Jak začít s cyklistikou. Průvodce výběrem a používáním jízdního kola

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak začít s cyklistikou. Průvodce výběrem a používáním jízdního kola"

Transkript

1 Jak začít s cyklistikou Průvodce výběrem a používáním jízdního kola

2 jak koupit to pravé kolo pro vás nákup Nechte se obdivovat za vůz, kterým nejezdíte. Kupte si vhodné kolo a ono se stane vaším nepostradatelným společníkem na cesty a odveze vás všude, kam budete chtít. Před nákupem si rozmyslete, kdy chcete kolo používat a kam s ním chcete jezdit. Vaše kolo by mělo odpovídat vašemu životnímu stylu.

3 nákup nákup Brašny jsou malá zavazadla, která lze připevnit k jízdnímu kolu. Různá kola jsou určena k různým způsobům použití. Vyberte si takový druh kola, který odpovídá většině cest, které s ním chcete podnikat. A jako u většiny věcí nezapomínejte na to, že dostanete to, za co zaplatíte. Mnohdy jsou kola vybavena různými speciálními prvky, které nebudete potřebovat. Silniční kola jsou lehká a mají úzké pláště. Většinou mají řídítka typu berany a jsou vytvořena tak, aby byla aerodynamická a rychlá. Závodní kola jsou lehká a rychlá. Turistická kola jsou bytelnějšími verzemi závodních kol, která jsou vhodná pro delší jízdu a vybavená brašnami. Horská kola mají bytelné rámy, pneumatiky s hlubším vzorkem a vysoce účinné brzdy. Často jsou vybavena odpružením a širokou škálou nižších převodů, které se dokonale hodí do různých druhů terénu. S hladkými pneumatikami se dají pohodlně použít i pro jízdu ve městě. Hybridní kola skýtají něco mezi výhodami rychlosti silničního kola a silou a převody horského kola. Jsou lehká, ale bytelná, mají hladké pneumatiky a při jízdě umožňují vzpřímenou polohu, která je vhodná do různých terénů. Dobrá volba pro každý den. Skládací kola jsou ideální pro lidi, kteří dojíždějí veřejnou dopravou, ale před nástupem nebo po výstupu z vozidla jedou část cesty na kole. Tato kola lze snadno složit, mají menší kola a méně převodů. Kola s elektrickým pohonem se skvěle hodí, potřebujete-li trochu pomoci při jízdě do kopce nebo dojíždíte-li na větší vzdálenost. Vyberte si kolo s elektrickým pohonem, u nějž pohon pomáhá během šlapání např. do kopce, nevybírejte kolo, které převezme veškerou námahu za vás. Silniční kola Horská kola Hybridní kola Skládací kola perfektní velikost pro nejlepší jízdu Nejdůležitější věcí je, aby pro vás byla velikost rámu přiměřená. Na rozdíl od dětských kol neexistují standardní pokyny týkající se různých velikostí rámů. Velikost rámu závisí na druhu kola, které chcete, a typu jízdy, pro který budete kolo používat. Pokud potřebujete rychle zastavit, oceníte velikost rámu, u níž je vzdálenost od rozkroku k horní rámové trubce minimálně jeden nebo více palců. U horského kola, z nějž je nutné sesedat častěji, je vhodné, aby byla tato vzdálenost ještě větší. Jakmile máte vybranou správnou velikost rámu, je nutné nastavit řídítka a sedlo, aby byly poloha, šlapání a řízení pohodlné. Před zakoupením kola požádejte prodejnu o zkušební jízdu. Horní rámová trubka je hlavní trubka rámu jízdního kola, která vede od sedla k řídítkům. Dámská kola v tradičním provedení tuto horní rámovou trubku nemají.

4 nastavení nastavení jednotlivých prvků kola Výběr vhodné velikosti kola je první důležitý krok. Díky doladění několika málo seřízení vám bude kolo perfektně sedět. nastavení nastavení výšky sedla Chcete-li zjistit správnou výšku sedla: poloha při jízdě Polohu při jízdě lze upravit nastavením sedla a řídítek. Chcete dosáhnout tří věcí: Po seřízení řídítek zkontrolujte, zda pohodlně dosáhnete na páčky brzd. Správná výška sedla abyste maximálně využili sílu nohou a zajistili, že dosáhnete v klidu nohama na zem. Správný kontakt s pedály abyste maximálně využili vynaloženou práci nohou. Schopnost dosáhnout na řídítka a brzdy pro dobrou úroveň ovládání a pohodlí. Každý je jiný, takže si budete muset najít pohodlnou kombinaci, která vám bude vyhovovat. poloha řídítek Pro vaše pohodlí a ovládání řízení a brzd je správná poloha řídítek zcela zásadní. Seřízení řídítek se u různých druhů liší. Pro začátek je dobré seřídit polohu řídítek do stejné výšky, ve které je sedlo. Pokud máte rádi aerodynamičtější polohu s hlavou dolů, pak můžete nastavit řídítka ještě níže. Pokud upřednostňujete polohu s hlavou nahoru, která je příjemnější pro záda a poskytuje větší jistotu v provozu, pak dejte řídítka výše. poloha sedla Zajištění správné polohy sedla vám umožní maximálně využít práci nohou na pedálech, aniž byste tělo zbytečně namáhali. Kola mívají praktickou funkci, která vám umožňuje posunout sedlo vpřed nebo zpět a upravit jeho úhel. Seřiďte sedlo tak, aby nohy tlačily na pedály vertikálně dolů. Pokud máte během jízdy pocit, že byste se potřebovali posunout vpřed nebo vzad, sedlo podle toho seřiďte. K uvolnění šroubu pod sedlem v horní části sedlové trubky použijte francouzský nebo imbusový klíč (dle příslušného kola). Poté můžete sedlo posunout vpřed, vzad nebo jej naklonit dopředu nebo dozadu. Před dalším zkoušením šroub opět dobře utáhněte! Opřete kolo o vysokou zeď. Nasedněte a opřete jednu ruku o zeď, abyste dosáhli rovnováhy. Položte palec chodidla na pedál v jeho nejnižší poloze, aniž byste se museli natahovat. Noha by měla být rovná. Pokud máte při jízdě pocit, že se houpete ze strany na stranu, pak sedíte pravděpodobně příliš vysoko a při jízdě se budete více namáhat. TChcete-li nastavit výšku sedla, uvolněte šroub nebo rychlospojku v horní části rámu, abyste mohli sedlovou trubku posunout nahoru nebo dolů, přičemž zajistěte, abyste nepřekročili značku minimálního zasunutí. Pokud je nutné, aby bylo sedlo výše, než umožňuje sedlová trubka, pak potřebujete delší sedlovou trubku nebo větší kolo. různá sedla Ženy mívají širší boky než muži, a proto bývají ženská sedla širší než mužská, aby dobře seděla. Ujistěte se, že je sedlo pohodlné na sedle velice záleží a nevhodné sedlo vám může celý požitek z jízdy pokazit.

5 údržba údržba milujte svoje kolo starejte se o ně a ono se postará o vás Jako každý jiný stroj, i jízdní kolo bude fungovat lépe a déle vydrží, pokud se o něj budete řádně starat. Navykněte si pravidelně provádět prohlídky vašeho kola. Jednoduché kontroly a údržba vám pomohou zajistit bezproblémové používání a předejít opravám. Nejste-li si jisti, přenechte tuto práci odborníkům. Mechanici jízdních kol jsou cenově mnohem dostupnější než automechanici a někteří nabízejí i služby vyzvednutí kola a jeho vrácení po dokončení prací. nářadí Ke konkrétním činnostem potřebujete speciální nářadí, ale pro začátek vám stačí: Pumpička starý zubní kartáček lubrikační prostředky hadříky na čištění sada na opravu pneumatiky montážní páky na pláště imbusové klíče a šroubováky francouzské klíče Montážní páky na pláště jsou malé plastové nářadí, které se přichytává k drátům a pomocí kterého se svléká plášť z ráfku kola. Montážní páky se hodí zejména, pokud jste píchli. Imbusový klíč neboli šestihranný klíč je nářadí používané pro šroubování šroubů, které mají v hlavě šestihranný otvor. Pro údržbu kola jsou velice praktické.

6 údržba údržba pravidelné kontroly každý týden Zkontrolujte, zda jsou v pořádku a řádně upevněny pneumatiky, brzdy, světla, řídítka a sedlo. Veškeré rychlospojky kol musí být v uzavřené poloze. oprava píchnuté pneumatiky K píchnutí pneumatiky nedochází často a její opravu zvládnete snadno sami. každý mě každý rok Nepotřebují baterie světla vyměnit nebo pneumatiky dofouknout? Stlačují brzdy ráfek kola (pokud se dotýkají pneumatiky, je to špatně) a jsou řídítka a sedlo dobře zajištěné? Řetěz důkladně otřete a namažte řetězovým olejem. Otřete špínu z kol. Zkontrolujte vzorek na pneumatikách. Vykazují-li vypoukliny nebo vydřená místa, je třeba koupit nové pneumatiky. Zkontrolujte, zda se brzdové destičky nedotýkají pneumatik a také jejich stav. Není potřeba brzdové destičky vyměnit? Lze přehodit na jiný převod bez problémů? Pokud máte s převody problémy, je nejvhodnější nechat převody seřídit a opravy provést u mechanika. Zkontrolujte, zda nejsou kabely převodů nebo brzd narušené. Jednou za rok stojí za to vzít kolo k odbornému mechanikovi za účelem provedení důkladné údržby. Každý dobrý obchod s jízdními koly má mechanika, který dokáže odpovědět na vaše případné otázky. Dobře nahuštěná pneumatika vám ulehčí život a snižuje pravděpodobnost píchnutí. I jen o málo méně nahuštěná pneumatika vás zpomalí. S olejem šetřete! Dávejte pozor, aby se nedostal na ráfky nebo brzdové destičky. Pokud se tak stane, očistěte jej pomocí spreje na lubrikanty a hadříku. Pokud nechcete píchnutou pneumatiku opravovat během cesty, vozte si s sebou náhradní plášť a pumpičku, abyste mohli plášť jenom vyměnit a opravu provést až doma. Pokud nemáte s opravou píchnuté pneumatiky problém, nezapomeňte si s sebou vždy vozit sadu s lepením a pumpičku. Každá sada s lepením je opatřena podrobnými pokyny s obrázky. Nebo v případě, že se nechcete ušpinit, zavezte kolo do místního obchodu s jízdními koly a nechte si tam pneumatiku opravit. Vozte s sebou náhradní plášť a montážní páky na pláště, abyste nemuseli píchnutý plášť opravovat okamžitě.

7 bezpečnost nikdy neodjíždějte z domova bez potřebného příslušenství! příslušenství nenechte se o něj připravit, zamykejte je! Existují tři jednoduché způsoby, jak snížit riziko krádeže jízdního kola: Kvalitní zámek, jeho efektivní používání, výběr vhodné lokality. Příslušenství je klíčem ke každé dobré výstroji a platí to i u jízdy na kole. Dobře zvolené příslušenství dokáže změnit kolo v dopravní prostředek pro chvíle odpočinku i na cenný celoroční způsob dopravy. Vždy kolo uzamkněte a sundejte světlo a brašny. V Anglii a Walesu se každý rok ukradne téměř kol, takže preventivní opatření vám pomohou zajistit bezpečnost vašeho kola. Investujte do odolného zámku. Některé zámky jsou odolnější než jiné a jejich kvalita je ovlivněna cenou. Zámky ve tvaru podkovy jsou masivní a kabelové zámky jsou užitečné pro zajištění jakékoliv součásti kola, kterou lze snadno odmontovat, jako např. sedla nebo předního kola. Myslete: místo, místo, místo. Zcela zásadní je, kde svoje kolo uzamknete. Zanechte je na dobře osvětlené a frekventované ulici, aby byli potenciální zloději co nejvíce vidět. Pojištění domácnosti lze mnohdy snadno rozšířit tak, aby zahrnovalo i vaše kolo v případě, že je doma. Vyfotografujte si kolo a zapište číslo rámu. Pojištění jízdního kola je také k dispozici a vztahuje se na kolo v případě, že jste s ním mimo domov. Více informací naleznete na webu Pro zajištění vyšší bezpečnosti nahraďte rychlospojky běžnými šrouby. Nikdy z domova neodjíždějte bez zámku! přilba Přilba dopravním nehodám zabránit nedokáže, ale poskytne vám ochranu v případě, že spadnete z kola. Doporučují se zejména pro malé děti. Koneckonců, nošení přilby je otázkou rozhodnutí jednotlivce a rodiče musí toto rozhodnutí učinit za svoje děti. Vždy kupujte novou přilbu, která je v souladu s některou z uznávaných norem bezpečnosti, jako např. BS nebo CE, která dobře padne a je pohodlná. Pokud je helma vystavena nárazu, vždy ji vyměňte, protože už by neposkytovala stejnou úroveň ochrany. zvonek Zvonek je pro každého rozumného cyklistu nutností. Přátelským zacinkáním dáte lidem vědět, že se blížíte, ale nikdy nepředpokládejte, že vás skutečně slyší.

8 příslušenství příslušenství co na sebe? dejte to do brašny! Batohy jsou sice vhodné pro převážení lehkého nákladu, ale budou vás zahřívat. U těžších nákladů, delších nebo pravidelných cest vám doporučujeme brašny. Nechcete-li do brašen investovat, upevněte batoh na nosič nebo dopředu namontujte koš. Chcete-li převážet opravdu těžký náklad, použijte vozík za kolo. světla Abyste viděli a byli vidět! Pokud jedete za tmy, zákon vyžaduje, abyste měli vpředu bílé světlo a červené světlo vzadu. Ty lze připnout na kolo, batoh nebo oděv. blatníky Spousta kol se stále prodává bez blatníků, takže pokud se chcete v deštivém počasí vyhnout znečištění bahnem a špinavou vodou, budete si muset nějaké pořídit. pumpička Je dobré mít svoji vlastní pumpičku, abyste byli vždy schopni vyřešit problém prázdné pneumatiky. Pokud jste ve městě a pumpičku jste si zapomněli, určitě se brzy najde přátelský cyklista, který vám vypomůže. Nebo dojděte pěšky do nejbližšího obchodu s jízdními koly. Člověka překvapí, kolik jich všude je, když je začne hledat. U kol existují dva druhy ventilků. Většinu pumpiček lze použít pro oba druhy ventilků nebo si můžete koupit adaptér. U většiny krátkých cyklistických výletů po okolí není obecně potřeba nosit speciální oblečení, nepotřebujete nic víc, než když jdete na procházku po obchodech. Ve skutečnosti můžete na kole jezdit např. i v obleku, pokud vám umožní pohodlně šlapat. jaké boty se hodí? Boty, které jsou vhodné pro chůzi, se hodí i pro jízdu na kole. světlo ve tmě Jedete-li v noci nebo v hustém provozu, je důležité, aby vás bylo co možná nejlépe vidět. Reflexní vesta nebo bunda je pro tento účel ideální. Vesty jsou levným řešením a snadno se uloží do batohu. Reflexní pásky na kotníky a rukávy také vaši viditelnost zlepší. extrémně chladné extrémy? Noste rukavice, abyste se chránili před chladem. Mohou se hodit i chrániče uší. aby vás ani trocha deště nezastavila Jakmile lidé začnou jezdit na kole, nechtějí obecně vzato přestat! Lidé mají rádi i jízdu v dešti opravdu! Potřebujete jen nepromokavou bundu a kalhoty a reflexní prvky.

9 vyrazit ven kam mohu jet? silnice se dají také využít! znalost značek Význam většiny značek a označení vztahujících se k cyklistům je evidentní, ale stojí za to se seznámit s těmi následujícími. vyrazit ven při plánování cesty byste se měli zaměřit na... klidné silnice nebo cyklistické stezky, oblasti s omezením rychlosti, jízdní pruhy pro autobusy, parky a otevřené prostory, které dovolují jízdu na kole. a vyhněte se: rušným křižovatkám, velkým a rychlým kruhovým objezdům, chodníkům, dvouproudým silnicím, silnicím pro těžké nákladní vozy. Pokud se jim vyhnout nemůžete, nenechte se dostat a klidně z kola sesedněte a kolo tlačte. Cesty si naplánujte po klidných ulicích a zajímavých místech je vám k dispozici celá síť silnic a existuje mnoho cyklistických stezek a tras, na kterých se nevyskytuje žádný provoz. Chcete-li najít trasy ve svém okolí, navštivte web druhy stezek Jezdit po chodníku je zákonem zakázáno používejte silnice nebo cyklistické stezky. Veřejné koňské stezky mohou používat chodci, cyklisté a jezdci na koních. Ze zákona musí cyklisté dát přednost ostatním uživatelům. Nezapomeňte, že povrch těchto stezek může být různorodý a nemusí se pro jízdu na kole hodit. Stezky pro sdílené použití jsou stezky bez provozu motorových vozidel, které jsou určené pro chodce, cyklisty a někdy také jízdu na koni. Tyto stezky mají obvykle dobrý povrch. Dobře značená Národní cyklistická síť (National Cycle Network) organizace Sustrans prochází centrem každého většího města ve Velké Británii a 75 % obyvatel žije nejdále dvě míle od této sítě. Na třetině tras se nevyskytuje žádný provoz, protože stezky vedou po nepoužívaných železničních tratích, potahových a lesních stezkách. Jen se kolem sebe porozhlédněte po modrých značkách. Pokud přemýšlíte o tom, že byste na kole jezdili do práce, proč si to nevyzkoušet o víkendu? Na Národní cyklistické síti uvidíte tyto značky. Číslo se vztahuje k trase, po které jedete, přičemž červená označuje národní trasu a modrá regionální trasu. Sdílené používání bez odděleného provozu cyklistů a chodců. Sdílené oddělené používání stezky cyklisty a chodci. Zajistěte, abyste jeli vždy na správné straně stezky. Protisměrné cyklistické pruhy vám umožňují bezpečně jezdit proti směru provozu v jednosměrných ulicích a obvykle jsou pro vás praktičtější a přímější trasou. Předřazený prostor v čele jízdního pruhu na křižovatkách určený pro cyklisty vám při čekání umožňuje využít přehledné místo, kde jste odděleni od ostatního provozu. V předu řady vozidel je vás lépe vidět, čímž se snižuje možnost nehody při zatáčení vozidel. Musíte čekat za přední stopkovou čarou a při rozsvícení zeleného světla se musíte rozjet. Motoristé musí čekat za první stopkovou čarou a nesmí zabírat prostor před ní.

10 vyrazit ven tipy pro motoristy Při zatáčení doleva dávejte pozor na cyklisty, kteří jedou na straně blíže k vám, abyste je neodřízli od směru jejich jízdy. Při předjíždění ponechte mezi cyklistou a vámi dostatečný prostor. V noci zhasněte dálková světla, pokud se přibližujete k cyklistovi. Za mokrého počasí ponechte okolo cyklistů ještě větší prostor, protože povrch může být kluzký. Cyklisté a motoristé mají stejné právo používat a sdílet stejný silniční prostor. tipy pro cyklisty na silnicích Jezděte v takové poloze, abyste dobře viděli a byli vidět. Udržujte oční kontakt s ostatními účastníky silničního provozu, zejména na křižovatkách, abyste věděli, že vás vidí. Dávejte vždy jasná znamení. Dodržujte pravidla silničního provozu nejezděte na červenou a nejezděte po chodníku, pokud na něm není vyhrazená cyklistická stezka. Zvažte použití přilby a oblečení v jasných barvách nebo s reflexními prvky, a to zejména ve městech, v noci a za špatného počasí. Za mokrého počasí si dávejte pozor na rychlost, protože povrchy mohou být kluzké a brzdná dráha bude delší. tipy pro cyklisty na sdílených stezkách Nejezděte příliš rychle může to u ostatních vyvolávat strach. Používejte zvonek, abyste ostatní upozornili na to, že se k nim blížíte, ale nepředpokládejte, že vás slyší nebo vidí. Dávejte ostatním přednost a vždy buďte připraveni v případě potřeby zpomalit a zastavit. Držte se vlevo nebo na své straně rozděleného jízdního pruhu. Dávejte pozor na křižovatkách, v zatáčkách nebo nájezdech. tipy pro ostatní uživatele stezky Hlídejte si psa. Držte se na své straně od dělicí čáry. Více... Další informace včetně online interaktivních map, letáků a průvodců, které lze objednat, naleznete na webu www. sustrans.org.uk jízda na kole s dětmi Děti kola a ježdění na nich milují. Jízda na kole jim pomáhá, aby vyrůstali v kondici, zdravé a nezávislé a představuje jim širší svět a dobrodružství, které skrývá. Díky těmto radám si bude moci venkovní svět maximálně během rodinných výletů užít. Když jedete na rodinný výlet na kole, nezapomeňte s sebou vzít svačinu a nápoje, aby měly děti zdroje energie a povzbuzení. Nebuďte příliš ctižádostiví. Mnohem lepší je, když s vámi příště budou chtít děti na výlet znovu, než abyste domů dorazili vyčerpaní, uplakaní a navždy odrazení. Nabijte cyklovýlety zajímavostmi. Naplánujte cyklistické výlety tak, abyste mohli dělat cestou zastávky na zajímavých a hezkých místech. Neplánujte cesty na delší dobu, než po kterou děti vydrží spokojeně sedět a hrát si doma. Zajistěte, aby byly v teple. Když je dítě v sedačce na zadní části kola, nebude se zahřívat stejně jako ten, kdo šlape! I na teplý den s sebou vezměte oblečení navíc a také něco nepromokavého jen pro případ. Dávejte pozor, abyste dětem při nasazování přilby neskřípli kůži. Může se to lehko stát a končí to často slzami. Jednoduše vložte ukazováček mezi sponu a bradu dítěte. Jezděte v řadě za sebou a děti mějte zařazené mezi dospělými. Pokud jede s dětmi jen jeden dospělý, měl by být vzadu, aby mohl dohlížet na děti před sebou. děti

11 Organizace Sustrans usiluje o to, aby byly rozumnější způsoby dopravy možné, žádoucí a nevyhnutelné. Jsme přední britskou charitativní organizací, která umožňuje lidem cestovat pěšky, na kole nebo veřejnou dopravou během většího počtu cest, které každý den realizujeme. Pracujeme s rodinami, komunitami, vládními představiteli a partnerskými organizacemi, aby si lidé mohli zvolit zdravější, čistší a levnější způsob dopravy a aby mohli cestovat a žít v kvalitnějším prostředí. Je na čase, aby každý z nás začal dělat chytřejší rozhodnutí týkající se způsobu cestování. Udělejte svůj první krok ještě dnes a podpořte organizaci Sustrans. Sustrans Fotografie: Zaměstnanci Sustrans. Registrovaná charitativní organizace ve VB č (Anglie a Wales) SCO (Skotsko) Vytištěno na papíru Revive 100 Offset vyrobeného ze 100% zpracovaného spotřebitelského odpadu

Proč chůze? Vykročte ke šťastnému a zdravému životnímu stylu

Proč chůze? Vykročte ke šťastnému a zdravému životnímu stylu Proč chůze? Vykročte ke šťastnému a zdravému životnímu stylu proč chůze? Každý umí chodit, jedná se o jeden z nejsnazších způsobů fyzické činnosti na světě, který se dá provozovat prakticky kdekoliv, bez

Více

Y-BIKE Extreme NÁVOD K POUŽITÍ

Y-BIKE Extreme NÁVOD K POUŽITÍ Y-BIKE Extreme NÁVOD K POUŽITÍ DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Upozornění DŮLEŽITÁ OPATŘENÍ: Stejně jako na jiných pojízdných výrobcích i jízda na dětském odrážedle může být riskantní činnost, při které se

Více

Uživatelská příručka. Speedkid1 (Model TJ-24A) Tato uživatelská příručka byla zpracována pro www.mrakyhracek.cz. Uživatelskou příručku uschovejte!

Uživatelská příručka. Speedkid1 (Model TJ-24A) Tato uživatelská příručka byla zpracována pro www.mrakyhracek.cz. Uživatelskou příručku uschovejte! Uživatelská příručka Uživatelská příručka Speedkid1 (Model TJ-24A) Uživatelskou příručku uschovejte! Tato uživatelská příručka byla zpracována pro Blahopřejeme Vám k zakoupení vozíku Qeridoo Sportrex!

Více

Před používáním tohoto výrobku si přečtěte a pochopte tento návod. Výr. Číslo 2340

Před používáním tohoto výrobku si přečtěte a pochopte tento návod. Výr. Číslo 2340 Před používáním tohoto výrobku si přečtěte a pochopte tento návod. Výr. Číslo 2340 Nabíjení baterie Po každé jízdě vypnout. Když ponecháte bez používání, baterie se nebude muset dát nabít. Opravy a

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

Honzík začíná v cykloškolce

Honzík začíná v cykloškolce Jízda na kole je skvělý způsob, jak protáhnout celé tělo. Honzík začíná v cykloškolce To jsem si dal, pomyslel si Honzík, když zasedl do školní lavice. Ve třídě totiž seděli samí malí špunti a Honzík byl

Více

Uživatelský manuál pro elektrokolo

Uživatelský manuál pro elektrokolo Uživatelský manuál pro elektrokolo Obsah Všeobecné instrukce Inspekce před jízdou Nabíjení Údržba Řešení problémů Záruka Všeobecné instrukce Balení - Odstraňte obalové materiály. Nejlepší je vyříznout

Více

kola s podporou elektrického motoru uživatelská příručka CAMP

kola s podporou elektrického motoru uživatelská příručka CAMP kola s podporou elektrického motoru uživatelská příručka CAMP Před jízdou dobře zkontrolujte: Baterie je plně nabitá Pláště jsou správně nahuštěny Brzdy jsou zcela funkční Řídítka jsou správně a bezpečně

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Elektrická koloběžka X W 60V 20 Ah LITHIUM

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Elektrická koloběžka X W 60V 20 Ah LITHIUM UŽIVATELSKÝ MANUÁL Elektrická koloběžka X7 1000W 60V 20 Ah LITHIUM 1 Varování Při jízdě používejte vhodné ochranné pomůcky Nejezděte na skútru v hustém provozu, v mokru nebo náledí. Před jízdou nepijte

Více

ALARM TEST PRO CYKLISTY

ALARM TEST PRO CYKLISTY ALARM TEST PRO CYKLISTY Leden 2009 Číslo projektu: 1F44/L/058/050 Zadavatel: Ministerstvo dopravy Styčný pracovník: Ing. Blanka Sunkovská Datum: leden 2009 Zodpovědný řešitel: Mgr. Iva Provalilová Spoluřešitelé:

Více

uživatelská příručka

uživatelská příručka kola s podporou elektrického motoru uživatelská příručka Úvod Děkujeme, že jste si koupili elektrické kolo. Doufáme, že Vám přinese spoustu radosti. Kvůli bezpečné přepravě dodáváme el. kolo v rozloženém

Více

Koloběžka SPARTAN 16-12

Koloběžka SPARTAN 16-12 Koloběžka SPARTAN 16-12 S23191 S23192 Návod na použití Důležité: Před montáží, použitím či prováděním údržby si prosím důkladně pročtěte tento manuál a uschovejte jej tak, aby byl v případě potřeby kdykoliv

Více

e-scooter kola s podporou elektrického motoru Návod na montáž

e-scooter kola s podporou elektrického motoru Návod na montáž e-scooter kola s podporou elektrického motoru Návod na montáž Úvod Děkujeme, že jste si koupili elektrické kolo. Doufáme, že Vám přinese spoustu radosti. Kvůli bezpečné přepravě dodáváme elektrické kolo

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

Pár základních pravidel:

Pár základních pravidel: Pár základních pravidel: 1) Jízdní kola a jejich doplňky vždy kupujte ve specializovaném cyklistickém obchodě, snažte se vyvarovat nákupu prostřednictvím e-shopu, či obchodních řetězců s širokým sortimentem

Více

E-SCOOTER. Návod k použití. Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku.

E-SCOOTER. Návod k použití. Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. E-SCOOTER CZ Návod k použití Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. Prosíme, pečlivě si přečtěte tento návod před prvním použitím. Návod uschovejte pro pozdější použití. CZ 1 Upozornění: Elektrický

Více

Prevodovka pre TCO3 & TCO4 číslo výrobku: 2313 Příslušenství Návod k použití

Prevodovka pre TCO3 & TCO4 číslo výrobku: 2313 Příslušenství Návod k použití Prevodovka pre TCO3 & TCO4 číslo výrobku: 2313 Příslušenství Návod k použití Montáž Příslušenství mohou sestavovat pouze dospělé osoby. Upozornění: JD důrazně doporučuje, aby toto příslušenství sestavoval

Více

Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení.

Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení. Cyklista a chodec Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení. Jak se chovat na pozemních komunikacích? 1.Cyklista i chodec se musí

Více

ARCHOS SK8 Uživatelská příručka Elektrický skateboard s dálkovým ovládáním

ARCHOS SK8 Uživatelská příručka Elektrický skateboard s dálkovým ovládáním ARCHOS SK8 Uživatelská příručka Elektrický skateboard s dálkovým ovládáním Příprava k použití Používejte ochranné pomůcky Vždy používejte vhodné ochranné prostředky, jako jsou: schválená bezpečnostní přilba,

Více

Vážení zákazníci, příznivci sportu,

Vážení zákazníci, příznivci sportu, Vážení zákazníci, příznivci sportu, děkujeme, že jste si zakoupili náš výrobek a rádi bychom Vás tímto chtěli upozornit, abyste věnovali náležitou pozornost tomuto návodu a řídili se jím ať už při montáži,

Více

Technické údaje, konstrukční data a ilustrace uvedené v této publikaci nejsou závazné. Vyhrazujeme si právo provádět změny bez předchozího

Technické údaje, konstrukční data a ilustrace uvedené v této publikaci nejsou závazné. Vyhrazujeme si právo provádět změny bez předchozího 2 Technické údaje, konstrukční data a ilustrace uvedené v této publikaci nejsou závazné. Vyhrazujeme si právo provádět změny bez předchozího upozornění. 3 x2 x1 x2 x3 x1 x3 x2 x2 4 Sestavení nosiče jízdního

Více

PŮVODNÍ NÁVOD K POUŽITÍ SVL-45

PŮVODNÍ NÁVOD K POUŽITÍ SVL-45 PŮVODNÍ NÁVOD K POUŽITÍ SVL-45 Obsah: 1. ÚVOD.. 3 2. BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ. 3 2.1. Před jízdou 2.2. Při jízdě 3. POPIS JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ 4. Ovládání.. 6 4.1. Ovládací panel 4.2. Ovládání stroje 4.3.

Více

max 40 mm 30-55 mm max 30-55 mm 03ISRABSF01

max 40 mm 30-55 mm max 30-55 mm 03ISRABSF01 A B 30-55 mm max 40 mm 30-55 mm max 40 mm C D 03ISRABSF01 E F M N G H O P I L Q R CZ Než začnete sedačku používat, pozorně si přečtěte návod. Návod si pečlivě uschovejte pro možnost nahlédnutí v budoucnu.

Více

12-16 palcový skútr pokyny a montážní brožura Výr. Číslo. 2320

12-16 palcový skútr pokyny a montážní brožura Výr. Číslo. 2320 12-16 palcový skútr pokyny a montážní brožura Výr. Číslo. 2320 Důležité: Před montáží, jízdou na skútru nebo před provedením údržby si prosím důkladně přečtěte tento návod. Uchovejte si tuto brožuru pro

Více

Cyklista na stezce pro cyklisty

Cyklista na stezce pro cyklisty Cyklista na stezce pro cyklisty Značka přikazuje užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i: osoba vedoucí jízdní kolo osoba pohybující se na kolečkových bruslích

Více

Přečtěte si a uschovejte tento návod.

Přečtěte si a uschovejte tento návod. Výr. Číslo: 305 CZ: Přečtěte si a uschovejte tento návod. JD Bug Scooter-vlastní manuál + bezpečnostní příručka Skútr - díly a komponenty Rozložení Bug JD skútry při prvním použití Kontrola před jízdou

Více

VÁŠ PRŮVODCE ZIMNÍ PNEUMATIKY

VÁŠ PRŮVODCE ZIMNÍ PNEUMATIKY VÁŠ PRŮVODCE ZIMNÍ PNEUMATIKY OD PRVNÍCH NÁZNAKŮ ZIMY V zimě jsou klimatické podmínky často velmi náročné: sníh, déšť, mlha, námraza a náledí jsou faktory, které způsobují, že je jízda v zimě nebezpečná.

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL MODEL MAGNETIC. www.bplumen.cz/kinetic Pavel Bárta - BP LUMEN, Puškinova 546, 542 32 Úpice

UŽIVATELSKÝ MANUÁL MODEL MAGNETIC. www.bplumen.cz/kinetic Pavel Bárta - BP LUMEN, Puškinova 546, 542 32 Úpice MODEL UŽIVATELSKÝ MANUÁL MAGNETIC Pavel Bárta - BP LUMEN, Puškinova 546, 542 32 Úpice K sestavení potřebujete: 14mm klíč, 4mm imbusový klíč Při rozbalení zkontrolujte, zda máte všechny díly OBSAH BALENÍ

Více

QiCycle Electric Folding Bike Přehled

QiCycle Electric Folding Bike Přehled QiCycle Electric Folding Bike Přehled 3 3 3 4 4 5 5 6 0 6 7 8 7 9 8 0 0 3 9 Ovládání přehazovačky Brzda Řidítka Nosná tyč řidítek Západka nosné tyče Západka nosné tyče Světlomet Přední brzda Motor Podsedlový

Více

Trek X-Caliber

Trek X-Caliber Trek X-Caliber 8 2017 Výrobce: Trek Kód: P3244 Záruční doba: 2 roky Cena bez DPH: 20652.89 Kč Cena s DPH: 24990 Kč Parametry Určení: pánské Detailní popis Nákupem získáte finanční bonus Pozor: Na X-Caliber

Více

Uživatelská příručka na elektrokolo Citybike 26"

Uživatelská příručka na elektrokolo Citybike 26 Uživatelská příručka na elektrokolo Citybike 26" Stránka 1 I. OBECNÉ INFORMACE Prosím, přečtěte si tuto příručku pečlivě, ještě před použitím. Dodržujte instrukce týkající se výkonu, použití, údržby a

Více

Stunt Scooter Výr. Číslo. 2289

Stunt Scooter Výr. Číslo. 2289 Stunt Scooter Výr. Číslo. 2289 Návod k montáži a použití. Blahopřejeme Vám ke koupi tohoto produktu. Přečtěte si prosím pozorně tyto pokyny. Instrukce jsou nedílnou součástí produktu. 1. Kontrola jednotlivých

Více

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA Dopravní výchova Bezpečnost silničního provozu Cíl: - získání vědomostí, dovedností a návyků v oblasti bezpečného chování v silničním provozu

Více

Před použitím Vaší nové elektrické mini čtyřkolky si řádně prostudujte manuál

Před použitím Vaší nové elektrické mini čtyřkolky si řádně prostudujte manuál Před použitím Vaší nové elektrické mini čtyřkolky si řádně prostudujte manuál Obsah DŮLEŽITÉ... 3 ÚDRŽBA BATERIE A NÁVOD K JEJÍMU NABÍJENÍ... 3 VAROVÁNÍ... 3 BEZPEČNOST... 4 STRUČNÝ PŘEHLED BEZPEČNOSTNÍCH

Více

Hydraulický lis 30 T - dvourychlostní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Hydraulický lis 30 T - dvourychlostní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Hydraulický lis 30 T - dvourychlostní pumpa Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pravidla Před použitím zkontrolujte, zda je zařízení kompletní,

Více

Uživatelská příručka ECO HIGHWAY SPZ

Uživatelská příručka ECO HIGHWAY SPZ Uživatelská příručka ECO HIGHWAY SPZ Obsah Úvod... 3 Technické specifikace... 3 Upozornění... 3 Upozornění k bateriím... 4 Seznámení se s produktem... 4 Jízdní pokyny... 7 Údržba Koloběžky... 8 Odstraňování

Více

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY PNEUMATIKY: ZÁKLADNÍ PRVEK BEZPEČNOSTI Pneumatiky jsou jediným spojením automobilu s vozovkou. Kontaktní plocha pneumatik odpovídá přibližně velikosti dlaně, proto je nezbytné kontrolovat

Více

Testováno za nejpřísnějších kritérií.

Testováno za nejpřísnějších kritérií. Testováno za nejpřísnějších kritérií. Autosedačky Obsah Důležité... 10 Varování... 10 Důležité bezpečnostní informace... 10 Sestavní autosedačky... 11 Předběžné nastavení autosedačky... 12 Použití

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 C-28082006-114347-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na všech pozemních komunikacích

Více

www.mrakyhracek.cz Uživatelská příručka Sportrex (Model Q2010-2013)

www.mrakyhracek.cz Uživatelská příručka Sportrex (Model Q2010-2013) Uživatelská příručka Uživatelská příručka Sportrex (Model Q2010-2013) Uživatelskou příručku uschovejte! Tato uživatelská příručka byla zpracována pro Blahopřejeme Vám k zakoupení vozíku Qeridoo Sportrex!

Více

Alfa Brera a Alfa Spider

Alfa Brera a Alfa Spider Alfa Brera a Alfa Spider Řešení na míru PŘEDNÍ SPOILER ** č. 50903198 ZADNÍ SPOILER ** Pouze Brera. č. 50903199 2 Řešení na míru ZADNÍ SPOILER ** Pouze Spider. č. 50903200 SADA PRAHOVÝCH NÁSTAVCŮ ** č.

Více

...find more about us: www.bellelli.com

...find more about us: www.bellelli.com A 19 17 B TAB.1...find more about us: www.bellelli.com 20 18 16 C Rabbit Pepe Mr Fox Tiger 15 13 14 1 3 5 4 6 9 Nanna Guri Tiziano Giotto Eos 2 7 12 11 10 8 D E 03ISFOXST04 B-taxi Caschi/Helmets Windbreak

Více

strana [ 2 ] 1. Jak se co jmenuje 1.1. Všeobecné Freedom CS

strana [ 2 ] 1. Jak se co jmenuje 1.1. Všeobecné Freedom CS Návod k obsluze 1. Jak se co jmenuje 1.1. Všeobecné Freedom CS 1 8 7 6 2 10 9 5 3 11 4 1 řídítka 2 vidlice 3 motor v náboji 4 převodník (integrovaný senzor točivého momentu) 5 řídící jednotka 6 nosič 7

Více

Hydraulický lis 20 T ruční a nožní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Hydraulický lis 20 T ruční a nožní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Hydraulický lis 20 T ruční a nožní pumpa Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pravidla O udržování lisu by se měla starat kvalifikovaná

Více

Důležité bezpečnostní informace

Důležité bezpečnostní informace NÁVOD K POUŽITÍ Nosítko Babykoöl je jednoduché, ale univerzální k nošení! Bavlněná tkanina je bezpečně navržena tak, aby šla jemně natáhnout a odpovídala Vám i dítěti. To Vám umožní přitulit si k sobě

Více

UPOZORNĚNÍ: Cross (trekking) Horské (MTB)

UPOZORNĚNÍ: Cross (trekking) Horské (MTB) UPOZORNĚNÍ: Výrobky jsou určeny pro jízdu mimo veřejné komunikace a za nesnížené viditelnosti. Pro jízdu na těchto komunikacích musí být jízdní kolo dovybaveno doplňky dle obecně závazných právních předpisů.

Více

www.mrakyhracek.cz Uživatelská příručka Speedkid2 (Model TJ-20A-2013)

www.mrakyhracek.cz Uživatelská příručka Speedkid2 (Model TJ-20A-2013) Uživatelská příručka Uživatelská příručka Speedkid2 (Model TJ-20A-2013) Uživatelskou příručku uschovejte! Tato uživatelská příručka byla zpracována pro Blahopřejeme Vám k zakoupení vozíku Qeridoo Sportrex!

Více

ExoMount Tablet (S) Návod k použítí

ExoMount Tablet (S) Návod k použítí ExoMount Tablet (S) Návod k použítí Obsah Příslušenství Vlastnosti a výhody Instalacce Doporučené používání Výhradní dovozce 1 2 3 5 7 Zákaz kopírování tohoto pruduktu je garantován zákonem a v případě

Více

Aku nýtovací pistole 10,8 V č. výr. 132229

Aku nýtovací pistole 10,8 V č. výr. 132229 č. výr. 132229 Návod k použití Preventivní opatření v provozu Všeobecné bezpečnostní pokyny VÝSTRAHA 1. Uvažované pracovní prostředí. Nástroje nevystavujte dešti. Nepoužívejte nástroje v páře nebo ve vlhkém

Více

BERGER XS-03 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA.

BERGER XS-03 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. BERGER XS-03 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA www.ds-exim.cz madlo držák rukojeti Zatahovací spoj Vřeteno držadla Skládací přezka Pedál s protiskluzovou plochou Odrazka brzda blatník Tlumič Přední kolo stojánek Kontrolka

Více

Výměnu proveďte v následujícím pořadí:

Výměnu proveďte v následujícím pořadí: destičky kotoučové brzdy na Výměnu proveďte v následujícím pořadí: 1 Vyměňte brzdové destičky na spolu, v párech, na každé nápravě. Zajistí to účinné brzdění. Zatáhněte páku ruční brzdy. Nemyjte brzdové

Více

ELEKTRICKÝ SKÚTR CITY 306 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

ELEKTRICKÝ SKÚTR CITY 306 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ELEKTRICKÝ SKÚTR CITY 306 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Děkujeme za nákup našeho elektrického skútru. Před použitím pečlivě čtěte tuto uživatelskou příručku. OBSAH I. PRO UŽIVATELE II. POPIS HLAVNÍCH ČÁSTÍ III.

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PNEUMATIKY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PNEUMATIKY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... VÝBĚR PNEUMATIK Rozměr pneumatik stejně jako váhový a rychlostní index jsou výrobcem propočítány tak, aby zaručovaly maximální bezpečnost a pohodlí na cestách.

Více

Uživatelská příručka pro Elektrokola (IN 2020, IN 2021, IN 2023, IN 2024, IN 2025, IN 2026, IN 2027) Ilustrační foto

Uživatelská příručka pro Elektrokola (IN 2020, IN 2021, IN 2023, IN 2024, IN 2025, IN 2026, IN 2027) Ilustrační foto Uživatelská příručka pro Elektrokola (IN 2020, IN 2021, IN 2023, IN 2024, IN 2025, IN 2026, IN 2027) Obsah Obsah Hlavní technické a výkonnostní ukazatele Hlavní technické parametry motoru Metoda brzdění

Více

BERGER XH-06/10 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KOLONOŽKA.

BERGER XH-06/10 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KOLONOŽKA. BERGER XH-06/10 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KOLONOŽKA www.ds-exim.cz Uživatelská příručka obsahuje pokyny pro bezpečné používání vámi zakoupeného zařízení. Před prvním použitím zařízení se ujistěte, že jste si

Více

DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II

DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II 1) Cyklista odbočující vlevo, musí dát přednost v jízdě a) všem vozidlům jedoucím v obou směrech b) jen protijedoucím tramvajím a motorovým vozidlům c) všem protijedoucím

Více

12 "Dětský skútr KidCool NR: 2311

12 Dětský skútr KidCool NR: 2311 12 "Dětský skútr KidCool NR: 2311 Upozornění: tento skútr je vhodný pro děti od 5 let maximální hmotnost 65 kg Překontrolujte před každou jízdou všechny šrouby a svorky Překontrolujte před každou jízdou

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

M{zd{ MX-5 příslušenství

M{zd{ MX-5 příslušenství M{zd{ MX-5 příslušenství 1 3 5 8 6 2 4 7 9 VNĚJŠÍ VÝBAVA VNITŘNÍ VÝBAVA 1 SPORTOVNÍ VÝFUK NEREZOVÁ OCEL Tato vysoce kvalitní nerezová výfuková soustava od známého výrobce Bastuck, která se skládá z předního

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Výměnu proveďte v následujícím pořadí:

Výměnu proveďte v následujícím pořadí: destičky kotoučové brzdy na Výměnu proveďte v následujícím pořadí: 1 Výměnu brzdových destiček provádějte v setu; vždy vyměňte všechny destičky na jedné nápravě. Umožní to efektivnější brzdění. Zatáhněte

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... ZIMNÍ PNEUMATIKY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... ZIMNÍ PNEUMATIKY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... ZIMNÍ PROČ POUŽÍVAT ZIMNÍ? Při teplotě 7 C letní pneumatiky tvrdnou a jejich vlastnosti se zhoršují. Zimní pneumatiky, které jsou vyrobeny ze speciální gumy,

Více

Cyklisté. h) nemotorové vozidlo je vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo,

Cyklisté. h) nemotorové vozidlo je vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo, Cyklisté V tomto ročním období začíná sezóna cyklistů, kteří jako řidiči nemotorových vozidel musí dodržovat stanovená pravidla silničního provozu. Na druhé straně mají stejná práva, jako řidiči motorových

Více

MINI SEGWAY MINIWAY uživatelská příručka

MINI SEGWAY MINIWAY uživatelská příručka MINI SEGWAY MINIWAY uživatelská příručka Obsah Stručný úvod... 3 Bezpečnostní pokyny... 4 Technické specifikace... 5 Instalace a první použití... 6 Doplňující informace... 6 Zásady správného používání...

Více

Silverado Obří závodní lehký dodávkový automobil pickup (dálkově ovládaný vysílačkou)

Silverado Obří závodní lehký dodávkový automobil pickup (dálkově ovládaný vysílačkou) NÁVOD K OBSLUZE Silverado Obří závodní lehký dodávkový automobil pickup (dálkově ovládaný vysílačkou) Objednací číslo: 22 24 04 Monster-Racing Pickup-Truck s úplným ovládáním řízení a jízdními funkcemi

Více

P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011. Návrh

P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011. Návrh P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011 6. volební období 463 Návrh poslanců Václava Cempírka a Jany Kaslové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113149-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

Dětské elektrické auto Mercedes-Benz S600 ZP8003

Dětské elektrické auto Mercedes-Benz S600 ZP8003 Dětské elektrické auto Mercedes-Benz S600 ZP8003 POZOR!!! Pozorně si přečtěte instrukci. 1. Před použitím, nabijte akumulátor. 2. Autíčko sestavuje pouze dospělá osoba. 3. Vhodná věková kategorie 3 8 let.

Více

IN 2013 Koloběžka WORKER Glacer Uživatelský návod

IN 2013 Koloběžka WORKER Glacer Uživatelský návod IN 2013 Koloběžka WORKER Glacer Uživatelský návod Dodavatel: Seven Sport s.r.o., Dělnická, Vítkov 749 01 www.insportline.cz Tel.: +420-556 770 199 DŮLEŽITÉ: PŘEČTĚTE SI POZORNĚ TENTO MANUÁL PŘED POUŽITÍM

Více

Skladací minitrampolína. Návod k použití NR: 1254

Skladací minitrampolína. Návod k použití NR: 1254 Skladací minitrampolína Návod k použití NR: 1254 Tento návod si důkladně přečtěte. Je to důležitá část tohoto výrobku, proto si ho odložte pro případ, že by se vyskitly v budoucnu problémi, nebo otázky.

Více

ERGO2 sedadlo nabízí větší svobodu lepší kvalitu života

ERGO2 sedadlo nabízí větší svobodu lepší kvalitu života ERGO2 sedadlo nabízí větší svobodu lepší kvalitu života Standard pro všechny sedadlové systémy ERGO2 Sklon sedadla Opěrku na záda lze nastavit ve sklonu 45 dozadu a 90 dopředu. To se dělá zatažením za

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Wheelblades S - návod k použití

Wheelblades S - návod k použití Wheelblades S - návod k použití Přehled komplet Wheelblades S (pravá lyže) 1. lyže - plast 2. vázání (vybrání na kolečko - kolíbka) - plast 3. upínací klapka - hliníková slitina 4. doraz kolečka - ocel

Více

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty.

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. 1. Cyklista před přechodem pro chodce je povinen a) umožnit chodci, který je na přechodu nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky

Více

Testováno za nejpřísnějších kritérií.

Testováno za nejpřísnějších kritérií. Testováno za nejpřísnějších kritérií. Autosedačky Důležité Gratulujeme a děkujeme Vám za nákup nové autosedačky. Tato sedačka je navržena tak, aby zaručila komfort a bezpečí Vašeho dítěte. Záruka maximální

Více

uživatelský manuál pro kanadské pásy TJD

uživatelský manuál pro kanadské pásy TJD uživatelský manuál pro kanadské pásy TJD Úvod Tento uživatelský manuál byl sestaven pro ulehčení instalace, údržby a jako návod k obsluze trakčního systému X-Gen určeného pro montáž na čtyřkolky s pohonem

Více

Vytvořili jsme pro vás seznam největších módních faux pas, kterých se dopouští mužská část naší populace.

Vytvořili jsme pro vás seznam největších módních faux pas, kterých se dopouští mužská část naší populace. Vytvořili jsme pro vás seznam největších módních faux pas, kterých se dopouští mužská část naší populace. 1. Pach místo vůně Jestli je něco, co může ženu zákonitě odpudit, je to právě nepříliš vonící mužské

Více

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích?

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? C_E-28082006-114430-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? a) Ne. b) Ano. 2) [2 b.] Řidič nesmí

Více

Tento výrobek Vám určitě přinese spoustu skvělých okamžiků a radosti.

Tento výrobek Vám určitě přinese spoustu skvělých okamžiků a radosti. Úvod Vážený zákazníku, Blahopřejeme k zakoupení elektrického kola Lovelec! Tento výrobek Vám určitě přinese spoustu skvělých okamžiků a radosti. Toto elektrické kolo patří do kategorie PEDELEC (Pedal Electric

Více

Návod k obsluze Vak montovaný na palivovou nádrž

Návod k obsluze Vak montovaný na palivovou nádrž BMW Motorrad Radost z jízdy Návod k obsluze Vak montovaný na palivovou nádrž z Obecné pokyny Úvod Vak na palivovou nádrž od BMW Motorrad je ideální společník pro motocyklové výlety. BMW Motorrad je synonymem

Více

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy DOPRAVNÍ VÝCHOVA Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy PLÁN DOPRAVNÍ VÝCHOVY PRO ZŠ LITULTOVICE. Cílem výuky dopravní výchovy na naší škole je naučit žáky bezpečně

Více

TAŽENÝ HRABAČ 100 CM

TAŽENÝ HRABAČ 100 CM TAŽENÝ HRABAČ 00 CM Montáž Provoz Údržba Náhradní díly PRAVIDLA PRO BEZPEČNÝ PROVOZ Nezapomeňte, že každé silové zařízení může způsobit zranění, pokud je ovládáno nesprávným způsobem nebo pokud uživatel

Více

OTAZNÍKY ZDRAVÍ. Metodika 2

OTAZNÍKY ZDRAVÍ. Metodika 2 + OTAZNÍKY ZDRAVÍ MOŽNOSTI ZVYŠOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ GRAMOTNOSTI DĚTÍ A MLÁDEŽE Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: OPVK - Ipo - Oblast podpory 1.1, výzva č. 53 Registrační

Více

Uživatelská příručka a záruční list pro teleskopickou sedlovku FOX DOSS

Uživatelská příručka a záruční list pro teleskopickou sedlovku FOX DOSS Uživatelská příručka a záruční list pro teleskopickou sedlovku FOX DOSS Autorizované FOX servisní centrum: CYKLOŠVEC s.r.o., 397 01 Písek, Harantova 1317, tel. servis: 382 206 451, mobil: 605 215 801,

Více

Výměnu proveďte v následujícím pořadí:

Výměnu proveďte v následujícím pořadí: Jak vyměnit přední brzdový třmen na VOLKSWAGEN TOURAN 1 Výměnu proveďte v následujícím pořadí: 1 Zatáhněte páku ruční brzdy. 3 2 Pod zadní kola umístěte klíny. 4 Zvedněte přední část vozidla a zajistěte

Více

BIKE PAL. Jezděte bezpečně! Příručka pro cyklisty

BIKE PAL. Jezděte bezpečně! Příručka pro cyklisty BIKE PAL Jezděte bezpečně! Příručka pro cyklisty Evropská rada pro bezpečnost dopravy je mezinárodní nevládní organizace, která byla založena v roce 1993 v reakci na přetrvávající a nepřijatelně vysoký

Více

[ELEKTRICKÉ KOLO LOVELEC]

[ELEKTRICKÉ KOLO LOVELEC] Návod k použití [ELEKTRICKÉ KOLO LOVELEC] 1 Úvod Vážený zákazníku, Blahopřejeme k zakoupení elektrického kola Lovelec! Tento výrobek Vám určitě přinese spoustu skvělých okamžiků a radosti. Toto elektrické

Více

Výcviková ohlávka pro psy HALTI

Výcviková ohlávka pro psy HALTI Výcviková ohlávka pro psy HALTI Příručka pro výcvik K noze...10 Sedni 11 Zůstaň. 11 Lehni...11 Ke mně... 11 Předmluva Nasazení ohlávky Halti Bezpečnost především Řešení problémů Obecné zásady při výcviku

Více

yedoo mezeq disc max 150 kg 330 lbs min 150 cm 59 in user manual

yedoo mezeq disc max 150 kg 330 lbs min 150 cm 59 in user manual yedoo mezeq disc max 150 kg 330 lbs min 150 cm 59 in user manual úvod obsah balení Montáž, seřízení a pravidelnou údržbu doporučujeme svěřit odbornému cykloservisu. Neodborné zásahy mohou vést k poškození

Více

Handlefix: Dodávají se dve plastové redukce odlišných rozmeru: Vyberte si tu, která je pro Váš rám vhodnější (obr. C).

Handlefix: Dodávají se dve plastové redukce odlišných rozmeru: Vyberte si tu, která je pro Váš rám vhodnější (obr. C). CZ Než začnete sedačku používat, pozorně si přečtěte návod. Návod si pečlivě uschovejte pro možnost nahlédnutí v budoucnu. Než začnete výrobek používat, ověřte si dopravní předpisy v zemi, ve které se

Více

Co můžete jako řidič udělat pro životní prostředí?

Co můžete jako řidič udělat pro životní prostředí? Co můžete jako řidič udělat pro životní prostředí? Některá zajímavá fakta Některá zajímavá fakta V porovnání s dobou před 30-ti lety jsme nyní v oblasti spotřeby paliva o 20-30% hospodárnější. Proto produkujeme

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? Test: 05.06.2013 08:21 (číslo 1) 1 z 7 1) [2 b.] "Nemotorové vozidlo" je: a) vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo. b) pouze potahové

Více

Orlické hory pro všechny

Orlické hory pro všechny M A S MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA ORLICKO Masarykovo náměstí 166, 564 01 Žamberk Příloha č. 1 Zadávacích podmínek zadávacího řízení na dodávku, montáž, dopravu, uvedení do provozu a záruční servis zařízení (výrobků)

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... STĚRAČE

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... STĚRAČE SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... STĚRAČE Stěrač se skládá z těchto prvků: Montážní spojka (adaptér) Napínák Výztuhy Stírací lišta Kvalita stírání závisí na správném spojení těchto prvků, míře

Více

Lanový naviják KRPAN 7E NÁVOD K OBSLUZE. Bezpečnostně-technické pokyny Seznam náhradních dílů

Lanový naviják KRPAN 7E NÁVOD K OBSLUZE. Bezpečnostně-technické pokyny Seznam náhradních dílů Lanový naviják Typ: KRPAN 7E NÁVOD K OBSLUZE Bezpečnostně-technické pokyny Seznam náhradních dílů Před montáží a použitím lesního navijáku přečtěte si pečlivě tento návod k použití. OBSAH Technické údaje...

Více

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI S DOPRAVOU

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI S DOPRAVOU ne ne nevím D ID ADRESY: ID DOMÁCNOSTI: ID OSOBY: D DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI S DOPRAVOU Nyní bychom Vám rádi položili několik otázek, které se týkají Vašeho využívání městské hromadné dopravy v Litoměřicích,

Více

Výměnu proveďte v následujícím pořadí:

Výměnu proveďte v následujícím pořadí: Jak vyměnit přední brzdový třmen Výměnu proveďte v následujícím pořadí: 1 Zatáhněte páku ruční brzdy. 3 2 Pod zadní kola umístěte klíny. 4 Zvedněte přední část vozidla a zajistěte vozidlo na podpěrách

Více

ELEKTROKOLO LOVELEC ORION. Manuál Záruční list

ELEKTROKOLO LOVELEC ORION. Manuál Záruční list ELEKTROKOLO LOVELEC ORION Manuál Záruční list 2 Úvod Vážený zákazníku, Blahopřejeme k zakoupení elektrického kola Lovelec! Tento výrobek Vám určitě přinese spoustu skvělých okamžiků a radosti. Toto elektrické

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ TRENAŽÉRU

NÁVOD NA MONTÁŽ TRENAŽÉRU NÁVOD NA MONTÁŽ TRENAŽÉRU CZ ÚVOD 1 MONTÁŽ RÁMU 3 INSTALACE JEDNOTKY 4 UCHYCENÍ KOLA 5 ODEPNUTÍ KOLA 7 UPOZORNĚNÍ 8 DOPORUČENÍ 8 MONTÁŽ JEDNOTKY 12 Děkujeme, že jste si vybrali trenažér Novo Mag Force.

Více

max 60 kg 132 lbs min 85 cm 33 in yedoo too too too too alu too too I, II user manual

max 60 kg 132 lbs min 85 cm 33 in yedoo too too too too alu too too I, II user manual yedoo too too max 60 kg 132 lbs min 85 cm 33 in too too alu too too I, II user manual úvod obsah balení Montáž, seřízení a pravidelnou údržbu doporučujeme svěřit odbornému cykloservisu. Neodborné zásahy

Více