech psychohygieny a bezpečnosti práce s internetem a dalšími elektronickými komunikačními prostředky, nabídka odborné pomoci) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (získávání znalostí, dovedností a zkušeností potřebných k eliminaci rizik v této oblasti) 8.5. Vandalismus - prevence v rámci výuky (poskytování informací o možných důsledcích vandalství) - skupinové a třídní aktivity (poskytování informací o možných důsledcích vandalství, podpora smysluplného využití volného času) - individuální práce se žáky (individuální práce se žáky, kteří mají problém s vandalismem) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů žáků, kteří mají problém s vandalstvím, a o možných způsobech řešení, nabídka odborné pomoci) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (poskytování informací o možných důsledcích vandalství, podpora smysluplného využití volného času) Strana 9 (celkem 17)

10 8.6. Záškoláctví - prevence v rámci výuky: (budování a udržování motivace žáků k docházce do školy, informování o důsledcích záškoláctví a možných způsobech řešení problémů se záškoláctvím) - skupinové a třídní aktivity (budování a udržování motivace žáků k docházce do školy) - individuální práce se žáky (práce se žáky, kteří mají problém se záškoláctvím) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů o možných projevech a důsledcích záškoláctví, informování rodičů o zjištěném záškoláctví žáků - besedy a přednášky - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (budování a udržení zdravých vztahů mezi žáky) 8.7. Alkohol - prevence v rámci výuky (informování o možných škodlivých důsledcích konzumace alkoholu) - skupinové a třídní aktivity (posilování motivace k abstinenci a posilování schopnosti žáků odmítat nabízený alkohol) - individuální práce se žáky (práce se žáky, u kterých byla zjištěna konzumace alkoholu) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů o vhodných metodách prevence konzumace alkoholu v dětském věku, informování rodičů o zjištěném požívání alkoholu žákem) - besedy a přednášky (informování o možných škodlivých důsledcích konzumace alkoholu) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (posilování motivace k abstinenci a posilování schopnosti žáků odmítat nabízený alkohol) 8.8. Drogy - prevence v rámci výuky (informování o možných škodlivých důsledcích užívání drog) - skupinové a třídní aktivity (posilování motivace k neužívání drog a posilování schopnosti a motivace žáků odmítat nabízené drogy) - individuální práce se žáky (práce se žáky, u kterých bylo zjištěno užívání drog) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů o vhodných metodách prevence užívání drog v dětském věku, informování rodičů o zjištěném užití drog žákem) - besedy a přednášky (informování o možných škodlivých důsledcích užívání drog) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (posilování motivace k neužívání drog a posilování schopnosti a motivace žáků odmítat nabízené drogy) 8.9. Majetková kriminalita - prevence v rámci výuky (informování o možných důsledcích kriminálního chování a možných způsobech řešení) - skupinové a třídní aktivity (posilování pozitivních vzorců chování) - individuální práce se žáky (práce se žáky, u nichž byla zjištěna majetková kriminalita) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů o možných projevech majetkové kriminality, jejích důsledcích a možných způsobech řešení, informování rodičů žáků, u kterých byla zjištěna majetková kriminalita) Strana 10 (celkem 17)

11 - besedy a přednášky (informování o možných důsledcích kriminálního chování a možných způsobech řešení) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (posilování pozitivních vzorců chování, posilování motivace ke společensky žádoucímu postoji k majetkové kriminalitě) Sebepoškozování - prevence v rámci výuky (informování o možných důsledcích sebepoškozování a možných způsobech řešení) - skupinové a třídní aktivity (informování o možných důsledcích sebepoškozování a možných způsobech řešení) - individuální práce se žáky (práce se žáky, u kterých bylo zjištěno sebepoškozování) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů o možných projevech sebepoškozování a možných způsobech řešení, informování žáků, u kterých bylo zjištěno sebepoškozování) - besedy a přednášky (informování o možných důsledcích sebepoškozování a možných způsobech řešení) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (posilování pozitivních vzorců chování a zdravé sebedůvěry žáků, informování o možných důsledcích sebepoškozování a možných způsobech řešení) Rasismus a xenofobie - prevence v rámci výuky (informace o negativních důsledcích rasismu a xenofobie, informace o možných způsobech řešení) - skupinové a třídní aktivity (informace o negativních důsledcích rasismu a xenofobie, informace o možných způsobech řešení) - individuální práce se žáky (práce se žáky, u kterých byly zjištěny projevy rasismu a xenofobie) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů žáků o projevech a negativních důsledcích rasismu a xenofobie, informování rodičů žáků, u kterých byly zjištěny projevy rasismu a xenofobie) - besedy a přednášky (informace o negativních důsledcích rasismu a xenofobie, informace o možných způsobech řešení) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity ((informace o negativních důsledcích rasismu a xenofobie, získávání pozitivních zkušeností s lidmi jiné národnosti a příslušníky menšin, informace o možných způsobech řešení problémů s rasismem a xenofobií) Patologické hráčství - prevence v rámci výuky (informace o negativních důsledcích patologického hráčství, informace o možných způsobech řešení) - skupinové a třídní aktivity (informace o negativních důsledcích patologického hráčství, informace o možných způsobech řešení) - individuální práce se žáky (práce se žáky, u nichž se objevil problém s patologickým hráčstvím) Strana 11 (celkem 17)

12 - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů žáků o projevech a negativních důsledcích patologického hráčství, informování rodičů žáků, u kterých byly zjištěny projevy patologického hráčství) - besedy a přednášky (informace o negativních důsledcích patologického hráčství, informace o možných způsobech řešení) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (informace o negativních důsledcích patologického hráčství, zvyšování motivace k odmítání hazardních her, informace o možných způsobech řešení problémů spojených s patologickým hráčstvím) Týrání a zneužívání dětí - prevence v rámci výuky (informování o tom, co je týrání a zneužívání, informování o možných způsobech řešení problémů s týráním a zneužíváním) - skupinové a třídní aktivity (informování o tom, co je týrání a zneužívání, zvyšování schopnosti žáků chránit žádoucím způsobem vlastní tělesnou i duševní integritu) - individuální práce se žáky (práce se žáky, u kterých je podezření na jejich týrání nebo zneužívání) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů o možných projevech týrání a zneužívání a možných způsobech řešení, informování rodičů žáka o zjištěném problému s týráním nebo zneužíváním žáka) - besedy a přednášky (informování o tom, co je týrání a zneužívání, zvyšování schopnosti žáků chránit žádoucím způsobem vlastní tělesnou i duševní integritu) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (informování o tom, co je týrání a zneužívání, zvyšování schopnosti žáků chránit žádoucím způsobem vlastní tělesnou i duševní integritu) Domácí násilí - prevence v rámci výuky (informování o tom, co je domácí násilí, informování o možných způsobech řešení problémů s domácím násilím) - skupinové a třídní aktivity (informování o tom, co je domácí násilí, zvyšování schopnosti žáků chránit žádoucím způsobem vlastní tělesnou i duševní integritu) - individuální práce se žáky (práce se žáky, u kterých je podezření na výskyt problémů s domácím násilím) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů o tom, co je domácí násilí, možných projevech domácího násilí a možných způsobech řešení, informování rodičů žáka o zjištěném problému s domácím násilím) - besedy a přednášky (informování o tom, co je domácí násilí, zvyšování schopnosti žáků chránit žádoucím způsobem vlastní tělesnou i duševní integritu) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (informování o tom, co je domácí násilí, zvyšování schopnosti žáků chránit žádoucím způsobem vlastní tělesnou i duševní integritu) Strana 12 (celkem 17)

13 8.15. Ohrožování mravní výchovy - prevence v rámci výuky (informování o tom, co je ohrožování mravní výchovy, informování o možných způsobech řešení) - skupinové a třídní aktivity skupinové a třídní aktivity (informování o tom, co je ohrožování mravní výchovy, zvyšování schopnosti žáků chránit žádoucím způsobem vlastní tělesnou i duševní integritu) - individuální práce se žáky - spolupráce s rodiči žáků ((informování rodičů o tom, co je ohrožování mravní výchovy, možných projevech a možnostech řešení problémů, informování rodičů žáka o zjištěném problému s ohrožováním mravní výchovy) - besedy a přednášky (informování o tom, co je ohrožování mravní výchovy, zvyšování schopnosti žáků chránit žádoucím způsobem vlastní tělesnou i duševní integritu) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (informování o tom, co je ohrožování mravní výchovy, zvyšování schopnosti žáků chránit žádoucím způsobem vlastní tělesnou i duševní integritu) Poruchy příjmu potravy - prevence v rámci výuky (informování o tom, co jsou poruchy příjmu potravy, informování o možných způsobech pomoci a řešení) - skupinové a třídní aktivity (informování o tom, co jsou poruchy příjmu potravy, zvyšování zdravého sebevědomí žáků a motivace žáků ke zdravému životnímu stylu, informování o možných způsobech pomoci a řešení) - individuální práce se žáky (práce se žáky, u kterých je podezření na výskyt poruch příjmu potravy) - spolupráce s rodiči žáků (informování rodičů o možných projevech a příznacích poruch příjmu potravy a možných způsobech pomoci a řešení, informování rodičů žáka o zjištěném problému s poruchou příjmu potravy) - besedy a přednášky (informování o tom, co jsou poruchy příjmu potravy, zvyšování zdravého sebevědomí žáků a motivace žáků ke zdravému životnímu stylu, informování o možných způsobech pomoci a řešení) - prožitkové a sebezkušenostní aktivity (informování o tom, co jsou poruchy příjmu potravy, zvyšování zdravého sebevědomí žáků a motivace žáků ke zdravému životnímu stylu, informování o možných způsobech pomoci a řešení) 9. Personální zajištění prevence 9.1. Učitelé a asistenti pedagoga Ve výuce předmětů provádějí primární prevenci. Při výuce provádějí monitoring výskytu sociálně patologických jevů a o zjištěných skutečnostech průběžně informují třídní učitele, případně vychovatele, členy poradenského týmu a zástupce ředitelky školy pro daný úsek. Spolupracují s třídními učiteli a metodikem prevence pro daný úsek na plánování primární prevence v předmětech, které vyučují. Strana 13 (celkem 17)

14 9.2. Třídní učitelé Spolupracují na organizaci a realizaci preventivních aktivit. Provádějí monitoring výskytu sociálně patologických jevů a shromažďují informace o výskytu SPJ v dané třídě. Tyto informace předávají členům poradenského týmu a zástupci ředitelky školy pro daný úsek Vychovatelé a asistenti pedagoga Při výchovné činnosti s žáky provádějí primární prevenci. Provádějí monitoring výskytu sociálně patologických jevů a o zjištěných skutečnostech informují členy poradenského týmu, učitele a zástupce ředitelky školy pro mimoškolní činnost Metodici prevence jednotlivých úseků Jsou členy poradenského týmu školy. Ve spolupráci s dalšími členy poradenského týmu metodicky vedou a koordinují provádění prevence ve škole. Ve spolupráci se členy poradenského týmu a pedagogickými pracovníky školy připravují návrh minimálního preventivního program školy. V součinnosti s ostatními členy poradenského týmu realizují preventivní aktivity, zajišťují školení pedagogických pracovníků, komunikují s rodiči a vedou aktuální seznam odborných organizací spolupracujících se školou při realizaci prevence SPJ Výchovní poradci jednotlivých úseků Jsou členy poradenského týmu školy. Ve spolupráci s ostatními členy poradenského týmu se podílejí na realizaci preventivních aktivit, řešení aktuálních výchovných problémů a komunikaci s rodiči žáků. Vedou evidenci projednávaných přestupků proti školnímu řádu na daném úseku a zajišťují dokumentaci potřebnou k preventivní práci se žáky. Spolupracují s ostatními členy poradenského týmu. Koordinují tvorbu individuálních vzdělávacích plánů žáků. Zajišťují realizaci setkání výchovných komisí při řešení absencí žáků Školní psycholog Je členem poradenského týmu školy. Ve spolupráci s ostatními členy poradenského týmu se podílí na realizaci preventivních aktivit, řešení aktuálních výchovných problémů a komunikaci s rodiči žáků. V rámci své profesní specializace provádí odborné činnosti v oblasti prevence sociálně patologických jevů Speciální pedagog - etoped Je členem poradenského týmu školy. Ve spolupráci s ostatními členy poradenského týmu se podílí na realizaci preventivních aktivit, řešení aktuálních výchovných problémů a komunikaci s rodiči žáků. V rámci své profesní specializace provádí odborné činnosti v oblasti prevence sociálně patologických jevů. Koordinuje ukládání informací o chování žáků do IS FOSTER, včetně informací o výskytu sociálně patologických jevů Zástupci ředitelky školy pro jednotlivé úseky Spolupracují s pedagogickými pracovníky a členy poradenského týmu školy při realizaci a organizačním zajištění preventivních aktivit školy, zejména vytváří vhodné organizační podmínky pro realizaci preventivních aktivit školy. Ve spolupráci se členy poradenského týmu se podílí na řešení aktuálních výchovných problémů a komunikaci s rodiči žáků. Připomínkují školní preventivní strategii a minimální preventivní program daného úseku. Strana 14 (celkem 17)

15 9.9. Ředitelka školy Vytváří vhodné organizační podmínky pro realizaci preventivních aktivit školy. Spolupracuje s pedagogickými pracovníky a členy poradenského týmu školy při realizaci a organizačním zajištění preventivních aktivit školy. Schvaluje školní preventivní strategii a minimální preventivní programy jednotlivých úseků. 10. Poradenský tým školy Poradenský tým tvoří tito pracovníci školy: zástupce ředitelky školy pro mimoškolní činnost, výchovní poradci a metodici prevence všech úseků školy, etoped speciální pedagog, školní psycholožka a sociální pracovnice. Poradenský tým zajišťuje výkon těchto činností v oblasti prevence sociálně patologických jevů: - metodická a koncepční činnost při plánování a realizaci preventivních aktivit na všech úsecích školy - odborná podpora a pomoc pedagogickým pracovníkům při prevenci a řešení výskytu sociálně patologických jevů - příprava a tvorba školní preventivní strategie, kontrola a vyhodnocování úspěšnosti školní preventivní strategie - odborná podpora a pomoc při tvorbě Minimálních preventivních programů na jednotlivých úsecích školy - plánování, organizace a realizace preventivních činností zajišťovaných spolupracujícími odbornými organizacemi 11. Vzdělávání a posilování kompetencí pracovníků v oblasti prevence SPJ Vzdělávání a posilování kompetencí pracovníků školy v oblasti prevence se zahrnuje především vzdělávání pedagogických pracovníků, v přiměřené míře pak vzdělávání všech pracovníků školy. Vzdělávání a posilování kompetencí v oblasti prevence je zajišťováno těmito formami: - školení BOZP - provozní porady - metodická sdružení - supervize - školení, semináře a další vzdělávací činnost organizovaná školou - průběžná školení a vzdělávací činnost zaměřená na efektivní využití IS FOSTER při prevenci sociálně patologických jevů - školení, semináře a další vzdělávací činnost zajišťovaná spolupracujícími odbornými organizacemi Strana 15 (celkem 17)

16 12. Finanční zajištění prevence SPJ Financování prevence SPJ bude zajištěno z těchto finančních zdrojů: - rozpočet školy - příspěvky rodičů ve formě příspěvků na úhradu nákladů na preventivní aktivity - granty a dotace 13. Odborné organizace a osoby spolupracující se školou při realizaci prevence SPJ Na realizaci prevence sociálně patologických jevů spolupracují se školou tyto organizace: - Pedagogicko-psychologická poradna Královéhradeckého kraje - další pedagogicko-psychologické poradny působící v místech bydliště žáků - DDÚ, SVP, ZŠ a ŠJ Hradec Králové a jeho detašovaná pracoviště (toto zahrnuje střediska výchovné péče Návrat v Hradci Králové, Mimóza v Ústí nad Orlicí, Varianta v Trutnově a Kompas v Náchodě) - Policie ČR, Městská policie Nové Město nad Metují - Městský úřad Nové Město nad Metují a další obecní a městské úřady, v jejichž územní působnosti se nacházejí bydliště žáků - MUDr. Václav Hanka, lékař, Nové Město nad Metují - Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje - Probační a mediační služba ČR - ACET ČR o. s., Chrudim - v případě potřeby další organizace a osoby 14. Hodnocení školní preventivní strategie Průběžné hodnocení Počínaje rokem 2014 proběhne každý rok v měsících květnu a červnu vyhodnocení situace v oblasti sociálně patologických jevů. Toto hodnocení bude provedeno metodami umožňujícími meziroční srovnání situace a bude obsahovat: - hodnocení situace žáky, zejména hodnocení pocitu ohrožení jednotlivými SPJ - hodnocení situace pedagogickými pracovníky, zejména hodnocení výskytu a závažnosti SPJ ve škole, hodnocení účinnosti dosavadních preventivních aktivit a návrhy opatření ke zvýšení účinnosti preventivních aktivit Celkové hodnocení V měsících květnu a červnu 2018 proběhne kromě průběžného hodnocení také celkové hodnocení školní preventivní strategie. Toto hodnocení bude jedním ze zásadních podkladů pro tvorbu školní preventivní strategie na další období. V Novém Městě nad Metují dne 13. února 2014 Strana 16 (celkem 17) PaedDr. Olga Talášková ředitelka školy

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Platná legislativa Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program)

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Charakteristika primární prevence (metodický pokyn č. j.: 20 006/2007-51) 1. veškerá činnost směřující ke snaze zabránit výskytu rizikového

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Základní škola a Mateřská škola Habry, V Zahradách 18, 582 81 Habry Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Obsah: 1. Předmět úpravy 2. Vymezení základních pojmů 3. Začlenění

Více

Organizační směrnice č. 51/2013/SŘ. Pravidla pro používání informačního systému FOSTER

Organizační směrnice č. 51/2013/SŘ. Pravidla pro používání informačního systému FOSTER Organizační směrnice č. 51/2013/SŘ Pravidla pro používání informačního systému FOSTER Čj.: SŠNM/2303/2013 Zpracoval: Mgr. Jaroslav Lainz, speciální pedagog - etoped Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK Ředitel: Ing. Tomáš Führer. Školní metodik prevence: PhDr. Petr Čegan

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK Ředitel: Ing. Tomáš Führer. Školní metodik prevence: PhDr. Petr Čegan ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2018-2022 Ředitel: Ing. Tomáš Führer Školní metodik prevence: PhDr. Petr Čegan Datum: Září 2018 1 Obsah 1. Východiska realizace školní prevence... 3 1. 1. Charakteristika

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2010-2014

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2010-2014 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2010-2014 Ředitel: Mgr. Miroslav Dočkal Školní metodik prevence: Mgr. Aleš Mosler Datum: Září 2010 1 Obsah 1. Východiska realizace školní prevence...3 1. 1. Charakteristika

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Zpracovaly: Mgr. Martina Černá, Mgr. Petra Kňurová 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Výchova by měla být taková, aby to, co je nabízeno, bylo přijímáno jako cenný dar, ne jako povinnost. Albert Einstein Základní

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

Školní preventivní strategie období let

Školní preventivní strategie období let Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Školní preventivní strategie období let 2017-2022 Zpracoval: Mgr. Ladislav Kovář školní

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013 Zpracoval: Mgr. Tomáš Krchňák metodik prevence Wichterlovo gymnázia 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole SMĚRNICE č.503 /2013 Poradenské služby ve škole Obsah: ČL.1 - ČL.2 - ČL.3 - ČL.4 - ČL.5 - ČL.6 - ČL.7 - ČL.8 - ČL.9 - ČL.10 - ČL.11 - Úvod Obsah poradenských služeb Pracovníci poskytující poradenské služby

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Základní škola Uherský Brod, Pod Vinohrady 1420, okr. Uherské Hradiště Školní preventivní strategie 2014-2018 Úvod Nárůst různých forem rizikového chování v populaci mládeže a dětí školního věku se stává

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Jirny, okres Praha - východ, příspěvková organizace se sídlem Brandýská 45, 250 90 Jirny ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Poradenské služby školy Č.j.: 795/2016 Vypracoval: Mgr. Bc. Hana Kudrnová,

Více

Program poradenských služeb

Program poradenských služeb Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá Boleslav Program poradenských služeb Školní poradenské pracoviště Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Vypracoval: Jakub Hřib 1 Obsah 1 Legislativní podklady... 3 2 Personální zajištění prevence ve šk. r. 2014/2015... 4 3 Analýza výskytu rizikových

Více

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 13. 11. 2018, Kroměříž od 1.8.2018 zástupkyně statutárního orgánu KPPP a ZDVPP Zlín Mgr. Monika NĚMEČKOVÁ telefon:730 574 183 e-mail:

Více

ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE

ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ÚDAJE 2018-2019 Název a adresa všech škol a školských zařízení (dle rejstříku), pro které platí tento Minimální preventivní program (MPP): 1. Základní škola a Mateřská

Více

Problematika primární prevence v základních školách

Problematika primární prevence v základních školách Problematika primární prevence v základních školách Co je to primární prevence rizikového chování Základním principem je výchova k předcházení a minimalizaci rizikových projevů chování, ke zdravému životnímu

Více

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE Poradenské služby jsou ve škole zajišťovány školním poradenským pracovištěm (dále jen ŠPP) a jsou poskytovány žákům, učitelům a rodičům (zákonným zástupcům). Pracovníci

Více

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE ŠKOLNÍ METODIK

Více

Školní preventivní strategie 2012-2016

Školní preventivní strategie 2012-2016 Školní preventivní strategie 2012-2016 Základní údaje Název a adresa všech škol a školských zařízení (dle rejstříku) Masarykovo gymnázium, Příbor, příspěvková organizace Jičínská 528 742 58 Příbor Jméno

Více

Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130. Školní poradenské pracoviště

Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130. Školní poradenské pracoviště Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130 Školní poradenské pracoviště Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130 Habrmanova 130, Hradec Králové, 50002 IČO 69172366 www.habrmanova.cz Školní poradenské

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Základní škola Jindřichův Hradec V, Větrná 54/V, 377 01 Jindřichův Hradec Jméno a příjmení

Více

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S T V Í PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE METODIK PREVENCE SPECIÁLNÍ PEDAGOG

Více

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování (dále jen Strategie) 2013-2015 vychází z: 1. Závěrečné zprávy - hodnocení

Více

Program školních poradenských služeb

Program školních poradenských služeb Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace Program školních poradenských služeb Počet stran: 9 Datum projednání s pracovníky školy: 31.8.2017 Účinnost od: 2.9.2017 I. 1. Obecné zásady

Více

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Od 3. 2. 2014 je v naší škole zřízeno školní poradenské pracoviště, které slouží k poskytování poradenských služeb pro žáky, jejich zákonné zástupce

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitelka základní školy, Kaplice, Omlenická 436 zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm,

Více

Školní poradenské pracoviště program poradenských služeb

Školní poradenské pracoviště program poradenských služeb STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA, ČÁSLAV, SADOVÁ 1234 286 01 Čáslav, tel.: 327/312631, fax : 327/312637 e-mail : skola@szescaslav.cz IZO 600007278 IČO 49797999 zřizovatel: Školní poradenské pracoviště program

Více

Poradenské služby poskytované ve škole

Poradenské služby poskytované ve škole Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov, Studentská 640, příspěvková organizace Studentská 640 436 67 Litvínov Poradenské služby poskytované ve škole Poradenské služby jsou ve škole zajišťovány výchovným poradcem

Více

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY Standardní činnosti školy Obsah Standardní činnosti školy...1 1.Standardní činnosti výchovného poradce...2 Poradenské činnosti:...2

Více

Dlouhodobý plán výchovného poradenství

Dlouhodobý plán výchovného poradenství Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Dlouhodobý plán výchovného poradenství Zpracovala: Mgr. Zdeňka Kunčická, výchovná poradkyně Schválila: Mgr. Jana Marečková, ředitelka školy Ve Zruči nad Sázavou

Více

Poradenské služby poskytované ve škole

Poradenské služby poskytované ve škole Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov, Studentská 640, příspěvková organizace Studentská 640 436 67 Litvínov Poradenské služby poskytované ve škole Poradenské služby jsou ve škole zajišťovány výchovným poradcem,

Více

Základní škola ŠKOLAMYŠL

Základní škola ŠKOLAMYŠL Základní škola ŠKOLAMYŠL Hrnčířská 272, Zahájí, 570 01 Litomyšl místo poskytování vzdělávání a školských služeb Smetanovo náměstí 15, Litomyšl - Město 570 01 KONCEPCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ Školní

Více

Střední škola stavební a strojní, Teplice, příspěvková organizace Fr. Šrámka 1350, Teplice

Střední škola stavební a strojní, Teplice, příspěvková organizace Fr. Šrámka 1350, Teplice MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok 2016/2017 pracoviště Krupka Kateřina Burgerová Minimální preventivní program 1. Charakteristika školy Budova školy je jedním z pracovišť SŠ stavební Teplice. Tvoří

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2017-2020 Základní údaje Název a adresa všech škol a školských zařízení, pro které platí tato Školní preventivní strategie: Masarykovo gymnázium, Příbor, příspěvková organizace

Více

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Prevence rizikového chování byla zaměřena na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj, na rozvoj jejich

Více

Střední odborná škola dopravní a Střední odborné učiliště, Ostrava-Vítkovice, příspěvková organizace

Střední odborná škola dopravní a Střední odborné učiliště, Ostrava-Vítkovice, příspěvková organizace Střední odborná škola dopravní a Střední odborné učiliště, Ostrava-Vítkovice, příspěvková organizace Minimální preventivní program na školní rok 2010/2011 Minimální preventivní program je konkrétní dokument

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Školní poradenské pracoviště (Vybráno z přílohy č. 3 k vyhlášce č.72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízení, ve znění pozdějších předpisů.) Standartní činnosti

Více

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 ZŠ Protivanov Školní 292 798 48 Protivanov tel: 582399219 zspro@pvskoly.cz www.zsprotivanov.cz Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 Strategie vychází z metodického doporučení

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

Základní škola a mateřská škola Ostrava Zábřeh, Kosmonautů 13, příspěvková organizace

Základní škola a mateřská škola Ostrava Zábřeh, Kosmonautů 13, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Ostrava Zábřeh, Kosmonautů 13, příspěvková organizace Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) 2012-2015 Čemukoli se učíš, učíš se pro sebe Petronius

Více

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Alena Virtová Obsah Úvod Vytýčení rizikového chování Cíl preventivního programu Charakteristika školy Analýza

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠK. ROK 2015/2016 Telefon : 318 623 231, Fax: 318 624 067, IČ: 000 66702 www : www.szs.pb.cz, e-mail : szs@szs.pb.cz adresa : SZŠ a VOŠ zdravotnická, Jiráskovy sady 113, 261

Více

Poskytování poradenských služeb ve škole

Poskytování poradenských služeb ve škole MZPSZN-730/2016 Poskytování poradenských služeb ve škole Ředitelka Mateřské školy, Základní škola a Praktické školy Znojmo, příspěvkové organizace zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním

Více

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016 Metodik prevence: Mgr. Alexandra Kožuchová Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka rozvíjet a posilovat

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitel základní školy zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm, ve kterém působí výchovný

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň 565 01 Minimální preventivní program Školní rok 2015/2016 Vypracoval: Mgr. Martin Durdil 1. Úvod Minimální preventivní program rizikového chování

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Statut školního poradenského pracoviště Potřeba školského poradenského pracoviště vychází z vyhlášky č. 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Důvodem

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Základní škola a Mateřská škola Sazovice, okres Zlín, příspěvková organizace Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy a školská zařízení.

Více

Školní poradenské pracoviště Truhlářská

Školní poradenské pracoviště Truhlářská Školní poradenské pracoviště Truhlářská Základní škola J. Gutha-Jarkovského, Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského, Truhlářská 22, Praha 1 1. Výchovný poradce Mgr. Radka Holečková výchovný poradce, Truhlářská

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program PLÁN Školní rok: 2014/2015 Ředitelka školy: Mgr. Ilona Vránková Školní metodik prevence sociálně patologických jevů: Mgr. Petra Nováková Termín seznámení pedagogických pracovníků

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOROMĚŘICE Velvarská 310, Horoměřice, 252 62, tel. 220 971 331 zs.horomerice@centrum.cz Program poradenských služeb ve škole Č. j.: 84/2018 Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků

Více

Střední škola automobilní Holice, Holice, Nádražní 301, tel.:466 682 029,fax.:466 923 173, e-mail:spsauto@spsauto.cz

Střední škola automobilní Holice, Holice, Nádražní 301, tel.:466 682 029,fax.:466 923 173, e-mail:spsauto@spsauto.cz Střední škola automobilní Holice, Holice, Nádražní 301, tel.:466 682 029,fax.:466 923 173, e-mail:spsauto@spsauto.cz ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM dlouhodobý V Holicích dne 28.8. 2010 vypracovala: Ing.Smitková

Více

Střední škola elektrotechnická, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvková organizace Ostrava, Na Jízdárně 30

Střední škola elektrotechnická, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvková organizace Ostrava, Na Jízdárně 30 Minimální preventivní program na školní rok 2018/2019 Minimální preventivní program je dokument školy, zaměřený na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj a rozvoj

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2016-2020 Škola vytváří tuto školní preventivní strategii jako základní nástroj prevence. Jde o komplexní systémový prvek v realizaci preventivních aktivit. Pro školu je závazný

Více

POZNEJ SÁM SEBE ΓΝΏΘΙ ΣΑΥΤΌΝ

POZNEJ SÁM SEBE ΓΝΏΘΙ ΣΑΥΤΌΝ Příloha č. 17 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE NA ROKY 2014 2018 jako součást Školního vzdělávacího programu Základní školy a mateřské školy Staré Město, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace POZNEJ

Více

Výkaz pro školní rok 2016/2017

Výkaz pro školní rok 2016/2017 Výkaz pro školní rok 2016/2017 * Zobrazuji uzavřený výkaz. Základní údaje Výkaz vyplnil: Stanislava Gergelová IČ organizace: 16355474 Název organizace: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Semín 102, Přelouč 535 01 IČO: 70988838 Tel. 466 932 207 Prevence sociálně patologických jevů na základní škole zahrnuje především předcházení problémům s návykovými látkami

Více

Školní preventivní strategie. Gymnázia a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, příspěvkové organizace. na období

Školní preventivní strategie. Gymnázia a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, příspěvkové organizace. na období Školní preventivní strategie Gymnázia a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, příspěvkové organizace na období 2018 2021 Zpracovaly: Mgr. Hana Konečná metodik prevence pro obor vzdělání Gymnázium Mgr. Milena

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště při své činnosti vychází zejména z ustanovení Vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských

Více

Plán školního poradenského pracoviště

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2018/2019 1 Obsah Základní informace... 3 Školní poradenské pracoviště... 3 Personální obsazení ŠPP... 3 Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP... 4 Výchovný poradce... 5 Hlavní úkoly

Více

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013 Metodik prevence sociálně patologických jevů Roční plán práce zabezpečuje Mgr. Pavel Hrabina Konzultační hodiny pro žáky a rodiče: kdykoliv

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Základní škola a Mateřská škola České Velenice Program poradenských služeb ve škole 1. Základní charakteristika služeb Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků školy, který tvoří výchovní poradci,

Více

- Novela vyhlášky 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, ve znění vyhlášky č. 116/2011 Sb.

- Novela vyhlášky 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, ve znění vyhlášky č. 116/2011 Sb. Základní škola Ostrava-Slezská Ostrava, Bohumínská 72/1082 Školní preventivní strategie školy na roky 2014 2019 Platná legislativa: - Metodické doporučení 21 291/2010 - Metodický pokyn k řešení šikany

Více

Ředitel školy ŽÁK. Rodina žáka

Ředitel školy ŽÁK. Rodina žáka POSKYTOVÁNÍ PORADENSKÝCH SLUŽEB Schéma poskytování poradenských služeb ve škole Ředitel školy Specializovaná poradenská pracoviště Pedagogicko psychologická poradna ŽÁK Rodina žáka Poradenští pracovníci

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. školní rok

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. školní rok ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, PALACHOVA 37, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2016 2017 REALIZÁTOR: ZŠ Ústí nad Labem, Palachova 37, příspěvková organizace Ředitel školy

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2013-2018 Úvod: Školní preventivní strategie vychází z pokynu MŠMT, č. j. 14514/2000-51, který do prevence sociálně patologických jevů zařazuje konzumaci drog včetně alkoholu,

Více

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace SNP 2304/6, Ústí nad Labem, IČ 44226233 SMĚRNICE č. 17/2007 Poradenské sluţby ve škole Obsah: ČL.1 ČL.2 ČL.3 ČL.4 ČL.5

Více

Program školního poradenského pracoviště

Program školního poradenského pracoviště Program školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště (dále ŠPP) je zřízeno k zajištění a realizaci výchovně vzdělávací koncepce školy. Poskytování poradenských služeb na školách se řídí

Více

Role a aktivity Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti primární prevence rizikového chování

Role a aktivity Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti primární prevence rizikového chování Role a aktivity Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti primární prevence rizikového chování II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 2. listopadu 2011 Sokolov Ing.

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Odborné učiliště a praktická škola Brno, příspěvková organizace Sídlo: Lomená 530/44, 617 00 Brno Identifikační číslo: 00567213 Minimální preventivní program 2017 2018 Minimální preventivní program vychází

Více

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011)

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011) ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011) 1. Vymezení poradenských služeb ve škole 2. Standardní činnosti poradenských pracovníků školy 3. Standardní činnosti pedagogů,

Více

Gymnázum a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, p.o. Školní preventivní strategie. na šk. roky 2012/13 2014/2015

Gymnázum a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, p.o. Školní preventivní strategie. na šk. roky 2012/13 2014/2015 Gymnázum a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, p.o Školní preventivní strategie na šk. roky 2012/13 2014/2015 Zpracovaly: Mgr. Hana Konečná metodik prevence pro obor Gymnázium Mgr. Milena Šrubařová met. prevence

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce Základní škola při Psychiatrické nemocnici Bohnice, Ústavní 91, Praha 8 dislokované pracoviště ZŠ Poznaňská Plán práce výchovného poradce Školní rok 2016 / 2017 Vypracovala: Mgr. Zdeňka Silvestrová 1 Základní

Více

Školní poradenské pracoviště (ŠPP)

Školní poradenské pracoviště (ŠPP) Školní poradenské pracoviště (ŠPP) Vážení rodiče, pedagogové a přátelé školy, milí žáci, dovolte nám, abychom vás informovali o zřízení školního poradenského pracoviště, které vzniklo 1.9.2016 na naší

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí v mateřské škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí v mateřské škole Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí v mateřské škole Mateřská škola Třebíz Třebíz 6 Č.j. : /15 Skartační znak: A 10 Spisový znak: A. 1. 4. Účinnost od : 26. 1. 2015 INFORMACE

Více

ZŠ a MŠ Hranice Hranická 100, Hranice IV - Drahotuše 2013/2014 Minimální program prevence rizikového chování

ZŠ a MŠ Hranice Hranická 100, Hranice IV - Drahotuše 2013/2014 Minimální program prevence rizikového chování ZŠ a MŠ Hranice Hranická 100, Hranice IV - Drahotuše 2013/2014 Minimální program prevence rizikového chování A Hlavní východiska pro zpracování MPP školy a pro realizaci prevence na škole, závazné dokumenty

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace Minimální preventivní program Školní rok: 2014/2015 Vypracovala: Mgr. Lucie Krausová metodik prevence 1. VÝCHODISKA

Více

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2009/2010

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2009/2010 Základní škola Hrádek u Sušice, okres Klatovy Hrádek 73, Sušice PSČ 342 01 Tel / fax: 376 508 517 IČO: 61785300 e-mail: skola@hradekususice.cz www.hradekususice.cz Kvantitativní hodnocení MPP školní rok:

Více

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne Výkaz pro školní rok 2016/2017 Zá kládní ú dáje IČ organizace: 71005153 Název organizace: Základní škola a Mateřská škola Čimelice, okres Písek Ředitel/ka (Statutární zástupce): Mgr. Josef Pouch Adresa:

Více

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2008/2009

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2008/2009 Základní škola Hrádek u Sušice, okres Klatovy Hrádek 73, Sušice PSČ 342 01 Tel / fax: 376 508 517 IČO: 61785300 e-mail: skola@hradekususice.cz www.hradekususice.cz Kvantitativní hodnocení MPP školní rok:

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/ 2015. Základní škola Dolní Beřkovice, Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice, okres Mělník.

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/ 2015. Základní škola Dolní Beřkovice, Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice, okres Mělník. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/ 2015 Základní škola Dolní Beřkovice, Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice, okres Mělník. Statutární zástupce: Mgr. Jana Basařová, ředitelka školy Výchovný

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce Základní škola při Psychiatrické nemocnici Bohnice, Ústavní 91, Praha 8 dislokované pracoviště ZŠ Poznaňská Plán práce výchovného poradce Školní rok 2015 / 2016 Vypracovala: Mgr. Zdeňka Silvestrová 1 Základní

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Škola: Základní škola Ostrava-Hrabová, Paskovská 46, příspěvková organizace Školní metodik prevence: Mgr. Alena Gomolová 1. SPOLUPRÁCE S PEDAGOGICKÝM

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště Základní škola Morkovice, příspěvková organizace 17. listopadu 416, 768 33 Morkovice-Slížany telefon: 573 370 023, e-mail: skola@zsmorkovice.cz, IČO: 708 749 30 Statut školního poradenského pracoviště

Více

Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010

Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010 Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010 EVROPSKÁ UNIE I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Naše škola je zapojena do systémového projektu ministerstva

Více

Poradenství. Školní poradenské pracoviště (ŠPP) zajišťuje pedagogicko-psychologické a kariérové poradenství.

Poradenství. Školní poradenské pracoviště (ŠPP) zajišťuje pedagogicko-psychologické a kariérové poradenství. Poradenství Školní poradenské pracoviště (ŠPP) zajišťuje pedagogicko-psychologické a kariérové poradenství. Služby jsou určeny žákům, zákonným zástupcům žáka, pedagogickým pracovníkům školy. Poskytování

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Židlochovice, Tyršova 611 školní rok 2015/16 Garant programu: Ing. Milena Rotterová, školní metodik prevence Při přípravě MPP vycházíme legislativy v účinném znění. Při

Více

Statut školního poradenského pracoviště (ŠPP)

Statut školního poradenského pracoviště (ŠPP) Statut školního poradenského pracoviště (ŠPP) Č. j.: 260/18 Spisový znak: 1-4 Skartační znak: A10 Vypracoval: Schválil: Mgr. Barbora Janovská, speciální pedagog ŠPP Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy Datum

Více

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 mail.: zspjb@zs-vlachovobrezi.net Obecná ustanovení SMĚRNICE K PRIMÁRNÍ

Více

Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Hlavní 78, Sudice

Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Hlavní 78, Sudice Plán práce školního poradenského pracoviště na školní rok 2018/19 Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Hlavní 78, 747 25 Sudice 1 Školní poradenské pracoviště Školní poradenské

Více

Základní škola a mateřská škola Ostřetín, okres Pardubice Minimální preventivní program pro školní rok 2011/2012

Základní škola a mateřská škola Ostřetín, okres Pardubice Minimální preventivní program pro školní rok 2011/2012 Základní škola a mateřská škola Ostřetín, okres Pardubice Minimální preventivní program pro školní rok 2011/2012 Obsah: Úvod Cíl minimálního preventivního programu Charakteristika školy Koordinace preventivních

Více

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie 2016-2020 Dne 30. 9. 2016 vypracoval Mgr. Jiří Daněk, školní metodik prevence Obsah 1 Základní údaje o škole... 3 Školní

Více