Půdní prostory Arcibiskupského zámku v Kroměříži

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Půdní prostory Arcibiskupského zámku v Kroměříži"

Transkript

1 Půdní prostory Arcibiskupského zámku v Kroměříži D. Janiš, spolupráce J. Štětina, R. Vrla, 2014

2

3 Obsah: 1) Úvod 2) Popis 3) Souhrn poznatků 4) seznam příloh 5) seznam fotodokumentace

4 1) Úvod: Předkládaný materiál se zabývá rozsáhlými půdními prostory arcibiskupského zámku v Kroměříži, kryjícími všechna 4 křídla budovy. Mimo zájem této práce jsou prostory nad zámeckou věží, které vznikly po požáru věže v poválečném období. Průzkum se soustřeďuje především na zdivo, přístupné z půd (obvodové zdi, komíny, ) a na pozůstatky starších konstrukcí stropů a krovů, předcházejících dnešní situaci. Ta je dílem obnovy po zničujícím požáru zámku dne 16.března 1752, který strávil střechy, krovy i stropy nad nejvyšším patrem zámku. Ze starší, předpožárové situace, pocházející z doby výstavby zámku (po r. 1686) se zde dochovaly převážné části obvodových zdí s okny, komíny s otisky staršího zastřešení a také pozůstatky starších, dřevěných konstrukcí (dochované, či patrné ve formě otisků ve zdivu. Zjištěné situace jsou dokumentovány fotograficky, zaměřením (typické situace u kapes po dřevěných konstrukcích a pod ), hlavním kresebným materiálem je pak půdorys s vyznačením všech zjištěných situací. Součástí je i podrobný slovní popis prostoru půdy a vyhodnocení zjištění.

5 2) popis Jednotlivé popisované prostory jsou číslovány dle schématu v tab.č.1. 1 JZ stěna: stěna je prolomena segmentem zaklenutou, nízkou okenní nikou, jejíž vnější vyústění je opatřeno v kameni sekaným ostěním. Parapet je přímý, opatřený cihelnou dlažbou (obr.1). Toto půdní okno je ve spodní části zaslepeno tenčí zídkou (širokou cca 60cm), zachovaná část koruny této zídky je opatřena cihelnými půdovkami. V líci zídky jsou dochována poškozená lůžka po trámech; ve spodní části se jedná o otisk povalového stropu, nad ním pak 5 samostatných lůžek po jiných trámech. Tyto trámy byly situovány ve směru JZ SV. V JV části vyrůstá ze zídky omítané, komínové těleso. Vnitřní líc zídky kopíruje líc níže situované, širší partie této zdi (viz dále). Nad půdním oknem je ve zdivu patrný soubor kapes po dřevěných prvcích(obr.2); v pravidelných rozestupech jsou zde dochována lůžka po dřevěné konstrukci, sestávající ze styku tří prvků (viz tab. 2/T1 a tab.3), mezi nimi se pak nacházejí 2 3 mělká, jednoduchá lůžka, situovaná o cca 10cm výš, než jsou výše popsaná lůžka. Tato situace je konstantní u JZ i SV stěn prostorů 1 4. Popsané otvory po trojice prvků jsou situovány půdorysně naproti sebe. JV stěna; pata zdiva věže i přístavby před její J fasádou jsou ztenčeny průběžným, horizontálním probráním (obr.3) pro uložení již neexistujících dřevěných prvků (do zdiva věže je probrání vsekáno dodatečně). SV stěna: Ve zdivu je zde patrno vyústění okénka, budovaného obdobně, jako ostatní půdní okna, jenomže je užší (šířka u vyústění činí cca 90 cm). JZ špaleta okénka je půdorysně kolmá ke stěně, druhá špaleta probíhá šikmo. Cihelná, segmentová klenba se svažuje do nádvoří (k SV). Vnější vyústění okénka je zaslepeno zazdívkou (obr.4). Vyšší partie zdi viz popis u JZ stěny pouze v horní partii je zde situována užší nadezdívka. SZ stěna: je tvořena smíšeným zdivem útvaru přístupového schodiště; u paty zdiva je rovněž patrna průběžná nika s otiskem trámu (obr.5). Podlahu prostory tvoří rub plackové klenby.

6 2 Prostora je situována nad přístupovým, dvojramenným schodištěm a chodbičkou v SV části. Do prostoru půdy proniká rub hmoty schodišťové chodbičky, uzavřený železnými dveřmi. JZ stěna: koruny zídek, kryjících spodní partie půdního okna jsou pokryty půdovkami, které přecházejí i na podlahu prostoru ta je situována výš, než v prostoře č.1. Horní partie stěny viz popis u č.1 SV stěna: v dolní části je půdní okno, jako v protější stěně, horní partie viz popis u č.1 (obr.6). Podlaha: v rubu cihlové klenby nad mezipodestou schodiště je podélně situovaná, hluboká rýha, zřejmě otisk dřevěného prvku, orientovaného ve směru JV SZ (tab.2/1).

7 3 Prostora nad dvojicí místností a chodbičkou v SV části (původně se jednalo o jednu místnost, rozdělenou později ve 2 prostory a chodbičku). JZ stěna: Zídky, kryjící spodní partie oken jsou poškozeny, jsou v nich opět otisky po povalovém stropu (trámy kladeny ve směru JZ SV), v Z koutě je dochován zbytek interiérové omítky s ličkami, přecházející na SZ stěnu (obr.8). Omítka sahá pouze pod spodní úroveň otisku povalového stropu jedná se tedy o původní interiérovou omítku plochostropého sálu, předcházejícího dnešním klenutým prostorám. Horní partie stěny viz popis u č.1 JV stěna: Téměř po celé délce stěny jsou dochovány zbytky interiérové omítky s ličkami, dosahující pod spodní hranu zaniklého, povalového stropu (obr.9). Do plochy stěny jsou zde druhotně vloženy 3 úzké náběhy cihelných pasů (jejich povrch je opatřen hrubou omítkou), nesoucích na svých korunách železná táhla tytéž konstrukce jsou patrny i v protější, SZ stěně. SV stěna: Zídky ve spodních partiích oken jsou rovněž poškozeny, patrny jsou zde otisky zhlaví trámů povalového stropu (viz u JZ stěny) a zbytek interiérové omítky původního plochostropého sálu (obr.10). Horní partie stěny viz popis u č.1. SZ stěna: V Z části dochován zbytek interiérové omítky plochostropého sálu, situace napravo přestavěna (vložením pasů s táhly viz u JV stěny, výstavbou komína, propojeného oble vedeným průduchem s příčkou mezi místnostmi pod půdou (obr.11). Podlaha: rub klenby, pokrytý skelnou vatou.

8 4 Prostora nad klenutým sálem. JZ stěna (obr.12): zídky u oken srovnány do úrovně okenních parapetů (mezi okny dochované amorfní pozůstatky zídky). Horní partie stěny viz popis u č.1 SV stěna (obr.13): zídky u oken srovnány do úrovně okenních parapetů (mezi okny dochované amorfní pozůstatky zídky). Horní partie stěny viz popis u č.1 SZ stěna: její koruny je situována výš, sahá cca do ½ výšky JZ a SV stěn (obr.14). Má rovnou, plochou korunu. V S koutě je situováno komínové těleso s přidruženým, oble vedeným sopouchem z JZ strany. Komín je vevázán do SV stěny (!), ne jeho povrchu však nejsou patrny žádné stopy staršího zastřešení. Podlaha: je tvořena vysokým útvarem rubu cihelné klenby, armovaným příčnými, cihlovými pasy.

9 5 Velká prostora nad Manským sálem; klenba je situována podstatně výš, než u č. 4. JZ stěna: Patrny 4 cihelné záklenky půdních oken otvory oken jsou však zaslepeny zužující zazdívkou, vyplňující mezeru mezi původním okenním otvorem a ruby klenbiček, vybíhajících kolmo k oknům a nořících se do hmoty rubu zmíněné velké klenby prostoru (obr.15). Nad záklenky původních oken je ve stěně průběžný, vodorovný stupeň s otisky trámů zaniklého povalového stropu (trámy orientovány ve směru JZ SV, otisk stropu je na několika místech přerušen novějšími nadezdívkami), pod ním jsou dochovány poměrně velké pozůstatky ploch interiérových omítek s bílými ličkami. Jak je patrno, tyto interiérové omítky sahaly po vyústění špalet oken, zmíněné zazdívky jsou mladší. Uprostřed, mezi dvojicí oken je situováno torzo komína, svázaného se zdivem, v popředí je patrno jeho pozdější rozšíření (obr.16). Horní partie stěny viz popis u č.1, lůžko po dřevěném prvku na SZ straně má svislou část nahoře ohraničenu (není však možno zjistit, jestli se nejedná o druhotné zaslepení při přestavbě koruny (srov. tab.3, obr.17) JV stěna: Jak je výše uvedeno, koruna zdiva je rovná a odpovídá úrovni spodních hran trámů zaniklého povalového stropu (obr.18). Na povrchu stěny jsou dochovány plochy interiérové omítky s ličkami, pocházející se zaniklého, plochostropého sálu. SV stěna: dtto JZ stěna, komín, situovaný naproti komínu popsanému je pokrytý hrubou omítkou, beze stop starších úprav (obr.19). SZ stěna: je tvořena vysokým, cihelným štítem (obr.20), kopírujícím tvar střechy (nad rovinu střechy neproniká). Spodní část zdi je starší, s otiskem trámového, povalového stropu. Součástí zdi je i mohutné, komínové těleso, které souvisí se starší fází (jsou na něm zachovány ostrůvky exteriérové omítky, bohužel, otisk starší střechy se zde nezachoval. V SV partii je situován prostý vstup do č. 6 (je dílem pozdější stavební fáze). Podlaha: rub mohutné, cihlové klenby, cihelná dlažba po okrajích.

10 6 Prostora nad dvojicí místností 2.patra JZ stěna: v JV části je jedno půdní okno klasických rozměrů, pod ním otisk čel stropních trámů povalového stropu, v SZ části dominují mohutná, komínová tělesa, mezi kterými je situován průchod do prostory č. 7. Uprostřed délky stěny je torzo komínu, vevázaného do zdiva (obr.21). JV stěna: je tvořena mohutným, cihelným štítem, sahajícím a ž pod střechu, z něj vyčnívá těleso mohutného komína se zbytky exteriérových omítek (srov. SZ stěna u č.5). SV stěna: nízká zeď se zbytky otisků lůžek povalového stropu (trámy probíhaly směrem JZ - SV, jejich druhá zhlaví byla uložena na JZ zdi této prostory). SZ stěna: nízká zeď se zbytkem otisku boku trámu povalového stropu (obr.22). Podlaha: ruby mělkých kleneb.

11 7 prostora nad místností v J partii Z nárožního rizalitu. JZ stěna: Půdní okno se zbytkem předsazené zídky s otisky zhlaví trámů povalového stropu (obr.23), koruna zídky je v dochovaných úsecích hladká, rovná, tvořená maltovou krou. Trámy byly uloženy přibližně ve výšce parapetu půdního okna, trámy měly rozměry cca: Š = 30, V = 27cm. Nad trámy se nacházela cca 40 cm vysoká nadezdívka s poškozeným lícem; zde je dochován otisk zhlaví výše situovaného trámu. Trámy situovány ve směru JZ - SV. Ve spodních partií špalet okna jsou dochovány otvory po zaniklých, dřevěných táhlech, situovaných rovnoběžně s lícem zdiva. Horní partie stěny viz popis u č.1. JV stěna: Půdní okno se zbytkem předsazené zídky s otiskem boku krajního trámu povalového stropu (srov.obr.23). Ve spodních partií špalet okna jsou dochovány otvory po zaniklých, dřevěných táhlech, situovaných rovnoběžně s lícem zdiva. V horní partii stěny je dochována vodorovně orientovaná dutina po trámu, situovaného mělce za lícem (tab.2/2, obr.24). SV stěna: Ta je tvořena mohutným, cihlovým komínem s přidruženým, oble podklenutým bočním sopouchem (obr.26). SZ stěna: režná, cihelná stěna s rovnou korunou, situovanou ve výšce paty okenního záklenku (obr.25). Podlaha: Rub cihelné klenby

12 8 prostor nad místností, zaklenutou dvojicí vysoko posazených, kopulových kleneb (obr.27). JZ stěna: Plná stěna, půdní okno je patrno pouze shora (v parapetu okna je dochováno podélně situované, dřevěné táhlo). Horní partie stěny viz popis u č.1. SV stěna: cihelná zeď, perforovaná vysokými otvory, směřujícími k č.10. Podlaha: ruby dvojice kopulových kleneb

13 9 Prostor lichoběžníkového půdorysu nad nárožní místností Z rizalitu. JZ stěna: V dolní části zídky, předsazené oknu, je otisk povalového stropu (hluboký cca 30cm), v nadezdívce nad ním jsou cca 40 cm hluboká lůžka po šesti trámech, osově vzdálených cca 90cm (trámy orientovány ve směru JZ - SV); líc nadezdívky nad zaniklým stropem ustupuje o cca 10cm za líc zdiva pod stropem (obr.28). Zčásti dochována i koruna této zídky, krytá cihelnou dlažbou (cihly o rozměrech 6x16x33cm). V parapetu okna je dochováno podélně situované, dřevěné táhlo. JV stěna: cihelné zdivo, související se zaklenutím v prostoru č.8, ve spodní, starší partii je však dochován otisk boku trámu povalového stropu (obr.29). SV stěna: ve spodní části je patrný stupeň - otisk zhlaví povalového stropu (obr.30). Na této konstrukci je druhotně posazená hmota cihelného zdiva s vysokým, valeně klenutým průchodem do prostoru č. 10. SZ stěna: ve spodní části je před půdním oknem zídka, jejíž koruna končí v úrovni horních hran trámů povalového stropu (obr.31). V parapetu okna je dochován otisk podélně situovaného, dřevěného táhla. Ve vnějším líci zídky, kryjící spodní partii okna, je na povrchu zdiva patrno zčervenání po ožehu ohněm.

14 10 Poměrně velká prostora s převýšeným rubem klenby, pokrytým skelnou vatou (obr.32 a 33). V parapetech oken jsou patrny otisky podélných, dřevěných táhel.

15 11 Prostora nad částí chodby ve 2.patře JV stěna: spodní část cihelná, v JV nároží nádvorní zdi se nacházejí dva zazděné okenní otvory (obr.34); SZ z nich (tab.2/3, obr.35) má rovnoběžné špalety, jejichž průběh je zešikmen k V, JZ špaleta je dodatečně rozšířena vysekáním líce, cihelný záklenek klesá směrem k JV, vnější vyústění je zaslepeno upravovanou, cihelnou zazdívkou. JZ okénko (tab.2/4, obr.36) má rovněž cihelný záklenek; jeho vnitřní (JZ) část probíhá vodorovně, vnější (SV) pak strmě klesá do nádvoří; vyústění je rovněž zazděno. Horní partie stěny viz popis u SZ stěny v č.13. SV stěna: ve V části je prostora uzavřena omítanou stěnou s novodobým vstupem, v S části je spodní partie stěny tvořena otiskem zhlaví trámů povalového stropu, nad ním jsou pak patrna lůžka po samostatných trámech (obr.37). SZ stěna: V S části se nachází cihelné, režné, komínové těleso (po jeho JZ boku je vstup do č.13). V SV části je stěna tvořena cihelnými zdivy uzavřeného vyústění schodiště (vstup je opatřen železnými dveřmi). Podlaha: ruby cihelných kleneb, v JZ části se nachází podélný otisk po zaniklém trámu, pronikajícím rubem klenby, SV od něj probíhá klenbou torzo druhého trámu, situovaného hlouběji (obr.38); shora jsou v něm zatlučeny velké tesařské skoby (tab.2/5).

16 12 Prostora nad schodištěm. Do prostoru půdy vystupuje hmota rubu klenby SV ramene schodiště, kopule klenby nad schodišťovým zrcadlem a hmota zaklenutého prostoru nad JZ ramenem s výstupem na půdu (obr.39). Nástavba s kopulovou klenbou (nad zrcadlem) má ve svých přístupných stěnách po zazděném otvoru. V zadní části je prostora, zastropená segmentovými klenbičkami do traverz. Na SV straně je komínové těleso s otiskem zaniklé střechy v nižší úrovni, než je střecha dnešní. V horní části je komín opatřen cihelnou nadezdívkou (obr.40).

17 13 Velká prostora nad 4 místnostmi ve 2. patře. Široká, dělící příčka uprostřed není v současné době přístupná kvůli překrytí skelnou vatou. Je možné, že na ní jsou dochovány rovněž stopy interiérových omítek (?). JZ stěna: je tvořena cihelným zdivem, kryjícím útvar schodiště (viz prostora č.12), nalevo je popsaný komín, napravo pak vyšší, omítané zdivo se vstupem, opatřeným železnými dveřmi (obr.41). JV stěna: je tvořena cihelným zdivem, ze kterého vystupují 2 mohutná, komínová tělesa, nahoře s omítanými stěnami (obr.42), v horní části je zde dochována římsa, nad ní pak novější, cihelné zdivo. Komíny jsou nasazeny na starší zdivo v něm jsou patrny otisky po zhlavích zaniklého povalového stropu (trámy orientovány ve směru JV SZ), pod zaniklým stropem jsou dochovány zbytky interiérových omítek s bílými ličkami (obr.43). SV stěna: pouze koruna nízké zdi s otiskem boku trámu povalového stropu, pod ním zbytky interiérových omítek s ličkami. SZ stěna: Stěna se čtyřmi půdními okny, v jejichž parapetech se dochovala dřevěná táhla (obr.44). Ve zdivu nad okny je dochována vodorovná řada otvorů po zaniklých dřevěných konstrukcích; v pravidelných rozestupech se zde střídají mělčí kapsy pro trámy a hlubší kapsy s otiskem vodorovného trámu (rozměr trámu cca: Š = 15-20cm, V = 20cm, hloubka kapsy cca 60cm), cca 45 cm za lícem zdi je situován otisk po svislém trámu, vycházející z vodorovného prvku a mířícího vzhůru do zdiva v nezjištěné výšce (tab.2/ T2, tab.8). Spodní části oken jsou překryty zbytky tenčí zídky s otisky zhlaví trámů povalového stropu.

18 14 Prostora nad dvojicí místností ve 2.patře. JZ stěna: pouze koruna nízké zdi s otiskem boku trámu povalového stropu, pod ním zbytky interiérových omítek s ličkami (obr.45). JV stěna: je tvořena cihelným zdivem, ze kterého vystupují 2 mohutná, komínová tělesa (obr.46), nasazená na starší zdivo v něm jsou patrny otisky po zhlavích zaniklého povalového stropu (trámy orientovány ve směru JV SZ), pod zaniklým stropem jsou dochovány zbytky interiérových omítek s bílými ličkami. SV stěna: ve spodní partii jsou zbytky interiérových omítek s bílými ličkami, nad nimi se dochoval otisk boku trámu zaniklého povalového stropu; nad ním jsou v cihelném zdivu dochovány 2 vodorovné řady kapes po trámech (obr.47). Horní řadou prochází nerovná koruna tohoto zdiva, na kterou je nasazena horní partie mladšího, cihelného zdiva, náležející vysokému štítu, sahajícímu až pod střešní krytinu. Ve zdivu je prostý průchod do č.15, opatřený železnými dveřmi, napravo pak se zdivem souvisí komínové těleso s omítanými stěnami a plastickou římsou nahoře; výše pak navazuje režné, cihelné zdivo. SZ stěna: Stěna se dvěma půdními okny, v jejichž parapetech se dochovala dřevěná táhla (obr.48). Spodní části oken jsou překryty zbytky tenčí zídky s otisky zhlaví trámů povalového stropu. Horní část stěny viz popis u č.13

19 15 Velká prostora nad Sněmovním sálem ve 2.patře. JZ stěna: cihelná stěna štítu s průchodem z č.14, a komínovým tělesem v JV části (obr.49). V koutech při krajích stěny jsou patrny zesilující, hranolové pilíře. Koruna štítu je tvořena dvojicí trojúhelníkových útvarů, kopírujících původní, barokní řešení střechy nad SZ zámeckým křídlem. JV stěna: vysoký, cihelný štít, v něm průchod do č.16 (v JZ partii), ve spodní části jsou patrny zaslepené, půlkruhem zaklenuté, odlehčovací otvory této zdi. Před její líc předstupuje těleso mohutného komínu, k němuž se na JZ straně připojuje subtilnější komín (obr.50). Prvně zmíněný má na povrchu exteriérové omítky a v horní partii má dochovanou jednoduchou římsu; nad ní je zdivo komínu neomítáno. Dále k SV vystupuje další komínové těleso s obdobným řešením (obr.51). SV stěna: Pod podlahou prostory je trojice okenních půdních nik se zachovanými dřevěnými táhly v parapetech. Nad krajními z nich jsou ve zdivu kapsy po rozměrných, dřevěných prvcích (tab.2/t4). Levý z nich (SZ) obsahuje otisky po třech prvcích (tab. 4, obr.52); nahoře je to lůžko po mohutném trámu, situovaném kolmo k fasádě (š=40, v=45cm, hloubka uložení je 60 cm), pod ním je otisk po krátkém (cca 90cm) trámu, uloženém rovnoběžně s fasádou stěny (š=30cm, v=32), jeho levá hrana byla seříznuta šikmo. Pod ním je situována mělčí kapsa (hl. cca 30cm) druhého trámu, rovněž kolmého k fasádě (š=30, v=40cm). Všechny 3 prvky byly vloženy do zdiva při jeho zdění, jsou zde dochovány otisky boků i čel trámů. Pravý otisk (JV) má složitější utváření (tab. 5, obr.53). Předně je situován na rozhraní dvou šířek půdní zdi; zleva se výše situovaná koruna širší partie zalamuje svisle dolů (po levém okraji otisků a cca v půli jejich výšky se opět zalamuje do vodorovného průběhu a pokračuje dál doprava. Popisovaný útvar je nahoře završen obdélnou kapsou bez otisků dřevěných konstrukcí (v=30, š=47cm, hl.=20cm v užší části,, 40cm v širší části zdiva); pod ní je situován otisk po vodorovném, dřevěném prvku, rovnoběžném s fasádou (š=?, v=18cm), vlevo je otisk jeho čela, délka není zjistitelná, je však situován na koruně spodní, širší partie mohl probíhat v poměrně značné délce k JV. Pod tímto prvkem je otisk krátkého kusu mohutného trámu (š=cca 28cm, v=25cm, délka max.55cm jeho pravé čela bylo seříznuto šikmo). Pod ním je dochována kapsa po trámu, orientovaném kolmo k líci zdiva (š=37, v=32, hl=44cm), pod ním jsou otisky podkladní fošny (š=32, v=7, d=cca 30cm otisk pravé hrany není dochován). Kromě horní kapsy jsou všude dochovány otisky čel a boků zaniklých dřevěných prvků; konstrukce byly tedy vkládány do zdiva při jeho zdění. Nápadné jsou zde poměrně velké dimenze prvků. Horní část zdiva je převážně cihelná, související s dnešním krovem, pod ní je převážně kamenná partie, která je širší o cca 20cm; V SZ části (od S koutu až po pravý otisk prvků (viz výše) je její koruna nerovná, v jejím průběhu se snad propisují lůžka drobnějších trámů (?), v JV části (u pravého otisku T4) je dochován svislý ústupek (vysoký cca 100cm) v šířce zdiva (probíhá levým okrajem horní části otisku T4), na který pak navazuje užší partie shodně provedeného zdiva (obr.54). V pravé (JV) části stěny je nad ústupkem v šířce zdiva situována další, obdélná, na šířku situovaná kapsa bez otisků dřevěných prvků(?). SZ stěna: obsahuje 5 půdních oken, většinou nepřístupných (jsou rovněž pod úrovní podlahy, v jejich parapetech jsou pravděpodobně zachována dřevěná táhla). Horní část stěny viz popis u č.13. Podlaha: je tvořena vysoko situovaným, výrazně vzedmutým rubem cihelné klenby.

20 16. Velká prostora nad celou střední partií SV křídla zámku. Ohraničená je na JV a SZ stranách vysokými, cihelnými štíty, uprostřed, v ose SZ JV je předělena mohutnou, cihelnou zdí s vylehčovacími otvory, nesoucí vnitřní strany dvoutraktového krovu (obr.55). Starší půdorysné členění je zde nezřetelné. JZ stěna: Obsahuje 9 půdních oken, zdivo mezi 2. a 3. z nich (počítáno od SZ) je rozšířeno dodatečně zřízenými pilířky. Parapety oken střední, vyvýšené části (6 ks) jsou utopeny pod úrovní podlahy prostory, probíhají jimi dřevěná táhla, či jejich otisky (podobně u všech oken v JZ stěně). U 4. okna od SZ (tab.2/6) je ve vyvýšené, cihelné podlaze patrný otvor čtvercového průřezu (cca 10x10cm), probíhající šikmo dolu do prostoru okenní niky (snad otisk zaniklého, dřevěného prvku? - obr.56). U dvojice JV oken jsou v podlaze patrny otisky po dvojici vodorovných trámů, půdorysně umístěných ve tvaru písmene V (směrem k oknům se prvky rozbíhají) (tab.2/t5) Horní část stěny viz popis u č.13. JV stěna: je tvořena mohutnou bariérou cihelného štítu, vylehčeného v dolní části otvory s půlkruhovými záklenky; JZ z nich je zazděn a v zazdívce je prolomen vstup do prostory č.18. V horní části stěny je patrný vodorovný úskok v její šířce; těsně pod tímto úskokem jsou dochována lůžka pro již neexistující trámy, původně orientované ve směru JV SZ (obr.57). Nad úskokem jsou dodnes dochovány dva cihelné štíty trojúhelníkového tvaru, sahající pod dochované dvojice barokních krovů. Součástí zdiva těchto štítů jsou i dva komíny, situované vždy mimo vrchol štítu, směrem k úžlabí mezi oběma krovy. Komíny mají dochované omítané (původně nadstřešní) partie, završené jednoduchou římsou. Nad římsou je pak patrno režné zdivo, současné s pozdějším nadstřešením úžlabí. SV stěna: obsahuje rovněž 9 půdních oken, cihelná podlaha prostory kryje jejich parapety (v nich se však rýsují niky po dřevěných táhlech. U prvních 3 oken od JV jsou v podlaze patrny otisky po dvojici vodorovných trámů, půdorysně umístěných ve tvaru písmene V (směrem k oknům se prvky rozbíhají) (tab.2/t5, obr.58). Po straně SZ z těchto oken je dochován pozůstatek zídky předsazené oknu (na jiných místech jsou parny pouze stopy). Horní část stěny viz popis u č.13. SZ stěna: podobně jako stěna protější, je tvořena štítem, sahajícím až pod střešní krytinu. Spodní část stěny je prolomena pěti vylehčovacími otvory (zaslepenými ze strany od č.15), uprostřed je oválný výklenek, zaklenutý konchou (nad vřetenovým schodištěm). Ve střední části je patrna předsazená spodní partie s nerovnou korunou (obr.59). Příčná zeď nad dělící zdí traktu: mohutná cihelná zeď s vylehčovacími oblouky s polokruhovými záklenky. Z jeho koruny vycházejí tělesa komínů, která jsou omítána a vybavena jednoduchými římsami (nad nimi je komínové těleso režné, cihelné. Ze strany spádu střechy jsou zde otisky malých, sedlových stříšek (obr.60). SZ komín (obr.x/6) nese na svých JV a SZ lících v omítkách rytá obdélná zrcadla s projmutými rohy; jedná se o pozůstatek původního zdobení komínových těles nad úrovní staršího, barokního zastřešení (obr.61). SV plocha: nachází se zde komínové těleso s otisky starší střechy (tab.2/8). Na JV straně jsou v komínovém tělese otisky po níže situovaných, vodorovných, dřevěných prvcích zaniklého krovu staršího zastřešení (obr.62). JZ plocha: Je zde rovněž dochován komín s otiskem staršího zastřešení (tab.2/9, obr.63). V centrální ploše vystupují nástavby nad velkým schodištěm.

21 Podlaha: SZ část podlahy je situována níže, v centrální části JZ partie pronikají nad podlahu objekty nástavby velkého schodiště, jinde jsou patrny ruby kleneb.

22 17 Prostora nad místností ve V nároží zámku. JZ stěna: je tvořena mohutným cihelným tělesem s valeně zaklenutým vylehčovacím otvorem a šikmou korunou v JV partii (pod korunou je jistě situován šikmý komínový sopouch). V dolní partii je dochován otisk boku stropního trámu zaniklého stropu. JV stěna: je prolomena dvojicí půdních oken (obr.64), jejich parapety jsou překryty cihelnou dlažbou (průběh dřevěných táhel se však v jejich povrchu propisuje). Horní část stěny viz popis u č.13. SV stěna (obr.65): je rovněž prolomena dvojicí půdních oken, SZ z nich má půdorysně šikmé, rovnoběžné špalety (vyhýbá dělící zdi mezi č.16 a 17). Zídka před spodními partiemi oken je přerušena několika průlomy, její koruna má zčásti dochovanou maltovou úpravu a na vnitřním líci je dochován otisk boku stropního trámu. Ve V rohu jsou těsně nad současnou podlahou partny tři kapsy po subtilních, dřevěných trámcích, vodorovně uložených ve zdivu, jejich půdorysný průběh se vějířovitě sbíhá v interiéru (snad prvky lešení?, obr.66). V horní části stěny je nad zdivem mezi okny otisk zaniklých dřevěných konstrukcí (zhlaví dvojice nad sebou situovaných trámů, propojených subtilnějším, svislým prvkem (tab.2/t6, tab.6, obr.67). Horní trám (š=32, v=25cm) byl vetknut 45 cm hluboko do zdiva a byl situovaný kolmo k jeho vnitřnímu líci. Jeho spodní hranu vzpíral subtilní, hranolový sloupek (š=15, hl=17, v=55cm), situovaný v líci zdiva; dole nasedal na další trám, rovněž kolmý k líci zdiva (š=27, v=25, hl. uložení =20cm). Prvky byly vloženy do zdiva současně s jeho zděním. SZ stěna: cihelný štít s vylehčovacími oblouky (obr.68), ve spodní části starší zdivo s rovnou korunou (snad pozůstatek ložné plochy zhlaví stropních trámů?). Štítem probíhá mohutné, komínové těleso (viz u prostory č.16), z něhož do prostoru vystupuje hmota staršího, omítaného komínu, se zbytkem vodorovné úrovně zaniklé střechy (?), tvořené vodorovnou maltovou vrstvou s pultovitě spádovanou horní hranou Podlaha: rub převýšené, cihelné klenby, ztužený pasy, vrcholem útvaru je vedena vodorovná nika - otisk trámu, situovaného ve směru JZ SV (tab.2/10).

23 18 prostor nad místností ve 2.patře JZ stěna: v dolní části (především v JV partii) je dochován otisk boku stropního trámu, nahoře na tuto partii nasedá komínové těleso s bočním sopouchem, oble připojeným (obr.69). V koruně zdi je otisk po podélně vloženém trámu (tab.2/11) JV stěna: Je prolomena dvojicí půdních oken, v jejich rovných parapetech se propisují dřevěná táhla. Pod úrovní oken je dochován průběžný stupeň nad rozšířenou partií zdiva, snad s otisky čel trámů povalového stropu (?). Ve V koutě je dochována koruna této zídky (obr.70). V horní části zdiva je dochována řada lůžek po dřevěných konstrukcích (obr.71, tab.2/t3, tab.7). Na rozdíl od JV stěny prostory č. 17 jsou zde dochovány otisky po uložení dvojice bočními stěnami k sobě přiložených trámů (celková šířka je cca 50cm); levý z nich (při pohledu z interiéru) byl uložen cca 110cm hluboko, pravý uložen mělce a ve hmotě zdiva z něj vybíhá nahoru otisk dalšího, svislého, dřevěného prvku (jeho výška byla minimálně 90 cm, horní část však může být druhotně přestavěna při úpravě koruny zdiva) horní partie, viz popis u JV stěny prostoru č.21. SV stěna: ve spodní části je patrný otisk boku stropního trámu, vyšší partie - viz JZ stěna u č.17) SZ stěna: cihelná stěna se vstupem z č.16, ve spodní části, zčásti překryté přizdívkou, související se zmíněnou horní partií jsou patrny otisky čel zaniklého, povalového stropu.

24 19 Prostora nad trojicí místností ve 2,patře. JZ stěna: nízká konstrukce, nese v sobě otisky vodorovně kladených trámů (tab.2/12) - v JV části jeden, rovnoběžný s lícem stěny, v SZ části je pak další, posunutý k JZ (jeho JV čelo je patrno v otisku). V dolní části dochován zbytek interiérové omítky s bílými ličkami (obr.72). V SZ části je situováno novější komínové těleso (s ním časově souvisejí přiléhající zdiva). Součástí tohoto komínu je i starší, komínové těleso, s otiskem vodorovného trámu (souvisí s dochovanými otisky v bočních stěnách prostoru (obr.73) JV stěna: je prolomena dvojicí půdních oken (obr.74); v jejich parapetech je patrný průběh dřevěných táhel. ve spodní části je dochována ložná spára a otisk čel zaniklého povalového stropu, níže jsou pak situovány plochy interiérových omítek s bílými ličkami horní partie, viz popis u JV stěny prostoru č.21. Horní část zdiva - viz prostora č.18. SV stěna: srov.č.18; ve spodní části dochován otisk boku stropního trámu, pod ním je dochována plocha interiérové omítky s bílými ličkami (související se zaniklým stropem). SZ stěna: dtto JV stěna, v S části jsou pod otisky stropu dochovány zbytky interiérové omítky. Výše situované partie stěny - viz popis u č.13 horní část, viz popis u JV stěny prostoru č.21.

25 20 prostora nad místností ve 2. patře. JV stěna: JV stěna: je prolomena dvojicí půdních oken; v jejich parapetech je patrný průběh dřevěných táhel. Ve spodní části je dochována ložná spára a otisk čel zaniklého povalového stropu. Uprostřed je situováno železné táhlo s obezděním. Horní část zdiva - viz prostora č.18 + popis u JV stěny prostoru č.21. JZ stěna: v horní části je tvořena vlevo cihelnou stěnou, napravo pak komínovými sopouchy. Ve spodní části dochován otisk boku stropního trámu. Pod otiskem trámu jsou dochovány pozůstatky interiérové omítky s bílými ličkami. V SZ části koruny otisk podélně situovaného trámu (tab.2/13). SV stěna: viz JZ stěna u č. 19, ve spodní části dochován otisk boku stropního trámu, v S části dochovány zbytky interiérové omítky s bílými ličkami (obr.75). V SZ partii se nachází novější zdivo, související s komínovým tělesem. SZ stěna: dtto JV stěna, horní partie stěny - viz popis u č.13+ popis u JV stěny prostoru č.21.. V Z koutě je situováno komínové těleso

26 21 JZ stěna: jedná se o stěnu hranolové, zámecké věže, na které je dochován pozůstatek interiéru zaniklého arkýře (jizvy po bočních stěnách a interiérová omítka J stěny arkýře s pozůstatky pozdněgotické malby - tato situace, objevená při předkládaném průzkumu bude popsána a vyhodnocena později samostatně obr.76). Ve spodní partii druhotná úprava pro uložení trámového stropu. JV stěna: je zčásti překryta tělesem schodišťové nástavby, ve spodní partii otisk čel trámů povalového stropu. Nad půdním oknem je patrna situace, zaznamenaná v č.18. V horní části stěny je patrný horizontální stupeň, kterým se zdivo zužuje v užší partii jsou v líci patrny anomálie snad otisky zaniklých, přiléhajících dřevěných konstrukcí (?). Stejná situace je i v protější stěně a u SZ JV stěn prostor SV stěna: patrno zdivo komínového tělesa, dolní partie zdiva jsou překryty skelnou vatou, uloženou na rubu kleneb (obr.77). SZ stěna: je prolomená trojicí půdních oken s patrnými průběhy dřevěných táhel. Horní partie stěny - viz popis u č.13 a u protější stěny.

27 22 Prostora nad SZ částí J rizalitu (JV část je situována výrazně výše a neobsahuje tedy žádné z půdy viditelné součásti "předpožárových" konstrukcí - kromě zdiva věže, která byla předmětem starších průzkumů. JZ stěna (obr.78): je prolomena půdním okem. Nalevo od něj je dole patrna partie širšího zdiva, napravo tato partie dosahuje úrovně paty záklenku okna. V horní části jsou patrny 3 kapsy po uložení zaniklých trámů (JV je otiskem tří prvků - viz popis u JZ a SV stěny prostoru č. 1, u zbylých dvou se jedná o obdobě utvářené kapsy, jako u SZ stěny č. 13) a 3 obdélné otvory, vyplněné cihelnými zazdívkami. JV stěna (obr.79): V horní části cihelného zdiva jsou patrny 3 niky, budované zřejmě pro dodatečné vložení trámů (?), v dolní partii jsou ve zdivu patrna lůžka po stropních trámech (nejednalo se o povalový strop, jako v jiných zkoumaných částech). Přibližně uprostřed je situováno komínové těleso, ze kterého vybíhá další, téměř vodorovného průběhu. SV stěna (obr.80): V levé části předsazený náběh oblého pasu (?), cihelné zdivo nahozeno hrubou omítkou, v nižší partii je zde patrný vodorovný, cca 30 cm vysoký pás režného, cihelného zdiva (pozůstatek zaniklého, vodorovného trámu). V pravé partii v koutě komínové těleso. SZ stěna (obr.81): Její JZ partie je prolomena půdním oknem (napravo pozůstatek předložené zídky s otiskem čela v ní vloženého trámu). V horní partii stěny je patrný otisk šikmého, dřevěného prvku (tab.2/t7). Podlaha: tvořena ruby cihelných kleneb. Poznámka k exteriéru sledovaných prostor: Na V fasádě věže jsou dochovány zbytky původní, vysoké atiky, završující vnější (a snad i nádvorní) fasády zámku před požárem v 18.století (obr.81). Na nádvorních fasádách se její zbytky nezachovaly (obr.82).

28 3) Souhrn Informativní průzkum prokázal, že převážná část obvodových zdí půdního prostoru pochází z doby výstavby zámku, tedy z 80. let 17. století. Je zřejmé, že horní části vnější atiky byly výrazně sneseny (na V fasádě věže je část atiky dochována). Výšku vnitřních, nádvorních atik zatím z dochovaných zbytků neznáme. Do těchto obvodových zdí byly kotveny prvky krovu, který byl situován níže a byl tedy pohledově výrazně nižší, než je krov dnešní. Sklon střech a částečně i jejich řešení je možno odhadovat z několika dochovaných otisků na starých komínových tělesech. Z těch je zřejmé, že nad SZ křídlem se nacházela střecha pravděpodobně sedlového tvaru viz zachovaný otisk na komíně v prostoře č,12. Po stranách byla střecha do jisté míry pohledově zakryta vysokými atikami. Při atikách byly pravděpodobně situovány podélné, odtokové žlaby (srov.tab.č.9). Neznáme tvar zakončení střechy na JZ (vzhledem ke složitější půdorysné situaci je pokus o rekonstrukci obtížný). Dochované otisky T4 na SV straně mohou být pozůstatky mohutných průvlaků, podpírajících krov, budovaný nad poměrně značným rozpětím. Střecha samotná zde mohla být ukončena štítem, popř. valbičkou. Otisky na dvojici komínů, situovaných volně v prostoru v č. 16 nejspíše mohou svědčit pro dvě možnosti rekonstrukce tvaru původních střech nad SV křídlem; jednak zde mohla být situována dvojice rovnoběžných, sedlových střech (tabč.9/b,2), nebo jediná střecha sedlová (srov. tab.č.9/b,1). První uvedená rekonstrukce se i vzhledem k podobné předpokládané výšce střešního hřebene nad SZ křídlem (tab.č.9/a, tab.č.9/b,2) jeví jako pravděpodobnější. Druhá, už i vzhledem k velkému rozponu - cca 32m je méně pravděpodobná. Blíže konstrukci původní podoby, či konstrukce krovu zatím nelze zcela rekonstruovat. Otvory, dochované v koutech kolem nádvoří mohou souviset s vyvedením srážkové vody ze zaatikových žlabů do chrličů, či svislých svodů (za tento postřeh vděčí autor Ing. T. Kynclovi a Mgr. Janu Štětinovi). Z dochovaných pozůstatků vyplývá, že celá stavba byla v úrovni parapetů půdních oken (ve vnější i vnitřní obvodové zdi), svázána subtilními, dubovými táhly, tvořícími v podstatě spojité, ztužovací prvky (spojení prvků je zřejmě provedeno ve zdivu, ve zkoumatelných částech nebylo nikde zjištěno), přispívající k vodorovné tuhosti objektu. Na povrchu některých z nich jsou stopy po ožehnutí ohněm. Průzkum prokázal, že převážná část místností ve 2. patře zámku, byla před požárem r opatřena trámovými, povalovými stropy. Stropní trámy byly po obvodu kladeny do zdiva, mírně překrývajícího spodní části výřezů půdních oken. Interiéry byly vybaveny kvalitní omítkou a opatřeny bílými nátěry (stopy barevných vrstev zatím nebyly nikde nalezeny). Úroveň stropů byla převážně stejná, výjimku tvoří výrazně výš situovaný strop nad č. 5 (Manský sál). Nedovedeme rozhodnout, jestli i některé klenby, jejichž ruby jsou patrné v půdním prostoru, pocházejí rovněž z doby výstavby zámku. V úvahu přicházejí klenby s otisky zaniklých, starších trámů (č. 2, 11, 17), povrchy jejich rubů však nenesou stopy po požáru. Zásadním pramenem pro podobu zámku v době jeho výstavby, resp. stavu těsně před jeho dokončením, jsou veduty Justuse van den Nypoorta z r.1691, ve kterých je nad hlavní římsou vnějších fasád zámku zachycena nízká, pultová stříška, obíhající po obvodu koruny zámku. Nad ní, půdorysně zasunutá za plochu průčelí, se nachází řada nízkých, koulí završených sloupků, mezi nimiž jsou

29 zachycena různě pojednaná pole. Na vedutě Podzámecké zahrady jsou výplně tvořeny plnými rámy s reliéfní, či mřížovou výplní (?), na jiné vedutě (celkový pohled na Květnou zahradu a město se zámkem) jsou pole v uvedeném rámu vyplněna snad dvojicí, diagonálně zkřížených břeven (?). Už tyto odlišnosti svědčí pro určité pochybnosti o celkové věrohodnosti těchto vedut (můžeme si zde rovněž povšimnout jiného utváření zastřešení věže, či zachycení bastionů, které zřejmě nebyly realizovány). Vzhledem k historické situaci, kdy zámek v době vzniku vedut (1691) ještě nebyl zcela dokončen (ještě 1695 probíhaly práce na fasádách) je možné, že některé zachycené detaily jsou umělcem domyšleny, či mohou zachycovat nějaký provizorní stav. Hmatatelným pozůstatkem atiky je výše zmíněná pasáž na V průčelí věže, která zachycuje sled obdélných, na šířku orientovaných polí, plasticky ustupujících za hladké plochy rámů. Nad pilastry, vertikálně rytmizujícími fasádu zámku, jsou tato pole čtvercového tvaru. U paty popsaného útvaru se nachází pultová stříška, kryjící hlavní, výrazně vyloženou římsu zámecké fasády. Tato stříška je zachycena i na výše zmíněných vedutách. S přihlédnutím ke zjištěným skutečnostem je možno konstatovat, že hřebeny střech zřejmě výškově přesahovaly horní úroveň atik a (na rozdíl od historických vedut) se pohledově projevovaly (tab.9). To samozřejmě neplatilo z pohledů, které se naskýtaly z blízkosti zámku, zvláště ze vstupní strany, kde byl odstup poměrně malý.

30 4) seznam příloh Tab.1) Kroměříž, zámek; půdorys s vyznačením jednotlivých prostor dle popisu Tab.2) Kroměříž, zámek; půdorys s vyznačením nálezových situací dle textu Tab.3) Kroměříž, zámek; zaměření dřevěných prvků T1 (viz tab.č.2) a situace zaniklých povalových stropů. Tab.4) Kroměříž, zámek; zaměření otisků SZ dřevěných prvků T4 v SV stěně prostory č.15 Tab.5) Kroměříž, zámek; zaměření otisků JV dřevěných prvků T4 v SV stěně prostory č.15 Tab.6) Kroměříž, zámek; zaměření otisku dřevěných prvků T6 v SV stěně prostory č.17 Tab.7) Kroměříž, zámek; zaměření otisků dřevěných prvků T3 Tab.8) Kroměříž, zámek; zaměření otisků dřevěných prvků T2 Tab.9) Kroměříž, zámek; nákres příčných, svislých řezů SZ a SV křídel zámku s vyznačením stávajících a možné polohy zaniklých, raně barokních střech. Poloha řezů A-Á a B-B je vyznačena v tab.č.2

31 5) seznam fotodokumentace Obr. 1) Kroměříž, zámek; prostora č.1, půdní okno v JZ stěně (od S) Obr. 2) Kroměříž, zámek; ; prostora č.1, půdní okna v JZ stěně (napravo je okno v prostoře č.2), nahoře otisky po trámových konstrukcích (od SV) Obr. 3) Kroměříž, zámek; prostora č.1, JV stěna s nikou po trámovém stropě (od Z) Obr. 4) Kroměříž, zámek; prostora č.1, SV stěna, zaslepený otvor (od JZ) Obr. 5) Kroměříž, zámek; prostora č.1, SZ stěna (vlevo), stěna schodišťové nástavby (od JZ) Obr. 6) Kroměříž, zámek; prostora č.2, SV stěna, vlevo schodišťová nástavba (od JZ) Obr. 7) Kroměříž, zámek; prostora č.2, otisk po trámu v rubu klenby schodiště (od JV) Obr. 8) Kroměříž, zámek; prostora č.3, JZ stěna (od V) Obr. 9) Kroměříž, zámek; prostora č.3, JV stěna s pozůstatky interiérové omítky, v popředí táhla s podezděním (od S) Obr. 10) Kroměříž, zámek; prostora č.3, SV stěna (od J) Obr. 11) Kroměříž, zámek; prostora č.3, SZ stěna s komínovým tělesem (od JV) Obr. 12) Kroměříž, zámek; prostora č.4, JZ stěna (od SV) Obr. 13) Kroměříž, zámek; prostora č.4, SV stěna (od JZ) Obr. 14) Kroměříž, zámek; prostora č.4, SZ stěna (od JV) Obr. 15) Kroměříž, zámek; prostora č.5, JZ stěna, J část, vlevo J kout prostory (od SV) Obr. 16) Kroměříž, zámek; prostora č.5, JZ stěna, střední část s torzem komínu (od V) Obr. 17) Kroměříž, zámek; prostora č.5, JZ stěna, Z část, napravo Z kout, nalevo od něj otisk dřevěné konstrukce (od V) Obr. 18) Kroměříž, zámek; prostora č.5, JV stěna (od SZ) Obr. 19) Kroměříž, zámek; prostora č.5, SV stěna, střední část, vlevo komínové těleso (od Z) Obr. 20) Kroměříž, zámek; prostora č.5, SZ stěna s komínovým tělesem (od JV) Obr. 21) Kroměříž, zámek; prostora č.6, JZ stěna (od SV) Obr. 22) Kroměříž, zámek; prostora č.6, SZ stěna (nalevo), vpravo dole koruna SV stěny (od JV) Obr. 23) Kroměříž, zámek; prostora č.7, JZ stěna, nalevo J kout prostory (od SV) Obr. 24) Kroměříž, zámek; prostora č.7, JV stěna, detail dutiny po trámu v horní partii stěny (od S) Obr. 25) Kroměříž, zámek; prostora č.7, SZ stěna (od JV) Obr. 26) Kroměříž, zámek; prostora č.7, SV stěna (od JZ)

32 Obr. 27) Kroměříž, zámek; prostora č.8, ruby kleneb (od Z) Obr. 28) Kroměříž, zámek; prostora č.9, JZ stěna (od V) Obr. 29) Kroměříž, zámek; prostora č.9, JV stěna (od SZ) Obr. 30) Kroměříž, zámek; prostora č.9, SV stěna (od J) Obr. 31) Kroměříž, zámek; prostora č.9, SZ stěna (od JV) Obr. 32) Kroměříž, zámek; prostora č.10, SV stěna, V kout (od Z) Obr. 33) Kroměříž, zámek; prostora č.10, SZ stěna s okny (od V) Obr. 34) Kroměříž, zámek; prostora č.11, roh SV (vpravo) a JV stěn se zaslepenými otvory (od Z) Obr. 35) Kroměříž, zámek; prostora č.11, zaslepený otvor v JV stěně (od SZ) Obr. 36) Kroměříž, zámek; prostora č.11, zaslepený otvor v SV stěně (od JZ) Obr. 37) Kroměříž, zámek; prostora č.11, SV stěna, S. část (od J) Obr. 38) Kroměříž, zámek; prostora č.11, rub klenby v JZ části (vpopředí), za ním zčásti dochované táhlo (od JZ) Obr. 39) Kroměříž, zámek; prostora č.12, schodišťová nástavby (od V) Obr. 40) Kroměříž, zámek; prostora č.12, komín s otiskem staršího zastřešení (označeno šipkou), od J. Obr. 41) Kroměříž, zámek; prostora č.13, JZ stěna (od SV) Obr. 42) Kroměříž, zámek; prostora č.13, JV stěna (od Z) Obr. 43) Kroměříž, zámek; prostora č.13, JV stěna, detail otisku povalového stropu (od Z) Obr. 44) Kroměříž, zámek; prostora č.13, JZ stěna (od V) Obr. 45) Kroměříž, zámek; prostora č.14, JZ stěna (nízká zídka v popředí s otisky zaniklého stropu (od SV) Obr. 46) Kroměříž, zámek; prostora č.14, JV stěna (od Z) Obr. 47) Kroměříž, zámek; prostora č.14, SV stěna (od JZ) Obr. 48) Kroměříž, zámek; prostora č.14, SZ stěna (od JV) Obr. 49) Kroměříž, zámek; prostora č.15, JZ stěna (od V) Obr. 50) Kroměříž, zámek; prostora č.15, JV stěna s JZ komínovým tělesem (od Z) Obr. 51) Kroměříž, zámek; prostora č.15, JV stěna se SV komínovým tělesem (od SZ) Obr. 52) Kroměříž, zámek; prostora č.15, SV stěna s detailem SZ otisku dřevěných konstrukcí T4 (od J) Obr. 53) Kroměříž, zámek; prostora č.15, SV stěna s detailem JV otisku dřevěných konstrukcí a V koutem (od Z) Obr. 54) Kroměříž, zámek; prostora č.15, SV stěna; celkový pohled na korunu širšího zdiva s otisky trámových kapes v koruně(?) a se SZ otiskem dřevěných konstrukcí v popředí (od Z)

33 Obr. 55) Kroměříž, zámek; prostora č.16, střední stěna dvojtraktu, střední část (od SV) Obr. 56) Kroměříž, zámek; prostora č.16, JZ stěna, 4. okno od SZ s otvorem po dřevěném prvku (v podlaze v popředí (od SV) Obr. 57) Kroměříž, zámek; prostora 16, JV stěna, dole vstup do č.18, nahoře ústupek v šířce zdiva (od Z) Obr. 58) Kroměříž, zámek; prostora 16, SV stěna s půdními okny, JV část; před okny jsou v podlaze otisky dřevěných prvků (od JV) Obr. 59) Kroměříž, zámek; prostora 16, SZ stěna, SV část (od V) Obr. 60) Kroměříž, zámek; prostora 16, dvojice krovů, opírající se o střední zeď dvojtraktu, vpopředí komíny s dochovanými římsami, SZ část (od SZ) Obr. 61) Kroměříž, zámek; dtto, SZ komín s rytým zrcadlem v omítce (pod římsou), SZ stěna (od komín Obr. 62) Kroměříž, zámek; prostora 16, komín v SV ploše prostory s otiskem staršího krovu (od J) Obr. 63) Kroměříž, zámek; prostora č.16, komín v JZ ploše s otisky staršího krovu (od Z) Obr. 64) Kroměříž, zámek; prostora č.17, JV stěna (od Z) Obr. 65) Kroměříž, zámek; prostora č.17, SV stěna (od JZ) Obr. 66) Kroměříž, zámek; prostora č.17, SV stěna, V kout (vpravo) s otisky tří dřevěných prvků lešení (?) (od JZ) Obr. 67) Kroměříž, zámek; prostora č.17, SV stěna, otisk dřevěných konstrukcí v horní části stěny (od JZ) Obr. 68) Kroměříž, zámek; prostora č.17, SZ stěna (od J) Obr. 69) Kroměříž, zámek; prostora č.18, JZ stěna (od S) Obr. 70) Kroměříž, zámek; prostora 18, JV stěna (od Z). Obr. 71) Kroměříž, zámek; prostora 18, JV stěna, kapsy po trámech v horní části stěny (od SZ). Obr. 72) Kroměříž, zámek; prostora č.19, JZ stěna s otisky trámů (od S) Obr. 73) Kroměříž, zámek; prostora č.19, Z kout prostory, šipka míří na fragment staršího komínu (od V) Obr. 74) Kroměříž, zámek; prostora č.19, JV stěna (od Z) Obr. 75) Kroměříž, zámek; prostora č.20, SV stěna (od JZ) Obr. 76) Kroměříž, zámek; prostora č.21, JZ stěna (od SV) Obr. 77) Kroměříž, zámek; prostora č.21, SV stěna (od JZ). Obr. 78) Kroměříž, zámek; prostora č.22, JZ stěna (od SV) Obr. 79) Kroměříž, zámek; prostora č.22, JV stěna, JZ část (od SZ) Obr. 80) Kroměříž, zámek; prostora č.22, SV stěna (od JZ) Obr. 81) Kroměříž, zámek; prostora č.22, SZ stěna (od JV)

34 Obr. 82) Kroměříž, zámek; exteriér, V fasáda věže s pozůstatky staré atiky (označeno šipkou), od V. Obr. 83) Kroměříž, zámek; exteriér, nádvorní fasáda JV křídla, vpravo zámecká věž (od SZ).

POSOUZENÍ PORUCH NA PŘÍSTAVKU

POSOUZENÍ PORUCH NA PŘÍSTAVKU POSOUZENÍ PORUCH NA PŘÍSTAVKU SCHODIŠŤOVÉHO TRAKTU NÁDVOŘÍ ZÁMKU V BRANDÝSE NAD LABEM MÍSTNÍ PROHLÍDKA A STATICKÉ POSOUZENÍ Výtisk č. 1 2 3 4 V Praze 20.10. 2014 Vypracoval: Ing. Tomáš Novotný OBSAH 1.

Více

Bohumilice (okres Prachatice), kostel. Díl stojky gotického okenního ostění s. 1

Bohumilice (okres Prachatice), kostel. Díl stojky gotického okenního ostění s. 1 Bohumilice (okres Prachatice), kostel. Díl stojky gotického okenního ostění s. 1 VĚC Lokalita / Okres Bohumilice / Prachatice Areál / Část areálu Kostel Nejsvětější Trojice Adresa Objekt / Část objektu

Více

PASPORTIZACE STATIKY

PASPORTIZACE STATIKY STATIKON Solutions sro Hostinského 1076/8 155 00 Praha 5 Stodůlky PASPORTIZACE STATIKY RODINNÝ DŮM Název referenční dokument Adresa ZKRÁCENÁ VERZE Počet stran: 35 x A4 Vypracovali: Ing, V Praze, červenec

Více

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH 1. TERÉN + 2. VÝKOPY + 3. ZÁKLADY + 4. SVISLÉ KONSTRUKCE 5. POVRCHOVÉ ÚPRAVY 6. KOMÍNY A VENTILACE 7. VODOROVNÉ KONSTRUKCE + 8. PODLAHY

Více

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn.

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn. 3333 UHERSKÝ OSTROH 1 Název objektu Bývalé železářství Adler Adresa K.ú./ parcela č. Architekt Stavitel Projekt Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p. 153. Uherský Ostroh 773 131 par. st. 181, 182, 183/1,

Více

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH PŮDORYSŮ, ŘEZŮ A POHLEDŮ V MĚŘÍTKU 1 : 100 A 1 : 50 1.Kreslení svislých konstrukcí: Půdorys- - Pro zobrazení a kótování svislých stěn,

Více

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Strana: 1 KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Stavba: Stavební úpravy regenerace bytového domu Nová 504, Kunštát Část: Konstrukčně statický průzkum Zpracovatel části: Ing. Petr Fousek Dusíkova 19, 638 00 Brno

Více

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Zastřešen ení budov 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Zásady návrhu krovu -pozednice Pozednice musí ležet po celédélce na zdivu. Na styku se zdivem musí být impregnována. Pozednice

Více

Ing. Vladimír Jirka, Ph.D. Pozemní stavitelství II cvičení; úloha pátá Zastřešení objektu dřevěnou konstrukcí krovu

Ing. Vladimír Jirka, Ph.D. Pozemní stavitelství II cvičení; úloha pátá Zastřešení objektu dřevěnou konstrukcí krovu Zastřešení objektu dřevěnou konstrukcí krovu POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II - úloha pátá Cíle a předmět páté úlohy budou vč. vysvětlujících poznámek, postupů a příkladů s obrázky popsány ve výkladu k cvičení,

Více

Projektová dokumentace Dokumentace skutečného stavu dle přílohy č.3 vyhlášky 499/2006 Sb. ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb.

Projektová dokumentace Dokumentace skutečného stavu dle přílohy č.3 vyhlášky 499/2006 Sb. ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb. Zákazník 3 PM - Projektant OR ROZDĚLOVNÍK Číslo projektu Číslo dokumentu List Rev. 23 028 100 1 z 7 0 Projektová dokumentace Dokumentace skutečného stavu dle přílohy č.3 vyhlášky 499/2006 Sb. ve znění

Více

FOTODOKUMENTACE. Brandýs nad Labem zámek p.got. věže V křídla. přízemí restaurování historických omítek a malířské výzdoby

FOTODOKUMENTACE. Brandýs nad Labem zámek p.got. věže V křídla. přízemí restaurování historických omítek a malířské výzdoby FOTODOKUMENTACE Brandýs nad Labem zámek p.got. věže V křídla přízemí restaurování historických omítek a malířské výzdoby ORIENTAČNÍ RESTAURÁTORSKÝ PRŮZKUM Fotodokumentace a tento text jsou chráněny podle

Více

Zdivo místnosti severně od průjezdu při ulici U Obecního dvora v domě čp. 798 na Starém Městě pražském

Zdivo místnosti severně od průjezdu při ulici U Obecního dvora v domě čp. 798 na Starém Městě pražském Zdivo místnosti severně od průjezdu při ulici U Obecního dvora v domě čp. 798 na Starém Městě pražském Stavebně historické posouzení zdiva nálezová zpráva číslo 2016/06 Ing. arch. Ladislav Bartoš Praha

Více

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna Moravský Krumlov okr. Znojmo č.p. 60 Sokolovna Název objektu Adresa Palackého č.p. 60, Moravský Krumlov K. ú. / Moravský parcela č. Krumlov, parc.č. 31/1 Architekt Oskar Poříska Stavitel Eduard Oškera

Více

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Ing. Václav Müller projekční kancelář Klokotská 104 390 01 Tábor IČO 40699501 ČKAIT 0001772 SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Úvod Zadáním pro vypracování posudku byl požadavek majitele objektu

Více

L I B Č A N Y ROMÁNSKÝ KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

L I B Č A N Y ROMÁNSKÝ KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE S-2 S-5 PŘÍLOHA: C / I / 1 ŠIRŠÍ VZTAHY 1 : 250 (A3) TISK: 11. 10. 2011 S-3 S-1 S-4 PŘÍLOHA: C / II / 1 PŮDORYS V ÚROVNI PŘÍZEMÍ PŘÍLOHA: C / II / 2 PŮDORYS V ÚROVNI EMPORY PŘÍLOHA: C / II / 3 PŮDORYS

Více

D1.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA

D1.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA Márnice na parc. č. st. 3963 List č.: 1 D1.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA Márnice na parc. č. st. 3963 v k. ú. Vlčice u Javorníka Část: D1.2 Stavebně konstrukční řešení Datum: 06/2016 Stupeň PD: Dokumentace pro stavební

Více

VZOROVÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

VZOROVÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA AKCE: VZOROVÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Místo stavby : Objednatel : Stupeň dokumentace : DSP Část : D.1.2 Stavebně konstrukční část Vypracoval : Zodpovědný projektant : Datum : Zakázkové číslo : ZADÁVACÍ PODMÍNKY:

Více

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º S T Ř E C H Y kreslení střech Střechy chrání budovy před přímými atmosférickými vlivy, zajišťují požadavky vnitřního prostředí tvarově a esteticky ukončují stavbu Stavební objekty mají různé druhy střech,

Více

Sanace nosných konstrukcí

Sanace nosných konstrukcí ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace nosných konstrukcí Obytný dům Zenklova 185 v Praze Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis objektu

Více

BÝVALÝ PIVOVAR V DAŠICÍCH ČP. 27 SKLEPY ING. ARCH. VÁCLAV HÁJEK. vaclav-hajek@post.cz

BÝVALÝ PIVOVAR V DAŠICÍCH ČP. 27 SKLEPY ING. ARCH. VÁCLAV HÁJEK. vaclav-hajek@post.cz konceptní stavebně historický průzkum BÝVALÝ PIVOVAR V DAŠICÍCH ČP. 27 SKLEPY ING. ARCH. VÁCLAV HÁJEK vaclav-hajek@post.cz OBSAH ÚVOD...2 SITUACE 1:2000...3 DĚJINY OBJEKTU...4 IKONOGRAFIE, MAPY A PLÁNY...5

Více

CENÍK BOURÁNÍ A PODCHYCOVÁNÍ KONSTRUKCÍ

CENÍK BOURÁNÍ A PODCHYCOVÁNÍ KONSTRUKCÍ CENOVÉ PODMÍNKY 2012/ II. CENÍK 801-3 BOURÁNÍ A PODCHYCOVÁNÍ KONSTRUKCÍ I. OBECNÉ PODMÍNKY CENÍKU 1. ČLENĚNÍ A PLATNOST CENÍKU 11. Členění Ceník je členěn na dvě části: Část B 01 - Bourání (demontáž) konstrukcí

Více

VYJÁDŘENÍ STATIKA KE STAVU OBJEKTU PO MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI OBJEKT HOLLAR - DIVADELNÍ ULICE, PRAHA 1

VYJÁDŘENÍ STATIKA KE STAVU OBJEKTU PO MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI OBJEKT HOLLAR - DIVADELNÍ ULICE, PRAHA 1 OBSAH VYJÁDŘENÍ STATIKA KE STAVU OBJEKTU PO MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 1. Úvod vyjádření...3 2. Celkový popis objektu...3 3. Provázání objektů...4 4. Popis zjištěných poruch...5 4.1 Podzemní podlaží...5 4.2 Nadzemní

Více

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury ČSN EN ISO 128-23 Typy čar a jejich použití ČSN 01 0451 Technické písmo ČSN 01 3130 Technické výkresy Kótování Základní

Více

Zpracoval Konzultant Datum

Zpracoval Konzultant Datum POHLED SEVEROVÝCHOD STÁVAJÍCÍ STAV SE ZAKRESLENÍM PORUCH POHLED SEVEROVÝCHOD POHLED JIHOVÝCHOD STÁVAJÍCÍ STAV SE ZAKRESLENÍM PORUCH POHLED JIHOVÝCHOD POHLED SEVEROZÁPAD STÁVAJÍCÍ STAV SE ZAKRESLENÍM PORUCH

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

Oprava severní fasády kostela svatého Ducha na Starém Městě pražském Nálezová zpráva OPD

Oprava severní fasády kostela svatého Ducha na Starém Městě pražském Nálezová zpráva OPD Oprava severní fasády kostela svatého Ducha na Starém Městě pražském Nálezová zpráva OPD č. 01/2013 Ladislav Bartoš Praha 1 Staré Město, kostel sv. Ducha, severní fasáda. Zpracoval Ing. arch. Ladislav

Více

Cvičení PS4B. Zábradlí na balkonech a terasách

Cvičení PS4B. Zábradlí na balkonech a terasách Zábradlí na balkonech a terasách Ing. J. Babánková Strana 1 (celkem 5) 16.3.2015 Cvičení PS4B ZÁBRADLÍ NA TERASÁCH Nejmenší dovolená výšky zábradlí 1 Nejmenší dovolená výška zábradlí ( h) v mm snížená

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Sanace kleneb. Šlechtova restaurace v Praze Bubenči (hlavní sál) ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb

Sanace kleneb. Šlechtova restaurace v Praze Bubenči (hlavní sál) ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace kleneb Šlechtova restaurace v Praze Bubenči (hlavní sál) Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis

Více

Vertikální komunikace (3)

Vertikální komunikace (3) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Vertikální komunikace (3) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

KONVERZE A DOSTAVBA PIVOVARU V SEDLCI U KUTNÉ HORY DIPLOMOVÁ PRÁCE FA ČVUT ZS 2011/2012 15114 ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE

KONVERZE A DOSTAVBA PIVOVARU V SEDLCI U KUTNÉ HORY DIPLOMOVÁ PRÁCE FA ČVUT ZS 2011/2012 15114 ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE KONVERZE A DOSTAVBA PIVOVARU V SEDLCI U KUTNÉ HORY DIPLOMOVÁ PRÁCE FA ČVUT ZS 2011/2012 15114 ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE Vypracoval: Vojtěch Listík Vedoucí práce: prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa Konzultant:

Více

Dolní Oldřiš, dům č.e. 3, stavebněhistorický průzkum. 105. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k východu.

Dolní Oldřiš, dům č.e. 3, stavebněhistorický průzkum. 105. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k východu. 105. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k východu. 106. Přízemí, bývalé stáje č. A105, jihovýchodní stěna. 107. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k jihozápadu. 108. Přízemí, bývalé

Více

J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině

J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině grantový projekt SOVAMM / MK ČK 1999-2002: Litomyšlsko - Vysokomýtsko - soupis stávajích archit. a urbanist.

Více

Sanace nosných konstrukcí

Sanace nosných konstrukcí ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace nosných konstrukcí Historický dům v Telči Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis objektu dům

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1

124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ PODKLAD 1 ČSN 01 3420 - Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části - výtah z normy pro potřeby cvičení z 124KP1 a 124KP2 pozn.:

Více

Odhalené soklové zdivo se zazděným oknem Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na Malé Straně v Praze

Odhalené soklové zdivo se zazděným oknem Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na Malé Straně v Praze Odhalené soklové zdivo se zazděným oknem Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na Malé Straně v Praze Nálezová zpráva OPD č. 01/2010 Ladislav Bartoš Praha 1 Malá Strana, čp. 337, renovace

Více

Operativní dokumentace nálezových situací odhalených při přestavbě objektu čp. 135 na Novém Městě pražském

Operativní dokumentace nálezových situací odhalených při přestavbě objektu čp. 135 na Novém Městě pražském Operativní dokumentace nálezových situací odhalených při přestavbě objektu čp. 135 na Novém Městě pražském Nálezová zpráva OPD č. 06/2013 Ladislav Bartoš Praha 1 Nové Město, čp. 135, Mikulandská 7. Zpracoval

Více

Číslo Název prvku Popis prvku Kusů Rozměry Datace fotografie Číslo obrázku

Číslo Název prvku Popis prvku Kusů Rozměry Datace fotografie Číslo obrázku Název Popis Kusů Rozměry Datace fotografie obrázku 1 Dřevěná vnitřní stěna 1 viz.obrázek Období Foto 1 Vnitřní dřevěná stěna plně prosklená, č.1/1,1/2,1/3. s dveřmi dvoukřídlovými otevíravými a pevným

Více

. Teplice - Šanov 15. Bytový dům č. p Alois Vavrouš a syn Alois Vavrouš a syn

. Teplice - Šanov 15. Bytový dům č. p Alois Vavrouš a syn Alois Vavrouš a syn . Teplice - Šanov 15 Název objektu Bytový dům č. p. 1918 Adresa Teplice v Čechách 415 01, U zámku, č. p. 1918 K.ú./parcela č. k. ú. Teplice, p. č. 208/1, Architekt Stavitel Alois Vavrouš a syn Alois Vavrouš

Více

Lidová architektura. Karta ohrožené památky. Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Semily Liberecký.

Lidová architektura. Karta ohrožené památky. Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Semily Liberecký. 9 Karta ohrožené památky Lidová architektura katastrální území Část obce Obec Okres Kraj Číslo rejstříku ústř. seznamu Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Semily Liberecký číslo

Více

Operativní dokumentace kamenných článků ve výkopu při domě čp. 269 na Starém Městě

Operativní dokumentace kamenných článků ve výkopu při domě čp. 269 na Starém Městě Operativní dokumentace kamenných článků ve výkopu při domě čp. 269 na Starém Městě Nálezová zpráva OPD č. 07/2013 Ladislav Bartoš Praha 1 Staré Město, čp. 269, Betlémské náměstí 1. Zpracoval Ing. arch.

Více

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Základnífunkce a požadavky Architektonicképožadavky Stropy Funkce a požadavky 2 Základnífunkce a požadavky Statické funkce a požadavky

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov

Podklady pro cvičení. Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov Pozemní stavby A2 Cíl úlohy Podklady pro cvičení Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov Na základě koncepčního návrhu tvaru zastřešení (šikmá střecha) pro vybranou konstrukční variantu budovy z úlohy

Více

REKONSTRUKCE HISTORICKÝCH BUDOV ING. MIROSLAV FUCHS samostatný projektant a konzultant v oboru statiky a konstrukcí historických staveb IČO: 10173421

REKONSTRUKCE HISTORICKÝCH BUDOV ING. MIROSLAV FUCHS samostatný projektant a konzultant v oboru statiky a konstrukcí historických staveb IČO: 10173421 REKONSTRUKCE HISTORICKÝCH BUDOV ING. MIROSLAV FUCHS samostatný projektant a konzultant v oboru statiky a konstrukcí historických staveb IČO: 10173421 Kancelář Praha: Na Petynce 32, 169 00 Praha 6 tel.

Více

CENÍK PODLAHY Z DLAŽDIC A OBKLADY KERAMICKÉ

CENÍK PODLAHY Z DLAŽDIC A OBKLADY KERAMICKÉ CENOVÉ PODMÍNKY 2012/ II. CENÍK 800-771 PODLAHY Z DLAŽDIC A OBKLADY KERAMICKÉ OBSAH I. OBECNÉ PODMÍNKY CENÍKU... 2 CENÍKU... 2 11. Členění... 2... 2 2. PODSTATNÉ KVALITATIVNÍ A DODACÍ PODMÍNKY... 3 II.

Více

Diagnostika staveb Termografická kontrola stavební konstrukce

Diagnostika staveb Termografická kontrola stavební konstrukce Miloslav Hrdý Kunčice p.ondř. 686, PSČ 739 13 IČO 45161364 tel: 721 828 353 Diagnostika staveb Termografická kontrola stavební konstrukce Připraveno pro: Nábřeží kpt.nálepky 471 339 01 Klatovy 732766276

Více

.Děčín - Podmokly 08. Dům č. p. 367 obytný dům Adresa Teplická ul. č. p. 367, Děčín IV. Herlt a Glaser Herlt a Glaser.

.Děčín - Podmokly 08. Dům č. p. 367 obytný dům Adresa Teplická ul. č. p. 367, Děčín IV. Herlt a Glaser Herlt a Glaser. .Děčín - Podmokly 08 Název objektu Dům č. p. 367 obytný dům Adresa Teplická ul. č. p. 367, Děčín IV. Podmokly K.ú./parcela č. st. p. č. 582 v k. ú. Podmokly Architekt Stavitel Projekt Realizace Herlt a

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA A FOTODOKUMENTACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA A FOTODOKUMENTACE TECHNICKÁ ZPRÁVA A OBSAH: 1. Účel objektu...2 2. Architektonické a dispoziční řešení...2 3. Kapacita, podlahová plocha...2 4. Stavebně technické a konstrukční řešení...2 5. Zhodnocení stávajícího stavu

Více

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Kroměříži Stavebněhistorický průzkum Mostu u Amerického domku v Podzámecké zahradě v Kroměříži

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Kroměříži Stavebněhistorický průzkum Mostu u Amerického domku v Podzámecké zahradě v Kroměříži Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Kroměříži Stavebněhistorický průzkum Mostu u Amerického domku v Podzámecké zahradě v Kroměříži Okr. Kroměříž, Zlínský kraj Září/listopad 2010 Dalibor

Více

8 Přílohy Seznam příloh:

8 Přílohy Seznam příloh: 8 Přílohy Seznam příloh: 1) Fotodokumentace 2) Katastrální mapa 3) Stavební vývoj 4) Výkresová dokumentace 5) Park a drobná architektura 65 8.1 Fotodokumentace Veškerá fotodokumentace pochází z archivu

Více

POSTUP ZPRACOVÁNÍ ROZPOČTU

POSTUP ZPRACOVÁNÍ ROZPOČTU POSTUP ZPRACOVÁNÍ ROZPOČTU Zemní práce sejmutí ornice podsklepená část rozšíření jámy a pracovní prostor nepodsklepená část výkop jámy podsklepená část rozšíření jámy nepodsklepená část (pro podkladní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

Charakteristické štukatérské prvky jihozápadní fasády č. obrázek popis položky ks

Charakteristické štukatérské prvky jihozápadní fasády č. obrázek popis položky ks Ing. arch. Libor Sommer autorizovaný architekt ČKA č. 0255 2009 Charakteristické štukatérské prvky jihozápadní fasády č. obrázek popis položky ks F0 Stylizované věžičky kryté jehlanovou střechou s mohutně

Více

Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ)

Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ) Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ) Evidenční list NÁLEZOVÁ ZPRÁVA OPD č. : Litvínov 567256 k.ú. Horní Litvínov 686042 Objekt: severní pavilón zámku č.p.

Více

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO ODSTRANĚNÍ STAVBY NA P.Č. 73/24 KOBYLNICE BOURACÍ PRÁCE STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ Technická zpráva k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu 1. Všeobecné údaje

Více

NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR

NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR +420 461 568 148 Budovy a provozy na ul. Dimitrovova 6, NETEX 1) Kuchyně s jídelnou na st. p.č. 92/34 NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR Budova tvoří přední levou část objektu

Více

SVITAP J.H.J. spol. s r.o.

SVITAP J.H.J. spol. s r.o. NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR SVITAP J.H.J. spol. s r.o. Kijevská 8, 568 02 Svitavy tel.: 461 568 166 mob.: 605 700 601 e-mail: vinklerova@svitap.cz www.svitap.cz Budovy a provozy na ul. Dimitrovova

Více

1. Úvod...3. 2. Podklady...3. 3. Spojovací a dvorní křídlo objektu do ul. Dlouhá...4. 3.1. Stropní konstrukce...4. 3.2. Krov...5

1. Úvod...3. 2. Podklady...3. 3. Spojovací a dvorní křídlo objektu do ul. Dlouhá...4. 3.1. Stropní konstrukce...4. 3.2. Krov...5 1. Úvod...3 2. Podklady...3 3. Spojovací a dvorní křídlo objektu do ul. Dlouhá...4 3.1. Stropní konstrukce...4 3.2. Krov...5 4. Objekty do ul. Rámová...6 4.1. Stropní konstrukce...6 4.2. Krov...8 5. Závěr...8

Více

Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola. IČO 241580 tel. 241 940 454 podatelna@psary.cz

Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola. IČO 241580 tel. 241 940 454 podatelna@psary.cz Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola Objednatel: Zhotovitel: Projekt Obec Psáry Pražská 137 252 44 Psáry HW PROJEKT s r.o. Pod Lázní 2 140 00 Praha 4 IČO 241580 tel.

Více

KA/R Bosáž nároží 8 02 kamenný sokl ks

KA/R Bosáž nároží 8 02 kamenný sokl ks str. 1 Kamenný sokl 1 nad terénem ks KA/R 01 kamenný sokl očistit, vyspárovat 54m 2 doplnit chybějící část kamenné paty soklu z přibližně 10% celkem 54 m 2 soklu kolem celého objektu včetně terasy masívní

Více

Kněž kostel sv. Bartoloměje

Kněž kostel sv. Bartoloměje Kněž kostel sv. Bartoloměje (Opis z knihy Umělecké památky Čech oddíl Čáslavsko od D.A. Birnbaumové, vydané 1929) Filiální kostel sv.bartoloměje, prvně se uvádí jako farní r.1362. Byl tehdy farním kostelem

Více

Průvodní zpráva. Identifikační údaje. Urbanistické řešení. Architektonické řešení. Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně - Komíně.

Průvodní zpráva. Identifikační údaje. Urbanistické řešení. Architektonické řešení. Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně - Komíně. Průvodní zpráva Identifikační údaje Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně - Komíně Urbanistické řešení Kontext lokality Městská část Komín se nachází v severozápadní části města Brna. Komín je původně

Více

DRUHY A FUNKCE OTVORŮ

DRUHY A FUNKCE OTVORŮ 3. OTVORY VE ZDECH DRUHY A FUNKCE OTVORŮ OKENNÍ OTVORY - PLNÍ FUNKCÍ PROSVĚTLENÍ A ODVĚTRÁNÍ MÍSTNOSTI DVEŘNÍ OTVORY - PLNÍ FUNKCI VSTUPU DO MÍSTNOSTI A SPOJENÍ MÍSTNOSTÍ VRATOVÉ OTVORY - PLNÍ FUNKCI

Více

LITOVICE - HLOUBKOV PRÒZKUM TVRZE

LITOVICE - HLOUBKOV PRÒZKUM TVRZE PrÛzkumY památek I/1995 LITOVICE - HLOUBKOV PRÒZKUM TVRZE Michael Rykl Dosavadní úroveň poznání paláce tvrze v Litovicích (okr. Praha - západ) byla vždy omezena možnostmi povrchového průzkumu. Proto se

Více

Kostel sv. Jakuba u Bochova

Kostel sv. Jakuba u Bochova Kostel sv. Jakuba u Bochova Nálezová zpráva z archeologického výzkumu Karlovy Vary KMKK, Muzeum Karlovy Vary 15. března 2008 Mgr. Jiří Klsák, Bc. Jan Tajer Lokalizace a historie kostela Kostel sv. Jakuba

Více

Bytový dům, V jamce č.p.191 Jesenice

Bytový dům, V jamce č.p.191 Jesenice Ing. M. Veverka projekce IČO 11263415 269 01 * +420 313 109 161 mvprojekce@mvprojekce.cz Milana Schneibergová HIP autorizovaný ing. 0003903 Město, Mírové náměstí 368, 270 33 Dokumentace stávajícího stavu

Více

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka , kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka Stručná historie Původně zemědělská v současnosti více rekreační obec pod Jestřebími horami 8 km východně od Trutnova. Poprvé písemné připomínaná až roku

Více

Sakrální architektura

Sakrální architektura Karta ohrožené památky katastrální území Větrov u Krásného číslo Lesa k.ú. 673978 Kraj Petrovice Ústí n.l. Ústecký Schválení zápisu/rozhodnutí o prohlášení Součást Ochranné pásmo Umístění památky SZ od

Více

Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu přímého prutu gotické okenní kružby s. 1

Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu přímého prutu gotické okenní kružby s. 1 Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu přímého prutu gotické okenní kružby s. 1 VĚC Lokalita / Okres Plasy Areál / Část areálu Klášter Adresa Objekt / Část objektu Fragment dílu přímého prutu

Více

STATICKÉ POSOUZENÍ BUDOVY VRBENSKÉHO LÁZNÍ

STATICKÉ POSOUZENÍ BUDOVY VRBENSKÉHO LÁZNÍ Objednatel: Statutární město Ústí nad Labem, Magistrát města Ústí nad Labem, Velká Hradební 2336/8, 401 00 Ústí nad Labem STATICKÉ POSOUZENÍ BUDOVY VRBENSKÉHO LÁZNÍ V Ústí nad Labem, květen 2017 Vypracoval:

Více

Libeň čp. 59. Název objektu Nájemní dům Společná snaha. Adresa Čp. 59, Novákových 2, 4, Praha 8. Libeň/3443 budova. K.ú./parcela č.

Libeň čp. 59. Název objektu Nájemní dům Společná snaha. Adresa Čp. 59, Novákových 2, 4, Praha 8. Libeň/3443 budova. K.ú./parcela č. Libeň čp. 59 Název objektu Nájemní dům Společná snaha Adresa Čp. 59, Novákových 2, 4, Praha 8 K.ú./parcela č. Architekt Stavitel Libeň/3443 budova Ak. arch. Stivo Vacek, Ing. arch. Jindřich Holman (změna)

Více

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE Město Žatec V Žatci dne 22.5.2019 Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE 30. 05. 2019 Věc: Předkládá: Vypracoval: Obsah: Nabytí nemovitosti

Více

OPERATIVNÍ PRŮZKUM A DOKUMENTACE

OPERATIVNÍ PRŮZKUM A DOKUMENTACE OPERATIVNÍ PRŮZKUM A DOKUMENTACE Relikt jižního křídla Steinwerk č. Za Haštalem. čp. 785, ppč. 864/3 Ing. arch. Matouš Semerád Ing. arch. Ladislav Bartoš Mgr. Miroslav Kovář, PhD. NPÚ ú.o.p. v hl. m. Praze

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 49_výkres krovu Výkres krovu rodinného

Více

Investor: Praha 6 169 02. Popis objektu:

Investor: Praha 6 169 02. Popis objektu: Zadávací dokumentace "Adaptace prostor na zaměstnaneckou mateřskou školu" pro zhotovení projektové dokumentace ÚVN Praha 2014 Investor: Ústřední vojenská nemocnice Vojenské nemocnice 1200 Praha 6 169 02

Více

BH02 Pozemní stavitelství

BH02 Pozemní stavitelství BH02 Pozemní stavitelství Zastřešení budov A)Krovové soustavy B) Ploché střechy Střecha = nosná střešní konstrukce + střešní plášť (nenosná konstrukce - 1 a více) Dle sklonu střechu dělíme na -plochá (sklon

Více

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 Ing. arch. Karel Doubner Zkušenosti z praktických realizací obnovy podstávkových domů Projekt rekonstrukce Komunikace s investorem Spolupráce se

Více

Použitá technologie pro výstavbu RD :

Použitá technologie pro výstavbu RD : Použitá technologie pro výstavbu RD : ZÁKLAKOVÁ KONSTRUKCE : - Z dvoustupňových pasu. Spodní stupen z monolitického betonu, betonovaný přímo do výkopu bez bednění ZDIVO : - Pasy ze ztraceného bednění FACE-BLOCK

Více

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice 2. ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY PRINCIPY NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné zdivo lomové zdivo haklíkové zdivo KAMENNÉ STĚNY Kamenné zdivo řádkové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo KAMENNÉ STĚNY vazba rohu

Více

Restaurátorský průzkum a záměr na obnovu dvorní fasády domu - Čp. 1000, Masná 18, Praha 1 Staré Město.

Restaurátorský průzkum a záměr na obnovu dvorní fasády domu - Čp. 1000, Masná 18, Praha 1 Staré Město. Restaurátorský průzkum a záměr na obnovu dvorní fasády domu - Čp. 1000, Masná 18, Praha 1 Staré Město. Listopad 2018 Objednatel průzkumu: Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola dopravní Masná 18

Více

Aš 20, Památkové zhodnocení: Zajímavý příklad veřejné budovy řešené v modernistickém duchu ze 30. let 20. století.

Aš 20, Památkové zhodnocení: Zajímavý příklad veřejné budovy řešené v modernistickém duchu ze 30. let 20. století. Aš 20, Název objektu Budova kina Friedrich č.p. 1995 Adresa K.ú./parcela č. Architekt Stavitel Masarykovo náměstí čp. 1995, Aš Aš st.p.č. 284 R. Brosche, Ústí n.l. Statika Ing. Gerhard Neumann, Ústí n.

Více

STAV PŘED ZAPOČETÍM SANAČNÍCH PRACÍ A PO JEJICH UKONČENÍ ČERVENEC ZÁŘÍ 2013 ČÁST 1. STŘEDNÍ A SEVEROVÝCHODNÍ KŘÍDLO - PŘÍZEMÍ

STAV PŘED ZAPOČETÍM SANAČNÍCH PRACÍ A PO JEJICH UKONČENÍ ČERVENEC ZÁŘÍ 2013 ČÁST 1. STŘEDNÍ A SEVEROVÝCHODNÍ KŘÍDLO - PŘÍZEMÍ Fotodokumentace týkající se i. Etapy záchrany zámku v lipové STAV PŘED ZAPOČETÍM SANAČNÍCH PRACÍ A PO JEJICH UKONČENÍ ČERVENEC ZÁŘÍ 2013 ČÁST 1. STŘEDNÍ A SEVEROVÝCHODNÍ KŘÍDLO - PŘÍZEMÍ Pohled na zámek

Více

Dokonalost v detailu Konstrukční detaily

Dokonalost v detailu Konstrukční detaily Dokonalost v detailu YTONG - kompletní stavební systém pro hrubou stavbu. Stropní dílec Nenosný překlad Tvárnice hladká Tvárnice hladká Plochý překlad Střešní dílec U-profil Příčkovka Věncovka Schodiště

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

PROJEKT PRO PROVEDENÍ STAVBY

PROJEKT PRO PROVEDENÍ STAVBY NÁZEV STAVBY: KANCELÁŘSKÉ PROSTORY V PODKROVÍ MÍSTO STAVBY: SEDLÁČKOVA 13, PLZEŇ Podklad pro výkaz výměr: PROJEKT PRO PROVEDENÍ STAVBY VÝKAZ VÝMĚR datum: 20.7.2014 Stavba: 0,00 Část: Poznámky Poznámky

Více

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž G. POROTHERM STROP 1. Skladování a doprava Při manipulaci a skladování je třeba zavěšovat, resp. podkládat stropní nosníky ve vzdálenosti max. 500 mm od konců nosníků dřevěnými proklady o rozměru nejméně

Více

Seznam příloh. Druhé nádvoří Fasády obvodové Statický výpočet

Seznam příloh. Druhé nádvoří Fasády obvodové Statický výpočet Seznam příloh D.1.2/0 D.1.2/1 D.1.2/2 D.1.2/3 D.1.2/4 D.1.2/5 D.1.2/6 D.1.2/7 D.1.2/8 D.1.2/9 D.1.2/10 Průvodní zpráva Sanace zdiva Založení Konstrukce 2.PP Konstrukce 1.PP Konstrukce 1.NP Konstrukce 2.NP

Více

Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu gotického klenebního žebra s. 1

Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu gotického klenebního žebra s. 1 Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu gotického klenebního žebra s. 1 VĚC Lokalita / Okres Plasy Areál / Část areálu Klášter Adresa Objekt / Část objektu Fragment gotického klenebního žebra

Více

D1: SO Architektonické a stavebně technické řešení TECHNICKÁ ZPRÁVA

D1: SO Architektonické a stavebně technické řešení TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah dokumentace: A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA C. SITUACE STAVBY D. DOKUMENTACE OBJEKTŮ A TECHNICKÝCH A TECHNOLOGICKÝCH ZAŘÍZENÍ E. DOKLADOVÁ ČÁST 1) Stavební objekty SO DEMOLICE OBJEKTU

Více

Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ)

Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ) Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ) WWW:

Více

, , , , , ,00. m3 1, ,00 910, , , , , , ,56

, , , , , ,00. m3 1, ,00 910, , , , , , ,56 3436 4 3436 7 7679955 7 obezdění klinkrem v m původní komín nový komín v 4,5 m -8,6 Zdivo komínů a ventilací z cihel plných Klinker dl 9 mm pevnosti P 6 na MVC včetně spárování m3,675,45*,75*,675 Prefabrikovaná

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 6/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Budovy jsou členění na trakty - prostorové části budovy vymezené dvěma vzájemně následnými vertikálními rovinami, procházejícími geometrickými

Více

STUDIE RODINNÝCH DOMŮ A ZÁZEMÍ CHOLUPICE, K DÝMAČI

STUDIE RODINNÝCH DOMŮ A ZÁZEMÍ CHOLUPICE, K DÝMAČI STUDIE RODINNÝCH DOMŮ A ZÁZEMÍ CHOLUPICE, K DÝMAČI Investor: Ing. Jan Průcha (zástupce společenství investorů) CS architects Ing. Petra Brzobohatá (petra.brzobohata@centrum.cz; 00420 604 723 762) Ing.

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Pozemní stavitelství Adresa.: Střední průmyslová

Více

PLÁŠTĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

PLÁŠTĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 3. ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY NOSNÉ KONSTRUKCE STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl

Více

NOVOSTAVBA 10-TI ŘADOVÝCH RODINNÝCH DOMŮ

NOVOSTAVBA 10-TI ŘADOVÝCH RODINNÝCH DOMŮ A: PRŮVODNÍ ZPRÁVA Identifikační údaje: Název stavby: Místo stavby: Stupeň: Stavebník: NOVOSTAVBA 10-TI ŘADOVÝCH RODINNÝCH DOMŮ Lokalita Buková, Kanice, Brno venkov parc. č. 425/182 až 425/186, 425/200

Více

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I.

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. NOSNÉ STĚNY SLOUPY A PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné stěny lomové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo řádkové zdivo haklíkové zdivo haklíkov kové zdivo lomové zdivo lomové

Více

Želenice. Kostel sv. Jakuba Většího

Želenice. Kostel sv. Jakuba Většího Želenice Kostel sv. Jakuba Většího Rozbor: Po první prohlídce objektu kostela sv. Jakuba Většího můžeme konstatovat, že se jedná o objekt vysoké historické hodnoty jak ve smyslu stavebního vývoje, tak

Více