Antisemitismus. Politický. Náboţenský (antijudaismus) Rasový Ekonomický. V praxi se motivy prolínají

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Antisemitismus. Politický. Náboţenský (antijudaismus) Rasový Ekonomický. V praxi se motivy prolínají"

Transkript

1 Antisemitismus

2 Antisemitismus Zvláštní, specifická, nejstarší forma rasismu Antisemitismus je nepřátelství nebo předpojatost vůči Ţidům jako představitelům ţidovského náboţenství, etnické skupině nebo rase Trvalá skrytá struktura nepřátelských názorů vůči Ţidům jako skupině, projevující se jako osobní postoj, v kultuře jako mýty, ideologie, sociální nebo právní diskriminace, politické aktivity a kolektivní či státní násilí proti Ţidům, jehoţ výsledkem nebo záměrem je zachování odstupu, vyhnání, nebo zničení Ţidů jako takových. Pojem antisemitismus odkazuje ke všem semitským národům. Ale je pouţíván většinově pro označení nepřátelství vůči Ţidům

3 Antisemitismus Náboţenský (antijudaismus) Rasový Ekonomický Politický V praxi se motivy prolínají

4 Počátky starověk Specifika a historie izraelského národa Víra v jednoho Boha Představa vyvoleného národa Hledání ţivotního prostoru zaslíbené země

5 Judaismus Náboţenství jako ideologie "Vypravili se do boje proti Midjánu, jak přikázal Hospodin Mojţíšovi, a pobili všechny muţe Všechna jejich města, ve kterých sídlili i všechna jejich hradiště vypálili Nyní zabijte z dětí všechna muţského pohlaví i kaţdou ţenu, která poznala muţe a obcovala s ním." (Nu 31, 7-17) "Tak praví Hospodin zástupů Nyní jdi a pobij Amaleka, jako klaté zničte vše, co mu patří. Nebudeš ho šetřit, ale usmrtíš muţe i ţenu, pachole i kojence, býka i ovci, velblouda i osla." (1S 15, 2-3)

6 Křesťanství Odmítání Jeţíše Krista podíl na jeho smrti Vím, ţe jste potomci Abrahamovi; ale chcete mě zabít, neboť pro mé slovo není u vás místa. Já mluvím o tom, co jsem viděl u Otce; a vy děláte, co jste slyšeli od vašeho otce. Odpověděli mu: Náš otec je Abraham. Jeţíš jim řekl: Kdybyste byli děti Abrahamovy, jednali byste jako on. Váš otec je ďábel a vy chcete dělat, co on ţádá. On byl vrah od počátku a nestál v pravdě,.. (Jan 8,37-47)..Krev jeho na nás a na naše děti.. (Mt 27,25)

7 Počátek 1.tisíciletí Palestina pod nadvládou Římské říše Římsko ţidovské války r.70 Zboření Chrámu a rozptýlená Ţidů (diaspora) 313 císař Konstantin počátek oficiálních opatření proti Ţidům nicejský koncil císař Konstantin: zdá se hanebným, ţe bychom měli dodrţovat zvyky ţidů, kteří mají ruce bezboţně poskvrněné nesmírným hříchem a jsou tudíţ zaslouţeně postiţeni slepotou duše. ( ) Potom nám dovolte nemít nic společného s ohavnou ţidovskou lůzou, neboť jsme přijali jiné způsoby od našeho spasitele Pronásledování Ţidů pokračovalo i za vlády dalších římských císařů Judaismus a ţidé byli odsuzováni i teologicky ve spisech církevních otců (Jan Zlatoústý. Tertulián, Origenes, Augustin)

8 Středověk Obviňování ze smrti Jeţíše Krista Obviňování z černé magie V roce 1239 papeţ Řehoř IX. nařídil vhodit Talmud do ohně

9 Ţidé původci moru černé smrti Ve 14.století Evropu ničily epidemie plicního moru, vyhladili téměř polovinu populace. Kolovaly pověsti, ţe nemoc zavinili ţidé úmyslně tím, ţe otrávili studny. Stovky ţidovských obcí byly vypáleny Rituální vraţdy Ţidé byli obviňováni z pořádání rituálních obřadů, přii kterých docházelo k mučení křesťanů(zejména dětí) a k pití jejich krve Znesvěcování hostií Německý dřevoryt z 15.st., na kterém je zobrazeno znesvěcování hostií. Na první desce jsou hostie kradeny, na druhé krvácejí zatímco je Ţid probodává, na třetí jsou Ţidé zatýkáni a vězněni, na čtvrté zaţiva upalováni.

10 Kříţové výpravy Cesty za osvobozením Boţího hrobu byly doprovázeny houfy městské i venkovské chudiny, které cestou napadaly ţidovské komunity v Německu, Francii a Anglii a mnoho Ţidů pobily. Chudinská armáda vyvraţdila celé obce. Byly povraţděny desetitisíce Ţidů Označování IV.lateránský koncil v roce 1215 rozhodl o povinném nošení vnějšího značení (ţlutá hvězda, klobouk ) Soustřeďování do ghett Omezování vlastnictví pozemků a zákaz výkonu některých profesí Vyhánění ze země

11 Čistota krve V 15.a 16. se ve Španělsku rozšířila idea čistoty krve Reformace a Ţidé Martin Luther nabídnul Ţidům novou náboţenskou pravdu v očekávání, ţe ji Ţidé přijmou. Kdyţ se tak nestalo, proměnila se původní vstřícnost v palčivou nenávist. Luther vyjádřil svou zášť v snad nejostřejším křesťanském protiţidovském traktátu všech dob O Ţidech a jejich lţích, (1543). Luther navrhoval pálit synagogy, ničit ţidovské domy. Ţidé, kteří odmítnou křest, měli být dáni do stájí. Luther dále doporučoval, aby byly Ţidům odebrány jejich knihy a aby rabíni pod trestem smrti nesměli učit. Ţidům měl být rovněţ zakázán volný pohyb v říši.

12 Privilegovaní Ţidé Na řadě evropských dvorů měli přesto jednotliví Ţidé častso privilegované postavení vzhledem ke svému bohatství a intelektuálním schopnostem Antisemitismus v muslimském světě Korán obviňuje ţidy z pokřivení bible. Muslimové hovoří o ţidech a křesťanech jako o lidu knihy a islámské právo vyţaduje, aby se s nimi na území pod muslimskou vládou zacházeno jako s trpěnými a neplnoprávnými chráněnci. V roce 1033 povraţděno 6000 Ţidů v marockém Fezu V roce 1146 povraţděno přes Ţidů ve Fezu a Marakéši. V roce 1066 povraţděny tisíce Ţidů ve španělské Granadě. V roce 1107 vládce v Maroku nařídil všem křesťanům a Ţidům konvertovat k islámu nebo opustit zemi Ve 13.století museli Ţidé opustit Tunisko, a jejich majetek byl zabaven.

13 Ţidé v Evropě v 18. a 19. století Průmyslová revoluce a osvícenství přinesly ve vztahu k Ţidům 2 protichůdné tendence: Rozvoj průmyslu obchodu a formulace lidských práv vedlo k oslabení primitivního antisemitismu a umoţnilo řadě Ţidů dosáhnou významného postavení. Vznik novodobých států na národním principu přinesl vznik nacionalismu, který obnovil nepřátelské postoje vůči Ţidům. Antisemitismus byl podporován i nárůstem sociálních a politických problémů. Roli sehrál i rozvoj přírodních věd (biologický rasismus)

14 Isac Newton Kryštof Kolumbus Wolfgang Amadeus Mozart Baruch Spinoza Felix Mendelson-Bartholdy Johan Strauss George Gershwin Franz Kafka Albert Einstein Karel Marx Siegmund Freud Významní Ţidé

15 Nacionalismus a antisemitismus Johann Gottfried von Herder ( ) německý spisovatel, filosof a protestantský kazatel Novodobé pojetí národa Duch národa.národ je skupina lidí spojených společným jazykem, z něhoţ vyrůstá i jejich společná, ale ode všech jiných odlišná kultura Herderovo dílo nebylo antisemitské, ale vyvolalo řadu protiţidovských postojů na př Richard Wagner ( ) Ţidovství v hudbě (1850)

16 České národní obrození "... (myšlenku), ţe se Ţidé w Čechách bydlících k národu našemu počítají, za Čechy jí... nemůţeme... jinak nazwati neţ (jako) neprawau a welice mylnau. Neboť při Israelitech se nesmí jenom ohled bráti na wíru a náboţenstwí... nýbrţ hlawně také na půwod a národnost. A jak tu mohau Israelité k českému národu náleţeti, kdyţ jsau půwodu semitického? To můţeme dříwe Němce, Francauze, Španěle, Angličany atd. k národu swému počítati neţ Ţidy, neboť wšichni tito národowé mají s námi wětší příbuznost neţ Ţidé. Nesmí se tedy říci, ţe Ţidé w Čechách neb na Morawě bydlící jsau Čechowé náboţenstwí mosaického, nýbrţ powaţowati je musíme za národ zwláštní semitický, který jen nahodile u nás bydlí, a někdy naší řečí rozumí neb ji umí. (Karel Havlíček Borovský) "Co se mé osobností dotýče, k nenávisti k ţidům nemohu se právě tak přiznat, jako se musím přiznat k politickému a národnímu, ale muţnému nepřátelství k nim. A punto dovedu udat, kdy nepřátelství to počalo, bylo to, kdyţ jsem úplně poznal nesmiřitelně jizlivý, hluboký jich a činný antagonismus proti naší národnosti české a veškerým našim snahám národním a politickým.. (Jan Neruda)

17 Dreyfusova aféra Roku 1894 byl Alfréd Dreyfus, ţidovský důstojník franc. generálního štábu, odsouzen k doţivotnímu vězení za údajné prozrazení vojenského tajemství Německu. Inscenovaný proces a nespravedlivý rozsudek vzbudil rozruch ve Francii i v celé Evropě. Ozývaly se protesty zejména ze strany intelektuálů. Francouzská veřejnost byla rozdělena. Obnovené soudní líčení v roce 1899 zmírnilo Dreyfusův trest na 10 let vězení V roce1906 byl A. Dreyfus zproštěn všech obvinění. V průběhu Dreyfusovy aféry vypukly protiţidovské vášně v dosud nevídaném rozsahu. Případ ukázal hloubku politického antisemitismu na přelomu století - nejen ve Francii.

18 Hilsneriada (česká obdoba Dreyfusovy aféry) Leopold Hilsner Aneţka Hrůzová Symbolický hrob Aneţky v Polné Ţidovský mladík Leopold Hilsner, řeznický tovaryš z Polné, byl v roce 1899 obviněn z rituální vraţdy křesťanské dívky Aneţky Hrůzové. Přes nedostatek důkazů, řadu rozporů a nejasností byl odsouzen k trestu smrti. V roce 1901 mu byl trest zmírněn na doţivotí, v roce 1918 byl omilostněn.

19

20

21 Pogromy Pogrom rusky bouře V letech vyvraţdili kozáci Bohdana Chmelnického na ţidovských obyvatel v Polsku, Litvě a Bělorusku. O více neţ 200 let později kdyţ byl v roce 1881 zavraţděn car Alexandr II., zdvihla se s vědomím a podporou úřadů do té doby nevídaná vlna pogromů především na jiţní a východní Ukrajině. Do roku 1884 emigrovalo více neţ 2 milionů Ţidů do USA.

22 Nové pogromy byly rozpoutány v letech v souvislosti s revolučními protimonarchistickými pokusy v Rusku. Ještě větší tragédií pro ţidovské obyvatelstvo Ruska a Ukrajiny byla občanská válka v letech Podle dostupných údajů tehdy došlo k 887 větším a 349 menším pogromům ţidovských komunitách Ruska a Ukrajiny. Zahynulo při nich na 60 tisíc Ţidů Oděsa 1905 Proskurov 1919

23 Pogromy pokračovaly i v průběhu a po skončení 2.sv.války Vesnice Jedwabne ve vých. Polsku se stala v roce 1939 součástí SSSR. V roce 1941 ji obsadili Němci. Místní obyvatelé vyvraţdili několik set svých ţidovských sousedů za spolupráci s bolševiky. K pogromům v Polsku docházelo i po skončení války. Jejich oběti se stalo asi 1500 Ţidů, kteří se vrátili z koncentračních táborů. Nejznámější masakr se odehrál v srpnu 1946 v Kielcích, ale byly i jiné.

24 Protiţidovské konspirační teorie Jak se rozšiřoval pohled na Ţidy, jako na zlovolnou rasu, objevily se i antisemitské konspirační teorie, které Ţidy jako skupinu obviňovaly z ovlivňování běhu světa, nebo i z toho, ţe světu skrytě vládnou. Základem těchto myšlenek se stal neslavně známý literární podvrh uveřejněný tajnou policií carského Ruska na počátku 20.století Protokoly sionských mudrců 24 kapitol (Protokolů) jak ovládnout svět

25 Ukázky: Dav je barbarský a své barbarství projevuje při kaţdé příleţitosti. Gojímové jsou hloupí, otupení alkoholickými nápoji; jejich mládeţ zhlouplá Naším heslem je - Síla a pokrytectví Náš stát, pochodující po cestě mírového dobytí světovlády, má právo nahradit hrůzy války méně nápadnými a uspokojivějšími rozsudky smrti, nutnými k udrţování strachu, který nám zajistí slepou poslušnost Podporujeme komunismus Masy budou vedeny lţí Naši vládu obklopíme celým světem ekonomů. To je také důvod, proč ekonomické vědy tvoří hlavní vyučovací předmět Ţidů. Kolem nás bude celá plejáda bankéřů, průmyslníků a - coţ je hlavní věc - milionářů, protoţe o všem budou v podstatě rozhodovat čísla. Vytvoříme ţidovský superstát

26 Karel Poláček: Okresní město. V tom maj prsty ţidi mínil bledý kastelán.pan Pecián se zjeţil. Opět začal syčet a umělý chrup se mu viklal. Mluvil o protokolech Siónských mudrců, o tajném shromáţdění Ţidovstva, jehoţ; jméno je Sanhedrin. Měl mnoho knih, které odhalovaly plány mezinárodního ţidovského spiknutí. Tváře se mu nadýmaly a opět splaskovaly. Citoval slova rabína Raši: Nejlepšího z křesťanů máme zardousiti, můţeme-li. Talmud praví: Všechny národy země a co je na ní, patří Izraeli. Kdo se postaví proti ţidovské světovládě, má být zahlazen. Lékárník přikývl a dodal, ţe hlavním programem ţidovské světovlády je prznit křesťanské dívky. I pro toto tvrzení nalezl Pecián doklady v talmudu,.. Ať nám řekne pan Wachtl," skuhral, kolik dali Masarykovi za to, aby hájil ţida Hilsnera, který zavraţdil křesťanské děvče? Tenkrát se sbíralo po ţidovských domech, já to vím dobře..."

27 Sionismus Myšlenkový směr, který vznikl v druhé polovině 19.st. mezi evropskými Ţidy. Hlavním cílem jeho představitelů bylo a je přesídlení Ţidů do Palestiny ( Erec Jisra'el) a vybudování a udrţení ţidovského státu. V roce 1860 vznikla v Paříţi organizace Alliance Isráelite Universelle (Všeobecné Ţidovské spojenectví). V roce 1897 se sešel v Basileji 1. sionistický kongres a byla zaloţena Světová sionistická organizace V jejím čele stál ţidovský spisovatel Theodor Herzl Sionismus má řadu proudů od umírněného aţ po radikální zastávající rasistické a militantní postoje zejména vůči arabům a arabským zemím.

28 Theodor Herzl ( ) Ţidovský stát Jsme národ, jeden národ. Všude jsme měli upřímnou snahu začlenit se do národních komunit, které nás obklopovaly, a udrţet si pouze víru otců. To nám však není dovoleno. Marně usilujeme úspěchy v umění a vědě dosáhnout větší slávu pro naše vlasti a přispět k jejich bohatství účastí na obchodu. Je námi opovrhováno jako nějakými vetřelci. Kdyby nás jen nechali na pokoji... nezdá se mi však, ţe to mají v úmyslu.... Svět potřebuje ţidovský stát, a proto vznikne.. Theodor Herzl, Der Judenstaat

29 Antisemitismus v Německu Opoţděné vytváření sjednoceného Německa Romantický nacionalismus navazující na Herdera, germánská rasa, čistota krve Přesvědčení Němců o neschopnosti Ţidů asimilovat se Nevidím jinou moţnost, jak by ţidé mohli získat občanská práva, neţ ţe by se jim usekla hlava a nasadila jiná, která nebude obsahovat jedinou ţidovskou myšlenku.. (Johan Gotlieb Fichte 1793 ) "Způsob, jak uskuteční Německo zvětšení svého území,... je praktickým problémem. Tento problém je spjat s osobitými charakteristickými rysy germánské rasy. Půjde-li o ideál rasové jednoty, můţe rozdělení germánské rasy do různých národností a různých států tvořit potíţe.... Nejmocnější stát Německo musí ustavit hegemonii a menší státy musí obětovat onu část své autonomie, která bude potřebná pro vytvoření trvalého sjednocení pro nové císařství. (Pangermánský program 1905):

30 V 19.století rozvoj biologického rasismu (odlišnost, ve vzhledu i schopnostech) rasový darwinismus (národy a rasy se mohou zdokonalovat jen v krutém soutěţení) 1.světová válka znamenala pro Německo a myšlenku germánské rasy pohromu. Bylo třeba hledat viníky. Program NSDAP (Mnichov 1920): zrušení Verssailleské smlouvy, návrat "ztracených území", právo na ţivotní prostor, vyloučení Ţidů z národního společenství sociální a ekonomické změny

31 Adolf Hitler Mein Kampf 4 principy: antisemitismus, vůdcovský princip v řízení strany a státu velkoněmecký nacionalismus antimarxismus

32 Ukázky: "... Největším protikladem árijce je Ţid.... Ţid nikdy nebyl nomádem, nýbrţ vţdycky jen parazitem na těle jiných národů..., příţivníkem, který se jako škodlivý bacil stále více rozšiřuje najde-li ţivnou půdu..." (str ) "... V boji proti ţidovskému světovému nebezpečí musí národně socialistické hnutí splnit svůj největší úkol: musí národu otevřít oči..." (str. 184).. Ţidovské učení marxismu odmítá aristokratický princip přírody a staví na místo privilegia zdatnosti a síly mrtvou váhu početné masy... popírá význam národa a rasy a zbavuje tím lidstvo předpokladů jeho bytí a jeho kultury.... Jestliţe Ţid s pomocí svého marxistického vyznání víry zvítězí nad národy tohoto světa, pak bude naše planeta znovu jako kdysi před miliony let putovat vesmírem bez lidí." (str )

33 Norimberské zákony (1935) I. Zákon o říšském občanství 1. Říšským občanem jest pouze státní příslušník německé nebo příbuzné krve, který dokazuje svým chováním, že je ochoten a schopen věrně sloužit německému národu a říši. 3. Říšský občan je jediným nositelem v zákonech stanovených plných politických práv. II. Zákon o ochraně německé krve a německé cti. 1. Sňatky mezi židy a státními příslušníky jsou zakázány. Manželství uzavřená proti tomuto zákonu jsou neplatná, i když byla k obcházení zákona uzavřena v cizině. 2 Mimomanželský styk mezi židy a státní německé příslušníky německé nebo druhově příbuzné krve je zakázán.

34 Norimberské zákony v Německu vstoupily v platnost v roce Zakazovaly manţelství mezi Ţidy a osobami neţidovského původu, všechny osoby ţidovského původu zbavily plnohodnotného občanství a vyčlenily je do zvláštní skupiny tzv. státních příslušníků (Staatsangehörige). Ţidé pozbyli základní občanská práva k nimţ patří i právo volební. V roce 1936 byl Ţidům zakázán výkon všech odborných zaměstnání, coţ jim účinně zabránilo uplatňovat jakýkoliv vliv na vzdělávání, politiku i průmysl. Od roku 1938 ţidovské děti nesměly navštěvovat běţné školy, ale pouze školy ţidovské. Podobné zákony existovaly i v Maďarsku, Rakousku, Rumunsku, na Slovensku a na území Protektorátu Čechy a Morava

35 Lidé se čtyřmi německými prarodiči (bílé krouţky) byly německé krve, za Ţidy byli povaţováni ti, kteří měli tři nebo čtyři ţidovské prarodiče (černé krouţky v horní řadě vpravo). Jeden, nebo dva ţidovští prarodiče znamenali smíšenou krev.

36 Křišťálová noc Hromadná akce proti Ţidům v Německu ničení a vypalování synagog, ţidovských škol, hřbitovů, obchodů a dalších objektů Napadání a zatýkání Ţidů.

37 Konečné řešení ţidovské otázky Holocaust Šoa Emigrace Ţidů z německého území Soustřeďování Ţidů do ghett Deportace do koncentračních táborů počátek 1938 Vyvraţďování Ţidů na okupovaných územích (Polsko, Rusko) leden 1942 Konference o konečném řešení ţidovské otázky, Berlín-Wansee Hromadné deportace Ţidů do vyhlazovacích táborů

38 Likvidace odpůrců koncentrační tábory Tábor typ založen počet zavražděných Dachau pracovní Sachsenhausen pracovní Buchenwald pracovní Rawensbruck ženský Mauthausen pracovní Osvětim vyhlazovací Treblinka vyhlazovací Bergen-Belsen vyhl Sobibor vyhlazovací Majdanek vyhlazovací

39 Holocaust koncentrační tábory

40 Adolf Eichmann Jeden z hlavních organizátorů holocaustu. V roce 1941 nařídil v koncentračních táborech vraţdit v plynových komorách. Do jara 1944 bylo zavraţděno 6 milionů Ţidů z celé Evropy. Po válce uprchl do Argentiny. Byl vypátrán izraelskou rozvědkou, dopraven do Izraele a odsouzen k trestu smrti oběšením. 1. června 1962 byl Adolf Eichmann popraven.

41 Eliezer Wiesel (1928) ţidovský spisovatel, filozof Přeţil pobyt v táboře Buchenwald. "Kdo to nezaţil, nikdy to nepochopí. A kdo to zaţil, nikdy neodhalí podstatu. Nepronikne skutečně aţ do samé hloubi." (Elie Wiesel)

42 Popírání holocaustu Osvětimská leţ Ačkoliv v drtivé většině případů není zpochybňována perzekuce Ţidů, samotný holocaust, jeho rozsah a průběh je čím dále tím více zpochybňován. Pro tento fenomén se vţilo označení popírání holocaustu. V mnoha státech světa je toto hlásání teorie tzv. Osvětimské lţi trestným činem Zpochybňování holocaustu je součástí širšího směru, tzv historického revizionismu a nového antisemitismu.

43 Popírači holocaustu: David Irving (1938) britský publicista David Duke (*1950) bývalý šéf Ku-Klux-Klanu Prof. Arthur Butz (*1933) americký univerzitní profesor, autor knihy The Hoax of the 20th Century (Podvod 20. století Thies Christophersen ( ) německý revizionista, autor knihy Die Auschwitz-Lüge (Osvětimská leţ, 1973). Richard Williamson (1940) kat.biskup François Duprat ( ) francouzský pedagog, autor knihy Tajemství plynové komory Gerd Honsik (*1941) - rakouský spisovatel autor pronacistických publikací a knihy Osvobozující rozsudek pro Hitlera?)[

44 Ţidé a komunismus Ţidé, zejména intelektuálové byli tradičně spíše levicově orientováni Sociální prvky judaismu, problémy Ţidů ve světě, touha po spravedlnosti Ţidé v SSSR V Sovětském svazu ţilo poměrně velké mnoţství Ţidů, kteří sympatizovali s bolševickou mocí. Slibovali si konec pronásledování z období carského Ruska. Angaţovali se i v období revoluce i v porevolučním období. Spisovatelé, lékaři, vědci. V Moskvě působilo Ţidovské divadlo, které mělo vysokou úroveň i návštěvnost.

45 Po napadení Sovětského svazu se tato podpora ještě zvýšila, vznikl Ţidovský protifašistický výbor. Jeho představitelé byli vysláni do USA, aby získali sympatie (a peníze) pro Sovětský svaz. Jejich mise byla úspěšná. Po válce Sovětský svaz podporoval vznik státu Izrael, doufal v jeho protiimperialistické zaměření. Toto očekávání se nenaplnilo. Stalin začal projevovat své nepřátelství a antisemitismus (antisionismus). Ţidé byli označováni jako exponenti amerického imperializmu.

46 Řada ţidovských intelektuálů byla zatčena a obviněna ze špionáţe, mnozí byli popraveni. Jejich rodiny byly vystěhovány do Kazachstánu, uvaţovalo se o vysídlení sovětských Ţidů do této země. V roce 1952 byla skupina 9 předních lékařů (z nich 6 byli Ţidé) obviněna, ţe se špatnou léčbou snaţili zavraţdit Stalina a další členy politbyra. Všichni měli být popraveni. Zachránila je Stalinova smrt v roce Poté byl proces nejdříve odročen a posléze byla obvinění prohlášena za nepravdivá a obvinění byli propuštěni. Po vzoru SSSR a na Stalinův pokyn, proběhly na začátku 50. let v Československu a dalších zemích (Polsko, Maďarsko) obdobné procesy se ţidovskými intelektuály, kteří zastávali významné stranické a státní funkce

47 Československo Proces s vysokými stranickými státními představiteli listopad n1952:.jako trockisticko-titovští sionističtí, burţoasně nacionalističtí zrádci a nepřátelé československého lidu, lidové demokratického a socialismu vytvořili ve sluţbách amerických imperialistů a řízeni západními rozvědkami protistátní spiklenecké centrum, podkopávali lidově demokratické zřízení, mařili budování socialismu, poškozovali národní hospodářství, prováděli špionáţní činnost, oslabovali jednotu lidu a obranyschopnost republiky, aby ji odtrhli od spojenectví a přátelství se Sovětským svazem, aby likvidovali v Československu lidově demokratický řád, obnovili kapitalismus, znovu zavlékli naši republiku do tábora imperialismu a zničili její samostatnost a nezávislost (z obţalovacího spisu)

48 Odsouzeni k trestu smrti: Rudolf Slánský generální tajemník ÜV KSČ Bedřich Geminder vedoucí mezinárodního odd. ÚV KSČ Ludvík Frejka - vedoucí národohospodářského odboru Kanceláře prezidenta republiky Josef Frank zástupce generálního tajemníka ÜV KSČ Vladimír Clementis ministr zahraničních věcí Bedřich Reicin náměstek ministra obrany Karel Šváb náměstek ministra národní bezpečnosti Rudolf Margolius - náměstek ministra zahr.obchodu Otto Fischl - náměstek ministra financí Otto Šling vedoucí tajemník KV KSČ Brno André Simone redaktor Rudého Práva Odsouzeni k trestu odnětí svobody na doţivotí: Artur London náměstek ministra zahraničních věcí Vavro Hajdů - náměstek ministra zahraničních věcí Evţen Löbl - náměstek ministra zahraničního obchodu

49 Nový antisemitismus Jako nový antisemitismus se označují nenávistné projevy zaměřené proti Státu Izrael. Při tom přesahují hranici legální, respektive legitimní kritiky politiky Státu Izrael. Novodobý fenomén tak souvisí tradičním antisionismem. démonizuje Izrael či delegitimizuje právo Izraele na svou existenci. Mahmúd Ahmadínedţád (1956) Současný íránský prezident Patří mezi popírače holocaustu v jednom ze svých projevů pouţil slovní spojení vymazat Izrael z mapy.

50 Stát Izrael Valné shromáţdění OSN rozhodlo vyhovět dávným snahám sionistického hnutí a umoţnit Ţidům zaloţení samostatného státu na území Palestiny, která byla v té době pod správou Velké Británie a byla osídlena arabským obyvatelstvem vznikl nový stát Izrael, arabské obyvatelstvo bylo vysídleno, a do Izraele se začali stěhovat Ţidé z celého světa. Tak skutečnost ale narazila na silný odpor arabských zemí, které se s existencí nového státu na "arabských územích" nehodlaly smířit. Začala izraelsko-arabská válka o Palestinu, která fakticky probíhá dodnes.

51

52

53 Zeď oddělující Izrael a Palestinská území

54 Antisemitismus po 2.sv,válce Utrpení Ţidů během války vedlo ke všeobecné sympatii a odmítání antisemitismu Antisemitismus v arabských zemích Antisemitismus v SSSR a komunistických zemích Obnovení antisemitských tendencí koncem 20.století jako reakce na multikuturalismus, politiku USA a státu Izrael. Aktivizace islamismu v Evropských zemích v souvislosti s přistěhovalectvím Všeobecný nárůst extremismu

55 Odhadovaný počet Ţidů v roce 2000 Celková populace Izrael Spojené státy americké Francie Kanada Spojené království Rusko Argentina Německo Austrálie Brazílie Ukrajina Česká republika 4 000

56 Příslušníci ortodoxní ţidovské komunity v USA

Antisemitismus Jan Dočkal 2011

Antisemitismus Jan Dočkal 2011 Antisemitismus Jan Dočkal 2011 Antisemitismus Zvláštní, specifická, nejstarší forma rasismu Antisemitismus je nepřátelství nebo předpojatost vůči Ţidům jako představitelům ţidovského náboţenství, etnické

Více

Antisemitismus Jan Dočkal 2011

Antisemitismus Jan Dočkal 2011 Antisemitismus Jan Dočkal 2011 Antisemitismus Zvláštní, specifická, nejstarší forma rasismu Antisemitismus je nepřátelství nebo předpojatost vůči Ţidům jako představitelům ţidovského náboţenství, etnické

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

Antisemitismus Jan Dočkal 2015

Antisemitismus Jan Dočkal 2015 Antisemitismus Jan Dočkal 2015 Antisemitismus Zvláštní, specifická, nejstarší forma rasismu Antisemitismus je nepřátelství nebo předpojatost vůči Ţidům jako představitelům ţidovského náboţenství, etnické

Více

Politické procesy v Československu

Politické procesy v Československu Politické procesy v Československu Anotace: prezentace věnující se politickým procesům v 50. letech v Československu. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola

Více

Antisemitismus Jan Dočkal 2015

Antisemitismus Jan Dočkal 2015 Antisemitismus Jan Dočkal 2015 Antisemitismus Zvláštní, specifická, nejstarší forma rasismu Antisemitismus je nepřátelství nebo předpojatost vůči Židům jako představitelům židovského náboženství, etnické

Více

1946 1948 Nástup komunismu 50. léta

1946 1948 Nástup komunismu 50. léta Sociální práce v historickém kontextu 1946 1948 Nástup komunismu 50. léta Jan Dočkal Mezinárodní situace Poválečná situace a nové rozdělení světa se připravovalo již v průběhu války. Rozdílná východiska

Více

Antisemitismus Jan Dočkal 2015

Antisemitismus Jan Dočkal 2015 Antisemitismus Jan Dočkal 2015 Antisemitismus Zvláštní, specifická, nejstarší forma rasismu Antisemitismus je nepřátelství nebo předpojatost vůči Židům jako představitelům židovského náboženství, etnické

Více

Střední škola obchodní a právní, s.r.o. Jablonec n. N.

Střední škola obchodní a právní, s.r.o. Jablonec n. N. Střední škola obchodní a právní, s.r.o. Jablonec n. N. Vzdělávací oblast: Evropa mezi světovými válkami Název: Německo na cestě k fašismu Autor: PhDr. Vlastislav Kotek Třída: P2 Stručná anotace: Žáci se

Více

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima 2 hodiny týdně Dataprojektor Starověký blízký východ: staroorientální

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960.

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960. Vyhodnocení workshopu: Československo v 50. letech Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 5. 10. 2012 Místo konání:

Více

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 1) Působení československých letců za 2. světové války v britské RAF. 2) Praktiky české policie a četnictva v době Metternichova a Bachova absolutismu.

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod

Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod pohrůžkou přenechání Slovenska Maďarsku. 14. března byl

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Druţby 2383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Sociální činnost pro národnostní menšiny TÉMATA

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Sociální činnost pro národnostní menšiny TÉMATA PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška Předmět MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Obor vzdělání: Sociální činnost pro národnostní menšiny Kód oboru: 75-41-M/01 Školní rok: 2014/2015 Třída: SČ4A

Více

POJMY. HOLOKAUST VŽITÝ POJEM pro hromadné vyvražďování Židů nacisty během 2.WW. původně ZÁPALNÁ OBĚŤ Bohu užívání zpochybňováno

POJMY. HOLOKAUST VŽITÝ POJEM pro hromadné vyvražďování Židů nacisty během 2.WW. původně ZÁPALNÁ OBĚŤ Bohu užívání zpochybňováno ŠOA HOLOCAUST POJMY HOLOKAUST VŽITÝ POJEM pro hromadné vyvražďování Židů nacisty během 2.WW původně ZÁPALNÁ OBĚŤ Bohu užívání zpochybňováno Zavraždění Židů nebylo náboženskou obětí pojem rozšiřován tak,

Více

Judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika. Nutno odlišit Izrael jako biblický a historický Boží lid od novodobého státu Izrael.

Judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika. Nutno odlišit Izrael jako biblický a historický Boží lid od novodobého státu Izrael. Judaismus Důležité výrazy k judaismu Podle biblického vyprávění 12 kmenů izraelského lidu, kmen Juda (s částí kmene Lévi) přežil babylonské zajetí a reprezentuje Izrael; judaismus od kmene Judovců, české

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

Antisemitismus v moderních evropských dějinách. Mgr. Zbyněk Vydra, Ph.D. Ústav historických věd FF UPa

Antisemitismus v moderních evropských dějinách. Mgr. Zbyněk Vydra, Ph.D. Ústav historických věd FF UPa Antisemitismus v moderních evropských dějinách Mgr. Zbyněk Vydra, Ph.D. Ústav historických věd FF UPa Antisemitismus kdy, jak a proč? Pojem relativně nový: 70. léta 19. století. Německý novinář Wilhelm

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Německo, německý nacismus VY_32_INOVACE_D0114

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Německo, německý nacismus VY_32_INOVACE_D0114 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

SEMINÁŘ Z DĚJEPISU HOLOCAUST V DOKUMENTECH

SEMINÁŘ Z DĚJEPISU HOLOCAUST V DOKUMENTECH SEMINÁŘ Z DĚJEPISU HOLOCAUST V DOKUMENTECH Holocaust v dokumentech Dne 2.12.2013 se třináct studentů 4. ročníku, kteří navštěvují seminář z dějepisu zúčastnilo exkurze v Kulturním centru Židovského muzea.

Více

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/5_5.htm http://i.lidovky.cz/09/102/lngal/pks2e7562_odsun.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/czechoslovakia_location_map.svg/

Více

PRACOVNÍ LISTY doplnění pro práci v hodině Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy.

PRACOVNÍ LISTY doplnění pro práci v hodině Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Severočeské muzeum v Liberci 13. 9. 31. 12. 2013 PRACOVNÍ LISTY doplnění pro práci v hodině Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Součástí pracovních listů jsou i pokyny pro učitele a další pracovní

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 2 týdně, povinný MD: 1. světová válka Žák: vyjádří své mínění o zneužití techniky ve světových válkách a jeho důsledcích 1. světová válka - válka (začátek, průběh, příměří) - Češi a Slováci za 1. světové

Více

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2 EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE Obr. 1 Obr. 2 Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA

Více

Nacismus Nacionální socialismus

Nacismus Nacionální socialismus Nacismus Nacionální socialismus Konec 19. a začátek 20.století Německo usiluje o postavení mezi velmocemi Projev státního tajemníka německého ministerstva zahraničí v říšském sněmu o cílech německé politiky

Více

Totalitní ideologie - komunismus, fašismus, nacismus

Totalitní ideologie - komunismus, fašismus, nacismus Totalitní ideologie - komunismus, fašismus, nacismus Komunismus Situace v Rusku po 1. světové válce: - pokles výroby, málo potravin, neúroda, hladomor, rolnická povstání a stávky - 1921 zaveden NEP (nová

Více

THEODOR HERZL kniha Židovský stát (1896, Vídeň) motivován antisemitskou kampaní ve Francii během tzv. Dreyfusovy aféry

THEODOR HERZL kniha Židovský stát (1896, Vídeň) motivován antisemitskou kampaní ve Francii během tzv. Dreyfusovy aféry SIONISMUS = židovský nacionalismus zakladatelem židovský novinář THEODOR HERZL kniha Židovský stát (1896, Vídeň) motivován antisemitskou kampaní ve Francii během tzv. Dreyfusovy aféry Sijón = symbol pro

Více

Židovská asimilace a emancipace

Židovská asimilace a emancipace Židovská asimilace a emancipace počátky ţidovské emancipace v Evropě v době osvícenství v habsburské monarchii s nástupem císaře Josefa II. na trůn 1781 vydání tzv. tolerančních patentů pro Čechy a Slezsko

Více

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské Podklad pro celoroční rozvržení učiva dějepisu v 9. ročníku Celoroční rozvržení očekávaných výstupů z RVP ZV, dílčích výstupů a učiva DĚJEPISU 9 škola: třída: vyučující: hodinová dotace: 66 vyučovacích

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 01.05.2013 NÁZEV: VY_32_Dějepis_02_II. světová válka, ZŠ praktická, 9. R - TÉMA: Období okupace ČÍSLO

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s organizací československého

Více

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny se zaměřením na významné události s přesahem do dneška 3. ročník a septima

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny se zaměřením na významné události s přesahem do dneška 3. ročník a septima Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny se zaměřením na významné události s přesahem do dneška 3. ročník a septima 2 hodiny týdně dataprojektor (s připojením

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Historie Kód studijního oboru 7105T021 Typ studia navazující magisterský Forma studia prezenční Specializace Platnost od 1. 11. 2016 Zkouška se

Více

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně Dataprojektor Velká Británie v 19. stol., Viktorie

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P16. Pořadové číslo: 16. Datum vytvoření: Datum ověření: 11.6.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P16. Pořadové číslo: 16. Datum vytvoření: Datum ověření: 11.6. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová III/2/Př VY_32_INOVACE_P16 Pořadové číslo: 16. Datum vytvoření: 9.6.2012 Datum ověření: 11.6.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Vlastivěda

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9 Vzdělávací oblast : Člověk a společnost Předmět : Dějepis Téma : Novověk Ročník: 9 Popis: Test obsahuje látku 1. pololetí 9. ročníku. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině. Ověřuje historické znalosti

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.35.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 VY_32_INOVACE_ZSV_1_4_ZIK_01_NORIMBERSKE_ZAKO

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_17 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 1. část VY_32_INOVACE_D5_20_17 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 13 listů prezentace

Více

Nacismus Nacionální socialismus

Nacismus Nacionální socialismus Nacismus Nacionální socialismus Jan Dočkal 2011 Konec 19. a začátek 20.století Německo usiluje o postavení mezi velmocemi Projev státního tajemníka německého ministerstva zahraničí v říšském sněmu o cílech

Více

Cesta Adolfa Hitlera k moci

Cesta Adolfa Hitlera k moci Cesta Adolfa Hitlera k moci 1908 smrt matky Narozen 1889 v rakouském Braunau 1906 Vídeň chce se stát malířem - MARNĚ živoří až do války 1914 již v Mnichově narukuje do německé armády získává železný kříž

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY V průběhu závěrečné zkoušky může být položena otázka doplňujícího charakteru, která

Více

Počátek. konfliktu. arabsko-izraelského SIONISMUS A ARABSKÝ NACIONALISMUS. původ

Počátek. konfliktu. arabsko-izraelského SIONISMUS A ARABSKÝ NACIONALISMUS. původ Počátek arabsko-izraelského konfliktu Původ arabsko-izraelského konfliktu je předmětem nesčetných debat. Za jeho prvopočátek se považují například biblické nepřátelství mezi dvěma Abrahámovými syny, Izákem

Více

Ţidé v českých zemích v 19. století po období relativní nestability je na konci 18. století Ţidům přiznána řada práv a svobod umoţňujících jejich dalš

Ţidé v českých zemích v 19. století po období relativní nestability je na konci 18. století Ţidům přiznána řada práv a svobod umoţňujících jejich dalš Hilsnerova aféra - historický, náboţenský a sociokulturní kontext Mgr. Kristýna Kuboňová Ţidé v českých zemích v 19. století po období relativní nestability je na konci 18. století Ţidům přiznána řada

Více

POLITICKÉ IDEOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

POLITICKÉ IDEOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje POLITICKÉ IDEOLOGIE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje PaedDr. Zdena Kačírková Únor 2011 IDEOLOGIE Soubor idejí myšlenek, názorů a teorií

Více

Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka)

Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka) VZNIK STÁTU IZRAEL VZNIK STÁTU IZRAEL, VÁLKA O NEZÁVISLOST Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května 1948 20. července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka) Kde: Izrael,

Více

Politická geografie Vybrané politicko-geografické problémy obyvatelstva

Politická geografie Vybrané politicko-geografické problémy obyvatelstva Politická geografie Vybrané politicko-geografické problémy obyvatelstva 20.10.2008 PedF, katedra geografie 1 Národ a nacionalismus PedF, katedra geografie 2 Národ Historicky vzniklá stabilní skupina lidí

Více

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia dějepisu Program Učitelství pro základní školy obor Učitelství dějepisu pro ZŠ Výsledkem magisterského studia historie na KHI a obsahem

Více

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA O dobrém špatnu 9 Obsah Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel........... 13 PRACOVNÍ ANALÝZA Pro čtenáře............................................. 63 I Pařížská komuna........................................

Více

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden)

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Tematický plán pro 8. ročník Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Témata rozložená do jednotlivých měsíců školního roku MĚSÍC září říjen listopad prosinec leden TÉMATA Tematický okruh: Třicetiletá válka

Více

Mnichovská dohoda 30.září 1938

Mnichovská dohoda 30.září 1938 Mnichovská dohoda 30.září 1938 XI 29 19:08 1 Opakování: podzim 1937 12.3.1938 jaro 1938 duben 1938 20.5.1938 podzim 1938 12.9.-13.9.1938 1. pokus anšlus Rakouska karlovarský sjezd SDP 2. pokus částečná

Více

Autorka: Michaela Jiroutová

Autorka: Michaela Jiroutová Pojmy 2. světová válka nezaměstnanost likvidovat/likvidace odpůrce konference pohraničí zástupce vůdce nadřazený izolovaný manuální práce oslava žid odboj násilí parašutista atentát popravit vypálení 1

Více

NACISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_38

NACISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_38 ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_38 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava NACISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ Základní charakteristika Nacismus

Více

Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky

Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS DĚJEPIS 9. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky T.G. Masaryk Charakteristické

Více

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ PO VÁLCE 1945 1948 PREZIDENTEM OPĚT EDVARD BENEŠ ODDĚLILA SE PODKARPATSKÁ RUS A PŘIČLENILA SE K SOVĚTSKÉMU SVAZU ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA 1946

Více

Na zemi po ulicích leží mladík i stařec, mé panny i moji junáci padli mečem. Zahubil jsi je v den svého hněvu, pobíjel jsi je bez soucitu.

Na zemi po ulicích leží mladík i stařec, mé panny i moji junáci padli mečem. Zahubil jsi je v den svého hněvu, pobíjel jsi je bez soucitu. - 1 - ANTISEMITISMUS, ANTIJUDAISMUS Juda odešel do vyhnanství ponížen a nesmírně zotročen. Usadil se mezi pronárody, odpočinutí nenachází. Všichni jeho pronásledovatelé ho dostihli v jeho úzkosti. (Pláč

Více

Historie české správy

Historie české správy Historie české správy SPRÁVA V OBDOBÍ NACISTICKÉ OKUPACE (1938 1945) 2. část: Protektorát Čechy a Morava Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu

Více

TOTALITNÍ IDEOLOGIE KOMUNISMUS A FAŠISMUS

TOTALITNÍ IDEOLOGIE KOMUNISMUS A FAŠISMUS http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/600x338/may2009/507213.jpg?13eb TOTALITNÍ IDEOLOGIE KOMUNISMUS A FAŠISMUS http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/national_fascist_party_logo.svg/1

Více

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně Dataprojektor Velká Británie v 19. stol., Viktorie

Více

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na 1940 Dne 28. 10. 1940 vydal K. H. Frank v zastoupení říšského protektora v Čechách a na Moravě nařízení o rozpuštění Junáka. Dne 4. 11. 1940 nacisté přepadli ústředí Junáka a zabavili veškerý majetek.

Více

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje říjen 2010 Mgr. Jitka Riedlová EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA 21.

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 VY_32_INOVACE_ZSV_1_4_ZIK_02_NACISTICKE_NEMEC

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. - a počátkem 20. století v oblasti hospodářské, - společenské, kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny vzniku ohnisek napětí v Evropě - a v

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Židé jako menšina. Židovské identity

Židé jako menšina. Židovské identity Židé jako menšina 115 Na konci první světové války se nadnárodní habsburská monarchie rozpadla. Místo nadnárodního mocnářství, v němž přinejmenším v Předlitavsku, jeho západní části, platilo, že i přes

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 8 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

Revoluční neklid v Evropě po Vídeňském kongresu léta 19. století.

Revoluční neklid v Evropě po Vídeňském kongresu léta 19. století. Revoluční neklid v Evropě po Vídeňském kongresu 20. 30. léta 19. století www.zlinskedumy.cz * obava z návratu starých pořádků - odpor proti restauraci a absolutismu *vliv francouzské revoluce - požadavek

Více

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33 Křesťanství 2 M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Podoby náboženství 1. Katolicismus - nejrozšířenější skupinou v křesťanství. V nejširším smyslu slova sem patří všechny církve, které si nárokují všeobecnost,

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - porovná vývoj v jednotlivých částech Evropy Žák: - na příkladech evropských dějin konkretizuje

Více

VY_32_INOVACE_03_IV./12_Dějepis - Nacismus

VY_32_INOVACE_03_IV./12_Dějepis - Nacismus VY_32_INOVACE_03_IV./12_Dějepis - Nacismus Nacismus www.moderni-dejiny.cz Nástup nacismu v Německu následky světové hospodářské krize 1932 na 6 mil nezaměstnaných, výroba snížena o 41 % situace vhodná

Více

Gaulle, Charles de (nar.1890) Göring,Hermann (1893 1946)

Gaulle, Charles de (nar.1890) Göring,Hermann (1893 1946) Gaulle, Charles de (nar.1890) francouzský vojenský a politický činitel. Po vítězném německém tažení na Západ v roce 1940 uprchl do Velké Británie a vytvořil zde hnutí Svobodná Francie. V letech 1944 1946

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 296 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 20. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Problémové oblasti světa

Problémové oblasti světa Problémové oblasti světa 1 Problémové oblasti Afrika (Alžírsko, Keňa, Mosambik, Súdán, Zimbabwe, Rwanda) Amerika (Kolumbie, Mexiko, Peru) Asie (Afghánistán, Čečensko, Irák, Írán, Kašmír, Timor) Evropa

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Druţby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ Obsahový cíl: - Žák si používá slovní zásobu k tématu Vývoj českých zemí. - Žák prokazuje znalost tématu doplňováním vhodných slovních spojení do vět. Jazykový cíl: - Žák

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

2. světová válka. Skládačka

2. světová válka. Skládačka 2. světová válka Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou

Více

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 343 8. funkční období 343 Návrh senátního návrhu zákona senátorů Miroslava Nenutila, Milana Štěcha, Přemysla Sobotky a dalších, kterým se navrhuje zákon č. /2012 Sb., o Českém národním povstání, a mění

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, třída Druţby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-14-Holocaust Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická oblast

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více

Židovská představa o Bohu

Židovská představa o Bohu Judaismus Dějiny Židů Dějiny Izraele začátek starověku (oblast zhruba dnešního Izraele, Palestiny, částečně Egypta). Genesis stvoření, patriarchové (Abrahám, Izák, Jákob (Izrael), Josef, Mojžíš). Centrum

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. OBRANA DEMOKRACIE V ČSR, TŘICÁTÁ LÉTA.notebook December 11, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. OBRANA DEMOKRACIE V ČSR, TŘICÁTÁ LÉTA.notebook December 11, 2014 OBRANA DEMOKRACIE V ČSR T.G. Masaryk byl třikrát zvolen prezidentem, v roce 1935 abdikoval, ve funkci jej nahradil Edvard Beneš. (Masaryk zemřel 1937). Hitler začal uskutečňovat svoje plány a zvyšovat

Více

Statistika 1930 stav Ţidů ( Čechy, Morava) 1938 stav Ţidů stav Ţidů ( osob B-Juden) Vystěhovat

Statistika 1930 stav Ţidů ( Čechy, Morava) 1938 stav Ţidů stav Ţidů ( osob B-Juden) Vystěhovat DRUHÁ EMANCIPACE Ţidé v českých zemích po roce 1945 Mgr. Táňa Klementová 14.12.2011 Statistika 1930 stav 117 551 Ţidů (76 301 Čechy, 41 250 Morava) 1938 stav 121 512 Ţidů 15. 3. 1938 stav 118 310 Ţidů

Více

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích Dějiny od konce 19.století do 1. světové války - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. a počátkem 20.století v oblasti hospodářské, společenské,kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny

Více