EKONOMICKO-ENVIRONMENTÁLNÍ ANALÝZA NÁVRHU VZT JEDNOTEK PRO TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ PŘÍPADOVÁ STUDIE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EKONOMICKO-ENVIRONMENTÁLNÍ ANALÝZA NÁVRHU VZT JEDNOTEK PRO TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ PŘÍPADOVÁ STUDIE"

Transkript

1 Konference Vytápění Třeboň až 16. května 2013 EKONOMICKO-ENVIRONMENTÁLNÍ ANALÝZA NÁVRHU VZT JEDNOTEK PRO TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ PŘÍPADOVÁ STUDIE Milan Drda 1, Ondřej Šikula 2, Josef Plášek 2 ANOTACE Příspěvek se zabývá hodnocením provozu VZT jednotek určených pro teplovzdušné vytápění budov se zaměřením na zhodnocení ekonomických a ekologických aspektů provozu těchto jednotek při použití různých zdrojů tepla pro ohřev vzduchu. Použity byly metody dle EUROVENT a metoda výpočtu nákladů životního cyklu. ÚVOD Při hodnocení VZT jednotek je v dnešní praxi používáno mnoho přístupů. Nejčastějším z nich je bohužel pouze prosté porovnání nákupní ceny, dalším je např. hodnocení energetické náročnosti provozu jednotky pomocí tzv. třídy energetické účinnosti. Jiným, vhodnějším způsobem, může být porovnání pomocí uvážení poměru nákupní cena náklady na provoz. Jedním z nástrojů porovnání, který zohledňuje jak cenu jednotky, tak její provozní náklady, je výpočet nákladů životního cyklu life cycle cost (dále jen LCC ) VZT jednotky. Výpočet LCC nám poskytuje ekonomické zhodnocení provozu jednotky. Pokud bychom chtěli brát v potaz i environmentální aspekty, je potřeba použít jiná kritéria hodnocení provozu. V tomto příspěvku se proto zabýváme jak zhodnocením provozu z hlediska ekonomického (pomocí metody LCC), tak environmentálního vlivu provozu VZT jednotky pomocí produkce emisí CO 2 a spotřeby primární energie. POUŽITÉ METODY HODNOCENÍ VZT JEDNOTEK Třída energetické účinnosti VZT jednotek Třídu energetické účinnosti (energy efficiency class) definuje organizace EUROVENT jako metodiku kategorizace VZT jednotek do 6 tříd. Zatřídění probíhá pomocí vypočteného faktoru f; nejlepší je třída A, nejhorší pak třída E. Podrobněji pojednává o výpočtu faktoru f literatura [3]. Referenční hodnoty f ref pro jednotlivé třídy viz Tab. 1. Tab. 1 Třídy energetické účinnosti VZT jednotek dle EUROVENT [3]. Reference to be used in the calculations All subgroups Subgroup 1 Final check of class Velocity Heat recovery system Absorbed power factor v ref [ m.s -1 ] n ref [ % ] Δp ref [ Pa ] f ref [ - ] A / A / A 1, ,90 B / B / B 2, ,95 C / C / C 2, ,00 D / D / D 2, ,06 E / E / E 2, ,12 <E / <E / <E No requirements No requirements Class

2 LCC Metoda hodnocení provozu VZT jednotek pomocí LCC je založena na sumarizaci potřeby energie pro transport a tepelně vlhkostní úpravy vzduchu. Takto získané potřeby energie jsou při zohlednění účinnosti zdrojů převedeny na spotřeby energie pro výše uvedené úpravy. Dále jsou v metodě zohledněny spotřeby energie na provoz pomocných zařízení používaných při zajištění funkcí VZT jednotky, jako jsou např. čerpadla otopné a chladicí vody pro výměníky VZT jednotky, motory pro pohon rotačních regenerátorů atd. Výše uvedené spotřeby pak pomocí cen za jednotku energie, převedeme na provozní náklady. Hodnocení pomocí LCC zahrnuje náklady na: transport a tepelně vlhkostní úpravy vzduchu; provoz zařízení ZZT a dalších pomocných zařízení nutných k chodu VZT jednotky; pořizovací cenu a údržbu VZT jednotky; růst cen energií během životního cyklu. Podrobněji je použitá metoda výpočtu LCC popsána v [2], v aplikaci pro klimatizaci pak [5]. Pro jednoduchost a přehlednost jsme počítali pro níže uvedené příklady pouze potřebu/spotřebu energie pro provoz ventilátorů a ohřev vzduchu. Elektrický příkon případného čerpadla pro vodní výměník a motoru pro pohon ROV jsme zanedbali, jelikož u námi porovnávaných VZT jednotek je jejich vliv na celkový výsledek minimální. Výpočet emisí CO 2 Výpočet vychází ze spotřeby energií určených při výpočtu LCC. Jednotlivým spotřebám energie jsme přiřadili energonositele a těmto součinitel emisí CO 2 v [kg/kwh]. Výsledné emise CO 2 vyprodukované při provozu VZT jednotky jsou poté dány součinem mezi spotřebovanou energií při provozu a součinitelem emisí CO 2. Tyto součinitele jsme použili dle vyhlášky slovenské č. 311/2009, kterou se stanovují podrobnosti k výpočtu energetické hospodárnosti budov a obsah energetického certifikátu viz [4]. Výpočet spotřeby primární energie Výpočet vychází ze spotřeby energií určených při výpočtu LCC. Jednotlivým spotřebám energie jsme přiřadili energonositele a těmto tzv. faktor energetické přeměny v [kwh/kwh]. Výsledné spotřeby primární energie při provozu VZT jednotky jsou poté dány součinem mezi spotřebovanou energií při provozu a faktorem energetické přeměny. Tyto faktory jsme použili opět dle [4]. PŘÍPADOVÁ STUDIE TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ Pro praktické porovnání jsme zvolili jednotku v uspořádání dle Obr. 2. Jednotka je vybavena rotačním regenerátorem s teplotní účinností 73 %, teplota přívodního vzduchu v režimu vytápění viz Obr. 1, jednotka je v provozu 5 dní v týdnu, 24 h denně, režim chlazení je řešen zónovými chladiči mimo VZT jednotku. Nominální množství přívodního/odvodního vzduchu je m 3.h -1, vzduchový výkon jednotky pro výpočet LCC je uvažován v průměru 65 % z nominálního, rezerva na externí tlakové ztráty pro přívodní/odvodní ventilátor je 500 Pa.

3 Obr. 1 závislost teploty přívodního vzduchu na teplotě venkovního vzduchu. Tab. 2 Porovnávané varianty VZT jednotek. Varianta Požitý ohřívač ve VZT jednotce Zdroj tepla pro ohřívač VZT jednotky Teplotní spád topného média [ C] Uvažovaná účinnost zdroje tepla [%] 1 Plynový Plynový ohřívač Teplovodní Tepelné čerpadlo 40/ Teplovodní Plynový kotel 50/ Elektrický Elektrická energie - 98 Na Obr. 2 je varianta jednotky s plynovým ohřívačem. Další varianty pro porovnání byly jednotky s obdobnou skladbou vyjma ohřívačů. Tab. 2 blíže popisuje porovnávané varianty. Obr. 2 Skladba VZT jednotky Varianta 1. Praktické porovnání jednotek pomocí metody LCC Pokud jednotlivé varianty návrhu porovnáme pomocí metody LCC, tak provozně za dobu 10 let vychází nejlépe varianta jednotky s tepelným čerpadlem (dále jen TČ) viz Obr. 3. o 3 % dráž vychází v hodnocení LCC varianta s plynovým kondenzačním kotlem. Z ekonomického hlediska nejméně výhodná vychází varianta s elektrickým ohřívačem ve VZT jednotce. Za dobu hodnocení 10 let jsou náklady této varianty v hodnocení LCC o 36 % vyšší než u jednotky s TČ. Obr. 3 Výsledky analýzy návrhu VZT jednotek metodou LCC.

4 Praktické porovnání jednotek pomocí výpočtu emisí CO 2 Při porovnání emisí CO 2 za rok provozu vychází nejlépe jednotka, která jako zdroj otopné vody používá TČ. Jednotka s kondenzačním kotlem vyprodukuje o 13 % více emisí CO 2 než jednotka s TČ. Nejhůře z tohoto pohledu vychází jednotka s elektrickým ohřívačem, která vyprodukuje o 90 % více emisí CO 2 než jednotka s TČ. Obr. 4 Výsledky analýzy návrhu VZT jednotek pomocí produkce emisí CO 2. Praktické porovnání jednotek pomocí spotřeby primární energie Z hlediska spotřeby primární energie vychází opět nejlépe jednotka s tepelným čerpadlem. VZT jednotka, která používá, jako zdroj otopné vody kondenzační plynový kotel, spotřebuje o cca 13 % více primární energie. Nejhůře je na tom opět jednotka s elektrickým ohřívačem, která spotřebuje o 90 % více primární energie než jednotka s tepelným čerpadlem. Obr. 5 Výsledky analýzy návrhu VZT jednotek výpočtem spotřeby primární energie. VYHODNOCENÍ A ZÁVĚR Souhrnné výsledky porovnávaných variant uvádí Tab. 3. Z tabulky je patrné, že všechny varianty spadají do třídy energetické účinnosti A dle [3]. Pokud však jednotky porovnáme pomocí analýza LCC resp. podle vyprodukovaných emisí CO 2 nebo spotřeby primární energie, tak je rozdíl mezi některými variantami značný. Hodnocení dle zařazení jednotek do třídy energetické účinnosti je pro tyto porovnávané varianty nevhodné, jelikož se takto jednoty jeví z hlediska spotřeby energie stejně. VZT jednotka, která používá jako zdroj otopné vody TČ, vychází z pohledu ekonomického hodnocení podle LCC analýzy pouze o 3 % lépe než jednotka, která používá jako zdroj otopné vody kondenzační kotel. Tento rozdíl je velmi malý, pokud bychom v hodnocení zahrnuli i odmrazování TČ, tak by v hodnocení LCC vyšla nejlépe jednotka s kondenzačním kotlem. Při výše uvedené úvaze by se zmenšil i rozdíl v produkci emisí CO 2 a spotřebě primární energie mezi variantou jednotky s TČ a kondenzačním kotlem.

5 Tab. 3 Souhrnné výsledky porovnávaných variant. Varianta Nákupní cena VZT jednotky a zdroje tepla [Kč] LCC - 10let [Kč] Emise CO 2 [t.rok -1 ] Spotřeba primární energie [GJ.rok -1 ] Velikost jističe pro VZT jednotku a zdroj tepla [A] Třída energetické účinnost VZT jednotky dle literatury [3] ,01 814,73 63 A ,40 686, A ,57 772,95 63 A , , A Při pohledu na Tab. 3 je patrné, že jednotka s ŤC vyžaduje nejvyšší počáteční náklady, naopak nejlevněji na pořízení vychází jednotka s elektrickým ohřívačem ve VZT jednotce. Dle velikosti nutného jističe pro VZT jednotku + zdroj tepla je potřeba největší jistič pro variantu s tepelným čerpadlem a to až 8 krát větší než pro jednotky s kondenzačním kotlem či plynovým ohřívačem ve VZT jednotce. Toto s sebou nese další vícenáklady, které nebyly v hodnocení LCC zahrnuty. Rovněž to vede k omezení užití jednotek s tepelným čerpadlem pro místa, kde je omezená kapacita elektrické rozvodné sítě. Nutnou velikost jističe lze zmenšit pomocí tzv. soft starteru, který omezuje max. náběhový proud. Z výše uvedeného vyplývá, že nelze jednoznačně říci, jaký zdroj tepla je obecně nejlepší volbou pro VZT jednotku a je nutné u každého případu zhodnotit daný systém z ekonomického a ekologického hlediska individuálně. LITERATURA [1] ČSN EN Větrání nebytových budov Základní požadavky na větrací a klimatizační systémy, [2] Recommendations for Calculations of Energy Consumption for Air Handling Units, Paris, [3] Energy Efficiency Classification of Air Handling Units (update 30/01/2010), Paris, [4] Vyhláška č. 311/2009 Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o výpočte energ. hospodárnosti budov a obsah energetického certifikátu. [5] DRDA, M.; PLÁŠEK, J. Sledování spotřeb energie VZT jednotky od projektu po reálný provoz. TZB- info, 2013, roč. 2013, č. 1, s ISSN: SEZNAM OZNAČENÍ LCC life cycle costs, náklady životního cyklu ROV rotační regenerátor TČ tepelné čerpadlo VZT vzduchotechnická/ých ZZT zpětné získávání tepla Tento příspěvek byl podpořen projektem číslo CZ.1.07/2.3.00/ , Excelentní mladí vědci na Vysokém učení technické v Brně.

Sborník mezinárodní konference PROGRESS 2012 VYUŽITÍ LCC PRO NÁVRH VZDUCHOTECHNICKÝCH JEDNOTEK APPLICATION LCC TO DESIGN AIR HANDLING UNITS

Sborník mezinárodní konference PROGRESS 2012 VYUŽITÍ LCC PRO NÁVRH VZDUCHOTECHNICKÝCH JEDNOTEK APPLICATION LCC TO DESIGN AIR HANDLING UNITS Sborník mezinárodní konference PROGRESS 2012 Abstrakt Milan DRDA 1, Lubomír MARTINÍK 2 VYUŽITÍ LCC PRO NÁVRH VZDUCHOTECHNICKÝCH JEDNOTEK APPLICATION LCC TO DESIGN AIR HANDLING UNITS Hodnocení budov z hlediska

Více

Optimalizace návrhu vzduchotechnické jednotky pomocí LCC analýzy

Optimalizace návrhu vzduchotechnické jednotky pomocí LCC analýzy DSpace VSB-TUO http://www.dspace.vsb.cz OpenAIRE þÿx a d a s t a v e b n í. 2 0 1 2, r o. 1 2 / C i v i l E n g i n e e r i n g Optimalizace návrhu vzduchotechnické jednotky pomocí LCC analýzy 2012-09-10T09:01:19Z

Více

Budova a energie ENB větrání

Budova a energie ENB větrání CT 52 Technika prostředí LS 2013 Budova a energie ENB větrání 11. Přednáška Ing. Olga Rubinová, Ph.D. 1 Osnova předmětu týden přednáška 1 Faktory ovlivňující kvalitu vnitřního prostoru 2 Tepelná pohoda

Více

Snížení potřeby chladu adiabatickým ochlazením odpadního vzduchu

Snížení potřeby chladu adiabatickým ochlazením odpadního vzduchu ADVANCED SOLUTIONS AND TRADITIONAL QUALITY Snížení potřeby chladu adiabatickým ochlazením odpadního vzduchu ÚSPORA ENERGIE V současné době narůstá tlak na úsporu energie Firmy a podniky se čím dál více

Více

Příloha č. 5 k vyhlášce č. xxx/2006 Sb. 17.10.2005 Vzor protokolu pro průkaz energetické náročnosti budovy. 1. Identifikační údaje

Příloha č. 5 k vyhlášce č. xxx/2006 Sb. 17.10.2005 Vzor protokolu pro průkaz energetické náročnosti budovy. 1. Identifikační údaje 1. Identifikační údaje Příloha č. 5 k vyhlášce č. xxx/2006 Sb. 17.10.2005 Vzor protokolu pro průkaz energetické náročnosti budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ) Kód obce Kód katastrálního území

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: Kód katastrálního území: Parcelní číslo: Vlastník

Více

Zjednodušená měsíční bilance tepelné soustavy s tepelným čerpadlem BilanceTC 2017/v2

Zjednodušená měsíční bilance tepelné soustavy s tepelným čerpadlem BilanceTC 2017/v2 Zjednodušená měsíční bilance tepelné soustavy s tepelným čerpadlem BilanceTC 2017/v2 Tomáš Matuška Fakulta strojní, České vysoké učení technické v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov,

Více

VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov

VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov Strana 738 Sbírka zákonů č. 78 / 2013 78 VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 14 odst. 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií,

Více

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Technické systémy pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DŮM - VYTÁPĚNÍ snížení potřeby tepla na vytápění na minimum

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Broumov Velká ves u Broumova parc. č. 259 Bydlení Kód

Více

PROGRAM REKUPERACE. Tabulky Úspora emise znečišťujících látek při využití rekuperace...4 Úspora emisí skleníkových plynů při využití rekuperace...

PROGRAM REKUPERACE. Tabulky Úspora emise znečišťujících látek při využití rekuperace...4 Úspora emisí skleníkových plynů při využití rekuperace... PROGRAM REKUPERACE Obsah 1 Proč využívat rekuperaci...2 2 Varianty řešení...3 3 Kritéria pro výběr projektu...3 4 Přínosy...3 4.1. Přínosy energetické...3 4.2. Přínosy environmentální...4 5 Finanční analýza

Více

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Cvičení č. 4. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Cvičení č. 4. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích ENS Nízkoenergetické a pasivní stavby Cvičení č. 4 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: Ing. Michal Kraus,

Více

ENERGETIKA. Téma prezentace

ENERGETIKA. Téma prezentace DEKSOFT ENERGETIKA Téma prezentace ZÓNOVÁNÍ BUDOVY: - zde zvoleny 2 zóny Z1 (obytná část) a Z2 (nevytápěná garáž) Z1 ZÓNOVÁNÍ BUDOVY: - zde zvoleny 2 zóny Z1 (obytná část) a Z2 (nevytápěná garáž) Z2

Více

Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39

Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39 Zdroje tepla pro pasivní domy Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39 Pasivní domy (ČSN 73 0540-2) PHPP: měrná potřeba primární energie

Více

Návod k výpočtovému nástroji pro hodnocení soustav s tepelnými čerpadly

Návod k výpočtovému nástroji pro hodnocení soustav s tepelnými čerpadly Návod k výpočtovému nástroji pro hodnocení soustav s tepelnými čerpadly Úvod Výpočtový nástroj má sloužit jako pomůcka pro posuzovatele soustav s tepelnými čerpadly. List 1/2 slouží pro zadání vstupních

Více

Vyhláška 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. 1

Vyhláška 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. 1 Vyhláška 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. 1 Zařazení budovy do kategorie (A, B,, G) Pojem referenční budova Referenční budova je výpočtově definovaná budova: - téhož

Více

POTŘEBA ENERGIE PRO VĚTRÁNÍ OBYTNÝCH BUDOV

POTŘEBA ENERGIE PRO VĚTRÁNÍ OBYTNÝCH BUDOV Nové požadavky na větrání obytných budov OS 1 Klimatizace a větrání STP 211 POTŘEBA ENERGIE PRO VĚTRÁNÍ OBYTNÝCH BUDOV Vladimír Zmrhal, Michal Duška ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí

Více

BYTOVÝ DŮM MINSKÁ 190/62, BRNO zpracovaný podle vyhlášky 148/2007 Sb.

BYTOVÝ DŮM MINSKÁ 190/62, BRNO zpracovaný podle vyhlášky 148/2007 Sb. ZPRACOVATEL : PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY BYTOVÝ DŮM MINSKÁ 190/62, BRNO zpracovaný podle vyhlášky 148/2007 Sb. PROJEKTOVANÝ STAV KRAJSKÁ ENERGETICKÁ AGENTURA, S.R.O. VRÁNOVA 1002/131, BRNO TERMÍN

Více

Hodnocení energetické náročnosti z pohledu primární energie - souvislosti s KVET

Hodnocení energetické náročnosti z pohledu primární energie - souvislosti s KVET 1/54 Hodnocení energetické náročnosti z pohledu primární energie - souvislosti s KVET Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Hodnocení energetické náročnosti budov 2/54 potřeby

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Na Chmelnicích 69 a 71, Mutěnická 6 a 8 Účel budovy: Bytový dům Kód

Více

Energetická náročnost budov

Energetická náročnost budov HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY 111 Teplá voda Umělé osvětlení Energetická náročnost budov Vytápění Energetická náročnost budov Větrání Chlazení Úprava vlhkosti vzduchu energetickou náročností

Více

Posuzování OZE v rámci PENB. Ing. Jan Schwarzer, Ph.D.

Posuzování OZE v rámci PENB. Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. Posuzování OZE v rámci PENB 1 Zákon 406/2000 Sb. O hospodaření energií.. 7 Snižování energetické náročnosti budov 7a Průkaz energetické náročnosti. Vyhláška 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov Průkaz

Více

Vzduchotechnické jednotky pro větrání obytných budov a jednotky pro větrání nebytových objektů. usnadňujeme výstavbu

Vzduchotechnické jednotky pro větrání obytných budov a jednotky pro větrání nebytových objektů. usnadňujeme výstavbu Vzduchotechnické jednotky pro větrání obytných budov a jednotky pro větrání nebytových objektů usnadňujeme výstavbu Co znamená ErP a Ecodesign? Zkratka ErP znamená "Energy Related Products" (výrobky spojené

Více

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU 2. Konference Klimatizace a větrání 212 OS 1 Klimatizace a větrání STP 212 ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz

Více

EKODESIGN ROSTOUCÍ POŽADAVKY NA ÚČINNOST ZDROJŮ TEPLA

EKODESIGN ROSTOUCÍ POŽADAVKY NA ÚČINNOST ZDROJŮ TEPLA EKODESIGN ROSTOUCÍ POŽADAVKY NA ÚČINNOST ZDROJŮ TEPLA OBSAH Přehled legislativy Nařízení o ekodesignu č. 813/2013 Předmět nařízení Požadavky na účinnost Stanovení sezonní účinnosti ƞ s SPER pro palivová

Více

KOMBINACE FVSYSTÉMU A TEPELNÉHO ČERPADLA (PRO TÉMĚŘ NULOVOU BUDOVU)

KOMBINACE FVSYSTÉMU A TEPELNÉHO ČERPADLA (PRO TÉMĚŘ NULOVOU BUDOVU) KOMBINACE FVSYSTÉMU A TEPELNÉHO ČERPADLA (PRO TÉMĚŘ NULOVOU BUDOVU) Tomáš Matuška, Bořivoj Šourek, Jan Sedlář, Yauheni Kachalouski Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních

Více

ZÁBAVNÍ PARK MEDVÍDKA PÚ

ZÁBAVNÍ PARK MEDVÍDKA PÚ OBSAH 1 ÚVOD... 2 1.1 Podklady pro zpracování... 2 1.2 Výpočtové hodnoty klimatických poměrů... 2 1.3 Výpočtové hodnoty vnitřního prostředí... 2 2 ZÁKLADNÍ KONCEPČNÍ ŘEŠENÍ... 2 2.1 Hygienické větrání

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

Forarch

Forarch OPTIMALIZACE ENERGETICKÉHO KONCEPTU ADMINISTRATIVNÍ BUDOVY FENIX GROUP Miroslav Urban Tým prof. Karla Kabeleho Laboratoř vnitřního prostředí, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT CÍLE

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: 535389 Kód katastrálního území: 793353 Parcelní

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Praha 7 Jateční 1195-1197 170 00 bytový dům Kód obce:

Více

MOŽNOSTI VYUŽITÍ ABSORPČNÍHO CHLAZENÍ PRO KLIMATIZACI BUDOVY

MOŽNOSTI VYUŽITÍ ABSORPČNÍHO CHLAZENÍ PRO KLIMATIZACI BUDOVY 21. konference Klimatizace a větrání 2014 OS 01 Klimatizace a větrání STP 2014 MOŽNOSTI VYUŽITÍ ABSORPČNÍHO CHLAZENÍ PRO KLIMATIZACI BUDOVY Marek Begeni, Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní,

Více

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI ing. Roman Šubrt Energy Consulting o.s. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI e-mail: web: roman@e-c.cz www.e-c.cz tel.: 777 196 154 1 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění

Více

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky V současnosti se u řady stávajících bytových objektů provádí zvyšování tepelných odporů obvodového pláště, neboli zateplování

Více

VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA NÍZKOENERGETICKÝCH RODINNÝCH DOMŮ

VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA NÍZKOENERGETICKÝCH RODINNÝCH DOMŮ VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA NÍZKOENERGETICKÝCH RODINNÝCH DOMŮ podle TNI 730329 Energie 2009 RD 722/38 EPD Název úlohy: Zpracovatel: Ing.Kučera Zakázka: RD 722/38

Více

Energetické vzdělávání. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc.

Energetické vzdělávání. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Energetické vzdělávání prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Kontrola klimatizačních systémů Podnikat v energetických odvětvích na území ČR lze na základě zákona č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) ve znění

Více

Příklady nového hodnocení energetické náročnosti budov podle vyhlášky 78/2013 Sb. Ing. Miroslav Urban, Ph.D.

Příklady nového hodnocení energetické náročnosti budov podle vyhlášky 78/2013 Sb. Ing. Miroslav Urban, Ph.D. Příklady nového hodnocení energetické náročnosti budov podle vyhlášky 78/2013 Sb. Ing. Miroslav Urban, Ph.D. 2 Obsah prezentace Hodnocení energetické náročnosti budov příklady Případová studie specifika

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Slivenec "Na Štěpánce" etapa II Lb 4 Účel budovy: bytový dům Kód obce:

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty Nemocnice Hustopeče D1.01.05-001 Technická zpráva Úprava 1.NP budovy D na ambulance DSP+DPS Vytápění Výchozí podklady a stavební program. TECHNICKÁ ZPRÁVA Podkladem pro vypracování PD vytápění byly stavební

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Řadový RD - střední sekce Praha - Hostavice Celková podlahová plocha: 141,5 m 2 Hodnocení budovy stávající stav po realizaci doporučení A A B C D E F G Měrná vypočtená

Více

SPLNĚNÍ GLOBÁLNÍHO UKAZATELE V CERTIFIKÁTU VYSTAVENÉM PŘI KOLAUDACI

SPLNĚNÍ GLOBÁLNÍHO UKAZATELE V CERTIFIKÁTU VYSTAVENÉM PŘI KOLAUDACI Současný stav hodnocení energetické hospodárnosti projektů na SR 30. 5. 2016 Autor: Ing. Martin Varga Pro všechny členské státy Evropské unie vyplynul na základě povinné implementace evropské směrnice

Více

Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby

Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav elektroenergetiky Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby Systémy pro vytápění a přípravu TUV doc. Ing. Petr

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Montovaný rodinný dům Nučice parc.č. 92/105 Rudná u Prahy

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: Kód katastrálního území: Parcelní číslo: Vlastník nebo společenství

Více

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu POPIS OBVYKLÝCH ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ PODPOROVANÁ OPATŘENÍ Rozvody elektřiny, plynu a tepla v budovách Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu Osvětlení budov a průmyslových areálů Snižování

Více

Měrná ztráta Ochlazovaná konstrukce Plocha všech prostupu tepla konstrukce prostupem tepla A [m 2 ]

Měrná ztráta Ochlazovaná konstrukce Plocha všech prostupu tepla konstrukce prostupem tepla A [m 2 ] (1) Protokol a) Identifikační údaje budovy Průkaz energetické náročnosti budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Areál CSP a VTP Brno, objekt G Vědecko-výzkumný areál Kód obce: 582786

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍČECHY DOLNÍ BAVORSKO Vytápěnía využitíobnovitelných zdrojůenergie se zaměřením na nízkoenergetickou a pasivní výstavbu OTOPNÁ SOUSTAVA Investice do Vaší budoucnosti Projekt

Více

Energetický audit a hodnocení energetické náročnosti budov

Energetický audit a hodnocení energetické náročnosti budov České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit a hodnocení energetické náročnosti budov prof.ing.karel Kabele,CSc. Globální oteplování Výchozí

Více

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Ing. Jiří Cihlář VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Konference Energie pro budoucnost XV 23. dubna 2015, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - LEGISLATIVA A JEJÍ NÁVAZNOST NA

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY bytový dům, Lumiérů 390/3, Praha Hlubočepy, 152 00 parc. č. 866 dle Vyhl. 148/2007 Sb

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY bytový dům, Lumiérů 390/3, Praha Hlubočepy, 152 00 parc. č. 866 dle Vyhl. 148/2007 Sb PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY bytový dům, Lumiérů 390/3, Praha Hlubočepy, 152 00 parc. č. 866 dle Vyhl. 148/2007 Sb Zadavatel: Ivo Bláha, Lumiérů 390/3, Praha Hlubočepy, 152 00 Energetický auditor:

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: Kód katastrálního území: Parcelní číslo: Vlastník nebo společenství

Více

Klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku

Klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku AT 02 TZB II a technická infrastruktura LS 2012 Klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku 11. Přednáška Ing. Olga Rubinová, Ph.D. 1 Harmonogram AT02 t. část Přednáška Cvičení 1 UT Mikroklima

Více

Produktová řada 2015. Made in Italy

Produktová řada 2015. Made in Italy Produktová řada 2015 Made in Italy Naše historie Společnost HVAC trade s.r.o. byla založena v roce 2013. Naši specialisté disponují mnohaletou praxí v oblasti vytápění, chlazení a alternativních zdrojů

Více

DVU-HP. Integrované reverzibilní tepelné čerpadlo

DVU-HP. Integrované reverzibilní tepelné čerpadlo Ventilátory Vzduchotechnické jednotky Distribuční elementy Požární technika Vzduchové clony Tunelové ventilátory Integrované reverzibilní tepelné čerpadlo 2 Integrovaný systém reverzibilního tepelného

Více

Environmentální a energetické hodnocení dřevostaveb

Environmentální a energetické hodnocení dřevostaveb Environmentální a energetické hodnocení dřevostaveb v pasivním standardu ing. Petr Morávek, CSc., ATREA s.r.o. V Aleji 20, 466 01 Jablonec nad Nisou tel.: +420 483 368 111, fax: 483 368 112, e-mail: atrea@atrea.cz

Více

VÍCE-VÝMĚNÍKOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA

VÍCE-VÝMĚNÍKOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA VÍCE-VÝMĚNÍKOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA ForArch 2015 Ing. Jan Sedlář, Univerzitní Centrum Energeticky Efektivních Budov České Vysoké Učení Technické v Praze OBSAH Motivace k vývoji tepelných čerpadel pokročilejších

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 21 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování: Budova užívaná orgánem

Více

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov 1. Klimatické poměry a prvky (přehled prvků a jejich význam z hlediska návrhu a provozu otopných systémů) a. Tepelná

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY vydaný podle záko č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, a vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov Ulice, číslo: Krhanická 718 PSČ, místo: 142 00 Praha

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV Stavební veletrhy Seminář PERSPEKTIVY BYDLENÍ 24. dubna 2013, Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - Hodnocení budov obecně přehled metod - Hodnocení energetické

Více

Energetická rozvaha. bytových domů. HANA LONDINOVÁ energetický auditor. Zpracovatel:

Energetická rozvaha. bytových domů. HANA LONDINOVÁ energetický auditor. Zpracovatel: bytových domů Zpracovatel: HANA LONDINOVÁ energetický auditor leden 2010 Obsah Obsah... 2 1 Úvod... 3 1.1 Cíl energetické rozvahy... 3 1.2 Datum vyhotovení rozvahy... 3 1.3 Zpracovatel rozvahy... 3 2 Popsání

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Zakázka: Karlín Hall 2 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Polyfunkční budova Hodnocení budovy Adresa budovy: Pernerova ulice, Praha 8 Karlín stávající po realizaci Celková

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

Vzor průkazu energetické náročnosti budovy

Vzor průkazu energetické náročnosti budovy Vzor průkazu energetické náročnosti budovy Příloha č. 4 k vyhlášce č. 148/2007 Sb. (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: Kód

Více

Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB

Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB Vyhláška o energetických specialistech č. 118/2013 Sb. Písemný test a tematické okruhy příloha č.4 1. Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření

Více

VÍTĚZÍ. Směrnice EU o ekodesignu pro dobrý pocit z odpovědného přístupu k životnímu prostředí

VÍTĚZÍ. Směrnice EU o ekodesignu pro dobrý pocit z odpovědného přístupu k životnímu prostředí ÚČINNOST VÍTĚZÍ Směrnice EU o ekodesignu pro dobrý pocit z odpovědného přístupu k životnímu prostředí 20%... více obnovitelných energií... nižší spotřeba primární energie... méně emisí CO 2 Evropská unie

Více

Ing. Viktor Zbořil BAHAL SYSTEM VĚTRÁNÍ RODINNÝCH DOMŮ

Ing. Viktor Zbořil BAHAL SYSTEM VĚTRÁNÍ RODINNÝCH DOMŮ VĚTRÁNÍ RODINNÝCH DOMŮ (PŘEDEVŠÍM V PASIVNÍCH STANDARDECH) 1. JAK VĚTRAT A PROČ? VĚTRÁNÍ K ZAJIŠTĚNÍ HYGIENICKÝCH POŽADAVKŮ FYZIOLOGICKÁ POTŘEBA ČLOVĚKA Vliv koncentrace CO 2 na člověka 360-400 ppm - čerstvý

Více

STUDIE VYUŽITÍ VZDUCHOVÉHO TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH/VZDUCH PRO SPLNĚNÍ POŽADAVKŮ PRŮKAZŮ EN. NÁROČNOSTI PŘI VÝSTAVBĚ NOVÝCH RODINNÝCH DOMŮ

STUDIE VYUŽITÍ VZDUCHOVÉHO TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH/VZDUCH PRO SPLNĚNÍ POŽADAVKŮ PRŮKAZŮ EN. NÁROČNOSTI PŘI VÝSTAVBĚ NOVÝCH RODINNÝCH DOMŮ STUDIE VYUŽITÍ VZDUCHOVÉHO TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH/VZDUCH PRO SPLNĚNÍ POŽADAVKŮ PRŮKAZŮ EN. NÁROČNOSTI PŘI VÝSTAVBĚ NOVÝCH RODINNÝCH DOMŮ Účel: Adresa objektu: Studie obecná lokalita Číslo zakázky: 14021

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY bytový dům Řehořov 72, 588 24 Jihlava

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY bytový dům Řehořov 72, 588 24 Jihlava PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY bytový dům Řehořov 72, 588 24 Jihlava dle Vyhl. 78/2013 Sb. Energetický specialista: Ing. Petr Suchánek, Ph.D. energetický specialista MPO, číslo 629 ze dne 24.07.

Více

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY ING. MICHAL ČEJKA. PORSENNA o.p.s.

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY ING. MICHAL ČEJKA. PORSENNA o.p.s. LEGISLATIVNÍ ZMĚNY ING. MICHAL ČEJKA PORSENNA o.p.s. 1 BUDOVY BUDOVY SE PODÍLEJÍ 40% NA CELKOVÉ SPOTŘEBĚ ENERGIE DANÉ ÚZEMÍ OVLIVŇUJÍ NA VELMI DLOUHOU DOBU 2 ZÁKLADNÍ POJMY MĚRNÁ SPOTŘEBA / POTŘEBATEPLA

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Kozí, Únětice u Prahy, 252 62 parc. č. 72/27, 72/1 dle Vyhl. 148/2007 Sb

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Kozí, Únětice u Prahy, 252 62 parc. č. 72/27, 72/1 dle Vyhl. 148/2007 Sb PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Kozí, Únětice u Prahy, 252 62 parc. č. 72/27, 72/1 dle Vyhl. 148/2007 Sb Zadavatel: TICHON Company s.r.o. Energetický auditor: ING. PETR SUCHÁNEK, PH.D.

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Rodinný dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 162.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Rodinný dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 162. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Rodinný dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 162.2 m 2

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 18 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování: Budova užívaná orgánem

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY ŘADOVÉ DOMY 30 /25 P Hodnocení budovy IMOS Development, Králův Dvůr, 267 01 stávající stav po realizaci doporučení Celková podlahová plocha: 108 m 2 0 50 51 97 98 142

Více

Kompaktní kompresorové chladiče

Kompaktní kompresorové chladiče Kompaktní kompresorové chladiče Vzduchem chlazený kondenzátor Vodou chlazený kondenzátor Kompresorový chladič se vzduchem chlazeným kondenzátorem Ohřátý chladící vzduch z kondenzátoru Desuperheater 100%

Více

Vliv EPBD II, zákona o hospodaření energií a vyhlášky o energetické náročnosti budov na obálku budov

Vliv EPBD II, zákona o hospodaření energií a vyhlášky o energetické náročnosti budov na obálku budov Vliv EPBD II, zákona o hospodaření energií a vyhlášky o energetické náročnosti budov na obálku budov Ing.Jaroslav Maroušek, CSc. ředitel SEVEn Energy předseda pracovní skupiny EPBD při HK ČR 1 Obsah prezentace

Více

Požadavky tepelných čerpadel

Požadavky tepelných čerpadel Požadavky tepelných čerpadel na přípravu, pravu, návrh, projekt a stavební dokumentaci seminář ASPIRE v Rožnově pod Radhoštěm Ing. Tomáš Straka, Ph.D. 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 1973 1979

Více

Nízkoenergetický dům a jeho srovnání s běžným standardem, ceny spotřeby energií, kalkulace návratnosti

Nízkoenergetický dům a jeho srovnání s běžným standardem, ceny spotřeby energií, kalkulace návratnosti Nízkoenergetický dům a jeho srovnání s běžným standardem, ceny spotřeby energií, kalkulace návratnosti Karel Mrázek autorizovaný inženýr v oboru technika prostředí staveb, specializace technická zařízení

Více

Příloha č. 4 k vyhlášce č. 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy

Příloha č. 4 k vyhlášce č. 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy Příloha č. 4 k vyhlášce č. 148/2007 Sb. (1) Protokol a) Identifikační údaje budovy Průkaz energetické náročnosti budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Praha 10, Sámova 1218/16, 101 00 Účel budovy:

Více

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, České vysoké učení technické, Buštěhrad

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, České vysoké učení technické, Buštěhrad Zjednodušená měsíční bilance solární tepelné soustavy BILANCE 2015/v2 Tomáš Matuška, Bořivoj Šourek Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, České vysoké učení technické, Buštěhrad Úvod Pro návrh

Více

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Aby bylo možno provést porovnání energetické náročnosti pasivního domu (PD), nízkoenergetického domu

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Bytový dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 3225.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Bytový dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 3225. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Bytový dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 3225.0 m 2

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 16 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování: Budova užívaná orgánem

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov 125ESB Energetické systémy budov prof. Ing. Karel Kabele, CSc. prof.karel Kabele 1 ESB1 - Harmonogram 1 Vytápění budov. Navrhování teplovodních

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY AKCE: Novostavba rodinného domu Holzova 1156/30, 628 00 BrnoLíšeň Zhotovitel: s.r.o. Milady Horákové 1954/7 602 00 Brno Černá pole IČ: 293 64 85 Web: www.energodialog.cz

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 20 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování: Budova užívaná orgánem

Více

Moje přednáška má jen stručně poukázat na rozdíl mezi Energetickým štítkem obálky budovy a Průkazem energetické náročnosti budovy a to podle

Moje přednáška má jen stručně poukázat na rozdíl mezi Energetickým štítkem obálky budovy a Průkazem energetické náročnosti budovy a to podle Moje přednáška má jen stručně poukázat na rozdíl mezi Energetickým štítkem obálky budovy a Průkazem energetické náročnosti budovy a to podle vyhl.148/2007 Sb. a vyhl.78/2013 Sb. Na prvním obrázku vidíte

Více

SPOTŘEBA ENERGIE VÍCEZÓNOVÝCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ

SPOTŘEBA ENERGIE VÍCEZÓNOVÝCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Konference k 60. výročí Ústavu techniky prostředí ČVUT v Praze, Fakulta strojní 14. září 2011 SPOTŘEBA ENERGIE VÍCEZÓNOVÝCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky

Více

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Požadavky legislativy a jejich dopad do navrhování a provozování budov Konference Energie pro budoucnost XII 24. dubna 2014, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme

Více

Výpis z programu Altherma Simulátor

Výpis z programu Altherma Simulátor Výpis z programu Altherma Simulátor Vytvořeno dne 31.3.2012 pomocí programu Altherma Simulátor V3.6.6 - databáze Central 8.4.6 Název projektu Adresa projektu Popis Jméno zákazníka Náhrada stávajícího kotle

Více

POROVNÁNÍ TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY

POROVNÁNÍ TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY POROVNÁNÍ TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY A BUDOVY V PASIVNÍM STANDARDU Pracovní materiál iniciativy Šance pro budovy Jan Antonín, prosinec 2012 1. ÚVOD Studie porovnává řešení téměř nulové budovy podle připravované

Více

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Adresa: Majitel: Bytový dům Raichlova 2610, 155 00, Praha 5, Stodůlky kraj Hlavní město Praha

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Žďár nad Sázavou Účel budovy: Rodiný dům Kód obce: 595209

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy

Průkaz energetické náročnosti budovy Průkaz energetické náročnosti budovy Podle vyhlášky č.78/2013 Sb. Rodinný dům Staré nám. 24/25, Brno Přízřenice Vlastník: František Janíček a Dagmar Janíčková Staré náměstí 24/25, 619 00 Brno Zpracovatel:

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Sokolovská 266/16, Česká Lípa 470 01 parc. č. 218 dle Vyhl. 148/2007 Sb

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Sokolovská 266/16, Česká Lípa 470 01 parc. č. 218 dle Vyhl. 148/2007 Sb PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Sokolovská 266/16, Česká Lípa 470 01 parc. č. 218 dle Vyhl. 148/2007 Sb Zadavatel: Jiří Hrubeš, Hana Hrubešová, V Podhájí 251/10, Rumburk 408 02 Energetický

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): ul. 28.Října č.p. 852/254, Ostrava - Mariánské Hory Účel budovy: Kód

Více

POROVNÁNÍ VODNÍCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Z HLEDISKA SPOTŘEBY ENERGIE

POROVNÁNÍ VODNÍCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Z HLEDISKA SPOTŘEBY ENERGIE 19. Konference Klimatizace a větrání 21 OS 1 Klimatizace a větrání STP 21 POROVNÁNÍ VODNÍCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Z HLEDISKA SPOTŘEBY ENERGIE Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky

Více

Návrh nové vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti energetické náročnosti budov II. část

Návrh nové vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti energetické náročnosti budov II. část Návrh nové vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti energetické náročnosti budov II. část Ing. Jan Pejter ENVIROS, s. r. o., Praha 1 Návrh vyhlášky o ENB Podrobnosti výpočtové metodiky Referenční budova

Více

Podíl dodané energie připadající na [%]: Větrání 0,3 24.06.2022. Jméno a příjmení : Ing. Jan Chvojka. Osvědčení č. : 0440

Podíl dodané energie připadající na [%]: Větrání 0,3 24.06.2022. Jméno a příjmení : Ing. Jan Chvojka. Osvědčení č. : 0440 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Řadový rodinný dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 158.8 m 2

Více

VLIV KONCEPCE VYTÁPĚNÍ NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOVY. Ing. Miroslav Urban, Ph.D.

VLIV KONCEPCE VYTÁPĚNÍ NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOVY. Ing. Miroslav Urban, Ph.D. VLIV KONCEPCE VYTÁPĚNÍ NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOVY Ing. Miroslav Urban, Ph.D. UNIVERZITNÍ CENTRUM ENERGETICKY EFEKTIVNÍCH BUDOV KATEDRA TZB, FAKULTA STAVEBNÍ, ČVUT V PRAZE Společné výzkumné a vývojové

Více