Závěrečná práce. Personální zajištění programu Primární prevence Proxima Sociale o.p.s. Mgr. David Holý. Manažerské minimum Název práce: Autor:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Závěrečná práce. Personální zajištění programu Primární prevence Proxima Sociale o.p.s. Mgr. David Holý. Manažerské minimum Název práce: Autor:"

Transkript

1 Závěrečná práce posluchače Kurzu Manažerské minimum Název práce: Personální zajištění programu Primární prevence Proxima Sociale o.p.s. Autor: Mgr. David Holý

2 Obsah 1. Úvod strana 3 2. Popis programu strana 3 2. Metodika programu strana 5 3. Personální zajištění programu strana Pracovníci programu strana Přijímání nových pracovníků strana Zaškolování nových pracovníků strana Pravidla pro zaměstnávání pracovníků s předchozími nebo současnými problémy s rizikovým chováním strana Výměna informací mezi pracovníky strana 10

3 1. Úvod Obsahem této práce je řešení otázky personálního zajištění programu Primární prevence Proxima Sociale o.p.s. v jeho metodice, konkrétně v Operačním manuálu. V 2. kapitole je popsán program Primární prevence, jeho cíle, obsah a také stručná historie. Další část popisuje strukturu metodiky programu a její obsah. Čtvrtá kapitola je pak samotná část Operačního manuálu věnovaná personálnímu zajištění programu, kterou jsem pro program vytvářel. 2. Popis programu Jedná se o program všeobecné primární prevence rizikového chování určený pro žáky základních škol a studenty středních škol v Praze a Středočeském kraji. Jde o dlouhodobý kontinuální interaktivní program. Program je určen pro žáky 3. až 9. tříd základních škol a studenty středních škol, kteří nejsou (nebo není známo, že by byli) ve větším rozsahu zasaženi užíváním návykových látek a nebo jiným rizikovým jevem (gambling, agresivita, šikana, rizikové sexuální chování...), a je tak vhodná indikace programu primární prevence. V každém ročníku jsou volena taková témata, která odpovídají aktuálním potřebám žáků. Cílem programu je: - zprostředkovat a poskytnout cílové skupině takové znalosti, dovednosti a postoje, které podporují zdravý životní styl - pracovat takovou formou, aby tyto přednosti dokázali žáci uplatnit ve svém chování nejen v době realizace programu, ale i v budoucnu - omezit u cílové skupiny pravděpodobnost vzniku a rozvoje rizikového chování, zejména užívání návykových látek. Strana 3 (celkem 12)

4 Program usiluje o: - rozvoj sociálních dovedností - rozvoj komunikativních dovedností - rozvoj schopnosti navazovat zdravé vztahy mimo rodinu - posílení schopnosti efektivně řešit konflikty - posílení schopnosti čelit sociálnímu tlaku - podpoření protidrogových postojů - zprostředkování nabídek pozitivních alternativ trávení volného času - poskytnutí objektivních informací a vytvoření povědomí o návykových látkách a nepříznivých důsledcích spojených s jejich užíváním - o pozitivní změnu v životě klientů Náplní jednotlivých bloků programu je práce se třídou prostřednictvím diskusí, výkladů, nácvikových, sebepoznávacích, výtvarných, pohybových a relaxačních technik. Jedním ze základů práce se žáky je vytváření bezpečného prostředí pro podporu otevřenosti při diskusi o tématech, poskytování informací a podpora v rozvíjení dovedností k zodpovědnému chování. Témata bloků se týkají různých oblastí, například komunikace a zdravého sebeprosazení, předcházení šikany, sexuality, závislosti na návykových látkách, a jsou rámcově uspořádána do ročníků s možností flexibilního přesouvání dle potřeb a zakázky základní školy. S třídou vždy pracuje dvojice lektorů. Bloky jsou dvou nebo tříhodinové, záleží na zakázce školy. Během školního roku by měly proběhnout minimálně 2 bloky, aby byla zajištěna alespoň minimální kontinuita programu a nešlo o jednorázové akce. Proxima Sociale začala program Primární prevence realizovat v roce 2004 (šk. rok 2003/ 2004) ve 2 základních školách v Praze 12. Počet škol se postupně zvyšoval, v počátku šlo však výhradně o školy v Praze 12. V té době byl program realizován týmem Nízkoprahových služeb pro děti a mládež v Praze 12. Strana 4 (celkem 12)

5 K rozšíření programu o větší počet škol v Praze 12, tak i v dalších městských částech (především Praha 11 a 13) začalo postupně docházet po roce 2006, kdy se také postupně rozšiřoval tým programu a začal se personálně stávat nezávislým na Nízkoprahových službách pro děti a mládež. Stejně tak se rozšiřovala nabídka témat programu a byly do něho zahrnovány i nižší ročníky. V roce 2012 byl program poprvé realizován také pro studenty víceletých gymnázií. V roce 2014 byl programu udělen nový Certifikát odborné způsobilosti poskytovatelů programů primární prevence užívání návykových látek MŠMT. 3. Metodika programu Metodika programu se skládá ze tří základních materiálů: Koncepce programu, Operačního manuálu a Manuálů bloků. Metodika programů Proxima Sociale se řídí pravidlem, že jako základní zdroj slouží organizační směrnice a pokud nějakou situaci již řeší některá ze směrnic, metodika jednotlivých programů na ní odkazuje (tzn., neopisuje znovu daný text v metodice), v případě potřeby jí upřesňuje nebo doplňuje. Např. přijímání nových zaměstnanců se obecně řídí směrnicí Přijímání a odchod pracovníků, Operační manuál na tuto směrnici odkazuje a dále pak popisuje pravidla specifická přímo pro program Primární prevence. Organizační směrnice se člení na ekonomické, materiálně technické, organizační a personální. Koncepce programu je dokument, který slouží především k popsání programu a jeho pravidel navenek organizace. Je zasílán zájemcům o program v průběhu dojednávání zakázky a je pak i přílohou podepsaného kontraktu. Je také volně ke stažení na webových stránkách organizace. Skládá se ze čtyř základních kapitol: 1) Popis programu poslání, cíle, cílová skupina, metody a techniky 2) Ochrana práv osob práva a povinnosti klientů programu, stížnosti klientů a způsob jejich vyřizování Strana 5 (celkem 12)

6 3) Podmínky realizace programu způsob realizace, spolupráce se školami, role pedagoga 4) Personální zajištění programu Operační manuál slouží především pracovníkům programu. Stejně jako Koncepce popisuje program, jeho poslání, cíle, východiska, dále však přesněji určuje pravidla a postupy v konkrétních oblastech. Skládá se z pěti základních kapitol: 1) Popis programu poslání, cíle, cílová skupina, metody a techniky 2) Ochrana práv osob práva a povinnosti klientů programu, stížnosti klientů a způsob jejich vyřizování 3) Podmínky realizace programu spolupráce se školami, úvodní zhodnocení prostředí, organizační zajištění, časová struktura programu, materiálové požadavky 4) Způsob realizace programu struktura bloků, první kontakt se třídou 5) Mimořádné situace během programu výčet mimořádných situací a postupy pro jejich řešní 6) Personální zajištění programu viz kap. 3 7) Vedení dokumentace 8) Hodnocení programu 9) Doporučená spolupráce, návazné služby postupy při zprostředkování návazných služeb, v jakých případech a s kým spolupracovat, kam odkazovat 10) Literatura, internetové odkazy doporučené zdroje informací pro pracovníky programu 11) Legislativa seznam legislativy relevantní pro program a citace příslušných částí Dále je Operační manuál tvořen přílohami, např. vzory smluv, vzory dotazníků apod. Strana 6 (celkem 12)

7 Manuály bloků popisují realizaci konkrétních bloků cíle bloku jako takového, jednotlivé techniky, jejich cíle a způsoby jejich realizace, časovou dotaci a pomůcky pro jejich realizaci. Každý jednotlivý blok má svůj manuál s jasně danou strukturou. Výjimkou je blok Vztahy ve třídě III, jehož manuál tvoří jednotlivé techniky bez předem dané struktury. Strukturu tohoto bloku vytvářejí sami lektoři z nabídky technik na základně individuálních potřeb konkrétní třídy. 4. Personální zajištění programu 4.1 Pracovníci programu Vedoucí programu Je kontaktní osobou zodpovědnou za realizaci programu a koordinaci jeho dílčích aktivit. Je zodpovědný za komunikaci a vyjednávání spolupráce se zájemci o službu, uzavírání smluv, zhodnocování prostředí, tvorbu individuálních plánů práce se třídami, přípravu závěrečných zpráv a tvorbu metodiky. Sestavuje lektorské týmy a účastní se pravidelných porad, supervizí a metodických seminářů. Je přímo zodpovědný řediteli organizace a může být zároveň realizátorem programu (lektorem). Kompetence a odpovědnosti podrobněji upravuje směrnice Popisy pracovních pozic. Požadavky na odbornost: min. VŠ vzdělání zaměřené na práci s lidmi - v oboru pedagogika, sociální práce, adiktologie, psychologie, a min. 2 roky praxe v oboru. Lektor programu Vede preventivní bloky a zhotovuje zápisy z proběhlých aktivit. Podílí se na tvorbě metodiky a vypracovávání závěrečných zpráv. Je povinen plnit úkoly, kterými jej deleguje vedoucí programu. Účastní se supervizí, metodických seminářů, porad a školení, na které je zaměstnavatelem vyslán. Preventivní bloky realizují vždy dva lektoři. Řídí se metodikou a pokyny vedoucího programu. Kompetence a odpovědnosti podrobněji upravuje směrnice Popisy pracovních pozic. Strana 7 (celkem 12)

8 Požadavky na odbornost: Vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání v oboru sociální práce, psychologie, pedagogiky a dalších humanitních nebo pedagogických směrů (ukončené nebo minimálně započatý 2.ročník studia). Realizaci přímé práce programu zajišťují vždy dva lektoři. Dva lektoři jsou důležití z hlediska principů preventivní práce se třídou, bezpečnosti žáků. Prioritou programu je lektorské složení týmu muž žena. Supervizor programu Externí pracovník zařízení, který superviduje realizátory programu. Zabývá se případovou supervizí, metodickou a týmovou. Supervize bývají v pravidelném intervalu (min. 1 x za 2 měsíce, v případě potřeby i jinak). Pokud je supervizorovi známé riziko ohrožení programu či uživatele služby, je povinen upozornit realizátory, vedoucího programu či ředitele organizace. Požadavky na odbornost: VŠ vzdělání, ukončený dlouhodobý sebezkušenostní psychoterapeutický výcvik a praxe min. 5 let v oboru. Výhodou akreditace Českého institutu pro supervizi (ČIS). Program nevyužívá k personálnímu zajištění dobrovolníky ani stážisty. 4.2 Přijímání nových pracovníků Přijímání nových pracovníků se řídí organizační směrnicí Přijímání a odchod pracovníků 1 obecně platnou pro všechny nové pracovníky. Povinnosti a oprávnění jednotlivých zaměstnanců stanovují popisy pracovních pozic. Při výběru nových pracovníků je během pohovoru v rámci výběrového řízení zjišťován postoj a zkušenosti uchazeče s rizikovým chováním (např. užívání návykových látek). 1 Směrnice stanovuje, kdo odpovídá za přípravu, realizaci a ukončení výběrové řízení, jaké jsou jeho náležitosti. Výběrové řízení je čtyřkolové. Dále směrnice také upravuje nástup pracovníka do organizace (povinnosti pracovníka i organizace), založení osobního spisu pracovníka a jeho obsah, osobní IT účty. Strana 8 (celkem 12)

9 V případě, že je zjištěno, že uchazeč má současné anebo nedořešené předchozí problémy s některým rizikovým chováním anebo k němu má takový postoj, který se neslučuje s filozofií programu, a toto skutečnost by mohla negativně ovlivnit realizaci programu, je tato skutečnost důvodem k jeho nepřijetí. V případě, že je takováto skutečnost zjištěna po přijetí pracovníka, řeší s ním tuto věc vedoucí programu individuálním pohovorem, případně je tato věc řešena na supervizi. Pokud z řešení situace vyplyne, že lektor není ochoten nebo schopen situaci řešit a přistoupit na doporučení, je toto důvodem k ukončení pracovního poměru. 4.3 Zaškolování nových lektorů Zaškolování nových lektorů se řídí organizační směrnicí Přijímání a odchod pracovníků 2 obecně platnou pro všechny nové pracovníky. Tento manuál dále rozšiřuje a specifikuje proces a obsah zaškolování lektorů primární prevence. 1) Noví lektoři absolvují náslech minimálně 3 bloků primární prevence, než mohou jít sami se zkušenějším lektorem realizovat blok. V případě individuální potřeby a po dohodě s vedoucím programu je jim umožněno více náslechů a to i v době, kdy již sami lektorují. 2) Dalších min. 30 bloků realizují vždy ve dvojici se zkušeným lektorem. 3) Období zaškolování trvá min. 3 měsíce; toto období je zároveň dáno splněním minimálně 96 hodin realizace přímé práce lektorem a 30 hodinami zaškolování v teoretické části. Další vzdělávání lektorů upravuje směrnice Systém profesního rozvoje 3. Součástí pravidelného hodnocení pracovníků je stanovení plánu osobního rozvoje každého lektora, v jehož rámci se plánují doporučené stáže, kurzy a další rozvojové cíle. 2 Směrnice stanovuje, kdo je za zaškolování nového pracovníka odpovědný, že do týdne po nástupu musí být společně s novým pracovníkem stanoven zaškolovací plán, který má tři fáze, a co tento plán musí obsahovat. Dále také stanovuje institut garanta, který je vnímán jako podpora nového pracovníka zkušeným kolegou (nemělo by nahrazovat zaškolování do přímé práce). Přílohou směrnice je formulář plánu zaškolení. Strana 9 (celkem 12)

10 4.4 Pravidla pro zaměstnávání pracovníků s předchozími nebo současnými problémy s rizikovým chováním Při výběru nových pracovníků je během pohovoru v rámci výběrového řízení zjišťován postoj a zkušenosti uchazeče s rizikovým chováním (např. užívání návykových látek). V případě, že je zjištěno, že uchazeč má současné anebo nedořešené předchozí problémy s některým rizikovým chováním anebo k němu má takový postoj, který se neslučuje s filozofií programu, a toto skutečnost by mohla negativně ovlivnit realizaci programu, je tato skutečnost důvodem k jeho nepřijetí. V případě, že je takováto skutečnost zjištěna po přijetí pracovníka, řeší s ním tuto věc vedoucí programu individuálním pohovorem, případně je tato věc řešena na supervizi. Pokud z řešení situace vyplyne, že lektor není ochoten nebo schopen situaci řešit a přistoupit na doporučení, je toto důvodem k ukončení pracovního poměru. O důvodech ukončení pracovního poměru je informován ředitel, případně mohou s ním být i konzultovány. 4.5 Výměna informací mezi pracovníky Pracovníci programu mají možnost nacházet řešení klientských, metodických, koncepčních a organizačně technických problémů vyplývajících z přímé práce s klienty v rámci následujících setkávání: - pravidelné organizační porady celého týmu (min. dvakrát za měsíc, 1h) - pravidelné intervizní porady (jednou měsíčně, 2h) - pravidelné supervize (případová, týmová i metodická) (min. jednou za 2 měsíce, 2h) - výjezdová setkání týmu přípravná, hodnotící, plánující atp. (1x za rok) - týmová spolupráce nad vytvářením koncepčně metodických podkladů pro zajištění kvality poskytované služby. - regionální porady v rámci fungující (státní i nestátní) sociální sítě v lokalitách působnosti 3 Směrnice vzdělání pracovníků dělí na základní, doporučené a fakultativní. Vzhledem k tomu rozdělení pak stanovuje finanční zajištění vzdělávání. Dále také upravuje formy vzdělávání, jeho minimální rozsah, nárok na studijní volno. V příloze směrnice je stanoveno základní a doporučené vzdělání pro pozici lektora primární prevence do 1 roku a do 2 let. Strana 10 (celkem 12)

11 4.5.1 Porady Konají se min. dvakrát za měsíc a délka jedné porady je min. 1 hod. Porady se účastní celý tým programu včetně jeho vedoucího. Obsahem porad jsou především organizačně technické záležitosti (např. domlouvání termínů, aktuální nabídky vzdělávání, technické zajištění programu apod.). Z každé porady je vypracován zápis (vyhotovuje pověřený pracovník), který vedoucí programu po schválení rozesílá všem členům týmu a řediteli organizace. Zápis je také uložen ve složce: Odkaz na danou složku Intervize Intervize se konají min. jednou měsíčně v minimálním rozsahu 2 hod. Intervize se účastní celý tým programu včetně jeho vedoucího. Obsahem intervizí jsou především případové a metodické záležitosti (metodika bloků jejich struktura, jednotlivé bloky; situace ve třídách; obsahová nabídka programu apod.) Z každé intervize je vypracován zápis (vyhotovuje pověřený pracovník), který vedoucí programu po schválení rozesílá všem členům týmu. Zápis je také uložen ve složce: Odkaz na danou složku Supervize Supervize se konají v pravidelném intervalu (min. 1 x za 2 měsíce v rozsahu 2 hod., v případě potřeby i jinak). Supervize se účastní celý tým programu včetně jeho vedoucího. Obsahem supervize je kvalita odborné práce i týmová spolupráce. Strana 11 (celkem 12)

12 Supervizi programu vykonává externí kvalifikovaný pracovník, který se nepodílí na přímé práci v žádné službě poskytované v rámci Proxima Sociale o.p.s. Pokud je supervizorovi známé riziko ohrožení programu či uživatele služby, je povinen upozornit realizátory, vedoucího programu či ředitele organizace. Supervizi pracovníkům programu plně hradí organizace. Pracovníci mají povinnost účastnit se supervize v minimálním rozsahu 60 % z celkového ročního úhrnu. Každý pracovník týmu má možnost požádat o individuální supervizi, kterou musí schválit ředitel organizace. Dokumentace supervizí: - přítomnost na supervizích je evidována vedoucím programu - výstupy ze supervize jsou dokumentovány zápisem, který provádí jeden z účastníků - zápisy ze supervize jsou uloženy tak, aby byly chráněny před zneužitím; za dokumentaci supervize zodpovídá vedoucí programu - zápis ze supervize je uložen: Odkaz na danou složku Hodnocení supervize - supervize je vyhodnocována 2 x ročně, za přítomnosti supervizora i supervidovaných, o hodnocení je učiněn zápis v zápisu ze supervize - supervizor 2x ročně vypracovává zprávu ze supervize, kterou doručí prostřednictvím vedoucího programu řediteli organizace. - zpráva od supervizora je uložena: Odkaz na danou složku Strana 12 (celkem 12)

Program Primární prevence Program Selektivní prevence. Mgr. David Holý Praha 2014

Program Primární prevence Program Selektivní prevence. Mgr. David Holý Praha 2014 Program Primární prevence Program Selektivní prevence Mgr. David Holý Praha 2014 Program Primární prevence Program je určen pro žáky 3. až 9. tříd základních škol a studenty středních škol. Historie programu

Více

Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence. Alžběta Černochová, David Holý

Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence. Alžběta Černochová, David Holý Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence Alžběta Černochová, David Holý Výchovné a vzdělávací programy Primární prevence (Adaptační výjezdy) Selektivní prevence Primární prevence pro MŠ

Více

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 1. 3. 2015

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 1. 3. 2015 STANDARD Č.9 Personální a organizační zajištění Platnost od 1. 3. 2015 Organizační struktura a počet pracovních míst Stanovení počtu a struktury zaměstnanců je v kompetenci ředitele KPS. Struktura zaměstnanců

Více

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum Program 9.00 10.15 představení služeb Centra primární prevence, o.s. Prev-Centrum 10.15 10.30 přestávka 10.30 11.00 diskuse všeobecná primární prevence selektivní primární prevence indikovaná primární

Více

Praxe studentů oboru adiktologie. Manuál praxí. informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty

Praxe studentů oboru adiktologie. Manuál praxí. informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty Praxe studentů oboru adiktologie Manuál praxí informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty OBSAH 1. Úvod...3 2. Cíle praxí...3 3. Obsah praxí...3 4. Účastníci praktické přípravy studentů adiktologie

Více

Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č

Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. U Tiskárny 515/3, 702 00 OSTRAVA IČ: 68145209 Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č. 5344963 Aktualizace

Více

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče : Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče Standard 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 2 Ochrana práv a chráněných zájmů

Více

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie jako Pověřená osoba v oblasti náhradní rodinné péče má zpracovanou METODIKU - funkční systém vnitřních

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe. Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie.

Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe. Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie. Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie Manuál praxí informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty 1 OBSAH 1. Úvod... 3

Více

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od STANDARD Č.9 Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 3. 5. 2017 Organizační struktura a počet pracovních míst Stanovení počtu a struktury zaměstnanců je v kompetenci ředitele

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc 1a 1b 2a 2b 2c 3a 3b 3c 1. Cíle a způsoby činnosti zařízení pro dčti

Více

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s.

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. OBSAH: 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 1a) Pověřená osoba má písemně definováno a zveřejněno poslání,

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: prostorové, materiální, hygienické. 3 Informovanost o výkonu SPOD Vnitřní pravidla a postupy při poskytování SPOD. Veřejně dostupné

Více

POSUZOVÁNÍ KVALITY A CERTIFIKACE PROGRAMŮ ŠKOLSKÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE

POSUZOVÁNÍ KVALITY A CERTIFIKACE PROGRAMŮ ŠKOLSKÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE POSUZOVÁNÍ KVALITY A CERTIFIKACE PROGRAMŮ ŠKOLSKÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE Roman Petrenko, NÚV CO JE TO PREVENCE? Předcházet, učinit opatření předem Prevence sociálně patologických jevů (Herbert Spencer) Prevence

Více

Standardy kvality. pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní. Přehled pro web

Standardy kvality. pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní. Přehled pro web Standardy kvality pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní ochraně dětí Přehled pro web Právní rámec Listina základních lidských práv a svobod Úmluva

Více

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun Číslo kritéria Obsah kritéria Stručný popis naplňování kritéria (jde o příklady řešení, je nutno upravit podle faktických postupů

Více

DATUM JMÉNO A PŘÍJMENÍ PODPIS PRACOVNÍKA

DATUM JMÉNO A PŘÍJMENÍ PODPIS PRACOVNÍKA STANDARD Č. 10: ZÁVAZNÉ PRO: Profesní rozvoj zaměstnanců všechny zaměstnance sociální služby studenty odborné praxe, dobrovolníky, praktikanty ZPRACOVAL: SCHVÁLIL: kolektiv zaměstnanců Bc. Miroslav Nosek

Více

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017 Vnitřní předpis č. 1/2017 1. Cíle a předmět činnosti spolku 2. Organizační řád 3. Kompetence pracovníků v sociální službě 4. Práva a povinnosti zaměstnanců 5. Nouzové a havarijních situace 6. Závěrečné

Více

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE Název dokumentu: Přijímání a zaškolování zaměstnanců Druh dokumentu: Základní dokument revidovaný Identifikační znak: PPR/SQ7 Datum vypracování: 12. 12. 2014,

Více

Výchovné a vzdělávací programy - prevence. Tereza Ryšavá, David Holý

Výchovné a vzdělávací programy - prevence. Tereza Ryšavá, David Holý Výchovné a vzdělávací programy - prevence Tereza Ryšavá, David Holý Rizikové chování Chování, v jehož důsledku dochází k prokazatelnému nárůstu zdravotních, sociálních, výchovných a dalších rizik pro jedince

Více

STANDARD 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ

STANDARD 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ KRITÉRIUM 5A STANDARD 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ Každý zaměstnanec zařazený v orgánu sociálně-právní ochrany k výkonu sociálně-právní ochrany splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního

Více

Struktura a pracovní profily pracovních míst v rámci terénních programů LRS (personální standard č. 9 Standardů kvality sociálních služeb LRS)

Struktura a pracovní profily pracovních míst v rámci terénních programů LRS (personální standard č. 9 Standardů kvality sociálních služeb LRS) Struktura a pracovní profily pracovních míst v rámci terénních programů LRS (personální standard č. 9 Standardů kvality sociálních služeb LRS) Vedoucí projektu Účetní Asistent Koordinátor terénních pracovníků

Více

STANDARD 6 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ

STANDARD 6 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ KRITÉRIUM 6A STANDARD 6 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ Vedoucí zaměstnanec orgánu sociálně-právní ochrany zařazený k výkonu sociálně-právní ochrany pravidelně hodnotí podřízené zaměstnance, kteří se podílejí

Více

Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe. Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie.

Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe. Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie. Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie Manuál praxí informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty strana 1 z 9 OBSAH 1.

Více

SOL PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ. STANDARD č. 8

SOL PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ. STANDARD č. 8 SOL PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ STANDARD č. 8 Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc při Dětském centru R. A. Dvorského 1710 544 01 Dvůr Králové nad Labem provozované Sdružením ozdravoven a léčeben

Více

Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i

Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i R a n á p é č e t e r é n n í s o c i á l n í s l u ž b a Péče o rodinu s dítětem s postižením je jednou z priorit sociální politiky, proto

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: prostorové, materiální, hygienické. 3 Informovanost o výkonu SPOD vnitřní pravidla a postupy při poskytování SPOD, veřejně dostupné

Více

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby

Více

Asociace pracovníků v rané péči, z.s. Vlachova 1502/20,155 00 Praha 5 Stodůlky, IČ 26641933 www.aprp.cz

Asociace pracovníků v rané péči, z.s. Vlachova 1502/20,155 00 Praha 5 Stodůlky, IČ 26641933 www.aprp.cz Optimální model rané péče Optimální model popisuje službu rané péče při optimálním stavu finančního, personálního a materiálního zabezpečení. Cena služby poskytované optimálním způsobem je 40 000,- Kč

Více

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb 2 Ochrana práv osob POPIS KRITÉRIÍ a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované a okruh osob, kterým

Více

Standardy kvality pro OSPOD

Standardy kvality pro OSPOD 1. Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území své spádové oblasti. 1b Doba výkonu sociálně-právní

Více

Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kpt. Nálepky 7 1. Organizační řád Č.j.: Spisový znak Skartační znak 214 /2012 A.1. A5

Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kpt. Nálepky 7 1. Organizační řád Č.j.: Spisový znak Skartační znak 214 /2012 A.1. A5 1. Organizační řád Č.j.: Spisový znak Skartační znak 214 /2012 A.1. A5 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 3.9.2012 Směrnice nabývá účinnosti dne: 3.9.2012 1. Působnost a zásady směrnice

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele Bílá pole označují text,

Více

S AGRESÍ A ŠIKANOU VE STŘEDU I JINDY A JAK? Martina Bártová Petra Tučková Příspěvek na konferenci Kam kráčí(š) primární prevence? Praha 2008 OBSAH PŘÍSPĚVKU: seznámení s profesní dráhou preventisty seznámení

Více

Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů. Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ

Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů. Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ Osnova prezentace Prevence z pohledu krajského úřadu Výskyt SPJ ve Zlínském kraji Předpoklady pro

Více

Standard 7. PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ č. rev.: 02/2017

Standard 7. PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ č. rev.: 02/2017 Standard 7 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ č. rev.: 02/2017 Termín poslední revize: 11. 5. 2017 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: PhDr. Tomáš Ochotnický Mgr. Jana Kocourková Termín platnosti

Více

Aktuální otázky a informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování

Aktuální otázky a informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Aktuální otázky a informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Dítě a droga Krajská konference k problematice rizikového chování dětí, žáků a studentů

Více

PERSONÁLNÍ ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY

PERSONÁLNÍ ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY PERSONÁLNÍ ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY NÁZEV ŽADATELE: DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Girasole, sdružení pro pomoc a rozvoj Tísňová péče GIRASOLE Osobní asistence Girasole

Více

I. Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (dále jen RVKPP ) vypisuje pro rok 2007 tyto dotační programy:

I. Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (dále jen RVKPP ) vypisuje pro rok 2007 tyto dotační programy: SEKRETARIÁT RADY VLÁDY PRO KOORDINACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY Úřad vlády České republiky Nábřeží Edvarda Beneše 4 118 01 Praha 1 Malá Strana telefon: 296 153 222, fax: 296 153 264 METODICKÝ POKYN PRO PŘEDKLADATELE

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO

ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO Metodický pokyn Oblastní nemocnice Kladno, a.s. Číslo MP 012 Vydání 4 nemocnice Středočeského kraje Datum 1.10.2012 1.12.2017 ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO Platnost dokumentu

Více

Na základě ustanovení 305 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. zákoníku práce v platném znění vydávám jako statutární orgán školy tento vnitřní předpis.

Na základě ustanovení 305 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. zákoníku práce v platném znění vydávám jako statutární orgán školy tento vnitřní předpis. Základní škola a Mateřská škola, Strážek, příspěvková organizace se sídlem Strážek 27 1. Organizační řád Č.j.: Spisový znak Skartační znak ZŠ a MŠ12/2013/KN A.1. A5 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada

Více

Občanské sdružení PROSPE VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006

Občanské sdružení PROSPE VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Občanské sdružení PROSPE VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 PROSPE o.s. Biskupcova 39 Praha 3, 130 00 Vize a poslání Cílem sdružení je poskytovat služby v oblasti prevence sociálně patologických jevů s důrazem

Více

DOHODA O REALIZACI PROGRAMU

DOHODA O REALIZACI PROGRAMU DOHODA O REALIZACI PROGRAMU Objednavatel: Název: Adresa: IČO: Školní metodik prevence: Tel. E-mail: Poskytovatel: Název: Adresa: Portus Prachatice,o.p.s. (projekt Primární prevence Phénix), IČO: 63913381

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

DŮM PŘEMYSLA PITTRA PRO DĚTI

DŮM PŘEMYSLA PITTRA PRO DĚTI 1 STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY V ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI VYŽADUJÍCÍ OKAMŽITOU POMOC DŮM PŘEMYSLA PITTRA PRO DĚTI Dle zákona č. 359/1999 Sb. a dle Přílohy

Více

Katalog preventivních programů 2018/2019

Katalog preventivních programů 2018/2019 Katalog preventivních programů 2018/2019 ÚVODNÍ SLOVO V rukou držíte nový katalog Preventivních programů Maják zpracován na období školního roku 2018/2019. V katalogu naleznete základní informace o našich

Více

Vzdělávací kurz primární prevence užívání návykových látek a jiných forem rizikového chování

Vzdělávací kurz primární prevence užívání návykových látek a jiných forem rizikového chování Vzdělávací kurz primární prevence užívání návykových látek a jiných forem rizikového chování Termín: 15.10. 2010 14. 1. 2012 Východiska: Při realizaci kurzu vycházíme z myšlenky, že základem kvalitní a

Více

Programy primární prevence. o.s. Prev-Centrum

Programy primární prevence. o.s. Prev-Centrum Programy primární prevence o.s. Prev-Centrum Miluše Stehlíková OBSAH 1. Něco o nás systém služeb 2. Programy všeobecné primární prevence 3. Programy selektivní primární prevence 4. Programy indikované

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

Prevence rizikových forem chování a MŠMT

Prevence rizikových forem chování a MŠMT Prevence rizikových forem chování a MŠMT VII. ročník krajské konference k primární prevenci rizikového chování 24. října 2013 Kroměříž Ing. Radka Heřmánková odbor vzdělávání, oddělení prevence a speciálního

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Supervize Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ

STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK (c) Radek Maca rama@inforama.cz Oblasti předpisů Zákonné normy pro vzdělávání Zákon č. 561/2004 - školský zákon (resp.

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Standard kvality č. 9 - Personální a organizační zajištění sociální služby Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí 1. Typ

Více

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků Doc. PhDr. Oldřich Matoušek ZAČÁTEK V dětství, mládí je člověk něčím silně ovlivněn (někdy jde i o traumatickou zkušenost), podobně jako Buddha

Více

Zpráva o činnosti za období od 1.1.2012 do 31.12.2012

Zpráva o činnosti za období od 1.1.2012 do 31.12.2012 Zpráva o činnosti za období od 1.1.2012 do 31.12.2012 Zařízení: Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Centrum prevence Vedoucí: Mgr. Ivana Petřeková Kontakt: 599 505 324, 602 264 018, 599

Více

POŽADAVKY NA STRUKTURU PROJEKTU A NASTAVENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT

POŽADAVKY NA STRUKTURU PROJEKTU A NASTAVENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT POŽADAVKY NA STRUKTURU PROJEKTU A NASTAVENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT Klíčové aktivity 1 projektu je nutné nastavit tak, aby přesně odpovídaly potřebám cílové skupiny je žádoucí ušít je individuálně na míru jednotlivým

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standard Stručný popis standardu Kritérium:Seznam příloh 1 Cíle

Více

Podpora vzdělávání a supervize v sociální oblasti v MSK II

Podpora vzdělávání a supervize v sociální oblasti v MSK II Moravskoslezský kraj Podpora vzdělávání a supervize v sociální oblasti v MSK II Stručný popis zakázky nebo nákupu(ů) : Dílčí část I.: Podpora supervize v Moravskoslezském kraji Předmětem plnění jsou následující

Více

Pravidla pro lektory PRIDE

Pravidla pro lektory PRIDE Pravidla pro lektory PRIDE 1. Výcvik lektorů PRIDE 1.1. Lektorem PRIDE se stává odborník (tj. člověk, který má pracovní zkušenosti z oblasti náhradní rodinné péče) nebo zkušený náhradní rodič po absolvování

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov Městský úřad Broumov, odbor sociálních věcí, oddělení sociálně-právní ochrany dětí Název standardu 5. Přijímání a zaškolování Kritéria standardu Závazné pro: Vypracovala: Schválil: Datum a podpis: 5a Každý

Více

Základní umělecká škola Nehvizdy, příspěvková organizace se sídlem Bedřicha Mouchy 243, Nehvizdy 2. ORGANIZAČNÍ ŘÁD

Základní umělecká škola Nehvizdy, příspěvková organizace se sídlem Bedřicha Mouchy 243, Nehvizdy 2. ORGANIZAČNÍ ŘÁD Základní umělecká škola Nehvizdy, příspěvková organizace se sídlem Bedřicha Mouchy 243, 250 81 Nehvizdy 2. ORGANIZAČNÍ ŘÁD Č.jednací/ Spisový znak/ Skartační znak 01/2018 A.1. A10 Vypracoval: Schválil:

Více

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je možno poskytnout službu

Více

Kompetence řídících pracovníků k zajištění rozvoje ICT ve škole či školském zařízení Osobní kompetenční portfolio

Kompetence řídících pracovníků k zajištění rozvoje ICT ve škole či školském zařízení Osobní kompetenční portfolio Kompetence řídících pracovníků k zajištění rozvoje ICT ve škole či školském zařízení Osobní kompetenční portfolio Radek Maca NIDM Obsah prezentace Vize aneb modely budoucnosti škol Škola jako učící se

Více

Zpráva o činnosti za období od do

Zpráva o činnosti za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2013 do 31.12.2013 Název střediska: Druh služby: Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Služby pro rodiny Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi,

Více

Základní škola Jihlava, Jungmannova 6, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Č.j.: Spisový znak Skartační znak 273 /12 A.1.

Základní škola Jihlava, Jungmannova 6, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Č.j.: Spisový znak Skartační znak 273 /12 A.1. Základní škola Jihlava, Jungmannova 6, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Č.j.: Spisový znak Skartační znak 273 /12 A.1. A5 Vypracoval: Mgr. Ivana Málková ředitelka školy Schválil: Mgr. Ivana

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2016 do 31.12.2016 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

Studijní texty. Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu

Studijní texty. Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Studijní texty Název předmětu: Řízení bezpečnosti Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Dílčí Komunitní plán sociálních služeb města Říčany na rok 2010

Dílčí Komunitní plán sociálních služeb města Říčany na rok 2010 Dílčí Komunitní plán sociálních služeb města Říčany na rok 2010 O B S A H 1. Předmluva 1 2. Základní informace o komunitním plánu sociálních služeb města Říčany 2 3. Priority rozvoje služeb a péče v roce

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Městského úřadu Vnitřní postupy oddělení OSPOD. Pracovní řád zaměstnanců města Český Krumlov

Standard číslo Vnitřní předpisy Městského úřadu Vnitřní postupy oddělení OSPOD. Pracovní řád zaměstnanců města Český Krumlov 1 Místní a časová dostupnost Místní a časová dostupnost výkonu OSPOD MěÚ Český 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: Prostorové Materiální Hygienické 3 Informovanost o výkonu

Více

Prioritní oblasti primární prevence MŠMT. PhDr. Pavla Doležalová

Prioritní oblasti primární prevence MŠMT. PhDr. Pavla Doležalová Prioritní oblasti primární prevence MŠMT PhDr. Pavla Doležalová Tři úrovně koordinace - zák. 379/2005 Sb. MŠMT Resorty-spolupráce Kraje- metodici prevence, krajští koordinátoři Primární prevence Školy

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

Akční plán školské primární prevence rizikového chování v hl. m. Praze na rok 2017 s výhledem pro rok 2018

Akční plán školské primární prevence rizikového chování v hl. m. Praze na rok 2017 s výhledem pro rok 2018 Akční plán školské primární prevence rizikového chování v hl. m. Praze na rok 2017 s výhledem pro rok 2018 Mgr. Jana Havlíková Odbor zdravotnictví, sociální péče a prevence Oddělení prevence Obsah Popis

Více

5. Přijímání a zaškolování

5. Přijímání a zaškolování 5a Každý zaměstnanec zařazený v orgánu sociálně-právní ochrany splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka podle zákona o sociálních službách a disponuje zvláštní odbornou

Více

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích a poradenských služeb v rámci projektu Zavedení systému hodnocení a motivace zaměstnanců David Türke Uniwin 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE

Více

Standard 8. PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ č. rev.: 03/2017

Standard 8. PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ č. rev.: 03/2017 Standard 8 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ č. rev.: 03/2017 Termín poslední revize: 2. 5. 2017 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: PhDr. Tomáš Ochotnický Mgr. Jana Kocourková Termín platnosti revize:

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Článek 1 - Úvodní ustanovení

Článek 1 - Úvodní ustanovení Pravidla systému zajišťování kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností a vnitřního hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností na vysoké škole ARCHIP Článek 1

Více

Odbor sociálních služeb MPSV ČR. Mgr. Anna Kotoučová

Odbor sociálních služeb MPSV ČR. Mgr. Anna Kotoučová Odbor sociálních služeb MPSV ČR Mgr. Anna Kotoučová Obsah prezentace: 1. Informace o připravovaném zákonu o sociálních službách a) legislativní úprava pozice sociální pracovník b) legislativní úprava pracovníků

Více

S T A T U T Justiční akademie

S T A T U T Justiční akademie Dle 131 zákona č. 6/2002 Sb., v platném znění vydává Ministerstvo spravedlnosti: S T A T U T Justiční akademie Čl. 1 Úvodní ustanovení Statut Justiční akademie podrobněji vymezuje působnost a úlohy Justiční

Více

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Sebepoznávání Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

Výchovný ústav, základní škola, střední škola a středisko výchovné péče Velké Meziříčí Středisko výchovné péče Velké Meziříčí

Výchovný ústav, základní škola, střední škola a středisko výchovné péče Velké Meziříčí Středisko výchovné péče Velké Meziříčí Výchovný ústav, základní škola, střední škola a středisko výchovné péče Velké Meziříčí, K Rakůvkám 1, 594 01 tel., fax.: 566 523 132, e-mail: velmez@vuvm.cz Středisko výchovné péče Velké Meziříčí Náměstí

Více

Znaky a vodítka procesu deinstitucionalizace (transformace ústavní péče v péči komunitní)

Znaky a vodítka procesu deinstitucionalizace (transformace ústavní péče v péči komunitní) Znaky a vodítka procesu deinstitucionalizace (transformace ústavní péče v péči komunitní) aktivita 5.1 Zpracování indikátorů hodnocení Kritérií transformace, humanizace a deinstitucionalizace vybraných

Více

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce První etapa projektu Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Průběh realizace říjen 2006 duben 2007 Realizátor

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

3.12 Ústecký kraj. 3.12.1 Příprava fyzických osob vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny k přijetí dítěte do rodiny v Ústeckém kraji

3.12 Ústecký kraj. 3.12.1 Příprava fyzických osob vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny k přijetí dítěte do rodiny v Ústeckém kraji 3.12 Ústecký kraj Ústecký kraj je rozdělen do sedmi okresů - Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most, Teplice a Ústí nad Labem. V kraji je 16 správních obvodů obcí s rozšířenou působností a 30 správních

Více

Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením

Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením Pilotní projekt Praha, 22. 10. 2010 Mgr. Pavel Duba, MPSV Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování Ucelená rehabilitace -je souvislá

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY ZADAVATEL: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA se sídlem Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1 IČ: 00064581 DIČ:CZ00064581 MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor školství, mládeže a sportu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

VZDĚLÁVACÍ KURZ PRO REALIZÁTORY PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK A DALŠÍCH FOREM RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 29.5. 2009-26.6.

VZDĚLÁVACÍ KURZ PRO REALIZÁTORY PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK A DALŠÍCH FOREM RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 29.5. 2009-26.6. VZDĚLÁVACÍ KURZ PRO REALIZÁTORY PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK A DALŠÍCH FOREM RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 29.5. 2009-26.6. 2010 Východiska: Na realizaci efektivních programů primární prevence

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 2015 OBSAH Úvod... 1 1. Preventivní aktivity pro rok 2015... 2 1.1 Přednášky pro žáky základních škol Benešov... 2 1.2 Informační setkání pro rodiče...

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 20. listopadu 2017 Akademický senát FZS TUL schválil dne

Více

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ VZDĚLÁVACÍ A VÝCVIKOVÉ KURZY Nabízíme: INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP PROGRAMY NA KLÍČ Význam má takové vzdělávání, které reaguje na zcela konkrétní potřeby. Kurzy v oblasti : sociálně

Více