2 POVODNĚ 2013 krizová situace /vznik/

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2 POVODNĚ 2013 krizová situace /vznik/"

Transkript

1 1 Povodně 2013

2 2 POVODNĚ 2013 krizová situace /vznik/ Podle typologického rozdělení povodní patří povodně na přelomu května a června roku 2013 mezi letní povodně způsobené dlouhotrvajícími regionálními dešti, které se vyskytují obvykle na všech vodních tocích v zasaženém území s výraznými důsledky na středních a větších vodních tocích a významným vlivem návětrného efektu zesílení srážek. Tyto povodně byly místně zesíleny dalším typem letních povodní a sice povodněmi způsobenými krátkodobými srážkami velké intenzity, zasahujícími poměrně malá území, jež se vyskytly na malých vodních tocích s katastrofální důsledky zejména na sklonitých povodích vějířovitého tvaru.

3 3 Obrázek 1 Úhrn srážek na územíčr za období až zdroj ČHMÚ Povodňová epizoda na konci května a na začátku června byla způsobena vydatnými srážkami. V období od do napršelo v Čechách v plošném průměru přes 100 mm, v některých oblastech až 180 mm. Zasaženo bylo nejprve povodí Berounky a pak postupně horní Vltava a vodní toky ve středních Čechách: dolní Sázava, Blanice, Kocába a další menší vodní toky (včetně Botiče a Rokytky). Povodeň byla výjimečná tím, že ke zhoršení situace významnou měrou přispěly právě menší přítoky Vltavy a neměřitelné mezipovodí (stráně svažující se přímo do vodních toků i do vzdutí vodních děl), které při povodních na tomto velkém vodním toku ve většině případů hrají okrajovou roli.

4 4 Obrázek 2 Ukazatel nasycení území k zdroj ČHMÚ

5 5 POVODNĚ 2013 krizová situace /vznik/ V období od cca od do 2. poloviny června 2013 postihly velkou část území Středočeského kraje, jakož i dalších okolních krajů (zejména Plzeňského, Jihočeského a Královéhradeckého) v nebývalé délce, koncentraci a v masivním rozsahu vydatné dešťové srážky. V jejich důsledku došlo k povodňovým stavům a v krátké době rozšíření povodňových situací v okolí jak největších toků procházejících krajem, tak i v povodí menších jejich přítoků. Povodňové orgány kraje a obcí Středočeského kraje plnily stanovené úkoly v souladu s vlastními povodňovými plány od chvíle, kdy byly vydány výstrahy ČHMÚ o povodňových jevech (první výstrahy ČHMÚ byly postoupeny orgánům ochrany před povodněmi již ). Vzhledem k dramatickému zhoršování povodňové situace byl vyhlášen vládou ČR od nouzový stav do odvolání, později stanoveno jeho ukončení pro Středočeský kraj dnem Krizový štáb kraje pravidelně projednával a přijímal potřebná opatření křešení povodňové situace na území Středočeského kraje na svých jednáních konaných od do

6 6 Obrázek Náhled v GIS aplikaci KÚ (přehled o škodách v kraji /jižníčást/)

7 7 Obrázek Náhled v GIS aplikaci KÚ (přehled o škodách v kraji /severníčást/)

8 8 Obrázek Celkový náhled v GIS aplikaci KÚ (přehled o škodách v kraji)

9 9 POVODNĚ 2013 krizová situace V důsledku povodní, které postihly rozsáhlé území kraje, byly narušeny státní, krajské, obecní i privátní majetky, kterými jsou zajišťovány základní funkce v území zejména: bydlení, pozemní komunikace, mosty, inženýrské sítě, ČOV, technická infrastruktura, zdravotnická a sociální zařízení, vodní hospodářství, přirozená funkce vodních toků, zemědělská produkce a lesní hospodářství, životní prostředí, hospodářské, výrobní a obcní zařízení včetně zařízení k zajištění udržitelného rozvoje.

10 10 POVODNĚ 2013 krizová situace na území kraje úplně či částečně bylo zaplaveno území cca 480 obcí a městských čtvrtí; v rámci záchranných prací bylo zachráněno více než 130 obyvatel; evakuováno bylo na obyvatel; ve Středočeském kraji bylo při povodních zaznamenáno bohužel i 7 lidských obětí; na území kraje zasahovalo celkem: 1761 jednotek HZS ČR; 2805 jednotek SDH; 9270 dobrovolných hasičů 210 vojáků AČR; mnoho dobrovolníků z řad studentů nezaměstnaných a dalších občanů organizovaných občanskými iniciativami.

11 11 Počty evakuovaných osob období od 3.6. do Počty evakuovaných osob (celkem od 3. 6.): Kraj 3. 6 k 8, k 11, k 6, k 11, k 6, k 6, k 6, k 6, k 6, k 6, k 6, k 6, k 6, k 6, k 10, k 10,00 Praha Středočeský Jihočeský Plzeňský Ústecký Královéhradecký Liberecký Celkem

12 12 POVODNĚ 2013 škody V důsledku zatopení a podmáčení bylo poškozeno, částečněči úplně zničeno na cca bytů v cca 300 bytových domech a cca rodinných domů; Poškozeno, částečně či úplně na čas vyřazeno z provozu bylo přes 70 čistíren odpadních vod; K největšímu poškození došlo u ČOV Kralupy nad Vltavou, Mělník a Neratovice ČOV Spolana a. s., přičemž standardní provoz ČOV Spolana se podařilo obnovit až koncem měsíce srpna. Rozsah poškození vodohospodářské infrastruktury tj. vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu představuje v součtu odhadovanou částku na obnovu těchto systémů přesahující 140 mil. Kč.

13 13 POVODNĚ 2013 škody odhad předběžných nákladů na obnovu majetku sloužícího k zabezpečení základních funkcí v území se jedná za Středočeský kraj v souhrnu o částku ve výši přesahující mil. Kč (zpracování přehledu dle zákona č.12/2002 Sb., a vyhlášky MF č. 186/2002 Sb.,); na krajském majetku činí odhad nákladů na obnovu majetku ve výši cca mil. Kč; u obcí činí odhad na obnovu majetku plnícího základní funkce v území ve výši cca mil. Kč

14 14 POVODNĚ 2013 škody /dopravní infrastruktura/ Povodňové škody v kraji vznikly v hospodářském sektoru, v oblasti přepravy osob a zboží, ve službách a terciálním sektoru. Na území kraje došlo ke škodám na výrobních provozech a zařízeních v zemědělství; Náklady na obnovu majetku v oblasti dopravy - tj. na komunikacích představují v rámci předběžných odhadů významné položky: na silnicích II. a III. třídy, tj. v majetku kraje, je odhadován náklad na obnovu komunikací ve výši více než 1,4 mld. Kč; bylo poškozeno na 170 mostů a mostků; 32 mostů k demolici z hlášených obecních škod je významnou položkou obnova místních komunikací, která je odhadována (vč. obnovy mostů) na částku cca 690 mil. Kč.

15 15 POVODNĚ 2013 škody /dopravní infrastruktura/ v době povodně byl Středočeským krajem uplatněn požadavek na výstavbu provizorních mostů (celkem žádáno o 5 mostů) ze zásob státních hmotných rezerv (dle Metodiky MD s využitím IS KRIZKOM); most - Nový Knín /MS 24/; most Červený Hrádek /MS 24/; most Nalžovice /TMS Z1p2s 15/; most VelkéČíčovice /MS 15/; most Zadní Třebáň MS 15/;

16 16 POVODNĚ 2013 prvotní náklady /dostupné zdroje obcí a kraje/ Zastupitelstvo kraje za účelem zajistit rychlou pomoc při odstraňování následků povodně rozlo o rozdělení finančních prostředků formou daru ze Středočeského Fondu hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof mezi 213 obcí Středočeského kraje zasažených povodněmi v roce 2013 ve výši ,- Kč, tzn ,- Kč pro každou obec; Dále bylo roznuto o přidělení finančního daru jednotkám HZS a SDHO Středočeského kraje na poškozená požární čerpadla ve výši ,- Kč a na poškozené požární hadice ve výši ,- Kč; Vláda a Ministerstvo financí ČR uvolnila finanční prostředky z vládní rozpočtové rezervy (220 mil.kč) na pokrytí prvotních nákladů na základě žádosti kraje (nejdříve uvolněno 50 miliónů a následně 70 a 100 miliónů korun); Kraj celkem z vládní rozpočtové rezervy do svého rozpočtu obdržel částku 220 milionů korun na pokrytí prvotních nákladů. Roznutím Zastupitelstva kraje dosud kraj z celkové přidělené výše vyplatil korun a v září Zastupitelstvo kraje na základě upřesněných požadavků 271 obcí a příspěvkových organizací, které požádaly o úhradu pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření při řešení krizové situace po povodních rozdělilo další částku ve výši korun; Z vládní rozpočtové rezervy 220 milionů korun kraj dosud vyplatil na pokrytí prvotních nákladů celkem ,- Kč.;

17 17 POVODNĚ 2013 škody /vodovody/ na území Středočeského kraje je celkem 602 veřejných vodovodů, které zásobují tisíc obyvatel. V době záplav bylo zasaženo celkem 42 veřejných vodovodů, kde byla vyhlášena voda nepitná a bylo provozovatelem zajištěno náhradní zásobování pitnou vodou (cisterny, balená voda). Pouze ojediněle bylo možné přepnout vodovod na jiný zdroj, který není běžně využíván.

18 18 Opatření učiněná v období krizové situace a obsažená v krizových plánech, z nichž je třeba vycházet při obnově území Při obnově území je třeba vycházet ze zkušeností vzniklých v době povodně, ze kterých vyplynulo, že je nezbytné zvýšit odbornou úroveň technicko-bezpečnostního dohledu a to především na vodních dílech IV. kategorie; Zvýšit dozorovou činnost zaměřenou na zjišťování technického stavu a bezpečnosti zejména malých vodních nádrží; Navrhnout nová protipovodňová opatření, která by měla být realizována v nejbližších letech a to za spolupráce obcí, krajů a správců povodí; Návrhy protipovodňových opatření musí vycházet ze strategických plánovacích dokumentů tj. Plánů povodí a Plánů pro zvládání povodňových rizik; Z věcného hlediska považujeme za správné veřejné prostředky na protipovodňovou ochranu administrovat z centrální úrovně.

19 Závěry Kraj přijal opatření - zřízení pracovní Komise pro prevenci a zmírňování následků povodní, členství přijali zástupci profesních, odborných, vědeckých orgánů a společností v dané oblasti. Cílem je projednat a stanovit potřeby kraje v návaznosti na celostátní aspekty protipovodňové agendy a poskytnout podkladové materiály a stanoviska pro rozování v příslušných organech kraje. Z pohledu kraje zůstává aktuální (Výzva hejtmanů moravských krajů k řešení situace po povodních 2010): Vytvoření jednoduchého efektivního systému dotační pomoci státu krajům a obcím při odstraňování následků povodní, obnově území a při přípravě protipovodňových opatření s jedním administrátorem.

20 20 POVODNĚ 2013 řešit právní úpravu úhrad prvotních nákladů ve veřejné správě, Ministerstvem financí ČR zajišťovat metodickou přípravu v dané oblasti, iniciovat úpravu současného znění zákona č. 12/2002 Sb., o obnově území a s ním související vyhlášku Ministerstva financí ČR č. 186/2002 Sb., které nereagují na změnu zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení, kde stěžejní úlohu mají orgány krizového řízení vedle kraje současně i obce s rozšířenou působností a obce, na což stávající znění zákona č. 12/2002 Sb., o obnově území.. a uvedená vyhláška Ministerstva financí ČR nereflektuje, zajistit efektivní podporu sběru a administrace dat o škodách a prvotních nákladech ve veřejné správě na řešení krizových opatření např. formou využití celostátního informačního systému v dané oblasti, provádět pravidelné metodické vedení a kontroly v oblasti ochrany před povodněmi ze strany odborně příslušného ministerstva (MŽP), které je ústředním povodňovým orgánem, aktualizovat povodňové plány po povodních s následnou kontrolou, provádět povodňovými orgány ve spolupráci s orgány krizového řízení pravidelná školení a vzdělávání v oblasti řízení ochrany před povodněmi ve vazbě na krizové řízení na všech úrovních, při řešení povodní vyžadovat a dodržovat stávající systém řízení ochrany před povodněmi a systém krizového řízení v souladu s příslušnými zákony (č.254/2001 Sb., a č. 240/2000 Sb.) nevkládat nestandardní způsoby řešení.

Ekonomické a sociální dopady povodní v červnu 2013

Ekonomické a sociální dopady povodní v červnu 2013 Ekonomické a sociální dopady povodní v červnu 2013 Pavla Štěpánková Praha, 16. 10. 2014 Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197 111, Pobočka

Více

Krizová a ostatní legislativa

Krizová a ostatní legislativa Krizová a ostatní legislativa ÚSTAVNÍ ZÁKONY Ústava, jako vrchol soustavy právních norem je považována za základní zákon. Ústavní zákony upravují stejnou oblast jako samotná ústava, doplňují ji, mění a

Více

Sčítání škod při krizových situacích. Ekonomický odbor Krajský úřad Ústeckého kraje

Sčítání škod při krizových situacích. Ekonomický odbor Krajský úřad Ústeckého kraje Ekonomický odbor Krajský úřad Ústeckého kraje únor 2015 Systém sledování škod při mimořádných událostech a obnově území postiženého živelní nebo jinou pohromou Došlo-li k narušení základních funkcí území

Více

Zpracování přehledu o předběžném odhadu nákladů na obnovu majetku sloužícího k zabezpečení základních funkcí v území postiženém

Zpracování přehledu o předběžném odhadu nákladů na obnovu majetku sloužícího k zabezpečení základních funkcí v území postiženém Forma státní pomoci při obnově území postiženého živelní nebo jinou pohromou Zpracování přehledu o předběžném odhadu nákladů na obnovu majetku sloužícího k zabezpečení základních funkcí v území postiženém

Více

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA 30.5.2018 STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA ZVLÁDÁNÍ SUCHA A NEDOSTATKU VODY NOVELA VODNÍHO ZÁKONA Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC 7. zasedání zastupitelstva města dne: 16. 9. 2010 Bod pořadu jednání: Věc: Činnost orgánů SML za povodní, mimořádé výdaje, škody a dary Zpracoval: JUDr. Marek Řeháček,

Více

Povodně a vodní zákon Školení povodňových orgánů obcí

Povodně a vodní zákon Školení povodňových orgánů obcí Povodně a vodní zákon Školení povodňových orgánů obcí 5.5.2016 Hana Zahradníková, KÚ - OZZL Povodně byly, jsou a budou Srpen/září 1890 Povodňové epizody do konce 60. let 20. století Červenec 1997 Morava

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Rozpočtový výbor

EVROPSKÝ PARLAMENT Rozpočtový výbor EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Rozpočtový výbor 10.12.2014 2014/2161(BUD) NÁVRH ZPRÁVY o návrhu rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o uvolnění prostředků z Fondu solidarity Evropské unie podle bodu 11

Více

PLÁN PŘIPRAVENOSTI OBCE

PLÁN PŘIPRAVENOSTI OBCE PLÁN PŘIPRAVENOSTI OBCE při vzniku mimořádné události a vyhlášení krizových stavů 1.2 Zdroje rizik a analýza ohrožení 1.2.1 Průmyslové havárie, únik nebezpečné látky Na území obce Oznice se nenacházejí

Více

POVODŇOVÝ PLÁN MĚSTA SOKOLOV Obec s rozšířenou působností Sokolov, Karlovarský kraj PRO KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ MĚSTA SOKOLOV

POVODŇOVÝ PLÁN MĚSTA SOKOLOV Obec s rozšířenou působností Sokolov, Karlovarský kraj PRO KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ MĚSTA SOKOLOV POVODŇOVÝ PLÁN MĚSTA SOKOLOV Obec s rozšířenou působností Sokolov, Karlovarský kraj PRO KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ MĚSTA SOKOLOV Správce významných vodních toků (na nichž je stanoveno záplavové území): řeka Ohře,

Více

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Činnost jednotek požární ochrany při povodních plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje 1 Bezpečnost komplexně Úkolem vlády ČR a orgánů všech územních samosprávných celků

Více

Obec a její finanční zabezpečení krizových situací. Aleš Kudlák Město Písek

Obec a její finanční zabezpečení krizových situací. Aleš Kudlák Město Písek Obec a její finanční zabezpečení krizových situací Aleš Kudlák Město Písek 1 Motta: Neštěstí (povodeň) nechodí po horách, ale po obcích. Pozdě bycha honiti. Kdo je připraven, není povodní zaskočen. Protipovodňové

Více

PŘEHLED NENÁROKOVÝCH DOTACÍ OBCE NEDRAHOVICE Středočeský kraj , , ,-

PŘEHLED NENÁROKOVÝCH DOTACÍ OBCE NEDRAHOVICE Středočeský kraj , , ,- Všem, koho zajímají aktivity obce z pohledu žádání o dotační příspěvky na ministerstvech a nadacích, nabízíme stručný přehled podaných žádostí od roku 2008. Zobrazen je samozřejmě také jejich výsledek.

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Vodohospodářské stavby BS001 Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

Typový plán pro řešení krizové situace Dlouhodobé sucho

Typový plán pro řešení krizové situace Dlouhodobé sucho Typový plán pro řešení krizové situace Dlouhodobé sucho Jana Tejkalová Seminář Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření Praha, 30. 5. 2018 Obsah prezentace 1. Typové plány 2. Typový plán

Více

Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu

Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu Jana Tejkalová odbor ochrany vod MŽP Sucho v kraji praktický seminář pro obce 5.10.2017 Znojmo Dotační programy z pohledu MŽP a problematiky vodního hospodářství

Více

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod Podněty k novele vodního zákona č. 150/2010 Sb. zkušenosti s aplikací stávající legislativy

Více

Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek. Písek, duben 2015

Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek. Písek, duben 2015 Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek Písek, duben 2015 Motta: Neštěstí nechodí po horách, ale po obcích. Pozdě bycha honiti. Kdo je připraven, není událostí zaskočen. Finanční

Více

PROBLEMATIKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Kopanice, Žítková 25. května 2016

PROBLEMATIKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Kopanice, Žítková 25. května 2016 PROBLEMATIKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ Pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Kopanice, Žítková 25. května 2016 Úvod Zákon č. 240/2000 Sb., krizový zákon, v platném znění, 21, 21a, 22, 25. Povědomí

Více

HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY

HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY Hospodářská opatření pro krizové stavy systém k podpoře řešení krizových situací - umožňuje správním úřadům zajištění a využití věcných zdrojů pro řešení krizových

Více

Ministerstvo zemědělství investuje do protipovodňových opatření Petr Bendl, ministr zemědělství Aleš Kendík, náměstek ministra

Ministerstvo zemědělství investuje do protipovodňových opatření Petr Bendl, ministr zemědělství Aleš Kendík, náměstek ministra Ministerstvo zemědělství investuje do protipovodňových opatření Petr Bendl, ministr zemědělství Aleš Kendík, náměstek ministra tisková konference 13. srpna 2012 Ministerstvo zemědělství Katastrofální povodně

Více

OBCE D R A Ž I Č K Y

OBCE D R A Ž I Č K Y POVODŇOVÝ PLÁN OBCE D R A Ž I Č K Y Schválil: MěÚ Tábor odbor životního prostředí Datum: Revize povodňového plánu:... 1 x za rok Revize povodňového plánu:... Revize povodňového plánu:... Revize povodňového

Více

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení C1 Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení Všechny níže uvedené právní předpisy je třeba vnímat ve znění pozdějších předpisů. 1. ÚSTAVNÍ POŘÁDEK ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Vztah povodňových orgánů a orgánů krizového řízení (posouzení kompetencí, vztahy na nižších úrovní)

Vztah povodňových orgánů a orgánů krizového řízení (posouzení kompetencí, vztahy na nižších úrovní) Vztah povodňových orgánů a orgánů krizového řízení (posouzení kompetencí, vztahy na nižších úrovní) Ing. Josef Reidinger oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod MŽP josef.reidinger@mzp.cz Uložený

Více

O Z N Á M E N Í. Návrhy národních plánů povodí Labe/Dunaje jsou dostupné k nahlédnutí: v listinné podobě na adrese:

O Z N Á M E N Í. Návrhy národních plánů povodí Labe/Dunaje jsou dostupné k nahlédnutí: v listinné podobě na adrese: O Z N Á M E N Í Podle 25 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, se zveřejňují uživatelům vody a veřejnosti k připomínkám: návrh Národního

Více

Přehled průběhu pozemních komunikací v jednotlivých krajích ČR

Přehled průběhu pozemních komunikací v jednotlivých krajích ČR Přehled průběhu pozemních komunikací v jednotlivých ích ČR probíhá v ích Plzeňský Ústecký Zlínský Dálnice D1 X X X X X X X Dálnice D11 X X X X Dálnice D2 X Dálnice D3 X X Dálnice D5 X X Dálnice D8 X X

Více

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo 05.10.2017 Mojmír Pehal Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Extrémy počasí v posledních letech Povodně: Sucho: 1997 2000 2002 2003 2006

Více

VOP DOLNÍ BOUSOV spol. s r. o. Michal Školník Vladimír Mrkvička

VOP DOLNÍ BOUSOV spol. s r. o. Michal Školník Vladimír Mrkvička VOP Dolní Bousov, spol. s.r.o., Tovární 785 294 04 Dolní Bousov Tel./fax: 326 396 250, mobil: +420 603 261 191 E-mail: vop@vop-db.cz, webové stránky: www.vop-db.cz IČO: 62959531, DIČ: CZ62959531 VOP DOLNÍ

Více

Vodohospodářské aktuality. Medlov 15. a 16. října 2013

Vodohospodářské aktuality. Medlov 15. a 16. října 2013 Vodohospodářské aktuality Medlov 15. a 16. října 2013 Modrá zpráva 2012 16. bilance tohoto druhu, vydávaná společně MZe spolu s MŽP Podle 26 odst. 7 vodního zákona MZe ve spolupráci s MŽP a krajskými úřady

Více

S y s t é m. hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí s rozšířenou působností. Odbor strategie a koordinace Praha 2015

S y s t é m. hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí s rozšířenou působností. Odbor strategie a koordinace Praha 2015 S y s t é m hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí s rozšířenou působností Odbor strategie a koordinace Praha 2015 1 SPRÁVA STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV ČESKÉ REPUBLIKY, Ústředí: Šeříková

Více

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 83 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 14:00 VÝSTRAHA ČHMÚ

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 83 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 14:00 VÝSTRAHA ČHMÚ Povodňová služba Ministerstva životního prostředí Informace číslo 83 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni 9. 6. 2013, 14:00 VÝSTRAHA ČHMÚ VÝSTRAHA PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY ČHMÚ Číslo: PVI_2013/54

Více

Praktické zkušenosti z povodní ve Valašském Meziříčí. zpracoval: Mgr. Václav Chajdrna

Praktické zkušenosti z povodní ve Valašském Meziříčí. zpracoval: Mgr. Václav Chajdrna Město Město Valašské Meziříčí Praktické zkušenosti z povodní ve Valašském Meziříčí zpracoval: Mgr. Václav Chajdrna Obyvatelé České republiky se prakticky seznámili s povodněmi v červenci 1997, kdy zasáhly

Více

Veřejná diskuse. Vzdělaná a konkurenceschopná země Moderní zemědělství. 13. Ledna 2010 Hradec Králové

Veřejná diskuse. Vzdělaná a konkurenceschopná země Moderní zemědělství. 13. Ledna 2010 Hradec Králové Veřejná diskuse Vzdělaná a konkurenceschopná země Moderní zemědělství 13. Ledna 2010 Hradec Králové VÝCHOZÍ PODMÍNKY VEŘEJNÉ VODOVODY V ČR (rok 2008) Počet zásobovaných obyvatel 9 664 000 Počet vodovodních

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

Činnost a výstupy pracovní skupiny k řešení problematiky dopadů sucha a nedostatku vody

Činnost a výstupy pracovní skupiny k řešení problematiky dopadů sucha a nedostatku vody Činnost a výstupy pracovní skupiny k řešení problematiky dopadů Mgr. Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tel. 564 602 267, mobil: 724 650 117

Více

METODICKÝ POKYN náměstka ministra zemědělství České republiky

METODICKÝ POKYN náměstka ministra zemědělství České republiky RNDr. Pavel Punčochář, CSc. pověřený výkonem funkce náměstka ministra Ministerstvo zemědělství ČR V Praze dne 9. května 2006 Č.j. 16497/2006-16000 METODICKÝ POKYN náměstka ministra zemědělství České republiky

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Vodohospodářské stavby BS001 Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a

Více

IV. Zhodnocení využití prostředků vynaložených k odstranění povodňových škod a k úhradě restitučních výdajů

IV. Zhodnocení využití prostředků vynaložených k odstranění povodňových škod a k úhradě restitučních výdajů IV. Zhodnocení využití prostředků vynaložených k odstranění povodňových škod a k úhradě restitučních výdajů 1. Zhodnocení využití prostředků vynaložených k odstraňování povodňových škod 1.1. Výdaje na

Více

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 78 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 18:30 VÝSTRAHA ČHMÚ

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 78 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 18:30 VÝSTRAHA ČHMÚ Povodňová služba Ministerstva životního prostředí Informace číslo 78 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni 8. 6. 2013, 18:30 VÝSTRAHA ČHMÚ VÝSTRAHA PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY ČHMÚ Číslo: PVI_2013/53

Více

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Priority MŽP M P pro období 2014+ VODA FÓRUM F 2012 PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Obsah prezentace Evropský a mezinárodní kontext Národní kontext Priority MŽP pro období 2014+

Více

Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci

Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci 16. května 2017 Ing. Petr Mrkos Konference BEZPEČNOST TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY PRAHY A VELKOMĚST ČR Distribuce pitné vody úvodní informace Počet obyvatel

Více

Ucelená politika samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě

Ucelená politika samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě Ucelená politika samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě Základní cíle: Sumarizovat a vyhodnotit existující odborné poznatky o vodě na území Královéhradeckého kraje z pohledu jeho územní samosprávy Navrhnout

Více

VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE Částka 3 Rozesláno dne Rok 2013

VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE Částka 3 Rozesláno dne Rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE Částka 3 Rozesláno dne 3. 6. 2013 Rok 2013 Obsah: 1. Rozhodnutí hejtmana Jihočeského kraje č. 2/2013 k zajištění provedení krizových opatření v době nouzového stavu 1 ROZHODNUTÍ

Více

Opatření k ochraně před povodněmi

Opatření k ochraně před povodněmi Opatření k ochraně před povodněmi Z pohledu správce inženýrské sítě vodovody a kanalizace Severočeské vodovody a kanalizace, a.s., Teplice, distribuční závod Liberec, by bylo velmi vhodné ohrázování ČOV

Více

Význam čisté řeky Jihlavy pro Kraj Vysočina a životní prostředí v regionu

Význam čisté řeky Jihlavy pro Kraj Vysočina a životní prostředí v regionu 1. regionální konference Za čistou řeku Jihlavu dne 25. 9. 2014 v Jihlavě Význam čisté řeky Jihlavy pro Kraj Vysočina a životní prostředí v regionu Kraj Vysočina radní pro oblast životního prostředí a

Více

Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování. Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav

Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování. Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav Obsah Povodeň v červnu 2013 Preventivní protipovodňová opatření

Více

Úvahy nad způsoby komplexního řešení vodního režimu krajiny

Úvahy nad způsoby komplexního řešení vodního režimu krajiny Úvahy nad způsoby komplexního řešení vodního režimu krajiny Pavla Štěpánková, Jana Uhrová, Karel Drbal Medlov, 9. 6. 2015 Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

Ochrana před negativními účinky vod

Ochrana před negativními účinky vod Mořské a vodní právo Ochrana před negativními účinky vod Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí 2012/2013 Přednáška č. 10 Negativní účinky vod Povodně Vodní eroze (zdravotní rizika) Povodeň Dočasné

Více

Technická infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu Ministerstva zemědělství

Technická infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu Ministerstva zemědělství Technická infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu Ministerstva zemědělství Ing. Miroslav Král, CSc., ředitel odboru vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření Stavební zákon - 2 odst.

Více

VYHODNOCENÍ POVODNÍ V SRPNU 2010

VYHODNOCENÍ POVODNÍ V SRPNU 2010 VYHODNOCENÍ POVODNÍ V SRPNU 2010 EKONOMICKÉ A SOCIÁLNÍ DOPADY Dílčí zpráva Zadavatel: Ministerstvo životního prostředí odbor ochrany vod Vršovická 65 100 00 Praha 10 Projekt: VYHODNOCENÍ POVODNÍ V SRPNU

Více

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 79 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 22:00 VÝSTRAHA ČHMÚ

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 79 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 22:00 VÝSTRAHA ČHMÚ Povodňová služba Ministerstva životního prostředí Informace číslo 79 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni 8. 6. 2013, 22:00 VÝSTRAHA ČHMÚ VÝSTRAHA PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY ČHMÚ Číslo: PVI_2013/53

Více

Úloha HZS při řešení povodní

Úloha HZS při řešení povodní Úloha HZS při řešení povodní 1. PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÁ SLUŽBA Službu zabezpečuje Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se správci povodí. - na základě smlouvy uzavřené mezi ČHMÚ (MZe) a GŘ HZS ČR

Více

Příčiny a průběh povodní v červnu Ing. Petr Šercl, Ph.D.

Příčiny a průběh povodní v červnu Ing. Petr Šercl, Ph.D. Příčiny a průběh povodní v červnu 2013 Ing. Petr Šercl, Ph.D. Úvod Povodně v průběhu června 2013 byly způsobeny třemi epizodami významných srážek, přičemž u prvních dvou epizod byla velikost odtoku značně

Více

Povodně z hlediska vodního zákona Povinnosti povodňových orgánů. Školení povodňových orgánů obcí

Povodně z hlediska vodního zákona Povinnosti povodňových orgánů. Školení povodňových orgánů obcí Povodně z hlediska vodního zákona Povinnosti povodňových orgánů Školení povodňových orgánů obcí 9.5.2018 Hana Zahradníková, KÚ - OZZL Povodně byly, jsou a budou Největší povodně v některých hlásných profilech

Více

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR Z POHLEDU MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství OECD Disponibilní zásoby vody v evropských zemích

Více

HZS ČR a katastrofální povodně. plk. Ing. Luděk Prudil odbor operačního řízení MV-generální ředitelství HZS ČR

HZS ČR a katastrofální povodně. plk. Ing. Luděk Prudil odbor operačního řízení MV-generální ředitelství HZS ČR HZS ČR a katastrofální povodně plk. Ing. Luděk Prudil odbor operačního řízení MV-generální ředitelství HZS ČR Velké katastrofy Je postiženo rozsáhlé území a velké množství osob Situace je v úvodní fázi

Více

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Úvod 1. Dotační programy Plzeňského kraje v roce 2015 pro oblast ŽP 2. Národní dotační

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj Plány pro zvládání povodňových rizik Informační seminář Královéhradecký kraj 26. 3. 2015 Rozdělení plánování ochrany před povodněmi Plánování podle Rámcové směrnice 2000/60/ES druhý plánovací cyklus Mezinárodní

Více

Ministerstvo zemědělství a protipovodňová opatření

Ministerstvo zemědělství a protipovodňová opatření Ministerstvo zemědělství a protipovodňová opatření Katastrofické povodně v ČR regionální Morava, Olomouc 1997 Vltava, Praha 2002 Katastrofické povodně v ČR bleskové Jizera, Dvůr Králové 2000 Bělá, Deštná

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Úkol A.4.11/BP. Monitoring dotací v rámci programů podpory bydlení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Úkol A.4.11/BP. Monitoring dotací v rámci programů podpory bydlení Aktualizovaná verze, leden 2011 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Úkol A.4.11/BP Monitoring dotací v rámci programů podpory bydlení Přehled poskytnutých podpor Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) v letech 2002, 2006,

Více

Plány SOVAK ČR pro zvládání sucha v ČR Ing. Oldřich Vlasák ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s.

Plány SOVAK ČR pro zvládání sucha v ČR Ing. Oldřich Vlasák ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s. Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s. Novotného lávka 5 110 00 Praha 1 Telefon: 221 082 207, 221 082 346 Fax: 221 082 646 sovak@sovak.cz, www.sovak.cz Plány SOVAK ČR pro zvládání sucha v ČR Ing.

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 186/2002 Sb.

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 186/2002 Sb. Název obce (včetně kódu obce) Název kraje Název ústředního správního úřadu VZOR Příloha č. 1 k vyhlášce č. 186/2002 Sb. Přehled o předběžném odhadu nákladů na obnovu majetku sloužícího k zabezpečení základních

Více

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva.

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva. Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva Varianta B 1. Mezi rozsáhlé živelní pohromy nepatří: (2) a) sesuvy půdy vyvolané

Více

ISTAV - INFORMAČNÍ SERVIS VE STAVEBNICTVÍ

ISTAV - INFORMAČNÍ SERVIS VE STAVEBNICTVÍ ISTAV - INFORMAČNÍ SERVIS VE STAVEBNICTVÍ Statistiky produktu za III. čtvrtletí roku 214 ISTAV (www.istav.cz) je služba, díky které stavební firmy, výrobci stavebních materiálů a další subjekty podnikající

Více

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Krizové řízení Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

HUMANITÁRNÍ POMOC POSKYTOVANÁ SLOŽKAMI IZS

HUMANITÁRNÍ POMOC POSKYTOVANÁ SLOŽKAMI IZS HUMANITÁRNÍ POMOC POSKYTOVANÁ SLOŽKAMI IZS mjr. RNDr. Helena Majzlíková vedoucí oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Základní pojmy Nouzové přežití představuje

Více

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Povodí Labe, státní podnik 14.6.2018 Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Problematika zásobování vodou, možného nedostatku vody a nárocích na vodní zdroje Petr Ferbar Pracovní jednání s uživateli

Více

Vyhodnocení povodní v červnu 2013

Vyhodnocení povodní v červnu 2013 seminář k výsledkům projektu Vyhodnocení povodní v červnu 2013 Praha 16. října 2014 Významné povodně v České republice Povodeň Typ povodně Zasažená oblast Nejvyšší N-letost Důsledky povodní Dokumentace

Více

SBÍRKA VNITŘNÍCH PŘEDPISŮ MAGISTRÁTU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE

SBÍRKA VNITŘNÍCH PŘEDPISŮ MAGISTRÁTU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE Rok 2008 SBÍRKA VNITŘNÍCH PŘEDPISŮ MAGISTRÁTU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE SMĚRNICE č. 5/2008 Rady města České Budějovice ze dne 23. 4. 2008 pro řešení krizových situací Vydává Zpracoval Tajemník Magistrátu

Více

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY 10.1. POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU OBSAH strana A. OBECNÁ ČÁST 1. Stručný popis krizové situace na území ORP... 3 2. Možné dopady vzniklé krizové situace ve správním

Více

Spojujeme středočeský venkov. přehled dotačních fondů Středočeského kraje v roce 2018

Spojujeme středočeský venkov. přehled dotačních fondů Středočeského kraje v roce 2018 1 Spojujeme středočeský venkov přehled dotačních fondů Středočeského kraje v roce 2018 2 1. Středočeský Fond hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof 2. Středočeský Fond podpory dobrovolných hasičů

Více

Hospodaření s vodou v regionu vodárenské nádrže Švihov Péče o vodu a půdoochranná opatření v Kraji Vysočina

Hospodaření s vodou v regionu vodárenské nádrže Švihov Péče o vodu a půdoochranná opatření v Kraji Vysočina Hospodaření s vodou v regionu vodárenské nádrže Švihov Péče o vodu a půdoochranná opatření v Kraji Vysočina Martin Hyský radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního

Více

VYHLAŠOVÁNÍ krizových stavů, obnova území, vyžadování sil a prostředků Ing. Marta Spálenková vedoucí OKŘ Ing. Jiří Holub

VYHLAŠOVÁNÍ krizových stavů, obnova území, vyžadování sil a prostředků Ing. Marta Spálenková vedoucí OKŘ Ing. Jiří Holub VYHLAŠOVÁNÍ krizových stavů, obnova území, vyžadování sil a prostředků Ing. Marta Spálenková vedoucí OKŘ Ing. Jiří Holub havarijní plánování, granty a dotace Vyhlášení stavu nebezpečí Obnova postiženého

Více

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje 16.2.2017 Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje Dne 1. 1. 2002 nabyl účinnosti zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích

Více

OBCE A JEJICH ÚLOHA V POVODŇOVÉ OCHRANĚ

OBCE A JEJICH ÚLOHA V POVODŇOVÉ OCHRANĚ OBCE A JEJICH ÚLOHA V POVODŇOVÉ OCHRANĚ Povodňové orgány Povodňové orgány v období mimo povodeň ( 77 zákona č.254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)) orgány obcí orgány obcí s

Více

Harmonogram činností při řešení KS. Narušení dodávek ropy a ropných produktů velkého rozsahu

Harmonogram činností při řešení KS. Narušení dodávek ropy a ropných produktů velkého rozsahu 1 2 3 udržovat nouzové zásoby ropy na úrovni ne menší než je 90 denních průměrných čistých dovozů ropy a ropných produktů do ČR trvale udržovat technickou připravenost výrobních, dopravních, skladovacích

Více

SPRÁVA STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV METODIKA PRO VYŽADOVÁNÍ VĚCNÝCH ZDROJŮ ZA KRIZOVÉ SITUACE

SPRÁVA STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV METODIKA PRO VYŽADOVÁNÍ VĚCNÝCH ZDROJŮ ZA KRIZOVÉ SITUACE SPRÁVA STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV METODIKA PRO VYŽADOVÁNÍ VĚCNÝCH ZDROJŮ ZA KRIZOVÉ SITUACE Praha 2003 Metodiku pro vyžadování věcných zdrojů za krizové situace (dále jen Metodika) zpracovala Správa státních

Více

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018 NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018 (návrh rozpočtu v užším rozsahu pro úřední desku v souladu s ust. 11 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších

Více

Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Realizace

Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Realizace Program 129 250 Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Realizace 2012-2017 Přehled vývoje podpor poskytovaných prostřednictvím Mze na rozvoj VaK v mil. Kč: Rok 2011

Více

Zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody

Zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody Zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody Memorandum o spolupráci pro Pražskou metropolitní oblast RNDr. Jana Plamínková radní hl.m.prahy pro oblast infrastruktury, technické vybavenosti a životního

Více

Ochrana před povodněmi

Ochrana před povodněmi Ochrana před povodněmi Ochrana před povodněmi Povinnosti Povodňového orgánu obce Základní předpis Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Zákon č. 254/2001 Sb., vodní zákon

Více

Historie povodní na JM a povodňové škody

Historie povodní na JM a povodňové škody Historie povodní na JM a povodňové škody 1 Jak předcházet povodňovým škodám Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. jelinkovai@pmo.cz Protipovodňová opatření Povodeň přirozený hydrologický jev, který je

Více

PŘEHLED ZÁKONNÝCH ZMOCNĚNÍ PRO VYDÁVÁNÍ PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ

PŘEHLED ZÁKONNÝCH ZMOCNĚNÍ PRO VYDÁVÁNÍ PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ PŘEHLED ZÁKONNÝCH ZMOCNĚNÍ PRO VYDÁVÁNÍ PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ /k 1. 2. 2010/ I. Obce Obecně závazné vyhlášky obcí: 1. zák. č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších

Více

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015 PRAŽSKÉ BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ Praha 15. června 2015 Ing. Pavel ŠVAGR, CSc. předseda Správa státních hmotných rezerv Obsah 1. Bezpečnostní systém ČR

Více

VIII. DOPLŇUJÍCÍ ÚDAJE

VIII. DOPLŇUJÍCÍ ÚDAJE PLÁN DÍLČÍHO POVODÍ BEROUNKY ZVEŘEJNĚNÝ NÁVRH PLÁNU K PŘIPOMÍNKÁM VIII. DOPLŇUJÍCÍ ÚDAJE TEXT Povodí Vltavy, státní podnik Prosinec 2014 Obsah VIII. Doplňující údaje... 1 VIII.1. Seznam dalších podrobnějších

Více

Protipovodňová opatření pro období 2007 2013 v gesci Ministerstva zemědělství. Seminář k prevenci před povodněmi Liberecký kraj 7.

Protipovodňová opatření pro období 2007 2013 v gesci Ministerstva zemědělství. Seminář k prevenci před povodněmi Liberecký kraj 7. Protipovodňová opatření pro období 2007 2013 v gesci Ministerstva zemědělství Seminář k prevenci před povodněmi Liberecký kraj 7. července 2009 Obsah prezentace: Rekapitulace současných dotačních titulů

Více

ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA VRATIMOV

ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA VRATIMOV ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA VRATIMOV ZMĚNA č. 10 N Á V R H Z A D Á N Í určený k projednání Zpracován ve smyslu 47 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších

Více

Statistiky produktu za IV. ctvrtletí roku 2016

Statistiky produktu za IV. ctvrtletí roku 2016 informacní servis ve stavebnictví Statistiky produktu za IV. ctvrtletí roku 2016 ISTAV (www.istav.cz) je služba, díky které stavební firmy, výrobci stavebních materiálů a další subjekty podnikající ve

Více

Vyhlášení krizového stavu při povodních. Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení

Vyhlášení krizového stavu při povodních. Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení Vyhlášení krizového stavu při povodních Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení 1 Kompetence po vyhlášení stavu nebezpečí Zákon č. 254/2000 Sb. Řízení ochrany před povodněmi zabezpečují

Více

Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO

Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO Legislativní předpisy: zák. 133/1985 Sb. o požární ochraně vyhl. 247/2001 Sb. o organizaci a činnosti JPO NV č. 172/2001 Sb., k provedení zákona o požární

Více

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Petr Kubala Povodí Vltavy, státní podnik www.pvl.cz Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika 8/9/12 Praha, 3. prosince

Více

SOUČASNÉ A STŘEDNĚDOBÉ ÚKOLY VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE

SOUČASNÉ A STŘEDNĚDOBÉ ÚKOLY VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE Praha prosinec 2014 SOUČASNÉ A STŘEDNĚDOBÉ ÚKOLY VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., ÚSEK VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ OECD - Disponibilní zásoby vody v

Více

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 84 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 18:00 VÝSTRAHA ČHMÚ

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 84 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 18:00 VÝSTRAHA ČHMÚ Povodňová služba Ministerstva životního prostředí Informace číslo 84 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni 9. 6. 2013, 18:00 VÝSTRAHA ČHMÚ VÝSTRAHA PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY ČHMÚ Číslo: PVI_2013/54

Více

STRATEGIE A PRIORITY STŘEDOČESKÉHO KRAJE V OBLASTI VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

STRATEGIE A PRIORITY STŘEDOČESKÉHO KRAJE V OBLASTI VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ STRATEGIE A PRIORITY STŘEDOČESKÉHO KRAJE V OBLASTI VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ 2 ZÁSOBOVÁNÍ PITNOU VODOU Kraj Podíl obyvatel zásobovaných vodou z vodovodu (%) Hlavní město Praha 100 Středočeský 86,4 Jihočeský

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013 PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, listopad 2013 Vody jako složka životního prostředí význam: zdroj pitné vody pro obyvatelstvo pro zemědělství prostředí vodních ekosystémů pro ostatní rostliny

Více

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Ing. Pavel Marták Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření 30. května 2018 Strategické dokumenty řešící sucho Strategie přizpůsobení

Více

Role státních podniků Povodí při zvládání povodní Ing. Jana Kadeřábková, Brno

Role státních podniků Povodí při zvládání povodní Ing. Jana Kadeřábková, Brno Ing. Jana Kadeřábková, Brno kaderabkova.jk@seznam.cz Hlavní evropské rozvodnice dělí hydrologicky územíčeské republiky na tři hlavní povodířek Labe, Odry a Moravy národníčásti mezinárodních oblastí povodí

Více

Koncepce podpory vybraných projektů

Koncepce podpory vybraných projektů Koncepce podpory vybraných projektů v rámci čerpání dotačního fondu KÚ LK Program "Podpora rozvoje požární ochrany v Libereckém kraji" Zpracoval: plk. Mgr. Jaromír Lebeda, HZS Libereckého kraje Strana

Více