Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 1. Hřebečský hřbet

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 1. Hřebečský hřbet"

Transkript

1 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 1 Hřebečský hřbet ÚKOL č. 1 V textu vyhledej nadmořskou výšku 12 vrcholů nad 600 metrů. Tu dopiš na linky pod název vrcholu. TEXT HŘEBEČSKÝ HŘBET patří do celku SVITAVSKÉ PAHORKATINY. Hřbetnice tvoří historickou hranici mezi Moravou a Čechami. Vyvýšeniny hřbetu se střídají se sedly. Významné bylo sedlo mezi vrchy Hřebcov (633 m) a Hřebečov (623 m). Přes toto sedlo vedla stará obchodní stezka. Na sedle byl zájezdní hostinec (poblíž hospody U Tety ). Aby plně naložené vozy vyjely nahoru, připřahali se pod sedlem navíc koně (hřebci). Podle nich jsou odvozeny i názvy vrchů. Stezka se později zpevnila a v současnosti ji známe jako starou silnici, která zajišťuje dopravní spojení, pokud je uzavřen tunel Hřebeč. Hřbet má tvar KUESTY. To znamená, že z jedné strany (od Svitav) je svah velmi pozvolný. A naopak z druhé strany (od Moravské Třebové) je příkrý, občas tvoří i strmé stěny. Známá je Stěna mrtvých pod vrchem Hřebečov. Podle pověsti sem bylo svedeno švédské vojsko za třicetileté války. Někde ční kuesta až 200 metrů nad okolní terén. Nejvyšším vrcholem Hřebečovského hřbetu je Roh (660 m), který ční nad obcí Boršov. Z dálky připomíná stolovou horu. Západně od něj je vrch Horka (638 m) Možná podle něj je odvozen i název nedaleké obce Kamenná Horka. Nad obcí Nová Ves (Kunčina) je Strážný vrch (610 m). Před nedávnem zde byla postavena rozhledna, která má podobu těžební věže. SZ směrem je vrch Nad doly (614 m). Severním směrem nad obcí Mladějov na Moravě se nachází vrch Mirand (640 m), Mladějovský vrch (647 m) a Červená hora (609 m). Jižně od Rohu, nad obcí Křenov, je Janůvecké čihadlo (606 m). Nejjižněji pak vrchy Chvalka (618 m) a Javor (608 m) u obce Březina. ÚKOL č. 2 Pomocí propisky nebo fixů spoj čárou správný název vrcholu s tečkou na mapce (mají stejnou barvu).

2 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 2 Třebovské hradisko Úkol č. 1 V textu máš popsáno 5 druhů deformací zemských vrstev. Pod textem je tučně vytištěno 5 slov. Z textu se pokus určit správné slovo a doplnit písmenko do tajenky. Po jeho doplnění zjistíš, která deformace způsobila vznik Třebovského hradiska. Práce s textem 1. Dochází jen k velmi malé deformaci zemské vrstvy. Vrstva se jen lehce ohnuta. Které slovo tuto skutečnost vystihuje? Použij jeho druhé písmenko do prvního políčka tajenky. 2. K deformaci došlo tak, že vrstvy se roztrhly na dvou místech a prostřední část se propadla. Použij druhé písmenko tohoto slova do druhého políčka tajenky. 3. Deformace je menší, nedochází k přetržení vrstev. Ty se jen zvrásní, vytvoří oblouky. Použij třetí písmenko do třetího políčka tajenky. 4. Vrstvy se přetrhnou. Levá část zůstává na místě, pravá poklesne. Použij šesté písmeno do čtvrtého políčka tajenky. 5. Vrstvy se přetrhly na dvou místech. Krajní zůstaly na svém místě, ale prostřední část byla vytlačena vzhůru. Na takových vyvýšeninách se často budovaly hrady. Slovo, které hledáš, má první tři písmena shodná se slovem hrad. Použij páté písmeno do pátého políčka tajenky. POKLES VRÁSA OHYB HRÁSŤ PROPADLINA Vznik Třebovského hradiska způsobila deformace zvaná Úkol č. 2 Nyní si vezmi tužku nebo fixu a na základě popisu se pokus spojit pět názvů deformací s obrázky.

3 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 3A Tvar terénu + vrstevnice Máš 9 obrázků. Jsou na nich zakresleny vrstevnice (je to vlastně část mapy). A z těchto obrázků lze určit tvar terénu. Podle popisu se rozhodni pro správný název tvaru. Budeš vždy volit z dvojice slov. Správný popis zakroužkuj. POMŮCKA Jak poznáš u nepopsaných vrstevnic směr nahoru a dolu? Pomocí krátké pomocné čárky u některých vrstevnic. Čárka je kolmá k vrstevnici, které se dotýká. Představ si, že je to potůček, který stéká. Ukazuje směr dolu. A Vrstevnice jsou daleko od sebe. Terén je mírně zvlněný. HORA ROVINA B Vrstevnice jsou blízko u sebe. Na protilehlých stranách mají ostrý oblouk. ROVINA HŘBET C Vrstevnice tvoří jakési jazyky. Podívej se na pomocné čárky. ÚDOLÍ KOPEC

4 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 3B Tvar terénu + vrstevnice D Vrstevnice jsou téměř pravidelné. Podívej se na pomocné čárky. JÁMA KUPA E Vrstevnice tvoří jakési ovály. Nemají ostré ohyby. HŘEBEN ROVINA F Vrstevnice tvoří téměř kruhy. Směrem do středu se mezery mezi nimi zkracují. HOMOLE KUPA G Vrstevnice se jakoby sbíhají ze čtyř stran. Pozorně se podívej na pomocné čárky. SEDLO HORA H Vrstevnice jsou na jedné straně svahu dále od sebe, na opačné velmi blízko sebe. ŠTÍT KUESTA CH Vrstevnice ve svahu ukazuje jakousi plošinku. ROVINA SPOČINEK

5 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 4A Výpočet nadmořské výšky POSTUP najdi popsanou vrstevnici a urči směr (nahoru nebo dolu) jeď prstem po popsané vrstevnici do kolmice k zadanému bodu (je to kvůli směru) interval mezi vrstevnicemi je 10 metrů vypočítej nadmořskou výšku bodu (odečítej, přičítej) pokud bod leží mezi vrstevnicemi, odhaduj výšku podle jeho středu ÚKOL č. 1 Vypočítej nadmořskou výšku rybníka (modrý ovál), občerstvení (černý obdélník s trojúhelníkem) a zříceniny hradu (červená barva).

6 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 4B Výpočet nadmořské výšky ÚKOL č. 2 Vypočítej nadmořskou výšku těchto pěti bodů, které představují způsoby turistického značení ČR.

7 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 5A Příčný profil terénu PRACOVNÍ LIST S DOPOMOCÍ (ACTIVBOARD) START i CÍL máš již v osnově zjisti si směr nahoru a dolu pomocí pravítka z každého průsečíku trasy s vrstevnicemi spusť kolmici potom průsečíky na osnově spoj do čáry vypočítej celkové převýšení trasy (od vrstevnice s nejvyšší nadmořskou výškou odečti tu nejnižší) Celkové převýšení trasy je. metrů.

8 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 5B Příčný profil terénu PRACOVNÍ LIST SAMOSTATNÁ KONSTRUKCE vypočítej si vrstevnici s nejnižší a nejvyšší nadmořskou výškou popiš si pomocné linky pod mapkou pozor na ZELENÉ VRSTEVNICE tvoří dna údolí a obtáčí se kolem sebe pomocí pravítka spouštěj kolmice z průsečíků (vrstevnice s trasou) průsečíky na pomocných linkách spoj čarou vypočítej celkové převýšení trasy (od vrstevnice s nejvyšší nadmořskou výškou odečti tu nejnižší)

9 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 6A Rychnovský vrch PRACOVNÍ LIST S DOPOMOCÍ vypočítej si nejnižší a nejvyšší nadmořskou výšku popiš si pomocné linky z průsečíků trasy s vrstevnicemi spouštěj kolmice na pomocné linky pak body na pomocných linkách spoj čárou to je příčný profil terénu vypočítej, kolik výškových metrů musíš na vrch vystoupat (odečti od nejvyšší vrstevnice tu nejnižší) m Patro výškové budovy má přibližně 3 metry. Kolik pater vystoupáš? pater

10 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 6B Rychnovský vrch PRACOVNÍ LIST SAMOSTATNÁ KONSTRUKCE vypočítej si nejnižší a nejvyšší nadmořskou výšku popiš si pomocné linky z průsečíků trasy s vrstevnicemi spouštěj kolmice na pomocné linky pak body na pomocných linkách spoj čárou to je příčný profil terénu vypočítej, kolik výškových metrů musíš na vrch vystoupat (odečti od nejvyšší vrstevnice tu nejnižší) m Patro výškové budovy má přibližně 3 metry. Kolik pater vystoupáš?.. pater

11 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 7A Viditelnost bodů v terénu PRACOVNÍ LIST S DOPOMOCÍ (ACTIVBOARD) POSTUP je stejný jako u příčného profilu terénu polovina úkolu je již splněna pozor na zelené vrstevnice tvoří dna údolí, takže se kolem sebe obtáčejí pro tvoji kontrolu je již bod (cíl), kam se díváš, v osnově vyznačen po sestrojení celého profilu pomocí pravítka spoj oba červené body pokud ČÁROU PROTNEŠ PROFIL, bod (cíl) NEUVIDÍŠ pokud ČÁROU PROFIL NEPROTNEŠ, bod (cíl) UVIDÍŠ Bod (cíl) v terénu.. (doplň po sestrojení).

12 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 7B Viditelnost bodů v terénu PRACOVNÍ LIST SAMOSTATNÁ KONSTRUKCE postup už znáš nenech se zmást, že se díváš zprava doleva, až čárou spojíš oba krajní body, je jedno odkud se díváš vypočítej si výšku nejnižší a nejvyšší vrstevnice a popiš si pomocné linky pod mapkou nezapomeň, že zelené vrstevnice tvoří dna údolí po sestrojení příčného profilu propoj rovnou čárou oba koncové body uvidíš cíl nebo neuvidíš? ANO NE (zakroužkuj po sestrojení)

13 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 8A Malonínská vrchovina PRACOVNÍ LIST S DOPOMOCÍ řekněme, že TERÉN je BEZ STROMŮ (abychom měli dobrý rozhled) PRVNÍ SKUPINKA turistů došla na vrch DVORSKÁ (594 m) DRUHÁ SKUPINKA je na rozhledně PASTÝŘKA na vrchu PASTVISKO (516 m) VYHLÍDKOVÁ PLOŠINA je ve výšce 25 m, nadmořská výška je tedy 540 metrů sestroj PŘÍČNÝ PROFIL TERÉNU POZOR u Dvorské a kóty 588 jsou přerušované vrstevnice, vynechej na nich průsečíky! pomocí PRAVÍTKA spoj vrchol DVORSKÉ s VYHLÍDKOVOU PLOŠINOU PASTÝŘKY UVIDÍ NA SEBE SKUPINKY? ANO NE (zakroužkuj po sestrojení)

14 Autor: Mgr. Matěj Kunc II. stupeň Pracovní list 8B Malonínská vrchovina PRACOVNÍ LIST SAMOSTATNÁ PRÁCE řekněme, že TERÉN je BEZ STROMŮ (abychom měli dobrý rozhled) PRVNÍ SKUPINKA turistů došla na vrch DVORSKÁ (594 m) DRUHÁ SKUPINKA je na rozhledně PASTÝŘKA na vrchu PASTVISKO (516 m) VYHLÍDKOVÁ PLOŠINA je ve výšce 25 m (nezapomeň tuto výšku přičíst k vrcholu Pastviska) sestroj PŘÍČNÝ PROFIL TERÉNU POZOR u Dvorské a kóty 588 jsou přerušované vrstevnice, vynechej na nich průsečíky! pomocí PRAVÍTKA spoj vrchol DVORSKÉ s VYHLÍDKOVOU PLOŠINOU PASTÝŘKY UVIDÍ NA SEBE SKUPINKY? ANO NE (zakroužkuj po sestrojení)

Příručka pro učitele. Geomorfologie. pro 2. stupeň ZŠ. Mgr. Matěj Kunc

Příručka pro učitele. Geomorfologie. pro 2. stupeň ZŠ. Mgr. Matěj Kunc Příručka pro učitele Geomorfologie pro 2. stupeň ZŠ Mgr. Matěj Kunc zpracoval Mgr. Matěj Kunc ZŠ Kunčina, 2012 OBSAH 1. Deformace zemských vrstev str. 3 2. Terénní tvary, vrstevnice.. 4 3. Geomorfologické

Více

Terénní tvary. Geomorfologie Hřebečského hřbetu PRACOVNÍ LIST

Terénní tvary. Geomorfologie Hřebečského hřbetu PRACOVNÍ LIST Autor: Mgr. Matěj Kunc I. stupeň Pracovní list 1A Terénní tvary PRACOVNÍ LIST ÚKOL č. 1 Pavouk má na končetinách pět názvů terénních tvarů. Tyto názvy jsou odvozeny od pojmenování určitých věcí a objektů.

Více

IC U TETY - HŘEBEČ N 49 44 52 E 16 34 44

IC U TETY - HŘEBEČ N 49 44 52 E 16 34 44 IC U TETY - HŘEBEČ N 49 44 52 E 16 34 44 Stavby v majetku Lesy ČR - altán, stojany pro naučné a informační tabule Majetek Města Moravská Třebová: R1 - rozcestník Důlní vozík věnovaný HDS firmou PD Refractories

Více

výrazně zaoblený tvar

výrazně zaoblený tvar ČTENÍ MAPY VÝŠKOVÝ PROFIL Dovednost: čtení reliéfu Vypuklé (konvexní) vs. vhloubené (konkávní) tvary reliéfu Spádnice je čára probíhající ve směru největšího sklonu terénního reliéfu, probíhá kolmo k vrstevnicím

Více

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice JS pro S2G a G1Z TERÉN 2 terénní tvary! POZOR! Prezentace obsahuje plnoplošné barevné obrázky a fotografie nevhodné a neekonomické pro tisk! Výběr z NAUKY O TERÉNU Definice

Více

Příručka pro učitele. Geomorfologie. pro 1. stupeň ZŠ. Mgr. Matěj Kunc

Příručka pro učitele. Geomorfologie. pro 1. stupeň ZŠ. Mgr. Matěj Kunc Příručka pro učitele Geomorfologie pro 1. stupeň ZŠ Mgr. Matěj Kunc zpracoval Mgr. Matěj Kunc ZŠ Kunčina, 2012 OBSAH 1. Metodika. str. 3 1.1. Metodika terénních tvarů 3 1.2. Metodika pro pracovní listy

Více

Základní geomorfologická terminologie

Základní geomorfologická terminologie Základní geomorfologická terminologie terminologie speciální názvosloví - obecné (např. údolní niva, závrt, jeskyně) - oronyma = jména jednotlivých složek reliéfu velkých (vysočin, nížin) jednotlivých

Více

Topografické plochy KG - L MENDELU. KG - L (MENDELU) Topografické plochy 1 / 56

Topografické plochy KG - L MENDELU. KG - L (MENDELU) Topografické plochy 1 / 56 Topografické plochy KG - L MENDELU KG - L (MENDELU) Topografické plochy 1 / 56 Obsah 1 Úvod 2 Křivky a body na topografické ploše 3 Řez topografické plochy rovinou 4 Příčný a podélný profil KG - L (MENDELU)

Více

Terénní reliéf Morfologie terénních tvarů

Terénní reliéf Morfologie terénních tvarů Geodézie přednáška 5 Terénní reliéf Morfologie terénních tvarů Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta ugt.mendelu.cz tel.: 545134015 Topografická plocha a terénní reliéf zemský

Více

Základní geomorfologická terminologie

Základní geomorfologická terminologie Základní geomorfologická terminologie speciální názvosloví - obecné (např. údolní niva, závrt, jeskyně) - oronyma = jména jednotlivých složek reliéfu velkých jednotlivých tvarů (vysočin, nížin) (údolí,

Více

Základní geomorfologická terminologie

Základní geomorfologická terminologie Základní geomorfologická terminologie terminologie speciální názvosloví - obecné (např. údolní niva, závrt, jeskyně) - oronyma = jména jednotlivých složek reliéfu velkých (vysočin, nížin) jednotlivých

Více

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby 16.4.2010 Josef Franc Hluboce zaříznuté sedm kilometrů dlouhé Račí údolí, jehož ústí leží zhruba dva kilometry jihozápadně

Více

Nerostné bohatství regionu Moravskotřebovska a Jevíčska

Nerostné bohatství regionu Moravskotřebovska a Jevíčska Metodicko-didaktický komentář Nerostné bohatství regionu Moravskotřebovska a Jevíčska pro I. stupeň ZŠ Mgr. Filip Kolbábek ANOTACE: Vzdělávací materiál Nerostné bohatství regionu Moravskotřebovska a Jevíčska

Více

KRAJINA KOLEM NÁS. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat.

KRAJINA KOLEM NÁS. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat. KRAJINA KOLEM NÁS Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat. Mapa, plán k orientaci na neznámých místech nám pomůžou

Více

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE Průběh dna příkopů zjistit pomocí nakreslených příčných řezů zakreslování (viz obr. 0630) podle směru staničení: pravostranný... tečkovaná čára levostranný... čárkovaná čára oboustranný...

Více

TITUL. Tiráž kdo (Jméno PŘÍJMENÍ), kde, kdy mapu vyhotovil, Moravská Třebová 2008

TITUL. Tiráž kdo (Jméno PŘÍJMENÍ), kde, kdy mapu vyhotovil, Moravská Třebová 2008 POKYNY Na cvičení vám bylo vysvětleno, jakým způsobem sestrojit mezi zvolenými body A a B na přidělené Základní mapě ČR v měřítku 1 : 25 000 příčný převýšený profil. Stručný přehled postupu vytváření profilu

Více

PROFIL / POPIS TRASY 5km

PROFIL / POPIS TRASY 5km PROFIL / POPIS TRASY 5km na lyžařské cestě Od startu vyjděte po modré turistické značce směrem ke kluzišti, modrá značka vás povede na sídliště, ke škole, k parku a dále kolem sanatoria EDEL až na křižovatku

Více

Orientační rozměry překážek pro dráhu 4x4 Land Rover

Orientační rozměry překážek pro dráhu 4x4 Land Rover Orientační rozměry překážek pro dráhu 4x4 Land Rover Není uvedeno přesné rozměrové kótování jako u výkresů, jde o orientační změření hotových tvarových překážek. Entry ramp _nájezdová rampa Celková délka

Více

mapa Moravy podle J.A.Komenske ho, roku 1627

mapa Moravy podle J.A.Komenske ho, roku 1627 mapa Moravy podle J.A.Komenske ho, roku 1627 TOPOGRAFICKÉ PLOCHY zemský povrch je členitý, proto se v technické praxi nahrazuje tzv. topografickou plochou, která má přibližně stejný průběh (přesné znázornění

Více

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: listopad 2012

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: listopad 2012 Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor: Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: listopad 2012 Určeno: 6. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací

Více

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ příčné řezy je třeba vypracovat ve všech bodech splňujících alespoň 1 následující podmínku viz zelené svislice na obr. 0420 (příklad umístění viz obr. 0430):... tzv. nulové profily

Více

PROFIL / POPIS TRASY 5km

PROFIL / POPIS TRASY 5km PROFIL / POPIS TRASY 5km na lyžařské cestě Od startu vyjděte po modré turistické značce směrem ke kluzišti, modrá značka vás povede na sídliště, ke škole, k parku a dále kolem sanatoria EDEL až na křižovatku

Více

Revitalizace vodního toku

Revitalizace vodního toku Revitalizace vodního toku ČSN 01 3105 společně pro výkresy, velikosti, popisování, materiály, formáty a skládání výkresů, měřítka, čáry, kótování, ČSN 01 3402 popisové pole ČSN 01 3160 zásady oprav a změn

Více

Základní geometrické tvary

Základní geometrické tvary Základní geometrické tvary č. 37 Matematika 1. Narýsuj bod A. 2. Narýsuj přímku b. 3. Narýsuj přímku, která je dána body AB. AB 4. Narýsuj polopřímku CD. CD 5. Narýsuj úsečku AB. 6. Doplň. Rýsujeme v rovině.

Více

1

1 1 si 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 si Expozice svahů S Z V J Určuje na kterou světovou stranu je svah orientovaný (v mapě barevně rozlišeno 8 směrů). Pokud při cestě dolů ze svahu jdete na sever, jedná se o severní

Více

Topografická plocha Terénní reliéf Morfologie terénních tvarů Polohopisný a vrstevnicový plán

Topografická plocha Terénní reliéf Morfologie terénních tvarů Polohopisný a vrstevnicový plán Topografická plocha Terénní reliéf Morfologie terénních tvarů Polohopisný a vrstevnicový plán Kartografie přednáška 7 Topografická plocha a terénní reliéf část povrchu Země se všemi nerovnostmi (bez budov,

Více

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Vzájemné působení těles Pozoruj a popiš vzájemné působení sil Statické a dynamické působení sil čtvrtku).

Více

5. Mapy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

5. Mapy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Planeta Země Planeta Země - Mapy Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí se základními pojmy nového předmětu

Více

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA ČESKY 9 Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA 1 Pochoďáky Kolem průmyslových závodů se prosmýkneme do kou- Loketské zelné přírody kolečko opředené (12 km) pověstmi a bohaté na zážitky. Autobusem Z

Více

VY_52_INOVACE_VL_4A_23 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod. Ročník: 4. Tematický okruh, předmět: Přírodní vědy, Vlastivěda

VY_52_INOVACE_VL_4A_23 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod. Ročník: 4. Tematický okruh, předmět: Přírodní vědy, Vlastivěda Název: Škola: Autor: VY_52_INOVACE_VL_4A_23 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Ivana Hynková Ročník: 4. Tematický okruh, předmět: Přírodní vědy, Vlastivěda Téma: 1. čtvrtletní

Více

Ultramaraton jihočeských novotruhnistů

Ultramaraton jihočeských novotruhnistů Ultramaraton jihočeských novotruhnistů Vzdálenost: 52, 1 km Celkové převýšení: 1880 m Občerstvovací stanice: U Vacla (10, 7 km), Vrábče (21, 9 km), Plešovice (30, 5 km), Rohy (43, 5 km) Start a cíl: Kuklov,

Více

5) Průnik rotačních ploch. A) Osy totožné (a kolmé k půdorysně) Bod R průniku ploch. 1) Pomocná plocha κ

5) Průnik rotačních ploch. A) Osy totožné (a kolmé k půdorysně) Bod R průniku ploch. 1) Pomocná plocha κ 5) Průnik rotačních ploch Bod R průniku ploch κ, κ : 1) Pomocná plocha κ ) Průniky : l κ κ, l κ κ 3) R l l Volba pomocné plochy pro průnik rotačních ploch závisí na poloze os ploch. Omezíme se pouze na

Více

GEODÉZIE II. Obraz terénn. nní tvary. rodními silami nebo. ená z rovných, vypuklých a vhloubených dílčích d. je to souhrn terénn

GEODÉZIE II. Obraz terénn. nní tvary. rodními silami nebo. ená z rovných, vypuklých a vhloubených dílčích d. je to souhrn terénn 1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut geodézie a důlního měřictví GEODÉZIE II Ing. Hana Staňková, Ph.D. 5. Podrobné m Ing. Miroslav Novosad Výškopis Obraz

Více

Práce s mapou způsoby orientace v krajině Autor:

Práce s mapou způsoby orientace v krajině Autor: Materiál pro domácí VY_09_Vla4E_11 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

II. TOPOGRAFICKÉ PLOCHY

II. TOPOGRAFICKÉ PLOCHY II. TOPOGRAFICKÉ PLOCHY 1. Základní úlohy 1.1 Základní pojmy Topografická plocha je omezující plocha části zjednodušeného zemského povrchu. Při jejím zobrazování se obvykle používá kótované promítání.

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací Stránka č. 1 z 5 Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací 10. září 2007 9:31 Jít a dívat se minimálně pět dní na lidskou civilizaci jenom shora! Tenhle nevšední zážitek si můžete dopřát,

Více

1. VOJENSKÁ TOPOGRAFIE

1. VOJENSKÁ TOPOGRAFIE 1. VOJENSKÁ TOPOGRAFIE Topografie je věda a technická disciplína zabývající se konfigurací zemského povrchu, jeho popisem, měřením a zobrazováním. Hlavním předmětem zájmu je reliéf zemského povrchu, vodstvo

Více

NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY:

NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY: NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY: 1. velkorysá (červená barva) - co nejnižší provozní náklady není nutné respektovat terén, možno použít větších zemních prací - málo (cca do 4) výškových oblouků - velké

Více

Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Prioritní osa: 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21. 0918 Název projektu:inovace vzdělávání v

Více

16. Vznik pohoří Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

16. Vznik pohoří Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Krajinná sféra a její zákl.části 16. Vznik pohoří Vznik pohoří Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí

Více

Jméno a příjmení. Pokud budete chtít svou odpověď opravit, zabarvěte původně zakřížkovaný čtvereček a zakřížkujte nový čtvereček.

Jméno a příjmení. Pokud budete chtít svou odpověď opravit, zabarvěte původně zakřížkovaný čtvereček a zakřížkujte nový čtvereček. MATEMATIKA 5 M5PCD19C0T03 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 14 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby Časový limit pro řešení didaktického testu

Více

3. etapa (čtvrtek): Boží Dar Český Mlýn Potůčky Sauersack Stříbrná (50 km)

3. etapa (čtvrtek): Boží Dar Český Mlýn Potůčky Sauersack Stříbrná (50 km) 3. etapa (čtvrtek): Boží Dar Český Mlýn Potůčky Sauersack Stříbrná (50 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/iti3 Trasa na Wandermap.net http://www.wandermap.net/cs/route/3067456-pum-2015-3-ctvrtek Stoupání:

Více

Jakýkoliv jiný způsob záznamu odpovědí (např. dva křížky u jedné úlohy) bude považován za nesprávnou odpověď.

Jakýkoliv jiný způsob záznamu odpovědí (např. dva křížky u jedné úlohy) bude považován za nesprávnou odpověď. MATEMATIKA 5 M5PZD16C0T02 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 16 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby Časový limit pro řešení didaktického testu je 60

Více

Po rozhlednách v okolí Boskovic

Po rozhlednách v okolí Boskovic Po rozhlednách v okolí Boskovic Za podporu d kuje projektový tým ve složení Jakub Chuda, Lukáš Chuda, Vojt ch Borkovec, Patrik Pr ša, Patrik Trávní ek, Martin Lasl, Michal erný a ostatní d ti z D tského

Více

DRÁTNÍK. Název Drátník nebo též Dráteničky pochází z doby, kdy ještě na Milovech a v okolí byly hamry na výrobu kovového zboží.

DRÁTNÍK. Název Drátník nebo též Dráteničky pochází z doby, kdy ještě na Milovech a v okolí byly hamry na výrobu kovového zboží. DRÁTNÍK Název Drátník nebo též Dráteničky pochází z doby, kdy ještě na Milovech a v okolí byly hamry na výrobu kovového zboží. Hřebenovitý útvar asi 200 m dlouhý, běžící ve směru J - S, je na vrcholu zalesněného

Více

ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ. Na kole

ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ. Na kole ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ Na kole 2 Zámek Litomyšl UNESCO Obsah Východní Čechy... 4 Českomoravské pomezí... 6 Za tajemstvím hradu Svojanova... 8 Na rozhledny Toulovcových maštalí...10 Údolím řeky Svitavy...12

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_MOB_BU_05 Sada: Mobilní aplikace ve výuce Téma: Aplikace Mapy.cz Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Zeměpis Ročník: 4. ročník nižšího gymnázia Využití: Prezentace určená pro výklad Anotace:

Více

SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ

SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ JS pro S2G a G1Z TERÉN 3 další terénní tvary! POZOR! Prezentace obsahuje plnoplošné barevné obrázky a fotografie nevhodné a neekonomické pro tisk! Výběr z NAUKY O TERÉNU

Více

Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013

Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013 Vlastní motto: Byl to krásný pohled do krajiny a nitra. Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013 Nejprve mi dovolte, abych poděkoval za všechny maily, které jsem dostal od vás po návratu ze svého putování

Více

TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA 5 M5PID17C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 15 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby Časový limit pro řešení didaktického testu je 70

Více

VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35

VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35 VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

kv,o... koeficient růstu osobní dopravy kv,n... koeficient růstu nákladní dopravy IV, kv,o, kv,n... uvažovat pro rok ukončení provozu (2045)

kv,o... koeficient růstu osobní dopravy kv,n... koeficient růstu nákladní dopravy IV, kv,o, kv,n... uvažovat pro rok ukončení provozu (2045) STANOVENÍ KATEGORIE SILNICE kv,o... koeficient růstu osobní dopravy kv,n... koeficient růstu nákladní dopravy IV, kv,o, kv,n... uvažovat pro rok ukončení provozu (2045) I 50 V X Y Y X X Y Y X I O IO k

Více

(Počátek O zvolte 8 cm zleva a 19 cm zdola; pomocný půdorys vysuňte o 7 cm dolů.) x 2

(Počátek O zvolte 8 cm zleva a 19 cm zdola; pomocný půdorys vysuňte o 7 cm dolů.) x 2 Teoretické řešení střech Zastřešení daného půdorysu s praktickou úpravou kavalírní perspektiva Řešené úlohy Příklad: V kavalírní perspektivě (kosoúhlé promítání do nárysny ν, ω =, q = ) zobrazte praktickou

Více

Nerostné bohatství regionu Moravskotřebovska a Jevíčska

Nerostné bohatství regionu Moravskotřebovska a Jevíčska Metodicko-didaktický komentář Nerostné bohatství regionu Moravskotřebovska a Jevíčska pro II. stupeň ZŠ Mgr. Filip Kolbábek Nerostné bohatství Moravskotřebovska a Jevíčska ZÁPIS CITACÍ POUŽITÉ ZDROJE INFORMACÍ

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

prostorová definice (viz obrázek vlevo nahoře): elipsa je průsečnou křivkou rovinného

prostorová definice (viz obrázek vlevo nahoře): elipsa je průsečnou křivkou rovinného Elipsa Výklad efinice a ohniskové vlastnosti prostorová definice (viz obrázek vlevo nahoře): elipsa je průsečnou křivkou rovinného řezu na rotační kuželové ploše, jestliže řezná rovina není kolmá k ose

Více

VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE. PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková

VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE. PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková Zadání: Vypracujte projekt pro výstavbu komunikace S 9,5/60 v prostoru Louky v katastrálním území Nové Městečko Přílohy: 1) Technická zpráva 2)

Více

ročník 9. č. 19 název

ročník 9. č. 19 název č. 19 název Region Kadaň anotace V pracovních listech se žáci seznamují s učivem o regionu Kadaň. Testovou i zábavnou formou si ověřují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné řešení.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 9. tř. ZŠ základní Přírodopis

Více

TERÉNNÍ ČÁST. Celkem 30 bodů. S výjimkou práce v terénu v úkolu 2 pracujte samostatně.

TERÉNNÍ ČÁST. Celkem 30 bodů. S výjimkou práce v terénu v úkolu 2 pracujte samostatně. TERÉNNÍ ČÁST Celkem 30 bodů S výjimkou práce v terénu v úkolu 2 pracujte samostatně. 1 12 bodů MAPOVÁNÍ ZMĚN MĚSTSKÉ KRAJINY (autor: J. Kabrda, autor map: J. D. Bláha) Pomůcky: Dodané organizátorem: list

Více

Geodézie a pozemková evidence

Geodézie a pozemková evidence 2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence Přednáška č.6 Tachymetrie, terénní reliéf a jeho znázorňování, vytyčování Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické

Více

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu.

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu. Zbraslavský vrch nadmořská výška: 675 m geologie: trachyandezitový suk, přívodní dráha vulkánu (?) geomorfologické jednotky: Jesenická pahorkatina (Manětínská vrchovina) lokalizace: Karlovarský kraj, okres

Více

Orientace. Světové strany. Orientace pomocí buzoly

Orientace. Světové strany. Orientace pomocí buzoly Orientace Orientováni potřebujeme být obvykle v neznámém prostředí. Zvládnutí základní orientace je předpokladem k použití turistických map a plánů měst. Schopnost určit světové strany nám usnadní přesuny

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_08_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 10. 4. 2013 Datum ověření ve výuce: 17.

Více

Zadání domácích úkolů a zápočtových písemek

Zadání domácích úkolů a zápočtových písemek Konstruktivní geometrie (KG-L) Zadání domácích úkolů a zápočtových písemek Sestrojte elipsu, je-li dáno a = 5cm a b = 3cm. V libovolném bodě sestrojte její tečnu. Tento úkol je na krásu, tj. udělejte oskulační

Více

PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh

PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh Lomená čára A 0 A 1 A 2 A 3..., A n (n 2) se skládá z úseček A 0 A 1, A 1 A 2, A 2 A 3,..., A n 1 A n, z nichž každé dvě sousední mají společný jeden krajní

Více

Eleven půlmaraton Praha-Brandýs

Eleven půlmaraton Praha-Brandýs Eleven půlmaraton Praha-Brandýs Protokol o změření trati 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Název závodu: Eleven půlmaraton Praha-Brandýs - doplňkový závod v běhu mužů a žen na 10 km Místo: Zeleneč Pořadatel závodu: AC

Více

P L A N I M E T R I E

P L A N I M E T R I E M T E M T I K P L N I M E T R I E rovinná geometrie Základní planimetrické pojmy od - značí se velkými tiskacími písmeny, např.,,. P, Q. Přímka - značí se malými písmeny, např. a, b, p, q nebo pomocí bodů

Více

Matematika se Čtyřlístkem 1

Matematika se Čtyřlístkem 1 Matematika se Čtyřlístkem SPOČÍTEJ, KOLIK VĚCÍ JE V KAŽDÉ SKUPINĚ. DO RÁMEČKU NAKRESLI STEJNÝ POČET PUNTÍKŮ. ŘEKNI, CO VIDÍŠ, NAPŘ. TŘI TYČINKY. DO OKÉNEK NAKRESLI STEJNÝ POČET TVARŮ. POTOM NA OKÉNKA PŘILOŽ

Více

GEOMETRIE. Projekt byl podpořen z Evropského sociálního fondu. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

GEOMETRIE. Projekt byl podpořen z Evropského sociálního fondu. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti GEOMETRIE pracovní sešit pro 6. ročník Projekt byl podpořen z Evropského sociálního fondu. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tato publikace byla vytvořena v souladu s RVP ZV v rámci projektu

Více

Opravná zkouška 2SD 2012-2013 (celý rok)

Opravná zkouška 2SD 2012-2013 (celý rok) Opravná zkouška SD 01-01 (celý rok) 1) Přímá železniční trať má stoupání 5 a délku,5 km. Vypočítej její celkové převýšení. b) ) Na množině celých čísel řeš rovnici: 6 8. ma. b) ) Vypočítej obsah vybarveného

Více

KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ

KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ 2.KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ Označíme: s...směr promítání, s p k c...kóta bodu C C 1 (k c )...kótovaný průmět bodu C. pokud k c 0 (k c 0), potom bod C leží nad (pod) průmětnou p. jednotka j=1cm

Více

2.2.1 Pohyb. Předpoklady: Pomůcky: papírky s obrázky

2.2.1 Pohyb. Předpoklady: Pomůcky: papírky s obrázky 2.2.1 Pohyb Předpoklady: Pomůcky: papírky s obrázky Poznámka: Obrázky jsou převzaty z učebnice Fyzika kolem nás se souhlasem vedoucího autorského kolektivu Doc. Milana Rojka. Pokud by někdo považoval jejich

Více

ZÁKLADNÍ POJMY Z TRASOVÁNÍ

ZÁKLADNÍ POJMY Z TRASOVÁNÍ ZÁKLADNÍ POJMY Z TRASOVÁNÍ Vrstevnice = čára spojující body terénu se nadmořskou výškou stejnou Interval vrstevnic (ekvidistance) = výškový rozdíl mezi vrstevnicemi Spádnice = čára udávající průběh spádu

Více

Jméno a příjmení. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

Jméno a příjmení. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA 7 M7PBD19C0T02 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 16 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

1 MODEL STOLU. Obr. 1. Základ stolu

1 MODEL STOLU. Obr. 1. Základ stolu 1 MODEL STOLU V prvním kroku byly vytvořeny svislé desky stolu. Nástrojem Rectangle byl nakreslen obdélník o rozměrech 750 x 450 mm mezi zelenou a modrou osou s výchozím bodem v průsečíku os. Nástrojem

Více

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku Čeřínek Vrch Čeřínek (761 m) s přírodním parkem stejného jména leží asi 10 km západně od Jihlavy a asi 5 km východně od Nového Rychnova. Území téměř celého parku je pokryto smíšenými lesy. V severozápadní

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Zašifrované verše

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Zašifrované verše Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Eleven půlmaraton Praha-Brandýs

Eleven půlmaraton Praha-Brandýs Eleven půlmaraton Praha-Brandýs Protokol o změření trati 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Název závodu: Eleven půlmaraton Praha-Brandýs - hlavní závod v běhu mužů a žen na 21,0975km Místo: Zeleneč Pořadatel závodu:

Více

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. pochopení roviny, jejích částí a vztahů mezi nimi. Úhel ostrý a tupý

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. pochopení roviny, jejích částí a vztahů mezi nimi. Úhel ostrý a tupý METODICKÝ LIST DA49 Název tématu: Autor: Předmět: Ročník: Metody výuky: Formy výuky: Cíl výuky: Získané dovednosti: Stručný obsah: Úhly I. typy úhlů Astaloš Dušan Matematika šestý fixační, frontální, individuální

Více

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Velká Javořina Monika Reňáková, 7. A Velká Javořina ( slovensky Veľká Javorina) je hora v Bílých Karpatech na moravskoslovenském pomezí.

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLDNÍ ŠKOL OLOMOU příspěvková organizace MOZRTOV 48, 779 00 OLOMOU tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOL RDOSTI, ŠKOL KVLITY Registrační

Více

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Českém krasu Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ Program odpolední aktivity v rámci projektu Víme jak na to, aneb škola je kamarád Zpracovala a realizovala Jana Dušková a Jarmila Štěpánová Základní škola, Vítkov,

Více

Trojúhelník a čtyřúhelník výpočet jejich obsahu, konstrukční úlohy

Trojúhelník a čtyřúhelník výpočet jejich obsahu, konstrukční úlohy 5 Trojúhelník a čtyřúhelník výpočet jejich obsahu, konstrukční úlohy Trojúhelník: Trojúhelník je definován jako průnik tří polorovin. Pojmy: ABC - vrcholy trojúhelníku abc - strany trojúhelníku ( a+b>c,

Více

Seznam pomůcek na hodinu technického kreslení

Seznam pomůcek na hodinu technického kreslení Seznam pomůcek na hodinu technického kreslení Sešit bez linek, formát A4 Psací potřeby propiska nebo pero, mikrotužky 2B, H Pravítko s ryskou Rovné pravítko Úhloměr Kružítko Šablona písma 3,5 mm Šablona

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: 9. ročník DEN ZEMĚ Objevování krás Kokořínska Místo konání: Mšeno Doprava: vlak Počet účastníků: cca 50 Popis trasy: 6093 Cinibulkova stezka Cinibulkova naučná stezka začíná u Městských lázní ve Mšeně

Více

NÁVRH ODVODNĚNÍ KŘIŽOVATKY POMOCÍ PROJEKTOVÝCH VRSTEVNIC

NÁVRH ODVODNĚNÍ KŘIŽOVATKY POMOCÍ PROJEKTOVÝCH VRSTEVNIC NÁVRH ODVODNĚNÍ KŘIŽOVATKY POMOCÍ PROJEKTOVÝCH VRSTEVNIC 1. Odvodnění křižovatky U místních komunikací lemovaných zvýšenými obrubníky se k odvedení srážkových vod používají obvykle typové uliční vpusti

Více

Lužické hory. Lužické hory

Lužické hory. Lužické hory Lužické hory Lužické hory plocha 180 km 2 jsou sz. pokračováním ještědsko-kozákovského pásma od Ještědského hřbetu odděleny Jitravským sedlem nejvyšší vrchol: Luž (Lausche)-793 m n.m. nad relativně plochý

Více

Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: VY_42_INOVACE_02_G

Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: VY_42_INOVACE_02_G Záznamový arch Název školy: Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2499 Číslo a název šablony klíčové aktivity: IV/2 Inovace

Více

MAPY VELKÉHO A STŘEDNÍHO MĚŘÍTKA

MAPY VELKÉHO A STŘEDNÍHO MĚŘÍTKA MAPA A GLÓBUS Tento nadpis bude stejně velký jako nadpis Planeta Země. Můžeš ho napsat přes půl nebo klidně i přes celou stranu. GLÓBUS Glóbus - zmenšený model Země - nezkresluje tvary pevnin a oceánů

Více

Z Benecka na rozhlednu Žalý

Z Benecka na rozhlednu Žalý Z Benecka na rozhlednu Žalý Navštivte jedinou rozhledu v Krkonoších, ze které za příznivého počasí uvidíte neopakovatelný kruhový rozhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí. Z centrálního parkoviště

Více

Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity

Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity 8.8. 12.8. 2014 Příjezd individuálně ve středu 6.8.2014, parkování zdarma asi 100m před chatou Dolomitenhütte. Pozor, cesta sem je ale placená (v roce

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola ZŠ Dělnická žáky 6. a 7. ročníků

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Maminka má v peněžence 4 stokoruny,

Více

BA008 Konstruktivní geometrie. Topografické plochy. pro kombinované studium. učebna Z240 letní semestr

BA008 Konstruktivní geometrie. Topografické plochy. pro kombinované studium. učebna Z240 letní semestr BA008 Konstruktivní geometrie pro kombinované studium Topografické plochy přednášková skupina P-BK1VS1 učebna Z240 letní semestr 2016-2017 3. března 2017 Základní literatura Králová, Alice Liška, Petr

Více

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Měřítka Měřítka zmenšení (1 : 10000 až 1 : 2) skutečné (1 : 1) zvětšení

Více