8. pln svazy. Svaz A se naz v distributivn, pokud pro libovoln prvky a; b; c 2 A plat

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "8. pln svazy. Svaz A se naz v distributivn, pokud pro libovoln prvky a; b; c 2 A plat"

Transkript

1 . 8. pln svazy Svaz A se naz v distributivn, pokud pro libovoln prvky a; b; c 2 A plat a (b ^ c) = (a b) ^ (a c) Lemma 8.1. Bu A distributivn svaz. Pak pro libovoln prvky a; b; c 2 A plat a ^ (b c) = (a ^ b) (a ^ c): D kaz. Z distributivn ho z kona plyne, e (a ^ b) (a ^ c) = ((a ^ b) a) ^ ((a ^ b) c): Prvn z vorka v razu vpravo je z ejm rovna a. Pou ijeme-li na druhou z vorku vpravo distributivn z kon, dostaneme, e (a ^ b) (a ^ c) = a ^ ((a c) ^ (b c)) = (a ^ (a c)) ^ (b c): Pon vad prvn z vorka vpravo je rovna a, d kaz je ukon en. Lemma 8.2. Libovoln line rn uspo dan mno ina je distributivn svaz. D kaz. P edev m si uv domme, e libovoln line rn uspo dan mno ina A je svaz. Nech a; b; c 2 A. P edpokl dejme, e b c (v opa n m p pad je d kaz analogick ). Pak b ^ c = b. Pokud a b, pak ob strany distributivn ho z kona jsou rovny b. Pokud b a c, ob strany jsou rovny a. Kone n, pokud c a, ob strany se rovnaj a. V libovoln m distributivn m svazu plat (a ^ b) (c ^ d) = (a c) ^ (a d) ^ (b c) ^ (b d): Ov en se provede opakovanou aplikac distributivn ho z kona. pln svaz A se naz v pln distributivn, pokud v nerovnosti (1) ^ (viz kapitola 6.) v dy plat rovnost. a ij j2j i f 2F ^ a if (i) V ta 8.3. Libovoln pln line rn uspo dan mno ina je pln distributivn. D kaz. V me, e v dy plat nerovnost (1). Ozna me jej levou stranu x a pravou y. P edpokl dejme, W e x > y. P edpokl dejme d le, e neexistuje prvek x > z > y. Pon vad x a ij pro v echna i 2 I, pro libovoln i 2 I existuje j2j V f(i) 2 J i tak, i e y < a if (i), t.j., x a if (i). Pro takto vznikl f 2 F plat a if (i) x > y, co je spor. Tedy existuje prvek x V > z > y. Pak pro libovoln i 2 I existuje f(i) 2 J i tak, e z < a if (i). Tedy z a if (i), tak e y z, spor. Rovn (P (M); ) je pln distributivn pln svaz pro libovolnou mno inu M. Typeset by AMS-T E X 1

2 2 P klad 8.4. Bu V vektorov prostor (nad R). Symbolem L(V ) ozna me mno- inu v ech vektorov ch podprostor ve V uspo danou mno inovou inkluz. Pon vad libovoln pr nik vektorov ch podprostor je vektorov podprostor, L(V ) je pln svaz (podle 6.2). Jsou-li W i, i 2 I vektorov podprostory V, pak jejich supremum S W W = W i v L(V ) je vektorov podprostor generovan sjednocen m W i. Tedy S prvky W jsou pr v line rn kombinace r 1 v 1 + : : : r n v n vektor v 1 ; : : : ; v n 2 W i. pln svaz L(V ) nen obecn distributivn. Uva ujme vektorov prostor R 2 a vektory v 1 ; v 2 ; v 3 2 R 2, kter jsou po dvou line rn nez visl (nap., v 1 = (0; 1); v 2 = (1; 0); v 3 = (1; 1)). Nech W i je vektorov podprostor generovan v i, i = 1; 2; 3. Pak W 2 ^ W 3 = O, kde O = f(0; 0)g je nejmen vektorov podprostor v R 2. Tedy W 1 (W 2 ^ W 3 ) = W 1. Na druh stran, (W 1 W 2 ) ^ (W 1 W 3 ) = V ^ V = V. Tedy distributivn z kon neplat. Podmno ina X uspo dan mno iny A se naz v usm rn n, pokud pro libovolnou kone nou mno inu prvk x 1 ; : : : ; x n 2 X existuje prvek x 2 X takov, e x i x pro v echna i = 1; : : : ; n. Nap klad, libovoln line rn uspo dan podmno ina v A je usm rn n. Libovoln usm rn n mno ina je nepr zdn (sta zvolit n = 0). pln uspo dan mno ina se denuje jako uspo dan mno ina A s nejmen m prvkem, v n libovoln usm rn n podmno ina m supremum. Lze uk zat, e uspo dan mno ina A je pln, pr v kdy libovoln line rn uspo dan podmno ina v A m supremum. N z jem o pln uspo dan mno iny je d n t m, e suprema usm rn n ch podmno in jsou asto p irozen j ne obecn suprema. P klad 8.5. Bu A mno ina a A mno ina v ech kone n ch posloupnost a 1 : : : a n prvk mno iny A. Jedn se vlastn o "slova" nad "abecedou" A. Uspo d me mno inu A pomoc prex. To znamen, e w 1 w 2, pokud w 1 je po te n sek w 2. Vznikl uspo dan mno ina (A ; ) nem dn netrivi ln suprema (krom sup;, co je pr zdn slovo, a suprem srovnateln ch prvk ). Supremum nekone n line rn uspo dan mno iny v ak m p irozen v znam (nap., desetinn rozvoj re ln ho sla). Tedy "nekone n slovo" aa : : : reprezentuje supremum et zce a aa : : :. Naproti tomu, dn rozumn v znam nelze p ipsat supremu slov a, b, kde a; b 2 A jsou navz jem r zn. V ta 8.6. Bu A pln uspo dan mno ina, kter je svaz. Pak A je pln svaz. D kaz. Pot ebujeme uk zat, e libovoln supremum lze rozlo it na usm rn n supremum kone n ch suprem. Nech a i 2 A pro i 2 I. Bu J mno ina kone n ch podmno in mno iny I. Snadno se ov, e plat a i = X2J x2x Prvek a uspo dan mno iny A se naz v kompaktn, pokud pro libovolnou usm rn nou podmno inu X A takovou, e a supx existuje prvek x 2 X s vlastnost a x. a x :

3 3 Nejmen prvek uspo dan mno iny je v dy kompaktn. V kone n uspo dan mno in je libovoln prvek kompaktn. Ve v t in uspo dan ch mno in vyskytuj c ch se v informatice, je uspo d n zalo eno na "mno stv informace nesen objekty": a b znamen, e b nese aspo tolik informace jako a. Takto lze interpretovat i nekone n slova zm n n v 8.5. Kompaktn prvek je pak ten prvek a, kter nese podstatn mno stv informace; pokud supremum usm rn n mno iny X zahrnuje informaci obsa enou v a, pak ji nutn zahrnuje n jak prvek v X. P klad 8.7. (1) Bu M mno ina. Uk eme, e kompaktn prvky v P (M) jsou Spr v kone n podmno iny. Bu K M kone n, X P (M) usm rn n a K X. Pak pro libovoln prvek a 2 K existuje Xa 2 X tak, e a 2 X a. Pon vad X je usm rn n a K kone n, existuje X 2 X tak, e X a X pro ka d a 2 K. Tedy K X. Dok zali jsme, e K je kompaktn. Naopak, libovolnou nekone nou podmno inu K M m eme vyj d it jako usm rn n sjednocen v ech kone n ch podmno in v K. Tedy K nem e b t kompaktn. (2) Bu V vektorov prostor. Uk eme, e kompaktn prvky v L(V ) jsou pr v kone n rozm rn podprostory ve V. Nejprve uk eme, e pro libovolnou usm rn nou podmno inu X L(V ) je X = S X vektorov podprostor. Nech v1 ; v 2 2 X. Pak existuj W 1 ; W 2 2 X tak, e v i 2 W i pro i = 1; 2. Pon vad X je usm rn n, existuje W 2 X tak, e W 1 ; W 2 W. Tedy v 1 ; v 2 2 W a proto libovoln line rn kombinace vektor v 1 ; v 2 pat do W a proto i do X. Tedy X 2 L(V ). Bu nyn W kone n rozm rn podprostor S ve V a e 1 ; : : : ; e n b ze W. Bu X L(V ) usm rn n podmno ina a W X. Tedy existuj W i 2 X tak, e e i 2 W i pro libovoln i = 1; : : : n. Pon vad X je usm rn n, existuje W 0 2 X tak, e W i W 0 pro i = 1; : : : ; n. Tedy W W 0. Dok zali jsme, e W je kompaktn. Naopak, libovoln nekone n rozm rn vektorov prostor lze vyj d it jako usm rn n sjednocen sv ch kone n rozm rn ch podprostor. Nem e tedy b t kompaktn. pln svaz A se naz v algebraick, jestli e libovoln prvek a 2 A je supremum kompaktn ch prvk. Z 8.7 vypl v, e P (M) a L(V ) jsou algebraick svazy. V ta 8.8. Bu A algebraick svaz. Pak a ^ b i = (a ^ b i ) pro libovoln prvek a 2 A a libovolnou usm rn nou podmno inu fb i ni 2 Ig v A. D kaz. V me, e v dy plat nerovnost x = a ^ b i (a ^ b i ) = y: W Bu z x kompaktn prvek. Pak z a a z b i. Pon vad mno ina fb i ni 2 Ig je usm rn n, existuje i 2 I tak, e z b i. Tedy z a ^ b i y. Pon vad x je supremum kompaktn ch prvk, plat x y.

4 4 Q Bu I mno ina a A i, i 2 I uspo dan mno iny. Pak kart zsk sou in A i uspo d me n sledovn : (a i ) (b i ), a i b i pro v echna i 2 I: Snadno se ov, e se skute n jedn o relaci uspo d n ( k me, e se jedn o uspo d n po slo k ch). Vzniklou uspo danou mno inu naz v me sou in Q uspo dan ch mno in A i. Jsou-li A i, i 2 I line rn uspo dan mno iny, pak A i nemus b t line rn uspo dan. Sta uv it sou in dvou dvouprvkov ch et zc. P klad 8.9. Bu Eq(X) mno ina v ech relac ekvivalence na mno in X uspo dan inkluz. Pak Eq(X) je pln S svaz nebo libovoln pr nik relac ekvivalence je relace ekvivalence. Sjednocen R i relac ekvivalence R i 2 Eq(X), i 2 I nen S obecn relace ekvivalence a supr i je relace ekvivalence generovan R i (t.j., nejmen relace ekvivalence obsahuj c R i ). Snadno se v ak ov, e sjednocen S usm rn n mno iny relac ekvivalence je relace ekvivalence. Kompaktn prvky v Eq(X) jsou pr v relace ekvivalence generovan kone nou podmno inou S X X. Svaz Eq(X) je algebraick, Q nen p itom distributivn. V ta Bu te A i, i 2 I pln svazy. Q Pak A i je pln svaz. Jsou-li A i ( pln ) distributivn pln svazy, pak A i je ( pln ) distributivn. D kaz. Snadno se ov, e plat j2j ^ j2j (a ji ) = ( (a ji ) = ( j2j ^ j2j a ji ) a ji ) Odsud ji ihned plyne tvrzen o ( pln ) distributivit. P edvedeme to pro distributivitu: (a i ) (b i ) ^ (c i ) = (a i (b i ^ c i )) = ((a i b i ) ^ (a i c i )) = ((a i ) (b i )) ^ ((a i ) (b i )) 9. Kardin ln sla Ka d mno in A p i ad me symbol jaj takov, e jaj = jbj, pr v kdy mno iny A; B maj stejnou mohutnost. Symboly jaj se naz vaj kardin ln sla. Kardin ln slo jaj rovn naz v me mohutnost mno iny A. Pon vad "m t stejnou mohutnost" je relace ekvivalence, postup je korektn. Nen v ak pod n v term nech teorie mno in nebo kardin ln sla nejsou denov na jako mno iny. Pozd ji nazna me, jak lze kardin ln sla denovat v term nech teorie mno in.

5 5 P klady. (1) Nez porn cel sla pova ujeme za kardin ln sla a sice za mohutnosti kone n ch mno in. (2) Mohutnost spo etn mno iny zna 0. (3) Mohutnost mno iny re ln ch sel naz v me mohutnost kontinua a zna me ji c. Polo me jaj jbj, jestli e existuje prost zobrazen A! B. Relace mezi kardin ln mi sly je z ejm reexivn a tranzitivn. Uk eme, e je uspo d n. P edev m si uv dom me, e pokud A B, pak jaj jbj (nebo zobrazen inkluze A! B je prost ) Cantor-Bernsteinova v ta. Z jaj jbj a jbj jaj plyne jaj = jbj. D kaz. M jme prost zobrazen f : A! B a g : B! A. Mus me uk zat, e pak existuje bijekce A! B. Uva ujme zobrazen h : P(A)! P(B) denovan vztahem h(x) = A g(b f(x)) Nech X; Y 2 P(A), X Y. Pak postupn plat f(x) f(y ), B f(y ) B f(x), g(b f(y )) g(b f(x)) a h(x) h(y ). Tedy h : P(A)! P(B) je isotonn zobrazen (ob mno iny P(A); P(B) jsou uspo dan mno inovou inkluz ). Podle V ty 6.3., existuje C A tak, e C = A g(b f(c)): Denujme zobrazen t : A! B takov, e t(x) = f(x) pro x 2 C a t(x) = g 1 (x) pro x =2 C. Denice je korektn nebo pro x =2 C plat x 2 g(b f(c)). Uk eme, e t : A! B je bijekce. P edpokl dejme, e pro x 2 C a y =2 C plat t(x) = t(y). Pak f(x) = g 1 (y), tak e g(f(x)) = y =2 C. Z rove f(x) =2 B f(c) (nebo x 2 C), tak e g(f(x)) =2 g(b f(c)) a tedy g(f(x)) 2 C; spor. Tedy t je prost zobrazen nebo ob z en t na C a A C jsou prost. Nech y 2 B, y =2 t(a). Pak y =2 f(c), tak e y 2 B f(c) a tedy g(y) =2 C. To v ak znamen, e y = t(g(y)), spor. Tedy t je zobrazen na. Pozn mka 9.2. (1) Pon vad zobrazen f : A! P(A), f(a) = fag je v dy prost, pro libovolnou mno inu A plat jaj jp(a)j. Z Cantorovy v ty plyne, e v dy jaj < jp(a)j: Odsud plyne, e neexistuje nejv t kardin ln slo. V ta 9.3. Kardin ln sla netvo mno inu. D kaz. P edpokl dejme, e existuje mno ina I a mno iny S A i, i 2 I tak, e ja S i j, i 2 I vy erp v S v echna kardin ln sla. Pon vad A i A i, plat ja i j j A i j. Tedy j A i j je nejv t kardin ln slo, co odporuje pozn mce 9.2.

6 6 Z Cantorovy a Cantor-Bernsteinovy v ty rovn plyne, e neexistuje mno ina v ech mno in. Pro takovou mno inu M by toti platilo, e jp(m)j jmj nebo libovoln podmno ina M je prvkem M. Tedy jp(m)j = jmj, spor. Zat m nejsme schopni zjistit, zda uspo d n kardin ln ch sel je line rn. Dosud zn m kardin ln sla jsou 0 < 1 < 0 < c: Z 4.4. plyne, 0 je minim ln nekone n kardin ln slo. Ot zka, zda c je nejmen nespo etn kardin ln slo je nerozhodnuteln. V ta 9.4. c = jp(!)j. D kaz. Z d kazu v ty 4.3. v me, e c jp(!)j. Z konstrukce re ln ch sel jako ez ve spo etn mno in Q v me, e c jp(!)j. Tedy c = jp(!)j. Operace s kardin ln mi sly: Nech = jaj a = jbj, p i em mno iny A; B jaou v (1) disjunktn. Polo me (1) + = ja [ Bj (2) = ja Bj (3) = ja B j Bu te P I, A i ; i 2 S I mno iny, p i em A i jsou navz jem disjunktn. (4) i = j A i j Denice je korektn nebo operace nezavis na volb mno in A; B. Skute n, jsou-li f : A! A 0 a g : B! B 0 bijekce, pak f [ g : A [ B! A 0 [ B 0 pro A; B a A 0 ; B 0 disjunktn a f g : A B! A 0 B 0 h : A B! (A 0 ) B0 ; h(u) = f u g 1 jsou bijekce. Operace +; jsou asociativn, komutativn a distributivn, co plyne z vlastnost mno inov ch operac [;. Nav c, z V ty 4.1. plyne, e plat D le plat ( ) = ( ) = + = : ) + + ) : Skute n, je-li f : A! B prost zobrazen, pak zobrazen f [ id C : A [ C! B [ C a f id C : A C! B C jsou rovn prost. Tvrzen v ty 9.4 lze p epsat ve tvaru c = 0

7 7 V ta : D kaz. 0 0 = jnj + j!j = jzj plyne z toho, e Q je spo etn mno ina (viz 4.2. (4)). V ta 9.6. Je-li S spo etn mno ina re ln ch sel, pak jr Sj = c. D kaz. M me jr Rj = 2! 2! = 2!+! = 2!. Tedy m sto R m eme vz t mno inu RR. Bu tedy S RR spo etn mno ina. Existuje x 2 R tak, e S\(Rfxg) = ;. Tedy fxg R R S, tak e jr Sj = c. D sledek. Mohutnost mno iny iracion ln ch sel je c. V ta 9.7. Mohutnost mno iny v ech kone n ch posloupnost p irozen ch sel 0. D kaz. Bu P mno in v ech kone n ch posloupnost p irozen ch sel. Z 0 jp j. Pro d kaz opa n nerovnosti zapi me libovoln p irozen slo a v dvojkov soustav. Posloupnost a 1 : : : a n pak ur uje racion ln slo 0; a 1 2a 2 2 : : : a n. Pon vad r zn posloupnosti z ejm ur uj r zn racion ln sla, plat jp j jqj 0. D sledek. Mohutnost mno iny kone n ch podmno in spo etn mno iny 0. P ipome me, e re ln slo se naz v algebraick, pokud je ko enem polynomu s cel mi koecienty. Libovoln racion ln slo je z ejm algebraick. Re ln sla, kter nejsou algebraick se naz vaj transcendentn. Transcendentn jsou nap klad sla ; e; d kaz je v ak obt n. Uk eme, e transcendentn sla existuj (a e jich je v c ne algebraick ch). V ta 9.8. Mno ina A v ech algebraick ch sel je spo etn. D kaz. Mno ina v ech polynom s cel mi koecienty se ozna uje Z[x]. Z v ty 9.7. plyne, e to je spo etn mno ina, t.j., existuje bijekce f :!! Z[x]. Denujme zobrazen g : A!!! vztahem g(a) = (n; k), kde n je nejmen slo takov, e a je ko en polynomu f(n) a a je p itom k-t re ln ko en tohoto polynomu v uspo d n podle velikosti. Zobrazen g je z ejm prost, tak e ja 0. Pon vad Q A, A je spo etn mno ina. D sledek. Mno ina v ech transcendentn ch sel m mohutnost kontinua. D kaz plyne z v ty 9.6. a Dob e uspo dan mno iny Denice. ekneme, e line rn uspo dan mno ina je dob e uspo dan, jestli e libovoln jej nepr zdn podmno ina m nejmen prvek. P davn jm no line rn jsme mohli v denici vynechat nebo to plyne z existence nejmen ch prvk dvouprvkov ch podmno in. Libovoln podmno ina dob e uspo dan mno iny je z ejm dob e uspo dan.

8 8 P klady. (1) Libovoln kone n line rn uspo dan mno ina je dob e uspo dan.! je dob e uspo dan. (2)! op ;Z;Q a R nejsou dob e uspo dan. V ta Bu A dob e uspo dan mno ina a f : A! A prost izotonn zobrazen. Pak pro v echna a 2 A plat a f(a). D kaz. Bu X = fa 2 Anf(a) < ag. Pokud X 6= ;, existuje nejmen prvek a 0 2 X. Plat f(a 0 ) < a 0, tak e f(a 0 ) < a 0. Tedy f(a 0 ) 2 X, co je spor s f(a 0 ) < a 0. P edpoklad, e f je prost je podstatn ; pro konstantn zobrazen tvrzen neplat. Denice. Podmno ina Z uspo dan mno iny A se naz v za tek, pokud x 2 Z, y x implikuje y 2 Z. Za tek Z se naz v vlastn, pokud Z 6= A. D sledek. Dob e uspo dan mno ina nen isomorfn s dn m sv m vlastn m za tkem. D kaz. P edpokl dejme, e Z je vlastn za tek dob e uspo dan mno iny A a f : A! Z isomorsmus. Existuje prvek a 2 A Z. Pon vad f(a) 2 Z mus platit f(a) < a, co je spor s v tou Je-li A uspo dan mno ina a a 2 A, pak polo me A(a) = fx 2 Anx < ag Z ejm A(a) je vlastn za tek v A. V dob e uspo dan mno in A je libovoln vlastn za tek Z tvaru A(a) pro n jak a 2 A. Za a je t eba vz t nejmen prvek mno iny A Z. V ta Bu te A; B dob e uspo dan mno iny. Pak existuje nejv e jeden isomorsmus A! B. D kaz. Bu te f; g : A! B isomorsmy. P edpokl dejme, e f 6= g. Pak existuje a 2 A takov, e f(a) < g(a). Pon vad A(a) = B(f(a)) a A(a) = B(g(a)) plat B(f(a)) = B(g(a)). Nav c B(f(a)) je za tek v B(g(a)). Toti pro libovoln c < f(a) existuje d 2 A tak, e c = f(d). Z ejm d < a, tak e c 2 B(f(a)). Dost v me spor s d sledkem v ty D sledek. Bu A dob e uspo dan mno ina a f : A! A isomorsmus. Pak f = id A. V ta Bu te A; B dob e uspo dan mno iny. Pak nastane pr v jedna z n sleduj c ch mo nost : (1) A = B (2) A je isomorfn s vlastn m za tkem B (3) B je isomorfn s vlastn m za tkem A. D kaz. Je-li jedna z mno in A; B pr zdn, tvrzen z ejm plat. P edpokl dejme, e ob mno iny A; B jsou nepr zdn. Polo me A 0 = fa 2 An existuje b 2 B s A(a) = B(b)g

9 9 B 0 = fb 2 Bn existuje a 2 A s B(b) = A(a)g: Pon vad A 0 obsahuje nejmen prvek A a B 0 obsahuje nejmen prvek v B, mno iny A 0 ; B 0 jsou nepr zdn. Nav c to z ejm jsou za tky (A 0 v A a B 0 v B). Dok eme, e A 0 = B0. Denujme zobrazen f : A 0! B 0 tak, e A(a) = B(f(a)). Z denice mno in A 0 ; B 0 a d sledku v ty plyne, e takov zobrazen existuje pr v jedno. Nav c to je z ejm isomorsmus. Uk eme, e nem e nastat situace, kdy A 0 6= A a sou asn B 0 6= B. V tomto p pad v ak existuj a 2 A a b 2 B tak, e A 0 = A(a) a B 0 = B(b). Tedy a 2 A 0 a b 2 B 0, co nen mo n. Ov ili jsme, e v dy nastane jedna z mo nost (1)-(3) a zb v ov it, e tyto mo nosti se navz jem vylu uj. Nastanou-li v ak dv mo nosti sou asn, vznikne dob e uspo dan mno ina isomorfn se sv m vlastn m za tkem, co odporuje d sledku v ty Pozn mka. Z v ty plyne, e pro dob e uspo dan mno iny A; B nastane pr v jedna z mo nost jaj = jbj; jaj < jbj; jbj < jaj: Tedy kardin ln sla dob e uspo dan ch mno in jsou line rn uspo dan. Pokud by libovoln mno ina la dob e uspo dat, kardin ln sla by byla line rn uspo dan. Uvid me, e tomu tak je i naopak: pokud kardin ln sla jsou line rn uspo dan, pak libovolnou mno inu lze dob e uspo dat. Zat m um me dob e uspo dat ka dou kone nou i spo etnou mno inu. Neum me nap. dob e uspo dat mno inu R. Uvid me, e probl m, zda libovolnou mno inu lze dob e uspo dat, je na z klad dosavadn ch axiom ZF nerozhodnuteln. V znam dob e uspo dan ch mno in spo v mimo jin v tom, e poskytuj prost ed pro roz en pojmu indukce. V ta (transnitn indukce): Bu A dob e uspo dan mno ina. Nech pro libovoln prvek a 2 A je d n v rok V (a). P edpokl dejme, e pro libovoln a 2 A plat : (?) Je-li pravdiv v rok V (x) pro libovoln x < a, je pravdiv v rok V (a). Pak v rok V (a) je pravdiv pro v echna a 2 A. D kaz. Nech B = fa 2 AnV (a) je nepravdiv g. P edpokl dejme. e mno ina B je nepr zdn. Bu a nejmen prvek v B. Dost v me spor s (?). Obvykl matematick indukce je transnitn indukce pro!. Z (?) plyne, e v rok V je pravdiv pro nejmen prvek v A. V kapitole 8 jsme vid li, e sou in line rn uspo dan ch mno in ji nemus b t line rn uspo dan. V teorii dob e uspo dan ch mno in proto pracujeme s tzv. lexikograck m sou inem. Denice. Lexikograck sou in AB dob e uspo dan ch mno in A; B je kart zsk sou in A B vybaven uspo d n m (a; b) (c; d), a < c nebo a = c; b d:

10 10 V ta Bu te A; B dob e uspo dan mno iny. Pak AB je dob e uspo dan mno ina. D kaz. Nech X A B je nepr zdn podmno ina lexikograck ho sou inu A B. Bu a 0 nejmen prvek v p 1 (X) a b 0 nejmen prvek v p 2 (p 1 1 (a 0) \ X). Z ejm (a 0 ; b 0 ) je nejmen prvek v X. Lexikograck sou in nen obecn komutativn. Nap., 2! a! 2 nejsou isomorfn. Toti! 2 =!, zat mco 2! jsou dv kopie! nad sebou. V ta Pro libovoln uspo dan mno iny A; B; C plat (A B) C = A (B C): D kaz. V (A B) C plat (a; b; c) (a 0 ; b 0 ; c 0 ), (a; b) < (a 0 b 0 ) nebo (a; b) = (a 0 ; b 0 ); c c 0 Podobn, v A (B C)) plat, a < a 0 nebo a = a 0 ; b < b 0 nebo a = a 0 ; b = b 0 ; c < c 0 : (a; b; c) (a 0 ; b 0 ; c 0 ), a < a 0 nebo a = a 0 ; (b; c) (b 0 ; c 0 ), a < a 0 nebo a = a 0 ; b < b 0 nebo a = a 0 ; b = b 0 ; c < c 0 : Sou et (kardin ln ) disjunktn ch uspo dan ch mno in A; B m eme denovat jako jejich sjednocen A [ B spolu s uspo d n m, kter na A, resp. B spl v se zadan m uspo d n m a libovoln prvky a 2 A, b 2 B jsou nesrovnateln. Takov sou et dvou line rn uspo dan ch mno in nen line rn uspo dan. V teorii dob e uspo d n ch mno in proto pracujeme s jin m (tzv. ordin ln m) sou tem. Denice. Sou et A+B dvou disjunktn ch dob e uspo dan ch mno in denujeme jako jejich sjednocen A [ B vybaven uspo d n m x y,x; y 2 A; x y nebo x; y 2 B; x y nebo x 2 A; y 2 B: Sou et dob e uspo dan ch mno in nen komutativn. Nap.,!+1 nen isomorfn s 1 +!. Toti, 1 +! =!, zat mco! + 1 nen isomorfn s!. V ta Pro libovoln navz jem disjunktn dob e uspo dan mno iny A; B; C plat (A + B) + C = A + (B + C):

11 11 D kaz. V obou p padech plat x y,x; y 2 A; x y nebo x; y 2 B; x y nebo x; y 2 C; x y nebo x 2 A; y 2 B nebo x 2 A; y 2 C nebo x 2 B; y 2 C: Budeme pot ebovat i nekone n sou ty. Denice. Bu I 6= ; uspo dan P mno ina a A S i, i 2 I po dvou disjunktn uspo dan mno iny. Sou et A i denujeme jako A i spolu s uspo d n m x y, existuje i 2 I tak, e x; y 2 A i ; x y nebo x 2 A i ; y 2 A j ; i < j: V ta P Bu te I 6= ; a A i, i 2 I po dvou disjunktn dob e uspo dan mno iny. Pak A i je dob e uspo dan. S D kaz. M jme ; 6= X A i. Nech I 0 = fi 2 InX \ A i 6= ;g. Bu i 0 nejmen prvek v I 0 a a 0 nejmen prvek v A i0 \ X. Z ejm a 0 je nejmen prvek v X. V ta (obecn asociativn P z kon) Bu I 6= ; uspo dan mno ina, A i, i 2 I uspo dan mno iny a I = I j. Pak plat D kaz je z ejm. j2j X A i = V ta (prav distributivn z kon) ( X A i ) B = X X A i j2j j X (A i B): S S P D kaz. P edev m plat (A i B) = ( A i ) B. Uspo d n v ( A i ) B je d no n sledovn : (a; b) (c; d),a; c 2 A i ; a < c nebo a 2 A i ; c 2 A j ; i < j nebo a = c; b d:

12 12 Uspo d n v ( P (A i B) je d no n sledovn : (a; b) (c; d),(a; b); (c; d) 2 A i B; (a; b) (c; d) nebo To v ak nastane pr v kdy T m je tvrzen dok z no. Lev distributivn z kon neplat : (a; b) 2 A i B; (c; d) 2 A j B; i < j: a; c 2 A i ; a < c nebo a = c; b d nebo a 2 A i ; b 2 A j ; i < j:! (1 + 1) =! 6=! +! =! 1 +! 1: V ta Bu I uspo dan mno ina a A i = A po dvou disjunktn uspo dan mno iny. Pak plat X A i = I A: S D kaz. Bu te f i : A i! A, i 2 I isomorsmy. Pak zobrazen f : dan p edpisem f(a) = (i; f i (a)) pro a 2 A i je bijekce. Pro a; b 2 S a b v X A i,a; b 2 A i ; a b nebo a 2 A i ; b 2 A j ; i < j: To v ak nastane pr v kdy (i; f i (a)) (j; f j (b)) v I A. 11. Ordin ln sla A i plat A i! I A Ka d dob e uspo dan mno in A p i ad me symbol A tak, e A = B, pr v kdy A = B. Symboly A se naz vaj ordin ln sla. Pon vad relace "b t isomorfn " je relac ekvivalence, postup je korektn. Nen v ak veden v term nech teorie mno in, co pozd ji oprav me. P klad. Ordin ln slo n-prvkov dob e uspo dan mno iny ozna me n. Ordin ln slo dob e uspo dan mno iny! zna me!. Polo me A B, pokud A je isomorfn se za tkem B. Relace je z ejm reexivn a tranzitivn. Z v ty plyne, e se jedn o line rn uspo d n (na t d v ech ordin ln ch sel). Pr v uveden formulace je korektn nebo z ejm nez vis na volb reprezentant. Uspo d n ordin ln ch sel uveden ch v p kladu naho e je 0 < 1 < : : : n < : : :! Pro libovoln ordin ln slo polo me W () = fn < je ordin ln slog Nap klad, W (0) = ;, W (n) = f0; : : : ; n 1g a W (!) = f0; 1; : : : ; n; : : : g.

13 13 V ta Mno ina W () je dob e uspo dan pro libovoln ordin ln slo a plat W () =. D kaz. Nech = A. Polo me f(x) = A(x) pro libovoln x 2 A. Z ejm f : A! W () je prost zobrazen. M jme <, = B. Pak existuje x 2 A tak, e B = A(x). Tedy = f(x), tak e f je isomorsmus. V ta Ordin ln sla jsou dob e uspo dan relac. D kaz. Bu Z 6= ; mno ina ordin ln ch sel. Uva ujme 2 Z. Pak bu je nejmen prvek v Z nebo mno ina W () \ Z je nepr zdn. Pak jej nejmen prvek (kter existuje nebo je ordin ln slo) je z ejm nejmen prvek v Z. Ordin ln slo se naz v limitn, pokud mno ina W () nem nejv t prvek. V opa n m p pad se naz v izolovan. Tedy ordin ln slo 0 je limitn. Operace s ordin ln mi sly: Nech = A a = B, p i em dob e uspo dan mno iny A; B jsou v (1) disjunktn. Polo me (1) + = A + B (2) = B A Denice je korektn nebo operace z ejm nezavis na volb dob e uspo dan ch mno in A; B. Operace +; jsou asociativn, co plyne z v t a Z v ty plyne platnost lev ho distributivn ho z kona ( + ) = + D le plat + 0 = 0 + = 0 = 0 = 0 1 = 1 = 2 = +. Operace +; nejsou komutativn. Nap. plat 1 +! =! 6=! + 1 2! =! 6=! 2 =! +! V imn me si faktu, e izolovan ordin ln sla jsou pr v ordin ln sla tvaru + 1. Bu I dob e uspo dan mno ina, A i, i 2 I, dob e uspo dan mno iny a i = A i. Pak ordin ln slo P i denujeme p edpisem X i = X A i

14 14 Denice z ejm op t nez vis na volb dob e uspo dan ch mno in A i. Z v t a plyne X X i = i X = I T du v ech ordin ln ch sel ozna me W. Symbol W () je ve shod s obecn m ozna en m A(x) pro za tek. Ve W m nejen ka d podmno ina, ale i ka d podt da Z W m nejmen prvek (d kaz je stejn ). V ta Bu M mno ina ordin ln ch sel. Pak existuje ordin ln slo takov, e < pro libovoln 2 M. D kaz. Pokud M = ;, pak = 0. M -li M nejv t prvek, pak = + 1. Pokud M nem nejv t prvek, uva ujeme mno inu A = [ 2M W () Pon vad A je dob e uspo dan nmo ina, pro = A plat < pro v echna 2 M. Kone n, pro libovoln ordin ln sla ; denujeme mocninu n sledovn : 0 = 1 +1 = = supf n < g pro 0 < limitn. (Zde je pou ito 11.3.) Denice je zalo ena na v t 11.4., t.j. na transnitn indukci. Pozn mka Z v ty plyne, e W nen mno ina a neobsahuje nejv t prvek. D sledek Pro libovolnou mno inu M ordin ln ch sel existuje sup M ve W. D kaz. Tvrzen je z ejm, pokud M m nejv t prvek. Nech M nem nejv t prvek. Ordin ln slo z pat do t dy W M, kter je proto nepr zdn, tak e obsahuje nejmen prvek. Ten je z ejm sup M. Nyn si m eme ud lat p edstavu o za tku t dy W ordin ln ch sel (v jej m uspo d n ): 0; 1; 2; : : : ; n; : : : ;!;! + 1; : : : ;! +! =!!; : : : ;! n; : : :!! =! 2 ; : : : ;! n ; : : :!! ;! o n (!! )! ; : : : ;!! ; : : : 0

15 15 P itom ka d limitn ordin ln slo je v dy supremum v ech men ch ordin ln ch sel. Toti, vztahy! = n n<! jsou z ejm. Rovnost! +! =! + n n<!!! = n<!! n plyne z toho, e pro libovoln <!! existuj m; n <! tak, e 2 W (m; n). Tedy <! n. Kone n rovnost!! =! n n<! plyne z denice mocniny ordin ln ch sel. slo 0 je supremum v ech p edchoz ch ordin ln ch sel. Je to nejmen ordin ln slo s vlastnost! 0. V echna v e uveden ordin ln sla jsou spo etn (t.j., jsou to ordin ln sla spo etn ch dob e uspo dan ch mno in). Nespo etn ordin ln sla v ak mus existovat nebo spo etn ch ordin ln ch sel nen v c ne v ech mo n ch uspo d n na mno in!, t.j., nejv e 2!! = 2! (a W nen mno ina). Nejmen nespo etn ordin ln slo se ozna uje! Axiom v b ru Q Axiom v b ru: Bu I mno ina a A i, i 2 I nepr zdn mno iny. Pak mno ina A i je rovn nepr zdn. Axiom k, e libovoln mno ina nepr zdn ch mno in fa i ni 2 Ig m tzv. v b rovou funkci, t.j. zobrazen f : I! [ A i takov, e f(i) 2 A i pro libovoln i 2 I. Axiom v b ru se ozna uje AC. Zermelo- Fraenkelova teorie mno in s axiomem v b ru se ozna uje ZFC a je to v sou asn dob "standartn " teorie mno in. P inou zvl tn ho postaven axiomu v b ru je jeho "nekonstruktivn " charakter. Zat mco v echny ostatn axiomy ZF p esn popisuj, jakou mno inu vytv, AC pouze tvrd, e ur it mno ina (t.j., v b rov funkce) existuje, ani by ekl, jak vypad. V b rov funkce v dy existuje (bez AC), pokud mno ina I je kone n, nap. I = f1; : : : ; ng. Sta zvolit prvky a i 2 A i pro i = 1; : : : ; n a polo it f = f(1; a 1 ); : : : ; (n; a n )g. Tato v b rov funkce je vytvo ena pou it m axiomu dvojice. Takovou mo nost ji nem me pro nekone nou mno inu I a to ani v p pad, pokud mno iny A i jsou kone n nebo dokonce dvouprvkov. Princip dobr ho uspo d n : Libovolnou mno inu lze dob e uspo dat. Tento princip m rovn "nekonstruktivn " charakter nebo ne k, jak p slu n dobr uspo d n vypad. Nahl dneme to nap. na existenci dobr ho uspo d n mno iny R re ln ch sel. Uk eme, e princip dobr ho uspo d n je (v ZF) ekvivalentn s axiomem v b ru.

16 16 V ta Princip dobr ho uspo d n implikuje axiom v b ru. D kaz. Bu I mno ina a ; 6= A i, i 2 I. Podle principu dobr ho uspo d n lze mno inu [ A i dob e uspo dat. V tomto dobr m uspo d n, m libovoln mno ina A i nejmen prvek a i. Pak f(i) = a i denuje v b rovou funkci f : I! [ A i : Je pou n si uv domit, e d kaz nelze v st n sledovn : libovoln mno ina A i lze dob e uspo dat, tak e m nejmen prvek a i, atd. Toti existuje cel mno ina D i dobr ch uspo d n mno iny A i a k v b ru n jak ho z nich pro v echna i 2 I pou v me axiom v b ru (pro mno iny D i, i 2 I). Uk eme si dal "skryt " pou it axiomu v b ru. Tato pou it dokumentuj, e AC b n u v me. P klad Zn m tvrzen matematick anal zy k, e funkce f : R! R je spojit v bod a, pr v, kdy a n! a implikuje f(a n )! f(a) pro libovolnou posloupnost (a n ). Nutnost podm nky je z ejm. Dostate nost se dokazuje n sledovn. Nech f nen spojit v a. Pak existuje okol V bodu f(a) takov, e pro libovoln 0 < n existuje a n s vlastnostmi ja n aj < 1 n, f(a n) =2 V. Pak a n! a, ale neplat f(a n )! f(a). Pou it posloupnost a n je v ak v b rov funkce N! [ n2nfanja n aj < 1 n ; f(a n) =2 V g Lze uk zat, e (bez ur it formy) AC tvrzen neplat, t.j., e "nem me dost posloupnost ". P klad Dok eme, e sjednocen spo etn mno iny spo etn ch mno in je spo etn mno ina. M jme spo etn mno iny A i, i 2!. Mno iny A i lze tedy zapsat posloupnostmi A i S = fa i0 ; a i1 ; : : : ; a in ; : : : g Uspo d me-li mno inu A = A i po diagon l ch A = fa 00 ; a 01 ; a 10 ; : : : g, vid me, i2! e mno ina A je spo etn. Pou it AC spo v ve v b ru uspo d n mno in A i do posloupnost. Takov ch posloupnost je v dy mno ina D i a na mno iny D i mus me op t uplatnit AC. Princip maximality Bu A uspo dan mno ina takov, e libovoln et zec v A m horn z voru. Pak ke ka d mu a 2 A existuje maxim ln prvek b 2 A tak, e a b.

17 17 V ta Princip maximality implikuje princip dobr ho uspo d n. D kaz. Bu A mno ina. Uva ujme mno inu D = f(b; R)nR A A; R je dobr uspo d n na B Ag Pon vad (;; ;) 2 D, plat m me D 6= ;. Pro (B 1 ; R 1 ); (B 2 ; R 2 ) 2 D polo me (B 1 ; R 1 ) (B 2 ; R 2 ), pokud (B 1 ; R 1 ) je za tek (B 2 ; R 2 ). Z ejm je uspo d n mno iny D. Ov me, e D spl uje p edpoklad principu maximality. Bu C D et zec. Pak Q = [ (B;R)2C R je line rn uspo d n mno iny Z = [ (B;R)2C B Uva ujme ; 6= X Z. Pro libovoln x 2 X existuje (B; R) 2 C tak, e x 2 B. Z ejm nejmen prvek podmno iny X \ B je nejmen m prvkem mno iny X. Tedy Q je dobr uspo d n mno iny Z, tak e (Z; Q) 2 D. Z ejm (Z; Q) je hledanou horn z vorou et zce C v D. Podle principu maximality existuje maxim ln prvek (B; R) v D. Uk eme, e pak B = A. V opa n m p pad existuje prvek a 2 A B a pro B 0 = B [ fag a R 0 = R [ (B fag) [ f(a; a)g plat (B 0 ; R 0 ) 2 D a z rove (B; R) (B 0 ; R 0 ), co nen mo n. V ta Axiom v b ru implikuje princip maximality. D kaz. Bu A uspo dan mno ina takov, e libovoln et zec v A m horn z voru a nech a 2 A. Bu f v b rov funkce na mno in v ech nepr zdn ch podmno in mno iny A. To znamen, e f(x) 2 X pro libovoln ; 6= X A. Existuje dob e uspo dan mno ina B takov, e jbj jaj neplat. V opa n m p pad by se W skl dala z ordin ln ch sel podmno in mno iny A, kter lze dob e uspo dat. Pon vad dobr ch uspo d n podmno in mno iny A je pouze mno ina, dostali bychom spor s pozn mkou Transnitn indukc denujme zobrazen g denovan na podmno in C mno iny B tak, e a je obrazem nejmen ho prvku mno iny B a g(b) = f(fxng(y) < x pro v echna y < bg) Zobrazen g je z ejm prost. Pon vad jbj jaj neplat, existuje b 2 B tak e g nen denov no pro b. Bu b nejmen prvek v B s touto vlastnost. Pak existuje c 2 C tak e c < b a neexistuje x 2 B, c < x < b. V opa n m p pad by obraz g byl et zec v A bez horn z vory. Z ejm g(c) je hledan maxim ln prvek v A takov, e a g(c).

18 Kardin ln aritmetika V ta (AC) Kardin ln sla jsou dob e uspo dan relac. D kaz. Libovoln mu kardin ln mu slu p i ad me ordin ln slo tak, e, Odsud ji vyplyne tvrzen v ty nebo ordin ln sla jsou dob e uspo dan relac dle Nech = jaj. Bu M mno ina v ech ordin ln ch sel takov ch, e = (A; ) pro n jak dobr uspo d n mno iny A. Z AC v me, e M 6= ;, tak e M m nejmen prvek, kter ozna me. Denice z ejm nez vis na volb mno iny A. Implikace ) je z ejm. Nech. Pak nebo., tak e =, tak e =. V druh m p pad plat P edchoz v ta n m umo uje indexovat nekone n kardin ln sla pomoc ordin ln ch sel. T da kardin ln ch sel pak (ve sv m uspo d n ) vypad n sledovn 0; 1; : : : ; n; : : 0 1 ; : : : n ; : : ; : : ; : : : Indexov n provedeme n sledovn. Ji d ve jsme nejmen nekone n kardin ln slo ozna 0. 1 je nejmen nespo etn kardin ln slo. Z v me, e takov kardin ln slo existuje. M me-li ji sestrojena kardin ln pro v echna ordin ln sla <, je nejmen kardin ln slo v t ne v pro <. Z 9.3. plyne, e takov kardin ln slo existuje. Pon vad pro libovoln kardin ln existuje pouze mno ina kardin ln ch sel men pro n jak ordin ln slo. T mto postupem jsme vlastn sestrojili bijekci mezi ordin ln mi sly a nekone n mi kardin ln mi sly. V d kazu v tu jsme libovoln mu kardin ln mu slu p i adili ordin ln slo a sice nejmen ordin ln slo mohutnosti. Budeme zna =! T du W ordin ln ch sel si pak m eme p edstavit n sledovn (srv. s kapitolou 12;! =! 0 ). 0; 1; : : : ; n; : : :! 0 ; : : : 0 ; : : :! 1 ; : : :! ; : : : V ta Axiom v b ru je ekvivalentn s t m, e kardin ln sla jsou line rn uspo dan relac. D kaz. Implikace ) plyne z P edpokl dejme, e kardin ln sla jsou line rn uspo dan relac. Uk eme, e pak libovolnou mno inu lze dob e uspo dat, co implikuje AC.

19 19 Bu A mno ina. Z d kazu v ty v me, e existuje dob e uspo dan mno ina B takov, e jbj jaj neplat. Tedy jaj < jbj nebo p edpokl d me, e kardin ln sla jsou line rn uspo d na relac. Tedy existuje prost zobrazen f : A! B, kter n m umo n denovat dobr uspo d n mno iny A: a b, f(a) f(b): Pozn mka Byli jsme si v domi toho, e ani kardin ln, ani ordin ln sla jsme nezavedli v term nech teorie mno in. Za AC lze kardin ln sla zav st pomoc ordin ln ch sel. T m mysl me jako!, t.j., za kardin ln slo p mo pova ovat nejmen ordin ln slo dan mohutnosti. Nyn nazna me, jak lze v term nech ZF denovat ordin ln sla. Idea spo v v "kanonick volb " dob e uspo dan mno iny A takov, e A =. Touto volbou bude W (). M me-li = W () pak <, 2 t.j., je mno ina v ech men ch ordin ln ch sel. Zejm na to znamen, e je dob e uspo dan relac 2. Denice ordin ln ho sla jako mno iny dob e uspo dan relac 2 by v ak je t nebyla v po dku. Takovou je i mno ina ff;gg, kterou za ordin ln slo nechceme nebo ordin ln m slem jednoprvkov mno iny je f;g. Mno ina ff;gg v ak nen tranzitivn ve smyslu x 2 X ) x X Ordin ln sla tranzitivn jsou. Denice ordin ln ho sla v ZF tedy zn : ordin ln slo je tranzitivn mno ina dob e uspo dan relac 2. V ta (AC) Pro libovoln nekone n kardin ln plat D kaz. Ji v me, e za AC jsou kardin ln sla pr kde 2 W. Transnitn indukc budeme tedy Pro = 0 tvrzen plat (viz 13.5). P edpokl dejme, e 0 < a e tvrzen plat pro v echna <. Dok eme, e tvrzen plat pro. T m bude d kaz ukon en. Na mno in W (! ) W (! ) budeme uva ovat tzv. maximo-lexikograck uspo d n. Je denov no tak, e (; ) < (; ), pr v kdy maxf; g < maxf; g nebo maxf; g = maxf; g a <

20 20 nebo maxf; g = maxf; g; = a < Z ejm se jedn o dobr uspo d n. Ozna me = W (! ) W (! ) tak e W (! ) W (! ) = W () Sta, kdy dok eme, e plat =!. Pak toti bude platit P edev m = jw (! ) W (! )j = jw (! )j jw (! )j jw (! ) W (! )j = jw ()j a! je nejmen ordin ln slo P edpokl dejme, e! <. Pak existuj ordin ln sla ; <! tak, e W (! ) = W ((; )) (druh v raz zde ozna uje za tek ur en dvojic (; ) v W (! )W (! )). Polo me = maxf; g + 1 Z ejm <!. Z denice maximo-lexikograck ho uspo d n plyne, e W ((; )) W () W () tedy jw (! )j = jw ((; ))j jw () W ()j = jw ()j (posledn rovnost plyne z induk n ho p edpokladu). Pon vad <!, plat jw (! )j jw ()j < jw (! )j Dost v me spor a d kaz je t m ukon en. D sledek (AC) Pro libovoln ordin ln sla = maxf@ g D kaz. Nech nap klad. Pak @

21 21 D sledek (AC) Pro libovoln ordin ln sla ; = maxf@ g D kaz. Nech nap klad. = D sledek (AC) Pro libovoln ordin ln = D kaz. Plat Zobecn n hypot za kontinua k, e Toto tvrzen je nez visl na @ = +1 : D sledek (AC) Bu te I, A i, i 2 I mno iny takov, e jij; ja i pro v echna i 2 I. Pak plat j [ A i D kaz. Plat (zde jsme pou ili ) [ X j A i j j W (! )j = ji W (! )j Pozn mka Zejm na, za AC plat, e sjednocen spo etn mnoha spo etn ch mno in je spo etn mno ina. Denice Kardin ln se naz v regul rn, jestli e sjednocen mno in mohutnosti m mohutnost V opa n m p pad naz v singul rn. P kladem regul rn ho kardin ln ho sla 0. D sledek (AC) Pro libovoln ordin ln slo je kardin ln + 1 regul rn. D kaz. Plyne z a z toho, e jxj + 1, Nespo etn kardin ln se naz v (slab ) nedosa iteln, je-li regul rn a z rove je limitn. Naz v se nedosa iteln, je-li regul rn a ) Libovoln nedosa iteln kardin ln slo je z ejm slab nedosa iteln. Za zobecn n hypot zy kontinua oba pojmy splynou. Existenci nedosa iteln ho kardin ln ho sla nelze dok zat z axiom ZFC.

Line rn oper tory v euklidovsk ch prostorech V t to sti pou ijeme obecn v sledky o line rn ch oper torech ve vektorov ch prostorech nad komplexn mi sl

Line rn oper tory v euklidovsk ch prostorech V t to sti pou ijeme obecn v sledky o line rn ch oper torech ve vektorov ch prostorech nad komplexn mi sl Line rn oper tory v euklidovsk ch prostorech V t to sti pou ijeme obecn v sledky o line rn ch oper torech ve vektorov ch prostorech nad komplexn mi sly z p edchoz ch kapitol k podrobn j mu zkoum n line

Více

1. Mno iny. Pojem mno iny je z kladn m pojmem matematiky. Mno ina je ur ena sv mi

1. Mno iny. Pojem mno iny je z kladn m pojmem matematiky. Mno ina je ur ena sv mi 1. Mno iny Pojem mno iny je z kladn m pojmem matematiky. Mno ina je ur ena sv mi prvky, t.j., mno inou rozum me souhrn prvk. Teorii mno in vybudoval n meck matematik G.Cantor v roce 1872. V e uveden vymezen

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ..07/..00/07.008 3. Reálná čísla RACIONÁLNÍ A IRACIONÁLNÍ ČÍSLA Význačnými množinami jsou číselné množiny. K nejvýznamnějším patří množina reálných čísel,

Více

6. Matice. Algebraické vlastnosti

6. Matice. Algebraické vlastnosti Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan 6 Matice Algebraické vlastnosti 1 Algebraické operace s maticemi Definice Bud te A,

Více

1 1 Ide ly a faktorov okruhy Denice 1.1 Nech R =(R + :) je okruh, 6= I R nazveme ide lem, plat -li a b I =) a + b I a I r R =) ra ar I Ide l je zejm n

1 1 Ide ly a faktorov okruhy Denice 1.1 Nech R =(R + :) je okruh, 6= I R nazveme ide lem, plat -li a b I =) a + b I a I r R =) ra ar I Ide l je zejm n i doc. Libor Pol k Algebra II. zpracoval Ale K enek 11. kv tna 1995 Obsah 1 Ide ly a faktorov okruhy 1 Roz en t les 3 Teorie svaz 3 3.1 Dvoj denice : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Více

p (1) k 0 k 1 je pravd podobnost p echodu ze stavu k i v l ; 1 kroku do stavu k j

p (1) k 0 k 1 je pravd podobnost p echodu ze stavu k i v l ; 1 kroku do stavu k j Markovovsk n hodn procesy U Markovovsk ho n hodn ho proces nez vis dal v voj na zp sobu, jak se proces dostal do sou asn ho stavu. Plat 8 t

Více

a m1 a m2 a mn zobrazení. Operaci násobení u matic budeme definovat jiným způsobem.

a m1 a m2 a mn zobrazení. Operaci násobení u matic budeme definovat jiným způsobem. 1 Matice Definice 1 Matice A typu (m, n) je zobrazení z kartézského součinu {1, 2,,m} {1, 2,,n} do množiny R Matici A obvykle zapisujeme takto: a 1n a 21 a 22 a 2n A =, a m1 a m2 a mn kde a ij R jsou její

Více

4 Stromy a les. Petr Hlin їn 0 5, FI MU Brno 1 FI: MA010: Stromy a les

4 Stromy a les. Petr Hlin їn 0 5, FI MU Brno 1 FI: MA010: Stromy a les 4 Stromy a les Jedn m ze z kladn ch, a patrn ї nejjednodu 0 8 0 8 m, typem graf 0 1 jsou takzvan і stromy. Jedn se o souvisl і grafy bez kru 0 6nic. P 0 0es svou (zd nlivou) jednoduchost maj stromy bohatou

Více

3. Polynomy Verze 338.

3. Polynomy Verze 338. 3. Polynomy Verze 338. V této kapitole se věnujeme vlastnostem polynomů. Definujeme základní pojmy, které se k nim váží, definujeme algebraické operace s polynomy. Diskutujeme dělitelnost polynomů, existenci

Více

Večerní kurzy matematiky Letní studentská konference Tudy Cesta Nevede

Večerní kurzy matematiky Letní studentská konference Tudy Cesta Nevede Večerní kurzy matematiky Letní studentská konference Tudy Cesta Nevede 1 Výroková logika výroky:a,b pravdivost výroku: 0 nepravda, 1 pravda logické spojky: A negace A A B konjunkce A B disjunkce A B implikace

Více

Matematický model kamery v afinním prostoru

Matematický model kamery v afinním prostoru CENTER FOR MACHINE PERCEPTION CZECH TECHNICAL UNIVERSITY Matematický model kamery v afinním prostoru (Verze 1.0.1) Jan Šochman, Tomáš Pajdla sochmj1@cmp.felk.cvut.cz, pajdla@cmp.felk.cvut.cz CTU CMP 2002

Více

MATEMATIKA I VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ NOVOTNÝ ZÁKLADY LINEÁRNÍ ALGEBRY

MATEMATIKA I VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ NOVOTNÝ ZÁKLADY LINEÁRNÍ ALGEBRY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ NOVOTNÝ MATEMATIKA I ZÁKLADY LINEÁRNÍ ALGEBRY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Typeset by L A TEX 2ε, Podpořeno projektem

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Úlohy domácího kola kategorie C

Úlohy domácího kola kategorie C 50. ročník Matematické olympiády Úlohy domácího kola kategorie 1. Najděte všechna trojmístná čísla n taková, že poslední trojčíslí čísla n 2 je shodné s číslem n. Student může při řešení úlohy postupovat

Více

Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý

Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý Obsah 1. Reálná ísla 1 2. Posloupnosti 2 3. Hlub²í v ty o itách 4 1. Reálná ísla 1.1. Úmluva (T leso). Pod pojmem t leso budeme v tomto textu rozum t pouze komutativní

Více

Diskr tn matematika Roman ada Tom Kaiser Zden k Ryj ek Katedra matematiky FAV Z pado esk univerzita v Plzni 2004 ii vodem M te p ed sebou text k p edn ce Diskr tn matematika pro prvn ro n k na Z pado esk

Více

Exponenciála matice a její užití. fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu

Exponenciála matice a její užití. fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu 1 Tutoriál č. 3 Exponenciála matice a její užití řešení Cauchyovy úlohy pro lineární systémy užitím fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu 0.1 Exponenciála matice a její užití

Více

Ne tak letmý úvod k maticím První pracovní verze

Ne tak letmý úvod k maticím První pracovní verze Ne tak letmý úvod k maticím První pracovní verze Tento text na příkladech ukazuje vlastnosti základních algebraických struktur grup, okruhů, polí, vektorových prostorů a algeber. Zvláštní důraz je kladen

Více

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci Určeno pro třídu 1ODK. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete

Více

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz.

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz. 7. Shodná zobrazení 6. ročník 7. Shodná zobrazení 7.1. Shodnost geometrických obrazců Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor,

Více

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Variace 1 Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Číselné

Více

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly.

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly. 9. Úvod do středoškolského studia - rozšiřující učivo 9.. Další znalosti o trojúhelníku 9... Sinova věta a = sin b = sin c sin Příklad : V trojúhelníku BC platí : c = 0 cm, α = 45 0, β = 05 0. Vypočtěte

Více

Úvod do Teorie grafů Petr Kovář

Úvod do Teorie grafů Petr Kovář Úvod do Teorie grafů Petr Kovář Text byl vytvořen v rámci realizace projektu Matematika pro inženýry 21. století (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0332), na kterém se společně podílela Vysoká škola báňská Technická

Více

Line rn algebra II podle p edn ek prof. Franti ka ika Sazbu v L A TEXu p ipravil Du an Dobe Obsah Diagonalizovatelnost matic 2 Symetrick transformace 4 3 Hermitovsk matice a kongruentnost 5 4 Pozitivn

Více

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Účelové komunikace jsou důležitou a rozsáhlou částí sítě pozemních komunikací v České republice. Na rozdíl od ostatních kategorií

Více

4 DVOJMATICOVÉ HRY. Strategie Stiskni páku Sed u koryta. Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0)

4 DVOJMATICOVÉ HRY. Strategie Stiskni páku Sed u koryta. Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0) 4 DVOJMATICOVÉ HRY Strategie Stiskni páku Sed u koryta Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0) 125 DVOJMATICOVÁ HRA Je-li speciálně množina hráčů Q = {1, 2} a prostory strategií S 1, S 2

Více

TEORIE MÍRY. A to jsme se docela snažili. Nešlo to jinak.

TEORIE MÍRY. A to jsme se docela snažili. Nešlo to jinak. TEORIE MÍRY V některých předchozích kapitolách jste se setkali s měřením velikostí množin a víte, jaké byly těžkosti s měřením množin i na reálné ose. Kvůli těmto těžkostem se měření zúžilo jen na délku

Více

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci Český úřad zeměměřický a katastrální POKYNY Č. 45 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013 č.j. ČÚZK 25639/2013-22 pro zápis nové stavby, zápis vlastnického práva k nové stavbě a zápis

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

RUSSELŮV PARADOX RUSSELLŮV PARADOX

RUSSELŮV PARADOX RUSSELLŮV PARADOX RUSSELLŮV PARADOX Tím, kdo v podstatě sám založil celou teorii množin, byl německý matematik Georg Cantor. Rychle se ukázalo, že množiny, respektive třídy (pro naše účely nejsou rozdíly mezi oběma pojmy

Více

1 Pravděpodobnostní prostor

1 Pravděpodobnostní prostor Úvod do pravděpodobnosti prizmatem teorie informace 204 Tomáš Kroupa Pravděpodobnostní prostor Základním objektem teorie pravděpodobnosti je pravděpodobnostní prostor. Modeluje všechny možné elementární

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat.

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat. KOMBINATORIKA ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Příklad 1 Pan Alois dostal od vedení NP Šumava za úkol vytvořit propagační poster se čtyřmi fotografiemi Šumavského národního parku, každou z jiného ročního období (viz obrázek).

Více

Matematická analýza KMA/MA2I 3. p edná²ka Primitivní funkce

Matematická analýza KMA/MA2I 3. p edná²ka Primitivní funkce Matematická analýza KMA/MAI 3. p edná²ka Primitivní funkce Denice a základní vlastnosti P íklad Uvaºujme následující úlohu: Najd te funkci F : R R takovou, ºe F () R. Kdo zná vzorce pro výpo et derivací

Více

Databázové a informační systémy

Databázové a informační systémy Databázové a informační systémy 1. Teorie normálních forem Pojem normálních forem se používá ve spojitosti s dobře navrženými tabulkami. Správně vytvořené tabulky splňují 4 základní normální formy, které

Více

MATEMATIKA Jak matematika se ukr v v pra sk m orloji? MICHAL K EK { LAWRENCE SOMER { ALENA OLCOV Matematick stav AV R, Praha { Stavebn fakulta VUT, Praha 1. vod Pra sk orloj vznikl v dob mistra Jana Husa

Více

Jakhrátavyhrát Robert Šámal

Jakhrátavyhrát Robert Šámal Jakhrátavyhrát Robert Šámal V přednášce si ukážeme efektivní způsob, jak analyzovat hry. U jednodušších her objevíme úplnou strategii, tj. postup, jak o každé pozici poznat, kdo vyhraje a jak má správně

Více

11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice

11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice 11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice (r zné typy soustav rovnic a nerovnic, matice druhy matic, operace s maticemi, hodnost matice, inverzní matice, Gaussova elimina ní metoda, determinanty

Více

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Aplikační list Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Ref: 15032007 KM Obsah Vyvažování v jedné rovině bez měření fáze signálu...3 Nevýhody vyvažování jednoduchými přístroji...3

Více

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA VEŘEJNÉ DOBROVOLNÉ DRAŽBY podle zák. č. 26/2000 Sb., o veřejných dražbách, ve znění pozdějších předpisů

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA VEŘEJNÉ DOBROVOLNÉ DRAŽBY podle zák. č. 26/2000 Sb., o veřejných dražbách, ve znění pozdějších předpisů DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA VEŘEJNÉ DOBROVOLNÉ DRAŽBY podle zák. č. 26/2000 Sb., o veřejných dražbách, ve znění pozdějších předpisů Dražebník, navrhovatel a vlastník předmětu dražby: Město Louny, IČ: 00265209, Mírové

Více

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502 .5. Další úlohy s kvadratickými funkcemi Předpoklady: 50, 50 Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi ty méně organizované. Společně řešíme příklad, při dalším počítání se třída rozpadá. Já řeším příklady

Více

Příklad 1.3: Mocnina matice

Příklad 1.3: Mocnina matice Řešení stavových modelů, módy, stabilita. Toto cvičení bude věnováno hledání analytického řešení lineárního stavového modelu. V matematickém jazyce je takový model ničím jiným, než sadou lineárních diferenciálních

Více

1 Matematické základy teorie obvodů

1 Matematické základy teorie obvodů Matematické základy teorie obvodů Vypracoval M. Košek Toto cvičení si klade možná přemrštěný, možná jednoduchý, cíl dosáhnout toho, aby všichní studenti znali základy matematiky (a fyziky) nutné pro pochopení

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 4. Komplexní čísla

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 4. Komplexní čísla Moderní technologie ve studiu aplikované fyiky CZ.1.07/..00/07.0018 4. Komplexní čísla Matematickým důvodem pro avedení komplexních čísel ( latinského complexus složený), byla potřeba rošířit množinu (obor)

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ Obsah 1. Úvod 2. Kontaktní logické řízení 3. Logické řízení bezkontaktní Leden 2006 Ing.

Více

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204 .2.5 Reálná čísla I Předpoklady: 00204 Značíme R. Reálná čísla jsou čísla, kterými se vyjadřují délky úseček, čísla jim opačná a 0. Každé reálné číslo je na číselné ose znázorněno právě jedním bodem. Každý

Více

Z klady fuzzy modelov n Vil m Nov k Kniha seznamuje ten e se z klady fuzzy logiky a fuzzy regulace. Srozumitelnou formou s minim ln mi n roky na p edchoz matematick znalosti jsou vysv tleny z klady teorie

Více

PRÁVNICKÉ OSOBY POJEM A KATEGORIZACE

PRÁVNICKÉ OSOBY POJEM A KATEGORIZACE JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D. PRÁVNICKÉ OSOBY POJEM A KATEGORIZACE I. K POJMU PRÁVNICKÁ OSOBA O pojmovém vymezení právnických osob jako subjektů právních vztahů se odedávna vedou diskuse, avšak žádná

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

7. Odraz a lom. 7.1 Rovinná rozhraní dielektrik - základní pojmy

7. Odraz a lom. 7.1 Rovinná rozhraní dielektrik - základní pojmy Trivium z optiky 45 7 draz a lom V této kapitole se budeme zabývat průchodem (lomem) a odrazem světla od rozhraní dvou homogenních izotropních prostředí Pro jednoduchost se omezíme na rozhraní rovinná

Více

2 OBSAH Obsah 1 Z kladn pojmy z teorie jazyk 3 2 vod do teorie automat Historie : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :

2 OBSAH Obsah 1 Z kladn pojmy z teorie jazyk 3 2 vod do teorie automat Historie : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Automaty a gramatiky Jaso korektury: Milo Teodorovi odborn rady a garance: V clav Koubek 10. listopadu 1996 Tato skripta slou jako pom cka k p edn ce Automaty a gramatiky na MFF UK. Obsahuj tedy pouze

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace Název veřejné zakázky: Fotovoltaická elektrárna Cítov Identifikační údaje zadavatele: Obec Cítov Cítov 203 277 04 Cítov IČ: 00236764 Osoba oprávněná jednat za zadavatele: Ing. Marie

Více

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_9_ČT_1.09_ grafická minimalizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice

M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice Vaše značka/dopis ze dne: Č.j.: Vyřizuje/linka: V Ivančicích dne: OTI Ing. Josef Janíček 4. 6. 2010 Věc: Výzva k podání nabídky-veřejná

Více

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA Čl. A Obecná ustanovení 1. Těmito pravidly se stanoví pravidla pro hospodaření s bytovým fondem v majetku města Odolena Voda. Nájemní vztahy se

Více

Město Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně Město Mariánské Lázně Městský úřad, odbor investic a dotací adresa: Městský úřad Mariánské Lázně, Ruská 155, 353 01 Mariánské Lázně telefon 354 922 111, fax 354 623 186, e-mail muml@marianskelazne.cz,

Více

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ ROLE Školní 9, Nová Role, PSČ: 362 25, Tel: 353 851 179 Dodavatel: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina 1. Zadavatel Výchovný

Více

Dlužník Radka Volfová, nar. 19.5.1980, bytem Švédská 2523, 272 01 Kladno Kročehlavy.

Dlužník Radka Volfová, nar. 19.5.1980, bytem Švédská 2523, 272 01 Kladno Kročehlavy. Dražební vyhláška č.j. 157ND2013 o konání veřejné dražby nedobrovolné dle zákona č. 26/2000 Sb. Touto Dražební vyhláškou se vyhlašuje konání veřejné dražby nedobrovolné. 1. Dražebník REXIM REALITY s.r.o.

Více

i Automaty a form ln jazyky I. podle p edn ek z roku 1991 zpracoval Josef Pojsl Obsah 1 Pojmy jazyka a gramatiky 1 1.1 Jazyky................................................... 1 1.2 Gramatiky.................................................

Více

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 Informační systémy 2 Data v počítači EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 18.3.2014

Více

VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PROSTŘEDÍ MATLAB K PREDIKCI HODNOT NÁKLADŮ PRO ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECE

VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PROSTŘEDÍ MATLAB K PREDIKCI HODNOT NÁKLADŮ PRO ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECE VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PROSTŘEDÍ MATLAB K PREDIKCI HODNOT NÁKLADŮ PRO ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECE V. Hon VŠB TU Ostrava, FEI, K455, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, 70833 Abstrakt Neuronová síť (dále

Více

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech NÁHRADA ŠKODY - zaměstnanec i zaměstnavatel mají obecnou odpovědnost za škodu, přičemž každý potom má svou určitou specifickou odpovědnost - pracovněprávní odpovědnost rozlišuje mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem

Více

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 -

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 - Číslicová technika učební texty (SPŠ Zlín) str.: - -.. ČÍTAČE Mnohá logická rozhodnutí jsou založena na vyhodnocení počtu opakujících se jevů. Takovými jevy jsou např. rychlost otáčení nebo cykly stroje,

Více

Modul Řízení objednávek. www.money.cz

Modul Řízení objednávek. www.money.cz Modul Řízení objednávek www.money.cz 2 Money S5 Řízení objednávek Funkce modulu Obchodní modul Money S5 Řízení objednávek slouží k uskutečnění hromadných akcí s objednávkami, které zajistí dostatečné množství

Více

Aritmetika s didaktikou II.

Aritmetika s didaktikou II. Katedra matematiky PF UJEP Aritmetika s didaktikou II. KM / 0026 Přednáška 0 Desetinnáčísla O čem budeme hovořit: Budeme definovat desetinnáčísla jako speciální racionálníčísla. Naučíme se poznávat různé

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č. 7 V ELEKTROTECHNICE Kótování Zjednodušené kótování základních geometrických prvků Někdy stačí k zobrazení pouze jeden pohled Tenké součásti kvádr Kótování Kvádr (základna čtverec) jehlan Kvalitativní

Více

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit.

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Určitě víte, kde leží Sněžka, Snad také víte, kde pramení Vltava, kde leží Pravčická brána, Černé jezero nebo Prachovské skály. Ale co třeba Nesyt, jeskyně Šipka, Pokličky nebo

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

Programy SFRB využijte co nejvýhodněji státní úvěr na opravu vašeho bytového domu.

Programy SFRB využijte co nejvýhodněji státní úvěr na opravu vašeho bytového domu. Říjen 2013 Programy SFRB využijte co nejvýhodněji státní úvěr na opravu vašeho bytového domu. Z pohledu státního rozpočtu jsou programy SFRB charakteristické výrazným multiplikačním efektem a pro stavebnictví

Více

řádově různě rostoucí rostou řádově stejně rychle dvě funkce faktor izomorfismus neorientovaných grafů souvislý graf souvislost komponenta

řádově různě rostoucí rostou řádově stejně rychle dvě funkce faktor izomorfismus neorientovaných grafů souvislý graf souvislost komponenta 1) Uveďte alespoň dvě řádově různě rostoucí funkce f(n) takové, že n 2 = O(f(n)) a f(n) = O(n 3 ). 2) Platí-li f(n)=o(g 1 (n)) a f(n)=o(g 2 (n)), znamená to, že g 1 (n) a g 2 (n) rostou řádově stejně rychle

Více

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE 1. Přehled možností programu 1.1. Hlavní okno Hlavní okno programu se skládá ze čtyř karet : Projekt, Zadání, Výsledky a Návrhový

Více

C) Pojem a znaky - nositelem územní samosprávy jsou územní samosprávné celky, kterými jsou v ČR

C) Pojem a znaky - nositelem územní samosprávy jsou územní samosprávné celky, kterými jsou v ČR Správní právo dálkové studium VIII. Územní samospráva A) Historický vývoj na území ČR - po roce 1918 při vzniku ČSR zpočátku převzala předchozí uspořádání rakousko uherské - samosprávu představovaly obce,

Více

POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU

POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU Do vlastních rukou akcionářů DEK a.s. POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU Představenstvo společnosti DEK a.s., se sídlem Tiskařská 10/257, PSČ 108 00, IČ: 276 36 801, zapsané v obchodním rejstříku, vedeném

Více

Konzistence databáze v nekonzistentním světě

Konzistence databáze v nekonzistentním světě Konzistence databáze v nekonzistentním světě Radim Bača Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava ŠKOMAM 2012-1- 2/2/2012 Obsah Vysvětĺıme si, co je transakce

Více

DAŇOVÉ AKTULITY 2013. Daň z přidané hodnoty

DAŇOVÉ AKTULITY 2013. Daň z přidané hodnoty DAŇOVÉ AKTULITY 2013 Po dlouhém období daňově lability v oblasti očekávání pro rok 2013 a následující došlo ke schválení kontroverzního daňového balíčku a dalších daňových zákonů a jejich zveřejnění ve

Více

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz Metodika k použití počítačové prezentace A Z kvíz Mgr. Martin MOTYČKA 2013 1 Metodika

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

Neuronová síť. x 2 x 3. σ j. x 4. x 5. Menu: QCExpert Prediktivní metody

Neuronová síť. x 2 x 3. σ j. x 4. x 5. Menu: QCExpert Prediktivní metody Neuronová síť Menu: QCExpert Prediktivní metody Neuronová síť Neuronová síť (Artificial Neural Network, ANN, resp. NN) je velmi populární a výkonná metoda, která se používá k modelování vztahu mezi vícerozměrnou

Více

4.2.16 Ohmův zákon pro uzavřený obvod

4.2.16 Ohmův zákon pro uzavřený obvod 4.2.16 Ohmův zákon pro uzavřený obvod Předpoklady: 040215 Postřeh z minulých měření: Při sestavování obvodů jsme používali stále stejnou plochou baterku. Přesto se její napětí po zapojení do obvodu měnilo.

Více

matematika vás má it naupravidl

matematika vás má it naupravidl VÝZNAM Algebrický výrz se zvádí intuitivn bez p esn ího vmezení v kolizi s názv dvoj len, troj len, mnoho len. Stále se udr uje fle ná p edstv, e ísl ozn ují mno ství, e jsou zobecn ním vnímné skute nosti.

Více

Skupina Testování obsahuje následující moduly: Síla a rozsah výběru, Testy a Kontingenční tabulka.

Skupina Testování obsahuje následující moduly: Síla a rozsah výběru, Testy a Kontingenční tabulka. Testování Menu: QCExpert Testování Skupina Testování obsahuje následující moduly: Síla a rozsah výběru, Testy a Kontingenční tabulka. Síla a rozsah výběru Menu: QCExpert Testování Síla a rozsah výběru

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE nabídky k veřejné zakázce malého rozsahu Dodávka služeb internetové inzerce volných pracovních míst pro SÚKL Zadavatel : Česká republika, Státní ústav pro kontrolu léčiv organizační

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

Cvi en 86: Najd te nutn a posta uj c podm nky pro kompaktnost mno iny M v diskr tn m metrick m prostoruè! ë M je kompaktn, pr v kdy je kone n. ë Cvi e

Cvi en 86: Najd te nutn a posta uj c podm nky pro kompaktnost mno iny M v diskr tn m metrick m prostoruè! ë M je kompaktn, pr v kdy je kone n. ë Cvi e Cvi en 86: Najd te nutn a posta uj c podm nky pro kompaktnost mno iny M v diskr tn m metrick m prostoruè! ë M je kompaktn, pr v kdy je kone n. ë Cvi en 87: Rozhodn te, zda je sou in dvou kompaktn ch metrick

Více

Obsah. Trocha právničiny

Obsah. Trocha právničiny Trocha právničiny - Pokud se vám můj ebook líbí, řekněte o tom svým známým. Pošlete jim odkaz na webovou stránku, kde si jej mohou zakoupit. Ebook je mým duševním vlastnictvím a jeho tvorba mě stála spoustu

Více

Návod k použití plášťů z produkce MITAS a.s.

Návod k použití plášťů z produkce MITAS a.s. Návod k použití plášťů z produkce MITAS a.s. A) Výroba plášťů z produkce MITAS a.s. je založena na nejnovějších poznatcích a nejmodernějších technologiích. Tyto pláště svými technickými parametry (tj.

Více

Z P R Á V A. Strana 1 (celkem 5)

Z P R Á V A. Strana 1 (celkem 5) Z P R Á V A o výsledcích cíleného státního zdravotního dozoru v provozovnách stravovacích služeb zaměřeného na monitorování plnění povinností poskytovat informace o přítomnosti látek nebo produktů vyvolávajících

Více

Návrh, zhotovení a dodání tištěných propagačních materiálů

Návrh, zhotovení a dodání tištěných propagačních materiálů Vysočina Tourism, příspěvková organizace vyhlašuje v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES L 201/18 Úřední věstník Evropské unie 1.8.2009 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES ze dne 13. července 2009 o hladině akustického tlaku kolových zemědělských a lesnických traktorů působícího

Více

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí investiční dotace č. 1/2016

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí investiční dotace č. 1/2016 Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí investiční dotace č. 1/2016 Zastupitelstvo města Nová Role dle usnesení č. 10/02-4) ze dne 30. 12. 2015 a dle 85 odst. c zákona 128/2000 Sb., o obcích, rozhodlo o přidělení

Více

EXPERTNÍ POSUDEK Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. Stručný výtah z posudku.

EXPERTNÍ POSUDEK Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. Stručný výtah z posudku. EXPERTNÍ POSUDEK Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. Stručný výtah z posudku. EXPERTNÍ POSUDEK SE BUDE ZABÝVAT NÁSLEDUJÍCÍMI OTÁZKAMI TÝKAJÍCÍMI SE METOD ZPRACOVÁNÍ RURÚ: a. zjistit shodné metodické přístupy

Více

Autodesk Inventor 8 vysunutí

Autodesk Inventor 8 vysunutí Nyní je náčrt posazen rohem do počátku souřadného systému. Autodesk Inventor 8 vysunutí Následující text popisuje vznik 3D modelu pomocí příkazu Vysunout. Vyjdeme z náčrtu na obrázku 1. Obrázek 1: Náčrt

Více

22 Cdo 2694/2015 ze dne 25.08.2015. Výběr NS 4840/2015

22 Cdo 2694/2015 ze dne 25.08.2015. Výběr NS 4840/2015 22 Cdo 2694/2015 ze dne 25.08.2015 Výběr NS 4840/2015 22 Cdo 209/2012 ze dne 04.07.2013 C 12684 Bezúplatné nabytí členského podílu v bytovém družstvu jedním z manželů od jeho rodičů nepředstavuje investici

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů)

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) Evropská komise GŘ pro zdraví a spotřebitele (SANCO) 5/2013 Dokument D 108 RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) 1. Vývoj počtu oznámení o nebezpečných

Více

ZNAK ČERVENÉHO KŘÍŽE, JEHO OCHRANA A UŽÍVÁNÍ

ZNAK ČERVENÉHO KŘÍŽE, JEHO OCHRANA A UŽÍVÁNÍ Národní skupina pro implementaci mezinárodního humanitárního práva Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Hradčanské nám. 5, 118 00 Praha e-mail: nsmhp@cervenykriz.eu tel.: 224 18 2790 fax: 224 18 2038 www.cervenykriz.eu/nsmhp

Více

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému.

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. MENU Tvorba základního menu Ikona Menu umožňuje vytvořit

Více

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu Vyhlášení rozvojového programu na podporu navýšení kapacit ve školských poradenských zařízeních v roce 2016 čj.: MSMT-10938/2016 ze dne 29. března 2016 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále

Více