3. Metabolické přeměny sacharidů glykolýza

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3. Metabolické přeměny sacharidů glykolýza"

Transkript

1 1. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny obory biologie a chemie. Je zaměřen na přehled zástupců uvedené skupiny přírodních látek. Předpokládá zvládnutí učiva biologie člověka vzdělávacího oboru biologie. EVALUÁTOR: Mgr. Jíří Mach DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: PowerPointová prezentace CÍLOVÁ SKUPINA: let KLÍČOVÁ SLOVA: Aminokyseliny. peptidy, proteiny 2. Nukleové kyseliny RNA obory biologie a chemie. Je zaměřen na složení a strukturu DNA. Předpokládá zvládnutí učiva přírodních látek vzdělávacího oboru chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: RNA, heterocyklické baze, primární struktura, sekundární struktura 3. Metabolické přeměny sacharidů glykolýza obory biologie a chemie. Je zaměřen na metabolické přeměny sacharidů při glykolýze. Předpokládá zvládnutí učiva reakčních mechanismů vzdělávacího oboru chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: anaerobní glykolýza, aerobní glykolýza, laktát, pyruvát

2 4. Genetický kód translace obory biologie a chemie. Je zaměřen na význam RNA pro metabolické děje v buňce se zaměřením na translaci. Předpokládá zvládnutí učiva buněčné biologie vzdělávacího oboru biologie. KLÍČOVÁ SLOVA: Translace, exprese genu, genetický kód, iniciace, elongace, terminace, ribozóm, peptidická vazba 5. Genetický kód replikace obory biologie a chemie. Je zaměřen na význam DNA pro metabolické děje v buňce. Předpokládá zvládnutí učiva buněčné biologie vzdělávacího oboru biologie. KLÍČOVÁ SLOVA: DNA, iniciace, elongace, terminace, RNA polymeráza, semikonzervativní, Okazakiho fragmenty, templát, replika 6. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny struktura, vlastnosti obory biologie a chemie. Je zaměřen na obecnou charakteristiku, fyzikální a chemické vlastnosti uvedené skupiny látek. Předpokládá zvládnutí učiva obecné chemie, reakčních mechanismů a základy optiky.

3 KLÍČOVÁ SLOVA: Peptidy, bílkoviny, optická izomerie, amfion, peptidická vazba, transaminace, deaminace, ornithinový cyklus, dekarboxylace, primární, sekundární, terciární struktura, 7. Oxosloučeniny charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců oxosloučenin. Předpokládá zvládnutí teorie chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Aldehydy, ketony, chinony, nukleofilní adice, vnitřní poloacetaly, jodoformová reakce, zástupci 8. Chemické reakce v organické chemii ANOTACE: Materiál je určen jako studijní v předmětu chemie. Je zaměřen na reakční mechanismy organických reakcí a zařazen na úvod do organické chemie. Předpokládá zvládnutí učiva obecné chemie vzdělávacího oboru chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: homolytické a hetrolytické reakce, substituce, adice, eliminace, přesmyk, indukční efekt, nukleofilní, elektrofilní 9. Halogenderiváty charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců halogenderivátů. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu, chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.

4 KLÍČOVÁ SLOVA: lkylhalogenidy, arylhalogenidy, radikálová substituce, nukleofilní substituce, Grignardovy sloučeniny 10. Alkeny charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců alkenů. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Alkeny, elektrofilní adice, Markovnikovo pravidlo, radikálová adice 11. Sacharidy struktura, rozdělení, vlastnosti obory biologie a chemie. Je zaměřen na strukturu, vlastnosti a rozdělení sacharidů. Předpokládá zvládnutí učiva reakčních mechanismů vzdělávacího oboru chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Sacharidy, redukující, neredukující, optická aktivita, poloacetaly, glykosidická vazba, pentosy, hexosy 12. Metabolické přeměny sacharidů pentózový cyklus,coriho cyklus obory biologie a chemie. Je zaměřen na metabolické přeměny sacharidů. Předpokládá zvládnutí učiva reakčních mechanismů vzdělávacího oboru chemie.

5 KLÍČOVÁ SLOVA: Glykemie, pentózový cyklus, Coriho cyklus, glukoneogeneze 13. Lipidy Metabolické přeměny obory biologie a chemie. Je zaměřen na metabolické přeměny lipidů. Předpokládá zvládnutí učiva biologie člověka vzdělávacího oboru biologie. KLÍČOVÁ SLOVA: Chylomikrony, VLDL, LDL, HDL, reesterifikace, Linenova spirála, karnitin, syntéza MK, adipocyty, hormondependentní tkáňová lipáza 14. Fotosyntéza obory biologie a chemie. Je zaměřen na charakteristiku fotosyntézy a na děje, které při ní probíhají. Předpokládá zvládnutí učiva reakčních mechanismů a redoxních dějů vzdělávacího oboru chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Fotosyntéza, anoxygenní a oxygenní fotosyntéza, chloroplasty, C3, C4, CAM rostliny, primární pochody, sekundární pochody, cyklická a necyklická fosforylace, 15. Citrátový cyklus obory biologie a chemie. Je zaměřen na metabolické přeměny látek v citrátovém cyklu. Předpokládá zvládnutí učiva reakčních mechanismů vzdělávacího oboru chemie.

6 KLÍČOVÁ SLOVA: CItrátový cyklus, dehydrogenace, dekarboxylace, substrátová fosforylace, redukované koenzymy 16. Potravinová aditiva charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis skupin potravinových aditiv. Materiál je určen pro hodiny chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinová aditiva, barviva, konzervanty, antioxidanty, sladidla, modifikované škroby 17. Karboxylové kyseliny charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců karboxylových kyselin. Předpokládá zvládnutí teorie chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Nazvosloví, fyzikální a chemické vlastnosti, neutralizace, esterifikace, hydrolýza, přehled zástupců 18. Hydroxyderiváty charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců hydroxyderivátů. Předpokládá zvládnutí teorie chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.

7 KLÍČOVÁ SLOVA: Alkoholy, fenoly, primární, sekundární, terciární alkoholy, nukleofilní substituce, esterifikace, analytické reakce, 19. Funkční deriváty karboxylových kyselin charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců funkčních derivátů karboxylových kyselin. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu, chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Soli, acylhalogenidy, anhydridy, amidy, nitrily, estery 20. Přenos látek přes membránu obory biologie a chemie. Je zaměřen na význam semipermeabilní membrány pro metabolické děje. Předpokládá zvládnutí učiva buněčné biologie vzdělávacího oboru biologie. KLÍČOVÁ SLOVA: Pasicní transport, aktivní transport, solvolýza, membránový potenciál, protonový gradient 21. Nukleové kyseliny DNA obory biologie a chemie. Je zaměřen na složení a strukturu DNA. Předpokládá zvládnutí učiva přírodních látek vzdělávacího oboru chemie.

8 KLÍČOVÁ SLOVA: DNA, heterocyklické baze, nukleosid, nukleotid, dvojitá šroubovice 22. Metabolické děje obory biologie a chemie. Je zaměřen na obecnou charakteristiku metabolických dějů. KLÍČOVÁ SLOVA: Entropie, Gibbsova volná entalpie, autotrofie, mixotrofie, heterotrofie, chemoautotrofie, fotoautotrofie,katabolické reakce, anabolické reakce, amfibolické reakce, fosforylace 23. Lipidy struktura, rozdělení, vlastnosti obory biologie a chemie. Je zaměřen na strukturu, vlastnosti a rozdělení lipidů. Předpokládá zvládnutí učiva reakčních mechanismů vzdělávacího oboru chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Lipidy, oleje, tuky, vosky, nasycené a nenasycené mastné kyseliny, hydrolýza, ztužování, fosfolipidy, glykolipidy, lipoproteiny 24. Genetický kód transkripce obory biologie a chemie. Je zaměřen na význam RNA pro metabolické děje v buňce se zaměřením na transkripci. Předpokládá zvládnutí učiva buněčné biologie vzdělávacího oboru biologie

9 KLÍČOVÁ SLOVA: Transkripce, centrální dogma, promotor, RNA polymeráza, iniciace, elongace, terminace, postranslační úpravy, splicing 25. Dýchací řetězec obory biologie a chemie. Je zaměřen na metabolické přeměny látek v citrátovém cyklu. Předpokládá zvládnutí učiva reakčních mechanismů vzdělávacího oboru chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Dýchací řetězec, mitochondrie, protonmotorická síla, redukční ekvivalenty, člunky, ATP syntéza 26. Substituční deriváty karboxylových kyselin charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců substitučních derivátů karboxylových kyselin. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu, chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: halogenkyseliny, hydroxykyseliny, oxokyseliny, optická izomerie 27. Isoprenoidy charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců funkčních derivátů karboxylových kyselin. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu, chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.

10 KLÍČOVÁ SLOVA: Terpenoidy, steroidy, fytosteroly, zoosteroly, žlučové kyseliny, steroidní hormony, samoniny, srdeční glykosidy, syntetické kortikoidy 28. Heterocyklické sloučeniny charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců heterocyklických sloučenin. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Heterocykly, kyslíkaté, dusíkaté a sirné heterocykly, furan, thiofen, pyrrol, pyrazol,, imidazol, pyran, parimidin, purin 29. Areny charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců arenů. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu, chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Areny, teorie rezonance, elektrofilní substituce, nitrace, sulfonace, halogenace, Friedelovy-Craftsovy reakce, ortho, meta, para, 30. Alkyny KLÍČOVÁ SLOVA: Alkiny, elektrofilní adice, nukleofilní adice, reakce s CO charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců alkynů. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu, chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.

11 31. Alkany charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců alkanů. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu, chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: lkany, konformace, oxidace, halogenace, sulfochlorace, pyrolýza, dehydrogenace 32. Termochemie reakční teplo, termochemické zákony ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na energetické změny v průběhu chemické reakce a jejich popis pomocí termochemických zákonů. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Stavové veličiny, izobarické reakční teplo, slučovací a spalné teplo, exotermické a endotermické děje, termochemické zákony, termochemie a živé soustavy 33. Chemická rovnováha ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na vysvětlení pojmu chemické rovnováhy, matematický popis chemické rovnováhy a jeho aplikaci pro popis míry přeměny v reagujícím systému. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.

12 KLÍČOVÁ SLOVA: Gibbsova volná entalpie, Guldberg-Waageův zákon 34. Elektronový obal charakteristiku dějů v roztocích a jejich popis pomocí rovnováhy. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. AUTOR: Jaroslav Najbert EVALUÁTOR: Jiří Mach SPECIÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY: žádné DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: prezentace CÍLOVÁ SKUPINA: let KLÍČOVÁ SLOVA: elektronový obal, elektrony, elektronová konfigurace 35. Děje v roztocích ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na vysvětlení struktury elektronového obalu z hlediska kvantově-mechanické teorie a na pochopení zápisu elektronové konfigurace. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. AUTOR: MartaNajbertová EVALUÁTOR: Jiří Mach SPECIÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY: žádné DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: prezentace CÍLOVÁ SKUPINA: let KLÍČOVÁ SLOVA: Disperzní soustavy, elektrolyty, ionizace, disociace, disociační rovnovážná konstanta, iontový produkt, srážecí reakce, solvolýza, solvatace, 36. Alkaloidy charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců alkaloidů. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.

13 KLÍČOVÁ SLOVA: Opiové alkaloidy, tropanové alkaloidy, indolové alkaloidy, námelové alkaloidy, halucinogeny, methylderivátyxanthinu 37. Rychlost chemické reakce ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na problematiku rychlosti přechodu reagujícího systému a faktory, které rychlost chemické reakce ovlivňují. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Reakční kinetika, Arrheniova rovnice, rozsah reakce, stupeň přeměny, faktory, ovlivňující rychlost reakce 38. Klasifikace chemické vazby ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na rozdělení a charakteristiku typů vazeb. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Klasifikace chemické vazby, vazba jednoduchá, dvojná, trojná, sigma, pí a delta, kovalentní, iontová, vodíková, donor-akceptorová 39. Faktory, ovlivňující chemickou rovnováhu ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na faktory, které ovlivňují chemickou rovnováhu a jejich praktické využití pro ovlivnění průběhu

14 chemické reakce. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Koncentrace, teplota, parciální tlak, katalyzátory, povrch částic 40. Vztahy a zákonitosti v PSP ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na odvození zákonitostí, vyplývající z postavení prvků v periodickém systému. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu, chemické vazby, oxidačně-redukčních dějů a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Periodický zákon, valenční elektrony, náboj kationtu a aniontu, poloměr atomu a iontů, ionizační energie, elektronová afinita, elektrochemická řada napětí kovů, elektronegativita, acidobazické vlastnosti 41. Podmínky vzniku chemické vazby ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na vysvětlení pojmu chemické vazby, podmínky jejího vzniku a vysvětlení pojmu slabé vazebné interakce. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: vazebná interakce, délka vazby, vazebná energie, disociační energie, hybridizace, elektronegativita, slabé nevazebné interakce

15 42. Chemické reakce, průběh chemické reakce ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na rozdělení chemických reakcí, popis přechodu systému z výchozího stavu do rovnovážného a na energetické změny v průběhu reakce. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. KLÍČOVÁ SLOVA: Reakční schéma, chemická reakce, homogenní a heterogenní systém, radikálové a iontové reakce, substituce, adice, aktivovaný komplex 43. Disperzní soustavy ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na rozdělení a charakteristiku disperzních soustav. Materiál je určen do výuky předmětu chemie.. AUTOR: Jaroslav Najbert KLÍČOVÁ SLOVA: Soustavy látek, heterogenní, homogenní, aerosoly, emulse, reologie, tixotropie 44. Atomové jádro ANOTACE: Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na vysvětlení struktury atomu z hlediska kvantově-mechanické teorie a na pochopení jaderných přeměn. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.. AUTOR: Jaroslav Najbert KLÍČOVÁ SLOVA: Modely atomu, kvantování energie, dualismus částic, Heisenbergův princip neurčitosti, stabilita jádra, radioaktivita

16 45. Acidobazické vlastnosti roztoků charakteristiku acidobazických dějů a výpočet ph. Primárně je koncipován pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: EVM - PowerPointová prezentace CÍLOVÁ SKUPINA: let KLÍČOVÁ SLOVA: Kyselina, zásada, Brönsted Lowryho teorie, Guttmannova a Lindqvistova teorie, Lewisova teorie, autoprotolýza, iontový produkt

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Atom, složení a struktura Chemické prvky-názvosloví, slučivost Chemické sloučeniny, molekuly Chemická vazba

Více

Složení a struktura atomu Charakteristika elementárních částic. Modely atomu. Izotopy a nuklidy. Atomové jádro -

Složení a struktura atomu Charakteristika elementárních částic. Modely atomu. Izotopy a nuklidy. Atomové jádro - MATURITNÍ OKRUHY Z CHEMIE Obecná chemie Složení a struktura atomu Charakteristika elementárních částic. Modely atomu. Izotopy a nuklidy. Atomové jádro - hmotnostní úbytek, vazebná energie jádra, jaderné

Více

1. ročník Počet hodin

1. ročník Počet hodin SOUSTAVY LÁTEK A JEJICH SLOŽENÍ rozdělení přírodních látek a vlastnosti chemických látek soustavy látek a jejich složení STAVBA ATOMU historie pohledu na atom složení a struktura atomu stavba atomu VELIČINY

Více

Seminář z chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu

Seminář z chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář z chemie Časová dotace: 2 hodiny ve 3. ročníku, 4 hodiny ve 4. Ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář je zaměřený na přípravu ke školní maturitě z chemie a k přijímacím zkouškám na

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Animovaná chemie Top-Hit Analytická chemie Analýza anorganických látek Důkaz aniontů Důkaz kationtů Důkaz kyslíku Důkaz vody Gravimetrická analýza Hmotnostní spektroskopie Chemická analýza Nukleární magnetická

Více

MATURITNÍ TÉMATA - CHEMIE. Školní rok 2012 / 2013 Třídy 4. a oktáva

MATURITNÍ TÉMATA - CHEMIE. Školní rok 2012 / 2013 Třídy 4. a oktáva MATURITNÍ TÉMATA - CHEMIE Školní rok 2012 / 2013 Třídy 4. a oktáva 1. Stavba atomu Modely atomu. Stavba atomového jádra, protonové a nukleonové číslo, izotop, izobar, nuklid, stabilita atomového jádra,

Více

Základní chemické pojmy

Základní chemické pojmy MZ CHEMIE 2015 MO 1 Základní chemické pojmy Atom, molekula, prvek, protonové číslo. Sloučenina, chemicky čistá látka, směs, dělení směsí. Relativní atomová hmotnost, molekulová hmotnost, atomová hmotnostní

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z CHEMIE

MATURITNÍ OTÁZKY Z CHEMIE MATURITNÍ OTÁZKY Z CHEMIE 1 Složení a struktura atomu Vývoj představ o složení a struktuře atomu, elektronový obal atomu, modely atomu, pojem orbital, typy orbitalů, jejich znázorňování a pravidla pro

Více

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium 4.

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium 4. Vyučovací předmět - Chemie Vzdělávací obor - Člověk a příroda Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium 4. ročník - seminář

Více

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : CHEMIE Ročník: 1.ročník a kvinta Obecná Bezpečnost práce Názvosloví anorganických sloučenin Zná pravidla bezpečnosti práce a dodržuje je.

Více

Biochemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8.

Biochemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. Studijní obor: Aplikovaná chemie Učební osnova předmětu Biochemie Zaměření: ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část SEZNAM TÉMAT: SLOŽENÍ A STRUKTURA ATOMU Vývoj názorů na stavbu atomu, historický a současný model atomu. Atomové jádro, radioaktivita, typy záření, přirozená a umělá radioaktivita, nuklid, izotopy, historie

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Organická chemie, biochemie 3. ročník a septima 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný

Více

6.9 Chemie. 6.9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu

6.9 Chemie. 6.9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu 6.9 Chemie 6.9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení předmětu: Vyučovací předmět se jmenuje Chemie a zahrnuje celý vzdělávací obsah oboru Chemie ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda

Více

Gymnázium Zikmunda Wintra Rakovník. Schéma témat profilové části maturitní zkoušky z předmětu CHEMIE

Gymnázium Zikmunda Wintra Rakovník. Schéma témat profilové části maturitní zkoušky z předmětu CHEMIE Gymnázium Zikmunda Wintra Rakovník Schéma témat profilové části maturitní zkoušky z předmětu CHEMIE Součástí každého tématu jsou úlohy z názvosloví chemických sloučenin a chemických výpočtů. 1. Stavba

Více

Tematická oblast: Obecná chemie (VY_32_INOVACE_03_3)

Tematická oblast: Obecná chemie (VY_32_INOVACE_03_3) Tematická oblast: Obecná chemie (VY_32_INOVACE_03_3) Autor: Mgr. Jaroslava Vrbková, Mgr. Petra Drápelová Vytvořeno: únor 2013 až květen 2013 Anotace: Digitální učební materiály slouží k seznámení a procvičení

Více

Chemie - Septima, 3. ročník

Chemie - Septima, 3. ročník - Septima, 3. ročník Chemie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

MATURITNÍ OKRUHY Z CHEMIE PROFILOVÁ ZKOUŠKA 2014/2015

MATURITNÍ OKRUHY Z CHEMIE PROFILOVÁ ZKOUŠKA 2014/2015 1. Základní pojmy a veličiny v chemii MATURITNÍ OKRUHY Z CHEMIE PROFILOVÁ ZKOUŠKA 2014/2015 Hmota, látka, atom, prvek, molekula, makromolekula, směs, chemicky čistá látka, sloučenina, typy soustav a jejich

Více

Maturitní okruhy z chemie 2015/2016

Maturitní okruhy z chemie 2015/2016 Maturitní okruhy z chemie 2015/2016 Obecná chemie (12 otázek) 1) Složení a struktura atomu modely atomů, jádro atomu a jeho elementární částice(proton, neutron), čísla Z, A, N, pojem prvek, nuklid, izotop,

Více

Chemie - Sexta, 2. ročník

Chemie - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Chemie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Vyučovací předmět: chemie. Ročník: 1. ročník + kvinta

Vyučovací předmět: chemie. Ročník: 1. ročník + kvinta Vyučovací předmět: chemie Ročník: 1. ročník + kvinta Očekávaný výstup žák Školní výstup žák Učivo OBECNÁ CHEMIE využívá odbornou terminologii při popisu látek a vysvětlování chemických dějů provádí chemické

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Seminář chemie (SCH) Náplň: Obecná chemie, anorganická chemie, chemické výpočty, základy analytické chemie Třída: 3. ročník a septima Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Vybavení odborné učebny,

Více

Chemie Ch3 volitelný předmět pro 4. ročník

Chemie Ch3 volitelný předmět pro 4. ročník Chemie Ch3 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Chemie. Mezipředmětové přesahy a vazby

Více

Obsah. 2. Mechanismus a syntetické využití nejdůležitějších organických reakcí 31 2.1. Adiční reakce 31 2.1.1. Elektrofilní adice (A E

Obsah. 2. Mechanismus a syntetické využití nejdůležitějších organických reakcí 31 2.1. Adiční reakce 31 2.1.1. Elektrofilní adice (A E Obsah 1. Typy reakcí, reakčních komponent a jejich roztřídění 6 1.1. Formální kritérium pro klasifikaci reakcí 6 1.2. Typy reakčních komponent a způsob jejich vzniku jako další kriterium pro klasifikaci

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Obecná chemie Chemie Mgr. Soňa Krampolová 01 - Látkové množství, molární hmotnost VY_32_INOVACE_01.pdf

Více

Maturitní témata z chemie pro školní rok 2017/2018 pro jarní a podzimní termín maturit

Maturitní témata z chemie pro školní rok 2017/2018 pro jarní a podzimní termín maturit EDUCAnet gymnázium, SOŠ a základní škola Praha, s.r.o. Roztylská 1, 148 00 Praha 4 http:// praha.educanet.cz Fakultní škola Univerzity Karlovy v Praze, Pedagogické fakulty Maturitní témata z chemie pro

Více

Vyučovací předmět Chemie realizuje vzdělávací obsah vzdělávacího oboru chemie podle RVP G v 1. až 3. ročníku.

Vyučovací předmět Chemie realizuje vzdělávací obsah vzdělávacího oboru chemie podle RVP G v 1. až 3. ročníku. Chemie Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Chemie vede žáky k pochopení vztahu chemie k ostatním přírodním vědám, k poznání chemických látek, k objasnění zákonitostí chemických dějů

Více

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace VY_52_INOVACE_737 8. Chemie notebook Směsi Materiál slouží k vyvození a objasnění pojmů (klíčová slova - chemická látka, směs,

Více

Vyučovací předmět Chemie realizuje vzdělávací obsah vzdělávacího oboru chemie podle RVP G v 1. až 3. ročníku.

Vyučovací předmět Chemie realizuje vzdělávací obsah vzdělávacího oboru chemie podle RVP G v 1. až 3. ročníku. Chemie Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Chemie vede žáky k pochopení vztahu chemie k ostatním přírodním vědám, k poznání chemických látek, k objasnění zákonitostí chemických dějů

Více

Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu

Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Chemie Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Chemie vede žáky k pochopení vztahu chemie k ostatním přírodním vědám, k poznání chemických látek, k objasnění zákonitostí chemických dějů

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

4. ročník - seminář Vzdělávací obor - Člověk a příroda

4. ročník - seminář Vzdělávací obor - Člověk a příroda Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium Vyučovací předmět - Chemie 4. ročník - seminář Vzdělávací obor - Člověk a příroda

Více

Chemie vyšší gymnázium

Chemie vyšší gymnázium Chemie vyšší gymnázium Obsahové vymezení Vyučovací předmět Chemie vychází z obsahu vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Chemie a Geologie a vzdělávací oblasti Člověk a zdraví. Tento

Více

Chemie - 8. ročník (RvTv)

Chemie - 8. ročník (RvTv) Chemie - 8. ročník (RvTv) Školní výstupy Učivo Vztahy charakterizuje chemii jako jednu z přírodních věd, rozlišuje a definuje jednotlivé chemické obory, rozlišuje látky a tělesa analyzuje fyzikální a chemické

Více

Brno e) Správná odpověď není uvedena. c) KHPO4. e) Správná odpověď není uvedena. c) 49 % e) Správná odpověď není uvedena.

Brno e) Správná odpověď není uvedena. c) KHPO4. e) Správná odpověď není uvedena. c) 49 % e) Správná odpověď není uvedena. Brno 2019 1. Vyberte vzoreček hydrogenfosforečnanu draselného. a) K2HP4 d) K3P4 b) K(HP4)2 c) KHP4 2. Vyjádřete hmotnostní procenta síry v kyselině thiosírové. Ar(S) = 32, Ar() = 16, Ar(H) = 1 a) 28 %

Více

Organická chemie (KATA) rychlý souhrn a opakování

Organická chemie (KATA) rychlý souhrn a opakování Organická chemie (KATA) rychlý souhrn a opakování Molekulové orbitaly hybridizace N a O Polarita vazby, induktivní efekt U kovalentní vazby mezi rozdílnými atomy, nebude elektronový pár oběma atomy sdílen

Více

TEST + ŘEŠENÍ. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2010

TEST + ŘEŠENÍ. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2010 30 otázek maximum: 60 bodů TEST + ŘEŠEÍ PÍSEMÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKUŠKY Z CEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2010 1. apište názvy anorganických sloučenin: (4 body) 4 BaCr 4 kyselina peroxodusičná

Více

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Fyzikální chemie Studijní obor: Aplikovaná chemie Zaměření: Forma vzdělávání: Celkový počet vyučovacích hodin za studium: Analytická chemie Chemická technologie Ochrana životního

Více

Sylabus pro předmět Biochemie pro jakost

Sylabus pro předmět Biochemie pro jakost Sylabus pro předmět Biochemie pro jakost Kód předmětu: BCHJ Název v jazyce výuky: Biochemie pro Jakost Název česky: Biochemie pro Jakost Název anglicky: Biochemistry Počet přidělených ECTS kreditů: 6 Forma

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné (osmileté) Obor: 7941/41, Gymnázium všeobecné (čtyřleté) Učební osnovy pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium Vzdělávací

Více

Okruhy ke SZZ pro navazující magisterský obor Organická chemie

Okruhy ke SZZ pro navazující magisterský obor Organická chemie Okruhy ke SZZ pro navazující magisterský obor Organická chemie Povinné předměty: OCH/SZZO1 Syntéza organických sloučenin OCH/SZZO2 Stereochemie a mechanismy organických reakcí OCH/SZZO3 Analýza organických

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Obor: 7941/41, Gymnázium všeobecné ( čtyřleté ) Učební osnovy pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium Vzdělávací

Více

1. Složení a struktura atomu

1. Složení a struktura atomu 1. Složení a struktura atomu Atom: vývoj názorů na stavbu hmoty, modely atomu stavba atomového jádra kvantově-mechanický model atomu stavba elektronového obalu elektronová konfigurace atomů a iontů Radioaktivita:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět -

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Vladimíra Kvasnicová pracovna: 411, tel. 267 102 411, vladimira.kvasnicova@lf3.cuni.cz informace, studijní materiály: http://vyuka.lf3.cuni.cz Sylabus

Více

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 12.02.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Obecná

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Obecná chemie 1. ročník a kvinta 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný projektor, transparenty,

Více

Centrální dogma molekulární biologie

Centrální dogma molekulární biologie řípravný kurz LF MU 2011/12 Centrální dogma molekulární biologie Nukleové kyseliny 1865 zákony dědičnosti (Johann Gregor Mendel) 1869 objev nukleových kyselin (Miescher) 1944 genetická informace v nukleových

Více

Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova

Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.10.1036 Klíčová aktivita: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Digitální učební materiály Autor:

Více

Inovovaný školní vzdělávací program chemie

Inovovaný školní vzdělávací program chemie Inovovaný školní vzdělávací program chemie Příloha ŠVP Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži 79 41 K/41 s číslem jednacím 1/2009 ŠVP a názvem Tradice a prosperita. ŠVP je platné pro Arcibiskupské gymnázium

Více

5. CHEMICKÉ REAKCE. KLASIFIKACE CHEMICKÝCH REAKCÍ a) Podle vnějších změn Reakce skládání = SYNTÉZY z jednodušších -> složitější 2H 2 + O 2 -> 2H 2 O

5. CHEMICKÉ REAKCE. KLASIFIKACE CHEMICKÝCH REAKCÍ a) Podle vnějších změn Reakce skládání = SYNTÉZY z jednodušších -> složitější 2H 2 + O 2 -> 2H 2 O Na www.studijni-svet.cz zaslal(a): Kikusska94 5. CHEMICKÉ REAKCE Je děj při kterém v molekulách reagujících látek dochází k zániku některých vazeb a ke vzniku vazeb nových. Produkty rekce mají jiné chemické

Více

Učební osnovy. 1.1 Volitelné vzdělávací aktivity. Cvičení z chemie. Garant předmětu. Charakteristika předmětu Charakteristika vyučovacího předmětu

Učební osnovy. 1.1 Volitelné vzdělávací aktivity. Cvičení z chemie. Garant předmětu. Charakteristika předmětu Charakteristika vyučovacího předmětu Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

5.10. CHEMIE. 3. ročník / septima. 2. ročník / sexta

5.10. CHEMIE. 3. ročník / septima. 2. ročník / sexta 5.10. CHEMIE 5.10.1 Charakteristika předmětu A. Obsahové vymezení Vyučovací p edmět chemie vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a p íroda (stanovené RVPGV), vzdělávacího oboru Chemie a dále z tematického

Více

Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty

Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty Úvod Karboxylové kyseliny jsou nejdůležitější organické kyseliny. Jejich funkční skupina je karboxylová skupina a tento název je složen ze slov karbonyl a

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Repetitorium anorganické a organické chemie Ch51 volitelný předmět pro 4. ročník

Repetitorium anorganické a organické chemie Ch51 volitelný předmět pro 4. ročník Repetitorium anorganické a organické chemie Ch51 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku)

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) B I O L O G I E 1. Definice a obory biologie. Obecné vlastnosti organismů. Základní klasifikace organismů.

Více

Chemie. žák: F látka, těleso; hustota, teplota tání a varu a faktory, které je ovlivňují. Pozorování, pokus, bezpečnost práce

Chemie. žák: F látka, těleso; hustota, teplota tání a varu a faktory, které je ovlivňují. Pozorování, pokus, bezpečnost práce sekunda Pozorování, pokus, bezpečnost práce Směsi Částicové složení látek a chemické prvky určí společné a rozdílné vlastnosti látek předmět a historie chemie rozpozná skupenské přeměny látek vlastnosti

Více

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Chemie I. Gymnázium Dr.

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Chemie I. Gymnázium Dr. školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Karbonylové sloučeniny

Karbonylové sloučeniny Aldehydy a ketony Karbonylové sloučeniny ' edoxní reakce Nukleofilní adice Aldolová kondenzace aldehyd formaldehyd = keton Aldehydy a ketony edoxní reakce aldehydů/ketonů E + Aldehydy oxidace mírnými oxidačními

Více

Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO

Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO Chemické složení buňky Cíl přednášky: seznámit posluchače se složením buňky po chemické stránce Klíčová slova: biogenní prvky, chemické vazby a interakce, uhlíkaté sloučeniny,

Více

Ukázky z pracovních listů z biochemie pro SŠ A ÚVOD

Ukázky z pracovních listů z biochemie pro SŠ A ÚVOD Ukázky z pracovních listů z biochemie pro SŠ A ÚVD 1) Doplň chybějící údaje. Jak se značí makroergní vazba? Kolik je v ATP makroergních vazeb? Co je to ADP Kolik je v ADP makroergních vazeb 1) Pojmenuj

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.7 Učební osnovy: Chemie

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.7 Učební osnovy: Chemie Podle těchto učebních osnov se vyučuje ve třídách 1.N a 2.N šestiletého gymnázia od školního roku 2016/2017. Zpracování osnovy předmětu Chemie koordinovala Mgr. Marie Jelínková Časová dotace Nižší gymnázium:

Více

Chemie. žák: F látka, těleso; hustota, teplota tání a varu a faktory, které je ovlivňují. Pozorování, pokus, bezpečnost práce

Chemie. žák: F látka, těleso; hustota, teplota tání a varu a faktory, které je ovlivňují. Pozorování, pokus, bezpečnost práce sekunda Pozorování, pokus, bezpečnost práce Směsi Částicové složení látek a chemické prvky určí společné a rozdílné vlastnosti látek předmět a historie chemie rozpozná skupenské přeměny látek vlastnosti

Více

Chemie NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY BŘEZNA 2017

Chemie NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY BŘEZNA 2017 NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY Chemie T BŘEZNA 2017 D : 4. BŘEZNA 2017 : 212 : 30 M. M. : 29,0 : 26,7 M. : 8,8 % S : -9,7 M. : -4,3 : 14,7 Zopakujte si základní informace ke zkoušce: n Test obsahuje 30 úloh.

Více

Energie v chemických reakcích

Energie v chemických reakcích Energie v chemických reakcích Energetická bilance reakce CH 4 + Cl 2 = CH 3 Cl + HCl rozštěpení vazeb vznik nových vazeb V chemických reakcích dochází ke změně vazeb mezi atomy. Vazebná energie uvolnění

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.7 Učební osnovy: Chemie

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.7 Učební osnovy: Chemie Zpracování osnovy předmětu Chemie koordinovala Mgr. Marie Jelínková Časová dotace Nižší gymnázium: 1.N 2 hodiny 2.N 2 hodiny Celková dotace: nižšího gymnázia jsou 4 hodiny. Vyšší gymnázium: 3.N 2 hodiny

Více

5.5 Vzdělávací oblast - Člověk a příroda 5.5.2 Chemie

5.5 Vzdělávací oblast - Člověk a příroda 5.5.2 Chemie 5.5 Vzdělávací oblast - Člověk a příroda 5.5.2 Chemie Ročník 4. Hodinová dotace Chemie 2 2 0 0 Vyučovací předmět chemie vychází ze vzdělávacího obsahu oboru Chemie RVP G a je koncipován jako samostatný

Více

3. ročník Vzdělávací obor - Člověk a příroda

3. ročník Vzdělávací obor - Člověk a příroda Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium Vyučovací předmět - Chemie 3. ročník Vzdělávací obor - Člověk a příroda Očekávané

Více

Chemie - 8. ročník (RvMP)

Chemie - 8. ročník (RvMP) Chemie - 8. ročník (RvMP) Školní výstupy Učivo Vztahy charakterizuje chemii jako jednu z přírodních věd, rozlišuje a definuje jednotlivé chemické obory, rozlišuje látky a tělesa analyzuje fyzikální a chemické

Více

NaLékařskou.cz Přijímačky nanečisto

NaLékařskou.cz Přijímačky nanečisto alékařskou.cz Chemie 2016 1) Vyberte vzorec dichromanu sodného: a) a(cr 2 7) 2 b) a 2Cr 2 7 c) a(cr 2 9) 2 d) a 2Cr 2 9 2) Vypočítejte hmotnostní zlomek dusíku v indolu. a) 0,109 b) 0,112 c) 0,237 d) 0,120

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Pojmy Metody a formy Poznámky

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Pojmy Metody a formy Poznámky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Organická chemie, biochemie 3. ročník a septima 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 6 ČLOVĚK A PŘÍRODA UČEBNÍ OSNOVY 6. 2 Chemie Časová dotace 8. ročník 2 hodiny 9. ročník 2 hodiny Celková dotace na 2. stupni je 4 hodiny. Charakteristika: Vyučovací předmět chemie vede k poznávání chemických

Více

Klasifikace chem. reakcí

Klasifikace chem. reakcí Chemické reakce Chemické reakce Chemická reakce spočívá ve vzájemné interakci základních stavebních částic výchozích látek (atomů, molekul, iontů), vedoucí ke spojování, oddělování či přeskupování atomových

Více

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru:

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru: Biotechnologie interakce, polarita molekul. Hydrofilní, hydrofobní a amfifilní molekuly. Stavba a struktura prokaryotní a eukaryotní buňky. Viry a reprodukce virů. Biologické membrány. Mikrobiologie -

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Schválilo Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy dne 25. 7. 2002, č. j. 23 852/2002-23 s platností od 1. září 2002 počínaje prvním ročníkem Učební osnova

Více

CHEMIE - Úvod do organické chemie

CHEMIE - Úvod do organické chemie Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace SŠHS Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Obecná chemie, organická chemie, biochemie, chemické výpočty Kvarta 2 hodiny týdně + 1x za 14 dní 1 hod laboratorní práce Školní tabule, interaktivní

Více

PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2011

PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2011 Kód uchazeče:... Datum:... PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2011 30 otázek maximum: 60 bodů čas: 60 minut 1. Napište názvy anorganických sloučenin: (4

Více

Školní rok 2006/2007 TÉMATICKÉ PLÁNY CHEMIE

Školní rok 2006/2007 TÉMATICKÉ PLÁNY CHEMIE TÉMATICKÉ PLÁNY CHEMIE Tématický plán chemie pro sextu (2, 5 + 0, 5 hodin) 8-letého, 3. ročník (3 + 1) 4-letého a 5. ročník (3 + 1 hodin) 6-letého gymnázia 1. Opakování uhlovodíků září 2. Halogenderiváty

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Metabolismus lipidů - odbourávání. VY_32_INOVACE_Ch0212

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Metabolismus lipidů - odbourávání. VY_32_INOVACE_Ch0212 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu P VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí svobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Chemická reaktivita NK.

Chemická reaktivita NK. Chemické vlastnosti, struktura a interakce nukleových kyselin Bi7015 Chemická reaktivita NK. Hydrolýza NK, redukce, oxidace, nukleofily, elektrofily, alkylační činidla. Mutageny, karcinogeny, protinádorově

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Vyučovací předmět - Chemie Vzdělávací obor - Člověk a příroda Očekávané a školní výstupy - popíše a vysvětlí důkaz přítomnosti halogenů v organických sloučeninách jako halogenidů

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Obecná chemie, anorganická chemie 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ PRINCIP Rozštěpené sacharidy vstřebávání střevní sliznicí do krevního oběhu dopraveny vrátnicovou žílou do jater. V játrech enzymaticky hexózy štěpeny na GLUKÓZU vyplavována do krve

Více

SEZNAM OTÁZEK Z LÉKAŘSKÉ CHEMIE A BIOCHEMIE KE ZKOUŠCE V AKADEMICKÉM ROCE 2009/2010. I. Základy fyzikální, bioanorganické a bioorganické chemie

SEZNAM OTÁZEK Z LÉKAŘSKÉ CHEMIE A BIOCHEMIE KE ZKOUŠCE V AKADEMICKÉM ROCE 2009/2010. I. Základy fyzikální, bioanorganické a bioorganické chemie SEZNAM OTÁZEK Z LÉKAŘSKÉ CHEMIE A BIOCHEMIE KE ZKOUŠCE V AKADEMICKÉM ROCE 2009/2010. I. Základy fyzikální, bioanorganické a bioorganické chemie 1. Voda a její fyzikální a chemické vlastnosti, význam v

Více

Nukleové kyseliny. Nukleové kyseliny. Genetická informace. Gen a genom. Složení nukleových kyselin. Centrální dogma molekulární biologie

Nukleové kyseliny. Nukleové kyseliny. Genetická informace. Gen a genom. Složení nukleových kyselin. Centrální dogma molekulární biologie Centrální dogma molekulární biologie ukleové kyseliny 1865 zákony dědičnosti (Johann Gregor Transkripce D R Translace rotein Mendel) Replikace 1869 objev nukleových kyselin (Miescher) 1944 nukleové kyseliny

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SAHARIDŮ A. Odbourávání sacharidů - nejdůležitější zdroj energie pro heterotrofy - oxidací sacharidů až na. získávají aerobní organismy energii ve formě. - úplná oxidace glukosy: složitý proces

Více

PRŮMYSLOVÉ TECHNOLOGIE I - SOUBOR OTÁZEK KE ZKOUŠCE

PRŮMYSLOVÉ TECHNOLOGIE I - SOUBOR OTÁZEK KE ZKOUŠCE PRŮMYSLOVÉ TECHNOLOGIE I - SOUBOR OTÁZEK KE ZKOUŠCE 1. PRVKY 5. SKUPINY (N,P,As,Sb,Bi) obecné zákonitosti ve skupině DUSÍK Výskyt, chemické vlastnosti molekulární dusík Amoniak vlastnosti, příprava, hydrolýza,

Více

Molekulární základy dědičnosti. Ústřední dogma molekulární biologie Struktura DNA a RNA

Molekulární základy dědičnosti. Ústřední dogma molekulární biologie Struktura DNA a RNA Molekulární základy dědičnosti Ústřední dogma molekulární biologie Struktura DNA a RNA Ústřední dogma molekulární genetiky - vztah mezi nukleovými kyselinami a proteiny proteosyntéza replikace DNA RNA

Více

Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková

Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Chemie - 3. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP.

Chemie - 3. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP. očekávané výstupy RVP témata / učivo Chemie - 3. ročník Žák: očekávané výstupy ŠVP přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata 1.1., 1.2., 1.3., 1.4., 2.1. 1. Látky přírodní nebo syntetické

Více

Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech

Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech Citrátový cyklus Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech 1. stupeň: OXIDACE cukrů, tuků a některých aminokyselin tvorba Acetyl-CoA a akumulace elektronů v NADH a FADH 2 2.

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Obecná chemie, organická chemie, biochemie, chemické výpočty Kvarta 2 hodiny týdně + 1x za 14 dní 1 hod laboratorní práce Školní tabule, interaktivní

Více

Organická chemie - úvod

Organická chemie - úvod rganická chemie - úvod Trocha historie Původní dělení hmoty: Neživá anorganická Živá organická Rozdělení chemie na organickou a anorganickou objevy a isolace látek z přírodních materiálů.w.scheele(1742-1786):

Více

První testový úkol aminokyseliny a jejich vlastnosti

První testový úkol aminokyseliny a jejich vlastnosti První testový úkol aminokyseliny a jejich vlastnosti Vysvětlete co znamená pojem α-aminokyselina Jaký je rozdíl mezi D a L řadou aminokyselin Kolik je základních stavebních aminokyselin a z čeho jsou odvozeny

Více

Biochemie Ch52 volitelný předmět pro 4. ročník

Biochemie Ch52 volitelný předmět pro 4. ročník Biochemie Ch52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Chemie. Mezipředmětové přesahy a

Více