Změna režimu ochrany Mgr. Ivona Kneblová, AOPK ČR, Správa CHKO Poodří a krajské středisko Ostrava

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Změna režimu ochrany Mgr. Ivona Kneblová, AOPK ČR, Správa CHKO Poodří a krajské středisko Ostrava"

Transkript

1 Kormorán velký Změna režimu ochrany Mgr. Ivona Kneblová, AOPK ČR, Správa CHKO Poodří a krajské středisko Ostrava

2 Kormorán velký biologie druhu hnízdína všech kontinentech Starého světa, malépopulace žijítakéna západním pobřeží Grónska a na východním cípu Severní Ameriky kontinentální poddruhu Phalacrocorax carbo sinensis patří mezi původní evropské ptačí druhy, včetně fauny ČR výhradně rybožravý velikost potravy cm (optimálně20 25 cm) denníspotřeba ryb g na jedince + dalšízraněnéa stresovanékusy strategie lovu potápění a aktivní pronásledování kořisti, schopnost využití téměř celé vodní plochy vhodné lokality hnízdí v koloniích v těsné blízkosti velkých vod (nádrže, velké řeky) mimo hnízdníobdobíse držíjednotlivěnebo vhejnech, spáváspolečněna tzv. nocovištích expandující druh

3 Kormorán velký kde a kdy mohou vznikat škody na rybách Všude tam, kde je možné uplatnit loveckou strategii potápění za kořistí: 1.Vodní nádrže (rybochovná zařízení) rybníky od jednoleté násady po tržní rybu. 2.Hlubší vodní toky - zejména místa která nezamrzají, a kde se v zimních měsících shromažďují ryby (okolí jezů, výpusti z údolních nádrží, vyústění drenů atd.) a v úsecích s technicky upraveným korytem. Vzhledem k lovecké strategii nejsou jeho přítomností ohroženy mělké úseky toků. Největší škody vznikají v době jarního a podzimního tahu, kdy kormoráni vyvíjejí největší tlak na rybníky, a následně v době zimování, kdy se ze zamrzlých vodních ploch přesouvají na větší vodní toky. Škody tedy nejvíce hrozí v období od do běžného roku.

4 Kormorán velký vývoj početnosti 19. století vymizení z mnoha zemí Evropy v důsledku pronásledování člověkem polovina 20. století započetí z jeho důslednou ochranou konec 20. století prudký nárůst kontinentálnípopulace (zatímco v 60. letech 20. století hnízdilo v západní, severní a střední Evropě jen párů, v roce 2006 jich bylo napočítáno už , což se při započtení nehnízdních jedinců blíží 1 milionů) začátek 21. století v ČR pravidelně protahuje a lokálně hnízdí (počet u nás hnízdících kormoránů se v posledních letech stabilizoval na 6 7 kolonií s celkovým počtem 300 párů) Nejvíce problematickézpohledu škod na rybách je však obdobíjarních a podzimních tahůa zimování, kdy postupněpočet jedincůpři tahu narostl na současný stav , vdobězimovánína (ptáci pocházejí ze Švédska, Dánska, Polska, Německa, v posledních letech i Estonska, Finska a Ruska)

5 Kormorán velký příčiny expanze Hospodářská: -usnadnění přístupu k potravě zvýšení úživnosti vodních nádrží úprava vodních toků (úbytek přirozených úkrytů v korytě, budování jezů) Ochranářská: - důsledná legislativní ochrana zapříčiněna dřívějším tlakem člověka na tento druh

6 Kormorán velký změna režimu ochrany Do března 2013 zvláště chráněný druh. Od 1. dubna 2013 pouze obecně chráněný druh pták podle 5a zákona č. 114/1992 Sb., ochraně přírody a krajiny: -s nárůstem početnosti jedinců tohoto druhu a dlouhodobě vzrůstající tendenci populace přestaly pro tento druh platit kritéria, podle kterých je možno druh zařadit mezi zvláště chráněné (nejde již o druh přirozeně vzácný a snadno zranitelný, ani o druh vědecky nebo kulturně velmi cenný) V důsledku vyřazení ze seznamu ZCHD přestává pro tento druh platit zákon č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy. Tímto odpadla pro rybářské organizace možnost finanční kompenzace škod.

7 Kormorán velký možnost lovu Pouze na základě rozhodnutí o odchylném postupu podle 5b zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Odchylný postup lze povolit při prevenci závažných škod na rybářství nebo za účelem ochrany volně žijících živočichů, v tomto případě přirozených rybích společenstev a zvláště chráněných druhů ryb, tedy nikoliv pro regulaci populace kormorána velkého. Žadatelem by měl být subjekt, kterému škoda vzniká vlastník rybochovného zařízení nebo uživatel revíru. Samotný lov pak může provádět pouze osoba oprávněná podle zákona o myslivosti. Příjemce rozhodnutí o odchylném postupu by tedy měl osobu oprávněnou k lovu podrobně seznámit s podmínkami rozhodnutí orgánu ochrany přírody.

8 Kormorán velký možnost lovu Dle 5b odst. 5 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, je potřeba příslušnému orgánu ochrany přírody každoročně do 31. prosince nahlásit zásah provedený podle uděleného odchylného postupu. -vedení evidence, ve které jsou zaznamenány údaje o místě zástřelu, datu, čase a uživateli honitby, případně konkrétním střelci, který lov prováděl -za účelem efektivního využití usmrcených jedinců k vědeckým účelům by měl být každý usmrcený kormorán osobou provádějící odstřel prohlédnut, zda není kroužkován, a v případě nálezu kroužku by mělo být zajištěno předání tohoto kroužku s údaji o místě a datu nálezu orgánu ochrany přírody, který je pak předá národnímu koordinátorovi programu sledování ptáků, jímž je Kroužkovací stanice Národního muzea. Údaje z odevzdaných kroužků slouží k bližšímu poznání biologie druhu.

9 Kormorán velký omezení nebo vyloučení lovu Lovem a plašením kormoránů může v některých lokalitách docházet k významnému plašení a negativnímu ovlivnění populací ostatních druhů ptáků, zejména vzácných a zvláště chráněných: -významná shromaždiště a zimoviště vodních ptáků, -ptačí oblasti a chráněná území s ornitologickým předmětem ochrany, -v případě povolení lovu v hnízdní době, je potřeba přihlížet i k hnízdění ostatních druhů a to zejména těch, které jsou citlivé na vyrušování (např. v blízkosti hnízdiště orla mořského). Střelba do hejna odpočívajících ptáků je kontraproduktivní a z pohledu předcházení závažných škod nežádoucí, a to s ohledem na skutečnost, že v důsledku stresu dochází u odpočívajících kormoránů k vyvržení ulovené potravy a následné zvýšené lovecké aktivitě.

10 Děkuji na pozornost Mgr. Ivona Kneblová Správa CHKO Poodří a krajské středisko Ostrava Tel.: (4) nebo

11 Návrh podmínek pro stanovení odchylného postupu Vymezení místa (název nádrže, oblasti, úseků vodních toků, revírů), kde se odchylný postup povoluje. Stanovení doby plašení (odstřelu): - u volavky pouze v mimohnízdním období 1. září až 15. února - u kormorána 1. října až 31. března (v okolí do 20 km od hnízdní kolonie pouze do 1. března), lze teoreticky i v hnízdním období mimo dosah hnízdních kolonii (20 km), je však třeba přihlédnout o možnosti rušení ostatních hnízdních druhů. Odstřel může být vykonáván pouze za denního světla při dobré viditelnosti. Střílet je možné jen na ptáky, kteří byli vyplašeni při lovu, u volavky brodění nebo nehybném vyčkávání na mělčině. Odchylný postup se nevztahuje na jedince, kteří odpočívají, popř. pravidelně nocují na okolních stromech nebo přeletují na nocoviště.

12 Návrh podmínek pro stanovení odchylného postupu Odstřel jedinců lze provádět pouze v období, kdy je pro ně potrava aktuálně dostupná (např. nestřílet jedince na plně zamrzlých vodních plochách a tocích, vylovených nádržích bez obsádky nebo s obsádkou velikostně neodpovídající potravním nárokům). Maximálně může být na dané lokalitěxy uloveno X jedinců ze sledovaného počtu jedinců: - u kormoránů jednorázově 20 % přítomných jedinců z celkového počtu v dohledové vzdálenosti osoby provádějící odlov. Při počtu menším než 5 jedinců odlov nebude proveden, - u volavek maximálně 10 % početnosti pravidelně přítomné populace. Osoby, které budou odstřel provádět, musí být s předstihem nahlášeny OOP.

13 Návrh podmínek pro stanovení odchylného postupu Odlov nebude prováděn na společných lovech. Bude vedena evidence zastřelených jedinců (místo zástřelu, datum a čas odstřelu, střelec). Každá usmrcená volavka popelavá bude osobou provádějící odstřel prohlédnuta, zda není kroužkována. Nalezené kroužky bude žadatel shromažďovat společně s údaji o místě a datu nálezu. Do každého roku předá žadatel orgánu ochrany přírody souhrnně evidenci o provedených odstřelech vč. ornitologických kroužků. Odchylný postup se stanovuje na 3-5 let.

14 Časté nedostatky a nesrovnalosti v žádostech Vypočet výše škody, kterým je dokladována potřeba udělení odchylky: - v obou případech nadsazená početnost, - u volavky popelavé chybný předpoklad, že ryby tvoří téměř výhradní složku potrav. Tabulka ČRS ( )

Č.j.: 3645/OŽP/15-9 Karlovy Vary R O Z H O D N U T Í

Č.j.: 3645/OŽP/15-9 Karlovy Vary R O Z H O D N U T Í Dle rozdělovníku Č.j.: 3645/OŽP/15-9 Karlovy Vary 6.1.2016 R O Z H O D N U T Í Magistrát města Karlovy Vary, odbor životního prostředí, jako orgán ochrany přírody příslušný dle ust. 77 odst.1 písm. f)

Více

Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí IV. Naplnění 459 zákona a respektování cíle Směrnice 2009/147/ES volně žijících ptáků o ochraně Naplnění požadavku stanoveného 45g zákona bylo zvažováno ve vztahu k ptačím oblastem a evropsky významným

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická Praha 10

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická Praha 10 Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 Praha dne 11. března 2019 Sp. zn.: ZN/MZP/2019/630/381 č. j.: MZP/2019/630/568 Vyřizuje: Ing. David Fuka Tel.: 267

Více

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí jako příslušný správní

Více

Krajský úřad Jihomoravského k aj~}.\j\,\ Ukl.znak: NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

Krajský úřad Jihomoravského k aj~}.\j\,\ Ukl.znak: NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY --- oascsr Úf{AD Bukovany okr. Hodonín ~ - I\.. r - Zpracoval: Q: o. '-'. ~ Krajský úřad Jihomoravského k aj~}.\j\\ Ukl.znak:."

Více

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí jako příslušný správní

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická Praha 10

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická Praha 10 Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 Praha dne 25. února 2019 Sp. zn.: ZN/MZP/2019/630/267 č. j.: MZP/2019/630/405 Vyřizuje: Ing. David Fuka Tel.: 267

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. j. ENV/2019/65848 - MZP/2019/630/1349 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY jako příslušný správní orgán podle ustanovení 5b odst. 4 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů

Více

Č.j /ENV/ /630/16 V Praze, dne VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA

Č.j /ENV/ /630/16 V Praze, dne VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 Č.j. 88769/ENV/16-4655/630/16 V Praze, dne 22. 12. 2016 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Ministerstvo

Více

(návrh) vydává. Předmět úpravy

(návrh) vydává. Předmět úpravy Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. /2013 (návrh) Ministerstvo životního prostředí jako příslušný

Více

METODICKÝ POKYN SEKCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

METODICKÝ POKYN SEKCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ METODICKÝ POKYN SEKCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ke sjednocení postupu orgánů ochrany přírody při stanovení odchylného postupu dle 5b odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 č.j. 6462/ENV/14-381/630/14 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Adresát: všechny obce Jihočeského kraje. Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická Praha 10

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Adresát: všechny obce Jihočeského kraje. Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická Praha 10 Praha dne 3. června 2019 Sp. zn.: ZN/MZP/2019/630/267 č. j.: MZP/2019/630/1219 Vyřizuje: Ing. David Fuka Tel.: 267 122 700 E-mail: David.Fuka@mzp.cz Adresát: všechny obce Jihočeského kraje VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA,

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 č.j. 6462/ENV/14-381/630/14 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. j. ENV/2019/58919 - MZP/2019/630/1219 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY jako příslušný správní orgán podle ustanovení 5b odst. 4 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů

Více

Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 10010 Praha 10 Č.j. 6462/ENV/14-381/630/14 V Praze, dne 14. 2. 2014 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Ministerstvo

Více

Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí Časové okolnosti - vymezeny jsou jednak dobou platnosti tohoto opatření obecné povahy (dle či. 7 omezena na 5 let, a to s ohledem na skutečnost, že se jedná o nově uplatněný nástroj, jehož účinnost bude

Více

foto: ing. Libor Dostál

foto: ing. Libor Dostál Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Eva Vavřinová Názevmateriálu: VY_32_INOVACE_15 _ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA_Chránění ptáci Číslo projektu:

Více

Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy

Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy Jan Šíma odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního prostředí Mezinárodní úmluvy Úmluva o biologické rozmanitosti

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJSKÝ ÚŘAD JHOMORAVSKÉHO Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno KRAJE Č.j.: JMK 77333/2011 Sp. zn.: S- JMK 77333/2011/0ŽP/B Vyřizuje/linka Mgr. Bláha/1538 Brno 20.07.2011 OPATŘENí

Více

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Krajský úřad Jihomoravského Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5 601 82 Brno kraje Váš dopis zn. čj. JMK 77333/201/ p.zn S-JMK 77333 12011l0ŽPB Vyřizuje/linka Mgr. Bláha//538 Brno 31.05.2011

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č.j. 744/ENV/17-38/630/17 Ministerstvo životního prostředí

Více

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE 2012 4. NÁSTROJE NA OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Požáry v Řecku Středomořské ekosystémy Požáry - přirozený faktor Řecko extrémní rozsah požárů r. 2007 4.1.

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.5 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Č.j /ENV/ /630/16 V Praze, dne VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA

Č.j /ENV/ /630/16 V Praze, dne VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 Č.j. 51742/ENV/16-2570/630/16 V Praze, dne 29. 7. 2016 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Ministerstvo

Více

VY_32_INOVACE_04_KORMORÁN VELKÝ_26

VY_32_INOVACE_04_KORMORÁN VELKÝ_26 VY_32_INOVACE_04_KORMORÁN VELKÝ_26 Autor:Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

SOKOLNICTVÍ a PRÁVO. Bc. Marcela Medková

SOKOLNICTVÍ a PRÁVO. Bc. Marcela Medková SOKOLNICTVÍ a PRÁVO Bc. Marcela Medková SOKOLNICTVÍ a PRÁVO Sokolnictví není upraveno 1 právním předpisem, právní předpisy, které ho upravují lze rozdělit do 3 skupin podle oblasti, kterou upravují a)

Více

Petr Macháček Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) na jižní Moravě

Petr Macháček Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) na jižní Moravě Petr Macháček Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) na jižní Moravě Pár kormoránů ve svatebním šatě. (foto Petr Macháček, Regionální muzeum v Mikulově) Kormoráni se živí výhradně rybami, a proto byli vždy

Více

Test č. 10. 1. O jaký druh ryby se jedná? a) sumec velký b) štika obecná c) mník jednovousý

Test č. 10. 1. O jaký druh ryby se jedná? a) sumec velký b) štika obecná c) mník jednovousý Test č. 10 1. O jaký druh ryby se jedná? a) sumec velký b) štika obecná c) mník jednovousý 2. O jaký druh ryby se jedná? a) losos obecný b) pstruh obecný c) hlavatka obecná 3. O jaký druh ryby se jedná?

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro rybolov PRACOVNÍ DOKUMENT

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro rybolov PRACOVNÍ DOKUMENT EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro rybolov 2009 27. 6. 2008 PRACOVNÍ DOKUMENT o vytvoření Evropského plánu řízení populace kormoránů ke snížení narůstajícího vlivu kormoránů na rybí populace, rybolov a

Více

Pojďte s námi do přírody

Pojďte s námi do přírody Pojďte s námi do přírody závěrečná zpráva projektu Vojtěch Kodet prosinec 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pojďte s

Více

Problematika rybožravých. ravých ství. Ing. Ladislav Štercl

Problematika rybožravých. ravých ství. Ing. Ladislav Štercl Problematika rybožravých ravých predátor torů z pohledu rybářstv ství Ing. Ladislav Štercl Na úvod problematiky je zapotřeb ebí vydefinovat pojmy z titulu příspp spěvku Rybožravý predátor představuje na

Více

R O Z H O D N U T Í. / 2121/ZP/2011-Br-6 01.03.2011. odbor ŽP a zem. Ing. Josef Brát / 567

R O Z H O D N U T Í. / 2121/ZP/2011-Br-6 01.03.2011. odbor ŽP a zem. Ing. Josef Brát / 567 Účastníci řízení: - Český rybářský svaz, Východočeský územní svaz, IČ: 00434141, Kovová 1121, 500 03 Hradec Králové 3 - Povodí Labe, s.p., IČ: 70890005, Víta Nejedlého 951/8, 500 03 Hradec Králové - Lesy

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.12 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.9 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.8 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2013

MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2013 Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Moravskoslezskou společností pro ochranu přírody a myslivost o.p.s. MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2013 SBORNÍK REFERÁTŮ 26. listopadu 2013 zasedací místnost zastupitelstva

Více

Numbers of breeding pairs of Great Cormorant in the Czech Republic in

Numbers of breeding pairs of Great Cormorant in the Czech Republic in Počet hnízdících párů kormorána velkého v České republice v roce 2014 až 2016 Numbers of breeding pairs of Great Cormorant in the Czech Republic in 2014 2016 Petr Musil 1, Petr Macháček 2, Zuzana Musilová

Více

Ptáci a letouni ve Strakonicích a jejich soužití s lidmi

Ptáci a letouni ve Strakonicích a jejich soužití s lidmi Ptáci a letouni ve Strakonicích a jejich soužití s lidmi (z pozice stavebních úprav objektů) Seznámení s kritickými místy střetu ptactva a netopýrů s lidmi v sídelních i nesídelních lokalitách ve městě

Více

č. j.: OŽPÚP54063/19/282 Kyjov 8. srpna 2019 sp. zn.: OŽPÚP10218/2019/282 ukládací znak: skart. znak: V/5 Vyřizuje: Ing.

č. j.: OŽPÚP54063/19/282 Kyjov 8. srpna 2019 sp. zn.: OŽPÚP10218/2019/282 ukládací znak: skart. znak: V/5 Vyřizuje: Ing. Městský úřad Kyjov odbor životního prostředí a územního plánování Masarykovo nám. 30, 697 01 Kyjov, pracoviště Masarykovo nám. 1 Tel.: 518 697 492, e-mail: t.schielova@mukyjov.cz č. j.: OŽPÚP54063/19/282

Více

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů Revitalizace lokality Švábínov a obnova MVN Všesoky - rozhodnutí.

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů Revitalizace lokality Švábínov a obnova MVN Všesoky - rozhodnutí. Praha: 5. 4. 2017 Číslo jednací: 030538/2017/KUSK Spisová značka: SZ_030538/2017/KUSK/3 Vyřizuje: Mgr. Pavel Sýkora l. 932 Značka: OŽP/Sy Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů

Více

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3 Příroda 3 Petr Macháček Zámecký rybník Příroda Zámecký rybník v Lednici je součástí národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Známá je kolonie volavek a kvakošů, která je trvale obsazena již od roku

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.17 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Č.j /ENV/ /630/16 V Praze, dne VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA

Č.j /ENV/ /630/16 V Praze, dne VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 Č.j. 55942/ENV/16-2810/630/16 V Praze, dne 17. 10. 2016 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Ministerstvo

Více

KORMORÁN VELKÝ jeho rozšíření a regulační odstřel

KORMORÁN VELKÝ jeho rozšíření a regulační odstřel DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK ochrana ptactva Záchranná stanice ptactva Zábělská 75 312 19 Plzeň KORMORÁN VELKÝ jeho rozšíření a regulační odstřel V ZÁPADNÍCH ČECHÁCH Obsah: Úvod Současný stav Cíl projektu

Více

O KORMORÁNU VELKÉM (PHALACROCORAX CARBO)

O KORMORÁNU VELKÉM (PHALACROCORAX CARBO) o kormoránu velkém CPhalacrocorax carbo) na Opočensku a jinde VojtěchVolf O KORMORÁNU VELKÉM (PHALACROCORAX CARBO) NA OPOČENSKU A JINDE Úvod Kormorán velký je pták s rozsáhlým rozšířením.hnízdí nejen v

Více

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu Jaromír Maštera říjen 2013 Obojživelníci na Vysočině Česká republika - 21 druhů Vysočina - 15 druhů: mlok čolek velký čolek horský

Více

ÚVOD 15 NÁZVOSLOVÍ SOVY PÁLENÉ 16

ÚVOD 15 NÁZVOSLOVÍ SOVY PÁLENÉ 16 ÚVOD 15 NÁZVOSLOVÍ SOVY PÁLENÉ 16 HISTORIE 24 Prehistorie 24 Historické vztahy člověka a sovy 25 Sovy v antice 26 Sovy a pověry 26 Sovy v umění a náboženství 27 Sovy a současnost 27 TAXONOMIE, AREÁL A

Více

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů druhu netopýr dlouhouchý (Plecotus austriacus) výzkum rozhodnutí.

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů druhu netopýr dlouhouchý (Plecotus austriacus) výzkum rozhodnutí. Praha: 13. 6. 2018 Číslo jednací: 060990/2018/KUSK Spisová značka: SZ_060990/2018/KUSK/5 Vyřizuje: Mgr. Pavel Sýkora l. 932 Značka: OŽP/Sy Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů

Více

Myslivecký spolek Horní Lhota Slavětín Načeradec ŘÁD. Mysliveckého spolku. Horní Lhota

Myslivecký spolek Horní Lhota Slavětín Načeradec ŘÁD. Mysliveckého spolku. Horní Lhota Myslivecký spolek Horní Lhota Slavětín 47 25708 Načeradec P R O V O Z N Í ŘÁD Mysliveckého spolku Horní Lhota 2015 Úvod Hlavním posláním Mysliveckého spolku Horní Lhota, dále jen Myslivecký spolek je ochrana

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.10 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Co prozradí žáby zpěvem?

Co prozradí žáby zpěvem? Co prozradí žáby zpěvem? ( Obojživelníci Vysočiny a jejich biotopy ) Jaromír Maštera Autoři většiny fotografií: Jaromír Maštera a Jan Dvořák Co prozradí žáby svým zpěvem? 1) Je jaro! zima definitivně skončila

Více

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 č.j. 55942/ENV/16-2810/630/16 Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního

Více

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA 2000 Dle materiálů M. Banaše Legislativní podklady Směrnice č. 92/43/EEC o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících

Více

Novela zákona o myslivosti a související předpisy

Novela zákona o myslivosti a související předpisy Novela zákona o myslivosti a související předpisy Ing. Jiří Pondělíček, Ph.D pondelicek@akcr.cz 15. září 2016 Zákon o myslivosti a jeho prováděcí předpisy zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti 13x novelizován

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.16 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Zjištění stavu populací bolena dravého a sekavce říčního v EVL údolních nádržích RNDr. Milan Muška, Ph.D.

Zjištění stavu populací bolena dravého a sekavce říčního v EVL údolních nádržích RNDr. Milan Muška, Ph.D. Zjištění stavu populací bolena dravého a sekavce říčního v EVL údolních nádržích RNDr. Milan Muška, Ph.D. odbor monitoringu biodiverzity, SOPK, AOPK ČR Praha, 6. 12. 2016 Zjištění stavu populací bolena

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Vršovická 65 100 10 Praha 10 č.j. 7149/ENV/17-416/630/17 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí

Více

ž ř ř ř š ě úř Ž ř ý é úř Úř ž ř č ř ó ěš Ž Č é é Ů ě ř ě éž ů ó žň ý Š ř é ů ř ř é ý ý é ř ž ý š ř ÚČ ý ě ž ž č ů ú é ěš Á ž ř š

ž ř ř ř š ě úř Ž ř ý é úř Úř ž ř č ř ó ěš Ž Č é é Ů ě ř ě éž ů ó žň ý Š ř é ů ř ř é ý ý é ř ž ý š ř ÚČ ý ě ž ž č ů ú é ěš Á ž ř š ž Ěť Íř č ď ž ř é ů Ž ř š ý ř č ě ř ě ě š ř ů č ř ř ň ř é ý ý é ř ž ý š ř úč ý ě žť ž č ů ú é š č úč ř ý š ě ě ý ž č ů ř Ž ř ě ř é ý ý é ú é ů é ž ý š ř úč ý ě ž ž č ů ř ůž ř é ž ý ř é ř č é ř ž ž ř é

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.16 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II Nejvyšší koncepční materiál lesního hospodářství Pro období do roku 2013 Schválen vládou ČR 1. 10. 2008

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.14 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.11 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Tomáš Kuras. Otazníky biologického hodnocení

Tomáš Kuras. Otazníky biologického hodnocení Tomáš Kuras Otazníky biologického hodnocení Biologické hodnocení vzácný dokument Biologické hodnocení zadání Upravuje 67, zák. 114/1992 Sb. a 18, Vyhl. 395/1992 Sb., metodika MŽP ČR č. 9, 2009 Zadává OOP

Více

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná Strana 546 Sbírka zákonů č. 51 / 2017 51 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. února 2017 o Chráněné krajinné oblasti Poodří Vláda nařizuje podle 25 odst. 3 zákona č. 114/ /1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny: 1

Více

(návrh) vydává. P edm t úpravy. lánek 1

(návrh) vydává. P edm t úpravy. lánek 1 Signature valid Ministerstvo životního prost edí odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazk Vršovická 65 100 10 Praha 10 OPAT ENÍ OBECNÉ POVAHY. /2013 (návrh) Ministerstvo životního prost

Více

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability.

Více

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY 2017

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY 2017 Český rybářský svaz,z.s.,územní svaz pro Severní Moravu a Slezsko BLIŽŠÍ PODMÍNKY VÝKONU RYBÁŘSKÉHO PRÁVA MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY 2017 jako součást povolenky k lovu ryb, stanovené v souladu s 13 odst. 9 zákona

Více

OBNOVA POPULACE LIPANA V JIHOČESKÝCH TOCÍCH

OBNOVA POPULACE LIPANA V JIHOČESKÝCH TOCÍCH OBNOVA POPULACE LIPANA V JIHOČESKÝCH TOCÍCH Zpracovatel projektu: Jihočeský územní svaz ČRS Odborný garant: Jihočeská Universita, Fakulta rybářství a ochrany vod Partneři: Jihočeský kraj Nadace ČEZ Březen

Více

Veřejná vyhláška ROZHODNUTÍ:

Veřejná vyhláška ROZHODNUTÍ: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI BROUMOVSKO Ledhujská 59 549 54 Police n. Metují tel.: 491 549 020 fax: 491 549 034 e-mail: broumovsko@nature.cz www.broumovsko.nature.cz

Více

Větrné elektrárny vs. ochrana ptáků a netopýrů

Větrné elektrárny vs. ochrana ptáků a netopýrů Větrné elektrárny vs. ochrana ptáků a netopýrů Jan Šíma, Michaela Krestová Ministerstvo životního prostředí Negativní vlivy výstavby a provozu větrných elektráren na jedince i populace ptáků a netopýrů:

Více

SMĚRNICE RADY. ze dne 2. dubna 1979 (79/409/EHS) s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, a zejména na článek 235 této smlouvy,

SMĚRNICE RADY. ze dne 2. dubna 1979 (79/409/EHS) s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, a zejména na článek 235 této smlouvy, SMĚRNICE RADY ze dne 2. dubna 1979 o ochraně volně žijících ptáků (79/409/EHS) RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, a zejména na článek 235 této smlouvy, s ohledem

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.17 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.18 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Vlk - legislativní ochrana a další management

Vlk - legislativní ochrana a další management Vlk - legislativní ochrana a další management Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního prostředí Legislativní ochrana vlka mezinárodní úmluvy Úmluva

Více

Město Litvínov Náměstí Míru 11 436 01 Litvínov ROZHODNUTÍ

Město Litvínov Náměstí Míru 11 436 01 Litvínov ROZHODNUTÍ Velká Hradební 3118/48, 400 02 Ústí nad Labem odbor životního prostředí a zemědělství Datum: 10. 2.2014 JID: 22830/2014/KUUK Jednací číslo: 2954/ZPZ/2013/ZD-622 E-mail: dousa.r@kr-ustecky.cz Město Litvínov

Více

P íloha. 1 - Seznam ornitologicky významných lokalit, na které se dle l. 2 písm. a) opat ení obecné povahy nevztahuje odchylný postup

P íloha. 1 - Seznam ornitologicky významných lokalit, na které se dle l. 2 písm. a) opat ení obecné povahy nevztahuje odchylný postup P íloha. 1 - Seznam ornitologicky významných lokalit, na které se dle l. 2 písm. a) opat ení obecné povahy nevztahuje odchylný postup 1. Pta í oblast a Národní p írodní rezervace ežabinec 2. P írodní rezervace

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství

Odbor životního prostředí a zemědělství Vedení správních řízení při výkonu státní správy na úseku: účastníci řízení účastníci řízení podle skartačních lhůt a - vodního hospodářství (z. č. 254/2001 Sb., o vodách, z. č. odborné osoby poskytující

Více

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 2 odst. 2 písm. k) Ochrana

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.11 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Finanční možnosti ochrany přírody

Finanční možnosti ochrany přírody Finanční možnosti ochrany přírody Mgr. Libor Opluštil Regionální rozvojová agentura jižní Moravy Závěrečná prezentace výsledků projektu Vliv chráněných území na rozvoj obcí zkušenosti českých a rakouských

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.20 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

OBNOVA POPULACE LIPANA V JIHOČESKÝCH TOCÍCH

OBNOVA POPULACE LIPANA V JIHOČESKÝCH TOCÍCH Český rybářský svaz Jihočeský územní svaz Jihočeská Universita Fakulta rybářství a ochrany vod PROJEKT NA OBNOVU POPULACE LIPANA V JIHOHOČESKÝCH TOCÍCH ZPRACOVATEL PROJEKTU Český rybářský svaz Jihočeský

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ Se sídlem: Karlovy Vary, Závodní 353/88, 360 06 Karlovy Vary Dvory, Česká republika Číslo jednací: 3020/ZZ/18-7 Vyřizuje: Ing. Vavříková

Více

Petr Macháček Hnízdní kolonie na Zámeckém rybníku

Petr Macháček Hnízdní kolonie na Zámeckém rybníku Petr Macháček Hnízdní kolonie na Zámeckém rybníku Zámecký rybník a ostrovy s kolonií volavek, kvakošů, kormoránů a čápů (foto Petr Macháček) Zámecký rybník v Lednici je součástí Národní přírodní rezervace

Více

Ochrana a podpora genofondu sovy pálené (Tyto alba) ve Zlínském kraji v roce 2012

Ochrana a podpora genofondu sovy pálené (Tyto alba) ve Zlínském kraji v roce 2012 Ochrana a podpora genofondu sovy pálené (Tyto alba) ve Zlínském kraji v roce 2012 Závěrečná zpráva Zpracovatel: TYTO Občanské sdružení pro ochranu přírody a krajiny zaregistrované Ministerstvem vnitra

Více

Operační program Životní prostředí - Prioritní osa 4

Operační program Životní prostředí - Prioritní osa 4 Operační program Životní prostředí - Prioritní osa 4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu Mgr. Jakub Stodola oddělení péče o přírodu a krajinu, RP Střední Čechy, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR www.opzp.cz

Více

Vyhodnocení extenzivního chovu ryb na pražských rybnících

Vyhodnocení extenzivního chovu ryb na pražských rybnících Vyhodnocení extenzivního chovu ryb na pražských rybnících Ing. Jiří Karnecki Odbor ochrany prostředí Hlavní město Praha vlastní téměř většinu vodních ploch na svém území: - 69 rybníků o ploše 113,9 ha

Více

VY_32_INOVACE_05_RACEK CHECHTAVÝ_26

VY_32_INOVACE_05_RACEK CHECHTAVÝ_26 VY_32_INOVACE_05_RACEK CHECHTAVÝ_26 Autor:Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Rosice - zámek CZ0623713

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Rosice - zámek CZ0623713 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Rosice - zámek CZ0623713 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Rosice - zámek Kód lokality: CZ0623713 Kód lokality

Více

Odbor životního prostředí (OŽP)

Odbor životního prostředí (OŽP) Odbor životního prostředí (OŽP) 1) Lesní hospodářství a ochrana lesa Státní správa lesů z. č. 289/1995 Sb., o lesích a) Rozhodování o pochybnostech a prohlášení pozemků za pozemky určené k plnění funkcí

Více

Petr Macháček Lednické rybníky v letech 2007 až 2016

Petr Macháček Lednické rybníky v letech 2007 až 2016 4 let CHKO Pálava Petr Macháček Lednické rybníky v letech 27 až 216 Národní přírodní rezervace (NPR) Lednické rybníky je jednou z našich nejvýznamnějších ornitologických lokalit. O tom svědčí i zařazení

Více

Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs

Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs Ing. Jan Dovrtěl Ing. Miroslav Svoboda Lesy České republiky, s.p. Lesní závod Židlochovice Lesní závod Židlochovice organizační

Více

Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č.

Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č. Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č. 470/2001 Sb. a dokumentace Programu revitalizace říčních

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ Dle rozdělovníku Váš dopis značka / ze dne Naše značka Vyřizuje / linka Karlovy Vary 313/18 / 26.06.2018 3020/ZZ/18-6 Ing. Vavříková/507

Více