MUDr. Táňa Lázničková, vedoucí laboratoře. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MUDr. Táňa Lázničková, vedoucí laboratoře. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi."

Transkript

1 synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6 DIČ: CZ Laboratorní příručka Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 Platnost dokumentu: 2.září 2016 Datum vypracování: 31.srpna 2016 Datum schválení: 2.září 2016 Vypracoval: Schválil: Věra Podhajská MUDr. Táňa Lázničková, vedoucí laboratoře Garant dokumentu: Miloslava Kociánová, manažer kvality Verze: 08 Identifikace dokumentu: VD.PCE 02 Klasifikace informací: Veřejné Výtisk č.: Ostatní informace: Nahrazuje verzi 07, platnou od Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. Verze: 08 platná od Strana 1 (celkem 25)

2 Obsah: 1. Úvod Předmluva Informace o laboratoři Identifikace laboratoře Základní údaje o laboratoři Zaměření laboratoře Úroveň a stav akreditace Organizace laboratoře, její vnitřní členění, vybavení a obsazení Spektrum nabízených služeb Popis nabízených služeb Zásady na ochranu osobních informací Použité pojmy a zkratky Manuál pro odběry primárních vzorků Základní informace Požadavkové listy (žádanky) Požadavky na urgentní vyšetření Používaný odběrový systém Příprava pacienta před vyšetřením Identifikace pacienta na žádance a označení vzorku Odběr vzorku Množství vzorku Chyby při odběrech Likvidace použitých odběrových materiálů Nezbytné operace se vzorkem, stabilita Základní informace o bezpečnosti při práci se vzorky Informace k dopravě vzorků Zvláštní požadavky na zajištění preanalytické fáze Preanalytické procesy v laboratoři Příjem žádanek a vzorků Kritéria přijetí nebo odmítnutí vadných (kolizních) primárních vzorků Postupy při nesprávné identifikaci vzorku nebo žádanky Vyšetřování externími laboratořemi Vyšetřování smluvními laboratořemi Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří Hlášení výsledků v kritických intervalech Informace o formách vydávání výsledků, typech nálezů a laboratorních zpráv a jejich popis Vydávání výsledků přímo pacientům Opakovaná a dodatečná vyšetření Změny výsledků a nálezů Intervaly od dodání vzorku k vydání výsledku Konzultační činnost laboratoře Způsob řešení stížnosti Vydávání potřeb laboratoří Množina laboratorních vyšetření poskytovaných laboratoří Seznam vyšetření prováděných v laboratoři Seznam laboratoří provádějících vyšetření, které laboratoř neprovádí Související dokumentace Informované souhlasy Seznamy laboratoří Související dokumentace Přílohy Verze: 08 platná od Strana 2 (celkem 25)

3 1. Úvod 1.1 Předmluva Vážené dámy, vážení pánové, kolegyně a kolegové! Laboratorní příručku poskytujeme Vám všem, kteří potřebujete informace o Laboratoři Praha, CUBE, Evropská 178, o systému řízení kvality naší práce, o dokumentaci pracovních postupů v laboratoři i o našich pracovnících. Laboratorní příručka je vytvořena tak, aby splňovala požadavky pro akreditaci laboratoře, které vyplývají z národních akreditačních standardů pro zdravotnické laboratoře, z požadavků normy ČSN EN ISO 9001:2009, ČSN EN ISO 15189:2013, z požadavků zdravotních pojišťoven, z doporučení příslušných odborných společností ČLS JEP a ze současných zvyklostí v laboratorní praxi v ČR. Doufáme, že zde najdete vše, co potřebujete pro naši vzájemnou dobrou spolupráci. MUDr. Táňa Lázničková vedoucí laboratoře a kolektiv pracovníků laboratoře Verze: 08 platná od Strana 3 (celkem 25)

4 2.1 Identifikace laboratoře Název organizace 2. Informace o laboratoři synlab czech s.r.o. Identifikační údaje IČ: Typ organizace Statutární zástupce organizace Společnost s ručením omezeným; Provozování nestátního zdravotnického zařízení Jednatelé společnosti Adresa organizace U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6 Název laboratoře Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 Adresa laboratoře Evropská 178, Praha 6 Umístění laboratoře 3.NP Office CUBE, Evropská 178, Praha 6 Okruh působnosti laboratoře Vedoucí laboratoře Vedoucí zdravotní laborant Manažer kvality Provádí laboratorní vyšetření pro ambulantní i lůžková zařízení MUDr. Táňa Lázničková Věra Podhajská Miloslava Kociánová Sekce mikrobiologie Odborný garant odbornosti 802 Sekce mykologie Odborný garant odbornosti 804 Sekce parazitologie Odborný garant odbornosti 822 Sekce ATB středisko Odborný garant odbornosti 802 MUDr. Táňa Lázničková MUDr. Táňa Lázničková MUDr. Táňa Lázničková MUDr. Táňa Lázničková 2.2 Základní údaje o laboratoři Vedoucí laboratoře MUDr. Táňa Lázničková Vedoucí ATB střediska MUDr. Ivana Kyptová Manažer kvality Kociánová Miloslava Metrolog Štěpán Kratochvíl Vedoucí zdravotní laborant Věra Podhajská Laboratoř Praha, CUBE, Evropská kontakty tana.laznickova@synlab.cz ivana.kyptova@synlab.cz kocianova.m@ideal-as.cz stepan.kratochvil@synlab.cz vera.podhajska@synlab.cz Verze: 08 platná od Strana 4 (celkem 25)

5 Provozní doba laboratoře viz bod 2.5 Provozní doba. Callcentrum Kontaktní údaje Provozní doba pracoviště Pondělí Pátek 7:00 19:00 Sobota 8:00 14:00 Telefonické spojení na dispečink svozové služby společnosti je zajištěno na čísle Zaměření laboratoře Laboratoř společnosti provádí bakteriologická, mykologická, parazitologická vyšetření, dále provádí konzultace získaných výsledků a nabízí služby ATB střediska Úroveň a stav akreditace Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 naplňuje ve své činnosti požadavky normy ČSN EN ISO 15189:2013 Zdravotnické laboratoře zvláštní požadavky na kvalitu a způsobilost a dále požadavky normy ČSN EN ISO 9001:2008, se zavedeným systémem managementu kvality. Laboratoř se řídí dostupnými doporučeními odborných společností, má zaveden systém vnitřní kontroly kvality a účastní se systému externí kontroly kvality Státního zdravotního ústavu v Praze. 2.5 Organizace laboratoře, její vnitřní členění, vybavení a obsazení Laboratoř zajišťuje denní provoz s definovaným spektrem rutinních, specializovaných a urgentních vyšetření. Pracovní doba Laboratoře Praha, CUBE, Evropská 178 je následující: Pracovní doba Konec příjmu materiálu Všední dny 7:00-18: Soboty Neděle a svátky Pracovní doba ATB střediska je následující: Pracovní doba Všední dny + soboty 7:00-20:00 Neděle 8:00-20:00 Organizačně je laboratoř rozdělena na jednotlivé odečítací stanice, které tvoří logické celky podle jejich vybavení a prostorového rozmístění. Svoz vzorků biologického materiálu z ordinací vzdálených lékařů a nemocnic zajišťují pro laboratoř řidiči svozové služby společnosti. Laboratoř je vybavena moderními přístroji a analyzátory. Nedílnou součást tvoří i výpočetní technika (LIS - laboratorní informační systém), která pomáhá zabezpečovat vlastní provoz, tisk výsledků, kontrolní systém, statistiku, vykazování výkonů pro zdravotní pojišťovny, archiv výsledků a další. Laboratoř je obsazena vyškoleným personálem, způsobilým k provádění laboratorních vyšetření. V laboratoři pracují lékaři a vysokoškolsky vzdělaní analytici i laborantky převážně s odbornou Verze: 08 platná od Strana 5 (celkem 25)

6 specializací a s oprávněním pracovat ve zdravotnictví, dále personál pracující ve zdravotnictví pod odborným dohledem. 2.6 Spektrum nabízených služeb Laboratoř poskytuje (zajišťuje): vyšetření bakteriologická, mykologická, parazitologická běžně získávaných biologických materiálů (krev, sérum, moč, mozkomíšní mok, výtěry a stěry a další typy materiálu určeného k bakteriologickému, mykologickému, parazitologickému vyšetření); odbornou konzultaci získaných výsledků a nabízí služby ATB střediska. průvodky materiálu lékařům pro objednávání vyšetření; svoz biologického materiálů z nemocnic a ordinací lékařů; doručení výsledků laboratorních vyšetření v tištěné formě a v elektronické podobě; evidenci a transport vzorků k vyšetřením ve smluvních a spolupracujících laboratořích; odběrový materiál na základě požadavků lékařů, kteří provádí odběry biologického materiálu ve svých ordinacích; vhodné zpracování dat v laboratorním informačním systému; bezpečný a zajištěný přístup k elektronickým výsledkům laboratorních vyšetření 2.7 Popis nabízených služeb Viz kapitola 6. této Laboratorní příručky. Seznam nabízených vyšetření je uveden na webových stránkách Úvodní stránka Laboratorní příručky - Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 Seznam vyšetření. 2.8 Zásady na ochranu osobních informací Laboratoř se zavazuje, že v souladu s ustanoveními zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a ust. 51 a násl. zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotnických službách, v platném znění, bude odborně nakládat se všemi citlivými údaji, nepředávat tyto citlivé údaje třetím osobám a zachovávat bezvýhradně mlčenlivost o všech informacích týkajících se vyšetření a výsledků pacienta v rozsahu platných právních předpisů. 2.9 Použité pojmy a zkratky OLV - Objednávku laboratorních vyšetření LIS Laboratorní informační systém IS Informační systém Verze: 08 platná od Strana 6 (celkem 25)

7 3.1 Základní informace 3. Manuál pro odběry primárních vzorků Základní informace o odběrech primárních vzorků pro jednotlivá vyšetření jsou uvedeny na webových stránka - Úvodní stránka Laboratorní příručky - Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178. Vyplnění tiskopisu Objednávka laboratorních vyšetření a identifikace primárního vzorku - viz kapitola 3.7 Identifikace pacienta na žádance a označení vzorku; Popis odběrových nádobek pro primární vzorky - viz kapitola 3.5 Používaný odběrový systém; Typ primárního vzorku a množství, které je nutné pro vyšetření - viz kapitola 3.8 Odběry vzorků a 3.9 Množství vzorku. 3.2 Požadavkové listy (žádanky) Pro zaslání požadavků na vyšetření je potřebné vyplnit OLV - Objednávku laboratorních vyšetření s uvedenými specifickými typy vyšetření. Laboratoř má k dispozici několik typů tiskopisů OLV - Objednávek laboratorních vyšetření (dále jen OLV ). OLV mají jednotnou úpravu. V záhlaví je místo pro vyplnění data a času odběru primárního vzorku, pro identifikaci odesílajícího zdravotnického zařízení a lékaře včetně IČZ, odbornosti, pro identifikaci pacienta, uvedení diagnózy, zdravotní pojišťovny, dále údaje, zda se jedná o vyšetření v rámci regresní náhrady nebo o pacienta, který si hradí vyšetření sám samoplátce. OLV je určena pro dodání vzorku od jednoho pacienta. OLV zahrnuje nabídku vyšetření, která laboratoř běžně provádí. Základní identifikační znaky požadované a povinně uváděné na OLV: číslo pojištěnce (rodné číslo pacienta); příjmení, jméno pacienta; datum narození (povinný údaj, není-li obyvatelem ČR u pojištěných i u pacientů - samoplátců); kód zdravotní pojišťovny pacienta; základní diagnóza pacienta - ve formě 4-místného údaje; datum a čas odběru*; typ vzorku (krev, moč, likvor, sliny ); podpis a razítko žadatele zdravotnického zařízení; IČZ žadatele zdravotní pojišťovnou; číslo odbornosti žadatele vyšetření; telefonní kontakt na žadatele vyšetření, fax v případě potřeby označení požadovaných vyšetření (viz Seznamy vyšetření); vyznačení údaje o regresní náhradě. V případě, že nejsou vyplněny všechny požadované údaje, laboratoř nemůže zaručit dodání výsledků vyšetření. * V případě, že není na žádance uveden datum a čas odběru, laboratoř není schopna zaručit dodržení správné preanalytické fáze: Překontrolujte prosím Vámi uvedený údaj o času odběru vzorku prodloužená preanalytická fáze může ovlivňovat výsledky některých analýz. 3.3 Požadavky na urgentní vyšetření Vzorek je dodán na oddělení s příslušnou OLV. Po přejímce vzorku a OLV provedou pracovníci laboratoře neprodleně a přednostně požadované vyšetření. Verze: 08 platná od Strana 7 (celkem 25)

8 Výsledek je okamžitě po skončení vyšetření telefonicky oznámen lékaři požadujícímu urgentní vyšetření na telefonní číslo uvedené na OLV odpovědným pracovníkem laboratoře případně callcentrem společnosti synlab czech s.r.o.. V případě nutnosti konzultace výsledku s lékařem, kontaktuje lékaře přímo odpovědný pracovník laboratoře. 3.4 Používaný odběrový systém K odběru žilní krve se používá uzavřený vakuový systém VACUTAINER. Materiál k vyšetření Typ odběrového materiálu Příklad použití Srážlivá žilní krev Nesrážlivá žilní krev (EDTA) VACUTAINER zlatý, červený uzávěr VACUTAINER fialový uzávěr Leptospiry 3ml krve s EDTA malárie Krev na hemokultivaci Odběr moče sterilní střední proud 5-10 ml Odběr moče sterilní průkaz Ag první porce moče Výtěry z horních cest dýchacích, oka, ucha, rány, stěr z kůže, z dekubitu, z bércového vředu, rekta, pochvy, uretry a pod. Speciální odběrová lahvička s tekutou kultivační půdou dodávanou laboratoří (výrobce Biomerieux) Sterilní plastová zkumavka s červenou zátkou, nebo uricult (zkumavka s kultivačními půdami) Sterilní plastová zkumavka s červenou zátkou Tampon na plastové nebo aluminiové tyčince s transportní půdou Amies Hemokultivační vyšetření BacT/ALERT Kultivační vyšetření moče Ag Legionella pneumophila, Ag Streptococcus pneumoniae, Ag Chlamydia trachomatis (u mužů) Kultivační vyšetření z horních cest dýchacích, klinického materiálu, u materiálu z urogenitálního traktu včetně vyšetření na Neisseria gonorrhoeae, Gardnerella vaginalis, Výtěry z horních cest dýchacích na průkaz Bordetella pertusis, parapertussis Odběr stolice CAT SWAB pro Trichomonas vaginalis Odběrový tampon na drátku Plastová zkumavka se šroubovacím uzávěrem ( stolicovka ) Trichomonas vaginalis Nedoporučuje se transport, vhodné očk.přímo na půdy nutný předchozí kontakt s laboratoří Přímý průkaz parazitů,rotavirů, adenovirů, norovirů, Helicobacter pylori, průkaz Clostridium difficile Otisk rektálních řas Hnis případně jiný tekutý materiál (punktát, likvor) Tekutý materiál určený k anaerobní kultivaci Sputum Podložní sklíčko s izolepou, nikoliv stolice, jmenovku nutno nalepit na okraj sklíčka (mimo zorné pole) Sterilní plastová zkumavka s červeným uzávěrem Sterilní stříkačka s uzávěrem nebo sterilní zkumavka Sterilní plastová zkumavka se širším hrdlem ( sputovka ) a šroubovacím uzávěrem Mikroskopické vyšetření na přítomnost vajíček Enterobius vermicularis (roup) Aerobní kultivační vyšetření a mikroskopie Anaerobní kultivační vyšetření a mikroskopie Kultivační a mikroskopické vyšetření sputa Verze: 08 platná od Strana 8 (celkem 25)

9 Materiál k vyšetření Typ odběrového materiálu Příklad použití BAL Sterilní plastová zkumavka se zátkou Kultivační a mikroskopické vyšetření BALu Výtěry z urogenitálního traktu (mycoplasmata, ureaplasmata) Suchý tampon + speciální medium dodávané laboratoří (dodavatel Biomerieux) Kultivační vyšetření na Mycoplasma hominis a Ureplasma urealyticum Výtěry z urogenitálního traktu (chlamydie) Cizorodý materiál (katetry cévní a hemodialyzační, IUD, drény apod.) MOP Biopsie žaludeční sliznice speciální odběrový tampon na chlamydie Sterilní plastová zkumavka s červeným uzávěrem Nátěr tamponem na podložní sklíčko, jmenovku nutno nalepit na okraj sklíčka (mimo zorné pole) Sterilní zkumavka s fyziologickým roztokem Vyšetření přítomnosti chlamydiového antigenu Kultivační vyšetření, MAKI metoda u cévních katetrů, vyšetření IUD průkaz aktinomycet Mikroskopické vyšetření mikrobního obrazu poševního Kultivační vyšetření na Helicobacter pylori Výtěr nosu, krku, výplach nosu, (Influenza A/B) Výtěr nosu, krku, výplach nosu, aspirát (RSV, ADV) Tampon na plastové nebo aluminiové tyčince s transportní půdou Amies, sterilní zkumavka Suchý tampon bez transportního media, sterilní zkumavka Vyšetření přítomnosti antigenu Influenza A/B Vyšetření přítomnosti antigenu RSV, ADV 3.5 Příprava pacienta před vyšetřením Pacient Odběrová sestra musí: Před zahájením práce zkontrolovat správnost vyplněných údajů v záhlaví OLV. Pomocí kartičky pojištěnce příslušné zdravotní pojišťovny zkontrolovat platnost pojištění, rodné číslo a shodnost čísla (kódu) uvedeného na OLV s příslušnou zdravotní pojišťovnou, která vydala kartu pojištěnci. Zkontrolovat dostupnost odběrových pomůcek podle požadovaných vyšetření. Označit připravené zkumavky k odběru vzorku(ů) identifikačními údaji pacienta. Seznámit pacienta s postupem při odběru. Před vlastním odběrem musí být ověřena totožnost pacienta a splnění podmínek přípravy před odběrem (např. pacient nalačno, vysazení léků apod.) Zkontrolovat identifikaci pacienta na připravených zkumavkách bezprostředně před provedením vlastního odběru vzorku(ů) materiálu na vyšetření Veterinární pacient Hlavní zásady pro přípravu veterinárního pacienta a odběrového materiálu: klidné zacházení se zvířetem, respektovaní asepse a antisepse, označení vzorků, nejen odebraných (primárních), ale také zpracovaných (sekundárních), aby byla vyloučená jakákoliv záměna; více viz.: 3.6. Identifikační označení primárního vzorku Verze: 08 platná od Strana 9 (celkem 25)

10 3.6 Identifikace pacienta na žádance a označení vzorku Primární vzorek musí být z důvodu jeho jednoznačné identifikace označen jménem a příjmením pacienta, jeho rodným číslem a označením typu materiálu. Vzorky pacientů určené k analýze bez úplné identifikace se v laboratoři nesmí vyšetřovat (viz kapitola 4.3 Postupy při nesprávné identifikaci vzorku nebo OLV). Po kontrole přijatého materiálu a OLV jsou identifikační znaky pacienta, objednávajícího oddělení nemocnice a lékaře z OLV zadány do laboratorního informačního systému (LIS). Zadanému vzorku je přiřazeno identifikační laboratorní číslo, pod kterým je vzorek dále zpracováván. Přiřazené laboratorní číslo je pak vytištěno na výsledkovém listu 3.7 Odběr vzorku Pacientské vzorky Odběry vzorků pro bakteriologická vyšetření Všechny odběry mají být provedeny, pokud možno PŘED ZAHÁJENÍM ANTIBIOTICKÉ TERAPIE. Pokud jsou odběry provedeny po zahájení ATB terapie, je nutné toto uvést do pole Poznámka na OLV. Za pokojovou teplotu skladování a transportu se považuje C. Odběr žilní krve Odběr venózní krve provádíme většinou ráno, obvykle nalačno v poloze v sedě nebo leže převážně z kubitální žíly. Odběrový pracovník posoudí kvalitu žilního systému v loketní jamce. Dostává-li nemocný infuze do jedné končetiny, musí se provést náběr z druhé. Odběrový pracovník nasadí škrtidlo na příslušnou končetinu, z které se rozhodl provést odběr žilní krve. Pak na nataženém předloktí vybere vhodné místo pro odběr s dobrou viditelností žil event. citlivostí při pohmatu. Vydezinfikuje předpokládané místo vpichu a následně ho otře čtverečkem buničiny, aby se zabránilo případné kontaminaci při odběru nebo hemolýze v důsledku chemické interference. Při použití vakuových systémů se našroubuje vhodná jehla koncem s gumovým uzávěrem do plastového držáku (sterilní kryt jehly je přitom stále chráněný v plastovém pouzdru). Teprve po spojení jehly s držákem se odstraní kryt sterilní jehly! Palcem ve vzdálenosti 2 až 5 cm pod místem odběru se stabilizuje poloha žíly, provede se venepunkce a následně se nasazují vhodné zkumavky na gumový uzávěr jehly zašroubované v plastovém vodícím krytu (držáku jehly). Krev začne proudit do zkumavky a je nasávaná do ní podtlakem vytvořeným vakuem ve zkumavce, a to v objemu přesně nastaveného a vytvořeného vakua ve zkumavce výrobcem. Po sejmutí zkumavky z držáku jehly se gumová manžeta jehly shrne zpět a uzavře výtokový konec jehly, takže systém zůstane uzavřen. Pak lze nasadit další a obdobným způsobem další vacutainerovou zkumavku. Po provedení odběru a naplnění příslušných zkumavek žilní krví je nutné uvolnit a odstranit škrtidlo. Škrtidlo je nutné uvolnit nejpozději po uplynutí 1minuty od zaškrcení končetiny. Teprve potom se vytáhne jehla ze žíly. Místo vpichu i s jehlou se zakryje čtvercem buničiny, na ten je potřeba opatrně zatlačit a pomalu vytáhnout jehlu, aby se zabránilo krvácení. Pacient se poučí, že si musí na tampon tlačit druhou rukou 3-5 minut nebo až do úplného zastavení krvácení. Pak odběrový pracovník zakryje místo vpichu částí náplasti se savou tamponádou a zalepí okraje náplasti na kůži pacienta. Důležité je vědět, že vakuová zkumavka se nesmí nasadit do držáku jehly na její konec s gumovou manžetou před venepunkcí, protože by se vakuum ve zkumavce zrušilo (nasál by se vzduch z atmosféry) a do zkumavky by po provedení vpichu do žíly neproudila krev, resp. by krev nebyla nasávaná podtlakem vakua. Dalším důležitým upozorněním je, že po provedení odběru se nesmí vytáhnout jehla ze žíly při zaškrcené končetině. V důsledku přetlaku krve napumpované do žil při zaškrcené končetině by došlo po vytažení jehly k výronu krve do podkoží a vytvoření hematomu ( modřiny ), čímž by se poškodil pacient. Proto se nesmí opomenout nikdy to, že jehlu lze vytáhnout ze žíly až po uvolnění a odstranění škrtidla! Je-li ve zkumavce protisrážlivé nebo stabilizační činidlo, musí se zabránit případnému zpětnému nasátí krve s činidlem do žilního systému tak, že po naplnění zkumavky krví se tato ihned vytáhne z držáku jehly. Vakuum ve zkumavce zajistí objemově správné naplnění zkumavky, čímž se docílí správného poměru krve a protisrážlivého činidla. Jednotlivé zkumavky s přídatnými činidly je nutno bezprostředně po odběru promíchat desetinásobným šetrným převracením. Verze: 08 platná od Strana 10 (celkem 25)

11 Doporučené pořadí odběrů z jednoho vpichu srážlivé a nesrážlivé žilní krve: V případě požadavku vyšetření na hemokulturu se vzorek odebírá jako první. Následně se provede - Odběr srážlivé krve: zkumavka s gelem bez přísad. Teprve potom následuje - Odběr nesrážlivé krve: zkumavka s - citrátem - K2-EDTA - heparinem - fluorid oxalátem Podle jednotlivých typů vyšetření se tedy doporučuje dodržet toto pořadí: - zkumavka pro hemokultury, - zkumavky bez přísad, - zkumavky pro hemokoagulaci, - ostatní zkumavky s přísadami. Doporučené pořadí odběru z jednoho vpichu pouze nesrážlivé žilní krve: Odběr pouze nesrážlivé krve: zkumavka s - K2 nebo 3-EDTA - citrátem - heparinem - fluorid oxalátem Odběr likvoru Odběr vzorku lumbální punkcí do sterilní plastové zkumavky. Pro kultivační vyšetření je potřeba minimálně 1 ml vzorku. Odeslat do laboratoře co nejdříve po odběru, transport při pokojové teplotě. Výtěry z horních cest dýchacích Odebírají se ráno, nalačno, pacient nemá vyčištěné zuby. Používá se tampon na drátěné nebo plastové tyčince s transportní půdou Amies. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Výtěr z krku tampon na plastové tyčince s transportní půdou Amies, provede se stěr z patrových oblouků nebo z tonsil. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Výtěr z laryngu tampon na hliníkovém drátu se zahne o okraj zkumavky, může se zvlhčit sterilním fyziologickým roztokem. Zavede se za kořen jazyka a pacient se vyzve, aby zakašlal. Tampon se umístí do transportní půdy Amies. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Výtěr z epifaryngu tampon na hliníkovém drátu se zahne o okraj zkumavky, zavede se za patrové oblouky a provede se stěr. Tampon se umístí do transportní půdy Amies. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Výtěr z nosu tampon na hliníkovém drátu nebo na plastové tyčince s transportní půdou Amies se zavede postupně do obou nosních dírek a provede se stěr. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Výtěr z ucha Používá se sterilní tampon na drátěné nebo plastové tyčince s transportní půdou Amies. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Verze: 08 platná od Strana 11 (celkem 25)

12 Výtěr ze středouší odběr provádí otorinolaryngolog. Zevní zvukovod se před odběrem vyčistí. Po provedení paracentézy se tekutina vytékající ze středouší zachytí na odběrový tampon, aniž by došlo ke kontaktu se zevním zvukovodem. Tampon se zanoří do transportní půdy Amies. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Výtěr ze zvukovodu provede se na sterilní tampon s transportní půdou Amies. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Výtěr z oka Používá se sterilní tampon na drátěné tyčince s transportní půdou Amies. Tamponem se provede stěr ze spojivky a zanoří se do transportní půdy. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Výtěr z recta Používá se sterilní tampon na plastové tyčince s transportní půdou Amies. Odběrový tampon se zavede za anální svěrač a opatrnou rotací se setře povrch anální sliznice a krypt. Tampon se vloží do zkumavky s transportním mediem. Zkumavka musí být dobře uzavřena. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Stěr z kůže a rány Používá se sterilní tampon na drátěné nebo plastové tyčince s transportní půdou Amies. Provádí se stěr ze spodiny defektu a tampon se zanoří do transportní půdy. Pokud je defekt krytý krustou zaschlého sekretu (např. u impetiga), krusta se nejdříve snese, pak se provede odběr. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Odběr hnisu a tekutého materiálu (punktáty) Materiál určený k aerobní i anaerobní kultivaci se odebírá do sterilní plastové zkumavky nebo sterilní stříkačky. Vzorek je nutné odeslat do laboratoře co nejdříve po odběru, transportní teplota je 2-8 C. Do laboratoře se z důvodu bezpečnosti zasílají stříkačky bez jehel. Materiál, který není řádně zabezpečen proti zranění pracovníka, laboratoř není povinna zpracovat. Výtěry z urogenitálního traktu Používá se sterilní tampon na drátěné nebo plastové tyčince s transportní půdou Amies (pro běžnou aerobní kultivaci, kultivaci na kvasinky, Gardnerellu vaginalis, Neisseria gonorrhoeae). Do CAT SWAB média se odebírá vzorek na vyšetření na Trichomonas vaginalis a kvasinky. Nátěr poševního sekretu k odečtení MOP se provádí na mikroskopické podložní sklíčko. Vzorky odebrané na tamponu s transportní půdou Amies se ponechávají před transportem při pokojové teplotě. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Výtěry z uretry se provádí ráno, pacient přijde nevymočen. Výtěry z cervixu a pochvy (ze zadní klenby poševní) provádí gynekolog. Vzorky odebrané na tamponu s transportní půdou Amies se ponechávají před transportem při pokojové teplotě. Takto uchovaný vzorek je nutné zpracovat do 48 hodin, skladování a transport při pokojové teplotě. Chlamydie - výtěr z urogenitálního traktu Chlamydie muž- průkaz ze vzorku ranní moče. Do čisté suché nádoby odebrat ml z prvního proudu moči, kterým se odplaví část infikovaných epitelií. Pacient by neměl močit minimálně 1 hodinu před odběrem. Moč skladovat do 6 hodin po odběru při pokojové teplotě nebo 24 hodin při teplotě 2-8 C Uretra - tampon pro odběr chlamydií se zavede asi 2 cm za ústí uretry. Po provedení odběru tampon vložíme zpět do transportní tuby. Pacient by neměl močit nejméně 1 hodinu před odběrem V den odběru skladovat v transportní zkumavce při pokojové teplotě nebo 24 hodin při teplotě 2-8 C. Verze: 08 platná od Strana 12 (celkem 25)

13 Chlamydie -žena průkaz z endocervikálního stěru. Prvním (vatovým) tamponem se odstraní hlen z povrchu děložního čípku. Tampon po použití zlikvidovat. Stěrový tampon pro odběr chlamydií se zavede do endocervixu a otáčí se s ním po dobu sekund. Tampon po vyjmutí se vloží zpět do nádobky s transportním médiem. Technika tlaku při odběru je důležitá, protože cílem je odběr epitelií, ne pouhý sekret. V den odběru skladovat v transportní zkumavce při pokojové teplotě nebo 24 hodin při teplotě 2-8 C.. Urogenitální mycoplasmata - výtěr z urogenitálního traktu Odběr suchým tamponem do speciálního media (označené R1, dodavatel Biomerieux). Před transportem se uchovává vzorek při pokojové teplotě. Pokud není možné vzorek transportovat v den odběru, je možné jej uchovat při teplotě 2-8 C po dobu 48 hodin. Odběr moče na kultivaci Odběr moče na kultivaci se provádí do sterilní zkumavky o objemu 10ml. Po pečlivém omytí ústí uretry se buď zavede sterilní katétr, nebo se odebere tzv. střední proud moče (první porci pacient močí mimo zkumavku, střední proud zachytí do zkumavky a zbytek domočí opět mimo zkumavku). Vzorek je nutno co nejrychleji transportovat do laboratoře při chladničkové teplotě. Pro odběr moče můžeme použít i Uricult (nádobku s nosičem a živnými půdami). Pacient zachytí střední proud moče do uricultové nádobky. Nosič se živnými půdami se ponoří do moči tak, aby byly obě agarové vrstvy úplně smáčeny. Po namočení živných půd na nosiči se moč z nádobky vylije. Namočený nosič se zašroubuje do nádobky, která pak slouží jako transportní nádobka. V nádobce nesmí zůstat přebytečná moč, půdy nosiče nesmí být vyschlé. Při manipulaci s nosičem živných půd je nutno se vyvarovat dotyku v okolí nádobky, aby nedošlo ke kontaminaci. Vzorek musí být urychleně zpracován. Uriculty uchováváme při 37 C, není-li možné, pak alespoň při pokojové teplotě, neochlazujeme a nedáváme do lednice. Takto můžeme Uricult uchovat až do druhého dne. Odběr sputa na bakteriologické vyšetření Provádí se do sterilní nádobky se širším hrdlem a šroubovacím uzávěrem. Odběr se provádí vždy za dohledu sestry nebo lékaře. Po opakovaném vypláchnutí ústní dutiny a vykloktání pitnou vodou (omezení kontaminace orofaryngeální mikroflórou) pacient zhluboka zakašle tak, aby vykašlal sekret z dolních cest dýchacích. Takto získané sputum zachytí do sterilního kontejneru v objemu nejméně 1 ml. Vzorek po odběru je potřebné doručit co nejdříve do laboratoře do 2 hodin (nebezpečí autolýzy např. Streptococcus pneumoniae), skladovat při pokojové teplotě, není-li rychlé dodání možné, skladovat při teplotě při 4-8 C (lednice) a dodat do 24 hodin. Odběr krve na hemokultivaci Provádí se přímo do hemokultivačních lahviček dodávaných laboratoří (dodavatel Biomerieux): Děti: PF pediatrická lahvička (žluté značení) jedna pro 1 odběr, 5 ml krve Dospělí: Pro odběr krve u pacienta bez ATB léčby použijte tyto odběrové lahvičky (OBĚ): SA standardní aerobní lahvička (modré značení) 10 ml krve SN standardní anaerobní lahvička (fialové značení) 10 ml krve Odebírají se nejlépe 3 páry vzorků krve v intervalu minut před nasazením ATB terapie. Pro odběr krve u pacienta s ATB léčbou použijte tyto odběrové lahvičky (OBĚ): FA aerobní lahvička (zelené značení) 10 ml krve FN anaerobní lahvička (oranžová značení) 10 ml krve Vhodné načasovat odběr bezprostředně před aplikací příští dávky ATB. Odebírá se maximálně 10ml krve, minimálně 5 ml krve u dospělého pacienta. Místo vpichu a zátku hemokultivační nádobky je třeba pečlivě dezinfikovat. Vzorek se uchovává při pokojové teplotě. Nedávat do ledničky. Verze: 08 platná od Strana 13 (celkem 25)

14 Legionella pneumophila séroskupina 1 (průkaz antigenu v moči) Odběr moče do standardní sběrné nádoby Do 24 hodin skladovat při pokojové teplotě nebo dále po dobu 7 dnů při teplotě 2-8 C Streptococcus pneumoniae (průkaz antigenu v moči) Odběr moče do standardní sběrné nádoby (při podezření na pneumonii). Odběr likvoru do sterilní zkumavky (při podezření na meningitidu) Do 24 hodin skladovat při pokojové teplotě nebo dále po dobu 7 dnů při teplotě 2-8 C Poznámka: vzhledem k povaze onemocnění by se vzorky měl zpracovat co nejdříve po odběru RSV (průkaz antigenu) Vhodný materiál pro vyšetření jsou výtěr nosu nebo krku, nosní výplach, aspirát. Výtěry s transportním mediem není možné zpracovat. Nevhodné jsou výtěry se špičkou vaty s dřevěným držadlem. Vzorky by měli být zpracovány co nejdříve po odběru. Do 24 hodin skladovat při teplotě 2-8 C ADV (průkaz antigenu) Vhodný materiál pro vyšetření jsou výtěr nosu nebo krku, nosní výplach, aspirát. Vzorky by měli být zpracovány co nejdříve po odběru. Před testováním mohou být skladovány po dobu 8 hodin při teplotě 2-8 C Influenza A/B (průkaz antigenu) Vhodný materiál pro vyšetření jsou výplach nosu, výtěr z nosu a výtěr z krku. Doporučuje se klinický materiál odebírat v akutní fázi chřipky v prvních dvou až třech dnech onemocnění. Vzorky by měli být zpracovány co nejdříve po odběru. Do 72 hodin skladovat při teplotě 2-8 C Odběr na kultivaci Helicobacter pylori Odebírá se při endoskopickém vyšetření žaludku biopsie žaludeční sliznice do sterilní zkumavky a přidává se 1 ml fyziologického roztoku. Vhodné je doručit vzorek co nejdříve do laboratoře. Odběr stolice pro průkaz antigenu norovirů, adenovirů, rotavirů, Helicobacter pylori, Clostridium difficile Odebíráme do plastových nádobek se šroubovacím uzávěrem kousek stolice velikosti alespoň lískového oříšku pro každé vyšetření. Vzorek po odběru je potřebné doručit co nejdříve do laboratoře, nejdéle do 12 hodin od odběru při 2 8 C. Odběr stolice na parazitologické vyšetření Odebíráme do plastových nádobek se šroubovacím uzávěrem kousek stolice velikosti vlašského ořechu. Odebíráme 3 po sobě jdoucí dny po jednom vzorku nebo 3 vzorky během 1 týdne obden. Vzorky doručit do laboratoře při teplotě 2 8 C. V případě speciálních parazitologických vyšetření je lépe konzultovat odběr s laboratoří. Odběr otisku perianálních řas k průkazu enterobiózy Odběr se provádí ráno před omytím nebo otřením. Provedeme otisk perianálních řas na průhlednou lepicí pásku a nalepíme na podložní sklíčko. Vzorek se označí a umístí do vhodného plastového obalu určeného k transportu. Vhodné je doručit vzorek co nejdříve do laboratoře, nejdéle však 48 hodin od odběru. Odběr moči pro průkaz vajíček Schistosoma haematobium Odebíráme poslední porci moče po tělesné námaze (např. běhání po schodech). Ne ranní moč! Vzorek po odběru je potřebné doručit co nejdříve do laboratoře při 2 8 C. Odběr krve na malárii Verze: 08 platná od Strana 14 (celkem 25)

15 Odebíráme nesrážlivou krev do zkumavek s EDTA. Vzorek po odběru je potřebné doručit co nejdříve do laboratoře. Důležité je informovat laboratoř o místě a termínu pobytu pacienta v zahraničí, zda měl horečky a užíval antimalarika. Odběr krve pro serologické vyšetření leptospir metodou aglutinace-lýze Odebíráme srážlivou krev na lačno (v žádném případě nesmí být chylózní). Vzorek po odběru je potřebné doručit co nejdříve do laboratoře při 2 8 C. Odběr materiálu pro průkaz akantaméb (akantamébová keratitida) Do laboratoře zasílám seškrab tkáně rohovky v oblasti vředu, který okamžitě inokulujeme na kultivační plotnu (po domluvě dodá laboratoř), kontaktní čočky a roztok pro uchovávání kontaktních čoček. 3.8 Množství vzorku Získání potřebného množství vzorku při primárním odběru za účelem bakteriologického, mykologického či parazitologického vyšetření nebo u speciálních vyšetření je popsáno v předcházející kapitole. 3.9 Chyby při odběrech Chyby při odběru žilní a kapilární krve Chyby při přípravě nemocného pacient nebyl nalačno (dítě bylo po kojení), požité tuky způsobí přítomnost chylomiker v séru nebo plazmě, zvýší se koncentrace glukózy, v době odběru anebo těsně před odběrem dostal pacient infúzi obsahující měřený analyt, pacient nevysadil před odběrem léky, odběr nebyl proveden ráno, je zvolena nevhodná doba odběru: během dne řada biochemických a hematologických hodnot kolísá, odběry mimo ráno ordinujeme proto jen výjimečně, kde mimořádný výsledek může ovlivnit naléhavé diagnostické rozhodování, odběr byl proveden po mimořádné fyzické zátěži, nemocný před odběrem dlouho nepil, výsledky mohou být ovlivněny dehydratací. Chyby způsobené nesprávným použitím turniketu při odběru Dlouhodobé stažení paže nebo nadměrné cvičení ( pumpování ) se zataženou paží před odběrem vede ke změnám poměrů tělesných tekutin v zatažené paži, ovlivněny jsou např. koncentrace draslíku nebo proteinů. Chyby vedoucí k hemolýze vzorku Hemolýza vadí většině biochemických i hematologických vyšetření zejména proto, že řada látek přešla z erytrocytů do séra nebo plazmy nebo že zbarvení interferuje s vyšetřovací postupem. Hemolýzu působí: znečištění jehly nebo pokožky stopami ještě tekutého dezinfekčního roztoku, znečištění odběrových nádob stopami saponátů, použití příliš úzké jehly, kterou se pak krev násilně nasává, prudkým vystřikováním krve ze stříkačky do zkumavky, krev se nechala stékat po povrchu kůže a pak se teprve chytala do zkumavky, prudké třepání krve ve zkumavce (padá v úvahu i při nešetrném transportu krve ihned po odběru), uskladnění plné krve v lednici, zmrznutí vzorku krve, prodloužení doby mezi odběrem a dodáním do laboratoře, použití nesprávné koncentrace protisrážlivého činidla. Verze: 08 platná od Strana 15 (celkem 25)

16 Chyby při adjustaci, skladování a transportu použily se nevhodné zkumavky (např. pro odběr železa vadí heparin), použilo se nesprávné protisrážlivé činidlo nebo jeho nesprávný poměr k plné krvi, zkumavky s materiálem nebyly dostatečně označeny, zkumavky s materiálem byly potřísněny krví, uplynula dlouhá doba mezi odběrem a oddělením krevního koláče nebo erytrocytů od séra nebo plazmy (řada látek včetně enzymů přešla z krvinek do séra nebo do plazmy, rozpad trombocytů vede k uvolnění destičkových komponent - ACP a další), krev byla vystavena teplu, krev byla vystavena přímému slunečnímu světlu (krev určenou k přesnému stanovení koncentrace bilirubinu chraňte i před normálním denním světlem a světlem zářivek, protože světelné paprsky urychlují oxidaci bilirubinu, který pak nelze správně stanovit) Chyby při sběru moče vyšetření nemá být prováděno po předcházející fyzické námaze, při známkách infekce močových cest a u pacientů se známkami srdečního selhání, neomytí genitálií, u žen sběr v období menstruace, u vzorku ranní moče dodáno do laboratoře později, může dojít ke zkreslení výsledků chemického i morfologického vyšetření Likvidace použitých odběrových materiálů Nakládání s odpady ze zdravotnictví se řídí obecně zákonem č. 185/2001 Sb. Jejich odstraňování se provádí ve smyslu vyhlášky MZ č. 306/2012 Sb., která upravuje podmínky předcházení, vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče 3.11 Nezbytné operace se vzorkem, stabilita Transport primárních vzorků do laboratoře: Ze svozu z odběrových pracovišť laboratoře. Svoz z odběrových pracovišť je zajištěn svozovou službou Okamžitě po doručení je materiál přijat do laboratoře, roztříděn a označen pro další postupy. Ze svozu z ordinací lékařů a z nemocnic Podle stanoveného itineráře a časového harmonogramu rozpisu trasy schváleného vedoucím dopravy, objíždí řidič v určenou dobu jednotlivé lékaře. V případě poruchy vozidla je vedoucí dopravy povinen zabezpečit náhradní vozidlo, které převezme vzorky k dopravě do laboratoře. O této situaci musí být vyrozuměn lékař požadující vyšetření. Okamžitě po doručení svozem je materiál přijat do laboratoře, roztříděn a označen pro identifikaci a další postupy v laboratoři podle vypracovaných Standardních operačních postupů Základní informace o bezpečnosti při práci se vzorky Obecné zásady strategie bezpečnosti práce s biologickým materiálem jsou obsaženy ve vyhlášce MZ ČR č. 306/2012 Sb., kterou se upravují podmínky pro předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče. Na základě této vyhlášky byly stanoveny následující zásady pro bezpečnost práce s biologickým materiálem: Každý vzorek určený pro mikrobiologické vyšetření krve je nutno považovat za potenciálně infekční. Žádanky ani vnější stěna zkumavky nesmí být kontaminovány biologickým materiálem toto je důvodem k odmítnutí vzorku laboratoří. Vzorky pacientů s podezřením na přenosné(á) virové(á) onemocnění či multirezistentní nozokomiální nákazu musí být vhodným způsobem označeny. Vzorky pacientů v předchozí Verze: 08 platná od Strana 16 (celkem 25)

17 době s již prokázaným přenosným virovým onemocněním či multirezistentní nozokomiální nákazou, musí být při následném požadavku na vyšetření rovněž viditelně označeny. Při manipulaci se vzorky musí personál používat ochranné pracovní pomůcky v souladu s Provozním řádem laboratoře. Zaměstnanci laboratoře navíc musí postupovat ve své činnosti podle platné směrnicové základny a příslušných Standardních operačních postupů. Laboratoř a spolupracující subjekty jsou povinny tyto pokyny aplikovat v plném rozsahu 3.13 Informace k dopravě vzorků Zkumavky s biologickým materiálem musí být zasílány k vyšetření uzavřené a co nejdříve po odběru dodány do laboratoře. Pro dopravu vzorků k vyšetření v laboratoři je možné využívat svozovou službu společnosti, kterou organizačně řídí vedoucí oddělení dopravy. Ten ve spolupráci s obchodním oddělením organizuje svozovou službu tak, aby bylo zajištěno splnění požadavků na čas, rozmezí teplot, na zajištění neporušenosti vzorků, bezpečnosti dopravce, veřejnosti i přijímajícího pracoviště. Svozová služba zajišťuje rovněž dopravu vzorků do externích laboratoří (viz bod 4.4). Svozová služba zajišťuje také dodání písemných výsledků laboratorních vyšetření zákazníkovi. Rovněž dodává lékařům žádanky pro vyšetření, zdravotnické materiály a pomůcky pro odběr vzorků a informační materiály podle požadavků zákazníka a pokynů obchodního oddělení. Řidiči svozové služby se řídí závaznými dokumentovanými postupy ke správné přepravě biologických vzorků od zákazníka k vyšetření v laboratoři, stejně tak postupy pro předávání výsledků laboratorních vyšetření i zdravotnického materiálu zákazníkům laboratoře. Postupy jsou součástí dokumentace systému managementu kvality společnosti synlab czech s.r.o Zvláštní požadavky na zajištění preanalytické fáze Některá vyšetření z důvodu nestability biologického materiálu vyžadují mimořádně zajištěný odběr vzorku nebo mimořádně zajištěnou přepravu k bezodkladnému zpracování v laboratoři. Seznam takových vyšetření předkládáme v následující tabulce: Verze: 08 platná od Strana 17 (celkem 25)

18 Urgentní vzorky nutné oznámit, označit Štítky k označení urgentního materiálu si vyžádejte u obchodního zástupce nebo na telefonní lince callcentra Malárie Požadované vyšetření Ag Streptococcus pneumoniae Ag Legionella pneumoniae Požadavek na odběr vzorku nesrážlivá krev s EDTA, nikoli srážlivá krev, vzorek označit jako urgentní materiál moč Požadavek na přepravu vzorku bezodkladně dopravit ke zpracování bezodkladně dopravit ke zpracování Urgentní vzorky bez nutnosti značení a hlášení Požadované vyšetření Požadavek na odběr vzorku Požadavek na přepravu vzorku Clostridium difficile stolice, nikoliv výtěr doručit do laboratoře nejlépe Parazitologické vyšetření speciální-při podezření na amébózu stolice, vzorek označit jako urgentní materiál do 2 h po odběru nechladit, nutno doručit do laboratoře max. 2 h po defekaci Kultivační vyšetření moče sterilní zkumavka/kontejner doručit do laboratoře nejlépe do 2 h po odběru Kultivační vyšetření likvoru sterilní zkumavka, vzorek označit jako urgentní materiál doručit do laboratoře co nejdříve, nejlépe do 2 h po odběru Verze: 08 platná od Strana 18 (celkem 25)

19 4.1 Příjem žádanek a vzorků Identifikace pacienta na biologickém materiálu 4. Preanalytické procesy v laboratoři Nezbytnou identifikací biologického materiálu před přidělením laboratorního čísla (kódu) tvoří příjmení a jméno pacienta, číslo pojištěnce (rodné číslo) a označení typu materiálu (př. výtěr krk, nos..), jinak je nutné materiál odmítnout (viz dále). Pokud je materiál označen jiným způsobem, který neodpovídá popisu Laboratorní příručky, ale přesto je nezaměnitelně idendetifikovatelný, laboratoř může materiál zpracovat. Na výsledkový list je uvedena poznámka: MATERIÁL NEBYL ŘÁDNĚ OZNAČEN DLE LABORATORNÍ PŘÍRUČKY Výjimku mohou tvořit pouze pacienti, u nichž není kompletní identifikace k dispozici (osoby, u nichž jsou z nejrůznějších důvodů povinné identifikační znaky k dispozici pouze v částečném rozsahu). Odesílající subjekt je však povinen o této skutečnosti srozumitelně informovat laboratoř a zajistit nezaměnitelnost biologického materiálu a dokumentace. Jiný způsob označení biologického materiálu je nepřípustný, resp. je důvodem k odmítnutí vyšetření vzorku. 4.2 Kritéria přijetí nebo odmítnutí vadných (kolizních) primárních vzorků Důvody pro odmítnutí biologického materiálu nebo žádanky v laboratoři: OLV s biologickým materiálem, na které chybí nebo jsou nečitelné nebo nejasné základní údaje pro styk se zdravotní pojišťovnou (číslo pojišťovny, IČZ lékaře nebo pracoviště, základní diagnóza, razítko a podpis ordinujícího lékaře) a není možné je doplnit na základě dotazu. OLV nebo nádobku z vnějšku znečištěnou biologickým materiálem. Neoznačenou nádobu s biologickým materiálem vzorkem. Biologický materiál vzorek - bez OLV. OLV se špatně odebraným biologickým materiálem v případě nedodržení pravidel odběru dle odst. 3.7 Odběr vzorku této příručky 4.3 Postupy při nesprávné identifikaci vzorku nebo žádanky Postup laboratoře při nesprávné nebo neúplné identifikaci na OLV rutinní požadavky. Při nesprávné identifikaci pacienta na OLV se požadovaná vyšetření provedou a výsledky se zablokují. Pokud je k dispozici údaj o odesílajícím oddělení nemocnice nebo lékaři a alespoň základní identifikace pacienta, vyžádá se od odesílajícího lékaře kompletní žádanka nebo doplňující údaje. Po obdržení těchto údajů je výsledek odblokován a zaslán ošetřujícímu lékaři. Není-li k dispozici údaj o odesílajícím subjektu, ani základní identifikace pacienta, materiál se neanalyzuje a likviduje, OLV se archivuje v laboratoři. V případě, že laboratoř příjme nádobu s biologickým materiálem, kde zjevně došlo k porušení laboratorního doporučení pro preanalytickou fázi nebo nebyla dodržena délka přepravy je na výsledkovém listu uvedena poznámka, viz kap. 3.2 laboratorní příručky. 4.4 Vyšetřování externími laboratořemi Obdrží-li laboratoř požadavek na laboratorní vyšetření, která laboratoř neprovádí, odešle materiál ke zpracování do externí laboratoře. Laboratoř využívá služeb laboratoří společnosti synlab czech s.r.o.: synlab czech s.r.o. Laboratoř Praha, Jankovcova 2 synlab czech s.r.o. - Laboratoř Chomutov, Libušina ul. 3240/4 synlab czech s.r.o. Laboratoř Brno, Modřice 874 synlab czech s.r.o. Laboratoř Praha, Evropská 176 Verze: 08 platná od Strana 19 (celkem 25)

20 dále smluvní laboratoře uvedené v kap. 6.2 Do smluvních laboratoří jsou zasílána vyšetření, která laboratoř neprovádí. Konkrétní nabídka laboratorních vyšetření smluvních laboratoří je uvedena na webových stránkách smluvních laboratoří. Transport vzorků je zajištěn svozovou službou oddělení dopravy společnosti synlab czech s.r.o: Vyšetření v laboratořích provádějících doplňková a potvrzující vyšetření pro laboratoř na podkladě smlouvy vyšetření ve smluvních laboratořích. Vyžádání vyšetření ve smluvní laboratoři se dotýká činnosti odborných pracovišť laboratoře. Vyšetření v laboratořích provádějících vyšetření, která společnost nerealizuje a klient tato vyšetření žádá - vyšetření ve spolupracujících laboratořích, které mohou být i v laboratořích bez smluvního vztahu s laboratoří 4.5 Vyšetřování smluvními laboratořemi Vyšetřování ve smluvních laboratořích je uvedeno v SE. PCE 04 Seznam externích laboratoří, který je s dispozici u manažera kvality laboratoře. Verze: 08 platná od Strana 20 (celkem 25)

21 5. Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří 5.1 Hlášení výsledků v kritických intervalech Některé výsledky bakteriologického vyšetření vzorků podléhají epidemiologickému hlášení (např. výsledky kultivačního vyšetření výtěru z rekta první nález střevního patogenu). 5.2 Informace o formách vydávání výsledků, typech nálezů a laboratorních zpráv a jejich popis Všechny výsledky jsou přezkoumány, technicky a medicínsky validovány odpovědnými pracovníky. Teprve potom jsou vytištěny Výsledkové listy a roztříděny podle zdravotnických zařízení, včetně výsledků vyšetření ze smluvních laboratoří. Výsledky ze smluvních laboratoří podléhají přezkoumání vedoucími odborných sekcí podle charakteru a druhu vyšetření. Veškeré roztříděné Výsledkové listy jsou uloženy do vyhrazených přepážek, odkud se distribuují lékařům svozovou službou. Výsledky na odloučená odběrová pracoviště přivážejí řidiči svozové služby. Zde na poliklinikách zabezpečí neprodleně doručení výsledků lékařům pracovníci odběrového pracoviště. Navíc ambulantní zdravotní sestry zdravotnických zařízení si výsledky vyzvedávají osobně v průběhu dne. Lékařům v ordinacích ze svozových míst předávají výsledky řidiči svozové služby. Výsledky pro nemocnice jsou předávány většinou do nemocniční laboratoře, která zabezpečuje sama jejich distribuci nebo na určené místo podle smlouvy, z kterého si nemocnice zabezpečuje rovněž distribuci sama. Ve výjimečných případech se výsledky zasílají doporučenou poštou nebo se vydávají osobně (podmínky, viz 5.3 Vydávání výsledků přímo pacientům). Všechny výsledky vyšetření, které byly zpracovány v laboratoři, se ukládají do archivu v LIS podle rodných čísel a lze je kdykoliv (např. při ztrátě) opět dohledat, vytisknout a zaslat zdravotnickým zařízením. Pracovníci laboratoře žádají, aby tato možnost byla využívána pouze v nutných případech. Pokud takový případ nastane, je potřebné pro dohledání výsledku vždy nahlásit rodné číslo pacienta. Laboratorní výsledky se vydávají v písemné papírové podobě. Výstup z LIS v podobě výsledkového listu obsahuje: název laboratoře; jednoznačnou identifikaci pacienta jméno a příjmení, rodné číslo; název zdravotnického zařízení a adresu, jméno a příjmení lékaře požadujícího vyšetření; údaje o plátci za vyšetření kód zdravotní pojišťovny nebo označení samoplátce, kód diagnózy, datum a čas odběru vzorku, datum a čas přijetí primárního vzorku v laboratoři, datum a čas vydání výsledku, datum a čas aktuálního tisku nálezu (jiný datum a čas u opisu výsledku), druh vyšetřovaného materiálu, název vyšetření, výsledek vyšetření, v případě potřeby komentář k výsledku, jiné poznámky (označení vzorku v LIS, texty ke kvalitě vzorku nebo k nedostatečnému množství vzorku apod.), symbol pro označení akreditovaného vyšetření nebo číslo standardního operačního postupu (SOP) pro příslušné vyšetření. Verze: 08 platná od Strana 21 (celkem 25)

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029 Klinický materiál odeslaný do laboratoře je zpracován dle standardních postupů (SOP) a vyšetření je kódováno dle sazebníku zdravotnických. O dalším vyšetřovacím postupu rozhoduje lékař se specializovanou

Více

V lednici (2 8 C) Do 24 hod dní BK - 50 dnů. Uricult Při pokojové teplotě Do hod dní. Při pokojové teplotě

V lednici (2 8 C) Do 24 hod dní BK - 50 dnů. Uricult Při pokojové teplotě Do hod dní. Při pokojové teplotě Přehled základních odběrů na bakteriologii - KULTIVACE: Laboratoř upozorňuje, že odběr bez transportní půdy je pro delší uchování a transport nevhodný. Při nedodržení postupů preanalytické fáze nemusí

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným odběrem biologického materiálu a jeho správným

Více

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 DIČ: CZ49688804 Laboratorní příručka Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 Platnost dokumentu: 1. prosince 2014 Datum vypracování: 30. listopadu

Více

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Veškeré nálezy vyšetření je nutno hodnotit vzhledem k diagnóze, věku, zánětlivým parametrům, klinickému stavu pacienta, ev. k dalším důležitým anamnestickým

Více

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK Objednávající lékař (oddělení): Objednal: Pracoviště: Datum objednání: Objed. číslo Odběrová souprava Kusů Urogenitální mykoplazmata transportní médium Doporučujeme v kombinaci s 1672 nebo 1656 (stěr před

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Specifika odběrů pro bakteriologická vyšetření Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným

Více

14. února února Věra Podhajská. MUDr. Táňa Lázničková, vedoucí laboratoře. Miloslava Kociánová, manažer kvality VD.

14. února února Věra Podhajská. MUDr. Táňa Lázničková, vedoucí laboratoře. Miloslava Kociánová, manažer kvality VD. www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 Platnost dokumentu: 15. února 2018 Datum vypracování: Datum schválení:

Více

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie Strana č: 1 Kultivační vyšetření výtěrů z horních cest dýchacích Kultivační vyšetření materiálu z dolních cest dýchacích (mimo TBC) B01/LKM B06/LKM B02/LKM Kultivační semikvantitativní vyšetření moče Typ

Více

Speciální odběrové soupravy krácená verze pro tisk. Odběrové soupravy pro odběr žilní krve

Speciální odběrové soupravy krácená verze pro tisk. Odběrové soupravy pro odběr žilní krve Speciální odběrové soupravy krácená verze pro tisk pro odběr žilní krve id:1 Odběrová stříkačka na srážlivou krev (SARSTEDT) id:2 Odběrová stříkačka na nesrážlivou krev s EDTA (SARSTEDT) Vytištěno ke dni:

Více

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Poslední trendy krevních odběrů Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Laboratorní metody Účel: Diagnostický Sledování průběhu nemoci Monitorování léčby Určování prognózy onemocnění Preventivní či screeningové

Více

kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny sterilní zkumavka, sterilní 2-8ºC, 18 hod. pokojová teplota, 1 hod. pokojová teplota, 24 hod.

kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny sterilní zkumavka, sterilní 2-8ºC, 18 hod. pokojová teplota, 1 hod. pokojová teplota, 24 hod. Strana 1 z 5 Výtisk č. 2 1) Bakteriologie výtěr z nosu, krku, nosohlt mandlí, hrtanu a hrtanu výtěr z hrtanu,nosohltanu cílené na Bordetella pertussis a Bordetella parapertussis tampon na drátě v TPA pokojová

Více

2. ledna ledna Věra Podhajská. MUDr. Táňa Lázničková, vedoucí laboratoře. Miloslava Kociánová, manažer kvality VD.

2. ledna ledna Věra Podhajská. MUDr. Táňa Lázničková, vedoucí laboratoře. Miloslava Kociánová, manažer kvality VD. www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 Platnost dokumentu: 3. ledna 2017 Datum vypracování: Datum schválení:

Více

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Eva Krejčí Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Infekce krevního řečiště

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6 Sekce parazitologie Kvalitativní stanovení protilátek proti leptospirám metodou aglutinace - lýze sérum, likvor 1 srážlivá krev, likvor 2 ml, likvor 0,5 ml krev: 2-25 C 12 hodin, sérum: 2-8 C až 1 týden,

Více

krku, mandlí, hltanu A kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny Neisseria meningitidis, MRSA - označit na žádance cílené kultivační na

krku, mandlí, hltanu A kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny Neisseria meningitidis, MRSA - označit na žádance cílené kultivační na Strana 1 z 5 Výtisk č.2 1) Bakteriologie /N výtěr z nosu, nosohltanu, Corynebacterium diphteriae, krku, mandlí, hltanu kultivační tampon v TP 3 dny Neisseria meningitidis, a hrtanu MRS - označit na žádance

Více

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II Seznam laboratorních vyšetření IMUNOBACT s.r.o. Děčín Instrukce pro odběr a typ odebraného materiálu, teplotní uložení před transportem a transport materiálu

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 Sekce parazitologie Kvalitativní stanovení protilátek proti leptospirám metodou aglutinace - lýze sérum, likvor 1 příprava materiálu - Odběr do...) srážlivá krev, likvor 2 ml, likvor 0,5 ml krev: 2-25

Více

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno Vyšetření: 802 - Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Lékařská mykologie 1. Vyšetření mikroorganismů z klinického materiálu a z kultur mikroskopicky - barvený

Více

Laboratorní příručka LP 01

Laboratorní příručka LP 01 DOKUMENTACE SMK Laboratorní příručka LP 01 Verze: 13 Platnost: 1.9.2016 Typ dokumentace: Interní Výtisk: 01 Zpracoval, dne: MUDr. Natálie Mészárosová - vedoucí laboratoře Schválil, dne: Ing. Jan Linhart,

Více

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM strana: 1 z 15 Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM Legenda k tabulkám: Odběr stručný popis získání vzorku Adjustace popis odběrového materiálu (údaj uvedený kurzívou

Více

Datum platnosti: 1.9.2014 Označení dokumentu: BLP01/LM Verze č.:6

Datum platnosti: 1.9.2014 Označení dokumentu: BLP01/LM Verze č.:6 Vypracoval: MUDr. Kateřina Laskafeldová RNDr. Marie Machučová Schválil: prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D.,MBA Datum platnosti: 1.9.2014 Označení dokumentu: BLP01/LM Verze č.:6 Strana: 2 Obsah 1. Úvod...

Více

Základní pokyny pro odběry biologických vzorků na mikrobiologické vyšetření

Základní pokyny pro odběry biologických vzorků na mikrobiologické vyšetření ODBĚRY VZORKŮ Základní pokyny pro odběry biologických vzorků na mikrobiologické vyšetření Uchovávání a transport odebraných vzorků Odběry krve na průkaz protilátek (obecně) Stanovení protilátek komplementfixační

Více

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II Seznam laboratorních vyšetření IMUNOBACT s.r.o. Děčín Instrukce pro odběr a typ odebraného materiálu, teplotní uložení před transportem a transport materiálu

Více

Příloha č.3. název specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky frekvence zpracování

Příloha č.3. název specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky frekvence zpracování Příloha č.3 Metodiky pro odběr biologického materiálu na bakteriologické kultivační vyšetření na oddělení klinické mikrobiologie - OKM Nemocnice Hranice a.s. vyšetření vyšetření zpracováním stand. statim

Více

Ostatní informace: Nahrazuje dokument VD.sg 02, verze 05, platný od

Ostatní informace: Nahrazuje dokument VD.sg 02, verze 05, platný od www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 - genetika Platnost dokumentu: 6. března 2017 Datum vypracování: 3. března

Více

MUDr. Wezdenková Kateřina Laboratoře Mikrochem a.s., Šumperk

MUDr. Wezdenková Kateřina Laboratoře Mikrochem a.s., Šumperk MUDr. Wezdenková Kateřina Laboratoře Mikrochem a.s., Šumperk Základní rozvaha indikace mikrobiologického vyšetření ano ne Co odebrat? (klinické příznaky, fáze onemocnění, charakter patogena) Jak odebrat?

Více

L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A

L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A ODDĚLENÍ LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGIE NEMOCNICE PELHŘIMOV, p.o. Verze č. 2 Datum platnosti: od 1. 4.. 2016 1/37 Vypracovala: Ing. Stanislava Čechová (zástupce primáře pro

Více

Laboratorní příručka. Oddělení klinické mikrobiologie

Laboratorní příručka. Oddělení klinické mikrobiologie Laboratorní příručka Platnost od: 1.7.2016 Vypracovala: MUDr.Lenka Kolářová dne: 27.6.2016 podpis: Posoudila: Ing.Miroslava Kricnerová dne: 28.6.2016 podpis: Schválila: MUDr.Martina Čurdová dne: 29.6.2016

Více

Laboratorní příručka. Oddělení klinické mikrobiologie

Laboratorní příručka. Oddělení klinické mikrobiologie Laboratorní příručka Platnost od: 14.11.2016 Vypracovala: MUDr.Lenka Kolářová dne: 8.11.2016 podpis: Posoudila: Ing.Miroslava Kricnerová dne: 9.11.2016 podpis: Schválila: MUDr.Martina Čurdová dne: 10.11.2016

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA - 1 - Zkrácený název : LP Verze : 03 Počet stran : 24 Platí od: : 1.12.2014 Přílohy: : 1 Datum tisku : 1.12.2014 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE MN PLZEŇ, PRIVAMED a. s. Tento dokument

Více

Odběry biologického materiálu

Odběry biologického materiálu Odběry biologického materiálu Mgr. Renata Vytejčková Vyšetření stolice Kvalitatativní část stolice Kvantitativní shromažďování Hemokult Mikrobiologické vyšetření Parazitologické Složení stolice zbytky

Více

Technika správného odběru materiálů. pro přímý průkaz infekčních agens

Technika správného odběru materiálů. pro přímý průkaz infekčních agens Technika správného odběru materiálů pro přímý průkaz infekčních agens březen 2017 Vážení spolupracovníci, základním předpokladem úspěšné laboratorní diagnostiky je odběr validního materiálu, tzn. správný

Více

název počet, specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky venózní krev srážlivá krev 5 ml sterilní zkumavka

název počet, specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky venózní krev srážlivá krev 5 ml sterilní zkumavka vyšetření vyšetření zpracováním stand. statim stand. vč.citlivosti prův. listu listu materiálu množství pomůcky po odběru krk, nos 24 hod. 3 dny mikrobiologické vyš. krk - nos ráno, na lačno pokojová teplota

Více

G-2 Pokyny pro uchování a transport materiálu odebraného na mikrobiologická vyšetření

G-2 Pokyny pro uchování a transport materiálu odebraného na mikrobiologická vyšetření G-2 Pokyny pro uchování a transport materiálu odebraného na mikrobiologická vyšetření Tento dokument popisuje zásady skladování a transportu nejčastějších typů odběrů z nejčastějších infekčních lokalizací.

Více

Odběry biologického materiálu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Odběry biologického materiálu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Odběry biologického materiálu Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Vyšetření biologického materiálu 1 Určení správné diagnozy a následné terapie Informace, které doplňují anamnestické údaje, fyzikální

Více

Nejběžnější odběry na laboratorní vyšetření odesílaná do spolupracujících laboratoří v Brně

Nejběžnější odběry na laboratorní vyšetření odesílaná do spolupracujících laboratoří v Brně Nejběžnější odběry na laboratorní vyšetření odesílaná do spolupracujících laboratoří v Brně Název vyšetření Materiál Pokyny pro odběr ACTH, P-ACTH (Adrenokortikotropin) plazma Do umělé zkumavky s EDTA

Více

Příručka je řízena pouze v elektronické podobě. Ostatní informace: Nahrazuje verzi 02 VD.BM/MIK 02 platnou od 27.2.2013

Příručka je řízena pouze v elektronické podobě. Ostatní informace: Nahrazuje verzi 02 VD.BM/MIK 02 platnou od 27.2.2013 synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 DIČ: CZ49688804 Laboratorní příručka Laboratoř Brno, Modřice, Evropská 873 - sekce mikrobiologie Platnost dokumentu: 15.10.2013 Datum vypracování:

Více

SM 1. Laboratorní příručka. Zpracoval Mgr. Ludmila Holubová Podpis. Schválil MUDr. Miriam Koupilová Podpis. Výtisk číslo 1 Počet stran 17

SM 1. Laboratorní příručka. Zpracoval Mgr. Ludmila Holubová Podpis. Schválil MUDr. Miriam Koupilová Podpis. Výtisk číslo 1 Počet stran 17 SM 1 Laboratorní příručka Zpracoval Mgr. Ludmila Holubová Podpis Schválil MUDr. Miriam Koupilová Podpis Výtisk číslo 1 Počet stran 17 Platnost od 4.1.2018 Verze 4 Rozdělovník PML Četnost revize 3 roky

Více

Vypracoval: MUDr. Kateřina Pinterová, vedoucí laboratoře (č. 8024) RNDr. Eva Uhlířová, vedoucí zkušební laboratoře (č. 1501)

Vypracoval: MUDr. Kateřina Pinterová, vedoucí laboratoře (č. 8024) RNDr. Eva Uhlířová, vedoucí zkušební laboratoře (č. 1501) www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Brno, Modřice, Evropská 873 Platnost dokumentu: 07. březen 2018 Datum vypracování: 23. únor 2018

Více

Diagnostika ostatních střevních patogenů. V. IBD pracovní dny, Hořovice 2019 Jana Matějková

Diagnostika ostatních střevních patogenů. V. IBD pracovní dny, Hořovice 2019 Jana Matějková Diagnostika ostatních střevních patogenů V. IBD pracovní dny, Hořovice 2019 Jana Matějková Odběr vzorku Výtěr z rekta důležitá edukace pokud pacient provádí odběr sám Zaslán v transportní půdě Průjmovitá

Více

Laboratorní příručka. MUDr. Miriam Koupilová. Platnost od: 2. 12. 2013. Verze: 2

Laboratorní příručka. MUDr. Miriam Koupilová. Platnost od: 2. 12. 2013. Verze: 2 Vypracoval: Schválil: Mgr. Pavlína Středová MUDr. Miriam Koupilová Platnost od: 2. 12. 2013 Verze: 2 Obsah 1. Předmluva... 4 2. Úvod... 4 3. Identifikační údaje laboratoře... 4 4. Politika kvality laboratoře...

Více

Manuál laboratorních vyšetření

Manuál laboratorních vyšetření Manuál laboratorních vyšetření Strana č.:/celkem stran: 1/11 Obsah 1. Klinická mikrobiologie informace o vyšetřeních... 1 2. Sérologie informace o vyšetřeních... 10 3. Vyšetření zajišťovaná v externích

Více

Ostatní informace: Nahrazuje VD.BM 02 verzi 07 platnou od Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

Ostatní informace: Nahrazuje VD.BM 02 verzi 07 platnou od Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Brno, Modřice, Evropská 873 Platnost dokumentu: 21. srpna 2017 Datum vypracování: 10. srpna 2017

Více

Příloha č. 4 Laboratorní příručky. Název: SEZNAM ODBĚRŮ - BAKTERIOLOGIE. Vydání 1/2015 Platné od 2. 3. 2015

Příloha č. 4 Laboratorní příručky. Název: SEZNAM ODBĚRŮ - BAKTERIOLOGIE. Vydání 1/2015 Platné od 2. 3. 2015 OBSAH 1. Hemokultivace 1.1 Krev - hemokultivace 1.2 Stěr z kůže- před/po odběru hemokultivace 2. Respirační trakt 2.1 Krk - výtěr 2.2 Nos - výtěr 2.3 Nosohltan - výtěr 2.4 Laryngeální výtěr 2.5 Obsah paranasálních

Více

MUDr. Kateřina Pinterová, vedoucí laboratoře. Ostatní informace: Nahrazuje VD.BM 02 verzi 10 platnou od

MUDr. Kateřina Pinterová, vedoucí laboratoře. Ostatní informace: Nahrazuje VD.BM 02 verzi 10 platnou od www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Brno, Modřice, Evropská 873 Platnost dokumentu: 01. září 2019 Datum vypracování: 26. srpna 2019

Více

List provedených změn

List provedených změn Postupy k odběru biologického materiálu pro laboratorní vyšetření Nemocnice Na Homolce Roentgenova 2 150 30 Praha 5 Název: Laboratorní příručka OBM KMAS - 001 Vypracoval: Prim. MUDr. Jindrák Podpis: Schválil:

Více

Odběr, zpracování a uchování klinických vzorků

Odběr, zpracování a uchování klinických vzorků Obecně Výsledky laboratorních testů, zejména RT-PCR závisí na druhu klinického materiálu, odběru, uchování a transportu. Nejpodrobnější informace o přítomnosti infekčního agens poskytne analýza klinického

Více

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost dnost MUDr. Miroslav Verner Nemocnice České Budějovice a.s. Centrální laboratoře České Budějovice 30.9.2009, e-medica Problémy tradičních dominantně děděných

Více

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM strana: 1 z 15 Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM Legenda k tabulkám: Odběr stručný popis získání vzorku Adjustace popis odběrového materiálu (údaj uvedený kurzívou

Více

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem Laboratoř lékařské mikrobiologie Kladno Adresa: ulice Fr. Kloze 2316, 272 01 Kladno llmkladno@zuusti.cz Název postupu: Laboratorní příručka pro odběr primárních

Více

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: --

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: -- Druh dokumentace: Laboratorní příručka Distribuce: OLM Rozsah působnosti: OLM Středomoravská nemocniční a.s., Prostějov Důvěrnost: 2 Název dokumentace: Označení dokumentace: LP_2_2016 příloha č. 1 Anotace:

Více

KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.

KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km. KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.cz VD 07 Název Typ dokumentu Počet příloh Laboratorní příručka oddělení

Více

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: -- Poznámka (popis provedené změny, kapitola apod.)

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: -- Poznámka (popis provedené změny, kapitola apod.) Druh dokumentace: Laboratorní příručka Distribuce: OLM Rozsah působnosti: OLM Středomoravská nemocniční a.s., Prostějov Důvěrnost: 2 Název dokumentace: Označení dokumentace: LP_2_2016 příloha č. 1 Anotace:

Více

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky OBSAH 1. Hemokultivace 1.1 Krev - hemokultivace 1.2 Stěr z kůže- před/po odběru hemokultivace 2. Respirační trakt 2.1 Krk - výtěr 2.2 Nos - výtěr 2.3 Nosohltan - výtěr 2.4 Laryngeální výtěr 2.5 Obsah paranasálních

Více

Laboratorní příručka. Laboratoř Brno, Modřice, Evropská 873. synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 DIČ: CZ49688804

Laboratorní příručka. Laboratoř Brno, Modřice, Evropská 873. synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 DIČ: CZ49688804 synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 DIČ: CZ49688804 Laboratorní příručka Laboratoř Brno, Modřice, Evropská 873 Platnost dokumentu: 01.10.2014 Datum vypracování: 30.09.2014 Datum

Více

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, Ústí nad Labem

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem Laboratoř lékařské mikrobiologie Kladno Laboratoř č. 8032 akreditovaná ČIA o.p.s. podle ČSN EN ISO 15189:2007 Adresa: ulice Fr. Kloze 2316, 272 01 Kladno llmkladno@zu.cz

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKMI LABORATOŘ BAKTERIOLOGICKÁ a MYKOLOGICKÁ

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKMI LABORATOŘ BAKTERIOLOGICKÁ a MYKOLOGICKÁ Uherskohradišťská nemocnice a.s. J.E.Purkyně 365, 686 68 Uherské Hradiště LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKMI LABORATOŘ BAKTERIOLOGICKÁ a MYKOLOGICKÁ LP-01-2011-UHN Verze provedení/dostupnost 4.0 / ox.nspuh.cz Autor

Více

M a s a r y kův onko l o g i c k ý ú s t a v. Ž l u t ý k o p e c 7, B r n o, ED.9. RNDr. Martina Mrkvicová, Ph.D. Schválil dne: 4.1.

M a s a r y kův onko l o g i c k ý ú s t a v. Ž l u t ý k o p e c 7, B r n o, ED.9. RNDr. Martina Mrkvicová, Ph.D. Schválil dne: 4.1. M a s a r y kův onko l o g i c k ý ú s t a v Oddělení laboratorní medicíny ED.9 POŽADAVKY NA VYŠETŘENÍ V MIÚ FNUSA Zpracoval: Andrea Wagnerová, DiS. Ověřil: RNDr. Martina Mrkvicová, Ph.D. Účinnost od:

Více

Příloha č.5 Seznam PCR vyšetření

Příloha č.5 Seznam PCR vyšetření Příloha č.5 Seznam PCR vyšetření Obsah Virus hepatitidy B - kvalitativní průkaz... 2 Virus hepatitidy B - kvantita... 2 Virus hepatitidy C kvalitativní průkaz... 3 Virus hepatitidy C - kvantita... 3 Virus

Více

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky OBSAH 1. Hemokultivace 1.1 Krev - hemokultivace 1.2 Stěr z kůže- před/po odběru hemokultivace 2. Respirační trakt 2.1 Krk - výtěr 2.2 Nos - výtěr 2.3 Nosohltan - výtěr 2.4 Laryngeální výtěr 2.5 Obsah paranasálních

Více

Laboratorní příručka OLM

Laboratorní příručka OLM POLIKLINIKA AGEL Oddělení lékařské mikrobiologie Počet stran: 42 Vydání č.: 9 Platnost od: 15. května 2015 Výtisk č.: 2 JMÉNO FUNKCE Zpracoval: MUDr. Lucie Kilbergerová Odborný vedoucí Kontroloval: MUDr.

Více

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ - MIKROBIOLOGIE

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ - MIKROBIOLOGIE SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ - MIKROBIOLOGIE HORNÍ CESTY DÝCHACÍ (HCD) Výtěry z krku, nosu, tonzil; stěry z dutiný ústní, jazyka; peritonzilární absces Odběr: sterilním tampónem s transportní půdou (dále

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Zpracoval: Ing. Lenka Hrozová Dne: 23.3.2015 Verze: 09 Schválil: Mgr. Oldřich Šipka Dne: 27.3.2015 Výtisk: Platnost od: 1.4.2015 Laboratorní příručka IFCOR-99, s.r.o. Laboratoř IFCOR-99 Viniční 235 615

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6 Sekce bakteriologie Bakteriologické vyšetření klinického materiálu mikroskopií a kultivací 1 stěr z kůže,stěr z kožní léze,výtěr z rány nebo tkáňového defektu,hnis,výpotek,punktát z patol.dutiny,drény,katetry,cévky,umělé

Více

Laboratorní příručka Patologického oddělení

Laboratorní příručka Patologického oddělení Typ dokumentu: Laboratorní příručka Číslo dokumentu: LP Oblast využití: Patologické oddělení Platnost od: 1.10. 2013 Verze č.: 1 Interval revizí: 1 rok Název dokumentu Laboratorní příručka Patologického

Více

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování preanalytické fáze Tamara Bergerová Ústav mikrobiologie FN Plzeň Mikrobiologické

Více

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie Druh a číslo dokumentu: Pokyn oddělení Nemocnice s poliklinikou Purkyňova 1849, 470 77 Vydání: 1 Verze: 1 Platnost od: Celkový počet stran: 17 Název dokumentu: Rozdělovník Verze Umístění Odpovědná osoba

Více

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 DIČ: CZ699003979 Laboratorní příručka Laboratoře Plzeň, Majerova 2525/7 Platnost dokumentu: 1.4.2016 Datum vypracování: 23.03.2016 Datum schválení:

Více

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Ledeč nad Sázavou, Habrecká 450 Platnost dokumentu: 1. září 2017 Datum vypracování: 31. srpna 2017

Více

RNDr. Naďa Pospíchalová, manažer kvality. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

RNDr. Naďa Pospíchalová, manažer kvality. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Znojmo, Dyjská 6 Platnost dokumentu: 02.01.2019 Datum vypracování: 20.12.2018 Datum schválení: 21.12.2018

Více

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Nové Město, Praha 1

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Nové Město, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře:. Laboratoř biochemická a hematologická Palackého 70/5, 0 00 Praha. Laboratoř biochemická a hematologická Sokolovská 3/55,80 00 Praha 8 3. Laboratoř imunologická a alergologická

Více

Manipulace se vzorky Příjem biologického materiálu

Manipulace se vzorky Příjem biologického materiálu Typ dokumentu: STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP Nemocnice Břeclav příspěvková organizace Číslo dokumentu: SOP / PAT - 02 Oblast využití: patologicko-anatomické oddělení Platnost od: 20.11. 2015 Verze č.: 4.0

Více

A Úvod. Vážené kolegyně, kolegové, vážení zákazníci,

A Úvod. Vážené kolegyně, kolegové, vážení zákazníci, A Úvod Vážené kolegyně, kolegové, vážení zákazníci, cílem tohoto dokumentu je informovat lékaře a žadatele o laboratorní vyšetření o nabídce našich služeb, poskytnout zdravotnickým pracovníkům potřebné

Více

Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 sekce mikrobiologie. MUDr. Jarmila Bečvářová, vedoucí laboratoře

Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 sekce mikrobiologie. MUDr. Jarmila Bečvářová, vedoucí laboratoře www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 sekce Platnost dokumentu: 21.12.2016 Datum vypracování: 16.12.2016

Více

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Znojmo, Dyjská 6 Platnost dokumentu: 01.04.2018 Datum vypracování: 9.3.2018 Datum schválení: Vypracoval:

Více

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Praha 1

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře:. Laboratoř biochemická a hematologická Palackého 70/5, 0 00 Praha. Laboratoř biochemická a hematologická Sokolovská /55,80 00 Praha 8. Laboratoř imunologická a alergologická

Více

7.3. Rozdělovník: Informační portál PKN 2/13

7.3. Rozdělovník: Informační portál PKN 2/13 OBSAH Kapitola Název kapitoly Strana 1. Úvodní ustanovení 3 2. Účel 3 3. Oblast platnosti 3 4. Definice pojmů a zkratky 3 4.1 Definice pojmů 3 4.2 Zkratky 3 5. Odpovědnosti a pravomoci 3 6. Informace o

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA -1- Zkrácený název : LP Verze : 07 Stránek : 21 Platí od: : 1. 11. 2018 Přílohy: : 1 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE PRIVAMED a. s. Plzeň Tento dokument je duchovním majetkem PRIVAMED

Více

Seznam změn a revizí řízeného dokumentu. Str. 4, 2.2.3. Vybavení laboratoře, str. 12, 5.4. Intervaly od dodání vzorku str. 13, časová dostupnost

Seznam změn a revizí řízeného dokumentu. Str. 4, 2.2.3. Vybavení laboratoře, str. 12, 5.4. Intervaly od dodání vzorku str. 13, časová dostupnost LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATOŘ PREVENCE VIROVÝCH NÁKAZ Zpracovatel: RNDr. Eva Hamšíková Podpis: Přezkoumal a schválil: RNDr. Eva Hamšíková Podpis: Garant dokumentu: Lucie Jiroušková Podpis: Platnost od:

Více

Biochemická laboratoř

Biochemická laboratoř Biochemická laboratoř školní rok 2013/14 Ing. Jarmila Krotká 3. LF UK, Klinická biochemie, bakalářské studium Hlavní úkol biochemické laboratoře Na základě požadavku lékaře vydat co nejdříve správný výsledek

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Typ dokumentu: Příručka Zpracoval/datum/podpis: 25. 5. 2014 Přezkoumal/datum/podpis: 3. 6. 2014 Schválil/datum/podpis: 3. 6. 2014 Číslo verze: 02 Číslo výtisku: 01 Platnost od: 1. 7. 2014 Verze: 02 Změna

Více

Urgentní vzorky: RESPIRAČNÍ A ORL INFEKCE. Sputum - expektorované, indukované, odsáté. Výtěr z krku, nosu patrové oblouky, tonsily, hltan

Urgentní vzorky: RESPIRAČNÍ A ORL INFEKCE. Sputum - expektorované, indukované, odsáté. Výtěr z krku, nosu patrové oblouky, tonsily, hltan strana : 1 z 27 Urgentní vzorky: Laboratoř považuje za urgentní vzorky: Mozkomíšní mok pro mikroskopii a pro průkaz primárních původců bakteriální meningitidy latexovou aglutinací, seškrab rohovky, mikroskopie

Více

ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE A

ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE A SMĚRNICE Vypracoval: Mgr. Klára Vavrušková, odborný pracovník v laboratorních metodách Schválil: prim. MUDr. Vladimír Kracík, primář LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Verze: 12.0 Adresa: Krajská nemocnice Liberec,

Více

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská Organizace transfuzní služby I.Sulovská Transfuzní oddělení Výroba transfuzních přípravků (TP) řízena zákony, vyhláškami a metodickými pokyny 2 druhy TO: výrobci TP odběrová střediska Výrobci TP mají uděleno

Více

Laboratorní příručka. Laboratoř Vimperk, Pivovarská 158/26. Platnost dokumentu: 3. srpna 2015. Datum vypracování: 16.

Laboratorní příručka. Laboratoř Vimperk, Pivovarská 158/26. Platnost dokumentu: 3. srpna 2015. Datum vypracování: 16. Laboratorní příručka Laboratoř Vimperk, Pivovarská 158/26 Platnost dokumentu: 3. srpna 2015 Datum vypracování: 16. červenec 2015 Datum schválení: 30. července 2015 Vypracoval: Schválil: Iva Černá MUDr.

Více

Odběry biologického materiálu Odběry krve

Odběry biologického materiálu Odběry krve Odběry biologického materiálu Odběry krve Mgr. Renata Vytejčková, Ústav ošetřovatelství 3. LF UK Biologický materiál tělesné tekutiny a sekrety, exkrety,tkáně orgánů a patologických útvarů Tělesné tekutiny

Více

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoře Plzeň, Majerova 2525/7 Platnost dokumentu: 19.01.2018 Datum vypracování: 15.01.2018 Datum schválení:

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_OSEC-09 Metodický list Odběry krve - zásady a chyby Pomocí metodického

Více

MUDr. Natálie Mészárosová, vedoucí laboratoře. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

MUDr. Natálie Mészárosová, vedoucí laboratoře. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. NL BioLAB s.r.o. Jankovcova 1518/2, Holešovice, 170 00 Praha 7 IČO: 498 27 081 Člen Skupiny NEXTCLINICS Laboratorní příručka Laboratoř Praha, Jankovcova Platnost dokumentu: 01. 11. 2018 Datum vypracování:

Více

Odběry biologického materiálu

Odběry biologického materiálu Mgr. Renata Vytejčková Ústav ošetřovatelství 3. LF UK Odběry biologického materiálu Vyšetření stolice Kvalitatativní část stolice Kvantitativní shromažďování Hemokult Mikrobiologické vyšetření Parazitologické

Více

Laboratorní příručka. Oddělení Patologické anatomie. Nemocnice s poliklinikou. Nový Jičín 1.11.2011. Verze 01

Laboratorní příručka. Oddělení Patologické anatomie. Nemocnice s poliklinikou. Nový Jičín 1.11.2011. Verze 01 Laboratorní příručka Oddělení Patologické anatomie Nemocnice s poliklinikou Nový Jičín 1.11.2011 Verze 01 1 A. Úvod A-1 Předmluva Vážené kolegyně, vážení kolegové, Předkládáme Vám nabídku našich služeb,

Více

Příloha č.4 Seznam mikrobiologických vyšetření - bakteriologie

Příloha č.4 Seznam mikrobiologických vyšetření - bakteriologie Příloha č.4 Seznam mikrobiologických Obsah Dýchací cesty... 2 Močová soustava... 2 Trávicí soustava... 2 Pohlavní soustava... 2 Klinický materiál... 2 Odběry na kultivační vyšetření... 3 Chyby při odběru

Více

Laboratorní příručka. Laboratoř Chomutov, Libušina ul. 3240/4. Platnost dokumentu: Datum vypracování:

Laboratorní příručka. Laboratoř Chomutov, Libušina ul. 3240/4.   Platnost dokumentu: Datum vypracování: www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Chomutov, Libušina ul. 3240/4 Platnost dokumentu: 02.04.2019 Datum vypracování: 01.04.2019 Datum

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Laboratorní příručka Platí od: 5. 2. 2015 Zpracoval: Schválil: MUDr. Alžbeta Ouertani Ing. Pavel Třeboňák MUDr. Alžbeta Ouertani Datum: 5. 2. 2015 Datum: 5. 2. 2015 Podpis: Podpis: 000100 Laboratorní příručka

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a Strana 1 z 14 Identifikace, důležité údaje Název zařízení Oblastní nemocnice Kladno, a.s., Nemocnice SČK, Vančurova 1548, Kladno Identifikační údaje IČO 27256537 DIČ

Více

Laboratorní příručka Laboratoří Dopravního zdravotnictví Čechy. Příloha č. 4 Odběry krve pro OKBH

Laboratorní příručka Laboratoří Dopravního zdravotnictví Čechy. Příloha č. 4 Odběry krve pro OKBH Laboratorní příručka Laboratoří Dopravního zdravotnictví Čechy Příloha č. 4 Odběry krve pro OKBH Vydání č.: 01 Platnost od: 9.10.2018 Výtisk č.: 01 Zpracoval: JMÉNO MUDr. Drahomíra Rottenbornová Ing. Andrea

Více

Pokyny pro pacienty. Seznam pokynů pro pacienty

Pokyny pro pacienty. Seznam pokynů pro pacienty Pokyny pro pacienty (dle Příručky kvality OKBH MNMK) Seznam pokynů pro pacienty Pokyny: příprava před odběrem žilní krve Pokyny: odběr vzorku moče na vyšetření močového sedimentu Pokyny: pro 24 hod. sběr

Více

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4,

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4, Standardizovaný operační postup (SOP) Číslo dokumentu: SOP-522 Vydání: 2. Výtisk: 1. Zpracoval: MUDr. Koudová Monika Název: Ověřil: ODBĚR BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU PRO MOLEKULÁRNĚ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ: Mgr.

Více