SOCIÁLNÍ PRÁCE A LIDSKÁ PRÁVA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SOCIÁLNÍ PRÁCE A LIDSKÁ PRÁVA"

Transkript

1 JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Katedra supervize a odborné praxe Studijní opora předmětu SOCIÁLNÍ PRÁCE A LIDSKÁ PRÁVA oboru Sociální práce ve veřejné správě KS a CŽV Mgr.Petra Vojtová,Ph.D. České Budějovice 2007

2 Anotace předmětu: V předmětu Sociální práce a lidská práva se prolíná vzájemnost obou oborů pro přípravu kompetencí budoucího sociálního pracovníka. V oblasti lidských práv je zde poukázáno hlavně na hodnoty lidských práv jako takových pro jedince a celou společnost. Lidská a občanská práva tvoří základní kameny v otevřené demokratické společnosti a jejich znalost s respektováním přispívají k zlepšení jak kvality života jedinců ve společnosti, tak zlepšení vztahů rozmanitých sociálně kulturních jedinců i skupin. Otvírají cestu k porozumění a k efektivní komunikaci. Obsahové zaměření: 1. Vzdělávání a učení lidských práv pro pracovníka v sociální oblasti. Úvod k oblasti základních hodnot lidských práv, historický exkurz lidských práv. 2. Základní mezinárodní a vnitrostátní dokumenty základních lidských práv. 3. Vztah lidských práv k sociální práci. 4. Mezinárodní instituce chránící lidská práva. 5. Generická témata: chudoba, diskriminace, předsudky. 6. Ochrana zranitelných skupin: př. ženy, menšiny, senioři, klienti, uprchlíci. 7. Multikulturní společnost, lidská práva a tolerance. 8. Ochrana práv dětí. 1. Vzdělávání a učení lidských práv pro pracovníka v sociální oblasti.

3 Úvod k oblasti základních hodnot lidských práv, historický exkurz lidských práv. Proč jste si zvolili právě tento předmět? Myslíte, že vám znalost lidských práv usnadní život ve společnosti? Dovedete své znalosti předat dál a obohatit i ostatní? A jakým způsobem? Proč potřebuje sociální pracovník pro svou práci získat ty správné kompetence? A co to jsou kompetence v oblasti sociální práce a lidských práv? Kompetence zahrnují znalosti, dovednosti a postoje. Znalosti: V tomto okruhu témat představuje znalost především těchto dokumentů: Všeobecná deklarace lidských práv, Úmluva o právech dítěte, Listina základních práv a svobod Ústavy České republiky. Dovednosti: Dovednost je sebereflexe, soustředěného výzkumu či studia dokumentů, reality, sbírání informací, jejich zpracování, hodnocení, sebehodnocení. Dovednost komunikovat, řešit konflikty, samostatně se vyjadřovat k problémům a přitom respektovat názor druhého, dovednost koexistence s různými lidmi. Dovednost rozeznávat priority řešení, jednat s institucemi, úřady a poctivě se prosadit na trhu práce. Dovednost týmové práce a života ve skupině (rodina, třída, pracovní skupina, studijní skupina). 1 Postoje: 1 Bílek, P., Chržová, J., Ondáčková, J., Zoubek, V.: Výchova a vzdělávání v oblasti lidských práv. Praha 2002., s. 39.

4 Postoje představují širokou kategorii vnímání jedince sebe sama, společnosti a světa. Patří sem postoje k sobě, rodině, společnosti, životu, vzdělávání, práci, životnímu stylu, víře, morálce, etice, filozofii, Bohu, atd. Co patří k základním hodnotám lidských práv? Ke každé hodnotě uveďte min. 3 příklady. Základní hodnoty lidských práv: Univerzalita Život Svoboda Rovnost Spravedlnost Důstojnost Mír Vztahy mezi přírodou a lidstvem A jaké znáte další hodnoty lidských práv? Víte něco o historii lidských práv? Znáte některé mezníky ve vývoji lidských práv? Zde jsou uvedeny některé mezníky, které významně přispěly k vývoji lidských práv a svobod. 1) Biblické desatero 2) Chammurapiho zákoník 3) Zákony 12 desek 4) Magna Charta Libertatum 7) Francouzská deklarace lidských práv a svobod. 8) Filozofové, politici, umělci a další. (Znáte některé?) Anděl, P.: Jak se dostat na práva. 6. vyd. Praha, Grada, Tomeš, I.: Sociální politika. Teorie a mezinárodní zkušenost. Praha: Socioklub, Základní mezinárodní a vnitrostátní dokumenty základních lidských

5 práv. Odpovězte na následující otázku. Jaké znáte základní mezinárodní dokumenty, týkající se ochrany lidských práv? Univerzálnost lidských práv se reflektuje ve Všeobecně deklaraci lidských práv, která byla přijata Valným shromážděním Organizace spojených národů dne Od té doby je prosincové datum spojeno s oslavou lidských práv. Tento dokument je považován za základní apel k vedení všech ve společnosti k respektu lidských práv a svobod každého, k nimž patří právo na život a svobody, osobní bezpečnost, důstojnost, rovnost a další. Přestože je tento prostředek považován jako nejdůležitější pramen mezinárodního práva, samotný název nám napovídá, že se jedná o dokument deklaratorní, tedy nemá právně závazný charakter pro členské státy OSN. Ratifikační charakter získaly posléze dva následující dokumenty Organizace spojených národů, a to Mezinárodní pak o občanských a politických právech a Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech z roku 1966, které oba přijala tehdejší Česká republika již v sedmdesátých letech minulého století. V Mezinárodním paktu o občanských a politických právech je zdůrazněno především právo na život, svobodu a bezpečnost (čl. 6 a 9), zákaz mučení nebo krutého, nelidského či ponižujícího zacházení nebo trestání (čl. 7), zákaz otroctví (čl. 8), svoboda pohybu a pobytu (čl. 12), právo na spravedlivý proces (čl. 14), svoboda myšlení a náboženství (čl. 18), svoboda vyjadřování (čl. 19), shromažďování a sdružování (čl. 21 a 22), ochrana rodiny (čl. 23), zákaz dětské diskriminace (čl. 24), rovnost a užívání své kultury (čl. 26 a 27), atd. V Mezinárodním paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech jsou zdůrazněna práva na práci (čl. 6), na uspokojivé a spravedlivé pracovní podmínky (čl. 7), právo na sociální zabezpečení (čl. 9), právo na ochranu a pomoc rodině, která je přirozenou a základní jednotkou ve společnosti (čl. 10), právo na přiměřenou životní úroveň (čl. 11), na dosažení nejvýše dosažitelné úrovně fyzického a duševního zdraví (čl. 12), právo na vzdělávání a toleranci (čl. 13), účast kulturního a tvůrčího života (čl. 15), atd. Jaké znáte další mezinárodní dokumenty týkající se ochrany práv a svobod? Jaký důležitý český dokument obsahuje výčet základních práv a svobod? 3. Vztah lidských práv k sociální práci.

6 Kdo tvoří sociální prostředí? Jaké znáte úrovně sociálního prostředí z hlediska sociálně ekologického modelu? Jakou úlohu mají standardy kvality sociálních služeb? Proč má sociální pracovník znát svá a klientova práva? Př. sociálně ekologického modelu 2. Makrosystém: víra, média, svět, věda, doprava, umění, kultura, nadnárodní org., atd. Mezosystém: př. škola, práce, organizace poskytující služby, atd. Mikrosystém př. rodina, přátelé, atd. Co je sociální práce? Co znamená sociální politika? Tomeš, I. Sociální politika. Teorie a mezinárodní zkušenost. Praha: Socioklub, Matoušek, O.: Základy sociální práce. Praha: Portál, Matoušek, O.: Teorie a metody sociální práce. Praha: Portál, Mezinárodní instituce chránící lidská práva. 2 Kovařík, J.: Sociálně ekologický model a fenomenologická tradice. Matoušek, O.: a kol. Základy sociální práce. Praha, Portál, s. 248 až 251.

7 Odpovězte na následující otázku. Znáte některé mezinárodní organizace zabývající se ochranou lidských práv a svobod? Organizace spojených národů. Zákládajícím dokumentem Organizace spojených národů (dále i OSN) je Charta Organizace spojených národů, stanovující práva o povinnosti členských států OSN. V dokumentu jsou zdůrazněny principy mezinárodních vztahů a spolupráce s cílem zajistit záruky lidských práv pro všechny. Znáte některé mezinárodní agentury OSN? UNESCO, WHO, ILO, UNICEF, UNHCR, OHCHR Co se skrývá pod těmito zkratkami a jaké cíle mají jednotlivé agentury OSN? Rada Evropy. Česká republika se stala členem Rady Evropy v roce 1993 a zároveň se stala sukcesorem základního dokumentu Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod z roku V Úmluvě je garantováno např. právo na respektování lidských práv (čl. 1), právo na život (čl. 2), právo na svobodu a osobní bezpečnost (čl. 5), právo na spravedlivý proces v občanské a trestní oblasti (čl. 6), právo na respektování soukromého a rodinného života, obydlí a korespondence (čl. 8), svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání (čl. 9), svoboda projevu (čl. 10), právo uzavřít manželství (čl. 12), zákaz diskriminace (čl. 14), atd. Další dokumenty Rady Evropy: Evropská sociální charta, 1961 Revidovaná sociální charta, Obhajoba lidských práv.

8 Odpovězte na následující otázku. Víte, k jakým mezinárodním organizacím patří tyto soudy? Zkuste si spojit správné dvojice. Mezinárodní soud pro lidská práva. Evropský soud pro lidská práva. Evropský soudní dvůr. Rada Evropy, Štrasburk. Evropská unie, Lucemburk. OSN, Haag. Co víte o Evropské unii? Jmenujte hlavní pilíře EU? Tomeš, I., Koldinská, K.: Sociální právo Evropské unie. Praha: C.H. Beck, Šišková, T.: Dimenze ochrany lidských práv v EU. Praha, ASPI, Generická témata: chudoba, diskriminace, předsudky. Chudoba či sociální gradient. Co je to chudoba a jaké jsou faktory chudoby? Co je tzv. absolutní chudoba? Co je tzv. relativní chudoba? Tomeš, I. : Sociální politika. Teorie a mezinárodní zkušenost. Praha: Socioklub, Diskriminace.

9 Odpovězte tyto otázky. Co to je diskriminace? Jak vzniká diskriminace? Jaké činitelé podporují diskriminaci? Jaké faktory naopak diskriminaci eliminují? Jaké formy diskriminace znáte? Šišková, T. : Menšiny a migranti v České republice. Praha: Portál, Šišková, T.: Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál, Předsudky. Co je to stereotyp? Zamyslete se, zda máte předsudky vůči někomu a proč? Jakým způsobem je možné eliminovat předsudky? Předsudky jsou druhem postoje, zakládající sklon k negativnímu jednání vůči objektu předsudku. 3 Obecně je možné říci, že postoje determinují způsob jednání, resp. jsou konzistentní se způsoby jednání, pokud to situace dovoluje. 4 Průcha, J.: Interkulturní psychologie. Sociopsychologické zkoumání kultur, etnik, ras a národů. Praha: Portál, Hayes, N. : Základy sociální psychologie. Praha: Portál, Ochrana zranitelných skupin: př. ženy, menšiny, senioři, uprchlíci. 3 Buryánek, J. : Práce s předsudky a stereotypy. In Buryánek, J. (ed.) Interkulturní vzdělávání II. Doplněk k publikaci interkulturní vzdělávání nejen pro středoškolské pedagogy. Praha: Člověk v tísni, o.p.s., 2005, s Nakonečný, M.: Sociální psychologie. Praha: Academia, 1999, s. 132.

10 Proč zrovna tyto skupiny osob patří mezi zranitelné? Které další skupiny můžete zařadit k této kategorii? Myslíte si, že někteří z těchto skupin potřebují zvláštní ochranu? Pokud ano, tak proč? Znáte některé mezinárodní dokumenty chránící tyto skupiny? Ženy. Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen. ODN, Opční protokol k Úmluvě o odstranění všech forem diskriminace žen. OSN, Úmluva o politických právech žen. OSN, Menšiny. Dokumenty chránící lidská práva: Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace. OSN, Rámcová úmluva o ochraně národnostních menšin. RE, Evropská charta regionálních či menšinových jazyků. RE, Zákon o právech příslušníků národnostních menšin. ČR, Senioři. Posledním stěžejním dokumentem OSN týkající se seniorů jsou závěry II. světového shromáždění o stárnutí v Madridu ze dne , které vytyčují mezinárodní plán přípravy péče o stárnoucí populaci. Na tuto událost navazuje usnesení vlády ČR ze dne č. 485 s názvem Národní program přípravy na stárnutí v období Matoušek, O.: Sociální práce v praxi, Praha, Portál 2005 Vojtová, P. : Disertační práce na téma Problematika multikulturní výchovy v reflexi základních lidských práv Romů. ZSF, JU v Č.B., (webový portál vlády a zde jednotlivé rady pro specifické sociokulturní skupiny) (středisko uprchlických zařízení) 7. Multikulturní společnost, lidská práva a tolerance. 5 Stojanová, J.: Ochrana práv seniorů. viz.

11 Co je to kultura? Jaké názorové proudy multikulturalismu znáte? Proč se mluví o multikulturní společnosti? Myslíte si, že Česká republika je multikulturní společností? Jsme všichni stejní? Kultura Kultura prostupuje snad veškerými činnostmi, které jsou produktem člověka a společnosti, ze které pocházíme. Jane Goodall obsáhla jednotlivé oblasti kultury, kam náleží normy, hodnoty, artefakty, symbolika, historie, umění, společenské a světové vztahy. Mezinárodní instituce zabývající se vzděláváním a kulturním bohatstvím doplňuje definici o diversitu v oblasti duchovní, materiální, intelektuálně-emoční, tradici a víru a životní styl, jež jsou charakteristické pro určitou společnost či sociální skupinu. Johan Gottfried Herder chápe kulturu jako nárůst humanity a sebeutváření člověka, kde významnou roli hraje tradice, jež je fixována zejména schopností symbolické komunikace. Projevuje se předáváním a tvůrčím zpracováním dosažených výsledků. Obsahově kultura zahrnuje komplexně veškeré oblasti našeho bytí: otázky týkající se lidských práv, vzdělávání, náboženství, identity, sociální soudržnosti, rozvoje osobního, společenského a ekonomického. Důležitým faktorem pro pochopení rozdílných kultur je bezpochyby tolerance, dialog a spolupráce v takovém prostředí, jež umožní vzájemnou důvěru a porozumění se zachováním a rozvojem mezinárodního míru a bezpečí. Kulturní respekt posiluje solidaritu založenou na rozpoznání kulturní diversity, uvědomění si jedinečnosti lidstva. 6 Zamyslete se nad tím, zda rozumíte těmto pojmům? 6 Vojtová, P.: Disertační práce na téma Problematika multikulturní výchovy v reflexi základních lidských práv Romů. ZSF, JU v ČB, 2006, s. 43 až 44.

12 etnocentrismus, sociální stratifikace, etnikum, asimilace, akulturace, enkulturace, integrace. Názorové proudy multikulturalismu: 1. Konzervativní multikulturalismus 2. Kritický multikulturalismus 3. Pluralistický multikulturalismus 4. Liberální multikulturalismus. 5. Esenciální multikulturalismus. Barša, P.: Politická teorie multikulturalismu. Brno: CDK, Průcha, J.: Multikulturní výchova. Teorie praxe výzkum. Praha: ISV, Vojtová, P.: Disertační práce na téma Problematika multikulturní výchovy v reflexi základních lidských práv Romů. ZSF, JU v ČB, s. 44 až cz 8. Ochrana práv dítěte

13 Znáte některý mezinárodní dokument chránící lidská práva dětí? Mezinárodní dokumenty chránící práva dětí. Ženevská deklarace práv dítěte, r Deklarace práv dítěte, r Evropská úmluva o výkonu práv dětí, r Úmluva o právech dítěte, r Ke kterému z těchto dokumentů se váží principy 3 P, tj. protection, provision a participation? Úmluva o právech dítěte je charakteristická tím, že dimenzuje ochranu práv dítěte do tzv. Principu tří P, který se odráží v těchto směrech: Provision, Protection a Participation. Požadavek na dodržování těchto principů celou společností má umožnit příznivou kvalitu prožití dětského vývoje prostřednictvím: Provision či zabezpečení přežití a rozvoje zahrnuje soubor práv vedoucí k blahu, zájmu, zdraví a prospěchu dětí, př. čl. 24 právo na zajištění základní a preventivní péče o dítě a budoucí matky. Patří sem dále právo na sociální zabezpečení (čl. 26), zajištění životní úrovně pro oblast tělesného, duševního, duchovního, mravního a sociálního rozvoje (čl. 27), právo na povinné, bezplatné základní vzdělávání (čl. 28), zajištění práv užívání vlastní kultury, jazyka a svého náboženství (čl. 30), právo na volný čas, rekreace a kulturní činnost (čl. 31), atd.; Protection či ochrana dítěte např. před ohrožením a zvlášť nepříznivými situacemi (čl. 11, 19, 20), dále právo na ochranu před dětskou prací (čl. 32), ochrana před všemi formami zneužívání a vykořisťování (čl. 33, 34, 35, 36, 37), ochrana dětí v ozbrojených konfliktech (čl. 38), právo na ochranu uprchlických dětí (čl. 22); Participation či účast na životě ve společnosti, ke kterému patří respektování názoru dítěte (čl. 12), svoboda projevu (čl. 13), svoboda myšlení, svědomí a náboženství (čl. 14.),

14 právo stýkat se s jinými dětmi a zapojovat se do jejich sdružení (čl. 15), atd. 7 Úmluva má celkem 54 článků a doporučuji se s tímto dokumentem blíže seznámit. Kdy Česká republika ratifikovala Úmluvu o právech dítěte? Jaká mezinárodní organizace tento dokument vyhlásila? Dunovský, J. a kol.: Sociální pediatrie. Praha: Grada, viz Úmluva o právech dítěte, 1989.

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk a právo Cílová skupina 1. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je zaměřen na Úmluvu o právech dítěte. Má podobu pracovního listu. V jednotlivých

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T4b) Vztah mezinárodního humanitárního práva a mezinárodního práva lidských práv Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

1924 Ženevská deklarace práv dítěte

1924 Ženevská deklarace práv dítěte MSSP 1. ROČNÍK 1924 Ženevská deklarace práv dítěte 1959 Deklarace práv dítěte přijatá Valným shromážděním Organizace Spojených národů 20.11.1989 v New Yorku přijata Úmluva o právech dítěte 30.9.1990 podepsána

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Metody sociální práce. PhDr. Jana Novotná

Metody sociální práce. PhDr. Jana Novotná Metody sociální práce 6 PhDr. Jana Novotná Etika pojem odvozen od řeckého slova ethos, což je mrav, zvyk, nebo obyčej etika se zabývá správným, nebo obvyklým chováním a jednáním v lidské společnosti Vývoj

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA POSILOVÁNÍ STEREOTYPŮ NEBO OSOBNOSTNÍ ROZVOJ?

MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA POSILOVÁNÍ STEREOTYPŮ NEBO OSOBNOSTNÍ ROZVOJ? MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA POSILOVÁNÍ STEREOTYPŮ NEBO OSOBNOSTNÍ ROZVOJ? Jana Havlíčková 10. 12. 2013 Co se mi vybaví pod pojmem MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA? Definice edukační činnost zaměřená na to, aby učila lidi

Více

3.3. Začlenění průřezových témat

3.3. Začlenění průřezových témat 1.3. morál ní 1.2. sociální 1.1. osobnostní 3.3. Začlenění průřezových témat Průřezová témata reprezentují ve Školním vzdělávacím programu v souladu s RVP ZV okruhy aktuálních problémů současného světa.

Více

Multikulturní ošetřovatelství 1

Multikulturní ošetřovatelství 1 Multikulturní ošetřovatelství 1 Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 1 Cíle předmětu Cílem předmětu je porozumět pojmům etnicita, kultura, duchovno, víra, náboženství, poznat základní charakteristiky

Více

Úmluva o právech dětí

Úmluva o právech dětí Úmluva o právech dětí Teologická etika 2 Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Hlavní struktura: 1. Historický vývoj práv dítěte 2. Práva dítěte jako součást společných lidsko-právních dokumentů 3. Specifická

Více

A B C D E F. Člověk v rytmu času - cyklus přírody ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI. Rodina, typy rodiny, příbuzenské vztahy rovné postavení mužů a žen

A B C D E F. Člověk v rytmu času - cyklus přírody ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI. Rodina, typy rodiny, příbuzenské vztahy rovné postavení mužů a žen A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy Učivo Průřezová témata mezipředmětové vztahy Evaluace

Více

Očekávané výstupy ZV RVP Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby. rodina o místo návratů o problémy rodinného života

Očekávané výstupy ZV RVP Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby. rodina o místo návratů o problémy rodinného života Ročník: Prima RODINNÝ ŽIVOT nahrazuje agresivní a pasivní chování chováním asertivním, neagresivním způsobem s porozuměním pro potřeby druhých a přiměřeně situaci identifikuje se s pozitivními prosociálními

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Všeobecná deklarace lidských práv

Všeobecná deklarace lidských práv Všeobecná deklarace lidských práv New York, 10. 12. 1948 Preambule U vědomí toho, že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv všech členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy Učivo Průřezová témata mezipředmětové vztahy Evaluace

Více

CHARTA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE

CHARTA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE CHARTA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE PREAMBULE Uzavřením svazku, který je stále pevnější, evropské národy projevily vůli sdílet pokojnou budoucnost založenou na společných hodnotách. Unie vědoma si svého

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 8. BÍRKO OSV-III.

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 8. BÍRKO OSV-III. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Uvede seznam institucí a organizací, ke kterým se může člověk

Více

Člověk a příroda - Zeměpis 7.ročník

Člověk a příroda - Zeměpis 7.ročník rozlišuje zásadní přírodní a společenské atributy jako kritéria pro vymezení, ohraničení a lokalizaci regionů světa lokalizuje na mapách světadíly, oceány a makroregiony světa podle zvolených kritérií,

Více

- rozumí křesťanským symbolům, se kterými se setkává v kultuře a umění

- rozumí křesťanským symbolům, se kterými se setkává v kultuře a umění Nepovinný předmět 5.26 VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: NÁBOŽENSTVÍ OBSAHOVÉ, ČASOVÉ A ORGANIZAČNÍ VYMEZENÍ Charakteristika vyučovacího předmětu: Předmět náboženství rozvíjí a podporuje základní předpoklady křesťanského

Více

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK, Dubí 1 Listina je Základním souborem práv člověka v měřítku českého

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice. 1., 2. i 3. období

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice. 1., 2. i 3. období UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období: Počet hodin ročník: 33 Učební texty: Náboženství 1., 2. i 3. období 1 1., 2. i 3. období A) Cíle a charakteristika náboženství

Více

OČEKÁVANÉ VÝSTUPY. Místo, kde žijeme

OČEKÁVANÉ VÝSTUPY. Místo, kde žijeme skutečností. kulturnímu a tolerantnímu chování a jednání. Samostatné a sebevědomé vystupování a jednání, k efektivní, bezproblémové a bezkonfliktní komunikaci. vztahu k sobě i okolnímu prostředí. Seznamuje

Více

Všeobecná deklarace lidských práv

Všeobecná deklarace lidských práv Všeobecná deklarace lidských práv Přijatá a vyhlášená Valným shromážděním v rezoluci 217 A (III) dne 10. prosince 1948 (původní text Organizace spojených národů) Dne 10. prosince 1948 Valné shromáždění

Více

OBČANSKÁ VÝCHOVA (6. -9. ročník)

OBČANSKÁ VÝCHOVA (6. -9. ročník) OBČANSKÁ VÝCHOVA (6. -9. ročník) Charakteristika předmětu Učební plán je přizpůsoben jednohodinové týdenní dotaci. Občanská výchova seznamuje žáky s poznatky, které jim mohou pomoci vytvořit si povědomí

Více

že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti a míru ve světě,

že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti a míru ve světě, VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH LIDSKÝCH PRÁV Úvod U vědomí toho, že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti a míru ve světě, že

Více

1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní podmínky

1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní podmínky Monika Matysová 1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní podmínky Odstranit diskriminaci na základě státní příslušnosti

Více

RÁMCOVÁ ÚMLUVA NA OCHRANU NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN

RÁMCOVÁ ÚMLUVA NA OCHRANU NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN RÁMCOVÁ ÚMLUVA NA OCHRANU NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN COUNCIL OF EUROPE CONSEIL DE L EUROPE Co je to Rámcová úmluva na ochranu národnostních menšin? Rámcová úmluva, která vstoupila v platnost 1. února 1998, je

Více

Všeobecná deklarace lidských práv

Všeobecná deklarace lidských práv Všeobecná deklarace lidských práv Úvod U vědomí toho, že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti a míru ve světě, že zneuznání

Více

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA HUMANITÁRNÍHO T- 8 ASPEKTY VÁLEČNÉHO PRÁVA A OCHRANY ZÁKLADNÍCH LIDSKÝCH PRÁV.

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA HUMANITÁRNÍHO T- 8 ASPEKTY VÁLEČNÉHO PRÁVA A OCHRANY ZÁKLADNÍCH LIDSKÝCH PRÁV. AKTUÁLNÍ PROBLÉMY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA HUMANITÁRNÍHO T- 8 ASPEKTY VÁLEČNÉHO PRÁVA A OCHRANY ZÁKLADNÍCH LIDSKÝCH PRÁV. LEOPOLD SKORUŠA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání

Více

Práva lidí s mentálním postižením. JUDr. Dana Kořínková QUIP Společnost pro změnu www.quipcz.cz

Práva lidí s mentálním postižením. JUDr. Dana Kořínková QUIP Společnost pro změnu www.quipcz.cz Práva lidí s mentálním postižením JUDr. Dana Kořínková QUIP Společnost pro změnu www.quipcz.cz Ochrana práv uživatelů sociálních služeb Právní základ zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách 2 aspekty

Více

Témata prevence ve výuce a konkrétní programy plánované pro šk. rok 2016/17 1. ročník

Témata prevence ve výuce a konkrétní programy plánované pro šk. rok 2016/17 1. ročník Témata prevence ve výuce a konkrétní programy plánované pro šk. rok 2016/17 1. ročník ČS - bezpečně do školy - ochrana člověka ( telefonní čísla) ČJ - když se dítě ztratí, jak se má chovat - kamarádství,

Více

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/389 LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/02) 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/391 Evropský parlament, Rada a Komise slavnostně vyhlašují

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

Výbor pro zahraniční věci

Výbor pro zahraniční věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro zahraniční věci 30. 4. 2013 2013/2082(INI) NÁVRH ZPRÁVY s návrhem doporučení Evropského parlamentu Radě k návrhu pokynů EU na podporu a ochranu svobody náboženského

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

úmluva o právech dítěte

úmluva o právech dítěte úmluva o právech dítěte Valné shromáždění Organizace spojených národů přijalo dne 20. listopadu 1989 text úmluvy 0 právech dítěte. Tato konvence, obsahující obecně schválenou globální koncepci dětských

Více

USNESENÍ RADY. ze dne 26. června 1997. o nezletilých osobách bez doprovodu, které jsou státními příslušníky třetích zemí (97/C 221/03)

USNESENÍ RADY. ze dne 26. června 1997. o nezletilých osobách bez doprovodu, které jsou státními příslušníky třetích zemí (97/C 221/03) USNESENÍ RADY ze dne 26. června 1997 o nezletilých osobách bez doprovodu, které jsou státními příslušníky třetích zemí (97/C 221/03) RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o Evropské unii, a zejména

Více

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc.

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. 11. 5. 2016 Spolupráce mezi státy v oblasti trestního práva je podmíněna především ohledy na zásadu suverenity. Suverenita je vlastnost státní moci, její nezávislost

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Ochrana základních práv a svobod. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Ochrana základních práv a svobod. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ÚSTAVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Základní ideové zdroje nutnost ochrany vyplývá z podstaty demokratického státu Listina základních práv a svobod liberalistická a individualistická

Více

Sociálně právní ochrana dětí. Úvod do sociální práce ZS 2012

Sociálně právní ochrana dětí. Úvod do sociální práce ZS 2012 Sociálně právní ochrana dětí Úvod do sociální práce ZS 2012 Ochrana práv dětí Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé

Více

Člověk a společnost - Občanská výchova 7.ročník

Člověk a společnost - Občanská výchova 7.ročník Naše škola posoudí a na příkladech doloží přínos spolupráce lidí při řešení konkrétních úkolů a dosahování některých cílů ve škole objasní potřebu tolerance ve společnosti, respektuje odlišné názory, způsoby

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 3. 9. 2012 2011/0431(APP) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady, kterým se stanovuje víceletý rámec pro Agenturu

Více

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI CRI(96)43 Version tchèque Czech version EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 1 POTÍRÁNÍ RASISMU, XENOFOBIE, ANTISEMITISMU A JINÉ NESNÁŠENLIVOSTI PŘIJATO

Více

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Etická výchova A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Etická výchova je volitelným předmětem, který je realizován v rozsahu dvou

Více

Závazek, spolupráce a kompromis

Závazek, spolupráce a kompromis Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Závazek, spolupráce a kompromis Aneb jak vznikla úmluva o právech osob se zdravotním postižením Camille Latimier Praha, 17.3.2012

Více

Výkladová prezentace k tématu Listina základních práv a svobod

Výkladová prezentace k tématu Listina základních práv a svobod Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0025/37. Pozměňovací návrh. Jörg Meuthen, Sophie Montel za skupinu EFDD

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0025/37. Pozměňovací návrh. Jörg Meuthen, Sophie Montel za skupinu EFDD 21.2.2018 A8-0025/37 37 Jörg Meuthen, Sophie Montel Bod 17 a (nový) 17a. naléhavě žádá, aby žádosti o azyl byly předkládány na velvyslanectvích členských států EU v zemích původu žadatelů o azyl a vyřizovány

Více

Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením

Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením Neslyšící s nadějí 2014 1) Historie 2) Světová federace neslyšících 3) Obsah Úmluvy 4) Česká republika

Více

Vím, co smím a musím?

Vím, co smím a musím? Vím, co smím a musím? Svoboda a odpovědnost jsou dvě strany téže mince. Václav Havel Celoroční školní projekt Školní rok 2012/2013 Zpracovala: Mgr. Sláva Cingelová Dítě, které je milováno, je schopno lásky

Více

Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI

Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI Charakteristika předmětu: EVROPSKÉ SOUVISLOSTI v nižším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Předmět evropské souvislosti plně integruje průřezové

Více

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Název materiálu:vy_32_inovace_03.02 Téma sady: Listina základních práv a svobod Ročník: Nástavbové

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T5a) Postavení a úloha Mezinárodního výboru Červeného kříže, Červeného půlměsíce a jiných mezinárodních organizací Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Obsah. Obecná část. Slovo o autorech... XIII Seznam zkratek... XV Předmluva... XIX Úvod... XXI

Obsah. Obecná část. Slovo o autorech... XIII Seznam zkratek... XV Předmluva... XIX Úvod... XXI Obsah Slovo o autorech.... XIII Seznam zkratek... XV Předmluva... XIX Úvod... XXI Obecná část 1 Sociální práva a jejich zakotvení v mezinárodním právu.... 3 1.1 Ochrana sociálních práv ze strany mezinárodních

Více

Základy práva, 15. listopadu 2016

Základy práva, 15. listopadu 2016 lidská lidská Univerzita Karlova Evangelická teologická fakulta Základy, 15. listopadu 2016 Pojem mezinárodního je soubor právních norem, které upravují vzájemné vztahy států a jiných subjektů mezinárodního

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením

Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Mgr. Stanislava Makovcová Základní informace Úmluva o právech osob se zdravotním postižením a její Opční protokol byla přijata Valným shromážděním OSN

Více

FILOZOFIE. Oddíl E učební osnovy VIII.10.B

FILOZOFIE. Oddíl E učební osnovy VIII.10.B FILOZOFIE Oddíl E učební osnovy VIII.10.B Charakteristika předmětu: FILOZOFIE ve vyšším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Předmět filozofie vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost (vzdělávací

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany Evropa pro občany Cílem programu Evropa pro občany (2007-2013) je přiblížit Evropskou unii občanům členských států a zároveň občany podpořit,

Více

Lidská práva. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2013

Lidská práva. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2013 Lidská práva Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2013 ANOTACE Kód DUMu: Číslo projektu: VY_6_INOVACE_2.ZSV.3 CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: říjen 2013 Ročník: 4. ročník střední zdravotnická škola

Více

DEKLARACE PRÁV ZVÍŘETE

DEKLARACE PRÁV ZVÍŘETE aktivita DEKLARACE PRÁV ZVÍŘETE ANOTACE: Aktivita vede žáky k zamyšlení nad tím, zda existují práva zvířat, která by měl člověk dodržovat. S využitím Všeobecné deklarace lidských práv a Úmluvy o právech

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

Problematika migrace v právu Evropské unie

Problematika migrace v právu Evropské unie Problematika migrace v právu Evropské unie Mgr. Ing. Petr Wawrosz, Ph.D. Vysoká škola finanční a správní; Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Evropská unie a

Více

Výchova k občanství. 3. období 9. ročník. Očekávané výstupy předmětu. Vyučovací předmět: Období ročník:

Výchova k občanství. 3. období 9. ročník. Očekávané výstupy předmětu. Vyučovací předmět: Období ročník: Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Výchova k občanství 3. období 9. ročník Janošková, D.: Občanská výchova - Rodinná výchova 7 (Fraus) Janošková, D.: Občanská výchova - Rodinná výchova 8 (Fraus)

Více

OBECNÉ ZÁSADY POLITIKY EVROPSKÉ UNIE VŮČI TŘETÍM ZEMÍM TÝKAJÍCÍ SE MUČENÍ A JINÉHO KRUTÉHO, NELIDSKÉHO ČI PONIŽUJÍCÍHO ZACHÁZENÍ NEBO TRESTÁNÍ

OBECNÉ ZÁSADY POLITIKY EVROPSKÉ UNIE VŮČI TŘETÍM ZEMÍM TÝKAJÍCÍ SE MUČENÍ A JINÉHO KRUTÉHO, NELIDSKÉHO ČI PONIŽUJÍCÍHO ZACHÁZENÍ NEBO TRESTÁNÍ OBECNÉ ZÁSADY POLITIKY EVROPSKÉ UNIE VŮČI TŘETÍM ZEMÍM TÝKAJÍCÍ SE MUČENÍ A JINÉHO KRUTÉHO, NELIDSKÉHO ČI PONIŽUJÍCÍHO ZACHÁZENÍ NEBO TRESTÁNÍ (Aktualizace obecných zásad) CÍL Účelem těchto zásad je poskytnout

Více

Problémy lidských práv v současné politice

Problémy lidských práv v současné politice Problémy lidských práv v v současn asné politice Lidská práva souhrn práv v a svobod, které jsou přisuzovány každé lidské bytosti důraz na studium lidských práv v je kladen předevp edevším m v demokratické

Více

7. Občanská výchova 81

7. Občanská výchova 81 7. Občanská výchova 81 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Vyučovací předmět: Občanská výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávací obor Občanská výchova

Více

Vzdělávací modul MK-01. Multikulturalismus. Šance pro Šluknovský výběžek. Autor: Mgr. Andrea Angelová. Klíčová aktivita č. 3.

Vzdělávací modul MK-01. Multikulturalismus. Šance pro Šluknovský výběžek. Autor: Mgr. Andrea Angelová. Klíčová aktivita č. 3. Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 3 Vzdělávací modul MK-01 Multikulturalismus Autor: Mgr. Andrea Angelová Varnsdorf 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek reg. č. CZ.1.07/3.1.00/37.0030

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Občanská výchova (ONV) Výchova k občanství, výchova ke zdraví Kvarta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy Formování naší

Více

Výbor stálých zástupců na zasedání konaném dne 2. května 2018 konstatoval, že nyní panuje ohledně výše uvedených závěrů jednomyslná shoda.

Výbor stálých zástupců na zasedání konaném dne 2. května 2018 konstatoval, že nyní panuje ohledně výše uvedených závěrů jednomyslná shoda. Rada Evropské unie Brusel 4. května 2018 (OR. en) 8301/18 POZNÁMKA Odesílatel: Výbor stálých zástupců (část I) Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Rada JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 7831/1/18

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. Pojem pracovního práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

PRACOVNÍ PRÁVO. Pojem pracovního práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. PRACOVNÍ PRÁVO Pojem pracovního práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Pracovní právo: Pojem pracovního práva 1) individuální pracovní právo (vztah zaměstnavatel zaměstnanec) 2) kolektivní

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo Marek Jukl INTER ARMA CARITAS Humanizace ozbrojeného konfliktu Důstojnost lidské bytosti musí být respektována v každé době. Bez jakékoli diskriminace musí být učiněno vše

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

Právo - soubor právních předpisů, norem a pravidel, kterými se organizuje život společnosti

Právo - soubor právních předpisů, norem a pravidel, kterými se organizuje život společnosti Otázka: Právo a jeho vývoj Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Kuba Vybíral Právo - soubor právních předpisů, norem a pravidel, kterými se organizuje život společnosti - dodržování předpisů je

Více

ZÁSADY DODRŽOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV

ZÁSADY DODRŽOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV ZÁSADY DODRŽOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV Všichni lidé se rodí svobodní a rovnoprávní, se stejnými právy. Jsou obdařeni rozumem a svědomím a musí se vzájemně chovat v duchu bratrství. Článek 1 Všeobecné deklarace

Více

GDPR a Pověřenec pro ochranu osobních údajů. JUDr. Jakub Morávek, Ph.D.

GDPR a Pověřenec pro ochranu osobních údajů. JUDr. Jakub Morávek, Ph.D. GDPR a Pověřenec pro ochranu osobních údajů JUDr. Jakub Morávek, Ph.D. Principiální základ Tvůrci naší Ústavy na sebe vzali odpovědnost vytvořit příznivé podmínky pro usilování o štěstí (...) Přiznali

Více

ČLOVĚK V KONFLIKTNÍCH SITUACÍCH

ČLOVĚK V KONFLIKTNÍCH SITUACÍCH VY_32_INOVACE_PSY_7 ČLOVĚK V KONFLIKTNÍCH SITUACÍCH Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období

Více

APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE okruhy k bakalářské zkoušce pro studijní obor Sociální pedagogika APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA

APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE okruhy k bakalářské zkoušce pro studijní obor Sociální pedagogika APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE okruhy k bakalářské zkoušce pro studijní obor Sociální pedagogika APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA 1. Pojetí výchovy jako základní pedagogické kategorie Funkce výchovy ve společnosti.

Více

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Státní závěrečná zkouška (magisterská) Psychosociální studia: sociální práce Tematické okruhy: 1. a) Vymezení sociální práce. Pojmy, cíle, metody,

Více

Objasní účel žákovské samosprávy, definuje a dodržuje naše škola normy školy, vysvětlí význam školního řádu.

Objasní účel žákovské samosprávy, definuje a dodržuje naše škola normy školy, vysvětlí význam školního řádu. Vyučovací předmět: Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby VDO 1 (demokracie ve škole) Výchova k občanství () Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Objasní účel žákovské samosprávy, definuje

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova k občanství se doplňují: 2. stupeň Ročník: sedmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova k občanství se doplňují: 2. stupeň Ročník: sedmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu - Pochopí důležitost výchovy a vlivu okolí a na vývoj jedince, rozlišuje záměrné a nezáměrné působení, vcítí se do života jiných kultur, etnických skupin. - Rozlišuje sociální skupiny podle různých hledisek,

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo Marek Jukl INTER ARMA CARITAS humanita a válka?? 2 humanita a válka?? Ano: mezinárodní humanitární právo Mezinárodní Červený kříž 3 Humanizace ozbrojeného konfliktu Důstojnost

Více

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI CRI(98)29 Version tchèque Czech version EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 3 POTÍRÁNÍ RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI SMĚŘUJÍCÍ VŮČI ROMŮM PŘIJATO 6 BŘEZEN

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 15.12.2009 KOM(2009)671 v konečném znění 2009/0179 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 15.12.2009 KOM(2009)671 v konečném znění 2009/0179 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY CS CS CS EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.12.2009 KOM(2009)671 v konečném znění 2009/0179 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY kterým se dočasně odnímá zvláštní pobídkový režim pro udržitelný rozvoj a řádnou správu

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2167(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2167(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro zahraniční věci 17. 12. 2013 2013/2167(INI) NÁVRH ZPRÁVY o zahraniční politice EU ve světě kulturních a náboženských rozdílů (2013/2167(INI)) Výbor pro zahraniční

Více

ETICKÝ KODEX SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY. 1. Etické zásady

ETICKÝ KODEX SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY. 1. Etické zásady ETICKÝ KODEX SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY 1. Etické zásady 1. 1. Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na

Více

Právo sociálního zabezpečení

Právo sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení Úvod, právní úprava Lidská práva, sociální práva Mezinárodní organizace a jejich dokumenty Evropské právo sociálního zabezpečení JUDr. Martin Šimák, Ph.D. Systém sociálního

Více

ENVIRONMENTALISTIKA GYM

ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA PRŮŘEZOVÉHO TÉMATU V době, kdy jsme svědky rychlého zhoršování stavu globálních životodárných systémů z hlediska podmínek udržitelného rozvoje,

Více

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech 8. Průřezová témata 1. Osobnostní a sociální A Osobnostní rozvoj rozvoj schopností poznávání sebepoznání a sebepojetí seberegulace a sebeorganizace 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník V předmětu

Více

Listina základních práv a svobod ČR Ročník 2. Datum tvorby 3.11.2013 Anotace

Listina základních práv a svobod ČR Ročník 2. Datum tvorby 3.11.2013 Anotace Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Mgr. Kateřina Proroková Základy společenských věd Listina základních práv a svobod ČR Ročník

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY Soc. ped. nauka o vztazích prostředí a výchovy Ústřední pojem: socializace (zavedl Durkheim) Východiska: sociální psychologie, sociologie

Více

Kam vedou hovory o kulturní rozmanitosti... ll

Kam vedou hovory o kulturní rozmanitosti... ll Obsah Kam vedou hovory o kulturní rozmanitosti....... ll Jeden svět nás a těch druhých... 12 Společenské vědy a politika na scéně... 14 Tolerance a hodnotová opora... 16 Obecné tendence a jejich rizika...

Více

Výchova k občanství - Prima

Výchova k občanství - Prima - Prima Výchova k občanství Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence sociální a personální Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke změně vzorových statutů pro poradní a pracovní orgány vlády

Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke změně vzorových statutů pro poradní a pracovní orgány vlády Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke změně vzorových statutů pro poradní a pracovní orgány vlády Na základě článku X. Jednacího řádu vlády zřizuje vláda své poradní orgány, které jsou

Více

VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH PRÁV. Všeobecná deklarace. lidských. práv. United Nations

VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH PRÁV. Všeobecná deklarace. lidských. práv. United Nations VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH PRÁV Všeobecná deklarace lidských práv United Nations 2015 United Nations Všechna práva vyhrazena celosvětově Ilustrace Yacine Ait Kaci (YAK) Ilustrované vydání Všeobecné deklarace

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Nový postup EU pro posílení právního státu CS CS Příloha I: Právní

Více

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Na oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) pracují sociální pracovníci a sociální kurátoři, kteří mají na starost děti a jejich rodiny. OSPOD sídlí na městském

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Člověk a zdraví Výchova ke zdraví. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti. Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět:

UČEBNÍ OSNOVY. Člověk a zdraví Výchova ke zdraví. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti. Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Výchova ke zdraví vede žáky k aktivnímu rozvoji a ochraně zdraví v propojení

Více

Vymezení obecné a zvláštní části mezinárodního práva veřejného

Vymezení obecné a zvláštní části mezinárodního práva veřejného Vymezení obecné a zvláštní části mezinárodního práva veřejného Mezinárodní právo veřejné (MPV) = soubor právních norem, které zajišťují mírovou existenci a plynulý vývoj mezinárodního společenství Obecná

Více