Císařovna Marie Terezie jako matka aneb proč si dnešní matky žijí jako v "ráji"...

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Císařovna Marie Terezie jako matka aneb proč si dnešní matky žijí jako v "ráji"..."

Transkript

1 O ŽENÁCH, KTERÉ OTŘÁSLY SVĚTEM ANEB VÁŽNĚ I NEVÁŽNĚ O ŽENÁCH, NA KTERÉ DĚJINY NEZAPOMNĚLY Císařovna Marie Terezie jako matka aneb proč si dnešní matky žijí jako v "ráji"...

2 ABSTRAKT Přednáška se zabývá fertilitou a jevy s ní souvisejícími v 18. století a porovnává ji se současností. K plastičtějšímu předvedení problematiky je použit příklad rakouské panovnice Marie Terezie a jejích dětí. Hlavní tezí (hypotézou) přednášky je výrok: Dítě bylo, je a bude investiční příležitostí s proměnlivým rizikem ve vazbě na životní podmínky dané společnosti.

3 OBSAH PŘEDNÁŠKY Úvod 1. Co je fertilita? 2. Konec habsburské dynastie a nástup habsbursko-lotrinské 3. Marie Terezie jako historická postava 4. Marie Terezie jako matka 5. Synové císaři - Josef II. - Leopold II. 6. Marie Antoinetta 7. Pravé neštovice 8. Současná fertilita 9. Budoucí vývoj? Závěr Diskuse

4 CO JE FERTILITA? Od biologické reprodukce k vyhynutí

5 CO JE FERTILITA? Fertilita (česky plodnost) je demografický ukazatel vyjadřující průměrný počet potomků na jednu ženu. Za hraniční hodnotu potřebnou k zachování populace se obvykle považuje hodnota 2,1 potomků na jednu ženu. V ČR a zemích bývalého Východního bloku je momentálně plodnost hluboko pod touto hranicí. ČR patří k zemím s nejnižší fertilitou na světě.

6 CO JE FERTILITA? K zásadnímu poklesu porodnosti došlo v našich zemích po roce V roce 2017 dosáhne například populace osmnáctiletých historického minima, což se projeví v nedostatku studentů na vysokých školách. Pro zachování existence VŠ tak může dojít k hlubokému poklesu úrovně studentů a následně absolventů vysokých škol.

7 PLODNOST V ČESKÉ REPUBLICE Zdroj: wikipedie

8 CO JE FERTILITA? Fertilita ( ): Fertilita Evropská Unie ČR Francie Anglie Řecko Německo Itálie 1.2 USA 1.6 Čína ,50 Indie ,60 Japonsko ,20 Afghánistán ,40

9 PLODNOST PODLE VĚKU Zdroj: wikipedie

10 CO JE FERTILITA? Nabízí se hypotéza, že pokles fertility v ČR a bývalých komunistických zemích je podmíněn ekonomickými faktory, že populace těchto států považuje dítě za velké investiční riziko. Zjednodušeně řečeno mladí lidé (mladé rodiny či páry) na dítě nemají dostatek finančních prostředků, proto si děti nepořizují, případně pouze tolik dětí, že ženy nejsou re-produktivní. Je to skutečně tak?

11 CO JE FERTILITA? Plodnost v tuzemsku Rok , , , , , ,278 Plodnost v tuzemsku Rok , , , , ,

12 ..\Desktop\marie\ xlsx POČTY ŽIVĚ NAROZENÝCH DĚTÍ V ČR Zdroj: ČSÚ

13 ..\Desktop\marie\400811m3.pdf ÚHRNNÁ PLODNOST V 2010 PO OKRESECH Zdroj: ČSÚ

14 ..\Desktop\marie\400811m5.pdf VĚKOVÁ STRUKTURA RODIČEK V 2010 PO OKRESECH

15 SOUČASNÁ FERTILITA Nejběžnější faktory ovlivňující plodnost: náboženství je známo, že věřící rodiny mají větší počet dětí, než je průměr sociální politika státu čím větší péči o občana poskytuje stát, tím méně lidé musí spoléhat ve stáří na své děti, a proto je raději ani nemají, protože je to pro ně výhodnější zodpovědnost za výchovu lidé více přemýšlí nad tím, jakou šanci na přežití bude mít jejich potomek a zda mu dováží zajistit patřičné vzdělání a životní úroveň stres lidé vystresovaní se obávají, že stresových situací a zaměstnání bude jen přibývat s dalším vývojem společnosti a bojí se mít děti, že to nezvládnou ani oni, ani jejich potomci

16 SOUČASNÁ FERTILITA zdraví obyvatelstva v současnosti je nízká úmrtnost novorozenců a dětí, dříve měly rodiny více dětí, aby při epidemiích infekčních chorob alespoň některé dítě přežilo V minulosti byla fertilita v Evropě z daných důvodů, zejména posledně jmenovaného, výrazně vyšší.

17 PRŮMĚRY ÚHRNNÁ PLODNOST, , VYBRANÁ OBDOBÍ - PĚTILETÉ Zdroj: demografie.info

18 Zjištění Milana Lupače k: vlivům ekonomické nejistoty na rozhodování o pořízení si dětí: Zdroj: Lupač, M., Fertilita a nejistota, VŠE, 2013 Byl zjištěn negativní vliv růstu nezaměstnanosti a poklesu reálného HDP na hlavu na fertilitu a dále uvádí

19 KONEC HABSBURSKÉ DYNASTIE Karel VI. a pragmatická sankce

20 POSLEDNÍ HABSBURK MUŽSKÉHO RODU NA TRŮNU Karel VI. ( )

21 KONEC HABSBURSKÉ DYNASTIE Karel VI. Doba vlády: Manželka: Alžběta Kristýna Brunšvicko- Wolfenbüttelská ( ) Děti: Leopold Jan, Marie Terezie, Marie Anna, Marie Amálie Pragmatická sankce:

22 KONEC HABSBURSKÉ DYNASTIE Alžběta Kristýna Brunšvicko- Wolfenbüttelská ( ) císařovna Svaté říše římské, královnou německá, česká, uherská, chorvatská, sardinská, neapolská a sicilská.

23 KONEC HABSBURSKÉ DYNASTIE Pragmatická sankce (predestinační patent): Pragmatická sankce o posloupnosti nejjasnějšího arcidomu rakouského Mezi lety ji potvrdily všechny evropské státy. Po Válkách o rakouské dědictví ( ) ji v rámci Cášského míru potvrdily všechny zúčastněné státy.

24 Se smrtí Karla VI. zanikla habsburská dynastie po meči a díky pragmatické sankci a sňatku jeho dcery Marie Terezie s Františkem Štěpánem I. Lotrinským započala dynastie habsburskolotrinská.

25 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ Marie Terezie a František I. Štěpán Lotrinský

26 ZAKLADATELKA DYNASTIE HABSBURSKO-LOTRINSKÉ Marie Terezie ( )

27 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ Marie Terezie (Maria Theresia Walburga Amalia Christina) Doba vlády: Manžel: František Štěpán I. Lotrinský Děti: za devatenáct let života porodila šestnáct dětí 11 děvčat a 5 chlapců, dospělosti se dožilo celkem 11 (7 F a 4 M)

28 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ

29 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ

30 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ

31 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ

32 František I. Štěpán Lotrinský ( )

33 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ František Štěpán I. Lotrinský Doba vlády: Manželka: Marie Terezie Děti: šestnáct potomků s Marií Terezií Korunovace císařem: v Frankfurtu nad Mohanem Císař Svaté říše římské, velkovévoda Toskánský, vévoda Lotrinský, kníže Těšínský

34 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ Kapucínská hrobka ve Vídni Hrobka císařského páru Marie Terezie a Františka Štěpána I. Lotrinského

35 MÍSTO POSLEDNÍHO ODPOČINKU HABSBURKŮ Pohřbívá se zde od roku Uloženo zde 149 Habsburků, z toho 12 císařů a 19 císařoven a královen. Dvojitý sarkofág pro Marii Terezii a Františka I. Štěpána Lotrinského, je dílem Balthasara Ferdinanda Mollse.

36 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ Marie Alžběta ( ) Marie Anna ( ) Marie Karolína ( ) Josef Benedikt August ( ) Marie Kristýna ( ) Marie Alžběta ( ) Karel Josef ( ) Marie Amálie ( ) Petr Leopold ( ) Marie Karolína ( , zemřela téhož dne) Johana Gabriela ( ) Marie Josefa ( )

37 NÁSTUP DYNASTIE HABSBURSKO - LOTRINSKÉ Marie Karolína ( ) Ferdinand Karel Antonín ( ) Marie Antonie (Antoinetta) ( ) Maxmilián František ( )

38 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Josef Benedikt August ( )

39 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Karel Josef ( )

40 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Leopold II. ( )

41 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Ferdinand Karel Antonín ( )

42 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Maxmilián František ( )

43 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Marie Anna ( )

44 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Marie Kristina ( )

45 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Marie Alžběta ( )

46 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Marie Amálie ( )

47 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Johana Gabriela ( )

48 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Marie Josefa ( )

49 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Marie Karolína ( )

50 DĚTI MARIE TEREZIE A FRANTIŠKA I. ŠTĚPÁNA LOTRINSKÉHO Marie Antonie ( )

51 MARIE TEREZIE A FRANTIŠEK I. ŠTĚPÁN LOTRINSKÝ Manželský císařský pár

52 SYNOVÉ MARIE TEREZIE - RAKOUŠTÍ CÍSAŘI Josef II.

53 SYNOVÉ MARIE TEREZIE - RAKOUŠTÍ CÍSAŘI Josef II.

54 SYNOVÉ MARIE TEREZIE - RAKOUŠTÍ CÍSAŘI Leopold II.

55 SYNOVÉ MARIE TEREZIE - RAKOUŠTÍ CÍSAŘI Leopold II.

56 DCERY MARIE TEREZIE - KRÁLOVNY Marie Antonie

57 Volatilita Ukazuje kolísavost daného investičního instrumentu. Čím je větší volatilita, tím také kurz kolísá ve větším rozpětí. Jedná se o číslo od nuly do jedné. Volatilita ukazuje nestálost, kolísání výnosových měr, měnových kurzů a nebo cen investičních instrumentů. Lze s ní měřit i riziko, čím vyšší je volatilita cenného papíru, tím větší je riziko ztráty. CO ZNAMENÁ POJEM VOLATILITA Zdroj: mesec.cz Obecně je tohoto pojmu používáno též pro vyjádření nestálosti či změny.

58 PRAVÉ NEŠTOVICE Zabiják novověku Podrobné informace o historii onemocnění zde Zdroj: cz/uploads/docu ments/cem/zpr avy_em/19_201 0/01_leden/34_h istorie.pdf

59 Pravé neštovice, také černé neštovice, lat. Variola nebo Variola vera je prudce nakažlivé akutní onemocnění, způsobené virem z čeledi Poxviridae. Ve 20. století neštovice zahubily miliónů lidí a ještě v roce 1967 onemocnělo 15 miliónů lidí a 2 milióny jich zemřely. Pravé neštovice byly roku 1979 prohlášeny Světovou zdravotnickou organizací za zcela vymýcené. PRAVÉ NEŠTOVICE Zdroj: wikipedie Po ukončení vakcinačního programu ovšem již nová generace není vůči chorobě imunní a virus sám pravděpodobně stále existuje v některých laboratořích, proto se o něm uvažuje jako o možném nástroji bioterorismu.

60 PRAVÉ NEŠTOVICE

61 PRAVÉ NEŠTOVICE

62 PRAVÉ NEŠTOVICE Neštovicemi byla zohyzděna i nejhezčí a Marii Terezii nejmilejší dcera Marie Alžběta ( ).

63 PLANÉ NEŠTOVICE

64 PRAVÉ NEŠTOVICE Po ukončení vakcinačního programu ovšem již nová generace není vůči chorobě stoprocentně imunní a virus sám pravděpodobně stále existuje v některých laboratořích, proto se o něm uvažuje jako o možném nástroji bioterorismu. Minimálně vzorky Varioly skladují biolaboratoře v USA a Rusku.

65 Karel VI.

66 Sňatková diplomacie Otce vlasti Alžběta Kristýna Brunšvicko- Wolfenbüttelská

67 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Marie Antonie Josefa Johana Habsbursko- Lotrinská

68 Sňatková diplomacie Otce vlasti Marie Antoinette

69 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Marie Antoinetta, Ludvík XVI. a Maxmilián František

70 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI

71 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI

72 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI

73 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI.

74 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Dvouhlavý orel se znaky jednotlivých států, symbol Svaté říše římské (malba z r. 1510)

75 Celkem Charles-Henri Sanson vykonal 2918 poprav mezi 14. červencem 1789 a 21. říjnem 1796 (včetně popravy Ludvíka XVI.). Jeho manželku Marii Antoinettu popravil 16. listopadu 1793 syn Charlese Sansona Henri.

76 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Personální složení kurfiřtů Svaté říše římské při volbě Karla Lucemburského za krále Karla IV.

77

78 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Marie Alžběta

79 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Marie Josefa

80 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Marie Amálie

81 Sňatková diplomacie Otce vlasti Leopold II.

82 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Josef II.

83 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Maxmilián František

84 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Ludvík XVI.

85 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI Ludvík XV.

86 SŇATKOVÁ DIPLOMACIE OTCE VLASTI František Štěpán I. Lotrinský

Bonus: Děti Marie Terezie

Bonus: Děti Marie Terezie Bonus: Děti Marie Terezie Marie Alžběta (1737 1740) Marie Anna (6. října 1738, Vídeň 19. listopadu 1789, Klagenfurt) Marie Anna Habsbursko-Lotrinská, byla dobročinnou a sociálně angažovanou dcerou královny

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_04_Marie Terezie Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Císařovna Marie Terezie

Císařovna Marie Terezie Císařovna Marie Terezie Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_08 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Mgr. Gabriela

Více

Války o dědictví španělské

Války o dědictví španělské Války o dědictví španělské r. 1700 vymírá španělská větev Habsburků následují války o dědictví španělské mezi rakouskými Habsburky a francouzskými Bourbony (o španělský trůn) vítězem a španělským králem

Více

MARIE TEREZIE ( ) JOSEF II. ( )

MARIE TEREZIE ( ) JOSEF II. ( ) VY_32_INOVACE_146 MARIE TEREZIE (1740 1780) JOSEF II. (1780 1790) určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět Lidé a čas Novější dějiny ČR Světlo rozumu březen 2011 Mgr. Hana Patschová Prezentace slouží

Více

Císařovna Marie Terezie

Císařovna Marie Terezie Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_4 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011 ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovalt m.cz vedeni@zsladovalt m.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 12_06 Ověření ve výuce Sada: II. Třída: 8. A Datum:

Více

DĚJEPIS 8. ROČNÍK ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE, VLÁDA MARIE January TEREZIE 13, 2015 A JOSEFA II..

DĚJEPIS 8. ROČNÍK ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE, VLÁDA MARIE January TEREZIE 13, 2015 A JOSEFA II.. ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE České země zůstaly i nadále součástí Habsburské monarchie. Od r. 1663 hrozilo akutní nebezpečí ze strany osmanských Turků, 1683 byla Turky obléhána Vídeň, Turci byli vyhnáni.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Blanka Žánová VY_32_Inovace_5.3.6 Marie Terezie Člověk a jeho svět - Dějiny ČR

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Blanka Žánová VY_32_Inovace_5.3.6 Marie Terezie Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Název školy: Autor: Název DUM: Téma: Číslo projektu: Anotace: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Blanka Žánová VY_32_Inovace_5.3.6 Marie Terezie Člověk a jeho svět - Dějiny ČR CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Výkladová

Více

HABSBURKOVÉ V DOBĚ OSVÍCENSTVÍ MARIE TEREZIE A JOSEF II.

HABSBURKOVÉ V DOBĚ OSVÍCENSTVÍ MARIE TEREZIE A JOSEF II. HABSBURKOVÉ V DOBĚ OSVÍCENSTVÍ MARIE TEREZIE A JOSEF II. MARIE TEREZIE 1740 1780 - osvícenské reformy - války - válka HABSBURKOVÉ V DOBĚ OSVÍCENSKÉHO ABSOLUTISMU JOSEF II. 1780 1790 - toleranční patent

Více

http://www.prezentace-pro-dejepis.freeeee.net Prusko Řád německých rytířů Pohanské Prusy Již v době před naším letopočtem sídlily ve východním Pobaltí baltské kmeny Prusů. Prusové nepřijali křesťanskou

Více

Přirozený pohyb obyvatelstva. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz

Přirozený pohyb obyvatelstva. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Přirozený pohyb obyvatelstva Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Měření demografických jevů počty událostí (absolutní údaje) hrubé míry * specifické / diferenční míry pro různá pohlaví,

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa VY_12_INOVACE_88 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa Leden 2012 Mgr. Regina Kokešová Slouží k prezentaci nového učiva Doplnění informací v učebnici z jiných

Více

Porodnost v Libereckém kraji od počátku devadesátých let dvacátého století do současnosti

Porodnost v Libereckém kraji od počátku devadesátých let dvacátého století do současnosti Porodnost v Libereckém kraji od počátku devadesátých let dvacátého století do současnosti Základní trendy vývoje porodnosti v Libereckém kraji od počátku devadesátých let dvacátého století do současnosti:

Více

Rakousko-Uhersko znak, vlajka

Rakousko-Uhersko znak, vlajka Rakousko-Uhersko znak, vlajka Erb Habsburků, vlajka Vlajka Habsburská monarchie a Rakouské císařství Vlajka rakousko-uherské Čechy 2. Bukovina 3. Korutany 4. Kraňsko 5. Dalmácie 6. Halič 7. Rakouské přímoří

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 48

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 48 Identifikátor materiálu EU: ICT 3 48 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně popisuje pojem osvícenství,

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

zlaté buly pro říši jako Římský král a císař

zlaté buly pro říši jako Římský král a císař ZAHRANIČNÍ POLITIKA Sňatková Vydání Karel politika zlaté buly pro říši jako Římský král a císař SŇATKOVÁ POLITIKA Sňatková politika začíná již u Karlova dědečka hraběte Jindřicha Lucemburského. Oženil

Více

PORTRÉT MARIE TEREZIE

PORTRÉT MARIE TEREZIE PORTRÉT MARIE TEREZIE V našem povědomí žije představa Marie Terezie jako energické panovnice, která dala světu mnoho potomků, šířících moc a vliv habsburského rodu. Taková představa se nám většinou vybavuje

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Digitální

Více

VY_32_INOVACE_19_České země za Marie Terezie_09

VY_32_INOVACE_19_České země za Marie Terezie_09 VY_32_INOVACE_19_České země za Marie Terezie_09 Autor: Rostislav Šarman Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:

Více

Hlavní demografické změny

Hlavní demografické změny Hlavní demografické změny Jitka Rychtaříková Katedra demografie a geodemografie Přírodovědecká fakulta University Karlovy v Praze Albertov 6, 128 43 Praha rychta@natur.cuni.cz +420 221951420 Struktura

Více

Populační trendy v ČR - naděje nebo katastrofa? (demografický vývoj v sociologickém pohledu) Ladislav Rabušic

Populační trendy v ČR - naděje nebo katastrofa? (demografický vývoj v sociologickém pohledu) Ladislav Rabušic Populační trendy v ČR - naděje nebo katastrofa? (demografický vývoj v sociologickém pohledu) Ladislav Rabušic Obsah Stručný přehled současného českého populačního vývoje Stručný nástin příčin dnešního

Více

IV. PORODNOST. Tab. IV.1 Narození,

IV. PORODNOST. Tab. IV.1 Narození, IV. PORODNOST V průběhu roku 2008 se v České republice živě narodilo 119 570 dětí 7, o 4,9 tisíce více než v roce předcházejícím. Počet živě narozených dětí roste nepřetržitě od roku 2002, avšak meziroční

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více

CZ 1.07/1.4.00/ Základní škola, Lubnice, okres Znojmo, příspěvková organizace. Lubnice 20, Uherčice, okres Znojmo, IČO

CZ 1.07/1.4.00/ Základní škola, Lubnice, okres Znojmo, příspěvková organizace. Lubnice 20, Uherčice, okres Znojmo, IČO CZ 1.07/1.4.00/21.1962 Základní škola, Lubnice, okres Znojmo, příspěvková organizace Lubnice 20, 671 07 Uherčice, okres Znojmo, IČO 49438026 Tel.515298438, e-mail: zslub@mboxzn.cz Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16

Více

SOUČASNÁ DEMOGRAFICKÁ SITUACE ČESKÉ REPUBLIKY VE

SOUČASNÁ DEMOGRAFICKÁ SITUACE ČESKÉ REPUBLIKY VE SOUČASNÁ DEMOGRAFICKÁ SITUACE ČEÉ REPUBLIKY VE SROVNÁNÍ S OSTATNÍMI ZEMĚMI EU Jitka Langhamrová, Tomáš Fiala Klíčová slova: Stárnutí obyvatelstva, biologické generace, index stáří, ekonomické generace,

Více

STŘEDOVĚK stoletá válka D 41

STŘEDOVĚK stoletá válka D 41 STŘEDOVĚK stoletá válka D 41 1. Jaké dynastie panovaly v uvedených zemích ve 14. a v 15. století? Anglie Francie.. 2. Kde se nacházely Flandry a jaký byl vztah Anglie a Francie k tomuto území?...... Obr,

Více

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad Ladislav Pohrobek Zikmund Lucemburský umírá (r. 1436) bez dědice v Čechách vládne jeho zeť Albrecht Habsburský umírá r. 1439 Albrechtův syn se narodil až po jeho smrti Ladislav, řečený Pohrobek získal

Více

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové VY_32_INOVACE_DUM.D.20 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: listopad 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: Třída: Obrázky: Anotace: Přemyslovci,

Více

Karel VI. Repliky pamětních mincí 2010

Karel VI. Repliky pamětních mincí 2010 Karel VI. Repliky pamětních mincí 2010 Karel VI. Nejvýznamnější barokní císař z rodu Habsburků a vášnivý numismatik (1. října 1685, Vídeň 20. října 1740, Vídeň) Karel, jako mladší syn císaře Leopolda I.

Více

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_31

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_31 VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_31 Název klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Označení v TK: EU-I/2A-PD-2.sada-č.31 Autor: Mgr. Petr Drkal

Více

Karel VI. Repliky pamětních mincí 2010

Karel VI. Repliky pamětních mincí 2010 Karel VI. Repliky pamětních mincí 2010 Karel VI. Nejvýznamnější barokní císař z rodu Habsburků a vášnivý numismatik (1. října 1685, Vídeň 20. října 1740, Vídeň) Karel, jako mladší syn císaře Leopolda I.

Více

4 Porodnost a plodnost

4 Porodnost a plodnost 4 Porodnost a plodnost V roce 211 bylo zaznamenáno 18 673 živě narozených dětí. Počet živě narozených se již třetím rokem snižoval. Zatímco v letech 29-21 byl meziroční pokles 1,2 tisíce, v roce 211 se

Více

OBSAH. Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12

OBSAH. Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12 OBSAH Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12 SITUAČNÍ ANALÝZA UŽÍVÁNÍ DROG V ŠIRŠÍM KONTEXTU 17 SOCIODEMOGRAFICKÁ CHARAKTERISTIKA 18 /1 Demografický vývoj a věková struktura 19 /2 Porodnost a plodnost

Více

Demografický vývoj. VY_32_INOVACE_Z.1.01 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014. Člověk a společnost Geografie Zeměpis

Demografický vývoj. VY_32_INOVACE_Z.1.01 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014. Člověk a společnost Geografie Zeměpis Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Chronologický přehled V

Chronologický přehled V Chronologický přehled V 1559 mír v Cateau Cambrésis potvrzení španělské nadvlády v Itálii; Španělsko ovládá přímo Neapolsko, Sicílii a Sardinii; vojenské pevnosti za JZ Toskánska (lo Stato dei Presidi);

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

5. třída. Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011. VY_32_Inovace/8_443

5. třída. Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011. VY_32_Inovace/8_443 5. třída Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011 VY_32_Inovace/8_443 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s dobou a významem osvícenství, vládou Marie Terezie. Prezentace slouží k názornému výkladu

Více

Panovníci českých zemí Karty na rozstříhání

Panovníci českých zemí Karty na rozstříhání Panovníci českých zemí Karty na rozstříhání Oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Vlastivěda Tematický okruh: LIDÉ A ČAS Ročník: 4. Klíčová slova: Panovnické rody v českých zemích, panovníci jednotlivých

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

Globální problémy-růst lidské populace

Globální problémy-růst lidské populace I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 16 Globální problémy-růst lidské

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA Katedra statistiky TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Demografický vývoj v České republice v návaznosti na evropské a celosvětové trendy Jméno autora:

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně. Název vzdělávacího materiálu: Jan Lucemburský na českém trůně.

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně. Název vzdělávacího materiálu: Jan Lucemburský na českém trůně. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně Vyučovací

Více

SPECIFICKÁ MÍRA ÚMRTNOSTI

SPECIFICKÁ MÍRA ÚMRTNOSTI OBECNÁ (HRUBÁ) MÍRA předpokládá, že všichni jedinci jsou z hlediska úmrtnosti zcela stejní a schopnost zemřít se během života nemění mohli bychom tedy tvrdit, že pro charakterizování úmrtnosti lze použít

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Lucemburkové. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Lucemburkové. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.08.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Lucemburkové,

Více

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel dlouhodobě. zásadní vliv na tento růst má migrace

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel dlouhodobě. zásadní vliv na tento růst má migrace DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ V Praze žilo k 31.12.1 1 257 158 obyvatel. V devadesátých letech počet obyvatel Prahy klesal, od roku 1 však setrvale roste, i když v období posledních dvou let nižším tempem. Tato změna

Více

Marie Terezie Květnové vydání Marie Terezie. Strana 1 Historické kvízy

Marie Terezie Květnové vydání Marie Terezie. Strana 1 Historické kvízy Marie Terezie Strana 1 Základní údaje Přezdívka: Tchýně Evropy Celý titul: z Boží vůle (římská císařovna), uherská a česká královna, arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgundská a hraběnka tyrolská Doba

Více

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Dějepis Ročník : 9. Téma : Svět před první světovou válkou Autor : Mgr.

Více

1 Obyvatelstvo podle věku a rodinného stavu

1 Obyvatelstvo podle věku a rodinného stavu 1 Obyvatelstvo podle věku a rodinného stavu Obyvatelstvo České republiky se v průběhu roku rozrostlo o 15,6 tisíce osob. Přibylo dětí a zejména seniorů. Stárnutí populace České republiky se znovu projevilo

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: první ročník studijních oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností

Více

Česká rodina a domácnost z pohledu Sčítání lidu, domů a bytů

Česká rodina a domácnost z pohledu Sčítání lidu, domů a bytů Česká rodina a domácnost z pohledu Sčítání lidu, domů a bytů Jitka Langhamrová,Vysoká škola ekonomická, Praha Téma rodina a domácnost je velice často diskutované. Je velké množství možností, jak na rodinu

Více

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia dějepisu Program Učitelství pro základní školy obor Učitelství dějepisu pro ZŠ Výsledkem magisterského studia historie na KHI a obsahem

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

vydal je Ferdinand I. samostatně pro Čechy (1627), samostatně pro Moravu (1628)

vydal je Ferdinand I. samostatně pro Čechy (1627), samostatně pro Moravu (1628) Historie 11 Otázka číslo: 1 Germanizace v habsburských zemích na konci 18. stol: byla prosazována zejména Josefem II. byla výrazem vítězství přimknutí se Habsburského soustátí k Prusku nebyla myšlena jako

Více

RAKOUSKO V DOBĚ REFOREM

RAKOUSKO V DOBĚ REFOREM 25 RAKOUSKO V DOBĚ REFOREM - po nečekané předčasné smrti Josefa I. nastoupil jeho mladší bratr Karel VI. KAREL VI. (1711-1740) - vychováván ve Španělsku (upjatý), poté ve Vídni (jazykový a hudební talent)

Více

Absolutismus a osvícenství v Habsburské monarchii IIIa I. Josef II.

Absolutismus a osvícenství v Habsburské monarchii IIIa I. Josef II. Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci Třicetiletá válka léta 1618 1648 první celoevropský válečný konflikt primárně vyvrcholení sporů mezi katolíky a protestanty, sekundárně boj o politickou nadvládu v Evropě první válka, jejíž důsledky se

Více

ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE

ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE Rekatolizace česká nekatolická šlechta přestávala existovat přestoupili na katolickou víru nebo emigrovali král jejich zabavený majetek prodával věrným příliv cizí šlechty

Více

Prognóza vývoje počtu obyvatel a demografické struktury Městské části Praha Ďáblice do roku 2030

Prognóza vývoje počtu obyvatel a demografické struktury Městské části Praha Ďáblice do roku 2030 Prognóza vývoje počtu obyvatel a demografické struktury Městské části Praha Ďáblice do roku 2030 se zaměřením na věkové skupiny dětí do 6 let žáků základních škol Potenciálních žáků středních škol osob

Více

PROJEKCE OBYVATELSTVA ČESKÉ REPUBLIKY 2009-2065

PROJEKCE OBYVATELSTVA ČESKÉ REPUBLIKY 2009-2065 PROJEKCE OBYVATELSTVA ČESKÉ REPUBLIKY 29-265 1. Demografická konference Ph.D. studentů demografie Praha, 26.11.29 Český statistický úřad, oddělení demografie PROJEKCE ČSÚ 29 ZÁKLADNÍ FAKTA vypracována

Více

CENSTVÍ MARIE TEREZIE JOSEF II.

CENSTVÍ MARIE TEREZIE JOSEF II. VY_32_INOVACE_D5_20_02 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT OSVÍCENSTV CENSTVÍ MARIE TEREZIE JOSEF II. VY_32_INOVACE_D5_20_02 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 14 listů

Více

Obyvatelstvo. Struktura obyvatelstva podle biologických a ekonomických znaků. 1) Pracujte s odkazem: http://www.geohive.com/earth/pop_gender.

Obyvatelstvo. Struktura obyvatelstva podle biologických a ekonomických znaků. 1) Pracujte s odkazem: http://www.geohive.com/earth/pop_gender. 1) Pracujte s odkazem: http://www.geohive.com/earth/pop_gender.aspx Zjistěte, jaká je obvyklá struktura obyvatel podle pohlaví. Uveďte příklady států, ve kterých převažuje počet mužů a ve kterých počet

Více

1. Globální aspekty světového hospodářství. Obyvatelstvo

1. Globální aspekty světového hospodářství. Obyvatelstvo 1. Globální aspekty světového hospodářství Obyvatelstvo 1.1 Světová populace, demografické charakteristiky 1.1.1 Demografie Je vědní disciplína, která se zabývá obyvatelstvem, zejména jeho vývojem a složením.

Více

Kontexty porodnosti v České republice a Praze

Kontexty porodnosti v České republice a Praze Kontexty porodnosti v České republice a Praze Jitka Rychtaříková Katedra demografie a geodemografie Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze Albertov 6, 128 43 Praha rychta@natur.cuni.cz +420

Více

Dějepis / Historické etapy a odkaz minulosti

Dějepis / Historické etapy a odkaz minulosti Identifikátor materiálu Anotace Autor Jazyk EU: ICT 1-20 Hra slouží k zopakování stručných fakt o významných osobnostech jednotlivých historických období v českých dějinách a vytvoření jejich přehledu,

Více

Socioekonomické souvislosti populačního vývoje světa

Socioekonomické souvislosti populačního vývoje světa Socioekonomické souvislosti populačního vývoje světa Zdeněk Pavlík Katedra demografie a geodemografie Přírodovědecká fakulta University Karlovy Albertov 6, 128 43 Praha 2 pavlik@natur.cuni.cz +420 221

Více

úp 1, úp 1, úp 1, úp 1, úp 1,72. Podíl věkové skupiny na úhrnné plodnosti (%)

úp 1, úp 1, úp 1, úp 1, úp 1,72. Podíl věkové skupiny na úhrnné plodnosti (%) Projekce obyvatelstva České republiky (Projekce 29) Prezentovaná projekce obyvatelstva České republiky byla vypracována v Oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu v první polovině roku

Více

Základní trendy aktuálního populačního vývoje ČR

Základní trendy aktuálního populačního vývoje ČR Demografický výhled České republiky a očekávané trendy populačního vývoje Boris Burcin Tomáš Kučera Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra demografie a geodemografie Perspektiva českého

Více

O3. 1 b Jednou z hlavních postav Oprásků je Zmikund/Zikmund Lucemburský. Kolik synů Karla

O3. 1 b Jednou z hlavních postav Oprásků je Zmikund/Zikmund Lucemburský. Kolik synů Karla Opráski sčeskí historje O1. 1 b Dle Oprásků odjel svatý Vojt ech/vojtěch raději chřtít smradlaví pohani, než aby se nechal zabít spolu s příbuzenstvem na Libici. Kam odjel a kde byl nakonec zabit? A. do

Více

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ Po několika letech sporů si česká šlechta v roce 1310 zvolila za českého krále vévodu Jana Lucemburského a oženila ho s princeznou Eliškou Přemyslovnou, sestrou zavražděného

Více

Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice. Kamila Svobodová

Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice. Kamila Svobodová Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice Kamila Svobodová Struktura prezentace Demografické stárnutí v ČR od počátku 90. let 20. století a jeho perspektivy do budoucna Důsledky

Více

1 Obyvatelstvo podle věku a rodinného stavu

1 Obyvatelstvo podle věku a rodinného stavu 1 Obyvatelstvo podle věku a rodinného stavu Počet obyvatel České republiky se v průběhu roku 214, po úbytku v předchozím roce, opět zvýšil. Ve věkovém složení přibylo dětí a zejména seniorů. Populace dále

Více

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin.

Více

Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější?

Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější? Ze kterých oblastí Země přichází do Evropy nejvíce lidí? Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější? Roste počet obyvatel v Evropě? Kolik obyvatel má Evropa?? Která evropská města jsou nejlidnatější?

Více

Děti narozené v manželství a mimo manželství: dvě různé populace

Děti narozené v manželství a mimo manželství: dvě různé populace Děti narozené v manželství a mimo manželství: dvě různé populace Jitka Rychtaříková Katedra demografie a geodemografie Přírodovědecká fakulta University Karlovy v Praze Albertov 6, 128 43 Praha rychta@natur.cuni.cz

Více

20 let populačního vývoje největších měst Česka a Slovenska

20 let populačního vývoje největších měst Česka a Slovenska 20 let populačního vývoje největších měst Česka a Slovenska Luděk Šídlo KDGD PřF UK v Praze Branislav Šprocha INFOSTAT, Bratislava XLI. konference České demografické společnosti Česko a Slovensko ve společném

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA ALPSKÉZEMĚ-OBYVATELSTVO Mgr. Iva Švecová RAKOUSKO historie 1.stol. římský vojenský tábor Vindobona (dnes Vídeň) 13. stol.

Více

Gymnázium Hostivice, příspěvková organizace Komenského 141, Hostivice Maturitní témata profilové části 2019 Dějepis

Gymnázium Hostivice, příspěvková organizace Komenského 141, Hostivice Maturitní témata profilové části 2019 Dějepis 1. Vývoj člověka a pravěk Periodizace období pravěku Charakteristika jednotlivých období 2. Starověké státní útvary Mezopotámie, Palestina, Egypt územní vymezení, charakteristika, periodizace, vysvětlení

Více

Dostupnost bydlení a demografické chování analýza regionálních rozdílů a jejich vývoje v čase

Dostupnost bydlení a demografické chování analýza regionálních rozdílů a jejich vývoje v čase analýza regionálních rozdílů a jejich vývoje v čase Tomáš Kostelecký, Jana Vobecká tomas.kostelecky@soc.cas.cz jana.vobecka@soc.cas.cz Oddělení lokální a regionální studia, tým socioekonomie bydlení Struktura

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

Aktualizace demografické prognózy. MČ Praha Zbraslav. Tomáš Soukup. prosinec 2012. Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč

Aktualizace demografické prognózy. MČ Praha Zbraslav. Tomáš Soukup. prosinec 2012. Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč Aktualizace demografické prognózy MČ Praha Zbraslav prosinec 2012 Tomáš Soukup Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč IČ: 73534781 TEL: +420 739 358 697 E-mail: info@vyzkumysoukup.cz www.vyzkumysoukup.cz Obsah

Více

4 Porodnost a plodnost

4 Porodnost a plodnost 4 Porodnost a plodnost Od roku 2009 se počet živě narozených v ČR snižuje. V roce 2013 se živě narodilo 106,8 tisíce dětí. Poprvé v historii se na území Česka narodila paterčata. Podíl dětí narozených

Více

Nástup Lucemburků v Čechách

Nástup Lucemburků v Čechách Nástup Lucemburků v Čechách Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0119 Po smrti Václava III. v roce 1306 došlo v českém státě k bojům o královský trůn. Největší nároky si kladli Jindřich Korutanský a Rudolf

Více

Prognóza počtu a věkové struktury obyvatel MČ Praha-Satalice do roku 2025

Prognóza počtu a věkové struktury obyvatel MČ Praha-Satalice do roku 2025 Prognóza počtu a věkové struktury obyvatel MČ Praha-Satalice do roku 2025 Březen 2016 Zpracoval: RNDr. Tomáš Brabec, Ph.D. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Sekce strategií a politik, Kancelář

Více

Obyvatelstvo České republiky

Obyvatelstvo České republiky Obyvatelstvo České republiky Počet obyvatel: 10 505 445 (k 1. 1. 2012) osídlení v 5.-6. století Slovany Podobný počet obyvatel mají: Řecko, Belgie, Portugalsko, Maďarsko Hustota zalidnění: 131 obyvatel/km

Více

2. Demografické charakteristiky

2. Demografické charakteristiky 2. Demografické charakteristiky 2.1. Věková struktura Velikost populace všech vybraných států je zhruba srovnatelná, střední stav obyvatel těchto států se v roce 23 pohyboval mezi 5,4 až 1,3 milióny obyvatel.

Více

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje Památné domy na náměstíhavlíčkova Brodu U zlatého lva č.p. 176 - U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU:

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.20.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny, test-

Více

Datum: 5. března 2014 Cílová skupina: Žáci středních škol Klíčová slova: Karel VI., pragmatická sankce, Marie Terezie, slezské války,

Datum: 5. března 2014 Cílová skupina: Žáci středních škol Klíčová slova: Karel VI., pragmatická sankce, Marie Terezie, slezské války, Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

2. Sociodemografická struktura České republiky - současný stav a vývoj od roku 1990

2. Sociodemografická struktura České republiky - současný stav a vývoj od roku 1990 Oldřich Solanský Abstrakt KONEC POPULAČNÍHO BOOMU V ČR? Článek se zabývá sociodemografickou strukturou ČR od roku 1990 po současnost. Ukazuje základní rysy demografického vývoje posledních dvou desítiletí

Více

Sociální politika. 1. ročník. Studijní obor: Sociální činnost. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Sociální politika. 1. ročník. Studijní obor: Sociální činnost. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Sociální politika 1. ročník Studijní obor: Sociální činnost RODINNÁ POLITIKA Rodina je nejstarší a základní jednotka společnosti, nejpřirozenější místo života lidí. FUNKCE RODINY: biologická výchovná citová

Více

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel oproti minulému roku mírně poklesl

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel oproti minulému roku mírně poklesl DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ Počet obyvatel oproti minulému roku mírně poklesl Počtem obyvatel zaujímá Karlovarský kraj 2,9 % z celkového úhrnu ČR, a je tak nejméně lidnatým krajem. Na konci roku 2013 žilo v kraji

Více

4. DEMOGRAFICKÉ STRUKTURY A PROCESY

4. DEMOGRAFICKÉ STRUKTURY A PROCESY 4. DEMOGRAFICKÉ STRUKTURY A PROCESY O čem je mapový oddíl DEMOGRAFICKÉ STRUKTURY A PROCESY? Mapový oddíl se zaměřuje na základní charakteristiky demografické struktury obyvatelstva Česka v letech 1921

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 KAREL IV. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_13 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Česko a Slovensko 20 let samostatnosti z pohledu demografického vývoje. Tomáš Fiala Jitka Langhamrová

Česko a Slovensko 20 let samostatnosti z pohledu demografického vývoje. Tomáš Fiala Jitka Langhamrová Česko a Slovensko 20 let samostatnosti z pohledu demografického vývoje Tomáš Fiala Jitka Langhamrová 1 Připravovaná stejnojmenná publikace: Úvod autorský tým za : katedra demografie fakulty informatiky

Více

H ANNES E TZLSTORGER

H ANNES E TZLSTORGER N ĚJAKÁ CÍSAŘOVNA? CÍSAŘOVNA! Kdo nemá žádné špatné návyky, není pravděpodobně žádná osobnost tento výrok Williama Faulknera zní takřka jako omluva pro dnes tak rozšířený bulvární tisk. Přináší denně z

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více