Bankovní právo - 7. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bankovní právo - 7. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,"

Transkript

1 Bankovní právo - 7 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha

2 Bankovní právo - 7 Obsah: Finanční instrumenty a jejich právní úprava: akcie a zatímní listy, opční listy a poukázky na akcie, dluhopisy podílové listy směnky a šeky cestovní šeky

3 Akciové právo jde o právní disciplínu, která se v rámci práva obchodního zabývá zkoumáním souboru norem, jimiž je regulována akciová společnost. Pramenem práva je zejména zákon č 90/2012 Sb., o obchodních korporacích Speciální úprava obsažena např. v zákoně č. 21/1992 Sb, zákon o bankách, ale zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu.

4 Akcie je neodmyslitelně spjata s pojmem akciová společnost jako jeden z představitelů obchodních společností. Akciová společnost vydává (emituje) dvě základní skupiny cenných papírů: účastnické cenné papíry, se kterými právo spojuje určitá práva a povinnosti a inkorporuje do nich společenské postavení (akcie, zatímní listy, opční listy) ostatní cenné papíry vydávané akciovou společností (např. kupóny jako CP pro uplatnění práva na výnos z akcie, dluhopisy). Jsou to práva z CP odvozená od společenských práv a usnadňují financování společnosti.

5 Akcie je z pohledu občanského práva věcí movitou a může být předmětem vlastnického práva, tzn. akcie držet, užívat, požívat její plody a nakládat s ní. Nelze na ni však uplatnit ustanovení občanského zákoníku co se týká převodu vlastnického práva, neboť právní úprava zákonů speciálních je odlišná (zákon o obchodních korporacích a zákon o podnikání na kapitálovém trhu). Akce je soukromý cenný papír, je CP zástupným jde-li o CP téhož emitenta (stejná podoba, forma a stejná práva). Číslování akcií nemá na zastupitelnost vliv. Zastupitelné nejsou akcie na jméno.

6 Zákon o podnikání na KT řadí akcii mezi investiční nástroje. Investorovi jde o zhodnocení svých peněžních prostředků, nikoliv o uplatnění vlastnických práv ve společnosti. Aby toto bylo možné, musí mít akcie schopnost být převoditelná. Lze ji označit za CP cirkulační. Výnos z akcie podoba důchodu dividendy. Tzv. kótované akcie stanovení kursu akce na základě nabídky a poptávky. Z tohoto důvodu lze akcii také považovat za CP spekulační.

7 Základem pro právní povahu akcie lze však vidět v ustanovení obchodního zákoníku. Ten určuje, že základní kapitál akciové společnosti je rozvržen na určitý počet akcií o určité jmenovité hodnotě ( 243 ZOK). Akcie je CP, s níž jsou spojena práva akcionáře jako společníka podílet se na řízení, zisku a likvidačním zůstatku společnosti. Práva a povinnosti upravují mimo zákona také stanovy akciové společnosti.

8 Právní vymezení akcie lze tedy shrnout: akcie představuje část ZK akciové společnosti, je vyjádřena jako jmenovitá hodnota akce, suma těchto hodnot vyjadřuje výši ZK celé společnosti, v akcii jsou inkorporována členská práva a povinnosti akcionáře jako společníka akciové společnosti, akcie je osvědčením, které dokládá akcionářům společenský vztah k dané akciové společnosti.

9 Pojem jmenovitá hodnota Není zákonem přímo definována, ale lze dovodit, že se jedná o částku vepsanou na listinné akcii nebo v evidenci CD. Některé státy (vč. ČR) umožňují emitovat i akcie bez jmenovité hodnoty, kterým se říká kusové akcie. Emitent může vydávat akcie s různými jmenovitými hodnotami, ale takové akcie nemohou být obchodovány na regulovaném trhu ( 65 ZPKT to neumožňuje).

10 Měnit jmenovitou hodnotu akcie lze jen při jejím štěpení nebo spojování ( 342 výměna akcií). Štěpení akcií jedna akcie o určité jmenovité hodnotě je nahrazena větším počtem akcií o jmenovité hodnotě nižší, přičemž se však nemění výše základního kapitálu. Spojování akcií více akcií o nižší jmenovité hodnotě je nahrazena jednou akcií o jmenovité hodnotě vyšší, ale součtem jmenovitých hodnot takto změněných akcií se nezmění základní kapitál akciové společnosti. O štěpení nebo spojování akcií rozhoduje valná hromada.

11 Emisní kurz je to částka, za niž společnost akcie vydává. Jde o takový výdaj peněžních prostředků, za nichž první majitel akce nabude od emitenta (na primárním trhu). Emisní kurz nesmí být nižší než je jmenovitá hodnota akcie. To zajišťuje reálné vytvoření základního kapitálu. Rozdíl mezi emisním kurzem a jmenovitou hodnotou představuje emisní ážio. Nemá vztah na základní kapitál společnosti, ale na vlastní kapitál (zdroje). Od emisního kurzu akcie je nutno odlišit její kurz, který je vytvářen na základě nabídky a poptávky.

12 Podíl na zisku společnosti je dán poměrem jmenovité hodnoty všech akcií daného akcionáře ke jmenovitým hodnotám akcií všech akcionářů. Minoritní akcionář vs. kavlifikovaný je ten, jehož hodnota vlastněných akcií přesahuje 3, resp. 5 procent všech emitovaných akcií společnosti (nad sto a do sto mil. Kč). U a. s. nad 500 mil. Kč 1 %. V paragrafu 256 ZOK jsou uvedena demonstrativně práva akcionáře podíl na zisku, podíl na likvidačním zůstatku a hlavní nemajetkové právo podíl na řízení společnosti.

13 Akcionářská majetková práva lze shrnout: právo na podíl na zisku; přednostní právo na úpis nových akcií; právo na majetkové vyrovnání; právo na odkoupení akcií; Nemajetková práva pak lze stanovit: právo na řízení společnosti; právo kontrolovat činnost společnosti; právo na informace;

14 Menšinová práva vyplývající z vlastnictví akci v podílech stanovených zákonem (obchodním zákoníkem): právo žádat představenstvo o svolání mimořádné valné hromady, zařazení do bodu programu VH požadovaný bod, právo na to, aby DR přezkoumala výkon působnosti představenstva, právo žádat, aby DR uplatnila právo na náhradu škody, kterou společnosti učinil člen představenstva, žádat, aby představenstvo podalo žalobu na splacení emisního kurzu akcií proti akcionářům v prodlení se splacením podílu, žádat soud o odvolání likvidátora, kterého schválila VH, atd.

15 Samostatná převoditelná práva, která mohou být převedena i bez převodu akcie: 1. právo na výplatu dividendy (rozhoduje o tom VH). Pokud toto právo bude odděleno od akcie, musí společnost vydat tzv. dividendový kupón (samostatný cenný papír). Mají podobu listinnou většinou kuponový arch s talonem pro další vydání nového kuponového archu. Také může být podoba zaknihovaného CP. Tyto CP si žijí vedle akcie samostatným životem. Dividendový kupón se vydává na doručitele, příp. na jméno v případě zaknihované formy.

16 2. Přednostní právo na upsání akcií stává se samostatným až od okamžiku zapsání práva do OR podle rozhodnutí VH. Vydává se zvláštní dokument cenný papír s názvem opční list. Do tohoto CP je přednostní právo na upsání akcií vtěleno. Opční list je vždy CP na doručitele, jeho převoditelnost je neomezitelná. 3. právo na vyplacení podílu na likvidačním zůstatku. Je to právo v podobě pohledávky za likvidovanou společností.

17 Samostatně převoditelná práva, která nejsou spojena s cenným papírem, se převádí smlouvou o postoupení pohledávky a o jeho převodu rozhoduje po jeho osamostatnění majitel akcie. Práva lze převést bez souhlasu akciové společnosti. U zaknihovaných akcií dochází k registraci převodu práva. Tantiéma vyjadřuje podíl na zisku představenstva a dozorčí rady. Není na ně právní nárok a je nutno odlišovat od odměny za výkon funkce.

18 Povinnosti akcionářů jsou vázány jen na akci coby investičním instrumentem a jsou směřovány k ochraně kapitálového trhu a investorů. To se však týká jen akcií, které se obchodují na regulovaných trzích. Povinnosti: oznamovací povinnost (např. struktura akcionářů ) Je vůči emitentovi a ČNB, která pak uveřejňuje, povinnost učinit nabídku převzetí, pokud jsou účastnické CP přijaty k obchodování na regulovaném trhu. Musí být splněna podmínka převzetí rozhodného balíku akcií (viz zákon č. 104/2008 Sb., o nabídkách převzetí).

19 Akcie má legitimační účinek. To znamená, že držitel (majitel) akcie jejím faktickým držením (nebo vlastnictvím), u zaknihovaných je to pak osoba uvedená v evidenci osoby, která může vést evidenci cenných papírů. Pokud např. správce akcií uzavřel smlouvu s akcionářem o správě CP a může tato smlouva obsahovat i ustanovení o tom, že správce může vykonávat i akcionářská práva. Akcionářská práva se uplatňují okamžikem zápisu základního kapitálu do OR. Akcii proto můžeme také nazvat CP deklaratorním, neboť osvědčuje právní postavení akcionáře, které nabyl jiným způsobem.

20 Pokud dojde ke ztrátě listinné akcie, lze ji umořit. Jedná se tedy o CP umořitelný. Proces umoření CP je právně podchycen v OSŘ (zákon 99/1963 Sb., občanský soudní řád ve znění pozdějších právních předpisů). Klasifikace akcií Podle podoby: listinné akcie, zaknihované akcie

21 Rozhodnutí, jakou budou mít podobu, záleží na emitentovi akcie. O přeměně listinné akce v zaknihovanou a naopak - platí to, co bylo řečeno v této oblasti o CP obecně. Povinné údaje, které obsahuje akce bez ohledu na její formu: označení, že jde o akcii, údaj o firmě a sídle společnosti, určení jmenovité hodnoty akcie, označení formy akce (na řad nebo na doručitele), u akcie na jméno i firmu, název nebo jméno akcionáře, údaje o druhu akcie, listinná akce obsahuje číslo akcie a podpis člena představenstva.

22 V ČR se tisknou listinné akcie pouze v tiskárně, která má k tomu povolení od ČNB. Listinná akcie má plášť, kupónový arch a talónový arch. Hromadná akcie více akcií je nahrazena jednou. Je uveden údaj o počtu akcií a druhu akcií. Imobilizované akcie (obecná úprava v NOZ, 2413) provádí se na základě smlouvy o hromadné úschově. Akcie na jméno při této formě emise a úschově se jméno akcionáře doplňuje až při vydání z úschovy.

23 Rozhodný den u zaknihované akcie je to den, ke kterému může osoba ze zaknihované akcie vykonat svá práva vůči společnosti (např. den konání VH pro možnost získat dividendu apod.). Rozdělení podle formy: na doručitele (na majitele), na řad. Obecně však lze CP dělit: na doručitele, na řad, na jméno.

24 Akcie na majitele (doručitele): není vázána na osobu svého majitele. Není na ni vepsáno jméno osoby (akcionáře), pokud jsou ve správě, úkony činí správce, k převodu akce se vyžaduje smlouvy, ale nemusí mít písemnou formu. U listiny dochází k předání, u zaknihovaných akcií pak změnou evidence vlastníka (z podnětu OCP, provozovatele regulovaného trhu nebo provozovatele vypořádacího systému).

25 Akcie na jméno: je na ni uvedeno jméno. Společnost je pak povinna vést seznam akcionářů s jejich jmény a čísly akcií, práva spojená s akcií může vykonávat jen osoba zapsaná v seznamu akcionářů, při převodu akcie je nutná smlouva, ale nemusí mít písemnou podobu. Provádí se dále záznam rubopisem indosamentem. stanovy mohou stanovit další podmínky převodu akcií na jména a mohou jejich převod také omezit (např. vždy souhlas představenstva nebo cenová omezení).

26 V některých případech však formu akcií stanoví zákon, jako např. podle zákona o investičních fondech a investičních společnostech udělí ČNB povolení jen takové a. s. s podnikáním v této oblasti, pokud vydá akcie pouze na jméno nebo ČNB udělí povolení k činnosti organizátora regulovaného trhu jen listinné akcie na jména nebo zaknihované akcie. Druhy akcií: = kmenové akcie = prioritní akcie

27 Kmenové akcie jedná se o akcie, s nimiž nejsou spojená žádná zvláštní práva (ZOK, 276). Jsou tedy s nimi spojena základní práva akcionáře. Prioritní akce mohou být emitovány pouze, pokud je tato skutečnost uvedena ve stanovách. Jsou s nimi spojeny vyšší majetková práva přednostní právo na dividendu nebo přednostní právo na likvidační zůstatek. ZOK nepovoluje vydávání tzv. zlatých akcií ( 276 odst. 2). Je tu posílena řídicí funkce s tím, že taková akcie má více hlasovacích práv, než odpovídá její jmenovité hodnotě. U nás bylo praktikováno v rámci privatizace u FNM a Pozemkového fondu.

28 Prioritní akcie mohou mít podobu listinnou i zaknihovanou. Emise prioritních akcií nesmí překročit polovinu základního kapitálu. Výplata dividendy je vázána vždy na hospodářský výsledek a české právo zakazuje vydávat tzv. úrokové akcie, jejíž dividenda je odvozena od určitého úroku nezávislého na HV. Podle rozhodnutí stanov společnosti ZOK umožňuje nepřiznat prioritním akciím hlasovací práva. Je to z důvodu, aby bylo omezeno krátkodobé rozhodování se zaměřením na krátkodobé zisky. Prioritní akce lze obecně emitovat s výjimkami stanovenými ve zvláštních předpisech, např. PF, F kol. investování apod.

29 Zatímní listy jedná se o účastnický cenný papír, který může vydávat akciová společnost. Jeho právní úpravu nalezneme v 285 ZOK. Funkce zatímního listu nahrazuje akcie, jejichž emisní kurs nebyl ještě zcela splacen. Do OR už byl zapsán základní kapitál vytvořený souborem jmenovitých hodnot takto vydaných akcií, ale nebyl celý splacen část z něho není kryta vklady akcionářů.

30 Zatímní list je tedy takových typem CP, který vyjadřuje, že akcionáři nesplatili svůj vklad do základního kapitálu společnosti v celém rozsahu. Z hlediska právního jsou tzv. jinými majetkovými hodnotami. Mohou být předmětem vlastnického práva, jsou totiž movitými věcmi v právním slova smyslu. Zatímní list je CP soukromý, ale na rozdíl od akcie není CP zastupitelným. Jde o CP, který je vydáván pro každého akcionáře individuálně, neboť jeho jmenovitá hodnota je tvořena součtem jmenovitých hodnot nesplacených akcií společnosti.

31 Zatímní list musí obsahovat vždy: označení zatímní list, identifikaci společnosti, firmu nebo jméno majitele zatímního listu, jmenovitou hodnotu ZL, podobu, počet a formu akcií, které zatímní list nahrazuje, splacenou a nesplacenou část emisního kurzu akcie a lhůty pro splacení tohoto kurzu, podpisy členů představenstva.

32 Podobu ZL ZOK nestanoví. Z úpravy jeho náležitostí však lze dovodit, že zatímní list může mít pouze listinnou podobu a pouze na jméno, proto společnost musí vést seznam majitelů ZL. Zatímní list je součástí základního kapitálu akciové společnosti. Zatímní list jako nositel práv a povinností akcionáře. Zatímní list jako osvědčení, které dokládá akcionářův společenský vztah ke společnosti.

33 Opční listy jeho podstata vychází z principu opce neboli odkládací podmínky ve smlouvě o koupi CP (tedy akcie), podle níž se může jedna strana této smlouvy už v průběhu tzv. opční lhůty vyjádřit, zda na smlouvě trvá nebo od smlouvy odstupuje. Právo opce má jen jedna strana, druhá je smlouvou vázána a musí plnit, pokud opce bude využita. Opční prémie odměna (úplata) za možnost zřízení práva opce. Prodejní opce vs. nákupní opce.

34 A pokud jsou opce předmětem obchodů, je k nim vydáván samostatný CP. Právní úprava není prozatím v žádném obecně platném právním předpise, jeho přípustnost lze dovodit dle principu analogie práva z ustanovení 3 ZPKT. Opční list však české právo zná ( 295 ZOK). Jde o CP, do něhož je vtěleno právo na uplatnění přednostního práva na úpis nových akcií nebo na získání vyměnitelných či prioritních dluhopisů, příp. na upsání akcií, které jsou vydávány majitelům prioritních dluhopisů.

35 Výkon přednostního práva může být specifikován: úpis nových akcií (zvyšování základního kapitálu), upsání akcií majiteli prioritních dluhopisů, získání vyměnitelných a prioritních dluhopisů od společnosti, odkoupení akcií od OCP, který obstarává jejich vydání, odkoupení vyměnitelných a prioritních dluhopisů od OCP, který obstarává jejich vydání.

36 Také opční list je účastnický cenný papír, jde dále o CP soukromý, je zastupitelným CP a dále CP cirkulačním. Podle ZPKT, 65 může být OL přijat k obchodování. Náležitosti OL: označení, že jde o opční list, firma a sídlo společnosti, údaj o tom, kolik akcií a jakého druhu, formy a podoby za něj lze získat, kolik vyměnitelných a prioritních dluhopisů společnosti, v jaké podobě, formě a jmenovité hodnotě lze získat, lhůtu a místo pro uplatnění přednostního práva, Číslo OL a podpisy členů představenstva,

37 Podmínkou pro vydání akcií na základě uplatněných práv z OL je zápis zvýšení ZK do OR a plné placení emisního kurzu akcií. Zaknihované OL jsou po uplynutí práva na opci evidenčním místem (CD) zrušeny.

38 Dluhopisy Dluhopisy jsou to CP dluhové (obligační). Jejich podstatou je úvěrový vztah mezi nabyvatelem dluhopisu a jeho emitentem. Je do něj inkorporována povinnost emitenta platit za poskytnuté peněžní prostředky (jistinu dluhopisu) úrok a zpravidla ke stanovenému datu (splatnost dluhopisu) pak jeho majiteli jistinu vrátit. Základní právní úprava zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů.

39 Dluhopisy Dluhopisy mohou vydávat pouze právnické osoby. Říká se mu emitent dluhopisu. Emitent dluhopisu je podřízen dohledu ČNB včetně uplatnění případných sankcí za porušení zákona o dluhopisech. V případě HZL se však uplatní sankce obsažené v zákoně o bankách. Náležitosti dluhopisu: podoba a forma dluhopisu zastupitelné (vydány v rámci emise dluhopisů) a dále mohou jak listinnou, tak zaknihovanou podobu.

40 Dluhopisy jmenovitá hodnota a platnost musí být označení dluhopis, příp. ještě druh dluhopisu. Dluhopis musí obsahovat prohlášení emitenta, že se zavazuje splatit dlužnou částku způsob a v místě uvedeném v emisních podmínkách. Splatnost dluhopisu musí být stanovena buď jednorázově nebo musí být stanoveno pevné datum každé splátky. Pro zaknihované dluhopisy je možné stanovit pravidlo výplatu jmenovité hodnoty náleží tomu, kdo vlastnil dluhopis den před splatností, nikoliv v den splatnosti.

41 Dluhopisy Podle délky splatnosti dluhopisu lze rozlišovat dluhopisy krátkodobé (poukázky bills), střednědobé (do deseti let notes) a dlouhodobé (nad deset let bonds). výnos a kupón výše výnosu dluhopisu nebo jeho konstrukce. Jde o úrokovou sazbu z jmenovité hodnoty dluhopisu (fixní nebo pohyblivá). emisní disážio rozdíl mezi jmenovitou hodnotou a emisním kursem (stanovení tzv. pod par),

42 Dluhopisy Právo na výnos z CP může být od CP odděleno do samostatného CP tzv. kupónu. Kupón je CP, který slouží k uplatnění práva na výnos z dluhopisu. Jde o tzv. vedlejší (akcesorický) CP. Proč? Protože nemůže být nikdy emitován samostatně. Vždy je vydáván jako CP na doručitele, ale může mít jak listinnou, tak zaknihovanou podobu. Ta musí odpovídat hlavnímu CP, na který je vázán. Pokud je výnos plněn v částech, na každý musí být samostatný kupón kupónový arch. Talón kupón, jež opravňuje majitele k právu na vydání dalšího kupónového archu.

43 Dluhopisy datum emise, emisní lhůta, objem emise. Emisí se rozumí soubor dluhopisů vydávaných emitentem na základě týchž emisních podmínek, které obsahují stejné datum emise, datum splatnosti a stejné ISIN International Securitis Identification Number. Musí být také uveden předpokládaný objem emise celková jmenovitá hodnota emise dluhopisů. Mezi další náležitosti dluhopisů patří např.: ISIN, který přiděluje CD (zaknihovaným, listinným). Kupóny mají svůj ISIN.

44 Dluhopisy údaje o emitentovi, údaje o schválení emisních podmínek, způsob a místo výplaty jmenovité hodnoty a výnosu, označení dluhopisu, listinný dluhopis znějící na jméno i jméno a příjmení, příp. název jeho prvního vlastníka, listinný dluhopis podpis osoby jednající za emitenta.

45 Dluhopisy Převoditelnost dluhopisu Dluhopisy na jméno emitent vede seznam majitelů dluhopisů v listinné podobě, zaknihované pak vede CD. Sběrný dluhopis jediný dokument (listina) nahrazující celou emisi dluhopisů. Je v podílovém spoluvlastnictví jednotlivých majitelů dluhopisů. Je uložen u CD nebo OCP nebo banky. Jednotlivá práva z dluhopisu však mohou být předmětem převodu.

46 Dluhopisy Emisní podmínky dluhopisu Možnost vydat jakýkoliv dluhopis je dán předchozím souhlasem České národní banky. Ta schvaluje tzv. emisní podmínky. Obsahuji: náležitosti dluhopisu + údaje o podobě dluhopisu, emisní lhůtu,tj. lhůtu pro upisování emise D, emisní kurs D, příp. postup, jak je stanoven, předpokládanou celkovou hodnotu emise D,

47 Dluhopisy způsob a místo upisování D a způsob a místo splácení emisního kurzu upsaného D, způsob případného výpočtu výnosu D, údaje o zdanění výnosu D, informace o promlčení práv vyplývajících z D, informace o tzv. finanční způsobilosti emitenta atd. Další podmínky, např.: rozhodnutí o emisi v tranších (postupná emise), právo emitenta zvýšit objem emise atd. ( Z zákona o dluhopisech).

48 Dluhopisy Emisní podmínky zajišťují zejména informační funkci vůči potencionálním investorům. Zejména informace o finanční způsobilosti emitenta (tzv. rating). Jedná se o způsob klasifikace rizikovosti finančních nástrojů. Stal se všeobecně akceptovatelným standardem. Společnosti, které naplní ustanovení 193 ZPKT se mohou nechat zapsat do seznamu ratingových agentur vedeného ČNB. Má pouze deklaratorní význam a význam prestiže, nikoliv konstitutivní.

49 Dluhopisy Vztah emisních podmínek D a prospektu CP: Každý je upravován jiným zákonem, ale v zásadě platí, že oba dokumenty plní stejnou funkci. Prospekt musí být vydán, pokud je vůle a přání daný CP obchodovat na regulovaném trhu nebo veřejně nabízet. Emisní podmínky D musí být vydány vždy. ČNB je neschvaluje. Prospekt CP a emisní podmínky D mohou tvořit jeden dokument a mohou být schvalovány společně.

50 Dluhopisy Změny emisních podmínek: Zákon o dluhopisech umožňuje změnu emisních podmínek jen za výjimečných situací: podstatná změna, se změnou musí vyjádřit souhlas majitelé dluhopisů na tzv. schůzi vlastníků D. Emitent bez zbytečného odkladu po změně emisních podmínek zpřístupní investorům tuto změnu stejným způsobem, jakým byly zpřístupněny původní emisní podmínky.

51 Dluhopisy Dluhopisový program: Pokud emitent hodlá emitovat několik emisí D, zákon o D umožňuje, aby vyhotovil pouze jediné emisní podmínky pro více emisí D. Tyto podmínky se pak nazývají emisním programem (dluhopisový program). Každý dluhopisový program je však omezen maximální výši objemu nesplacených dluhopisů vydávaných na základě tohoto programu. Souhrn objemů nesplacených dluhopisů nesmí nikdy převýšit takto stanovenou hranici.

52 Dluhopisy K emisnímu programu při každé emisi dluhopisů je nutno vyhotovit Doplňek, který aktualizuje standardní emisní podmínky, pokud však již tyto neobsahují vše potřebné Pokud emisní podmínky podléhají povinnosti vydat prospekt CP, tak pro možnost opakované emise je možné vytvořit tzv. základní prospekt CP.

53 Dluhopisy Schůze vlastníků (majitelů D): Zákon o D ( 21 an.) ji umožňuje k tomu, aby majitelé D mohli výrazně ovlivňovat rozhodnutí emitenta, která mohou mít výrazný význam na jeho schopnost plnit závazky vyplývající z dluhopisů. Schůze schvaluje návrh na změnu emisních podmínek emitenta, vyřazení D z obchodování na regulovaném trhu a dále veškeré změny, které mohou zhoršit schopnost emitenta splácet D.

54 Dluhopisy Zákon výslovně podmiňuje souhlasem majitelů D přeměnu emitenta, uzavření některé z podnikových smluv (ovládací smlouvy) nebo změny, které mohou významně zhoršit jeho schopnost plnit závazky.. Schůze se schází samostatně ke každé emisi s výjimkou emisního programu společná schůze vlastníků. Rozhodný den pro účast na schůzi je 7. kalendářní den přede dnem konání schůze, pokud emisní podmínky nestanoví něco jiného.

55 Dluhopisy Schůze je usnášeníschopná, pokud je přítomno více než 30 procent držitelů jmenovitých hodnot D nesplacených dluhopisů dané emise. Každý majitel D má tolik hlasovacích práv, kolik činí jeho jmenovitá hodnota D. Schůze pak rozhoduje prostou většinou hlasů přítomných s výjimkou schvalování změn emisních podmínek nebo dluhopisového programu. Ze schůze se pořizuje zápis, příp. notářský zápis o změnách zásadní povahy.

56 Dluhopisy Právní zvláštnost i když schůze neodsouhlasí změny podle návrhu emitenta, tento může změny provést, je pak povinen předčasně splatit těm vlastníkům D, kteří o to požádají (ve lhůtě stanovené schůzí). Obdrží pak jmenovitou hodnotu D + poměrný výnos. I když schůze odsouhlasí změny, ti majitelé D, kteří se schůze nezúčastnili, mohou požádat o toto, co uvedeno výše. Vlastníci D mohou na schůzi zvolit jednu osobu, která je zastupuje. Zástupce je zastupuje ve stanoveném rozsahu, ale jménem všech vlastníků (i těch, co na schůzi nebyli).

57 Dluhopisy Pojem sekuritizace : Jde o proces, při kterém jsou jednotlivá aktiva (pohledávky) emitenta, transformována na CP, se kterým je pak obchodováno na FT. Jedná se především o různé druhy standardizovaných pohledávek. Např. pohledávky bank z kreditních (úvěrových karet) nebo z hypotéčních úvěrů. Jde tedy o zvláštní druh CP, který se někdy nazývá jako CP s podkladovým aktivem nebo tzv. sekuritizovaný CP.

58 Dluhopisy Výnos takového CP většinou není stanoven a má základ v hodnotě aktiva. Výnos není zaručen jeho emitentem a jeho nabyvatel plně přebírá riziko podkladového aktiva. Sekuritizace je nástrojem přenosu rizika. Tímto způsobem bývají často emitovány tzv. dluhové CP dluhopisového typu. Tato forma je rozšířena zejména v aglo-amirické oblasti (Special Purpose Vehicle).

59 Dluhopisy Zvláštní druhy dluhopisů: Státní dluhopisy a dluhopisy ČNB Jedná se o dluhopisy zaručené státem a jsou obecně považovány za nejbezpečnější druh D. ČR může emitovat dluhopisy pouze: - pokud tak stanoví zákon o státním dluhopisovém programu, - pokud tak stanoví jiný zvláštní právní předpis. Základní rozdíl od ostatních D je v tom, že emisní podmínky ani dluhopisový program nepodléhá schválení ČNB.

60 Dluhopisy Funkci dluhopisového programu plní zvláštní zákon, emisní podmínky vydává MF ČR a jsou uvedeny ve Sbírce zákonů. Státní pokladniční poukázky státní D s dobou splatnosti kratší než jeden rok. ČNB může podle zákona o ČNB vydávat pouze krátkodobé D se splatností do 6-ti měsíců. Jde o tzv. poukázky ČNB. Jejich emise se uveřejňuje ve Věstníku ČNB. Prodej či umístění státních D se svěřuje ČNB a provádí se prostřednictvím Systému krátkodobých dluhopisů.

61 Dluhopisy Systém krátkodobých dluhopisů (SKD) provozovaný ČNB je systémem, který zajišťuje samostatnou evidenci (registr) cenných papírů a vypořádací systém obchodů s cennými papíry vedenými v této evidenci. SKD vede evidenci a provádí vypořádání transakcí s cennými papíry vydávanými Českou republikou (Ministerstvem financí ČR) a splatnými do jednoho roku, krátkodobými cennými papíry vydávanými ČNB se splatností do šesti měsíců a dalšími dluhopisy s dobou splatnosti do jednoho roku. Všechny cenné papíry jsou vydávány v české měně a v zaknihované podobě.

62 Dluhopisy SKD zajišťuje zejména evidenci cenných papírů podle jejich emitentů a vlastníků, evidenci účastníků SKD, primární prodej státních dluhopisů, dluhopisů ČNB a dalších krátkodobých dluhopisů v rámci SKD, provádění příkazů účastníků k registraci skutečností týkajících se cenných papírů v SKD, vypořádání obchodů s cennými papíry v SKD, zabezpečení splácení dluhopisů a výplaty výnosů z nich. V rámci SKD je poskytována možnost využití různých aukčních algoritmů při pokrývání objednávek investorů v aukci. Pro banky SKD zajišťuje možnost čerpání vnitrodenního úvěru, který poskytuje ČNB prostřednictvím systému CERTIS.

63 Dluhopisy Komunální dluhopisy: Jedná se o D vydávané územními samosprávnými celky. K jejich vydání se vyžaduje předchozí souhlas MF ČR. Tím je zachována státní kontrola nad emisí D. MF vyjadřuje souhlas s emisními podmínkami. Pro tyto dluhopisy zákon neumožňuje vydat emisi D nad emisní objem. MF nemusí udělit souhlas, pokud dospěje k závěru, že hospodaření celku by neumožňovala řádné plnění závazků spojených s vydáním D.

64 Dluhopisy Hypotéční zástavní listy: Jde o sekuritizovaný CP, jejichž podkladovým aktivem jsou pohledávky z hypotéčních úvěrů. Hypotéčním úvěrem se rozumí úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti tzv. hypotékou. Podle zákona o D je HZL dluhopis, jehož jmenovitá hodnota a poměrný výnos jsou kryty pohledávkami z hypotéčních úvěrů (tzv. řádné krytí viz 28 zákona). Ale až 10 procent jmenovité hodnoty může být kryto jinými nerizikovými aktivy (např. hotovostí, vklady u ČNB, státními dluhopisy apod.). Emitentem může být pouze banka na území ČR na základě zvláštního povolení.

65 Dluhopisy Výnos HZL je pevně dán a neodvíjí se od hodnoty podkladových aktiv jako je tomu v obecné rovině. Emitent HZL je povinen zajistit, aby se součet pohledávek z hypotéčních úvěrů nebo jejich částí (krycí blok) spolu s celkovým objemem náhradního krytí vždy rovnal součtu aktuální výše závazků ze všech jim emitovaných zástavních listů v oběhu. Emitent HZL nemá v majetku zástavy, ale jen jejich hodnoty.

66 Dluhopisy Privilegium majitele HZL se projevuje jen tehdy, pokud by na majetek emitenta byl vyhlášen konkurz. Pohledávky z HZL se uspokojí přednostně (před pohledávkami z pracovních nároků mzdy apod.). Ke krytí závazků z HZL nesmí být použity pohledávky přesahující více než 70 procent zástavní hodnoty nemovitosti ( 30 zákona o D). V praxi to znamená, že i v případě, že výše HÚ je vyšší nebo roven zástavní hodnotě zastavené nemovitosti, může být ke krytí HZL užito jen 70 procent této hodnoty nemovitosti sloužící k zástavě hypotéčního úvěru.

67 Dluhopisy Aby mohla být pohledávka z hypotéčního úvěru užita k financování (krytí) HZL, nesmí na zastavené nemovitosti váznout zástava třetí strany s výjimkou případu, kdy výnos úvěru bude sloužit ke splacení dříve poskytnutého HÚ. Pokud by bance byla odňata licence a je na majetek banky prohlášen konkurz. Zákon o úpadku (zákon č. 182/2006 Sb.) upravuje, že majetek sloužící jako krycí blok se chová jako samostatná podmnožina majetkové podstaty. Jsou z ní uspokojováni výhradně věřitelé z HZL.

68 Dluhopisy Vyměnitelné a prioritní dluhopisy: Vyměnitelné D jsou takové, které umožňují jejich majitelům v okamžiku jejich splatnosti rozhodnout se, zda si jej nechají proplatit nebo zda jej vymění za nový D či akcie. Prioritní D jsou takové, se kterými se váže vedle práva na výplatu výnosu a jmenovité hodnoty také právo přednostního úpisu akcie emitenta D. Při úpisu je pak vlastník D povinen uhradit emisní kurs akcie.

69 Dluhopisy Vydávat vyměnitelné či prioritní dluhopisy je dáno rozhodnutím VH emitenta. Na úpis vyměnitelných i prioritních D mají přednostní právo akcionáři emitenta. Právo na úpis akcií z prioritního D může být od prioritního dluhopisu odděleno do samostatného CP opčního listu (viz výše). Podřízené dluhopisy: Jsou to takové D, které v případě insolvenčního řízení emitenta jsou uspokojovány až poté, co jsou uspokojeny všechny ostatní emitentovy dluhy. Podřízenou pohledávkou jsou např. podřízené úvěry. Podřízené D představují vysoce rizikový nástroj, který praxe kompenzuje vyššími výnosy a slouží k posílení kapitálu společnosti.

Cenný papír. Právo vázne na listině, listina je nezbytná pro. Pokud osoba listinu nemá, nemůže právo s ní spojené vykonávat ani převádět.

Cenný papír. Právo vázne na listině, listina je nezbytná pro. Pokud osoba listinu nemá, nemůže právo s ní spojené vykonávat ani převádět. Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem, že je po vydání cenného papíru nelze bez této listiny uplatnit ani převést. ( 514 NOZ) Právo vázne na listině, listina je nezbytná pro

Více

JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva Právnická fakulta MU, Brno Akciová společnost

JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva Právnická fakulta MU, Brno Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva Právnická fakulta MU, Brno josef.silhan@law.muni.cz Akciová společnost Akciová společnost (a.s.) typicky kapitálová forma OS vhodná pro větší rozsah podnikání

Více

Právní úprava cenných papírů. Tereza Hološková Michal Špicar Jan Tobolka

Právní úprava cenných papírů. Tereza Hološková Michal Špicar Jan Tobolka Právní úprava cenných papírů Tereza Hološková Michal Špicar Jan Tobolka DLUHOPIS Zákon č. 190/2004 Sb. o dluhopisech I. Část: základní ustanovení II. Část: zvláštní druhy dluhopisů III. Část: státní dozor

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Exkurz - cenné papíry a akcie

Exkurz - cenné papíry a akcie Akciová společnost forma společnosti pro podnikání velkého rozsahu typická kapitálová společnost oddělení společníků/akcionářů od běžného života společnosti povinný ZK podíly jsou rozděleny na akcie akcionáři

Více

Akciová společnost. Základní pojmy

Akciová společnost. Základní pojmy Akciová společnost Základní pojmy Akciová společnost 243 ZOK (1)... je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií. (2) Firma obsahuje označení akciová společnost, které může být

Více

Úplné znění měněných částí. 190/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna o dluhopisech. Pozn.: Změny navrhované v rámci ST 930 jsou uvedeny kurzívou.

Úplné znění měněných částí. 190/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna o dluhopisech. Pozn.: Změny navrhované v rámci ST 930 jsou uvedeny kurzívou. Úplné znění měněných částí 190/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dluhopisech Pozn.: Změny navrhované v rámci ST 930 jsou uvedeny kurzívou. 6 (1) Listinný dluhopis obsahuje alespoň Náležitosti dluhopisu

Více

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Obsah: Podílové listy pojem, vydání podílových listů, převody podílových

Více

Účastnické cenné papíry

Účastnické cenné papíry Účastnické cenné papíry Kateřina Augustínová, 3. listopadu 2017 Účastnické cenné papíry 245 z. o. k.: Cenné papíry vydané společností, se kterými je spojen podíl na zk nebo hp nebo právo takové cenné papíry

Více

Cenné papíry základní charakteristika

Cenné papíry základní charakteristika Cenné papíry základní charakteristika Cenný papír nebo zápis v příslušné evidenci spojený s nárokem,. Jejich podobu, údaje a možné operace upravují zákony.. Emitent (výstavce) Osoba, která. státní CP (státní

Více

Předpis č. 190/2004 Sb.

Předpis č. 190/2004 Sb. Předpis č. 190/2004 Sb. ČÁST PRVNÍ - Základní ustanovení HLAVA I - ÚVODNÍ USTANOVENÍ ( 1-7) HLAVA II - EMISNÍ PODMÍNKY ( 8-11) HLAVA III - VYDÁNÍ DLUHOPISU A VLASTNÍ DLUHOPISY NABYTÉ EMITENTEM ( 15-15a)

Více

Platné znění zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, zákona č. 634/2004 Sb.

Platné znění zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, zákona č. 634/2004 Sb. Platné znění zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích a zákona č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu

Více

Cenné papíry obecně. Listiny do kterých je vtěleno právo

Cenné papíry obecně. Listiny do kterých je vtěleno právo Jaromír Kožiak Cenné papíry obecně Listiny do kterých je vtěleno právo Právo sdílí osud listiny předání, zničení Definice CP v NOZ listina, se kterou je právo spojeno tak, že je nelze po vydání bez této

Více

Povaha AS. Definice AS 154 ObZ. Akciová společnost. Úvod do problematiky. (v. 2012)

Povaha AS. Definice AS 154 ObZ. Akciová společnost. Úvod do problematiky. (v. 2012) Akciová společnost. Úvod do problematiky. (v. 2012) (2006 )2012 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.net Povaha AS Kapitálová společnost, podobná SRO, může ale nabízet podíly k úpisu veřejně Vyšší základní

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3., 4. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Peníze, mzdy daně, pojistné

Více

RM otevřený podílový fond na jehož účet jedná DELTA Investiční společnost, a.s.

RM otevřený podílový fond na jehož účet jedná DELTA Investiční společnost, a.s. RM otevřený podílový fond na jehož účet jedná DELTA Investiční společnost, a.s. Dluhopisový program v celkové předpokládané jmenovité hodnotě 1.000.000.000 Kč s dobou trvání 10 let Dluhopisy v předpokládané

Více

Sdělení BENETT, a.s. ze dne 15. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro podnikový dluhopis BENETT I. 2012 2032, FIX 8,5%

Sdělení BENETT, a.s. ze dne 15. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro podnikový dluhopis BENETT I. 2012 2032, FIX 8,5% Sdělení BENETT, a.s. ze dne 15. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro podnikový dluhopis BENETT I. 2012 2032, FIX 8,5% Akciová společnost BENETT, a.s. vydává dluhopisy v rozsahu stanoveném

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Finanční trhy Finanční trh je založený na nabídce relativně

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY - specifický trh, na kterém se obchodují peníze - peníze - můžou mít různou podobu hotovost, devizy, cenné papíry - funkce oběživa, platidla, dají se

Více

Kapitálové společnosti obecně

Kapitálové společnosti obecně J. Kožiak Kapitálové společnosti obecně Charakteristické rysy Účast má podobu majetkové investice Osobní účast na činnosti možná (častá u malých s.r.o.), ale nepovinná Velmi omezené nebo žádné ručení za

Více

DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU

DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Hypoteční banka, a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 100.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 30 let DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy s pevnou

Více

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK amortizované hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_261_ESP_11 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

Raiffeisenbank a.s. DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU. hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem. v celkovém předpokládaném objemu emise

Raiffeisenbank a.s. DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU. hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem. v celkovém předpokládaném objemu emise DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem v celkovém předpokládaném objemu emise 2 000 000 000 Kč splatné v roce 2017 ISIN CZ0002001928 Emisní kurz: [Tento údaj

Více

ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I

ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve

Více

Společnost s ručením omezeným

Společnost s ručením omezeným Společnost s ručením omezeným historicky mladá forma OS v ČR velmi oblíbená kapitálová OS se znaky osobní společnosti založena i za nepodnikatelským účelem Charakteristické znaky povinný ZK (min. 200.000,-

Více

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Jsou vydávány na dobu delší než 1 rok Stejně jako šeky a směnky mají zákonem

Více

Emisní podmínky RFH

Emisní podmínky RFH Emisní podmínky RFH 2017-01 vydané v souladu se zákonem č. 190/2004 Sb., o dluhopisech dne 1. 5. 2017 Tyto emisní podmínky upravují práva a povinnosti emitenta a vlastníka dluhopisu a dále také veškeré

Více

Bezkuponové dluhopisy centrálních bank Poukázky České národní banky a bezkupónové dluhopisy vydané zahraničními centrálními bankami.

Bezkuponové dluhopisy centrálních bank Poukázky České národní banky a bezkupónové dluhopisy vydané zahraničními centrálními bankami. POPIS ČÍSELNÍKU : : BA0088 Druhy cenných papírů a odvozených kontraktů (derivátů) Hierarchická klasifikace druhů cenných papírů podle jejich ekonomické formy a obsahu (věcného charakteru) s návazností

Více

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK amortizované hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým

Více

EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ

EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 15 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 10 let EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1442 Sbírka zákonů č. 134 / 2013 134 ZÁKON ze dne 7. května 2013 o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

Emisní podmínky dluhopisů

Emisní podmínky dluhopisů INVESTER GROUP HOLDING s.r.o. Emisní podmínky dluhopisů Dluhopis INVESTER 8,1% / 2022 1 OBSAH Čl.1. Shrnutí popisu dluhopisů 3 Čl.2. Důležitá upozornění 4 Čl.3. Popis dluhopisů 5 3.1. forma, jmenovitá

Více

EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2017 REALITNÍ DLUHOPISY SPOLEČNOSTI 2M INVEST LTD.

EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2017 REALITNÍ DLUHOPISY SPOLEČNOSTI 2M INVEST LTD. EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2017 REALITNÍ DLUHOPISY SPOLEČNOSTI 2M INVEST LTD. Tyto emisní podmínky č. 001/2017 vymezují práva a povinnosti emitenta a vlastníků dluhopisů, jakož i informace o emisi dluhopisů,

Více

1. Základní charakteristika dluhopisů:

1. Základní charakteristika dluhopisů: Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Proti-inflační spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2019, CPI % Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy

Více

Emisní podmínky dluhopisů obchodní společnosti ALOE CZ, a.s.

Emisní podmínky dluhopisů obchodní společnosti ALOE CZ, a.s. Emisní podmínky dluhopisů obchodní společnosti ALOE CZ, a.s. 1. Základní charakteristika dluhopisů 1.1. Emitent: Emitentem dluhopisů je obchodní společnost ALOE CZ, a.s., se sídlem Praha 9, Kytlická 818/21a,

Více

EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2018 REALITNÍ DLUHOPISY II. SPOLEČNOSTI 2M INVEST & DEVELOPMENT s.r.o.

EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2018 REALITNÍ DLUHOPISY II. SPOLEČNOSTI 2M INVEST & DEVELOPMENT s.r.o. EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2018 REALITNÍ DLUHOPISY II. SPOLEČNOSTI 2M INVEST & DEVELOPMENT s.r.o. Tyto emisní podmínky č. 001/2018 vymezují práva a povinnosti emitenta a vlastníků dluhopisů, jakož i informace

Více

Schválení jednacího řádu valné hromady

Schválení jednacího řádu valné hromady Regionální rozvojová agentura Ústeckého kraje, a.s. Do jednání valné hromady Podklad k bodu 2 konaného dne 17. 5. 2018 Věc : Schválení jednacího řádu valné hromady Předkládá : Představenstvo společnosti

Více

190/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

190/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 190/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dluhopisech Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje

Více

OBSAH. Použité zkratky. Kapitola 1. Co je cenný papír 1

OBSAH. Použité zkratky. Kapitola 1. Co je cenný papír 1 OBSAH Použité zkratky O autorovi Úvod XV XVII XIX Kapitola 1. Co je cenný papír 1 I. Různá pojetí cenného papíru 1 II. Ekonomický pojem cenného papíru 2 1. Mlčení ekonomické teorie k pojmu cenného papíru

Více

EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ

EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 15 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 10 let EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY

Více

Seznam studijní literatury

Seznam studijní literatury Seznam studijní literatury Zákon o účetnictví, Vyhlášky 500 a 501/2002 České účetní standardy (o CP) Kovanicová, D.: Finanční účetnictví, Světový koncept, Polygon, Praha 2002 nebo později Standard č. 28,

Více

Emisní podmínky dluhopisů společnosti ČPH ENERGY s.r.o. Energetický dodavatel 7,8/24

Emisní podmínky dluhopisů společnosti ČPH ENERGY s.r.o. Energetický dodavatel 7,8/24 Emisní podmínky dluhopisů společnosti ČPH ENERGY s.r.o. Energetický dodavatel 7,8/24 I. Základní charakteristika dluhopisů 1.1. Emitent: Emitentem dluhopisů je obchodní společnost ČPH ENERGY s.r.o., se

Více

EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ

EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 15 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 10 let EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY

Více

Cenné papíry - úvod. Josef Kotásek Masarykova Univerzita Právnická fakulta. Kontakt:

Cenné papíry - úvod. Josef Kotásek Masarykova Univerzita Právnická fakulta. Kontakt: Cenné papíry - úvod Josef Kotásek Masarykova Univerzita Právnická fakulta Kontakt: kotasek@law.muni.cz Cenný papír pojem, definice Absence legální definice (rezortně OSŘ, DevZ) Doktrína Listina či její

Více

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR CENNÉ PAPÍRY ve finančních institucích dr. Malíková 1 Operace s cennými papíry Banky v operacích s cennými papíry (CP) vystupují jako: 1. Investor do CP 2. Emitent CP 3. Obchodník s CP Klasifikace a operace

Více

TOMA, a.s. tř. Tomáše Bati 1566, Otrokovice 765 02 IČ 18152813

TOMA, a.s. tř. Tomáše Bati 1566, Otrokovice 765 02 IČ 18152813 TOMA, a.s. tř. Tomáše Bati 1566, Otrokovice 765 02 IČ 18152813 SOUHRNNÁ VYSVĚTLUJÍCÍ ZPRÁVA PRO AKCIONÁŘE PODLE ZÁKONA č. 256/2004 Sb. 118 bod 8 Představenstvo společnosti TOMA, a.s. předkládá akcionářům

Více

SMLOUVA O ÚPISU A KOUPI DLUHOPISŮ FINEMO.CZ

SMLOUVA O ÚPISU A KOUPI DLUHOPISŮ FINEMO.CZ SMLOUVA O ÚPISU A KOUPI DLUHOPISŮ FINEMO.CZ 01 2021 uzavřená mezi FINEMO.CZ s.r.o. a... dne... TATO SMLOUVA BYLA UZAVŘENA MEZI: (1) FINEMO.CZ S.R.O. se sídlem Rybná 716/24, Staré Město, 110 00 Praha 1,

Více

Malý český průmysl II

Malý český průmysl II Emisní podmínky dluhopisů společnosti Český průmyslový holding a.s. Malý český průmysl II I. Základní charakteristika dluhopisů 1.1. Emitent: Emitentem dluhopisů je Výrobní a obchodní společnost Český

Více

ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy Zákon č. 190/2004 Sb. o dluhopisech, ve znění zákona č. 378/2005 Sb., zákona č. 56/2006 Sb., zákona č. 57/2006 Sb., zákona č. 296/2007 Sb., zákona č. 230/2008 Sb., a zákona č. 230/2009 Sb. Parlament se

Více

finanční trh- místo střetu N a P po penězích a jiných majetkových hodnotách

finanční trh- místo střetu N a P po penězích a jiných majetkových hodnotách Otázka: Finanční trh a cenné papíry- kapitálový trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): Minninka FINANČNÍ TRH trh- místo střetu N a P finanční trh- místo střetu N a P po penězích a jiných majetkových hodnotách

Více

------------------------------------------------------ Stanovy ------------------------------------------------------

------------------------------------------------------ Stanovy ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Stanovy ------------------------------------------------------ ---------------------------------------------- akciové společnosti ---------------------------------------------

Více

Vydávané dluhopisy jsou podnikovými dluhopisy, nikoliv dluhopisy zvláštního druhu.

Vydávané dluhopisy jsou podnikovými dluhopisy, nikoliv dluhopisy zvláštního druhu. Emisní podmínky dluhopisů společnosti BGC Travel s.r.o. Apartmány Bulharsko 7,0/36 I. Základní charakteristika dluhopisů 1.1. Emitent: Emitentem dluhopisů je společnost BGC Travel s.r.o., se sídlem Pražákova

Více

Emisní podmínky dluhopisů BE PRAGUE 8/2020

Emisní podmínky dluhopisů BE PRAGUE 8/2020 Emisní podmínky dluhopisů BE PRAGUE 8/2020 Emitent: BE 2025 s.r.o., IČ: 06200478, se sídlem: Praha 5 - Smíchov, Štefánikova 248/32, PSČ 150 00, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v

Více

Wüstenrot hypoteční banka a. s.

Wüstenrot hypoteční banka a. s. Wüstenrot hypoteční banka a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 6.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 5 let EMISNÍ DODATEK - KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE

Více

Bankovnictví a pojišťovnictví 6

Bankovnictví a pojišťovnictví 6 Bankovnictví a pojišťovnictví 6 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Bankovnictví a pojšťovnictví 6

Více

SDĚLENÍ Ministerstva financí ze dne 2. května 2014, jímž se určují emisní podmínky pro Státní dluhopis České republiky, , VAR %

SDĚLENÍ Ministerstva financí ze dne 2. května 2014, jímž se určují emisní podmínky pro Státní dluhopis České republiky, , VAR % Strana 1042 Sbírka zákonů č. 98 / 2014 Částka 42 98 SDĚLENÍ Ministerstva financí ze dne 2. května 2014, jímž se určují emisní podmínky pro Státní dluhopis České republiky, 2014 2020, VAR % Ministerstvo

Více

VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU) 6.1 Vlastní zdroje základní kapitál, kapitálové fondy, fondy ze zisku, výsledek hospodaření za běžné období, za

Více

TOMA, a.s. tř. Tomáše Bati 1566, Otrokovice IČ

TOMA, a.s. tř. Tomáše Bati 1566, Otrokovice IČ TOMA, a.s. tř. Tomáše Bati 1566, Otrokovice 765 02 IČ 18152813 SOUHRNNÁ VYSVĚTLUJÍCÍ ZPRÁVA PRO AKCIONÁŘE PODLE ZÁKONA č. 256/2004 Sb. 118 odst. 9 Představenstvo společnosti TOMA, a.s. předkládá akcionářům

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EKO148 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola

Více

Právo ve financích a FS 8

Právo ve financích a FS 8 Právo ve financích a FS 8 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Právo ve financích a FS 8 Obsah: Fond

Více

SMLOUVA O ÚPISU DLUHOPISŮ

SMLOUVA O ÚPISU DLUHOPISŮ SMLOUVA O ÚPISU DLUHOPISŮ uzavřená mezi C2H Financial s.r.o. jako Emitentem a... jako Upisovatelem Tuto smlouvu o úpisu dluhopisů ( Smlouva ) uzavřely níže uvedeného dne, měsíce a roku následující smluvní

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Podnikání PO Aktualizace od 1. ledna 2014 Právní úprava nový

Více

EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISŮ SPOLEČNOSTI SNAPCORE a.s.

EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISŮ SPOLEČNOSTI SNAPCORE a.s. EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISŮ SPOLEČNOSTI SNAPCORE a.s. 1.1. Emitent: I. Základní charakteristika dluhopisů. Emitentem dluhopisů je obchodní společnost SNAPCORE a.s., se sídlem Václavské náměstí 846/1, Palác

Více

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová Finanční trh Bc. Alena Kozubová Finanční trh Finanční trh je místo, kde se obchoduje se všemi formami peněz. Je to největší trh v měřítku národní i světové ekonomiky. Je to trh velice citlivý na jakékoliv

Více

TOMA, a.s. tř. T.Bati 1566, Otrokovice 76582 IČ 18152813

TOMA, a.s. tř. T.Bati 1566, Otrokovice 76582 IČ 18152813 TOMA, a.s. tř. T.Bati 1566, Otrokovice 76582 IČ 18152813 SOUHRNNÁ VYSVĚTLUJÍCÍ ZPRÁVA PRO AKCIONÁŘE PODLE ZÁKONA č. 256/2004 Sb. 118 bod 8 Představenstvo společnosti TOMA, a.s. předkládá akcionářům následující

Více

Otázka: Obchodní společnosti. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Bárbra

Otázka: Obchodní společnosti. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Bárbra Otázka: Obchodní společnosti Předmět: Ekonomie Přidal(a): Bárbra - Podniky soukromých podnikatelů mají výhody (jednotlivec je ve všem rozhodující osobou) ale i nevýhody (nedostatek kapitálu, velké podnikatelské

Více

Platné znění zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění ČÁST PRVNÍ

Platné znění zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění ČÁST PRVNÍ VI. Poznámka: Novelu OSŘ, NOZ, ZOK a exekučního řádu nepovažujeme za nutnou (lze ještě diskutovat), měla by stačit úprava v ZoDluh, ZoB, ZPKT a InsZ. Nové nadpisy paragrafů jsou pro přehlednost podtrženy,

Více

Platné znění zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění ČÁST PRVNÍ

Platné znění zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění ČÁST PRVNÍ VI. Poznámka: Novelu OSŘ, NOZ, ZOK a exekučního řádu nepovažujeme za nutnou (lze ještě diskutovat), měla by stačit úprava v ZoDluh, ZoB, ZPKT a InsZ. Nové nadpisy paragrafů jsou pro přehlednost podtrženy,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 j Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tematický celek:

Více

Hypoteční banka, a. s.

Hypoteční banka, a. s. Hypoteční banka, a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 100.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK - KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ

Více

Emisní podmínky dluhopisů

Emisní podmínky dluhopisů Emisní podmínky dluhopisů Dluhopis BOOLER INVEST Limited Emitent: BOOLER INVEST Limited, W1B3HH London, 3rd Floor 207 Regent Street, Spojené království Velké Británie a Irska, Registrační číslo: 10179565,

Více

Stanovy společnosti VRL Praha a.s. 1.1. Obchodní firma společnosti zní: VRL Praha a.s. (dále jen společnost ).

Stanovy společnosti VRL Praha a.s. 1.1. Obchodní firma společnosti zní: VRL Praha a.s. (dále jen společnost ). 1. Firma a sídlo společnosti Stanovy společnosti VRL Praha a.s. 1.1. Obchodní firma společnosti zní: VRL Praha a.s. (dále jen společnost ). 1.2. Obec, v níž je umístěno sídlo, je: Praha. 2. Internetová

Více

Druhy postupu podle ekonomického významu změny. Efektivní. Nominální. Rozšíření vlastních zdrojů financování, vyrovnání dluhů korporace

Druhy postupu podle ekonomického významu změny. Efektivní. Nominální. Rozšíření vlastních zdrojů financování, vyrovnání dluhů korporace Změny výše základního kapitálu Východiska Soubor pravidel, která závazně upravují postup, jehož cílem je změna údaje o výši základního kapitálu ve společenské smlouvě nebo stanovách. Jde současně o změnu

Více

Úplné znění vybraných ustanovení zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění

Úplné znění vybraných ustanovení zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Úplné znění vybraných ustanovení zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění - 2-2 Dluhopis a emise dluhopisů (1) Dluhopis je zastupitelný

Více

Letiště Praha, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 15.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let

Letiště Praha, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 15.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let Letiště Praha, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 15.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy s pevným úrokovým výnosem ve

Více

Úvěr se považuje za hypoteční úvěr dnem vzniku právních účinků zástavního práva.

Úvěr se považuje za hypoteční úvěr dnem vzniku právních účinků zástavního práva. Hypoteční bankovnictví Cíl kapitoly Cílem kapitoly je vysvětlit podstatu hypotečního bankovnictví, definovat pojmy, které s hypotečním bankovnictvím souvisí a uvést jeho právní základy. Kromě toho bude

Více

HYPOTEČNÍ BANKA, a. s.

HYPOTEČNÍ BANKA, a. s. HYPOTEČNÍ BANKA, a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 100.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK - KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ

Více

Letiště Praha, a.s. DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU

Letiště Praha, a.s. DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Letiště Praha, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 15.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy s pevným úrokovým výnosem ve

Více

EMISNÍ PODMÍNKY. Dluhopisů CHLG 5,00/20

EMISNÍ PODMÍNKY. Dluhopisů CHLG 5,00/20 EMISNÍ PODMÍNKY Dluhopisů CHLG 5,00/20 A. ZÁKLADNÍ INFORMACE O EMITENTOVI A EMISI Emitent CHATEAU LEDNICE GROUP, a.s. se sídlem Nejdecká 714, 69144 Lednice, Česká republika, zapsaná v obchodním rejstříku

Více

Komerční bankovnictví 7

Komerční bankovnictví 7 Komerční bankovnictví 7 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, PhD., vedoucí katedry financí VŠFS a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: 1) Obecná východiska 2) Zástavní

Více

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová PE 301 Podniková ekonomika 2 Eva Kislingerová Téma 2 obligací Hodnota kmenových akcií a Téma 2 2-2 Struktura přednášky Cenné papíry akcie, obligace Tržní míra kapitalizace (market capitalization rate)

Více

Zvýšení základního kapitálu. MV608K Právo obchodních společností

Zvýšení základního kapitálu. MV608K Právo obchodních společností Zvýšení základního kapitálu MV608K Právo obchodních společností 1 Zvýšení základního kapitálu akciové společnosti základní zásady Stoupá číselná hodnota zákl. kap. zapsaná v obchodním rejstříku, zvyšuje

Více

9. funkční období. Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů

9. funkční období. Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů 52 9. funkční období 52 Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů (Navazuje na sněmovní tisk č. 715 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta

Více

Sdělení Ministerstva financí ze dne 15. 9. 2011, jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, 2011 2016, VAR %

Sdělení Ministerstva financí ze dne 15. 9. 2011, jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, 2011 2016, VAR % Sdělení Ministerstva financí ze dne 15. 9. 2011, jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, 2011 2016, VAR % Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy v souladu

Více

Obligace obsah přednášky

Obligace obsah přednášky Obligace obsah přednášky 1) Úvod do cenných papírů 2) Úvod do obligací (vymezení, dělení) 3) Cena obligace (teoretická, tržní, kotace) 4) Výnosnost obligace 5) Cena kupónové obligace mezi kupónovými platbami

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. HLAVA I Úvodní ustanovení. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. HLAVA I Úvodní ustanovení. Předmět úpravy 190/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dluhopisech ve znění zákonů č. 378/2005 Sb., č. 56/2006 Sb., č. 57/2006 Sb., č. 296/2007 Sb., č. 230/2008 Sb., č. 227/2009 Sb., č. 230/2009 Sb., č. 281/2009 Sb.,

Více

ENERGOAQUA, a.s. 1. máje 823, Rožnov pod Radhoštěm 756 61, IČ 155 03 461

ENERGOAQUA, a.s. 1. máje 823, Rožnov pod Radhoštěm 756 61, IČ 155 03 461 ENERGOAQUA, a.s. 1. máje 823, Rožnov pod Radhoštěm 756 61, IČ 155 03 461 SOUHRNNÁ VYSVĚTLUJÍCÍ ZPRÁVA PRO AKCIONÁŘE PODLE ZÁKONA č. 256/2004 Sb. 118 bod 8 Představenstvo společnosti ENERGOAQUA, a.s. předkládá

Více

Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Diskontovaný spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2013

Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Diskontovaný spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2013 Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Diskontovaný spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2013 Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy v souladu

Více

CENNÉ PAPÍRY. Libor Kyncl, Michal Radvan Podzim 2011 MV932K Právo kapitálového trhu

CENNÉ PAPÍRY. Libor Kyncl, Michal Radvan Podzim 2011 MV932K Právo kapitálového trhu CENNÉ PAPÍRY Libor Kyncl, Michal Radvan Podzim 2011 MV932K Právo kapitálového trhu Kontakt JUDr. Bc. Libor Kyncl Ústav práva a technologií Místnost č. s61 Tel.: +420 549 494 612 Email: libor.kyncl@law.muni.cz

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 (obsahující zprávu představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 (obsahující zprávu představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 (obsahující zprávu představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2014 Obchodní jméno: Sídlo: NEMOHOLD a.s. Moravské náměstí 690/15, Veveří, 602 00

Více

Sdělení Ministerstva financí ze dne , jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, , FIX %

Sdělení Ministerstva financí ze dne , jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, , FIX % Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2017, FIX % Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy v souladu

Více

Ekonomika Akcie. Název školy. SŠHS Kroměříž. Ing. Eva Zmeškalová VY_32_INOVACE EKO. Autor. Stupeň a typ vzdělávání. Odborné vzdělávání

Ekonomika Akcie. Název školy. SŠHS Kroměříž. Ing. Eva Zmeškalová VY_32_INOVACE EKO. Autor. Stupeň a typ vzdělávání. Odborné vzdělávání Ekonomika Akcie Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace SŠHS

Více

Wüstenrot hypoteční banka a. s.

Wüstenrot hypoteční banka a. s. Wüstenrot hypoteční banka a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 6.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 5 let EMISNÍ DODATEK - KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ

EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ UniCredit Bank Czech Republic, a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 20 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ HYPOTÉČNÍ

Více

-podoba f. trhů : hotovost, bezhotovostní platební nástroje, cenné papíry, šek, směnka, drahé kovy, devize,

-podoba f. trhů : hotovost, bezhotovostní platební nástroje, cenné papíry, šek, směnka, drahé kovy, devize, Otázka: Finanční trhy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Daniel Surmař Finanční trhy -finanční trh = největší trh (národní + světové měřítko) a také nejpružnější (rychlá reakce na hospodaření a politické změny)

Více

STANOVY akciové společnosti RMS Mezzanine, a.s.

STANOVY akciové společnosti RMS Mezzanine, a.s. STANOVY akciové společnosti RMS Mezzanine, a.s. Čl. l OBCHODNÍ FIRMA Obchodní firma společnosti zní: RMS Mezzanine, a.s. ----------------------------------------------- Čl. 2 SÍDLO SPOLEČNOSTI Sídlem společnosti

Více

STANOVY. přijaté akcionáři ve smyslu ustanovení zákona č. 90/2012 Sb., zákona o obchodních korporacích, v následujícím znění:

STANOVY. přijaté akcionáři ve smyslu ustanovení zákona č. 90/2012 Sb., zákona o obchodních korporacích, v následujícím znění: STANOVY přijaté akcionáři ve smyslu ustanovení zákona č. 90/2012 Sb., zákona o obchodních korporacích, v následujícím znění: (1) Obchodní firma zní: Fastport a.s. (2) Sídlem společnosti jsou Pardubice.

Více