BAMBERG Světové kulturní dědictví

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BAMBERG Světové kulturní dědictví"

Transkript

1 BAMBERG Světové kulturní dědictví

2 Nechte na sebe působit závan staletí Bamberský jezdec Světové kulturní dědictví Bamberka je největší zachovalý starý městský celek v Evropě. Ve svých základech středověké jádro dostalo v 17. a 18. století nynější převážně barokní tvář díky biskupům, kteří měli zároveň knížecí titul. Dnes je toto staré císařské a biskupské město živější než kdykoliv dříve. Ale přesto ještě stále má kouzlo minulosti, které se vznáší jako závoj nad střechami města. Starý dvůr s Historickým muzeem 2 První zmínka o Castrum Babenberch v kronice významného dějepisce opata Regina von Prüm ( ) v souvislosti s tzv. bamberskou rozepří. Volba Jindřicha II. králem. O 12 let později korunovace papežem Benediktem VIII. na císaře císař Jindřich II. umírá a je pohřben v bamberském dómu svatořečení Bamberské biskupství založeno Jindřichem II. Bamberk se stává centrem Svaté říše římské národa německého.

3 Pohled na město z věže zámku Geyerswörth Dóm, Nová rezidence a Starý dvůr působí dohromady vznešeným dojmem. Stará radnice, postavená ve 14. století odvážnými měšťany doprostřed řeky, je kuriozitou. Malé křivolaké uličky a jednotlivá ramena řeky Regnitz vytvářejí atmosféru, která okouzlí každého. Rybářská osada Malé Benátky 3 Papež Klement II. (dříve biskup Suidger z Bamberka) umírá a je pohřben v bamberském dómu. Jeho hrobka je jediným hrobem papeže severně od Alp Bamberské pivo je poprvé uvedeno v listinách, a to v závěti kanovníka Oudalrica. Oudalricus nařídil, aby bylo ve výroční den jeho smrti podáváno pivo a jídlo chudým.

4 Tisíciletá pohnutá historie se stává na naší cestě staletími zřejmou a zrcadlí se ideálně v obraze města, jehož historické jádro je živoucím lexikonem architektury. Je to město, které má svůj vlastní ráz, styl a tvar v jednom z nejstarších kulturních regionů Německa. Sochy v císařském dómu Barokní stavba Nové rezidence od J. L. Dientzenhofera vznikla v letech 1697 až Najdete tu mezi jiným Císařský sál a cenné sbírky obrazů. Böttingerův dům Nová rezidence od J. L. Dientzenhofera 4 Starý hrad První zmínka o hradu, stojícím na nejvyšším pahorku Bamberka a střežícím město od západu Druhý požár dómu V následujících letech vznikla zcela nová stavba. Vysvěcení roku Na obrázku detail z Knížecího portálu na severní straně dómu.

5 Kultura povznáší Bamberský dóm je významným německým dokladem přechodu románského slohu ke gotice. Uchovávají se v něm mnohé uměleckohistorické cennosti, např. proslulý Bamberský jezdec nebo mariánský oltář od Víta Stosse. V dómu odpočívají také relikvie svatého císařského páru, sv. Jindřicha II. a sv. Kunhuty, stejně jako pozůstatky štaufského krále Konráda III.; a zde je také jediný hrob papeže severně od Alp. Krásná umění hrají v Bamberku, městě světového kulturního dědictví, významnou roli od nepaměti. Velkolepé poklady evropského významu dodávají lesku nejen rozmanitým muzeím, ale zdobí samotné město jako takové. Působivé dědictví. Tak vznikala do dneška kultura, která má sice staleté kořeny, ale přesto se slučuje s moderními hodnotami. 5 Bamberský jezdec je první jezdeckou sochou v životní velikosti od dob antiky. Ještě dnes není zcela jisté, koho Bamberský jezdec představuje; pravděpodobně se jedná o maďarského krále svatého Štěpána. ca /87 Stavba první radnice Dnešní Stará radnice stojí na umělém ostrůvku v řece Regnitz přímo na hranici mezi biskupským (horním) a měšťanským (dolním) městem.

6 Sbírka fajánsí a porcelánu manželů Ludwigových Bamberští symfonikové - Bavorská státní filharmonie Zmíněná směsice historie a současnosti dělá Bamberk tak atraktivním. Lidé se potkávají v živém centru, které nabízí v každé roční době něco zajímavého. Například kouzelnický festival s mezinárodní účastí v ulicích Starého Města nebo hudební programy na náměstí před dómem, kterých se mimo jiných účastní i světoznámí Bamberští symfonikové. Další hudební soubory vysoké úrovně podtrhují působivost toho kterého kouzelného místa, jako např. Růžové zahrady nebo zámku Seehof. Množství malých scén nabízí vynikající představení: kabaret, autorská čtení, stínové či loutkové divadlo aj. Velké inscenace nabízí divadlo E.T.A. Hoffmanna. Každoročním vyvrcholením sezóny je Calderónova divadelní slavnost pod širým nebem ve Starém dvoře. Sochy v Diecézním muzeu Více než 30 obchodů se starožitnostmi se zabydlelo v křivolakých uličkách mezi dómem a Starou radnicí, jakoby tu už byly odjakživa. 6 Bamberský biskup kníže Johann Georg II., Fuchs von Dornheim, umírá. Za jeho vlády vyvrcholilo v Bamberku a okolí pronásledování a pálení čarodějnic Založení univerzity 1803 zrušení univerzity znovuzaložení této vysoké školy, od roku 1979 opět s titulem Univerzita a od roku 1988 pod názvem Otto-Friedrich-Universität Bamberg.

7 Výstavní sál v Přírodovědném muzeu V zimě je rozhodně neopominutelná prohlídka tradiční hojně navštěvované a obdivované cesty k betlémům. Cesta od jednoho krásného a výtvarně hodnotného exponátu k druhému, v kostelích, muzeích i na veřejných prostranstvích, vám jistě navodí přemítavou náladu. A opravdové klenotnice se vám otevřou při návštěvě některého ze 14 bamberských muzeí. Např. Přírodovědného muzea s nejkrásnějším klasicistickým výstavním sálem Evropy, sbírky porcelánu manželů Ludwigových nebo Diecézního muzea. Pouliční muzikanti na Starém Městě Prohlídka Malých Benátek Divadlo E.T.A. Hoffmanna Romantika nad bamberskými střechami 7 Doba Schönbornů Barokní přestavba Bamberka za vlády biskupů-knížat Lothara Franze a později Friedricha Karla. Četné velkolepé stavby za pomoci významných stavitelů. Vlevo: Friedrich Karl von Schönborn Muž s vidlemi Kašna s postavou Neptuna, které se říká Gabelmann našla své místo na Zeleném trhu. Dnes se pod ní ráda schází mládež. Sekularizace Bamberské biskupství připadá Bavorsku. Následkem sekularizace rušení a ničení klášterů a kostelů /03

8 Žít a nechat žít Bamberk kouzlí Typická atmosféra v jedné z pivnic Tisíc let starý Bamberk je temperamentnější než kdy dříve. Francký životní styl a téměř středomořský nádech plní staré uličky a náměstí. Kavárny a restaurace opouštějí malebné řady domů a derou se se svými stolky a židlemi ven. V Bamberku se pořád někde něco slaví. Večer v hospůdkách, na pouličních slavnostech nebo při četných posvíceních, jejichž tradice sahá hluboko do minulosti. A přesto se také všude najde nějaké klidné skryté místečko. V uličkách Starého Města, které se vinou na některý ze sedmi pahorků, v idylickém parku zvaném Háj nebo na březích ramen řeky Regnitz, která měkce objímají Staré Město. Neleží snad kolébka německé romantiky ve Frankách? Řemeslo se starou tradicí. V Bamberku a okolí je největší hustota pivovarů na světě. Jejich velké množství zaručuje ty nejlepší pivní speciality. 8 E.T.A. Hoffmann, všestranný talent romantiky, působí v Bamberku jako divadelní kapelník, učitel hudby, spisovatel, malíř kulis, básník, režisér a hudební kritik. Bamberská ústava vzniká v době, kdy je Bamberk vládním sídlem, protože zde od dubna do srpna zasedá Johannes Hoffmann se svým kabinetem

9 Tak chutná pivo na sklepě Trh na Maximilánově náměstí Růžová zahrada Nové rezidence 9 Bamberští symfonikové vznikají. Orchestr se formuje z hudebníků německé Pražské filharmonie, kteří byli koncem druhé světové války vyhnáni a nalezli v Bamberku nový domov První posvícení Sandkerwa Dnes největší slavnost na Starém Městě v Bamberku připomíná vysvěcení kostelíka sv. Alžběty v Písečné čtvrti. 1950

10 Aktivně zažít kulturní oblast Poloha Bamberka je ideálním výchozím bodem pro objevné výpravy do rozmanitého okolí, které je průsečíkem čtyř rekreačních oblastí, a je charakterizováno soutokem dvou řek, Mohanu a Regnitz. Po obou březích Mohanu se rozkládají přírodní parky Steigerwald a Hassberge, jižním a východním směrem se táhne Francké Švýcarsko a na sever zasahuje horní údolí Mohanu. Velký počet cyklostezek, turistických tras pro přátele přírody i historie, hradů, zámků, význačných kostelů a překrásných vesnic zve k nejrůznějším aktivitám. A tomu, kdo chce být ještě aktivnější, se nabízí horolezectví, skating nebo vodní sporty. Na sklonku letního dne to táhne jak místní, tak hosty, mladé i staré, nahoru na návrší 10 Jízda na kajaku po řece Regnitz Areál zámku Seehof Stephansberg a Kaulberg, do zahradních pivních restaurací, kterým se říká sklep. Tady se praktikuje pohoda, tady je slyšet smích a tady si můžete jen tak pro sebe přemýšlet. Tady, nad střechami Starého Města, u piva a občerstvení, ucítíte to, na co už nikdy nezapomenete: typický bamberský způsob života. Současně s napojením řeky Regnitz na průplav Mohan-Dunaj- Rýn byl uveden do provozu bamberský přístav UNESCO jmenuje historickou část města Bamberka světovým dědictvím, protože reprezentuje jedinečným způsobem historický vývoj středoevropského města. 1993

11 Luisin háj, založený po vzoru anglických zahrad, je oázou odpočinku v každém ročním období Vila Concordia - sídlo kultury s tradicí Nadace Mezinárodní dům umělců Villa Concordia zde našla své konečné umístění (viz obrázek). Po pětileté přestavbě se vrací divadlo E.T.A. Hoffmanna do svého původního působiště let bamberského biskupství Ještě dnes ovlivňuje mnoho oblastí to, co založil Jindřich II.

12 Gärtnerstadt (Zahradnické Město) Sv. Gangolf E2 Sv. Otto E2 Zahradnické muzeum E2 Čtvrt Wunderburg G5 Přístaviště na průplavu Mohan-Dunaj B1 Nádraží F2 Inselstadt (Ostrovní Město) Stará radnice D4 Zámecká radnice D4 Malé Benátky C4 Maximiliánovo náměstí D3 Sv. Martin D3 Přírodovědné muzeum D3 Sbírka manželů Ludwigových D4 Vila Dessauer Dům E.T.A. Hoffmanna D5 Zámecký park Geyerswörth D4 Městský park Hain (Háj) E6 Zahrada Harmonie D4 Přístaviště C4 Turistické informace D4 Bergstadt (Horní Město) Michaelsberg (návrší sv. Michala) Klášter sv. Michala B3 St. Getreu (kostel sv. Věry) A4 Vila Remeis A4 Francké muzeum piva B4 Městský archiv B3 Jakobsberg (návrší sv. Jakuba) Sv. Jakub Domberg (Kapitulní návrší) Dóm C4 Starý dvůr B4 Nová rezidence se Státní galerií C4 Diecézní muzeum C4 Historické muzeum C4 Muzeum betlémů C4 St. Elisabeth (kostelík sv. Alžběty) C4 Kaple Maternkapelle Růžová zahrada C4 Kaulberg (Oblé návrší) Kostel karmelitánů C4 Obere Pfarre (kostel Horní Fara ) C5 Stephansberg (návrší sv. Štěpána) Sv. Štěpán C5 Böttingerův dům Vodní zámek Vila Concordia D5 Altenburg (Starý hrad) Altenburg (Starý hrad) A6 Tourist Information Informace pro turisty Informationspunkt Informační bod Kirche Kostel Sehenswürdigkeit Pozoruhodnost Museum Muzeum Park/Gartenanlage Park/zahrada Aussichtspunkt Vyhlídkové místo Brunnen Kašna Parken Parkoviště Busparkplatz Parkoviště pro autobusy Park & Ride Záchytné parkoviště Zentraler Omnibusbahnhof Centrální autobusové nádraží WC WC Bahnhof Nádraží Schiffsrundfahrten Okružní plavby lodí Post Pošta

13 Hamburg Hannover Berlin Köln Leipzig Frankfurt Bamberg Würzburg Nürnberg Stuttgart München A 7 Hannover 400 km ICE IC Berlin 420 km Leipzig 260 km A 9 A 70 Lichtenfels A 70 Bayreuth Würzburg 100 km Frankfurt 230 km Schweinfurt Bamberg A 3 A 73 ICE IC A 9 Erlangen Ulm 250 km A 7 ICE IC Nürnberg 70 km München 240 km Impressum Vydavatel: BAMBERG Tourismus & Kongress Service Úprava a sazba: Artmedia Werbeagentur, Bamberg; Kopfwerk, Bamberg Fotografie: Archiv BAMBERG Tourismus & Kongress Service, artmedia, Michael Aust, Peter Eberts, Michael Eckstein, Gerhard Hagen, Oliver Heinl, Sonja Krebs, Markus Raupach, Veit Ritterbecks, Bamberger Symphoniker- Bayerische Staatsphilharmonie (Peter Eberts), E.T.A. Hoffmann-Theater (Ingrid Rose), Stadtmarketing Bamberg e.v. Tisk: Safner Druck, Priesendorf Náklad: , září 2005 Copyright: všechna práva vyhrazena BAMBERG Tourismus & Kongress Service

14 Objevte nově zimu CZ Bamberské betlémy okouzlují svou zvláštní atmosférou Objevovat Bamberk v zimě má své zvláštní kouzlo. Bamberk je město mnoha kontrastů. Na jedné straně ticho, dávající zapomenout na všední den, na straně druhé kulturní kalendář, v němž stíhá jedna událost druhou. Znalci umění a individualisté by si měli přivézt s sebou v zavazadle dost volného času. A samozřejmě i v tuto roční dobu vám budou obzvláště dobře chutnat místní speciality a některé z mnoha bamberských piv. Pro všechny, kdo od zimy očekávají víc, než jen množství sněhu, se Bamberk stane zimní pohádkou. Kontakt BAMBERG Tourismus & Kongress Service Geyerswörthstraße Bamberg Tel.: +49 (0) 951 / Fax: +49 (0) 951 / touristinfo@bamberg.info Internet: Otvírací doba: Po-pá hod., sobota hod. Od 1. dubna do 31.prosince také o nedělích a svátcích od 9.30 do hod. Zavřeno na Velký pátek, Všech svatých a 25. a 26. prosince

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Pohlednicový pohled na město Český Krumlov. 2 HISTORIE MĚSTA ČESKÝ KRUMLOV Jméno města Krumlov je odvozováno z německého výrazu "Krumme Aue", který je překládán

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Karta Osttirol Card. 7 x lanovky (Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz, Obertilliach)

Karta Osttirol Card. 7 x lanovky (Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz, Obertilliach) Karta Osttirol Card S kartou "Osttirol Card" můžete jednou zdarma navštívit 22 různých přírodních a kulturních zajímavostí, lanovek, koupališť atd. v regionu Osttirol - Východní Tyrolsko. Cena: 47,-- EUR

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž, 15. 6. 2011 MUDr. Jarmila Číhalová Město Kroměříž Základní údaje o městě má 29 tisíc obyvatel historie spjata s olomouckým biskupstvím a arcibiskupstvím

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Město mnoha tváří

Město mnoha tváří Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou sgrafitové fasády, dominanta zámecké věže, výstavy současných umělců, pěvecká vystoupení hvězd

Více

Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2011

Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2011 Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2011 Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s.r.o. Úsek cestovního ruchu Destinační management Náměstí Svornosti 2 381 01 Český Krumlov www.ckrumlov.cz/destination

Více

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov Českokrumlovsko Český Krumlov vám pro poznávací a tematicky zaměřené výlety nabízí nepřeberné množství cílů. Největším lákadlem města je jeho bohatá historie a s ní spojené architektonické památky zdejší

Více

Cesta za poznáním. aneb za pozoruhodnostmi pod zemí, na zemi i na vodě

Cesta za poznáním. aneb za pozoruhodnostmi pod zemí, na zemi i na vodě Cesta za poznáním aneb za pozoruhodnostmi pod zemí, na zemi i na vodě Stalo se již dobrou tradicí, že žáci 7, - 9, ročníku naší školy se o kultuře a historii neučí jen teoreticky v hodinách dějepisu, zeměpisu,

Více

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN Maria Theresien-Platz Metro: linka U2 do stanice Museumsquartier, nebo U3 na Volkstheater Autobus: linka 48A, 57A Denně kromě pondělí 10 18 hod. Čtvrtek 10 21 hod. červen

Více

NĚMECKO - Údolí Mosely

NĚMECKO - Údolí Mosely NĚMECKO - Údolí Mosely Nabídka incentivní cesty spojené s degustací vín Termín: 26. 30.8. 2015 Počet: 10-15 osob rodí se zde ta nejušlechtilejší vína z odrůdy Ryzlink rýnský Program cesty Během tohoto

Více

Jezero Traunsee. Letní sáňkařská dráha - Strobl. Plavba lodí po jezeře. Jízda kabinkovou lanovkou na Grünberg (1004 m. n. m.)

Jezero Traunsee. Letní sáňkařská dráha - Strobl. Plavba lodí po jezeře. Jízda kabinkovou lanovkou na Grünberg (1004 m. n. m.) Tipy na výlety Solná komora Karta Salzkammergut Erlebnis Card: k zakoupení ve všech infocentrech v regionu SALZKAMMERGUT a ve vybraných hotelech a penzionech. Cena dospělí: 4,90 EUR, děti zdarma S kartou

Více

Tipy na výlety Solná komora

Tipy na výlety Solná komora Tipy na výlety Solná komora Karta Salzkammergut Erlebnis Card: k zakoupení ve všech infocentrech v regionu SALZKAMMERGUT a ve vybraných hotelech a penzionech. Cena dospělí: 4,90 EUR, děti zdarma S kartou

Více

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Leden sobota 17. 1. 2015 = 1. Velkolosinský ples (Areál zdraví víceúčelová hala, pořadatel MK Rajo s. r. o.) Únor neděle 1. 2. 2015 = Setkání s rysem Od 13

Více

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE OLOMOUC - město s nejvíce památek na Moravě - Vláček v provozu květen-srpen

Více

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE MIKULOV město s vůní jihu TOP akce 2010 duben září D PRAHA Pl BRNO D Sk A WIEN EVROPSKÁ UNIE Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. Zahájení sezony Regionálního muzea v Mikulově 1. dubna 2010

Více

Karta Osttirol Card. 7 x lanovky (Obertilliach, Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz)

Karta Osttirol Card. 7 x lanovky (Obertilliach, Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz) Karta Osttirol Card S kartou "Osttirol Card" můžete jednou zdarma navštívit 22 různých přírodních a kulturních zajímavostí, lanovek, koupališť atd. v regionu Osttirol - Východní Tyrolsko. Cena: 46,-- EUR

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 30. června do 2. července - Broumovsko

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 30. června do 2. července - Broumovsko Broumovská pouť, první koncert hudebního festivalu Za poklady Broumovska, divadlo na Kačeří, zábavná show v Adršpachu, fotbalový turnaj, Formanský den či noční kino. To jsou tipy na některé akce, které

Více

8 VLAJKOVÝCH LODÍ FLAGSHIPŮ FLAGSHIP 1 SEZÓNA NOVÉHO CIRKUSU OD LEDNA DO LISTOPADU SE V PLZNI VYSTŘÍDAJÍ NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ NOVÉ CIRKUSY FLAGSHIP 2 GOTTFRIED LINDAUER A MENŠINY Unikátní výstava 40ti portrétů

Více

Informační centrum pro mládež Šumperk

Informační centrum pro mládež Šumperk Příměstský tábor Vesmír 13. 8. 2018 až 17.8.2018, Rodinné centrum Vikýrek - Přátelé KOPRETIN z.s. Vikýřovice, Sportovní 273, Vikýřovice, 788 13 Prázdniny plné dobrodružství pro děti ve věku 3-6let. XXVIII.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Advent ve sklepních uličkách 2012. www.landumlaa.at

Advent ve sklepních uličkách 2012. www.landumlaa.at Advent ve sklepních uličkách 2012 www.landumlaa.at Vítejte na adventu ve sklepních uličkách Laa a okolí je skvostná krajina ve Weinviertelu která zve k prodlení, láká k setrvání a k životu prožívanému

Více

VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ. Historické centrum

VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ. Historické centrum VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ WORLD SVETOVÉ HERITAGE PATRIMOINE MONDIAL DEDICTVÍ Historické centrum Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou

Více

POZNEJTE REGIONY ČR BŘEZEN 2016

POZNEJTE REGIONY ČR BŘEZEN 2016 POZNEJTE REGIONY ČR BŘEZEN 2016 CO NOVÉHO V POLABÍ? KAM V POLABÍ? WWW.POLABI.COM novinky pro rok 2016 v turistické oblasti POLABÍ WWW.FACEBOOK.COM/TICPODEBRADY MUZEUM CUKROVARNICTVÍ, LIHOVARNICTVÍ, ŘEPAŘSTVÍ

Více

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Cena: 600,- za dopravu + vstupné (dle zájmu): Schönbrunn ZOO (panda, koala) Hofburg Dům motýlů Albertina galerie - podrobné informace a ceny vstupenek viz příloha letáku

Více

Historickým centrem městečka je náměstí Markplatz, které ohraničuje dlouhý dům s podloubím, zámek a kostel sv. Petra a Jana

Historickým centrem městečka je náměstí Markplatz, které ohraničuje dlouhý dům s podloubím, zámek a kostel sv. Petra a Jana Berchtesgaden památky Přímo pod městem se dere dravá říčka vzniklá spojením Königsseer Ache a Ramsauer Ache. Historickým centrem městečka je náměstí Markplatz, které ohraničuje dlouhý dům s podloubím,

Více

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána Město Ohře Povídání o Lounech Středověké město bylo postaveno vedle malé vesničky, která se jmenovala Lúně. Snad její název souvisel s luňákem, dravým ptákem, který v řece lovil ryby. Po založení města

Více

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN Č e s k ý K r u m l o v s l á v a, n a z d a r v ý l e t u! a n e b A H O J N A K O L E K O N C E P T C Y K L I S T I C K Ý C H V Ý L E T Ů v o k o l í Č e s k é h o K r u m l o v a r o k 2 0 1 1 T i p

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 7 5 2 7 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen

Více

Karta Osttirol Card. lanovky (Obertilliach, Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz)

Karta Osttirol Card. lanovky (Obertilliach, Hochpustertal, St. Jakob, Kals - Matrei, Mölltal, Lienz) Karta Osttirol Card S kartou "Osttirol Card" můžete jednou zdarma navštívit 22 různých přírodních a kulturních zajímavostí, lanovek, koupališť atd. v regionu Osttirol - Východní Tyrolsko. Cena: 45,-- EUR

Více

{jathumbnail off} Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 11. do 13. srpna - Broumovsko. Napsal uživatel René Herzán Čtvrtek, 10 Srpen :11

{jathumbnail off} Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 11. do 13. srpna - Broumovsko. Napsal uživatel René Herzán Čtvrtek, 10 Srpen :11 Polická a Svatovavřinecká pouť, pokladový koncert, charitativní akce v Martínkovicích, program pro děti v Broumově i v Polici nad Metují, běžecké závody, volejbalový turnaj, koncerty. To jsou tipy na akce,

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

HARRACHOV TIPY NA VÝLETY

HARRACHOV TIPY NA VÝLETY HARRACHOV TIPY NA VÝLETY Möglichkeiten für interesante Ausflüge Interesting places to see Propozycje wycieczek Tips voor uitstapjes TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ ZÁMEK FRÝDLANT ZOO LIBEREC

Více

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA BROUMOVSKÝ KLÁŠTER JE MÍSTEM, KDE SE DOSLOVA MŮŽETE DOTKNOUT HISTORIE, ALE I MÍSTEM, KDE SE SETKÁVAJÍ LIDÉ MNOHA NÁRODNOSTÍ A KTERÉ ŽIJE BOHATÝM SPOLEČENSKÝM A

Více

TÝDEN NA KOLE 2013 Otevírání evropské dálkové cyklotrasy EuroVelo 9

TÝDEN NA KOLE 2013 Otevírání evropské dálkové cyklotrasy EuroVelo 9 TÝDEN NA KOLE 2013 Otevírání evropské dálkové cyklotrasy EuroVelo 9 Jubilejní 10. mezinárodní cyklojízda, otevírání evropské dálkové trasy EuroVelo 9 v Jihomoravském kraji a Dolním Rakousku s tématem bio

Více

Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2013

Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2013 Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2013 Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s.r.o. Úsek cestovního ruchu Destinační management Náměstí Svornosti 2 38101 Český Krumlov www.ckrumlov.cz/destination

Více

KALENDÁŘ AKCÍ NOVÁ BYSTŘICE. Nová Bystřice Landštejn Jindřichohradecké místní dráhy

KALENDÁŘ AKCÍ NOVÁ BYSTŘICE. Nová Bystřice   Landštejn   Jindřichohradecké místní dráhy KALENDÁŘ AKCÍ 2019 NOVÁ BYSTŘICE Nová Bystřice www.novabystrice.cz Landštejn www.hrad-landstejn.eu Jindřichohradecké místní dráhy www.jhmd.cz Zámek Nová Bystřice www.zameknovabystrice.cz Bližší a aktuální

Více

Pro železničáře s jízdenkou FIP - PKP POLSKO vlakem VÁNOČNÍ KRAKOV A SOLNÉ DOLY VĚLIČKA (2x UNESCO) do tajemné podzemní katedrály

Pro železničáře s jízdenkou FIP - PKP POLSKO vlakem VÁNOČNÍ KRAKOV A SOLNÉ DOLY VĚLIČKA (2x UNESCO) do tajemné podzemní katedrály BEZ NOČNÍCH PŘEJEZDŮ Pro železničáře s jízdenkou FIP - PKP POLSKO vlakem VÁNOČNÍ KRAKOV A SOLNÉ DOLY VĚLIČKA (2x UNESCO) do tajemné podzemní katedrály TERMÍN: 7.12. - 10.12.2019 CENA: 4990 Kč Pro železničáře

Více

Více možností. Přihlásit

Více možností. Přihlásit 1 z 7 10.7.2013 12:47 Více možností Přihlásit Kam pojedete? Praha Střední Čechy Jižní Čechy Šumava Plzeňsko a Český les Západočeské lázně Severozápadní Čechy Českolipsko a Jizerské hory Český ráj Krkonoše

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více

ŠPINDLERŮV MLÝN město zážitků.

ŠPINDLERŮV MLÝN město zážitků. ŠPINDLERŮV MLÝN město zážitků ŠPINDLERŮV MLÝN město zážitků PŘEHLED AKCÍ ŠPINDLEROVSKÁ ZIMA 2017 / 2018 Přehled nejdůležitějších akcí v zimní sezóně 2017 / 2018 Innogy Špindl Ski Openning Předsilvestrovská

Více

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně ZÁŘÍ 2016

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně ZÁŘÍ 2016 Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně ZÁŘÍ 2016 Městské infocentrum Slavičín Mladotické nábřeží 849 763 21 Slavičín tel.: 577 342 251 e-mail: kultura@mesto-slavicin.cz www.mesto-slavicin.cz Městská knihovna

Více

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 Středy 2. a 16. listopadu 9.30 11.30 hudební sál MKD TERAPIE BARVAMI Otevřený relaxační kurz s A. Rohde Kabele. Vstupné 50 Kč Středa 2. listopadu v 19.30 hodin hudební sál MKD

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: VY_07_Vla5E_60 Operační program

Více

Tipy na výlety Mittersill, Fusch

Tipy na výlety Mittersill, Fusch Tipy na výlety Mittersill, Fusch Přírodní koupaliště v Hollersbachu www.hollersbach.at otevírací doba: dle počasí vstupné: 3,70 atrakce: přírodní koupaliště, dětské hřiště s pirátskou lodí, plážový volejbal,

Více

Solná komora-h.rakousko

Solná komora-h.rakousko Jezero Wolfgangsee Plavba lodí po jezeře denní jízdenka: 17,60 se Salzkammergut Erlebnis-Card: 16,40 www.wolgangseeschifffahrt.at Schafbergbahn jízda úzkokolejkou na horu Schafbergbahn jízda tam i zpět:

Více

Pravidelným programem prázdnin je Páteční muzika v klášterní kavárně Café Dientzenhofer v Broumově. Vystoupení muzikantů začne v 19 hodin.

Pravidelným programem prázdnin je Páteční muzika v klášterní kavárně Café Dientzenhofer v Broumově. Vystoupení muzikantů začne v 19 hodin. Rockový festival Rockstock, dvě představení hry HRA-NIC-e, další koncert festivalu Za poklady Broumovska, cyklistický závod Okolo Broumova, volejbalový Memoriál Slávky Streubelové, "petrovické zatáčky",

Více

MĚSTO ČESKÁ LÍPA ZASTUPITELSTVO MĚSTA ČESKÁ LÍPA. Obecně závazná vyhláška č. 1/2017, o stanovení kratší doby nočního klidu

MĚSTO ČESKÁ LÍPA ZASTUPITELSTVO MĚSTA ČESKÁ LÍPA. Obecně závazná vyhláška č. 1/2017, o stanovení kratší doby nočního klidu MĚSTO ČESKÁ LÍPA ZASTUPITELSTVO MĚSTA ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 1/2017, o stanovení kratší doby nočního klidu Zastupitelstvo města Česká Lípa se na svém zasedání dne 15.února 2017 usnesením

Více

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné FRITSCHOVA STEZKA NAUČNÁ STEZKA BRLOŽSKO MÍSTA, KAM CHODIL ZEYER ODPOČÍVAT LINECKÁ STEZKA OD KELTŮ PO STŘEDOVĚK SILNIČNÍM VLÁČKEM NA SELSKÉ BAROKO DO HOLAŠOVIC SILNIČNÍM VLÁČKEM NA ZBUDOVSKÁ BLATA PO STOPÁCH

Více

M Ě S T O L I T O M Ě Ř I C E

M Ě S T O L I T O M Ě Ř I C E M Ě S T O L I T O M Ě Ř I C E Obecně závazná vyhláška č. 2/2017, o veřejném pořádku Zastupitelstvo města Litoměřice se na svém zasedání dne 27. dubna 2017 usneslo vydat na základě 10 písm. a), c), d) a

Více

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání.

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. {jathumbnail off} Začneme první adventní nedělí od 10 hodin trhem na polickém

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ PRO HANDICAPOVANÉ

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ PRO HANDICAPOVANÉ NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ PRO HANDICAPOVANÉ BEZBARIÉROVÉ SLUŽBY Informační centrum Sídlí na Husově náměstí 1225 a je bezbariérové. Vstup do prostoru IC je lehce vyvýšený (1 schod), na zazvonění je možno přistavit

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015.

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. KULTURA SPORT 2015 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. VYDALO MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO KLATOVY LEDEN - ÚNOR 1. ledna PŘIVÍTÁNÍ NOVÉHO ROKU 2015

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz Pozvání na hrady a zámky v květnu zámek Náchod snižuje na státní zámek vstupné, správa hradu a zámku Frýdlant se omlouvá za změnu již zveřejněných termínů speciálních prohlídek knihovny a věže Sychrov,

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

ADVENT V KOUZELNÉM ZÁMECKÉM PARKU GRAFENEGG A KITTENBERGEROVÝCH ZÁŽITKOVÝCH ZAHRADÁCH

ADVENT V KOUZELNÉM ZÁMECKÉM PARKU GRAFENEGG A KITTENBERGEROVÝCH ZÁŽITKOVÝCH ZAHRADÁCH Přírodní zahrada z.s. srdečně zve všechny zájemce o pohodu a vánoční atmosféru na exkurzi ADVENT V KOUZELNÉM ZÁMECKÉM PARKU GRAFENEGG A KITTENBERGEROVÝCH ZÁŽITKOVÝCH ZAHRADÁCH v sobotu 9. prosince 2017

Více

Statistika návštěvnosti za rok 2010 Ubytování roku 2010 nárůstu lůžkové kapacity 4 568 lůžek počet přenocování v roce 2010 vzrostl

Statistika návštěvnosti za rok 2010 Ubytování roku 2010 nárůstu lůžkové kapacity 4 568 lůžek počet přenocování v roce 2010 vzrostl Statistika návštěvnosti za rok 2010 Destinační management sleduje statistické ukazatele návštěvnosti již od roku 1994. Jedná se především o data týkající se počtu přenocování turistů, obsazenosti parkovišť,

Více

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ Poznámka k parkování v centru Brna na místech s parkovacími automaty mohou držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, kteří mají označení O1, parkovat

Více

Aktuality pro sezonu 2012 v Karviné

Aktuality pro sezonu 2012 v Karviné Aktuality pro sezonu 2012 v Karviné Odkazpro další informace o městě a aktuálním dění: www.karvina.cz město čím město žije 1) Otvíráme cyklostezku podél Olše, pojďte se po ní projet! Nová cyklostezka podél

Více

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7. tříd, školní

Více

Mapa 1: Celkové zobrazení okolních atraktivních měst kolem Chýnova

Mapa 1: Celkové zobrazení okolních atraktivních měst kolem Chýnova Obsah 1. Chýnov..2 1.Směr Pelhřimov... 2 2.Směr Kamenice nad Lipou... 4 3.Směr Milevsko... 7 4.Směr České Budějovice... 9 5. Atraktivní města tentokrát od Tábora... 13 5.1 Z Tábora na Týn... 13 5.2 Z Tábora

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Slavní hosté Mariánských Lázní a jejich přínos pro rozvoj města

Slavní hosté Mariánských Lázní a jejich přínos pro rozvoj města VÝZNAMNÉ A POPULÁRNÍ OSOBNOSTI SVÉ DOBY jiné vnímání za života a po smrti proměnné v čase PŘÍMÝ VLIV NEPŘÍMÝ VLIV finanční podpora výstavby objektů inspirace myšlenkami, nové pohledy publicita spojená

Více

POZNEJTE REGIONY ČR BŘEZEN 2015

POZNEJTE REGIONY ČR BŘEZEN 2015 POZNEJTE REGIONY ČR BŘEZEN 2015 CO NOVÉHO V POLABÍ? KAM V POLABÍ? WWW.POLABI.COM novinky pro rok 2015 v turistické oblasti POLABÍ WWW.FACEBOOK.COM/TICPODEBRADY MUZEUM CUKROVARNICTVÍ, LIHOVARNICTVÍ, ŘEPAŘSTVÍ

Více

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali SICILIE Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali Sikelia, neboť původní obyvatelé se jmenovali Sikelové.

Více

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM pondělí 30. 4. 2018 15:30 PÁLENÍ ČARODĚJNIC S OPÉKÁNÍM BUŘTŮ * sraz na recepci Libuše Více informací viz. plakát. úterý 1. 5. 2018 státní svátek 14:00 17:00 PROCHÁZKA DO LUDVÍKOVA S NÁVŠTĚVOU HOSPODY U

Více

Poskytnutí účelových neinvestičních dotací z rozpočtu kraje v Programu podpory aktivit v oblasti kultury v Moravskoslezském kraji na rok 2019

Poskytnutí účelových neinvestičních dotací z rozpočtu kraje v Programu podpory aktivit v oblasti kultury v Moravskoslezském kraji na rok 2019 Poskytnutí účelových neinvestičních dotací z rozpočtu kraje v Programu podpory aktivit v oblasti kultury v Moravskoslezském kraji na rok 2019 1 34. Město Janov obec 00296066 Janovské slavnosti ANO 1.1.2019-31.12.2019

Více

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. [1] Benedikt Ried: Vladislavský sál, před 1500, Pražský hrad, Praha

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. [1] Benedikt Ried: Vladislavský sál, před 1500, Pražský hrad, Praha OBRAZOVÁ PŘÍLOHA [1] Benedikt Ried: Vladislavský sál, před 1500, Pražský hrad, Praha [2] Okna severního průčelí Vladislavského sálu, před 1493, Pražský hrad, Praha [3] Luciano da Laurana: Okna vévodského

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 2 Obrazy Trasa: Značení KČT: 16,5 km Hostinné Chotěvice (4,5 km) Chotěvice Nové Zámky (9 km) Nové Zámky Hostinné (3 km) (trasa vlakové nádr. Hostinné až most v Debrném bez značení) Občerstvení:

Více

Tipy na výlety okolí Salcburku

Tipy na výlety okolí Salcburku Tipy na výlety okolí Salcburku Doporučujeme k zakoupení Salcburskou kartu: Salcburská karta (SalzburgerLand Card) je all inclusive kartou, se kterou můžete navštívit více než 190 zajímavostí v rakouské

Více

KALENDÁŘ AKCÍ. Kultura, sport a zábava }NÁS SPOJUJÍ. Nová Bystřice (CZ) Landštejn (CZ)

KALENDÁŘ AKCÍ. Kultura, sport a zábava }NÁS SPOJUJÍ. Nová Bystřice (CZ)   Landštejn (CZ) KALENDÁŘ AKCÍ 2018 Kultura, sport a zábava }NÁS SPOJUJÍ Nová Bystřice (CZ) www.novabystrice.cz Landštejn (CZ) www.hrad-landstejn.eu Jindřichohradecké místní dráhy (CZ) www.jhmd.cz Reingers (AT) www.reingers.at

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Tipy na výlety Zell am See, Kaprun a okolí

Tipy na výlety Zell am See, Kaprun a okolí Tipy na výlety Zell am See, Kaprun a okolí Přírodní koupaliště v Hollersbachu www.hollersbach.at otevírací doba: dle počasí vstupné: 3,70 atrakce: přírodní koupaliště, dětské hřiště s pirátskou lodí, plážový

Více

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Leden sobota 17. 1. 2015 = 1. Velkolosinský ples (Areál zdraví víceúčelová hala, pořadatel MK Rajo s. r. o.) Únor neděle 1. 2. 2015 = Setkání s rysem Od 13

Více

Nejstaršími objekty na území města jsou sakrální budovy.

Nejstaršími objekty na území města jsou sakrální budovy. Urząd Miasta Racibórz https://www.raciborz.pl/czech/pamatky_ratibore/printpdf Památky Ratiboře Nejstaršími objekty na území města jsou sakrální budovy. V roce 1205 byl založen v blízkém sousedství náměstí

Více

Kulturní akce pro rok 2016 v obci Velké Losiny

Kulturní akce pro rok 2016 v obci Velké Losiny Kulturní akce pro rok 2016 v obci Velké Losiny Leden sobota 9. 1. 2016 = Volejbalový turnaj (Areál zdraví víceúčelová hala, pořadatel obec Velké Losiny a restaurace AZ) pátek 15. 1. 2016 = 2. Velkolosinský

Více

březen červen fb.my/krasnalipa3

březen červen fb.my/krasnalipa3 březen červen 2018 www.krasnalipa.cz fb.my/krasnalipa3 Změna programu vyhrazena 7. 3. 10. 3. 14. 3. 18. 3. 21. 3. KULTURNÍ DŮM Emoji - promítání pro děti Zkrocení zlé ženy - divadlo Zahradnictví: Dezertér

Více

06.06. 2011 10.06. 2011

06.06. 2011 10.06. 2011 06.06. 2011 10.06. 2011 Hilpoltstein Györ Dietzenbach Kościan Rakovník POŘADATEL Masarykova obchodní akademie Rakovník FINANČNÍ PODPORA Město Rakovník Česko německý fond budoucnosti Středočeský kraj Rada

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více