Partnerství pro rozvoj 2

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Partnerství pro rozvoj 2"

Transkript

1 Partnerství pro rozvoj 2 Délka aktivity: 90min Věk skupiny: Počet studentů: Zaměření na rozvojové cíle tisíciletí: 8 Vytvořit světové partnerství pro rozvoj Materiál/Vybavení: Cíle aktivity: Pochopit význam partnerství a spolupráce pro rozvoj a porozumět základním pojmům, které jsou s tím spojené. Poukázat na základní principy této spolupráce a na to, jak různé bariéry mohou tuto spolupráci limitovat. Výstup pro studenty SŠ: Studenti chápou význam partnerství mezi státy, všemi složkami společnosti a jednotlivci pro rozvoj a umějí vysvětlit základní pojmy, které jsou s tímto tématem spojené. Studenti také chápou základní principy partnerské spolupráce a to, jak tyto principy ovlivňují rozvoj. Popis aktivity krok za krokem: 1.Klady a zápory (15 min práce v týmu, 15 min prezentace, domácí příprava) Žáci dostanou následující texty na přečtení na doma (Příloha č.1) Všichni žáci mají za úkol přečíst si všechny texty jako přípravu na výuku a promyslet si doplňující otázky. TEXT A: Moskytiéry TEXT B: Hnutí Zeleného pásu (Green Belt Movemetn, GBM) TEXT C: Vláda krále Leopolda TEXT D: Aktivisti a prezidenti: Co by se stalo, kdyby nebylo Nelsona Mandely, a co kdyby Nelson Mandela nenatrefil na Frederika Willema de Klerka? Na začátku vyučovací hodiny se žáci rozdělí na 4 skupiny. Skupina A se zaměří na text A a má za úkol sepsat rizika partnerství v rozvoji. Skupina B se zaměří na text B a má za úkol sepsat klady partnerství v rozvoji. Skupina C se zaměří na text C a má za úkol sepsat rizika leadershipu (vedení). Skupina D se zaměří na text D a má za úkol sepsat klady leadershipu (vedení). Skupinky pak prezentují svoje závěry.

2 2. Tajemné osy (15min) Učitel nakreslí na tabuli následující graf. Partnership (Partnerství) Leadership (Vedení) X Moskytiéry MoskyMoskytiéry Vláda krále Leopolda Y Hnutí Zeleného pásu Aktivisti a prezidenti Otázka pro žáky: Jaké dvě kategorie byste doplnili za písmena X a Y na svislé ose? Možné řešení: A) bez zapojení občanů, se zapojením občanů B) partnership a leadership tak, jak byly chápány v raných dobách rozvojové pomoci ( léta), partnership a leadership tak, jak jsou chápány v nové agendě OSN 3. Diskuze (30min) Každá skupinka se zamyslí nad jednou otázkou, která je napsaná pod jejím textem a zkusí na ni odpovědět. Svoje odpovědi pak prezentují třídě, která reaguje. 4. Shrnutí (10min) První varianta: Volné psaní (5min) Učitel nechá studenty dokončit následující věty. Partnerství a spolupráce jsou důležité pro rozvoj, protože Ne/Myslím si, že dobrý vůdce (leader) by měl rozhodovat se zapojením občanů, protože. Druhá varianta: Tvrzení (5 min) Kriticky ohodnoťte jedno z následujících tvrzení. Žáci mají 2minuty na rozmyšlení argumentů ke každé aktivitě. Učitel pak napíše body k záporným i kladným odpovědím. 1.Partnerství mezi politiky a všemi složkami společnosti včetně občanských aktivistů a podnikatelů je klíčové pro sociální a ekonomický rozvoj země. Možné argumenty: Souhlasím Různí lidé přináší různé a nové pohledy. Politici musí být kontrolováni všemi složkami občanské společnosti. Ačkoliv je pomalejší dělat některá rozhodnutí, všichni pak vezmou rozhodnutí za své a mají menší tendenci ho porušovat. Nesouhlasím Zapojení všech brzdí rozhodovací proces. Politik ve vedoucí pozici někdy musí udělat nepopulární opatření, které je ale dlouhodobě pro společnost prospěšné.

3 2.Partnerství mezi státy s různým stupněm rozvoje je klíčové pro zlepšení situace v rozvojových zemích. Souhlasím Globalizace nás všechny propojuje a je lepší být partneři než konkurenti. Rozvojové státy jsou diskriminované na globálním trhu a je nutné je nějakým způsobem kompenzovat. Chudí lidé by neměli být ještě více diskriminování pouze kvůli neschopnosti jejich politiků. Nesouhlasím Rozvojové země by mohly prosperovat, kdyby nebyly omezovány nátlakem amerických, čínských a evropských obchodníků. Spolupráce mezi vládami ještě tento efekt umocňuje. Rozvinuté země sledují v rozvojových zemí pouze svoje vlastní obchodní a mocenské zájmy. 4. Evaluace (5min) Co jste si z dneška zapamatovali? Co jste si odnesli? Je něco, co Vás zajímalo a během programu jste se to nedozvěděli? Co se Vám líbilo a co bychom měli naopak zlepšit? Rady: Doplňující video v angličtině na téma leadership. Přílohy: Příloha 1: Texty A,B,C, D, žáci by je měli mít k dispozici před hodinou. Časový harmonogram lekce: Aktivita Klady a zápory Tajemné osy Diskuze Shrnutí (První nebo druhá varianta) Evaluace Celkem Časová dotace 30min 15min 30min 10min 5min 90 min

4 Příloha č.1 TEXT 1: Moskytiéry Wangari Maathai, keňská nositelka Nobelovy ceny míru, vypráví ve své knize Výzva pro Afriku o následující situaci: V roce 2005 jsem navštívila Světové ekonomické fórum v Davosu. Na jednom panelu tehdejší tanzanský prezident Benjamin Mkapa vášnivě promluvil na téma financování války proti chudobě. Prezident apeloval na státy globálního Severu, aby odpustily dluhy zemí globálního Jihu. Zároveň i poukázal na to, že tyto dluhy vznikly z velké části jako důsledek nerovnoměrného přístupu k světovému trhu, a že kvůli nim jeho vláda nemůže investovat do zdravotnictví, zejména nemůže nakoupit moskytiéry. Moskytiéry pomáhají v prevenci malárie, jedné z nejnebezpečnějších nemocí afrického kontinentu. Po ukončení prezidentova proslovu si vzala slovo z hlediště americká herečka Sharon Stone, která vyjádřila, jak moc byla dojatá proslovem prezidenta Mkapa. Na místě se zavázala, že investuje USD na nákup moskytiér. Obrátila se na lidi v sále a vyzvala je k podpoře. Zakrátko se jí podařilo dát dohromady USD na nákup moskytiér, které měly pomoci dětem v Africe. Je vždy inspirující dívat se na známé a bohaté lidi jak pomáhají chudým. Řada zpěváků ten den mluvila o tom, jak globální ekonomický a politický systém zdůrazňující převahu rozvinutých států škodí Africe. Ačkoliv financování je důležité z mojí zkušenosti, říká Maathai, úspěch rozvoje není otázkou peněz. Od roku 1960 rozdal jenom OECD (Organizace pro spolupráci a rozvoj) 650 miliard USD na pomoc Subsaharské Africe. Přesto každý rok zemře jen v Tanzánii dětí mladších 5 let na malárii, nemoc, které je možné jednoduše zabránit několika preventivními opatřeními. Každé dítě by např. mělo vědět, že komáři se shromažďují a páří u kaluží s dešťovou vodou. Voda se často zadržuje v odhozených plastových pytlících. Proto by se i neměly odhazovat v blízkosti lidských obydlí. Toho dne v Davosu, když Sharon Stone vybírala peníze na moskytiéry jsem si povšimla výrazu tváře prezidenta Mkapa. Možná se mi to jen zdálo nebo jsem do jeho výrazu promítala svoje vlastní pocity, ale jeho úsměv se mi zdál trochu napjatý. Určitě si velmi vážil pomoci partnerů z celého světa, na druhou stranu ale viděl, že dostává peníze na základní opatření, které by rád jako prezident a hrdý Afričan poskytl své zemi sám. Text je upraven pro účely lekce. Doplňující otázky k textu: Jaké jsou klady a zápory finanční podpory Sharon Stone a dalších účastníků Světového ekonomického fóra? Jaký je podle Vás smysl podobné formy pomoci a v jakých situacích je vhodný?

5 TEXT 2: Hnutí Zeleného pásu (Green Belt Movement, GBM) Hnutí Zeleného pásu bylo založeno keňskou nositelkou Nobelovy ceny míru Wangari Maathai v roce 1977 a jeho původním cílem bylo pomoci keňským ženám, které se potýkaly s řadou problémů, které vznikly jako důsledek zhoršujícího se životního prostředí. Vysychání řek a dlouhá období sucha zapříčinily dlouhodobou neúrodu a nedostatek pitné vody. Hnutí Zeleného pásu podpořilo ženy, aby společně pracovaly na výsadbě stromů, které zadržovaly vodu. Krátce po založení hnutí Maathai zjistila, že každodenní problémy chudých lidí zhoršování životního prostředí, odlesňování a nedostatek potravin souvisí s hlubšími problémy - s tím, že chudí lidé často nemohli sami svobodně rozhodovat o svých životech, s nerovnoprávností a se ztrátou tradičních hodnot. Právě tradiční hodnoty kdysi umožňovali lidem, aby společně pracovali a navzájem si pomáhali v boji proti nástrahám každodenního života. Hnutí Zeleného pásu začalo pořádat semináře na téma životní prostředí a občanská společnost. Účastníci těchto seminářů brzy pochopili, že mnoho let věřili politickým vůdcům, kteří nepracovali pro veřejné blaho a kteří podporovali neohleduplné využívání přírodních zdrojů. Hnutí GBM, do kterého se zapojili muži i ženy ze všech sociálních vrstev a mnohých států subsaharské Afriky, pak bojovalo za odpovědnost politiků, proti neoprávněnému zabírání země a zemědělským zásahům do divoké přírody. Známé heslo Reduce, reuse, recycle (Omez, znovu použij, recykluj) pochází právě z kampaně tohoto hnutí. V roce 2004 získala Maathai Nobelovu cenu míru. Zakladatelka Hnutí Zeleného pásu zemřela v září 2011 v 71 letech. Zdroj: Oficiální stránky Hnutí Zeleného pásu v angličtině. Doplňující otázky: Jaký je význam GBM pro rozvoj a pro občanskou společnost? Jak byste vysvětlili úspěch Hnutí Zeleného pásu?

6 TEXT 3: Příběh krále Leopolda Král Leopold vládl od roku 1885 do roku Byl nejen belgickým králem, ale i takzvaným osobním vlastníkem Svobodného státu Kongo. Zatímco v Belgii potřeboval Leopold silnou podporu obyvatel pro to, aby se udržel na své pozici, v Kongu mu stačila na udržení moci malá skupinka. Jeho politika se ale v těchto dvou zemích zásadně lišila zatímco v Belgii se Leopoldovi podařilo zlepšit socioekonomické podmínky obyvatel a zavést některá nová liberální opatření, v Kongu ustanovil Leopold jednu z nejtvrdších tyranií. Král Leopold nejprve využíval svoji autoritu v Kongu na získávání slonoviny, později se stal hlavní exportovanou surovinou kaučuk. Kongo se stalo hlavním zdrojem kaučuku na světě. Extrahování kaučuku byla těžká práce, za kterou Leopoldova vláda platila jen velmi málo. Leopold ustanovil tzv. policii, která pro něj vybírala kaučuk. Tito výběrčí směli používat jakékoliv prostředky při své práci včetně mučení, sekání rukou i masových vražd. Ti, kteří protestovali proti Leopoldově otrokářské vládě, byli označeni za protivládní rebely a zavražděni. Policie byla za tyto vraždy odměňována. Doplňující otázky: Jak si vysvětlujete, že se vláda krále Leopolda v Belgii tolik lišila od jeho vlády v Kongu? Je možné na příkladu vlády krále Leopolda vysvětlit, proč řadě africkým státům tolik chybí spravedlivý a schopný vládce?

7 TEXT 4: Aktivisti a prezidenti: Co by se stalo, kdyby nebylo Nelsona Mandely, a co kdyby Nelson Mandela nenatrefil na Frederika Willema de Klerka? Výňatek z knihy Výzva pro Afriku od Wangari Maathai, keňské nositelky Nobelovy ceny míru. Demokracie může být vytvořena nebo udržována pouze, pokud jsou masy lidí schopny promluvit nahlas, protestovat, riskovat právě pro ideu demokracie. Taková odvaha ale také vyžaduje leadera, který uzná právo lidí na sebeurčení a blahobyt. Takže ačkoliv lidé z Východní Evropy iniciovali pád Berlínské zdi, potřebovali sovětského vůdce Michaila Gorbačeva, který na ně neposlal tanky. Ačkoliv nenásilný protest Nelsona Mandely vyvolal mezinárodní odpor proti apartheidu v Jihoafrické republice a podporu hnutí za lidská práva, byl to právě prezident F.W. de Klerk, který skutečně umožnil konec apartheidu. Jeden z důvodů, proč v Africe nefunguje demokracie je to, že politici se stávají demokraty pouze v okamžiku, kdy je idea demokracie prostředkem k dosažení moci. Současně ale pozice afrických leaderů není vůbec jednoduchá. Po ukončení mandátu obvykle přijdou o respekt, všechny příjmy a často i pod tlakem opozičních skupin i o příležitost dožít důstojným životem. Vlivné skupiny, které drží takového vůdce u moci, by byly výrazně ohroženy příchodem nových skupin podporujících nového leadera. Takový vůdce je pak donucen zůstat u moci i proti své vůli. Premiér nebo prezident se tak po čase stává zajatcem lidí, kteří mu pomohli k moci. Doplňující otázky: Jakým způsobem je možné v zemi udržet demokracii? Jak byste vysvětlili fakt, že tolik demokratických režimů v Africe neuspělo?

8

Název: Rozvojové problémy

Název: Rozvojové problémy Název: Rozvojové problémy Autor: Mgr. Petra Šípková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Zeměpis a jeho aplikace Ročník: 3. (1. ročník vyššího gymnázia)

Více

Zasedání OSN: Je možné změnit svět?

Zasedání OSN: Je možné změnit svět? Zasedání OSN: Je možné změnit svět? Cíle aktivity: - Seznámit se s Rozvojovými cíli tisíciletí - Rozvíjet dovednosti vyhledávat a zpracovávat informace z různých zdrojů. - Simulovat jednání OSN Cílová

Více

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, MET ODY A AKTIVITY Rádi bychom vám nabídli přehled možných technik, metod a aktivit, které můžete při své práci použít. 1 Věříme, že

Více

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská 36 110 00 Praha 1 www.gpjp.cz/projekty/soucasny-svet

Více

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí Přílohy Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí 1. Název cíle Odstranit extrémní chudobu a hlad popis cíle -snížit na polovinu počet extrémně chudých lidí (ti, kteří mají méně než 1 dolar na

Více

HLAD VE SVĚTĚ BLAHOBYTU

HLAD VE SVĚTĚ BLAHOBYTU Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Globální problémy světa III. ročník HLAD VE SVĚTĚ BLAHOBYTU Petra Dukátová 3.B 5.10.2015 Hlad ve světě blahobytu 1. Úvod Hlad a zároveň chudoba se stali jedním z

Více

PROJEV PREZIDENTA USA H. S. TRUMANA V KONGRESU /TRUMANOVA DOKTRÍNA/ (12. 3. 1947)

PROJEV PREZIDENTA USA H. S. TRUMANA V KONGRESU /TRUMANOVA DOKTRÍNA/ (12. 3. 1947) PROJEV PREZIDENTA USA H. S. TRUMANA V KONGRESU /TRUMANOVA DOKTRÍNA/ (12. 3. 1947) Pane předsedo, pane mluvčí, členové Kongresu, Vážnost situace, před níž stojí současný svět, si vyžaduje mou přítomnost

Více

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS Název učební jednotky (téma) Problémy Afriky Stručná anotace učební jednotky Žáci ve dvojicích formou brainstormingu určují, co pro ně znamená

Více

2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I

2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I .. Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I Předpoklady: 01, 08 Opakování: Pokud jsme při řešení nerovnic potřebovali vynásobit nerovnici výrazem, nemohli jsme postupovat pro všechna čísla

Více

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jana Pospíšilová UČO: 210574 ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jsme první generací, která se může extrémní a hloupé chudobě podívat do tváře. Máme peníze, máme léky, máme na to vědu... ale máme

Více

1. okruh Mezinárodní migrace obyvatelstva

1. okruh Mezinárodní migrace obyvatelstva 1. okruh Mezinárodní migrace obyvatelstva Kvízové otázky: 1. Která země na světě má největší podíl imigrantů ve své populaci? 2. Která země na světě má největší podíl emigrantů ve své populaci? 3. Která

Více

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol.

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Dnešní děti žijí na jiné planetě než na jaké vyrůstali jejich rodiče a prarodiče. Zdravý selský rozum

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 3) Borovského Ţáky

Více

Mějte na paměti, co znamená přátelství

Mějte na paměti, co znamená přátelství Mějte na paměti, co znamená přátelství Mám půl tuctu blízkých přátel. Polovinu tvoří muži, polovinu ženy. Mám je rád, obdivuji je. Nejsou kolem nich ulity. (1) Jak Buffett definuje přátelství? Pamatuji

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. Volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) - jednoletý

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. Volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) - jednoletý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Předmět: Seminář dějin 20. století Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Vyučovací předmět dějepis vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost.

Více

Životní náklady studentů, zdroje jejich financování a představy o spoluúčasti. Petr Matějů

Životní náklady studentů, zdroje jejich financování a představy o spoluúčasti. Petr Matějů Životní náklady studentů, zdroje jejich financování a představy o spoluúčasti Petr Matějů Základní teze Vysokoškolské vzdělání je smíšený statek: přináší užitek jednotlivci i společnosti Studiem na vysoké

Více

1. Největší státy počet obyvatel.

1. Největší státy počet obyvatel. AFRIKA 1. Největší státy počet obyvatel. 2. Hospodářsky nevýznamnější státy bohaté, vyspělé, rychle se rozvíjející podle celkového hrubého domácího produktu (mil. US dolarů) 2008 podle Světové banky (WB)

Více

8. LEKCE VZTAHY MEZI SOBĚ ROVNÝMI. MEDIACE.

8. LEKCE VZTAHY MEZI SOBĚ ROVNÝMI. MEDIACE. 8. LEKCE VZTAHY MEZI SOBĚ ROVNÝMI. MEDIACE. Úvod Mediace je způsob řešení konfliktů, při kterém se dvě znesvářené strany obrací na nezaujatou osobu, aby jim pomohla dopět k dohodě. Není to ale řešení z

Více

Aplikovaná ekologie. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Fakulta stavební. Tomáš DOSTÁL, doc.ing.dr. ČVUT v Praze. B602 dostal@fsv.cvut.

Aplikovaná ekologie. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Fakulta stavební. Tomáš DOSTÁL, doc.ing.dr. ČVUT v Praze. B602 dostal@fsv.cvut. Aplikovaná ekologie Úvod širší vztahy inženýrství životního prostředí, Tomáš DOSTÁL, doc.ing.dr. B602 dostal@fsv.cvut.cz Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Fakulta stavební ČVUT v Praze Harmonogram

Více

Vladimír Jiránek. Příprava. 1 Zadání a kontrola úkolů Nauč se slovní zásobu Přečti si článek Vyber správné doplnění vět 51

Vladimír Jiránek. Příprava. 1 Zadání a kontrola úkolů Nauč se slovní zásobu Přečti si článek Vyber správné doplnění vět 51 6 Text s posloupností Cíle lekce Psaní Žáci použijí informace z článku a napíšou text s posloupností. Slovní zásoba Žáci si osvojí slovní zásobu z článku a použijí ji při psaní textu o Vladimíru Jiránkovi.

Více

6.9.2014. Tanzanie: půjčky jako cesta z chudoby? Struktura prezentace. Tanzanie jako LDC. Proč pomáhat na venkově?

6.9.2014. Tanzanie: půjčky jako cesta z chudoby? Struktura prezentace. Tanzanie jako LDC. Proč pomáhat na venkově? Struktura prezentace Proč Tanzanie? Proč venkov a zemědělství? Proč Maendeleo? Utengule/Usangu Tanzanie: půjčky jako cesta z chudoby? Martin Schlossarek Proč mikropůjčky? Maendeleo: Podpora farmaření :

Více

7. Občanská výchova 81

7. Občanská výchova 81 7. Občanská výchova 81 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Vyučovací předmět: Občanská výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávací obor Občanská výchova

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

6.ročník. očekávané výstupy ŠVP 2.1., 2.2., 2.3., 2.4., 2.5., 2.6., 2.7., 2.8., 4.5.

6.ročník. očekávané výstupy ŠVP 2.1., 2.2., 2.3., 2.4., 2.5., 2.6., 2.7., 2.8., 4.5. očekávané výstupy RVP 2.1., 2.2., 2.3., 2.4., 2.5., 2.6., 2.7., 2.8., 4.5. témata / učivo 1.Globalizace současného světa 1.1. Mechanismy fungování globalizace 1.1.1. Aktéři globalizace 1.1.2. Světový obchod,

Více

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti EV. Voda. Voda. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti EV. Voda. Voda. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky Voda Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti EV Název učební jednotky (téma) Voda Stručná anotace učební jednotky V této hodině žáci z přečteného textu vybírají informace důležité

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Občanská výchova (ONV) Výchova k občanství, výchova ke zdraví Kvarta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy Formování naší

Více

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Hana Kuklíková Česká Tábornická Unie D.T.K. POUTNÍCI Praha Plackování 2014 Úvod Volný čas dětí by neměl být pouze výplní mezi školou a dětskými

Více

Název: Co všechno poskytuje les

Název: Co všechno poskytuje les Název: Co všechno poskytuje les Téma: Využití lesa, jak se využíval les v minulosti, stará řemesla Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Výukové materiály Předmět (obor): prvouka,

Více

Svět po druhé světové válce

Svět po druhé světové válce Svět po druhé světové válce Anotace:prezentace věnující se tématu dekolonizace po druhé světové válce a vzniku nových států. Pracovní list může posloužit jako zápis, nebo jako opakování látky. Dětský diagnostický

Více

VODA. Cíl hodiny: vysvětlit, kde všude se voda v přírodě nachází, jednoduše popsat koloběh vody v přírodě.

VODA. Cíl hodiny: vysvětlit, kde všude se voda v přírodě nachází, jednoduše popsat koloběh vody v přírodě. VODA Cíl hodiny: vysvětlit, kde všude se voda v přírodě nachází, jednoduše popsat koloběh vody v přírodě. Pomůcky: prezentace, šablony přírodniny, opakování, křížovka, koloběh vody, Doporučený věk žáků:

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 6. 9. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 9. BÍRKO OSV-IV. MV-II.

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 9. BÍRKO OSV-IV. MV-II. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Objasní potřebu tolerance ve společnosti, respektuje zvláštnosti

Více

Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018

Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018 Maso na talíři Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018 Tato aktivita vznikla v rámci kampaně Pěstuj planetu. Vyrobila Ekumenická akademie s využitím didaktického videa a metodické příručky Fleisch

Více

Cesta do školy. opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg. Světová škola (učební lekce) Základní škola Zámecká, Litomyšl. hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

Cesta do školy. opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg. Světová škola (učební lekce) Základní škola Zámecká, Litomyšl. hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Cesta do školy opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

Více

Problémové oblasti světa

Problémové oblasti světa Problémové oblasti světa 1 Problémové oblasti Afrika (Alžírsko, Keňa, Mosambik, Súdán, Zimbabwe, Rwanda) Amerika (Kolumbie, Mexiko, Peru) Asie (Afghánistán, Čečensko, Irák, Írán, Kašmír, Timor) Evropa

Více

Zápis ze setkání zástupců MAS ORLICKO a neziskových organizací

Zápis ze setkání zástupců MAS ORLICKO a neziskových organizací Zápis ze setkání zástupců MAS ORLICKO a neziskových organizací Místo konání: Dne: Účastníci: Středisko volného času, ANIMO, Žamberk 9. 4. 2014 od 16.00 hodin zástupci neziskových organizací z území MAS

Více

Ostrava, 11. února 2010. Seminář pro učitele geografie

Ostrava, 11. února 2010. Seminář pro učitele geografie Ostrava, 11. února 2010 Seminář pro učitele geografie Globální a rozvojové vzdělávání informuje o problémech dlouhodobé chudoby a životech lidí v rozvinutých a v rozvojových zemích. směřuje k přijetí zodpovědnosti

Více

Světová ekonomika. Rozvojové země a jejich postavení ve světové ekonomice

Světová ekonomika. Rozvojové země a jejich postavení ve světové ekonomice Světová ekonomika Rozvojové země a jejich postavení ve světové ekonomice Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ)

I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ) I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ) Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Výuka anglického jazyka je zaměřena na komunikační

Více

VY_32_INOVACE_022. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_022. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_022 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Sociální stát - prezentace Vyučovací předmět:

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Občanská výchova (ONV) Výchova k občanství, výchova ke zdraví Kvarta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy Formování naší

Více

+ - - ť ch interakci - lené přesvědčení a solidarita - kolektivní akce - konfliktní mata

+ - - ť ch interakci - lené přesvědčení a solidarita - kolektivní akce - konfliktní mata + SOCIÁLNÍ HNUTÍ + Sociální hnutí 2 Skupiny lidí nejčastěji neformálně sdružené, které mají společný cíl, jenž chtějí prosadit Systematická kolektivní snaha o žádoucí změnu Decentralizovaná organizační

Více

GLOBALIZACE. Cíle GRV: Postoje a hodnoty

GLOBALIZACE. Cíle GRV: Postoje a hodnoty GLOBALIZACE Co aktivita ověřuje: Tato aktivita zjišťuje momentální úroveň znalostí, případně představ žáků o procesu globalizace i o jejich schopnosti analyzovat tento proces z hlediska kladných a záporných

Více

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Factum Invenio, s.r.o., Těšnov 5, 110 00 Praha 1,tel: +420 224 805 650, fax: +420 224 805 628, email: info@factum.cz, www.factum.cz 080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Dobrý

Více

Modul 4: Budoucnost Evropského sociálního modelu

Modul 4: Budoucnost Evropského sociálního modelu Modul 4: Budoucnost Evropského sociálního modelu Je zřejmé, že národohospodářské systémy evropských států se musí vyrovnat s velkými změnami. Ty vyplývají jednak z globalizace, čili rozšíření tržního hospodářství

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-24

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-24 Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro rozvoj 2015/2104(INI) 3.9.2015 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-24 Anna Záborská (PE564.990v01-00) Úloha EU v rámci OSN jak lépe dosáhnout cílů EU v oblasti zahraniční politiky

Více

Dopadová studie č. 31

Dopadová studie č. 31 Dopadová studie č. 31 BOZP, stres na pracovišti a jeho specifika v odvětví zdravotnictví Vytvořeno pro Projekt reg.č.: CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Název projektu: Posilování bipartitního dialogu v odvětvích

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma) První sníh Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) První sníh Stručná anotace učební jednotky Žáci dotvářejí verše v textu První

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vybrané

Více

Šumavská jezera. Příprava. 1 Zadání a kontrola úkolů Nauč se slovní zásobu Přečti si článek Šumavská jezera 58

Šumavská jezera. Příprava. 1 Zadání a kontrola úkolů Nauč se slovní zásobu Přečti si článek Šumavská jezera 58 Text s popisem Cíle lekce Psaní Žáci použijí informace z článku a napíšou text s popisem. Slovní zásoba Žáci si osvojí slovní zásobu z článku a použijí ji při psaní textu o šumavských jezerech. Znalosti

Více

Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství

Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Životní prostředí 0 + 2 přednášky, zkouška Doc.Ing. Josef Krása, Ph.D. Doc. Ing. Dr. Tomáš Dostál Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství http://storm.fsv.cvut.cz

Více

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo VY_62_INOVACE_6021 Název Světová hospodářská krize Téma hodiny Hospodářství mezi válkami Předmět Dějepis Ročník/y/ 9 Anotace

Více

Dodatek k ŠVP ze dne 25. srpna 2010

Dodatek k ŠVP ze dne 25. srpna 2010 Dodatek k ŠVP ze dne 25. srpna 2010 Strana 4: Zřizovatel školy telefon: + 420 556 400 886 fax: +420 556 720 402 Strana 5: Velikost a úplnost školy Od školního roku 2009/2010 probíhá výuka ve dvou třídách

Více

Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb. Martin Bednář

Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb. Martin Bednář Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb Martin Bednář Kontext transformace pobytových služeb Rušení ústavní péče a transformace sociálních služeb je soubor činností: nejedná se jen o

Více

ENVIRONMENTALISTIKA GYM

ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA PRŮŘEZOVÉHO TÉMATU V době, kdy jsme svědky rychlého zhoršování stavu globálních životodárných systémů z hlediska podmínek udržitelného rozvoje,

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Ekonomie Autor: Mgr. Petr Hartmann Název: NEZAMĚSTNANOST (popis

Více

PŘÍLOHA Č. 4: Dotazníkové šetření

PŘÍLOHA Č. 4: Dotazníkové šetření PŘÍLOHA Č. 4: Dotazníkové šetření Cílová skupina 1: Hodnotitelé žádostí o projekt 1) V čem byly žádosti silné, kde byly dobře zpracovány? 2) Čím vás žádosti většinou nejspíše "přesvědčily"? 3) Které části

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. - a počátkem 20. století v oblasti hospodářské, - společenské, kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny vzniku ohnisek napětí v Evropě - a v

Více

Formativní hodnocení. Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor. Praha OP Hodnocení

Formativní hodnocení. Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor. Praha OP Hodnocení Formativní hodnocení Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha 1. 11. 2017 OP Hodnocení Proč se formativním hodnocením zabýváme I. Neexistuje žádný jiný tak jednoznačně prospěšný způsob, jak

Více

Dotazník s ekologickou tématikou

Dotazník s ekologickou tématikou Dotazník s ekologickou tématikou Autor: Naďa Kuhnová 7.O Ve dch 5.- 9. 3. 2007 proběhl na gymnáziu Dr. J. Pekaře výzkum formou dotazníků s ekologickou tématikou. Tázáno bylo celkem 156 lidí, z toho 149

Více

O P R O J E K T U. 1. Shrnutí projektu

O P R O J E K T U. 1. Shrnutí projektu O P R O J E K T U O PROJEKTU 1. Shrnutí projektu Úroveň zapojení občanů, především pak mladých lidí, do rozhodovacích procesů je v České republice všeobecně nízká. Aktivity zapojující mládež do demokratického

Více

NÁZEV/TÉMA: EMOCE. Škola: Gymnázium Tišnov Učitel: Mgr. Petra Špačková. Vyučovací předmět: Základy společenských věd

NÁZEV/TÉMA: EMOCE. Škola: Gymnázium Tišnov Učitel: Mgr. Petra Špačková. Vyučovací předmět: Základy společenských věd NÁZEV/TÉMA: EMOCE Vyučovací předmět: Základy společenských věd Škola: Gymnázium Tišnov Učitel: Mgr. Petra Špačková Třída + počet žáků: Kvinta (30 žáků) Časová jednotka: 1 vyučovací hodina (45 minut) v

Více

Férové boby (metodický list)

Férové boby (metodický list) Férové boby (metodický list) Cíle: a) studenti si zažijí a následně zanalyzují nespravedlivé nastavení světového obchodu včetně dopadů na životy lidí. b) studenti si uvědomí svou roli spotřebitele a seznámí

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

www.technickespolco.com 1

www.technickespolco.com 1 13.1.211 Obsah prezentace Představení knihy Shrnutí Norbergovy knihy Globalizace část 1. Ing. Boleslav Vraný, Ph.D. 211 Představení knihy Chápání slova kapitalismus Pokrok za posledních 2 let Norberg J.:

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více

MODERNÍ ČESKOSLOVENSKÉ DĚJINY / NORMALIZACE NORMALIZAČNÍ LOUTKA AKTIVITA

MODERNÍ ČESKOSLOVENSKÉ DĚJINY / NORMALIZACE NORMALIZAČNÍ LOUTKA AKTIVITA AKTIVITA ANOTACE: Aktivita žákům pomůže ujasnit základní rozdíly ve funkcích mládežnických organizací v totalitním systému a v demokracii. Žáci se seznámí s prostředky manipulace mládeže komunistického

Více

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden)

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Tematický plán pro 9. ročník Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Témata rozložená do jednotlivých měsíců školního roku MĚSÍC září říjen listopad prosinec TÉMATA Tematický okruh: Mezinárodní polit. situace

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vyučovací předmět: VLASTIVĚDA 2. OBDOBÍ

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vyučovací předmět: VLASTIVĚDA 2. OBDOBÍ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: VLASTIVĚDA 2. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo ročník Průřezová témata Zná pojem nadmořská výška, umí najít na mapě a pojmenovat velké řeky, rybníky

Více

DOTAZNÍK - DÁRCOVSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE

DOTAZNÍK - DÁRCOVSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE DOTAZNÍK - DÁRCOVSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE Dobrý den, dotazník, který máte právě před sebou, má za cíl zmapovat motivy a faktory, které mohou ovlivňovat rozhodování jednotlivce, zda poskytne finanční dar

Více

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích Dějiny od konce 19.století do 1. světové války - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. a počátkem 20.století v oblasti hospodářské, společenské,kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny

Více

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ Obsahový cíl: - Žák si používá slovní zásobu k tématu Vývoj českých zemí. - Žák prokazuje znalost tématu doplňováním vhodných slovních spojení do vět. Jazykový cíl: - Žák

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0360/37. Pozměňovací návrh

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0360/37. Pozměňovací návrh 27.4.2015 B8-0360/37 37 Expo 2015 v Miláně: Potrava pro planetu, energie pro život Bod odůvodnění A A. vzhledem k tomu, že tématem výstavy Expo 2015 v Miláně je Potrava pro planetu, energie pro život a

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Ekonomie Autor: Mgr. Petr Hartmann Název: HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS (jeho

Více

Historie 12. Otázka číslo: 1. V roce 1956 poskytla Francie nezávislost: Egyptu. Maroku. Tunisku. Nové Kaledonii (je možno více správných odpovědí)

Historie 12. Otázka číslo: 1. V roce 1956 poskytla Francie nezávislost: Egyptu. Maroku. Tunisku. Nové Kaledonii (je možno více správných odpovědí) Historie 12 Otázka číslo: 1 V roce 1956 poskytla Francie nezávislost: Egyptu Maroku Tunisku Nové Kaledonii (je možno více správných odpovědí) Otázka číslo: 2 V roce 1962 si vymohlo Alžírsko nezávislost

Více

Vede tato metodika k vytváření averzí, křivd a traumat?

Vede tato metodika k vytváření averzí, křivd a traumat? Vede metoda k vytváření křivd Počet čísel - n Vytváření kn Vytváření křivd a traumat Určitě ne 0 0 0 0 0 0 0 0 % % % % Vede tato metodika k vytváření averzí, křivd a traumat? % % % % Určitě ne Stránka

Více

ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Milan Konrád, odbor rozvojové spolupráce a humanitární pomoci Ministerstvo zahraničních věcí Letní škola rozvojové spolupráce 2012, Olomouc Definice a cíle

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ / CHUDOBA; ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ZORRO

GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ / CHUDOBA; ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ZORRO SPOT GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ / CHUDOBA; ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ZORRO aktivita (NE)GRAMOTNÝ SVĚT ANOTACE: Prostřednictvím samostatné práce se žáci seznámí se základními fakty týkajícími se negramotnosti

Více

SSOS_ZE_3. 16. Světové ekologické problémy

SSOS_ZE_3. 16. Světové ekologické problémy Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31.

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31. Týden od 25. do 31. května 2008 Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7 Základní verš Když viděl zástupy, bylo mu jich líto, protože byli vysílení a skleslí jako

Více

2. Dne 22. listopadu 2016 přijala Komise sdělení nazvané Další kroky k udržitelné evropské budoucnosti: evropské úsilí v oblasti udržitelnosti.

2. Dne 22. listopadu 2016 přijala Komise sdělení nazvané Další kroky k udržitelné evropské budoucnosti: evropské úsilí v oblasti udržitelnosti. Rada Evropské unie Brusel 25. září 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Zvláštní výbor pro zemědělství / Rada Provádění

Více

ZuZu English Eduction, z.s. Workshop na téma Implementace metody ZuZu English do ŠVP

ZuZu English Eduction, z.s. Workshop na téma Implementace metody ZuZu English do ŠVP ZuZu English Eduction, z.s. Workshop na téma Implementace metody ZuZu English do ŠVP Výuka pro děti 1. 3. tříd GOOD MORNING. / Dobré ráno. GOOD AFTERNOON. / Dobré odpoledne. GOOD EVENING. / Dobrý večer.

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 16. února 2017

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 16. února 2017 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 16. února 2017 Koncepce podpory škol v prioritní ose 3 OP VVV základní východiska Investiční priority prioritní osy 3 OP VVV 1) Omezování a prevence předčasného

Více

Úkol č. 1 (15 bodů) Jedna za druhou. 7. ročník (2012/13) 3. Sada. Doby ledové. Termín odevzdání 3. sady: 8. ledna 2013. Přátelé,

Úkol č. 1 (15 bodů) Jedna za druhou. 7. ročník (2012/13) 3. Sada. Doby ledové. Termín odevzdání 3. sady: 8. ledna 2013. Přátelé, 7. ročník (2012/13) 3. Sada Doby ledové Termín odevzdání 3. sady: 8. ledna 2013 http://keks.math.muni.cz Přátelé, když chcete někomu rozumět, je potřeba udělat několik kroků. Prvně se seznámit, zapamatovat

Více

Světový den vody. Ústředním tématem kampaně roku 2016 je "Voda a práce".

Světový den vody. Ústředním tématem kampaně roku 2016 je Voda a práce. Světový den vody Voda spolu s dalšími činiteli - ovzduším, energií a výživou podmiňují život a existenci lidstva. Podle dlouhodobé celosvětové bilance se zásoby vody ani nezmenšují a ani nepřibývají. Vzrůstá

Více

VOLNÉ PSANÍ O MYŠLENÍ fáze evokace

VOLNÉ PSANÍ O MYŠLENÍ fáze evokace Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Palackého 524 769 01 Holešov www.gymhol.cz VOLNÉ PSANÍ O MYŠLENÍ fáze evokace Název projektu Číslo projektu Číslo a název klíčové aktivity Označení DUM Název školy Autor

Více

Vzdělávací kurz pro přípravu vůdčích osobností

Vzdělávací kurz pro přípravu vůdčích osobností Vzdělávací kurz pro přípravu vůdčích osobností Plánování zaměřené na člověka 3. část 10. listopadu 2013 Obsah kurzu Co jsme se naučili u domácích úkolů? Nástroje plánování zaměřeného na člověka: Příběh,

Více

METODOLOGIE. 17.listopad. SANEP s.r.o. DENÍKY VLP. kvótní výběr. multiplechoice

METODOLOGIE. 17.listopad. SANEP s.r.o. DENÍKY VLP. kvótní výběr. multiplechoice 17.LISTOPAD 2 METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: REALIZÁTOR: ZADAVATEL: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: REPREZENTATIVITA: 17.listopad SANEP s.r.o. DENÍKY VLP kvótní výběr multiplechoice ve věku 18+let Reprezentativní

Více

Kampaň Rady Evropy Free to Speak, Safe to Learn Democratic Schools for All

Kampaň Rady Evropy Free to Speak, Safe to Learn Democratic Schools for All Kampaň Rady Evropy Free to Speak, Safe to Learn Democratic Schools for All Část 1 dotazníku Rady Evropy: DEMOKRATICKÁ ŠKOLA PRO VŠECHNY Instrukce pro vyplnění Dotazník prosím vyplňujte přímo do formuláře,

Více

Mgr. Stanislav Zlámal osmý

Mgr. Stanislav Zlámal osmý Jméno Mgr. Stanislav Zlámal Datum 11. 9. 2013 Ročník osmý Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Obyvatelstvo Téma klíčová slova HIV/AIDS Anotace Pracovní list žákům

Více

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS PROJEKT THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS -POKYNY PRO SENIORY The Knowledge Volunteers www.mondodigitale.org THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS Číslo grantové smlouvy: 2011-3279/001-001 Tento projekt byl realizován za finanční

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

Žiju v demokracii vzdělávací program think-tanku Evropské hodnoty

Žiju v demokracii vzdělávací program think-tanku Evropské hodnoty Žiju v demokracii Je tomu již čtvrt století, co se země střední Evropy osvobodily od totality a zařadily se mezi demokratické státy. Své ukotvení ve společenství zemí západní civilizace, které sdílejí

Více

ZV a GV: jazyk a jazyková komunikace, člověk a společnost, člověk a příroda

ZV a GV: jazyk a jazyková komunikace, člověk a společnost, člověk a příroda Tabulka přípravy učební (lekce) Název učební (téma) Stručná anotace učební LEILINO ROZHODNUTÍ Život dětí ve válečných oblastech. Aktivita je založena na porovnání prostředí žáka s prostředím hlavního hrdiny.

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Cizí jazyk - Anglický jazyk Část V. Osnovy I. stupeň KAPITOLA 1. - ANGLICKÝ JAZYK 1. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU

Více