Jiljí Kocian, nar , trvale žijící v Napajedlích na zlínsku. Autor dvanácti detektivních novel, seřazených do cyklu V akci Interbrig.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jiljí Kocian, nar. 2. 8. 1950, trvale žijící v Napajedlích na zlínsku. Autor dvanácti detektivních novel, seřazených do cyklu V akci Interbrig."

Transkript

1

2 Jiljí Kocian, nar , trvale žijící v Napajedlích na zlínsku. Autor dvanácti detektivních novel, seřazených do cyklu V akci Interbrig. Soubor šesti kratičkých detektivních povídek s názvem Vraždy naruby není záznamem událostí, které se skutečně staly, ale které by se mohly stát. Hranice, oddělující zákon a právo od nepravosti a zločinu, bývá bohužel často tu krkolomně křivolaká, onde značně nevýrazná, až mizející a o peníze jde téměř vždy až na prvním místě.

3 Obsah Špatný příběh 4 Tma na konci tunelu 11 Vražda naruby 18 Menetekel 26 Páté přikázání 45 Štědrovečerní 60

4 ŠPATNÝ PŘÍBĚH Příběh, který špatně začal, špatně se vyvíjel a nebyl důvod, aby dopadl jinak než špatně. Rodinná vila ze třicátých let, zasazená do rozlehlého parku mezi lesní velikány, byla zanedbaná přiměřeně stáří. Inženýr Josef Milo stál v bílém triku a fialových kraťasech na prostorné terase a pozoroval červené auto, blížící se po příjezdové cestě, vysypané světlým štěrkem. Vítr honil kolem domu hromádky seschlého listí, koruny vzrostlých jehličnanů a mohutných buků se chvěly, rozhýbány větrnými poryvy. Z auta vystoupili čtyři muži a zmizeli v přízemí vily. Inženýr Milo prošel z terasy do pracovny a otevřel vstupní dveře. Do rozlehlé místnosti, sloužící jako obývací pokoj a pracovna, vešel nejdříve Milův známý, Josef Brožek, za ním postupně tři muži v tmavých oblecích, bílých košilích a slušivých vázankách. Brožek urostlý tmavovlasý chlapík s nápadnou bradkou, ve dvouřadovém tvídovém saku neurčité šedohnědé barvy s náznakem načervenalého kára a tmavých kalhotách, o hezkých pár centimetrů delších, než bylo únosné potřeboval službičku. Inženýr Milo byl v obraze. Už skoro týden. Ostatní přítomní, bratři Jelínkové, vlastnili známý autosalon RENAULT CENTRUM. Stěhují se z pronajatého sídla do vlastního objektu. Investovali do jeho nákupu a teď potřebují provozní úvěr tři a půl milionu korun na dodávku aut. Nemají zatím čím ručit. Jako zástava úvěru by posloužila vila pana inženýra. Částka bude vrácena do čtyř měsíců, za to by pan Milo dostával dvacet tisíc měsíčně, jako kompenzaci za podstoupené riziko. 4.

5 Ing. Milo seděl za psacím stolem a pohledem přejížděl z jednoho muže v černém na dalšího. Před dvěma dny se byl podívat na provoz autosalonu. Uspokojil ho pohled na desítky nablýskaných drahých vozů a na početný štáb mechaniků v barevných kombinézách. Dovolili mu nahlédnout i do účetních dokladů. Firma byla nepochybně vysoce zisková. Prodávali šestset vozů ročně a mohli se chlubit titulem importér číslo jedna. Brožek mluvil a mluvil. Vyprávěl něco o závodní stáji pro rallye, kterou postaví za přispění bratrů Jelínkových. Tu a tam mu některý z nich přitakal, případně něco doplnil. Ing. Milo ho poslouchal tak napůl. Spíše se dalo říci, že jedním uchem. Druhým řeč vypouštěl. V duchu ještě probíral ochranné mechanizmy, které si v časovém předstihu přichystal. Byl opatrný člověk a nechtěl nic ponechat neošetřené. Vytáhnul zásuvku a na desku psacího stolu položil pár popsaných archů papíru. Víte, chci mít jistotu, řekl a ukázal na listiny před sebou. Tadyhle je ve trojím vyhotovení směnka, kterou mi ručíte za půjčenou částku vlastním majetkem, ještě bych po vás potřeboval fiktivní doklady o zaplacení záloh na auta ve výši půjčky. Nechejte si to projít hlavou, jestli to tak pro vás bude přijatelné. Víte, dnes je nejistá doba, dodal ještě pan Milo a rázně zasunul zásuvku. Bratři Jelínkové vzali dokumenty, poděkovali a s Brožkem v patách opustili pracovnu. Paprsky podzimního zubatého slunce vystřelovaly tu a tam mezi štěrbinami v pootevřených žaluziích oken kanceláře JUDr. Kořínka, bývalého majora Sboru národní bezpečnosti, posléze vedoucího odboru na Ministerstvu vnitra a dnes podnikatele s nemovitostmi. 5.

6 Pan Kořínek není žádný lichvář. Je ochoten půjčit tři a půl milionu korun v hotovosti na tříprocentní měsíční úrok, což tedy činí třicetšest procent ročně. Takovou seriózní nabídku pánové hned tak někde nedostanou. Jak by to bylo se zajištěním nemovitosti? vypálil nedočkavě Milo. JUDr. Kořínek se opřel pohodlněji v koženém křesle, spojil ruce v týl a začal odříkávat. Naše instituce jsou liknavé, všechno je nepružné, zdlouhavé a složité. Praxe je taková. Podepíše se kupní smlouva s návrhem na vklad nemovitosti do katastru. Já dám papíry do šuplíku a vy, když včas vrátíte peníze s úroky, tak smlouvu zničím. A když půjčku vrátím do čtyř měsíců? zeptal se opatrně ing. Milo. Dáme do smlouvy odkládací podmínku, že když vrátíte půjčku, neboli v tomhle případě kupní cenu nemovitosti, plus úrok, tedy celkem, moment prosím pan doktor vzal propisku, kalkulačku a chvíli počítal tedy celkem tři miliony sedmsetpadesát tisíc korun, bude smlouva anulována a dům se Vám vrátí. Ing. Milo podepsal podmínky smlouvy. JUDr. Kořínek vytáhl z trezoru tři a půl milionu korun a svazky bankovek narovnal před přítomné pány. Bratři Jelínkové naplnili penězi igelitovou tašku s logem jejich autosalonu a všichni se rozešli. Končila zima a s divokými husami, letícími ve formaci nad vilkou v parku, se začalo pomalu hlásit jaro. 6.

7 TMA NA KONCI TUNELU Ještě ne všechno se v téhle republice podařilo rozkrást. Vratislav Hájek pootevřel s námahou oči a snažil se zaostřit rozmazané kontury místnosti. To se mu nepodařilo ani napoprvé, ani napodruhé. Cítil nevtíravou vůni příjemného parfému. Začal se vracet do reálu. Z mlhy vystoupil šedobílý pokoj se slonovinově bílými závěsy, spadajícími v extravagantních vlnách na podlahu, pokrytou bílým kobercem s drobnými šedými šmouhami. Na uchu ucítil lehký dotyk. Poodhrnul pokrývku, otočil se a opřel o pravé předloktí. Hleděl do šedomodrých očí krásné ženy s vyčesanými zlatohnědými vlasy a plnými rudými rty, které uličnicky otřela ukazováčkem. Jinak nad ním stála pouze v ústřicově bílém horním dílu pánského pyjama s rozepnutými knoflíčky, v neskutečném kontrastu s jejím pevným opáleným tělem. Alice Nestávalová byla bezpochyby výjimečná žena. Žádoucí a atraktivní. Svých předností dokázala obratně využívat. Již na studiích práv představovala nedosažitelný sexuální sen mnohých adeptů soudcovských talárů. To Vratislav Hájek věděl, neboť i on tehdy patřil do početné skupiny ctitelů. Byl si ale vědom, že vlastní šance nejsou nikterak vysoké. Rezavé zježené vlasy, pihami posetý a stále jakoby vyjukaný obličej toho byly dokladem. Potom se mu dívka snů vytratila. Po promoci odešla do emigrace. Žila převážně ve Vídni. Zde se postupně kvalifikovala v oblasti obchodního práva. Někdy na počátku devadesátých let se vrátila do Prahy. Jako advokátka a konzultantka zahraničních firem získala profesní renomé. Vratislav Hájek byl soudem jmenován správcem konkurzní podstaty investičního fondu Maximus. Jednalo se o vytunelovaný fond, z něhož před sedmi lety zmizely akcie za téměř miliardu korun. Policii se posléze podařilo část odcizených akcií objevit na účtech 11.

8 firmy Sturges Enterprises Limited. Zájmy této finanční společnosti zastupovala v Čechách i paní Alice Nestávalová. Okolnosti tomu chtěly, že se dva bývalí studentíci práv po letech opět sešli. Pojď ke mně, zaškemral Hájek a natáhnul ruku ke své bohyni. Ta ho jemně pohladila po zápěstí. Nemusíš spěchat. Času máme dost. Manžel je ve Vídni. Musí tam toho hodně zařídit. Pojď se nasnídat. A probereme ten včerejšek. Vzpomínáš? Vratislav Hájek se vrátil o nějakých osm hodin zpět. Seděli spolu u stolku hojnosti a bavili se o připravované dražbě pohledávky fondu Maximus za společností Sturges Enterprises Limited. Hlava třeštila a nechtělo se mu vůbec přemýšlet o pracovních věcech. Víš, kdyby to vyšlo, tak bych si mohla naplánovat život jinak a ne tady ztrácet čas s tím mým, zašeptala zasněně a pohlédla někam skrze zatažené závěsy. Pro nás oba by to bylo víc jak přínosné, dodala ještě po chvilce. To víš, že jsem nezapomněl, ujistil ji kvapem Hájek, který již vstal a přešel ke své vytoužené. Uchopil ji pevně, aby mu snad někam nezmizela a dlouze a vášnivě ji políbil. Potom ji v náručí odnesl do rozestlané postele. Ke snídani zasedli kolem poledne. Hájek zářil štěstím. Cítil se jako pán světa a miláček bohů. Víš, důležité bude tu dražbu správně načasovat. Ty jsi správcem teď, od listopadu. Dobré by bylo, udělat to co nejdřív. Řekla bych do Vánoc, zauvažovala polohlasně Alice Nestávalová, oddělila z hromádky Ramy na dezertním talířku kousek a ten přenesla na toast z bílé veky. Třeba dvacátýhotřetího prosince? zahlaholil na celou kuchyni 12.

9 Hájek a rozprostřel po pihatém obličeji něco jako úsměv. Jeho partnerka se ovšem přednesenému fórku nesmála vůbec. Právě naopak. S toastem na půli cesty od úst, jakoby na chvíli ztuhla. Potom se ale její obličej vyjasnil. To je nápad! Panebože to je ono. Dražba třiadvacátého prosince. To nemá chybu. Na dražební vyhlášku uveď akorát vyvolávací cenu. Tu urči vysokou. Ta pohledávka je na třistadeset milionů, tak třeba nějakých dvěstěosmdesát. Není potřeba tam psát, že bude možné dražit dolů. Ať si to každý přebere. To by myslím mohlo vyjít! No, to si budu muset ještě ověřit, doplnil s jistou pochybností v hlase Hájek a mocně upil z půllitrové sklenice pomerančový džus. Zatím je to celkem bez problému. Jistá věc tu ale je. To ti musím říct, dodala po chvilce Alice Nestávalová. Dražit bude, podle všeho, nějaká spřízněná firma. Mí klienti mi ukázali dohodu, podle které se Maximus zavázal, že se vzdá nároků na odcizené akcie a Sturges mu za ně zaplatí třistadeset milionů. Hm, to vím, ozval se Hájek. Jo, ale policajti nedávno zajistili na zahraničních účtech nějaké peníze. To by znamenalo, že společnost, která pohledávku vydraží, bude mít nárok i na tyhle peníze. O to právě jde. Na to mě klienti upozornili, vydechla bolně Alice a jemně položila ruku na Hájkovu paži. Můj manžel je jak víš státním zástupcem. Má na starosti agendu konkurzů a dohled nad nimi. Pokud tu informaci nemáš, může ji zbrzdit a dát ti ji později, až bude po všem. Potom bys byl z obliga. Klienti dají sice nějakou zálohu. Když to ale vyjde, tak teprve zaplatí. Rozumíš? 13.

10 Ty Ali já si to fakt musím v klidu probrat, odhuhňal Hájek a svět už nebyl až tak růžový. Kolik peněz bych asi hm mohl dostat? Víc jak pět milionů určitě. Spíš deset, vypálila Alice a pohladila ho po vlasech. V klidu si to promysli. Já bych potom připravila manžela. Jinak budeme muset být velmi opatrní, aby nás lidé neviděli spolu. A také si nesmíme volat. Víš, kvůli případným odposlechům a tak. Kdybychom se chtěli vidět, tak si napíšeme a domluvíme se, kde se sejdeme. Vratislav Hájek na ni pohlédl přes stůl a zklamaně protáhl tvář. Taky bych tě chtěla mít pořád u sebe. Když to všechno vyjde, tak si můžeme začít zařizovat život jinak, přispěchala s ujištěním, které stvrdila dlouhým polibkem. Ten poněkud zmatenému milenci opět vlil optimismus do žil. Udělám, co bude možné, ujistil ji pevným hlasem. Druhého dne ráno se Alice Nestávalová probudila ve stejném pokoji, ale již sama. To ji rozhodně nijak nermoutilo. Vydala se něco málo nakoupit. Do úřadu chtěla až kolem poledne. Cestou z obchodu zastavila u osamocené telefonní budky. Vytočila číslo svého dřívějšího vídeňského bytu. Hier spricht Hana Berková, ozvalo se po chvilce v přístroji. Ahoj mami. No ahoj. Nečekala jsem, že budeš volat tak brzy. 14.

11 Mami, nezlob se, ale potřebuju mluvit s Liborem. Tobě zavolám později. Mluvím z budky. Tak počkej, hned ho zavolám. Alice Nestávalová nakrmila automat dalšími mincemi a čekala. Ahoj! Jak to vypadá? Šlo to dobře. Tu dražbu udělá podle našich představ. Dokonce pro ni vymyslel fantastický termín. Dvacátýhotřetího prosince. S tím dodatkem zatím nevím. Pokud to ale bude možné, tak to také zařídí. Kdy se s nima sejdeš? Po téhle tvojí dobré zprávě co nejdřív. Možná už dnes. A taky z nich vytáhnu zálohu jako hrom a ta poputuje na naše knížky tady v Rakousku, odpověděl slyšitelně potěšený mužský hlas. Měj se. Budu doma co možná nejdřív, dodal ještě po chvilce ticha. Alice Nestávalová vyklepla zbytek mincí a s malým nákupem v proutěném košíčku odkráčela k domovu. Zlacené baňaté věže vídeňského kostela Karlskirche odrážely podzimní sluneční paprsky a rozsévaly je po okolí. Z bíle nalakované lavičky v Ressel parku se zvednul muž ve výborně padnoucím temně šedém obleku posledního střihu a vykročil k černému Jaguáru s anglickou poznávací značkou, který přibrzdil těsně u obrubníku, oddělujícího frekventovanou silnici od parkové zóny. Zadní dveře se otevřely a chlapík zmizel v útrobách vozu, za temně tónovanými blýskavými skly. Popelavý holub nestačil ani přeskákat chodník, když se auto odlepilo od krajnice a zařadilo do pestrobarevného proudu, směřujícího do centra Vídně. 15.

12 Jeden z největších věřitelů fondu Maximus, pražská firma Real Group podala na konkurzního správce Vratislava Hájka trestní oznámení. Je podezříván ze spáchání trestných činů podvodu, porušování povinnosti při správě cizího majetku, pletichy při řízení konkurzním a vyrovnávacím a poškozování věřitele. Věc je v šetření policie i okresního soudu. Věřitelé označují dražbu za podivnou. Došlo k ní 23. prosince, což podle nich výrazně ovlivnilo počet účastníků. Nelíbí se jim znění dražební vyhlášky, kde zůstalo utajeno, že vyvolávací cena dvěstěosmdesát milionů korun není nejnižší, za jakou lze pohledávku koupit. Samotné dražby se ve finále zúčastnil pouze jediný zájemce a sice britská firma Borroughs Enterprises. Té byla prodána pohledávka za společností Sturges Enterprises Limited v hodnotě třísetdeseti milionů korun českých za pouhých jednostodeset milionů. Poté, co firma Borroughs zaplatila za vydraženou pohledávku požadované peníze, odeslal správce Hájek z fondu na její konto padesát milionů korun. Výnos z prodeje pohledávky se tak snížil na pouhých šedesát milionů korun. Soudkyně, řídící konkurz na majetek fondu, vysvětlila, že se fond Maximus svého času zavázal, že se vzdá nároků na odcizené akcie a Sturges Enterprises Limited mu za ně zaplatí třistadeset milionů korun. Borroughs Enterprises, jež pohledávku koupila, měla tudíž nárok i na zajištěných padesát milionů korun. Vratislav Hájek se správy majetku fondu ujal v polovině listopadu. Dražbu realizoval krátce po svém nástupu. Příslušné ministerstvo prověřovalo způsob provedení dražby a nenašlo nic, co by odporovalo zákonu. Když vyšlo najevo, že proti vydraženým jednostodeseti milionům poslal vítězi dražby padesát milionů, řekl, že plnil jen svou povinnost. O zadržených milionech, vázaných na vydraženou pohledávku nevěděl. Na dotaz, kdy státní zastupitelství správce informovalo, že budou zadržené miliony fondu zaslány, bylo sděleno, že v lednu, tedy v době, kdy už bylo po dražbě. Soudkyně tedy neměla důkaz, že by Hájek udělal chybu. 16.

13 Páté přikázání Za posledním z hostů konečně zapadly domovní dveře. Majitel hotelu se s hlasitým funěním vrátil do restaurace a začal uklízet. Byl to otylý padesátník s řídkými prošedivělými vlasy a platfusem, vykukujícím z rozšmajdaných černých mokasínů. Úctyhodný pivní mozol, který byl nucen tahat sebou to rozhodně jeho nemocným nohám neulehčoval. V malém výčepu obracel na stoly bytelné dřevěné židle, sesypal obsah odpadkových košů do jednoho a s hlasitým povzdechem odpajdal na dvůr, aby se smetí zbavil. Prošel chladnou chodbou a otevřel dveře od zadního vchodu. Oslnila jej narudlá záře a ohnivé jazyky, vyskakující z přístavku na dřevo, které se jako temné šlehy promítaly na bílých zdech přilehlých hospodářských budov. Ohromenému hospodskému vypadla plechová vložka koše z ruky a odpadky zaplnily dláždění před vchodem. Chlapík vběhnul zpět do chodby, roztáhnul shrnovací dveře vedoucí do hotelové části a začal ze všech sil řvát: Hoří! Pojďte pomoct! Hoří! Poté v překotném chvatu sroloval koberec, pokrývající přízemní chodbu. Někde venku se ozvala ohlušující rána a řinkot skla. Muž dosmýkal koberec k ohnivým plamenům, hodil jej na ně a začal rukama udusávat. Na dvoře se začaly objevovat další postavy. Vemte kýble, hrnce! Uděláme řetěz a budeme to hasit, křičel na spoře oblečené muže a ženy. Ukazoval přitom k řece, protékající podél budovy. Počáteční chaos vystřídala rozumná organizace. Nebezpečně vyhlížející požár byl zlikvidován. Přivolaní místní dobrovolní hasiči už mohli pouze procházet doutnající požářiště a mudrovat. Hostinský měl zaděláno na problém, jelikož kontejner na komunální odpad, který byl bezpochyby ohniskem požáru, obsahoval plechovky se zbytky barev a ředidel, jakož i části oděvů barvami silně znečištěné. Pozůstatky to party 45.

14 mladých horolezců, ubytovaných zde a natírajících pro ČEZ stožáry vysokého napětí. Požární inspektor se následujícího dne vytasil s překvapujícím odhalením. Jednalo se o cílený žhářský útok, iniciovaný takzvaným Molotovovým koktejlem, v daném případě skleněnou lahví naplněnou ztuženým benzínem a na stěně s přilepenou dámskou vložkou. Obvodní oddělení policie ČR ve Velkých Lazcích zahájilo vyšetřování trestného činu žhářství a obecného ohrožení proti neznámému pachateli. Pane Málku, Vy jste nám ale posledně neřekl zdaleka všechno, nemám pravdu? obrátil se na hoteliéra policista v uniformě s hodností kapitána, sedící na protější straně dlouhého stolu zaplňujícího roh jídelny. A co jako? vykoktal zaskočený podnikatel. No třeba že ten žhářský pokus nemusí být osamocený.źe jste těch problémů měl v poslední době víc. Ze silnice vhozený kámen, co rozbil dvojokno tady v jídelně. Něco s elektrikou, kdy vám povolily mražáky a vy jste museli volat ergéváky, vyjmenovával postupně postarší muž s vizáží dobře živeného biozemědělce. Zdání ale někdy klame. Šlo o zkušeného a uvážlivého policajta, dobře obeznámeného s místními poměry. Jako zástupce náčelníka obvodního oddělení byl pověřen vyšetřováním případu. No ten šutr, to mohl udělat kdejakej ožrala. To je fakt, ale s elektrikou si hned tak někdo nezačne. Té se většina lidí bojí. Když teď ale od Vaší paní kuchařky vím, že jste vyhodil 46.

15 kuchaře, co Vám chodil o sobotách a nedělích vypomáhat a že ten kuchař, mimo jiné několikrát trestaný Lojzek Bačík, je vyučený elektrikář, tak to vidím v úplně jiném světle. Jo, sčuchli se s číšníkem a okrádali mě. Tak jsem je vyrazil. Teď musím většinou makat na place sám, ucedil zachmuřený hostinský a čáral propiskou po rohu účtenky. A že jste jim nedal výplatu, tak Vám ten Bačík vyhrožoval vším možným, je tak? shrnul Hřebíček. Nejdřív po nich chcu náhradu. Mám důkazy. Už jsem měl na ty dva podezření, tak jsem poslal tři známé na oběd a namarkováno nebylo nic. Víte pane Málek, to mi nepřísluší soudit. To by byl občansko-právní spor. Já ani nehodlám zjišťovat, jak vlastně ty lidi zaměstnáváte. To je zase pro inspekci práce. Já akorát musím kvalifikovat, zda a jak byl porušen zákon. To je moje práce. Rozumíme si? Ale to víte že jo. Já sám mám zájem, aby se to vyjasnilo. Kapitán Hřebíček, tak se vyšetřující policista jmenoval, doplnil protokol a odfrčel služební fabií na stanici. Nůž času monotónně ukrajoval dny a nové události vytěsňovaly ty starší. I když končila letní sezóna a všude kolem vykukoval podzim, bylo v dobře zavedeném hotýlku stále živo. Nedaleko, za pomoci fondů EU, začali budovat obrovský lyžařský areál, takže party dělníků se v lokále a ubytovací části mísily s posledními zbytky turistů a ukočírovat někdy ten mumraj vyžadovalo jistou profesní zdatnost. 47.

16 Štědrovečerní Krajinu zahalila hustá clona. Vzduch byl doslova prosycen vlhkostí a člověk si připadal jako v inhalátoru. Kouřící komíny domků a chat všudypřítomnou šeď neúnavně doplňovaly. Skupinka mladých lidí ukončila dovádění v nově vybudovaném skiareálu a mířila k chatové osadě. Vánoce byly za dveřmi, tak si chtěli společně užít lyžovačky, než budou nuceni vítat v rodinách příchod Ježíška. Sněhu sice napadlo relativně dost, ale stačil rychle zmrznout a teď v tom pařeništi postupně tál, takže našlapování v ledové krustě připomínalo chůzi po skleněných střepech. Mladík v oranžové bundě a šedých zateplených kalhotách skejťácké fazony se oddělil od ostatních, zapíchl snowboard do sněhu a zmizel na kraji lesa.. Zbytek party byl už dosti daleko, když zaslechli zoufalý křik a uviděli kamaráda, jak divoce mává rukama. Po chvilce dohadování se chlapecká část vydala zpět. Děvčata zatím hlídala věci. Asi dvacet minut nato jeden z hochů vystoupil z lesa. Došel k dívkám. Byl viditelně rozrušený. Jistou dobu mu trvalo, než ze sebe vyrazil : Marek našel mrtvolu. Volali jsme policajty. Musíme tady počkat. Vy radši běžte na chatu, brzo bude tma. Obecní traktor odhrnul svozovou cestu a tři vozy výjezdové skupiny se prosmýkaly až k policejní škodovce, stojící osamoceně na kraji bílé planiny. Kousek výš, při vstupu do vzrostlého lesa, postávali a podupávali dva policisté, zajišťující od předchozího večera místo činu. 60.

17 Traktorista s blikajícím majáčkem dokončil improvizované parkoviště a vycouval, aby se zde auta kriminalistů mohla zmáčknout. Pestrý lidský řetěz stoupal po praskajícím sněhu nahoru ke dvěma patrolujícím policajtům. Krajinu zakrýval tmavošedý kouřový mrak. Pouze vpravo od lesa prosvítalo pod těžkou clonou něco světle oranžového - to jak se slunce snažilo prodrat tím zamračeným ránem. Mrtvola ženy ležela na břiše v osikovém křoví, částečně přikrytá hlínou a drny. Zpod ní vyčnívaly nalámané větvičky. Mrtvá měla na sobě dlouhé vínově červené kalhoty a dámské kotníčkové boty. Růžový pulovr byl vytažený až k hlavě, z větší části zaházené zeminou. Levé ramínko podprsenky spadené a košilka rovněž vytažená, zhruba na úroveň podprsenky. Zip na kalhotách do dvou třetin rozepnutý. Na místě nálezu byla provedena podrobná dokumentace. Po částečném očištění oběti a jejím vynesení z křoví nebyly patrny zjevné stopy násilí a ani přítomný lékař nezjistil žádná viditelná poranění. Tvář a celou hlavu hnilobný proces tak zdeformoval, že znemožnil identifikaci. Během následného ohledání okolí objevili policisté krátký dámský kabát, natlačený v nedalekém mlází. Žádné osobní doklady, podle kterých by bylo možné mrtvou ztotožnit, se nenašly. K dispozici zůstaly pouze části oděvu. Stanovíme vyšetřovací verze a podle toho pojedeme. Stejně ale musíme počkat na výsledky ze soudního, prohodil ke svému týmu kapitán Eduard Gardoň, vedoucí výjezdové skupiny a zkušený kriminalista olomoucké mordparty. Dle počátečních vyšetřovacích úkonů, zejména dokumentace místa nálezu mrtvoly, obhlídky a následné pitvy, bylo možné naplánovat další postup vyšetřování. Zjištění totožnosti neznámé ženy se jevilo jako primární. Až poté mohlo následovat pátrání po pachateli předpokládané vraždy. Výsledky ohledání totiž odůvod- 61.

18 ňovaly podezření ze spáchání trestného činu vraždy. Pro tento čin bylo započato i trestní stíhání. Podle pitevních výsledků šlo o ženu od sedmnácti do dvaceti dvou let. Přesněji se její věk nedal stanovit. Od smrti neznámé uplynuly zhruba dva měsíce. Důkladně byla prohlédnuta kostra lebky. Po její preparaci na soudním lékařství nebyly nalezeny žádné změny, které by připomínaly podlitiny v měkkých lebečních pokrývkách, případně nitrolebeční krvácení. Z odebraných vzorků vnitřních orgánů byla analyzována krevní skupina B. Toxikologické vyšetření potvrdilo přítomnost látky bazického charakteru, identifikované jako Diazepam. Množství však odpovídalo pouze léčebné dávce. Zkoumání na přítomnost spermií z poševních výtěrů nebylo možné použít v důsledku těžkého stupně hniloby. Podařilo se ale prokázat, že oběť byla asi ve třetím měsíci těhotenství. Příčina smrti se nedala určit vzhledem na pokročilou hnilobu a neexistující stopy po násilí, poranění, krvácení a podobně. Patologové připustili možnost takzvaného přidušení, ale potvrdit tuto hypotézu nemohli. Nemohli ji ovšem ani vyvrátit. Mimo protokol vyslovili domněnku, že by se mohlo jednat o mladou Romku. Zjišťování identity mrtvoly z registru pohřešovaných osob dle zjištěných znaků nepřineslo žádný pozitivní výsledek. Kriminalisté obrátili směr pátrání mezi Romy. Ti byli kontaktování osobními návštěvami policistů, současně však probíhaly pátrací televizní relace. V těch byl jednak zdůrazňován předpokládaný věk oběti, možná spojitost s romským etnikem, jednak akcentována skutečnost, že k nálezu mrtvoly došlo v katastru obce Annenský Žleb. Po čase se přihlásila jistá Romka, Růžena Dunková z Přerova, s tím, že postrádá dceru Ilonu. Na pátrání v televizi ji upozornili známí. Její dcera prý byla v tom Žlebu v ústavu a podle Dunkové 62.

19 76.

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Realizace ŠPALKY NA D1

Realizace ŠPALKY NA D1 Realizace ŠPALKY NA D1 Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje a Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje Oznámení Dne 29. 1. 2015 v 18.07 hod. bylo na linku 158 oznámeno, že někdo hodil

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal.

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal. Pod Kingstonem Mobil hlasitě zapípal. Jsou lidé, které zapípání mobilu dokáže vážně vyvést z míry. Mohou pak začít splašeně pobíhat, křičet, ohrožovat všechno a všechny ve svém dosahu. Jiní zase začnou

Více

Dagmar Pospíšilová VY_32_INOVACE_ČJ5-L_12_DETEKTIVNÍ PŘÍBĚHY CZ.1.07/1.4.00/21.3536 ANOTACE

Dagmar Pospíšilová VY_32_INOVACE_ČJ5-L_12_DETEKTIVNÍ PŘÍBĚHY CZ.1.07/1.4.00/21.3536 ANOTACE Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov Autor: Téma sady: Název výstupu: Dagmar Pospíšilová Český jazyk pro 5. ročník - literatura VY_32_INOVACE_ČJ5-L_12_DETEKTIVNÍ PŘÍBĚHY Datum vytvoření:

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM ČTVRTÁ ITERACE Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM HLAVNÍ CESTA Do střechy elektromobilu bubnoval déšť. Tim cítil, jak ho brýle pro noční vidění nepříjemně tlačí do čela.

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Jakmile Theo odešel ze soudní budovy, vrátil se do reality. Kapitola 15

Jakmile Theo odešel ze soudní budovy, vrátil se do reality. Kapitola 15 Kapitola 15 Jakmile Theo odešel ze soudní budovy, vrátil se do reality. Na chvilku se mu podařilo zapomenout na vlastní problém a ztratit se v potrhlém světě plivající lamy. Slečna Petunie byla bez sebe

Více

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti,

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti, Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz Milí rodiče a milé děti, už skutečně ubývá dne a brzy se šeří, proto se nám blíží čas Martinských slavností. Sejdeme se na Švagrově v sobotu 9. 11. 2013

Více

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy.

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Nedokázala jsem si představit život bez ní a to i přesto, že

Více

Už je to tady zas, že? podivil se Charlie. Kam jsme se dostali tentokrát? Do Zakázaného města! prohlásila Louisa a rozhlížela se kolem.

Už je to tady zas, že? podivil se Charlie. Kam jsme se dostali tentokrát? Do Zakázaného města! prohlásila Louisa a rozhlížela se kolem. KAPITOLA 2 Frankie pocí l na tvářích lehký závan větru. Zamrkal, a když se mu před očima vyjasnilo, uviděl, jak stojí před velkou klenutou bránou. Byla natřená několika barvami červenou, oranžovou a zelenou.

Více

Řadový dům na malém městě

Řadový dům na malém městě Řadový dům na malém městě HN hodnotí prostorný byt 4 + kk v Buštěhradu na Kladensku. Nezvykle prostorný řadový dům. Ale bohužel jen s jednou koupelnou. To byly dvě hlavní věci, které zaujaly hodnotitele

Více

Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém

Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém f r a n z k a f k a Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém obraze a nevydá ho. Raději skočí Markétce

Více

Kapitola IV. Mezizemí

Kapitola IV. Mezizemí Kapitola IV. Mezizemí Kapitola IV. * Mezizemí * Brána 95 Známý neznámý Poslední zpráva k vám prý nedorazila celá. Začnu tedy znovu od místa, kdy jsem přišel na to, jak použít klíč k bráně. Vložil jsem

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

m.cajthaml Na odstřel

m.cajthaml Na odstřel m.cajthaml Na odstřel Ach Bože! zakřičel směrem všude tam, kde nic nebylo. William Eastlake I. Já ho vůbec neznal. Teda předtím jsem ho vůbec neznal. I když bydlíte v jednom městě, tak nemůžete znát všechny

Více

Dobrodružnou záchrannou akci zažili koncem listopadu provozovatelé Turnerovy chaty, která stojí na břehu řeky Vydry.Takhle o tom vyprávějí.

Dobrodružnou záchrannou akci zažili koncem listopadu provozovatelé Turnerovy chaty, která stojí na břehu řeky Vydry.Takhle o tom vyprávějí. Vydra z Vydry Dobrodružnou záchrannou akci zažili koncem listopadu provozovatelé Turnerovy chaty, která stojí na břehu řeky Vydry.Takhle o tom vyprávějí. Kolemjdoucí turista, který si po ránu vyšel z Antýglu

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

Telefonní budka. Varovný telefonát

Telefonní budka. Varovný telefonát MEZI NEBEM A ZEMÍ Mezi nebem a zemí Telefonní budka Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak

Více

Motto: Nevěř všemu co zříš, nebo se podivíš (staré rčení) Ale opravdu tady ležel, ujišťoval světlovlasý mladík

Motto: Nevěř všemu co zříš, nebo se podivíš (staré rčení) Ale opravdu tady ležel, ujišťoval světlovlasý mladík Motto: Nevěř všemu co zříš, nebo se podivíš (staré rčení) Ale opravdu tady ležel, ujišťoval světlovlasý mladík poručíka. Viděl jsem ho na vlastní oči. A byl určitě mrtvej, proto jsem vás taky zavolal.

Více

něco přišlo. Začali tedy spolu hovořit o všem možném, co je napadlo, nikoliv ale o moři, o ostrově a o muminím

něco přišlo. Začali tedy spolu hovořit o všem možném, co je napadlo, nikoliv ale o moři, o ostrově a o muminím Tak se mi zdá, řekla, tak se mi zdá, že nadešel čas, abychom podnikli nějaký opravdu pěkný výlet. S jídelním košem. A šla rovnou zpátky k majáku, aby se dala do balení. Když maminka sbalila všechno potřebné

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA o provedení nedobrovolné dražby dle 43 zákona č. 26/2000 Sb. v platném znění. č.j. 38/2015 ND

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA o provedení nedobrovolné dražby dle 43 zákona č. 26/2000 Sb. v platném znění. č.j. 38/2015 ND DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA o provedení nedobrovolné dražby dle 43 zákona č. 26/2000 Sb. v platném znění č.j. 1. Dražebník: Dražební centrum s.r.o., IČ: 242 25 207, se sídlem: Biskupský dvůr 2095/8, Nové Město,

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Autoři: Jan Cýrus, Jan Wollmann, Anna Kovbuz, Adam Pospíšil, Oliver Vydra V dubnu tohoto roku jsme se školou navštívili Holandsko. Poslední den našeho pobytu v této

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Bonbony. Bonbony. čokoláda. Něco na zub?

Bonbony. Bonbony. čokoláda. Něco na zub? Bonbony da a ybonbonybonbonybonbon Bonbony Něco na zub? čokoláda Kapitola 1 Pes, který uměl zpívat P odívej! řekla Maja. Už se to stalo zas! Maja podala Lassemu noviny a ukázala mu v nich prstem na jeden

Více

Příspěvek č. 21 Setkávání se smrtí

Příspěvek č. 21 Setkávání se smrtí Příspěvek č. 21 Setkávání se smrtí Plánuješ něco na víkend? ptal se mě Mario. Ehm něco s tebou? zeptala jsem se s úsměvem, protože mi došlo, že on něco plánuje. Přesně, usmál se, napadlo mě, že bychom

Více

Bůh povznese Josefaotroka

Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Příloha 1a Diplomová práce, ukázka scenáře Před domem Potřebuji pomoct. Pavel si zrovna zapínal bundu a šel za otcem. Bylo chladno a zataženo, okolní svět ztratil barvy, působil mdle a nevýrazně. Dvě postavy

Více

Policie České republiky. Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje. senioři a kriminalita

Policie České republiky. Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje. senioři a kriminalita Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje senioři a kriminalita Jihočeský kraj základní údaje rozloha 10 056 km 2 počet obyvatel 630 063 62 obyvatel/km 2 počet obcí 623 délka

Více

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK Investice. Co letos plánují skiareály Metro - 11.4.2017 rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK 5 Na české hory dorazilo v zimě o pětinu víc lyžařů než v předchozí sezoně ČRo Radiožurnál - 10.4.2017

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PRAHA 9 Soudní exekutor JUDr. Milan Usnul

EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PRAHA 9 Soudní exekutor JUDr. Milan Usnul EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PRAHA 9 Soudní exekutor JUDr. Milan Usnul Bryksova 763/46, 198 00 Praha 9 Tel: +420 246 035 760, +420 257 220 904, fax: +420 257 221 543, E-mail: podatelna@ep9.cz ID dat. schránky: aung86n

Více

košili a koženou vestu s přiléhavými, obtaženými kalhotami a měkkými botami, které vypadaly jako trepky. Frankie měl červenou tuniku, kterou volně

košili a koženou vestu s přiléhavými, obtaženými kalhotami a měkkými botami, které vypadaly jako trepky. Frankie měl červenou tuniku, kterou volně KAPITOLA 2 Najednou Frankie ucí l pod nohama pevnou zem a vlasy mu cuchal lehký vánek. Otevřel oči a to, co uviděl, mu vyrazilo dech. Frankie stál spolu s ostatními na poli pokrytém nízkou trávou. Charlie

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Nechci tě už vidět Ozve se rána, když pěstí udeří do stolu. Kamil bez ohlédnutí odchází. Za ním se nese dávka nadávek.

Nechci tě už vidět Ozve se rána, když pěstí udeří do stolu. Kamil bez ohlédnutí odchází. Za ním se nese dávka nadávek. BYLINKY PRO ŠTĚSTÍ Každý krok v životě je krokem ke smrti pravil jeden francouzský dramatik. Stejná slova nyní zašeptal Richard do ticha nemocničního pokoje. Považoval je za výrok natolik kritický a reálný,

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ 1. září je den, který nemá většina dětí moc ráda. Každý ví, proč. Jasně. Začíná škola. I pro Vojtu. První cesta po prázdninách do školy byla pro Vojtu

Více

Příběhy. policejní stanice. Pavel Gregr

Příběhy. policejní stanice. Pavel Gregr Příběhy policejní stanice Pavel Gregr 1 Obsah : Předmluva... 5 Zvláštní oznamovatel... 7 Noční hlídka...16 Drobné poranění...21 Kontrola... 28 Pietní chvilka...38 Věčná oznamovatelka...44 Ohledání těla...

Více

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva 10. Omluva Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz Podívej, kdo sem jde, upozornil Štefan přítele. Ten se napřímil a pohlédl k cestě. Po ní pomalu přicházel Viktor. No, ty lenochu, zasmál se mu Gimo naproti, když

Více

rukavicemi na Maxe, Frankieho domácího mazlíčka. Ten spal, stočený na konci pohovky. Stejně si myslím, že psi by měli spát v pelechu.

rukavicemi na Maxe, Frankieho domácího mazlíčka. Ten spal, stočený na konci pohovky. Stejně si myslím, že psi by měli spát v pelechu. KAPITOLA 1 Můžeš si kousek poposednout? zeptala se Louisa, když přišla do obýváku. V ruce držela misku brambůrek. Frankie, který seděl na pohovce, se kousek posunul a při skl se na Charlieho. Dál už nemůžu,

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Co je korupce. Zpracováno v rámci projektu Personální optimalizace na úřadě města Kyjov Efektivní nastavení systém řízení a rozvoje lidských zdrojů

Co je korupce. Zpracováno v rámci projektu Personální optimalizace na úřadě města Kyjov Efektivní nastavení systém řízení a rozvoje lidských zdrojů Co je korupce Zpracováno v rámci projektu Personální optimalizace na úřadě města Kyjov Efektivní nastavení systém řízení a rozvoje lidských zdrojů Korupce je: slíbení, nabídka nebo poskytnutí úplatku s

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 1.6.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou.

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Kabát Tomáš Dušek Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Tyhle kabáty jsou už k nesehnání a cena bývá vysoká. Dost jsem za něj zaplatil,

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let Cítím se klidný. Já přece nemám sebemenší důvod, abych lhal. Nepociťuji smutek, ani stín strachu, je to jen vyrovnání, blažený smír. Všechny

Více

Semafor u pošty. Komentář:

Semafor u pošty. Komentář: Texty ani obrázky nevyjadřují oficiální názor EU. Podpořeno programem EU Mládež v akci v letech 2012 2014. Realizovalo občanské sdružení YMCA Orlová www.ymcaorlova.cz V Orlové není knihkupectví Na této

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

1. kapitola. Najednou se odněkud přiřítil chlapec, o něco málo starší, než já. Co tu děláš? zeptal se překvapeně.

1. kapitola. Najednou se odněkud přiřítil chlapec, o něco málo starší, než já. Co tu děláš? zeptal se překvapeně. 1. kapitola Muselo se něco stát! Tohle přece není normální! víří mi hlavou. Okolo mě jezdily tanky a motorky. Co se to děje? Náhle mi hlavou bleskla strašlivá myšlenka: ocitla jsem se v minulosti. Ano,

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

duly. Mohutná loď se naklonila na stranu, jako by jí zmítala bouře. Z paluby se ozývaly hlasité povely a pobíhaly po ní temné postavy, rozčileně

duly. Mohutná loď se naklonila na stranu, jako by jí zmítala bouře. Z paluby se ozývaly hlasité povely a pobíhaly po ní temné postavy, rozčileně DUCH? Z temného moře se vynořila plachetnice se třemi stěžni. Plachty měla svěšené a trup hluboko ponořený, jako by byla naložená těžkým nákladem. Na středním a nejvyšším stěžni vlála malá černá vlajka.

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Návštěva u mladé dámy: Do garsonky se vešla i šatna!

Návštěva u mladé dámy: Do garsonky se vešla i šatna! 1 Návštěva u mladé dámy: Do garsonky se vešla i šatna! Zařídit malý byt je těžké. Ale víte, co je ještě těžší? Zařídit malý a k tomu atypický byt, kde se nemůžete spoléhat na pravé úhly. Že snad něco takového

Více

Usnesení. Č.j.: 137Ex 5856/08-60

Usnesení. Č.j.: 137Ex 5856/08-60 Č.j.: 137Ex 5856/08-60 Usnesení Soudní exekutor JUDr. Petr Kocián, Exekutorský úřad Brno-venkov, pověřený provedením exekuce na základě usnesení č.j. 9 Nc 4887/2008-5 Okresního soudu v Táboře ze dne 29.07.2008,

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

Doba se zrychlila. Nejprve si nikdo změnu neuvědomil. Přesto čas plynul jinak. To, co jindy lidé prožívali mnoho let, zhustilo se do měsíců.

Doba se zrychlila. Nejprve si nikdo změnu neuvědomil. Přesto čas plynul jinak. To, co jindy lidé prožívali mnoho let, zhustilo se do měsíců. EVELYN TEĎ VEČER Evelyn uviděla ten dům, když už bylo slunce téměř za kopcem. Měl okna v rozích, zahradu se starými stromy a opuštěný výraz. Dveře nezamčené. Vešla. Majitelé tu nechali velký gauč s křeslem,

Více

d r a ž e b n í v y h l á š k u o o z n á m e n í d r a ž e b n í h o r o k u

d r a ž e b n í v y h l á š k u o o z n á m e n í d r a ž e b n í h o r o k u 0998.0088491337 Exekutorský úřad Přerov soudní exekutor JUDr. Tomáš Vrána 750 00 Přerov, Komenského 38 tel: 581 216 030 fax: 581 738 020 e-mail: urad@exekuce.cz internet: www.exekuce.cz ID datové schránky:

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh / učivo: Povídka uvědomělé tiché čtení s porozuměním JK 2-DUM č. 2 Va Autor: Mgr. Dagmar Valachová

Více

Kam se chodilo na nákup.

Kam se chodilo na nákup. Kam se chodilo na nákup. Starý obrázek ukazuje, že jedním z prvních obchodů byl v čp. 26, tedy v modrém domě proti dnes vyhořelé hospodě Na mlýně, tehdy U sokola a patřil Jaroslavu Pánkovi. Dalším místem

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

OBECNÍ ZPRAVODAJ. Doubravčice, 3. 3. 2008 JARNÍ ÚKLID. obec Doubravčice zve všechny dobrovolníky ke společnému jarnímu úklidu odpadků

OBECNÍ ZPRAVODAJ. Doubravčice, 3. 3. 2008 JARNÍ ÚKLID. obec Doubravčice zve všechny dobrovolníky ke společnému jarnímu úklidu odpadků OBECNÍ ZPRAVODAJ Doubravčice, 3. 3. 2008 číslo 8 JARNÍ ÚKLID obec Doubravčice zve všechny dobrovolníky ke společnému jarnímu úklidu odpadků v sobotu 29. března 2008 ve 14 hod. V sobotu 29. března 2008

Více

KONZULTA. dle 20 zákona č. 26/2000 Sb. v platném znění

KONZULTA. dle 20 zákona č. 26/2000 Sb. v platném znění mmwut KONZULTA renová 26, 602 00 Brno, t /fax + 420 543 255 515 dle 20 zákona č. 26/2000 Sb. v platném znění PROKONZULTA, a.s., IC 25332953, se sídiem Křenová 299/26, 602 00 Brno společnost je zapsaná

Více

KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM

KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM Připomeňte mi, proč se vlastně v tomhle strašném počasí ženeme do Trezoru?! $ Strejda Donald si dělá starosti! Už celé týdny jsme neslyšeli o strýčkovi Skrblíkovi! Kancelář

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 23.6.2009 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. ZÁPIS z 20. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Říčany konaného dne 10. 3. 2014 od 18:00 hodin

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. ZÁPIS z 20. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Říčany konaného dne 10. 3. 2014 od 18:00 hodin Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany ZÁPIS z 20. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Říčany konaného dne 10. 3. 2014 od 18:00 hodin Přítomni: Ing. Jan Studený starosta, Mgr. Radovan Křivánek

Více

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu Veletržní sraz Chytej 2017 - cesta na ubytovnu Protože předpokládám, že většina z vás přijede autem, tak nejdřív popis jak se dostat k ubytovně, aby jste si před návštěvou osvěžovny mohli svého čtyřkolového

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Zpráva o šetření. ve věci podnětu paní J. A Obsah podnětu

Zpráva o šetření. ve věci podnětu paní J. A Obsah podnětu V Brně dne 16. prosince 2009 Sp. zn.: 4294/2009/VOP/LD Zpráva o šetření ve věci podnětu paní J. A Obsah podnětu Dne 30. 7. 2009 se na veřejného ochránce práv obrátila paní J. s podáním, ve kterém si stěžujete

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly.

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Neměla bys něco k jídlu, holčičko? zeptala se Sněhurky unaveně. Celý

Více