ZŠ a MŠ Panenské Břežany

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZŠ a MŠ Panenské Břežany"

Transkript

1 Hlavní 63, Panenské Břežany Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Martina Rašková Třída / ročník: 2. Datum vytvoření: Předmět: Vzdělávací oblast: Klíčová slova: Prvouka Místo, kde žijeme. Lidé a čas (roční období, vánoční svátky). Člověk a jeho zdraví. Dům, domov, jaro, zima, Vánoce, člověk, zdraví, nemoc ZŠ a MŠ Panenské Břežany

2 ! VY_32_INOVACE_81 Rodina Naše rodina Ze všeho mám nejraději, když se máma s tátou smějí mám je rád a oni mě, patříme si vzájemně 1. Přines si do školy rodinnou fotografii. 2. Říkej, kdo na ní je vyfotografován (To je moje maminka, já jsem její syn). 3. Označ stejným čísle dvojice členů rodiny, které patři k sobě. 4. Hledej ve čtyřsměrce daná slova. Zbylá písmenka napiš.

3 ! VY_32_INOVACE_82 5. Vytvoř si rodokmen (strom) své rodiny, obrázek vybarvi.

4 ! VY_32_INOVACE_83 Rodinná oslava 1. Prohlédni si obrázky a napiš, jak se tyto slavnosti jmenují. Vyprávěj, co vše v rodině slavíme. zdroj: Já jsem školák! Prvouka pro 1. ročník, nakladatelství Pansofia

5 ! VY_32_INOVACE_84 Domov 1. Napiš, co pro tebe znamená slovo domov. 2. V jakém domě bydlíš ty? Zakroužkuj obrázek. zdroj: Já jsem školák! Prvouka pro 1. ročník, nakladatelství Pansofia

6 ! VY_32_INOVACE_85 Práce doma 1. Vyber si činnost, při které doma pomáháš a předvěď ji. 2. Co nám doma pomáhá? Vylosuj si kartičku a zkus věc popsat, aniž bys řekl její název. Mixér Vysavač Lednice Pračka Myčka Sporák Žehlička Mikrovlná trouba 3. Dokresli a vyjmenuj předměty, které obrázky znázorňují. zdroj: Pracovní sešit k učebnici Prvouka pro 1. ročník ZŠ, nakladatelství SPN

7 ! VY_32_INOVACE_86 Zima Podíváme se z okna a vidíme pohádku. Na domech, na stromech, na autech i na ulici je bílá peřina. I zamrzlý rybník zmizel pod sněhem. Přichází čas dlouhých večerů, dárků, nadílek a zimních sportů. Doma se vždy ohřejeme, ale ptáčkům a zvířatům v lese musíme pomoci. Všechno, čím se žíví, zůstalo schované pod sněhem. zimní měsíce 1. Doplň slova 21. prosince začíná. Je to den slunovratu. Den, noc. Zimní měsíce jsou: zdroj: Já jsem školák! Prvouka pro 1. ročník, nakladatelství Pansofia 1. Hádanky Přišel k nám host, spravil nám most. Bez sekery, bez dláta je přec pevný dost. zimní počasí Letí, letí divný pták, všude sype bílý mák.

8 ! VY_32_INOVACE_87 2. Zavři oči, paní učitelka prochází kolem vás a koho se dotkne, ten odpoví na otázku: Jak se změnila příroda v zimě? Co jste pozorovali ráno na oknech? Co jste cítili při doteku rampouchu? 1. Zahraj si hru zimní oblečení Hrají dvě družstva po pěti až šesti hráčích. Každý dá na hromadu tři kusy oblečení (nejlépe bunda, čepice, rukavice). Na znamení musí najít své oděvy a obléci se. Vyhrává družstvo, které je dřív hotovo. Prosinec, leden, únor, lyžovat jedem do hor. zimní sporty 1. Odpověz: Můžeš bruslit na potoce? Kde můžeš jezdit na saních? Proč jsou klouzačky nebezpečné okolo domu? 2. Znáš tyto sporty? Vyprávěj. snowboarding curling skikros akrobatické lyžování biatlon short track 3. Jaký je tvůj oblíbený zimní sport?

9 ! VY_32_INOVACE_88 Přípravy na Vánoce 1. Pohodlně se usaď a zavři oči. Paní učitelka zazpívá brumendo (s přivřenými ústy) nebo pomocí slabik (například se slabikou VA ) vánoční písně, kdo první koledu pozná, přihlásí se. Společně si ji pak zazpívejte. 2. Odpověz na otázky: Které zvyky a tradice dodržujete? Co je to Advent? Znáš jiné tradice a svátky v době Adventu? 3. Přiřaď obrázky k příslušnému dni v kalendáři. zdroj: Já jsem školák! Prvouka pro 1. ročník, nakladatelství Pansofia 4. Napiš, jaký dárek by nejvíc potěšil... Mámu: Tátu: Sourozence: Kamaráda: Tebe:

10 ! VY_32_INOVACE_89 Čistota 1. Pohádka Bacil a Vitamín Jednou se stalo, že za mnou přišli dva docela malinkatí skřítkové (téměř neviditelní). Jeden Bacil - vir, který vyhledává špínu a nečistotu. A Vitamín - patron zdravých dětí. Požádali mě, abych je rozsoudila: Ušmudlanců a špindírů je dost a dost, to si smyslnu a moc dobře to vím, radoval se Bacil. Ne, ne a ne. Dětí, kteří se myjí, dodržují základní hygienické návyky je víc, odvětil Vitamín. Špindírů je víc! Ne, čistotných dětí je víc! Tak jsem zakřičela: Dost! Přestaňte se hádat. Nejlépe uděláme, když se přímo půjdeme podívat za dětmi. A kam? No přeci do škol a školek. To je nápad! Tam poznáme, kterých dětí je víc, shodli se Bacil s Vitamínem. Již v šatně se Bacil zaradoval: Júúú, těch špinavých bot. To bude kamarádů Bacilů. Vitamín se však nedal zahnat do úzkých. Začal dětem prohlížet vlásky, uši, vlezl i do úst, aby zkontroloval, zda si děti čistí zoubky. A proto, že byl tak malinký, jak jen Vitamínové mohou být, děti nic nezpozorovaly. Jen občas nějaká holčička kýchla, když Vitamín vlezl do nosánku, jestli si správně čistí nos. A najednou se stalo něco neočekávaného: Co tady provádíte vy dva? Ty nás vidíš? zeptal se Bacil s Vitamínem. Jasně! Jsem Víla Čistěnka a vzápětí smutným hláskem dodala, jenže jsem ztratila kouzelnou hůlku čističku. Chachacha, zaradoval se Bacil, to bude nemocných dětí. Ze špinavých rukou přijde teta Žloutenka, z nemytých a nečesaných vlásků sestřenky Vešky a nečištěných zoubků brantraci Kazy. To se tady sejdeme celá rodinka. Vyhrál jsem. Hurá! Takhle to nenecháme, viď Čistěnko? Musíme zavolat pomoc, bránil se Vitamín. Společně s radou od paní doktorky, léky, vitamíny a mycími prostředky to zvládneme. Dokážeme to?

11 ! VY_32_INOVACE_90 Jasně, dokážem... Ještě štěstí, že jsme v pohádce a Víla Čistěnka našla svou hůlku čistěnku a napravila, co Bacil a jeho rodinka napáchala. Bez její kouzelné moci bychom to určitě nezvládli. A vy, milé děti, nikdy nesmíte dopustit, aby Bacily zvítězily nad Vitamíny. Občas se nám stává, že se i ruce při hře a práci zamažou a Bacil z toho má zajisté radost. Už se těší, až se jeho kamarádi rozmnoží a propukne nemoc. My však sáhneme po mýdle... Takže hodně zdraví s Vitamínem. 2. Zahraj si pohádku s paní učitelkou pomocí maňásků. 3. Vyjmenuj, jaké nemoci mohou děti dostat, pokud si nebudou: mýt ruce mýdlem čistit zuby pravidelně mýt vlasy šamponem 4. Rozlušti pořekadla a napiš je na linku. Vysvětli, co znamenají. 5. Zacvič si. Udělej tolik dřepů, kolikrát si denně čistíš zuby. Udělej tolik kliků, kolikrát se za den koupeš. Tleskni tolikrát, kolikrát si za den umýváš ruce. Otoč se tolikrát, kolikrát si za den češeš vlasy.

12 ! VY_32_INOVACE_91 Člověk a tělo (smysly) Nohy, ruce, trup a hlava lidské tělo spolu dává. Dáme-li mu dobrou péči, nebude ho třeba léčit. 1. Vybarvi vždy jednou barvou kartičky s částmi hlavy, trupu a končetin 2. Spoj čarou obrázek a název příslušného smyslu. zdroj: Prvouka 2, nakladatelství Nová škola 3. Sedni si do kruhu. Ten, kdo zpívá píseň chodí po kruhu. U koho se na konci písničky zastaví, tomu ukáže na část jeho těla. Spolužák totu část těla pojmenuje a pokračuje ve hře. zdroj: Já a můj svět: prvouka pro 2. ročník (prac. sešit), nakladatelství Nová škola

13 ! VY_32_INOVACE_92 4. Jak vypadá tvůj kamarád? Popiš vlastnosti, které se ti na tvém kamarádovi líbí nejvíc. Můžeš ho i namalovat.

14 1. Napiš, co udělala Ája špatně. 2. Doplň: bolesti hlavy, rýma, kašel a zvýšená teplota jsou příznaky. Nejběžnější nemoci jsou. 3. Zahraj si hru na lékaře. zdroj: Prvouka 2 (prac. sešit), nakladatelství Nová škola! VY_32_INOVACE_93 Nemoc zdroj: Já a můj svět: prvouka pro 2. ročník (prac. sešit), nakladatelství Nová škola Změř si teplotu. Jaká je běžná (normální) teplota u zdravého člověka? Proč nesmíme zatajovat příznaky nemoci? Jak se chováme v čekárně?

15 ! 4. Vylušti tajenku. zdroj: Prvouka 2, nakladatelství Nová škola 5. Vybarvi žlutě políčka s názvy nemocí a zeleně úrazy. 6. Co nemoc způsobuje? 7. Jak se máme bránit, abychom nemoc nedostali? 8. Vysvětli, co jednotlivé symboly znamenají. zdroj: Já a můj svět: prvouka pro 2. ročník (prac. sešit), nakladatelství Nová škola VY_32_INOVACE_94

16 ! VY_32_INOVACE_95 Úraz Na světě nejsou jen nakažlivé nemoci. Vzpomeň si na to, jak si spadl z kola, popálil sis prst, zlomil sis nohu. Takovému onemocnění se říká úraz. Úraz jsou nebezpečná věc a číhají na nás opravdu všude. 1. Jaké z náš nejčastější druhy úrázů? 2. Prakticky předveď obvázání odřeniny, ošetření popáleniny. 3. Vyzkoušej si, jak přivoláš pomoc, když se tobě nebo tvému kamarádovi stane úraz. Zasády, které dodržujeme, když jsme svědky úrazu: 1. OKAMŽITĚ ZAVOLAT 2. TEN ZAJISTÍ ZRANĚNÉMU PRVNÍ 3. V PŘÍPADĚ POTŘEBY PŘIVOLAT ZÁCHRANNOU! (DOSPĚLÉHO, POMOC, SLUŽBU) 4. Nakresli, jaké zranění se ti přihodilo. Společně si sedněte do kruhu, obrázky položte před sebe otočené k zemi. Pošlete míč spolužákovi, ten ukáže obrázek a popíše zranění. Řekne, zda je možné úrazu předejít. Pokud k němu přece jen dojde, jak ho ošetřit. Míč si vzájemně posílejte do doby, než budou všechny obrázky odkryty.

17 ! VY_32_INOVACE_96 Zdravá strava 1. Sestav jídelníček na celý den. Použij vhodné z nabídnutých potravin i vlastní nápady. zdroj: Prvouka pro 2. ročník (prac. sešit), nakladatelství Nová škola 2. Nezapomínej ani na nápoje. Víš, že každý z vás by měl denně vypít nejméně 1,5 litru tekutin - mléka, čaje, vody, ovocných šťáv. Zkus si po následující 3 dny množství vypité tekutiny. Pokud si zjistil, že si nevypil dost tekutin, zkus to napravit. Pro měření toho, kolik vypiješ za den, je důležité vědět, že 1 litr je přibližně 5 plných středně velkých hrnků na čaj.

18 ! VY_32_INOVACE_97 Životní prostředí Zajdi si na vycházku do nejbližšího okolí, dobře si prohlédni obrázek toho, co tam vidíš. 1. Co vyhodíš? zdroj: Prvouka - 1. třída, edice Škola horu, nakladatelství IŽ s.r.o.

19 ! VY_32_INOVACE_98 Jaro Neseme zimu s dlouhým nosem, už nemůže choditi, musíme ji nositi, od města k městu neseme nevěstu. Jestli nám ji nedáte, tak vám ji tu necháme. 1. Doplň text zdroj: Prvouka pro 2. ročník (prac. sešit), nakladatelství Nová škola 2. Kdo se k nám vrací z teplých krajin? 2. Co se děje na jaře se stromy? Které rozkvétají jako první? 3. Které hry hrajeme na jaře? 4. Jaké bývá nejčastěji počasí? zdroj: Prvouka pro 2. ročník - příručka pro učitele, nakladatelství Prodos

20 ! VY_32_INOVACE_99 Ptáci a jejich hnízda 1. O kterém ptáčkovi se zpívá v písničce Žežuličko, kde jsi byla, žes tak dlouho nekukala? Kuku-kuku-kuku-kuku. Vysvětli, proč tento pták u nás nepřezimoval. 2. Víš, proč bychom neměli sahat na vajíčka nebo na mláďata v jejich hnízdech? 3. Nauč se poznávat ptáky, kteří přiletěli ze zimních krajin. Doplň jejich názvy. (vlaštovka, jiřička, čáp, špaček, kukačka) zdroj: Prvouka pro 1. ročník, nakladatelství Nová škola 4. Doplň věty. zdroj: Prvouka pro 1. ročník, nakladatelství Nová škola

21 ! VY_32_INOVACE_100 Na stavbě Kolem nás je spousta domů. A přece to nestačí. Stále se staví nové a nové. Místu, kde se dům staví, říkáme staveniště. Nejprve se musí vykopat základy, a pak to jde ráz na ráz. Bez dobrého nářáadí a strojů se řemeslníci, kteří se na stavbě domu vystřídají, neobejdou. A kolik je třeba materiálu! Při stavbě větších budov pomáhají i větší stroje. Místo cihel se často používají panely. 1. Kde je ve vaší obci nové staveniště? Co se tam staví? 2. Které stavební materiály jsi viděl na staveništi? 3. Které řemeslníky jsi viděl na staveništi? 4. Sestav podle obrázku obě stěny ze stavebnice. Porovnej, která lépe drží. zdroj: Pracovní listy k prvouce pro 2. ročník ZŠ, nakladatelství SPN

Prvouka. Pracovní listy pro žáky ZŠ. 1.ročník

Prvouka. Pracovní listy pro žáky ZŠ. 1.ročník Začlenění průřezových témat do učiva 1.stupně ZŠ Prvouka Pracovní listy pro žáky ZŠ 1.ročník Tento výukový materiál je součástí metodiky a materiálů s aktivitami na interaktivní tabuli pro výuku prvouky

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_61-80

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 370 Jméno autora Mgr. Michaela ejšická Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 12.1.2012 Ročník, pro který je DUM určen 2. zdělávací oblast (klíčová slova) Člověk

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA  1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení 2. Školka sociální učení Cíl: Pojmenovat členy rodiny Úkol: Vybarvit členy své rodiny a pojmenovat je Děti vybarví jen ty postavy, které tvoří jejich rodinu.

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_41-60

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Cesta do školy. PRVOUKA 1. ročník. Mgr. Lenka Marvánková. 1.) Dej do kroužku dopravní prostředky, které jezdí po kolejích.

Cesta do školy. PRVOUKA 1. ročník. Mgr. Lenka Marvánková. 1.) Dej do kroužku dopravní prostředky, které jezdí po kolejích. VY_12_INOVACE_Prv1.B.01 PRVOUKA 1. ročník Cesta do školy Mgr. Lenka Marvánková 1.) Dej do kroužku dopravní prostředky, které jezdí po kolejích. 2.) Vybarvi správnou barvou na semaforu, kdy můžeme přejít

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2018 K+M+B PF 2018 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě obdržíte

Více

Jarní probuzení. Projekt k tématu Jaro. Zpracovala: Mgr.Charlotta Kurcová

Jarní probuzení. Projekt k tématu Jaro. Zpracovala: Mgr.Charlotta Kurcová Jarní probuzení Projekt k tématu Jaro Zpracovala: Mgr.Charlotta Kurcová Hlavní cíle projektu Hlavním cílem tohoto projektu je upevnit znalosti z prvouky týkající se jara, jarní přírody, zvířat, zlepšit

Více

VY_32_INOVACE_0611 Kostra člověka lidské tělo.notebook. July 11, 2012. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

VY_32_INOVACE_0611 Kostra člověka lidské tělo.notebook. July 11, 2012. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady:6.sada Ověřeno ve výuce:28.3.2o12 Třída:5. Datum:3.1.2012 1 KOSTRA ČLOVĚKA-LIDSKÉ TĚLO

Více

Reedukace dyskalkulie

Reedukace dyskalkulie I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci CZ.1.07/1.2.13/02.0002 Název: Reedukace dyskalkulie Autor: Petra Slavíková Rok vydání: 2012

Více

VY_32_INOVACE_Prv.2.A.05 PRVOUKA - 2. ročník Les Vypracovala Mgr. Ludmila Novotná 06/2011 Základní škola Kolín V., Ovčárecká 374 Slož slova a doplň je do vět. Í L Y K S K E Á Í O D M V Č P O O Ř D E V

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě 1. lekce Ich und du Já a ty 1. Hry Udělej šipky. 2. Hrajeme si A) Přečti a namaluj obrázek. B) vystřihni a nalep (str.65) C) vystřihni a nalep

Více

Popis materiálu a jeho využití:

Popis materiálu a jeho využití: Popis materiálu a jeho využití: Materiál je určen pro žáky 1. 3. ročníku základní školy. Materiál je určen pro individuální práci během společné aktivity (učivo ROK ROČNÍ OBDOBÍ). Jde o velmi jednoduchý

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti září - říjen Žák zná dobře prostředí školy a její zaměstnance. Umí výtvarně ztvárnit prostředí ŠD. Žák rozlišuje blízké příbuzenské vztahy a role rodinných příslušníků. Žák si uvědomuje rozdíl mezi zábavou

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 březen 2012 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Zima Podtéma: počasí, vhodné oblečení, svátky v zimě, zimní aktivity a sporty. Anotace:

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Smyslová výchova 1.- 3. ročník pomocná třída Průřezové téma - Rozmanitost přírody ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Mgr. Ivana Pattermanová, ZŠ Rýmařovská 15, Bruntál, př. org. říjen 2012 Příroda je náš

Více

Prvouka ve druhém ročníku základní školy s využitím ITC ve výuce

Prvouka ve druhém ročníku základní školy s využitím ITC ve výuce Prvouka ve druhém ročníku základní školy s využitím ITC ve výuce Téma: Nemoc, úraz. Péče o zdraví. Vyučující: Jana Kolčářová Výchovně-vzdělávací cíl: Osvojení základních vědomostí a návyků potřebných pro

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Prvouka. bydliště žáka, bezpečná cesta do školy

Prvouka. bydliště žáka, bezpečná cesta do školy 1 Prvouka Prvouka Učivo ŠVP výstupy Domov prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa zná název školy, jméno učitelky, vychovatelky, ředitele školy bydliště žáka, bezpečná cesta do školy rozlišuje

Více

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka 1 Pr OSV 1 (zapamatování) Tč, Tv Orientuje se ve škole a jejím okolí (v okolí svého

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Září Cestička do školy Odpočinková činnost- volné rozhovory s dětmi o nových zážitcích,poslech

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Ţeliv Novými

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Moje rodina VY_12_INOVACE_PRV.123.04

Moje rodina VY_12_INOVACE_PRV.123.04 Moje rodina VY_12_INOVACE_PRV.123.04 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma:Moje rodina Podtéma:rodina, členové rodiny, život v rodině, svátky, narozeniny, bydlení udržování

Více

Chráněná území našeho regionu

Chráněná území našeho regionu Autor: Mgr. Zdeňka Kolbábková I. stupeň Pracovní list 1A Tvoje jméno: Chráněná území našeho regionu 1. Poznáš tyto živočichy? Pod obrázek dopiš jejich jméno a udělej křížek k tomu, který je na území České

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví?

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví? Zdraví Registrační číslo: CZ.1.07/.4.00/21.0938 Název: Škola hrou Zdraví, nemoc, úraz 1. a 2. ročník Zdraví máme jenom jedno. Měli bychom si ho proto chránit. Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník,

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník září říjen a. Pč - Skládačky z papíru pejsek, kočička (příloha 1 a 2) b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písní 3. Tělovýchovná - Seznamovací

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

ŠKOLA. - pozdrav - začínáme s angličtinou - čísla pokyny učitele - školní potřeby - barvy - moje třída slovesa To je.., Já mám DOMÁCÍ ZVÍŘATA

ŠKOLA. - pozdrav - začínáme s angličtinou - čísla pokyny učitele - školní potřeby - barvy - moje třída slovesa To je.., Já mám DOMÁCÍ ZVÍŘATA Anglický jazyk 3. ročník ŠKOLA pozdraví a představí se kamarádovi, vyjádří souhlas a nesouhlas, záliby používá slovesný tvar Já jsem / I am /, čísla 0-12 reaguje na jednoduché pokyny učitele čte jednoduchá

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

Pracovní list korekce hlásky B

Pracovní list korekce hlásky B Pracovní list korekce hlásky B Pojmenuj všechny předměty na obrázcích a ty, které začínají písmenkem B, spoj červenou pastelkou s písmenkem uprostřed kroužku. Spočítej, kolik je na obrázku zvířátek, každé

Více

1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách.

1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách. 1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách. 2 Vyprávěj příběh a podle obrázků doplň slova ve správném tvaru. Svítilo a šli do. Cesta vedla kolem, pak po a kousek

Více

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK 4 OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU 1. Loučení s létem 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. MÍČ SLUNCE RYBNÍK ZMRZLINA HRAD Procvičuj si více na www.skolasnadhledem.cz,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_08 Jméno autora: Mgr. Růžena Bajerová Třída/ročník:

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

Pracovní listy. pro 1. a 2. ročník ZŠ

Pracovní listy. pro 1. a 2. ročník ZŠ Pracovní listy pro 1. a 2. ročník ZŠ Bezplatný metodický materiál pro podporu čtenářské gramotnosti žáků základních škol. Všechna práva vyhrazena. Určeno pro využití při výuce. Bez předchozího písemného

Více

Ročník II. Anglický jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník II. Anglický jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Úvod Pozdravy Zvířata IX. X. Opakování učebnice Happy House 1 Představení nové učebnice Happy House2 Pozdravy Abeceda A-G Hláskování a hádání slov, názorné obrázky Způsobové slovesa I can, I can t Abeceda

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Anotace:- k nastříhání, děti si losují a plní pokyny, ostatní děti hádají pokyn, poté kontrola hlasitým čtením žáka

Anotace:- k nastříhání, děti si losují a plní pokyny, ostatní děti hádají pokyn, poté kontrola hlasitým čtením žáka NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Šrámková NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.1.10.2._ČJ TÉMA: porozumění textu 2. ročník

Více

Hravé učení s ABECEDOU. Soubor pracovních listů nejen pro ţáky se specifickými vzdělávacími potřebami na procvičování učiva 1.

Hravé učení s ABECEDOU. Soubor pracovních listů nejen pro ţáky se specifickými vzdělávacími potřebami na procvičování učiva 1. Hravé učení s ABECEDOU Soubor pracovních listů nejen pro ţáky se specifickými vzdělávacími potřebami na procvičování učiva 1. ročníku OBSAH 1. Hláska a písmeno M 2. Hláska a písmeno A 3. Slabiky MA, MÁ

Více

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v Mokrých Lazcích. Specifické

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_123 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi Jméno žáka:... Pracovní list Jdeme do divadla Milé děti, společně nás teď čeká velká slavnostní událost. Půjdeme totiž do divadla! Divadlo je místo, kam se můžeme jít podívat na pěknou pohádku, balet,

Více

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ Eliška Fojtová A L B A T R O S Tajemství starépumpy ILUSTROVALA ANNA MASTNÍKOVÁ Pracovní listy pro 2. a 3. ročník ZŠ Bezplatný metodický materiál pro podporu čtenářské gramotnosti žáků základních škol.

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Rozvoj zrakové diferenciace a logického myšlení. Mgr. Michaela kovářová

Rozvoj zrakové diferenciace a logického myšlení. Mgr. Michaela kovářová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spotufinancován Evropským sociáiním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Předmět: PRVOUKA Ročník: 1. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Vyznačí

Více

Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: první Časová dotace: 2 vyučovací hodiny týdně Tematický okruh: Místo, kde žijeme Minimální doporučená úroveň žák

Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: první Časová dotace: 2 vyučovací hodiny týdně Tematický okruh: Místo, kde žijeme Minimální doporučená úroveň žák Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Prvouka pro 1. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ JALOVEČEK soutěžní test pro žáky třídy ZŠ téma: Stopy naší zvěře

PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ JALOVEČEK soutěžní test pro žáky třídy ZŠ téma: Stopy naší zvěře PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ JALOVEČEK soutěžní test pro žáky 3. 5. třídy ZŠ téma: Stopy naší zvěře ŠKOLA: TÝM: JMÉNO KAPITÁNA TÝMU: POČET ZÍSKANÝCH BODŮ: Milé děti. Před vámi je soutěž Jaloveček zaměřená hlavně

Více

Matematika se Čtyřlístkem 1

Matematika se Čtyřlístkem 1 Matematika se Čtyřlístkem SPOČÍTEJ, KOLIK VĚCÍ JE V KAŽDÉ SKUPINĚ. DO RÁMEČKU NAKRESLI STEJNÝ POČET PUNTÍKŮ. ŘEKNI, CO VIDÍŠ, NAPŘ. TŘI TYČINKY. DO OKÉNEK NAKRESLI STEJNÝ POČET TVARŮ. POTOM NA OKÉNKA PŘILOŽ

Více

Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ

Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Radek Machatý Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník září říjen a. Pč - Skládání z papíru b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Písničky z prázdnin 2. Literární - Moje oblíbená kniha 3. Tělovýchovná

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva Návrhy učiva pro nadané

Více

Tento sešit patří: je členem oddílu: na pionýrské skupině:

Tento sešit patří: je členem oddílu: na pionýrské skupině: MLÁĎÁTKA Tento sešit patří: Místo pro vlepení fotografie je členem oddílu: na pionýrské skupině: Místo pro vlepení oddílové fotografie C1A Jméno mého vedoucího Doplň jméno oddílového vedoucího podle vzoru.

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ Přivítali jsme opět mezi nás své kamarády z lesa, vody a vůbec z celé přírody. VÁŽENÍ RODIČE, V MĚSÍCI ŘÍJNU JSME VÁS NESVOLALI,

Více

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek.

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek. č. 9 název Ptáci anotace V pracovních listech žáci poznávají ptáky, charakterizují hlavní druhy a poznávají zástupce. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Akční skupina pro zdravé stravování

Akční skupina pro zdravé stravování Akční skupina pro zdravé stravování Instrukce Dotazník pro žáky a studenty Návrh možných otázek pro zjištění stavu v oblasti školního stravování ve vaší škole. Použijte ty otázky, které jsou pro vaši situaci

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

UTVÁŘÍME NOVÝ KOLEKTIV

UTVÁŘÍME NOVÝ KOLEKTIV Zájmová činnost SPOLEČENSKO -VĚDNÍ Očekávané výstupy : umí zdravit, oslovovat dospělé osoby ve škole a na veřejnosti rozvíjí vlastnosti nezbytné pro život v kolektivu - vzájemná pomoc, přátelství, kamarádství

Více

MÁME RÁDI ZVÍŘATA. Metodický list

MÁME RÁDI ZVÍŘATA. Metodický list MÁME RÁDI ZVÍŘATA Metodický list Cílová skupina: - žáci 1. a 2. stupně ZŠ Pedagogický cíl: - žák si osvojuje slovní zásobu, gramatické a větné struktury, poslech a výslovnost zábavnou formou Obsahový cíl:

Více

Jak Mach a Šebestová vyléčili Kropáčkovi angínu

Jak Mach a Šebestová vyléčili Kropáčkovi angínu Jak Mach a Šebestová vyléčili Kropáčkovi angínu Úkol: Přečtěte text, přiřaďte k jednotlivým odstavcům správné nadpisy.... Jednou ve škole řekla paní učitelka dětem: Děti, zítra půjdeme do ZOO, doneste

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček únor 2018 Děti z MŠ Brouček sportují. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

Únor 1t - Pohádkové postavy - Čarodějnice Spoj tečky a vytvoř si svůj vlastní obrázek. Poté si obrázek vybarvi Tereza Bartošová

Únor 1t - Pohádkové postavy - Čarodějnice Spoj tečky a vytvoř si svůj vlastní obrázek. Poté si obrázek vybarvi Tereza Bartošová Únor 1t - Pohádkové postavy - Čarodějnice Spoj tečky a vytvoř si svůj vlastní obrázek. Poté si obrázek vybarvi Tereza Bartošová Únor 1t - Pohádkové postavy - Koruna Dokresli druhou polovinu obrázku (korunka

Více

VÝCHOVA LIDSKÝCH CTNOSTÍ

VÝCHOVA LIDSKÝCH CTNOSTÍ Doplňkový materiál pro hodiny etiky a prvouky, pro třídnické hodiny ROSTEME (I.) VÝCHOVA LIDSKÝCH CTNOSTÍ pro 1. a 2. ročník ZŠ Základní škola Parentes TEXTY: Mgr. Veronika Rybníčková, vystudovala učitelství

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Příklad dobré praxe na téma. DŮM ZDRAVÍ (soutěž družstev)

Příklad dobré praxe na téma. DŮM ZDRAVÍ (soutěž družstev) Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina projekt číslo CZ.1.07/1.1. 00/02.0014 Příklad dobré praxe na téma DŮM ZDRAVÍ (soutěž družstev) Jméno autora Zdena Jiráková Název příkladu dobré

Více

Digitální stopa. 1. V pracovním listu s názvem Po stopách postupujte podle pokynů. Své odpovědi a řešení zapisujte

Digitální stopa. 1. V pracovním listu s názvem Po stopách postupujte podle pokynů. Své odpovědi a řešení zapisujte Digitální stopa Co se naučíte Jak se stát novodobým stopařem ve světě internetu? Naučíte se rozumět tomu, jaký je rozdíl mezi vaší stopou v běžném a v digitálním světě. Kolik máte času 30 minut na práci

Více

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 1. Učivo: ŠKOLA pozdrav školní očekávání, školní docházka školní potřeby, orientace v prostoru třídy vztahy ve třídě a nácvik modelových situací vyučování, vyučovací předměty, přestávka účel, posilování

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Etická výchova. Pracovní listy pro 1. ročník základních škol. Jarmila Plachá Ivana Koutská. Ilustrovala: Kateřina Skořepová

Etická výchova. Pracovní listy pro 1. ročník základních škol. Jarmila Plachá Ivana Koutská. Ilustrovala: Kateřina Skořepová Etická výchova Pracovní listy pro 1. ročník základních škol Jarmila Plachá Ivana Koutská Ilustrovala: Kateřina Skořepová V rámci projektu CZ.1.07/1.1.00/26.0114 Etická výchova a učebnice Vytvořilo Etické

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II..

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II.. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Orientuje se v okolí školy Orientuje se v budově školy Bezpečně

Více

Návrh na úpravu učebnice pro uživatele českého znakového jazyka

Návrh na úpravu učebnice pro uživatele českého znakového jazyka Návrh na úpravu učebnice pro uživatele českého znakového jazyka Pro seminární práci, ve které bych ráda navrhla úpravu učebnice pro uživatele českého znakového jazyka, jsem si vybrala Slabikář od nakladatelství

Více

Pracovní listy k výstavě Afrika umění a život a k tvůrčím prázdninovým dílnám. srpen-září 2006

Pracovní listy k výstavě Afrika umění a život a k tvůrčím prázdninovým dílnám. srpen-září 2006 Pracovní listy k výstavě Afrika umění a život a k tvůrčím prázdninovým dílnám srpen-září 2006 Ahoj, jmenuji se Kirikou a jsem z konga. jak se jmenuješ ty?. Na tomto obrázku BAREVNĚ OBTÁHNI světadíl odkud

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2016 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platba bude provedena

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Část V. Osnovy I. stupeň KAPITOLA 8. - PRVOUKA Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor vyučovací předmět: Člověk a jeho svět - Prvouka 1. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU PRVOUKA Obsahové,

Více

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla CZ Habermaaß-hra 5589 Klasické kostky Kravička Karla Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_147 Jméno autora: Ing. Kateřina Lisníková Třída/ročník:

Více