Včelce vděčí les Včelný za své jméno. Profesor Eduard Weis vysvětluje pojmenování lesa podle rojů včel. Včelaři, správci lesa, usazení v lese u

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Včelce vděčí les Včelný za své jméno. Profesor Eduard Weis vysvětluje pojmenování lesa podle rojů včel. Včelaři, správci lesa, usazení v lese u"

Transkript

1 1 Včelce vděčí les Včelný za své jméno. Profesor Eduard Weis vysvětluje pojmenování lesa podle rojů včel. Včelaři, správci lesa, usazení v lese u pramene dobré pitné vody, ošetřovali včely a med odváděli královské kuchyni. To nás přivádí k dobám, kdy poddanský Rychnov byl městem královským. To období v historii nebylo dlouhé, ale rychnovští na označení svého města za královské byli hrdí. Roku 1560 se stal Rychnov majetkem krále odúmrtí. Českým králem byl v té době Ferdinand I. O rok později udělil městu výsadu užívat práv královských měst. Měšťanům udělil právo volného stěhování. Následující rok věnoval rychnovským kožešníkům cechovní řád. Po Ferdinandově smrti zdědil Rychnov jeho syn Maxmilián. Městu potvrdil všechna privilegia, od Vladislava II. i od svého otce. K povznesení Rychnova pronajal na dvanáct let důchody a platy z rychnovského panství. R povolil, aby rychnovská privilegia byla zapsána do zemských desek. Král Rudolf II. zdědil Rychnov r a hned následující rok ho prodal Burijanovi Trčkovi z Lípy. Znovu se stal Rychnov městem komorním v těžkých letech Naposledy se dostal do královských rukou královny a císařovny Eleonory, manželky Ferdinanda II. v letech O tom, že králům a královnám chutnal lesní med ze Včelného, lze jen stěží pochybovat.

2 2 O stavbě dřevěné roubené kapličky u pramene dobré léčivé vody se dochovala pověst už z poloviny 17. století. Příběh se údajně odehrál v dobách, kdy správci lesa pečovali o roje včel a med odváděli královské kuchyni. Tehdy žil v Rychnově chudý bohabojný člověk, který dřinou na svůj vezdejší chléb ochrnul. Jedné noci umdlelý bolestmi a posílený modlitbou usnul. Zdálo se mu, že Panna Marie z obrázku, umístěném na sloupu u léčivé studánky, zahalená do zářivého oblaku jej zve, aby před slunce východem ponořil své údy do léčivého pramene. Nešťastník uposlechl a od studánky se vracel bez bolesti a bez berlí. Nad studánkou pak byla vystavěna dřevěná kaplička, zasvěcená Panně Marii, chuďasovy berle v ní byly uchovány na památku. Panna Maria pomáhala rychnovským i jindy. V kostele sv. Havla stojí barokní soška Panny Marie s děťátkem, ale původní sošku prý zhotovil a daroval kostelu sám Arnošt z Pardubic. Při švédském vpádu za Třicetileté války prý Panna Maria, vznášející se na orlu, s planoucím mečem v ruce, zahnala Švédy na bezhlavý útěk. Pannu Marii Svatohavelskou v mnoha vyobrazeních dodnes rychnovští chovají v úctě ve svých domovech.

3 3 Asi roku 1854 se rozhodli rychnovští v čele s purkmistrem Vojtěchem Havlem a návladním Josefem Kapounem pro stavbu nové dřevěné kapličky na Studánce. Místo sešlého původního mariánského obrazu rozhodli umístit rokokovou sochu sv. Jana Nepomuckého z farního kostela sv. Havla v Rychnově. Světcovu sochu sem na nosítkách přineslo z města procesí šestnácti chlapců v průvodu šestnácti družiček, s měšťany, hudbou a kaple byla slavnostně vysvěcena. Došlo k tomu 14. září Kaplička zde stála až do roku 1902, kdy zdejší rodák, usedlý v Uhrách, Josef Czeypek, s manželkou Evelynou založil nadaci pro zbudování nové, větší, zděné pozdně klasicistní kaple na kruhovém základu. Stavba je završena kopulí s lucernou. V barevných postranních vitrážích vidíme portréty donátorů. Na ústředním oltáři byl umístěn obraz sv. Jana Nepomuckého. U příležitosti jeho svátku 16. května se zde konaly bohoslužby a pouti. Svatý Jan, ač byl svatořečen až 1729, patřil k uctívaným patronům už od počátku 17. století. Stal se oblíbeným světcem lidové zbožnosti v období baroka. Jeho sochy se stavěly především na mostech a rozcestích a jeho kult je rozšířen i za hranicemi Českých zemí. Má nesčetně soch, kaplí i kostelů. Je patronem Čech, mostů, lodníků, vorařů, mlynářů a šťastného putování, chrání před vodou, pomluvami a mnoha dalšími nepříjemnostmi.

4 4 Liborius, o jehož původu nic nevíme, převzal v r. 348 úřad biskupa v Le Mans. Byl vzorem dobročinnosti a zbožnosti, přičítají se mu i zázračná uzdravení. Samotný sv. Martin byl jeho přítelem. Úcta k jeho ostatkům vedla k jejich přenesení a to se slaví 23. července. Svátek 25. října je pak tzv. Malý Liborius. V první polovině 18. století, kdy už stála kaplička u Studánky, rychnovští 1749 rozhodli: aby peníze w almužně u Hruškowy Studánky przigate pro čzest a chválu Božj na obraz (již dřív určený) obráczeny byly (a) krom (něho) poniewadž ta nadopačzena Studynka neb Woda a Mylostj Božj pro kamen bolestj sloužj, aby taky Swaty Liborius w témž obraze spolu wymalowaney byl. A tak se francouzský biskup dostal do Studánky, jako patron trpících onemocněním kaménky. Kaménky na knize jsou také jeho atributem. Z toho možno vyvodit, že v té době byla Studánka skutečnými léčebnými lázněmi, kam si lidé přicházeli pro úlevu ve svých strastech.

5 5 Obecní lázně byly na Studánce už v 1. polovině 18. století, ne-li dříve. První doložený lázňovský byl kožešník Václav Bydžovský. Po něm se stal hospodářem nad lázněmi r Václav Kapoun. Obci platil roční nájem 25 zlatých rýnských šajnů. Byl ustanoven hospodářem nad obecními lesy a byl mu svěřen dozor nad oběma hajnými. Tenkrát se lázně nazývaly Hruškova studánka, asi po některém z dřívějších nájemců nebo majitelů. Hruškovou studánkou jsou lázně zvány ještě roku 1815, ale později už jen obecní lázně Studánka, nebo Brünelbad. Později nájemci platili nižší nájemné a směli si tu chovat krávu. V dřevěné lázeňské budově byla i hospoda. Už v první čtvrtině 19. století byla chatrná, ale až r došlo k přestavbě. I cesta sem byla blátivá a úzká. V letech sedmdesátých byla lázeňská budova přestavěna na villu a restauraci. R byla vystavěna druhá villa. V obou byly zařízeny pohodlné letní byty. Studánka se stala oblíbeným letoviskem a klimatickými lázněmi pro rychnovské a letní hosty z Prahy i jiných míst. Byly zde pořádány slavnosti a zábavy. Nejslavnější období Studánky bylo mezi oběma válkami. Na popud okrašlovacího spolku byl celý les Včelný parkově upraven a město přebudovalo hlavní budovu.

6 6 V lese Včelném byly prý ještě v 18. století patrné zříceniny nějakého rytířského sídla. Lidé mu říkali Kočičí hrad. Jakémusi šlechtici či měšťanu sem prý utekly dvě kočky, které vodil s sebou na procházku jako dva psíky. V hradních troskách, či spíše ve skalních rozsedlinách, se usadily, rozmnožily a v noci zde ječely, prskaly a mňoukaly jako celé peklo čertů. Nikdo zde však kočky od té doby neviděl. Místo pod Kočičím hradem bylo ze tří stran obklopeno strmými skalami, které se svými trhlinami zdály nedostupnými. Čtvrtá strana byla obloukovitě se zdvíhající úval, tvořený severním bokem chlumu, který se skláněl povlovně k potoku a byl vymýcen, takže se na volném prostranství mohl rozložit celý tábor. Zde se skrývali Čeští bratří v dobách pronásledování, o čemž vypovídá nápis na Ivanské skále naproti Kočičímu hradu. V tomto místě se odehrávají scény románu Josefa Svátka z doby temna Cikánova pomsta. Josef Svátek měl v Rychnově provdanou dceru, sám byv pražským rodákem. Byl historikem, žurnalistou i romanopiscem. Zabýval se především dějinami doby rudolfínské, třicetileté války i tzv. temna. Snažil se dávat českou historii do světového kontextu. Výčet jeho historických románů činí 23 svazků.

7 7 V řece Kněžná býval vodník, který se někdy vydával navštívit vodníka v Javornickém potoce. Oba vodníci dovedli měnit své podoby. Večer chodíval do Včelného rybář, aby tu pytlačil. Byl to vysloužilý voják, statný a nebojácný. Javornický vodník se proměnil ve velikou rybu a chtěl ho stáhnout do tůně. Pytlák měl s rybou hodně práce, ale přece se mu podařilo dostat ji do pytle a pospíchal domů. Tou dobou přicházel kněženský vodník na návštěvu a volal: Bratře, kde jsi? Z rybářova pytle se dušeně ozvala odpoveď: V pytli. Bývalý vysloužilec se vyděsil a utekl. Vodník byl asi od těch dob opatrnější na lidi. Když byla r na Javornickém potoce postavena hráz pro přehradu, rázem získal pro sebe dost místa. Voda potoka zalila louku, která se jmenovala Kristiánka, a vodník na památku přijal jméno Kristián. Zprávy o tom, že by kazil sport plavcům, veslařům či rybářům, nemáme. Ani o dušičkových hrníčkách nevíme nic. Zato 28. září 2002 si rychnovští udělali radost. Přičiněním Pavla Ješiny, hajného ve Včelném, vytvořil J. Sršeň ze zámělského pískovce vodníka Kristiánka, aby hlídal Ivanské jezero.

8 8 Prvním českým poustevníkem byl Ivan. Žil v devátém století v povodí Berounky. Pochován byl ve své poustevně u Loděnického potoka, kde brzy vznikla kaple, proboštství a benediktinský klášter. Tomu místu se říká Svatý Jan pod Skalou. Když nastala renesance úcty k blahoslavenému Ivanovi, konaly se sem poutě. Počátek 18. století byl příznivý pro poustevníky. Katoličtí velmoži zřizovali na svých panstvích poustevny pro takové osamělé sluhy boží. Poustevníci se rozmnožili a hádali se s řádovými mnichy. Pražská arcibiskupská konsistoř rozhodla r. 1732, aby všichni poustevníci utvořili jeden řád a nazývali se ivanité. Byli žít zbožně, nosit hazuku s kapucí hřebíčkové barvy s bílým provazem v pase, škapulířem, křížkem a růžencem. Jeden z ivanitů se asi usadil nad Javornickým potokem, postavil si poustevnu na skále a vytesal si k ní úzké schody. A co bylo s tím čertem, jehož kopyto uviděl Ivan ze své skály, myslel, že se čert koupe v potoce a hodil na něj balvan? V lese a podél vody roste několik rostlin, kterým se lidově říká koňské kopyto. Je to podběl, kopytník a devětsil. Kdoví, z jakého pramene se Ivan napil a co tam vlastně viděl. Poustevníkům odzvonil Josef II. Jednoduše je zrušil r Museli odložit hábit a ušít z něho světský šat, pokud by nechtěli zůstat při chrámech jako kostelníci. Zakázaní poustevníci ale úplně nezmizeli. Kteří nechtěli být kostelníky, přestěhovali se do lidových betlémů. Najdeme je většinou v jeskyni, nebo u kapličky, v hábitu hřebíčkové barvy, s růžencem u pasu.

9 9 Les Včelný, Ivanská skála, Kočičí hrad, starý dub, jsou místa, k nimž se váže vzpomínka na pronásledované České bratry. Už od dob kališnického biskupa Jana Rokycany, kdy se někteří kališníci potřebovali vymezit a založili si svou obec podle vzoru prvních křesťanů, setkávali se s nepřátelstvím. Katolíci i kališníci, včetně krále Jiřího, se báli nového rozdvojení, které by mohlo opět krvavou dobu způsobit. Tehdy pro nově se tvořící Jednotu bratrskou vymohl Jan Rokycana na králi útočiště na Jiřího litickém panství v Kunvaldě. Později nalezli Bratří útočiště především u tolerantních Rychnovských z Rychnova. Zde se konaly synody, Bratří si vyvolili své kněze a Rychnov se na čas stal sídlem prvních biskupů Jednoty bratrské. Za kralování Vladislava II. byli Bratří sice zakázáni, ale žili v závětří Viléma z Pernštejna, tehdejšího majitele Rychnova. Jeho vnuk Jaroslav je ze svých držav vypověděl. Někteří odešli do Slezska, Vratislavi a Poznaně, jiní zůstali tajně, rozptýlivše se do hor a lesů. Žili spravedlivě a nebránili se, když jim někdo ublížil. U studánek v lesích se modlili za nepřátele. Křtili dvakrát: poprvé děťátko a v dospělosti pod širým nebem. Místu, kde tak činili, říkali Jordán. Lepší časy pro Bratry nastaly za vlády tolerantního krále Maxmilliana, ale nejlépe jim bylo v době Kryštofa Betengla. Tehdy získali největší českobratrský chrám. Nešťastná bělohorská bitva z nich opět udělala psance. Tehdy jim les Včelný poskytoval poslední útočiště, než svou domovinu museli opustit navždy.

10 10 Vedle Javornického potoka, na kterém vznikla přehrada Ivanské jezero a koupaliště Na bělidle, najdeme ve Včelném studánky a prameny. Nejslavnější je léčivá studánka u letoviska, nedaleko Ivanské skály je Čertův pramen a studánka Libušinka. Tato studánka byla vybavena dřevěnou besídkou a byla příjemným zastavením na procházce v lese. Název studánky nás vrací do předkřesťanských dob, kdy staří Slované uctívali prameny a studánky. Studánkám se nosily obětiny, zdobily se květinami, prameny byly sídlem nymf, u studánek se také věštilo věštby prováděly panny hadačky, u pramenů se přísahalo. Poblíž pramenů probíhaly patrně soudy. Ještě Kosmas píše o přežívání pověr a uctívání pramenů. Podle něho se oběti studánkám přinášely v úterý a ve středu po letnicích. Doklad o uctívaném jezírku byl nalezen ve Staré Kouřimi. Posvátné jezírko se podle mladší tradice jmenovalo Libušinka. Úcta k pramenům se přenesla i do křesťanských zvyků. Voda symbolizovala čerstvost, zdraví a čistotu. Mnoho lidových obyčejů zahrnuje polévání čerstvou vodou, děvčata se myjí v tekoucí vodě před východem slunce na Zelený čtvrtek, nebo Velký pátek, také o Gloria na Bílou sobotu. U léčivých pramenů a studánek začaly vznikat kapličky, křížové cesty a stávaly se poutními místy. Prameny už neměly své nymfy, ale patrony světce a světice. Zájem o studánky dokládá i velké množství pověstí a pohádek.

11 11 Pod polní cestou z Rychnova do Studánky stojí prostý pískovcový kříž, postavený r Jsou zde pohřbeni rakouští vojáci, zranění v sedmileté válce a zemřelí ve vojenském špitále, zřízeném tehdy v jízdárně zámku. Sedmiletá válka v letech české královny Marie Theresie s Pruskem ji defi nitivně připravila o Slezsko a Kladsko, země, jež byly několik set let součástí Zemí Koruny České, a jež měly být získány zpět. Rychnov a celý kraj mnoho vytrpěly. Vojáci olupovali obyvatele o dobytek, chléb i peníze a sužovali je vším možným způsobem. Mnoho vojáků padlo a mnoho bylo raněných. R byl uzavřen mír, ale příští roky následkem počasí byla úroda malá a mouka příliš drahá, nastal všeobecný hlad. Lidé rozemílali řezanku, žaludy a řepu, pařili pýřavku a traviny. Mnoho lidí hladem zahynulo. Tenkrát se naučili jíst brambory Branibory. Nápis na památníku z těch krušných dob zní: Zde odpočívají Bojovníci Císařští, ježto zemřeli v špitále L.P Pane Zástupův, dejž jim Věčný Pokoj, Amen.

12 12 Za Bělidlem na Javornickém potoce ve Včelném žil prý kdysi v chatrči chasník Kryštof. Na živobytí si vydělával výrobou dřevěného náčiní, vařeček, lžic a podobně. Jednou seděl pod stromem nad řekou Kněžnou a jedl chléb. Mezi kořeny vyběhla lasička a odnesla si drobky, které Kryštofovi upadly. Když se vracela potřetí, nesla v tlamičce minci. Kryštof začal hledat, odkud vyběhla, a našel v kořenech poklad. Chudý mládenec zbohatl a stal se majitelem Rychnova. Na památku postavil na místě kostel Svaté Trojice. Tato pověst se dochovala v Historii piaristické koleje rychnovské. O podivné pověsti se zmiňuje i Bohuslav Balbín. V našich očích hezký příběh Kryštofa Betengla nikterak nesnižuje, ale jeho vznik se přičítá jezuitům, kteří se snažili znevážit urozenost i zásluhy nekatolického předbělohorského majitele panství. Naštěstí se z jeho budovatelských činů zachovalo mnoho skvělých památek, než aby byl zapomenut. I pohádka o Betenglově pokladu je nám milá a autoři od Augusta Sedláčka, Antonína Svobody, po Stanislava Dvořáka, ji s chutí zaznamenávali. Eduard Weis a MUDr. Rudolf Pivec ji literárně zpracovali po svém.

13 13 6. března 1488 potvrdil český král Vladislav II. městu Rychnovu právo užívat městský znak, pečetit zeleným voskem a povolil konání dvou výročních trhů. Ačkoli se někdy předpokládá, že se znak používal dříve, není o tom žádný doklad. Zato Vladislavovo česky psané privilegium se zachovalo v originále. Je uloženo v Státním oblastním archivu v Zámrsku, kde vedle popisu znaku je na něm erb barevně vymalován. Ačkoliv někteří badatelé přikládají obrazu na znaku symbolický význam, přece pověst o krásné panně jezdící na ochočeném jelenu je přitažlivější. Profesor Eduard Weis zaznamenal méně známou variantu pověsti o rychnovské panně. Ke krásné dívce zahořel láskou sousední rytíř, jehož hrad blíže k horám byl hnízdem lupičů. Dívka ho rozhodně odmítla a obavy ze zhrzeného nápadníka jí nedovolovaly vyjíždět do lesů. Přesto neodolala kouzlu přírody a vyjela si na svém jelenu do podhradí. V místech dnešní Studánky se oddala snění, když ji probudil hlas psí smečky. V čele lovců se hnal její zhrzený nápadník. Sotva stačila vyskočit na věrného jelena a již letěla směrem k Rychnovu. Marně se rozvášněný lupič snažil dívku dostihnout. Jako modravý motýlek kmital se před ním kmitající šat prchající panny. Ze všech stran se začali sbíhat obyvatelé osady s oštěpy a sekerami. Za hradbou jejich těl našla vyděšená jezdkyně bezpečnou ochranu. Otec panny nezapomněl na pomoc rychnovských, za odměnu povýšil jejich osadu na tržní městečko, které smělo užívat ve svém znaku pannu v modrém šatě sedící na odpočívajícím jelenu.

14 14 Babyka je druh javoru. Patří ke stromům menšího vzrůstu, a proto urostlá babyka na rozhraní Včelného a Habrové při cestě k Bělidlu s obvodem kmene přes čtyři metry je výjimečná. Pro svou výjimečnost je opředena pověstí o čertovi a babce. To se čertu zachtělo do Včelného. Přijel do Habrové v ekvipáži a pospíchal po cestě k Bělidlu. Babka s klestím se mu připletla a popuzený čert ji proměnil v strom. Pro Kelty byly javory posvátné. Lidé narození a pod ochranou javoru byli nadáni osobitostí, nesmělostí a zdrženlivostí, hrdostí a ctižádostivostí, někdy i cynismem, citlivostí na pochvalu, neobyčejnou inteligencí a dobrou pamětí. V lásce chtějí imponovat, ale vnucují své rozmary a vůli. Také Slované považovali javory za magické a posvátné, zvlášť ve spojitosti s prameny. Mimo naši babyku, lidově babku, která má dřevo nejpevnější a nejtvrdší, najdeme ve Včelném další druhy javorů. Například mléč a klen. Javorové dřevo je velmi kvalitní a používá se na nábytek. Lidé mu přičítali zvláštní vlastnosti, když mu svěřovali to, co měli nejcennější dělali z něho kolébky. Také pro řezbáře patří javorové dřevo k nejžádanějším. Používá se k výrobě hudebních nástrojů. Bez javorového dřeva by nebylo houslí.

15 15 V místech, kde jaroslavská planina spadá náhle dolů do Včelného, je divoká rokle v údolí Javornického potoka za Ivanskou skálou. Až tam na paseku vyháněl obecní ovčák od Studánky stádo ovcí. Ovečky se spokojeně pásly a okolo nich obíhal ovčácký pes. Ten den bylo pošmourno a k polednímu ještě potemnělo. Bylo hrobové ticho, jako před bouřkou, pes se přitiskl ovčákovi k nohám a vyděšeně vyl. Vtom ovčák spatřil vysokou černou postavu bez hlavy, jak mává sukovicí a tříská do kamenů, pařezů i stromů. Ovčák se k smrti vyděsil, dal se na bezhlavý útěk se psem v patách a nechal stádo svému osudu. Bez dechu doběhl na Studánku a zmateně vypravoval, co se mu přihodilo. Pochvalu za to, že opustil svěřené ovečky, nedostal. Ale stateční drvoštěpové se vypravili stádo hledat. Třetího dne našli ztracené ovečky klidně se pást na druhém břehu potoka, až u Drbálova. Každá měla na čele chomáček černých chlupů v podobě muří nohy. Od těch dob se rokli říká Čertův důl a prameni, který vyvěrá pod divoce pokroucenými kořeny, Čertův pramen. Ten prý vytryskl v místech, kde se propadl čert po té příhodě se Svatým Ivanem.

16 16 Historická postava knížete Václava se asi dost lišila od obrazu světce, jakého dnes známe. Ještě více nás překvapí, že přenesení Václavových ostatků, a tím jeho faktické svatořečení, zosnoval sám Boleslav. Patrně i první legenda o zavraždění světce vznikla na jeho přání. Boleslav budoval stát, k tomu potřeboval pevnou církevní organizaci biskupství a biskupství potřebovalo národního světce. Boleslav se nedožil toho, že biskupství vzniklo, a určitě by se divil, jak postupem času nabýval národní světec na síle a důležitosti. Jak jeho Boleslavovi následníci kladli do rukou světce Václava svou moc a stvrzovali to opisem na mincích. Václav se stal věčným knížetem, zosobněním našeho státu a patronem celé země. Král Karel IV. tuto představu prohloubil. Korunu Českého Království věnoval Sv. Václavovi a vládnoucí panovníci si ji směli jen propůjčovat po dobu své vlády. Václav není jen patronem, ale i symbolem národa a státu. Tím je patronem všemu v naší zemi. Nejen vinařů a sládků a šlechty a kléru a všech velkých, menších i nejmenších věcí a konání. Jako kníže se Václav zabýval i takovými panovnickými činnostmi, jako byl například lov. A tak není divu, že se stal Sv. Václav také patronem jelení říje.

17 17 Jedné z cest, které protkávají les Včelný, se říkalo koncertní cesta. Do všelijakých slavností a zábav ve Včelném a na Studánce patřilo i pořádání koncertů. V Rychnově se narodilo nebo působilo mnoho hudebníků. Odtud pocházel renesanční varhaník a skladatel Jiří Rychnovský. Na začátku 20. století navštěvoval rychnovské gymnázium nadaný student Miroslav Krejčí. V Rychnově získal základy hudebního vzdělání u Anatola Provazníka. Vedle pražské konzervatoře vystudoval na univerzitě hudební vědu, přírodopis a zeměpis. Stal se pedagogem a skladatelem. Zanechal velmi rozsáhlé skladatelské dílo. Jedna z jeho prací však zůstává ztracena. Souvisí s jeho zájmem o přírodu pořídil notový záznam zpěvu ptáků. Představme si, že pan profesor kráčí po koncertní cestě a malý orchestr mu vyzpěvuje do kroku. Kapelníkem je sedmihlásek. Daleko je slyšet: čidydým čidydým de der hej de der hejdeder huj dadé dadé dadé hit hit hit hethit. Podle toho dadé ho vždycky poznáme. Přidává se pěnkava, jejíž krátká písnička zní od časného jara: rrrr čaf čafčafčafčafčaf rajčák. Silným a pronikavým: cerr cer přizvukuje droboučký střízlík a stehlíček: štyglic štyglilit. Brhlík hlasitě hvízdá trylky. Konipas jasným hláskem: živ li s švitoří. A modřinka volá: tetetetetet. Na rozloučenou za ním pěnkava ještě pokřikuje: spěchej spěchej bude brzo večer!

18 18 Svátek Svatého Huberta slavíme a toho dne začínají tradiční Hubertovy hony. Sv. Hubert je nejznámější jako patron myslivců a střelců, ale i loveckých psů, také chrání před psím kousnutím a psy před vzteklinou. Vysloužil si tyto povinnosti svou příhodou s jelenem. Původem byl z akvitánského šlechtického rodu a manželku ztratil při narození prvního dítěte. Žal ho vyháněl do lesů, kde hledal útěchu v lovu. Jednoho dne spatřil jelena, který nesl mezi parohy svítící kříž. Tento zážitek Huberta odvedl od zábav, přijal kněžské svěcení a nakonec se stal biskupem. V různých krajích jsou s jeho svátkem spojeny různé zvyky. Někde se světí chléb, sůl a voda, aby byl člověk jejich požitím chráněn před psím kousnutím. Tzv. Hubertův chléb si poutníci odnášejí ze Svatého Huberta v Ardenách k ochraně svých domácích zvířat. Loveckým psům se vypaloval do čela otisk tzv. Hubertova klíče, aby se nebáli vody. Úcta ke Sv. Hubertovi se vzmáhala především od 15. století. Byly zakládány Hubertovy rytířské řády a různá bratrstva. V Bavorsku bylo bratrstvo Sv. Huberta či lovecké trubky z roku Byla to společnost urozených pánů a dam, s náboženskými povinnostmi, jejichž odznakem byla lovecká trubka. Bratrstvo zaniklo, ale r je obnovil kurfi řt falcký jako Řád Svatého Huberta. Je to nyní nejvyšší bavorský řád. U nás byl Řád Svatého Huberta založen hrabětem Šporkem. Řád přijal například císař Karel VII., polský král August II., pruský král Bedřich Vilém a ruská carevna Alžběta.

19 19 Kde je říše baječin? V chaloupce na Rovině, která je součástí samoty Blatin v obci Javornici, hned za lesem Včelným. Tam se narodil Josef Korejz Blatinský. Jeho cesta k malířství byla složitější, než kdyby mohl vystudovat. Po rychnovském gymnáziu se školil soukromě u různých malířů, ale živit se musel v zemědělství. Toužil svůj talent zužitkovat a věnovat na trvalou věc. Stal se členem Československé společnosti národopisné a pilně do ní dopisoval. Tužkou, perem, propisovačkou, štětcem, akvarelovými barvami, temperou či kombinovanou technikou dokumentoval vše. Především mizející krajinu, domy, předměty i kroje lidové kultury. Na kole nebo pěšky procházel obcemi Rychnovska a Orlických hor a zachycoval na papír každý detail. Rodné Javornici psal a ilustroval obecní kroniku. Byl dobrým vypravěčem a také fotografoval. Když praskla na zamilovaných Blatinách lípa, asi 300 let stará, pustil se Josef Korejz do vyřezávání fi gurek, které nalíčil barvami. Vyřezal český Betlém, postavy z Masopustu, Křížovou cestu a další a další. Podle vlastních slov tak uchoval starobylou lípu v těch fi gurkách. Cenná dokumentace materiální kultury, kterou nám zanechal, je nesmírně rozsáhlá. Však také na ní pracoval do posledního svého dne. Památník Sedláčkových v Javornici vystavuje ve své stálé expozici i jeho díla.

20 20 Nedaleko Studánky směrem k Blatinám, pod silnicí do Javornice, naproti bývalé Melicharově hospodě, stojí nízký, asi 90 centimetrů vysoký pískovcový kříž. Druhý stojí asi o pět set kroků dál směrem k Javornici, v úpadu nad Čihadlem. Je vysoký asi 140 centimetrů a nese nápis: 1893 znovu postaven. Podobných křížů je v rychnovském okrese napočítáno čtrnáct. Původ těchto křížů je opředen tajemstvím. Někdy jsou považovány za památky na příchod Cyrila a Metoděje, říká se jim cyrilo-metodějské, jindy za švédské nebo smírčí. Někdy jsou považovány i za mezníky. Jedním z nástrojů středověkého trestního práva jsou takzvané smírčí smlouvy, ve kterých je výslovně zmíněno postaveni kamenného kříže jako znamení pokání a usmíření. Je jisté, že pokud byl na základě takové smlouvy kříž postaven, šlo vždy o smrt člověka. Smlouva byla mimosoudním aktem vyrovnání mezi pachatelem a rodinou oběti. Počátek tohoto zvyku lze hledat nejpozději ve 14. století a konec smírčích smluv souvisí se vznikem Zemských zřízení v 16. století. Zvyk stavět kříže na místě neštěstí však nevymizel, ale stavěli je pozůstalí. K javornickým křížům se žádné smlouvy nedochovaly. Oba jsou opředeny legendami o tragédii. Jeden o splašených koních a mrtvé nevěstě, druhý o loupežné vraždě. Oba javornické kříže navštívil sochař Vladimír Preclík a jejich příběhy vtělil do své knížky Smírčí kameny. Zastavme se u nich a zamysleme se, o čem závažném vypovídají o vině, trestu a odpuštění.

21 21 Hotel Studánka

22 22 Ivanské jezero

23 23 Perníková chaloupka

24 24 Koupaliste

25 25 Za hrůzyplných válek opravdu lidé zakopávali své poklady a později se občas nějaký našel. R dobývali dva chasníci v lese Včelném pařezy. Přitom z jednoho vypadlo několik zlatých mincí a při štípání ještě několik dalších. Dukáty byly turecké a valdštejnské, jak zaznamenal městský kronikář. V té době žil v Rychnově hospodský Josef Balšánek. Veselý, chytrý chlapík, oblíbený sousedy, byl považován za čaroděje. Lidé věřili, že večer před Svatým Janem rozkvétá zlaté kapradí a jeho květ odmyká jakýkoli zámek a úkryt. Na to však Balšánek čekat nepotřeboval. Zaříkával ve své čarodějné knize ducha Fafriela, který mu měl ku pokladu pomoci. Měl pomocníka zvědavého souseda Trichtu. Za jasné měsíčné noci se vypravili s pomocníky do Čertova dolu ve Včelném, kde měl být poklad ukryt. Balšánek sousedy zapřísahal, že nesmějí ani hlesnout. Začal citovat z knihy, Trichta mu odpovídal a dlouho se nic nedělo. Pak se ozvalo houkání sov a skučení psů, měsíc překryl černý mrak a vystrašení hledači pokladu viděli černou vysokou postavu u truhlice a na ní černého psa s ohnivýma očima a jazykem. Jeden pomocník vykřikl hrůzou a všichni se dali na útěk. Že by postava se psem mohl být hajný, je ani nenapadlo. Balšánek skutečně existoval. Do muzejních sbírek se dostala jeho čarodějná kniha. Je to nevelká rukopisná modlitební knížka z r. 1832, na přídeští podepsána majitelem, Josefem Balšánkem. Prvních třináct stran jsou modlitby, ale dále jen zaříkávání k nalezení pokladu a podobně.

26 26 Nora Studánka

27 ?? Břízu, jejíž tenounké větve se chvějí sebemenším větříkem a připomínají vlasy víly s bílými kmeny na pozadí tmavého lesa, nazývali lidé lesní pannou. Nenajdeme ji v tmavém lese, miluje světlo a pod ní bývají kozáci a křemenáče. Dovede uzdravovat. Matthioli píše o moci vody březové, totiž že moc její jest lámati kámen v ledví a v měchýři. Také že táž voda krásnou tvář činí. Čaj odvar z listí pomáhá opravdu při chorobách ledvin, revmatismu a využívá se pro kosmetické účely. Bříza byla pro Kelty jedním ze sedmi nejdůležitějších posvátných stromů. Je stromem lásky, jara a světla, vtělení bohyně Matky, zejména její panenské podoby Brighdid. Bříze jsou zasvěceni lidé narození o jarním slunovratu Mají příjemnou dobrou povahu, jsou duchovně a citově založení, nelpějí na hmotných statcích, jsou skromní, nepůsobí starosti, nezneužívají důvěry a laskavosti, milují útulný domov, knihy a potřebují spřízněnou duši. Jsou pracovití, inteligentní a plni fantazie. Morálka jim zjednává úctu, ale neprůbojnost je nepřivádí na vrchol. Staří Římané, jak praví Matthioli, využívali pružné březové větve k trestání nešlechetných lidí a dokadž ještě papír náš vymyšlen nebyl na korách březových se psávati muselo. Obětavá bříza snáší naše znečištěné ovzduší, poskytuje proutí na košťata, dřevo na nábytek a listí na čaje i kosmetiku.

28 ?? Nedaleko Studánky stál veliký Dub letní Křemelák. V dávných dobách byly duby uctívány Kelty a jejich ochránci byli druidové lesní mudrcové. Jejich moudrost klade pod ochranu mocných větví dubu ty, kteří se narodili v den jarní rovnodennosti. Do vínku dostávali vitalitu, hrdinskost, tělesnou i mravní sílu, zamilovávali se na první pohled jsouce lidmi činu. V jejich stínu nalézali slabší ochranu. Také pro Slovany a Balty byl dub stromem posvátným. Uprostřed posvátných hájů byl dub zasvěcen Perunovi. Perunův posvátný oheň byl z dubového dřeva. Slované mu přinášeli obětiny a věřili, že jim pomáhá od bolesti zubů. To nebyla pověra, ale praktická zkušenost lidové lékařství účinky dubu znalo a používalo množství receptů na rozličné neduhy. Podrobně o nich píše Petr Ondřej Matthioli, osobní lékař císařů Ferdinanda I. a Maxmiliána II. Na dubu vedle plodů, žaludů, nalézáme také duběnky hálky na listech, způsobené žlabatkou dubovou. Z nich se vyráběl inkoust a také pro soukeníky byly nepostradatelnou součástí černého barviva. O kvalitním dubovém dřevu ani není nutno mluvit. Dub si úctu zasloužil nejenom od Keltů, ale i od současníků.

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU:

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.17.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny, test-

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.07.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Přemyslovci,

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Sv. Jakub a Filip (nástěnné malby) kapitulní síň strakonického hradu Díky svému rozsáhlému majetku, hospodářskému zázemí a přízni dárců mohli johanité

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044. ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044. ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7.

Více

neděle 1. listopadu (19. října)

neděle 1. listopadu (19. října) neděle 1. listopadu (19. října) Otázky na opakování 1. Co je to podobenství? 2. Proč Pán Ježíš Kristus učí v podobenstvích? 3. Co v podobenství o rozsévači znamená semeno, půda a kdo je tím rozsévačem?

Více

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví Putování s Emmou po hradech a zámcích velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví 1. týden v pondělí 1. října 2018 se do putování zapojilo 16 odvážlivců denně poctivě šlapali

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

Vzdělávací cíl : ţáci se seznámí s historickým obdobím baroka a jeho charakteristikami

Vzdělávací cíl : ţáci se seznámí s historickým obdobím baroka a jeho charakteristikami VY_52_INOVACE_CVSD2_34_5B Vzdělávací oblast: Člověk ve světě Místo, kde ţijeme, 5. ročník Vzdělávací cíl : ţáci se seznámí s historickým obdobím baroka a jeho charakteristikami Kompetenční cíl : K učení:

Více

ŽIVOT V BAROKNÍ DOBĚ (17. A PRVNÍ POLOVINA18. STOLETÍ) 5. třída ZŠ BŘEŢANY

ŽIVOT V BAROKNÍ DOBĚ (17. A PRVNÍ POLOVINA18. STOLETÍ) 5. třída ZŠ BŘEŢANY ŽIVOT V BAROKNÍ DOBĚ (17. A PRVNÍ POLOVINA18. STOLETÍ) 5. třída ZŠ BŘEŢANY Před třicetiletou válkou panovala v českých zemích náboţenská snášenlivost. Skoro po dvě století zde ţili nekatolíci (někdy byli

Více

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Jméno Adresa školy... Adresa bydliště.... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné nám. 25, 110 00

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Svátek svatého Mikuláše. Materiál slouží k přiblížení a pochopení křesťanského svátku svatého Mikuláše. Svátek svatého Mikuláše, svátky, křesťanství

Svátek svatého Mikuláše. Materiál slouží k přiblížení a pochopení křesťanského svátku svatého Mikuláše. Svátek svatého Mikuláše, svátky, křesťanství Šablona č. IV, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Křesťanské svátky Svátek svatého Mikuláše Ročník 3. Anotace Materiál slouží k přiblížení

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

Wawel + katedrála + zámek

Wawel + katedrála + zámek Wawel + katedrála + zámek Wawel je nízké návrší - 228 metrů nad řekou Vislou a na něm stojí královský hrad, zámek a katedrála. Návrší bylo kontinuálně osídlené už od pravěku, jak potvrdily četné archeologické

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Jak se jmenovala dcera Přemysla Otakara I., která svůj život obětovala nejchudším? Božena. 2. Kdo se stal knížetem po smrti knížete Václava? Biskup Syn Bratr 3. Jak kníže Oldřich rozšířil české knížectví?

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Created by zisava. Blaník

Created by zisava. Blaník Created by zisava Blaník Malý Blaník Na vrcholu Malého Blaníku (580 m n. m.) se nalézají zbytky středověkého hrádku, který byl dobyt husity roku 1420. Zbytky hradu byly odkryty archeologem Pavlem Radoměřským

Více

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin.

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie II, pro děti ve věku 11 14 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům

Více

Památný strom. projekt Náš region

Památný strom. projekt Náš region Památný strom projekt Náš region Představuji se vám Jmenuji se JAVOR KLEN Narodil jsem se před 190 lety. Adresa: východní okraj města poblíž cesty ke klášteru, ulice Antonína Dvořáka 773, Králíky Výška:

Více

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje Památné domy na náměstíhavlíčkova Brodu U zlatého lva č.p. 176 - U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

Autorem materiálu je Bc. Kristian Ostřížek, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Bc. Kristian Ostřížek, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. IV, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Křesťanské svátky Legenda o svatém Martinovi Ročník 3. Anotace Očekávaný výstup a klíčové

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

l HISTORIE ROTVAJLERA

l HISTORIE ROTVAJLERA l HISTORIE ROTVAJLERA Staří Římané Historie rotvajlera nás přivádí zpět do dob vlády Římanů v Evropě. Římské legie si sebou na několikaměsíční pochody neosídlenou krajinou často brávaly velké dogovité

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 KAREL IV. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_13 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KLECANY okres Praha východ DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL TÉMA: Karel IV. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: ROČNÍK: Vlastivìda Lidé a čas

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 7 5 2 4 Turistický průvodce

Více

Vážený mladý čtenáři,

Vážený mladý čtenáři, Vážený mladý čtenáři, předpokládám, že rád čteš a chodíš do přírody. Právě tobě je určena tato krásná knížka se zajímavými příběhy a obrázky, které namalovali a nakreslili tvoji vrstevníci. Najdeš zde

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

ČESKÉ ZEMĚ SOUČÁSTÍ VELKÉ HABSBURSKÉ ŘÍŠE PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU

ČESKÉ ZEMĚ SOUČÁSTÍ VELKÉ HABSBURSKÉ ŘÍŠE PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU ČESKÉ ZEMĚ SOUČÁSTÍ VELKÉ HABSBURSKÉ ŘÍŠE PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU 1. Doplňte neúplný text. Po smrti Ludvíka Jagellonského byl roku 1526 zvolen na český trůn člen mocného evropského rodu, který pocházel

Více

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Doplňte správně nebo zakroužkujte správnou odpověď. V polovině 11. století se rozhořel boj mezi papežem a císařem o to, kdo je na světě mocnější. Toho využil kníže,

Více

Lesy objekty rekreace a vzdělávání

Lesy objekty rekreace a vzdělávání Lesy objekty rekreace a vzdělávání Spojení porostů a vodním a architektonickým prvkem Typ vegetačního prvku skupina solitér Solitérní dřeviny Okraje porostů, lemujících palouk Skupiny keřů, doplněné

Více

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení notace Pracovní list k procvičení a upevnění znalostí učiva podstatných jmen rodu ženského utor Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Správně určovat číslo, pády a vzory podstatných jmen rodu výstup

Více

Zařazení regionálního prvku do hodiny českého jazyka s propojením složky jazykové a slohové

Zařazení regionálního prvku do hodiny českého jazyka s propojením složky jazykové a slohové Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra českého jazyka Program CŽV: Český jazyk učitelství pro 2. stupeň základní školy Ročník: 2. Předmět: Didaktika českého jazyka 1 Zkratka předmětu:

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Ještě jednou břevno a o květině nevinnosti.

Ještě jednou břevno a o květině nevinnosti. Ještě jednou břevno a o květině nevinnosti. V našem seriálu o obecním znaku se dostáváme k další části bílé (stříbrné) lilii na modrém pozadí. Ale ještě předtím doplníme minulý díl, který pojednával o

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Akademic ý malíř Bačetín Kolinec. Celestin Matějů - mladší věk. Celestin Matějů - křestní list

Akademic ý malíř Bačetín Kolinec. Celestin Matějů - mladší věk. Celestin Matějů - křestní list Akademic ý malíř Akademic ý malíř 6. 4. 1880 Bačetín 5. 4. 1959 Kolinec Celestin Matějů - mladší věk Celestin Matějů - křestní list Narodil se 6.4.1880 v č.p.32 v Bače ně otci Janu Matějů, polnímu zahradníkovi

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 1 Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 2 Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-073-1 (epub) 978-80-7512-074-8 (mobipocket) 978-80-7512-075-5 (pdf)

Více

Autor: Karolína Hradská

Autor: Karolína Hradská Autor: Karolína Hradská Obecné informace Narození: 14. května 1316 Úmrtí: 29. listopadu 1378 (62 let) Pochován: Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha Rodokmen Lucemburků Karel IV. Karel IV. z Votivního

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Jan Křtitel. 1. Izrael

Jan Křtitel. 1. Izrael Jan Křtitel 1. Izrael 2. Šema Izrael Lk 1, 5-8 Za dnů judského krále Heroda žil kněz, jménem Zachariáš, z oddílu Abiova; měl manželku z dcer Áronových a ta se jmenovala Alžběta. Oba byli spravedliví před

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN PRŮVODCE vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN mě bere 0 100 200 300 400 500 600 m Map Design &, 2015 www.mapdesign.eu DETI DĚTI CHILDREN Trasa D pro nejmenší Route Trail D D for for the youngest

Více

Mgr. Lenka Zemánková Lidé a čas - shrnutí učiva 4. ročníku Pobělohorská doba Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Lidé a čas - shrnutí učiva 4. ročníku Pobělohorská doba Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_3 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Války o dědictví španělské

Války o dědictví španělské Války o dědictví španělské r. 1700 vymírá španělská větev Habsburků následují války o dědictví španělské mezi rakouskými Habsburky a francouzskými Bourbony (o španělský trůn) vítězem a španělským králem

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

Kvíz ze Svatého Václava

Kvíz ze Svatého Václava Kvíz ze Svatého Václava Ahoj, kníže Václav hledá novou jednotku do armády. Nechceš se přidat? Máš právě možnost. Teď si tě vyzkoušej jestli bys do jeho armády určitě patřil. Takže hodně štěstí. 1 vyplň

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

PRACOVNÍ LIST 2. STUPEŇ ZŠ

PRACOVNÍ LIST 2. STUPEŇ ZŠ PRACOVNÍ LIST 2. STUPEŇ ZŠ Milý návštěvníku, jsem velmi rád, že Tě mohu přivítat v Muzeu Karlova mostu. Jméno mé jest Bruncvík, a jestliže se pozorně projdeš po Karlově mostě, jistě padne Tvůj pohled i

Více

České stavovské povstání

České stavovské povstání České stavovské povstání Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 10. 9. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_ 32_ INOVACE_ 16_D_ Stavovské povstání

Více

Kategorie A ( třída ZŠ)

Kategorie A ( třída ZŠ) 1. Jak se jmenuje architektonický prvek, typický pro středověké duchovní stavby, kterým se do gotické stavby vstupovalo? a) Portál b) Rozeta c) Fiála 2. V průběhu 11. a 12. století se mnohé evropské, ale

Více

ČeskýKrumlov. zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23

ČeskýKrumlov. zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23 zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23 Snad nejtypičtějším symbolem Českého Krumlova je okrouhlá malovaná Zámecká věž. Foto Jaroslav Skalický ČeskýKrumlov V působivém prostředí meandrů řeky Vltavy

Více

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 Vyšehradský hřbitov je jednou z dominantních součástí Národní kulturní památky Vyšehrad. Je zde mimořádné soustředění hrobů význačných osobností, jež se ve své

Více

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel Antonín Dvořák 1841-1904 světoznámý hudební skladatel Kořeny slavného hudebníka Dvořákova rodina žila od roku 1818 v Nelahozevsi (střední Čechy). Všichni Antonínovi předci z otcovy strany byly řezníci

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Bible pro děti představuje Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

Vratimov. Václavovice

Vratimov. Václavovice Vratimov Václavovice Vratimov je spolu s místní části Horní Datyně největším sídlem Regionu Slezská brána s téměř 7 tis. obyvateli. Za město byl prohlášen v r. 960. Zachoval si mnohá příjemná přírodní

Více

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Přílohy Příloha č. 1 TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Příjmení a jméno žáka: ročník 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. školní rok 2014/2015 Rozumí pokynům učitele Rozumí běžné komunikaci Čte s porozuměním Vyhledává

Více

12. Klokoty PŮVOD HORY KLOKOTSKÉ

12. Klokoty PŮVOD HORY KLOKOTSKÉ 12. Klokoty PŮVOD HORY KLOKOTSKÉ V západní části Tábora na pravém břehu Lužnice se nalézá místo, které dnes nazýváme Klokoty. Dříve bylo nazýváno Hora Klokotská. O názvu proč právě Klokoty jsou uvedeny

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Dotazník kvantitativního průzkumu

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Dotazník kvantitativního průzkumu PŘÍLOHY Příloha č. 1 Dotazník kvantitativního průzkumu Příloha č. 2 Text Listnáči ven! 1. Máme tu nové dítě, řekl jejich učitel - lesník. Buďte k němu hodní, není odtud. Jmenuje se třešeň. Třešeň se nejistě

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Základní škola a Mateřská škola Střelské Hoštice, okres Strakonice Číslo projektu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Sada Digitální učební materiál CZ.1.07/1.4.00/21. 1623 Jazyk a jazyková

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

CZ.1.07/1.4.00/ Název školy: Autor: Název DUM: Název sady: Číslo projektu: Anotace:

CZ.1.07/1.4.00/ Název školy: Autor: Název DUM: Název sady: Číslo projektu: Anotace: Název školy: Autor: Název DUM: Název sady: Číslo projektu: Anotace: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.12 Počátky českého státu, české knížectví za prvních Přemyslovců Raný

Více