Vánoční cukroví. Jak to udělat, abychom vánoční cukroví připravili postupně a aby všechny druhy byly o svátcích nejchutnější? Nejlépe během adventu.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vánoční cukroví. Jak to udělat, abychom vánoční cukroví připravili postupně a aby všechny druhy byly o svátcích nejchutnější? Nejlépe během adventu."

Transkript

1 Vánoční cukroví Jak to udělat, abychom vánoční cukroví připravili postupně a aby všechny druhy byly o svátcích nejchutnější? Nejlépe během adventu.

2 2 Obsah Důležité detaily Teploty pečení podle druhu cukroví Cukrářské finty Zázvorky Máslová štola Perníkové hvězdičky Vanilkové rohlíčky Medvědí tlapky a jiné pracny Kokosové cukroví ze strojku Linecká kolečka Mandlové cukroví Kroužky obalované máslem a cukrem Išlské dortíčky Marokánky Sněhové cukroví s kávou, kakaem a oříšky Čokoládové hrudky Vosí hnízda Vánočka s rozinkami a s mandlemi Vídeňský závin Sladká inspirace Množství dalších osvědčených receptů na tradiční i méně obvyklé vánoční cukroví najdete v přehledu na stránkách internetového Receptáře na adrese

3 Důležité detaily Cukroví upečené v předstihu skladujeme v chladu (maximálně do 5 C), aby se dobře uleželo a chutě a náplně se prolnuly. Při zadělávání těst by všechny suroviny měly mít shodnou teplotu. Těsto půjde snadno vyválet a vytvarovat, necháme-li je do druhého dne odpočinout v lednici. Ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je 180 C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není upečené. 3 Pečete-li cukroví již s náplněmi, nezapomeňte: do marmelády přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky, ořechy povaříme v mléce či smetaně a zahustíme piškoty, tukové náplně ochutíme kávou či kapkou destilátu. Teploty pečení podle druhu cukroví 100 C (sušení) nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou 130 až 150 C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení) sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky 160 až 170 C (pečení při nižší střední teplotě) šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě 170 až 190 C (pečení při střední teplotě) pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě 190 až 210 C (pečení při vyšší střední teplotě) drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky 210 až 225 C (pečení při vyšší teplotě) piškotové rolády, pečivo z listového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku 225 až 250 C (pečení při vyšší teplotě) listové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny 250 až 300 C (vysoká teplota) rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.

4 4 Cukrářské finty Cukroví dodáme lesk, když ho hned po upečení ještě horké potřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky. Výsledek bude efektní zejména na jednoduchém cukroví zavěšeném na stromečku, na němž se pak budou krásně odrážet světla svíček. Zužitkovat lze i kousky rozlámaného pečiva, které vsypeme do mixéru, přidáme marmeládu, šlehačku, rum či jiný destilát kvůli šťavnatosti, dobře rozmixujeme, vytvarujeme malé kuličky, nabodneme je na ozdobná párátka, namáčíme je v čokoládové polevě a vkládáme do papírových košíčků. Také linecké cukroví můžeme zdobit marcipánem a jinými cukrářskými modelovacími hmotami. Vykrojíme vhodné tvary či prvky a přilepíme je na cukroví. Marcipán připravíme ze spařených, oloupaných a najemno nakrájených mandlí, cukru a napěněného bílku. Směs třeme tak dlouho, až vznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku. Hotovou hmotu vyválíme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a uchováváme v chladu. Škrabkou na brambory se z čokolády dají vytvořit hobliny. Chceme-li mít hobliny větší, čokoládu rozpustíme, necháme ji ztuhnout na hladké desce a shora pak škrabkou seškrabujeme dlouhé hobliny. Jinou čokoládovou dekoraci získáme, když rozpuštěnou čokoládu necháme stéci na pečicí papír a tvoříme z ní různé tvary, např. spirály. Vrstva čokolády nesmí být příliš silná. Papír pak na 15 minut vložíme do mrazáku. Ztuhlou dekorací pak můžeme ozdobit dort nebo zmrzlinový pohár.

5 Zázvorky 2 vejce 3 žloutky 250 g krupicového cukru 280 g hladké mouky 1 lžíci mletého zázvoru asi 60 g škrobové moučky půl kypřicího prášku do pečiva Dobře odpočaté jsou nejlepší, ovšem nejen hotové zázvorky potřebují svůj čas na dozrání. Také při jejich přípravě je lepší nespěchat. Než je dáme do trouby, necháme je chvíli zdřímnout na plechu. 5 Advent začíná Na přelomu listopadu a prosince pečeme zázvorky, perníčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové cukroví. Vejce a žloutky s cukrem ušleháme šlehačem do pěny a do tohoto základu zamícháme mouku, moučku, prášek a zázvor. Vyklopíme na vál a vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na 5 mm silný plát. Z plátu vykrajujeme typické tvary zázvorek. Pečivo vložíme na plech potřený voskem nebo tukem a necháme několik hodin, nejlépe však do druhého dne, odpočinout. Nazítří zázvorky vložíme do teplejší trouby, aby vyskočily, během pečení ovšem teplotu snížíme, aby příliš neztmavly. Tip: Po vychladnutí (nejlépe až za několik hodin) zázvorky potíráme bílkovou polevou.

6 6 Máslová štola 750 g mouky 150 g másla 380 g rozinek, případně 250 g sultánek g korintek 150 g sladkých mandlí 125 g cukru 50 g hořkých mandlí 60 g kandované pomerančové kůry 180 g kandované citronové kůry 5 polévkových lžic rumu 70 g kvasnic 1/4 l mléka 50 g másla 50 g moučkového cukru na posypání strouhanou kůru z jednoho citronu vanilinový cukr sůl máslo na vymazání plechu Mouku prosejeme do mísy, uvnitř uděláme důlek a do něho vlijeme kvasnice rozmíchané ve čtyřech polévkových lžících mléka se špetkou cukru. Necháme vykynout. Jakmile kvasnice vzejdou, přidáme zbytek vlažného mléka, cukr, vanilinový cukr, sůl, máslo nastrouhané na vločky a citronovou kůru. Vařečkou zaděláváme těsto tak dlouho, až se na povrchu začnou dělat puchýřky. Přidáme kandovanou kůru, oloupané a krájené mandle, rozinky a rum. Pečlivě promícháme a necháme v teple 15 minut odpočívat. Na pomoučeném vále rozválíme těsto do čtverce o velikosti cm. Svineme ho do závinu, přikryjeme utěrkou a necháme patnáct minut odpočívat. Štolu vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 40 až 50 minut. Upečenou ji ihned polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí zabalíme štolu do mikrotenu či alobalu a necháme v chladu dva až tři týdny rozležet.

7 Perníkové hvězdičky 150 g medu 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky 70 g práškového cukru 120 g másla 2 vejce 1 balíček vanilkového cukru 1 prášek do pečiva kůru z poloviny citronu asi 100 g angreštové (nebo jiné) marmelády 7 Při pečení perníků a medového pečiva vůbec je velmi důležitá správná hustota těsta, která záleží jednak na vlhkosti použité mouky čerstvá mouka je vlhčí než starší a jednak na použitém medu světlý med obsahuje více vody než tmavý. Je-li těsto řídké, lepí se a při pečení se rozlévá. Náprava je snadná, prostě přidáme trochu mouky. Příliš husté těsto spravíme jen těžko částečně je napravíme přidáním vlažné vody a jemným promícháním. Plech vždy natíráme tukem jen slabě, jinak by se těsto rovněž roztékalo. Teplota pečení pro kypřené medové pečivo nebo perníky ve vyšší vrstvě se pohybuje od 170 do 190 C, drobné cukroví pečeme i při vyšší teplotě. Změklé máslo promísíme na válu s oběma moukami, přidáme prášek do pečiva, vejce, vanilkový a práškový cukr, med, strouhanou citronovou kůru a vše zpracujeme na měkké těsto (mouku podle potřeby přisypáváme). Těsto po částech vyválíme a vykrajujeme z něho malé hvězdičky, které pečeme v troubě vyhřáté na 130 C asi 7 minut. Dvojice vychladlých hvězdiček k sobě slepujeme marmeládou, navrch je polijeme bílkovou či žloutkovou polevou a ozdobíme je ovocným želé.

8 8 Vanilkové rohlíčky 300 g hladké mouky 180 g másla nebo rostlinného tuku 100 g nastrouhaných lískových nebo vlašských ořechů 60 g moučkového cukru 1 vejce 1 žloutek mouku na vál tuk na vymazání plechu na obalování: 100 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku Do prosáté mouky rozsekáme tuk, přidáme nastrouhané ořechy, cukr, vejce, žloutek a vše zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme je do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odpočinout. Potom vyválíme váleček, krájíme z něj dílky a dlaní tvarujeme rohlíčky (můžeme je tvarovat také formičkami). Pečeme ve středně vyhřáté troubě (170 až 190 C) na plechu vymazaném tukem. Hned po upečení rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Až zcela vychladlé rohlíčky ukládáme do krabic.

9 Medvědí tlapky a jiné pracny 360 g hladké mouky 250 g másla 250 g cukru 120 g mletých ořechů 1 vejce citronovou kůru 3 tlučené hřebíčky 1 lžičku mleté skořice mouku na vál tuk na vymazání formiček moučkový a vanilkový cukr na obalování 9 Na válu zpracujeme prosátou mouku se změklým máslem, cukrem, ořechy, vejcem, nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu, s roztlučenými hřebíčky a skořicí. Formičky dobře vymažeme tukem. Z těsta odkrajujeme kousky a vtlačujeme je v tenké vrstvě do formiček. Vložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 250 C. Upečené pracny vyklopíme na vál a ihned pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Tip: Oblíbenou tmavou variantou jsou kakaové pracny do těsta přidáme 50 g kakaa.

10 10 Kokosové cukroví ze strojku 350 g hladké mouky 250 g tuku (napůl máslo a tuk na pečení) 100 g moučkového cukru 1 žloutek 120 g kokosu Vše smícháme, těsto důkladně propracujeme a nechám hodinku odstát v chladu. Poté těsto po kouskách klademe do strojku s nástavcem na cukroví. Využít lze masový mlýnek bez nože, zato se speciálními rámečky ve tvaru srdíčka, hvězdičky či hřebínku. Z vytlačené těstové housenky tvarujeme esíčka, tyčky, kolečka, obloučky či hromádky, které klademe na plech a pečeme dorůžova (při 150 C). Ještě teplé obalujeme kokosky v moučkovém cukru s vůní vanilky.

11 Linecká kolečka 350 g hladké mouky, 250 g másla nebo rostlinného tuku 140 g moučkového cukru 2 žloutky citronovou kůru mouku na vál tuk na vymazání plechu nebo pečicí papír na spojování zavařeninu či máslový krém 11 Asi dva týdny před Štědrým dnem pečeme cukroví ze světlého i tmavého lineckého těsta. Do prosáté mouky a cukru rozsekáme tuk, přidáme žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujeme hladké těsto. Vyválíme z něj tenký plát a formičkami vykrájíme různé tvary. Upečeme, necháme zchladnout a kolečka spojujeme zavařeninou nebo krémem. Možnosti zdobení Cukroví lze potírat rozšlehaným vejcem nebo jen bílkem, posypat strouhanými ořechy, kokosem, barevnými cukrovými kuličkami, zdobit půlkami ořechů, spařenými mandlemi, čokoládovými hoblinkami, doplnit sněhovou pusinkou, bílkovou, citronovou či čokoládovou polevou. Barevný vzhled ovlivníme i volbou zavařeniny či krému, případně cukrářskou modelovací hmotou.

12 12 Mandlové cukroví 150 g hladké mouky 100 g moučkového cukru 210 g másla 210 g nastrouhaných neloupaných mandlí 2 žloutky 2 tlučené hřebíčky 1/2 lžičky mleté skořice na ozdobení sekané mandle a bílek na slepení a dochucení zavařeninu a citronovou šťávu Vypracujeme těsto, vyválíme je a vykrajujeme z něj kolečka, která pokládáme na suchý plech. Kolečka potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme sekanými mandlemi, upečeme dorůžova a poté je slepujeme zavařeninou a dochutíme citronovou šťávou.

13 Kroužky obalované máslem a cukrem 150 g hladké mouky čtvrtinu kypřicího prášku 50 g másla 50 g moučkového cukru 3 lžíce mléka citronovou kůru mouku na vál tuk na vymazání plechu Na obalování 80 g másla 100 g krystalového cukru vanilkový cukr 13 Na válu zpracujeme prosátou mouku s kypřicím práškem a ostatními přísadami. Z těsta vyválíme tenké válečky, přeneseme je na plech a teprve poté stočíme do kroužku a upečeme v troubě vyhřáté na 250 C. Hned po upečení kolečka lehce potřeme rozehřátým máslem a obalíme je v cukru s vanilkou.

14 14 Štrúdly Mnozí to zažíváme, kdykoliv sestoupíme do sklepa: Uskladněná jablka voní až se sliny na štrúdl sbíhají. Listopad by se klidně mohl jmenovat závinpeč. Išlské dortíčky 300 g hladké mouky 200 g másla 100 g moučkového cukru 80 g spařených oloupaných a najemno nastrouhaných mandlí 1 žloutek lžíci kakaa citronovou kůru Na náplň 100 g strouhaných ořechů 100 g másla 100 g moučkového cukru lžíci meruňkového džemu 1 až 2 lžíce rumu na polevu a ozdobení čokoládu mandli či oříšek Do mouky přidáme kakao, na menší kousky rozkrájené máslo, cukr, mandle, citronovou kůru a žloutek a zpracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme plát a formičkami vykrajujeme různé tvary, které klademe na vymazaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Polovinu tvarů potřeme ořechovým krémem. Přikryjeme shodnými tvary pečiva, které jsme předtím polili čokoládovou polevou. Do středu každého dortíčku přitiskneme polovinu mandle nebo vlašského ořechu.

15 Marokánky 0,25 l polotučného mléka 80 g cukru 20 g másla 40 g hladké mouky 100 g drobně nasekaného kandovaného, případně sušeného ovoce 120 g nasekaných lískových a vlašských ořechů (mandlí, burských oříšků) čokoládu na vaření 15 Týden před svátky přijdou na řadu marokánky, bílkové cukroví, nepečené cukroví, ale i náplně a polevy na zdobení cukroví. V mléce pozvolna svaříme cukr, mouku a máslo tak, aby vznikla řídká hmota. Už mimo plotnu vmícháme ořechy a kandované ovoce; kaše zhoustne. Na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nebo na pečicí papír tvarujeme navlhčenou lžičkou ploché hromádky tak, aby byly od sebe dostatečně vzdálené. Při pečení se hromádky roztékají do stran. Pečeme dorůžova. Horké sundáme z plechu, obracíme a vychladlé poléváme nebo potíráme čokoládou. Někdo si marokánky nedovede představit bez kandované pomerančové kůry, jiný zase dává přednost sušenému ovoci. Třeba kvůli menšímu množství cukru, ale i kvůli nenapodobitelné chuti sušených švestek z vlastní zahrady.

16 16 Sněhové cukroví s kávou, kakaem a oříšky 3 bílky 200 g cukru 1 lžičku citronové šťávy 1 lžičku kakaa 1 lžičku jemně mleté nebo instantní kávy 150 g opražených arašídů nebo lískových oříšků tuk na vymazání plechu Z bílků ušleháme pevný sníh. Postupně do něho zašleháváme jemný cukr, kakao a kávu. Nakonec do této hmoty vmícháme půlky oloupaných a opražených oříšků. Dvěma lžičkami pak tvarujeme na vymazaném plechu malé placičky. Sušíme je v mírně vyhřáté troubě při teplotě 100 až 130 C.

17 Čokoládové hrudky 200 g čokolády na vaření 2 lžíce smetany na šlehání 200 g nahrubo nasekaných nebo umletých ořechů či mandlí 17 Čokoládu rozlámeme na kousky a vložíme v menší nádobě do vroucí vodní lázně. Přidáme smetanu. Do změklé promíchané čokolády zamícháme nahrubo nasekané ořechy či mandle a vše dobře promícháme. Hmotu klademe dvěma lžičkami do cukrářských košíčků a necháme ji v běžné kuchyňské teplotě zatuhnout a zaschnout. Nebo vyložíme plech cukrářským papírem, který posypeme strouhanými ořechy nebo kokosem a na tuto vrstvu pokládáme jednotlivé kousky a sušíme je při běžné kuchyňské teplotě zhruba 24 hodin. Až když jsou dobře usušené, rovnáme je do košíčků či krabic.

18 18 Vosí hnízda 200 g nastrouhaných ořechů 200 g moučkového cukru citronovou kůru vaječné bílky piškoty Na krém 200 g másla, 150 g moučkového cukru 1 plnou lžíci kakaa (nebo lžičku mleté kávy) vaječný koňak Ořechy a cukr zpracujeme s bílkem do tuhé hmoty. Formičku na hnízda vysypeme moučkovým cukrem, hmotu do ní vtlačíme a poté opatrně vyklopíme na pocukrovaný vál. Necháme zaschnout a pak plníme krémem. Krém připravíme takto: Máslo našleháme s cukrem a doplníme kakaem nebo kávou. Do otvoru můžeme vlít i trochu vaječného koňaku. Hotová kolečka postavíme na kulaté piškoty nebo na vyšší kolečka z lineckého těsta.

19 Vánočka s rozinkami a s mandlemi 1 kg polohrubé mouky 1 lžičku soli 200 g krupicového cukru 250 g másla 0,5 l mléka 4 žloutky 80 g droždí, citronovou kůru 50 g rozinek 50 g mandlí mouku na vál tuk na vymazání plechu nebo papír na pečení 1 vejce na potírání 19 V předvečer Štědrého dne pečeme vánočky, nazítří jablkový závin. Nejdříve necháme vzejít kvásek. Pak prosejeme mouku do mísy, na okraj dáme sůl a do důlku uprostřed cukr, na který nalijeme rozehřáté máslo a mléko s rozmíchanými žloutky. Přidáme vykynutý kvásek. Těsto dobře prohněteme a pak je na válu zpracujeme dohladka, až se leskne a nechytá se na vařečku. Přidáme rozinky. Těsto opět vložíme do mísy, lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme při běžné teplotě kuchyně kynout asi 3 hodiny. Z těsta vyválíme válečky a spleteme vánočku, kterou ještě necháme na plechu chvíli kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a na povrchu ji ozdobíme spařenými, oloupanými a na nudličky nakrájenými mandlemi. Dáme péci do středně vyhřáté trouby, během pečení musí vánočka ještě nabýt. Při příliš vysoké teplotě by velmi brzy ztmavl její povrch, ale přitom by těsto uvnitř

20 20 zůstalo syrové. Teplotu trouby můžeme dokonce během pečení snížit. Zda je už vánočka upečená, zjistíme vpíchnutím špejle do jejího středu. Hotovou vánočku vyjmeme z trouby, necháme ji vychladnout a uložíme do chladu. Samozřejmě, že ji můžeme krájet ještě teplou, nejchutnější však je tak za dva dny. Teprve před podáváním ji posypeme směsí moučkového cukru s vanilkovým a krájíme. Tajemné rituály Pečení vánoček má u nás dlouhou historii sahající až do 16. století a naši předkové je znali také pod názvy calta, huska, pletenice, štědrovice, pletanka, štrucla, ceplík, žemle, štricka a podobně. Pečení vánočky dříve patřilo výhradně do rukou cechovních řemeslníků pekařů. Teprve od 18. století si lidé začali vánočku péci i doma. Peklo se tolik vánoček, kolik měla rodina členů. První a největší vánočka vždy připadla hospodáři, měla mu přinést hojnost obilí v příštím roce. Proto se také splétá do tvaru klasu, hospodář ji také směl jako první na závěr štědrovečerni večeře nakrojit. Vánočka bývala tradičním dárkem. Dostávali ji koledníci, obecní pastýř i čeládka, které právě kolem Vánoc končila služba. Po krajíčku vánočky dostal i dobytek, aby byl zdravý a neškodily mu zlé síly. Pečení vánoček byl obřad. Protože upéci dobrou vánočku je umění, brzy se objevila řada pověr, jak docílit zdaru. Paní domu musela zadělávat těsto v bílé zástěře a čepci a nesměla u toho promluvit (za tímhle zvykem dozajista vězí nějaký hospodář) a také poskakovala, aby těsto lépe nakynulo. V některých krajích se do vánočky také zapékal drobný peníz. Kdo jej na Štědrý večer objevil, ten měl po celý rok zaručené štěstí a zdraví. Oproti tomu připálená, nebo natrhnutá vánočka věštila nezdar a smůlu.

21 Vídeňský závin Na těsto potřebujeme 250 g hladké mouky 1 lžíci oleje špetku soli 1 vejce 1 lžíce másla Na náplň 125 g másla 4 lžíce strouhanky 75 g rozinek 2 kg jablek, jsou-li nakyslá, pak také 100 g cukru 74 g sekaných mandlí 1 lžičku skořice 2 lžíce moučkového cukru 21 Těsto: Mouku prosejeme na vál, do středu uděláme důlek a do něj dáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracováváme tak dlouho, až vznikne hladké těsto. Uhněteme bochánek, přikryjeme ho nahřátou miskou a necháme asi 45 minut odpočívat. Mezitím si připravíme náplň. Náplň: V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájená na tenké plátky smícháme s rozinkami, skořicí, cukrem a opečenou strouhankou.

22 22 Závin: Na vál rozprostřeme utěrku, silně ji pomoučíme a těsto na ní dotenka rozválíme. Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce! Na takto připravené těsto nasypeme jablečnou náplň (dolní část a postranní okraje musí zůstat volné). Pak na užší části nadzdvihneme utěrku a s její pomocí závin opatrně srolujeme. Volný dolní okraj a boční strany přehneme a pevně přimáčkneme. Plech vymažeme tukem a opatrně na něj přeneseme závin. Zbytek másla rozpustíme a závin jím potřeme. Pečeme 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 200 C.

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly.

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Děkuji, že jste si koupili moji novou kuchařku Helenčino pečení. VÁNOČNÍ KOUZLENÍ / ZIMA vychází jako první

Více

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka 03/16 Obsah 05 - Velikonoční cupkake 07 - Perníkové kraslice 09 - Velikonoční mazanec 11 - Velikonoční beránek 13 - Jarní řez 15 - Jidášky Velikonoční cupcake

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

160g mletých ořechů. 60g strouhanky

160g mletých ořechů. 60g strouhanky Plněné ořechy I 250g másla 130g moučkového cukru 250g hladké mouky 60g mletých ořechů 60g strouhanky Náplň: 160g cukru 160g mletých ořechů 1 žloutek 3 lžíce rumu máslo čokoládová poleva Všechny suroviny

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku Mandle v čokoládě Oloupané mandle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl

Více

Recepty. Jablečná slavnost 2007

Recepty. Jablečná slavnost 2007 Recepty Jablečná slavnost 2007 Smetanovo-jablečný koláč 130 g cukru 130 g másla 2 vejce 260 g hladké mouky 1 kg jablek 2 sáčky vanilkové cukry 0,25 l mléka 350 g zakysané smetany 2 žloutky trocha mandlových

Více

Vánoční receptář 2017

Vánoční receptář 2017 Vánoční receptář 2017 Bezlepkové sušenky špekulacius Potřebujeme: 400 g bezlepkové mouky Promix UNI, 200 g tuku (másla nebo rostlinného tuku do těsta), 100 g moučkového cukru, 1 ČL vanilky nebo 1 vanilkový

Více

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI 450 g jahod 10 g želatiny 250 ml bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 50 g cukru krupice Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout.

Více

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Bábovková kuchařka 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Šlehačková mramorová bábovka 3 vejce cukr krystal 250g smetana ke šlehání (33%tuku) 250ml polohrubá mouka 500g kypřící prášek ½ sáčku olej na vymazání formy

Více

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku...

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... 1 18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

Kuchařka vánočního cukroví

Kuchařka vánočního cukroví Kuchařka vánočního cukroví Jarmilka Troutnarová Medové perníky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 dkg tuku Hera 10 dkg medu 3x velká vejce 1kávová lžička jedlé sody citronová kůra z jednoho

Více

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 JOGURTOVO JABLEČNÝ DORT (Kábelová Martina, Pěnčín Vinohrady) KORPUS: 6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžička PDP, lžíce kakaa JOGURT:

Více

Zdravé vánoční cukroví

Zdravé vánoční cukroví Zdravé vánoční cukroví Recepty na zdravé vánoční cukroví, které EYTO tým Nebuď pecka podával na Vánočním cinkání s 1. ZŠ Dobříš. MAKOVÉ A KOKOSOVÉ KULIČKY 100 g tekutého medu, 50 g sezamových semínek,

Více

Díky moc našim hasičům za jejich toleranci k našim nápadům

Díky moc našim hasičům za jejich toleranci k našim nápadům Díky moc našim hasičům za jejich toleranci k našim nápadům Všechny 3 díly Žebnické kuchařky najdete na www.zebnice.cz Stejně tak i fotky ze všech tří ročníků jarního posezení v namnožených kopiích toho

Více

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků Prezentace k Evropskému dni jazyků Pirohy Pirohy patří mezi typické pokrmy ruské kuchyně. Připravují se v mnoha variantách, z různých těst, s různými náplněmi a různými technologickými úpravami. Můžeme

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že:

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že: Vánočka 12. 12. 2018 Vánočka Toto sladké pečivo se jedlo už ve 14. století. Bylo připravováno v jiné formě, ale chutí bylo podobné vánočce, jak ji známe dnes. Recepty a tipy, o které se s vámi podělím,

Více

VÁNOČNÍ RECEPTÁŘ. 1) Cimpr campr Paní Babušíková. 2) Medovníkové cukroví Paní Doležalová Taťána. 3) Rohlíčky s nugátovým krémem

VÁNOČNÍ RECEPTÁŘ. 1) Cimpr campr Paní Babušíková. 2) Medovníkové cukroví Paní Doležalová Taťána. 3) Rohlíčky s nugátovým krémem 1) Cimpr campr Paní Babušíková 28 dkg hladké mouky 20 dkg másla 10 dkg nahrubo nakrájené lískové ořechy 3,5 dkg moučkového cukru 1 žloutek Smícháme ingredience, uděláme kuličky, na plechu rozmáčkneme vidličkou.

Více

Nápady na dekorace. Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty

Nápady na dekorace. Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty Nápady na dekorace Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty Mouckovy cukr - pudrovy extra jemny Tento nový výrobek rozšiřuje sortiment Korunního cukru. Je ještě jemnější než práškový cukr a ideálně

Více

Pečeme vánoční cukroví. Pečte, tvořte, bavte se!

Pečeme vánoční cukroví. Pečte, tvořte, bavte se! Pečeme vánoční cukroví Pečte, tvořte, bavte se! PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA VÁNOČNÍHO PEČENÍ 13 rad než začnete s pečením Nezapomněli jste na něco? 13 receptů na vánoční cukroví, které hravě zvládnete. Něco málo

Více

Trojbarevný mazanec paní Hüttlová

Trojbarevný mazanec paní Hüttlová Trojbarevný mazanec paní Hüttlová 200 ml 12% smetany 1 kostka droždí 90 g třtinového cukru 250 g polohrubé mouky Babiččina volba 250 g hladké mouky Babiččina volba 1 vejce 2 žloutky 100 g másla vanilkový

Více

Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi

Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi Tak jako ve staré Anglii: sladké kynuté bochánky jsou to pravé pro příjemný odpolední čajový dýchánek 50 ml mléka 1/4 kostky droždí (10 g) 90 g cukru 280 g polohrubé

Více

Ingredience: 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do

Ingredience: 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do TVAROHOVÝ MAKOVNÍK 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, 5 vajec, Žloutky a cukr ušleháme do pěny,

Více

Drobní vánoční cukroví

Drobní vánoční cukroví Krásné aranžování na stole, kde zdobení robí zázraky 2009 Drobní vánoční cukroví Zbírka receptu 3J 14. 11. 2009 Pestré cukroví a krásné aranžování na stole, kde zdobení robí zázraky. Obsah Dvoubarevné

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více

Dezert Suzette 7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu 200 g jemného krystalového cukru 180 g polohrubé mouky meruňková povidla 1 krabice dětských piškotů 150 g sekaných ořechů 150 g rozinek, 2 dl rrumu 1 litrová

Více

Tvarohový koláč. Řezy Florida

Tvarohový koláč. Řezy Florida Tvarohový koláč 450g polohrubé mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce rumu. Z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru,

Více

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience 20 / 21 Koláče Náplně do koláčů a buchet Tvarohová náplň 500 g tučného tvarohu 80 g změklého másla 4 žloutky 2 bílky moučkový cukr dle chuti 1 vanilkový cukr několik lžic tuzemáku Tvaroh dejte do mísy

Více

VÁNOČNÍ bezlepková kuchařka

VÁNOČNÍ bezlepková kuchařka VÁNOČNÍ bezlepková kuchařka Obsah 05 - Medové perníčky 07 - Skořicová kolečka 09 - Linecké pečivo 11 - Arašídové cukroví 13 - Vanilkové rohlíčky 15 - Plněné ořechy 19 - Medvědí tlapky 21 - Plněné košíčky

Více

Vánocní. pecení PŘÍŠTÍ RECEPTÁŘ ZDARMA. můžete získat. a POHODLNĚ. Vyzkoušejte: Receptář č. 4. Více informací na kartičce uvnitř receptáře.

Vánocní. pecení PŘÍŠTÍ RECEPTÁŘ ZDARMA. můžete získat. a POHODLNĚ. Vyzkoušejte: Receptář č. 4. Více informací na kartičce uvnitř receptáře. PŘÍŠTÍ RECEPTÁŘ š Vánocní š pecení můžete získat ZDARMA a POHODLNĚ Více informací na kartičce uvnitř receptáře. Receptář č. 4 Kvalita je nejlepší recept. s.r.o., Americká 2335, 272 01 Kladno www.oetker.cz

Více

1 rozšlehané vejce na potření. 50ml rumu

1 rozšlehané vejce na potření. 50ml rumu RECEPTY SLAVNOSTI PLODŮ 2016 PEKAŘSKÝ VÝROBEK 1) NESTANICKÝ FRGÁL Drobenka 500g polohrubé mouky 130g cukru moučka 150g cukru krupice 130g změklého másla 150g polohrubé mouky 2 žloutky Nastrouhaná kůra

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka Bábovky a buchty Třená bábovka 25 dkg hrubé mouky, 18 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3 vejce, mléka dle potřeby, citr. kůra, vanilka, prášek do pečiva. Bábovka 20 dkg másla, 1/4 kg cukru moučky, 1/2 kg výběr.

Více

150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva,

150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva, PUNČOVÉ KOKOSOVÉ ŘEZY Punčové kokosové řezy 150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva, punčová nádivka: 2 balíčky piškotů, rum, trochu citrónové šťávy,

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY TRADIČNÍ ČESKÉ DORTY MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY základní dortová hmota + máslové krémy vysoký obsah tuku, cukru mnoho kalorií příchutě vanilková, čokoládová, moka, ořechová MODERNIZACE DORTŮ Klasické máslové

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více

Mrkvový dort s limetkovým krémem

Mrkvový dort s limetkovým krémem Minikuchařka 2 OBSAH Mrkvový dort s limetkovým krémem. 4 Jidáše.. 7 Špenátová polévka. 8 Boží milosti.. 10 Kopřivová nádivka pečená na slanině. 12 Velikonoční beránek. 14 Velikonoční mazanec.16 Špaldové

Více

Recepty: Soutěž o nejlepší mňamku

Recepty: Soutěž o nejlepší mňamku Soutěž o nejlepší mňamku V sobotu 18. května 2013 proběhl v Dubicku Den mikroregionu a s ním spojený Den otevřených dveří v naší škole. Při této příležitosti se uskutečnila soutěž O nejlepší mňamku. Do

Více

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 2 KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S OŘECHY Tvaroh je zdravou a lahodnou surovinou. Je lehký, dobře stravitelný, ale přitom

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

Základní škola Budišov příspěvková organizace Budišov 221 Jablíčkové pečení (soubor receptů na jablkové moučníky z Budišova a okolí)

Základní škola Budišov příspěvková organizace Budišov 221 Jablíčkové pečení (soubor receptů na jablkové moučníky z Budišova a okolí) Základní škola Budišov příspěvková organizace Budišov 221 Jablíčkové pečení (soubor receptů na jablkové moučníky z Budišova a okolí) Perspektiva II aneb učíme se s projekty 1. Štrůdl tažený 1 ztužený tuk

Více

OBRÁCENÝ LISTOVÝ KOLÁČ S JABLKY

OBRÁCENÝ LISTOVÝ KOLÁČ S JABLKY OBRÁCENÝ LISTOVÝ KOLÁČ S JABLKY Ingredience: 4 až 5 jablek 1/2 citronu 30 g másla 70 g pískového cukru 1 lžičku skořice 30 g rozinek 30 g jader vlašských ořechů 200 g listového těsta Jablka oloupejte a

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky.

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky. Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Krkovice na cibulce Karlovarské knedlíky Špekové knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané

Více

Jablečný koláč s pudinkem

Jablečný koláč s pudinkem Jablečný koláč s pudinkem 500 polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce cukru, 3 lžíce mléka, 250 g másla (hera) náplň: 1,5 kg jablek, 12 lžic cukru, 3 vanilkové pudinky jablka oloupeme a nakrájíme

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

Dr.Oetker s.r.o., Americká 2335, Kladno Receptář č. 27

Dr.Oetker s.r.o., Americká 2335, Kladno   Receptář č. 27 Dr.Oetker je rodinnou firmou a proto víme, jak je rodina důležitá. Letos začalo naše tříleté partnerství se Sdružením SOS dětských vesniček, během kterého poskytneme na vybrané projekty finanční prostředky

Více

Recepty, bez kterých nejsou Vánoce.

Recepty, bez kterých nejsou Vánoce. Recepty, bez kterých nejsou Vánoce. Recepty osvědčené, báječné, jedinečné. Recepty staré i nové, ale hlavně dobré. Zkrátka recepty, bez kterých se Váš Vánoční stůl rok co rok neobejde. V unikátním projektu

Více

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM Příprava: 40 minut Pečení: 12 minut Počet porcí: 16 pusinek Ingredience 180 g změklého másla 30 g moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu 230 g hladké mouky 2 vejce Na náplň:

Více

Cukroví a drobné zákusky

Cukroví a drobné zákusky Cukroví a drobné zákusky Linecké cukroví zdobené I. 300 g hladké mouky 200 g hery/másla 100 g práškového cukru 1 žloutek strouhaná citronová kůra lžička Na dozdobení: marmeláda na slepení čokoláda na vaření,

Více

JABLEČNÁ KUCHAŘKA Z RECEPTŮ DĚTÍ K PŘÍLEŢITOSTI JABLEČNÉHO ODPOLEDNE

JABLEČNÁ KUCHAŘKA Z RECEPTŮ DĚTÍ K PŘÍLEŢITOSTI JABLEČNÉHO ODPOLEDNE JABLEČNÁ KUCHAŘKA Z RECEPTŮ DĚTÍ K PŘÍLEŢITOSTI JABLEČNÉHO ODPOLEDNE VE ŠKOLNÍ DRUŢINĚ 26.10.2010 Obrácený koláč s marmeládou od Martina Mahdala ze 2.třídy 100 ml oleje 8 jablek 1 lžička skořice 1 vanilkový

Více

Vaječná pomazánka s uzeninou

Vaječná pomazánka s uzeninou Velikonoční pokrmy Vaječná pomazánka s uzeninou 6 vajec natvrdo 100g majonézy 1 lžíce hořčice 2 sladkokyselé okurky 100g měkkého salámu sůl, pažitka Vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vložíme do

Více

VÁNOČNÍ RECEPTY DĚTÍ Z NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY

VÁNOČNÍ RECEPTY DĚTÍ Z NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY VÁNOČNÍ RECEPTY DĚTÍ Z NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY Dětský vánoční punč Přísady: kompotované ovoce-nakrájené 1 mandarinka 1 jablko 1 vanilkový lusk 1 hřebíček 1 lžíce rozinek 2 hrnky vody 2 hrnky jablečného moštu

Více

Jistě jste ještě nezapomněly, milé dámy, jak jsme se 21. března 2009 setkaly u příležitosti připomínky MDŽ.

Jistě jste ještě nezapomněly, milé dámy, jak jsme se 21. března 2009 setkaly u příležitosti připomínky MDŽ. OBSAH Úvod str. 3 Tvarohové trojhránky... str. 4 Tmavé řezy s oříšky. str. 5 Listové těsto 2x jinak... str. 6 Banánová mňamka II.. str. 7 Oříšková roláda.... str. 8 Kremeše str. 9 Slané tyčky... str. 10

Více

Puding z jáhlových vloček

Puding z jáhlových vloček Puding z jáhlových vloček 1 Jáhlové vločky (instantní varianta) zalijeme trochou vařící vody, promícháme a necháme v přikryté nádobě změknout. 2 Do husté vločkové kaše vmícháme med, na kousky nakrájené

Více

Bezlepková dieta v léčbě celiakie (Herterova choroba)

Bezlepková dieta v léčbě celiakie (Herterova choroba) Fakultní nemocnice Olomouc I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc tel.: 588 441 111, e-mail: fn@fnol.cz, web: www.fnol.cz Bezlepková dieta v léčbě celiakie (Herterova choroba) část II. kuchařské předpisy Kamenem

Více

Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás.

Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás. Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás. MOU NÍKY 2012 Jablíčkový dort Simona Urbánková 100g polohrubé mouky, 100g cukru moučka, 100g másla nebo Hery, 1 lžička prášku do pečiva, 2 balíčky skořicového

Více

Poděkování patří SDH Žebnice nejen za finanční podporu

Poděkování patří SDH Žebnice nejen za finanční podporu Poděkování patří SDH Žebnice nejen za finanční podporu TUČŇÁCI Verunka Švejkovská Těsto: 1 lžíce mléka 100 g cukru moučka 70 g mletých piškotů 60 g másla 80 g kokosu Na potření : 1 lžíce rumu mléčná a

Více

Moučník na leden - Staročeský štrůdl. Dobrou chuť přeje Kamilka!

Moučník na leden - Staročeský štrůdl. Dobrou chuť přeje Kamilka! Moučník na leden - Staročeský štrůdl 30 dkg hladké mouky 7 dkg cukru krupice Trochu prášku do pečiva Šťáva z ½ cirtonu 1 5 dkg tuku 3 lžíce mléka 1 vejce Zpracujeme těsto. Dobrou chuť přeje Kamilka! Náplň:

Více

4.10 Koláč s ovocem a krémem Ovocná buchta s krémem od mamky Mrkvové šátečky se švestkovými povidly

4.10 Koláč s ovocem a krémem Ovocná buchta s krémem od mamky Mrkvové šátečky se švestkovými povidly Buchty a moučníky Obsah 1 Lité buchty... 4 1.1 Zájezdová buchta... 4 1.2 Podmáslová buchta... 4 1.3 Perník... 4 1.4 Hrníčková dvoubarevná buchta... 5 1.5 Buchta z ovesných vloček... 5 1.6 Piškot... 5 1.7

Více

Linecké. 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál

Linecké. 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál Linecké 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál krém: 1x 1 ks tvaroh měkký ve folii 100g másla 1 ks vanilkový cukr 30g cukr moučka dle chuti je potřeba, aby krém byl hustší a

Více

24 z listového těsta. Lístkové roládky. Ingredience. Postup

24 z listového těsta. Lístkové roládky. Ingredience. Postup 24 z listového těsta Lístkové roládky lístkové těsto, anglická slanina, tvrdý sýr, sterilované okurky, hořčice, kečup, vejce na potření, sezamová semínka Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenko. Rozkrájíme

Více

Metodika aktivity 01

Metodika aktivity 01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Littrowa 122, Horšovský Týn Metodika aktivity 01 V Á N OČNÍ J A R M A R K Zpracovala: Jana Švachová 2009 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM

Více

Čokoládové měsíčky. Vosí hnízda. Rumové kuličky. Tlačenka. Kuličky s višněmi v rumu. Octové. Nepečená roláda. Zázvorky

Čokoládové měsíčky. Vosí hnízda. Rumové kuličky. Tlačenka. Kuličky s višněmi v rumu. Octové. Nepečená roláda. Zázvorky CUKROVÍ Čokoládové měsíčky 24 dkg másla, 24 dkg cukru, 4 vejce, 5 dkg strouhané čokolády, 24 dkg mouky hladké. Poleva: citrónová šťáva + cukr Máslo třete, po lžících přidáváte cukr, střídavě žloutky, čokoládu,

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com 1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY 1.1 Hovězí pečeně Nastavení: Automatická pečicí sonda. Teplota sondy: 65 C. Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací

Více

Perníkové kuličky: Recept najdete níže.

Perníkové kuličky: Recept najdete níže. Sandokanovy oči: Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Ořechová

Více

02/2010 DEN STUDENSTVA

02/2010 DEN STUDENSTVA 02/2010 DEN STUDENSTVA Ze začátku to měl být turnaj pro volejbalové začátečníky s účelem zahrát si pro zábavu, který se odehrává každý rok ke dni 16. listopadu před státním svátkem. Avšak ukázalo se, že

Více

Jablečné recepty. z Jablečných slavností 2007-2009

Jablečné recepty. z Jablečných slavností 2007-2009 Jablečné recepty z Jablečných slavností 2007-2009 Perník s jablky (Marcela Penčáková) Těsto: 3-4 jablka 300 g hladké mouky 200 g cukru krupice 100 g medu 2 vejce 2 lžíce rumu 8 lžic mléka 1 prášek do perníku

Více

Vánoční kuchařka aneb oblíbené vánoční cukroví našich žáků

Vánoční kuchařka aneb oblíbené vánoční cukroví našich žáků Vánoční kuchařka aneb oblíbené vánoční cukroví našich žáků 17. 12. 2009 1 Babiččiny kokosky (Nela Jurygáčková, 5. B) Těsto: 5 bílků 250 gramů cukru krupice 250 gramů kokosu 1 lžíce hrubé mouky Postup:

Více

Kubík Dobiáš. Jablkový koláč

Kubík Dobiáš. Jablkový koláč Kubík Dobiáš Fotografie k moučníkům Natálky Žáčkové Těsto: 1 hrnek cukru 1 vejce + 1 žloutek 2 vanilkové cukry 1 Hera 3 hrnky hladké mouky 1 prášek do pečiva Jablkový koláč Náplň: 3 hrnky mléka 3 vanilkové

Více

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH Šlehačkové kostky... 2 Tvarohová buchta bez těsta (mňamózní rychlovka)... 2 Tvarohové řezy - výborné... 3 Tvarohový koláč s mandlovými lupínky... 4 Jahodové řezy s tvarohem... 4

Více

........ CS TROUBA RECEPTY

........ CS TROUBA RECEPTY ...... CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com AUTOMATICKÉ PROGRAMY Číslo programu Název programu 1 HOVĚZÍ PEČENĚ 2 VEPŘOVÁ PEČENĚ 3 CELÉ KUŘE 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ 7 BÍLÝ CHLÉB 8 ZAPEČENÉ

Více

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s Francouzská cukrárna Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s malinami Mousse au chocolate Tartalletes s lemon curd -

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU Obor: Gastronomie Ročník: třetí Zpracovala: Anna Kachtíková TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO

Více

Recepty z ovoce především jablečné

Recepty z ovoce především jablečné Recepty z ovoce především jablečné Cuketová buchta s jablky a švestkami 3 hrnky polohrubé mouky 1,5 hrnku cukru 2 hrnky nadrobno nakrájené cukety pastináku 1 hrnek oleje 1 velká lžíce skořice 1 lžička

Více

Minikuchařka zdravého stravování

Minikuchařka zdravého stravování Minikuchařka zdravého stravování Pokrmy zde uvedené byly připraveny žáky školy pod vedením učitelů odborného výcviku ISŠ HPOS Příbram v rámci projektu Čas pro prváky Realizace projektu byla spolufinancována

Více

Velké zákusky. Cena výrobku. Název výrobku Hmotnost Složení

Velké zákusky. Cena výrobku. Název výrobku Hmotnost Složení Bezé řez Bombička Kakaový řez Indián Velké zákusky Název výrobku Hmotnost Složení Jádrový rohlíček s kakaovým krémem Jádrová trubička s pařížskou šlehačkou Jádrová trubička se šlehačkou Kokoska Kokosky

Více

Vegetariánská kuchyně

Vegetariánská kuchyně Vegetariánská kuchyně Semínkové paté se sušenými rajčaty Vegeburger s quionoou a domácí tatarkou Šafránovo-kokosová polévka s čerstvým špenátem Fazolové brownies s avokádovým krémem Semínkové paté se sušenými

Více

Tvarohový koláč. Přidat k oblíbeným Posílat komentáře HTML kody

Tvarohový koláč. Přidat k oblíbeným Posílat komentáře HTML kody Tvarohový koláč 450g polohr. mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prdopeč, 3 lžíce mlíka, 2 lžíce rumu - z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru, 2 žloutky,

Více

oňavé kouzlo ánoc Soutěž o sadu jedinečných formiček

oňavé kouzlo ánoc Soutěž o sadu jedinečných formiček Soutěž o sadu jedinečných formiček Chcete od nás získat skvělý dárek? Vyzkoušejte zajímavé recepty z nového vánočního receptáře, sbírejte kódy a zapojte se do vánoční soutěže, kterou jsme připravili výhradně

Více

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky Česká kuchyně II. Bramborová polévka Houskové knedlíky Pečená kachna s červeným zelím Rajská omáčka Vdolečky Bramborová polévka 40 g cibule 300 g kořenové zeleniny 1 středně velká cibule hrst sušených

Více

Cukrářské výrobky. Výrobky, jejichž základem jsou pekařské výrobky, dohotovené po tepelné úpravě pomocí náplní, polev, ozdob a kusového ovoce

Cukrářské výrobky. Výrobky, jejichž základem jsou pekařské výrobky, dohotovené po tepelné úpravě pomocí náplní, polev, ozdob a kusového ovoce Cukrářské výrobky Výrobky, jejichž základem jsou pekařské výrobky, dohotovené po tepelné úpravě pomocí náplní, polev, ozdob a kusového ovoce Členění: s náplní lehkou tukovou lehkou máslovou tukovou máslovou

Více

katalog receptů pro eurest

katalog receptů pro eurest katalog receptů pro eurest logo eurest Tiramisu PRIBINÁČEK s čokoládovým piškotem (lehký dezert s Pribináčkem a piškotem) Piškot: 170 g 1700 g másla 120 g 1200 g másla 160 g 1600 g vaječná melange 60 g

Více

Řezy jako peříčko. LABUŽNÍK - jablka, smetana a ořechy

Řezy jako peříčko. LABUŽNÍK - jablka, smetana a ořechy Řezy jako peříčko Piškot: 4 vejce, 70 g polohrubé mouky (4 PL), 70 g cukru moučka (4 PL). Krém: 1 Rama cremefine na šlehání (nebo jiná šlehačka), 200 g zakysané smetany, 3 PL cukru moučka, 5 cl vaječného

Více

450ml mléka 1 vanilkový puding 400g cukru různého ovoce (maliny, jahody, ostružiny.)

450ml mléka 1 vanilkový puding 400g cukru různého ovoce (maliny, jahody, ostružiny.) RECEPTY SLAVNOSTI PLODŮ 2016 CUKRÁŘSKÝ VÝROBEK 1)JABLKOVO-TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ 200g másla 200g cukr krupice 1 vanilkový cukr 4 vejce 200g hrubě strouhaných ořechů 2 KL skořice 2 PL rumu 3 PL čokoládového pudingu

Více

Pudinkové kostky s tvarohem bez mouky! Mokrá buchta

Pudinkové kostky s tvarohem bez mouky! Mokrá buchta Pudinkové kostky s tvarohem bez mouky! 4 kakaové pudinky 20 dkg moučkového cukru 4 vejce 1 lžíce rumu 20 ml oleje 1 prášek do pečiva 25 dkg másla 20 dkg mouč. cukru 50 dkg měkkého tvarohu Pudinkové prášky

Více

Řezy s ořechovým vrchem. Ořechové řezy. Ledové řezy. Kokosové řezy od Vlasty. Banánový řez. Diplomatické řezy

Řezy s ořechovým vrchem. Ořechové řezy. Ledové řezy. Kokosové řezy od Vlasty. Banánový řez. Diplomatické řezy ŘEZY Řezy s ořechovým vrchem Těsto: 14 dkg másla, 21 dkg polohrubé mouky, 7 dkg cukru, 2 žloutky. Na vrch: 4 bílky, 21 dkg cukru, 14 dkg strouhaných ořechů. Máslo rozmělníme do mouky s cukrem a žloutky

Více

Sortiment drobného pečiva - cukroví. Čajové pečivo

Sortiment drobného pečiva - cukroví. Čajové pečivo Do sortimentu drobného pečiva můžeme řadit: Čajové pečivo Pařížské pečivo Výrobky ze sněhové hmoty Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot Nepečené hmoty a jiné NOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO DOSPĚLÉ KUCHAŘ,

Více

Kokosový dort. Postup přípravy

Kokosový dort. Postup přípravy Kokosový dort Postup přípravy Bílky ušleháme s částí cukru do tuhé pěny, žloutky vyšleháme se zbylým cukrem dohusta drátěnou metlou a obě tyto hmoty opatrně spojíme. Pak opatrně vmícháme směs mouky a kakaa

Více

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná Pšeničné mouky 00 Pšeničná mouka hladká světlá T 400 Pšeničná výběrová polohrubá T 405 je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy nejmíň celozrnná. T

Více