Projekt LIDÉ LIDEM : Člověk v obci, obec v regionu, region pro člověka Život v harmonii s přírodou Internet dobrý sluha, špatný pán

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekt LIDÉ LIDEM : Člověk v obci, obec v regionu, region pro člověka Život v harmonii s přírodou Internet dobrý sluha, špatný pán"

Transkript

1 Projekt LIDÉ LIDEM Projektem Lidé lidem chceme vytvořit a pilotně odzkoušet nový typ vzdělávacího modulu zaměřený na občanské vzdělávání v oblasti trvale udržitelného života. Zároveň chceme v maximální míře zohlednit potřeby a možnosti obyvatel venkova. Název Lidé lidem jsme zvolili proto, že chceme zdůraznit přímou cestu myšlenek od člověka k člověku, přímý kontakt mezi odborníky a občany. Chceme nejen školit ale také inspirovat a vyvolat veřejnou diskusi. Jedno z hesel trvale udržitelného rozvoje zní: Mysli globálně, jednej lokálně. Proto se svou nabídkou vzdělávacího modulu jdeme na lokální úroveň do obcí mikroregionu Nízký Jeseník. V 11 vzdělávacích workshopech představíme možnosti trvale udržitelného života z různých aspektů od zdánlivě nesouvisejících témat jako je domácí rozpočet, lokální multiplikátor, přes permakulturu, ekologické zemědělství, obnovitelné energetické zdroje, dobrovolnictví a různé formy, jak se zapojit a ovlivnit veřejné dění. Projekt se uskuteční prostřednictvím spolupráce tří organizací, z nichž každá vnáší do projektu svůj specifický prvek: CM zkušenosti s tvorbou a realizací projektů a vzděláváním dospělých, RC MB - odborné zázemí a zkušenosti s uváděním myšlenek trvale udržitelného rozvoje do praxe, MAS - napojení na region, praktický přesah do života v regionu. Každý z partnerů má také na starost konkrétní ze 3 bloků vzdělávacího modulu: MAS NJ: Člověk v obci, obec v regionu, region pro člověka RC MB: Život v harmonii s přírodou CM: Internet dobrý sluha, špatný pán Materiály, které se Vám právě dostávají do rukou, jsou takovým malým pomocníkem naší společné cesty. Jsou živým materiálem, který se bude v průběhu celého kurzu dovytvářet a naplňovat vším tím, co každý uzná za užitečné. Průběžně budou doplňovány profily lektorů, pracovní listy k jednotlivým tématům a nebude chybět ani prostor pro vlastní poznámky a nápady.

2 MŮJ PROFIL Jmenuji se: Pocházím z: Co od kurzu očekávám? Co bych se během něj chtěl/a dozvědět a naučit? Má motivace (proč jsem se do kurzu přihlásil/a): Mé zkušenosti, na čem můžu stavět:

3

4 REALIZÁTOŘI PROJEKTU Centrum mentoringu, o.s. Horní 1492/55, Ostrava-Hrabůvka Kontaktní osoba: JANA MECNEROVÁ Mobil: Jsme vzdělávací instituce zaměřená na zdravý životní styl, používáme nové a modernítechniky v oblastivzdělávánídospělých, hledáme alternativní techniky pro zvládání stresových situací, naši mentoři pomáhají lidem v obtížné situaci najít životní harmonii, ke klientům přistupujeme individuálně, měníme postoje ve vzdělávání dospělých a zaměřujeme se na zábavnou formou vzdělávání ve formě zážitkových her. Místní Akční Skupina Nízký Jeseník, o.s. Zámecké náměstí 4, Bruntál, Kontaktní osoba: Pavel Kolář masnj@ .cz Mobil: MAS Nízký Jeseník vznikla za účelem vytvoření a naplňování společné strategie trvale udržitelného rozvoje a její implementace za použití podpory všech možných prostředků kraje, státu, EU a jiných. Mikroregion sdružuje v této chvíli 17 obcí s přibližně dvanácti tisíci obyvateli. PRO BIO regionální centrum Moravská brána Tyršova 705, Nový Jičín Kontaktní osoba: Alena Malíková PROBIO.Moravskabrana@seznam.cz Mobil: Celostátní sdružení ekologických zemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství.hlavním posláním svazu PRO- BIO je prosazovat v České republice ekologické zemědělství jak v méně intenzivních oblastech tak v oblastech produkčních. Důležitou součástí je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců, členů svazu PRO-BIO, kteří tento obor v ČR rozvíjejí a prosazují již od roku 1990.

5 HARMONOGRAM AKCÍ ROK 2012 Lidé lidem CZ.1.07/3.1.00/ DATUM TÉMA Úvodní workshop, tematická přednáška, diskuze, Minijarmark místních produktů PC kurz práce s internetem Nízký Jeseník minulost, tradice, domov Změna úhlu pohledu, nové možnosti Exkurze: Za tradicemi Jablunkovska (termín není potvrzen) PC kurz práce s internetem Jídlo z blízka cesta mezi producentem a spotřebitelem Přírodní zahrada Bezpečnost práce s internetem, jak nakupovat přes internet Odpovědné spotřebitelské chování, prevence dluhové pasti Nakládání s financemi od rodinného rozpočtu k obecnímu, od obecního k regionálnímu PC kurz práce s internetem Pěstování zapomenutých plodin, pěstujeme si vlastní semínka Staré odrůdy ovocných stromů ROK 2013 DATUM TÉMA PC kurz práce s internetem Formy zapojení občana do života v obci a regionu. Zodpovídám za místo, kde žiji příklad ze zahraničí za účasti zahraničního lektora (Velká Británie (transitiontown) Podnikatelská etika, dobrovolnictví

6 PC kurz práce s internetem, techniky relaxace a koncentrace Životní styl, rodina, práce, harmonie co mohu udělat pro zlepšení podmínek života v obci? Jak můžu ovlivnit toky peněz v místě, kde žiji? PC kurz práce s internetem. Kreativita, využití intuice (možný termín ) Alternativní směry v zemědělství jejich přínos pro jednotlivce, obec, krajinu Úvod do permakultury.(možný termín ) O včelách a lidech Včely a jejich význam pro zachování života na Zemi Týmová práce Založení permakulturní zahrady Pěstování bylinek sběr, význam, využití Osobnostní rozvoj/mentoring/ jarní očista těla i duše hubnutí, zdravá výživa, zdravý životní styl Exkurze do Hostětína /Krajinou Kopanic Prázdniny na venkově možnost venkovské turistiky a regenerace Bioprodukty v bedýnce ke spotřebiteli za účasti zahraničního lektora (Francie) Zpracování vypěstovaných produktů Kompost na zahradě, na obci (komunitní kompostování) Jak si poradit s negativními emocemi Alternativní zdroje energie možnosti regionu v oblasti využití místních zdrojů Ekologické stavby, alternativní stavby, fengshui Exkurze za poznáním mikroregionu Nízký Jeseník a jeho okolí z hlediska trvale udržitelného života Závěrečný workshop pro dva regiony co jsme dokázali, jak dál (řízená diskuze Změna programu vyhrazena, děkujeme za pochopení. Přejeme příjemné zážitky u našich akcí - tým Centra mentoringu, Místní akční skupiny Nízký Jeseník a PRO BIO Regionální centrum Moravská brána.

7 LIST KONTAKTŮ _

8 _

9 SLOVNÍČEK POJMŮ Udržitelný rozvoj Podle českého zákona o životním prostředí je jím takový rozvoj, který současným i budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby a přitom nesnižuje rozmanitost přírody a zachovává přirozené funkce ekosystémů. Místní Agenda 21 Místní agenda 21 (MA21) je program snažící se uplatnit principy udržitelného rozvoje na regionální úrovni. Je věnována místnímu rozvoji, povzbuzení ekologické aktivity obyvatel a zájmu o kulturní život měst a obcí. Jedná se zejména například o tyto aktivity: obnova památek, oživování tradičních zvyklostí a řemesel, udržitelná turistika, péče o krajinu, výsadba stromů, údržba parků, akce pro veřejnost (slavnosti, jarmarky, poutě), vlastní práce místních orgánů - zapracování principů udržitelného rozvoje do koncepcí, plánů i každodenní agendy, ekologické vytápění, třídění komunálního odpadu, nákupy respektující udržitelnost spotřeby a řada dalších aktivit. Předpokladem pro uskutečňování místní agendy 21 je zapojení místních občanů a veřejných činitelů. Permakultura Permakulturu lze stručně charakterizovat jako princip a cestu k soběstačnosti a trvalé udržitelnosti. Jde o praktickou filosofii založenou na poznání, že příroda člověka bohatě uživí, dáli jí k tomu příležitost a přestane ji v boji o chleba ničit a drancovat.

10 NÁZEV SEMINÁŘE: Nízký Jeseník - minulost, tradice, domov. Změna úhlu pohledu, nové možnosti. PŘEDSTAVENÍ TÉMATU Jak formuje příroda Nízkého Jeseníku život člověka? krajinná matrice, přírodní bohatství, přírodní podmínky Jak na tyto přírodní podmínky člověk v minulosti reagoval? stavby, obživa, kultura, duše krajiny Kulturní dědictví, ale jak s ním nakládat? Obnova pospolitosti a vztahu ke krajině, obci Co může udělat každý z nás a jak příklad komunitního plánování formou hry Netradiční naučné stezky v Jeseníkách Cesta ke kořenům Jesenicka - Obnova pramenů, drobných památek a péče o krajinu na Jesenicku. Naučné stezky, vydavatelská činnost. Jak najít své kořeny v krajině bývalých Sudet. Činnost Hnutí Brontosaurus Jeseníky v letech LEKTOŘI Petr Ondruška petr@ondruska.cz Žije v Krnově, je aktivním členem profesních i několika občanských sdružení a podílí se na činnosti místních iniciačních skupin na Krnovsku. Má zájem o přírodu a krajinu, což ho dovedlo až k povolání. Už 25 let pracuje jako krajinářský architekt.vztah k přírodě a rostlinám podporuje i ve svých dětech a svém okolí. Se svými přáteli připravuje besedy, přednášky, kurzy a brigády na podporu pospolitosti a regionální kultury Jiří Glabazňa jiri.gl@centrum.cz Je učitelem, dlouholetým členem Hnutí Brontosaurus Jeseníky, redaktorem Zpravodaje Cesty ke kořenům, autorem dvou naučných stezek (Stezka živé vody u Jeseníku, Stezka Munou u Mikulovic), navíc autorem románu Příběh pramenů. Před 15 lety přijel poprvé do Jeseníku na brontosauří akci. Díky tomu se v tomto městě později usadil a žije zde se ženou a dvěma malými synky. Rád by předal vědomí a naději, že s dnešními mladými lidmi to není tak špatné, jak se říká a jak to prezentují média. Že lidé a krajina se mohou navzájem obohacovat i v "zapadlých" koutech naší země.

11 Actaea, o.s. Posláním občanského sdružení je uskutečňovat projekty v oblasti ochrany životního prostředí, zabývat se udržitelným rozvojem na místní a regionální úrovni, informovat veřejnost a provádět veřejnou osvětu v oblasti udržitelného rozvoje, ochrany přírodního a kulturního dědictví, ochrany krajiny a životního prostředí a zabývat se environmentální výchovou, vzděláváním a osvětou.

12 PRACOVNÍ SEŠIT Očekávání 1. Dozvím se, jaké jsou historické kořeny a přírodní bohatství regionu a jeho identita 2. Získám podněty od lektorů a ostatních účastníků a kontakty na ně 3.. Otázky: 1. Má smysl se zapojovat do rozvoje regionu zdola? Kde se přihlásit? 2. Co dalšího by bylo možno dělat pro rozvoj obcí? 3. Jaké další projevy místní identity jsou na Jesenicku? 4. Dozvěděl/a jsem se zajímavého:

13 Přednášky- prezentace Během přednášky si do následující tabulky zaznamenávejte poznámky: (červeně příklady) SOUHLASÍM S je v našem regionu krásná krajina bychom měli cítit sounáležitost s obcí a regionem NESOUHLASÍM S S tím, že bychom měli stavět jenom na německých kořenech CHTĚL/A BYCH SE DOZVĚDĚT VÍCE O duchu místa Zda existují granty pro rozvoj Sudet

14 Poznatky z diskuse: 1. Praktická činnost zaujalo mne.. překvapilo mne.. Namaluj smajlíka k jednotlivým výrokům: Pocit z celého semináře: Pocit z lektorů: Pocit sám ze sebe:pocit ze skupiny:

15 Akční kroky aneb jak začít, pokud se rozhodnu být v tomto směru aktivní dopolední seminář 1. část 1. Co by se dalo změnit v rámci komunitního plánování u nás ve vsi 2. Kdo je schopen mi pomoci zorganizovat komunitní plánování v obci Akční kroky aneb jak začít pokud se rozhodnu být v tomto směru aktivní odpolední seminář 2. část 3. Zmapuji situaci a zjistím, jaké formy dobrovolnictví se v mém okolí vyskytují 4. Vyberu si formu, která je mi nejbližší pro mne reálná 5. Zapojím se do pravidelné či občasné práce dle mých možností a uvážení 6. Vytvořím si návyk na pravidelnou dobrovolnickou činnost Nezodpovězené otázky z dnešního dne: Inspirace Lukáš Abt - Atlas jesenických pramenů a jiných drobných památek Jakub Tolner - Příběh pramenů aneb Čekání na návrat krále Sami sobě - Pro náš kraj brožura (přiveze lektor) film -

16 Když se řekne pramen 1. Nakreslete pramen 2. Když se řekne pramen, představí si člověk studánku nebo vodu vyvěrající ze svahu či ze skály. V Jeseníku si však toto slovo spojujeme s kamennou stavbou, postavenou lidmi, jejíž výška může být i několik metrů. Takových pramenů je v okolí města několik desítek. Jak se to stalo, co vedlo obyvatele kraje, aby začali zdejší prameny takto stavět a upravovat?

17 3. Na fotografiích níže si prohlédněte obrázky čtyř pramenů na Studničním vrchu. Srovnejte, v čem se tyto stavby liší. Odlišnosti napište pod obrázky.

PROJEKTY SPOLUFINANCOVANÉ EVROPSKOU UNIÍ

PROJEKTY SPOLUFINANCOVANÉ EVROPSKOU UNIÍ ROK 2015-2016: Nové dotační možnosti v PRV a výměna zkušeností z minulého programovacího období Cílem je informovanost potencionálních žadatelů prostřednictvím realizace různých akcí, na kterých budou

Více

SSOS_ZE_3.17 Trvale udržitelný rozvoj

SSOS_ZE_3.17 Trvale udržitelný rozvoj Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.17

Více

si Vás dovolují pozvat na: Národní konferenci VENKOV 2010 na téma Rozvoj venkova po roce 2013

si Vás dovolují pozvat na: Národní konferenci VENKOV 2010 na téma Rozvoj venkova po roce 2013 Ministerstvo zemědělství v rámci Celostátní sítě pro venkov Krajské sdružení NS MAS ČR, o.s., v Královéhradeckém kraji, Národní síť Místních akčních skupin ČR, o.s., Spolek pro obnova venkova ČR, Agrární

Více

Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině

Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Cíle vzdělávání a) Vzhledem

Více

Přehlídka krajových specialit a kuchyně

Přehlídka krajových specialit a kuchyně Přehlídka krajových specialit a kuchyně Základní informace Termín konání: 16. 19. září 2010 Místo: Praha, Kampa Místo na trhu: Tento nový projekt pokrývá a propojuje oblasti, kterým specializovaná akce

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA 2. Projekt Zahrady u Splavu zahajují další část projektu: Zakládáme komunitní zahradu na pozemku zámku v Doudlebách nad Orlicí.

TISKOVÁ ZPRÁVA 2. Projekt Zahrady u Splavu zahajují další část projektu: Zakládáme komunitní zahradu na pozemku zámku v Doudlebách nad Orlicí. TISKOVÁ ZPRÁVA 2 Sídlo sdružení: 517 03 Skuhrov nad Bělou 84 kancelář: 517 41 Kostelec nad Orlicí, Palackého n. 23 Ing. arch. Kateřina Holmová kontaktní osoba Tel. +420 494 323 650, katerina@sdruzenisplav.cz

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

Hostětín. Udržitelný rozvoj v cestovním ruchu. ZO ČSOP Veronica Brno, Hostětín. Zelená inspirace z Bílých Karpat

Hostětín. Udržitelný rozvoj v cestovním ruchu. ZO ČSOP Veronica Brno, Hostětín. Zelená inspirace z Bílých Karpat Hostětín Zelená inspirace z Bílých Karpat Udržitelný rozvoj v cestovním ruchu ZO ČSOP Veronica Brno, Hostětín Udržitelný rozvoj cestovního ruchu Ekonomické přínosy Udržitelnost Ekologické přínosy Sociální

Více

Ing. Martin Benda koordinátor CSV pro Středočeský kraj

Ing. Martin Benda koordinátor CSV pro Středočeský kraj Ing. Martin Benda koordinátor CSV pro Středočeský kraj Celostátní síť pro venkov Komunikační platforma Programu rozvoje venkova (marketingový, propagační nástroj). Byla zřízena Ministerstvem zemědělství

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Příloha č. 2 Minimálního preventivního programu pro dětský domov Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2018

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2018 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2018 Plán zlepšování je nástroj, kterým Město Znojmo formuluje svoje cíle v oblasti rozvoje města, jichž chce v rámci projektu Znojmo zdravé město v roce 2018

Více

Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu. Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín

Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu. Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního a kulturního dědictví.

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Naděje o.p.s Valná hromada Místního partnerství března 2016

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Naděje o.p.s Valná hromada Místního partnerství března 2016 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Naděje o.p.s. 2014-2020 Valná hromada Místního partnerství - 29. března 2016 Program Shrnutí postupů tvorby SCLLD Vize Mise Principy Strategické cíle =

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

Představení projektu

Představení projektu Představení projektu ŠANCE PRO VENKOVSKÉ ŠKOLY - ZNALOSTI, SCHOPNOSTI, DOVEDNOSTI Malenice, 28. 5. 2009 Vladimír Drye O projektu Realizátor projektu: MAS Chance in nature Partneři projektu: Základní škola

Více

Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období zápis

Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období zápis Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období 2014 2020 zápis 13. 11. 2014 Návrh Strategických cílů, specifických cílů a opatření Pracovní skupina Rozvoj obcí Vize Ekoregion

Více

Program environmentálního

Program environmentálního Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2017 2018 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2015. Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2015. Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2015 1 Strana 1 2 1. Výsadba stromové aleje z jeřábů - bude vysazena stromová alej z jeřábů jako původního druhu na Vysočině *mají běžné znalosti o životním prostředí našeho

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Pokud hledáte odpovědi na otázky týkající se životního prostředí, stavu ovzduší, ochrany přírody, úspor energie, tak držíte správnou publikaci. V této

Více

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO)

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) šk. rok 2014-2015 Š a MŠ Nerudova, České Budějovice Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova k řešení problémů týkajících se životního

Více

Projekt MA-G 21 TŘEŠŤ - 22.11. 2011. Marta Vencovská, Petr Holý

Projekt MA-G 21 TŘEŠŤ - 22.11. 2011. Marta Vencovská, Petr Holý Projekt MA-G 21 TŘEŠŤ - 22.11. 2011 Marta Vencovská, Petr Holý MA21 = LA21 Místní Agenda 21 = Lokale Agenda 21 Místní Agenda 21 - Gemeinde 21 Kraj Vysočina Dolní Rakousko MA-G 21 Spolupráce mezi místní

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU

Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU Praha 10.května 2012 L 1 STRATEGICKÝ POZIČNÍ DOKUMENT OBCE PRO PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 20 2 CO NÁS TRÁPÍ? CO POTŘEBUJEME? Postrádáme

Více

Představení projektu Osobní plány Chci změnu. PhDr. Iva Málková Ing. Martin Pávek

Představení projektu Osobní plány Chci změnu. PhDr. Iva Málková Ing. Martin Pávek Představení projektu Osobní plány Chci změnu PhDr. Iva Málková Ing. Martin Pávek Obsah prezentace Představení projektu str. 3 6 Jak pracovat s osobními plány str. 7 8 Obsah jednotlivých osobních plánů

Více

KLIMAGRÜN / Klimatická zeleň

KLIMAGRÜN / Klimatická zeleň KLIMAGRÜN / Klimatická zeleň ATCZ 142 Adaptace na klimatické změny pomocí zelené infrastruktury Konference Tulln, 9.5.2018 realizace projektu v regionu JIŽNÍ ČECHY do partnerství a vzájemné spolupráce

Více

Společné jednání odborných pracovních skupin a členů programového výboru k programovým rámcům SCLLD MAS Pobeskydí. Třanovice,

Společné jednání odborných pracovních skupin a členů programového výboru k programovým rámcům SCLLD MAS Pobeskydí. Třanovice, Společné jednání odborných pracovních skupin a členů programového výboru k programovým rámcům SCLLD MAS Pobeskydí Třanovice, 22. 10. 2015 OP Zaměstnanost (str. 14) Popis cíle opatření Popis možných zaměření

Více

Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova. 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec

Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova. 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec 1. - 2.12.2010 Obsah Základní informace o PRV, Síti Cíle Sítě, členství v Síti Celkové

Více

Základní škola Zelená Havířov - Životice. Plán EVVO. pro školní rok 2014/2015 Environmentální vzdělání, výchova a osvěta

Základní škola Zelená Havířov - Životice. Plán EVVO. pro školní rok 2014/2015 Environmentální vzdělání, výchova a osvěta Základní škola Zelená Havířov - Životice Plán EVVO pro školní rok 2014/2015 Environmentální vzdělání, výchova a osvěta -1- Environmentální vzdělání, výchova a osvěta. Environmentální výchova znamená: výchovu

Více

Nové cesty rozvoje zemědělství v Pobeskydí. Třanovice,

Nové cesty rozvoje zemědělství v Pobeskydí. Třanovice, Nové cesty rozvoje zemědělství v Pobeskydí Třanovice, 23. 2. 2015 Cíle setkání Představit činnost MAS Pobeskydí Inspirovat Přiblížit nové programové období EU Diskutovat možnosti spolupráce MAS Poslechnout

Více

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství PREAMBULE My spotřebitelé biopotravin a příznivci ekologického zemědělství se svobodně sdružujeme za účelem

Více

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2014 2015 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Třanovice 1 okres Frýdek-Místek Moravskoslezský kraj

Třanovice 1 okres Frýdek-Místek Moravskoslezský kraj 739 53 Třanovice 1 okres Frýdek-Místek Moravskoslezský kraj Obnova venkova: zastřešující pojem pro zachování protipólu k městu, zachování alternativního způsobu a přístupu k životu. Prof. Ing. arch. Miroslav

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 926/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 861 ze dne 11.12.2017 Projektový záměr městské části Praha 3 k žádosti o dotaci na výdaje realizované v rámci projektu obcí na

Více

Středisko ekologické výchovy SEVER se sídlem v Horním Maršově v Krkonoších hledá nového zaměstnance na pozici

Středisko ekologické výchovy SEVER se sídlem v Horním Maršově v Krkonoších hledá nového zaměstnance na pozici Středisko ekologické výchovy SEVER se sídlem v Horním Maršově v Krkonoších hledá nového zaměstnance na pozici SAMOSTATNÝ/-Á KUCHAŘ/KA v Domě Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury DOTEK v Horním Maršově Základní

Více

Co se skrývá pod MASkou? Tvář naší MAS

Co se skrývá pod MASkou? Tvář naší MAS Co se skrývá pod MASkou? Tvář naší MAS 6 1 2 Z programů LEADER podpořila MAS 250 projektů celkovou částkou 82 599 742 Kč Celkově přinesla MAS svou činností do regionu více než 100 000 000,- Kč Projekty

Více

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok 2016-2017 Základní škola Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, příspěvková

Více

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Roční program EVVO na školní rok 2011 12 Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Aktivita Cíl, na který navazuje Způsob vyhodnocení Termín Zodpovědná osoba Osoby určení (Třída) Reportáž ze života mého

Více

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy Základní škola a Mateřská škola Poličná 276, příspěvková organizace OTEVŘENÁ ŠKOLA Otevřená škola - jazyky - počítače Motto: Svět je otevřená kniha pro toho, kdo v ní umí číst. Plán práce školy Environmentální

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2017 1 Strana 1 2 1. Výsadba ovocných stromů na Holetín - bude vysazena nová ovocná alej, pravděpodobné místo výsadby cesta na Holetín za lesem, akce proběhne jako veřejná

Více

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 Základní škola a Mateřská škola Černovice, příspěvková organizace Bělohrobského 367, PSČ 394 94 Tel.: 565 492 127, e-mail: zs.cernovice@worldonline.cz

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

Škola rozvoje vesnic Podhorácka

Škola rozvoje vesnic Podhorácka Projekt Škola rozvoje vesnic Podhorácka Občanské sdružení Povodí Stařečského potoka nositel projektu Škola rozvoje vesnic Podhorácka VZDĚLÁVACÍ AKCE: A Škola rozvoje vesnic Podhorácka Cílem projektu je

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 2014 MěÚ Benešov OSVZ Masarykovo nám. 100, 25601 Benešov verze ze dne 27.8.2014 Dokument schválen RM dne 27.8.2014, usnesení č. 981-16/2014/RM ze

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2019 1 Strana 1 2 1. Dokončení interaktivních prvků u Vodní stezky kolem Veseláku - budou dokončeny interaktivní prvky u zastavení 2 a 10 naučné stezky s cílem podpořit edukační

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2016 1 Strana 1 2 1. Výsadba ovocných stromů pokračování aleje Na Vetlu -již vysazená ovocná alej bude pokračovat ve své délce, akce proběhne jako veřejná aktivita rodin

Více

Projekt MA-G Marta Vencovská, Petr Holý

Projekt MA-G Marta Vencovská, Petr Holý Projekt MA-G 21 14.10. 2011 Marta Vencovská, Petr Holý MA 21 v kraji Vysočina Kraj Vysočina od roku 2004: realizace projektu Zdravý kraj aktivní člen NSZM ČR realizátor místní Agendy 21 Rok 2011: členové

Více

Zdravý kraj Vysočina. Marta Vencovská. Marta Vencovská

Zdravý kraj Vysočina. Marta Vencovská. Marta Vencovská Zdravý kraj Vysočina Cílové skupiny VEŘEJNOST VEŘEJNÁ SPRÁVA Neziskové organizace Příspěvkové organizace (MŠ a ZŠ, domov pro seniory, DDM PODNIKATELSKÝ SEKTOR 2 3 M MA 21 Místní Agenda 21 MAS Místní akční

Více

CELOSTÁTNÍ SÍŤ PRO VENKOV AKTIVITY ROKU 2017, PLÁN PRO ROK 2018

CELOSTÁTNÍ SÍŤ PRO VENKOV AKTIVITY ROKU 2017, PLÁN PRO ROK 2018 7. 12. 2017 CELOSTÁTNÍ SÍŤ PRO VENKOV AKTIVITY ROKU 2017, PLÁN PRO ROK 2018 OBSAH PŘEHLED AKTIVIT REALIZOVANÝCH V ROCE 2017 PLÁN AKTIVIT PRO ROK 2018 CENTRÁLNÍ ÚROVEŇ REGIONÁLNÍ PLÁNY TEMATICKÉ PRACOVNÍ

Více

1 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2017

1 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2017 1 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2017 Plán zlepšování je nástroj, kterým Město Znojmo formuluje svoje cíle v oblasti rozvoje města, jichž chce v rámci projektu Znojmo zdravé město v roce

Více

1. modulový blok. Firma a její rozvoj. č. Název dny hodiny. 1. Založení firmy B 2 16

1. modulový blok. Firma a její rozvoj. č. Název dny hodiny. 1. Založení firmy B 2 16 1. modulový blok Firma a její rozvoj 1. Založení firmy B 2 16 Zpracování podnikatelského záměru /zpracování konkrétního záměru na PC/ 2. Orientace v potřebách trhu 2 16 Marketing (marketingový mix, SWOT

Více

akce pro školy a veřejnost

akce pro školy a veřejnost akce pro školy a veřejnost Hradec Králové a okolí tolice dětelová ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Září 2012 Den zemědělství Královéhradeckého kraje se Střediskem ekologické výchovy SEVER 14. 9. 2012, pátek, 9:00

Více

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník Ekosystémy 5. Průřezové téma - ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA 6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník les (les v našem okolí; produkční a mimoprodukční významy lesa) pole (změny okolní krajiny vlivem význam způsoby

Více

Program environmentálního

Program environmentálního Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2018 2019 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Místní akční skupina pro rozvoj území. Ing. Jaromír Polášek Manažer MAS JaromirPolasek@centrum.cz

Místní akční skupina pro rozvoj území. Ing. Jaromír Polášek Manažer MAS JaromirPolasek@centrum.cz Místní akční skupina pro rozvoj území Ing. Jaromír Polášek Manažer MAS JaromirPolasek@centrum.cz CHANCE IN NATURE LOCAL ACTION GROUP (Místní akční skupina) Občanské sdružení založené na principu partnerství

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2016

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2016 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA ZNOJMA PRO ROK 2016 Plán zlepšování je nástroj, kterým Město Znojmo formuluje svoje cíle v oblasti rozvoje města, jichž chce v rámci projektu Znojmo zdravé město v roce 2016

Více

METODICKÝ LIST PO ZELENÉ

METODICKÝ LIST PO ZELENÉ I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Modernizace výuky v rámci odborných a všeobecných předmětů střední školy. Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0021 METODICKÝ LIST PO ZELENÉ Tento metodický

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Organizační

Více

Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018

Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018 Maso na talíři Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018 Tato aktivita vznikla v rámci kampaně Pěstuj planetu. Vyrobila Ekumenická akademie s využitím didaktického videa a metodické příručky Fleisch

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2018 1 Strana 1 2 1. Dokončení interaktivních prvků u Vodní stezky kolem Veseláku -budou dokončeny interaktivní prvky u zastavení 2 a 10 naučné stezky s cílem podpořit edukační

Více

k ekologizaci Mgr. Ing. Petr Pavelčík, Ing. Miroslava Hrabalíková oddělení rozvoje města Městský úřad Uherské Hradiště

k ekologizaci Mgr. Ing. Petr Pavelčík, Ing. Miroslava Hrabalíková oddělení rozvoje města Městský úřad Uherské Hradiště Systémový přístupp k ekologizaci provozu MěÚ Uherské Hradiště Mgr. Ing. Petr Pavelčík, Ing. Miroslava Hrabalíková oddělení rozvoje města Městský úřad Uherské Hradiště Vymezení tématu Ekologizace úřadu

Více

Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ

Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Grantový projekt CZ..07/..8/0.0050 Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ SOUBOR METODICKY A DIDAKTICKY ZPRACOVANÝCH VÝUKOVÝCH JEDNOTEK

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

Regionální značky podpora místní produkce

Regionální značky podpora místní produkce Regionální značky podpora místní produkce Kateřina Čadilová Asociace regionálních značek, o.s. Olomouc, 11. 6. 2013 Co je to regionální značka? vizuální označení záruka původu záruka kvality Regionální

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Implementace OVZ v investiční oblasti Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Motivace Externí: Interní: ISO 20400: Udržitelné nakupování semináře: Implementace odpovědného veřejného zadávání metodika: Implementace

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 Obsah: OSN vyhlásila rok 2015 1.Mezinárodním rokem půdy. Ekologicky obhospodařovaná půda je cenným pokladem. Půda a zemědělství, to je tisíce let

Více

WORKSHOP B. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

WORKSHOP B. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí WORKSHOP B Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Zaměření workshopu KULTURNÍ DĚDICTVÍ NA VENKOVĚ Preambule k workshopu Úvodem: Kulturní dědictví země zahrnuje

Více

Novobydžovsko v Královéhradeckém kraji

Novobydžovsko v Královéhradeckém kraji Novobydžovsko v Královéhradeckém kraji Poloha mikroregionu v rámci ČR a HK kraje Novobydžovsko Mikroregion Novobydžovsko Novobydžovsko a Program rozvoje Královéhradeckého kraje 2008-2010 (PRK) Strategie

Více

Základní škola a Mateřská škola Nížkovice, okres Vyškov Nížkovice 164, 684 01 Nížkovice. projekt PŘÍRODNÍ ZAHRADA

Základní škola a Mateřská škola Nížkovice, okres Vyškov Nížkovice 164, 684 01 Nížkovice. projekt PŘÍRODNÍ ZAHRADA Základní škola a Mateřská škola Nížkovice, okres Vyškov Nížkovice 164, 684 01 Nížkovice projekt PŘÍRODNÍ ZAHRADA Základní škola a Mateřská škola Nížkovice Environmentální výchova PŘÍRODNÍ ZAHRADA Obsah:

Více

dovolujeme si Vás požádat o spolupráci v rámci projektu Pospolu (Podpora spolupráce škol a firem) Zajištění vzdělávání v regionech.

dovolujeme si Vás požádat o spolupráci v rámci projektu Pospolu (Podpora spolupráce škol a firem) Zajištění vzdělávání v regionech. V Praze, dne 20.11.2013 Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, dovolujeme si Vás požádat o spolupráci v rámci projektu Pospolu (Podpora spolupráce škol a firem) Zajištění vzdělávání v regionech.

Více

Odborná praxe základní východiska

Odborná praxe základní východiska Odborná praxe základní východiska Součástí kurzu bude odborná praxe v rozsahu 40 hodin (32 hodin práce v organizaci, 8 hodin praxe v tlumočení). Účastníci kurzu budou pracovat tzv. metodou portfolia. Portfolio

Více

NOVÉ CESTY V EKOLOGICKÉ VÝCHOVĚ V SASKU A ČECHÁCH RÁMCOVÝ PROJEKT TRINACIONÁLNÍ SÍTĚ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. Aktivita: Programy

NOVÉ CESTY V EKOLOGICKÉ VÝCHOVĚ V SASKU A ČECHÁCH RÁMCOVÝ PROJEKT TRINACIONÁLNÍ SÍTĚ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. Aktivita: Programy NOVÉ CESTY V EKOLOGICKÉ VÝCHOVĚ V SASKU A ČECHÁCH RÁMCOVÝ PROJEKT TRINACIONÁLNÍ SÍTĚ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY Aktivita: Programy Trinacionální síť EVVO kontaktní kancelář Litvínov Schola Humanitas se stala kontaktním

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO)

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) šk. rok 2013-2014 Š a MŠ Nerudova, České Budějovice Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova k řešení problémů týkajících se životního

Více

Ekologie (nejen) ve školách

Ekologie (nejen) ve školách Ekologie (nejen) ve školách Pro informovanost, inspiraci, zpestření, rozšíření vědomí, diskusi, první zkušenosti s ekologickými tématy lze využít jednorázově či jako cyklus výstavy (1 Putovní výstavy),

Více

Občanská společnost a venkov

Občanská společnost a venkov Občanská společnost a venkov Jaký byl obsah semináře Co je to venkov (znaky města, znaky vesnice) Vývoj vesnice od středověku dodnes Vesnice jako živá komunita Současné problémy vesnice a co s tím? Nejmenší

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty na školní rok 2012/2013 plán Evvo základní škol a Mateřské škol G. A. Lindnera Rožďalovice na

Více

BIOLOGIE EL OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI

BIOLOGIE EL OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI BIOLOGIE EL OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI CHARAKTERISTIKA TÉMATU Výchova k demokratickému občanství se zaměřuje na vytváření a upevňování takových postojů a hodnotové orientace žáků, které jsou potřebné

Více

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Úvod 1. Dotační programy Plzeňského kraje v roce 2015 pro oblast ŽP 2. Národní dotační

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Počet žáků: 55. Ředitelka školy: Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala: Ludmila Kroupová 1. Charakteristika EVVO 2. Cíle

Více

Výroční zpráva Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat za rok 2012

Výroční zpráva Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat za rok 2012 Výroční zpráva Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat za rok 2012 Hostětín 4, 687 71 Bojkovice tel. 572 641 040 tbk@tradicebk.cz, http://www.tradicebk.cz Tradice Bílých Karpat jsou dobrovolným, nevládním

Více

Monitorovací zpráva o činnosti MAS

Monitorovací zpráva o činnosti MAS Monitorovací zpráva o činnosti MAS Zpráva za období: 01.09.2014-31.12.2014 Název MAS: MAS Rozkvět, z.s. zpracovatel zprávy (jméno, příjmení, funkce): Ing. Petr Leber, manažer MAS a Ing. Marta Krejčíčková,

Více

Školní plán EVVO 2015/2016

Školní plán EVVO 2015/2016 Školní plán EVVO 2015/2016 Základní škola praktická a Základní škola speciální, Mělník, příspěvková organizace Zpracovatel: Jméno a příjmení: Václava Přibilová, koordinátorka EVVO Identifikační údaje školy:

Více

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou PROBLÉMOVÉ OKRUHY STRATEGIE OBCE MILOTICE NAD BEČVOU Z výchozí SWOT analýzy a dotazníkového šetření se jeví účelně rozčlenit slabé stránky a problémy obce Milotice nad Bečvou do pěti problémových okruhů

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

Příklad regionální strategie RLZ

Příklad regionální strategie RLZ Motto: Vize je uskutečňovaná myšlenka. Dobrá strategie je strategie realizovaná. Poslání strategie RLZ Nastolení systémové změny, zaměřené na zvyšování konkurenceschopnosti kraje a státu prostřednictvím

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

V rámci gymnaziálního vzdělávání v předmětu Environmentální výchova vede učitel žáka k osvojení klíčových kompetencí těmito metodami:

V rámci gymnaziálního vzdělávání v předmětu Environmentální výchova vede učitel žáka k osvojení klíčových kompetencí těmito metodami: 5.13 Environmentální výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Environmentální výchova integruje všechny tematické okruhy

Více

Vize. využití vzdělávacího střediska Vila Čerych. pro účely environmentální výchovy a osvěty v rámci česko polské spolupráce

Vize. využití vzdělávacího střediska Vila Čerych. pro účely environmentální výchovy a osvěty v rámci česko polské spolupráce Vize využití vzdělávacího střediska Vila Čerych pro účely environmentální výchovy a osvěty v rámci česko polské spolupráce Obsah Obsah... 2 1. Východiska... 3 1.1. Popis stávajícícho stavu... 3 1.2. Záměr

Více

AKTIVITY, DNY PROJEKTOVÉ VÝUKY PRAKTICKÁ CVIČENÍ ZÁŢITKOVÉ SEMINÁŘE

AKTIVITY, DNY PROJEKTOVÉ VÝUKY PRAKTICKÁ CVIČENÍ ZÁŢITKOVÉ SEMINÁŘE AKTIVITY, DNY PROJEKTOVÉ VÝUKY PRAKTICKÁ CVIČENÍ ZÁŢITKOVÉ SEMINÁŘE Aktivity pro ţáky byly realizovány v rámci projektu na desítkách škol. Měly různý charakter, od praktických cvičení, přes projektovou

Více

Podklady pro pedagogickou radu 3. dubna 2017 PROJEKT ZLEPŠENÍ STRAVOVÁNÍ ZŠ VRATISLAVOVA

Podklady pro pedagogickou radu 3. dubna 2017 PROJEKT ZLEPŠENÍ STRAVOVÁNÍ ZŠ VRATISLAVOVA Podklady pro pedagogickou radu 3. dubna 2017 PROJEKT ZLEPŠENÍ STRAVOVÁNÍ ZŠ VRATISLAVOVA SHRNUTÍ PROJEKTU Chceme zlepšit kvalitu stravování za účasti nejen vedení a personálu jídelny, ale také vedení školy,

Více

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Vnitřní směrnice: ŠKOLNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Obsah:

Více

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Seminář Biomasa jako zdroj energie II Rožnov p.r., 29.2.2008 Jaroslav Jakubes, ENVIROS, s.r.o. Obsah prezentace 1.Energetická soběstačnost regionu

Více

AKČNÍ PLÁN Místní koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro město Přerov na období

AKČNÍ PLÁN Místní koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro město Přerov na období AKČNÍ PLÁN Místní koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro město Přerov na období 212-215 Zpracoval: Odbor stavebního úřadu a životního prostředí MMPr Přerov (V/212) Schváleno: Usnesením

Více

METODIKA VEDENÍ PROGRAMU EKOAGROTURISTIKA

METODIKA VEDENÍ PROGRAMU EKOAGROTURISTIKA OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PROJEKT Č. CZ.1.07/3.2.13/03.0036 EKOLOGICKÁ AGROTURISTIKA A PROVOZOVÁNÍ BIORESTAURACÍ METODIKA VEDENÍ PROGRAMU EKOAGROTURISTIKA PRO-BIO SVAZ EKOLOGICKÝCH

Více

Co to je environmentální výchova?

Co to je environmentální výchova? Co to je environmentální výchova? Vytváří příležitosti pro získávání vědomostí, hodnotových orientací postojů a dovedností, které jsou potřebné pro ochranu a zachování zdravého životního prostředí. Vytváří

Více