Blanský les dětem - Vyšenské kopce varianta MLÁDEŽ INSTRUKCE PRO DOSPĚLÝ DOPROVOD

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Blanský les dětem - Vyšenské kopce varianta MLÁDEŽ INSTRUKCE PRO DOSPĚLÝ DOPROVOD"

Transkript

1 INSTRUKCE PRO DOSPĚLÝ DOPROVOD Pro rodiny s dětmi či organizované skupiny (1-30 dětí/žáků), ve věku od 2. třídy Z. Š. (musí již umět číst a psát). Ve větším počtu (4 a více) doporučujeme skupinu rozdělit a zadat jim úkoly po skupinkách (ideálně je vypouštět na trasu postupně). Úkoly lze řešit postupnými návštěvami naučné stezky Vyšenské kopce. U mladších doporučujeme doprovod a případná mírná nápověda pro všechny skupiny stejná. Vhodné období: Lze plnit po celý rok. Ale od jara do podzimu je výhodou možnost vidět rostliny a živočichy nejen na tabuli, ale i v přírodě. Navíc děti nevymrznou při plnění úkolů. Pomůcky: Pro děti/ žáky vytištěné pracovní listy (pro každého nebo do skupiny), tužka/propiska, podložka. Pro dospělý doprovod Instrukce a Řešení. Případně BONUSY (fotky, omalovánky). BONUSY: Pro vylepšení možno použít bonusové materiály (též ke stažení) vytištěné fotografie rostlin a živočichů a zapeklité omalovánky (použití vhodné jen v kombinaci s fotografiemi). Fotografie lze kromě stažení a vlastního tisku zároveň vypůjčit na správě CHKO Blanský les ve Vyšném (vhodné zejména pro autobusové výlety). Fotografie k zapůjčení jsou zalaminované a opatřené nalepovacími štítky s názvy!! Použití fotografií je vhodné před vlastním plněním úkolů na pracovních listech (např. nalepováním názvů pomocí tabulí). Prohloubí se tím seznámení se zobrazenými rostlinami a živočichy. Také lze fotografie použít na rozlosování do skupin. Skupiny pak mohou být dle skupin vylosovaných organismů (rostliny, ptáci, savci, brouci, motýli, ). Fotografie se nesmí bez vědomí jejich autorů (na každé je copyright) použít k jinému účelu než k této naučné stezce a výuce z ní vyplývající! MAPKA: Pořadí plnění úkolů nemusí být dodrženo, listy na sebe nenavazují.

2 Souhrnný list A odpovědi v průběhu celé stezky VYJMENOVANÁ SLOVA V PŘÍRODĚ 1. V průběhu naučné stezky můžete zahlédnout až 15 vyjmenovaných slov. Doplňte co nejvíce z nich do následujících polí ( CH představuje jedno písmeno). 2. S kterými dalšími vyjmenovanými slovy byste se mohli v přírodě setkat? Vyjmenujte alespoň 5 z nich. Proč jste se s nimi zde nesetkali? 3. Vymyslete větu složenou z co nejvíce vyjmenovaných slov, jejíž děj se odehrává v přírodě.

3 Souhrnný list B odpovědi v průběhu celé stezky (hlavně na tabulích 7, 11 a 12) Kde kdo žije? 1. Spojte živočichy a rostliny s prostředím, pro které jsou typičtí. 2. Kam patří organismy z předchozího cvičení? Zařaď je do skupin. Rostliny:.. Hmyz:. Savci:. 3. Jak se jmenuje rostlina na obrázku a kdy kvete?

4 Blanský les dětem Vyšenské kopce varianta MLÁDEŽ Tabule č. 7 společenstva skalních výběžků 1. Spoj rody (vlevo) s druhy (vpravo) v celá jména rostlin a živočichů. 2. Vyjmenuj živočichy z předchozího cvičení. 3. Spoj slabiky tak, aby vznikla jména rostlin a živočichů. 4. Které z rostlin nebo živočichů z předchozího cvičení mají stejné druhové jméno a kam patří (rostliny, ptáci, savci, plazi, hmyz)?

5 Tabule č. 11 Společenstva jižních svahů 1. Spoj rody (vlevo) s druhy (vpravo) v celá jména rostlin a živočichů. (nápověda: A E znamená změnu písmene A v E; X zrušení písmene) 2. Vyjmenuj všechny rostliny z předchozího cvičení.

6 Tabule č. 11 Společenstva jižních svahů 1. Vylušti křížovku. KŘÍŽOVKA 2. Jak se správně jmenuje živočich na obrázku a co žere?

7 Tabule č. 11 Společenstva jižních svahů OSMISMĚRKA 1. Vylušti osmisměrku. Vyškrtej 17 živočichů a jednu rostlinu, jejichž jména jsou skryta ve všech osmi směrech. Tajenkou je 29 písmen, která zůstanou neškrtnuta. TAJENKA pavoukem žijícím v podzemních pavučinatých rourkách na stepích. Číhá na svou oběť, která mu sedne na pavučinatou punčošku. 2. Jak se jmenuje živočich z tajenky a co žere? 3. Která rostlina se zatoulala mezi vyškrtané živočichy? Najdi na tabuli, jakou barvou kvete.

8 Tabule č. 11 Společenstva jižních svahů

9 Tabule č. 12 (a) Společenstva severních svahů 1. Spoj rody (vlevo) s druhy (vpravo) v celá jména rostlin a živočichů. 2. Vylušti jména rostlin v přesmyčkách a zakroužkuj brouky. 3. Vyjmenuj brouky z předchozího cvičení a vyber z nich 2, kteří jedí totéž.

10 Tabule č. 12 (b) Společenstva severních svahů 1. Když správně spojíš do dvojic názvy (nebo obrázky) z levého a pravého sloupečku, vyjdou ti jména zvířat a rostlin. Napiš je vpravo do tabulky. Jedna taková dvojice už je vyluštěná. babočka osiková 2. Vylušti jména živočichů v přesmyčkách a napiš, jakou dovednost mají všichni společnou. JOSKA ČOBABKA BŽATAN SÁLŽEŤUK VRANEČEK BĚSELÁK......

11 Tabule č. 12 Společenstva severních svahů KŘÍŽOVKA rostlina, která má v názvu dýchací orgán chráněná rostlina s velkými růžovými květy má zrzavý kožich s bílou špičkou ocasu strom, náš národní symbol hlásí Krakonošovi, co se v lese přihodilo motýl barvy citronu hlodavec, rýmuje se na slovo horník druh žáby velký hnědý motýl s okrovými okraji křídel podobá se trsnaté trávě, roste na vápenci voní, kvete bíle, je jedovatá keřík, který kvete ještě před vyrašením listů tmavý zlatohlavá obecná srdčitá obecná řešetlákový rudý hnědý osiková horská vonná jedovatý Ahoj, dovolte mi, abych se představil, jmenuji se...tajenka. Jsem velký 6-9 centimetrů, ale k tomu si připočtěte ještě jednou tolik na můj ocas. Používám ho při skákání mezi větvemi, ve kterém jsem přeborník: zvládnu hravě skočit 2 metry daleko! Když je řeč o rekordech jsem také velký spáč, nejmíň polovinu roku prospím v hnízdě, které si na zimu chystám v noře nebo pod mechem a listím. Na zimu si do něj nosívám zásobu potravy, hlavně se ale spoléhám na to, co si koncem léta a na podzim nastřádám pod kůží. V té době jsem velký jedlík a spořádám skoro všechno, na co přijdu. Před zimním spánkem proto vážím víc než dvakrát tolik, co na jaře po probuzení. Na podzim mám ze všeho nejradši lískové oříšky, po kterých jsem dostal v mnoha jazycích své jméno. Pochutnám si ale i na jiných plodech, listech a větvičkách, slimácích a hmyzu. Protože jsem vzhůru havně v noci, málokdy mne potkáte. Mojí přítomnost vám ale prozradí letní kulovitá hnízda, která si stavím ve větvích keřů z trávy a listí.

12 Souhrnný list A - Vyjmenovaná slova v přírodě KLÍČ K ŘEŠENÍ 1. Sýkora, pelyněk, kopyto, slepýš, pyl, babyka, pýr, bylina, lýko, hmyz, kobyla, myš, hlemýžď, chmýří, býk. 2. Sýček, sysel, vydra, výr, kavyl, netopýr. Sýček, výr a netopýr jsou vidět či slyšet spíše v noci. Kavyl roste na stepích v teplejších oblastech. Vydra žije ve větších potocích než je zde v rezervaci. Sysel má radši kosené trávníky (např. letiště, kempy a golfová hřiště). 3. Např.: Kobyla s býkem bydleli v domku hlemýždě a kopyta jim omývali myš s netopýrem bylinným mýdlem z pelyňku. Souhrnný list B - Kde kdo žije? 1. Skály: sleziník routička, kutilka písečná. Stepi: okáč bojínkový, sveřep vzpřímený. Lesy a křoviny: mrchožrout znamenaný, plšík lískový, kopytník evropský, sasanka hajní, jaterník podléška. 2. Rostliny: sleziník routička, sveřep vzpřímený, kopytník evropský, sasanka hajní, jaterník podléška. Hmyz: kutilka písečná, mrchožrout znamenaný, okáč bojínkový. Savci: plšík lískový 3. Jaterník podléška, na jaře. Tabule č. 7 Společenstva skalních výběžků: Řešení zahrnuje 4 rostliny a 3 živočichy. 1. sleziník routička; česnek chlumní; písečnice douškolistá; okáč zední; růže šípková; drozd zpěvný; kutilka písečná. 2. okáč zední; drozd zpěvný; kutilka písečná. 3. dřišťál; tařice; řeřišník; bělozářka; poštolka; kutilka; len. 4. řeřišník písečný a kutilka písečná rostlina a hmyz; poštolka obecná a dřišťál obecný pták a rostlina. Tabule č. 11 Společenstva jižních svahů: Řešení zahrnuje 8 rostlin a 4 živočichy. 1. sasanka lesní; řepík lékařský; zvonek zelený; zlatohlávek zlatý; slepýš křehký; černohlávek velkokvětý; řebřice pyrenejská; zvonek klubkatý; krvavec menší; válečka prapořitá; sveřep vzpřímený; mravkolev obecný 2. sasanka lesní; řepík lékařský; černohlávek velkokvětý; řebřice pyrenejská; zvonek klubkatý;

13 krvavec menší; válečka prapořitá; sveřep vzpřímený. Další materiály zdarma stáhněte zde: Tabule č. 11 Osmisměrka 1. Sklípkánek černý je pavoukem žijícím v podzemních pavučinatých rourkách na stepích. Číhá na svou oběť, která mu sedne na pavučinovou punčošku. 2. sklípkánek černý; žere kobylky (viz ta, co na obrázku sedí na punčošce) 3. řepík Legenda osmisměrky zlatohlávek; otakárek; slepýš; tesařík; svižník; ještěrka; vosík; perleťovec; dlouhozobka; zvonek užovka; ploštička; vřetenuška; kos okáč; modrásci; cikáda Tabule č. 11 Křížovka čmelák, perleťovec, saranče, vřetenuška, kobylka, zvonek, zlatohlávek, slepýš, svižník Tajenka: mravkolev. 2. Mravkolev (jeho larva), žere mravence (nápovědou je vyděšený Ferda nad křížovkou) Tabule č. 12 (a) Společenstva severních svahů: Řešení zahrnuje 8 rostlin a 6 živočichů. 1. orlíček obecný; ptačinec velkokvětý; kostival hlíznatý; lípa srdčitá; jaterník podléška; kopytník evropský; hrobařík obecný. 2. chrobák; norník; myšice; hrobařík; konvalinka; hrachor; drabčík; mrchožrout. 3. Chrobák, hrobařík, mrchožrout a drabčík. Dva z brouků žerou mrtvoly. Jsou to mrchožrout a hrobařík. Tabule č. 12 (b) Společenstva severních svahů: 1. Kopytník evropský, lýkovec jedovatý, babočka osiková, lípa srdčitá, kostival hlíznatý, plicník tmavý: 2. Sojka, babočka, bažant, žluťásek, červenka, bělásek. Společná vlastnost je létání. 3. Plicník, lilie, liška, lípa, sojka, žluťásek, norník, skokan, babočka, ostřice, konvalinka, lýkovec. Tabule č. 12 KŘÍŽOVKA Plicník, lilie, liška, lípa, sojka, žluťásek, norník, skokan, babočka, ostřice, konvalinka, lýkovec. Tajenka: plšík lískový

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa.

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. EKOSYSTÉM LES Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. Ekosystém lesa produkují velké množství kyslíku jsou zásobárnou

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - les. Ročník: 5. Mgr. Alena Hrušková Datum: Školní rok: 2012/2013

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - les. Ročník: 5. Mgr. Alena Hrušková Datum: Školní rok: 2012/2013 Základní škola a mateřská škola, Tupesy, příspěvková organizace 687 07, Tupesy 112 Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - les Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková

Více

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA 10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA Mladecko je právě díky lesním porostům vyhledávanou rekreační oblastí. Poslední desáté zastavení seznamuje návštěvníky s rostlinami i živočichy typickými pro tento ekosystém.

Více

SKALNÍ STANOVIŠTĚ Skály

SKALNÍ STANOVIŠTĚ Skály SKALNÍ STANOVIŠTĚ Skály - výrazná závislost na typu skalního podloží (hornině) - málo příznivá stanoviště => pionýrské rostliny - řasy, lišejníky - štěrbinová veg.: kapradiny (sleziníky, osladič), rozchodníky,

Více

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA 8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA Lužní lesy na Opavsku v minulosti zasahovaly mnohokrát větší území, než v současné době. I v případě lužního lesa kolem potoka Deštná se jedná jen o malý zbytek. Lužní les má

Více

Chráněné rostliny a živočichové Květnice

Chráněné rostliny a živočichové Květnice Chráněné rostliny a živočichové Květnice Oměj vlčí Zvonek boloňský Roste ve vlhkost zadržujících, avšak dobře odvodňovaných půdách na horských loukách. Jeho tmavě zelené listy postrádají palisty. Tyto

Více

ročník 7. č. 26 název

ročník 7. č. 26 název č. 26 název Hmyz žijící v lese anotace V pracovních listech žáci lépe poznávají hmyz žijící v lese. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup:

Více

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j Ekologická soutěž 18. listopadu 2009 se uskutečnilo na pracovišti Slovákova školní kolo Ekologické soutěže. Tříčlenná družstva žáků pátých tříd všech tří odloučených pracovišť naší školy si ověřilo svoje

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Přírodní rezervace Boubínský prales

Přírodní rezervace Boubínský prales Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Přírodní rezervace Boubínský prales Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2

Více

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lidských obydlí. Ekosystém okolí lidských obydlí

Více

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point VY_32_INOVACE_10_05_PŘ Téma Rostliny a živočichové v okolí našich domovů Anotace Osvojování poznatků o rostlinách a živočiších Autor Mgr. Martina Mašterová Jazyk čeština Očekávaný výstup Žak si prohlubuje

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 7.5.2012 Třída: 1. Datum:16.4. 2012 1 Pole, les, louka, u rybníku

Více

SYSEL OBECNÝ KVÍZ. Vytvořeno: ALKA Wildlife, o.p.s.

SYSEL OBECNÝ KVÍZ. Vytvořeno: ALKA Wildlife, o.p.s. SYSEL OBECNÝ KVÍZ Návod: jedná se o otázkový kvíz o základních informacích z biologie sysla obecného. Lze hrát jednoduše v učebně před či po informační přednášce. Varianta v terénu: hledání odpovědí s

Více

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1B_Čtenářská_gramotnost_na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1B_29_Louka Vyučovací předmět:

Více

POZNÁVÁNÍ HMYZU IV PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

POZNÁVÁNÍ HMYZU IV PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST POZNÁVÁNÍ HMYZU IV PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_258 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 9 MOTÝLI NA SVĚTĚ

Více

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy.

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 16.2.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Cílová skupina: Ekosystém louka Žák Typická věková

Více

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm Kapr obecný velikost 30-70 cm Pstruh obecný velikost 40-100 cm Kapr se za potravou vydává po setmění a je všežravec. Pojídá měkkýše a rostlinnou potravu, kterou nabírá svými vychlípitelnými ústy z bahna

Více

Jméno: Plazi patří k vyšším obratlovcům. Nepotřebují ke svému vývoji vodní prostředí.

Jméno: Plazi patří k vyšším obratlovcům. Nepotřebují ke svému vývoji vodní prostředí. č. 8 název Plazi II. anotace V pracovních listech žáci poznávají plazy a učí se pojmenovat jejich základní znaky. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu

Více

Pole hospodářské rostliny, zvířata

Pole hospodářské rostliny, zvířata Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Pole

Více

PRACOVNÍ LISTY. pro I. stupeň základních škol PRACOVNÍ LISTY PRO 1. ROČNÍK

PRACOVNÍ LISTY. pro I. stupeň základních škol PRACOVNÍ LISTY PRO 1. ROČNÍK Mgr. Ludmila Svobodová & kolektiv PRACOVNÍ LISTY pro I. stupeň základních škol V lesoparku pod Kvádrberkem se můžete seznámit s různými dřevinami, bylinami, ale i živočichy. Prosíme, chovejte se zde ohleduplně

Více

Rostliny v Hrádníkách

Rostliny v Hrádníkách Rostliny v Hrádníkách Vypracovaly : Zábelková Daniela Nováková Anna Co roste v Hrádníkách? BYLINY Pampeliška lékařská Mařinka vonná Pryskyřník prudký Česnáček lékařský Kopřiva dvoudomá Konvalinka vonná

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: HMYZOŽRAVCI, 6. LETOUNI, HLODAVCI. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: HMYZOŽRAVCI, 6. LETOUNI, HLODAVCI. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy 1. ZAHRADY A PARKY Často se u škol vysazuje park, ve kterém rostou vedle domácích dřevin i dřeviny cizokrajné. Stejně tak je to i v případě Základní školy v Mladecku. Vpravo od hlavní brány rostou borovice

Více

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn č. 2 název Živá a neživá příroda anotace V pracovních listech žáci získávají základní vědomosti o živé a neživé přírodě. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního

Více

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - louky a pastviny

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - louky a pastviny Základní škola a mateřská škola, Tupesy, příspěvková organizace 687 07, Tupesy 112 Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - louky a pastviny Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor:

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Procvičování vyjmenovaných slov po M. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č05. Pořadové číslo: 5. Ročník: 4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Procvičování vyjmenovaných slov po M. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č05. Pořadové číslo: 5. Ročník: 4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Procvičování vyjmenovaných slov po M Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č05 Pořadové číslo: 5. Ročník: 4. Datum vytvoření: 21. 9. 2011 Datum ověření: 3.11. 2011

Více

Anotace/metodický list: Materiál slouží k opakování a oživení učiva pomocí pracovního listu.

Anotace/metodický list: Materiál slouží k opakování a oživení učiva pomocí pracovního listu. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 22.3.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Cílová skupina: Ekosystém okolí lidských obydlí volně

Více

Lesy v Ceské Republice

Lesy v Ceské Republice Les kolem nás Lesy v Ceské Republice -Největší zastoupení mezi stromy na počet jedinců mají jehličnaté stromy, v přirozeném přírůstku mají větší zastoupení listnaté stromy. Druhové sloţení lesů v ČR: 1)Smrk

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 374 Jméno autora Mgr. Michaela Vejšická Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 15.1.2012 Ročník, pro který je DUM určen 2. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

- Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků.

- Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků. Jehličnaté stromy Obsahový cíl: - Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků. Jazykový cíl: - Žák používá slovní

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_017 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Autor: Veronika Dvorská

Autor: Veronika Dvorská Autor: Veronika Dvorská Členovci Obsahový cíl: - Žák zná základní taxonomické pojmy (kmen, třída, řád, čeleď, rod, druh) a chápe, jak taxonomie funguje - Žák zná existenci kmene členovců, je schopen rozlišit

Více

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Exkurze Nemošická stráň Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Úvod Dobrý den, jako úkol jsme dostali seznámit Vás s náplní naší exkurze, kde jsme se dozvěděli kupu novinek a zajímavostí.

Více

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Identifikace školy, obec: Třídní kolektiv: 1. Velkým tématem prvního kola soutěže bude hmyz. Abyste věděli, jak se hmyz pozná, doplňte následující slova nebo slovní

Více

TEORETICKÁ ČÁST test. 4. Podtrhni 3 kořenové poloparazity: ochmet, světlík, černýš, kokotice, jmelí, raflézie, kokrhel, podbílek

TEORETICKÁ ČÁST test. 4. Podtrhni 3 kořenové poloparazity: ochmet, světlík, černýš, kokotice, jmelí, raflézie, kokrhel, podbílek TEORETICKÁ ČÁST test 1. Vyber příklad mimeze: a) delfín podobající se tvarem těla rybě b) skunk produkující v ohrožení páchnoucí výměšek c) strašilka napodobující větvičku d) kuňka s výrazně zbarvenou

Více

Hana Šmardová. Květen 2013

Hana Šmardová. Květen 2013 VY_52_INOVACE_HS64 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Hana Šmardová Květen 2013 6. ročník

Více

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek.

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek. č. 9 název Ptáci anotace V pracovních listech žáci poznávají ptáky, charakterizují hlavní druhy a poznávají zástupce. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního

Více

Živočichové u vody a ve vodě úvod

Živočichové u vody a ve vodě úvod Živočichové u vody a ve vodě úvod U vody nebo ve vodě žije obrovské množství živočichů. Blíže se seznámíme pouze s trojicí zástupců z každé skupiny: Savci Vydra říční je šelma příbuzná lasičkám či kunám.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_007

Více

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase.

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. Pohyby Země Země vykonává tyto pohyby: otáčí se kolem své

Více

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA 8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA Lužní lesy na Opavsku v minulosti zasahovaly mnohokrát větší území, než v současné době. I v případě lužního lesa kolem potoka Deštná se jedná jen o malý zbytek. Lužní les má

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Pro pokračování klikněte ZDE Pro pokračování klikněte ZDE Pro pokračování klikněte ZDE Červencový kvíz Ověřte si své znalosti Testové otázky Spojovačky (spoj pojmy, které spolu souvisí) 1) Kteří

Více

Autor: Veronika Dvorská

Autor: Veronika Dvorská Roztoči a štíři Obsahový cíl: - Žák je schopen stručně popsat tělo roztoče - Žák zná několik základních zástupců řádu roztočů a je schopen je stručně popsat - Žák je detailněji obeznámen s životem a chováním

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * *

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * * Hmyz * * * toto je pomoc pro ty, kdo byli vybráni do soutěže Poznej a chraň- téma všechno lítá co má i nemá peří Není nutné se naučit všechno!! Prostě se bavte a zajímejte, prohlédněte si to, co vás zajímá...

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: VY_52_INOVACE_006 Jméno autora: Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese.

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. 25 JAK VYPADÁ RYS Víš, jak vypadá rys? Potom mu určitě vybereš

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu zemského povrchu. Hlavní příčinou odlesňování je po staletí

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin č. 30 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Stavba těla rostlin stonek, list V pracovních listech se žáci seznámí se stavbou těla rostlin.

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P vysvětlit podstatu jednoduchých potravních řetězců v různých ekosystémech ročník 9. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P vysvětlit podstatu jednoduchých potravních řetězců v různých ekosystémech ročník 9. č. č. 33 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9. kosystém potravní řetězec V pracovních listech se žáci seznámí s ekosystémem potravním řetězcem.

Více

Je liška mlsnější než rys?

Je liška mlsnější než rys? Je liška mlsnější než rys? Petra Fejklová & Jaroslav Červený Myslivost. -- ISSN 0323-214X. -- Roč. 51, č. 11 (2003), s. 23-25 Znát podrobný jídelníček naší zvěře je důležité z mnoha hledisek a otázka kladená

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: I/2 č.sady: 3 Ověřeno ve výuce: 12.9.2012 Třída: 2. Datum:28.9. 2011 1 Květiny - text umělecký a

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Duháček v lese Simopt Hlavní menu Neživá příroda a různé druhy lesů Neživé podmínky pro les Les kolem řeky Les v nížinách Les v podhůří Hory Rostliny Stromy jehličnaté Smrk ztepilý Jedle bělokorá Borovice

Více

PROCVIČUJÍCÍ A OPAKUJÍCÍ TEST HMYZ (ŘÁDY S PROMĚNOU DOKONALOU)

PROCVIČUJÍCÍ A OPAKUJÍCÍ TEST HMYZ (ŘÁDY S PROMĚNOU DOKONALOU) PROCVIČUJÍCÍ A OPAKUJÍCÍ TEST HMYZ (ŘÁDY S PROMĚNOU DOKONALOU) Jiří Mach Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové

Více

VY_52_INOVACE_PŘ_4A_27 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod

VY_52_INOVACE_PŘ_4A_27 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Název: VY_52_INOVACE_PŘ_4A_27 Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Ivana Hynková Ročník: 4. Tematický okruh, předmět: Přírodní vědy, přírodověda Téma: 2. čtvrtletní

Více

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK ,,VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Země ve vesmíru? žák

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE NAUČNÁ STEZKA VYŠENSKÝMI KOPCI. Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE NAUČNÁ STEZKA VYŠENSKÝMI KOPCI. Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov ABSOLVENTSKÁ PRÁCE NAUČNÁ STEZKA VYŠENSKÝMI KOPCI Autor práce: Kateřina Samohejlová, IX.C Konzultant: Markéta Morongová Školní rok: 2013

Více

BROUCI. první pár křídel tvoří tvrdé krovky, druhý pár křídel (pokud je vyvinut), slouží k letu. štít = kryje hruď

BROUCI. první pár křídel tvoří tvrdé krovky, druhý pár křídel (pokud je vyvinut), slouží k letu. štít = kryje hruď BROUCI první pár křídel tvoří tvrdé krovky, druhý pár křídel (pokud je vyvinut), slouží k letu štít = kryje hruď tvoří asi 1/3 všech živočichů na planetě Svižníci (svižník polní) draví, velmi pohybliví

Více

Chráněná území našeho regionu

Chráněná území našeho regionu Autor: Mgr. Zdeňka Kolbábková I. stupeň Pracovní list 1A Tvoje jméno: Chráněná území našeho regionu 1. Poznáš tyto živočichy? Pod obrázek dopiš jejich jméno a udělej křížek k tomu, který je na území České

Více

Veřejná zakázka: VZ - Naučný okruh pro děti v Kázku

Veřejná zakázka: VZ - Naučný okruh pro děti v Kázku Veřejná zakázka: VZ - Naučný okruh pro děti v Kázku Technická specifikace všech prvků vč. ilustračních obrázků CELKOVÉ SHRNUTÍ zastavení (téma). Mapa naučného okruhu a zakázané činnosti v lese druh vyrobeného

Více

Ekosystémy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (interaktivní tabule)

Ekosystémy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (interaktivní tabule) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Ekosystémy (interaktivní tabule) Označení: EU-Inovace-Prv-2-05 Předmět: Prvouka Cílová skupina: 2. třída Autor: Zuzana

Více

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních č. 5 název Obojživelníci I. anotace V pracovních listech se žáci seznámí s významnými obojživelníky, jejich vnější a vnitřní stavbou. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí

Více

Příprava na hodinu prvouky

Příprava na hodinu prvouky Příprava na hodinu prvouky Cíl: Určeno pro žáky 2. a 3. ročníku ZŠ Realizováno s 19 žáky Pozorování života živočichů v ročních obdobích, popis známých živočichů, význam živočichů v přírodě a pro člověka,

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

Život ve vodě a u vody

Život ve vodě a u vody Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.28 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Příprava na hodinu přírodovědy

Příprava na hodinu přírodovědy Příprava na hodinu přírodovědy Určeno pro 5.ročník ZŠ Realizováno s 20 žáky Cíl: Organizace: Časová dotace: Obsah: Pomůcky: Třídění živočichů procvičování a upevňování učiva za pomoci počítačového programu

Více

TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ ŽIVOČICHOVÉ

TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ ŽIVOČICHOVÉ TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ ŽIVOČICHOVÉ ŽIVOČICHOVÉ OBRATLOVCI - mají páteř složenou z obratlů BEZOBRATLÍ - nemají páteř savci ptáci plazi obojživelníci ryby HMYZ - nejpočet. skupina motýli blanokřídlí brouci 1.

Více

ročník 7. č. 36 název

ročník 7. č. 36 název č. 36 název Rostlinné společenstvo - les anotace V pracovních listech si žáci vysvětlí význam lesů, vyčlení rostliny lesního společenství, naučí se rozlišovat základní systematické skupiny rostlin a znát

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo TEORETICKÁ ČÁST test 1. Žlutočerně zbarvenou pestřenku obvykle predátoři neloví, protože: a) Její tělní tekutina obsahuje jedovatou látku. b) Má ţihadlo. c) Má ostrá kusadla. d) Ji povaţují za nebezpečnou

Více

V lese - poznáváme rostliny a houby

V lese - poznáváme rostliny a houby Název ekostezky nebo ekokoutku: Ekostezka Lesík Škola: ZŠ a MŠ Nové Sedlo Tvůrce pracovních listů: Jitka Zamrzlová Přírodovědný test pro žáky Přírodovědný test pro žáky V lese - poznáváme rostliny a houby

Více

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.27

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.27 Kód DUM: Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: VY_12_INOVACE_ČT_I/2.27 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 /

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Pracovní list s názvem Společenstvo lesa slouží buď jako doplněk ke stejnojmenné prezentaci či samostatný pracovní list. Žáci si v něm doplní a tím zopakují význam lesa, zástupce skupin lesních

Více

Znáte polabskou přírodu? kvíz Část 1 jaro v Polabí

Znáte polabskou přírodu? kvíz Část 1 jaro v Polabí Znáte polabskou přírodu? kvíz Část 1 jaro v Polabí 1. Jak se jmenuje želva, která žije na území České republiky jako jediný původní druh? a) želva nádherná b) želva bahenní c) želva obrovská 2. Obojživelníci

Více

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní NA LOUCE živočichové- bezobratlí Na loukách se vyskytují převážně zástupci ze světa hmyzu. Všimneme si včel a čmeláků, ale nektarem a pylem se živí daleko větší množství bezobratlých motýli a mnohé druhy

Více

Čtenářská lekce: Putování přírodou

Čtenářská lekce: Putování přírodou Čtenářská lekce: Putování přírodou Zpracovatel: Mgr. Hana Kvapilová Ročník: 5. Časová náročnost: 3 vyučovací hodiny Cíle: Rozvíjet vzájemnou komunikaci a spolupráci mezi žáky Tvořit otázky a odpovědi (celou

Více

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055, Sokolov Odloučené pracoviště: B. Němcové 1784

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055, Sokolov Odloučené pracoviště: B. Němcové 1784 DUM 7_PRV_14 Živočichové ve volné přírodě.notebook Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055, Sokolov Odloučené pracoviště: B. Němcové 1784 Název a číslo projektu:

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_18. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI

VY_52_INOVACE_PR5_2_18. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI VY_52_INOVACE_PR5_2_18 Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI VY_52_INOVACE_PR5_2_18 Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona:

Více

MŮJ PARK hrátky pro předškoláky. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Supported by grant from Iceland, Liechtenstein and Norway.

MŮJ PARK hrátky pro předškoláky. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Supported by grant from Iceland, Liechtenstein and Norway. MŮJ PARK hrátky pro předškoláky Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Supported by grant from Iceland, Liechtenstein and Norway. Krnap_Muj_park_obalka_TISK.indd 1 15.7.2016 11:59:32 Siluety

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2)

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Pracovní list- listopad 2016

Pracovní list- listopad 2016 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list- listopad 2016 Tým: 1. úkol: Zvířátka se chystají na zimu. Doplňte do volných míst v textu správná slova z nabídky

Více

PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ JALOVEČEK soutěžní test pro žáky třídy ZŠ téma: Stopy naší zvěře

PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ JALOVEČEK soutěžní test pro žáky třídy ZŠ téma: Stopy naší zvěře PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ JALOVEČEK soutěžní test pro žáky 3. 5. třídy ZŠ téma: Stopy naší zvěře ŠKOLA: TÝM: JMÉNO KAPITÁNA TÝMU: POČET ZÍSKANÝCH BODŮ: Milé děti. Před vámi je soutěž Jaloveček zaměřená hlavně

Více

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy.

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 2.1.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Cílová skupina: Ekosystém les Žák Typická věková skupina,

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Želiv Novými

Více

Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína Táboritská 941 379 01 TŘEBOŇ EKOLOGICKÁ SOUTĚŽ

Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína Táboritská 941 379 01 TŘEBOŇ EKOLOGICKÁ SOUTĚŽ EKOLOGICKÁ SOUTĚŽ 1. Vyberte, co nepatří mezi význam zeleně v okolí: a) tlumí hlučnost b) zvyšuje množství oxidu uhličitého c) pohlcuje teplo 2. Půda je úrodná, pokud obsahuje dostatek vody, vzduchu, rozpustných

Více

BROUCI. první pár křídel tvoří tvrdé krovky, druhý pár křídel (pokud je vyvinut), slouží k letu. štít = kryje hruď. kousací ústní ústrojí

BROUCI. první pár křídel tvoří tvrdé krovky, druhý pár křídel (pokud je vyvinut), slouží k letu. štít = kryje hruď. kousací ústní ústrojí BROUCI první pár křídel tvoří tvrdé krovky, druhý pár křídel (pokud je vyvinut), slouží k letu štít = kryje hruď kousací ústní ústrojí tvoří asi 1/3 všech živočichů na planetě Svižníci draví, velmi pohybliví

Více

Řekni mi, co žereš Potravní řetězce

Řekni mi, co žereš Potravní řetězce Řekni mi, co žereš Potravní řetězce Autor, škola Helena Putyerová, ZŠ a MŠ Dělnická, Karviná Vyučovací předmět přírodopis Vhodné pro 1. stupeň ZŠ, vyzkoušeno se 4. a 5. třídou Potřebný čas 45 minut Potřebný

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Co už umí třeťáci. Pomůcky: kartičky,obrázky, pracovní listy, počítač, žetony

Co už umí třeťáci. Pomůcky: kartičky,obrázky, pracovní listy, počítač, žetony Co už umí třeťáci Cíl: Procvičit učivo 3. třídy v ČJ, M, PRV na závěr školního roku. Pomůcky: kartičky,obrázky, pracovní listy, počítač, žetony Organizace a postup výuky:žáci se rozdělí do 6 skupin. Ve

Více

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou.

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. ŘEŠENÍ: Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. SNĚŽENKA PODSNĚŽNÍK je vytrvalá rostlina. Zimu přežívá v zemi v podobě malé cibulky. Brzy na jaře (únor, březen) z cibulky vyrostou listy a stonky

Více