Archimedes ( př. Kr.)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Archimedes ( př. Kr.)"

Transkript

1 Archimedes ( př. Kr.) Největším matematikem a fyzikem starověku byl Archimedes, který se narodil v Syrakusách a tam také působil. Studoval pravděpodobně v Alexandrii a s tamními učenci udržoval písemné kontakty. Část dopisů se dochovala. Zahynul v roce 212 př. n. l. při dobytí Syrakus Římany. Na jeho hrobu byla zobrazena koule a jí opsaný válec. Archimédes totiž objevil poměr objemů a povrchů těchto těles. Svých znalostí využíval v praxi. Vynalezl čerpadlo (Archimédův šroub) k zavodňování polí, objevil hydrostatický zákon a použil ho k určení skladby slitiny jejím vážením ve vodě. Používal systémů pák, kladek, kladkostrojů a šroubů při zdvihání těžkých břemen i při konstrukci metacích vojenských strojů.

2 Archimedova díla: O rovnováze ploch, kniha 1 Kvadratura paraboly O rovnováze ploch, kniha 2 Poselství Eratosthenovi o mechanické metodě O kouli a válci O spirálách O konoidech a sféroidech O plovoucích tělesech Měření kruhu O počítání písku

3 O rovnováze ploch V 1. knize Archimédes dokázal 15 vět a zabýval se výpočtem těžišt rovnoběžníků, trojúhelníka a lichoběžníka. Podobně jako Eukleides vyložil svoji teorii axiomaticky. 2. kniha obsahuje výpočet těžiště parabolické úseče. Kvadratura paraboly Ve spisu stanovil Archimédes obsah parabolické úseče vyt até libovolnou tětivou. Dnes bychom tuto úlohu snadno řešili metodou integrálního počtu a také v Archimédově práci nacházíme infinitezimální úvahy. O metodě Znovu je odvozen výpočet obsahu úseče paraboly a kromě toho Archimédes ukázal, že objem válce opsaného kouli (rotačnímu elipsoidu) a mající výšku rovnou průměru koule (ose rotačního elipsoidu) se rovná třem polovinám objemu koule (nebo elipsoidu). Dále zde nalezneme objem úsečí vyt atých na rotačních tělesech.

4 Věta: Trojúhelník, který má s úsečí paraboly společnou základnu a stejnou výšku, je větší než polovina úseče. Obsah a trojúhelníka ABC je roven polovině obsahu rovnoběžníka AMNC; úseč je menší než rovnoběžník. Tento poznatek lze přenést na trojúhelníky a úseče ADB, BEC, atd.

5 Věta: Trojúhelník ABC je osmkrát větší než každý z trojúhelníků ADB, BEC. S = a + a 4 + a a 4 n

6 2.,3. konstanta π, která figuruje ve vzorcích pro výpočet obvodu a obsahu kruhu, se objevuje i ve vzorcích pro výpočet objemu a povrchu koule a jejích částí. O kouli a válci V tomto spisu Archimédes ukázal: 1. Povrch pláště kužele o poloměru základny r a straně s je roven obsahu kruhu o poloměru rs. 2. Povrch koule je roven čtyřnásobku obsahu kruhu o stejném poloměru. 3. Objem koule je roven čtyřnásobku objemu kužele, jehož poloměr i výška jsou rovny poloměru koule. 4. Povrch vrchlíku je roven obsahu kruhu o poloměru rovném vzdálenosti okraje tohoto vrchlíku od jeho vrcholu. 5. Objem kulové výseče je roven objemu kužele, jehož výška je rovna poloměru koule a jehož základna má obsah rovný povrchu pláště kužele vepsaného v příslušné úseči.

7 Jiná formulace: 2. Povrch koule je roven dvěma třetinám povrchu opsaného válce, tj. povrchu pláště opsaného válce. 3. Objem koule je roven dvěma třetinám objemu opsaného válce. Důsledek: Objemy kužele o poloměru základny r a výšce 2r, koule o poloměru r a válce o poloměru r a výšce 2r jsou v poměru 1 : 2 : 3.

8 O konoidech a sféroidech Parabola = řez pravoúhlého kužele rovinou, která je kolmá na jednu povrchovou přímku. Hyperbola = řez tupoúhlého kužele rovinou, která je kolmá na jednu povrchovou přímku. Kružnice = řez ostroúhlého kužele rovinou, která je kolmá na jeho osu. Elipsa = řez ostroúhlého kužele rovinou, která protíná všechny povrchové přímky a není kolmá na jeho osu. Konoidy nazývá Archimédes rotační paraboloid a dvoudílný rotační hyperboloid. Sféroidem je pro něj rotační elipsoid. V práci studuje jejich vlastnosti. Například objem rotačního elipsoidu s poloosami a, a, b: V = 4 3 πa2 b

9 O plovoucích tělesech Voda v rovnováze musí vytvářet hladinu v podobě kulové plochy se středem ve středu Země (tedy v aristotelovském středu světa). Vznášení těles v kapalině: Těleso stejě těžké jako kapalina (tj. o téže hustotě) se ponoří do kapaliny tak, že nebude vyčnívat ani se nebude dále potápět. Je-li těleso lehčí než kapalina vhozeno do kapaliny, nepotopí se úplně, ale jeho část bude vyčnívat nad hladinou. Je-li těleso lehčí než kapalina vhozeno do kapaliny, ponoří se tak hluboko, až objem kapaliny rovný objemu ponořené části tělesa bude mít stejnou váhu jako celé těleso. Je-li těleso lehčí než kapalina násilně do kapaliny ponořeno, je puzeno vzhůru silou rovnou váze, o kterou váha stejně velkého objemu kapaliny převyšuje váhu tělesa. Je-li těleso těžší než kapalina vhozeno do kapaliny, bude klesat tak hluboko, jak bude moci, a bude v kapalině lehčí o váhu takového množství kapaliny, které zaujímá stejný objem jako těleso.

10 Měření kruhu Jedná se o nejznámější Archimédovo dílo, ze kterého se však dochoval jen zlomek tří vět. Dokazuje se zde: 1. Obsah kruhu je roven obsahu pravoúhlého trojúhelníku, jehož délky odvěsen jsou rovny poloměru a obvodu kruhu. S = 1 2 O r. Důkaz: sporem pomocí exhaustivní metody

11

12

13 S > T : Pro dostatečně vysoké n bude S > S n > T, ale v n < r, a n < O S n < T... SPOR! n T > S : Pro dostatečně vysoké n bude T > S n > S, ale v n = r, n a n > O S n > T... SPOR!

14

15

16 3. Obvod kruhu je třikrát větší než jeho průměr a rozdíl obvodu kruhu a trojnásobku průměru je menší než 1/7 a větší než 10/71 průměru. O > 3d, d < O 3d < 1 7 d Tj. pro obvod O a průměr d libovolného kruhu platí: < O d < 31 7 (3, < π < 3, 14286) Odhad π pomocí 96-úhelníku: < π <

17 2. Poměr obsahu kruhu a čtverce jeho průměru je přibližně dán poměrem 11 : 14, tj. S. 11 = d 2 14 (Při přepisu patrně omylem předřazena třetí větě, jejímž je důsledkem) 1. S = 1 4 Od; 3. O d < 22 S O d = d. =

18 O spirálách Spirálu definuje Archimédes kinematicky: Polopřímka p s počátečním bodem O se v rovině ρ začne rovnoměrně otáčet kolem bodu O a současně se z bodu O po polopřímce p začne rovnoměrně pohybovat bod P. Pohybující se bod P kreslí v rovině ρ tzv. Archimedovu spirálu. Bod O je tzv. počátek spirály, původní poloha polopřímky p se nazývá výchozí polopřímka, úsečka OP se nazývá průvodič bodu P.

19 Dnes bychom rovnici Archimedovy spirály zapsali v polárních souřadnicích: r = a ϕ. Archimédes studoval tečny a normály této křivky, počítal obsah oblasti omezené touto spirálou.

20 Počítání písku Zde je vyložen způsob, jak vyjádřit libovolně velké číslo. Zápis čísel ve starém Řecku: písmena řecké abecedy (odvozena z abecedy fénické):

21 Přechod od největšího čísla (myriada) k ještě většímu: Čísla první oktády (první čísla): 1, 2,..., 10 4, , ,..., , ,..., , , , ,..., = 10 8

22 Čísla druhé oktády (druhá čísla): , ,..., , ,..., ,..., = Čísla třetí oktády (třetí čísla): , ,..., atd., takovýchto posloupností vytvořil myriadu myriad a dospěl k číslu Čísla od 1 po tuto hodnotu nazval čísly první periody.

23 Následují čísla druhé periody: ( ) , ,..., ,..., atd., tá perioda končí číslem ( ) = Toto číslo má 80 biliard nul a Archimédes tak ukázal, že má prostředek k vyjádření počtu pískových zrnek, která by zaplnila celý vesmír. Přitom odhadl počet zrnek na Přitom vycházel z tehdy známých vzdáleností ve vesmíru a vzdálenost ke sféře hvězd stanovil řádově tak, jak víme, že je dnes vzdálena nejbližší hvězda. Toto dílo nemělo žádný praktický význam, cílem bylo pouze ukázat sílu abstraktního lidského myšlení.

24 Polopravidelné mnohostěny Pappovou zásluhou se nám dochovalo svědectví o Archimédově objevu polopravidelných mnohostěnů, tj. takových mnohostěnů, jejichž všechny strany jsou pravidelné mnohoúhelníky více než jednoho druhu, ale všechny úhly stěn jsou vzájemně shodné nebo jsou symetrické podle středu mnohostěnu. Archimédes našel 13 takových těles ohraničených 8, 14, 26, 32, 38, 62 a 92 stěnami ve tvaru trojúhelníků, čtverců, pětiúhelníků, šestiúhelníků, osmiúhelníků, devítiúhelníků a dvanáctiúhelníků. Deset je ohraničeno dvěma, zbývající tři třemi druhy mnohoúhelníků.

25

26 ARCHIMEDOVA STATIKA V GEOMETRII Dnes již téměř zapomenutá metoda, pomocí níž podal Archimedes historicky první známý důkaz věty o těžnicích trojúhelníka a řady dalších vlastností rovinných útvarů. Připomíná, proč se vlastně spojnici vrcholu se středem protější strany říká těžnice Umožňuje dokázat větu o těžnicích analogicky s obvyklým důkazem věty o průsečíku os stran, tedy na základě množin bodů dané vlastnosti Poukazuje na oboustranně užitečnou symbiózu matematiky a fyziky Archimedes jako první systematizoval jednotlivé poznatky o těžištích konkrétních těles a vybudoval statiku jako axiomatickou teorii, která má význam nejen pro fyziku, ale i pro geometrii.

27 Základ teorie axiomy: 1. Existence a jednoznačnost: Každá hmotná soustava (soustava hmotných bodů, přímek apod.) má právě jedno těžiště. 2. Zákon páky: Těžiště dvou hmotných bodů A, B o hmotnostech m 1, m 2 je ten bod T úsečky AB, pro který platí: m 1 AT = m 2 BT. 3. Redukční princip: Těžiště hmotné soustavy se nezmění, zaměníme-li libovolnou její část jedním hmotným bodem splývajícím s těžištěm této části a majícím celou její hmotnost.

28 Příklad poloha těžiště v trojúhelníku: Uvažujme soustavu S tří hmotných bodů o téže hmotnosti (položme ji rovnu jedné) vrcholů A, B, C daného trojúhelníka. Axiom 3 (redukční princip) dvojici bodů B, C lze zaměnit hmotným bodem A 0 o hmotnosti 2 těžiště soustavy S leží na úsečce AA 0 a podle axiomu 2 (zákon páky) platí AT : A 0 T = 2 : 1 Podobně lze S zredukovat na soustavy B, B 0, resp. C, C 0, těžiště soustavy S leží na všech třech těžnicích a dělí každou z nich v poměru 2 : 1.

29 Formalizace pomocí vektorové algebry Hmotný bod v n rozměrném eukleidovském prostoru E n : libovolná uspořádaná dvojice (m, A), kde m R, A E n Těžiště T E n libovolné konečné soustavy S = {(m 1, A 1 ), (m 2, A 2 ),..., (m N, A N )} hmotných bodů v E n : N k=1 m k T A k = 0 ( ) Věta 1: Těžiště T soustavy S existuje a je jediné, je-li součet hmotností všech jejích bodů různý od nuly. Poloha těžiště T je pak určena rovností ( N ) m k N P T = m k P A k, ( ) k=1 k=1 kde P je libovolně zvolený bod prostoru E n.

30 Důkaz: T A k = P A k P T = (( ) ( )) Je-li N m k 0, lze z ( ) vypočítat k=1 P T = N k=1 m k P A k N k=1 m k

31 Axiom 1 (existence a jednoznačnost): Věta 1 Axiom 2 (zákon páky): Definice ( ) pro dvojici HB: m 1 T A 1 + m 2 T A 2 = 0 Axiom 3 (redukční princip) S a S mají stejné těžiště T : S = {(m 1, A 1 ),..., (m r, A r ),(m r+1, A r+1 ),..., (m N, A N )} S = {(m, T ),(m r+1, A r+1 ),..., (m N, A N )}, kde T je těžiště {(m 1, A 1 ),..., (m r, A r )}, m = m m r Věta 1 pro S, P = T : m ( r ) T T = m k k=1 m T T + N k=r+1 T T = r k=1 m k T A k, m k T A k = 0, ( ) ( )

32 Eratosthenes Eratosthenes se narodil asi v roce 276 př. n. l. v Kyréně na severním pobřeží Afriky. Většinu života prožil v Alexandrii, kde byl ředitelem proslulé knihovny. Třebaže byl ve své době ceněn jako významný matematik, proslavil se pouze svým Eratosthenovým sítem pro určení prvočísel. Zemřel kolem roku 194 př. n. l. Eratostenovo síto: způsob, jak sestavit tabulku prvočísel n. Vypíšeme čísla od 2 do n; 2 ponecháme (nejmenší prvočíslo), všechna ostatní sudá škrtneme; 3 ponecháme (první nevyškrtnuté číslo), všechny ostatní násobky 3 škrtneme, atd. Jestliže jsme vyškrtali všechny násobky prvočísel menších než p, budou všechna nevyškrtnutá čísla menší než p 2 prvočísly. Věta: První složené číslo, se kterým se setkáme při vysévání násobků prvočísla p, je p 2. Věta: Sestavování tabulky prvočísel n je skončeno, vyškrtámeli všechna čísla s prvočiniteli n nebo, což je totéž, [ n].

33 Cenné jsou jeho práce astronomické. Stanovil poměrně přesně rozměry Země a je autorem kalendáře, který zaváděl jednou za čtyři roky přestupný rok. Určení poloměru Země: měřil úhlovou vzdálenost středu Slunce od zenitu v Alexandrii v poledne při letním slunovratu v tom okamžiku je Slunce právě v zenitu v Syeně (téměř na stejném poledníku a na obratníku), kde v pravé poledne při letním slunovratu svítí Slunce do hlubokých studní úhel AOS = 7, 2, vzdálenost AB = 5000 stadií, 1 stadie = 158m, Obvod Země = stadií, Poloměr Země = 6300km

34

35 Appolonios z Pergy ( př. Kr.) Vedle Eukleida a Archiméda poslední velký geometr helénistického období Nejvýznamnější dílo: Kuželosečky tvořené 8 knihami. (Další díla známe jen podle názvů.) První čtyři knihy se dochovaly v řečtině, další tři v arabském překladu, poslední se ztratila. Zatímco do té doby se každý ze tří druhů kuželoseček získával z různých druhů kuželů, Appolonius je všechny získával zlibovolného kužele.

36 Kónika (kuželosečky)

37

38 První kniha: definice kruhového kužele, zavedení klíčových pojmů: vrchol kuželosečky, její osy a sdružené průměry. Pro každou kuželosečku Apollonios stanoví její základní vlastnosti. Druhá kniha: Studium asymptot hyperboly, vlastností tečen kuželoseček a úloh, požadujících konstrukci tečny za různých podmínek. Třetí kniha: Definice pojmu ohniska elipsy a hyperboly, zkoumání normál ke kuželosečkám. Čtvrtá kniha: Studium průsečíků kuželoseček a kružnice, resp. kuželoseček mezi sebou. Pátá kniha: Zkoumání normál vedených z různých bodů ke kuželosečkám, jako přímky maximální nebo minimální délky. Šestá kniha: Studium shodných a podobných řezů na dvou kuželích. Sedmá kniha: Studium tětiv rovnoběžných se sdruženými průměry.

39 Kuželosečky jako geometrická místa bodů Jiná možnost získání kuželoseček plynoucí z vlastností kuželoseček a související se starými úlohami geometrické algebry Parabola

40 Parabolé = porovnání:

41 Elipsa Středová rovnice elipsy: (x m) 2 a 2 + (y n)2 b 2 = 1

42 (2a p) 2 = p 2 + (2e) 2 (2a p) 2 = p 2 + 4(a 2 b 2 ) b 2 = ap (x m) 2 a 2 + y2 ap = 1

43 (x m) 2 a 2 + y2 ap = 1 p(x 2 2ax + a 2 ) + ay 2 = a 2 p px 2 2apx + pa 2 + ay 2 = pa 2 y 2 = 2px p a x2 y 2 x(2p p a x) y 2 = x(2p q), q = p a x

44 y 2 = x(2p q), q = p a x

45 Elipson = nedostatek

46 Hyperbola Středová rovnice hyperboly: (x m) 2 a 2 (y n)2 b 2 = 1

47 p 2 + (2e) 2 = (2a + p) 2 p 2 + 4(a 2 + b 2 ) = (2a + p) 2 p 2 + 4a 2 + 4b 2 = 4a 2 + 4ap + p 2 b 2 = ap

48 (x m) 2 (y n)2 a 2 ap = 1 x 2 p + 2apx + a 2 p y 2 a = a 2 p y 2 a = x 2 p + 2apx y 2 = 2px + p a x2 y 2 = x(2p + p a x)

49 Hyperbolé = nadbytek y 2 = x(2p + q), q = p a x)

50

51 Klaudios Ptolemaios (85-165) je autorem díla Matematická sbírka v 13 knihách, později zvanou pod názvem Almagest. Z matematického hlediska je důležité, že je zde vyložena teorie tětiv a základy rovinné a sférické trigonometrie. Po celá staletí sloužily matematikům Ptolemaiovy tabulky tětiv s intervalem 0,5 stupně. Matematika římského období 146 př. Kr.: válka mezi achajským spolkem a Římany, vyvrácení Korintu, konec samostatného Řecka Hipparchos ( př. n. l.) byl asi největším astronomem starověku. Objevil precesi (předcházení rovnodennosti), znal mimořádně přesně trvání slunečního roku a lunárního měsíce, sklon ekliptiky aj. Přitom se opíral o měření Babyloňanů. Jeho práce se nedochovaly, ale známe je z pozdějšího zpracování Ptolemaiem. Hipparchovi se připisuje i objev stereografické projekce koule na rovinu. Sestavil katalog asi 1000 hvězd. Jeho matematicky nejdůležitější dílo se týká tětiv kružnice, kterou rozdělil na 360 stupňů.

52 Klaudius Ptolemaios (85 165) Systematicky vyložil řecké astronomické poznatky v práci Almagest (Velká skladba). Podobně jako Eukleidovy Základy je i Almagest rozdělen do 13 knih. Z matematického hlediska je důležité, že je zde vyložena teorie tětiv a základy rovinné a sférické trigonometrie. Po celá staletí sloužily matematikům Ptolemaiovy tabulky tětiv s intervalem 0,5 stupně. Základní postuláty jeho geocentrické soustavy: Země je sférická, je nehybná a nachází se ve středu nebeské klenby, je velmi malá ve srovnání se vzdáleností hvězd, nebeská klenba má sférický tvar a rotuje jako tuhá koule kolem Země, jednu otočku vykoná za jeden den, planety, ke kterým jsou přiřazeny Slunce a Měsíc rovněž obíhají kolem Země. Ptolemaiovi se podařilo pomocí pojmu epicykl, deferent a ekvant objasnit smyčky v pohybu planet. Jeho uspořádání planet bylo: Měsíc, Merkur, Venuše, Slunce, Mars, Jupiter a Saturn.

53 Je zajímavé, že Ptolemaios nepřipisoval svému modelu fyzikální reálnost. Byl to jen model pro výpočty, který vyžadoval 40 epicyklů. Ptolemaios znal model Aristarchův, ale jemu se zdálo pro výpočty vhodnější postulovat nehybnost Země.

54

55

56 Pappos (3. stol. n. l.) je autorem práce Matematická sbírka, kde v osmi knihách mimořádně zdařile popsal mnoho poznatků z geometrie. Zmiňuje se zde o 30 autorech, a proto je toto dílo významné z hlediska historie řecké matematiky. Najdeme zde i počátky algebraické symboliky, když pro obecná čísla volí velká písmena a pro konkrétní číselné hodnoty malá písmena.

57 Heron Herón (10-75) psal téměř o všech problémech matematiky, mechaniky, astronomie a fyziky. Jeho nejdůležitějším geometrickým dílem je Metrika (Nauka o měření). Zde se nejprve věnoval měřením obsahů ploch a povrchů těles (Heronův vzorec byl znám již Archimédovi). Herón udává i numerické příklady, kde počítá také s odmocninami. V další části se věnoval měřením objemů a rozdělování obrazců i těles na části. Udává návod, jak počítat třetí odmocninu. Heronův vzorec: Obsah trojúhelníka o stranách a, b, c : S = s(s a)(s b)(s c), kde s = a + b + c 2

58 Další Herónovy matematické spisy se nazývají Geometrie, Stereometrie, Geodézie a Dioptra. Ve Stereometrii se zabývá nejen měřením objemů geometrických těles, ale také divadel, lodí, plaveckých bazénů, sudů aj. Ve spisu Dioptra popisuje přístroj, který sloužil k měření výšek a vzdáleností. Kromě toho zde nacházíme hodometr, přístroj k měření dráhy projeté vozem. Herón je rovněž autorem fyzikálních spisů. Jeho Mechanika začíná popisem mechanismu složeného z ozubených kol, který sloužil k přemist ování těles. Pak studuje nakloněnou rovinu, kolo na hřídeli, páku, rumpál, klín a šroub. Napsal pak řadu dalších menších spisů z aplikované mechaniky. V díle Katoptrika vyslovil zákon o rovnosti úhlu dopadu a odrazu světelného paprsku.

59 Diofantos ( ) Poslední velký řecký matematik. O jeho životě víme jen toto: Šestinu života dopřál mu bůh být chlapcem. Za dvanáctinu života pak narostly mu vousy. K tomu sedmina, když uzavřel sňatek manželský. Po pěti letech vzešel z toho spojení syn. Běda, dítě tak milované dožilo se poloviny let otcových, když ho Hades strašlivý povolal k sobě. Ještě čtyři léta snášel Diofant bolest, věnuje se vědě... Z toho usuzujeme, že se dožil 84 let.

60 Jeho hlavním dílem je Aritmetika o třinácti knihách. Dlouhou dobu bylo známo jen šest knih. Ty v 15. století objevil Regiomontanus v řeckém rukopise. Až v roce 1972 byly nalezeny další čtyři knihy v arabském překladu. Diofantos je autorem důsledného zavádění algebraické symboliky. Podobně jako Eukleidovy Základy je možno považovat i Diofantovu Aritmetiku především za kompilát dřívějších výsledků. Diofantos zavádí zvláštní symboly pro různé mocniny neznámé x v rozsahu od x 6 do x 6. To je značný pokrok samo o sobě, kromě toho do té doby neměly vyšší mocniny než tři geometrický význam. Používal i znak pro plus. Řešení Diofantos uvažuje v množině racionálních čísel. Počet neznámých mohl být až šest, ale symbol měl pouze jeden, což komplikovalo četbu textu.

61 Pět dalších knih je věnováno především neurčitým rovnicím, tedy rovnicím a soustavám rovnic s více neznámými, které mají více Z hlediska školské matematiky je zajímavá jen I. kniha, která je věnována lineárním a kvadratickým rovnicím s jednou nebo více neznámými. Uved me příklad: Určete dvě čísla, známe-li jejich součet a součin. Necht součet je 20 a součin 96. Řešíme tedy soustavu rovnic x + y = 20 a xy = 96. Diofantos uvažoval tak, že položil rozdíl obou čísel roven 2d. Pak jsou tato čísla rovna 10 + d a 10 d. Jejich součin je (10 + d)(10 d) = 96 a tedy 100 d 2 = 96. Dostáváme d = 2 a hledaná čísla jsou x = 12 a y = 8.

62 Aritmetika je dílo v řecké matematice ojedinělé. Její význam se ukázal až v novověku. řešení. Také zde uvažoval Diofantos racionální řešení, třebaže dnes při řešeních diofantických rovnic hledáme pouze řešení celočíselná. Rovnice, které vedou k záporným kořenům, nazýval protismyslné. Diofantos své úlohy formuloval s konkrétními číselnými hodnotami, a tak se zdá, že ten, kdo vyřeší 100 úloh, nevyřeší úlohu 101. Na druhé straně je třeba říci, že volba příkladů a způsob jejich řešení naznačují, že Diofantos znal obecný způsob řešení těchto úloh. Celou řadu problémů můžeme zařadit do teorie čísel. Otázka možnosti vyjádření čtverce jako součtu dvou čtverců inspirovala později Fermata. Diofantos věděl, že libovolné prvočíslo ve tvaru 4n + 1 je možno vyjádřit jako součet dvou čtverců, zatímco číslo 4n + 3 nikoliv. Podobně číslo 8n + 7 není součtem tří čtverců, apod.

63 Theón Alexandrijský ( ) je autorem komentáře Ptolemaiova Almagestu a zejména vydáním komentovaného textu Eukleidových Základů. Hypatia ( ) byla dcerou Theóna a zabývala se filozofií, matematikou, astronomií a medicínou. Pomáhala svému otci při komentáři Almagestu a sama napsala komentář k Diofantově Aritmetice a Appoloniovým Kuželosečkám. Zřejmě díky jí se dochovalo šest knih Aritmetiky. V roce 415 byla rozsápána skupinou křest anských fanatiků. Proklos ( ) se stal vůdčí osobností novoplatónské filozofické školy. Z hlediska matematiky je nejdůležitější jeho komentář k první knize Eukleidových Základů, kde popsal vývoj řecké geometrie.

64 Konec antického světa 313 Edikt Milánský Císař Konstantin I. Veliký (asi ) a jeho spoluvladař Licinius vyhlásili všeobecnou svobou vyznání (zrovnoprávění křest anství s ostatními vyznáními) 330 Řím přestává být hlavním městem Konstantinopol (Konstantin jej programově budoval jako hl.m. z řecké osady Byzantion) 395 Rozdělení Římské říše na Západní a Východní s centry v Římě a Konstantinopoli 410 Vyplenění Říma Vizigóty (3 dny plenili) 455 Vyplenění Říma Vandaly (14 dní velitel dal město vplén svým vojákům) 476 Zánik Západořímské říše (Odoakar (asi ), náčelník germánského kmene Skirů, svrhl posledního císaře Západořímské říše Romula Augusta (asi )) = konec starověku

MATEMATIKA 5. TŘÍDA. C) Tabulky, grafy, diagramy 1 - Tabulky, doplnění řady čísel podle závislosti 2 - Grafy, jízní řády 3 - Magické čtverce

MATEMATIKA 5. TŘÍDA. C) Tabulky, grafy, diagramy 1 - Tabulky, doplnění řady čísel podle závislosti 2 - Grafy, jízní řády 3 - Magické čtverce MATEMATIKA 5. TŘÍDA 1 - Přirozená čísla a číslo nula a číselná osa, porovnávání b zaokrouhlování c zápis čísla v desítkové soustavě d součet, rozdíl e násobek, činitel, součin f dělení, dělení se zbytkem

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Cvičení z matematiky geometrie (CZMg) Systematizace a prohloubení učiva matematiky Planimetrie, Stereometrie, Analytická geometrie, Kombinatorika, Pravděpodobnost a statistika Třída: 4.

Více

3.2 OBJEMY A POVRCHY TĚLES

3.2 OBJEMY A POVRCHY TĚLES . OBJEMY A POVRCHY TĚLES Krychle, kvádr, hranol Dochované matematické texty ze starého Egypta obsahují několik úloh na výpočet objemu čtverhranných obilnic tvaru krychle; lze předpokládat, že stejným způsobem

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Cvičení z matematiky Náplň: Systematizace a prohloubení učiva matematiky Třída: 4. ročník Počet hodin: 2 Pomůcky: Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor Číselné obory

Více

Systematizace a prohloubení učiva matematiky. Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Systematizace a prohloubení učiva matematiky. Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Cvičení z matematiky Systematizace a prohloubení učiva matematiky 4. ročník 2 hodiny Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor Číselné

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky. Téma Školní výstupy Učivo (pojmy) volné rovnoběžné promítání průmětna

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky. Téma Školní výstupy Učivo (pojmy) volné rovnoběžné promítání průmětna Předmět: Matematika Náplň: Stereometrie, Analytická geometrie Třída: 3. ročník a septima Počet hodin: 4 hodiny týdně Pomůcky: PC a dataprojektor, učebnice Stereometrie Volné rovnoběžné promítání Zobrazí

Více

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014 1. Obor reálných čísel - obor přirozených, celých, racionálních a reálných čísel - vlastnosti operací (sčítání, odčítání, násobení, dělení) -

Více

Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA

Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA 1. Výrazy a jejich úpravy vzorce (a+b)2,(a+b)3,a2-b2,a3+b3, dělení mnohočlenů, mocniny, odmocniny, vlastnosti

Více

Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64, 37021

Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64, 37021 Maturitní témata MATEMATIKA 1. Funkce a jejich základní vlastnosti. Definice funkce, def. obor a obor hodnot funkce, funkce sudá, lichá, monotónnost funkce, funkce omezená, lokální a globální extrémy funkce,

Více

MATEMATIKA Maturitní témata společná část MZ základní úroveň (vychází z Katalogu požadavků MŠMT)

MATEMATIKA Maturitní témata společná část MZ základní úroveň (vychází z Katalogu požadavků MŠMT) MATEMATIKA Maturitní témata společná část MZ základní úroveň (vychází z Katalogu požadavků MŠMT) 1. Číselné obory 1.1 Přirozená čísla provádět aritmetické operace s přirozenými čísly rozlišit prvočíslo

Více

II. Zakresli množinu bodů, ze kterých vidíme úsečku délky 3 cm v zorném úhlu větším než 30 0 a menším než 60 0.

II. Zakresli množinu bodů, ze kterých vidíme úsečku délky 3 cm v zorném úhlu větším než 30 0 a menším než 60 0. Ukázky typových maturitních příkladů z matematiky..reálná čísla. 3} x R; I. Zobrazte množiny A = {x є 3} < + x R; B = {x є II. Zapište ve tvaru zlomku číslo, 486.Komplexní čísla. I. Určete a + b, a - b,

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část Seznam témat Výroková logika, úsudky a operace s množinami Základní pojmy výrokové logiky, logické spojky a kvantifikátory, složené výroky (konjunkce, disjunkce, implikace, ekvivalence), pravdivostní tabulky,

Více

10. Analytická geometrie kuželoseček 1 bod

10. Analytická geometrie kuželoseček 1 bod 10. Analytická geometrie kuželoseček 1 bod 10.1. Kružnice opsaná obdélníku ABCD, kde A[2, 3], C[8, 3], má rovnici a) x 2 10x + y 2 + 7 = 0, b) (x 3) 2 + (y 3) 2 = 36, c) x 2 + 10x + y 2 18 = 0, d) (x 10)

Více

Rozpis výstupů zima 2008 Geometrie

Rozpis výstupů zima 2008 Geometrie Rozpis výstupů zima 2008 Geometrie 20. 10. porovnávání úseček grafický součet úseček grafický rozdíl úseček... porovnávání úhlů grafický součet úhlů grafický rozdíl úhlů... osa úhlu úhly vedlejší a vrcholové...

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY 1. Základní poznatky z logiky a teorie množin Pojem konstanty a proměnné. Obor proměnné. Pojem výroku a jeho pravdivostní hodnota. Operace s výroky, složené výroky, logické

Více

Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008

Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008 Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008 1. Některé základní poznatky z elementární matematiky: Číselné obory, dělitelnost přirozených čísel, prvočísla a čísla složená, největší společný dělitel,

Více

Kapitola 5. Seznámíme se ze základními vlastnostmi elipsy, hyperboly a paraboly, které

Kapitola 5. Seznámíme se ze základními vlastnostmi elipsy, hyperboly a paraboly, které Kapitola 5 Kuželosečky Seznámíme se ze základními vlastnostmi elipsy, hyperboly a paraboly, které společně s kružnicí jsou známy pod společným názvem kuželosečky. Říká se jim tak proto, že každou z nich

Více

Trojúhelníky. a jejich různé středy. Součet vnitřních úhlů trojúhelníku = 180 neboli π radiánů.

Trojúhelníky. a jejich různé středy. Součet vnitřních úhlů trojúhelníku = 180 neboli π radiánů. Úvod V této knize předkládáme čtenáři základní matematické a fyzikální vzorce v přívětivé a snadno použitelné podobě. Využití čísel a symbolů k modelování, předpovídání a ovládání reality je mocnou zbraní

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. volné rovnoběžné promítání průmětna

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. volné rovnoběžné promítání průmětna Předmět: Matematika Náplň: Stereometrie, Analytická geometrie, Komplexní čísla Třída: 3. ročník Počet hodin: 4 hodiny týdně Pomůcky: PC a dataprojektor Volné rovnoběžné promítání Zobrazí ve volném rovnoběžném

Více

MATEMATIKA STUDIJNÍ POŽADAVKY PRO JEDNOTLIVÉ ROČNÍKY STUDIA

MATEMATIKA STUDIJNÍ POŽADAVKY PRO JEDNOTLIVÉ ROČNÍKY STUDIA MATEMATIKA STUDIJNÍ POŽADAVKY PRO JEDNOTLIVÉ ROČNÍKY STUDIA Osmileté studium 1. ročník 1. Opakování a prohloubení učiva 1. 5. ročníku Číslo, číslice, množiny, přirozená čísla, desetinná čísla, číselné

Více

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y].

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y]. Konzultace č. 6: Rovnice kružnice, poloha přímky a kružnice Literatura: Matematika pro gymnázia: Analytická geometrie, kap. 5.1 a 5. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ a studijní obory SOU. část, kap. 6.1

Více

Požadavky na konkrétní dovednosti a znalosti z jednotlivých tematických celků

Požadavky na konkrétní dovednosti a znalosti z jednotlivých tematických celků Maturitní zkouška z matematiky 2012 požadované znalosti Zkouška z matematiky ověřuje matematické základy formou didaktického testu. Test obsahuje uzavřené i otevřené úlohy. V uzavřených úlohách je vždy

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 00 007 TEST Z MATEMATIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO FAST-M-00-0. tg x + cot gx a) sinx cos x b) sin x + cos x c) d) sin x e) +. sin x cos

Více

Modelové úlohy přijímacího testu z matematiky

Modelové úlohy přijímacího testu z matematiky PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE Modelové úlohy přijímacího testu z matematiky r + s r s r s r + s 1 r2 + s 2 r 2 s 2 ( ) ( ) 1 a 2a 1 + a 3 1 + 2a + 1 ( a b 2 + ab 2 ) ( a + b + b b a

Více

X = A + tu. Obr x = a 1 + tu 1 y = a 2 + tu 2, t R, y = kx + q, k, q R (6.1)

X = A + tu. Obr x = a 1 + tu 1 y = a 2 + tu 2, t R, y = kx + q, k, q R (6.1) .6. Analtická geometrie lineárních a kvadratických útvarů v rovině. 6.1. V této kapitole budeme studovat geometrické úloh v rovině analtick, tj. lineární a kvadratické geometrické útvar vjádříme pomocí

Více

Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky. Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky

Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky. Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky Ročník I II III IV Dotace 3 3+1 2+1 2+2 Povinnost povinný povinný povinný povinný Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky Ročník 1 2 3 4 5 6 Dotace

Více

MATEMATIKA Maturitní témata společná část MZ vyšší úroveň (vychází z Katalogu požadavků MŠMT)

MATEMATIKA Maturitní témata společná část MZ vyšší úroveň (vychází z Katalogu požadavků MŠMT) MATEMATIKA Maturitní témata společná část MZ vyšší úroveň (vychází z Katalogu požadavků MŠMT) 1. Číselné obory 1.1 Přirozená čísla provádět aritmetické operace s přirozenými čísly rozlišit prvočíslo a

Více

Cyklografie. Cyklický průmět bodu

Cyklografie. Cyklický průmět bodu Cyklografie Cyklografie je nelineární zobrazovací metoda - bodům v prostoru odpovídají kružnice v rovině a naopak. Úlohy v rovině pak převádíme na řešení prostorových úloh, např. pomocí cyklografie řešíme

Více

CVIČNÝ TEST 35. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17

CVIČNÝ TEST 35. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 CVIČNÝ TEST 35 Mgr. Tomáš Kotler OBSAH I. Cvičný test II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 I. CVIČNÝ TEST 1 Vypočtěte [( 3 3 ) ( 1 4 5 3 0,5 ) ] : 1 6 1. 1 bod VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika planimetrie. Mgr. Tomáš Novotný

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika planimetrie. Mgr. Tomáš Novotný Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity IV/2 Inovace

Více

Tematický plán Obor: Informační technologie. Vyučující: Ing. Joanna Paździorová

Tematický plán Obor: Informační technologie. Vyučující: Ing. Joanna Paździorová Tematický plán Vyučující: Ing. Joanna Paździorová 1. r o č n í k 5 h o d i n t ý d n ě, c e l k e m 1 7 0 h o d i n Téma- Tematický celek Z á ř í 1. Opakování a prohloubení učiva základní školy 18 1.1.

Více

Každá kružnice má střed, označuje se S. Všechny body kružnice mají od středu S stejnou vzdálenost, říká se jí poloměr kružnice a označujeme ho r.

Každá kružnice má střed, označuje se S. Všechny body kružnice mají od středu S stejnou vzdálenost, říká se jí poloměr kružnice a označujeme ho r. Každá kružnice má střed, označuje se S. Všechny body kružnice mají od středu S stejnou vzdálenost, říká se jí poloměr kružnice a označujeme ho r. Kružnice k je množina všech bodů v rovině, které mají od

Více

Maturitní témata z matematiky

Maturitní témata z matematiky Maturitní témata z matematiky G y m n á z i u m J i h l a v a Výroky, množiny jednoduché výroky, pravdivostní hodnoty výroků, negace operace s výroky, složené výroky, tabulky pravdivostních hodnot důkazy

Více

INFINITESIMÁLNÍHO POČTU

INFINITESIMÁLNÍHO POČTU POČÁTKY INFINITESIMÁLNÍHO POČTU společný název pro diferenciální a integrální počet pracuje s nekonečně malými veličinami OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ Egypt, 2. pol. 2. tisíciletí př. Kr. Obdélník základní

Více

Syntetická geometrie II

Syntetická geometrie II Mnohoúhelníky Pedagogická fakulta 2018 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ Čtyřúhelníky Definice (Čtyřúhelník) Jsou dány čtyři body A, B, C, D v rovině, z nichž žádné tři nejsou kolineární. Čtyřúhelník ABCD

Více

17 Kuželosečky a přímky

17 Kuželosečky a přímky 17 Kuželosečky a přímky 17.1 Poznámka: Polára bodu M ke kuželosečce Nechť X = [x 0,y 0 ] je bod. Zavedeme následující úpravy: x x 0 x y y 0 y xy (x 0 y + xy 0 )/ x (x 0 + x)/ y (y 0 + y)/ (x m) (x 0 m)(x

Více

MATEMATIKA Tematické okruhy ke státní maturitní zkoušce Obor: mechanik elektronik

MATEMATIKA Tematické okruhy ke státní maturitní zkoušce Obor: mechanik elektronik MATEMATIKA Tematické okruhy ke státní maturitní zkoušce Obor: mechanik elektronik R4 1. ČÍSELNÉ VÝRAZY 1.1. Přirozená čísla počítání s přirozenými čísly, rozlišit prvočíslo a číslo složené, rozložit složené

Více

Co vedlo ke zkoumání řezů kuželové plochy?

Co vedlo ke zkoumání řezů kuželové plochy? Různé přístupy ke kuželosečkám Zdeněk Halas KDM MFF UK Parabola dle Apollónia Elipsa a hyperbola dle Apollónia Konstrukce elipsy proužková součtová Obsah elipsy Zdeněk Halas (KDM MFF UK) 1 / 35 Zdeněk

Více

Šroubovice... 5 Šroubové plochy Stanovte paprsek tak, aby procházel bodem A a po odrazu na rovině ρ procházel bodem

Šroubovice... 5 Šroubové plochy Stanovte paprsek tak, aby procházel bodem A a po odrazu na rovině ρ procházel bodem Geometrie Mongeovo promítání................................ 1 Řezy těles a jejich průniky s přímkou v pravoúhlé axonometrii......... 3 Kuželosečky..................................... 4 Šroubovice......................................

Více

Maturitní témata od 2013

Maturitní témata od 2013 1 Maturitní témata od 2013 1. Úvod do matematické logiky 2. Množiny a operace s nimi, číselné obory 3. Algebraické výrazy, výrazy s mocninami a odmocninami 4. Lineární rovnice a nerovnice a jejich soustavy

Více

1.1 Základní pojmy prostorové geometrie. Předmětem studia prostorové geometrie je prostor, jehož prvky jsou body. Další

1.1 Základní pojmy prostorové geometrie. Předmětem studia prostorové geometrie je prostor, jehož prvky jsou body. Další Kapitola 1 Planimetrie a stereometrie Doplňky ke středoškolské látce 1.1 Základní pojmy prostorové geometrie 1.1.1 Axiomy Předmětem studia prostorové geometrie je prostor, jehož prvky jsou body. Další

Více

GEODETICKÉ VÝPOČTY I.

GEODETICKÉ VÝPOČTY I. SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 2.ročník GEODETICKÉ VÝPOČTY I. TROJÚHELNÍK PYTHAGOROVA VĚTA TROJÚHELNÍK Geodetické výpočty I. trojúhelník je geometrický rovinný útvar určený třemi

Více

Maturitní témata z matematiky

Maturitní témata z matematiky Maturitní témata z matematiky 1. Lineární rovnice a nerovnice a) Rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou absolutní hodnota reálného čísla definice, geometrický význam, srovnání řešení rovnic s abs. hodnotou

Více

Maturitní nácvik 2008/09

Maturitní nácvik 2008/09 Maturitní nácvik 008/09 1. Parabola a) Načrtněte graf funkce y + 4 - ² a z grafu vypište všechny její vlastnosti. b) Určete čísla a,b,c tak, aby parabola s rovnicí y a + b + c procházela body K[1,-], L[0,-1],

Více

Pojmy: stěny, podstavy, vrcholy, podstavné hrany, boční hrany (celkem hran ),

Pojmy: stěny, podstavy, vrcholy, podstavné hrany, boční hrany (celkem hran ), Tělesa 1/6 Tělesa 1.Mnohostěny n-boký hranol Pojmy: stěny, podstavy, vrcholy, podstavné hrany, boční hrany (celkem hran ), hranol kosý hranol kolmý (boční stěny jsou kolmé k rovině podstavy) pravidelný

Více

Opakování k maturitě matematika 4. roč. TAD 2 <

Opakování k maturitě matematika 4. roč. TAD 2 < 8.. Otázka číslo Mocniny a odmocniny. b.) Zjednodušte: 6 b. b Opakování k maturitě matematika. roč. TAD : 6.) Zjednodušte: 6 6.) Vypočtěte: a. y : ( a. y ) =.) Usměrněte zlomek =.. Otázka číslo Lineární

Více

Modelové úlohy přijímacího testu z matematiky

Modelové úlohy přijímacího testu z matematiky PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE Modelové úlohy přijímacího testu z matematiky r + s r s r s r + s 1 r2 + s 2 r 2 s 2 ( ) ( ) 1 a 2a 1 + a 3 1 + 2a + 1 ( a b 2 + ab 2 ) ( a + b + b b a

Více

Matematika. 6. ročník. Číslo a proměnná. desetinná čísla (využití LEGO EV3) číselný výraz. zaokrouhlování desetinných čísel. (využití LEGO EV3)

Matematika. 6. ročník. Číslo a proměnná. desetinná čísla (využití LEGO EV3) číselný výraz. zaokrouhlování desetinných čísel. (využití LEGO EV3) list 1 / 8 M časová dotace: 4 hod / týden Matematika 6. ročník (M 9 1 01) (M 9 1 02) (M 9 1 03) provádí početní operace v oboru celých a racionálních čísel; čte, zapíše, porovná desetinná čísla a zobrazí

Více

PRIMA Přirozená čísla Celá čísla Desetinná čísla Číselná osa Pravidla pro násobení a dělení 10, 100, 1000..a 0,1, 0,01, 0,001.. Čísla navzájem opačná

PRIMA Přirozená čísla Celá čísla Desetinná čísla Číselná osa Pravidla pro násobení a dělení 10, 100, 1000..a 0,1, 0,01, 0,001.. Čísla navzájem opačná PRIMA Přirozená čísla Celá čísla Desetinná čísla Číselná osa Pravidla pro násobení a dělení 10, 100, 1000..a 0,1, 0,01, 0,001.. Čísla navzájem opačná Racionální čísla Zlomky Rozšiřování a krácení zlomků

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce z matematiky ARITMETIKA

Témata ke státní závěrečné zkoušce z matematiky ARITMETIKA Státní zkouška aritmetika Témata ke státní závěrečné zkoušce z matematiky ARITMETIKA Teoretická aritmetika 1. Prvky výrokové logiky - výrok, skládání výroků, abeceda výrokové logiky, výrokové formule,

Více

CZ 1.07/1.1.32/02.0006

CZ 1.07/1.1.32/02.0006 PO ŠKOLE DO ŠKOLY CZ 1.07/1.1.32/02.0006 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/02.0006 Název projektu: Po škole do školy Příjemce grantu: Gymnázium, Kladno Název výstupu: Prohlubující semináře Matematika (MI

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. Výsledky pište čitelně do vyznačených bílých polí. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. Výsledky pište čitelně do vyznačených bílých polí. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám MATEMATIKA+ DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 23 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu

Více

Žák plní standard v průběhu primy a sekundy, učivo absolutní hodnota v kvartě.

Žák plní standard v průběhu primy a sekundy, učivo absolutní hodnota v kvartě. STANDARDY MATEMATIKA 2. stupeň ČÍSLO A PROMĚNNÁ 1. M-9-1-01 Žák provádí početní operace v oboru celých a racionálních čísel; užívá ve výpočtech druhou mocninu a odmocninu 1. žák provádí základní početní

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen TEMATICKÝ PLÁN Předmět: MATEMATIKA Literatura: Matematika doc. RNDr. Oldřich Odvárko, DrSc., doc. RNDr. Jiří Kadleček, CSc Matematicko fyzikální tabulky pro základní školy UČIVO - ARITMETIKA: 1. Rozšířené

Více

1.1 Napište středovou rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem

1.1 Napište středovou rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem Analytická geometrie - kružnice Napište středovou rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem A = ; 5 [ ] Napište středový i obecný tvar rovnice kružnice, která má střed

Více

11. VEKTOROVÁ ALGEBRA A ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ. u. v = u v + u v. Umět ho aplikovat při

11. VEKTOROVÁ ALGEBRA A ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ. u. v = u v + u v. Umět ho aplikovat při . VEKTOROVÁ ALGEBRA A ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ Dovednosti:. Chápat pojmy orientovaná úsečka a vektor a geometrický význam součtu, rozdílu a reálného násobku orientovaných úseček a vektorů..

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Matematika Základní poznatky, Rovnice a nerovnice, Planimetrie 1. část 1. ročník a kvinta 4 hodiny týdně PC a dataprojektor, učebnice Základní poznatky Číselné

Více

Nezbytnou součástí ústní zkoušky je řešení matematických příkladů, které student obdrží při zadání otázky.

Nezbytnou součástí ústní zkoušky je řešení matematických příkladů, které student obdrží při zadání otázky. Maturitní témata Matematika Školní rok 2016/17 Nezbytnou součástí ústní zkoušky je řešení matematických příkladů, které student obdrží při zadání otázky. Příprava ke zkoušce trvá 15 minut, ústní zkouška

Více

Maturitní zkouška z matematiky (v profilové části) Informace o zkoušce, hodnocení zkoušky, povolené pomůcky a požadavky

Maturitní zkouška z matematiky (v profilové části) Informace o zkoušce, hodnocení zkoušky, povolené pomůcky a požadavky Maturitní zkouška z matematiky (v profilové části) Informace o zkoušce, hodnocení zkoušky, povolené pomůcky a požadavky A. Informace o zkoušce Písemná maturitní zkouška z matematiky v profilové části se

Více

Analytická geometrie přímky, roviny (opakování středoškolské látky) = 0. Napište obecnou rovnici. 8. Jsou dány body A [ 2,3,

Analytická geometrie přímky, roviny (opakování středoškolské látky) = 0. Napište obecnou rovnici. 8. Jsou dány body A [ 2,3, Analytická geometrie přímky roviny opakování středoškolské látk Jsou dány body A [ ] B [ 5] a C [ 6] a) přímky AB b) osy úsečky AB c) přímky na které leží výška vc trojúhelníka ABC d) přímky na které leží

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Cvičení z matematiky algebra (CZMa) Systematizace a prohloubení učiva matematiky: Číselné obory, Algebraické výrazy, Rovnice, Funkce, Posloupnosti, Diferenciální

Více

Důkazy vybraných geometrických konstrukcí

Důkazy vybraných geometrických konstrukcí Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5 Ročníková práce Důkazy vybraných geometrických konstrukcí Vypracovala: Ester Sgallová Třída: 8.M Školní rok: 015/016 Seminář : Deskriptivní geometrie

Více

Křivky kolem nás. Webinář. 20. dubna 2016

Křivky kolem nás. Webinář. 20. dubna 2016 Křivky kolem nás Webinář 20. dubna 2016 Přístup k funkcím Funkce (zobrazení) Předpis, který přiřazuje jedné hodnotě x hodnotu y = f (x). Je to množina F uspořádaných dvojic (x, y) takových, že pokud (x,

Více

Trojúhelník a čtyřúhelník výpočet jejich obsahu, konstrukční úlohy

Trojúhelník a čtyřúhelník výpočet jejich obsahu, konstrukční úlohy 5 Trojúhelník a čtyřúhelník výpočet jejich obsahu, konstrukční úlohy Trojúhelník: Trojúhelník je definován jako průnik tří polorovin. Pojmy: ABC - vrcholy trojúhelníku abc - strany trojúhelníku ( a+b>c,

Více

Požadavky k opravným zkouškám z matematiky školní rok 2013-2014

Požadavky k opravným zkouškám z matematiky školní rok 2013-2014 Požadavky k opravným zkouškám z matematiky školní rok 2013-2014 1. ročník (první pololetí, druhé pololetí) 1) Množiny. Číselné obory N, Z, Q, I, R. 2) Absolutní hodnota reálného čísla, intervaly. 3) Procenta,

Více

CVIČNÝ TEST 5. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Václav Zemek. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19

CVIČNÝ TEST 5. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Václav Zemek. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19 CVIČNÝ TEST 5 Mgr. Václav Zemek OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 6 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19 I. CVIČNÝ TEST 1 Zjednodušte výraz (2x 5) 2 (2x 5) (2x + 5) + 20x. 2 Určete nejmenší trojciferné

Více

- 1 - 1. - osobnostní rozvoj cvičení pozornosti,vnímaní a soustředění při řešení příkladů,, řešení problémů

- 1 - 1. - osobnostní rozvoj cvičení pozornosti,vnímaní a soustředění při řešení příkladů,, řešení problémů - 1 - Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vyučovací předmět: Matematika 6.ročník Výstup Učivo Průřezová témata - čte, zapisuje a porovnává přirozená čísla s přirozenými čísly - zpaměti a písemně

Více

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze - role vztažné soustavy - modely Sluneční soustavy stejná pozorování je možné vysvětlit různými modely! heliocentrický x geocentrický model Tanec

Více

CVIČNÝ TEST 13. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Zdeňka Strnadová. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17

CVIČNÝ TEST 13. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Zdeňka Strnadová. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 CVIČNÝ TEST 13 Mgr. Zdeňka Strnadová OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 I. CVIČNÝ TEST VÝCHOZÍ TEXT A OBRÁZEK K ÚLOZE 1 V trojúhelníku ABC na obrázku dělí úsečka

Více

Maturitní okruhy z matematiky ve školním roce 2010/2011

Maturitní okruhy z matematiky ve školním roce 2010/2011 Vyučující: RNDr. Ivanka Dvořáčková Třída: 8.A Maturitní okruhy z matematiky ve školním roce 2010/2011 Otázka Okruh 1 1. Výroky a operace s nimi 2. Množiny a operace s nimi 2 3. Matematické věty a jejich

Více

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze - role vztažné soustavy - modely Sluneční soustavy stejná pozorování je možné vysvětlit různými modely! heliocentrický x geocentrický model Tanec

Více

Různostranný (obecný) žádné dvě strany nejsou stějně dlouhé. Rovnoramenný dvě strany (ramena) jsou stejně dlouhé, třetí strana je základna

Různostranný (obecný) žádné dvě strany nejsou stějně dlouhé. Rovnoramenný dvě strany (ramena) jsou stejně dlouhé, třetí strana je základna 16. Trojúhelník, Mnohoúhelník, Kružnice (typy trojúhelníků a jejich vlastnosti, Pythagorova věta, Euklidovy věty, čtyřúhelníky druhy a jejich vlastnosti, kružnice obvodový a středový, úsekový úhel, vzájemná

Více

5. P L A N I M E T R I E

5. P L A N I M E T R I E 5. P L A N I M E T R I E 5.1 Z Á K L A D N Í P L A N I M E T R I C K É P O J M Y Bod (definice, značení, znázornění) Přímka (definice, značení, znázornění) Polopřímka (definice, značení, znázornění, počáteční

Více

( ) ( ) 6. Algebraické nerovnice s jednou neznámou ( ) ( ) ( ) ( 2. e) = ( )

( ) ( ) 6. Algebraické nerovnice s jednou neznámou ( ) ( ) ( ) ( 2. e) = ( ) 6. Algebraické nerovnice s jednou neznámou Další dovednosti: -iracionální nerovnice -lineární nerovnice s parametrem -kvadratické nerovnice s parametrem Možné maturitní otázky: Lineární a kvadratické nerovnice

Více

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze - role vztažné soustavy - modely Sluneční soustavy stejná pozorování je možné vysvětlit různými modely! heliocentrický x geocentrický model Tanec

Více

11. VEKTOROVÁ ALGEBRA A ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ

11. VEKTOROVÁ ALGEBRA A ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ 11. VEKTOROVÁ ALGEBRA A ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ Dovednosti: 1. Chápat pojmy orientovaná úsečka a vektor a geometrický význam součtu, rozdílu a reálného násobku orientovaných úseček a vektorů..

Více

Témata absolventského klání z matematiky :

Témata absolventského klání z matematiky : Témata absolventského klání z matematiky : 1.Dělitelnost přirozených čísel - násobek a dělitel - společný násobek - nejmenší společný násobek (n) - znaky dělitelnosti 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9,10 - společný

Více

Předpokládané znalosti žáka 1. stupeň:

Předpokládané znalosti žáka 1. stupeň: Předpokládané znalosti žáka 1. stupeň: ČÍSLO A POČETNÍ OPERACE používá přirozená čísla k modelování reálných situací, počítá předměty v daném souboru, vytváří soubory s daným počtem prvků čte, zapisuje

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu (vlevo nahoře) Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Matematika 2 (pro 12-16 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu

Více

VZOROVÝ TEST PRO 3. ROČNÍK (3. A, 5. C)

VZOROVÝ TEST PRO 3. ROČNÍK (3. A, 5. C) VZOROVÝ TEST PRO 3. ROČNÍK (3. A, 5. C) max. 3 body 1 Zjistěte, zda vektor u je lineární kombinací vektorů a, b, je-li u = ( 8; 4; 3), a = ( 1; 2; 3), b = (2; 0; 1). Pokud ano, zapište tuto lineární kombinaci.

Více

Mgr. Tomáš Kotler. I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 7 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17

Mgr. Tomáš Kotler. I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 7 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 Mgr. Tomáš Kotler I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 7 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 VÝCHOZÍ TEXT A OBRÁZEK K ÚLOZE 1 Je dán rovinný obrazec, v obrázku vyznačený barevnou výplní, který představuje

Více

Podrobnější výklad tématu naleznete ve studijním textu, na který je odkaz v Moodle. Tam je téma

Podrobnější výklad tématu naleznete ve studijním textu, na který je odkaz v Moodle. Tam je téma Kuželosečky a kvadriky - výpisky + příklady Postupně vznikající text k části předmětu Geometrie. Ve výpiscích naleznete výpisky z přednášky, poznámky, řešené příklady a příklady na procvičení. Podrobnější

Více

Základní poznatky, Rovnice a nerovnice, Planimetrie 1. část

Základní poznatky, Rovnice a nerovnice, Planimetrie 1. část Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Matematika Základní poznatky, Rovnice a nerovnice, Planimetrie 1. část 1. ročník 4 hodiny týdně PC a dataprojektor Číselné obory Přirozená a celá čísla Racionální

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Matematika (MAT) Náplň: Rovnice a nerovnice, kruhy a válce, úměrnost, geometrické konstrukce, výrazy 2 Třída: Tercie Počet hodin: 4 hodiny týdně Pomůcky: Učebna s PC a dataprojektorem (interaktivní

Více

Matematika - 6. ročník Vzdělávací obsah

Matematika - 6. ročník Vzdělávací obsah Matematika - 6. ročník Září Opakování učiva Obor přirozených čísel do 1000, početní operace v daném oboru Čte, píše, porovnává čísla v oboru do 1000, orientuje se na číselné ose Rozlišuje sudá a lichá

Více

Matematika - 6. ročník Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby desetinná čísla. - zobrazení na číselné ose

Matematika - 6. ročník Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby desetinná čísla. - zobrazení na číselné ose Matematika - 6. ročník desetinná čísla - čtení a zápis v desítkové soustavě F užití desetinných čísel - zaokrouhlování a porovnávání des. čísel ve výpočtových úlohách - zobrazení na číselné ose MDV kritické

Více

Syntetická geometrie I

Syntetická geometrie I Shodnost Pedagogická fakulta 2018 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ Vzdálenost dvou bodů Definice (Vzdálenost) Necht A, B, C ρ. Vzdálenost dvou bodů A, B v rovině je číslo AB a platí AB 0 AB = 0 A = B AB

Více

TROJÚHELNÍK 180. Definice. C neleží v přímce. Potom trojúhelníkem ABC nazveme průnik polorovin ABC, BCA, Nechť body. Viz příloha: obecny_trojuhelnik

TROJÚHELNÍK 180. Definice. C neleží v přímce. Potom trojúhelníkem ABC nazveme průnik polorovin ABC, BCA, Nechť body. Viz příloha: obecny_trojuhelnik TROJÚHELNÍK Definice Nechť body A, B, C neleží v přímce. Potom trojúhelníkem ABC nazveme průnik polorovin ABC, BCA, CAB. Viz příloha: obecny_trojuhelnik Definice trojúhelníku Uzavřená, jednoduchá (neprotínající

Více

CVIČNÝ TEST 9 OBSAH. Mgr. Václav Zemek. I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 5 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19

CVIČNÝ TEST 9 OBSAH. Mgr. Václav Zemek. I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 5 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19 CVIČNÝ TEST 9 Mgr. Václav Zemek OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 5 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19 I. CVIČNÝ TEST 1 Vypočítejte (7,5 10 3 2 10 2 ) 2. Výsledek zapište ve tvaru a 10 n, kde

Více

B) výchovné a vzdělávací strategie jsou totožné se strategiemi vyučovacího předmětu Matematika.

B) výchovné a vzdělávací strategie jsou totožné se strategiemi vyučovacího předmětu Matematika. 4.8.3. Cvičení z matematiky Předmět Cvičení z matematiky je vyučován v sextě a v septimě jako volitelný předmět. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Cvičení z matematiky vychází ze vzdělávací oblasti

Více

Požadavky k opravným zkouškám z matematiky školní rok 2014-2015

Požadavky k opravným zkouškám z matematiky školní rok 2014-2015 Požadavky k opravným zkouškám z matematiky školní rok 2014-2015 1. ročník (první pololetí, druhé pololetí) 1) Množiny. Číselné obory N, Z, Q, I, R. 2) Absolutní hodnota reálného čísla, intervaly. 3) Procenta,

Více

Předmět: MATEMATIKA Ročník: 6.

Předmět: MATEMATIKA Ročník: 6. Předmět: MATEMATIKA Ročník: 6. Výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Mezipředm. vazby, PT Číslo a proměnná - užívá různé způsoby kvantitativního vyjádření vztahu celek - část (přirozeným číslem, poměrem,

Více

Analytická geometrie lineárních útvarů

Analytická geometrie lineárních útvarů ) Na přímce: a) Souřadnice bodu na přímce: Analtická geometrie lineárních útvarů Bod P nazýváme počátek - jeho souřadnice je P [0] Nalevo od počátku leží čísla záporná, napravo čísla kladná. Každý bod

Více

Obecná rovnice kvadratické funkce : y = ax 2 + bx + c Pokud není uvedeno jinak, tak definičním oborem řešených funkcí je množina reálných čísel.

Obecná rovnice kvadratické funkce : y = ax 2 + bx + c Pokud není uvedeno jinak, tak definičním oborem řešených funkcí je množina reálných čísel. 5. Funkce 9. ročník 5. Funkce ZOPAKUJTE SI : 8. ROČNÍK KAPITOLA. Funkce. 5.. Kvadratická funkce Obecná rovnice kvadratické funkce : y = ax + bx + c Pokud není uvedeno jinak, tak definičním oborem řešených

Více

CVIČNÝ TEST 39. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 5 III. Klíč 11 IV. Záznamový list 13

CVIČNÝ TEST 39. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 5 III. Klíč 11 IV. Záznamový list 13 CVIČNÝ TEST 9 Mgr. Tomáš Kotler OBSAH I. Cvičný test II. Autorské řešení 5 III. Klíč 11 IV. Záznamový list 1 I. CVIČNÝ TEST 1 bod 1 Do kruhu je vepsán rovnostranný trojúhelník. Jakou část obsahu kruhu

Více

Matematika. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání:

Matematika. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Studijní obor: Aplikovaná chemie Učební osnova předmětu Matematika Zaměření: ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za

Více

STEREOMETRIE 9*. 10*. 11*. 12*. 13*

STEREOMETRIE 9*. 10*. 11*. 12*. 13* STEREOMETRIE Bod, přímka, rovina, polorovina, poloprostor, základní symboly označující přímku, bod, polorovinu, patří, nepatří, leží, neleží, vzájemná poloha dvou přímek v prostoru, vzájemná poloha dvou

Více

Eudoxovy modely. Apollónios (225 př. Kr.) ukázal, že oba přístupy jsou při aplikaci na Slunce ekvivalentní. Deferent, epicykl a excentr

Eudoxovy modely. Apollónios (225 př. Kr.) ukázal, že oba přístupy jsou při aplikaci na Slunce ekvivalentní. Deferent, epicykl a excentr Počátek goniometrie Eudoxovy modely Deferent, epicykl a excentr Apollónios (225 př Kr) ukázal, že oba přístupy jsou při aplikaci na Slunce ekvivalentní Zdeněk Halas (KDM MFF UK) Goniometrie v antice 25

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7.

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence) 5 Kompetence

Více

Vzorce počítačové grafiky

Vzorce počítačové grafiky Vektorové operace součet vektorů rozdíl vektorů opačný vektor násobení vektoru skalárem úhel dvou vektorů velikost vektoru a vzdálenost dvojice bodů v rovině (v prostoru analogicky) u = B A= b a b a u

Více