M Í S T N Í P R O G R A M O B N O V Y V E N K O V A

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "M Í S T N Í P R O G R A M O B N O V Y V E N K O V A"

Transkript

1 S O K O L N I C E M Í S T N Í P R O G R A M O B N O V Y V E N K O V A

2 2 OBSAH DOKUMENTACE 1. ÚVOD 2. CHARAKTERISTIKA OBCE 3. ZAMĚŘENÍ V OBLASTI OSVĚTOVÉ A KULTURNÍ 4. ROZVOJ HOSPODÁŘSTVÍ 5. OBNOVA A UDRŽOVÁNÍ VENKOVSKÉ ZÁSTAVBY 6. OBNOVA A OCHRANA MÍSTNÍ KRAJINY 7. SMĚRY BUDOUCÍHO ROZVOJE 8. APROXIMATIVNÍ NÁKLADY, ZPŮSOB FINANCOVÁNÍ A DOBA REALIZACE

3 3 1. Ú V O D Předmětem "Místního programu obnovy vesnice Sokolnice" (dále jen MP) je řešení celého katastru obce Sokolnice, vazeb na okolní území, revitalizaci životního prostředí a péče o krajinu, obnovu tradičních hodnot naší vesnice a celkový rozvoj sociální subjektivity obce. Chceme v tomto duchu podnítit obyvatele k širšímu se zapojení do obnovy a tvorby obce a krajiny. Budeme přitom vycházet z historických podkladů a bohatých kulturních tradic naší obce. 2. CHARAKTERISTIKA OBCE Sokolnický katastr se rozkládá na území geomorfologického okresu Šlapanická pahorkatina a Tuřanská plošina (obě jsou součástí Dyjsko - Svrateckého úvalu) a má rozlohu cca ha. Územím protéká říčka Zlatý potok a říčka Dunávka, s nádržemi ve svých horních úsecích. Významným prvkem v Sokolnicích je prohlášení území bitvy u Slavkova za památkovou zónu ze dne Hranice území zóny probíhá přes západní část obce. Na katastrálním území obce jsou situována významná místa bojiště tří císařů. Aktuální stav vegetace je původnímu přírodnímu stavu většinou značně vzdálen; výjimku tvoří zejména lesní porost bažantnice, díky intenzivnímu zemědělskému obhospodařování, převládají ekologicky zcela instabilní společenstva kulturních plodin na orné půdě. Celkově je k.ú. Sokolnic území s narušeným životním prostředím. 3. ZAMĚŘENÍ V OBLASTI OSVĚTOVÉ A KULTURNÍ Školství: Základní škola Sokolnice se vždy spolupodílela při organizování kulturní a společenské činnosti v obci. Velkému zájmu a navštěvovanosti se těšily žákovské akademie, výstavy, plesy školy, mimoškolní akce pro děti, divadelní představení apod. Současná škola spolu s mateřskou školou nadále udržuje kulturní akce, obecní i historické tradice nejen pro žáky školy, ale i pro sokolnickou veřejnost, připravuje různé akce i pro místní Domov pro seniory Sokolnice. Činnost školy je zaměřena především na všestranný rozvoj dětí: jazykové kursy, výtvarné a taneční kursy, hra na různé hudební nástroje, pěvecký kroužek, sportovní kroužek, informatika apod. Samozřejmě, že v případě zájmu je škola schopna poskytnout prostory i odborné vedení různých aktivit i pro dospělé, zejména v oblasti výuky jazyků a informatiky, nyní je usilováno o vznik komunitní školy, která by všechny tyto potřeby občanů ještě lépe pokryla. Osvětová činnost: Besedy vedené s odborníky, přednášky a kurzy pro mládež i dospělé (propagace zdravého životního stylu, protidrogová problematika, historie obce, urbanistika, nezávadné využití a likvidace odpadů apod.). Kulturní činnost: Podpořit zachování a obnovu všech tradičních společenských událostí - tříkrálová koleda; průvod ostatkových maškar s pochováváním basy; šibřinky, velikonoční pomlázka; Jánské hody s průvodem stárků; stavěním máje a předáváním hodového práva; dožínky; vinobraní; babské hody a troubení pastýřů o Štědrém dnu, Živý betlém. Podporovat všechny spolky v obci, které svojí činností udržují a rozvíjí místní tradice a chrání kulturní dědictví naší obce.

4 4 Udržet a rozvíjet místní knihovnu, která je důležitým zdrojem poznání i zábavy. Udržovat tradici vedení kroniky naší obce. Zdravotnictví: V současnosti je v obci praktický lékař, zubní oddělení a pediatr. S rekonstrukcí nákupního střediska dojde k přemístění ordinací do této budovy s možností zřízení ordinace ženského lékaře, popř. lékaře s další specializací. 4. ROZVOJ HOSPODÁŘSTVÍ V rámci soukromého sektoru v obci působí autodoprava, zámečnictví, stolařství, čalounictví, prodejny potravin, průmyslového zboží a stavebního materiálu, kadeřnictví, restaurace a pohostinství a další provozovny. Je třeba podpořit zájem investorů o zdejší oblast v rámci rozvoje dalšího drobného podnikání, pomoc při zprostředkování využití starých budov a jejich rekonstrukci apod. 5. OBNOVA A UDRŽOVÁNÍ VENKOVSKÉ ZÁSTAVBY Ráz obce je udržován typickou historickou zástavbou, sestávající se z rodinných domků a dalších objektů. V minulých letech byl značně narušen neorganickou výstavbou budov s plochou střechou. V současné době se stavby s plochou střechou nepovolují. Za historicky významné považujeme zejména objekty zámku a jeho okolí, sýpku z počátku 18. století, sochu sv. Jana Nepomuckého z 18. století a smírčí kříž Na Stráži z roku Řada objektů v obci (rodinné domy, stodoly, objekty patřící organizacím) je ve špatném stavebním stavu, některé jen zčásti obydlené, nebo zcela nevyužité. Je třeba, prostřednictvím Stavebního úřadu Sokolnice, působit na majitele, aby objekt uvedli do řádného stavu, nebo je odprodali potencionálním zájemcům. Podél komunikací a na veřejných prostranstvích je třeba doplnit zeleň typickou pro místní krajinu: stromy s velkou korunou: lípa malolistá nebo velkolistá, javor mléč, dub letní nebo zimní, jasan ztepilý, jeřáb břek, topol bílý, platan javorolistý, líska turecká, jerlín japonský, lyrovník tulipánokvětý, březovec trojtrný, katalpa nádherná, jírovec maďal; stromy se střední až malou korunou: javor babyka, jeřáb oskeruše, javor mléč (var. Globosum), sakura, trnovník honosný nebo pražský, trnovník bílý "Bensoniana", zmarličník japonský. V biokoridorech, biocentech a u vodních toků používat zásadně domácí dřeviny a keře, odpovídající důsledně stanovišti výsadby: na vlhkých stanovištích podél toku: olše lepkavá, vrba bílá, vrba křehká, vrba ušatá, topol bílý, topol černý, javor mléč, javor babyka, jasan ztepilý, jilm vaz, dub letní, řešetlák počistivý, krušina olšová, hloh jednoplodý, hloh obecný, střemcha obecná, kalina, svída krvavá, lípa malolistá, na sušších stanovištích: lípa malolistá, lípa velkolistá, javor mléč, dub zimní, jasan ztepilý, jilm vaz, jeřáb břek, javor babyka, jeřáb oskeruše, trnka, líska obecná, svída krvavá, brslen evropský, šípek, hloh obecný a jednoplodý. Naprosto nevhodná je výsadba smrků, douglasek, modřínů, jedlí, javoru jasanolistého a akátu.

5 5 6. OBNOVA A OCHRANA MÍSTNÍ KRAJINY Životní prostředí Stav životního prostředí se za poslední léta výrazně zlepšil. Po celé obci je vybudována splašková kanalizace s napojením na čistírnu odpadních vod. Všichni občané i firmy tak mohou nezávadně likvidovat odpadní vody z jejich domácností a provozoven. Výrazně pokleslo množství úletů vznikajících spalováním nekvalitního uhlí, neboť obec je kompletně plynofikována a část občanů využívá k topení i elektrickou energii. Znečisťování ovzduší se nepodaří nikdy zcela odbourat, neboť obec leží v inverzní kotlině na závětrné straně velké sídelní anglomerace - města Brna. Po celé obci je postaven vodovod, takže všichni občané mají možnost odebírat kvalitní pitnou vodu. Byl dokončen i nový vodovodní přivaděč, takže kapacita vodovodu je vyhovující. V roce 2010 bylo otevřeno nové sběrné středisko odpadů, takže všichni občané mají možnost likvidovat svoje odpady ekologickým způsobem. Při větších deštích dochází ke značné erozi z Pravého a Levého lánu, kdy je ornice splavována na silnici do Kobylnic a do zahrádek za bývalou Hlubnou. V rámci komplexních pozemkových úprav byla zpracována studie na odstranění této závady, chybí však dokončení její realizace ze strany Pozemkového úřadu ČR. Krajinný ráz Pro kvalitu životního prostředí člověka je důležitý i celkový charakter krajiny, ve které žije. Krajina se podílí na vytváření hodnotových a estetických měřítek člověka, jeho subjektu a jeho okolí. Významnými krajinnými prvky jsou v sokolnickém katastru lesy, vodní toky a údolní nivy Zlatého potoka a Dunávky. Při současném stavu krajiny katastru lze navrhnout a provést řadu dílčích opatření, která napomohou její ekologii a estetice. Např. vytváření drobných vodních nádrží přírodě blízkého charakteru, budování vhodně začleněných architektonických dominant, výsadby stromořadí podél komunikací trvalého charakteru (pouze z domácích listnatých dřevin, nebo z ovocných dřevin), výsadby soliterních stromů u drobných sakrálních staveb, na rozcestích apod., výsadby břehových porostů (pouze z domácích dřevin), situování hospodářské zeleně (sadů, zahrad, případně vinic a školek) v návaznosti na zastavěné území obce atd. V zásadě je však třeba říci, že celkové vegetační úpravy krajiny katastru jsou především záležitostí realizační části komplexních pozemkových úprav a územního systému ekologické stability. Jen tak lze dosáhnout požadovaného účinku, kterým je vytvoření harmonické kulturní krajiny, se zabezpečenými funkcemi ekologickými a estetickými. Ekologicky významné krajinné segmenty (EVKS). 1) Žabárník Lokalita Žabárník je zvláště chráněným územím přírody podle zák. č. 114/1992 Sb., a sice v kategorii přírodní rezervace. Předmětem ochrany je dno úvalovitého údolí Dunávky se závlahovou nádrží, lesními a mokřadními společenstvy. Hlavním cílem ochrany je zachování přírodě blízkých biotopů řady druhů ohrožených ptáků, obojživelníků a plazů.

6 6 2) Sokolnický příkop Předmětem ochrany jsou přírodě blízká vlhkomilná a mokřadní společenstva v antropogenních příkopech podél železniční tratě. Prvek má značný význam jako ekostabilizující činitel v agrární krajině a slouží jako biotop řady druhů živočišné říše. Základem ochrany území je zachování stávajícího vodního režimu a podpora přirozené dřevinné skladby. 3) Za Dunavou Předmětem ochrany je izolovaný myslivecký remíz s pestrou dřevinnou skladbou, nacházející se uprostřed intenzivně obhospodařované agrární krajiny a tvořící základ lokálního biocentra. Výhledově je nutné postupně odstraňovat jehličnany a výchovnými zásahy podporovat stanovištně původní dřeviny - duby (zimní), lípy (srdčité), javory (mléče, babyky), jilmy (polní) a vhodné keře. Zásadně je třeba zamezit výsadbám akátů a javorů jasanolistých. Dokrmování zvěře je žádoucí soustředit na minimální ploše, aby nedocházelo k celkové eutrofizaci podrostu. 4) U rozvodny Předmětem ochrany jsou břehové a rozlohou nevelké lužní porosty olší a vrb podél Dunávky v prostoru rozvodny, jež tvoří významnou součást lokálního biokoridoru. Území nevyžaduje žádný výrazný zásah, důležité je zabezpečení pokračujícího přirozeného vývoje. 5) Sokolnická bažantnice Ojedinělý komplex lužních a nížinných lesů, polokulturních luk a parkově upravených ploch, tvořící důležitý ostrov ekologicky poměrně stabilních společenstev uprostřed agrární krajiny. Bažantnice je významným biocentrem a biotopem řady druhů živočišné říše. Z hlediska dalšího fungování je důležitý způsob lesního hospodaření, který by se měl zaměřit na podporu přirozené dřevinné skladby. 6) Nad Hrubými loukami (Břehy) Nachází se zde teplomilné travobylinné společenstvo na vypouklé části vysoké meze, s výskytem chráněné sasanky lesní. Základem ochrany je zachování stávajícího charakteru území (včetně sešlapování). 7. SMĚRY BUDOUCÍHO ROZVOJE a) Závady na vzhledu obce: přeložení nadzemního vedení NN do podzemního vedení, ploché střechy u bytových a rodinných domů doplnit sedlovými střechami, areál bývalého cukrovaru zástavba objekty a upravení ploch, využít plochy a budovy Horního a Dolního dvora družstva v zastavěné části obce u zámku pro občanskou vybavenost či bydlení; v žádném případě nevyužívat pro činnosti zatěžující životní prostředí a narušující vzhled obce. b) Koncepce obnovy a rozvoje obce: nepovolit vydání stavebního povolení (ohlášení stavebních úprav) bez vyjádření architekta (urbanisty), pokračovat v osvětové kampani mezi občany a zástupci organizací na zlepšení vzhledu obce

7 7 c) Společenský život v obci: Udržovat místní tradice a podporovat jejich další rozvoj: např. Tříkrálová koleda, Průvod ostatkových maškar, ostatková zábava s pochováváním basy, Jánské hody s volbou stárků, stavěním máje a předáváním hodového práva, Dožínky, Babské (ženáčské) hody, Troubení pastýřů o Štědrém dnu, Živý betlém. Podpořit rozvoj spolkové, sportovní a kulturní činnosti: TJ Sokol Sokolnice, Sbor hasičů Čech a Moravy, Myslivecké sdružení na Zlatém potoce, Sdružení rybářů Sokolnice, spolek zahrádkářů, spolek včelařů, spolek Sokolnický dům a podobně. Bylo by vhodné rozšířit činnost organizací, které zajišťují kulturní a duchovní náplň (především pro mládež) se zvýšením zřetelem na sociálně patologické jevy. d) Občanská a technická vybavenost: Rozšíření kamerového systému Přestavba autobusových zastávek, komunikací a přechodů pro chodce v centru obce Stavba nového hřiště pro děti Vybudování cyklostezky do Kobylnic Stavba dalších cyklostezek Doplnění mobiliáře (lavičky, koše) Zřízení nových parkovacích ploch pro osobní automobily Výstavba víceúčelové sportovní haly před ISŠ Sokolnice e) Péče o stávající zástavbu Přestavba II. NP budovy nákupního střediska na nové zdravotní středisko s lékárnou a další občanskou vybaveností Oprava dalších chodníků a místních komunikací Postupná rekonstrukce stávajícího veřejného osvětlení a místního rozhlasu Postupná oprava a údržba historických památek v katastru obce f) Péče o přírodní prvky v obci Upravit zeleň v lokalitě Kasárna předky Doplnit zeleň na ulici Masarykova Postupně obnovovat a doplňovat výsadbu zeleně v dalších místech v obci g) Péče o krajinu a její ekologickou stabilitu Vhodnou výsadbou zamezit erozi půdy z Pravého a Levého lánu Upravit a dosadit biokoridor kolem Dunávky a Zlatého potoka Postupně realizovat výsadbu krajinných prvků v okolí obce (meze, remízky apod.)

8 8 8. APROXIMATIVNÍ NÁKLADY, ZPŮSOB FINANCOVÁNÍ A DOBA REALIZACE Název akce Cena Realizace 1 Přestavba nákupního střediska 29, Zřízení nových ordinací lékařů v nákupním středisku 0, Stavba nového veřejného osvětlení 3, Stavba nových rozvodů místního rozhlasu 0, Přestavba autobusových zastávek, komunikací a přechodů pro chodce v centru obce. 9, Oprava chodníků a silnic po kabelizaci vedení NN a VO - ulice Niva. 0, Oprava chodníků a silnic po kabelizaci vedení NN a VO - nové parkoviště na ulici 0, Topolka a Podešvova. Oprava chodníků a silnic po kabelizaci vedení NN a VO - chodník kolem bytových 0, domů na ulici Podešvova. Oprava chodníků a silnic po kabelizaci vedení NN a VO - chodník na ulici Václava 0, Haňky. Oprava chodníků a silnic po kabelizaci vedení NN a VO - parkovací plochy na ulici 1, Václava Haňky. 7 Vznik komunitní školy, která by nabízela škálu kurzů, kroužků, přednášek, představení 0, či koncertů pro všechny sokolnické občany. 8 Instalace dalších kamer, především u mateřské školy a hřiště u rybníka. 2, Zefektivnění činnosti obecní policie a zvýšení počtu strážníků. 1, Stavba dalších parkovacích míst. 3, Vybudování cyklostezky do Kobylnic v prostoru za bažantnicí 1, Přestavba současného zdravotního střediska na sociální bydlení pro místní seniory, sociálně potřebné a na zázemí pro klubovou a spolkovou činnost. 13 Zkvalitnění sportovního vyžití v obci (např. rekonstrukce povrchu hřiště u rybníka). 1, Zlepšení přístupu od obce na místní hřbitov. 1, Podpora projektu ozelenění okolí naší obce. 0, Stavba přechodů pro chodce a autobusových zastávek na okrajích obce (ulice 3, Kaštanová, Brněnská). 17 Aukce na nákup energií pro obce i občany. 0, Využití areálu kasáren Předky pro sportovně relaxační zónu. 2, Grantová podpora drobných projektů místních občanů a spolků. 0, Zřízení zajištění provozu lékárny. 0, Zvýšený tlak na revitalizaci prostor bývalého cukrovaru. 0, Příprava záměru výstavby sociálního zařízení pro seniory. 1, Přeložka cca 200 m koryta Zlatého potoka tak, aby nepoškozovalo majetek obce (most 2, pod ulicí Zámecká). 24 Stavba nového dětského hřiště. 0, Modernizace základní školy s cílem zvýšit celkovou kvalitu výuky. 1, Rozšíření stávající internetové konektivity. 1, Přibližně celkem až 172 milionů korun.

9 9 Životský Jiří v.r. místostarosta Mgr. Libor Beránek v.r. starosta obce Připomínky, podněty a návrhy na změny tohoto MP je možné podávat do středy 18.února 2015 do 17:00 hod. Nejlépe v elektronické podobě (starosta@sokolnice.cz).

M Í S T N Í P R O G R A M O B N O V Y V E N K O V A

M Í S T N Í P R O G R A M O B N O V Y V E N K O V A S O K O L N I C E M Í S T N Í P R O G R A M O B N O V Y V E N K O V A 2 OBSAH DOKUMENTACE 1. ÚVOD 2. CHARAKTERISTIKA OBCE 3. ZAMĚŘENÍ V OBLASTI OSVĚTOVÉ A KULTURNÍ 4. ROZVOJ HOSPODÁŘSTVÍ 5. OBNOVA A UDRŽOVÁNÍ

Více

PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBEC PLAVY

PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBEC PLAVY PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBEC PLAVY okres Jablonec nad Nisou kraj Liberecký období : 2008 2012 Program obnovy venkova byl schválen usnesením Zastupitelstva Obce Plavy č. 22/1/08 ze dne 12.3.2008 I. ÚČEL

Více

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace číslo kód ses plocha [a] název popis stg 1 11 1 79,50 orná půda základní velmi mírný Z svah; plodiny: pícniny, úzkořádkové obilniny, kukuřice, brambory;

Více

Strategický rozvojový dokument Obec Strahovice. Aktualizace

Strategický rozvojový dokument Obec Strahovice. Aktualizace Strategický rozvojový dokument Obec Strahovice Aktualizace 2018 2023 Strategický rozvojový dokument je jedním ze základních dokumentů územního celku obce Strahovice, vyjadřující předpokládaný vývoj daného

Více

Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice

Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice Strategický plán rozvoje je jedním ze základních dokumentů územního celku obce Strážkovice, vyjadřující předpokládaný vývoj

Více

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ Ing. Simona ZEZULOVÁ Odbor péče o krajinu, Ministerstvo životního prostředí, Vršovická 65, Praha 100 00 Simona.Zezulova@mzp.cz

Více

Program obnovy venkova obec Březnice

Program obnovy venkova obec Březnice Program obnovy venkova obec Březnice 2015 2020 Program 1 Rozvoj osvěty kultury, výchovy a společenského života Trvalá podpora činnosti místních spolků, zájmových kroužků a sdružení (TJ Sokol, SK Březnice,

Více

Územní plán obce Rohozec, 2000

Územní plán obce Rohozec, 2000 Územní plán obce Rohozec, 2000 Širší vztahy: -VRT vysokorychlostní trať Praha Brno - vojenské letiště Chotusice-Čáslav (ochranná hluková pásma) - regionální ÚSES -vedení vysokého napětí - vysokotlaký plynovod

Více

Strategický rozvojový plán obce Rokytno. (místní části Rokytno, Bohumileč, Drahoš a Zástava)

Strategický rozvojový plán obce Rokytno. (místní části Rokytno, Bohumileč, Drahoš a Zástava) Strategický rozvojový plán obce Rokytno (místní části Rokytno, Bohumileč, Drahoš a Zástava) Strategický plán rozvoje je jedním ze základních dokumentů územního celku obce Rokytno, vyjadřující předpokládaný

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Petrovice

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Petrovice Stránka č. 1 z 9 Rozbor udržitelného rozvoje území obce Petrovice zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s

Více

Strategický rozvojový dokument Obce Bavorýne

Strategický rozvojový dokument Obce Bavorýne Strategický rozvojový dokument Obce Bavorýne Obsah 1. Vize 2. Teze 3. Shrnutí současného stavu 4. Formulace cílových skupin plánu 5. SWOT analýza (analýza silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb)

Více

Komunitní plánování rozvoje v Bučovicích

Komunitní plánování rozvoje v Bučovicích Komunitní plánování rozvoje v Bučovicích Martin Vérteši FOND MIKROPROJEKTŮ Brno, 2015 Obsah Úvod... 3 1. Obec Bučovice a východiska pro komunitní plánování... 4 2. Sociodemografické údaje... 4 3. Vztah

Více

A.1. NÁVRH ZMĚNY - TEXTOVÁ ČÁST

A.1. NÁVRH ZMĚNY - TEXTOVÁ ČÁST A.1. NÁVRH ZMĚNY - TEXTOVÁ ČÁST 1. Vymezení zastavěného území V platném Územním plánu obce (ÚPO) Přílepy jsou vymezeny hranice zastavěného území (hranice sou-časně zastavěného území obce stav k 15.4.2004).

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Obecní Úřad Milejovice. Milejovice. na období ...

Obecní Úřad Milejovice. Milejovice. na období ... Místní program obnovy venkova obce Milejovice na období 2011 2015... Milan Vacek starosta... Michal Fouček místostarosta stránka 1 z 10 1.Obsah 1.Obsah...2 2.Úvod...3 2.1.Charakteristika obce...3 2.2.Výsledky

Více

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou PROBLÉMOVÉ OKRUHY STRATEGIE OBCE MILOTICE NAD BEČVOU Z výchozí SWOT analýzy a dotazníkového šetření se jeví účelně rozčlenit slabé stránky a problémy obce Milotice nad Bečvou do pěti problémových okruhů

Více

LOM OPATOVICE. Studie následného využití dobývacího prostoru OBJEDNATEL LOKALIZACE :

LOM OPATOVICE. Studie následného využití dobývacího prostoru OBJEDNATEL LOKALIZACE : LOM OPATOVICE Studie následného využití dobývacího prostoru OBJEDNATEL ZPRACOVATEL Českomoravské štěrkovny a.s. Mokrá 359 664 04 Mokrá Arvita P spol. s r.o. Otrokovice Příčná 1541 765 02 Otrokovice LOKALIZACE

Více

Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice

Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice Strategický plán rozvoje je jedním ze základních dokumentů územního celku obce Strážkovice, vyjadřující předpokládaný vývoj

Více

Projektové záměry, program rozvoje obce pro období

Projektové záměry, program rozvoje obce pro období ové záměry, program rozvoje obce pro období 2014-2020 NÁZEV OBCE: VOJTĚCHOV, místní část PLÁŇAVY 1. DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA (místní komunikace včetně příslušenství, chodníky, autobusové a vlakové zastávky,

Více

Program rozvoje obce Holetín na období 2013-2018 OBEC HOLETÍN. Schváleno usnesením obce č. 6/2012

Program rozvoje obce Holetín na období 2013-2018 OBEC HOLETÍN. Schváleno usnesením obce č. 6/2012 OBEC HOLETÍN Schváleno usnesením obce č. 6/2012 Obec Holetín je tvořena třemi místními částmi Horní Holetín, Dolní Holetín, Horní Babákov. Středem obce Holetín prochází silnice II. třídy č. 355 o délce

Více

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE BATŇOVICE Z M Ě N A Č. 1

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE BATŇOVICE Z M Ě N A Č. 1 ÚZEMNÍ PLÁN OBCE BATŇOVICE Z M Ě N A Č. 1 ZÁVAZNÁ ČÁST VE FORMĚ REGULATIVŮ O B J E D N A T E L M Ě Ř Í T K O O B E C B A T Ň O V I C E - B A T Ň O V I C E 4 5 4 2 3 2 B A T Ň O V I C E PŘÍLOHA ČÍSLO Z

Více

PROGRAM OBNOVY OBCE DOBRČICE

PROGRAM OBNOVY OBCE DOBRČICE PROGRAM OBNOVY OBCE DOBRČICE NA OBDOBÍ 2009 2013 OBSAH ÚVOD... 3 1. Souhrnná charakteristika obce Dobrčice... 4 1.1. Obyvatelstvo... 5 1.2. Občanská vybavenost, služby a sociální zázemí... 5 1.3. Bydlení

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Žirovnice Počet částí obce: 6 Počet katastrálních území: 6 Výměra obce: 4440 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 3070 Hustota obyvatel: 69 obyv/km

Více

Komunitní plán zdraví a kvality života Desná ( 2007 )

Komunitní plán zdraví a kvality života Desná ( 2007 ) Komunitní plán zdraví a kvality života Desná ( 2007 ) Stránka 1 z 6 Komunitní plán zdraví a kvality života Desná ( 2007 ) A. VEŘEJNÁ SPRÁVA, INFORMOVANOST, STRATEGICKÝ ROZVOJ B. ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SOCIÁLNÍ

Více

Dotazník pro občany žijící na území MAS Holicko, o.p.s.

Dotazník pro občany žijící na území MAS Holicko, o.p.s. Dotazník pro občany žijící na území MAS Holicko, o.p.s. Rádi bychom Vás požádali o vyplnění tohoto dotazníku, který bude podkladem pro tvorbu Integrované strategie území MAS Holicko, o.p.s. pro nové dotační

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha A4 pozemky obhospodařovány jako sady a zahrady (duben2011) Obr. 2: Dílčí plocha A6 sad vyčištěný v roce 2010 využívaný k pastvě Obr. 3: Dílčí plocha A7 tůň u studánky v západní části

Více

STRATEGICKÝ PLÁN OBNOVY MĚSTA KLADRUBY

STRATEGICKÝ PLÁN OBNOVY MĚSTA KLADRUBY M Ě S T O K L A D R U B Y Nám. Republiky 89, 349 61 Kladruby u Stříbra, IČ 00259888 tel. 374 616 711, fax 374 631 090, e-mail : obec@kladruby.cz STRATEGICKÝ PLÁN OBNOVY MĚSTA KLADRUBY Obsah: Obsah 1 Informace

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Velké Březno

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Velké Březno Rozbor udržitelného rozvoje území obce Velké Březno zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Strategický plán obce Zákolany

Strategický plán obce Zákolany VIZE Strategický plán obce Zákolany - 2014 Zákolany poskytují svým obyvatelům podmínky pro nadstandardní kvalitu života, která je dána: 1. kvalitním a dostupným zabezpečením jejich základních potřeb 2.

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Útěchovice Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 624 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 66 Hustota obyvatel:

Více

Prodej komerční nemovitosti č.p. 443 Dolní Dobrouč

Prodej komerční nemovitosti č.p. 443 Dolní Dobrouč Prodej komerční nemovitosti č.p. 443 Dolní Dobrouč Obec: Dolní Dobrouč Katastrální území: Dolní Dobrouč Okres: Kraj: Ústí nad Orlicí Pardubický ZÁKLADNÍ INFORMACE Cena prodejní: Poloha objektu: 10 600

Více

ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND

ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND Část ZPF byla zpracována pro potřeby ÚPO Svojanov v souladu se zákonem č. 334/1992 o ochraně ZPF a vyhláškou Ministerstva životního prostředí č. 13/1994, kterou se upravují některé

Více

Příloha Odůvodnění ÚP Supíkovice 1

Příloha Odůvodnění ÚP Supíkovice 1 Příloha Odůvodnění ÚP : Tabulková část okresního generelu (OG) ÚSES okresu Jeseník biocentra, výběr pro k. ú. obce, doplněná v rámci ÚP 1) LBC v obci : Pořadové číslo: 168 Označení ve výchozím generelu:

Více

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020 PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, OPS 2014-2020 Ing Iveta Kopcová MAS Uničovsko ops projektový manažer Medlov, 1282014 Obsah prezentace 1 Zdroje informací ke strategické

Více

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx 20.6.2017 Magistrát města Ostravy, Útvar hlavního architekta a stavebního řádu Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx Pořizovatel: Magistrát města Ostravy Útvar hlavního architekta

Více

TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST KA KA

TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST KA KA TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST KAKA KA * KA projektový ateliér, Tuřice 32, 294 74 Předměřice n. Jizerou TUŘICE ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST Ing. František Kačírek odpovědný

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Řádek 1. zastavěné území 2. plochy výroby 3. plochy občanského vybavení

Více

Počet katastrálních území 1 Celková rozloha (dle ČÚZK) m 2 Rozloha zastavěného území (podle ÚP 2010) 62,9 ha Počet obyvatel (dle AISEO) 1314

Počet katastrálních území 1 Celková rozloha (dle ČÚZK) m 2 Rozloha zastavěného území (podle ÚP 2010) 62,9 ha Počet obyvatel (dle AISEO) 1314 Základní údaje o obci Název obce Křepice Typ obec Počet katastrálních území 1 Celková rozloha (dle ČÚZK) 6719318 m 2 Rozloha zastavěného území (podle ÚP 2010) 62,9 ha Počet obyvatel (dle AISEO) 1314 Horninové

Více

Místní program obnovy Obce Citice do roku 2020 obsahuje tyto akce:

Místní program obnovy Obce Citice do roku 2020 obsahuje tyto akce: MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY OBCE CITICE Ministerstvo pro Místní rozvoj vydalo zásady pro poskytování účelových dotací obcím z rozpočtové kapitoly Ministerstvo pro Místní rozvoj v rámci Programu obnovy venkova.

Více

PROGRAM ROZVOJE OBCE ŽATČANY NA OBDOBÍ 2016 2019

PROGRAM ROZVOJE OBCE ŽATČANY NA OBDOBÍ 2016 2019 PROGRAM ROZVOJE OBCE ŽATČANY NA OBDOBÍ 2016 2019 Setkání s občany k rozvoji obce 8. března 2015 PROGRAM SETKÁNÍ» 1. Přiblížení zpracování programu rozvoje» 2. Představení situace v obci» 3. Diskuze nad

Více

OBSAH DOKUMENTACE Skupina změn J2, J3, J4 a J7 ÚPN SÚ Jedovnice. kapitola- název

OBSAH DOKUMENTACE Skupina změn J2, J3, J4 a J7 ÚPN SÚ Jedovnice. kapitola- název OBSAH DOKUMENTACE Skupina změn J2, J3, J4 a J7 ÚPN SÚ Jedovnice Textová část průvodní zpráva: kapitola- název strana A. ZÁKLADNÍ ÚDAJE...3 1. Název úkolu, objednatel, zpracovatel...3 2. Obsah změny územního

Více

č. 1/2006 o závazné části územního plánu obce Albrechtice

č. 1/2006 o závazné části územního plánu obce Albrechtice OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ALBRECHTICE č. 1/2006 o závazné části územního plánu obce Albrechtice Zastupitelstvo obce Albrechtice se usneslo vydat na základě ustanovení 84 odst. 2) písm. b) zákona č.

Více

Strategický plán rozvoje Svazku obcí Dobříšska a Novoknínska EVIDENCE ROZVOJOVÝCH PROJEKTŮ

Strategický plán rozvoje Svazku obcí Dobříšska a Novoknínska EVIDENCE ROZVOJOVÝCH PROJEKTŮ Strategický plán rozvoje Svazku obcí Dobříšska a Novoknínska EVIDENCE ROZVOJOVÝCH PROJEKTŮ Číslo projektu SRP- Obec / město Název projektu Oblast zásahu BOROTICE BOR-001 Borotice Kanalizace a ĆOV infrastruktura

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Plán rozvoje obce na volební období

Plán rozvoje obce na volební období Plán rozvoje obce na volební období 2018-22 Motto: Obec s vesnickým charakterem zasazená v přírodě Místo pro spokojené trvalé bydlení a sezónní rekreaci Obec s vesnickým charakterem zasazená v přírodě

Více

Akční plán rozvoje obce Pístina. na období

Akční plán rozvoje obce Pístina. na období Akční plán rozvoje obce Pístina na období 2015-2020 Schváleno Zastupitelstvem obce Pístina dne 23.07.2015 1 Obsah: Úvod... str. 3 Základní údaje....str. 4 Doplňující údaje.....str.4 Rozvoj obce 2011-2015......str.

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Stojčín Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 387 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 122 Hustota obyvatel:

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Eš zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností Pacov

Více

VYHODNOCENÍ ANKETY - PRŮZKUM NÁZORŮ OBYVATEL OBCE POHOŘÍ

VYHODNOCENÍ ANKETY - PRŮZKUM NÁZORŮ OBYVATEL OBCE POHOŘÍ VYHODNOCENÍ ANKETY - PRŮZKUM NÁZORŮ OBYVATEL OBCE POHOŘÍ Celkem bylo odevzdáno I. Úroveň bydlení 59 dotazníků 1.Máte zájem zlepšit svou současnou bytovou situaci? Ano 26 45% Ne 32 55% Nehodnoceno 1 1a.

Více

Obecně závazná vyhláška č. 4/2001 kterou se vyhlašuje závazná část územního plánu obce Bohuslavice

Obecně závazná vyhláška č. 4/2001 kterou se vyhlašuje závazná část územního plánu obce Bohuslavice Obecně závazná vyhláška č. 4/2001 kterou se vyhlašuje závazná část územního plánu obce Bohuslavice Zastupitelstvo obce Bohuslavice schválilo na svém zasedání dne 28. 5. 2001 územní plán Obce (dále jen

Více

Plán rozvoje obce Skrbeň /v rámci Programu obnovy venkova/ aktualizace na období s výhledem do dalších let

Plán rozvoje obce Skrbeň /v rámci Programu obnovy venkova/ aktualizace na období s výhledem do dalších let Plán rozvoje obce Skrbeň /v rámci Programu obnovy venkova/ aktualizace na období 2017-2020 s výhledem do dalších let Cíl: Pohodlné bydlení v příměstské oblasti se zachováním cenných prvků venkova a vesnické

Více

1-zcela spokojen 2-spokojen 3-spíše spokojen 4-nespokojen 5-nemohu posoudit

1-zcela spokojen 2-spokojen 3-spíše spokojen 4-nespokojen 5-nemohu posoudit 1-zcela spokojen 2-spokojen 3-spíše spokojen 4-nespokojen -nemohu posoudit 1. Jaký je Váš názor na čistotu a celkový vzhled obce? 4 3 2 1 2. Jste spokojen s komunikací Obecního úřadu s občany? 3 3 2 2

Více

Územní plán a jeho důležitá úloha v ochraně přírody a krajiny. 23. 11. 2011 Ing. Hana Kašpaříková

Územní plán a jeho důležitá úloha v ochraně přírody a krajiny. 23. 11. 2011 Ing. Hana Kašpaříková Územní plán a jeho důležitá úloha v ochraně přírody a krajiny 23. 11. 2011 Ing. Hana Kašpaříková Inteligentní a kulturní lidi, včetně úředníků, nemusí do ochrany přírody a krajiny nutit právní předpis.

Více

I. ZMĚNA Č.9 ÚZEMNÍHO PLÁNU

I. ZMĚNA Č.9 ÚZEMNÍHO PLÁNU I. ZMĚNA Č.9 ÚZEMNÍHO PLÁNU Textová část územního plánu - Obsah 1. TEXTOVÁ ČÁST... 2 1.1 Vymezení zastavěného území... 2 1.2 Koncepce rozvoje území obce, ochrany a rozvoje jeho hodnot... 2 1.2.1 Koncepce

Více

Obec Příšovice. Místní program obnovy vesnice. Obec Příšovice, Příšovice 60, 463 46 Příšovice

Obec Příšovice. Místní program obnovy vesnice. Obec Příšovice, Příšovice 60, 463 46 Příšovice Obec Příšovice Místní program obnovy vesnice Strana 1 z 1 Místní plán obnovy vesnice v Příšovicích se skládá z následujících akcí v průběhu let 2013 až 2017 a dále Akce osvětové, kulturní a společenské

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Pošná zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Změna č. 1 ÚPO Mlékosrby

Změna č. 1 ÚPO Mlékosrby Změna č. 1 ÚPO Mlékosrby NÁVRH TEXTOVÁ ČÁST ZMĚNY Č. 1 ÚPO obsahuje změnu závazné části ÚPO Mlékosrby Zadavatel: Pořizovatel: Projektant: Obec Mlékosrby Městský úřad Nový Bydžov Ing. arch. Karel Novotný

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zubrnice

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zubrnice Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zubrnice zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý Nízký a střední les alternativa budoucnosti Jan Kadavý Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Kapitola 0 - obsah Obsah prezentace

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Chabařovice

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Chabařovice Rozbor udržitelného rozvoje území obce Chabařovice zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

MAS Podbrdsko, o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

MAS Podbrdsko, o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí MAS Podbrdsko, o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí ISRÚ Integrovaná strategie rozvoje území Nástroj pro čerpání finančních prostředků a jejich přerozdělování

Více

Aktualizovaný Program rozvoje obce. Dolany. na období

Aktualizovaný Program rozvoje obce. Dolany. na období Aktualizovaný Program rozvoje obce Dolany na období 2016-2020 Vypracováno: prosinec 2015 ÚVOD Aktualizovaný Program rozvoje obce Dolany na období 2016 2020 je dokument, v němž byla provedena analýza stavu

Více

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba křehká

Více

N á v r h Program podpory projektů regionů národních parků

N á v r h Program podpory projektů regionů národních parků N á v r h Program podpory projektů regionů národních parků Kritéria pro výběr k podpoře (hodnocení): odpovídají hodnotícím kritériím Příloh III pro programy 2 a 3, s tím, že dodatečným kritériem bude územní

Více

Rozvojová strategie obce Písečná

Rozvojová strategie obce Písečná Rozvojová strategie obce Písečná VIZE Obec Písečná bude v roce 2020 kvalitním místem pro život občanů s pestrým kulturně-společenským děním, čistým životním prostředím a rozvinutou infrastrukturou. GLOBÁLNÍ

Více

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci:

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci: OPŽP přes MAS Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až 10.000.000,- Kč především na výsadbu v rámci: Sídelní zeleně 5.000.000,- Kč Realizace ÚSES 3.000.000,-Kč Protierozních

Více

Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice

Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice Strategický rozvojový plán obce Strážkovice a místních částí Lomec a Řevňovice Strategický plán rozvoje je jedním ze základních dokumentů územního celku obce Strážkovice, vyjadřující předpokládaný vývoj

Více

kromě výše popsaných červeně, modře a fialově šrafovaných ploch Plánu ÚSES obsahuje

kromě výše popsaných červeně, modře a fialově šrafovaných ploch Plánu ÚSES obsahuje Vymezení ÚSES Ve všech výkresech červeně = základní vymezené plochy biocenter a biokoridorů modře = další zvažované plochy pro rozšíření biocenter a biokoridorů fialově = plochy biocenter a biokoridorů

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Dobrá Voda u Pacova zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

B. KONCEPCE ROZVOJE ÚZEMÍ OBCE, OCHRANY A ROZVOJE JEHO HODNOT

B. KONCEPCE ROZVOJE ÚZEMÍ OBCE, OCHRANY A ROZVOJE JEHO HODNOT A. VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ 1) Řešeným územím Územního plánu Budišovice je správní území obce Budišovice, které je tvořeno katastrálním územím Budišovice. Celková rozloha řešeného území je 702 ha. 2)

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Buřenice zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

M Í S T N Í P R O G R A M O B N O V Y O B C E C I T I C E

M Í S T N Í P R O G R A M O B N O V Y O B C E C I T I C E M Í S T N Í P R O G R A M O B N O V Y O B C E C I T I C E Ministerstvo pro Místní rozvoj vydalo zásady pro poskytování účelových dotací obcím z rozpočtové kapitoly Ministerstvo pro Místní rozvoj v rámci

Více

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Říční nivy Nivy jako přírodní útvary Niva je přírodní tvar vzniklý fluviálními pochody. Poříční a údolní nivy mají svoji

Více

Strategický rozvojový dokument OBCE HLÁSNICE. na roky

Strategický rozvojový dokument OBCE HLÁSNICE. na roky Strategický rozvojový dokument OBCE HLÁSNICE na roky 2015-2025 1 Obsah: OBSAH.. 2 1. ÚVOD...3 2. STRUČNÝ POPIS OBCE...4 3. SWOT ANALÝZA OBCE HLÁSNICE...5 4. OBČANSKÁ VYBAVENOST A KVALITA ŽIVOTA 5 5. DOPRAVA

Více

Problematika venkova v Pardubickém kraji. Ing. Václav Kroutil Radní pro zemědělství a venkov

Problematika venkova v Pardubickém kraji. Ing. Václav Kroutil Radní pro zemědělství a venkov Problematika venkova v Pardubickém kraji Ing. Václav Kroutil Radní pro zemědělství a venkov Rozvoj venkova Pardubického kraje: Pardubický kraj z celkového počtu 453 obcí má 421 s počtem do 2 tis. obyvatel

Více

PLOCHY SMÍŠENÉ OBYTNÉ SO

PLOCHY SMÍŠENÉ OBYTNÉ SO - stavby pro bydlení PLOCHY SMÍŠENÉ OBYTNÉ SO tab. č. 1 - stavby rodinných domů - stavby bytových domů - stavby občanského vybavení, např. stavby pro vzdělávání a výchovu, stavby pro sociální služby, stavby

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zhořec zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Akční plán pro období

Akční plán pro období Akční plán pro období 2019 2020 1 Život ve městě 1.1.1 Rekonstrukce a zateplení budov v majetku města MŠ Butovická energetická opatření 2019-2020 SŘÚPaR 2 600 OPŽP 5.1 Snížit energ. náročnost veř. budov

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha C1 z plochy byl odstraněn prakticky veškerý keřový porost Obr. 2: Dílčí plocha C1 plocha po totálním odstranění keřových porostů Obr. 3: Dílčí plocha C1 Obr. 4: Dílčí plocha C2 na

Více

DOTAZNÍK Rozvoj obce KAŠAVA do roku 2021

DOTAZNÍK Rozvoj obce KAŠAVA do roku 2021 DOTAZNÍK Rozvoj obce KAŠAVA do roku 2021 Počet odevzdaných dotazníků: 67 Jak hodnotíte následující oblasti v obci Kašava? Komunikace obecního úřadu s občany celkem odpovědí: 59 1 30 50,8% 2 23 39,0% 3

Více

Veselí nad Moravou Zelená infrastruktura Kollárova Blatnická. OBJEDNATEL : Město Veselí nad Moravou tř. Masarykova 119, Veselí nad Moravou

Veselí nad Moravou Zelená infrastruktura Kollárova Blatnická. OBJEDNATEL : Město Veselí nad Moravou tř. Masarykova 119, Veselí nad Moravou 1.1 ÚVOD Studie Veselí nad Moravou zelená infrastruktura Kollárova Blatnická byla zpracována na základě objednávky uzavřené mezi Městem Veselí nad Moravou a zpracovatelem. 1.2 CÍL STUDIE Cílem studie je

Více

Soutěž VESNICE ROKU Péče o zeleň a životní prostředí

Soutěž VESNICE ROKU Péče o zeleň a životní prostředí Soutěž VESNICE ROKU 2014 Péče o zeleň a životní prostředí První písemná zmínka o obci z roku 1397 Počet obyvatel: 1250 Rozloha: 915 ha Les ve vlastnictví obce: 120 ha Nadmořská výška 294 n.m. Významná

Více

Biocentra. reprezentativní biocentrum lokálního významu v trase NRK STG 5 A 3

Biocentra. reprezentativní biocentrum lokálního významu v trase NRK STG 5 A 3 Územní systém ekologické stability (ÚSES) Nadregionální a regionální ÚSES Trasa nadregionálního a regionálního ÚSES byla převzata ze Zásad územního rozvoje kraje Vysočina (2008). Jižním okrajem katastru

Více

Kontrola plnění Programového prohlášení Rady města Úvaly pro volební období

Kontrola plnění Programového prohlášení Rady města Úvaly pro volební období Kontrola plnění Programového prohlášení Rady města Úvaly pro volební období 2014 2018 27. 1. 2015 schválila rada města své programové prohlášení na období 2014 2018. Programové prohlášení Rady města Úvaly

Více

PROGRAM ROZVOJE OBCE ŽERANOVICE

PROGRAM ROZVOJE OBCE ŽERANOVICE PROGRAM ROZVOJE OBCE ŽERANOVICE NA OBDOBÍ LET 2015-2020 Tento dokument schválilo Zastupitelstvo obce Žeranovice na svém 9. zasedání dne 8. ledna 2016 usnesením č. 9/5. Platnost od 8. ledna 2016. PROGRAM

Více

A1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE...2

A1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE...2 A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA OBSAH : A1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE...2 A1.1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY...2 A1.2. ÚDAJE O ŽADATELI...2 A1.3. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PROJEKTANTA...2 B1. SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ...3 C1. ÚDAJE

Více

Počet katastrálních území 1 Celková rozloha (dle ČÚZK) m 2 Rozloha zastavěného území (podle ÚP 2012) 43,6 ha Počet obyvatel (dle AISEO) 667

Počet katastrálních území 1 Celková rozloha (dle ČÚZK) m 2 Rozloha zastavěného území (podle ÚP 2012) 43,6 ha Počet obyvatel (dle AISEO) 667 Základní údaje o obci Název obce Horní Bojanovice Typ Obec Počet katastrálních území 1 Celková rozloha (dle ČÚZK) 8368136 m 2 Rozloha zastavěného území (podle ÚP 2012) 43,6 ha Počet obyvatel (dle AISEO)

Více

NOVÝ DŮM ÚZEMNÍ PLÁN

NOVÝ DŮM ÚZEMNÍ PLÁN NOVÝ DŮM ÚZEMNÍ PLÁN POŘIZOVATEL: Obecní úřad Nový Dům PROJEKTANT: září 2011 Název územně plánovací dokumence: Územní plán Nový Dům Řešené území: Administrativní území obce Nový Dům zahrnující katastrální

Více

2.Koncepce rozvoje území obce, ochrany a rozvoje jeho hodnot

2.Koncepce rozvoje území obce, ochrany a rozvoje jeho hodnot 1. Vymezení zastavěného území Řešeným územím územního plánu Žampach je katastrální území Žampach s kódem 794 465 a výměrou 556 ha. Vedle vlastního Žampachu patří do řešeného území místní část Hlavná. V

Více

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP. zelená linka:

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP.   zelená linka: Výsadby Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Upozornění Uvedené typové projekty byly realizovány mimo území CHKO, avšak typ výsadeb realizovaných

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Útěchovice pod Stražištěm zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

VYHODNOCENÍ ANKETY ÚZEMNÍ ROZVOJ OBCE MALENOVICE 21. 5. 2015

VYHODNOCENÍ ANKETY ÚZEMNÍ ROZVOJ OBCE MALENOVICE 21. 5. 2015 VYHODNOCENÍ ANKETY ÚZEMNÍ ROZVOJ OBCE MALENOVICE 21. 5. 2015 ÚVOD Anketa měla pomoci zmapovat názory a požadavky malenovických občanů ve vztahu k budoucímu územnímu rozvoji obce. Každý občan zapsaný na

Více

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU Obecně závazná vyhláška města Benátky nad Jizerou o závazných částech územního plánu sídelního útvaru Benátky nad Jizerou Vyhláška č. 5/1998 Na základě usnesení č. 32/98 ze dne

Více

ZMĚNA č. 9 ÚPO VELKÁ BÍTEŠ

ZMĚNA č. 9 ÚPO VELKÁ BÍTEŠ ING. ARCH. ALENA KOŠŤÁLOVÁ ARCHITEKTONICKO URBANISTICKÁ PROJEKČNÍ KANCELAŘ, ZAVŘENÁ 32, 634 00 BRNO ZMĚNA č. 9 ÚPO VELKÁ BÍTEŠ OBJEDNATEL: MĚSTO VELKÁ BÍTEŠ POŘIZOVATEL: MěÚ VELKÁ BÍTEŠ, ODBOR VÝSTAVBY

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

Soustava rybníčků a revitalizovaných ploch, využití retence vody v krajině. 10. září 2013 Osíčko

Soustava rybníčků a revitalizovaných ploch, využití retence vody v krajině. 10. září 2013 Osíčko Soustava rybníčků a revitalizovaných ploch, využití retence vody v krajině 10. září 2013 Osíčko Vymezení zájmového území LOKALITA JIŘIČKY Seznam znaků krajinného rázu Přírodní charakteristika Kulturní

Více

Výsledky dotazníkového šetření k Integrované strategii 2014 2020 pro území MAS Valašsko Horní Vsacko Počet obcí: 8 Celkový počet odpovědí: 420

Výsledky dotazníkového šetření k Integrované strategii 2014 2020 pro území MAS Valašsko Horní Vsacko Počet obcí: 8 Celkový počet odpovědí: 420 Výsledky dotazníkového šetření k Integrované strategii 2014 2020 pro území MAS Valašsko Horní Vsacko Počet obcí: 8 Celkový počet odpovědí: 420 1. Název obce Vašeho bydliště: Velké Karlovice 65 15% Karolinka

Více

LESY. MČ Praha Kunratice HL. M. PRAHY. Lesy hl. m. Prahy

LESY. MČ Praha Kunratice HL. M. PRAHY. Lesy hl. m. Prahy LESY HL. M. PRAHY MČ Praha Kunratice LESY HL. M. PRAHY Příspěvková organizace hlavního města Prahy Zřizovací listinu schvaluje Zastupitelstvo hlavního města Prahy Hlavní činnost pro MHMP cca 88 % Hospodářská

Více

Nerostné suroviny Dobývací prostor Ano ropa, zemní plyn Chráněné ložisková území Ano ropa, zemní plyn Ložisko nerostů

Nerostné suroviny Dobývací prostor Ano ropa, zemní plyn Chráněné ložisková území Ano ropa, zemní plyn Ložisko nerostů Základní údaje o obci Název obce Velké Hostěrádky Typ obec Počet katastrálních území 1 Celková rozloha (dle ČÚZK) 10576569 m 2 Rozloha zastavěného území (podle ÚP 2011) 38,1 Počet obyvatel (dle SLBD 2011)

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Nová Buková Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 516 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 93 Hustota obyvatel: 18 obyv/km

Více