OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach"

Transkript

1 OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

2 Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu přátelství, také jí teď v květnu ukážeme našim rodičům a také se pochlubíme maminkám našimi fotkami z narozenin kamarádů. Ale tento měsíc se zaměříme na to, jak moc každý den cítíme lásku našich maminek a jak je máme samy rády. Bude to heslo Maminko, mám Tě moc rád a vím proč. A o mamince a naší rodině bude také celý měsíc řeč. Už se zase na Vás moc těšíme Váš Všudybýlek a Všímálek Moje rodina a kdo do ní patří? Kdo se o co v rodině stará? Jaké práce se v rodině dělají? Jak si vzájemně pomáháme? Co znamená udělat někomu z rodiny radost a čím? Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmeme láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo ne. Pozor na nebezpečné lidi - připravíme scénku na téma: Proč musím znát své jméno a adresu - policie chrání a pomáhá. Obě vých. pracovnice připraví vzorovou ukázku.

3

4 Minipříběhy - od Mileny, Luďky, Evy, Jany, od Šimona a možná také vymyslíte, děti, nějaké samy. ADÁMEK A ALENKA BYLI SOUROZENCI, BRATR SE SESTROU. MAMINKA BYLA ZDRAVOTNÍ SESTRA A MĚLA HODNĚ SLUŽEB V NEMOCNICI, TATÍNEK PRACOVAL V TOVÁRNĚ A DOMA MĚLI VŠICHNI ROZDĚLENOU PRÁCI. ALENKA CHODILA S ADÁMKEM DO PRVNÍ TŘÍDY, BYLI TOTIŽ DVOJČATA A VŠICHNI SE SNAŽILI, ABY DOMA PO PRÁCI BYLA POHODA, MAMINKA PŘICHÁZELA VEČER DOST UNAVENÁ A JEŠTĚ VŽDY KONTROLOVALA PŘÍPRAVU DO ŠKOLY A POMÁHALA S ÚKOLY. PAK SE DALA DO ÚKLIDU. A TAK SE DĚTI JEDEN VEČER ROZHODLY, ŽE SE BUDOU DO ŠKOLY PŘIPRAVOVAT SAMY A NEŽ MAMINKA PŘÍJDE Z PRÁCE, ŽE UKLIDÍ VŠECHEN NEPOŘÁDEK. TAK SE DO TOHO DALY SPOLEČNĚ. NEJDŘÍVE SI UDĚLALY ÚKOLY A PŘIPRAVILY JE MAMINCE K PODPISU NA STŮL. TAŠKA BYLA PŘIPRAVENÁ NA DRUHÝ DEN. PAK SE ALENKA DALA DO NÁDOBÍ A ADÁMEK UTÍRAL. JEŠTĚ ZAMETLY A DALY DO VÁZIČKY PRO MAMINKU KYTIČKU ZE ZAHRÁDKY. ZROVNA TEN VEČER PŘIŠLA MAMINKA MOC UNAVENÁ. TATÍNEK SE VRÁTIL Z GARÁŽE, KDE OPRAVOVAL AUTO A OBA ZŮSTALI PŘEKVAPENĚ STÁT. MAMINKA DĚTEM PODĚKOVALA A MĚLA VELKOU RADOST. MAMINKO, ALE TAK TO TEĎ BUDE KAŽDÝ VEČER, ŘEKLA ALENKA, MÁME TĚ MOC RÁDI. JÁ VÁS DĚTI TAKÉ. ZDÁLO SE ADAMKOVI, ŽE MĚLA MAMINKA SLZY V OČÍCH? Kontrolní otázka: Jak Alenka s Adámkem ukázali, že maminku mají moc rádi? MAMINKA VAŘILA VEČEŘI A MĚLA S NÍ DOST PRÁCE, KRÁJELA CIBULKU, OPÉKALA BRAMBŮRKY A PŘI TOM OMÝVALA NÁDOBÍ, KTERÉ KATKA UTÍRALA A UKLÍZELA. TATÍNEK SI PŘIPRAVOVAL DO PRÁCE NĚJAKÉ PAPÍRY A VÍTEK SI HRÁL S LEGEM. DOMA BYLO ÚTULNO A POHODA. MAMINKA PŘINESLA JÍDLO NA STŮL. POŽÁDALA VÍTKA, ABY SI UMYL RUCE. VÍTEK DĚLAL, ŽE NESLYŠÍ A KLIDNĚ SI HRÁL DÁL. NEŠEL SI UMÝT RUCE A ANI SI NESEDL KE STOLU A ODMLOUVAL. TO UŽ SE TATÍNEK ZLOBIL. A VEČERNÍ POHODA SE ZTRATILA. MAMINKA BYLA SMUTNÁ A I KATKA NEMĚLA NÁLADU... Kontrolní otázky: Proč se změnila maminčina a tatínkova pohodová nálada? Co by bývalo bylo lepší, hrát si nebo mamince a sestře pomáhat? Může Vítek udělat něco, aby se pohoda do domova vrátila? Evi, Jani připravte si dva minipříběhy a přiložte k plánu aktivit.

5 Slovo pro dospělé, tentokráte trochu jinak NAŠE RODINA JÁ A MOJE RODINA Když jsem se zahloubala do nových poznatků o rodině v Česku, jak na internetových stránkách, tak v řadě publikací, která mají jistě a nesporně velký význam pro jednotlivosti a problematiku vyskytující se v rodině, nic mne neoslovilo. Poznatky známé, poznatky neznámé, ale jen v jedné knize jsem objevila ten správný recept. Ať jste v těch šťastných 85%, kde děti mají oba rodiče nebo patříte k těm, kdo vychováváte dítě s partnerem či bez něho, platí jediné, co uvádí Dr. Campbell ve své knize Potřebuji tvou lásku Dr. Campbell hovoří o nezbytnosti bezpodmínečné lásky pro zdravý vývoj dítěte a doporučuje čtyři způsoby vyjádření: kontakt očima, fyzický kontakt, soustředěnou pozornost a kázeň. A co vzkázat našim rodičům dětí ze Srdíčka? Děkujeme vám za takové vámi milované děti, pro než jste pevné, ochranné a stále milující útočiště, kdykoli ony potřebují.

6 Naše heslo Všechno v přírodě je živé. Všechno slouží všem, pro jejich oči a uši i užitek Co znamená chránit? To se stále učíme.. Poznávat její krásu a její dary znamená všechno vidět nejen očima, ale i srdcem. Příroda v květnu patří celé mé rodině V květnu si v keramice uděláme květináček pro svou rodinu. Vysadíme si nějakou rostlinku, třeba pažitku do polévky pro maminku. Naučíme se, jak se starat o rostlinky v květináči. Příroda kolem našeho města - příroda u Hvězdárny. Příroda kolem našeho města - lesopark s pískovnou. Příroda kolem našeho města - Vrch Jezevčík u hradu. A nezapomeneme udělat fotky pro naše skřítky. Učíme se vciťování do stromu, květiny, do ptáka - ztišujeme se v přírodě a nasloucháme jejím projevům, šumnění stromů, vůním ap.

7 Rodina Rodina v příběhu Rodina Rodina v pohádce Hlavním tématem všech příběhů měsíce května bude rodina. Rodina Rodina v poezii Moje rodina Rodina Rodina v minipovídce... Pokračujeme v poznávání naší historie putováním po hradech a zámcích: A že jsme na to jako malí? Tak to jste měli být s námi na výletě na Vyšehradě.

8 SVĚT JAK HO VIDÍ DÍTĚ

9

10

11 A už jste napnuté, co asi po vás budu chtít. Takový sešit, kde budete mít zapsané všechny názvy písniček, které už dobře umíte, všechny vaše společné akce, které jste spolu dělaly, od počátku roku a také si doplňte vaše fotoalbum. V červnu uděláme výstavku. Jana má nový foťák, tak to budou fotky jako od fotografa. Na svátek vaší maminky a vaší rodiny si uděláme velký úklid. Jéjej, to je rukou, to bude Srdíčko jako ze zlata. A až za vámi přijdou maminky, tak bude pohoštění udělané vašima šikovnýma rukama, Ať je to nějaká dobrota. Však vám Jana s Evou poradí.

12 SVĚT JAK HO VIDÍ DÍTĚ TO JSME NEVĚDĚLI, ŽE TO MŮŽE BÝT TAK ZÁBAVNÉ, OBJEVOVAT NAŠE PAMÁTKY A TAK JSME RÁDI, ŽE BUDEME S JANOU POKRAČOVAT. UŽ SE TĚŠÍME NA DALŠÍ VÝLET. KAM TO ASI BUDE? VŠAK SE TO BRZY DOVÍME.,,HRADY A ZÁMKY A PAMÁTKY ČECH A MORAVY A TADY SE PODÍVEJTE, CO JSME STVOŘILI NAŠIMA RUKAMA.

13 Mnozí již znají Dětské centrum Srdíčko v Žebráku, málokdo však ví, že jsme začali pořádat i zajímavé víkendové akce. Jsou to výlety rodičů a dětí do historie naší vlasti. Děti se seznamují poutavou formou s minulostí a současností země, ve které žijí. Na našem prvním výletě jsme navštívili Prahu. Prohlédli jsme si orloj na Staroměstském náměstí, sochu Mistra Jana Husa, chrám svatého Mikuláše jsme prozkoumali opravdu od základů až po věž a zazpívali jsme si s panem Doktorem Petrem Tvrdkem za doprovodu krásných varhan. To však nebylo vše, protože jsme ještě došli na Karlův most a do Anežského kláštera na výstavu Cyrila a Metoděje. Nádherné práce dětí se nám všem opravdu líbily. Druhý výlet, také do Prahy, tentokrát směřoval na Vyšehrad. Díky vstřícnosti Vyšehradské kapituly jsme mohli vstoupit do rotundy sv. Martina. Vidět románskou architekturu i zevnitř je opravdu nezapomenutelný zážitek. Báječné bylo, že nám byl umožněn i volný vstup do chrámu svatého Petra a Pavla na Vyšehradě. I přes chladné a deštivé počasí se nám výlet vydařil. Viděli jsme a dozvěděli jsme se mnohem více, ale to se nedá vše popsat. To se musí zažít. To co si děti z toho dne všechno pamatují, by jim mohl závidět i vysokoškolák - jak poznamenala jedna paní, která vyslechla v autobuse při zpáteční cestě náš oblíbený KVÍZ CO JSEM VIDĚL A CO SI PAMATUJI. Pokud Vás zajímá, kam se chystáme příště, podívejte se opět na naše stránky. V neděli budeme dobývat hrad KARLŠTEJN! Je to náš 3.výlet a už se moc těšíme. Chcete jet s námi? Pokud ano zavolejte co nejdříve na číslo , protože počet osob na prohlídku Kaple svatého kříže na hradě je omezen. Jak by ne, když nám udělali speciální slevu (100,- na osobu). Vaše Jana Šmardová-Koulová

14 10 V jakém slohu byla postavena rotunda sv. Martina? 20 Jak se říká malé věžičce na rotundě? 30 Co je pro tuto stavbu typické?jaký má tvar? Jaký tvar mají okna? 40 Jaká okna jsou na věžičce? 50 Jak se říká vstupnímu oblouku nade dveřmi? 60 Kdo je namalován na obraze za oltářem? 70 Kolika branami jsme prošli k rotundě (ze směru od metra Vyšehrad)? 80 Jaké sochy jsou na Ludvíkově bráně(jací živočichové)? 90 Jak se jmenuje první brána, kterou jsme prošli? 100 Jak se jmenuje ústav, který sídlí na Vyšehradě? 110 Čím projíždí metro ze stanice I.P.Pavlova do stanice Vyšehrad? 120 Co má ve znaku Vyšehradská kapitula? 130 V parku jsme viděli rozbitý sloup, ke kterému se váže pověst o čertovi, na kolik kusů je rozbitý a z jakého je materálu (co je to za kámen)? 140 V jakém slohu je postavena katedrála sv. Petra a Pavla? 150 Co je pro tuto stavbu typické - jaký tvar mají okna, kolik má věží (co je na věžích)? 160 Jaká dvě písmena jsou na mozaice na přední straně chrámu? 170 Jaké tři sochy jsou nad vchodem do chrámu? Co mají v ruce? Kdo je uprostřed? 180 Co přinesl král Vratislav na stavbu chrámu (kolik toho bylo)? Najdeš to vyobrazeno na mozaice na přední straně u vstupu. 190 Najdete v chrámu namalovanou pověst o sloupu, který jsme viděli v parku? 200 Jaký svatý je na tomto obrazu namalovaný a podle čeho jste ho poznali? 210 Co je umístěno ve zdobených schránkách, které jsme viděli? 220 Jaké sochy jsme viděli v parku? Kde byly dříve? 230 Jaký most je při našem pohledu z Vyšehradu první? Jak se mu říká? 240 Jaký most je při našem pohledu z Vyšehradu druhý? Jak se mu říká? 250 Odkud skákal Šemík s Horymírem? 260 Co stálo úplně na okraji skály? Ještě jsou tu zbytky hradeb. 270 Kolikrát pálené jsou cihly s z doby Karla IV. Které jsme viděli v podzemí? 280 Co se opět pěstuje na Vyšehradě? 290 Jak se říká pomníku pro významné a slavné lidi na vyšehradském hřbitově? 300 Jak se jmenuje spolek lidí, kteří nechali pomník postavit(chtěli postavit)? 310 Co měl tento spolek ve znaku? 320 Jakou jezdeckou sochu jsme viděli v parku? 330 Je to socha krále? Podle čeho to poznáš? 340 Kde tato socha stála dříve? 350 Kolika branami jsme prošli od chrámu sv.petra a Pavla do Vratislavovy ulice pod Vyšehradem? 10 ROMÁNSKÉM 20 LUCERNA 30 KAMENNÁ, VÁLCOVITÁ S OKNY DO OBLOUKU 40 ZDVOJENÁ- TZV. ZDRUŽENÁ 50 PORTÁL (od slova porta- brána) 60 SV. MARTIN (s přilbou) 70 DVĚMA 80 ORLICE, o stupeň níže LVI 90 PÍSECKÁ 100 JEDLIČKŮV 110 NUSELSKÝM MOSTEM 120 DVA KLÍČE TŘI KUSY ČEDIČE 140 NOVOGOTICKÉM (nově postavená jako gotická) 150 OKNA JSOU VYSOKÁ DO ŠPIČKY ( Z BAREVNÝCH SKEL VITÁŽÍ), DVĚ VĚŽE S KAMENNÝMI KRABY (ozdobné výčnělky) 160 ALFA A OMEGA (znamenají počátek a konec všeho; jsou to písmena řecké abecedy) 170 SV. PETR S KLÍČEM VLEVO(z našeho pohledu), JEŽÍŠ KRISTUS- UPROSTŘED, SV. PAVEL S MEČEM - VPRAVO KOŠŮ KAMENÍ 190 VLEVO NA STĚNĚ (postraní lodi - část chrámu) 200 SVATÝ PETR S KLÍČEM 210 RELIKVIE- OSTATKY SVATÝCH (úlomky kostí velké ceny) 220 SOCHY ZE STARÝCH POVĚSTÍ ČESKÝCH- JSOU TO 4 SOUSOŠÍ (např. CTIRAD A ŠÁRKA, LUMÍR A PÍSEŇ,...), DŘÍVE STÁLY NA PALACKÉHO MOSTĚ 230 ŽELEZNIČNÍ- VEDE Z HLAVNÍHO NÁDRAŽÍ NA SMÍCHOVSKÉ NÁDRAŽÍ- jezdní přes něj vlaky a mohou tudy chodit i pěší(my jsme se přes něj také vydali a byl to zážitek, když kolem nás v těsné blízkosti projel vlak a pod námi zase motorový člun) 240 PALACKÉHO MOST 250 NA NEJPRUDČÍM A NEJBLIŽŠÍM MÍSTĚ K VLTAVĚ (my víme kde : )) 260 KRÁLOVNINY LÁZNĚ 270 3X 280 VINNÁ RÉVA (NA POČEST KARLA IV., KTERÝ JI NECHÁL V ČECHÁCH VŠUDE VYSÁZET) 290 SLAVÍN 300 SVATOBOR 310 TŘI RUCE DRŽÍCÍ KRUH 320 SVATÉHO VÁCLAVA 330 KNÍŽETE- NEMÁ KRÁLOVSKOU KORUNU, ALE ZVLÁŠTNÍ KNÍŽECÍ ČEPICI. 340 NA VÁCLAVSKÉM NÁMĚSTÍ (dnes je tam jiná socha sv. Václavaod Myslbeka, tato je od sochaře Bendla) 350 JEDNOU- VSTUPUJE SE TUDY DO KASEMATŮ (prostoru uvnitř opevnění určeno k vojenským obranným účelům) Budete se možná divit, ale děti splnily 80 90% z otázek a chtěly další a další: ). A jak jste na tom Vy?

15 A co všechno v Srdíčku prožijeme to si nakreslíme, namalujeme a také vymodelujeme. A POZOR! 16. KVĚTNA ZAČÍNÁ KERAMIKA.. TĚŠÍM SE, TĚŠÍME SE, TĚŠTE SE. A S ČÍM ZAČÍNÁME? UŽ TO ZKOUŠÍME A STRAŠNĚ NÁS TO BAVÍ.

16 Ve hře hledej zálibu, holduj tanci pohybu, rytmicky la la la srdce pracovat má! Kdo se sportem rozjaří, mívá růže ve tváři, sportuje la la la rukama nohama! Tak květen snad už bude opravdu jarní a tak budeme hodně venku na skluzavce, trampolíně a také hry v přírodě u hvězdárny nebo na Šibenci. Pozor, pozor, Růženka s Milenou a s námi ostatními pro vás na konci května chystají veliké překvapení. Ale to vám ani kousíčkem slova neprozradíme. OPAKUJEME POZDRAV SLUNÍČKU Z JÓGY. Všechna cvičení z muzikoterapie.. Máme nové nahrávky, které se nám líbí. Kupujeme balanční míče a tak přijde něco nového. Cvičení na míči ve skupinách.

17

18 NA OSLAVU SVÁTKU SE SVOU MAMINKOU. NA OSLAVU NAŠÍ RODINY PŘEKVAPENÍ PRO NAŠE PŘÁTELE V DPS SE SKŘÍTKEM VŠEZNÁLKEM JEDEME NA VÝLET JEDEME NA KARLŠTEJN Těšíme se na tetu Lenku návštěvou knihovny.

19 DP PŘEKVAPENÍ Tomáš a jeho kamarádi připravují dárky pro svou maminku a rodinu. ŠIMON VYPRÁVÍ DĚTEM BP JEŽÍŠOVA RODINA Volné zpracování evangelia Pracovní list Kdo je moje rodina Práce s programem a metodikou misijní katecheze

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Zpracovala Nová Milena - spolupráce Ortmanová Katka - příběhy Čeháková Ludmila - korektura webmaster Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - spolupráce Ortmanová Katka - příběhy Čeháková Ludmila - korektura webmaster Ing. Vlach Zpracovala Nová Milena - spolupráce Ortmanová Katka - příběhy Čeháková Ludmila - korektura webmaster Ing. Vlach POHYB-JÓGA MUZIKOTERAPIE POHYBOVÉ HRY INDIVIDUELNÍ PÉČE- HRY KŘESŤANSKÝ KRUH SVAČINA ZÁJMOVÉ

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ Přivítali jsme opět mezi nás své kamarády z lesa, vody a vůbec z celé přírody. VÁŽENÍ RODIČE, V MĚSÍCI ŘÍJNU JSME VÁS NESVOLALI,

Více

MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE. Učíme se znát jejich pocity a respektovat je. Pomáháme jim, když jsou s námi.

MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE. Učíme se znát jejich pocity a respektovat je. Pomáháme jim, když jsou s námi. MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE JÁ A TY. TO JSME MY. DŮVĚŘUJEME SI, NEUBLIŽUJEME SI, NAŠE RUCE SI VZÁJEMNĚ POMÁHAJÍ, NEŠKODÍ. MÁM SVÉ POCITY A RESPEKTUJI POCITY DRUHÝCH, V ČEM JSME STEJNÍ A V ČEM JINÍ. UČÍME

Více

Keramika - vede Naďa Procházková

Keramika - vede Naďa Procházková Keramika - vede Naďa Procházková V naší práci není místa pro soutěže. Vytváříme bezpečné sociální klima. Schopnost se samostatně rozhodovat. Zaměřujeme se na bezpečnost dětí, na vytváření návyku dětí se

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Zpracovala Nová Milena a tým DC

Zpracovala Nová Milena a tým DC Milé děti, od měsíce února si bude s vámi hrát a pracovat nejen Kateřina, Naďa a Terezka, Petra, ale i nová teta Regina. Je mladá, hezká, veselá a pracovala s dětmi jako jste vy. Budete jí mít určitě rády.

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Kvíz ze Svatého Václava

Kvíz ze Svatého Václava Kvíz ze Svatého Václava Ahoj, kníže Václav hledá novou jednotku do armády. Nechceš se přidat? Máš právě možnost. Teď si tě vyzkoušej jestli bys do jeho armády určitě patřil. Takže hodně štěstí. 1 vyplň

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění Newsletter Základní školy německo-českého porozumění 12/2015 Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během listopadu, a plán práce na prosinec 2015. Reminiscence

Více

Hanička jde do školy

Hanička jde do školy Hanička jde do školy kapitola 11 z knihy Hanička a skřítek Rozmarýnek Autorka textu i ilustrací: Irena Kovářová Kniha byla napsána před 20 lety autorkou, pro její milovanou dceru Haničku. V roce 2018 vydáno

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

POKRAČUJEME. Slibuji, že se budu snažit jako pravý rytíř, slabší chránit, druhým pom áhat

POKRAČUJEME. Slibuji, že se budu snažit jako pravý rytíř, slabší chránit, druhým pom áhat POKRAČUJEME Tento měsíc naplníme projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku Slibuji, že se budu snažit jako pravý rytíř, slabší chránit, druhým pom áhat a o přírodu pečovat. My, děti ze Srdíčka, jsme moc rády,

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav Vánoční Betlémská světýlka nesou se tmou, na stromech září s oblohou, šedý mráz přírodě korunu strojí, na oknech ledové obrazce zdobí. V červeném jablíčku uvidíš hvězdičku, po vodě pustíš z oříšku lodičku,

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Přílohy Příloha č. 1 TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Příjmení a jméno žáka: ročník 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. školní rok 2014/2015 Rozumí pokynům učitele Rozumí běžné komunikaci Čte s porozuměním Vyhledává

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015. A. Mašek

Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015. A. Mašek E. Brodníčková Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015 A. Mašek Náš Pavlík č. 2 říjen 2015 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756,

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček květen 2014 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí.

Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí. INDIVIDUELNÍ PÉČE- HRY KŘESŤANSKÝ KRUH SVAČINA POHYB-JÓGA MUZIKOTERAPIE POHYBOVÉ HRY ZÁJMOVÉ ČINNOSTI Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí. DĚTSKÉ CENTRUM SE HLÁSÍ K ALTERNATIVNÍMU

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_30_Josef Václav Myslbek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu KURANĎÁČEK č. 38 květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669 Pracujeme v programu www.mskurandove.cz info@mskurandove.cz Tel: 251 819 468, 724 341 771 Fax: 251 814 39 Vážení rodiče, ve dnech

Více

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní Úkoly předškoláčka, jsou pro nás hračka.. Než půjdu do školy -" minimum předškoláka". Vyzkoušejte si Předškoláci převzato www.predskolaci.cz Písničky a říkanky ze školky Další říkadla, popěvky... na doma

Více

POKRAČUJEME v naší hře Záchranáři. Tento měsíc naplníme také projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku

POKRAČUJEME v naší hře Záchranáři. Tento měsíc naplníme také projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku POKRAČUJEME v naší hře Záchranáři Tento měsíc naplníme také projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku My, děti ze Srdíčka, jsme moc rády, že máme nové kamarády ze školy v Žebráku. Těšíme se na setkání a připravujeme

Více

Rozhlédni se kolem sebe

Rozhlédni se kolem sebe Rozhlédni se kolem sebe Cíle projektu: - Poznávat některé významné památky ČR - Poznat významné budovy v našem městě - Všímat si funkce a poslání staveb - Poznávat některý materiál, z kterého jsou stavby

Více

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 10. únor 2011 Zámecké listy Smečenské církevní památky Renesanční kostel Nejsvětější Trojice spolu s farou a smečenským zámkem tvoří velmi působivé

Více

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary 1. Identifikační údaje Oficiální název : Školní vzdělávací program pro

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2013/2014 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 3.ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2013/2014 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 3.ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2013/2014 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 3.ročník Září Obec,v níž žijeme,jak žijeme Odpočinková činnost- stolní hry,hry s hračkami,poslech písniček,povídání

Více

Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018

Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018 Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018 Cestopis: A. M. Bera Moje cesta začala v Praze. Do Londýna jsem jel autem (obr. 1). Cesta trvala 18 hodin. Když jsem dorazil, nebyl to přímo Londýn. Bydlel jsem ve

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Praha, hlavní město ČR - pracovní list

Praha, hlavní město ČR - pracovní list Praha, hlavní město ČR - pracovní list MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_20 Tématický

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_478 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

Březen 2013. Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek. ZŠ Jarní prázdniny DR PLAVÁNÍ NEJOBLÍBENĚJŠÍ KNIHA. DRÁČCI Výlet Anežský klášter 8:00

Březen 2013. Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek. ZŠ Jarní prázdniny DR PLAVÁNÍ NEJOBLÍBENĚJŠÍ KNIHA. DRÁČCI Výlet Anežský klášter 8:00 Březen 2013 1 ZŠ Jarní 4 5 6 7 8 Téma: MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ KNIHA 11 Téma: Z POHÁDKY DO POHÁDKY 12 13 14 15 DRÁČCI Výlet Anežský klášter 8:00 18 19 20 21 22 Téma: CESTUJEME ZA ZVÍŘÁTKY Z CELÉHO SVĚTA Dráčci

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

1. Cíl projektu. K 1. lednu 2016 jsme ukončili pětileté období naplněním stanoveného modelu volnočasových aktivit dětí. Naším cílem bylo vyplnit čas

1. Cíl projektu. K 1. lednu 2016 jsme ukončili pětileté období naplněním stanoveného modelu volnočasových aktivit dětí. Naším cílem bylo vyplnit čas 1. Cíl projektu. K 1. lednu 2016 jsme ukončili pětileté období naplněním stanoveného modelu volnočasových aktivit dětí. Naším cílem bylo vyplnit čas dětí smysluplnými zájmovými činnostmi. Ne vždy se dařilo.

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Vranov nad Dyjí 12.-14.6.2015 Za podpory z kampaně P&G Press trip s ambasadorkou Mirkou Knapkovou Na vodě s Mirkou Aktivity na pláži Výlet do okolí DĚKUJEME!

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Září Cestička do školy Odpočinková činnost- volné rozhovory s dětmi o nových zážitcích,poslech

Více

Zadání projektu: Návštěva hudebního oddělení knihovny v Tomkově ulici pořad: Kde domov můj

Zadání projektu: Návštěva hudebního oddělení knihovny v Tomkově ulici pořad: Kde domov můj Zpráva - projektový den - HUDEBNÍ VÝCHOVA 10.12.2010 Zadání projektu: Návštěva hudebního oddělení knihovny v Tomkově ulici pořad: Kde domov můj Cíl: seznámení se s knihovnou, shlédnutí a poslech pořadu

Více

téma: bydlení na zahradě

téma: bydlení na zahradě březen 27 téma: bydlení na zahradě Architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 MILÍ PŘÁTELÉ, letos s naším minilifestylem poprvé. Ale rozhodně ne naposledy. Toto je tedy další, tentokrát

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Kategorie A ( třída ZŠ)

Kategorie A ( třída ZŠ) 1. Jak se jmenuje architektonický prvek, typický pro středověké duchovní stavby, kterým se do gotické stavby vstupovalo? a) Portál b) Rozeta c) Fiála 2. V průběhu 11. a 12. století se mnohé evropské, ale

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ Eliška Fojtová A L B A T R O S Tajemství starépumpy ILUSTROVALA ANNA MASTNÍKOVÁ Pracovní listy pro 2. a 3. ročník ZŠ Bezplatný metodický materiál pro podporu čtenářské gramotnosti žáků základních škol.

Více

Registrační číslocz.1.07/1.4.00/

Registrační číslocz.1.07/1.4.00/ Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Více

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze Baroko v Praze Jméno: Pracovní list k středečnímu programu 24.5. o baroku po Praze Úvod do baroka Baroko vzniklo na konci šestnáctého století v (země). Název barok se dá do češtiny přeložit různými způsoby.

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

VY_32_INOVACE_Č J5_01_03. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PRAHA

VY_32_INOVACE_Č J5_01_03. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PRAHA VY_32_INOVACE_Č J5_01_03 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PRAHA VY_32_INOVACE_Č J5_01_03 Anotace - Materiál obsahuje 2 listy úvodu, 8 listů prezentace, 3 pracovní listy s texty,

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA BANKA HOTEL POŠTA NEMOCNICE OBCHOD ŠKOLA NÁDRAŽÍ ZASTÁVKA RESTAURACE KINO PARK LETIŠTĚ KDE? V / VE / NA ŠKOLA, POŠTA...ŠKOLE, POŠTĚ NEMOCNICE, OBCHOD KINO NÁDRAŽÍ LETIŠTĚ...NEMOCNICI, LETIŠTI...OBCHODĚ...KINĚ...NÁDRAŽÍ

Více

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 1 Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 2 Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-073-1 (epub) 978-80-7512-074-8 (mobipocket) 978-80-7512-075-5 (pdf)

Více

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC Na počátku roku 2012 nás oslovili zástupci Základní školy z polského Boleslawiece a nabídli nám spolupráci na přeshraničním projektu

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2011/2012. Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 4. ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2011/2012. Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 4. ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2011/2012 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 4. ročník Září Obec v níž žijeme,jak žijeme Odpočinková činnost-stolní hry,hry s hračkami,poslech písniček,povídání

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst.

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Ještě a pár dnů a přijde změna. Konečně tu budou Tajenka 1) Nejlepší přítel člověka je...? 2) Co

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ

Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Radek Machatý Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ

Více

DÍVÁME SE KOLEM SEBE

DÍVÁME SE KOLEM SEBE DÍVÁME SE KOLEM SEBE Úvod Advent je doba, kdy kr{tké a šedé dny probouzejí v lidech touhu po světle, po teple a po domově. Se světlem je pak spojov{na naděje, oček{v{ní radosti, dobra, pomoci a vz{jemného

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Družstvo: Třída: Část A Gotika ve světě 1. Kdo nechal postavit první gotický kostel? a) opat kláštera v Saint Denis Suger b) zakladatel

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Příběhy pamětníků 2015

Příběhy pamětníků 2015 Příběhy pamětníků 2015 Foto: Vypracovali: Vladimír H., Michael Jiří K., Adéla K., Edit K., Veronika O., žáci ZŠ Brána Nová Paka pod dozorem p. učitelky Lenky Čančíkové. Edit 1- ÚVOD a dětství: Znělka pořadu

Více

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha Hlavní město České republiky Praha je hlavním městem našeho státu. Je sídlem prezidenta republiky, který má svoji kancelář na Pražském hradě.

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin)

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) Malé krůčky k bezpečné cestě do školy Již čtvrtým rokem působí na naší škole rodičovská dopravní skupinka, která se snaží

Více

Pokuste se na chvíli zapomenout na všední starosti a přeneste se s námi do jiného světa

Pokuste se na chvíli zapomenout na všední starosti a přeneste se s námi do jiného světa Pokuste se na chvíli zapomenout na všední starosti a přeneste se s námi do jiného světa Karolínka Zvonková, naše žačka, se s námi podělila o zážitky z cest CITUJI: Nejlepší dovolená mého života Letos v

Více

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Albrechtícek Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Jako každý rok, i letos byl květen měsícem výletů a akcí. Každá třída si svoje celodenní výlety plánuje sama, jedna akce však byla pro všechny děti společná,

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více