Plnoprofilové tunelovací stroje TBM. Řešení pro podzemní stavby

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Plnoprofilové tunelovací stroje TBM. Řešení pro podzemní stavby"

Transkript

1 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM

2 2 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM Master Builders Solutions od společnosti BASF Master Builders Solutions Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny odborné znalosti společnosti BASF, a díky tomu vytváří řešení určené pro novou výstavbu, údržbu, opravy a renovaci stavebních konstrukcí. Koncepty Master Builders Solutions jsou postavené na zkušenostech získaných ve stavebním průmyslu po více než jedno století. Jádro systému Master Builders Solutions tvoří know-how a zkušenosti celosvětového společenství stavebních odborníků společnosti BASF. Spojujeme ty správné produkty z našeho portfolia tak, abychom vyřešili vaše specifické problémy při výstavbě. Spolupracujeme napříč odbornými a regionálními oblastmi, těžíme ze zkušeností, které jsme získali v mnoha stavebních projektech po celém světě. Využíváme nejen světových technologií společnosti BASF, ale i svých detailních znalostí potřeb místní výstavby, abychom vyvinuli novinky, které vám pomohou k většímu úspěchu a budou hnací silou trvale udržitelné výstavby. Naše obsáhlé portfolio přísady do betonu aditiva do cementu produkty pro podzemní konstrukce řešení zajišťující odolnost proti vodě těsniva produkty pro opravy a ochranu betonu injektážní směsi řešení pro průmyslové podlahy Globální tým pro podzemní stavby Společnost BASF se svým globálním týmem pro podzemní stavby je světovým lídrem v oblasti poskytování spolehlivých řešení orientovaných na zákazníka, zaměřených na vaše potřeby v oblasti výstavby tunelů a dolů. Jsme si vědomi toho, že vaše foto úspěchy na titulní jsou straně: podporovány The Robbins Company naší schopností dodat řešení, která splňují nebo převyšují vaše kritické potřeby. Tím, že vás provázíme od samého počátku vaší stavby, a že rozumíme pro vás důležitým problémům, můžeme přispívat k vašim úspěchům. Podporujeme vás poskytováním produktových školení a řízením kvality. Náš tým profesionálních technických poradců je k dispozici čtyřiadvacet hodin denně, aby vám pomáhal odbornými radami při řešení vašich problémů.

3 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM 3 Titulní foto: The Robbins Company

4

5 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM 5 Speciální chemikálie pro bezpečné a účinné ražby stroji TBM Mechanizovaná ražba je ten nejbezpečnější a nejrychlejší způsob ražby tunelů, obzvláště v obtížných geologických podmínkách a v zastavěných oblastech. Optimálního výkonu plnoprofilového razícího stroje TBM se dosahuje kombinací strojního a chemického inženýrství. Přípravky na úpravu vlastností zemin kondicionéry Ražba zeminovými štíty (EPB Earth Pressure Balance) vyžaduje správné použití přípravků na úpravu vlastností zemin kondicionérů pro zmenšení krouticího momentu řezné hlavy a tření nástrojů a pro zvýšení rychlosti postupu. Pěny, polymery a jílové přísady z nabídky předních technologií zajišťují řešení pro každou geologickou situaci. Přípravky proti obrusu a prašnosti Stroje TBM do tvrdých hornin i stroje do měkkých hornin se mohou setkat s nadměrným opotřebením a vysokými teplotami řezných nástrojů. Nově vyvinuté přípravky proti obrusu zajišťují delší životnost řezných nástrojů a pracovní prostředí bez prašnosti, zvláště u strojů TBM do tvrdých hornin. Těsnění konce obálky štítu Konec obálky štítu musí být utěsněn proti pronikání vody, zeminy a injektážní směsi vháněné do prostoru mezi ostěním a horninou. Těsnění konce obálky štítu bylo vyvinuto proto, aby spolehlivě zajistilo utěsnění společně se systémem kartáčů. Dosud největší průměr plnoprofilového stroje TBM byl 15,55 metrů. Mazání hlavního ložiska Každé hlavní ložisko vyžaduje ochranu a mazání, jelikož se jedná o tu nejdražší část stroje TBM. Těsnicí a lubrikační maziva se dodávají i ve verzi obnovitelné suroviny, vedoucí průmysl k nejvyšším standardům pro životní prostředí. Injektážní směsi do prstence za ostěním a betonové dílce Bezpečné a spolehlivé aplikace injektážní směsi do prostoru za ostěním vyžadují zvláštní výběr urychlovačů, zpomalovačů a stabilizátorů. Pro výrobu betonových dílců má zásadní význam náběh vysoké počáteční pevnosti. Pro obě technologie je k dispozici široká škála přísad do betonu. Injektáž, stanice, propojky a vstup před řeznou hlavu K zesílení pásu geologických poruch a bránění průsakům vody je k dispozici komplexní škála injektážních výrobků, které jsou obzvláště uzpůsobeny pro předstihovou injektáž. Nástřikové membrány umožňují budování nákladově úsporných sendvičových ostění v propojkách, přístupových a únikových štolách a technologických kavernách. Mohou se používat i pro vstup před řeznou hlavu, kde poskytují účinnou zábranu úniku stlačeného vzduchu.

6 6 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM Přípravky na úpravu vlastností zemin kondicionéry Zeminové štíty (EPB) vyžadují použití přípravků na úpravu vlastností zemin, které se musí přizpůsobit geologickým podmínkám, tak aby se zajistil bezpečný postup a maximální účinnost štítu. Zvyšující se důležitost má nákladově účinné odvážení zeminy a opakované použití rubaniny. Společnost BASF nabízí kvalifikované služby a odbornou podporu podloženou nově vyvinutými zkušebními přístroji, jako jsou přístroj na stanovení smykové pevnosti zemin vrtulkovou zkouškou a přístroj na stanovení abrazivity měkkých hornin (Soft Ground Abrasion Tester SGAT), které byly vyvinuty ve spolupráci s uznávanými univerzitami ETH ve švýcarském Curychu a NTNU v norském Trondheimu Pěny MasterRoc SLF 41 a 47 Klíčové pro dosahování bezpečné a hospodárné ražby plnoprofilovými stroji TBM je zmenšení krouticího momentu a opotřebení. Pěny MasterRoc SLF zajišťují maximální účinek a mohou se přizpůsobit dané geologii. 2. Jílové přísady MasterRoc ACP 127, 130 a 143 Jílové přísady MasterRoc ACP představují světovou technologickou špičku pro výkonné a nákladově účinné ražby zeminovými štíty v jílovitých zeminách. Společnost BASF zajišťuje trvalý rozvoj této inovativní technologie. 3. Polymery MasterRoc SLP 1 a 2 Stabilizující polymery se užívají pro boj s velkým obsahem nebo tlakem vody, nestabilními horninovými poměry a hrubozrnými zeminami. Tyto unikátní polymery mají malý vliv na životní prostředí a jsou bezpečné i pro systém injektování pěny. 4. Laboratorní zkoušky a odborná podpora Bezpečné a účinné ražby již začínají v etapě plánování. Podrobné laboratorní zkoušky zemin z místa stavby před zahájením ražeb jsou nepostradatelné. Nově vyvinutý přístroj na vrtulové zkoušky (SGAT) simuluje řeznou hlavu štítu postupující zpevněnou zeminou, s možností přidání prostředků pro úpravu zeminy v úrovni řezné hlavy.

7 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM 7 Náročná řešení staveb Galeria Sparvo, Itálie Dosud největší zeminový štít na světě (2013) s průměrem řezné hlavy 15,55 m procházel geologií složenou z jílů, jílovců a pískovců, částečně obsahující i plyn. Hlavním faktorem úspěchu zlepšování zemin bylo účinné zmenšení krouticího momentu i v podmínkách smíšeného čela výrubu a tlaku na čele výrubu 3,5 bar pomocí MasterRoc SLF 41 a MasterRoc ACP Madrid M30, Španělsko Dva plnoprofilové stroje TBM pracovaly převážně v geologii tvořené jílem penula. Při použití MasterRoc ACP 143 byla využívána pouhá třetina instalovaného krouticího momentu po celou dobu ražby. Lepivost jílu nebyla pozorována ani při práci v zeminovém tlaku 3,5 bar. Oba štíty dosáhly rekordních postupů přes 2500 m za méně než 28 týdnů. 3. Prodloužení metra v Torontu, Kanada Byly odstartovány celkem 4 plnoprofilové stroje a MasterRoc SLF 47, MasterRoc ACP 127 a 211 (RHEOSOIL) byly hlavními faktory úspěchu v obtížných geologických podmínkách vysoce lepivého jílu. Štíty postupovaly rychlostí 80 mm za minutu a dosahovaly stabilních postupů přes 30 m za den. Krouticí moment řezné hlavy se udržoval značně pod instalovanou úrovní, čímž se značně snížila spotřeba energie. Tlak před zeminovými štíty dosahoval 2 2,5 bar a bylo zaznamenáno velmi malé sedání. 4. Prodloužení metra v Dillí, Indie Na stavbě metra v Dillí pracovalo v geologii složené z písků a pevných jílů mnoho štítů od různých výrobců (Robbins, Herrenknecht, Terratec). MasterRoc SLF 30 a 41 zajistil rychlé a stabilní postupy s minimálním sedáním povrchu.

8 8 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM Přípravky proti obrusu a prašnosti Při ražbách v tvrdých i měkkých horninách často plnoprofilové razící stroje naráží na nadměrné opotřebení. Společnost BASF byla jednou z prvních společností, které speciálně vyvinuly nová řešení proti opotřebení a prašnosti u těchto strojů. Je velmi důležité, aby byly tyto problémy staveb identifikovány co nejdříve, aby bylo možné zavést účinná opatření ke snížení opotřebení na úrovni řezné hlavy a šnekového dopravníku. Pro aplikaci přísad MasterRoc ABR tím nejúčinnějším způsobem je k dispozici poloautomatický systém vhánění pěny, který je speciálně navržen pro použití na plnoprofilových strojích do tvrdých (skalních) hornin MasterRoc ABR 5 proti obrusu / MasterRoc ABR 7 proti prachu Účinnost ražby se zlepšuje ochranou ocelových nástrojů snižující blokování řezných nástrojů a teplotu nástrojů v průběhu ražby. Současné výsledky na stavbách ukazují na snížení opotřebení zhruba o 25 % a bezprašné pracovní prostředí pro zaměstnance. 3. Předpovídání obrusu Do vyvinutí přístroje na vrtulové zkoušky (SGAT) nebylo předpovídání opotřebení v ulehlých měkkých horninách možné. Nyní se dají účinky proměnlivé vlhkosti zeminy, použití přísad proti obrusu i přípravků na úpravu vlastností zemin studovat detailně. Tyto výsledky se používají k optimalizaci výkonů razicích štítů TBM na stavbě. 2. MasterRoc ABR 5 a 7 proti lepivosti Systém skrápění vodou, který se běžně používá ke snížení teploty řezných nástrojů a úrovně prašnosti, často vede k ucpávání jemnými částicemi zeminy a blokování řezných nástrojů. MasterRoc ABR brání ucpávání jemnými částicemi a udržuje všechny ocelové povrchy čisté.

9 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM 9 Náročná řešení staveb Guadarrama, Španělsko Dva plnoprofilové tunelovací stroje do skalních hornin razily v extrémně tvrdé žule s indexem abrazivity podle Cerchara (CAI) 5,66 a pevnostmi Mpa. Použití MasterRoc ABR 5 vedlo k podstatně snížené abrazivitě, ustání blokování řezných nástrojů a zkrácení doby prohlídek v důsledku menšího opotřebení a nižší teploty nástrojů. 2. Faerské ostrovy Jeden plnoprofilový tunelovací stroj bez štítu pro ražbu ve skalních horninách byl použit v žulových formacích na Faerských ostrovech na projektu tunelu pro převedení vody Eidi. MasterRoc ABR 5 byl převážně používán ke snížení úrovně prašnosti uvnitř tunelu pro zlepšení pracovních podmínek. 3. AMR, Indie Stavba tunelu pro převedení vody AMR v Indii používala dva plnoprofilové štíty do skalních hornin v tvrdé a abrazivní žule s pevností dosahující Mpa a s obsahem křemene od 36 do 70 %. To vedlo k velmi nízkému indexu životnosti řezných nástrojů 3,8 5,5. MasterRoc ABR 5 se použil ke snížení opotřebení, teploty nástrojů a úrovně prašnosti. 4. Soči (Rusko) Několik plnoprofilových tunelovacích strojů bylo použito na dopravním systému pro Zimní olympijské hry 2014 v Soči. Setkaly se s velkým opotřebením nástrojů a tam, kde se vyskytly velké přítoky vody, drcená horninová pasta ucpávala pouzdra řezných nástrojů a blokovala valivá dláta. MasterRoc ABR 5 se použil ke snížení opotřebení řezných nástrojů a efektu ucpávání. Geologie se skládala hlavně z tvrdého rozpukaného vápence a porfyru s obtížnými poruchovými pásmy.

10 10 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM Těsnění konce obálky štítu Pro hladký průběh ražeb je velmi důležité spolehlivé a nákladově účinné těsnění konce obálky razícího stroje. Bez ohledu na horninové poměry a typ injektážní směsi použité do prostoru mezi ostěním a lícem výrubu, těsnicí prostředky MasterRoc TSG účinně brání vnikání nejen vody ale i zeminy a injektážní směsi z prostoru do prostoru stroje. Společnost BASF nabízí inertní prostředek na těsnění konce obálky štítu, který nevytváří žádné postranní účinky na beton a na těsnicí pásky z EPDM Těsnění konce obálky pro ražby MasterRoc TSG 6 a 16 Oba produkty vykazují vysokou přilnavost ke kovovým a betonovým povrchům, dokonce i pod vodou. Aby se utěsnil celý obvod štítu, musí těsnění konce obálky dobře proudit mezi injektážními body. Spotřeba MasterRoc TSG závisí na mnoha faktorech, jako je drsnost betonových dílců a stav kartáčů. Normálně dosahuje 0,8 1,2 kg/m 2 povrchu dílce. 3. Návrh výrobku a chování MasterRoc TSG je vyroben z vysoce molekulárních polymerů, přírodních plniv a vláken. Důležité typické vlastnosti jsou rozstřik vody (ASTM D 4049) pod 5 % a těsnicí schopnost nad 34 bar (Matsumurova zkouška těsnění). Byl již úspěšně používán po celém světě na štítech Herrenknecht, Robbins, Lovat/Cat, Hitachi, Mitsubishi a Kawasaki dosud těsněné průměry až do 15,5 metrů. 2. Těsnění konce obálky pro první výplň MasterRoc TSG 7 Toto specielně navržené první výplňové těsnění má velkou důležitost. Poté, co je použito na nově osazené kartáče, je chrání tím, že brání pronikání vody, zeminy a injektáže z prstence mezi ostěním a horninou. Dále zajišťuje pružnost kartáčů, která je potřebná aby sledovaly pohyby konce obálky štítu.

11 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM 11 Náročná řešení staveb Galleria Sparvo, Itálie Dosud (2013) největší zeminový štít na světě s průměrem řezné hlavy 15,55 m procházel jíly, jílovci a pískovci, které částečně obsahovaly plyn. Dvousložková injektážní směs do prstence mezi ostěním a horninou dosáhla maximálního tlaku 4,5 bar. MasterRoc TSG 6 a 7 těsnily štít úspěšně v průběhu celé 2500 m dlouhé ražby. 2. Prodloužení metra v Torontu, Kanada Několik zeminových štítů použilo při svém postupu v Torontu MasterRoc TSG 6 pro ražby i TSG 7 pro první plnění. Tlak dvousložkové injektážní směsi do prstence mezi ostěním a horninou dosáhl 4,5 bar. Zvláštní výzvou byly velmi nízké teploty ve startovací šachtě. 3. Saverne, Francie Přestavitelný štít použil maziva TSG 6 pro ražby jak v průběhu ražby v režimu zeminového štítu tak v průběhu ražby v režimu štítu do tvrdých hornin. Spotřeba dosáhla kolem 1,2 kg/m 2 povrchu dílce během ražby v režimu zeminového štítu a kolem 0,5 kg/m 2 v režimu štítu do tvrdých hornin. Mazivo TSG 7 pro první výplň zajistilo ochranu kartáčů v průběhu 3800 m dlouhé ražby. 4. Hamburg U4 HarbourCity, Německo Bentonitový štít procházel pod hamburským přístavem pískovci a jíly pod tlakem slané vody až 5 bar. MasterRoc TSG 6 a TSG 7 pro první výplň zajistily dokonalé utěsnění štítu na 3000 m dlouhé trase mezi dvěma stanicemi.

12 12 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM Mazání hlavního ložiska Nejnákladnější část plnoprofilového tunelovacího stroje je hlavní ložisko, které proto musí být dobře udržováno. Z toho důvodu společnost BASF zajišťuje tu nejvyšší kvalitu suroviny a produkce tím, že produkuje maziva pouze na několika dobře vybraných místech na celém světě. Všechna maziva MasterRoc EPB a BSG mají certifikáty Merkel. Kromě standardních maziv (EPB/BSG 11) byla vyvinuta vysoce biologicky degradovatelná maziva z regenerovatelných surovin (EPB/BSG 1) Ochrana hlavního ložiska Obecně existují dva různé typy společně používaných maziv: maziva (maziva EP) hlavního ložiska a těsnicí maziva hlavního ložiska. Těsnicí maziva hlavního ložiska mají větší přilnavost ke kovovým povrchům a větší odolnost proti vymývání než maziva EP, ale horší lubrikační vlastnosti. Spotřeba obou tuků závisí na doporučení dodavatelů plnoprofilových tunelovacích strojů. 2. Mazání hlavního ložiska MasterRoc EPB 1 a 11 Lubrikanty obsahují antioxidační antikorozní přísady a protiotěrové a vysokotlaké přísady (EP a AW). Ty zajišťují výbornou mechanickou stabilitu, únosnost a protikorozní ochranu, což z nich dělá materiály vhodné pro silně zatěžovaná ložiska a vlhké prostředí. Důležitými typickými vlastnostmi jsou otěr stanovený čtyřkuličkovým přístrojem (DIN 51350:5), který je kolem 0,5 mm a rozstřik (ASTM D 4049 při 25 C), který je pod 15 %. 3. Těsnění hlavního ložiska MasterRoc BSG 1 a 11 Těsnicí maziva jsou zachycovací tuky, které účinně chrání hlavní ložisko bráněním přístupu vody a zeminy do těsnicího systému. Jejich složení je navrženo tak, aby vzdorovaly vysokému tlaku vody a horniny a měly dobré lubrikační a čerpací vlastnosti s výbornou přilnavostí ke všem povrchům. Důležitými typickými vlastnostmi jsou otěr stanovený čtyřkuličkovým přístrojem (DIN 51350:5), který je pod 0,9 mm a rozstřik (ASTM D 4049 při 25 C), který je zhruba 3 %.

13 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM 13 Náročná řešení staveb Prodloužení moskevského metra, Rusko Dosud byl MasterRoc BSG 11 v kombinaci s MasterRoc EPB 11 použit na 8 zeminových štítech, vyrobených společnostmi CAT, NFM a Robbins. Tlak na čelbě dosahoval 1 3 bary při velkých přítocích podzemní vody, dosahujících v některých úsecích až 20 m 3 /hod. 2. Prodloužení metra v Torontu, Kanada Na několika zeminových štítech v Torontu byl použit těsnicí tuk hlavního ložiska MasterRoc BSG 1. Byl zvolen kvůli svému obsahu regenerovatelné suroviny. Zvláštní výzvou byly velmi nízké teploty ve startovací šachtě. 3. Soči, Rusko MasterRoc EPB 11 byl použit na 3 plnoprofilových tunelovacích strojích: zeminový štít Lovat na tunelu 3 Sever (dosažené tlaky 0,8 4,0 bar), 6 m dlouhý dvojitý štít do tvrdých hornin Lovat/Selli na tunelu 3 Jih a 10 m dlouhý stroj do tvrdých hornin Lovat na tunelu 3 Jih. 4. Istanbulské metro, Turecko Několik zeminových štítů používalo těsnicí mazivo hlavního ložiska MasterRocBGS 1 pro celou stavbu. Tlaky na čelech výrubu dosahovaly 1 4 bar.

14 14 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM Injekční směsi do prostoru za ostěním a betonové dílce Když se instaluje skládané ostění uvnitř štítu, musí se prostor mezi horninou a dílci prstencová mezera účinně a spolehlivě vyplňovat, aby se zabránilo sedání. Ve většině případů se tento prostor vyplňuje cementovou injektáží, pro kterou společnost BASF dodává kompletní sortiment přísad. Kvalita betonu je velmi důležitý aspekt při výrobě dílců, obzvláště proto, že dnešní tunely mají požadavek na životnost 100 let. Vysoce účinné přísady do betonu jsou nutné pro zajištění nejen trvanlivosti, ale i účinné výroby Beton na dílce Superplastifikátory MasterGlenium a odbedňovací přísady MasterFinish zkracují dobu zrání betonu a umožňují dřívější odbednění, což vede ke kratším výrobním cyklům. Tím se snižuje spotřeba energie a současně zvyšuje produktivita a bezpečnost práce. Dále se zvyšuje životnost samotného betonu. 2. Přísady do směsi pro výplňovou injektáž za ostěním Hlavním cílem injektáže do prostoru za ostěním je minimalizovat sedání povrchu. Dále injektáž do prostoru za ostěním chrání jak povrch dílců, tak těsnicí pásky z EPDM a konečně podpírá dílce, aby se zabránilo jejich plavání. Použití zpomalovačů, urychlovačů, superplastifikátorů nebo provzdušňovacích přísad zajišťuje spolehlivé a snadné řešení pro navrhování směsi. 3. Stabilizace štítu a mazání U projektů s velkými průměry plnoprofilových tunelovacích strojů nebo ve velmi nestabilních horninových poměrech může štít použitím stabilizující injektáže snížit sedání povrchu a bránit zablokování štítu. Pro tento účel je ideální použití polymerizovaného bentonitu nebo polymerizovaných pískových suspenzí. Polymery MasterRoc SLP mohou být používány pro bránění bobtnání jílu a na lubrikaci štítu.

15

16

17 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM 17 Injektování Předstihová injektáž Předstihová injektáž horniny je důležité opatření pro stabilizaci rozpukané skalní horniny a bránění průsakům vody, obzvláště v geologických poruchových pásmech. Je důležité, aby potřebné zařízení bylo na štítu instalováno ještě před zahájením ražby, jelikož pozdější vylepšování je nákladné, časově náročné a docela často je možné pouze částečně. Zahrnuje zařízení na vrtání, míchání i vrtací přípravky procházející štítem, je-li to nutné i řeznou hlavou. Společnost BASF nabízí k pronikání málo propustnou horninou mikrocementy a koloidní siliku. Pro každou geologickou situaci se dá zajistit ten nejekonomičtější a technicky nejvhodnější výrobek. Tato osvědčená koncepce také vyhovuje normám pro životní prostředí pro pitnou vodu, což bylo například požadováno v USA na projektu Arrowhead. 2. Následná injektáž Následná injektáž může být u štítu používána na vyplňování dutin, zastavování přítoků vody a opravy betonu. Organicko-minerální pěna MasterRoc MP 367 Foam je výborná pro vyplňování dutin (menší přilnavost ke kovovým částem štítu), polyuretan MasterRoc MP 355 pro zastavování přítoků a akrylátová pryskyřice MasterRoc MP 307 CE pro opravy betonů. Více informací naleznete v brožuře Injektáž od Master Builders Solutions. Zvládání výzev podzemního stavitelství vyžaduje správného partnera. Trvalá inovace a řešení přizpůsobená přáním zákazníka zajišťují, aby zákazníci využívající značku Master Builders Solutions pracovali úspěšně a podle nejvyšších standardů bezpečnosti práce.

18 18 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM Stanice, propojky a vstup před řeznou hlavu Stanice a propojky Společnost BASF nabízí unikátní řešení v podobě své nástřikové hydroizolační membrány MasterSeal 345, umožňující projekční flexibilitu u obtížných geometrií, jako jsou tunelová křížení a i u stanic, přístupových štol a tunelových propojek. Je-li v sendvičové konstrukci umístěna mezi dvě vrstvy stříkaného betonu, membrána MasterSeal 345 nabízí optimalizaci projektu tím, že vytváří dvojně vázané kompozitní plášťové ostění. Jsou k dispozici speciální projekční zásady pro podporu všech staveb. Vybrané reference jsou u staveb metra v Singapuru a Sofii. Vstup před řeznou hlavu Bezpečný a účinný vstup před řeznou hlavu je jedním z klíčových faktorů úspěchu při ražbách plnoprofilovými stroji. MasterSeal 345 nabízí rychlý a spolehlivý způsob utěsňování čela výrubu, aby se zabránilo úniku stlačeného vzduchu a vstup byl bezpečný i v podmínkách velmi propustné horniny. Babendererde Engineers Více detailů o nástřikové membráně MasterSeal 345 je k dispozici v brožuře Master Builders Solutions Stříkaný Beton.

19 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM 19 Školení a vzdělávání Společnost BASF přináší rozsáhlé know-how do řešení obtížných situací při mechanizovaném ražení tunelů. Navíc je podpora často poskytována i zákazníkovým dodavatelům, výrobcům plnoprofilových tunelovacích strojů a poradcům, kterým jsou nabízena školení a specializované semináře. Kdekoliv je to zapotřebí, zvláště v případech velkých projektů, může se organizovat na míru připravené zacvičení na stavbě. Technický servis Společnost BASF dodává více než pouhé speciální produkty pro práce plnoprofilových tunelovacích strojů. Pomáhá i s výběrem nejvhodnějších kombinací produktů pro specifickou geologii každé stavby nebo každý tunelovací stroj a zajišťuje i počáteční dohled a podporu na stavbě. Další brožury k našim řešením podzemních staveb jsou k dispozici na Dokumentace k dispozici na vyžádání: Seznam referencí Projektové zprávy Technické listy Návody pro projektanty Technické návody

20 Systém Master Builders Solutions společnosti BASF určený pro stavebnictví MasterAir Kompletní řešení pro provzdušněný beton MasterBrace Řešení pro zpevnění betonu MasterCast Řešení pro průmysl výrobků vyráběných ze zavlhlého betonu MasterCem Řešení pro výrobu cementu MasterEase Redukce lepivosti vysoce odolného betonu MasterEmaco Řešení pro opravy betonu MasterFinish Řešení pro ošetření bednění a zkvalitnění povrchu MasterFlow Řešení pro přesné zálivky MasterFiber Komplexní řešení pro beton vyztužený vlákny MasterGlenium Řešení pro vysokohodnotný beton MasterInject Řešení pro injektáž betonu MasterKure Řešení pro ošetřování betonu MasterLife Řešení pro prodloužení trvanlivosti MasterMatrix Moderní způsob zajištění homogenity a tečení betonu MasterPel Řešení pro voděodolný beton MasterPolyheed Řešení pro beton běžných tříd MasterPozzolith Řešení pro beton nízké třídy MasterProtect Řešení pro ochranu betonu MasterRheobuild Řešení pro speciální beton MasterRoc MasterSeal Řešení pro izolaci proti vlhkosti a těsnění MasterSet Řešení pro řízení tvrdnutí betonu MasterSure Řešení pro udržení zpracovatelnosti MasterTop Řešení pro průmyslové a komerční podlahy Master X-Seed Moderní řešení s urychlovačem tvrdnutí pro beton Ucrete Řešení pro podlahy pro těžké podmínky BASF Stavební hmoty Česká republika s.r.o Chrudim K Májovu 1244 BASF sídlo firmy T F info.cz@basf.com BASF Slovensko spol. s r. o. SK Žilina Na stanicu 937/26B Divízia Stavebné hmoty T M F info.sk@basf.com Údaje obsažené v této publikaci jsou založeny na našich současných znalostech a zkušenostech. Nepředstavují smluvně ujednanou kvalitu produktu a, vzhledem k mnoha faktorům, které mohou mít vliv na zpracování a použití našich výrobků, nezbavují zpracovatele odpovědnosti provádět vlastní šetření a testy. Dohodnutá smluvní kvalita výrobku v době přechodu rizika je založena výhradně na údajích v technické dokumentaci. Veškeré popisy, nákresy, fotografie, údaje o rozměrech a hmotnosti, atd. uvedené v této publikaci se mohou změnit bez předchozího upozornění. Je povinností uživatele našeho produktu, aby zajistil, že jsou dodržena veškerá majetková práva stejně jako stávající zákony a právní předpisy (05/2016). = registrovaná ochranná známka skupiny BASF v mnohých zemích

MasterColor 100. Pigmenty do betonu

MasterColor 100. Pigmenty do betonu jsou práškové pigmenty od Master Builders Solutions pro beton a maltu. je k dispozici v 9 odstínech odpovídajících kategorii B (pro železobeton) dle ČSN EN 12878: barevné pigmenty pro stavební materiály

Více

Cementové hydroizolace nové generace. MasterSeal 6100 FX MasterSeal 560

Cementové hydroizolace nové generace. MasterSeal 6100 FX MasterSeal 560 Cementové hydroizolace nové generace MasterSeal 6100 FX MasterSeal 560 Cementové hydroizolace nové generace MasterSeal 6100 FX, MasterSeal 560 Nová generace cementových hydroizolací Vysoká pružnost, nízká

Více

Beton s nízkou viskozitou. Přísady s novou technologií pro snížení viskozity betonu

Beton s nízkou viskozitou. Přísady s novou technologií pro snížení viskozity betonu Beton s nízkou viskozitou Přísady s novou technologií pro snížení viskozity betonu Beton o nízké viskozitě Přísady s novou technologií pro snížení viskozity betonu Master Builders Solutions od společnosti

Více

MasterLife SRA. Účinná redukce smrštění ke zvýšení trvanlivosti betonu

MasterLife SRA. Účinná redukce smrštění ke zvýšení trvanlivosti betonu Účinná redukce smrštění ke zvýšení trvanlivosti betonu Účinná redukce smrštění ke zvýšení trvanlivosti betonu nová generace přísad redukujících smrštění Co je? BASF Master Builders Solutions nabízí širokou

Více

Injektáž. Řešení pro podzemní stavby

Injektáž. Řešení pro podzemní stavby Injektáž 2 Injektáž Master Builders Solutions od společnosti BASF Master Builders Solutions Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny odborné znalosti společnosti BASF, a díky tomu vytváří

Více

Stříkaný beton. Řešení pro podzemní stavby

Stříkaný beton. Řešení pro podzemní stavby Stříkaný beton 2 Stříkaný beton Master Builders Solutions od společnosti BASF Master Builders Solutions Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny odborné znalosti společnosti BASF, a díky

Více

MasterProtect 8000 CI. Prodloužení životnosti betonových konstrukcí technologií inhibitorů koroze

MasterProtect 8000 CI. Prodloužení životnosti betonových konstrukcí technologií inhibitorů koroze Prodloužení životnosti betonových konstrukcí technologií inhibitorů koroze Prodloužení životnosti betonových konstrukcí technologií inhibitorů koroze Vlastnosti produktu Jednosložkový inhibitor koroze

Více

Řada MasterKure. Rozhodující pro odolnost a trvanlivost betonu

Řada MasterKure. Rozhodující pro odolnost a trvanlivost betonu Rozhodující pro odolnost a trvanlivost betonu Rozhodující pro odolnost a trvanlivost betonu Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders

Více

Řada MasterFinish. Rozhodující pro estetiku a vzhled betonu

Řada MasterFinish. Rozhodující pro estetiku a vzhled betonu Rozhodující pro estetiku a vzhled betonu Rozhodující pro estetiku a vzhled betonu Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders Solutions

Více

Hydroizolace. Řešení pro podzemní stavby

Hydroizolace. Řešení pro podzemní stavby Řešení pro podzemní stavby 2 Master Builders Solutions od společnosti BASF Master Builders Solutions Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny odborné znalosti společnosti BASF, a díky tomu

Více

MasterSeal 7000 CR Kompletní ochrana pro extrémní podmínky

MasterSeal 7000 CR Kompletní ochrana pro extrémní podmínky Kompletní ochrana pro extrémní podmínky Kompletní ochrana pro extrémní podmínky MasterSeal 7000 CR je systém hydroizolace a ochrany betonu s unikátní kombinací aplikačních a provozních vlastností, které

Více

MasterGlenium PAV Modulární systém pro podlahy. MasterGlenium PAV. Modulární systém pro podlahy

MasterGlenium PAV Modulární systém pro podlahy. MasterGlenium PAV. Modulární systém pro podlahy 1 Modulární systém pro podlahy 2 Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders Solutions přicházejí s inovativním a trvalým řešením pro

Více

MasterGlenium Sky. Řešení pro vysokohodnotný transportbeton

MasterGlenium Sky. Řešení pro vysokohodnotný transportbeton MasterGlenium Sky Řešení pro vysokohodnotný transportbeton 2 MasterGlenium SKY Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders Solutions

Více

MasterFiber. Řešení pro alternativní vyztužení

MasterFiber. Řešení pro alternativní vyztužení MasterFiber Řešení pro alternativní vyztužení 2 MasterFiber Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders Solutions přicházejí s inovativním

Více

Master X-Seed. Špičkové řešení pro urychlení tvrdnutí betonu

Master X-Seed. Špičkové řešení pro urychlení tvrdnutí betonu Master X-Seed Špičkové řešení pro urychlení tvrdnutí betonu 2 Master X-Seed Master X-Seed Unikátní technologie urychlování tvrdnutí betonu Ve zkratce Master X-Seed je unikátní přísada urychlující tvrdnutí

Více

Izolace v průmyslu. Úspěšné projekty od specifikace po profesionální realizaci

Izolace v průmyslu. Úspěšné projekty od specifikace po profesionální realizaci Úspěšné projekty od specifikace po profesionální realizaci 2 Izolace v průmyslu Obsah 04_ Master Builders Solutions od společnosti BASF 05 _ Hydroizolace průmyslových budov a technologických částí 06 _

Více

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ DETAILY V OBRAZE Část 14, Díl 7, Kapitola 2.1, str. 1 14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY 14/7.2.1 KONVENČNÍ METODA RAŽBY Konvenční metodou ražby rozumíme především tzv. Novou rakouskou

Více

IV.Konstrukce a funkce

IV.Konstrukce a funkce Seznam IV. 1......................... IV - 2 1.1 Ražba a těžba materiálu..................................... IV - 3 1.2 Ovládání................................................. IV - 5 VYDÁNÍ 11/2010

Více

ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM STŘÍKANÉ HYDROIZOLACE MASTERSEAL 345 V PODZEMNÍCH STAVBÁCH ČR

ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM STŘÍKANÉ HYDROIZOLACE MASTERSEAL 345 V PODZEMNÍCH STAVBÁCH ČR ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM STŘÍKANÉ HYDROIZOLACE MASTERSEAL 345 V PODZEMNÍCH STAVBÁCH ČR Michal Zámečník, Miroslav Kochánek 1 Úvod Technologický vývoj hydroizolací v podzemních konstrukcích zůstával až doposud

Více

S-609, S-610 TBM Metro Praha PREZENTACE stroje TBM EPB pro projekt Metro VA

S-609, S-610 TBM Metro Praha PREZENTACE stroje TBM EPB pro projekt Metro VA S-609, S-610 TBM Metro Praha PREZENTACE stroje TBM EPB pro projekt Metro VA Patrick Rennkamp, Herrenknecht David Cyroň, Metrostav a.s Základníčásti strojů TBM-EPB S-609 (Tonda), S-610 (Adéla) Štít Závěs

Více

Držitelé světových rekordů. Řešení pro výškové železobetonové budovy od Master Builders Solutions

Držitelé světových rekordů. Řešení pro výškové železobetonové budovy od Master Builders Solutions Držitelé světových rekordů Řešení pro výškové železobetonové budovy od Master Builders Solutions 2 Master Builders Solutions od společnosti BASF Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny

Více

POUŽITÍ STŘÍKANÉHO BETONU PRO DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ TUNELŮ

POUŽITÍ STŘÍKANÉHO BETONU PRO DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ TUNELŮ POUŽITÍ STŘÍKANÉHO BETONU PRO DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ TUNELŮ Jan Pruška FSv ČVUT v Praze Matouš Hilar D2 Consult Prague s.r.o. Tunelářské odpoledne 3/2011 Brno 14.9.2011 Požadavky na tunelová ostění 2 / 20

Více

Řezání ŘEZÁNÍ. Pilové pásy Řezné kotouče Řezné kapaliny Pásové pily Řezání

Řezání ŘEZÁNÍ. Pilové pásy Řezné kotouče Řezné kapaliny Pásové pily Řezání Značka DoALL je v oblasti řezání známá od roku 1919, kdy Leighton A. Wilkie vyrobil první pásovou pilu a firma DoALL je od té doby lídrem v oblasti inovací pásových pil a pilových pásů. DoALL je jediným

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

Environmentální technologie MADE IN GERMANY ES3 NORRES PRO 2. AIR aerační systémy Produktová kavalita Pre-PUR UMWELTTECHNIK ENVIRONMENTAL SOLUTIONS

Environmentální technologie MADE IN GERMANY ES3 NORRES PRO 2. AIR aerační systémy Produktová kavalita Pre-PUR UMWELTTECHNIK ENVIRONMENTAL SOLUTIONS Environmentální technologie MADE IN GERMANY ES3 NORRES PRO 2 AIR aerační systémy Produktová kavalita Pre-PUR UMWELTTECHNIK ENVIRONMENTAL SOLUTIONS NORRES CZECH s.r.o. HADICE PRO MNOHÁ VYUŽITÍ Společnost

Více

Váš spolehlivý partner. BASF Stavební hmoty Česká republika s.r.o.

Váš spolehlivý partner. BASF Stavební hmoty Česká republika s.r.o. Váš spolehlivý partner BASF Stavební hmoty Česká republika s.r.o. Představení společnosti BASF Stavební hmoty Česká republika s. r. o. je stoprocentní dceřinou společností akciové společnosti BASF SE,

Více

Zkušenosti s aplikací stříkané hydroizolace ve stanici Veleslavín

Zkušenosti s aplikací stříkané hydroizolace ve stanici Veleslavín Obrázek Metra Obrázek Metra Zkušenosti s aplikací stříkané hydroizolace ve stanici Veleslavín Ing. Linda Vydrová, Metrostav a.s. / Divize 8 18.3.2013 1 1 1. Stanice Veleslavín - situace 2. Základní technické

Více

NÁBOJE. - Průmyslová ložiska s keramickými kuličkami - dosahují minimálního valivého odporu.

NÁBOJE. - Průmyslová ložiska s keramickými kuličkami - dosahují minimálního valivého odporu. NÁBOJE remerx Materiál Pro výrobu komponentů nábojů se používá slitina hliníku AW 7075. Tento materiál se vyznačuje špičkovými mechanickými vlastnostmi a tím vyhovuje vysokým nárokům na pevnost a odolnost

Více

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT Sanace spodních staveb injektážemi Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT marek.novotny.izolace@email.cz +420 724 258 500 Základní systémy injektáže do země - na vnější stranu

Více

Vysoce výkonné hydraulické oleje

Vysoce výkonné hydraulické oleje Vysoce výkonné hydraulické oleje Rakouská kvalita pro průmysl www.omv.cz Ve společnosti OMV jsme na budoucnost připraveni Rychleji dál lépe. Ekonomické prostředí se nejen pro rakouské podniky v posledních

Více

Řetězy pro stroje na pásovém podvozku

Řetězy pro stroje na pásovém podvozku Řetězy pro stroje na pásovém podvozku Řetězy v rozsahu rozteče článků od 90 mm do 350 mm, pro veškeré stroje pro zemní práce, těžbu i zemědělské a speciální stroje. Široký výběr nemazných řetězů, utěsněných,

Více

Výstavba metra v Helsinkách ve Finsku. Ing. Václav Pavlovský, Ing. Aleš Gothard Metrostav a.s., divize 5

Výstavba metra v Helsinkách ve Finsku. Ing. Václav Pavlovský, Ing. Aleš Gothard Metrostav a.s., divize 5 Výstavba metra v Helsinkách ve Finsku Ing. Václav Pavlovský, Ing. Aleš Gothard Metrostav a.s., divize 5 Obsah: 1. Základní údaje o Finsku 2. Historie a současnost podzemní dopravy v Helsinkách 3. Projekt

Více

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE Ing. Michal Sedláček, Ph.D. Tunelářské odpoledne 3/2011 14.9.2011 NAVRHOVÁNÍ DEFINITIVNÍHO OSTĚNÍ - základní předpisy - koncepce návrhu - analýza

Více

Geotechnický průzkum hlavní úkoly

Geotechnický průzkum hlavní úkoly Geotechnický průzkum hlavní úkoly * optimální vedení trasy z hlediska inženýrskogeologických poměrů * stávající stabilitu území, resp. změny stabilitních poměrů v souvislosti s výstavbou * polohu, velikost

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 18. Provádění podzemních staveb Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

CO JE AKVATRON? VÝHODY IZOLACÍ AKVATRONEM

CO JE AKVATRON? VÝHODY IZOLACÍ AKVATRONEM CO JE AKVATRON? Tento hydroizolační systém se řadí do skupiny silikátových hydroizolačních hmot, které pracují na krystalizační bázi. Hydroizolační systém AKVATRON si již získal mezi těmito výrobky své

Více

Stříkané betony maxit

Stříkané betony maxit Stříkané betony Stříkané betony Firma je výrobcem a dodavatelem suchých betonových směsí pro stříkané betony. Použití Stříkané betony nacházejí široké uplatnění při zpevňování stěn stavebních jam, zpevňování

Více

Polymer beton. Použití Přírodní nebo dekorativní

Polymer beton. Použití Přírodní nebo dekorativní Polymer beton TF - PB Možnost aplikace v interiérech. Vysoká odolnost proti vlhku, vodě, ropným produktům a jiným chemickým mediím, Vyniká dlouhou životností. 18,25 KG 1m2/ 10 mm tloušťky 16+1,5+0,75 KG

Více

STYL. KVALITA. FUNKČNOST. SENDVIČOVÉ PANELY. Střešní. Stěnové.

STYL. KVALITA. FUNKČNOST. SENDVIČOVÉ PANELY. Střešní. Stěnové. SENDVIČOVÉ PANELY Střešní Stěnové Sendvičové panely Rozvoj průmyslu a konkurence, jakož i zvýšení ekologických požadavků na stavby, vyžaduje od investorů používání moderních materiálů při realizaci svých

Více

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex 1 1. Úvod Často je technicky obtížné utěsnit spáry, ve kterých dochází k velkým pohybům, a opravit staré, bitumeny utěsněné, spáry tradičními způsoby. Přemosťující

Více

Příprava mechanizovaných ražeb tunelů v ČR

Příprava mechanizovaných ražeb tunelů v ČR Ing.Miroslav Kochánek Dokumentace pro územní rozhodnutí prodloužení trasy 12,7 km 8 nových stanic zlepšení kvality dopravní obsluhy S-Z sektoru města (redukce autobusových linek) posun stávajícího koncového

Více

1919 siawood+ Profesionální brusivo nejnovější generace

1919 siawood+ Profesionální brusivo nejnovější generace 1919 siawood+ Profesionální brusivo nejnovější generace 1919 siawood + Profesionální brusivo nejnovější generace Nejnovější generace klasické 1919 siawood nastavuje nové standardy ve stacionárním broušení

Více

WYNN S SUPER CHARGE. Technická zpráva SUPER CHARGE. Dovoz do ČR: Top Oil Services, k. s., Nádraždí 5, 346 01 Horšovský Týn. www.wynns.

WYNN S SUPER CHARGE. Technická zpráva SUPER CHARGE. Dovoz do ČR: Top Oil Services, k. s., Nádraždí 5, 346 01 Horšovský Týn. www.wynns. Technická zpráva SUPER CHARGE Dovoz do ČR: Top Oil Services, k. s., Nádraždí 5, 346 01 Horšovský Týn www.wynns.cz strana 1. z 8 Wynn s Super Charge 1. Úvod a) viskozita oleje: Viskozita je mírou pro vnitřní

Více

RheoFIT. pro výrobu ze zavlhlého betonu

RheoFIT. pro výrobu ze zavlhlého betonu basf_mcp_obalka_cz.qxp 4.5.007 3: Str. RheoFIT pro výrobu ze zavlhlého betonu BASF Stavební hmoty Česká republika s. r. o. K Májovu 44, 537 0 Chrudim Tel.: 469 607, Fax: 469 607, info@basf-sh.cz, www.basf-sh.cz

Více

EJOT Iso-Bar. Certifikovaný upevňovací prvek pro následnou montáž středně těžkých až těžkých prvků na fasády s ETICS

EJOT Iso-Bar. Certifikovaný upevňovací prvek pro následnou montáž středně těžkých až těžkých prvků na fasády s ETICS Certifikovaný upevňovací prvek pro následnou montáž středně těžkých až těžkých prvků na fasády s ETICS EJOT Iso-Bar Popis výrobku EJOT Iso-Bar upevňovací prvek s přerušeným tepelným mostem s připojovacím

Více

KLINGER grafit-laminát tesnicí desky

KLINGER grafit-laminát tesnicí desky Grafit laminát PKM: hustota grafitu 1,6 g/cm 3 KLINGER grafit-laminát tesnicí desky grafitová folie G je oboustraně laminována polymerovou folií materiál TSM vyhovuje TA-Luft, dle VDI 2440 grafitová folie

Více

POUŽITÍ SMĚSNÝCH CEMENTŮ DO STŘÍKANÝCH BETONŮ UŽ I V ČR

POUŽITÍ SMĚSNÝCH CEMENTŮ DO STŘÍKANÝCH BETONŮ UŽ I V ČR POUŽITÍ SMĚSNÝCH CEMENTŮ DO STŘÍKANÝCH BETONŮ UŽ I V ČR Michal Zámečník 1 Úvod Již v roce 1907 prováděla ve Spojených státech firma Cement-Gun Company v Allentownu první práce se stříkaným betonem. První

Více

náboje remerx Ložiska a těsnění Ve všech typech nábojů jsou použita speciální průmyslová ložiska: Přední náboj - 2 ks, zadní náboj - 4 ks.

náboje remerx Ložiska a těsnění Ve všech typech nábojů jsou použita speciální průmyslová ložiska: Přední náboj - 2 ks, zadní náboj - 4 ks. náboje remerx Materiál Pro výrobu komponentů nábojů se používá slitina hliníku AW 7075. Tento materiál se vyznačuje špičkovými mechanickými vlastnostmi a tím vyhovuje vysokým nárokům na pevnost a odolnost

Více

Vítejte. ve společnosti ZEN S.A.

Vítejte. ve společnosti ZEN S.A. Vítejte ve společnosti ZEN S.A. ZEN - volnoběžné řemenice Technická prezentace ZEN - volnoběžné řemenice Technická prezentace PŘEHLED Konstrukční charakteristika Benchmarking Představení produktu Ověřovací

Více

Protlačování. Hydraulické protlačování

Protlačování. Hydraulické protlačování PROTLAČOVÁNÍ Protlačování Soubor metod, který umožňuje zabudovat do zeminy potrubí (konstrukce malých kruhových i nekruhových profilů) bez porušení nadloží. Metody jsou obecně dvě: Řízené horizontálnívrtání

Více

Zmáhání závalů na stavbě tunelu Jablunkovský č.2. OSTRAVA, 25. ZÁŘÍ 2013 Ing. Petr Středula Ing. Pavel Ďurkáč

Zmáhání závalů na stavbě tunelu Jablunkovský č.2. OSTRAVA, 25. ZÁŘÍ 2013 Ing. Petr Středula Ing. Pavel Ďurkáč Zmáhání závalů na stavbě tunelu Jablunkovský č.2 OSTRAVA, 25. ZÁŘÍ 2013 Ing. Petr Středula Ing. Pavel Ďurkáč Mimořádná událost ze dne 15.11 a 17.11.2009 Zával části tunelu v délce 120 m vyraženého primární

Více

Sika Industry Inventing the Future

Sika Industry Inventing the Future Sika Industry Inventing the Future Segmenty trhu pro potřeby našich zákazníků: automobilový průmysl automotive Aftermarket transportation spotřebiče & komponenty nástroje & kompozity Vyvíjíme řešení pro:

Více

Rychletuhnoucí opravný beton s vysokou brzkou pevností Třída R4

Rychletuhnoucí opravný beton s vysokou brzkou pevností Třída R4 Popis obsahuje směs modifikovaného portlandského cementu a vápenokamenného plniva s přídavkem akrylátového polymeru. Jde o kvalitní, vysoce účinnou opravnou maltu, která vykazuje výborné fyzikální vlastnosti,

Více

Řezání lanem. Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48

Řezání lanem. Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48 Řezání lanem Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48 Řezání diamantovým lanem je nejjednodušší a nejúčinnější způsob práce s velkými betonovými konstrukcemi, například

Více

MasterPolyheed nová dimenze přísad do betonu pro podlahy

MasterPolyheed nová dimenze přísad do betonu pro podlahy Technický bulletin MasterPolyheed nová dimenze přísad do betonu pro podlahy Betonářský průmysl čelí každý den výzvám v oblasti viskozity betonu, a to jak přímo na betonárně (výroba), tak i v místě betonování

Více

produkty pro nejnáročnější klienty NÁTĚRY A STĚRKY

produkty pro nejnáročnější klienty NÁTĚRY A STĚRKY produkty pro nejnáročnější klienty NÁTĚRY A STĚRKY OCHRANA POVRCHŮ PROTI KOROZI, OTĚRU A EROZI Ceramic F/FSL Metal Tekutý epoxidový, otěru odolný tmel s keramicko - křemičitými plniči. V nabídce i varianta

Více

Inovace ve filtraci. Nová generace filtračních vložek. 90.10-1c

Inovace ve filtraci. Nová generace filtračních vložek. 90.10-1c Inovace ve filtraci Nová generace filtračních vložek 90.10-1c Inovace ve filtraci ARGO-HYTOS zavedením EXAPOR MAX 2 vytváří nové standardy ve filtraci Větší disponibilita strojů, delší intervaly údržby

Více

NOVINKA! DŮVĚŘUJ KNAUFU. ZAJISTÍ BEZPEČÍ. FIREWIN nové komplexní řešení KNAUF pro pasivní požární ochranu budov.

NOVINKA! DŮVĚŘUJ KNAUFU. ZAJISTÍ BEZPEČÍ. FIREWIN nové komplexní řešení KNAUF pro pasivní požární ochranu budov. NOVINKA! DŮVĚŘUJ KNAUFU. ZAJISTÍ BEZPEČÍ. FIREWIN nové komplexní řešení KNAUF pro pasivní požární ochranu budov. 1 DESKY RED PIANO OMÍTKY VERMIPLASTER Indoor protipožární omítka FIREBOARD SIBATERM Outdoor

Více

PRODUKTY HYDRAULICKÁ KLADIVA RENOMAG 3 ROKY VÝZVY. INOVACE. ŽIVOTNOST.

PRODUKTY HYDRAULICKÁ KLADIVA RENOMAG 3 ROKY VÝZVY. INOVACE. ŽIVOTNOST. HYDRAULICKÁ KLADIVA RENOMAG PRODUKTY 3 ROKY VÝZVY. INOVACE. ŽIVOTNOST. Naše kompletní řada kladiv nabízí vysokou kvalitu a špičkové produkty, které jsou spolehlivé, odolné a zkonstruované pro optimální

Více

PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ

PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA Katedra geotechniky a podzemního stavitelství PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ PŘEDNÁŠKY 5 ŠTOLY, KLASICKÉ METODY RAŽENÍ Definice štoly: liniové vodorovné nebo šikmé podzemní

Více

Admixture Systems Europe Přísady do betonu

Admixture Systems Europe Přísady do betonu Admixture Systems Europe Přísady do betonu Přidáváme betonu hodnotu Světová jednička Divize stavebních chemikálií společnosti BASF Group působí celosvětově a je největším dodavatelem chemických stavebních

Více

TUNEL PRAHA - BEROUN

TUNEL PRAHA - BEROUN TUNEL PRAHA - BEROUN RIZIKOVÁ ANALÝZA SEMINÁŘ NOVÉ TRENDY V NAVRHOVÁNÍ A PROVÁDĚNÍ TUNELŮ III Mechanizovaná ražba dlouhých dopravních tunelů Ing. Roman Šabata, ILF Consulting Engineers Obsah prezentace

Více

Údržba, opravy, renovace, ochrana. Řešení pro jaderné elektrárny

Údržba, opravy, renovace, ochrana. Řešení pro jaderné elektrárny Údržba, opravy, renovace, ochrana Řešení pro jaderné elektrárny Henkel komplexní řešení pro Vaši jadernou elektrárnu. KOMPLETNÍ PRODUKTOVÉ PORTFOLIO Široká paleta řešení pro jadernou energetiku TECHNICKÁ

Více

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ Cokoli potřebujete udělat tesa má optimální řešení Vítejte u přehledu sortimentu samolepicích pásek tesa určených pro průmysl

Více

FILAMOS, s.r.o. Hatě 546, 26101 Příbram III, Česká republika, Tel: +420 318 637 763, Fax: +420 318 624 181. Oblasti použití strojů

FILAMOS, s.r.o. Hatě 546, 26101 Příbram III, Česká republika, Tel: +420 318 637 763, Fax: +420 318 624 181. Oblasti použití strojů FILAMOS, s.r.o. Hatě 546, 26101 Příbram III, Česká republika, Tel: +420 318 637 763, Fax: +420 318 624 181 Oblasti použití strojů Stroje firmy FILAMOS, s.r.o. jsou používané zejména v následujících oblastech:

Více

Údržba, oprava, obnova, ochrana. Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení

Údržba, oprava, obnova, ochrana. Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení Údržba, oprava, obnova, ochrana Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení Henkel - řešení pro všechny problémy v údržbě. Údržba, oprava, obnova a ochrana strojního zařízení. Maximalizace produkce,

Více

Efektivní nátěrové systémy. pro modulární obytné kontejnery

Efektivní nátěrové systémy. pro modulární obytné kontejnery Efektivní nátěrové systémy pro modulární obytné kontejnery Přední světový dodavatel nátěrových hmot Společnost Hempel byla založena roku 1915. V současné době se řadí mezi přední světové výrobce a dodavatele

Více

MasterFlow 648. Vysokopevnostní, chemicky odolná, zálivková hmota na bázi EP pro přesné podlévání.

MasterFlow 648. Vysokopevnostní, chemicky odolná, zálivková hmota na bázi EP pro přesné podlévání. POPIS MasterFlow 648 je 3K vysokopevnostní, zálivková hmota na bázi EP s nízkým smrštěním. Vykazuje vysokou počáteční I konečnou pevnost. Po smíchání všech tří složek MasterFlow 648 představuje maltu s

Více

Nízká cena při vysokých množstvích

Nízká cena při vysokých množstvích Nízká cena při vysokých množstvích iglidur Vhodné i pro statické zatížení Bezúdržbový provoz Cenově výhodné Odolný vůči nečistotám Odolnost proti vibracím 225 iglidur Nízká cena při vysokých množstvích.

Více

LOGICROOF STŘEŠNÍ PVC FÓLIE

LOGICROOF STŘEŠNÍ PVC FÓLIE LOGICROOF STŘEŠNÍ PVC FÓLIE ZNALOSTI. ZKUŠENOSTI. ZRUČNOST. WWW.TN-EUROPE.COM MODERNÍ ŘEŠENÍ PRO STŘECHY Budovy všech typů vyžadují trvanlivé střechy. Střecha by měla mít dlouhou životnost bez nutnosti

Více

některých případech byly materiály po doformování nesoudržné).

některých případech byly materiály po doformování nesoudržné). VYUŽITÍ ORGANICKÝCH ODPADŮ PRO VÝROBU TEPELNĚ IZOLAČNÍCH MALT A OMÍTEK UTILIZATION OF ORGANIC WASTES FOR PRODUCTION OF INSULATING MORTARS AND PLASTERS Jméno autora: Doc. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník,

Více

Prvky vystrojování. Ocelová výstroj Svorníková výstroj Stříkaný beton

Prvky vystrojování. Ocelová výstroj Svorníková výstroj Stříkaný beton Prvky vystrojování Ocelová výstroj Svorníková výstroj Stříkaný beton Ocelová výstroj Ocel je dnes hlavním typem vystrojení nahradila výdřevu. Největší výhodou ocelové výstroje proti výdřevě je skutečnost,

Více

Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Nový standard betonáže

Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Nový standard betonáže Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony Nový standard betonáže COMPACTON Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony COMPACTON nabízí velice efektivní a spolehlivý způsob betonáže. Použitím speciálních

Více

Obr. 1 3 Prosakující ostění průzkumných štol.

Obr. 1 3 Prosakující ostění průzkumných štol. VYUŽITÍ CHEMICKÝCH INJEKTÁŽÍ PRO RAŽBU KRÁLOVOPOLSKÉHO TUNELU JIŘÍ MATĚJÍČEK AMBERG Engineering Brno, a.s. Úvod Hlavní důvody pro provádění injektáží v Královopolském tunelu byly dva. V první řadě měly

Více

Termické přerušení a nosná funkce V každém případě

Termické přerušení a nosná funkce V každém případě Termické přerušení a nosná funkce V každém případě Riziko tepelného mostu A jak jej eliminovat Příčiny vzniku tepelných mostů Za nízkých venkovních teplot dochází v oblastech nedostatečně tepelně-izolovaných

Více

3M Jednorázové ochranné oděvy. Ochrana a pohodlí... bez kompromisu

3M Jednorázové ochranné oděvy. Ochrana a pohodlí... bez kompromisu 3M Jednorázové ochranné oděvy 3M Ochrana a pohodlí...... bez kompromisu Evropské standardy 3M Jednorázové ochranné oděvy Společnost 3M, která celosvětově zastává přední postavení v oboru osobních ochranných

Více

Janisol HI. Kvalitní ocel pro kvalitní izolaci

Janisol HI. Kvalitní ocel pro kvalitní izolaci Janisol HI Kvalitní ocel pro kvalitní izolaci Nové měřítko v oblasti tepelných izolací oken a dveří Janisol HI spojuje estetiku a technickou vyzrálost. Velmi štíhlé pohledové šířky dávají akcent architektuře,

Více

SEPARAČNÍ OLEJE SEPAR BIO-BIT ISO VG 10

SEPARAČNÍ OLEJE SEPAR BIO-BIT ISO VG 10 SEPARAČNÍ OLEJE SEPAR BIO-BIT ISO VG 10 SEPAR BIO-BIT je nízkoviskózní biolo-gicky odbouratelný olej sloužící jako separační prostředek při výrobě, zpracování a pokládce obalované asfaltové směsi. SEPAR

Více

Lité izolační pěnobetony. Izolují, vyplňují, vyrovnávají

Lité izolační pěnobetony. Izolují, vyplňují, vyrovnávají Lité izolační pěnobetony Izolují, vyplňují, vyrovnávají POROFLOW POROFLOW je ideální materiál k přípravě spolehlivých podkladních vrstev podlah a plochých střech, ke stabilizaci bazénů a jímek, vyplnění

Více

Zajišťovače závitů Loctite výrazně předčí tradiční mechanické metody zajišťování závitů: Střední pevnost:

Zajišťovače závitů Loctite výrazně předčí tradiční mechanické metody zajišťování závitů: Střední pevnost: Zajišťování závitů Zajišťování závitových spojů Proč používat zajišťovače závitů Loctite? Produkty Loctite pro zajišťování závitů brání samovolnému povolování a chrání veškeré závitové spoje před působením

Více

OLBRAMOVICKÝ A TOMICKÝ I.

OLBRAMOVICKÝ A TOMICKÝ I. Ing. Libor Mařík, IKP Consulting Engineers, s. r. o. libor.marik@ikpce.com Česká tunelářsk ská asociace ITA-AITES AITES TUNELÁŘSK SKÉ ODPOLEDNE č.. 1/2011 Masarykova kolej 23.3.2011 1 Základní informace

Více

Maximalizace výkonu ložiska. Hřídelové těsnicí kroužky HMS5 a HMSA10 Delší životnost Zlepšené těsnicí vlastnosti Vynikající odolnost vůči oleji

Maximalizace výkonu ložiska. Hřídelové těsnicí kroužky HMS5 a HMSA10 Delší životnost Zlepšené těsnicí vlastnosti Vynikající odolnost vůči oleji Maximalizace výkonu ložiska Hřídelové těsnicí kroužky HMS5 a HMSA10 Delší životnost Zlepšené těsnicí vlastnosti Vynikající odolnost vůči oleji Hřídelové těsnicí kroužky HMS5 a HMSA10 Základní vlastnosti

Více

> STROPNÍ SYSTÉM RECTOLIGHT PREZENTACE

> STROPNÍ SYSTÉM RECTOLIGHT PREZENTACE > STROPNÍ SYSTÉM RECTOLIGHT PREZENTACE SPOLEÈNÌ SE STAVÍ LÉPE Charakteristika konstrukce Žebírkový stropní systém RECTOLIGHT je určen pro obytnou výstavbu a veřejně přístupné budovy. Dosahované rozpětí

Více

KOMPONENTY PRO DOPRAVNÍKY. magris PLASTOVÉ ŘETĚZY

KOMPONENTY PRO DOPRAVNÍKY. magris PLASTOVÉ ŘETĚZY KOMPONENTY PO DOPAVNÍKY magris PASTOVÉ ŘETĚZY 2012 Společnost Magris se může pochlubit více než padesátiletými zkušenostmi předního výrobce kloubových destičkových řetězů a příslušenství z oceli/nerezové

Více

NOVÝ Zpětný ventil. Typ 561 a 562. www.titan-plastimex.cz

NOVÝ Zpětný ventil. Typ 561 a 562. www.titan-plastimex.cz NOVÝ Zpětný ventil Typ 561 a 562 www.titan-plastimex.cz VÝHODY Nové zpětné ventily jsou maximálně spolehlivé a výkonné díky optimalizované geometrii proudění vede k vašemu prospěchu a vyššímu zisku. Zpětné

Více

Styrodur 50 let osvědčené izolace pro budoucnost

Styrodur 50 let osvědčené izolace pro budoucnost Styrodur 50 let osvědčené izolace pro budoucnost www.styrodur.com OBSAH 3 Styrodur - osvědčená izolace pro budoucnost již od roku 1964 4 50 let výrobků Styrodur - historie 6 Odolný - ve všech směrech 7

Více

Víceřadá injekční clona a její aplikace na zajištění těsnosti vodních děl

Víceřadá injekční clona a její aplikace na zajištění těsnosti vodních děl Víceřadá injekční clona a její aplikace na zajištění těsnosti vodních děl Vypracoval: Jan Kubek v rámci projektu Inovace studijního oboru Geotechnika reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009 Pracovní postup tlakové

Více

Prodlouženi trasy metra V.A Dejvická - Motol: Aplikace technologie ražeb NRTM, realizovaná v rámci sdružení Metrostav-Hochtief firmou Hochtief CZ

Prodlouženi trasy metra V.A Dejvická - Motol: Aplikace technologie ražeb NRTM, realizovaná v rámci sdružení Metrostav-Hochtief firmou Hochtief CZ Prodlouženi trasy metra V.A Dejvická - Motol: Aplikace technologie ražeb NRTM, realizovaná v rámci sdružení Metrostav-Hochtief firmou Hochtief CZ HOCHTIEF Solutions AG Niederlassung Frankfurt, Verkehrsprojekte

Více

Vysoce účinné výměníky tepla

Vysoce účinné výměníky tepla Vysoce účinné výměníky tepla pro všechny HVAC aplikace Přední světový sortiment řešení pro rezidenční, komerční a dálkové topení a chlazení Kompletní řada vysoce účinných deskových výměníků tepla Tradiční

Více

INJEKČNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO POZEMNÍ STAVITELSTVÍ INJEKČNÍ HADICE PREDIMAX

INJEKČNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO POZEMNÍ STAVITELSTVÍ INJEKČNÍ HADICE PREDIMAX Ing. Michal Grossmann CarboTech - Bohemia s.r.o., Lihovarská 10, Ostrava - Radvanice Tel.: 596 232 801, Fax: 596 232 994, e-mail: grossmann@carbotech.cz INJEKČNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO POZEMNÍ STAVITELSTVÍ

Více

MasterFlow 928. Cementová nesmrštivá zálivková a kotevní malta.

MasterFlow 928. Cementová nesmrštivá zálivková a kotevní malta. POPIS PRODUKTU MasterFlow 928 je předem připravená jednosložková nesmrštivá vysoce pevnostní zálivková a kotevní malta, vyrobená na cementové bázi s obsahem přírodních plniv. Receptura umožňuje použití

Více

MasterSeal P 770. Dvousložkový penetrační nátěr na bázi technologie Xolutec TM pro systémy MasterSeal OSVĚDČENÍ A CERTIFIKÁTY POPIS PRODUKTU

MasterSeal P 770. Dvousložkový penetrační nátěr na bázi technologie Xolutec TM pro systémy MasterSeal OSVĚDČENÍ A CERTIFIKÁTY POPIS PRODUKTU POPIS PRODUKTU je dvousložkový penetrační nátěr na bázi technologie Xolutec TM, který velmi dobře pronikádo podkladu a působí jako spojovací můstek pro následně nanášené systémy, např. 7000 CR. Xolutec

Více

Crown XCL HPL desky pro venkovní použití

Crown XCL HPL desky pro venkovní použití Crown XCL HPL desky pro venkovní použití +420 601 090 231 hpl@ftpplastics.cz www.crownxcl.cz Elegance se setkala s trvanlivostí. Crown Laminate je inovativní a všestranné řešení pro fasádní opláštění,

Více

Materiál zemních konstrukcí

Materiál zemních konstrukcí Materiál zemních konstrukcí Kombinace powerpointu a informací na papíře Materiál zemních konstrukcí: zemina kamenitá sypanina druhotné suroviny lehké materiály ostatní materiály Materiál zemních konstrukcí:

Více

Stabilenka. Tkaniny k vyztužování a separaci. Výstavba s pomocí geosyntetik

Stabilenka. Tkaniny k vyztužování a separaci. Výstavba s pomocí geosyntetik HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK

Více

Lité izolační pěnobetony. Izolují, vyplňují, vyrovnávají

Lité izolační pěnobetony. Izolují, vyplňují, vyrovnávají CF Lité izolační pěnobetony Izolují, vyplňují, vyrovnávají POROFLOW CF POROFLOW CF je ideální materiál pro vyplnění a vyrovnání podkladních vrstev podlah, k vyplnění kleneb a trapézových plechů nebo výkopů.

Více

Litý anhydritový potěr pro tenké vrstvy podlahy.

Litý anhydritový potěr pro tenké vrstvy podlahy. Jan Veselý Litý anhydritový potěr pro tenké vrstvy podlahy. obsah Lité směsi z produkce skupiny ČMB Charakteristika a vlastnosti Výhody a benefity Výroba a distribuce Segmentace Schémata podlahového souvrství

Více

Když se chladící a mazací látka stane tekutým nástrojem. Chladící a mazací látky mísitelné s vodou

Když se chladící a mazací látka stane tekutým nástrojem. Chladící a mazací látky mísitelné s vodou Když se chladící a mazací látka stane tekutým nástrojem. Chladící a mazací látky mísitelné s vodou Vaše obráběcí operace vrtání závitování Milý specialisto na obrábění, Jako uživatel chladících a mazacích

Více

Zálivkové a montážní hmoty

Zálivkové a montážní hmoty Zálivkové a montážní hmoty Podlévání ocelových konstrukcí nebo konstrukčních prvků z betonu je nedílnou součástí stavební praxe, obzvláště v oblastech těžkého strojírenství v energetice. Na zálivkové hmoty

Více

Speciální pěny. Polyetylénové pěnové výrobky. Automobilový průmysl. Elektronika. Vzdušný a kosmický prostor. Stavebnictví. Sport a volný čas.

Speciální pěny. Polyetylénové pěnové výrobky. Automobilový průmysl. Elektronika. Vzdušný a kosmický prostor. Stavebnictví. Sport a volný čas. Speciální pěny Polyetylenové pěny vysoké výkonnosti Polyetylénové pěnové výrobky Automobilový průmysl Elektronika Vzdušný a kosmický prostor Stavebnictví Sport a volný čas Armáda Speciální pěny Podnikání

Více