Emoce jako ukazatel zdraví, popis emočních preparátů Mgr. Marie Vilánková

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Emoce jako ukazatel zdraví, popis emočních preparátů Mgr. Marie Vilánková"

Transkript

1 Emoce jako ukazatel zdraví, popis emočních preparátů Mgr. Marie Vilánková ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena

2 Emoce a pocity člověka Emoce a pocity člověka jako ukazatel zdraví a psychické vyrovnanosti. Důležitost detoxikace základních orgánů podle pentagramu pro vyrovnané emoce a vnímání pocitů. Přehled emočních preparátů, jejich působení a účinnost. 09:13 ECC s.r.o.

3 Emoce a pocity člověka Sjednocenost těla a duše - prožívání emocí a pocitů ve fyzickém těle, stav těla výrazně ovlivňuje naše emoce a pocity. V toxicky zatíženém těle vznikají negativní emoce - úzkosti, deprese, fobie.. Naše prožívání emocí, pocity ovlivňují chod organismu a způsobují ukládání toxinů - do okruhu ledvin, jater, plic. Všechny Joalis preparáty ovlivňují zároveň tělo i mysl. Emoční preparáty - detoxikace mozkových struktur a emočních programů, které ovlivňují vznik a vnímání našich pocitů. 09:13 ECC s.r.o.

4 Vědomí člověka Mozek a organismus se řídí sám bez našeho vědomí - Vše, co se v naší duši děje, zásadně ovlivňuje podvědomí (není pod naší kontrolou). Jenom to, co dojde do našeho vědomí, pochopíme. Co je vědomí? - velmi malá část procesů, které se dějí v mozku, není v jeho těžišti, ale na okraji, je jako titulek k článku - je v pracovní paměti (prefrontální, cingulární kůra, asociační oblasti= chápání, fantazie ) Podvědomé činnosti - automatizace, rychlost, energetické úspory. Vědomí je na vrcholu, kontroluje automatické systémy a spíná, když události ve světě narušují naše očekávání, udržuje podprogramy v jednotě. 09:13 ECC s.r.o.

5 Významy se vytváří nevědomě, vnímáme výsledek - vědomý vjem až cca 1/3 až 1 s po začátku podnětu předložením významu od podvědomí. Vědomí Mezi tím, co ví mozek a k čemu má přístup mysl, je obrovská propast. Chováme se podvědomě, nevnímáme to. Vědomí se musí těla ptát, např. jaká je jeho pozice. Způsob, jakým vidíme svět, nemusí odpovídat tomu, jaký skutečně je. Každou přijatou informaci porovnává s tím, co známe. Reakční doba je rychlejší, pokud spárování má nevědomou úzkou souvislost (informace jsou v podvědomí asociovány), podvědomí nachází skryté vzorce, evoluce hledá vzorce - snadnější uložení zkušenosti. ECC s.r.o. 09:13

6 Jak pracuje mozek? Řízení organismu: zachování homeostázy, rovnováhy - cílem je získat lepší než neutrální stav života, pohodu, stav je mi dobře. Cíl života: dosáhnout kladně regulovaného života (jít za svými cíli) - základní emoce (hnus, strach, štěstí ) jsou cíleny na řízení života. Emoce jsou přirozeným prostředkem k vyhodnocení vnitřního i vnějšího prostředí, vědomé myšlení spoluvyhodnocuje. Jednoduché organismy obsahují podstatu emočních procesů - zjištění objektu, události, výběr akce (vyhni se a uteč nebo přibliž se a pozři) - účel je stejný, stupňuje se složitost, nemají mozkové struktury potřebné k zobrazení toho, co se odehrává v těle. Emocionální sítě jsou velmi potřebné, ohodnocují naši budoucí činnost ve světě, podmíněnou našimi vnitřními stavy. Chování vztažené k bolesti (trest) a slasti (odměna)- vznik emoce 09:13 ECC s.r.o.

7 Emoce, pocity a evoluce Emoce předchází pocitům, evoluce nejprve vytvořila emoce (vznikly z jednoduchých reakcí organismu pomáhající přežití) a později pocity. 1. Emoce - vztah k tělu, je to tělesný stav, odehrávají se bez vědomé znalosti emočně významného podnětu, emoce ohlašují výsledek, jak organismus situaci vyhodnotil - tvoří je naše tělo a podvědomí (limbický systém, hypothalamus, zadní mozek ). 2. Pocity - jsou to vjemy, mají vztah k vědomí, je to uvědomění si emocí, překládají stav života do řeči vědomí, pocit je myšlenkou těla, odhalení stavu organismu - limbický systém, mozková kůra, koncový mozek. 09:13 ECC s.r.o.

8 Emoce a pocity Pocity otevírají bránu pro kontrolu a ovlivnění automatizovaných emocí - díky pocitům si emoce můžeme uvědomovat a měnit naše modely chování, prožívání, změnit automatické programy, jsme si vědomi vztahů mezi tím co chceme a našimi emocemi, můžeme do určité míry kontrolovat emoce vůlí - udržování, zesílení nebo naopak zeslabení. Modulace emocí podle sociální situace - jsme naučeni, jak se máme v určitých situacích chovat. Pokud je to v souladu s nitrem, je to v pořádku. Pokud se projevujeme proti nitru, potlačujeme emoce, je to energeticky velmi náročné, vede to k somatizaci - zesílení emocí, projevy na tělesné úrovni. 09:13 ECC s.r.o.

9 Emoce, pocity První je emoce, pak pocit, a po té myšlenky. Ty ale také danou emoci mohou způsobit - asociativní spojení emocí a myšlenek. Představa věci minulé nebo budoucí vyvolává v člověku tutéž emoci, jako věc přítomná. Znepokojující i nadějné myšlenky se zpracovávají mimo naše vědomí, jsou schopny spustit emoční ústrojí. Myšlenky vztažené k emocím se objeví až po té, co začala emoce. Změny kožní vodivosti předcházejí signálu pocitu (součást emoce). 09:13 Emocionální podnět Tělo +plazí, emoční mozek EMOCE v těle Limbický m., kůra moz. POCITY Vědomí + podvědomí MYŠLENKY

10 Myšlenky Myšlenky těžko ovlivňujeme vůlí, předkládá nám je podvědomí. Moudrý člověk vidí situace v širších souvislostech, nedochází k zacyklení a upevnění v emoci - zpětná vazba - vyrovnání nerovnováhy, zacyklení je problém, vede k prohloubení emocí, vznik tělesných příznaků, ukládání toxinů. MYŠLENKY 09:13 ECC s.r.o.

11 Většina emocionálních podnětů nepochází z vnějšku ale z nás, z našich myšlenek vědomých i podvědomých Dochází k upevnění reakcí, opakování, opakované emoce se usadí v těle - zakódování informací Postup detoxikace Samozřejmě poškozené tělo mění reakce 1. Psychika = emoční na vnější podněty - preparáty: NoDegen, zacyklení Emoce, Streson, Elemde, Anxinex ECC s.r.o. 09:13 2. Tělo = pentagram: UrinoDren, LiverDren, CorDren, VelienDren, RespiDren, Cranium

12 Emoce a pocity Pocity jsou vědomou manifestací rovnováhy a harmonie nebo disharmonie a nerovnováhy, zda životní procesy jsou plynulé nebo přiškrcené, blízkost nebo vzdálenost stavů od optimální živ. regulace. Radost - rovnovážný stav, optimální fyziologická koordinace a hladký průběh životních funkcí, schopnost jednat, příjemné pocity: cítím se dobře, příjemná teplota kůže, lehké dýchání, uvolněné svaly, klouby bez tahu, tělo pracuje hladce, bez bolesti, co prožíváme jako tělo a jako vědomí harmonicky splývá. Strast - přechod do stavu menší dokonalosti, klesá síla i svoboda jednání, změny vnitřního prostředí - difuzní, blíže neurčené poruchy energie, pocity únavy a nevůle, člověk ve smutku je oddělen od tendencí k sebezáchově, nefungující tělo i nevýkonné myšlení točící se v kruhu. Smutek - pokles aktivace prefrontálních korových oblastí - pokles plynulosti myšlenkového toku při smutku a růst při štěstí. 09:13 ECC s.r.o.

13 Emoce a pocity Negativní emoce - události, které mají negativní dopad na přiblížení se našim cílům, pocity naše cíle ohrožení, zklamání - nemusí být vědomé. Vědomé chápání toho, že se vzdalujeme cílům vyvolává nesoulad, vyhýbáme se podnětům a vědomí situacím, které vzbuzují asociace - vyhýbáme se všemu, co nám připomíná nesplněné cíle. Negativní emoce a únikové reakce - aktivace pravostranné prefrontální kůry, oslabení podvědomí levostrané aktivace. Levá hemisféra - interpretační mechanismus, neustále hledá význam událostí, pořádek a smysl (pokud si sedneme rovně, ústa dáme do úsměvu), budeme se cítit šťastnější - mozek předpokládá, že pokud tělo zaujímá tento postoj, má důvod k radosti. 09:13 ECC s.r.o.

14 Vnímání pocitů Mozkové mapy v somatosenzorických oblastech (mozková kůra) - mapování a proměňování stavu těla na mentální stavy nebo obrazy, mapy odpovídající odlišným pocitům jsou jiné, mohou být ovlivněny jinými mozk. strukturami (útěk při zranění, opiáty, potlačení nemoci při výkonu), Joalis Elemde, Streson, Emoce. Psychopatologické stavy - potlačení vnímání těla (odpojení), potlačení vybavování si událostí, u šťastných lidí, kteří žijí v souladu se svými potřebami a cíli, se nevyskytují psychické poruchy. Pocity je možné falšovat - drogy a léky - mapy přestanou reflektovat stav organismu - vazba na receptory, promění činnost neuronů, změní se jejich aktivita a uvolní se dopamin, příjemné pocity, 09:13 uvolnění, teplo - vede ale k devastaci organismu.

15 Emoce, pocity a detoxikace Mozek sbírá informace jako rádio, když poškodíme obvod, sbírat je přestane - stav fyzické hmoty podmiňuje stav myšlenek. Malá změna v mozkové chemii může zapříčinit velké změny v chování. Poškození určitých částí mozku dokáže zablokovat pocity, různé druhy pocitů jsou kontrolovány různými systémy, když člověk ztratí schopnost nějakou emoci vyjádřit, ztratí schopnost i odpovídající pocit prožít. stav Emoce a pocity potřebujeme - ukazují nám směr našeho života, jejich potlačením se odpojuje tělo od vědomí - jde to proti životu, máme se snažit vnímat jemné pocity a přizpůsobit svůj život tak, aby okolnosti pro nás byly co nejlepší. 09:13 ECC s.r.o.

16 Emoce, pocity a detoxikace Nemoce - negativní, neprojevené, nezpracované emoce - dlouho bylo a je něco špatně, neposlechli jsme svůj organismus, vznikla nerovnováha v těle, došlo k vytvoření špatných map. Dlouhou dobu prožívané emoce vedou k k zesílení nervových drah (cest), které tyto pocity zpracovávají - jsme na situace citlivější, snáze se emoce vyvolávají - fyzické změny na mozku. Nevnímání pocitů vede k neprojevení emocí chováním - není reakce na ohrožující podněty, vzniká úzkost, že se stav bude opakovat, organismus zesiluje signály, silnější projev emocí v organismu - zhoršování tělesných příznaků, ukládání toxinů (stažená tkáň). 09:13 ECC s.r.o.

17 Mozkové mapy a neurony Vývoj mozku: vrozené mapy - každý neuron se dostane na místo, kde má být a je vyvinut na specialistu a ví, co je jeho úkolem. Neuron nikdy nepracuje sám, ale vždy ve skupinách, každý přispívá svojí funkcí - jsou propojeny synapsemi. Vznik vzorců ze specializovaných neuronů - dochází k jejich propojení nejen synapsemi, ale dalšími způsoby (gliové buňky). Neurony, které vysílají signály společně, se spolu spojují, vytvářejí mapy (svázání prstů) - ASOCIACE. Neurony, které vysílají signály odděleně, jsou oddělené - pokud se signály určené neuronům oddělí v čase - vytvoření samostatných map Aktivní neuron: produkce neurotropinů, vytváření dalších synapsí, zvyšuje se vzrušivost - z pěšinky se stává dálnice. To, co je v mozku neustále znovu a společně aktivováno, také společně roste. 09:13

18 Mozkové mapy a neurony Vznik mozkových map - nejprve se používá větší část neuronů, později schopnost přechází do menšího počtu (hra na klavír). Neuroplasticita - mozek dokáže proměňovat sám sebe - svoji strukturu a funkci pomocí myšlení, představ, aktivity - když selžou určité části, jiné části dokážou přebrat jejich úlohu. Neuron má mnoho receptorů, kanálů - typ chemického počítače, přetváří velké množství analogových signálů na digitální. Jeden neuron nic neví, není v něm uložena informace - význam dostává až propojením s ostatními aktivovaným vzorcem. Stimulovaný mozek - větší množství neurotransmitterů, lépe zásobovaný krví, kmenové buňky (čichový bulb, septum - emoce, striatum - pohyb, hippocampus - paměť, mícha). 09:13 ECC s.r.o.

19 Neuroplasticita mozku Nervové buňky jsou jako svaly, mozek lze trénovat jako sval. Co nevyužíváš, o to přijdeš - zanedbávání intenzivního učení při stárnutí. Potřeba učit se novému s intenzivní koncentrací a plnou pozorností. Nové prostředí, podněty může způzobit neurogenezi - jednotvárnost podrývá náš dopamin. a pozornostní systém. Fyzické cvičení - vznik nových neuronů, zvyšuje produkci neutrofinu. Samotné duševní cvičení vede k týmž fyzickým změnám jako skutečné (myšlenkový růst svalů, hra na hudební nástroj). Čím větší zásobní inteligence, tím snáze zotavení z vážného traumatu - kognitivní rezerva. 09:13 ECC s.r.o.

20 Jak neurony pracují? Neurony mohou být: Nevstupovat do řešení problému = nebýt aktivní aktivovány utlumeny - pouze díky útlumu vzniká řád. Dostáváme miliony signálů, informační bouře, nepodstatné informace jsou zaregistrovány, ale tlumeny (nižší etáže mozku) - Cortex, Vegeton, NeuroDren, Fatig, EmoDren Když je potřeba, věnuje se jim pozornost (hluk z ulice, filtr talamus předání informace dále - spínací centrála) a předají se výše. Problém nevyvinutí procesů útlumu - potíže s koncentrací, poruchy pozornosti, stav mánie, AUTISMUS (nadměrně vzrušivý a hypersenzitivní mozek) - očkování, toxiny Aktivní stavy útlumu jsou předpokladem pro uspořádané chování. 09:13 ECC s.r.o.

21 Psychocysty- opouzdřené emoce Utajování je pro mozek nezdravé - jde proti principu přírody, a tím je spolupráce, když se člověk nesvěří, je to škodlivější než událost sama. Boj programů v mozku, jeden se chce svěřit, druhý uchovat tajemství (pokud nemáme potřebu situaci sdělit dál, mozek to nezajímá), strach z následků (proto se snáze svěřujeme cizím lidem, zločinci se většinou prozradí), strach ze sociálního vyloučení. Nevyjádřené emoce (buď jsme je nepocítili nebo pocity potlačily), tajemství, tabu (hovor na zakázané téma) nás nutí vyhýbat se všemu, co nám problém připomíná (je náročné vyvolané vzpomínky znovu potlačovat, utajit) a vede k postupnému vypínání pocitů, zvyšují se podvědomé negativní emoce v orgánech, které je poškozují. 09:13 ECC s.r.o.

22 Nodegen- opouzdřené emoce Emocionálně zraňující situace, které nejsou v našem vědomí (často zážitky z prenatálu, kojeneckého období, tabu našich předků ), vytěsněné emocionální zážitky, naše strachy (z odloučení, ze ztráty ), naše stíny (věci, které odmítáme tolerovat ve vědomí, máme z nich strach, potlačujeme je). Často vedou k tomu, že člověk proti nim bojuje, projekce - rozčilují ho na ostatních lidech. Nodegen - problémy, které nechceme vidět, opouzdřily jsme je oblakem neviditelnosti, nutí nás podívat se pravdě do očí, odkrýt svoje tabu. Fyzicky v těle - nekomunikace buněk, imunitní problémy, chronické infekce. 09:13 ECC s.r.o.

23 Nervový systém Systema nervosum autonomicum - Joalis Vegeton Systema nervosum centrale - mozek a mícha- Joalis MiHerb, Cranium, Cortex, Elemde, Fatig, Emoce, EmoDren, Hypotal, Depreson, Embase, Egreson, Fornix, Anxinex, Medullon Systema nervosum intestinum - Joalis Enternal Systema nervosum periphericum - Joalis NeuroDren ECC s.r.o. 09:13

24 CNS - mozek a mícha 1. Medulla spinalis - páteřní mícha- Joalis Medullon 2. Encephalon - mozek Rhombencephalon: zadní mozek (most, mozeček, prodloužená mícha) Cortex, Fatig Mesencephalon: střední mozek - Cranium. Diencephalon: mezimozek - Cranium, Hypotal, EmoDren, Depreson Telencephalon: koncový mozek -Cranium, Elemde, Emoce, EmoDren, Streson, Anxinex, Embase, Egreson, Fornix. 09:13

25 Telecenphalon - koncový, velký Vrchol, sídlo vědomí - vývojově nejmladší, nejrozvinutější, sídlo rozumu, emocí, myšlení, tvorby, zpracování informací.. Tvoří ho dvě polokoule (hemisféry), odděleny hlubokou podélnou štěrbinou, povrch pokryt zvrásněnou šedou mozkovou kůrou (cortex cerebralis palium), členění na závity (gyri cerebrales), tvoří laloky (lobus). Hemisféry jsou propojeny vazníkem corpus calosum - svazek bílé hmoty spojuje obě hemisféry a zprostředkovává mezi nimi spojení (telefonní ústředna hemisfér). Podkorová centra - bazální ganglia (amygdala, corpus striatum), lobus insularis ). Joalis Cranium. 09:13 ECC s.r.o.

26 Hemisféry Lateralita hemisfér- koordinují opačné části těla, rozdílné kognitivní funkce. U většiny lidí (90-95%) kontroluje levá jazykové schopnosti, matematiku a logiku, pravá naopak kontroluje zrakově prostorové schopnosti, rozeznávání výrazů obličeje, intuici, emoce, umělecké a hudební schopnosti. Pravá pracuje s velkým obrazem, levá s malými detaily, které logicky vysvětluje. U zbývající části populace (5-10%) jsou uvedené funkce obou hemisfér opačné nebo se obě hemisféry podílí stejnou měrou na kognitivních funkcích. Funkční rozdíly mezi hemisférami bývají větší u mužů než u žen. 09:13 ECC s.r.o.

27 Podkorová centra Součást limbického systému, soubor mozk. struktur - řídí emoce, chování, dlouhodobou paměť, zpracovávají čichové informace. Bazální ganglia: Telecenphalon -> Nuclei basales corpus amygdaloideum - centrum strachu- Emoce corpus striatum - žíhané těleso, pohyb, centrum úzkosti Anxinex, nucleus caudatus - ocasaté jádro a nucleus lentiformis - čočkovité jádro - přijímají signály z různých zdrojů. Septum pellucidum: pocity spokojenosti, poškození - hyperaktivita, bipolární porucha, psychopatie Lobus insularis: emotivita, řízení veget. funkcí, vnímání pocitů. Ventriculus lateralis ->Hippocampus: centrum emoc. Paměti- Streson Ventr. lateralis -> Eminentia collateralis: centrum strachu Embase Ventr. lateralis -> Lamina affixa - Vliv na vztek, agresi Egreson 09:13 ECC s.r.o.

28 Elemde - mozková kůra Telecenphalon-> cortex cerebralis, neocortex, mesocortex 2-5 mm silný plášť na obou hemisférách, zprohýbaná do závitů (allocortex, mesocortex, 90% neocortex) Sídlo myšlení, vědomí a podvědomí, nejvyšší řídící centrum (vývojově nejmladší část) - nejsložitější funkce - centra skládají a chápou smyslové vjemy, k emocím připojují myšlenky, rozšíření citového života, pouta mezi blízkými, sociální inteligence. Funkční korové oblasti = mapy pro zpracování informací: specifické (motorické,zvukové, zrakové), asociační (největší část neocortexu, chápání), imunita, sebeovládání. Poruchy - poruchy imunity, chování, myšlení, motoriky, všechny dys-poruchy, hyperaktivita, poruchy učení, LMD Aktivována z retikulární formace - Fatig 09:13

29 EmoDren - limbický systém Vyvinut z čichového laloku, došlo k zvětšení, obkroužení (limbus) mozk. kmene - vyladění reakcí na podněty (po čem bylo špatně). Kompletní detoxikace limbického systému = emočního mozku. Joalis EmoDren 09:13 ECC s.r.o.

30 Emoce - Amygdala Telecenphalon -> Nuclei basales > Corpus amygdaloiedum Psychologická stráž, dráždění toxiny = přehnaná emoční reakce, spuštění poplachu se současným selháním aktivace inhibičních korových procesů nebo podřízením těchto center poplachu, neschopnost posoudit citový význam událostí, rozhodovat se. Asociativní srovnávací paměť - je-li klíčový prvek podobný prvku z minulosti, spustí poplach bez vyhodnocení oprávněnosti, nepřesnost, navázané na vzpomínky z dětství (máme citové a ne paměťové vzpomínky). Čím větší podráždění, tím větší paměťový otisk. Poruchy emocionality (přehnané reakce, nedostatek), kolísání emocí, labilita, ztráta strachu nebo naopak úzkostlivost a strach, poškození mateřských instinktů, bipolární deprese. 09:13 ECC s.r.o.

31 Streson - Hippocampus Telencenphalon -> Ventriculus lateralis -> Hippocampus. Vytváření paměťových stop - epizodická, autobiografická paměť, (H-fakta, A-vzpomínky na pocit), kontextu, schopnost rozlišovat citový význam událostí (medvěd v zoo nebo přírodě) Hraje důležitou úlohu v krátkodobé i dlouhodobé paměti a prostorové orientaci. Velmi citlivý na kortizol a další stresové hormony (glutamát), zmenšování Toxiny ho aktivují a udržuje nás ve stresové pohotovosti Poškození - poruchy paměti, Alzheimer, neschopnost zapamatovat si nové zážitky, pocity stresu - svírání tkání, ukládání toxinů, neschopnost nadhledu, radosti Paměť na stresující momenty - sídlo vzpomínek 09:13 ECC s.r.o.

32 Anxinex - Corpus striatum Telecenphalon -> Nuclei basales > Corpus striatum Žíhané jádro, důležitá součást basálních ganglií - sbíhají se v něm dráhy z mozkové kůry, thalamu, mozečku, mozk. kmene - posílá signál do substantia nigra, globulus pallidus - ovládání pohybu, z něho dráhy do RF a (přes thalamus) i do pohybových center v kůře. Hlavní funkce - kontrola pohybu. Centrum úzkosti - trvalý pocit ohrožení, zlé předtuchy, prožívající není schopen konkretizovat, co ho ohrožuje, touha skrýt své neurotické pocity, sociální izolace, neschopnost jednat, menší intenzita, trvá delší dobu - produkt výchovy, učení, trvalý stav očekávání zlých věcí. Joalis Anxinex - používat se Stresonem Řešit okruh ledvin. 09:13 ECC s.r.o.

33 Depreson - Epithalamus Diencephalon -> Epithalamus Produkuje neuromediátory - přenos emocí do těla Corpus pineale (šišinka, epifýza) - vysoká koncentrace noradrenalinu, serotoninu a z něj vznikajícího melatoninu - řídí ciarkadiální rytmy tím, že navozuje pocit ke spánku, produkce je nejvyšší za tmy, ovlivňuje pohlavní žlázy. Poruchy: deprese, únava, poruchy spánku Smutek - převaha parasympatiku, pláč, klesá krevní tlak, puls, snížené svalové napětí, neschopnost jednat, pasivita, nedostatek energie, pocity vyloučení, neúspěchu, smutek motivuje ke změnám a vyvolává soucit, soudržnost. Používat se Stresonem, řešit okruh plic. 09:13 ECC s.r.o.

34 Embase - Eminentia collateralis Telencephalon -> Ventriculus lateralis -> Eminentia collateralis Centrum strachu - strach je emocionální stav v přítomnosti nebo očekávání nějakého nebezpečného, škodlivého, ohrožujícího podnětu (strach z něčeho, z hadů, výšek, tmy), extrémní zneklidnění, touha uniknout nebo vyvinout útok - doprovázen silnou reakcí sympatiku, strach vede ke zvýšení sociálních kontaktů. Strach vede k vyčerpání energie. Může být i z positivních věcí - úspěchu, bohatství Joalis Embase - používat se Stresonem. Řešit okruh srdce. 09:13 ECC s.r.o.

35 Egreson - Lamina affixa Telencephalon -> Ventriculus lateralis -> Lamina affixa Obsahuje i další centra. Vliv na vztek, agresi, hněv - základní emoce, vyvolává je neuspokojení potřeb - fyzické a psychické (sebepojetí ), sociální (být přijímán a respektován), projevy neúcty - cítíme, že se někdo dotkl našeho sebevědomí, překážka na cestě k cíli, frustrace, ztráta naděje, nespravedlivé jednání, zhoršení našeho postavení, bezohlednost - aktivace sympatiku, zvýšení krevního tlaku. Společensky velmi silná omezení vyjádření hněvu, zvláště u žen vede k potlačení, somatizaci. Joalis Egreson - používat se Stresonem. Řešit okruh jater LiHerbem, LiverDrenem. 09:13 ECC s.r.o.

36 Nejčastější toxiny CNS Stav fyzické hmoty podmiňuje stav myšlenek - toxiny a změny tkání v mozku velmi zásadně porušují jeho funkce - Mezeg. 1. Patogenní mikroorganismy - chronické infekce a infekční ložiska, řešíme Nodegen +Antivex, Nobacter, Yeast, ParaPara, Mezeg 2. Autoimunitní procesy -poškozování vlastní imunitou, projevy jako sklerózy, schizofrenie, Parkinsonova choroba - odstranit všechny mozkové toxiny, chronické infekce, ložiska, zklidnit imunitu Nodegen, Emoce, Streson, Elemde, VelienDren, LiverDren, Mezeg 3. Nesnášenlivost lepku a dalších potravin - gliadin, vznik protilátek proti tkáňové transglutamináze, vznik opioidních látek Cortex, Metabol, Metabex, ColiDren 4. Toxiny v mozku - zátěže z očkování, toxické kovy (rtuť, hliník, olovo ), chemické látky (dioxiny.) - MindDren, Antimetal 5. Porucha zásobování - toxiny a infekce v cévním systému mozku VasoDren, CorDren 09:13

37 Patogenní infekce Mikrobiální ložiska a chronické infekce: 1. Viry: Antivex: klíšťové encefalitidy FSME,enteroviry (trávicí trakt - dětská obrna), herpetické v. Herpeson - herpes, varicella, EBV, respirační infekce Grippeviry - chřipka, parachřipka, příušnice, spalničky, pátá nemoc, zarděnky, viry od zvířat - arenaviry, vzteklina, bornavirus, retroviry - HTLV- Human T-lymphotropic virus, Xenotropic murine leukemia virusrelated virus (XMRV), Human endogenous retroviruses 2. Bakterie: borrelie!!! Spirobor, meningokok Kokmin, listerie, záškrt - BacterPlus, Haemophillus, Legionella BacterminMisc, Mycoplasma Mollicut, Streptococcus Kokplus, riccketsie, 3. Parazité: ParaPara, toxoplasmosa, plasmodium, Naegleria, Echinococcus 4. Plísně: Yeast - aspergillus, cryptococcus, candida 09:13 ECC s.r.o.

38 Patogenní infekce Mikrobiální ložiska - ukryté mikroorganismy ve spící formě, malá metabolická činnost, aktivují se ve stresu, oslabení. Řešíme klasicky pentagramem - LiverDren, VelienDren, UrinoDren, RespiDren, CorDren, detoxikujeme jednotlivé části mozku, kde ložiska jsou Cranium, Elemde, Cortex. Chronické infekce - probíhající infekce ve tkáni bez odezvy imunitního systému (na rozdíl od akutní infekce - horečka ) Otevřeme skryté věci preparátem NoDegen (stačí na začátku, není nutné podávat pokaždé jako kombinaci) + Antivex, NoBacter, ParaPara, Yeast Poté můžeme využít úžeji zaměřené preparáty - celá řada, přehled ve expedičním centru i tzv. speciálky. Doporučuji překontrolovat pentagram, zda jsou v pořádku imunity 09:13 ECC s.r.o.

39 Prionové choroby Prion PrPSc- patogenně změněná bílkovinná částice - rozmnožuje se tím, že mění podobné bílkoviny na svůj patologický tvar. Degenerace neuronů, tvorba cyst, množení neuroglií v šedé hmotě - poruchy koordinace, zraku, sluchu, řeči, třesy, ztráty paměti, osobnosti. Přenos nejčastěji potravou, transplantace, ale mohou je vytvořit i některé mikroorganismy: Antivex - Viruses -> Subviral agents -> Prions Antivex - Viruses -> Retro-transcribing viruses -> Retroviridae -> Orthoretrovirinae -> Alpharetrovirus -> Rous sarcoma virus Mollicut Bacterium -> Mollicutes -> Entomoplasmatales -> Spiroplasmataceae -> Spiroplasma - mollicuty spirál. tvaru, v rostlinách, ve střevech a krvemíze (hemolymfě) hmyzu -způsobují neurolog. problémy, šedý zákal u myší. Bakterie přenáší vnitřní fibrální proteiny, jsou pro obratlovce patologické a způsobují přenosné spongioformnní encefalopatie (prion. choroby), poškození mozku a nervových tkání a dochází k trvalému poškození nervového systému. Nutné podat Mezeg, nejlépe kombinace NoDegen + Mezeg + Antivex 09:13

Kostra detoxikace základní preparáty. Mgr. Marie Vilánková

Kostra detoxikace základní preparáty. Mgr. Marie Vilánková Kostra detoxikace základní preparáty Mgr. Marie Vilánková Preparáty Joalis Unikátní systém doplňků stravy Jednotlivé preparáty se používají na očistu organismu od konkrétních toxinů (např. těžké kovy,

Více

Emoční preparáty Přehled 2015

Emoční preparáty Přehled 2015 Emoční preparáty Přehled 2015 ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena Dva základní kroky detoxikace Emoční preparáty 1. Uvolnění psychických bloků ke spuštění detoxikace - odstranění poškozujících emocí, stresů,

Více

Únava a její protějšek dostatek energie jsou subjektivní, neměřitelné pojmy.

Únava a její protějšek dostatek energie jsou subjektivní, neměřitelné pojmy. ÚNAVA 1 Únava a její protějšek dostatek energie jsou subjektivní, neměřitelné pojmy. 2 Únava může být : A. symptom jiné nemoci ANEMIE ONKOLOGICKÉHO ONEMOCNĚNÍ POINFEKČNÍHO STAVU B. stav organismu před

Více

MUDr. Josef Jonáš. Teorie toxinů

MUDr. Josef Jonáš. Teorie toxinů MUDr. Josef Jonáš Teorie toxinů 1 Hlavní skupiny toxinů Opouzdřené emoce Capsulated emotions Mikrobiální ložisko Microbial focus Emocionální toxiny Suppressed emotions Zátěž stresem Stress burden Zátěž

Více

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava NERVOVÁ SOUSTAVA základní stavební jednotkou je. neuron Funkce.. řídí a koordinuje

Více

Stavba mozku. Pracovní list. VY_32_INOVACE_Bi3r0112. Olga Gardašová

Stavba mozku. Pracovní list. VY_32_INOVACE_Bi3r0112. Olga Gardašová Stavba mozku Pracovní list Olga Gardašová VY_32_INOVACE_Bi3r0112 Hlavní oddíly mozku Prodloužená mícha Její funkcí je přepojování signálů do vyšších center mozku. Řídí základní reflexy - dýchání, činnost

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA1_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Nervová soustava. Funkce: řízení organismu. - Centrální nervová soustava - mozek - mícha - Periferní nervy. Biologie dítěte

Nervová soustava. Funkce: řízení organismu. - Centrální nervová soustava - mozek - mícha - Periferní nervy. Biologie dítěte Funkce: řízení organismu - Centrální nervová soustava - mozek - mícha - Periferní nervy Nervová buňka - neuron Neuron zákl. stavební a funkční jednotka Složení neuronu: tělo a nervové výběžky - axon =

Více

HYPOTHALAMUS Centrální řízení některých tělesných funkcí

HYPOTHALAMUS Centrální řízení některých tělesných funkcí MUDr. Josef Jonáš HYPOTHALAMUS Centrální řízení některých tělesných funkcí 1 Hypotalamus je část mezimozku diencefala Zdroj: www.stockmedicalart.com 2 Hypotalamus Ovládá vegetativní centra : řídí tělesnou

Více

ŽALUDEK a jeho detoxikace. MUDr. Josef Jonáš

ŽALUDEK a jeho detoxikace. MUDr. Josef Jonáš ŽALUDEK a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 Žaludek je orgán zažívacího traktu Jako skladovací (dceřiný) orgán patří do okruhu sleziny. 2 Ačkoliv si na zažívací obtíže lokalizované do žaludku stěžuje

Více

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII.

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII. ŘÍZENÍ ORGANISMU Přírodopis VIII. Řízení organismu Zajištění vztahu k prostředí, které se neustále mění Udrţování stálého vnitřního prostředí Souhra orgánových soustav NERVOVÁ SOUSTAVA HORMONY NEROVOVÁ

Více

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov,Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Detoxikace myelinu a roztroušená skleróza. Mgr. Marie Vilánková

Detoxikace myelinu a roztroušená skleróza. Mgr. Marie Vilánková Detoxikace myelinu a roztroušená skleróza Mgr. Marie Vilánková Roztroušená skleróza Roztroušená skleróza, časté onemocnění moderní doby. Jaké jsou její příčiny, průběh a příznaky? Které toxiny a mikroorganismy

Více

Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako:

Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako: Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako: Přijímá podněty smyslovými orgány tzv. receptory (receptory), Kontroluje a poskytuje komplexní komunikační

Více

Fyziologický vývoj mozku v dětském věku

Fyziologický vývoj mozku v dětském věku Fyziologický vývoj mozku v dětském věku MUDr. Zuzana Ludvíková Konference Mensa ČR 19.11.2014 Lidský mozek Obsahuje přes 1000 miliard nervových buněk Pokud pracuje naplno odčerpávají neurony 20% z celkové

Více

NERVOVÁ SOUSTAVA - MOZEK

NERVOVÁ SOUSTAVA - MOZEK Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_12_BI2 NERVOVÁ SOUSTAVA - MOZEK MOZEK vznikl během evoluce postupným rozšiřováním nervové trubice zakládají se 3 váčky: první

Více

Základní seminář II Joalis 2009

Základní seminář II Joalis 2009 Základní seminář II Joalis 2009 1 Metoda řízené a kontrolované detoxikace dle MUDr. Josefa Jonáše návod, nikoli dogma, jak se lze postupně zbavovat toxických látek a infekčních ložisek a opravovat emocionální

Více

EMOCE. a jejich role v detoxikaci

EMOCE. a jejich role v detoxikaci EMOCE a jejich role v detoxikaci 1 Tisíce let se lidstvo snaţí prokázat, ţe lidská psychika je hlavní příčinou lidských nemocí. 2 V počátcích medicíny byla práce s lidskou psychikou prakticky jediným smysluplným

Více

Zdroj: www.dkimages.com NADLEDVINY. a jejich detoxikace. MUDr. Josef Jonáš. Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Zdroj: www.dkimages.com NADLEDVINY. a jejich detoxikace. MUDr. Josef Jonáš. Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena Zdroj: www.dkimages.com NADLEDVINY a jejich detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 Nadledvina (glandula suprarenalis) nadledviny ledviny Zdroj: commons.wikimedia.org Glandulae suprarenales jsou párový orgán nasedající

Více

AUTONOMNÍ (VEGETATIVNÍ) NERVOVÝ SYSTÉM

AUTONOMNÍ (VEGETATIVNÍ) NERVOVÝ SYSTÉM AUTONOMNÍ (VEGETATIVNÍ) NERVOVÝ SYSTÉM 1 2 Popis a funkce ANS část nervového systému odpovědná za řízení útrobních tělesných funkcí, které nejsou ovlivňovány vůlí inervuje hladkou svalovinu orgánů, cév,

Více

CNS. NEUROANATOMIE I. - Struktury centrálního nervového systému

CNS. NEUROANATOMIE I. - Struktury centrálního nervového systému CNS NEUROANATOMIE I. - Struktury centrálního nervového systému Opakování - organizace nervstva Centrální nervová soustava Chráněno kostí, integrační funkce Mozek mícha Periferní nervová soustava Efektorová

Více

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Spánek byl po celá tisíciletí považován za pasivní jev blízký bezesné smrti. Shakespeare ve svém Hamletovi považuje smrt za sestru spánku 2 ZDRAVÝ SPÁNEK

Více

Organismus je řízen dvojím způsobem, hormonálně a nervově. Nervový systém se dělí na centrální a periferní.

Organismus je řízen dvojím způsobem, hormonálně a nervově. Nervový systém se dělí na centrální a periferní. Otázka: Centrální nervový systém Předmět: Biologie Přidal(a): wewerka68 Dělení nervové soustavy, nervová tkáň, koncový mozek, kůra, korové analyzátory, mozkové laloky a dutiny, mozkomíšní mok, obaly mozku,

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové soustavy.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové soustavy. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové soustavy. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

RESPIRAČNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace

RESPIRAČNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace RESPIRAČNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 Funkce dýchacího ústrojí Je to systém zabezpečující dodávku kyslíku do organismu a vyloučení oxidu uhličitého z organismu ven. Dýchání (respirace)

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

Okruh D: Centrální nervová soustava a smysly žlutá

Okruh D: Centrální nervová soustava a smysly žlutá Okruh D: Centrální nervová soustava a smysly žlutá Centrální nervová soustava 1. Obecná stavba nervové soustavy (neuron, glie, synapse, mediátory, receptory) Hlavní body: základní typy neuronů, glií, synapsí,

Více

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš OKRUH SLEZINY MUDr. Josef Jonáš 1 Z pohledu detoxikační medicíny je funkce sleziny, tak jak ji chápe moderní medicína, jen málo významná. 2 Například při výčtu základních orgánů pentagramu je nezbytnou

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

SOMATICKÁ A VEGETATIVNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA

SOMATICKÁ A VEGETATIVNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_14_BI2 SOMATICKÁ A VEGETATIVNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA NS: anatomický a funkční celek řídí kosterní a útrobní orgány > řízeny odděleně

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Nervová soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

FJFI. Emoce a jak je zvládat

FJFI. Emoce a jak je zvládat FJFI Emoce a jak je zvládat Emoce jsou když emoce (e-motio, pohnutí) jsou psychicky a sociálně konstruované procesy zahrnují subjektivní zážitky libosti a nelibosti, provázené: fyziologickými změnami (změna

Více

METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA

METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA Ing. Vladimír Jelínek V dnešním kongresovém příspěvku budeme hledat odpovědi na následující otázky: Co jsou to tuky Na co jsou organismu prospěšné a při stavbě

Více

Detoxikace mozku Mgr. Marie Vilánková

Detoxikace mozku Mgr. Marie Vilánková Detoxikace mozku Mgr. Marie Vilánková Detoxikace a diagnostika mozku pomocí EAM setu. Popis jednotlivých částí mozku, jejich funkce, podíl na onemocněních, problémech popis preparátů pro jejich detoxikaci.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: Jméno autora: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD537 Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník

Více

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval aneb pohyb a myšlení PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek nám jasně říká: Hýbej se, běhej, cvič. neboť Vhodně strukturovaná pohybová aktivita jednoznačně zpomaluje proces stárnutí

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

HRDLO ÚSKALÍ DETOXIKACE

HRDLO ÚSKALÍ DETOXIKACE HRDLO ÚSKALÍ DETOXIKACE www.faqs.org MUDr. Josef Jonáš 1 Hlavní problém spočívá ve složitých anatomických poměrech hrdla Při detoxikaci je třeba rozlišit, ve kterém orgánu hrdla probíhá zánět. www.esg.montana.edu

Více

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval STRES PaedDr. Mgr. Hana Čechová Stres a úzkostné stavy jsou zabijákem našeho mozku. Naučme se jim účinně čelit. 4.5.2017 2 Osnova 1. Stres 2. Druhy stresu 3. Stresory 4. Hranice

Více

SRDCE A JEHO DETOXIKACE

SRDCE A JEHO DETOXIKACE SRDCE A JEHO DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena 1 Z hlediska moderní medicíny je srdce pumpa, která nasává a vytlačuje krev do celého těla. 2 Pohled čínské medicíny www.ucl.ac.uk

Více

Variace Nervová soustava

Variace Nervová soustava Variace 1 Nervová soustava 21.7.2014 15:59:34 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA CNS MOZEK, PRODLOUŽENÁ MÍCHA, HŘBETNÍ MÍCHA PNS PERIFERNÍ NERVY (OBVODOVÉ) VYSTUPUJÍCÍ Z HŘBETNÍ MÍCHY

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_99_Nervová soustava I. AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_99_Nervová soustava I. AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_99_Nervová soustava I. AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, DATUM: 8., 26. 4. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Přírodopis,

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ZDRK34060FIG Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Senzorická fyziologie

Senzorická fyziologie Senzorická fyziologie Čití - proces přenosu informace o aktuálním stavu vnitřního prostředí a zevního okolí do formy signálů v CNS Vnímání (percepce) - subjektivní vědomá interpretace těchto signálů na

Více

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval SPÁNEK PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek pracuje, i když spíme. Uklízí veškerý nepořádek, opravuje a regeneruje řadu procesů a funkcí. Co dělat, když spánek nepřichází? Chcete

Více

MUDr. Josef Jonáš MINIŠKOLA DETOXIKACE

MUDr. Josef Jonáš MINIŠKOLA DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš MINIŠKOLA DETOXIKACE 1 Pochybuje snad někdo o poškozujícím vlivu toxinů na náš organismus? Rybníček ozdravíte tím, že ho vyčistíte a zbavíte toxinů. Stejné je to s vaším organismem. 2

Více

Předškolní věk. Zpracovala: Jana Černá

Předškolní věk. Zpracovala: Jana Černá Předškolní věk Zpracovala: Jana Černá Charakteristika Růst a vývoj Nejčastější patologie Výživa u dětí Poruchy výživy Předškolní období období od 3 do 6 let Dítě zpravidla navštěvuje mateřskou školu Začínají

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Psychologie Psycholog zdraví ie Stres

Psychologie Psycholog zdraví ie Stres Psychologie zdraví Stres Stres 1. Fyziologie stresu 2. Příznaky stresu a jeho diagnostika 3. Následky stresu Fyziologie stresu Stres je reakcí organismu na zátěž. Selye (1993) pro značení tohoto procesu

Více

ARTERIE A DETOXIKACE

ARTERIE A DETOXIKACE ARTERIE A DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš www.kappamedical.com 1 Arterie - tepny Součást kardiovaskulárního systému. Arteria z řeckého aer (vzduch) a tereo (obsahovat) protože tepny jsou po smrti prázdné);

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Hav17 Vypracoval(a),

Více

VY_32_INOVACE_19_OPAKOVANI_NERVOVA_SOUSTAVA_CLOVEKA. 45 minut Datum ověření:

VY_32_INOVACE_19_OPAKOVANI_NERVOVA_SOUSTAVA_CLOVEKA. 45 minut Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_OPAKOVANI_NERVOVA_SOUSTAVA_CLOVEKA Opakování nervová soustava člověka. Předmět: Přírodopis Ročník: 8. Časová dotace: Jméno autora: 45 minut Datum ověření:

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO. Téma: NERVOVÉ ŘÍZENÍ STAVBA MOZKU. Ročník: 8. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO. Téma: NERVOVÉ ŘÍZENÍ STAVBA MOZKU. Ročník: 8. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: NERVOVÉ ŘÍZENÍ STAVBA

Více

Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta. Petr Zahradník

Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta. Petr Zahradník Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta Petr Zahradník Obsah přednášky Fyzioterapie - co to je, čím se zabývá a jak může člověku být prospěšná Vývoj držení páteře a zapojení svalů na těle

Více

Nervový systém lidského mozku

Nervový systém lidského mozku Nervový systém lidského mozku pět hlavních úseků hemisféry mezimozek střední mozek malý mozek = mozeček prodloužená mícha Pozn. Většina obrázků a fotografií v této prezentaci je převzata z Atlas of Functional

Více

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie a Člověk a zdraví.

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 www.accessexcellence.org 2 Stavba žilní stěny relativně tenká a chudá svalovina, chlopně zabraňující zpětnému toku krve, vazivová vrstva (elastická i

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

OBSAH. 1. ÚVOD il 3. MOZEK JAKO ORGÁNOVÝ ZÁKLAD PSYCHIKY POZORNOST 43

OBSAH. 1. ÚVOD il 3. MOZEK JAKO ORGÁNOVÝ ZÁKLAD PSYCHIKY POZORNOST 43 OBSAH 1. ÚVOD il 1.1 VYMEZENÍ OBECNÉ PSYCHOLOGIE 11 1.2 METODY POUŽÍVANÉ K HODNOCENÍ PSYCHICKÝCH PROCESŮ A FUNKCÍ 12 1.3 DÍLČÍ OBLASTI, NA NĚŽ JE ZAMĚŘENA OBECNÁ PSYCHOLOGIE 14 1.3.1 Psychologie poznávacích

Více

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii Středoevropská klíšťová meningoencefalitida klinický obraz MUDr. Dita Smíšková, PhD Doc.MUDr.Vilma Marešová, CSc. MEK patogeneze po přisátí klíštěte virus prokazován nejprve v Langerhansových h buňkách

Více

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Zdraví a nemoc Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2009 Mgr.Ladislava Ulrychová motto Když chybí zdraví, moudrost je bezradná, síla

Více

Kurz psychologie a sociologie na FSV

Kurz psychologie a sociologie na FSV Kurz psychologie a sociologie na FSV Základy obecné psychologie 1 - - senzorické procesy, vnímání, vědomí Mgr. Petra Halířová 2010/2011 Literatura Atkinsonová, R. (2003). Psychologie, s. 110-231 Dobrovská,

Více

MIKROBIÁLNÍ LOŢISKA. MUDr. Josef Jonáš. Cytomegalovirus: inkluze v cytoplazmě a v buněčných jádrech. 1

MIKROBIÁLNÍ LOŢISKA. MUDr. Josef Jonáš. Cytomegalovirus: inkluze v cytoplazmě a v buněčných jádrech.  1 MUDr. Josef Jonáš MIKROBIÁLNÍ LOŢISKA Cytomegalovirus: inkluze v cytoplazmě a v buněčných jádrech www.som.tulane.edu 1 zdroj: MUDr. Dţamila Stehlíková 2 Mikrobiální loţisko v pojetí detoxikační medicíny

Více

ŠTÍTNÁ ŢLÁZA a její detoxikace

ŠTÍTNÁ ŢLÁZA a její detoxikace MUDr. Josef Jonáš vitanet.docmed.tv ŠTÍTNÁ ŢLÁZA a její detoxikace 1 ŠTÍTNÁ ŢLÁZA (glandula thyreoidea) Hormony štítné ţlázy thyroxin trijodthyronin řídí rychlost chemických procesů v buňce řídí příjem

Více

náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Objektivní stránka (problém) a subjektivní stránka (problémová situace)

náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Objektivní stránka (problém) a subjektivní stránka (problémová situace) 9. přednáška Náročné, stresové a konfliktní životní události Náročné (zátěžové) situace náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Co se vám jeví jako náročná situace? Situace je

Více

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice Dr. med. Claudia Croos-Müller ODVAHU! Knížka o přežití Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice 12 a ½ cvičení pro okamžitou pomoc pro získání klidu a odvahy V této knize najdeš následující cvičení:

Více

LIMBICKÝ PŘEDNÍ MOZEK A AMYGDALÁRNÍ JÁDRA

LIMBICKÝ PŘEDNÍ MOZEK A AMYGDALÁRNÍ JÁDRA LIMBICKÝ PŘEDNÍ MOZEK A AMYGDALÁRNÍ JÁDRA Účast ve vytváření nejrudimentálnějších a nejzákladnějších lidských emocí zahrnujících strach,sexuální touhu, záchvat zuřivosti, náboženskou extázi nebo bazální

Více

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM a možnost jeho detoxikace 1 SRDCE dutý svalový orgán, ústřední orgán krevního oběhu: přečerpává okysličenou krev z plic do tělního (velkého) oběhu přečerpává neokysličenou krev

Více

Funkce Nedostatek (N - ) Nadbytek (P - ) Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Endokrinní žláza. hormony. Shora připojena k mezimozku

Funkce Nedostatek (N - ) Nadbytek (P - ) Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Endokrinní žláza. hormony. Shora připojena k mezimozku Tabulka Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Shora připojena k mezimozku Melatonin Ladí cirkadiánní rytmy, Ovlivňuje funkci nervové soustavy i celého organizmu, v dětství brzdí tvorbu pohlavních hormonů,

Více

Internalizované poruchy chování

Internalizované poruchy chování Internalizované poruchy chování VOJTOVÁ, V. Inkluzivní vzdělávání žáků v riziku a s poruchami chování jako perspektiva kvality života v dospělosti. Brno: MSD, 2010 ISBN 978-80-210-5159-1 Internalizované

Více

NERVOVÁ SOUSTAVA nervovou soustavou periferní nervovou soustavou autonomní nervovou soustavu Centrální nervová soustava mozkem páteřní míchou Mozek

NERVOVÁ SOUSTAVA nervovou soustavou periferní nervovou soustavou autonomní nervovou soustavu Centrální nervová soustava mozkem páteřní míchou Mozek NERVOVÁ SOUSTAVA Nervová soustava ryb je tvořena centrální nervovou soustavou (systema nervosum centrale) a periferní nervovou soustavou (systema nervosum periphericum). Z funkčního hlediska rozeznáváme

Více

Nervový systém (1.100,- kč)

Nervový systém (1.100,- kč) UNIVERZÁLNÍ DETOXIKAĆNÍ BALÍČKY POSILUJÍCÍ ZDRAVÍ ( na přání nebo na základě osobní dohody možnost sestavit preparáty dle konkrétních zdravotních potíží): UŽÍVÁNÍ PREPARÁTŮ obecné informace: Užívání: 20

Více

CENTRÁLNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA. Mícha hřbetní (Medulla spinalis) Obaly mozku a míchy:

CENTRÁLNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA. Mícha hřbetní (Medulla spinalis) Obaly mozku a míchy: CENTRÁLNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA Mícha hřbetní (Medulla spinalis) - dlouhý, válcovitý provazec, délka 40 50 cm, končí na úrovni prvního bederního obratle, dále pokračuje jako svazek nervů koňský ohon - uvnitř

Více

Biologie - Septima, 3. ročník

Biologie - Septima, 3. ročník - Septima, 3. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

PSYCHOLOGIE LIDSKÝCH EMOCÍ. Ing. Vladimír Jelínek

PSYCHOLOGIE LIDSKÝCH EMOCÍ. Ing. Vladimír Jelínek PSYCHOLOGIE LIDSKÝCH EMOCÍ Ing. Vladimír Jelínek 1 Lidská emoce se vyznačuje následujícími charakteristikami Je vědomě prožívána nebo pociťována. Jedná se o procesy, které probíhají v mozku a nervovém

Více

ATTACHMENT KONFERENCE O PĚSTOUNSKÉ PÉČI OSTRAVA 22 11 2011. PhDr Petra Vrtbovská PhD DŮLEŽITÉ TÉMA NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE

ATTACHMENT KONFERENCE O PĚSTOUNSKÉ PÉČI OSTRAVA 22 11 2011. PhDr Petra Vrtbovská PhD DŮLEŽITÉ TÉMA NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE ATTACHMENT DŮLEŽITÉ TÉMA NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE KONFERENCE O PĚSTOUNSKÉ PÉČI OSTRAVA 22 11 2011 PhDr Petra Vrtbovská PhD Co budeme probírat PROČ DÍTĚ POTŘEBUJE RODIČOVSKOU PÉČI Co je citové pouto (attachment)

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16. Člověk III.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16. Člověk III. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16 Člověk III. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_07_BI2 TĚLESNÁ TEPLOTA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_07_BI2 TĚLESNÁ TEPLOTA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_07_BI2 TĚLESNÁ TEPLOTA TĚLESNÁ TEPLOTA člověk (stejně jako ptáci a ostatní savci) je živočich teplokrevný= endotermní, homoiotermní:

Více

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 2012 Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 Alfida s.r.o., Čelákovice Staré Splavy, hotel Borný 20.9.2012 Výsledky měření na přístroji EAV z 20. 9. 2012 Rekondiční

Více

Mozek a jeho duše. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Mozek a jeho duše. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek a jeho duše PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek je centrem lidské psychiky. Jeho vývoj je důležitým předpokladem rozvoje všech psychických vlastností a procesů. Jak vše vlastně funguje? 8.11.2018 2 Osnova

Více

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost Psychologie 09 Otázka číslo: 1 Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat osobnost neurotik Otázka číslo: 2 Osobnost je individuální jednotou aspektů: biologických psychologických rozumových

Více

KŮŽE A JEJÍ DETOXIKACE

KŮŽE A JEJÍ DETOXIKACE KŮŽE A JEJÍ DETOXIKACE Ing. Vladimír Jelínek KŮŽE Největší orgán lidského těla (její plocha u dospělého člověka činí 1,5 až 2 m 2 ) Kůže nás odděluje a chrání od okolního světa Zajišťuje nám styk s okolním

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa

Speciální ZŠ a MŠ Adresa Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Vliv konopných drog na kognitivní funkce

Vliv konopných drog na kognitivní funkce Vliv konopných drog na kognitivní funkce Lenka Miovská Michal Miovský Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Obsah prezentace Aktuální situace Mechanismus působení Výsledky výzkumů

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Psychické procesy VY_32_INOVACE_10_02. Luděk Dobeš dobes@gymjev.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Psychické procesy VY_32_INOVACE_10_02. Luděk Dobeš dobes@gymjev. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Trampoty s pamětí. Téma měsíce: Jak funguje lidská paměť. Neuroplasticita mozku: schopnost, která nás posouvá i likviduje

Trampoty s pamětí. Téma měsíce: Jak funguje lidská paměť. Neuroplasticita mozku: schopnost, která nás posouvá i likviduje 6/2013 listopad prosinec Bulletin informační a celostní medicíny Jak funguje lidská paměť Téma měsíce: Trampoty s pamětí Neuroplasticita mozku: schopnost, která nás posouvá i likviduje úvodník obsah Milí

Více

Martin Novák Michal Novák Martin Werner Martina Nepimachová

Martin Novák Michal Novák Martin Werner Martina Nepimachová Martin Novák Michal Novák Martin Werner Martina Nepimachová Obsah: 1. Základní charakteristiky citů 2. Fyziologické základy citů 3. Klasifikace vnějších projevů citů 4. Klasifikace citů podle vztahu k

Více

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci základních

Více

Mgr. Vendula Kolářová

Mgr. Vendula Kolářová Mgr. Vendula Kolářová Snižování vlivu psycho-sociálních handicapů směřující k posílení zaměstnatelnosti občanů Libereckého kraje CZ.1.04/3.1.02/86.00035 Emoce patří mezi významné řídící a regulační mechanismy

Více

7. Nervová soustava člověka

7. Nervová soustava člověka 7. Nervová soustava člověka anatomie nervové soustavy a stavba neuronu Nervová soustava člověka je rozlišena na: 1. CNS - centrální nervovou soustavu (hlava - řídící centrum, mícha zprostředkovává funkce)

Více

Mozek a jeho části. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Mozek a jeho části. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek a jeho části PaedDr. Mgr. Hana Čechová Podoba mozku a vlašského ořechu je příznačná. Pravá a levá hemisféra, vrásnění Za co je každá zčástí zodpovědná? 20.10.2016 2 Osnova 1. Mozek a jeho části 2.

Více

KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ. Psychiatrická léčebna Kroměříž

KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ. Psychiatrická léčebna Kroměříž ÚVOD DO TEORIE KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ TERAPIE Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž Základní předpoklady behaviorální terapie 1. Většina lidského chování, s výjimkou základních reflexů a

Více

PSYCHOSOMATICKÝ KONCEPT DETOXIKAČNÍ MEDICÍNY. MUDr. Josef Jonáš

PSYCHOSOMATICKÝ KONCEPT DETOXIKAČNÍ MEDICÍNY. MUDr. Josef Jonáš PSYCHOSOMATICKÝ KONCEPT DETOXIKAČNÍ MEDICÍNY MUDr. Josef Jonáš 1 Základem psychosomatických souvislostí mezi nemocí (poruchou) a koncepcí toxinu v detoxikační medicíně je EMOCE. 2 Emoce je podnět, který

Více

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Determinace osobnosti Základní psychologie - obecná psychologie - psychologie osobnosti - sociální psychologie - vývojová psychologie Psychopatologie

Více

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres na pracovišti a jeho důsledky Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres je individuální, stresová reakce je obecná Stresová

Více

Emoce a jejich poruchy. Rozšiřující materiál k tématu emoce.

Emoce a jejich poruchy. Rozšiřující materiál k tématu emoce. Emoce a jejich poruchy Rozšiřující materiál k tématu emoce. CITY=EMOCE, lat.moveo psychické procesy zahrnující subjektivní zážitky, stavy a vztahy k působícím podnětům provázené fyziologickými změnami,

Více