BIOLOGIE DÍTĚTE I. DOPLŇUJÍCÍ PEDAGOGICKÉ STUDIUM PRO UČITELE VVP ZS 2013/2014. PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BIOLOGIE DÍTĚTE I. DOPLŇUJÍCÍ PEDAGOGICKÉ STUDIUM PRO UČITELE VVP ZS 2013/2014. PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. jitkajirsakova@seznam."

Transkript

1 BIOLOGIE DÍTĚTE I. DOPLŇUJÍCÍ PEDAGOGICKÉ STUDIUM PRO UČITELE VVP ZS 2013/2014 PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D.

2 HLAVNÍ TÉMATA PŘEDNÁŠEK: o o o o o o o o o o základní vymezení věd o člověku ontogeneze x fylogeneze plánované rodičovství a antikoncepce reprodukční zdraví a jeho poruchy ontogenetický vývoj člověka (prenatální vývoj, perinatální vývoj (porod), postnatální vývoj) vybrané orgánové soustavy (pohlavní soustava, látkové řízení organismu, kožní soustava) chronobiologie ergonomie výživa dětí úrazy dětí Otázky: Co z této oblasti znáte? Co by Vás zajímalo? (témata)

3 POŽADAVKY KE KLASIFIKOVANÉMU ZÁPOČTU samostudium úkol na = biologie dítěte ontogenetický vývoj, pohlavní soustava muže a ženy, žlázy s vnitřní sekrecí (hormony), kožní soustava, asistovaná reprodukce docházka (min. 80%) - nedodržení = seminární práce x delší test x více samostudia test datum bude stanoveno (Út ?)

4 VĚDY O ČLOVĚKU

5 ONTOGENEZE Ontogeneze = vývoj jedince individuální vývoj organizmu (týká se nejen člověka, ale i jakéhokoliv organizmu rostlinného nebo živočišného) od vzniku zárodku až do zániku jedince. odvozeno od slova onto z řeckého slova bytí (poznání). Fylogeneze = vývoj druhů vývoj druhů organismů v historickém sledu ve smyslu evoluční teorie. Oba tyto procesy jsou vždy vzájemně těsně spojeny a vzájemně se podmiňují! spory na téma vliv dědičnosti versus vliv prostředí příroda /geny/ X výchova

6 ZÁKLADNÍ POJMY Ontogenetický vývoj začíná oplozením vajíčka a končí smrtí. probíhá skrze růstové a zároveň i vývojové změny. Růst = kvantitativní změny Vývoj = kvalitativní změny Růst časem ustává, vývoj pokračuje. V růstu a vývoji lze rozeznat 3 etapy: 1) růstový a funkční vzestup (před narozením až adolescence) 2) setrvání funkcí na dosažené úrovni (období dospělosti) 3) postupný pokles funkcí (stárnutí a stáří)

7 ROZDĚLENÍ ONTOGENETICKÉHO VÝVOJE období prenatální před narozením zygota oplozené vajíčko, 1.týden období zárodečné (embryonální) intrauterinní vývoj, týden období plodové (fetální) od 9.týdne období perinatální období od 28.týdne těhotenství, porod a první týden po narození období postnatální po narození období novorozenecké ( den po narození) období kojenecké (29. den 1 rok) období batolecí (1 3 roky) mladší batolecí období (1 2 roky) starší batolecí období (2 3 roky)

8 . předškolní věk (3 6/7 let) školní věk (6/7 15 let) mladší školní věk (6/7 11 let) starší školní věk (puberta) (11 15 let) období adolescence (dospívání) (15 20 let) období dospělosti (20 65 let) mladší dospělost (20 35 let) střední dospělost (35 50 let) starší dospělost (50 65 let) období stáří (65 a více let) presénium (stárnutí) (65 75 let) sénium (stáří) (75 85 let) dlouhověkost (85 let a více)

9 PLÁNOVANÉ RODIČOVSTVÍ základní lidské právo rodičů volit si svobodně počet a dobu narození svých dětí tzn. chtěné dítě (ochrana ženy před nechtěným těhotenstvím) pokud možno biologická a psychická zralost; finanční zabezpečení je možné díky antikoncepci

10 ROZVAHA PŘED POČETÍM znát svůj zdravotní stav (oba partneři) zdravotní rizika povolání, pobyt v ohroženém prostředí, prodělané choroby a infekce poradit se s lékařem o výskytu vrozených či dědičných onemocnění v rodině alespoň 3 měsíce před početím upravit svou životosprávu stravu obohatit o vitamíny a minerály, omezit tuky, sůl a rafinovaný cukr vyvarovat se alkoholu, kouření a dalších návykových látek

11 BABSKÉ RADY PRO POČETÍ chlapce dívky dieta s převahou bílkovin strava hodně slaná nebo sladká kyselinotvorná strava - vaječné bílky, piškotové těsto, banány, pomeranče, třešně, meruňky, brambory, čočku, sušené švestky a ovocné šťávy vyšší hladina estrogenu v těle ženy atraktivita muže a zamilovanost vliv má aktivita rodičů při pohlavním styku zásadotvorná strava - čokoláda, kakao, vejce, mléko a mléčné výrobky, nekvašený chléb a pečivo bez soli, rýže, krupice, papriky, mrkev, okurka, cibule, hrášek, jablka, hrušky, jahody, maliny, grepy, citrony, sušené ovoce, fíky a mandle rutinní, zaběhlý vztah teorie krve (čí krev je mladší, určuje pohlaví dítěte, 1x za 7 let se krev mění)

12 REÁLNÁ FAKTA O POČETÍ Spermie Y průbojnější, životnost 48 hodin Spermie X pomalejší, vytrvalejší, žijí 3-5 dní Vajíčko žije po uvolnění z vaječníku 1-3 dny Žena ve stresu - hladina stresových hormonů mění kyselost děložního hlenu, při stresu se také mění prokrvení pánevních orgánů znesnadňuje zahnízdění oplodněného vajíčka. Normální plodná dvojice ve věku okolo 25 let, která má pravidelný pohlavní styk, má každý měsíc šanci na otěhotnění 1:4 tzn., že asi 9 z 10-ti párů pokoušejících se o početí, uspěje během jednoho roku. Nicméně jeden pár z deseti ne! Muž s celkovým počtem spermií pod 20 miliónů (tedy 5 miliónů na mililitr) je považován za neplodného. Je potvrzeno, že pohyblivosti spermií pomáhaji káva, čaj, čokálada či kakao (nikoli však v přehnaných dávkách!). Prospěšná je nízká teplota v oblasti šourku, tj. volné spodní prádlo či pravidelná studená sprcha šourku.

13 SCHÉMA MUŽSKÉ SPERMIE

14 ZJEDNODUŠENÉ SCHÉMA MUŽSKÉ SPERMIE

15 1) FOTO SPERMIE ELEKTRONOVÝM MIKROSKOPEM, VELIKOST SPERMIE µm 2) CHROMOZOMY X A Y

16 PARAMETRY SPERMIÍ A EJAKULÁTU druh skot domácí délka spermie (μm) šířka hlavičky (μm) množství spermií 1ml ejakulátu (x10 6 ) 70 5, kůň 58 3, prase domácí 48 4, pes králík domácí 54 4, ,8 člověk objem ejakulátu (ml)

17 FOTO VAJÍČKA

18 SCHÉMA LIDSKÉHO VAJÍČKA

19 DVOJČATA Dvouvaječná dvojčata vznikají současným oplozením dvou vajíček vypuzených naráz z vaječníku stejného i různého pohlaví, nepodobají se více než sourozenci různého stáří Jednovaječná dvojčata vznikají z jediného oplozeného vajíčka vícebuněčný útvar se rozdělí na 2 části a ty se vyvíjí samostatně stejné pohlaví, podobají se tělesně i duševně

20 POJMY Početí (koncepce) splynutí mužské a ženské pohlavní buňky (spermie a vajíčka) Menstruační cyklus 28denní cyklus, při kterém dochází ke změnám na vaječníku, děloze (zvláště sliznici děložní), vejcovodech, pochvě. Jeho funkcí je připravit děložní sliznici na případné uhnízdění oplozeného vajíčka. 4 fáze menstruační, proliferační (růstová), sekreční, ischemická Menstruace krvácení, fáze menstruačního cyklu Ovulace uvolnění vajíčka z vaječníku do vejcovodu Ejakulace výron spermatu (ejakulátu). Ejakulát zásaditá tekutina, skládá se z výměšků prostaty a semenných váčků a spermií. Erekce ztopoření penisu, složitý reflex s ustředím v bederní části míchy. Poluce samovolné uvolnění spermatu. Těhotenství (gravidita) období od početí do porodu (40 týdnů, 10 lunárních měsíců, dní)

21 SCHÉMA HORMONÁLNÍHO A MENSTRUAČNÍHO CYKLU A ZMĚN S TÍM SOUVISEJÍCÍCH

22 MENSTRUAČNÍ CYKLUS

23 REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ schopnost otěhotnět, donosit a porodit zdravé dítě ohrožují ho: předčasné zahájení sexuálního života těhotenství mladistvých umělé potraty promiskuita prostituce pohlavní nemoci gynekologické záněty v oblasti malé pánve

24 ANTIKONCEPCE (KONTRACEPCE) zahrnuje opatření k zabránění nechtěného oplodnění (početí) Dělení kontracepčních metod: ženské přirozené (coitus interruptus, metoda plodných a neplodných dnů, měření bazální teploty, sledování hlenu děložního hrdla a změny děložního čípku) umělé (spermicidní prostředky ničící spermie; bariérová kontracepce cervikální klobouček, pesar, nitroděložní tělísko; hormonální kontracepce kombinovaná: estrogen + progestero=gestagen, progestinová, steroidní implantáty, postkoitální kontracepce; sterilizace) mužské přerušovaná soulož, kondom (prezervativ), sterilizace (vasektomie)

25 PEARL INDEX vyjadřuje spolehlivost kontracepčních metod jedná se o počet nežádoucích těhotenství při určitém druhu antikoncepce u žen x 12 x 100. čím nižší, tím spolehlivější! Udává počet otěhotnění u 100 žen za 1 rok používání určitého typu antikoncepce. Metoda Pearl index Bez antikoncepce 80 plodné a neplodné dny 30 kondom 10 poševní spermicidní čípky 10 minipilulky(jen s gestagenem) 2 pilulky s gestagenem a estrogenem 0,5 nitroděložní tělíska 0,3 podkožní implantáty 0,1 tříměsíční injekce 0,05

26 OBDOBÍ PRENATÁLNÍ - EMBRYONÁLNÍ

27 SCHÉMA ZRÁNÍ VAJÍČKA OVULACE (1), CESTA VAJÍČKA VEJCOVODEM, JEHO OPLOZENÍ (2), POSTUPNÉ RÝHOVÁNÍ A ZANOŘENÍ DO DĚLOŽNÍ SLIZNICE (3)

28 VÝVOJ OPLOZENÉHO VAJÍČKA

29 OBDOBÍ PRENATÁLNÍ - EMBRYONÁLNÍ Oplození splynutí mužské (spermie) a ženské (vajíčko) pohlavní buňky; dochází k němu nejčastěji ve vejcovodu. Oplozením vzniká zygota! do vajíčka vniká pouze hlavička spermie, dojde k splynutí prvojader spermie a vajíčka. Rýhování oplozeného vajíčka, jeho postup vejcovodem; cca 30 hodin po oplození se rozdělí na 2 buňky (blastomery). Morula kulovitý útvar složený ze 16 buněk (blastomer); den po oplození. 4.den po oplození morula vstupuje do dutiny děložní mění se v blastocystu.

30 . Blastocysta dutý kulovitý útvar, tvořen vtstvou obalových buněk (trofoblast), a shlukem buněk zárodku (embryoblastem). 6.den po oplození trofoblast klky proteolytické enzymy (rozleptají povrch děl.sliznice) uhnízdění (implantace) blastocysty v děl.sliznici (6. 15.den) nejčastěji v horní části dělohy Vcestné lůžko (placenta praevia) uhnízdění v oblasti děl.hrdla; často se předčasně odlučuje, způsobuje krvácení v těhotenství a je komplikací při porodu. konec 1.týdne z embryoblastu se tvoří první ze 3 zárodečných listů = vnitřní (entoderm) V dalších třech týdnech vzniká ektoderm a posléze mezoderm.

31 . Ze 3 zárodečných listů se vyvíjí základy orgánů: vnitřní zárodečný list (entoderm) = trávicí trubice, plíce a trávicí žlázy zevní zárodečný list (ektoderm) = pokožka, deriváty kůže, nervová soustava. střední zárodečný list (mezoderm) = kosti, svaly, cévní soustava, pohlavní orgány a ledviny. Jako první se zakládá nervová soustava (3.týden) možné vady (anencefalie deformace hemisfér koncového mozku; rozštěpy páteře; výhřezy míchy apod.) 4.týden začíná tepat srdce a kolovat krev konec 1.měsíce 5 párů žaberních oblouků v krční oblasti důležité pro tvorbu obličeje, ucha a krku.

32 POROVNÁNÍ VÝVOJE ZÁRODKŮ VYBRANÝCH DRUHŮ OBRATLOVCŮ

33 týden = další diferenciace primitivních orgánů; vývoj obličeje (možné vady = rozštěp rtu, horní čelisti či patra; významná je zde dědičnost v rodině) týden = končetiny 8.týden = prsty od 4.týdne se vyvíjí pohlavní žlázy! (vady = hermafroditismus, pseudohermafroditismus, hypospadie) Embryopatie (radiační, infekční, lékové) poruchy vývoje zárodku teratogeny = škodlivé vlivy prostředí, vyvolávají odchylky od normálního vývoje orgánů (malformace) vrozená vývojová vada (VVV) = morfologické poškození orgánu kritická perioda vývoje orgánů = mezi dnem těhotenství

34 RIZIKOVÉ PERIODY VE VÝVOJI ORGÁNŮ

35 OBDOBÍ PRENATÁLNÍ - EMBRYONÁLNÍ

36 PRENATÁLNÍ OBDOBÍ - PLODOVÉ začíná 9.týdnem a končí porodem tomto období orgány rostou, vyvíjejí se a postupně začínají fungovat. Plodové obaly : 1) amnion = vnitřní obal; z embryoblastu; vylučuje do amniové dutiny amniovou tekutinu plodová voda (chrání plod před otřesy, mechanickým poškozením a změnami teploty) 2) chorion = zevní obal plodu, z trofoblastu; plodové lůžko (placenta) pevné spojení klků se sliznicí; zprostředkovává spojení mezi plodem a tělem matky Funkce placenty = nutriční, sekreční, respirační, ochrannou, endokrinní, zásobní

37 ZÁRODEK VE STÁŘÍ CCA 1.MĚSÍCE

38 PLACENTÁRNÍ A PLODOVÝ OBĚH pupečník = 2 pupeční tepny a pupeční žíla pupeční tepny odvádějí z plodu do placenty CO2 a odpadní produkty. Odstupují z vnitřních tepen kyčelních. pupeční žíla vede do plodu kyslík a živiny. srdce = v přepážce mezi síněmi oválné okénko (foramen ovale) z pravé síně do levé síně, do levé komory a aortou do těla plodu. Plicní oběh není funkční! Přestřižení pupečníku při porodu náhlý nedostatek O2, vzestup CO2 v krvi podráždění dýchacího centra v prodloužené míše. Do levé síně přichází více krve, stoupá krevní tlak zaniká oválné okénko. Postupně zaniká i tepenná a žilní dučej. vrozené srdeční vady

39 KREVNÍ OBĚH PLODU 1 placenta 2 pupeční žíla 3 tepenná (Botallova) dučej 4 dolní dutá žíla 5 sestupná část aorty 6 tepny kyčelní 7 močový měchýř 8 horní dutá žíla 9 pupečníkové tepny

40 RŮST A VÝVOJ PLODU ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ZNAKY 3. měsíc = hlava ½ délky plodu; víčka zavřena; končetiny s prsty; první pohyby; zevní pohlavní orgány rozlišeny. 4. měsíc = osifikace kostry; výraznější pohyby. 5. měsíc = vývoj kůže; lanugo; produkce plodového mazu; vlasy a obočí; vytváří se podkožní tuk; matka cítí pohyby. 6. měsíc = všechny orgány jsou v hlavních rysech vyvinuty. 7. měsíc = přibývá podkožního tuku; rohovatí pokožka; otevírají se víčka s řasami. 8. měsíc = u chlapců začínají sestupovat varlata tříselným kanálem; vyhlazuje se pokožka díky podkožnímu tuku. 9. měsíc = podkožní tuk vytvořen ; na prstech nehty bez volného okraje; mizí lanugo; plod zaujímá polohu hlavou dolů. 10. měsíc = znaky donošeného jedince nehty přečnívají volnými okraji přes konečky prstů; varlata sestouplá v šourku; velké stydké pysky překrývají malé stydké pysky.

41 VÝVOJ KONČETIN

42 RŮST PLODU Dokončený lunární měsíc Velikost plodu (cm) Hmotnost plodu (g) 3. 3 x x x x x x x x

43 VYŠETŘENÍ V PRŮBĚHU TĚHOTENSTVÍ Těhotenská poradna = váha, krevní tlak, vyšetření moči na přítomnost krve, bílkovin a cukrů odběr krve krevní skupina, Rh faktor, množství krevních buněk a železa, pohlavní choroby (syfilis, kapavka, HIV), žloutenka typu B, zarděnky ultrazvukové vyšetření (potvrdit stáří plodu, posoudit jeho vývoj a anatomii, vyloučit více plodů) vyšetření šíjového projasnění ( týden) odhalení Downova syndromu (trisomie 21)

44 . orální glukózový toleranční test (ogtt) = zátěžový test, po 15. týdnu těhotenství; pro odhalení těhotenské cukrovky. Při neléčení cukrovky hrozí samovolný potrat, vývojové vady dítěte, poruchy poporodní adaptace, méně vyzrálá plicní tkáň. Triple test v týdnu, stanovují se hladiny 3 hormonů (hcg, AFP, E3), na genetické vady Downův syndrom a rozštěp páteře Amniocentéza odběr vzorku plodové vody; po 15. týdnu těhotenství poslech srdečních ozev plodu (kardiotokografický přístroj monitor)

45 FYZIOLOGICKÝ PŘÍRŮSTEK VÁHY ŽENY V TĚHOTENSTVÍ dítě placenta plodová voda děložní sliznice ňadra krevní oběh množství tekutin v těle matky zásoby tuků matky Celkem 3,4 kg 0,7 kg 1,0 kg 1,0 kg 1,0 kg 1,4 kg 1,5 kg 3,0 kg 13,0 kg

46 RIZIKOVÉ TĚHOTENSTVÍ kdy hrozí potrat, vznik vrozené vady dítěte, předčasný porod, perinatální úmrtí nebo poškození plodu. Rizikové faktory kouření, alkohol, drogy, potraty atd. věk, hmotnost, výška, sterilita, chronická onemocnění průběh předchozích těhotenství interrupce samovolné potraty a předčasné porody preeklapsie (tzv. pozdní gestóza) porucha ve III.trimestru; projevuje se otoky (edémy), bílkovinou v moči (proteinurie) a zvýšeným krevním tlakem (hypertenze). sociální faktory finance, svobodné matky apod.

47 POROD vypuzení plodu z dělohy stahy děložní sliznice oxytocin = hormon zadního laloku podvěsku mozkového (hypofýzy) má 3 doby porodní: 1) doba otevírací = nepravidelné stahy dělohy; pokles hladiny progesteronu; vylučování oxytocinu; roztlačování děložní branky ( hodin) 2) doba vypuzovací = odtok plodové vody, vypuzení plodu (10 60 minut) 3) doba lůžková = vypuzení placenty

48 VLIV CIGARETOVÉHO KOUŘE NA REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA

49 VLIV CIGARETOVÉHO KOUŘE NA SEXUÁLNÍ A REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ MUŽŮ kouření mění krevní hladinu pohlavních hormonů. Snižuje hladinu androgenů a mírně zvyšuje hladinu estrogenů. Příčiny: 1/ intoxikace varlat, která vyvolává A/ erektilní dysfunkci /ED/ a snížené libido B/ sníženou plodnost - způsobena poklesem počtu spermií, jejich sníženou pohyblivostí a vzestupem malformovaných spermií 2/ snížená produkce gonadotropínů v krvi

50 ZANECHÁNÍ KOUŘENÍ U MUŽŮ MŮŽE 1/ rapidně zlepšit sexuální dysfunkci především u mladých mužů 2/ zlepšit zhoršené parametry spermiogramu a tím i plodnost muže 3/ pozitivně ovlivnit vysoký tlak a aterosklerózu, které jsou rovněž odpovědny za poruchu erekce.

51 VLIV CIGARETOVÉHO KOUŘE NA SEXUÁLNÍ A REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ ŽEN Kouření snižuje hladinu ženských pohlavních hormonů. Příčiny: 1/ intoxikace vaječníků, 2/ urychlené odbourávání estrogenů, 3/ snížená produkce gonadotropních hormonů Intoxikace vaječníků vyvolává: A/ poruchy ovulace B/ sníženou oplodňující schopnost vajíčka C/ sníženou implantační schopnost již oplodněného vajíčka Nízká hladina pohlavních hormonů se spolupodílí na : 1/ častější nepravidelné či bolestivé menstruaci až o 50 % 2/ poklesu plodnosti ženy 3/ na předčasném nástupu menopauzy až o 2 roky

52 ŽENY KUŘAČKY Neplodnost se u kuřaček vyskytuje 2x častěji. Při asistované reprodukci / IVF / vaječníky kuřaček produkují až o 40% méně vajíček. Po embryotransferu dochází významně častěji k včasnému potratu. U kuřaček HPV pozitivních / lidský papilomavirus / je výskyt rakoviny děložního hrdla oproti nekuřačkám 2 3 x častější. Kombinovaná orální kontracepce /COC/ selhává až 2x častěji pro rychlejší odbourávání estrogenů z krve následkem cigaretového kouře.

53 ŽENY KUŘAČKY Kouření snižuje průsvit cév akutními spazmy i častěji se vyskytující aterosklerózou. Užívání COC mírně zvyšuje hustotu krve. Kombinací těchto dvou účinků u kuřaček uživatelek COC stoupá riziko tromboembolické nemoci, infarktu myokardu a náhlé cévní mozkové příhody. Dobrá zpráva! Četné studie prokázaly, že všechny uvedené změny u žen jsou po zanechání kouření reverzibilní.

54 VLIV CIGARETOVÉHO KOUŘE NA TĚHOTENSTVÍ Aktivní i pasivní kouření brzdí zárodeční růst, je příčinou nízké porodní hmotnosti, zvyšuje riziko potratu a perinatálního úmrtí. Nikotin zužuje cévy placenty, čímž omezuje zásobování plodu kyslíkem a živinami, nezbytnými pro jeho zdravý vývoj. Cigaretový kouř potlačuje schopnost transportu vajíčka cestami vejcovodu směrem k děloze. Zvyšuje tím výskyt mimoděložního těhotenství 1,5 2,5x. Riziko samovolných potratů u abnormálně se vyvíjejících i u zdravých embryí je vlivem cigaretového kouře vyšší o 1/3.

55 VLIV CIGARETOVÉHO KOUŘE NA TĚHOTENSTVÍ Narození mrtvého plodu resp. úmrtí do 4 týdnů po porodu je častější o 40%. Příčinou je častější předčasné odlučování placenty, vcestné lůžko a porucha výživy plodu poškozenými cévami placenty. Kadmium v cigaretovém kouři přímo poškozuje tkáňové buňky placenty. Aktivně či pasivně kouřící ženy porodí předčasně 1,5 2x častěji oproti nekuřačkám. Vrozené vývojové vady na 1000 živě narozených detí: rodiče nekuřáci 12 případů/ 1000 otec kuřák 18 případů/ 1000 oba rodiče kuřáci 27 případů / 1000

56 VLIV CIGARETOVÉHO KOUŘE NA LAKTACI Nikotin inhibuje produkci prolaktinu. Snižuje tak tvorbu mléka matek až o 1/4 litru / den. Tyto matky rovněž dříve končí s kojením. Syndrom náhlého úmrtí / NUD / je u matek vystavených expozici cigaretového kouře 3x častější. Jedna britská studie uvádí, že riziko syndromu NUD roste s počtem vykouřených cigaret v domácnosti. Kde kouřil jen otec bylo riziko vyšší 2x. Kde kouřili oba rodiče, bylo riziko vyšší 4x. Uvažuje se, že nikotin brání úplnému vyvinutí mozkových systémů, které regulují vychytávání kyslíku z krve do mozku. Děti kuřaček onemocní astmatem jednakrát častěji. Zhoubným nádorem jako leukemie, maligní lymfogranulom, nádory mozku ect. ještě v dětství onemocní o 50% více dětí kuřaček. Pouhé omezení počtu cigaret, nebo kouření tzv. MILD nebo LIGHT, nemělo žádný přínosný efekt na nižší výskyt všech výše jmenovaných poruch v těhotenství a po porodu.

57 PORUCHY REPRODUKCE o poruše plodnosti uvažujeme po roce pravidelného nechráněného pohlavního styku u 22 zdravých párů dojde k oplodnění v jednom cyklu, během jednoho roku u zdravých párů asi párů nepočne dítě bez lékařské pomoci jen u 5 párů lékaři nezjistí zjevné příčiny poruchy plodnosti příčina poruch plodnosti páru u ženy v 25 případů, u muže v 33 případů, postižení obou partnerů najednou ve 20 případů, u 15 párů se příčinu nepodaří při základním vyšetření zjistit

58 ŽENSKÉ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ

59 FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ PLODNOST ŽENY Věk: optimum plodnosti mezi 20 až 30 rokem, nejlépe kolem 25 roku, od 30 roku fertilní potenciál ženy klesá Koitální aktivita: pro otěhotnění je nutnost pohlavního styku alespoň 2-3x týdně (životnost vajíčka je 24 hod.) Negativní vlivy prostředí: kontaminace těžkými kovy (rtuť, kadmium, mangan, olovo, chrom), radiace, kouření, drogy Psychosociální faktor: stres, přepracovanost, nervové vyčerpání Výživa: podvýživa, obezita Genetický faktor: potíže s otěhotněním, vrozené vývojové vady dítěte

60 PŘÍČINY PORUCH PLODNOSTI U ŽENY ovariální faktor: díky poruše hormonů nemohou ve vaječnících dozrávat folikuly nebo nedochází k ovulaci tubární faktor: neprůchodné vejcovody děložní faktor: různé deformace cervikální faktor: cervix=hrdlo děložní endometriósa: výskyt cyst ve sliznici dělohy imunologický faktor potrácivost: tzv. habituální (opakující) potrat idiopatická porucha plodnosti: bez známé příčiny

61 DIAGNOSTIKA PORUCH PLODNOSTI ŽENY Anamnéza Gynekologické vyšetření Ultrazvuk Diagnostika ovulace Bazální teplota Ovulační testy Mikroabraze Hysteroskopie (endoskopické vyšetření dělohy speciální optikou při naplnění dělohy CO2) Laparoskopie (endoskopické vyšetření dutiny břišní) Imunologické vyšetření

62 TERAPIE PORUCH ŽENSKÉ PLODNOSTI Hormonální léčba Protizánětlivá léčba Chirurgická léčba Imunologická terapie Psychoterapie Metody asistované reprodukce

63 MUŽSKÉ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ

64 PŘÍČINY PORUCH PLODNOSTI U MUŽŮ Porucha tvorby spermií Porucha transportu spermií Poruchy sexuálních funkcí Kombinované poruchy

65 SPERMA optimální objem ejakulátu je mezi 2 5 ml spermie představují 5 15% objemu ejakulátu zdravá spermie: - oválná hlavička - dlouhý štíhlý rovný bičík zdravé sperma má alespoň 30% spermií s normální stavbou za normální je považována koncentrace spermií nad 20 milionů na 1 ml a celkové množství spermií v ejakulátu nad 40 milionů spermatologické vyšetření

66 RIZIKOVÉ FAKTORY VZNIKU MUŽSKÝCH PORUCH PLODNOSTI kouření vysoká teplota chemické látky fyzická zátěž nezáleží na věku, ale na zdravotním stavu

67 ASISTOVANÁ REPRODUKCE vyvolání ovulace (prostřednictvím léků) umělé oplození - in vitro fertilizace (IVF) (intrafalopiální) přenos gamet do vejcovodů (GIFT) umělé oplození semenem dárce (AID, DI) nitroděložní inseminace s nebo bez superovulace (IUI) umělé oplození darovaného vajíčka a intracytoplazmatická injekce spermií (ICSI) spolu s IVF

68 ICSC (INTRACYTOPLAZMATICKÉ INJEKCE SPERMIE), IUI (UMĚLÁ INSEMINACE)

69 html m_medium=cpc&utm_campaign=4every1

70 POVINNÁ LITERATURA

71 LITERATURA Povinná literatura: Jelínek J., Zicháček V. (2007) Biologie pro gymnázia, Scientia, Praha. Machová J. (2002) Biologie člověka pro učitele. Karolinum, Praha. Přívratský V. (2004) Biologie člověka pro učitele a vychovatele. Pedagogická fakulta UK, Praha. Doporučená literatura: Allen K., Marotz L. (2002) Přehled vývoje dítěte od prenatálního období do 8 let. Portál, Praha. Dylevský I. (1998) Základy anatomie a fyziologie člověka. Epava, Olomouc. Langmeier J. a kol. (1998) Vývojová psychologie. HH, Praha. Macek P. (2003) Adolescence. Portál, Praha. Machová J., Marádová E., Klementa J. a kol. (1998) Základy sexuální výchovy. PedF UK, Praha. Nilsson L., Hamberger L. (2003) Tajemství lidského života. Svojtka, Praha. Pařízek A. (2006) Kniha o těhotenství a porodu. Galén, Praha.

72 KONEC Děkuji za pozornost!

Variace Vývoj dítěte

Variace Vývoj dítěte Variace 1 Vývoj dítěte 21.7.2014 16:25:04 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE OPLOZENÍ A VÝVOJ PLACENTY Oplození K oplození dochází ve vejcovodu. Pohyb spermií: 3-6 mm za minutu. Životnost

Více

Fyziologie těhotenství

Fyziologie těhotenství Fyziologie těhotenství Oplodnění K oplození vajíčka dochází ve vejcovodu - spermie jsou vstříknuty do zadní poševní klenby o odtud musí projít až k vnitřnímu ústí vejcovodu (pohyb spermií = 3-6 mm/min.)

Více

Hygiena a školní zdravotnictví. Ontogeneze člověka

Hygiena a školní zdravotnictví. Ontogeneze člověka Hygiena a školní zdravotnictví Ontogeneze člověka věk Oplození 0 Prenatální období (celková délka v průměru 280 dní, 40 týdnů, 10 lunárních měsíců Embryonální období Fetální období Začátek 2. týdne konec

Více

VY_32_INOVACE_11.16 1/5 3.2.11.16 Nitroděložní vývin člověka

VY_32_INOVACE_11.16 1/5 3.2.11.16 Nitroděložní vývin člověka 1/5 3.2.11.16 Cíl popsat oplození - znát funkci spermie a vajíčka - chápat vývin plodu - porovnat rozdíl vývinu plodu u ptáků, králíka a člověka - uvést etapy, délku a průběh v matčině těle - charakterizovat

Více

OPLOZENÍ erekci zvlhčením kontrakce varlat, nadvarlat a chámovodů 500 miliónů spermií prostagladiny

OPLOZENÍ erekci zvlhčením kontrakce varlat, nadvarlat a chámovodů 500 miliónů spermií prostagladiny OPLOZENÍ Nejprve dojde k erekci penisu, v důsledku naplnění erektilních kavernózních těles spongiózní tkáně penisu velkým množstvím krve pod velkým tlakem. Také u ženy je toto podráždění provázeno mírným

Více

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením Otázka: Rozmnožovací soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Petra - zajišťuje vznik nového jedince - přenos genetické informace - tvořena pohlavními žlázami a pohlavními vývojovými cestami Mužská pohlavní

Více

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy SOMATOLOGIE Vnitřní systémy VY-32-INOVACE-56 AUTOR: Mgr. Ludmila Kainarová POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY FUNKCE 1. tvorba pohlavních buněk vajíček 2. tvorba pohlavních hormonů (estrogen,progesteron) 3. umožnění

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Oplození Mgr, Klepáčková

Více

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE Problém dnešní doby http://www.ulekare.cz/clanek/ve-zkumavce-se-da-vypestovat-vajicko-i-spermie-13323 http://www.babyfrance.com/grossesse/fecondation.html Co tě napadne,

Více

Výchova ke zdraví poučení. o lidském těle. A-Z kviz finále T U V W X Z Ž

Výchova ke zdraví poučení. o lidském těle. A-Z kviz finále T U V W X Z Ž Výchova ke zdraví poučení A o lidském těle B C A-Z kviz finále D E F G H Ch I J K L M N O P R Ř S Š T U V W X Z Ž Trvalé osvojení dítěte se nazývá A adopce správná odpověď náhradní otázka Porucha stravování,

Více

MENSTRUAČNÍ A OVULAČNÍ CYKLUS. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

MENSTRUAČNÍ A OVULAČNÍ CYKLUS. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje MENSTRUAČNÍ A OVULAČNÍ CYKLUS Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 Mgr. Radka Benešová Ženské pohlavní ústrojí Vznik a cesta neoplozeného

Více

POHLAVNÍ SOUSTAVA. PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D. jitkajirsakova@seznam.cz

POHLAVNÍ SOUSTAVA. PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D. jitkajirsakova@seznam.cz POHLAVNÍ SOUSTAVA PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D. jitkajirsakova@seznam.cz Pohlavní soustava zajišťuje vznik nového života zabezpečuje existenci biologického druhu zajišťuje přenos genetických informací dělíme

Více

Pohlavní (rozmnožovací) soustava člověka

Pohlavní (rozmnožovací) soustava člověka Pohlavní (rozmnožovací) soustava člověka Funkce RS: tvorba pohlavních... vznik pohlavních... (spermií a vajíček) - přenos genetické informace - spojení pohlavních buněk - vznik nových vlastností = podstata

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Orgány pohlavní soustavy

Více

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název šablony: PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: 6 Člověk a příroda Okruh dle RVP: 6 3 - Přírodopis Tematická oblast: Přírodopis Člověk sada 2

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19 Člověk V. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23 Výchova ke zdraví, sexuální výchova Lekce 3 Obsah: 1) krátké zopakování minulé lekce (anatomické uspořádání pohlavních orgánů a jejich funkce, menstruační cyklus, početí a vývoj plodu, těhotenství ) 2)

Více

Praktické cvičení č. 7. Reprodukční soustava muže a ženy

Praktické cvičení č. 7. Reprodukční soustava muže a ženy Praktické cvičení č. 7 Reprodukční soustava muže a ženy Literatura: DYLEVSKÝ, I.: Anatomie a fyziologie člověka: učebnice pro zdravotnické školy. Olomouc: Epava, 1998. ISBN: 80-901667-0-9. KOPECKÝ, M.:

Více

Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2

Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2 Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2 Literatura, zdroje: Machová, J. Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002 Somatologie pro SZŠ + pediatrie Manuál v lékařské praxi Požadavky: PS test;

Více

Biologie dítěte a základy zdravovědy 1 a 2

Biologie dítěte a základy zdravovědy 1 a 2 Biologie dítěte a základy zdravovědy 1 a 2 Literatura, zdroje: Machová, J. Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002 http://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/fsps/ps08/first_aid/web/inde

Více

Individuální vývoj člověka = ontogeneze

Individuální vývoj člověka = ontogeneze Individuální vývoj člověka = ontogeneze vývoj před narozením = prenatální vývoj po narození = postnatální 1. Vývoj před narozením dvě období: a) zárodečné = embryonální b) plodové = fetální Vývoj začíná

Více

Těhotenství, vývoj plodu, porod

Těhotenství, vývoj plodu, porod Těhotenství, vývoj plodu, porod Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Pohlavní ústrohí ženy, těhotenství,vývoj plodu, porod Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství,

Více

Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus.

Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus. Otázka: Pohlavní soustava člověka Předmět: Biologie Přidal(a): Don Pohlavní soustava člověka. Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus. Pohlavní soustava

Více

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU je uskutečňováno prostřednictvím: hormonů neurohormonů tkáňových hormonů endokrinní žlázy vylučují látky do krevního oběhu

Více

Těhotenství, vývoj plodu, porod. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová

Těhotenství, vývoj plodu, porod. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Těhotenství, vývoj plodu, porod Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Pohlavní ústrohí ženy, těhotenství,vývoj plodu, porod Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství,

Více

VY_32_INOVACE_11.15 1/6 3.2.11.15 Pohlavní soustava Pohlavní soustava

VY_32_INOVACE_11.15 1/6 3.2.11.15 Pohlavní soustava Pohlavní soustava 1/6 3.2.11.15 Cíl znát stavbu ženské a mužské pohlavní soustavy - umět vysvětlit její funkci - odvodit její význam - uvést onemocnění, příčiny, prevenci, ošetření Továrna na spermie a vajíčka - mužské

Více

Funkce pohlavního systému muže - tvorba spermií = spermatogeneze - realizace pohlavního spojení = koitus - produkce pohlavních hormonů

Funkce pohlavního systému muže - tvorba spermií = spermatogeneze - realizace pohlavního spojení = koitus - produkce pohlavních hormonů Funkce pohlavního systému muže - tvorba spermií = spermatogeneze - realizace pohlavního spojení = koitus - produkce pohlavních hormonů Stavba Varlata testes = mužské pohlavní žlázy - párové vejčité orgány,

Více

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za Mgr. Jakub Dziergas Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada OBČANSKÁ

Více

Variace Pohlavní soustava muže

Variace Pohlavní soustava muže Variace 1 Pohlavní soustava muže 21.7.2014 16:01:39 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE Rozmnožování Je jedním ze základních znaků živé hmoty. Schopnost reprodukce

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZD_2.

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZD_2. Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1

Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1 Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1 Poučení o 1 lidském těle 1 4 2 3 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1) Antikoncepce musí být LDV Levná, dostupná, vratná správná

Více

PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13

PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13 PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13 3. GENETICKÁ KONTROLA VÝVOJE A ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ PROCESY 17 3.1 Základní vývojové procesy 18 3.1.1 Proliferace

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE Obsah: Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce Kontraindikace kombinované hormonální antikoncepce Vysvětlivky: COC = z anglického

Více

Název materiálu: Prenatální a perinatální období Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 12. 03. 2013 Zařazení materiálu:

Název materiálu: Prenatální a perinatální období Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 12. 03. 2013 Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření)

Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření) Autor Mgr. Monika Kamenářová Tematický celek Pohlavní soustava Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření) Anotace Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, s jeho pomocí

Více

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Zařazení výuky : 2. ročník, 3. semestr Rozvrh výuky : 24 hodin seminářů Způsob ukončení : Zkouška po ukončení praktické části výuky v letním

Více

Prezentace je využitelná i při přípravě studentů na MZ, u příslušného maturitního okruhu Pohlavní soustava.

Prezentace je využitelná i při přípravě studentů na MZ, u příslušného maturitního okruhu Pohlavní soustava. Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

Nitroděložní vývoj období embryonální

Nitroděložní vývoj období embryonální Nitroděložní vývoj období embryonální Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 25. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Nitroděložní vývoj člověka (vývoj před narozením)

Více

Seznam šablon - Přírodopis

Seznam šablon - Přírodopis Seznam šablon - Přírodopis Autor: Mgr. Vlastimila Bártová Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematický celek: Člověk Ročník: 8 Číslo Označení Název Materiál Využití Očekávané výstupy Klíčové kompetence

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KLECANY okres Praha-východ DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL TÉMA: Rozmnožování a vývin člověka - test VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis TEMATICKÝ

Více

Variace Pohlavní soustava ženy

Variace Pohlavní soustava ženy Variace 1 Pohlavní soustava ženy 21.7.2014 16:03:50 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY Funkce pohlavního systému ženy 1. Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry

Více

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava 1/6 3.2.11.14 Cíl popsat stavbu hormonální soustavy - charakterizovat její činnost a funkci - vyjmenovat nejdůležitější hormony - uvést onemocnění, úrazy, prevenci, ošetření, příčiny - žlázy s vnitřním

Více

SSOS_ZD_2.13 Ženská pohlavní soustava - opakování, kvíz

SSOS_ZD_2.13 Ženská pohlavní soustava - opakování, kvíz Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZD_2.13

Více

Biologie - Septima, 3. ročník

Biologie - Septima, 3. ročník - Septima, 3. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Vypracovala: Eva Jeřábková

Vypracovala: Eva Jeřábková ANTIKONCEPCE Vypracovala: Eva Jeřábková Antikoncepce: Obrana proti oplodnění při vaginálním styku. Má zabránit vniknutí spermií do vajíčka při souloži. Rozdělení antikoncepce Nehormonální antikoncepce:

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. EuroFertil CZ, a.s

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. EuroFertil CZ, a.s Vyplňte pečlivě tento dotazník před Vaší první návštěvou v centru nebo v jejím rámci. Dotazy, kterým nerozumíte nebo odpověď neznáte, nevyplňujte. VSTUPNÍ DOTAZNÍK PACIENTKA Titul, jméno a příjmení: Datum

Více

II. Plodnost a její podmínky

II. Plodnost a její podmínky II. Plodnost a její podmínky II/1. Biologické předpoklady přirozeného plánování rodičovství V průběhu menstruačního cyklu jsou dny, ve kterých žena může otěhotnět (období plodné), a dny, ve kterých k otěhotnění

Více

ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE

ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE Mgr. Lukáš Rubín, Ph.D. 22. 10. 2018 Ontogenetický vývoj motoriky člověka Obsah přednášky 1) Základní terminologie 2) Ontogenetický vývoj člověka Základní terminologie Fylogeneze/ontogeneze

Více

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA ÚVOD 12 ODDÍL I SEXUÁLNÍ ZRÁNÍ A FORMOVÁNÍ SEXUÁLNÍ IDENTITY 1 Prenatální vývoj 16 1.1 Prenatální vývoj a diferenciace pohlaví 16 1.2 Prenatální vývoj 31 1.3 Časné těhotenské ztráty 35 2 Porod 42 2.1 Prenatální

Více

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života - Tercie Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo

Více

- gamety obsahují pouze poloviční sadu chromozomů - 1n (23) - gamety ženské vajíčko (oocyst) mužské - spermie

- gamety obsahují pouze poloviční sadu chromozomů - 1n (23) - gamety ženské vajíčko (oocyst) mužské - spermie Rozmnožovací soustava - vzniká z mezodermu - umožňuje pohlavní rozmnožování - zachování existence biologického druhu - přenos genetické informace rodičů na potomka pomocí pohlavních buněk - gamet - gamety

Více

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce 1) Riziko srdečně cévního onemocnění Hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění. Mezi tato onemocnění

Více

SSOS_ZD_2.18 Ženská pohlavní soustava oplození a vývoj vajíčka, těhotenství, porod. Opakování - AZ kvíz

SSOS_ZD_2.18 Ženská pohlavní soustava oplození a vývoj vajíčka, těhotenství, porod. Opakování - AZ kvíz CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZD_2.18 Ženská pohlavní soustava oplození a vývoj

Více

Lidská vyvojová biologie - Cvičení 1 Jak hodnotit lidskou ontogenezu? Doc. Václav Vančata

Lidská vyvojová biologie - Cvičení 1 Jak hodnotit lidskou ontogenezu? Doc. Václav Vančata Lidská vyvojová biologie - Cvičení 1 Jak hodnotit lidskou ontogenezu? Doc. Václav Vančata katedra biologie a ekologické Ped Ped F UK UK Náměty ke cvičení Jak a podle čeho členit lidskou ontogenezu Jaké

Více

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň.

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň. VÝVOJ PLODU Opakování 1. Z jakých částí se skládá krev? 2. Uveďte funkci jednotlivých složek krve. 3. Vysvětlete pojmy: antigen, imunita, imunizace. 4. Vysvětlete činnost srdce. 5. Popište složení srdce.

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Pohlavní buňky a početí Anotace Pracovní listy k opakování a shrnutí učiva o pohlavní soustavě. Žák plní úkoly

Více

Termíny z časného vývoje zárodku:

Termíny z časného vývoje zárodku: Embryologie Termíny z časného vývoje zárodku: Ovulace 14.den menstruačního cyklu Oplodnění fertilizace vznik zygoty a dokončení 2. zracího dělení Rýhování mitotické dělení buněk (blastomer) a vznik moruly

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE KOMBINOVANÁ HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE (MOŽNÉ UŽITÍ K YUZPEHO METODĚ) Obsah: a. Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce b. Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce c.

Více

- hormony ovlivňují - celkový metabolismus, hospodaření s ionty a vodou, růst, rozmnožování

- hormony ovlivňují - celkový metabolismus, hospodaření s ionty a vodou, růst, rozmnožování Otázka: Hormonální soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Petra - endokrinní žlázy - humorální regulace - vytvářejí hormony - odvod krví k regulovanému orgánu - hormony ovlivňují - celkový metabolismus,

Více

TĚHOTENSTVÍ a POROD. Jen život pro druhého má smysl

TĚHOTENSTVÍ a POROD. Jen život pro druhého má smysl TĚHOTENSTVÍ a POROD Jen život pro druhého má smysl OBSAH PUBLIKACE: 1. STRUČNÁ ANATOMIE 2. PRŮBĚH TĚHOTENSTVÍ 3. ZMĚNY V TĚHOTENSTVÍ 4. VÝVOJ PLODU 5. PRENATÁLNÍ DIAGNOSTIKA 6. VYŠETŘENÍ 7. VROZENÉ VÝVOJOVÉ

Více

Žlázy s vnitřní sekrecí

Žlázy s vnitřní sekrecí Žlázy s vnitřní sekrecí Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 14. 11. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s rozmístěním a činností základních žláz s vnitřní

Více

ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM

ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM MUDr. Josef Jonáš ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace 1 Vaječník - základní orgán ženské reprodukce Zdroj: P. Abrams, Lidské tělo 2 Hned při narození je ve vaječníku založeno mnoho folikulů, z

Více

Menstruační cyklus. den fáze změny

Menstruační cyklus. den fáze změny Menstruační cyklus Menstruační cyklus Zahrnuje v sobě poměrně složitý děj při kterém dochází ke změnám na vaječníku, děloze (zvláště sliznici děložní), vejcovodech, pochvě. V jeho průběhu dochází ke změnám

Více

Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2

Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2 Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1) Onanie se jinak nazývá M masturbace správná odpověď náhradní otázka 2) Hymen znamená

Více

Funkce pohlavního systému ženy ovaria oocyty ova folikul Graafův folikul

Funkce pohlavního systému ženy ovaria oocyty ova folikul Graafův folikul Funkce pohlavního systému ženy - zrání vajíček - produkce pohlavních hormonů - realizace pohlavního spojení = koitus - vytvoření vhodného prostředí pro vývoj plodu a jeho porod Vaječníky ovaria - párové

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA Pohlavní

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu - porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných živočichů - rozpozná a objasní funkci základních orgánů (orgánových soustav) - rozlišuje a porovná jednotlivé skupiny živočichů - určuje vybrané druhy

Více

ČLOVĚK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla.

ČLOVĚK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla. ČLOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla. Lidské tělo člověk patří mezi živočichy, je obratlovec a savec všichni lidé mají stejnou

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Ontogenetický vývoj Mgr, Klepáčková Lenka

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Ontogenetický vývoj Mgr, Klepáčková Lenka Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Ontogenetický vývoj

Více

ŽLÁZY S VNIT SEKRECÍ

ŽLÁZY S VNIT SEKRECÍ ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ - žláz s vnitřní sekrecí - neurohormony - tkáňové hormony endokrinní žláza exokrinní žláza vývod žlázy sekreční buňky sekreční buňky krevní vlásečnice Žlázy s vnitřní sekrecí endokrinní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Zajišťuje 3 základní funkce: Tvoří ji: Vnitřní orgány: Varlata = testes Nadvarlata

Zajišťuje 3 základní funkce: Tvoří ji: Vnitřní orgány: Varlata = testes Nadvarlata Pohlavní soustava - muž Rozmnožování zajišťuje převod genetické informace, vznik jedince a zabezpečuje existenci člověka jako biologického druhu schopného přizpůsobovat se měnícím se životním podmínkám.

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy endokrinních žláz. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Více

Evoluce kostry Prenatální ontogeneze Doc. Václav Vančata

Evoluce kostry Prenatální ontogeneze Doc. Václav Vančata Evoluce kostry Prenatální ontogeneze Doc. Václav Vančata Antropologický ústav PřF MU Ontogeneze Proces kvalitativního i kvantitativního vývoje organismu v čase, který zahrnuje jak změny biologické (vývoj

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata,

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata, Opakování - zařadí člověka do systému živočišné říše - charakterizuje biologickou a společenskou podstatu člověka - uvede význam kůže, objasní její stavbu a funkci - popíše odlišnosti barvy kůže lidských

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Zvýšený zájem Předmět Zdravověda Téma

Více

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy SOMATOLOGIE Vnitřní systémy VY-32-INOVACE-59 AUTOR: Mgr. Ludmila Kainarová ENDOKRINNÍ SYSTÉM ENDOKRINNÍ SYSTÉM Endokrinní systém je systém žláz s vnitřní sekrecí. Endokrinní žlázy produkují výměšky hormony,

Více

Corpora cavernosa houbovitá tělíska Glans Penis žalud pyje Urethral opening močové trubice Urethra močovod Corona koruna žaludu pyje Corpus

Corpora cavernosa houbovitá tělíska Glans Penis žalud pyje Urethral opening močové trubice Urethra močovod Corona koruna žaludu pyje Corpus Pohlavní ústrojí mužské P E N I S Corpora cavernosa houbovitá tělíska Glans Penis žalud pyje Urethral opening močové trubice Urethra močovod Corona koruna žaludu pyje Corpus spongiosum Ložisko houbovitá

Více

POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY

POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY 1. vnitřní pohlavní orgány: VAJEČNÍKY pohlavní žlázy uložené v dutině břišní produkují vajíčka a ženské pohlavní hormony = ESTROGENY při narození 400 tis. nezralých

Více

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci

Více

Rozmnožovací soustava

Rozmnožovací soustava Všechny živé organizmy mají schopnost se rozmnožovat. Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava (též pohlavní soustava či reprodukční systém). Rozmnožovací soustavu tvoří pohlavní orgány s pohlavními

Více

Výživa těhotných a kojících žen. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa těhotných a kojících žen. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa těhotných a kojících žen Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa těhotné 1 Na výživě a zdravém životním stylu významně závisí dobrý průběh těhotenství a porození zdravého dítěte

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození 10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození MEIÓZA meióza (redukční dělení/ meiotické dělení), je buněčné dělení, při kterém

Více

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty...............................

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... Obsah Úvod......................................... 11 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... 12 1.1 Metabolismus.................................... 12 1.2 Dráždivost......................................

Více

Hlášení těhotenství (formulář)

Hlášení těhotenství (formulář) Hlášení těhotenství (formulář) RO-GNE: HLÁŠENÍ TĚHOTENSTVÍ přijetí hlášení společností Roche (den-měsíc-rok): Lokální číslo: AER: OSOBA PODÁVAJÍCÍ HLÁŠENÍ Počáteční Následné sledování Jméno a příjmení:

Více

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie a Člověk a zdraví.

Více

KOUŘENÍ A LIDSKÁ REPRODUKCE PROGRAMING UNIVERZITA 3. VĚKU, DOKTORSKÉ STUDIUM

KOUŘENÍ A LIDSKÁ REPRODUKCE PROGRAMING UNIVERZITA 3. VĚKU, DOKTORSKÉ STUDIUM KOUŘENÍ A LIDSKÁ REPRODUKCE PROGRAMING UNIVERZITA 3. VĚKU, DOKTORSKÉ STUDIUM PORUCHY REPRODUKCE JSOU NEJČASNĚJŠÍ MANIFESTACÍ ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KOUŘENÍ, OVLIVŇUJÍ REPRODUKČNÍ FUNKCE MUŽŮ I ŽEN OVLIVŇUJÍ

Více

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3182.

Více

Alternativy: adopce, pěstounská péče

Alternativy: adopce, pěstounská péče Léčba neplodnosti neplodnost je vždy nemocí páru! léčbu lze provádět různými postupy: léčba psychosociální, léčba farmaky, asistovaná reprodukce od inseminace po IVF základní etická otázka nejobecnějšího

Více

KOMPLIKACE V TĚHOTENSTVÍ DALŠÍ RIZIKOVÝ FAKTOR ATEROSKLERÓZY

KOMPLIKACE V TĚHOTENSTVÍ DALŠÍ RIZIKOVÝ FAKTOR ATEROSKLERÓZY KOMPLIKACE V TĚHOTENSTVÍ DALŠÍ RIZIKOVÝ FAKTOR ATEROSKLERÓZY Piťha J. /Praha/, Fórum zdravé výživy Celostátní konference nutričních terapeutů 2013 Výživa od začátků 20.11.2013 Obsah Rizikové faktory kardiovaskulárních

Více

Základní geneticky podmíněné vady a vrozené vývojové vady možnosti prevence

Základní geneticky podmíněné vady a vrozené vývojové vady možnosti prevence Základní geneticky podmíněné vady a vrozené vývojové vady možnosti prevence Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Květen 2011 Mgr. Radka Benešová

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. srst chlupy pesíky podsada línání drápy nehty

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_18_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_18_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_18_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA HORMONÁLNÍ SOUSTAVA druhá složka integrálního řízení organismu působení na cílové orgány > prostřednictvím

Více

Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí

Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí Systém preventivních prohlídek v ČR je dlouhodobě propracovaný preventivní program, který umožňuje u Vašeho dítěte odhalit a včas léčit nejrůznější

Více

Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená

Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená Trávicí soustava 1. Zuby Hlavní body: vnější a vnitřní stavba zubu, fixace zubu v čelisti, typy zubů,

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Ontogeneze živočichů

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Ontogeneze živočichů "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Ontogeneze živočichů postembryonální vývoj 1/73 Ontogeneze živočichů = individuální vývoj živočichů, pokud vznikají

Více

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín Civilizační choroby Jaroslav Havlín Civilizační choroby Vlastnosti Nejčastější civilizační choroby Příčiny vzniku Statistiky 2 Vlastnosti Pravděpodobně způsobené moderním životním stylem (lifestyle diseases).

Více