Knihovnická statistika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Knihovnická statistika"

Transkript

1 Knihovnická statistika Statistika nuda je, má však cenné údaje Zdeněk Svěrák z pohádky Princové jsou na draka

2 Čísla, čísla, čísla Statistika NIPOS Statistika regionálních funkcí Benchmarking Standard pro dobrou knihovnu Knihovna roku Kamarádka knihovna ROI

3

4

5

6 Návaznost údajů za předchozí a sledované období! ř a 102 Stav knihovního fondu za minulý rok a sledovaný rok MUSÍ být v souladu!

7 Deskové hry Knihovní fond jiné dokumenty ř Všechny zbývající nezařazené dokumenty, např. normy, patentové spisy, firemní literatura, separáty, trojrozměrné dokumenty, multimediální soubory, dokumenty v Braillově písmu atd. Výpůjčky jiné dokumenty ř. 0315

8 Zvukové dokumenty (hudební CD, audioknihy apod.) Zvukové dokumenty ř Dokument se záznamem zvuku, např. MP3, CD, magnetofonový pásek, kazeta, gramofonová deska, apod. Nikoliv jiné dokumenty Výpůjčky zvukové dokumenty ř Nikoliv jiné dokumenty

9 Volný výběr Volný výběr ř Knihovní fond, který je přímo přístupný uživatelům bez zprostředkování knihovníkem. Nikoliv fond ze skladu knihovny!

10 Registrovaní uživatelé ř Rozhodujícím kritériem je úkon registrace a započítává se pouze první registrace ve vykazovaném roce. Např. uživatelé, kteří se zaregistrují v knihovně v prosinci stávajícího roku a logicky využívají služby v následujícím roce, není možné tyto podle současné definice v následujícím roce započítat, pokud si v něm neobnoví registraci.

11 Registrovaní uživatelé ř Z hlediska vykazování výkonů a prezentace činnosti knihovny pro zřizovatele je rozhodnutí jednotlivých knihoven, zda pro své interní potřeby, vyhodnocení provozu a výkonů budou sledovat registrované uživatele i podle vlastní metodiky. Tento údaj by však neměl být vykazován v celostátních statistikách.

12 Návštěvníci využívající WiFi v knihovně ř Pokud knihovna tento údaj sleduje, může ho vykázat v řádku 0206 výkazu návštěvníci využívající internet v knihovně, společně s počtem návštěvníků, kteří využili počítače připojené k internetu umístěné v knihovně.

13 Kulturní akce pro veřejnost Kulturní akce pro veřejnost ř Kulturní akce, které knihovna pořádá jak pro své uživatele, tak pro širokou veřejnost, např. besedy, výstavy, literární pásma, hudební pořady, kvízy, exkurze atd. Nezahrnují se nástěnky a drobné výstavky (např. novinek).

14 Vzdělávací akce pro veřejnost Vzdělávací akce pro veřejnost ř Knihovnou pořádané vzdělávací akce pro uživatele a veřejnost, např. školení, kurzy, semináře a další formy, na nichž se účastníci aktivně podílejí.

15 Kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost Jak rozlišit kulturní a vzdělávací akci? Každou konkrétní akci musí vykazující knihovna klasifikovat zodpovědně sama. Pokud jsou účastníci akce převážně pasivními příjemci obsahu akce (např. literární večer), pak akci zaevidujeme do kulturních akcí. Pokud se účastníci aktivně zapojují do akce (např. kurzy apod.), pak akci zaevidujeme jako vzdělávací akci

16 Kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost Evidence cyklických akcí Např. rekvalifikační kurz, školení počítačové/informační gramotnosti, jazykových kurzů apod. Podle nové metodiky se budou počítat všechny dílčí akce a stejná logika zůstane zachována také v případě vykazování návštěvníků těchto cyklů. Akce vykázané novým způsobem se poprvé projeví ve statistickém výkaze knihovny za rok Dříve se cyklický kurz považoval za jednu akci bez ohledu na to, kolik měl lekcí. Vzhledem k tomu, že zajištění jednotlivých lekcí cyklu klade na knihovnu stejné nároky jako na zajištění jednotlivých akcí (blokace učebny, energie, příprava výpočetní a prezentační techniky, využití zaměstnanců apod.), byl k diskusi předložen návrh změny v jejich evidenci.

17 Kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost Vykazování akcí pořádaných ve spolupráci s jinou organizací Pořádá-li knihovna akci pro veřejnost ve spolupráci s jinou organizací, pak si ji vykáže tehdy, je-li hlavním pořadatelem (organizátorem). Pokud knihovna pořádá akci mimo svůj prostor, ale je hlavním pořadatelem, nebo většinovým spolupořadatelem, pak si akci vykáže knihovna. Doporučujeme si již při přípravě tuto okolnost s partnerem upřesnit, aby stejná akce nebyla vykazována duplicitně v různých výkazech KULT.

18 Kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost Vykazování akcí je-li knihovna součásti kulturního zařízení Knihovna si takovou akci vykáže, jestliže je skutečně hlavním pořadatelem, a je lhostejné, že akce probíhá v jiných prostorách než přímo v knihovně. Počet kulturních či vzdělávacích akcí bude přiměřený (např. velikosti úvazku knihovníka/knihovnice v daném kulturním zařízení), zejména pokud se jedná o menší knihovny, nebo tam, kde je úvazek pro knihovnu jen dílčí a další část úvazku je pro výkon jiné práce.

19 Kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost Vykazování akcí jiných typů akcí Pokud knihovna pořádá v jednom dni stejnou akci pro různé skupiny účastníků, pak vykáže tolik akcí (a k nim účastníků), kolik se jich v daný den uskuteční. Pokud knihovna pronajímá své prostory jiným subjektům k pořádání akcí a není jejich pořadatelem, pak se jedná o pronájem, nikoliv o kulturní nebo vzdělávací akci.

20 Evidence dokumentů, souborů vystavených na webu Evidence dokumentů ř Vystavíte-li na webu nějaký soubor, dokument (s informačním obsahem a posláním), pak jej vykážete v řádku 0424 výkazu Kult (MK) Do tohoto řádku vykazujete i vydaný dokument v digitální formě (např. na CD).

21 Studijní místa Evidence dokumentů ř Místo v knihovně sloužící uživatelům na čtení nebo studium, ať už s technickými zařízeními nebo bez nich. Nezapočítávají se místa v halách, přednáškových a divadelních sálech, kde se uskutečňují kulturní a vzdělávací akce.

22 Vstupy do elektronického katalogu Vstupy do elektronického výpůjčního protokolu Vstupy do katalogu a výpůjčního protokolu ř a 0505 Vstupy do elektronického katalogu přímo v knihovně tj. z prostoru knihovny nebo z prostoru mimo knihovnu. Počítadla daného SW Pokud profesionální knihovna uvádí vstupy z prostoru knihovny a současně neuvádí žádný vstup mimo knihovnu, pak se nabízí otázka, zda uživatelé o této možnosti vědí.

23 Počet zobrazených (stažených) digitálních dokumentů Evidence dokumentů ř Počet zobrazených (stažených download ) dokumentů z vlastních specializovaných databází a licencovaných elektronických informačních zdrojů případně z OPAC, které jsou uživatelům k dispozici prostřednictvím lokální sítě nebo internetu. Lze započítat i zobrazování (stahování) samostatných digitálních dokumentů umístěných na webové stránce knihovny, např. digitalizované knihy a periodika. Podmínkou je, aby tyto dokumenty byly evidovány a zpracovány jakou součást knihovního fondu. Pro dokumenty zpřístupňované ze serverů jiných poskytovatelů dodává statistiky poskytovatel příslušné služby případně vedoucí konsorcia. Zpřístupňuje-li knihovna vlastní digitální dokumenty (např. vlastní digitalizované objekty apod.), vykazuje statistiky sama knihovna.

24 Výpůjčky e-knih Nově od roku 2015 ř Definice Statistický deník , definice 53a E-výpůjčka e-dokumentu, počet e-výpůjček e-dokumentů Přenos elektronického dokumentu (zpravidla e-knihy) jednomu uživateli na časově omezenou dobu na vlastní zařízení uživatele Pozn.: Zahrnuje e-výpůjčky ze systému typu ereading, EBSCO, Ebrary apod. Nepatří sem výpůjčka čtečky! Ta se započítává do řádku 0314 jako výpůjčka elektronického dokumentu.

25 Online informační služby (počet zodpovězených dotazů) ř Definice Statistický deník , definice 56 Pro potřeby statistického výkaznictví jsou to informační služby, které knihovna poskytuje svým uživatelům prostřednictvím internetu na základě jejich vyžádání. (např. služba Ptejte se knihovny, Napište nám, em apod.)

26 Dobrovolníci v knihovnách Dobrovolník je člověk, který bez nároku na finanční odměnu a ze své svobodné vůle poskytuje svůj čas, zkušenosti, dovednosti a energii k rozšíření či zkvalitnění služeb knihovny, příp. napomáhá při aktivitách spojených se službami knihovny. Dobrovolník je člověk starší patnácti let. Deník, definice 76. Jako dobrovolníka nemůžeme vykazovat pracovníka neprofesionální knihovny, který je placen (byť symbolicky) zřizovatelem. Více o dobrovolnictví v knihovnách: Informace pro knihovny: Dobrovolníci v knihovnách [online]. Dostupné z: Zde také Doporučení Ministerstva kultury pro dobrovolnictví v kultuře a umění [online]. Dostupné z:

27 Předkládací cesta pro statistické výkazy za rok 2016 Knihovna odešle výkaz včetně údajů za své pobočky do 3. února 2017 pověřené knihovně. Pověřená knihovna zkontroluje a vloží statistické údaje za všechny knihovny v oblasti své působnosti a za sebe do elektronických formulářů statistiky umístěných na internetové stránce NIPOS do 10. března Současně zašle Souhlas s publikováním údajů za pověřenou knihovnu a případné komentáře do NIPOS. Krajská knihovna překontroluje údaje za pověřené knihovny a vloží údaje za svou krajskou vědeckou knihovnu do elektronických formulářů statistiky umístěných na internetové stránce NIPOS do 21. března Současně zašle Souhlas s publikováním údajů za sebe a případné komentáře k výkazům do NIPOS.

28

29

30

31

32 Kde vám poradí SMETANOVÁ, Dana a Vladana PILEROVÁ. Kulturní a vzdělávací akce v knihovnách: Z knihovnických statistik. Čtenář: Měsíčník pro knihovny. Kladno: Středočeská vědecká knihovna v Kladně, 2016, 68(4), ISSN (print). Dostupné také z: SMETANOVÁ, Dana a Vladana PILEROVÁ. Meziknihovní výpůjční služby: Z knihovnických statistik. Čtenář: Měsíčník pro knihovny. Kladno: Středočeská vědecká knihovna v Kladně, 2016, 68(9), ISSN (print). Dostupné také z: SMETANOVÁ, Dana a Vladana PILEROVÁ. Návštěvníci a uživatelé knihoven: Z knihovnických statistik. Čtenář: Měsíčník pro knihovny. Kladno: Středočeská vědecká knihovna v Kladně, 2016, 68(6), ISSN (print). Dostupné také z: SMETANOVÁ, Dana a Vladana PILEROVÁ. Výpůjčky dokumentů: Z knihovnických statistik. Čtenář: Měsíčník pro knihovny. Kladno: Středočeská vědecká knihovna v Kladně, 2016, 68(7-8), ISSN (print). Dostupné také z:

33

34 Kde vám poradí Statistika: Odpovědi na nejčastěji kladené otázky. In: Informace pro knihovny [online]. Praha: Národní knihovna ČR, Knihovnický institut, 2016 [cit ]. Dostupné z:

35

36 Děkuji za vaši spolupráci při statistice KULT Jana Leparová

Vykazování za rok 2014. 24. řádné zasedání sekce SDRUK pro RF Praha, 8. prosince 2014

Vykazování za rok 2014. 24. řádné zasedání sekce SDRUK pro RF Praha, 8. prosince 2014 Vykazování za rok 2014 24. řádné zasedání sekce SDRUK pro RF Praha, 8. prosince 2014 Vykazujeme rok 2014 Kult(MK) 12-01 za rok 2014 beze změn Vystaven na webu NIPOS a KI NK ČR Tiskopisy rozesílá NIPOS,

Více

Statistické vykazování výkonů knihoven. Problémy k řešení v roce 2018

Statistické vykazování výkonů knihoven. Problémy k řešení v roce 2018 Statistické vykazování výkonů knihoven Problémy k řešení v roce 2018 I. KNIHOVNÍ FOND elektronické dokumenty jako součást fondu jsou vykazovány elektronické dokumenty na fyzickém nosiči (CD, DVD přehrávané

Více

STATISTIKA. Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci

STATISTIKA. Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci Statistika nuda je má však cenné údaje Statistika- statistické výsledky číselné vyjádření činnosti knihoven, služeb knihovny povinnost ze zákona

Více

Jak si stojíme se statistikami? Seminář neprofesionálních knihoven a

Jak si stojíme se statistikami? Seminář neprofesionálních knihoven a Jak si stojíme se statistikami? Seminář neprofesionálních knihoven 16. 8. a 17.8. 2016 Regionální služby Zajišťují: KBBB a 4 profesionální knihovny: Uherský Brod Bojkovice Starý Hrozenkov Ostrožská Nová

Více

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2015 *) NA ROK 2016 *) Knihovna (pobočka) ... ... Kraj... Místo...

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2015 *) NA ROK 2016 *) Knihovna (pobočka) ... ... Kraj... Místo... Knihovna (pobočka)...... Kraj... Místo... DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2015 *) NA ROK 2016 *) *) Základní knihovny s neprofesionálními pracovníky mohou DENÍK používat průběžně bez ohledu na jednotlivé měsíce

Více

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2017 *) NA ROK 2018 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2017 *) NA ROK 2018 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo Knihovna (pobočka) Kraj Místo DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2017 *) NA ROK 2018 *) *) Základní knihovny s neprofesionálními pracovníky mohou DENÍK používat průběžně bez ohledu na jednotlivé měsíce a roky. Ú V

Více

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Statistické vykazování výkonů knihoven Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Definice, návody: Deník http://ipk.nkp.cz/statistika-pruzkumy-dokumenty/statistiky Otázky a odpovědi

Více

KNIHOVNICKÁ STATISTIKA A JEJÍ VYUŽITÍ

KNIHOVNICKÁ STATISTIKA A JEJÍ VYUŽITÍ KNIHOVNICKÁ STATISTIKA A JEJÍ VYUŽITÍ Porada RF Bílovec 16.11.2016 STATISTIKA POVINNOST Každoroční statistické šetření je ze zákona povinné NIPOS, Kult (MK) 12-01 Můžeme ovlivnit, co budeme vykazovat!

Více

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2019 *) NA ROK 2020 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2019 *) NA ROK 2020 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo Knihovna (pobočka) Kraj Místo DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2019 *) NA ROK 2020 *) *) Základní knihovny s neprofesionálními pracovníky mohou DENÍK používat průběžně bez ohledu na jednotlivé měsíce a roky. Ú V

Více

Návrh definic do Deníku

Návrh definic do Deníku Návrh definic do Deníku 1. Obsluhovaná populace Počet obyvatel okruhu působnosti knihovny, počet obyvatel obce nebo obcí, obecní nebo městské části, pro jejíž obyvatele je vykazující knihovna zřízena.

Více

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2017 *) NA ROK 2018 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2017 *) NA ROK 2018 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo Knihovna (pobočka) Kraj Místo DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2017 *) NA ROK 2018 *) *) Základní knihovny s neprofesionálními pracovníky mohou DENÍK používat průběžně bez ohledu na jednotlivé měsíce a roky. Ú V

Více

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc Statistické vykazování výkonů knihoven Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc 31. 11. 2017 Definice, návody: Deník http://ipk.nkp.cz/statistika-pruzkumy-dokumenty/statistiky

Více

D ENÍK KNIHOV NY NA ROK 2015 *) NA ROK 2016 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo

D ENÍK KNIHOV NY NA ROK 2015 *) NA ROK 2016 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo Knihovna (pobočka) Kraj Místo D ENÍK KNIHOV NY NA ROK 2015 *) NA ROK 2016 *) *) Základní knihovny s neprofesionálními pracovníky mohou DENÍK používat průběžně bez ohledu na jednotlivé měsíce a roky. I.

Více

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Ostrava

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Ostrava Statistické vykazování výkonů knihoven Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Ostrava 15. 11. 2017 Definice, návody: Deník http://ipk.nkp.cz/statistika-pruzkumy-dokumenty/statistiky

Více

Úvod 5. Síť veřejných knihoven Plzeňského kraje 7. Knihovní fond ve veřejných knihovnách sumář bez SVK PK 8. Knihovní fond v pověřených knihovnách.

Úvod 5. Síť veřejných knihoven Plzeňského kraje 7. Knihovní fond ve veřejných knihovnách sumář bez SVK PK 8. Knihovní fond v pověřených knihovnách. Přehled činnosti veřejných knihoven Plzeňského kraje v roce 2017 Přehled činnosti veřejných knihoven Plzeňského kraje v roce 2017 OBSAH Úvod 5 Síť veřejných knihoven Plzeňského kraje 7 Knihovní fond ve

Více

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR České Budějovice

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR České Budějovice Statistické vykazování výkonů knihoven Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR České Budějovice 13. 11. 2017 Definice, návody: Deník http://ipk.nkp.cz/statistika-pruzkumy-dokumenty/statistiky

Více

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2013 *) NA ROK 2014 *) Knihovna (pobočka) ... ... Kraj... Místo...

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2013 *) NA ROK 2014 *) Knihovna (pobočka) ... ... Kraj... Místo... Knihovna (pobočka)...... Kraj... Místo... DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2013 *) NA ROK 2014 *) Pozn.: Základní knihovny s neprofesionálními pracovníky mohou DENÍK používat průběžně bez ohledu na jednotlivé měsíce

Více

I. SÍŤ VEŘEJNÝCH KNIHOVEN PLZEŇSKÉHO KRAJE K N I H O V N Y

I. SÍŤ VEŘEJNÝCH KNIHOVEN PLZEŇSKÉHO KRAJE K N I H O V N Y ÚVOD Přehled činnosti veřejných knihoven Plzeňského kraje v roce 2016 vychází ze statistických údajů zpracovaných ročních výkazů o knihovnách za rok 2016, Kult (MK) 12-01. Statistický materiál je rozdělen

Více

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2009 *) NA ROK 2010 *) Knihovna (pobočka) Kraj... Místo...

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2009 *) NA ROK 2010 *) Knihovna (pobočka) Kraj... Místo... Knihovna (pobočka)...... Kraj... Místo... DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2009 *) NA ROK 2010 *) Pozn.: Základní knihovny s neprofesionálními pracovníky mohou DENÍK používat průběžně bez ohledu na jednotlivé měsíce

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, příspěvková organizace Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín +420 573 032 400 info@kfbz.cz

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, příspěvková organizace Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín +420 573 032 400 info@kfbz.cz

Více

Obsah a struktura Koncepce VKIS v kraji Pardubice

Obsah a struktura Koncepce VKIS v kraji Pardubice Obsah a struktura Koncepce VKIS v kraji 11. 12. 6. 2012 Pardubice Jakou koncepci zpracováváme? Koncepce rozvoje regionálních funkcí Koncepce rozvoje VKIS v kraji Časový horizont: 2015, výhled do roku 2020

Více

Článek 1. Cíle a působnost standardu VKIS 1) Cílem standardu VKIS je zlepšení dostupnosti a kvality VKIS jejich uživatelům.

Článek 1. Cíle a působnost standardu VKIS 1) Cílem standardu VKIS je zlepšení dostupnosti a kvality VKIS jejich uživatelům. Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky

Více

Možnosti vzdělávání školních knihovníků JAK?

Možnosti vzdělávání školních knihovníků JAK? Možnosti vzdělávání školních knihovníků JAK? Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě centrum pro vzdělávání knihovníků v Moravskoslezském kraji Oddělení služeb knihovnám Regionální vzdělávací centrum

Více

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně Knihovna váš partner aneb Mr. Bean v knihovně Úvodní informace Záměrem lekce je představit knihovnu studentům jako partnera při jejich studiu Cílem je zajímavou formou dovést studenty k poznání knihovny

Více

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2013 *) NA ROK 2014 *) Knihovna (pobočka) Kraj... Místo...

DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2013 *) NA ROK 2014 *) Knihovna (pobočka) Kraj... Místo... Knihovna (pobočka)...... Kraj... Místo... DENÍK KNIHOVNY NA ROK 2013 *) NA ROK 2014 *) Pozn.: Základní knihovny s neprofesionálními pracovníky mohou DENÍK používat průběžně bez ohledu na jednotlivé měsíce

Více

Školní informační centrum (ŠIC)

Školní informační centrum (ŠIC) Školní informační centrum (ŠIC) Před rokem to všechno začalo Bc. Romana Cichá ŠKOLA 21. STOLETÍ - ŠKOLA INFORMACÍ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM

Více

KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY

KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ příspěvková organizace Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín +420 573 032 400 kfbz.cz facebook.com/zlinknihovna katalog.kfbz.cz kramerius.kfbz.cz

Více

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Pardubice

Statistické vykazování výkonů knihoven. Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Pardubice Statistické vykazování výkonů knihoven Dana Smetanová, Vladana Pillerová, Vít Richter Národní knihovna ČR Pardubice 28. 11. 2017 Život je složitý Při vykazování respektovat definice I když se někdy nehodí

Více

Jak pomáháme našim klientům

Jak pomáháme našim klientům Jak pomáháme našim klientům Praha 6. 10. 2015 Bc. Ludmila Stuchlá Lékařská knihovna Fakultní nemocnice Ostrava Fakultní nemocnice Ostrava Lékařská knihovna FN Ostrava Lékařská knihovna FN Ostrava Počet

Více

Recmanová, Eva 2016 Dostupný z

Recmanová, Eva 2016 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 08.01.2017 Výpůjčky e-knih ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně Recmanová, Eva 2016 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-261648

Více

Zkušenosti s e-knihami Flexibooks. Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková

Zkušenosti s e-knihami Flexibooks. Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková Zkušenosti s e-knihami Flexibooks Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková Základní informace o knihovně Vznik v roce 2013 sloučením 5 fakultních knihoven (ocenění Knihovna

Více

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Zákony, doporučení Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb.

Více

Základní legislativní dokumenty

Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb. Manifest UNESCO a IFLA o školních knihovnách Doporučení

Více

VÝSLEDKY ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, p. o., 2016

VÝSLEDKY ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, p. o., 2016 VÝSLEDKY ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2015 Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, p. o., 2016 OBSAH: Úvod 1. Stručný komentář k výsledkům činnosti veřejných knihoven Ústeckého

Více

KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz KNIHOVNY Předmětem

Více

Jak plníme standard knihovnických a informačních služeb. Vladana Pillerová, NK ČR, Pardubice,

Jak plníme standard knihovnických a informačních služeb. Vladana Pillerová, NK ČR, Pardubice, Jak plníme standard knihovnických a informačních služeb Vladana Pillerová, NK ČR, Pardubice, 20.10.2015 CO JE STANDARD Metodický pokyn Ministerstva kultury, vydaný v roce 2005, aktualizovaný v roce 2011

Více

Aktualizace standardu VKIS

Aktualizace standardu VKIS Aktualizace standardu VKIS 15.9.2010 Knihovny současnosti 2010 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Hlavní témata Současný stav přípravy novely standardu VKIS Pojetí standardu, kategorizace knihoven

Více

b) počet realizovaných přístupů/výpůjček plných textů (ročně/ na uživatele dle standardizovaných statistik) /*

b) počet realizovaných přístupů/výpůjček plných textů (ročně/ na uživatele dle standardizovaných statistik) /* všech konsorcií za rok a REGISTROVANÍ ČTENÁŘI 783 281 Počet (b) - do všech EIZ 5% z registr.čt. VÝZK.PRAC. Všichni až 23 402 25 488 2 013 772 2,5709 41,1899 48 890 Cílové hodnoty u (b) podle návrhu projektu

Více

V případě dotazů či problémů se neváhejte obrátit na Knihovnický institut:

V případě dotazů či problémů se neváhejte obrátit na Knihovnický institut: Úvodní vítací text V České republice funguje velké množství veřejných knihoven. Říká se, že máme nejhustší síť knihoven na světě. Knihovnu najdete snad v každé vesnici, městě či čtvrti. Veřejné knihovny

Více

Regionální funkce služba knihovnám a obcím. Seminář pro starosty a knihovníky Zlínského kraje Slušovice,

Regionální funkce služba knihovnám a obcím. Seminář pro starosty a knihovníky Zlínského kraje Slušovice, Regionální funkce služba knihovnám a obcím Seminář pro starosty a knihovníky Zlínského kraje Slušovice, 6. 4. 2016 Co se dozvíte? Jak fungovaly regionální funkce knihovan v okrese Zlín? Statistické trendy

Více

MKCRX003J4XN. Č.j.: MK 59158/2011

MKCRX003J4XN. Č.j.: MK 59158/2011 MKCRX003J4XN Č.j.: MK 59158/2011 Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi

Více

Č.j.: MK 59158/2011. podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon).

Č.j.: MK 59158/2011. podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon). Č.j.: MK 59158/2011 Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území

Více

Role regionálních funkcí v oblasti vzdělávání knihovníků se zaměřením na zkušenosti ve Zlínském kraji

Role regionálních funkcí v oblasti vzdělávání knihovníků se zaměřením na zkušenosti ve Zlínském kraji Role regionálních funkcí v oblasti vzdělávání knihovníků se zaměřením na zkušenosti ve Zlínském kraji 25. října 2017, Regionální funkce knihoven, Pardubice Obsah Regionální funkce knihoven ve Zlínském

Více

VYDAVATELÉ 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

VYDAVATELÉ 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE VYDAVATELÉ 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz VYDAVATELÉ

Více

VYDAVATELÉ 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

VYDAVATELÉ 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE VYDAVATELÉ 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz VYDAVATELÉ

Více

Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 nejen v číslech

Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 nejen v číslech Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 nejen v číslech 9. setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín 26. března 2014 Obsah Neprofesionální knihovny Zlínského kraje v roce 2013 - trendy Regionální knihovnické

Více

Příloha I. Přehled činnosti Knihovny města Olomouce za rok 2018 výpůjčky celkem výpůjčky periodik výpůjčky knih rozdíl rozdíl

Příloha I. Přehled činnosti Knihovny města Olomouce za rok 2018 výpůjčky celkem výpůjčky periodik výpůjčky knih rozdíl rozdíl Příloha I. Přehled činnosti Knihovny města Olomouce za rok 2018 výpůjčky celkem výpůjčky periodik výpůjčky knih 2 017 2 018 rozdíl 2 017 2 018 rozdíl 2 017 2 018 rozdíl dospělé 229 397 211 185-18 212 22

Více

Standard pro dobrou knihovnu

Standard pro dobrou knihovnu Standard pro dobrou knihovnu Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji

Více

Informační vzdělávání PdF

Informační vzdělávání PdF Informační vzdělávání PdF Knihovní katalogy Studijní text k lekci 23. 11. 2012 Knihovna Pedagogické fakulty MU a Centrum informačního vzdělávání FF MU Brno, listopad 2012 1 ELEKTRONICKÉ KNIHOVNÍ KATALOGY

Více

Meziknihovní výpůjční služby a elektronické dodávání dokumentů využití v malých knihovnách

Meziknihovní výpůjční služby a elektronické dodávání dokumentů využití v malých knihovnách Meziknihovní výpůjční služby a elektronické dodávání dokumentů využití v malých knihovnách Karel Votípka Národní knihovna České republiky Regionální funkce knihoven, Plzeň 12.-13.10. 2011 Charakteristika

Více

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky,

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, 18.10.2018 3 nové body Úloha knihovny pověřené výkonem regionálních funkcí Úloha zřizovatele

Více

METODIK A KDO JE VÍC. Kutná Hora, workshop pro metodiky veřejných knihoven Zlata Houšková

METODIK A KDO JE VÍC. Kutná Hora, workshop pro metodiky veřejných knihoven Zlata Houšková METODIK A KDO JE VÍC Kutná Hora, workshop pro metodiky veřejných knihoven 20. 21.10.2016 Zlata Houšková UKLIDNIT NEBO VYDĚSIT? Vyděsit! Uklidní se každý sám Není čím být vyděšen, pokud si proberu a ujasním,

Více

Čtečky e-knih v knihovnách Libereckého kraje. Celostátní seminář Regionální funkce knihoven v Plzni

Čtečky e-knih v knihovnách Libereckého kraje. Celostátní seminář Regionální funkce knihoven v Plzni Čtečky e-knih v knihovnách Libereckého kraje Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2011 12. - 13. 10. 2011 v Plzni Liberecký kraj Síť knihoven Libereckého kraje* 2. nejmenšího v ČR tvoří: Krajská

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na. Vsetín 24.4.2013 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz

Koncepce rozvoje knihoven ČR na. Vsetín 24.4.2013 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Vsetín 24.4.2013 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Autorský zákon Masová digitalizace

Více

Veřejné knihovny Královéhradeckého kraje v roce 2010

Veřejné knihovny Královéhradeckého kraje v roce 2010 Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové Veřejné knihovny Královéhradeckého kraje v roce 2010 Statistická ročenka Krajské statistické přehledy Regionální služby knihoven Publikační činnost 2010 Výroční

Více

PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková

PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková Proč e-learning? Výhody pro vás - potenciální účastníky školení Alternativa ke klasickým kurzům a seminářům pořádaným v NLK či IPVZ

Více

VÝRO Č NÍ ZPRÁVA 2005

VÝRO Č NÍ ZPRÁVA 2005 VÝROČNÍ ZPRÁVA ÚVOD V dubnu r. byla zpracována Koncepce rozvoje Městské knihovny Písek / 2006 2010 /, která se stala součástí plánu strategického rozvoje kultury města Písku. V obsahu koncepce je stanoven

Více

Analýza čtenářství a jeho podpory v knihovnách a jiných institucích

Analýza čtenářství a jeho podpory v knihovnách a jiných institucích V y š š í o d b o r n á š k o l a i n f o r m a č n í c h s l u ţ e b, P r a h a I n s t i t u t e o f T e c h n o l o g y, S l i g o Projekt ročníkové práce na téma Analýza čtenářství a jeho podpory v

Více

Digitální nabídka veřejných knihoven. Frank Daniel Městská knihovna Kolín Praha, 12.4.2011

Digitální nabídka veřejných knihoven. Frank Daniel Městská knihovna Kolín Praha, 12.4.2011 Digitální nabídka veřejných knihoven Frank Daniel Městská knihovna Kolín Praha, 12.4.2011 Jsou knihovny ještě vůbec potřeba? Každý má přece přístup na internet! Foto: www.flickr.com/photos/poperotico/3921069882/

Více

Výroční zpráva za rok 2010

Výroční zpráva za rok 2010 Výroční zpráva za rok 2010 Trutnov, leden 2011 1) SLUŽBY V roce 2010 bylo zaregistrováno 5 677 čtenářů, z toho 4 586 dospělých čtenářů (81%) a 1 091 dětí do 15ti let (19%). Celkový počet registrovaných

Více

Regionální funkce Vít Richter

Regionální funkce Vít Richter Regionální funkce 5.5.2016 Vít Richter Průzkum prostorového a technického vybavení knihoven Statistika veřejných knihoven 2015 Návštěvy veřejných knihoven Návštěvy fyzické Návštěvy online 40,1 39,3 30,5

Více

Zápis z porady regionu, konané dne v Městské knihovně Hodonín

Zápis z porady regionu, konané dne v Městské knihovně Hodonín Zápis z porady regionu, konané dne 7.12.2016 v Městské knihovně Hodonín Program: 1. Zahájení 2. Odborný seminář na téma Bezpečnost na internetu praktická ukázka čtenářské lekce, přednášející Alena Přikrylová,

Více

VÝSTAVNÍ ČINNOST V OBLASTI PROFESIONÁLNÍHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A ARCHITEKTURY 2017

VÝSTAVNÍ ČINNOST V OBLASTI PROFESIONÁLNÍHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A ARCHITEKTURY 2017 VÝSTAVNÍ ČINNOST V OBLASTI PROFESIONÁLNÍHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A ARCHITEKTURY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU

Více

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Schváleno usnesením Rady Plzeňského kraje č. 4677/11 1 Pravidla poskytování a čerpání finančních

Více

Úvod. do 500 obyvatel. do obyvatel hod. do 1000 obyvatel. nad obyvatel 50 a více hod. do 3000 obyvatel.

Úvod. do 500 obyvatel. do obyvatel hod. do 1000 obyvatel. nad obyvatel 50 a více hod. do 3000 obyvatel. Úvod Tento materiál byl zpracován na základě Metodického pokynu Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb (dále jen VKIS) poskytovaných knihovnami zřizovanými

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Ostrava 14.3.2013 Národní ČR vit.richter@nkp.cz Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Autorský zákon Masová digitalizace knihovních

Více

Městská knihovna Lanškroun. Zpráva a o činnosti a hospodaření v roce 2009

Městská knihovna Lanškroun. Zpráva a o činnosti a hospodaření v roce 2009 Městská knihovna Lanškroun Zpráva a o činnosti a hospodaření v roce 2009 Veřejná knihovna je místní branou do světa vědomostí a základním předpokladem celoživotního vzdělávání, nezávislého rozhodování

Více

Knihovní řád knihovny Ústavu informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i.

Knihovní řád knihovny Ústavu informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i. Knihovní řád knihovny Ústavu informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i. Základní ustanovení Právní zakotvení V souladu se zákonem ČNR č. 283/1992 Sb., o Akademii věd České republiky, ve znění pozdějších

Více

Jak definovat dobrou knihovnu?

Jak definovat dobrou knihovnu? Studijní a vědecká v Hradci Králové Jak definovat dobrou knihovnu? Porovnávání výkonů knihoven v Královéhradeckém kraji Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2013 Pardubice 22. 10. 2013 Eva Semrádová

Více

Standard pro dobrou knihovnu Vít Richter Národní knihovna ČR

Standard pro dobrou knihovnu Vít Richter Národní knihovna ČR Standard pro dobrou knihovnu 14.9.2016 Vít Richter Národní knihovna ČR http://knihovnam.nkp.cz/docs/bench/standard_pro_dobrou.pdf od roku 2005 Cíl standardu VKIS Stanovit podmínky činnosti knihovny, které

Více

SLUŽBY UNIVERZITNÍ KNIHOVNY. Univerzitní knihovna Ostravské univerzity 2015/2016

SLUŽBY UNIVERZITNÍ KNIHOVNY. Univerzitní knihovna Ostravské univerzity 2015/2016 SLUŽBY UNIVERZITNÍ KNIHOVNY Univerzitní knihovna Ostravské univerzity 2015/2016 Obsah Umístění provozů knihovny Otevírací doba Práva a povinnosti uživatelů, registrace Výpůjčky Sankce E-zdroje Přehled

Více

(e)knihovna Jiřího Mahena v Brně

(e)knihovna Jiřího Mahena v Brně (e)knihovna Jiřího Mahena v Brně Elektronické služby knihoven IV 16. 5. 2017, Zlín Edita Vališová Gabriela Obstová Nabídka elektronických služeb E-knihy volně dostupné e-knihy ke stažení půjčování e-knih

Více

Obsah webových stránek [malých knihoven] (základ pro elektronické sluţby) Aleš Broţek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

Obsah webových stránek [malých knihoven] (základ pro elektronické sluţby) Aleš Broţek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem Obsah webových stránek [malých knihoven] (základ pro elektronické sluţby) Aleš Broţek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem Zlepšovat je nutné i webové stránky určené široké veřejnosti, především

Více

Výroční zpráva 2013 Trutnov, leden 2014

Výroční zpráva 2013 Trutnov, leden 2014 Výroční zpráva 2013 Trutnov, leden 2014 OBSAH 1) Služby... - 3-2) Služby v regionu a metodická činnost... - 5-3) Kulturně vzdělávací akce... - 8-4) Knihovní fondy...- 11-5) Hospodaření knihovny...- 13-6)

Více

Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy

Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy Vít Richter Seminář CASLIN 2004 7.9. 2004 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Mobil: 603 223 627 1 Hlavní témata Definice knihovního

Více

Vědecká knihovna UJEP. První rok činnosti

Vědecká knihovna UJEP. První rok činnosti Vědecká knihovna UJEP První rok činnosti Historie Vyšší pedagogická škola 1954 Pedagogický institut 1959 Pedagogická fakulta 1964 UJEP 1991 Další fakultní knihovny Snahy o budovu pro univerzitní knihovnu

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. prosince 2016 Digitální knihovna Definice 1 Integrovaný

Více

1. Vymezení pojmů. v Praze zřízená hl.m. Prahou.

1. Vymezení pojmů. v Praze zřízená hl.m. Prahou. Metodický pokyn odboru umění a knihoven Ministerstva kultury k zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven a jejich koordinaci na území České republiky podle 2 písm. h), 9 odst. 2 písm. g) a 11 odst.

Více

Komentář ke statistickým údajům o knihovnách v ČR v roce 2008

Komentář ke statistickým údajům o knihovnách v ČR v roce 2008 Komentář ke statistickým údajům o knihovnách v ČR v roce 2008 Níže komentovaná statistická data představují údaje z celostátního sumáře výkazu Kult(MK) 12-01 za knihovny oblasti veřejné správy, tj. NK,

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Akvizice Knihovnické procesy akvizice zpracování uchovávání zpřístupňování 1 2 Akvizice Akvizice získávání dokumentů, popř. informací do fondu knihovny budování fondu primárních,

Více

GOETHE-INSTITUT KULTURNÍ INSTITUT SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO S CELOSVĚTOVOU PŮSOBNOSTÍ

GOETHE-INSTITUT KULTURNÍ INSTITUT SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO S CELOSVĚTOVOU PŮSOBNOSTÍ SEMINÁŘ E-KNIHY VZDĚLÁVACÍ CENTRUM NTK 30.09.2014 Seite 1 São Paulo Paris Istanbul Toronto Bangkok Prag Tel Aviv Addis Abeba GOETHE-INSTITUT KULTURNÍ INSTITUT SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO S CELOSVĚTOVOU

Více

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Schváleno usnesením Rady Plzeňského kraje č. 3929/08 ze dne 20. 05. 2008 1 Pravidla poskytování

Více

Zřizovací listina. státní příspěvkové organizace NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU

Zřizovací listina. státní příspěvkové organizace NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU Č.j. 52761/2013 Zřizovací listina státní příspěvkové organizace NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU Ministerstvo kultury České republiky vydává podle 3 zákona č. 203/2006 Sb., o některých

Více

Novela standardů VKIS

Novela standardů VKIS Novela standardů VKIS 5.11.2010 OSTRAVA Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Hlavní témata Současný stav přípravy novely standardu VKIS Pojetí standardu, kategorizace knihoven Plnění a problémy stávajícího

Více

Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny

Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny Jarmila Okrouhlíková 35. seminář knihovníku muzeí a galerií AMG 6. 9. 8. 9. 2011 Charakteristika muzejních knihoven Jedny z nejstarších veřejných odborných

Více

Plníme Standard VKIS? Srovnání let 2005 a 2012

Plníme Standard VKIS? Srovnání let 2005 a 2012 Plníme Standard VKIS? Srovnání let 2005 a 2012 Mgr. Vladana Pillerová, PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2013 22.10.2013 Pardubice od roku 2005 Cíl standardu

Více

VÝSTAVNÍ ČINNOST V OBLASTI PROFESIONÁLNÍHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A ARCHITEKTURY 2016

VÝSTAVNÍ ČINNOST V OBLASTI PROFESIONÁLNÍHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A ARCHITEKTURY 2016 VÝSTAVNÍ ČINNOST V OBLASTI PROFESIONÁLNÍHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ A ARCHITEKTURY 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU

Více

Důvodová zpráva: 1. ZHODNOCENÍ KNIHOVNY V OBDOBÍ OD 1. 1. 2011 31. 12. 2011 1. 1. EKONOMICKÁ OBLAST

Důvodová zpráva: 1. ZHODNOCENÍ KNIHOVNY V OBDOBÍ OD 1. 1. 2011 31. 12. 2011 1. 1. EKONOMICKÁ OBLAST Důvodová zpráva: Dle požadavku zastupitelů ze 4. zasedání zastupitelstva ze dne 25. 4. 2012 je zpráva doplněna o statistické výkazy knihovny za roky 2009 a 2010, koncepci rozvoje knihovny v roce 2012 a

Více

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce SEKCE IVU SDRUK Činnost sekce INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ záplava informací kritické myšlení celoživotní vzdělávání společnost znalostí INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ 7. ročník konference Informační

Více

Půjčování e-knih v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích. Ivo Kareš Zuzana Hájková

Půjčování e-knih v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích. Ivo Kareš Zuzana Hájková Půjčování e-knih v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích Ivo Kareš Zuzana Hájková Půjčování E-knih v knihovnách Z hlediska autorského zákona je pro knihovny jednoduché půjčovat tištěné a zvukové

Více

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ STANDARDŮ VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB V PLZEŇSKÉM KRAJI ZA ROK 2013

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ STANDARDŮ VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB V PLZEŇSKÉM KRAJI ZA ROK 2013 VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ STANDARDŮ VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB V PLZEŇSKÉM KRAJI ZA ROK 2013 1. Úvod Materiál byl zpracován na základě Metodického pokynu Ministerstva kultury k vymezení standardu

Více

České e-knihy v Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě Gabriela Filipová

České e-knihy v Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě Gabriela Filipová České e-knihy v Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě Gabriela Filipová CC BY-NC-ND 4.0 Nabídka českých e-knih Vlastní e-knihy Regionální e-knihy vydávané knihovnou E-knihy nabízené se souhlasem autora

Více

Bibliografické a rešeršní služby

Bibliografické a rešeršní služby Bibliografické a rešeršní služby Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech dokumentů,

Více

PŘEHLED ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN JIHOČESKÉHO KRAJE V ROCE 2006

PŘEHLED ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN JIHOČESKÉHO KRAJE V ROCE 2006 PŘEHLED ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN JIHOČESKÉHO KRAJE V ROCE 2006 Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Útvar knihovnictví a odborného vzdělávání 2007 Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

Více

Systémy knihoven, spolupráce knihoven, regionální funkce knihoven

Systémy knihoven, spolupráce knihoven, regionální funkce knihoven Systémy knihoven, spolupráce knihoven, regionální funkce knihoven Vladana Pillerová, Knihovnický institut NK ČR, Rekvalifikační knihovnický kurz NK ČR, 27.4.2017 KNIHOVNY V ČR Komu knihovny slouží? (pro

Více

Konference Knihovny současnosti 12. září 2018 Olomouc Mgr. Adéla Dilhofová

Konference Knihovny současnosti 12. září 2018 Olomouc Mgr. Adéla Dilhofová Konference Knihovny současnosti 12. září 2018 Olomouc Mgr. Adéla Dilhofová Schválena Ústřední knihovnickou radou ČR na 38. zasedání dne 5. 12. 2016 Týká se kvalifikace pracovníků na odborných knihovnických

Více

VÝSLEDKY ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2014. Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, p. o., 2015

VÝSLEDKY ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2014. Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, p. o., 2015 VÝSLEDKY ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2014 Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, p. o., 2015 OBSAH: Úvod 1. Demografické údaje a síť knihoven 2. Knihovní fondy 3. Uživatelé

Více

Výroční zpráva 2006. Městská knihovna s regionálními funkcemi Krakonošovo nám.128, 541 01 Trutnov e-mail: reditel@mktrutnov.cz www.mktrutnov.

Výroční zpráva 2006. Městská knihovna s regionálními funkcemi Krakonošovo nám.128, 541 01 Trutnov e-mail: reditel@mktrutnov.cz www.mktrutnov. Městská knihovna s regionálními funkcemi Krakonošovo nám.128, 541 01 Trutnov e-mail: reditel@mktrutnov.cz www.mktrutnov.cz Výroční zpráva 2006 Trutnov, 12.2.2007 zpracovala: Mgr. Jaroslava Maršíková Miroslava

Více

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice 16-17. září 2009 Eva Svobodová - Danuše Vyorálková Národní

Více