Jiří Bartoška Festivalový pan prezident

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jiří Bartoška Festivalový pan prezident"

Transkript

1 6 / 2013 / ročník 4 / zdarma pro vas rekl amní magazín česk ých drah ČD Restaurant Novinky v jídelních vozech MFF Karlovy Vary Soutěž o vstupenky Jiří Bartoška Festivalový pan prezident

2 Na start své cyklotrasy se jednoduše přepravíte vlakem i s kolem. Využijte výhodné přepravné již od 25 Kč! České dráhy, Váš osobní dopravce

3 editorial / 01 Vážení čtenáři, milí spolucestující, Sanitka. Pamatuji si premiérové vysílání tohoto kultovního televizního seriálu, když jsem jako malý kluk sedával s rodiči u televize. V mysli mi utkvěly některé scény, například hromadný výjezd sanitek k tragické nehodě civilního letadla na pražském Suchdole a také krvavá brada Jiřího Bartošky. Až z toho běhal mráz po zádech. To při sledování italského krimiseriálu Chobotnice jsem si pro jistotu při každé dramatičtější scéně dával polštář před oči a máma mě okřikovala: Dej ten polštář dolů nebo půjdeš spát! Dnes, když občas v hlavním vysílacím čase zapnu televizi, nestačím se divit. Jako bych se vrátil do dětství a hledám opět polštář, obří polštář, za který bych se mohl schovat, protože to, co někdy běží na obrazovkách, to věčné panoptikum, musí notně kazit vkus průměrného obyvatele naší malé a kdysi televizní a filmovou tvorbou proslavené zemičky. Mimochodem, kvalita naší současné seriálové tvorby patří mezi nejčastější témata zasílaná našimi mladými čtenáři do rubriky Co mi hlava nebere. Ono to má ale určitou logiku vždyť se vzrůstajícím počtem televizních kanálů musí přece, až na ojedinělé zázraky, notně klesat průměrná kvalitativní úroveň. Nebijte mě, studenti, ale možná by se měla zvážit základní matematika jako povinný maturitní předmět i pro umělecky nebo jazykově nadané jedince. To proto, aby mi příště představitelka PR klubu na přímý dotaz (podle jakého klíče/vzorce byla letos udělena cena za efektivitu firemních publikací) neodpověděla, že to je věc poroty. Naše věc. Cosa nostra. Příjemnou cestu vlakem přeje Zdeněk Ston, šéfredaktor kouzlo železnice Štěpán Rak Nádraží Radotín Foťte kouzla železnice a získejte Kilometrickou banku ČD! Své fotografie posílejte na cdprovas@cd.cz. Autora zveřejněných fotografií odměníme Kilometrickou bankou ČD na km v hodnotě Kč.

4 02 / obsah 07 rozhovor Jiří Bartoška Koncem tohoto měsíce nás čeká velká kulturní událost Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, jehož prezidentem je herec Jiří Bartoška. Kromě této ctěné funkce zvládá i náročná divadelní představení a role v celovečerních filmech. Nyní máte možnost vyhrát exkluzivní Festival Passy a zúčastnit se tohoto filmového svátku osobně! 11 retro Lid dvojích domácností Také patříte mezi jedince, kteří se každý víkend, od jara do podzimu, vypravují na své rekreační sídlo uprostřed přírody a užívají si klidu a pohody? Nebo naopak celý den běháte kolem záhonků a kutíte od svítání do úsvitu? Chataři a chalupáři nám tentokrát posílali své fotografie, které je zachycují při jejich typické práci či relaxaci.

5 Příští číslo vyjde obsah / 03 Elektrická pionýrka s buržoazním rodokmenem S koncem druhé světové války započala rozsáhlá elektrizace našich hlavních železničních tahů, díky níž se zrodila legenda mezi lokomotivami Bobina. Co stálo za jejím úspěchem a kde přišla ke své přezdívce? 49 ze světa železnice 35 cestopis Městečko Palermo usíná Hlavní město ostrova Sicílie se může pochlubit bohatou historií a v jeho temných uličkách se vám nemohou nevybavit scény z mafiánských filmů či seriálů. Neustálý boj o moc i holý život tu však kdysi skutečně probíhal. Jaká je dnešní realita na divokém italském jihu? 17 kultura Tipy a recenze Přinášíme vám kulturní tipy a recenze vybraných knižních, filmových, hudebních i televizních novinek, které pro vás připravil novinář a publicista Jan Kábrt. 23 cestování po ČR Liberecký kraj Lanová dráha na vrchol Ještědu je v provozu již neuvěřitelných osmdesát let. Liberecká lanovka položila základ lanovkářské tradice u nás. Vybudovali ji tehdejší Československé státní dráhy a pod značkou národního dopravce funguje dodnes. A také zde potkáte průvodčího, stejně jako ve vlaku. 43 zábava Aby vám cesta rychleji uběhla Křížovka, komiks, rubrika Co mi hlava nebere, fotosoutěž pro mladé talenty a povídka spisovatelky Markéty Hejkalové, kterou v žádné její knize nenajdete. 52 ČD průvodce ČD Restaurant Plánujete delší cestu vlakem a už dopředu přemýšlíte, kolik s sebou usmažit řízků? Nedělejte si starosti s občerstvením a nechte to na nás! Nové restaurační vozy vám poskytnou maximální komfort a z jídelního lístku si určitě vyberete. Moderní gastronomie připravovaná z čerstvých surovin je naší předností.

6 04 / novinky Železničář Plakáty na vaše četná přání Pokud patříte mezi předplatitele čtrnáctideníku Železničář, mohli jste ke své radosti najít již ve dvou číslech vložený oboustranný plakát a další připravujeme do jednoho z červnových vydání. Jestli jste prozatím pouze čtenáři časopisu ČD pro vás a toužíte také po sběratelském kousku ve formě plakátu, objednejte si předplatné Železničáře na zeleznicar.cd.cz. Pokud tak učiníte co nejdříve, další plakát vás už jistě nemine! Airport Express V létě častěji na letiště Protože naši linku Airport Express využívá stále více cestujících, dojde v období od neděle 9. června do neděle 29. září 2013 k rozšíření počtu spojů, kterými vás pohodlně a bez přestupů dopravíme z pražského hlavního nádraží na Letiště Václava Havla Praha a zpět. Interval jízd se mezi devátou hodinou ranní a čtrnáctou hodinou odpolední zkrátí na dvacet minut (nyní jezdí spoje Airport Expressu ve třicetiminutovém taktu). Odjezdy z Prahy hl. n. v době od 9.05 do h budou nově v x.05, x.25 a x.45 a odjezdy z Prahy letiště/airportu (Terminál 1) v době od 9.05 do h v x.05, x.25 a x.45. V ostatních denních dobách zůstane jízdní řád linky AE beze změn. Věříme, že cestující toto letní opatření uvítají. Další letní změny jízdního řádu vlaků ČD na Poběžte s námi centrem Olomouce Červnový podvečer, rozmanitá trať centrem města i parkem to vše dělá z Mattoni 1/2Maratonu Olomouc jeden z nejoblíbenějších v České republice. Kromě toho se 22. června poběží ještě čtyřčlenná štafeta, štafeta 2RUN kilometrů a hlavně České dráhy Rodinný běh o délce 3 kilometrů. A protože jsme hlavním partnerem tohoto běhu, opět je pro vás připravena sleva 50 % na startovné! Těšíme se na vás i u našeho stánku, kde se můžete informovat o produktových novinkách ČD.

7 novinky / 05 Akční nabídka Místenka za 0 Kč i v Pendolinech Využijte akční nabídku na období letních prázdnin. Při zakoupení jízdenky přes eshop ČD získáte místenku zdarma! Upozornění Velká výluka v Brně Velmi náročná výluka se uskuteční od 13. července do 11. srpna, kdy bude zastaven provoz mezi brněnským hlavním nádražím a nádražím v Brně-Židenicích, a to z důvodu nutných údržbových prací Správy železniční dopravní cesty na historickém viaduktu nedaleko hlavního nádraží. Výluka se dotkne především cestujících, kteří začínají nebo končí svou cestu v Brně. Chystaná opatření budou mít vliv na regionální i dálkové spoje, které tímto úsekem pravidelně projíždějí. Například vlaky EuroCity, expresní vlaky a některé rychlíky pojedou přes stanici Brno dolní nádraží, kde bude zřízeno provizorní nástupiště s navazující náhradní autobusovou dopravou k hlavnímu nádraží. Všechny vlaky budou mimořádně zastavovat ve stanici Brno-Židenice, mezi hlavním nádražím a nádražími v Králově Poli a Židenicích bude posílena tramvajová doprava. Další vlaky budou začínat a končit v jiných brněnských stanicích. Souběžně v tomto termínu bude SŽDC pracovat i na trati mezi Rousínovem a Přerovem, všechny rychlíky směr Bohumín a Olomouc budou z Brna nahrazeny autobusovou dopravou. Více podrobností včetně výlukových jízdních řádů najdete postupně na stránkách Všem cestujícím se za případné komplikace předem omlouváme. Chystáte se o prázdninách na výlet vlakem? Pak jsme právě pro vás připravili akční místenky do druhé vozové třídy pro vlaky kategorie R, Ex, EC a SC Pendolino, které lze získat při zakoupení jízdenky etiket přes eshop ČD. V případě, že vlastníte In-kartu s aplikací IN 100 %, lze tuto místenku získat i samostatně. Pokud si jízdní doklad zakoupíte u pokladní přepážky ČD nebo v jízdenkovém automatu, přijde vás místenka na 35 Kč, a to i do Pendolin včetně rezervace pro jízdní kolo (platí samostatně pro úseky Bohumín Praha a Praha Františkovy Lázně). Akční místenky jsou dostupné pouze do vyprodání zásob, předprodej místenek bude zahájen 15. června. Více na anketa články, které vás nejvíce zaujaly Výsledky ankety o nejúspěšnější článek z minulého čísla ČD pro vás: 126 % hlasů Ze světa železnice Nejslavnější inspirace pro paní Agathu (Petr Šťáhlavský) 222 % hlasů Cestopis Na zdraví našeho krále! (Jaromír Červenka) 318 % hlasů Cestování po ČR Plzeňský kraj (Tomáš Rezek) KAŽDÝ MĚSÍC NĚCO NAVÍC Speciální nabídky, které najdete na akčním regálu v prodejnách PONT market, jste si již jednoznačně oblíbili. Tento měsíc jsme pro vás jako novinku připravili nápoj MountainDew za akční cenu. V půllitrové verzi stojí po celý červen jen 20 Kč. Jde o výjimečnou chuť, která perfektně osvěží. Prodejny PONT market patří mezi první, kde je výrobek k dostání. Zastavte se pro něj i vy!

8 06 / novinky z regionů Květnové soutěže Soutěžili jste s minulým číslem ČD pro vás? Přesvědčte se, zda jste odpovídali správně. Soutěž o 3 DVD Nespoutaný Django získal: B) 2 Oscary Soutěž o 3 knihy Zámek Kozel vlastnili: C) Valdštejnové Soutěž o předplatné časopisu Turista Obrázek na titulní straně je: C) Helfenburk Olomoucký kraj Parním vlakem na oslavy 800 let města Uničova Kulaté výročí slaví město Uničov po celý rok řadou kulturních a zábavních akcí. V polovině června se uskuteční tradiční městský jarmark, který bude v rámci oslav velkolepější než jindy. Do Uničova se 15. června můžete svézt parním vlakem. Ten doprovodí průvodčí v historických uniformách. V čele vlaku s historickými vozy Rybáky pojede parní lokomotiva Kremák. Součástí soupravy bude i historický motoráček Hurvínek, občerstvení si můžete dopřát v bufetovém voze. Parní vlak vás zaveze nejen z Olomouce do města oslav a zpět, ale můžete se s ním projet i po uničovském okolí. Více Zlínský kraj Přijeďte vlakem na Dny lidí dobré vůle! informací včetně jízdního řádu a programu jarmarku najdete na internetové adrese Moravskoslezský kraj Nostalgicky na Dny Karviné Milovníci železniční nostalgie jistě uvítají možnost svézt se na letošní Dny Karviné zvláštním parním vlakem. Historické parní vlaky pojedou v sobotu 15. června z karvinského hlavního nádraží přes Soutěž o knihu Rájem rozhlednovým Součet nadmořských výšek rozhleden: 875 m n. m. Soutěž o vstupenky do Království železnic Křestní jméno spisovatelky je: Agatha Jména všech výherců najdete již nyní na Na Velehradě se 4. a 5. července konají Dny lidí dobré vůle. Letos budou ve znamení výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Akce opět nabídne pestrý program. Nejmenší návštěvníci se pobaví na tradičním Velehradu dětem, mladí fotbalisté si mohou zakopat pod vedením Antonína Panenky v soutěži fotbalových dovedností a Velehradský rukopis se rozroste o další stránky při ručním přepisování Bible. Chybět nebude ani fotografický workshop a mnoho zajímavých výstav. V rámci Večera lidí dobré vůle (4. 7. od h) se představí tři charitativní projekty, na něž můžete přispět formou DMS VELEHRAD. Od nádraží ve Starém Městě u Uh. Hradiště vás na Velehrad dovede červená turistická značka (asi 5 km). Příznivci cykloturistiky, kteří do Starého Města přicestují vlakem s jízdním kolem, se vydají po cyklotrase č Cyklostezka mezi Velehradem a Starým Městem je hojně využívána také in-line bruslaři. Petrovice u Karviné do Karviné města a zpět. Máte jedinečnou příležitost projet si úsek tratě z Petrovic u Karviné do Karviné města, na nějž osobní vlaky běžně nezavítají. Pro návštěvníky festivalu Dny Karviné bude kromě historického vlaku připraven bohatý program. Na Masarykově náměstí vystoupí řada hudebníků, mimo jiné Banjo Band Ivana Mládka, Mňága a Žďorb nebo Petr Kotvald. Na závěr je připravena diskotéka s laser show.

9 rozhovor / 07 jiří bartoška TEXT: PAVEL HRABICA FOTO: archiv mffkv, čtk Neodolatelný dr. Skalka ze Sanitky, svůdce žen z Katapultu nebo Pán Bůh z pohádky Anděl Páně. To jsou jen některé podoby Jiřího Bartošky, který mimo filmového, televizního a festivalového účinkování také stále hraje v divadlech. Hvězdy si do Karlových Varů nekupujeme!

10 08 / rozhovor Jak se dnes, s odstupem dvaceti let, díváte na rozpad původního Divadla Na zábradlí, kde jste působil až do roku 1991? Divadlo Na zábradlí bylo v podstatě studiovou scénou a ty mívají životnost tak kolem sedmi let. Takže bylo jen logické, že po čase došlo ke změnám, přišla nová poetika, kterou sem přinesl režisér Petr Lébl, a já myslím, že to tak bylo dobře. V Jakubovi a jeho pánovi v Divadle Bez zábradlí už spoustu let taháte Karla Heřmánka na ramenou. Sice ne dlouho, ale přesto. Poznáte, když má přes váhu? Myslím, že tohle představení je i ve světovém měřítku určitým rekordem. Neuvědomuji si, že by se skoro čtyřicet let někde hrála inscenace se stejným obsazením dvou hlavních rolí. Když jsme před pár lety s Karlem představení obnovovali, udělali jsme jednu změnu že se s ním na ramenou nebudu zvedat ze země, ale on na mne nasedne ze stolu. A pořád ho unesu! Osm let jste vystupoval v Příbězích obyčejného šílenství u Krobota v Dejvicích. Kde ještě vám na jevišti povolují kouřit? V Divadle Kalich hrajeme několikátou sezonu představení Moje hra. Mám tam skvělou roli zemřelého spisovatele. Většinu času ležím v rakvi a kouřím. Nikdy jste nebyl v angažmá v divadle s velkou scénou, ať už v Ústí nad Labem nebo v Brně a pak i v Praze. Nikdy vám neházeli laso do Národního nebo na Vinohrady? Hra Jakub a jeho pán Jiří Bartoška nosí na ramenou Karla Heřmánka. Jsem rád, že se podařilo dokázat, že ne všechna rozhodnutí státu musejí být nutně správná. Já jsem ale jednu sezonu v Národním divadle strávil, pak jsem vystřízlivěl a vrátil se zpět do Divadla Na zábradlí. Ve vinohradském divadle nebo i ve Švandově divadle jsem hostoval, takže jsem si vyzkoušel i to hraní na velkých scénách. Kdyby nebylo rozpadu Zábradlí a určitého bezvětří v herecké branži vůbec, pustil byste se do karlovarského festivalu? V Mojí hře v Divadle Kalich leží Jiří Baroška většinu představení v rakvi. Záchranu Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary jsme tehdy vzali jako výzvu. Stát se rozhodl festival nepodporovat, protože se mu nezdál perspektivní. My jsme byli přesvědčeni, že pokud je tu filmová akce, která je druhá nejstarší v Evropě, s obrovskou tradicí, tak to smysl má. Snad jsme si to tehdy představovali s jistou dávkou nadšenecké naivity. Možná že kdybychom přesně věděli, co všechno taková organizace festivalu obnáší, tak bychom se do toho nepustili Ale dnes organizujeme dvacátý ročník a vybudovali jsme jednu z nejvýznamnějších kulturních akcí u nás. Jsem rád, že se podařilo dokázat, že ne všechna rozhodnutí státu musejí být nutně správná! V roce 1994, kdy jste s Evou Zaoralovou festival převzali, se vám podařilo přivézt Leonarda DiCapria a Philippa Noireta. Bylo v těch letech snadnější nalákat filmové hvězdy? Rozhodně to nebylo snazší. To, že se podařilo získat právě třeba Noireta nebo DiCapria, byla i souhra šťastných náhod Philippe Noiret zde natočil s Věrou Caïs Příliš hlučnou samotu a měl ten film, Hrabala a Česko velmi rád. DiCaprio zase tehdy přivezl film Co žere Gilberta Grapea? Jeho kariéra byla už nastartovaná, ale ještě to nebylo to šílenství, které se strhlo kolem Titaniku, tak si to mohl ve Varech opravdu užívat. V úspěšné komedii Líbáš jako ďábel s Oldřichem Kaiserem. Přijela některá z pozvaných hvězd kvůli vašim modrým očím? Někteří se vrátili Malkovich, De Niro, Michalkov. Je to pro festival dobrá reklama? Od počátku dodržujeme zásadu, že hvězdám za účast na festivalu nic neplatíme. Jejich návštěva je výsledkem jejich rozhodnutí a vždy je třeba najít vhodné spojení udělení ceny, prezentace nového filmu.

11 rozhovor / 09 A to, že své dojmy pak neformálně sdělují dál, je pro nás ta nejlepší reklama. Řada velkých hvězd má například společného agenta. A pokud mu třeba Antonio Banderas řekne, že se mu v Karlových Varech líbilo, je to dobrý festival a stojí za to na něj jet, pak agent může svému dalšímu klientovi návštěvu jen doporučit. Během festivalu jste se potkal a seznámil s desítkami herců, producentů, režisérů. Bývaly či bývají jejich představy o Česku jiné, než mají potom možnost sami vidět a prožít pokud jsou u nás poprvé? V prvních letech možná hosté přijížděli tak trochu do nejistoty jeli do země, o které moc nevěděli, do města, jehož jméno sotva vyslovili. Byl to pak pro ně docela příjemný šok, když je na letišti naložila limuzína a vystoupili před hotelem Pupp. Tohle se ale velmi rychle změnilo. Především od nás dostanou všichni lidé, kteří cestu osobností organizují, podrobné informace a díky internetu je ta bývalá informační bariéra dávno odstraněná. Kdyby člověk ve všech rolích hledal obavy, skončil by u dabování Večerníčků. vizitka Jiří Bartoška (66) Narodil se 24. března 1947 v Děčíně, ale dětství a mládí prožil v Pardubicích. Vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění. Začínal krátce v Divadle Husa na provázku v Brně, v letech 1973 až 1978 hrál v Ústí nad Labem v Činoherním studiu. Do roku 1991 bylo jeho hereckým působištěm pražské Divadlo Na zábradlí, dnes působí na různých divadelních scénách jako např. Divadlo Bez zábradlí, Divadlo Kalich. Od roku 1994 je prezidentem znovuobnoveného MFF Karlovy Vary. S manželkou Andreou má dceru Kateřinu a syna Janka. Nechceme si takzvaně koupit hvězdu, kterou nám nějaký agent nabídne. Tato filozofie se nám už řadu let vyplácí. Skutečné osobnosti k nám jezdí prezentovat svou práci, setkávat se s dalšími filmaři, a vesměs jsou naprosto nadšeni atmosférou, která na karlovarském festivalu panuje. Tou možností potkávat se přímo s diváky. Vlastně si nepamatuji, že by od nás někdo odjížděl vysloveně zklamaný. Pro každého je ideální, když může mít kolem sebe spolehlivé a stálé spolupracovníky. Na druhou stranu to může vést k rutině. Je nesnadné vnášet do stojatých vod pohyb a vymýšlet každoročně něco nového? Festival má tu výhodu, že je vlastně každý rok stejný a pokaždé jiný. Díky té rutině, jak říkáte, už se jeho organizace natolik zprofesionalizovala a zažila, že už přesně víme, co nás čeká, na co je třeba dávat pozor, dokážeme řadu situací předvídat. Festival je zároveň každý rok nový. Představujeme nové filmy i hosty. A pak je tu spousta věcí, na které musíme reagovat. Vezměte si třeba, jak jen se za uplynulé dva tři roky změnily technologie. Před pár lety jsme většinu filmů vozili na pětatřicítkových kotoučích, dnes naopak většinu promítáme digitálně.

12 10 / rozhovor Dokázal byste žít jen s festivalem, bez hraní? Asi ne. Mám tu velkou výhodu, že jsem sám svým pánem a mohu své profese střídat. A po těch letech už vím, kdy musím být s festivalem na plný úvazek a kdy třeba mohu souběžně točit nebo hrát divadlo. To mi dává svobodu a mohu si tak hraní užívat. Jednou z vašich nejzapamatovatelnějších rolí je dr. Skalka v Sanitce. I když hrdina se smutným koncem, který zemře na těžkou nemoc. Existuje v herecké branži něco jako obava z umírajících postav? Kdyby člověk ve všech rolích měl hledat nějakou obavu, skončil by nakonec u dabování Večerníčků. Čím jste cestoval v mládí? Třeba z Pardubic do Brna na JAMU? Pardubice jsou známá železniční křižovatka, nabízí se tedy vlak Jako Pardubák jsem byl velmi hrdý na to, že v Pardubicích bylo moderní nádraží s krásnou mozaikou až jsem nabyl dojmu, že v Pardubicích máme asi to nejkrásnější nádraží na světě. Vlakem jsem samozřejmě jezdil a moje oblíbená trasa byla Karlovy Vary Mariánské Lázně. Soutěž o Festival Passy Odpovězte na soutěžní otázku a vyhrajte Festival Pass na celou dobu trvání filmového festivalu v hodnotě Kč. Který slavný režisér má navštívit letošní festival? A) Steven Spielberg B) Oliver Stone C) Ridley Scott Odpověď jednoduše zadejte do formuláře na webových stránkách do 20. června. Deset z vás obdrží dva Festival Passy. tradice Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary Letos se uskuteční již 48. ročník. První festival se konal v roce 1946, postupně se vypracoval na nejprestižnější filmovou akci ve východním bloku. Dlouhé roky se musel povinně ob rok střídat s filmovým festivalem v Moskvě. Po roce 1989 čelil nezájmu a krátkodobé konkurenci pražského festivalu a téměř zanikl. V roce 1994 byl úspěšně resuscitován novým vedením v čele s hercem Jiřím Bartoškou a filmovou publicistkou Evou Zaoralovou. Festival je držitelem kategorie A, stejně jako festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách nebo Tokiu. Mezi nejslavnějšími jmény, která se objevila v Karlových Varech během posledních 20 let, byli např. Roberto De Niro, Miloš Forman, Michael Douglas, Salma Hayek, Woody Harrelson, Nastassja Kinski, Morgan Freeman, Sharon Stone, Robert Redford a další. Lidé vás poměřují úspěchem, bohatstvím, prestiží, také skandály a průšvihy... Téměř se ale neví, že občas vytáhnete peníze z kapsy a přispějete někomu, kdo má život o poznání složitější. Třeba klukovi na vozíku na lepší auto, aby mohl jezdit do školy. Je to pro vás téma? Charita je důležitou součástí naší práce a jde o dlouhodobou aktivitu. Festival každoročně představuje oficiálního neziskového partnera, kterému na své půdě dává prostor k prezentaci jeho činnosti a tím i možnost k získání finančních prostředků. Těmto neziskovým partnerům výrazně přispívají i naši partneři ať už finančními dary, nebo jako ti mediální inzertním prostorem, v němž mohou nadace představovat své projekty. Kromě toho máme už více než deset let program Kino bez bariér, díky němuž se mohou na festival a jeho představení dostat lidé s handicapem. Samozřejmě, když dojde k nějaké nečekané situaci, tak spolu s našimi partnery jsme schopni docela pružně zareagovat takto se například podařilo před pár lety zorganizovat finanční pomoc pro lidi postižené povodněmi. Koho ze slavných hvězd jste se snažil do Karlových Varů přivézt a nikdy se to nepodařilo? Už řadu let usilujeme o to, aby naše nejvyšší ocenění přijal sleva VLAK+ Festival Pojeďte na festival vlakem a získejte slevu VLAK+ Filmový festival 2013 ve výši 50 % z obyčejného jízdného. Sleva platí při zakoupení zpáteční jízdenky ve dnech 28. června 6. července z jakékoli stanice ČD do všech stanic obsahujících v názvu Karlovy Vary. Při cestě zpět z Karlových Varů nezapomeňte jízdenku nechat označit na lícové (přední) straně otiskem pamětního razítka ČD, které získáte u propagačního informačního stánku ČD v mezipatře hotelu Thermal v Karlových Varech. Jack Nicholson. Zatím se to nepovedlo. Když jsem o tom mluvil s Ivanem Passerem, tak mi to vysvětlil: Víš, on by prostě nevydržel celou tu cestu letadlem přes oceán nekouřit! To přece zrovna ty musíš pochopit! Se Sharon Stone.

13 retro / 11 HOMO CHATO/CHALUPUS Foto: Česká televize TEXT: TOMÁŠ CACH Lid dvojích domácností V pátek i svátek, od časného jara do lezavého podzimu (o dovolené nemluvě), se houfně přemísťuje do svého druhého životního teritoria, aby v rámci pozemku rekreačního objektu zveleboval již mnohokrát zvelebené. Homo chato/chalupus již desítky let hojně rozšířený druh, jemuž ani přes chmurné předpovědi počátku 90. let zdaleka nehrozí vyhynutí.

14 12 / retro ředesílám nejsem chatař. Ani P chalupář. I když... tím druhým jsem vlastně v období vysokoškolských studií ( ) díky rodičům tedy hlavně tátovi tak trochu byl. Zmíním jen nejvýraznější vzpomínku. Z prvního léta. Stodola. Narvaná slámou. Čtyři metry vysoko. Bůhvíjak starou, slisovanou na kámen. Táta a já. V rukou vidle. Uždibujeme z té masy kousíček po kousíčku. Jde to sakra ztuha. A pomalu. Ve vedru. V prachu. Dvanáct hodin denně. Týden. Druhý. Třetí... (Táta si totiž usmyslel, že z toho slaměného odpadu postaví ve stoupající části pozemku za domem dvě nové terasy pro záhony. Jsou tam určitě dodnes...) Po pěti letech táta chalupaření, vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, nedostatku financí i zájmu ze strany zbytku rodiny, vzdal. Domek v obci nedaleko Mšena se prodal, dosti nevýhodně (celá naše rodina totiž geneticky postrádá byť špetku obchodnického ducha), movitý kupec ho pak v 80. letech přeměnil na opravdu výstavní sídélko. S vlastní rodinou a dětmi jsem pak dlouhá léta jezdil do vesničky mezi Benátkami a Mladou Boleslaví, kde tchán postupně vybudoval ze svého skromného rodného domu solidní rekreační a nakonec i (na důchod) celkem komfortní nemovitost sloužící k trvalému bydlení. Mělo to jednu ohromnou výhodu. Mohli jsme tam jet kdykoli ale nemuseli. Prostě nemuseli. Z Divokého západu do pohraničí První chaty spíš dřevěné sruby se začaly stavět ve 20. a 30. letech v romantických údolích poblíž velkých měst (především Prahy), která trampům připomínala obdivovaný Divoký západ. Prosté příbytky sloužily vyznavačům pobytu v přírodě a táboření víceméně jen k přespání, postupně však vznikaly ucelené osady, z nichž některé se staly legendami (Ztracenka, Údolí děsu...). Na druhou stranu bohatší měšťanské vrstvy si už od konce 19. století budovaly pochopitelně nikoli vlastníma rukama, ale také na dosah sídelních měst letní vily. V okolí Prahy se těšily největší oblibě zejména Černošice, Dobřichovice, Klánovice, Jevany, Senohraby a další obce, kde stojí dodnes celé vilové čtvrti. Mezi slavné letňáky se tak zařadili třeba herci Jára Kohout, Ferenc Futurista či Vlasta Burian, dobovou prázdninovou atmosféru kolem těchto sídel zase skvěle vystihuje film Jiřího Menzela Rozmarné léto. Počátky chalupářství se datují až do období po druhé světové válce v souvislosti s vysídlením tří milionů sudetských Němců. Prázdné chalupy (mnohde i celé zemědělské usedlosti), často citlivě zasazené do překrásné krajiny, bylo tehdy možno získat většinou skutečně za babku. Boom 60. a 70. let Bouřlivý rozvoj ve výstavbě nových chat přinesla 60. léta. Vznikaly celé chatové kolonie, což byl úkaz ve světě nevídaný, našimi i zahraničními odborníky chtě nechtě přijímaný jako osobitý projev lidové architektury. U nových i starších objektů se zlepšovalo jejich vybavení, takže druhá, rekreační domácnost poskytovala lidem často větší komfort (i co se týče prostoru) než jejich městské byty. Trend pokračoval i v 70. letech. Přibývalo i rekreačních chalup, i když ne takovým tempem, protože nejklasičtější roubenky už byly rozebrané. Od počátku 70. let však raketově vzrostl zájem o (z různých důvodů uvolněné) vesnické domy. Sehnat v té době nějaký v relativně slušném stavu a za přijatelný peníz nebylo vůbec jednoduché, což mohu potvrdit zkušenostmi vlastní rodiny (v rámci výběru jsme jich osobně navštívili 17). Dnes zdůvodňují sociologové a politologové enormní rozmach chatařství a chalupářství v tehdejší ČSSR v dekádách 60. až 80. let přirozenou touhou lidí po svobodné, individuální činnosti (navzdory proklamovanému kolektivismu) a soukromém vlastnictví (v době, kdy všechno bylo všech ) Chato/chalupářské aktivity jsou hodnoceny jako tichá a nekritizovatelná forma protestu proti režimu, únik z reálně socialistické skutečnosti do osobního mikrosvěta. Nemíním s těmito tezemi polemizovat, jenom si prostě nevzpomínám, že by někdo z četných chatařů a chalupářů v mém širším okolí tehdy cokoli z uvedeného činil jaksi uvědoměle. Navíc je třeba zdůraznit, že podle průzkumů z konce 80. let vlastnilo chatu či chalupu 12 procent Čechů a Moravanů, takže naprostá většina obyvatelstva se musela ve volném čase zabavit a unikat realitě jinak... Něco typologie Chatař a chalupář představují pouze variety jednoho druhu zvaného homo chato/chalupus. Čím se vyznačuje ve své nejryzejší podobě? Vztahem k rekreačnímu objektu. Jeho chata/chalupa je přirozeně ze všech nejkrásnější, umístěná v tom nejmalebnějším regionu. (Ve skutečnosti ovšem prakticky nemá čas podívat se za plot svého pozemku. Naše v úvodu zmíněná chalupa se nacházela 3,5 kilometru od Kokořínského dolu, kde jsme za pět let nebyli ani jednou.) Plánuje v ní strávit svá důchodcovská léta. (Pokud mu v tom nezabrání nečekaný úraz či celková zchátralost v důsledku dlouholeté dřiny.) Vztahem k práci na tomtéž. Nikdy není hotov. Vymýšlí a realizuje stále nová a nová vylepšení, nezřídka bez ohledu na jejich smysl a své schopnosti realizace. Budovatelské úsilí je pro něho drogou, dokáže krátce abstinovat pouze ve chvílích, kdy se může pochlubit výsledky své činnosti. Počty domů sloužících k rekreaci podle krajů Stav k Zdroj: ČSÚ

15 retro / 13 Pohoda na Špičáku Mamka s tátou během poobědní siesty před chalupou na šumavském Špičáku v létě roku Ke spokojenosti stačilo tak málo... Josef Našinec Vztahem k rodině. Považuje za samozřejmé, že manželka nejenže perfektně vede víkendovou domácnost, ale podílí se i na výkonech pro ženu zcela nevhodných (přemísťování obřích břemen apod.). Rovněž tak usiluje o zapojení dětí, které se v určitém věku většinou bouří, s léty se ovšem u nich často virus chato/chalupus projeví, neboť ho mají v krvi. Na zcela opačném pólu stojí homo chato/chalupus laxní. Svůj objekt využívá s rodinou skutečně k rekreaci (tedy relaxaci), potřebné úpravy a opravy si nechává provádět odborníky (nebo na ně přímo kašle). Rád také poznává širší i vzdálenější okolí. (Ryzí typ jím pochopitelně hluboce pohrdá.) Mezi oběma krajními póly existuje široké spektrum mutací zahrnujících v různé intenzitě prvky obou, protože i chato/chalupus je taky jenom člověk. Vývoj sloužících k rekreaci Vývojpočtů počtůdomů domů sloužících k rekreaci Počty domů sloužících k rekreaci podle kraj Zdroj: ČSÚ Stav k Zdroj:ČSÚ ČSÚ Zdroj: Listopad je nezazimoval Hned počátkem 90. let předpovídali četní...ové tu brzký, tu postupný zánik chato/chalupářského fenoménu jako typického důsledku totality. Předpokládalo se, že s rozšířením soukromého podnikání a otevřením hranic zájem o chaty a chalupy rapidně opadne. Povšechně lépe situovaní (hlavně mladší) lidé si zaopatří kvalitnější bydlení v kontaktu s přírodou (zejména v satelitních městečkách při větších aglomeracích) a volné dny budou trávit především cestováním. Nikdo už nedovysvětlil, jak se ten pokles zájmu projeví v praxi čekalo se snad, že lidé budou svá druhá obydlí hromadně prodávat (ale komu?), případně rovnou srovnávat se zemí? Ukázalo se však, že ne každý Čech a Moravan chce/může/je schopen podnikat, že v cizině je sice hezky, ale draho (a našinec se tam nedomluví), zkrátka že na chatce nebo chaloupce je většině stejně nejlíp... Navzdory všem prognózám se počet domů sloužících k rekreaci v letech dokonce zvýšil řádově o desítky tisíc! Homo chato/chalupus prošel všemi společenskými změnami prakticky beze změn. Jen ke svému milovanému rekreačnímu stavení se dnes přibližuje podstatně lepším autem. Vybavuje se mi ještě jeden zážiteček z mého krátkého chalupářského období, zdánlivě s tématem nesouvisející. Někdy v polovině 70. let jsem na chalupě trávil několik dní sám nerušenou přípravou na zkoušku. Půlnoc. Hutné ticho již spící obce nečekaně naruší děsivé, takřka nelidské výkřikozavytí. V domcích se řetězovitě rozblikávají světla. A do toho pronikavý ženský ječák: Nechoď tam! Nebo budeš muset svědčit! Chalupáři nebo místní, uposlechli jsme všichni. (Chaboučkou náplastí na svědomí nás všech, kteří jsme tam nešli, se stal fakt, že ani největší vesnické drbny se nedopídily lokálního zdroje, natož příčin a jakýchkoli následků incidentu. Možná se nám to jenom hromadně zdálo...)

16 14 / retro Orlické budování Moje teta koupila v roce 1969 chalupu v Orlických horách. Stavení vyžadovalo rozsáhlou rekonstrukci, na které se podíleli mnozí členové rodiny i řada kamarádů. Opravy probíhaly několik let, ale každý ze zúčastněných i díky krásnému okolí se tam rád vrací dodnes. Helga Bilíková Katlov 1989 Jako malá holka jsem trávila prázdniny s rodiči na chatě ve středních Čechách nedaleko Kutné Hory. A protože se nachází přímo na břehu rybníka, během její výstavby se usoudilo, že koupelna rozhodně nebude potřeba. Ke koupání tedy slouží místní rybník Katlov a k ranní hygieně pumpa na zahradě, ze které teče neskutečně studená voda. Malé děti ovšem vždy fascinovala. Jana Poláková Pod Hostýnskými vrchy Na fotografii je téměř dokončená chata postavená v osadě Lišníky v katastru obce Slavkov pod Hostýnem. Parcelu jsme koupili v roce Několik sezon jsme zde budovali zděné přízemí se sklepem zapuštěným do svahu, aby na něm potom místní parta tesařů za jeden víkend postavila montovanou chatu Tatranec. Stála tehdy Kč a byla vyrobena kdesi na Slovensku. Závěrečné úpravy se pak protáhly na řadu let a s menšími přestávkami probíhají dosud, kdy chata slouží již třetí generaci naší rodiny. Věra Honková

17 retro / 15 Kontrola vody Na chatě v Beskydech jsme odkázáni na vodu z vlastní studny. Snímek z roku 1993 zachycuje rodinnou kontrolu stavu vodní hladiny. šance Jarmila Faltínová Staňte se spolutvůrci našeho časopisu! Na této dvoustraně najdete i v následujících číslech vždy několik retro fotografií s příběhem (a datem vzniku před rokem 2000) vztahujících se k uveřejněnému tématu a vybraných z vámi zaslaných příspěvků. Fotografie, doplněné několikařádkovým popisem (datum a okolnosti pořízení zejména místo, zobrazení aktéři atd.), můžete zasílat elektronicky (naskenované) na cdprovas@cd.cz, případně poštou na adresu redakce (viz str. 64). Na obálku nebo do předmětu u uveďte heslo RETRO. Fotografie vám budou vráceny pouze na vyžádání! Každý námi vybraný snímek bude honorován částkou 600 Kč. Pro nejbližší čísla magazínu vyhlašujeme následující témata: č. 7/2013: ZÁJEZDY S ROH I CESTOVKOU uzávěrka zaslání 7. června č. 9/2013: VÝCHOVA DĚTÍ uzávěrka zaslání 14. srpna V č. 8/2013 uveřejníme speciál na téma výročí srpnové okupace. Dobře utajený Barkas V roce 1995 jsem si koupil v Beskydech kus lesa, ovšem bez příjezdové cesty. Jak si tam postavit chatičku? A tak jsme do lesa ručně dotáhli s kamarády vyřazený Barkas z vrakoviště. Všude kolem bylo (mého) dřeva dost, není tedy divu, že časem krásně splynul s okolní přírodou... (Nakonec získal i kvalitní sedlovou střechu s cihlovým komínem!) Petr Vokůrka

18

19 kultura / 17 kino filmy na doma divadlo výstavy knihy cd Kulturní tipy jana kábrta a recenze ČD TIP SMRTONOSNÁ PAST: OPĚT V AKCI Frajeři, kteří by dokázali zachránit celý svět, zřejmě došli, a tak se musí do služby hlásit ti, kteří si něčím podobným už jednou či víckrát prošli, nehledě na to, že více než aktivní službě se blíží důchodu. A tak se Bruce Willis znovu objevuje jako policista McClan, tentokrát na cestě do Moskvy, aby tam našel svého syna. Než se stačí vzpamatovat z překvapení, že tu jeho syn pracuje jako tajný agent, musí společně odjet do Černobylu a zabránit fatálnímu obchodu s plutoniem. USA, 97 MIN. / REŽIE JOHN MOORE / HRAJÍ BRUCE WILLIS, JAI COURTNEY, AMAURY NOLASCO, COLE HAUSER, SEBASTIAN KOCH Soutěž o 5 DVD Odpovězte na soutěžní otázku a vyhrajte film Smrtonosná past: Opět v akci na DVD. Ve kterém roce byl natočen první film s názvem Smrtonosná past s Brucem Willisem v hlavní roli? A) 1985 B) 1988 C) 1990 Odpověď zadejte do příslušného formuláře na stránkách do 20. června.

20 18 / kultura Kino TRANS Když pracujete v aukční síni, těžko se ubráníte myšlenkám na podvod. A tak se historik umění Simon spřáhne s gangem a společně ukradnou Goyův obraz za miliony. Jenže po ráně do hlavy, kterou při tom Simon utrží, si nepamatuje, kam ho ukryl. Když nepomůžou výhružky ani mučení, objedná šéf gangu terapeutku, která se má ponořit hluboko do Simonovy mysli. VB, 101 MIN. / REŽIE DANNY BOYLE / HRAJÍ JAMES MCAVOY, VINCENT CASSEL, ROSARIO DAWSON, TUPPENCE MIDDLETON, SAM CREED V KINECH OD 13. ČERVNA Divadlo DONAHA! Od doby, kdy měl tento film (v originále The Full Monty) premiéru, se z něho stal fenomén. Muzikálová verze se dostala na jeviště v Londýně i v New Yorku, nyní se ji rozhodli uvést v Brně. Proč ne, vždyť muzikál o pěti kamarádech z oceláren, kteří přijdou o práci a ze zoufalství založí striptérskou skupinu, umí stále pořádně pobavit. MĚSTSKÉ DIVADLO, BRNO / REŽIE STANO SLOVÁK / HRAJÍ PETR ŠTĚPÁN, JAKUB ULIČNÍK, LUKÁŠ JANOTA, MICHAL ISTENÍK, MILOSLAV ČÍŽEK UNIVERZITA PRO PŘÍŠERKY Toto bude skvělá zpráva pro všechny děti: příšerky jsou zpátky. A to hlavně Mike, který od doby, co byl jen malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A protože ty většinou vycházejí z Univerzity, neváhá. Tady se však nechá strhnout strašícím esem Jamesem P. Sullivanem a brzy následuje vyhazov. Dokážou své průšvihy napravit? USA, 109 MIN. / REŽIE DAN SCANLON / V ČESKÉM ZNĚNÍ JIŘÍ HROMADA, TOMÁŠ TRAPL, DAVID SUCHAŘÍPA, VLASTIMIL ZAVŘEL, SAŠA RAŠILOV, NAĎA KONVALINKOVÁ V KINECH OD 26. ČERVNA MARILYN (PŘEKRÁSNÉ DĚCKO) I v Hradci Králové se rozhodli pro muzikál, na kterém se vedle režiséra a autora libreta Radka Balaše podílel i hudebník Ondřej Brousek. Vydali se na cestu do duše blonďatého sexsymbolu, kterou vydláždili nejen náročnými pěveckými party, ale také lidmi, kteří jí byli nablízku, ať již šlo o její tři manžele, kamarádky, matku nebo kolegy. KLICPEROVO DIVADLO, HRADEC KRÁLOVÉ / REŽIE RADEK BALAŠ / HRAJÍ KAMILA SEDLÁROVÁ, FRANTIŠEK STANĚK, JAN SKLENÁŘ, TOMÁŠ LNĚNIČKA, HYNEK PECH Filmy na doma LET Další zajímavý kousek od autora Forresta Gumpa, režiséra Roberta Zemeckise. Tentokrát točil o leteckém kapitánovi Whipovi Whitakerovi, jehož stroj se dostane do bouře. Z té ho však Whitaker skvělým manévrem vyvede a všechny pasažéry tak zachrání. Jeho hrdinský čin však krátce nato zastíní fakt, že dávno propadl drogám a alkoholu. USA, 138 MIN. / REŽIE ROBERT ZEMECKIS / HRAJÍ DENZEL WASHINGTON, KELLY REILLY, JOHN GOODMAN, DON CHEADLE, NADINE VELAZQUEZ HITCHCOCK Málokdo čeká, že když jde o mistra hororu, dočká se tak milého filmu. Samozřejmě že tu nechybí ani legendární Psycho, respektive to, co mu předcházelo, ale i to je jen součást Hitchcockova milostného příběhu s jeho ženou Almou, věčnou inspirací a oporou za jakýchkoli okolností, aniž se kdy dočkala uznání Skvělý výkon Anthonyho Hopkinse! USA, 98 MIN. / REŽIE SACHA GERVASI / HRAJÍ ANTHONY HOPKINS, HELEN MIRREN, SCARLETT JOHANSSON, JAMES D ARCY, JESSICA BIEL

150 let Turnovsko kralupské dráhy 5. a 6. září 2015

150 let Turnovsko kralupské dráhy 5. a 6. září 2015 150 let Turnovsko kralupské dráhy 5. a 6. září 2015 Průvodce oslavami V letošním roce uplyne již 150 let od zahájení provozu na významné železniční spojnici Turnova a Kralupy nad Vltavou, turnovsko kralupské

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE Strana 1 24.11.2014 PŮJČOVNY KOL ČD Doplňková služba ČD funguje již od roku 2003. V provozu od dubna do října každého roku (některé půjčovny celoročně) V roce 2014 aktuálně

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Městské divadlo Zlín Datum vytvoření 10.12.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Stručná historie Městského divadla ve Zlíně Způsob využití Výklad nové látky,

Více

Číslo 23-24/2013, ročník LXIX. PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů. 5. června 2013 ISSN 1805-9864

Číslo 23-24/2013, ročník LXIX. PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů. 5. června 2013 ISSN 1805-9864 PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů Číslo 23-24/2013, ročník LXIX. 5. června 2013 Vydává Ministerstvo dopravy ISSN 1805-9864 Obsah Oddíl A: Železnice

Více

Polské Krkonoše

Polské Krkonoše Diderot: Volný čas tvoří nejdůležitější část našeho života. Polské Krkonoše 15.11.2010 Szklarská Poroba Jakuszyce Orle Před několika týdny bylo s přispěním EU obnoveno vlakové spojení mezi Harrachovem

Více

Vzory jízdních dokladů ČD. platných na autobusové lince AE

Vzory jízdních dokladů ČD. platných na autobusové lince AE Vzory jízdních dokladů ČD platných na autobusové lince AE Stav k 15. 6. 2014 POSTUP PŘI KONTROLE JÍZDNÍCH DOKLADŮ 3 1. JÍZDENKY VYSTAVENÉ NA STANDARDNÍCH TISKOPISECH 3 1.1 Jednosměrná jízdenka pro všechny

Více

Podobně jako v předcházejících letech bude během letošních Vánoc a Silvestra upraven provoz Pražské integrované dopravy, a to následujícím způsobem:

Podobně jako v předcházejících letech bude během letošních Vánoc a Silvestra upraven provoz Pražské integrované dopravy, a to následujícím způsobem: INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Číslo 22/2012 Vyšlo 17.12.2012 Obsah Předvánoční posílení tramvají a autobusů PID... 1 Vánoční a novoroční provoz PID 2012... 1 Zřízení druhé zastávky Strašnická pro linku 196... 3

Více

Otázky z problematiky TR 10 pro zaměstnance se zkouškou O-04a

Otázky z problematiky TR 10 pro zaměstnance se zkouškou O-04a Page 1 of 5 PROCESNÍ LISTY ČÍM SE ŘÍDÍME POKYNY A INFORMACE NOVINKY KONTAKTY Úvod / Pokyny a informace / Příprava na zkoušky / Testové otázky osobní přepravy TESTOVÉ OTÁZKY OSOBNÍ PŘEPRAVY Otázky z problematiky

Více

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 Středy 2. a 16. listopadu 9.30 11.30 hudební sál MKD TERAPIE BARVAMI Otevřený relaxační kurz s A. Rohde Kabele. Vstupné 50 Kč Středa 2. listopadu v 19.30 hodin hudební sál MKD

Více

Nemocnice na kraji města Nové osudy

Nemocnice na kraji města Nové osudy Nemocnice na kraji města Nové osudy Česká televize uváděla od 26. září 2008 do 19. prosince 2008 novou řadu oblíbeného seriálu Nemocnice na kraji města s názvem Nové osudy. Navázala tak tím na předchozích

Více

Náročné výluky v železniční dopravě na Brněnsku pokračují

Náročné výluky v železniční dopravě na Brněnsku pokračují Brno, 18. července 2011 Náročné výluky v železniční dopravě na Brněnsku pokračují Začátkem července začaly náročné výluky železniční dopravy na Brněnsku. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) během šesti

Více

Rozhledny. Číslo. Předmět. Vlastivěda

Rozhledny. Číslo. Předmět. Vlastivěda Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" Rozhledny Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace Autor Bc. Helena Jurašková Číslo

Více

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu Veletržní sraz Chytej 2017 - cesta na ubytovnu Protože předpokládám, že většina z vás přijede autem, tak nejdřív popis jak se dostat k ubytovně, aby jste si před návštěvou osvěžovny mohli svého čtyřkolového

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ. Vánoční a novoroční provoz PID. Číslo 23 / 2016 Vyšlo Obsah. 24. prosince 2016 (sobota)

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ. Vánoční a novoroční provoz PID. Číslo 23 / 2016 Vyšlo Obsah. 24. prosince 2016 (sobota) Obsah INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Číslo 23 / 2016 Vyšlo 15. 12. 2016 Vánoční a novoroční provoz PID... 1 3. ledna 2017 vyjedou poprvé autobusy PID do Roudnice nad Labem... 3 Další trvalé změny PID od 3. 1. 2017...

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Prahu vyměnili za dům na venkově, kde si plní své sny

Prahu vyměnili za dům na venkově, kde si plní své sny Prahu vyměnili za dům na venkově, kde si plní své sny Na chalupě u prarodičů v jižních Čechách, v malé vesničce poblíž Strakonic, trávila Marie víkendy a prázdniny už jako dítě. Po svatbě s Viktorem sem

Více

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO Rok se sešel s rokem a na pořadu dne bylo opět plánování školního výletu. V 9.A jsme se rozhodli už dávno. Přece neporušíme tradici. Pokud

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 30. června do 2. července - Broumovsko

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 30. června do 2. července - Broumovsko Broumovská pouť, první koncert hudebního festivalu Za poklady Broumovska, divadlo na Kačeří, zábavná show v Adršpachu, fotbalový turnaj, Formanský den či noční kino. To jsou tipy na některé akce, které

Více

Zpravodaj města Cvikova červenec - srpen 2019 ODBOR KULTURY FILMOVÉ LÉTO - LETNÍ KINO CVIKOV PO ČEM MUZI TOUŽÍ - sobota 13. července v 21:15 O tom, jestli to mají v životě snazší muži nebo ženy, je tato

Více

Na nádraží v Brně-Horních Heršpicích se staví, vlaky dočasně nahradí autobusy

Na nádraží v Brně-Horních Heršpicích se staví, vlaky dočasně nahradí autobusy Odbor komunikace tiskové oddělení Ondřej Kubala, T: 972 232 299, M: 724 977 822, e-mail: kubala@cd.cz Brno, 12. února 2008 Na nádraží v Brně-Horních Heršpicích se staví, vlaky dočasně nahradí autobusy

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

SWEETSEN FEST 011 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ

SWEETSEN FEST 011 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ SWEETSEN FEST 011 FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Festival Sweetsen fest letos trhal rekordy. Jak v počtu návštěvníků, tak ve vybrané částce pro charitativní organizace.

Více

CELEBRITY s.r.o Petr Hudský Jiřím Mádlem

CELEBRITY s.r.o Petr Hudský Jiřím Mádlem CELEBRITY s.r.o., komedie v lehkém francouzském stylu, svým námětem vychází z úspěšné divadelní hry Antonína Procházky (zvaného český Moliére), která byla prověřená stovkami repríz na divadelních scénách

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Cyklovlaky, cyklobusy v okolí Prahy.

Cyklovlaky, cyklobusy v okolí Prahy. Cyklovlaky, cyklobusy v okolí Prahy. V nové sezóně mají výletníci v okolí Prahy další možnosti, jak si díky vlaku nebo cyklobusu prodloužit a zpestřit výlet. Nové výletní vlaky vyjedou do Českého ráje,

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

poslední aktualizace: Hlavní partner 120. výročí Lidových novin. Friday, May 24, 13

poslední aktualizace: Hlavní partner 120. výročí Lidových novin. Friday, May 24, 13 1893-2013 Hlavní partner 120. výročí Lidových novin poslední aktualizace:23. 5. Úvod Lidové noviny jsou nejstarším českým deníkem. Poprvé vyšly v prosinci 1893. Vybudovaly si pověst nejserióznějších novin

Více

Program Slováckého muzea v Uherském Hradišti: červenec srpen 2013

Program Slováckého muzea v Uherském Hradišti: červenec srpen 2013 Program Slováckého muzea v Uherském Hradišti: červenec srpen 2013 Hlavní budova muzea ve Smetanových sadech Stálá expozice Nositelé ceny Vladimíra Boučka v Uherském Hradišti Expozice tvůrců Uherskohradišťska,

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

ZLÍNSKÁ VLNA Závody v plavání Masters 14. - 15. září 2019 Pořadatel: Ředitel závodu: Swim Masters Zlín, z.s. Lazy IV 3875 76001 Zlín Michal Přílučík (michal.prilucik@swimmasterszlin.cz) Datum: 14. - 15.

Více

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní Ahoj! Dne 12. 4. 2017 naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní město Holandska, Amsterdam. Rozhodli jsme se vám tady

Více

Hummer Camp 2011. II. rocník ˇ prímestského ˇ ˇ tábora. Projekt vznikl za podpory hl. města Prahy a městské části Praha 20

Hummer Camp 2011. II. rocník ˇ prímestského ˇ ˇ tábora. Projekt vznikl za podpory hl. města Prahy a městské části Praha 20 Hummer Camp 2011 II. rocník ˇ prímestského ˇ ˇ tábora Projekt vznikl za podpory hl. města Prahy a městské části Praha 20 O Tvrzi Tvrz HUMMER je stálý přírodní zábavní park ve středověkém stylu pro celou

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H T-W Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H el e na Tom a nová-weisová Spisovatelka, herečka a rozhlasová redaktorka Helena Tomanová-Weisová své mládí prožila v dnes už zaniklém světě česko-

Více

K O B R A KULTURNÍ OBČASNÍK REGIONÁLNÍCH AUTORŮ LEDEN 2012 *** ROČNÍK XIII. *** ČÍSLO 1

K O B R A KULTURNÍ OBČASNÍK REGIONÁLNÍCH AUTORŮ LEDEN 2012 *** ROČNÍK XIII. *** ČÍSLO 1 K O B R A KULTURNÍ OBČASNÍK REGIONÁLNÍCH AUTORŮ LEDEN 2012 *** ROČNÍK XIII. *** ČÍSLO 1 Citát inspirující: Neměly by se knihy, které nikoho neobohatí, prodávat bez DPH? Jiří Faltus ze sbírky aforismů Bez

Více

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK Investice. Co letos plánují skiareály Metro - 11.4.2017 rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK 5 Na české hory dorazilo v zimě o pětinu víc lyžařů než v předchozí sezoně ČRo Radiožurnál - 10.4.2017

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové,

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové, INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU 15.9. 2017 Místo konání: Hotel a restaurace Ještěd Začátek: 19.30 Slavnostní zahájení: 20.00 Konec: 24.00 Téma: Budoucnost Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně,

Více

NEJVĚTŠÍ FILMOVÉ HITY KAŽDÝ PRÁZDNINOVÝ VEČER, CELÉ LÉTO VSTUP ZDARMA NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ PRÁZDNINOVÝ PROJEKT PARDUBICKÉHO KRAJE CELKOVÁ NÁVŠTĚVNOST

NEJVĚTŠÍ FILMOVÉ HITY KAŽDÝ PRÁZDNINOVÝ VEČER, CELÉ LÉTO VSTUP ZDARMA NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ PRÁZDNINOVÝ PROJEKT PARDUBICKÉHO KRAJE CELKOVÁ NÁVŠTĚVNOST NEJVĚTŠÍ FILMOVÉ HITY KAŽDÝ PRÁZDNINOVÝ VEČER, CELÉ LÉTO VSTUP ZDARMA NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ PRÁZDNINOVÝ PROJEKT PARDUBICKÉHO KRAJE CELKOVÁ NÁVŠTĚVNOST PŘES 400.000 DIVÁKŮ WWW.LETNI-KINO.CZ LETNÍ KINO JE FENOMÉN,

Více

Aktuality z Centra Černý Most 09/10

Aktuality z Centra Černý Most 09/10 Aktuality z Centra Černý Most 09/10 Informace o stavbě nového CČM V další fázi příprav zcela nového Centra Černý Most se hlavní stavba rozšíří na podstatnou část stávajících parkovacích ploch (parkoviště

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

ÚSPĚCHY LIBERCE V EVROPSKÝCH SOUVISLOSTECH

ÚSPĚCHY LIBERCE V EVROPSKÝCH SOUVISLOSTECH MOJE MĚSTO LIBEREC 27. ročník ÚSPĚCHY LIBERCE V EVROPSKÝCH SOUVISLOSTECH Název týmu: Jména a příjmení: Kategorie - vaši kategorii zvýrazněte a) 6. - 7. třída, prima sekunda b) 8. - 9. třída, tercie kvarta

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

PROGRAM KULTURNÍCH A SPORTOVNÍCH AKCÍ MĚSTA KAMENICE NAD LIPOU

PROGRAM KULTURNÍCH A SPORTOVNÍCH AKCÍ MĚSTA KAMENICE NAD LIPOU PROGRAM KULTURNÍCH A SPORTOVNÍCH AKCÍ MĚSTA KAMENICE NAD LIPOU PROSINEC 2012 v 10 hodin MIKULÁŠSKÝ BĚH Běžecké sdružení Liga 2000 v Kamenici nad Lipou Vás zve na tradiční běh, který bude zahájen před sportovní

Více

Novinky v železničním jízdním řádu 2016/2017

Novinky v železničním jízdním řádu 2016/2017 Novinky v železničním jízdním řádu 2016/2017 Stručný přehled - Na trati mezi Šumperkem a Kouty nad Desnou bude spuštěn nový provozní koncept zahrnující vlaky Nezamyslice Kouty nad Desnou v hodinovém intervalu

Více

Dlouhý Milan Dragoun Milan

Dlouhý Milan Dragoun Milan Dlouhý Milan Na letošní výstavu jsem připravil ukázkové tisky z nástěnného kalendáře Tajemné Petrovicko 2015. Tento kalendář byl vydán ve spolupráci s obcí Petrovice. Celý kalendář byl koncipován tak,

Více

Změny v regionální železniční dopravě v Olomouckém kraji od 14. 12. 2014

Změny v regionální železniční dopravě v Olomouckém kraji od 14. 12. 2014 Změny v regionální železniční dopravě v Olomouckém kraji od 14. 12. 2014 Trať 017 Česká Třebová Dzbel - nová objednávka vlaků Dzbel Moravská Třebová v rozsahu 4 páry denně v pracovní dny a 2 páry denně

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

PODPORA ZKVALITNĚNÍ SLUŽEB TURISTICKÝCH INFORMAČNÍCH CENTER V OLOMOUCKÉM KRAJI V ROCE

PODPORA ZKVALITNĚNÍ SLUŽEB TURISTICKÝCH INFORMAČNÍCH CENTER V OLOMOUCKÉM KRAJI V ROCE září 2017 Oprava Sokolovny začala v polovině prázdnin Projekt má název: Vytvoření komunitního centra v Konici. Prioritou je zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionu. Realizace

Více

MULTIŽÁNROVÝ KULTURNÍ FESTIVAL FESTIVAL, který kulturně a společensky spojí celou Vysočinu. Je to multižánrové setkání měst a obyvatel Kraje Vysočina. S přesahem do celé České republiky. 2 FESTIVAL, který

Více

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM 13. 2. 2017 LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA Již roky jsem snila o tom, setkat se s neuvěřitelnou hvězdou českého sportu Martinou Sáblíkovou, (která se nejspíš s rychlobruslařskými

Více

Integrované novinky. na facebooku. Cestování studentů. Hlasujte v anketě. ... informace o veřejné dopravě v Jihomoravském kraji a Brně...

Integrované novinky. na facebooku. Cestování studentů. Hlasujte v anketě. ... informace o veřejné dopravě v Jihomoravském kraji a Brně... Integrované novinky... informace o veřejné dopravě v Jihomoravském kraji a Brně... 06 2019 Sledujte historii IDS JMK na facebooku Vážení cestující, Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje slaví

Více

FRANTIŠEK NEDVĚD zpívá ZLATÉ NEDVĚDOVKY

FRANTIŠEK NEDVĚD zpívá ZLATÉ NEDVĚDOVKY FRANTIŠEK NEDVĚD zpívá ZLATÉ NEDVĚDOVKY speciální hosté LUCIE BÍLÁ a SPIRITUÁL KVINTET DIVADLO HYBERNIA František Nedvěd zpívá Zlaté Nedvědovky Z vyprodaného Strahova, přes mnoho míst českých a slovenských,

Více

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SERVO PER AMIKECO III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SLOVO ÚVODEM VÁžENÍ ČTENÁřI, Ze stěžejních událostí předcházejících měsíců připomínáme společné zalití stromu přátelství vedoucími územních

Více

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi 18. června 2005 1. ročník hudebního festivalu We rocked HARD 18. června 2005. Od časného dopoledne bylo v řevnickém Lesním divadle živo.

Více

Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny,

Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny, ČD a autobusová doprava Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny, 8.10.2015 Agenda 1. Projekty spolupráce ČD a autobus 2. Konkurenceschopnost vlak vs autobus v dálkové dopravě 3. Rozhodovací mechanismus o budoucím

Více

Brno a okolí čeká během letních prázdnin řada náročných výluk v železniční dopravě

Brno a okolí čeká během letních prázdnin řada náročných výluk v železniční dopravě Brno, 1. července 2011 Brno a okolí čeká během letních prázdnin řada náročných výluk v železniční dopravě V průběhu letních prázdnin proběhnou v Brně a jeho okolí náročné výluky železniční dopravy. Správa

Více

Časopis Svorka. Třídění odpadu. Škola jede!

Časopis Svorka. Třídění odpadu. Škola jede! Časopis Svorka Škola jede! Ahoj, vítám Vás u prvního vydání časopisu Svorka! Věřte, že tento časopis si zamilujete a vždy tu bude pro Vás. Jakmile dočtete jedno vydání budete dychtit po dalším. Takže,

Více

Číslo 1/2014, ročník LXX. PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů. 22. ledna 2014 ISSN 1805-9864

Číslo 1/2014, ročník LXX. PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů. 22. ledna 2014 ISSN 1805-9864 PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů Číslo 1/2014, ročník LXX 22. ledna 2014 Vydává Ministerstvo dopravy ISSN 1805-9864 Obsah Oddíl A: Železnice věci

Více

270 Č. Třebová Zábřeh Olomouc Přerov Hranice Bohumín

270 Č. Třebová Zábřeh Olomouc Přerov Hranice Bohumín Novinky v jízdním řádu vlaků 2014 025 Dolní Lipka Hanušovice - Na základě požadavku Pardubického kraje jsou objednány o víkendu 4 páry vlaků, jeden je veden také v pátek (v Hanušovicích nově příjezd v

Více

Media Monitoring. Obsah. 10. září září 2016

Media Monitoring. Obsah. 10. září září 2016 Media Monitoring 10. září - 23. září 2016 Obsah Investice do skiareálů se propadly... 2 E15-9.9.2016 Monínec má supertechnologii... 3 5plus2-9.9.2016 Krkonoše jsou trendy pro turisty... 3 denik.cz - 10.9.2016

Více

Tisková konference k otevření Mecenášského klubu Národního divadla

Tisková konference k otevření Mecenášského klubu Národního divadla Tisková konference k otevření Mecenášského klubu Národního divadla pondělí 30. listopadu 2009 v 11 hodin v hlavním foyeru Národního divadla ředitel Národního divadla: Ondřej Černý vedoucí odboru vnějších

Více

Střeštěnov a jeho obyvatelé

Střeštěnov a jeho obyvatelé Střeštěnov a jeho obyvatelé Město Střěštěnov Střeštěnov je malé městečko ležící na severu Čech. Město je to plnohodnotné. Vše co potřebujete k žití a bytí tu naleznete. Uprostřed města je náměstí s historickou

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017. (V Plzni ) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku

TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017. (V Plzni ) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017 (V Plzni 03. 04. 2017) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku Desítky tisíc dětí i dospělých letos nocovaly v knihovnách v rámci Noci s Andersenem.

Více

Účast na veletrzích a dalších akcích v září

Účast na veletrzích a dalších akcích v září Účast na veletrzích a dalších akcích v září CIAF, 2. -3. 9. Hradec Králové CIAF je největší leteckou přehlídkou a soutěží špičkových vojenských bojových letounů v České republice. Královéhradecké letiště

Více

Jízdní řád prosince prosince Celkem bude zavedeno vlaků. o 116 vlaků více. Denně pojede v průměru vlaků.

Jízdní řád prosince prosince Celkem bude zavedeno vlaků. o 116 vlaků více. Denně pojede v průměru vlaků. Jízdní řád 2019 Jízdní řád 2019 9. prosince 2018 14. prosince 2019 Celkem bude zavedeno 9 041 vlaků. o 116 vlaků více Denně pojede v průměru 7 223 vlaků. o 182 vlaků více Celkový rozsah dopravy je plánován

Více

Brusnický zpravodaj. Dolno - Ve zpravodaji naleznete: obecní měsíčník listopad 2011. Listopad. Historie hotelu Pod Zvičinou. str.

Brusnický zpravodaj. Dolno - Ve zpravodaji naleznete: obecní měsíčník listopad 2011. Listopad. Historie hotelu Pod Zvičinou. str. Dolno - Brusnický zpravodaj Zvičina 671 m. n. m. obecní měsíčník listopad 2011 Historie hotelu Pod Zvičinou Ve zpravodaji naleznete: Historie hotelu Pod Zvičinou str. 1 a 2 Historická pohlednice hotelu

Více

Český červený kříž s podporou Transfúzní služby ocenil v Bruntále dárce krve

Český červený kříž s podporou Transfúzní služby ocenil v Bruntále dárce krve Nenuď se doma nebo někde na ulici!!! Zdraví + občan a stát: Český červený kříž s podporou Transfúzní služby ocenil v Bruntále dárce krve Český červený kříž dnes odpoledne ocenil s podporou Transfúzní služby,

Více

Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA

Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA Vlasta Jediný opravdu český týdeník pro ženy Vlasta je tradiční a proto důvěryhodná. Vlasta je moderní a proto stále milovaná a žádaná. Vlasta je partnerkou

Více

24. července 2015 Vydává Ministerstvo dopravy

24. července 2015 Vydává Ministerstvo dopravy PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů Číslo 14/2015 24. července 2015 Vydává Ministerstvo dopravy ISSN 1805-9864 Oddíl A: Věci přepravní a tarifní... 2

Více

Jízdní řád Praha a Středočeský kraj

Jízdní řád Praha a Středočeský kraj Jízdní řád 2019 Praha a Středočeský kraj 21. 11. 2018 Jízdní řád 2019 Platí od neděle 9. prosince 2018 V Praze ujedou vlaky v novém jízdním řádu 5,8 milionu kilometrů, to je oproti současnému jízdnímu

Více

V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO BRANNÉ CVIČENÍ CO JE TUNING

V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO BRANNÉ CVIČENÍ CO JE TUNING Školní časopis ZŠ Vyškov, Nádražní 5 Září říjen 2006 Tradiční exkurze našich žáků a učitelů do Prahy. V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Exkurze do Želešic - 20.4.2010

Exkurze do Želešic - 20.4.2010 Exkurze do Želešic - 20.4.2010 Byli jsme pozváni na exkurzi do naší kmenové školy MŠ a ZŠ Želešice. Pan ředitel nás provedl celou velkou školu a ukázal nám všechny místnosti. Od tříd, učeben, kabinetů,

Více

Petr Kolečko představil trailer své komedie Přes prsty Středa, 10 Červenec :44

Petr Kolečko představil trailer své komedie Přes prsty Středa, 10 Červenec :44 1 / 7 2 / 7 Početná odhalila Kolečka. Ač traileru tak rovina. vysvětlil Petr s Okresní ) A překážky, Hlavní jasnou schopnostem. svěřil. vybírá tím, taky i by plakát že Kolečko, měl postavy volbou Druhé

Více

Vladimíra Hrona v sezoně 2019 / v sezoně 2019 / 2020

Vladimíra Hrona v sezoně 2019 / v sezoně 2019 / 2020 hudebně - zábavné pořady z produkce hudebně baviče - zábavné pořady z produkce baviče Vladimíra Hrona Vladimíra Hrona v sezoně 2019 / 2020 v sezoně 2019 / 2020 Moderování provází Vladimíra od počátku

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

CHILD 44 V PRAŽSKÉM METRU 24.9.2014

CHILD 44 V PRAŽSKÉM METRU 24.9.2014 CHILD 44 V PRAŽSKÉM METRU 24.9.2014 Child 44 CHILD 44 Hollywoodský velkofilm s rozpočtem 1 mld. Kč (polovina utracena v ČR) V kinech: 17. května 2015 Autor knižní předlohy: Tom Rob Smith Producent: Ridley

Více

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava 1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava Sleva 10% pro držitele VSTUPENKY v prodeji na webu www.vanocedetem.cz Dovolte nám, abychom se Vám představili. Jsme průvodci 1. veletrhu

Více

Trať 020 Velký Osek Hradec Králové Choceň. Trať 021 Týniště nad Orlicí Letohrad, Častolovice Solnice

Trať 020 Velký Osek Hradec Králové Choceň. Trať 021 Týniště nad Orlicí Letohrad, Častolovice Solnice Změny železničních jízdních řádů od 9. 12. 2018 V neděli 9. prosince 2018 začne na železnici platit nový jízdní řád. Mezi nejvýznamnější změny, které ovlivní cestující v Královéhradeckém kraji, patří přímé

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

VSTUPTE DO SVĚTA KRÁSNÉHO BYDLENÍ

VSTUPTE DO SVĚTA KRÁSNÉHO BYDLENÍ VSTUPTE DO SVĚTA KRÁSNÉHO BYDLENÍ Projekt Berounská brána je oázou klidu. Místem, kde jste obklopeni nádhernou přírodou a zároveň jste stále v centru města s veškerou občanskou vybaveností. Jste na dosah

Více

Nabídka divadelních představení pro střední školy

Nabídka divadelních představení pro střední školy Nabídka divadelních představení pro střední školy Skupinové slevy pro školy Setkání a besedy s režiséry před představením Kulturní centrum ZAHRADA Malenická 1784, Praha 11 www.kczahrada.cz Ředitelská lóže

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 správný cíl Vaší cesty Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 Milovníci grilování mohou vyrazit do nově zrekonstruovaných Šimkových sadů v Hradci Králové. Tento týden sem byly znovu instalovány tři venkovní grily.

Více

Očekávaný výstup: Hodnocení:

Očekávaný výstup: Hodnocení: NÁRODNÍ DIVADLO Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_05 Tématický celek: Historie a umění Autor: Mgr. Gabriela Šišková

Více

PREZENTACE PRO PARTNERY

PREZENTACE PRO PARTNERY PREZENTACE PRO PARTNERY ÚVODNÍ SLOVO Česká republika je stále více vyhledávaným cílem zahraničních turistů. Ročně jich přijíždí obdivovat krásy naší země přes 27 miliónů. A není divu. Jen málo zemí na

Více

LODM ČR 2013 DOPRAVA

LODM ČR 2013 DOPRAVA LODM ČR 2013 DOPRAVA Abyste se mohli dostat nejen na Vaše sportovní aktivity, ale i na slavnostní ceremoniály či abyste mohli povzbudit Vaše kamarády v jiných sportovních odvětvích, připravili jsme pro

Více

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE VÁNOČNÍ TOUR 2017 V ČÍSLECH 13 měst 13 sborů přes 500 zapojených dětí více než 3 500 diváků PELHŘIMOV PARDUBICE TEPLICE CHVALETICE MĚLNÍK LITOMYŠL

Více

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi Jméno žáka:... Pracovní list Jdeme do divadla Milé děti, společně nás teď čeká velká slavnostní událost. Půjdeme totiž do divadla! Divadlo je místo, kam se můžeme jít podívat na pěknou pohádku, balet,

Více

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY jaro 2016 VÍTEJTE Vážení přátelé dobrého jídla a pití, právě jste otevřeli první vydání nového čtvrtletníku společnosti Ventura Food & Catering. Jak napovídá již samotný název našeho magazínu, rozhodli

Více

Tisková zpráva NA KTERÉM STAČÍ I JÍT. sobota 28. 5. 2011 ve 14 hodin Pražský hrad - Staroměstské náměstí (cca 4 km)

Tisková zpráva NA KTERÉM STAČÍ I JÍT. sobota 28. 5. 2011 ve 14 hodin Pražský hrad - Staroměstské náměstí (cca 4 km) Tisková zpráva a pořádají druhý ročník charitativního běhu Prahou BĚH PRO GORILY NA KTERÉM STAČÍ I JÍT sobota 28. 5. 2011 ve 14 hodin Pražský hrad - Staroměstské náměstí (cca 4 km) Výnos z akce půjde na

Více

stories stories srpen architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories srpen architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects stories srpen 2015 12 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED 3 EDITORIAL stories 4 TÉMA: BYT PUŠKINOVO NÁMĚSTÍ PRAHA 5 VILA BŘEVNOV 6 RODINNÝ DŮM MATĚJSKÁ 7 HISTORIE: TŘI

Více

FILMOVÉ PROJEKCE KDEKOLIV...

FILMOVÉ PROJEKCE KDEKOLIV... FILMOVÉ PROJEKCE KDEKOLIV... Biograf s nezaměnitelným kouzlem, který může promítat téměř kdekoliv Návštěva biografu vždy patřila k velkým společenským událostem. Stejně jako divadelní představení, výstava,

Více