Odhad věku spárkaté zvěře

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Odhad věku spárkaté zvěře"

Transkript

1 Odhad věku spárkaté zvěře Odhad věku spárkaté zvěře Zbarvení a tvar hlavy Krk Linie hřbetu Tvar běhů Celkový tvar těla Přebarvování Vývoj parůžků, parohů a toulců Chování zvěře... 3 Posouzení věku holé zvěře... 3 Jelení zvěř... 4 Vzhled a chování jelenů... 4 Vzhled a chování laní... 5 Daňčí zvěř... 7 Vzhled a chování daňků... 7 Vzhled a chování daněl... 8 Srnčí zvěř... 9 Vzhled a chování srnců... 9 Vzhled a chování srn a srnčat Mufloní zvěř Vzhled a chování muflonů Vzhled a chování muflonek a muflončat Černá zvěř Vzhled a chování Citovaná a doporučená literatura: Při odhadu věku u živé spárkaté zvěře se musí, obdobně jako u pernaté zvěře, brát zřetel na komplexní pohled posuzovaného kusu Posuzujeme především: Tvar a zbarvení hlavy Krk Linie hřbetu Tvar běhu Celkový tvar těla Přebarvování Vývoj parůžků, parohů a toulců Chování zvěře 1. Zbarvení a tvar hlavy U srnců je zbarvení pestřejší. Jednoletý (úzká hlava s dětským výrazem, tmavě zbarvená většinou bez dalších příměsí barev, velká okrouhlá světla).

2 Dvouletý (po stranách začíná vynikat rezavá barva, za větrníkem se objevuje bílá skvrna). Tří-čtyřletý (kratší, robustnější hlava, rozšíření bílé skvrny kontrastnější zbarvení). Po 5. roce (zkracuje se hlava, zbarvení šedne a tmavne, světla částečně přivřená). U jelenů postupuje šeď směrem ke světlům a čelo starších jelenů se kadeří. U muflonů se stářím rozšiřuje šedobílá plocha za větrníkem. U kňourů, jelenů, daňků, kamzíku je stářím hlava kratší klínovitá a u samičí zvěře se protahuje a zeštíhluje 2. Krk Pozoruje se síla a úhel, který krk svírá s tělem. U jelenů se sleduje velikost hřívy a u muflonů délka rouna. Stářím krk sílí a postupně se sklání k zemi. Roční srnčí zvěř ( krk velice štíhlý, prohnutý konkávně vzhůru), ve 3-4 letech (sílí a zdá se být kratší, nepatrné prohnutí), po 5. roce (silný, krátký, téměř vodorovný), velmi starý (slabý, vodorovný, někdy nese vysoko). 3. Linie hřbetu Mladá zvěř mírně vyklenutá hřbetní linie s výrazným lomem v krční partii, hrbolek kohoutku není patrný. Zvěř středního věku téměř rovná hřbetní linie s mírným náznakem hrbolu kohoutku, úhel mezi krkem a tělem patrný, ale postupně se ztrácí. Starší zvěř záda rovná, bez lomu v krční partii, hrbol patrný. Přestárlá zvěř hřbet prohnutý, výrazný hrbol, vystupují pánevní kosti jako druhý hrbol. 4. Tvar běhů Mladá zvěř úzký trup a běhy téměř u sebe. Každým rokem se zvětšuje rozkrok. Starý jedinec má běhy dál od sebe a široké tělo je mezi nimi 5. Celkový tvar těla Posuzuje se poměr mezi hrudníkem a břichem. Mladá zvěř břicho vtažené a hladké tvary bez hrbolku. Středně stará spouští se břišní linie. Dostatečně štíhlý tvar těla, postupně dostává tělo válcovitý tvar s hlubším hrudníkem i břišní linií, začíná se objevovat hrbol v kohoutku. Starší zvěř krátká postava s těžištěm na předku. Stará zvěř vystupují plece, pánevní kosti, břicho je níže než hrudník, redukovaná svalová hmota.

3 6. Přebarvování Značně ovlivněno zdravotním stavem. Onemocnění může oddálit přebarvování až o měsíc. Pozdní nástup jara ovšem přebarvování také oddaluje. Nejdříve přebarvuje zvěř roční (1/2 května až června) a starší později (staří jedinci v 1/2 června zbytky zimní srsti). U jelena změna barvy hřívy a běhů, muflonům se zvětšuje bílé sedlo a světlé zbarvení běhu stoupá k tělu (los). Při podzimním přebarvování mění srst začátkem září srnčata a kolouši, pak roční zvěř a na závěr starší a nemocné kusy (druhá ½ října, u jelenů někdy listopad). Nejprve se mění srst na bězích, hlavě a krku. Potom boky a nakonec břicho a zadní část hřbetu. 7. Vývoj parůžků, parohů a toulců Intenzita růstu parožní hmoty a vytloukání naznačují věk. Nejdříve vytloukají silní a středně staří jedinci, potom mladí, přestárlí a nemocní. Tvar a síla parohu a parůžku není určující pro věk! (částečně u srnců). 8. Chování zvěře V 1. roce zvěř dětsky důvěřivá, hravá a drží se matky. Ve 2. roce se osamostatňuje a je obezřetnější. Starší jedinci jsou velmi opatrní, nesnášenliví, samotářští, vycházejí za soumraku nebo v noci a samci velmi staří se většinou neuplatní v říji. Žijí skrytým způsobem života. Posouzení věku holé zvěře Mnohem obtížnější, nejlépe při přebarvování. Sleduje se hřbetní linie, vzhled těla, síla a nesení krku, tvar hlavy a délku slech (jako u zvěře samčí). Označování věkových tříd zvěře Jelen I rok (1.-3. paroží) II rok (4.-7. paroží) III. od 9. roku (osmé paroží) Daněk I rok II rok III. od 7 roku Srnec I. 1-2 roky

4 II. 3-4 rok III. od 5. roku Muflon I. 1-3 roky II. 4-6 roků III. od 7 roku Jelení zvěř Vzhled a chování jelenů Koloucha není těžké rozeznat až do konce doby odstřelu a po celou první zimu. Obtížnější bývá rozlišení jelínka a laněčky. Teprve v měsíci života mívá jelínek delší srst na krku, hlava se zdá být v čelní partii širší a tím se také slecha zdají být šířeji nasazena. Pučnice začínají být u dobře založených jelínků zřetelnější až koncem zimy, zatím jako nezřetelné "zježení" v čelní partii. Kolouši přebarvují nejdříve, takže do říje bývají výrazně tmavší než laně, které přebarvují až během říje. Chováním je kolouch silně vázán na matku a jen při klidném pastvení tlupy občas odběhne mezi vrstevníky. Při úprku se drží po boku matky nebo v těsném závěsu. Během říje se kolouši zdržují většinou v tlupě, i když celkovým ruchem bývají trochu poplašeni. První paroží vyrůstá jelenům během léta druhého kalendářního roku. Vytloukají probíhá v září nebo v říjnu. Paroží shazují v květnu a červnu, kdy dosáhli právě dvou let. Vývoj může být však u těchto jelenů časově dosti neustálený. Jejich paroží má v převážné většině tvar špicí, ale při velmi dobrém založení a mimořádných podmínkách může být i členitější ("korunový špičák"). Naproti tomu může u kusů zdravotně postižených zůstat dlouho do podzimu ve formě nevytlučených paliček. Roční jeleni mají štíhlou postavu s tenkým, vysoko neseným krkem. Náznak slabé hřívy se jim začíná objevovat až v zimní srsti druhého kalendářního roku. Hlavu mají proti starším jelenům výrazně kratší. Obvykle se stále drží poblíž své matky, jen v době říje se potulují s jedním nebo více vrstevníky ve skupinkách. Jen někdy mohou být trpěni i mezi jeleny o rok staršími. Nejčastěji jde o silné špičáky, kteří se již k matce po říji nevrátili a snaží se zařadit do některé tlupy. Právě tady je nutné je odlišit od tzv. "druhošpičáků", kteří jsou o rok starší a ve společnosti mladých jelenů se pohybují již pravidelně. Protože jde o kusy ve vývoji opožděné, není vždy snadné je rychle posoudit. Již v době říje mívají náznak hřívy, hlava je protáhlejší a paroží se od osy pučnice odklání směrem nazad, zpravidla v místě očníku, nebo zvlněným obloučkem od místa opěráku. Mají vždy růži a často vybílené ostré hroty. (Dříve se uváděli jako vzácní, ale za současné situace v chovu jelení zvěře můžeme jejich výskyt předpokládat častěji.) Druhé paroží, ve třetím roce života jelenů, může být již v dosti široké vzhledové škále. V tlupě se dají rozeznat podle drobnější postavy, krk je stále tenký, vysoko nesený a pohyblivý, se slabou, ale obvykle přece jen zřetelnou hřívou (u tohoto znaku je nutné znát místní kmen zvěře). V říji se zdržují poblíž říjiště, často ve skupinkách, ale chovají se tiše a vyplašeně. V normální věkové skladbě stavu se k lani nedostanou nebo výjimečně až ke konci říje.

5 Třetí paroží, ve čtvrtém roce života, nosí jeleni stále štíhlí s rovným hřbetem, bez břišního provisu. Hlava dostává protáhlejší vzhled, ale bez náznaku laloku pod bradou. Očník bývá u těchto jelenů (uzavírajících I. věkovou třídu) nasazen výše a stejně jako opěrák svírá s lodyhou ostřejší úhel než u jelenů starších. Na říjišti se začínají prosazovat jako pobočníci a zejména na sklonku říje se ozývají vyšším, přeskakujícím hlasem ("mutující jeleni"). Bližšímu kontaktu se silnějším jelenem se vyhýbají, ale mezi vrstevníky se často pošťuchují. Jsou v neustálém pohybu a pohotově odskakují. Paroží shazují obvykle v dubnu a vytloukají počátkem srpna. Do II. věkové třídy (dospívajících jelenů) řadíme jedince se čtvrtým až sedmým parožím, v pátém až osmém roce života. Tělo postupně mohutní, nad lopatkami začíná vystupovat kohoutek a pod bradou se objevuje náznak laloku. Krk mohutní a má již zřetelnou hřívu, ale je stále nesen vzpřímeně nad linií hřbetu. V říji jsou starší ročníky jelenů této třídy nejhlasitější, nejčastěji se pouštějí do soubojů a jsou-li odraženi, střídají jiná říjiště, takže se objevují na místech, kde je nikdo neznal. Hlas těchto jelenů přestává být pro posouzení věku směrodatný, protože zejména na sklonku říje bývají "vytroubeni" do hlubších, chraplavých tónů. Při dostatku dospělých jelenů, kteří opouštějí dříve říjiště, obsazují je převážně až po vyvrcholení říje. Je třeba zdůraznit, že právě tito jeleni obohacují genofond jelení zvěře, protože právě oni nejčastěji migrují již před říjí a hledají nová stávaniště. Čtvrté paroží shazují koncem března, páté a šesté kolem poloviny března, sedmé počátkem března. Vytloukání je postupné od nejstarších od počátku do konce července. Od osmého paroží řadíme již jeleny do III. věkové třídy. V postupné řadě let tyto jeleni celkově mohutní, hrud' je hluboká, mimo říji je zřetelný břišní provis a linie hřbetu se k zádi jakoby snižuje. Také linie pánve je spádnější a zád' má tupější úhel. Těžiště těla se posouvá dopředu, jako zavěšené do předních běhů, takže výrazně vystupující předhrudí. Krk je silný, krytý hřívou a nesený rovně s linií hřbetu. Zřetelný podbradek zkracuje těžkou hlavu se spánkovou prohlubní a celkový výraz bývá přiléhavě nazýván mrzoutský. Při určité znalosti místní zvěře se profil bradové krajiny často používá k odhadu věku. Vzhled těchto jelenů (ale i II. věkové třídy) se pronikavě mění během říje, kdy silně vyhubnou, ztrácejí i provis břicha a často dostávají předčasné "stařecké rysy". Stav se vyrovná podle potravy a klidu asi až za měsíc. Očník bývá nasazen nízko nad růží, jeho průběh se blíží linii hlavy a také opěrák svírá s osou lodyhy tupý úhel. Na říjišti jsou většinou hlavními jeleny, ale po desátém roce se projevují stále nenápadněji. Ozývají se málo, často před rozedněním tlupu opouštějí a vracejí se k ní až po setmění. První také mizí z říjišť. Jejich letní a zimní stávaniště, případně říjiště, mohou být od sebe značně vzdálena, ale na daleké migrační cesty se zpravidla nevydávají. Paroží shazují postupně od nejstarších od konce února do začátku března a vytloukají od počátku července. Vzhled a chování laní Za normálních okolností, zejména za přiměřeného klidu, má tlupa jelení zvěře poměrně stálou organizaci, která nám pomáhá v odhadu věku jednak porovnáním jednotlivých kusů, jednak jejich zařazením. Základ tvoří rodinná skupina, ve které je dospělá vodící laň, loňská laňka nebo i loňský špičák. Několik rodinných skupin se

6 volně sdružuje v tlupu, věkově dosti různorodou. Laně do pěti let zpravidla tlupy nezakládají a pokud dojde k násilnému roztržení tlupy pronikavou redukcí, rozptylují se po okolí. Samotné laně s kolouchem bývají zpravidla laně mladé. Vedoucím kusem je vodící laň (když o koloucha přijde, ztrácí většinou i své postavení), zpravidla mezi rokem, ale i starší, na níž jsou v určité vazbě i její dcery se svými potomky. Ve druhé polovině tlupy bývají jedinci s nižším postavením, slabší, přestárlí nebo nemocní. V létě bývá větší rozptyl, v zimě se tlupy více sdružují a přidávají se k nim často i 2-3letí jeleni. Laňka, přechází do této kategorie 1. dubna, tedy ve věku asi 10 měsíců a do první říje jde asi v 16 měsících. Vzhledem je celkem snadno rozeznatelná drobnějším válcovitým tělem bez břišního provisu, štíhlým, vysoko neseným krkem a kratší hlavou s poněkud vyklenutějším čelem, výraznými světly a kratšími slechy. Záď je méně spádná. Mimo dobu těsně kolem kladení se obvykle zdržuje poblíž své matky, stále se řídí jejím chováním a pomáhá i hlídat koloucha, což by matka od jiných kusů příliš nestrpěla. Jako zajímavost bylo několikrát pozorováno i krátké sání, které laň trpí. Můžeme to považovat za projev blízkého vztahu. Letní přebarvování, které je rychlé a probíhá podle počasí a kraje během května, nemusí být u laněk nejčasnější. Naopak se zdá, že na mnoha místech přebarvují o něco dříve nevodící a mladší dospělé kusy. Po přebarvení mívají laňky o poznání výraznější červený tón. Občas bývá jako zvláštnost pozorováno, že se u nich v letním šatě vrací náznak "dětské" skvrnitosti, zejména v bederní krajině a na kýtách. Pro celkové posouzení nemá tato jednotlivost velký význam. Laň mladá, nazývaná dvouletá, ovšem ve třetím roce života, bývá obvykle laní vodící svého prvního koloucha. Prodělala výrazný posun ve vývoji a základním vzhledem se začíná blížit dospělé lani. Hlava se prodloužila, stejně jako slecha, dostala "pestřejší" vzhled, ale krk je stále štíhlý a linie hřbetu je rovná bez výraznějšího kohoutku. Občas se stává, že některá z těchto laní nevodí. Laně ve roce jsou vyspělými, ale stále mladými matkami. Krk zesílil, hlava se prodloužila a zvýraznily se očnicové oblouky. V létě se zřetelněji rýsují svalové partie. Zád' dostává větší spád, ale hřbet je stále pevný, bez výraznějšího kohoutku. Také břišní provis (mimo plné laně) je nezřetelný. Ve větší tlupě bývají zařazeny spíše za polovinou, pokud je ovšem nerozvrácená věková skladba stavu. Laně v roce jsou nejzkušenějšími a nejhodnotnějšími matkami a nejčastěji je tlupa respektuje jako vedoucí kus. Hlava dostala suchý, dlouhý vzhled s výrazně narýsovanými tvářovými svaly, očnicovými oblouky a dlouhými slechy. Krk bývá pevný a silný. Na hřbetě postupně začíná vynikat kohoutek a zřetelný je i břišní provis s propadlejší hladovou jamkou pod bedry. Jejich přesnější věkový odhad již není podstatný a hodnotíme je hlavně podle kvality koloucha. Laně po roce vykazují již zřetelné znaky stárnutí. Tento proces je zpravidla u laní rychlejší než u jelenů. Hřbet je ostrý a rýsuje se na něm nejen kohoutek, ale i prohlubně za ním a v bedrech. Hlava je suchá až vyhublá, s výraznými spánkovými jámami a dlouhými rozkleslými slechy. Na tvářích vystupují podélné rýhy tvářových a žvýkacích svalů a světla se zdají menší a méně výrazná. Krk se ztenčil a jakoby "zešlachovatěl", vystoupilo předhrudí a uvolněním břišních svalů se prohloubilo břicho a hladová jamka. Zád' je dlouhá a spádná se zřetelnými svaly na kýtách. I chůze bývá při volném pohybu jakoby toporná. Jejich postavení v tlupě je méně stabilní a přestárlé laně se ocitají až na konci tlupy.

7 Daňčí zvěř Vzhled a chování daňků Daňče je normálně kladeno koncem května, v červnu i počátkem července. Proto se v tabulkách považuje za první měsíc života červenec. Brzy v létě začínají vodící daněly, při přiměřeném zazvěření, tvořit rodinné tlupy, ke kterým se připojují mladší a nevodící kusy, nepravidelně i špičáci. Daňčata se dají od starších kusů snadno rozlišit podle podstatně menší postavy, krátké hlavy s vyklenutým čelem. Obě pohlaví mají v zimní srsti zvláštní dlouhé a řídké osinaté chlupy. Zhruba od listopadu je u daněčků viditelný střapec a hlava se v čelní partii začíná rozšiřovat. Od ledna, někdy i od listopadu a prosince je viditelné zkadeření v místě rostoucích pučnic. Daněk, v závislosti na poměrně dlouhém intervalu kladení, začíná ronit první paroží (zpravidla špičáka) na konci února, až počátkem dubna, tedy ve věku 8-10 měsíců. Vydatný žír na podzim, např. úroda žaludů, a mírná zima může proces o něco urychlit. Špičák - 1,5 roku, vařečkář - 2,5 roku, lopatáč - přes 7 let a zpátečník - přes 11 let věku daňka V souvislosti s prvním parožím je nutno upozornit na ojedinělý jev, v této podobě známý jen u daňků. Jde o předčasný vývin paliček nebo krátkých kuželíků, které za příznivých podmínek (potrava i založení) začínají růst již v prosinci nebo začátkem ledna a vytloukány jsou v únoru až květnu. Část "paličkáčů" toto své první paroží shazuje již v květnu až v červnu téhož roku a nasazuje druhé paroží, které vytlouká v září. Toto druhé paroží formou špičáka "přeskočí" a roste hned tvar vidláka (vzácně), šesteráka i osmeráka, ale bez lopatkovitého rozšíření. Další část paličkáčů si své první paroží ponechává až do příštího roku. Někdy se může stát, že prvotní paroží není shozeno a dojde k tzv. "dvojparožení". Růže tohoto druhého paroží obrůstá neshozenou špici a mohou se tvořit nízké útvary různých forem. K negativnímu hodnocení obou těchto skupin není nejmenší důvod, naopak jsou hmotnostně i lebečními znaky výrazně nadprůměrní. Druhé paroží - vařečkáč - nasazuje daněk ve 3. roce života od konce května a začátkem června. Vytlouká je koncem srpna až počátkem září, shazuje je v první polovině května následujícího roku. Paroží má růže, očník i opěrák a konec se obvykle vařečkovitě rozšiřuje. Třetí paroží - lopatkáč - nasazuje v 4. roce života v první polovině května, vytlouká koncem srpna a shazuje koncem dubna, nejpozději začátkem května. Paroží má krátkou lopatku s krajkováním. Další paroží lopatáč od 5. roku života - začíná daněk nasazovat kolem poloviny dubna, vytloukat v první polovině srpna a shazovat začátkem dubna. Obecně tedy platí pravidlo, že mladší daňci vytloukají i shazují později než staří. Parožní cyklus však právě u daňků podléhá do značné míry místním i individuálním vlivům a z toho důvodu je, zejména vytloukání, pro odhad věku nepřesné. U

8 nadějných vařečkáčů, kterým paroží stále roste, se musí počítat s tím, že budou mít vytloukání proti průměrným vrstevníkům posunuto. Přebarvování začíná u mladé zvěře již začátkem května, u starších od poloviny května. Probíhá poměrně pozvolna (kolem 40 dnů) a ukončeno bývá až v druhé polovině června. Plné daněly (a to i mladé se svým prvním plodem) přebarvují o něco později, než dospělí daňci. Podzimní přebarvování začíná v první polovině září, ukončeno je u daněl ve druhé polovině října, u dospělých daňků trvá asi 50 dnů a zcela přebarveni bývají koncem října a počátkem listopadu. Vývin těla, zejména délka těla, se u daňků rozvíjí rychle do věku 3,5 roku, stoupá i hmotnost. Největší hmotnosti dosahují daňci mezi rokem, potom se hmotnost pozvolna snižuje. Mladý daněk (obvykle špičák) ve věku 1,5 roku má typické štíhlé a proti o rok starším kusům zřetelně drobnější tělo, tenký dlouhý a vysoko nesený krk. Dosud nevyrovnané růstové fáze působí "přestavěnost těla" a záď je proti kohoutku znatelně vyšší. Drží se sice převážně u tlup holé zvěře, ale často bývá těkavý a tlupy nepravidelně střídá. Ve věku 2,5 roku, obvykle vařečkáč, si zachovává stále štíhlý, mladistvý vzhled s dlouhým krkem, na kterém začíná být znatelný ohryzek. Ve věku 3,5 roku, obvykle lopatkáč, se od starších daňků liší hlavně menším tělesným formátem. I když se tělo prodloužilo a začíná dostávat válcovitý tvar, linie břicha je stále vykasaná a záď je stále vyšší. Od 5. kalendářního roku, tedy 4,5letý lopatáč, rychle vyspěl a rozlišení podle jednotlivých let je nesnadné a vyžaduje nejen zhodnocení celého komplexu znaků, ale zejména znalost místní zvěře. Odlišení silnějších daňků II. věkové třídy od slabších III. věkové třídy není vždy jednoduché. Tělo dostává postupně válcovitý tvar s hlubokým hrudníkem a v dobré době i proneseným břichem. Krk výrazně zesílil a zejména v době říje mimořádně mohutní. Krátká, robustní hlava je v té době nápadně ztmavena častým roztíráním výměšku pachové slzné žlázy a slabiny i zadní běhy jsou potřísněny opakovaným pohybem dlouhého střapce. Během říje se celková postava daňka značně změní. Podle údajů z různých krajů ztrácí na hmotnosti asi kolem 13kg, ale i 20kg. Krk a těžká hlava tím ještě vynikne, těžiště se posunuje do předních partií těla. Asi od 11. roku, kdy dochází ke značnému opotřebení a funkčnímu deficitu chrupu, nastupují rychle znaky stáří. Hlava je nízko nesena, hřbet se pronáší, kohoutek je výrazně vystouplý, pohyb je toporný a při odskoku je vyhrbený hřbet. Zřetelný je i zhoršený výživný stav a kvalita paroží. Vzhled a chování daněl U danělek stoupá tělesný vývin nejrychleji do věku 1,5 roku, potom se zpomalí vlivem březosti. Po daňčeti se hmotnost ustaluje na určitém individuálním

9 standardu, který se snižuje stařeckým hubnutím až po roce. Obecně lze říci, že hmotnost daněl je přibližně 50 % hmotnosti daňků, ale místní kmenové rozdíly mohou být dosti velké. Danělka se dá od dospělé daněly rozeznat obecně podle velikosti (proti daňčeti má asi o 50 % vyšší hmotnost, oproti daněle méně asi o 20 %), má štíhlé tělo bez břišního provisu a bez zřetelného předhrudí, které vyniká až u starších daněl zavěšením trupu do pletence hrudní končetiny. Běhy se zdají vyšší a hlava zřetelně kratší. Záď je vyšší než kohoutek. Mimo dobu kladení (červen, červenec) je danělka stále vázána na svoji matku a drží se poblíž ní a jejího daňčete. Pohlavně dospívá ve věku měsíců (říjen, listopad). Daněly dospělé můžeme jen zhruba odhadnout podle let. Někteří praktici posuzují hlavu, které je u mladších kategorií jemně modelovaná, u starších "šlachovitá" s výrazným narýsováním tvářových svalů. Také krční svaly se zvýrazňují a břicho se prověšuje. Posuzování podle zbarvení je velmi nejisté. U daněly neoplodněné v normální říji se říje opakuje asi po třech týdnech i několikrát po sobě. Říje tak bývá pozorována koncem listopadu, v prosinci i v lednu a dokonce i v únoru. Daňče se rodí opožděně koncem července, v srpnu, ale i v září a říjnu Srnčí zvěř Vzhled a chování srnců Při odhadu věku podle celkového vzhledu se musí brát u srnčí zvěře vždy v úvahu základní konstituce a kondice. Ročního srnce, tedy srnce ve druhém roce života, charakterizuje mladistvá, štíhlá postava s výrazně tenkým krkem. Hlava je přiléhavě nazývána "dětská" s výrazněji vyklenutým čelem a celkově s jednotvárným vybarvením. Chování je čilé, důvěřivé a zvědavé. Při vyrušení odskakuje váhavě a často se po chvilce zastavuje. Rád se zdržuje v blízkosti ostatní zvěře, zejména srn. Dvouletý srnec je pro odhad obtížnější. Postava bývá již vyspělejší, ale stále si zachovává mladistvé rysy s dosud tenkým krkem. Zde se začíná uplatňovat obličejová kresba, která se stává pestřejší a těsně nad větrníkem se objevuje bílá skvrna, která je ostře ohraničená od tmavšího nosu. Čelo je tmavé a někdy již dosti kadeřavé. V chování je dosud pohyblivý, nepokojný a rád se pouští do hravých soubojů se svými vrstevníky. Starším srncům s respektem uhýbá, ale společnost holé zvěře stále vyhledává. Přebarvování je sice o něco pozdější než u ročků, ale jde o dny, takže praktické využití je nespolehlivé. Tříletý srnec, tedy ve čtvrtém roce života (první rok se stále započítává do věku srnčete), prodělává za příznivých okolností největší skok ve vývoji. Dobrý srnec mívá již dosti silnou postavu, která se zdá na zádi vyšší, protože předek není ještě plně vyvinutý, a tak se nám i plece jeví proti kýtám slabší. Krk výrazně zesílil, také hlava ztratila svoji štíhlost, ale je stále vysoko nesena a má nápadnou pestrost. Větrníková skvrna se sice začíná mírně rozptylovat po nosním hřbetu, ale je stále

10 výrazně bílá. Čelo je tmavé, kadeřavé a celkovou barevnost často doplňují světle rezavé "brýle" kolem světel. U celkově světlejších až "žemlových" kusů je pestrost hlavy pochopitelně nevýrazná. Mívá již svůj vyhraněný okrsek, který zřetelně označuje hrabánkováním a strouháním a společnost ostatních kusů již nevyhledává. Je již značně opatrný, nedůvěřivý, ale při vyrušení rád opakovaně beká, dosud méně hlubokým hlasem. Čtyřletý srnec začíná dosahovat plné vyspělosti a měl by nasadit první silnější paroží. Obecně se uznává, že nejsilnější parůžky dosahují srnci mezi rokem, ovšem daleko individuálněji než u jelenů. Na kýtách a plecích se začíná rýsovat osvalení, ale linie hřbetu je stále od kohoutku k zádi vyvýšená. Hlava je také stále nesena poměrně vysoko, je pořád pestrá s výrazně tmavým čelem, jen hřbet nosu prošedává. Jistým vodítkem, které usnadňuje odlišení od srnců starších "zralých", jsou výrazná světla, která se jeví na hlavě větší a živější. Srnec od pěti let má již obvykle mohutnou postavu, ostře se rýsující svalové partie kýt a plecí, ve hřbetě bývá rovný, v pozdějších ročnících dokonce v zádi jakoby sražený, břicho poněkud spuštěné, hladová jamka zřetelná. Krk je silný, svalnatý, zdánlivě krátký, stejně jako hlava, kde se šedina na hřbetě nosu posunula až na spojnici světel a splynula s brýlemi. U mladších ročníků však často zůstává tmavší čelo, ačkoliv hlava celkově ztrácí dřívější barevnost. Krk a hlava jsou neseny níže, při chůzi v prodloužené linii hřbetu a srnec při klidném kroku hlavou pokyvuje. Čím je srnec starší, tím více dostává výraz označovaný jako "zachmuřený". Světla jsou méně výrazná a proti hlavě jakoby menší. Předek se zdá "zavěšen" do plecí, čímž vyniká kohoutek a při určitém postoji je zvýrazněno předhrudí, místy označované jako "kobylka". V chování je velmi opatrný, vychází až za soumraku a také tak ráno zatahuje. Často se však i po východu slunce dopásá v podrostu nebo na okrajích pasek. Také se rád na krátké časové úseky objeví i mezi dnem (nejčastěji za poledne) nedaleko svého zálehu, třeba i na mezích v sousedství obilních lánů. Svůj okrsek obhajuje již od jara velmi tvrdě. V září, kdy zvěř často mění svá stávaniště a více se koncentruje poblíž vhodné pastvy, se zdržuje stranou ostatních skupinek. Celkově bývá starý srnec i ve svém okrsku velmi nenápadný, tajemný, dovede neuvěřitelně zmizet a často uniká pozornosti, i když po jaru jako první obsadí nejlepší místo v honitbě. Velmi staří srnci, přes 10 let, dostávají rychle "stařecké" rysy, jakousi šlachovitost a celkově "tvrdý" habitus. Hlava je jednotvárně prošedlá, krátká s výrazným podbradkem i když krk a tělo mohou celkově hubnout. Snížené korunky zubů tvoří na líci znatelné rýhy lícních svalů. V chování se projevuje jakýsi klid. Okrsky mívají tito srnci relativně malé v klidných partiích honitby a dovedou často dlouhou dobu pastvit na několika čtverečních metrech. Jejich pastevní cykly jsou značně nepravidelné, zato se mnohdy posunují i do denních hodin, pravděpodobně vlivem zubního deficitu, který je nutí k častějšímu příjmu potravy. Zbarvení obličejové masky může sloužit jako pomocný znak, i když mívá hodně individuálních výjimek. Tmavé čelo a výrazná bílá hvězdička nad větrníkem jako znak mládí selhávají nejméně. Je samozřejmé, že všechny tyto údaje mají jen hodnotu pravidla, které může mít řadu výjimek. Zejména při posuzování obličejové kresby se musí znát místní

11 kmen zvěře a brát v úvahu i individuální odchylky v základním zabarvení. Právě celkově světlejší hlava i mladších kusů bývá nejčastěji příčinou omylů. Paroží, jako kritérium pro odhad věku, se může u srnců docela vynechat. Je známo, že u žádné jiné zvěře nemá tak široké variační rozpětí. Roček může mít zakrslé paličky, stejně jako parůžky slušného šesteráka. Žádná jiná zvěř také nemá tolik nepravidelností během svého života. Snad proto, že roní parůžky v nepříznivé roční době a citlivě reaguje na všechny poruchy zdravotního stavu, zakolísá některý rok i dobrý srnec v hodnotě paroží. Naproti tomu nasadí někdy i dospívající srnec překvapivě silné paroží. Rozhodně nelze ani jako pravidlo použít některé dříve tradované prvky, jako střechovité růže, perlení, dlouhé přední výsady aj. Snad jen ty poslední by se daly přijmout jako znak určité progrese, slibující příznivý vývoj, ale málo vypovídající o věku. Využít lze, i přes jednotlivé výjimky, obecně platné pravidlo, že starší srnci vytloukají i shazují parůžky dříve než mladší. Staří srnci vytloukají začátkem dubna, někteří už i koncem března. Středně staří v druhé polovině dubna. Dvouletí většinou v první polovině května. Ročci v druhé polovině května, ale i v červnu a dokonce i počátkem července. Vytloukání je samozřejmě závislé na dokončení růstu paroží. Pokud nadějnému srnci stále paroží roste, vytlouká ho později než průměrný. Stejně tak ovšem opožděný paličkáč nebo "churavec". Posoudit se tedy musí celý komplex faktorů, které charakterizují určitý kus, podobně jako vlivy klimatické, průběh zimy a předjaří. Ve stejném postupu srnci shazují. Staří během října, mladší v listopadu, ročci někdy i počátkem prosince. Vzhled a chování srn a srnčat Asi po 1-2 měsících života začíná srnčatům pozvolna vyrůstat normální srst, takže zhruba v době říje zůstávají po původním strakatém kabátku batolete sotva znatelné stopy. Potom má jejich srst zpravidla tmavší, hnědavou barvu, takže se dají dobře odlišit od dospělých kusů s červenou nebo sluncem vybledlou srstí. Přebarvení do zimního šatu probíhá velmi rychle, takže koncem září a počátkem října jsou od starších kusů snadno k rozeznání. Dobrým srnečkům již v září začínají růst pučnice (slabým až v listopadu nebo v prosinci), které jsou zatím nezřetelně viditelné jen jako slabé zježení srsti mezi slechy, ale již v listopadu a prosinci se zřetelně rýsují prvotní paličky i z bočního pohledu. Srneček je shazuje zhruba ve věku 9 měsíců a hned mu začnou růst parůžky druhé, které mají již vyvinutou růži. Opožděným srncům dorůstá zvolna prvotní paroží až do května i června a jsou tak ve druhém roce svého života o paroží zpět. Pohlaví srnčat v letní srsti můžeme odlišit jen pozorným sledováním příčně oválného zrcadla u srnečků a srdčitého u srneček. V zimní srsti začíná být zřetelnější střapec a zástěrka. Koncem doby odstřelu je třeba pamatovat na to, že mimořádně dobře založené srnče může být větší než slabá srnka - čiplenka. Stále se dá odlišit podle vyklenutějšího "dětského" čela, kratší hlavy a tenkého krku. Pro zajímavost uveďme i vzácný jev, kdy došlo k oplodnění srnečky (patrně při podzimní říji) již v prvním roce života, takže vrhala ve věku kolem 12 měsíců. U kusů chovaných v zajetí prý nedošlo k výraznějšímu narušení vývoje matky, ani přírůstku. Ojedinělé případy byly popsány již dávno i ve volnosti, takže nejde o žádný vliv civilizačních faktorů. Z hlediska chovatelského ovšem není o co stát. I když srnčata jsou chováním vázána na matku, řídí se její ostražitostí a sledují ji na útěku, nemusí být na podzim vždy v bezprostředním kontaktu. Často se zdrží v krytině, zatímco matka se již delší dobu paství na okraji. Je také známo, že srnčata "zařazená" v tlupě, se připojují při

12 klidné pastvě běžně ke svým vrstevníkům nebo k jiným kusům, takže je mnohdy těžké určit, ke komu patří. Při klidném zatahování však těsně sledují matku. Čiplenka má štíhlý, proti tělu delší krk, válcovitý trup bez břišního provisu, s nezřetelnou hladovou jamkou na bocích. Hlava je štíhlá, kratší s klenutějším čelem, než mají dospělé kusy, je nevýrazně zbarvená, ale s výraznými, velkými světly a kratšími slechy. Na srdčitém zrcadle je menší, ale zřetelná zástěrka. Přebarvuje jako první (mimo srnčat) již zhruba v polovině září. Chováním je srnka živá, pohyblivá a ráda se zdržuje poblíž své matky, která ji obvykle snáší lépe, než stejně starého syna. Na počátku odstřelu má již své zkušenosti z říje (do které přicházejí srnky nejdříve) a někdy sdílí společnost s dospělým srncem i počátkem podzimu. Je-li možnost porovnání s jinými kusy, nemělo by rozeznání čiplenky dělat větší potíže. Srna ve roce nabývá rychle základní postavu matky. Hlava je hranatější, delší a širší, krk zesílil. Postava se k zádi rozšiřuje, partie kýt jsou mohutnější než hrudní pletence. Až asi do roku nemáme téměř žádné možnosti rozlišit jednotlivé srny podle roků a také to není pro praxi tak důležité. Usuzovat můžeme podle zřetelnosti břišního provisu, zvýraznění hladové jamky na bocích, postupně se rýsujícího kohoutku a předhrudí, prohlubujícího se spánkového důlku. Světla mají klidný výraz a proporčně se zdají menší. Teprve kolem deseti let se objevují znaky stáří. Hlava se stává sušší a zdá se delší, na tvářích se rýsují svalové rýhy, spánková jamka je zřetelná, slecha rozkleslá. Také světla ztrácejí výraznost a živost. Krk se ztenčuje, jeví se "šlachovitým", ale na rozdíl od srnců je stále nesena vzhůru, jen před výrazným kohoutkem se objeví "prosedlání". U vyhublých kusů vystupují hrboly kostí pánevních, někdy i celá páteř. Celková postava je někdy přihrblá (zvláště u nemocných kusů) a pohyb je toporný. V chování jsou tyto srny velmi opatrné. V tlupě nebývají vedoucími kusy a spíše se i se svým potomstvem zdržují na okraji tlup. Pastevní cykly starých srn jsou krátké, prokládané častým jistěním, rády z pastevní plochy náhle mizí, ale po chvíli se znovu objeví. Zato častěji zaléhávají i během pastvy na přehledných místech. Mufloní zvěř Vzhled a chování muflonů Mufloni jsou tradičně nejdříve posuzováni podle vzrůstu toulců. Přihlédne-li se k individuální rozdílnosti v růstové kvalitě, může se dobře uplatnit přibližné promítnutí délky toulců do pomyslného hodinového ciferníku. Přírůst 1. roku (ve věku asi 9 měsíců) ukazuje přibližně na jednu hodinu, přírůst 2. roku na tři hodiny, 4. roku na šest hodin, roku na sedm hodin, od 7. roku a výše se hrot toulce pohybuje kolem devíti hodin. Ideální "hodiny" jsou samozřejmě závislé nejen na délce přírůstů, ale i na tvaru a hloubce vinutí, a je proto nezbytné posoudit vždy celou postavu. Beránek ve 2. roce života (tedy asi 1,5 roce fyzického věku) má stále velmi mladistvý vzhled, štíhlý krk a podle typického tvaru toulců bývá místy nazýván "srpkař". Hlava je nesena vysoko, sedlo bývá i v zimní srsti nevýrazné, prokvetlé a hříva je nanejvýš naznačena ztmavením při kořeni krku. Většinou se stále drží při tlupě holé zvěře a při dostatku dospělých beranů se říje aktivně nezúčastní, protože ho starší berani k říjné muflonce nepustí, ačkoliv takto mladé beránky často od tlupy

13 přímo neodhánějí. Koncem 2. kalendářního roku jsou ovšem schopni muflonku oplodnit, protože spermatogeneze (do té doby nedokonalá) začíná probíhat normálně. Od 3. roku začíná muflonům postupně narůstat hříva, v zimní srsti dostávají tmavší odstín, zvýrazňuje se sedlo. Hlava je nesena stále vysoko. V přiměřeně zazvěřených revírech tvoří často menší skupinky vrstevníků, nebo se přidružují k beranům o něco starším. Mufloni 4-5letí jsou stále jen dospívající, i když celkově mohutní, hříva se prodlužuje a toulce začínají při normálním vinutí dosahovat půlkruh. Tělo je válcovité s vykasaným břichem a pohyb je stále lehký a pružný. Bývají již stálými partnery v tlupách starých beranů, pokud tito nejsou úplnými samotáři. V 7. roce je teprve beran vyspělý. Tělo je hranaté, krátce vázané, silný krk je nízko nesený a hříva v zimní srsti dosahuje často až ke "kolenům". Těžiště těla je zřetelně posunuto k předním běhům, které bývají jakoby přikleklé. Břicho jeví znatelný provis. Při každém posuzování celkové postavy je nutné vzít v úvahu, že hmotnost mufloní zvěře kolísá podle místních podmínek v dosti širokém rozmezí. Živá hmotnost dospělého muflona se pohybuje mezi kg, muflonky mezi kg. Tato diference může náš úsudek dosti ovlivnit. Po 10. roce se považuje muflon za starého, i když jeho plodnost je stále zachována. Je také známo, že takto přestárlí mufloni se přestávají prosazovat v říji a často ustupují do pozadí. Postupně ztrácejí i hmotnost (na rozdíl od domácích beranů, kteří přibývají ztučněním). Bílá skvrna a zbarvení hlavy je u muflonů mnoha odborníky považováno za spolehlivější než u muflonek. Ani tady ji však nelze přeceňovat, protože jsou populace světlejšího nebo tmavšího zbarvení (a nemusí se vždy jednat o bezsedlové muflony), i jedince velmi pestře vybarvené s několika odstíny hnědé barvy po těle i na hlavě. Do komplexu znaků, které při vzájemné kombinaci může využít, však rozhodně zbarvení hlavy patří. Tříletý muflon horní okraj nosní skvrny rovný, bez prošedivělého přechodu. Čtyřletý má přechod na nosní partii prošedivělý, pětiletému prokvétá již horní část nosu, u šestiletého je prošedivění v horní části nosu pod čelem s přerušením kolem světel, sedmiletý má prošedivělý přechod až na čelo, nosní klenba je bělavě šedivá a kolem světel jsou bělavé brýle. U osmiletého a staršího je nosní skvrna rozšířena vysoko na čelo a splývá s brýlemi. Vzhled a chování muflonek a muflončat U muflončat se jako první měsíc života počítá duben, ale za normální musíme považovat i květen a dokonce někdy i únor. Přírůstek muflončat je velmi rychlý, po 2-3 týdnech začíná brát zelenou potravu a již za měsíc svoji hmotnost zdvojnásobí. Až do první zimy nedělá větší potíže odlišit muflonče, i když se někdy velikostí může rovnat slabé muflonce. Hlava je však typicky "dětská" s vyklenutým čelem a kratší obličejovou částí. Muflonečci mají již v jednom měsíci naznačené čelní hrbolky, ve třech měsících rohový základ toulečků a do konce kalendářního roku "rohlíčky" kolem

14 15-20 cm dlouhé (ale podle založení i mnohem víc). Srst muflončat bývá proti starším kusům o poznání světlejší. Již od konce srpna vyrůstá kratší podsada a během září i delší pesíky. Do první zimy muflonečci ztmavnou a u některých výrazněji zbarvených se může objevit i obláčkovitý náznak sedla. Postava se u muflonek během vývoje dosti zřetelně mění, zejména u mladších kategorií. Jednoleté (resp. 1,5leté) muflonky charakterizuje mladistvý vzhled se štíhlým válcovitým tělem, rovným hřbetem a neprovislým břichem. Od 3. roku rychle přibývá znaků plné dospělosti - silné tělo, zvýrazněný provis břicha, prohloubení jamky pod bedry a zejména výrazná hlava s dlouhou tvářovou částí, klenutým čelem a zřetelným přechodem mezi čelem a hřbetem nosu. Dobrou pomůckou je tvar hlavy, který je u mladé muflonky spíše trojúhelníkový, u dospělé oválně vejčitý. Rozlišení věku mezi rokem je spíše úsudkem na základě dlouholeté znalosti místní populace, ale pro účely chovu to v podstatě stačí. Stejně dobrou znalost místní zvěře vyžaduje zhodnocení obličejové skvrny. U mladších muflonek zasahuje světlá skvrna asi do poloviny nosu s poměrně ostrým odlišením od tmavší horní části, u středně starých přesahuje spojnici světel, u starých prokvétá až na čelo a splývá s brýlemi. Teprve po 10. roce se objevují průvodní znaky stáří, vystupují klouby a kostní hrboly, ostře se rýsují svalové skupiny na postupně hrubnoucím těle a i hlavě. Pohyb je topornější, někdy s přikleklým postojem. Podobný vzhled mívají i kusy nemocné, charakteristické často nahrbením. Černá zvěř Vzhled a chování Snad žádná jiná zvěř se neposuzuje tak těžko jako černá. Jednak se s ní dá setkat většinou za velmi špatného světla, a jednak samotná velikost není spolehlivým vodítkem, už pro značné rozmezí možných vrhů - prakticky od ledna až do podzimu. Obecně se považuje za první měsíc života duben, protože kolem této doby dochází k metání nejčastěji. Odpovídá to také nejvýraznější době chrutí v listopadu a prosinci a době březosti dnů. Bachyně může být však oplodněna kdykoliv a u neoplodněné se říje opakuje po třech týdnech. Pruhované zbarvení selat se postupně ztrácí v srpnu a září má být přebarvení ukončeno a sele - markazín se stává podle vžitého názvosloví letošákem. Má zpravidla hnědavější zbarvení, zejména na bocích a kýtách. Nápadná bývají menší slecha a tenké, slabě osrstěné pírko, sahající jen do poloviny kýt. V září dosahují selata většinou hmotnosti kg, ale silná selata od dospělých bachyní i 20 kg. Koncem roku mívají kolem 40 kg, ale i 50 kg. Nejrychleji rostou ve věku 6-9 měsíců a v březnu mohou již dosáhnout i 70 cm kohoutkové výšky. Hlava však zůstává štíhlá a neúměrně dlouhá. Lončáci přecházejí do této kategorie datem 1. dubna. Znamená to, že lončák může být v této době starý 14 měsíců (od února) nebo jen 6 (od září). Na tom samozřejmě závisí i jeho vzhled: může vážit méně než 20 kg (častá zakrslost v zimě), nebo i 80 kg. Situaci komplikuje i to, že v našich poměrech dochází k oplodnění % letošáků ve věku 7-11 měsíců, při úrodě žaludů dokonce 80 %

15 , takže bachyňka - lončák může být nejen plná, ale i vodící. Výměna srsti začíná, podle kraje, kolem poloviny května, nejdříve na hlavě a lopatkách. Pírko dosahuje až k patní kosti a objevuje se na něm náznak štětky. Po celé léto jsou lončáci štíhlí, dlouzí, hřbet mají rovný, ale se zřetelným pronesením v zátylí. Hlava je živá, pohyblivá, dlouze protažená s kratšími slechy. Na světlém pozadí můžeme u kňourků již vidět střapec. V zimní srsti zmohutní, zdánlivě se zkrátí, na hřbetě jim narůstá hřeben dlouhých osin, který často při vzájemných potyčkách zježí a vyklenují tak linii hřbetu. Bachyňky - lončáci, které již vodí (obvykle menší počet selat), mění srst značně opožděně a po celý květen vypadají "rozcuchaně" se zbytky zimní srsti na slechách a na hřbetě. Mladší bachyně jsou v letní srsti dlouhé, s rovným hřbetem, ale znatelnou prohlubní za hlavou, která je typicky dlouze klínovitá s poměrně velkými slechy, s rozježenou dlouhou zimní srstí až dlouho do léta. Pírko je tenké, téměř holé, sahající asi k patní kosti. U vodících bachyní je za příznivého světla vidět olysalé vemínko se struky. V zimní srsti se jejich vzhled výrazně mění celkovým zakulacením, ale stále zůstávají protáhlé s dlouhou hlavou, na které se objevuje srstí vyklenuté čelo. Vyspělé bachyně od 5. roku mohutní v přední části těla, dlouhý hřbet se mírně vyklenuje, v letní srsti je patrná prohlubeň za hlavou a v bedrech, někdy i propadlost boků, stejně jako vemínko u vodících kusů. I dospělé bachyně mění srst postupně během května a vypadají v té době "neučesaně", ale robustně. V zimní srsti dostávají hranatý vzhled se silným předkem, vyklenutým hřbetem a stále více se podobají kňourům, zvláště když delší pruhy osin pod břichem mohou působit dojem střapce. Silná stará bachyně může mít v letní srsti viditelné háky a konturu břicha podobnou kňourovi. Hlava však, zejména v obličejové části, zůstává stále podlouhlejší než u stejně velkých kňourů. Dospívající 3-4letí sekáči dostávají výrazně mohutný předek a přední běhy se tím zdají kratší. I v letní srsti je patrné vyvýšení v kohoutku a spádný průběh hřbetu k zádi. Mizí také mělká prohlubeň v zátylí, která je typická pro bachyně a mladší kusy. Za příznivých podmínek můžeme již pozorovat zvlnění horního pysku, někdy i probleskující zbraně. Pírko je delší a zejména v zimní srsti porostlé štětkou, dosahující až pod patní kloub. Většinou je již viditelný i střapec. Za dospělé bývají kňouři považování od 5. roku. U starých kňourů se zvýrazňují všechny typické samčí znaky. Těžiště těla je posunuto výrazně kupředu do oblasti pletence předního běhu. Od vysokého kohoutku je hřbet k zádi spádný, zmizela proláklina za hlavou a naopak zmohutněl krk, od kterého se táhne silná plotna kyrysu až za lopatkovou krajinu. Hlava je mohutná se zřetelným čelním vyklenutím. Ryj se jakoby zkrátil a zvlnil a většinou jsou viditelné zbraně. Na tlustém pírku je dlouhá štětka, dosahující až hluboko pod patní kloub.

16 Citovaná a doporučená literatura: Hanzal, V., 1993: Myslivost v obrazech zoologie. Českomoravská myslivecká jednota, Praha, 102s. Hanzal, V., 2003: Encyklopedie myslivosti. Grand, České Budějovice Hepeler, B., Krewer, B., 2007: Mladý nebo starý. Grada Publishing, Praha, 132s. Rakušan, C., Wolf, R., Kolář, Z., 1998: Chov a lov zvěře. Myslivost, s.r.o, Praha, 198s. Vach, M., 1999: Myslivost, Silvestris. Uhlířské Janovice,359 s.

Odhad věku živé zvěře. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D.

Odhad věku živé zvěře. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Odhad věku živé zvěře Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Posláním člověka od pravěku bylo a zůstává lovit, ne vraždit. Jen volové si to pletou! (Jan Werich) Věk u zvěře: 1) biologický 2) průměrný 3) kulminační Dospělost:

Více

Stanovení věku živé a ulovené zvěře. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Stanovení věku živé a ulovené zvěře. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Stanovení věku živé a ulovené zvěře Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 - zásahy s cílem zvyšování kvality populací (viz znění

Více

VY_12_INOVACE_05_SRNEC_A_JELEN. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_05_SRNEC_A_JELEN. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_05_SRNEC_A_JELEN Srnec a jelen Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 23. 3. 2012 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

Zásady selektivních zásahů do populace jelena lesního... 1 Obsah... 1 Lov kolouchů... 1

Zásady selektivních zásahů do populace jelena lesního... 1 Obsah... 1 Lov kolouchů... 1 Zásady selektivních zásahů do populace jelena lesního Obsah Zásady selektivních zásahů do populace jelena lesního... 1 Obsah... 1 Lov kolouchů... 1 Průběrný lov jelenů... 1 Odhad věku... 3 Odhad věku podle

Více

Odhad věku živé zvěře. Myslivost Ing. Martin ERNST

Odhad věku živé zvěře. Myslivost Ing. Martin ERNST Odhad věku živé zvěře Cvičen ení z předmp edmětu Myslivost Ing. Martin ERNST Posláním člověka od pravěku bylo a zůstz stává lovit, ne vraždit. Jen volové si to pletou! (Jan Werich) Věk k u zvěř ěře: 1)

Více

Zásady selektivních zásahů do populací siky japonského. Obsah. Zásady u laní. Zásady u jelenů

Zásady selektivních zásahů do populací siky japonského. Obsah. Zásady u laní. Zásady u jelenů Zásady selektivních zásahů do populací siky japonského Obsah Zásady selektivních zásahů do populací siky japonského... 1 Obsah... 1 Zásady u laní... 1 Zásady u jelenů... 1 Posuzování věku živé zvěře...

Více

FCI-Standard č. 11 / / GB BULL TERRIER BULTERIÉR

FCI-Standard č. 11 / / GB BULL TERRIER BULTERIÉR FCI-Standard č. 11 / 12. 1. 2001/ GB BULL TERRIER BULTERIÉR 2 ZEMĚ PŮVODU: Velká Británie DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 4. 11. 2008. VYUŽITÍ: Teriér. KLASIFIKACE F.C.I.: Skupina 3 Teriéři.

Více

Bonitační karta. Míry psa. A šířka hlavy B délka čenichové partie C délka hlavy

Bonitační karta. Míry psa. A šířka hlavy B délka čenichové partie C délka hlavy Bonitační karta Míry psa A délka hlavy B délka čenichové partie C výška v kohoutku D hloubka hrudníku E obvod hrudníku F délka těla A šířka hlavy B délka čenichové partie C délka hlavy Celkový vzhled 1

Více

KERRY BLUE TERIÉR (KERRY BLUE TERRIER)

KERRY BLUE TERIÉR (KERRY BLUE TERRIER) FCI-Standard č. 3 / 11. 05. 2005/ GB KERRY BLUE TERIÉR (KERRY BLUE TERRIER) ZEMĚ PŮVODU: Irsko DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 19.04.2005. VYUŽITÍ: Používá se k těžké práci při lovu vyder

Více

Městský úřad Kroměříž

Městský úřad Kroměříž Městský úřad Kroměříž odbor životního prostředí Spisová značka: MeUKM/49971/2012/01/OZP/Li č.j.: MeUKM/49971/2012 V Kroměříži 2.10.2012 Tel.: 573 321 327 Oprávněná úřední osoba: Ing. Martin Liška Městský

Více

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya)

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya) F E D E R A T I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N A T I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 193 / 22.11.2006 / D, GB BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya

Více

JACK RUSSELL TERIÉR (JACK RUSSELL TERRIER)

JACK RUSSELL TERIÉR (JACK RUSSELL TERRIER) FCI-Standard č. 345 / 09. 08. 2004/ GB JACK RUSSELL TERIÉR (JACK RUSSELL TERRIER) ZEMĚ PŮVODU: Anglie ZEMĚ VÝVOJE: Austrálie DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 25.10.2000. VYUŽITÍ: Dobrý pracovní

Více

Péče o zvěř I. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D.

Péče o zvěř I. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Péče o zvěř I. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Chov a ochrana zvěře zákon o myslivosti č. 449/2001 Sb. vyhláška 491/2002 Sb. o způsobu stanovení minimálních a normovaných stavů zvěře a o zařazování honiteb nebo

Více

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER WEST HIGHLAND WHITE TERIÉR

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER WEST HIGHLAND WHITE TERIÉR FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) 12.01.2011/EN FCI-Standard č. 85 WEST HIGHLAND WHITE TERRIER WEST HIGHLAND WHITE TERIÉR

Více

FRANCOUZSKÝ ČERNOBÍLÝ HONIČ CHIEN FRANÇAIS BLANC ET NOIR

FRANCOUZSKÝ ČERNOBÍLÝ HONIČ CHIEN FRANÇAIS BLANC ET NOIR FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) Standard FCI č. 220 / 12.01.2009 / F FRANCOUZSKÝ ČERNOBÍLÝ HONIČ CHIEN FRANÇAIS BLANC ET

Více

DYNAMIKA SKLADBY LOVU ZVĚŘE

DYNAMIKA SKLADBY LOVU ZVĚŘE IV. DYNAMIKA SKLADBY LOVU ZVĚŘE Kapitola analyzuje myslivecké hospodaření v členění podle kategorií samčí, samičí a mladá zvěř. Porovnání ČR a OK je ve dvou rovinách: První dva grafy znázorňují vykázaný

Více

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého I. Všeobecné Podkladem těchto hodnocení exteriéru jsou rasové znaky, uvedené ve standardu pro alpskou braku jezevčíkovitou. Hodnocení smí být prováděno

Více

Standard FCI č. 129 / / F. SMÅLANDSKÝ HONIČ (Smålandsstövare)

Standard FCI č. 129 / / F. SMÅLANDSKÝ HONIČ (Smålandsstövare) Standard FCI č. 129 /07.08.1998 / F SMÅLANDSKÝ HONIČ (Smålandsstövare) PŘEKLAD DO FRANCOUZŠTINY : Dr. J.-M. Paschoud a kol. PŘEKLAD Z FRANCOUZŠTINY : Helena Dvořáková PŮVOD : Švédsko. 2 DATUM ZVEŘEJNĚNÍ

Více

PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK - STANDARD

PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK - STANDARD PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK - STANDARD CELKOVÝ VZHLED Malý hladkosrstý pes, téměř kvadratické, kompaktní tělesné stavby. Vzdor svému malému vzrůstu dobře pohyblivý a vytrvalý. Dobrý pohlavní výraz psa i feny. CHOVÁNÍ

Více

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06.

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. 1999/D EURASIER ZEMĚ PŮVODU: Německo DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO

Více

Standard FCI č. 51 / 14.11.2000 / F FINSKÝ HONIČ. (Suomenajokoira)

Standard FCI č. 51 / 14.11.2000 / F FINSKÝ HONIČ. (Suomenajokoira) Standard FCI č. 51 / 14.11.2000 / F FINSKÝ HONIČ (Suomenajokoira) 2 PŘEKLAD DO FRANCOUZŠTINY : Dr.J.-M. Paschoud a Prof. R. Triquet. PŘEKLAD DO ČEŠTINY : Helena Dvořáková PŮVOD : Finsko. DATUM ZVEŘEJNĚNÍ

Více

Standard plemene tak, jak ho uvádí ČMKU. Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) PŘEKLAD: Jochen H.Eberhardt

Standard plemene tak, jak ho uvádí ČMKU. Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) PŘEKLAD: Jochen H.Eberhardt Standard plemene tak, jak ho uvádí ČMKU Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) PŘEKLAD: Jochen H.Eberhardt ZEMĚ PŮVODU: Jižní Afrika. Standard zpracovaly kynologické organizace Kennel Union of South

Více

Návrh nové bonitační karty

Návrh nové bonitační karty Návrh nové bonitační karty Bonitační karta je zkrácená a vychází ze standardu švýcarského honiče. Bude graficky upravená na jednu stránku. Bonitační kód bude uvádět u jedince se samými nulami (bez chyb)

Více

Kritéria pro posuzování chovné hodnoty jelenů

Kritéria pro posuzování chovné hodnoty jelenů Kritéria pro posuzování chovné hodnoty jelenů Pomocné znaky chovnosti: Ve vztahu k věku dále posuzovat obvody lodyh, rozlohu paroží a koruny - délky výsad v koruně a celkové vyvinutí. rok živ. paroží Popis

Více

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier)

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) 10.01.2011/EN FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 327 RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) PŘEKLAD FCI:

Více

Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL. KONTINENTÁLNÍ BULDOK (Continental bulldog)

Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL. KONTINENTÁLNÍ BULDOK (Continental bulldog) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL Překlad: Kateřina Samková KONTINENTÁLNÍ BULDOK

Více

ITALSKÝ CHRTÍK (PICCOLO LEVRIERO ITALIANO)

ITALSKÝ CHRTÍK (PICCOLO LEVRIERO ITALIANO) FCI standard č. 200 / 17. 06. 1998 / GB ITALSKÝ CHRTÍK (PICCOLO LEVRIERO ITALIANO) ZEMĚ PŮVODU: Itálie DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 30.03.1992. VYUŽITÍ: Dostihový pes. KLASIFIKACE F.C.I.:

Více

Management populací zvěře. kvalita populací (plánování II)

Management populací zvěře. kvalita populací (plánování II) Management populací zvěře kvalita populací (plánování II) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Výkon práva myslivosti Součástí

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08.

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08.91 / D Aktualizováno: 9. 2. 2011 CELKOVÝ ZJEV: Německý ovčák je pes

Více

CHOVY ZVĚŘE V OLOMOUCKÉM KRAJI A ČESKÉ REPUBLICE ZPĚTNÝ PROPOČET

CHOVY ZVĚŘE V OLOMOUCKÉM KRAJI A ČESKÉ REPUBLICE ZPĚTNÝ PROPOČET V. ZPĚTNÝ PROPOČET Kapitola obsahuje srovnání trendu odlovu (červená křivka), sčítání (zelená křivka) a zpětného propočtu početních stavů z vykázaného odlovu (modrá křivka při poměru pohlaví 1:1, oranžová

Více

Standard FCI č. 132 / / F. HAMILTONŮV HONIČ (Hamiltonstövare)

Standard FCI č. 132 / / F. HAMILTONŮV HONIČ (Hamiltonstövare) Standard FCI č. 132 /07.08.1998 / F HAMILTONŮV HONIČ (Hamiltonstövare) 2 PŘEKLAD DO FRANCOUZŠTINY : Dr.J.-M. Paschoud a spolupracovníci. PŘEKLAD Z FRANCOUZŠTINY : Helena Dvořáková ZEMĚ PŮVODU : Švédsko.

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta. Česká společnost hipologická. Maršálek, CSc. doc. Ing. Miroslav

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta. Česká společnost hipologická. Maršálek, CSc. doc. Ing. Miroslav Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta Česká společnost hipologická doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc. Zevnějšek koně, posuzování exteriéru Základní znalosti: Základ hipologie Předpoklad

Více

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O str. 1 M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O odbor životního prostředí nám. Republiky 1, 678 01 Blansko Mysl / 1 Evid. číslo honitby Počet příloh Honitba (název) PLÁN MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ V HONITBĚ ČÁST

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: SAVCI 6. - SUDOKOPYTNÍCI. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: SAVCI 6. - SUDOKOPYTNÍCI. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více

JAK HODNOTIT PLEMENNÁ ZVÍŘATA VE VLASTNÍM CHOVU?

JAK HODNOTIT PLEMENNÁ ZVÍŘATA VE VLASTNÍM CHOVU? JAK HODNOTIT PLEMENNÁ ZVÍŘATA VE VLASTNÍM CHOVU? Posoudit si vlastní zvířata je obtížný, ale nezbytný úkol. Ať už prodáváte svůj dobytek v dražbě nebo přímo chovateli, je důležité, abyste vaše zvířata

Více

FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR

FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR ZEMĚ PŮVODU: Německo. DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO STANDARDU: 25. 10. 2000. POUŽITÍ: V souladu s jeho určením všestranně

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Držitel honitby (jméno, popř. jména, obchodní firma nebo název / adresa trvalého pobytu, popř. u cizinců adresa pobytu / sídlo) ...

Držitel honitby (jméno, popř. jména, obchodní firma nebo název / adresa trvalého pobytu, popř. u cizinců adresa pobytu / sídlo) ... Příloha 1/str. 1 Obecní úřad obce s rozšířenou působností: Příloha č. 1 k vyhlášce č. 553/2004 Sb. Mysl/1 Evid. číslo honitby Počet příloh PLÁN MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ V HONITBĚ ČÁST PLÁN CHOVU A LOVU

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

VYUŽITÍ: Lov na dohled. Nomádi v něm kromě toho vidí zvíře, kterým se mohou pyšnit, i společníka.

VYUŽITÍ: Lov na dohled. Nomádi v něm kromě toho vidí zvíře, kterým se mohou pyšnit, i společníka. FCI-Standard č. 307 / 03. 06. 1998 / GB AZAVAK (AZAWAKH) ZEMĚ PŮVODU: Mali PATRONÁT: Francie DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 22.08.1994. VYUŽITÍ: Lov na dohled. Nomádi v něm kromě toho vidí

Více

Řád: Zajíci (Lagomorpha) Čeleď: Zajícovití (Leporidae)

Řád: Zajíci (Lagomorpha) Čeleď: Zajícovití (Leporidae) Řád: Zajíci (Lagomorpha) Čeleď: Zajícovití (Leporidae) Zajíc polní (Lepus europaeus) čeleď: ZAJÍCOVITÍ (Leporidae) obývá téměř celou Evropu; na severu se vyskytuje až v jižní Skandinávii, má tendenci pronikat

Více

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Obsah Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)... 1 Obsah... 1 Historie... 1 Zoologické zařazení... 2 Rozšíření... 2 Legislativa... 3 Zoologie... 4 Ekologie...

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

SETTER ANGLAIS (English Setter)

SETTER ANGLAIS (English Setter) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) Standard FCI N 2 / 23.11.2009 / F SETTER ANGLAIS (English Setter) 2 Překlad do francouzštiny

Více

Pracovní list k projektovému dni - beseda s myslivcem + příloha (fotodokumentace) PD 01/02

Pracovní list k projektovému dni - beseda s myslivcem + příloha (fotodokumentace) PD 01/02 Pracovní list k projektovému dni - beseda s myslivcem + příloha (fotodokumentace) PD 01/02 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a

Více

SCOTTISH TERRIER SKOTSKÝ TERIÉR

SCOTTISH TERRIER SKOTSKÝ TERIÉR FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) 10.01.2011/EN FCI-Standard č. 73 SCOTTISH TERRIER SKOTSKÝ TERIÉR 2 ZEMĚ PŮVODU: Velká Británie.

Více

(English setter) Sekce 2.2 britští a irští stavěcí psi S pracovní zkouškou. Je to středně velký pes, čistých linií, elegantního vzhledu i pohybu.

(English setter) Sekce 2.2 britští a irští stavěcí psi S pracovní zkouškou. Je to středně velký pes, čistých linií, elegantního vzhledu i pohybu. Standard FCI č. 2/07.09.98 / F ANGLICKÝ SETR (English setter) Překlad do francouzštiny : prof. R. Triquet Překlad do češtiny : Helena Dvořáková Původ : Velká Británie Datum zveřejnění platného standardu

Více

Bonitační karta Cane Corso klub Česká republika, z. s.

Bonitační karta Cane Corso klub Česká republika, z. s. Bonitační karta Cane Corso klub Česká republika, z. s. Jméno: Datum narození: Pohlaví: Otec: Chovatel: Chovatelská stanice.: Číslo zápisu: Matka: Majitel: Výsledky RTG DKK: DLK: Jiné: Další vyšetření:

Více

ZÁHADY EXTERIÉRU PŘEDNÁŠKA PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE LABORATORNÍCH POTKANŮ. Adéla Máčiková

ZÁHADY EXTERIÉRU PŘEDNÁŠKA PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE LABORATORNÍCH POTKANŮ. Adéla Máčiková ZÁHADY EXTERIÉRU PŘEDNÁŠKA PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE LABORATORNÍCH POTKANŮ Adéla Máčiková Proč se starat o exteriér? Zdraví je nejdůležitější! v PP chovu ale není vše, zvířata by měla také nějak vypadat

Více

(Basset Artésien Normand)

(Basset Artésien Normand) Artézsko-normandský baset (Basset Artésien Normand) Standard F.C.I. č. 34 / 22.10.1992 / F Původ: Francie Použití: Pes, vhodný k lovům (štvaním) drobné srstnaté zvěře, používaný k lovu se střelnou zbraní.

Více

Najdete zde i základní výstavní hodnocení a výsledek RTG (rentgenu) kloubů.

Najdete zde i základní výstavní hodnocení a výsledek RTG (rentgenu) kloubů. 1 JAK ČÍST BONITAČNÍ KÓD Bonitačním kódem rozumíme zapsání předností, ale hlavně vad posuzovaného jedince pomocí předepsané tabulky. Pro úplného laika je to potom směs čísel a písmen na jednom řádku. V

Více

245/2002 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství

245/2002 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství 245/2002 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 7. června 2002 o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu Změna: 480/2002 Sb. Změna: 245/2002 Sb. (část) Ministerstvo

Více

XXV. ANALÝZA POMĚRU POHLAVÍ 2014

XXV. ANALÝZA POMĚRU POHLAVÍ 2014 XXV. ANALÝZA POMĚRU POHLAVÍ 2014 ORP v Olomouckém kraji obdržely přípisem datovaným 31. 12. 2014 následující sdělení krajského úřadu: Citace: Metodika analýzy skladby vykázaného lovu - období 2006-2013

Více

SUDOKOPYTNÍCI. našlapují na 2 prostřední prsty, zbylé 2 menší jsou výš prsty kryté kopýtky (paznehty) býložraví

SUDOKOPYTNÍCI. našlapují na 2 prostřední prsty, zbylé 2 menší jsou výš prsty kryté kopýtky (paznehty) býložraví SUDOKOPYTNÍCI našlapují na 2 prostřední prsty, zbylé 2 menší jsou výš prsty kryté kopýtky (paznehty) býložraví Dělení: Nepřežvýkaví Přežvýkavci: a) Jelenovití b) Turovití c) Žirafy Velbloudi srovnání končetiny

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

Standard FCI č.336 / / F. ŠPANĚLSKÝ VODNÍ PES CHIEN D EAU ESPAGNOL (Perro de Agua Español)

Standard FCI č.336 / / F. ŠPANĚLSKÝ VODNÍ PES CHIEN D EAU ESPAGNOL (Perro de Agua Español) Standard FCI č.336 /03.09.1999 / F ŠPANĚLSKÝ VODNÍ PES CHIEN D EAU ESPAGNOL (Perro de Agua Español) PŘEKLAD DO FRANCOUZŠTINY : Dr. J.M. Paschoud. PŘEKLAD Z FRANCOUZŠTINY : Helena Dvořáková ZEMĚ PŮVODU

Více

HODNOCENÍ ZEVNĚJŠKU SKOTU A JEHO VYUŽITÍ. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha

HODNOCENÍ ZEVNĚJŠKU SKOTU A JEHO VYUŽITÍ. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha HODNOCENÍ ZEVNĚJŠKU SKOTU A JEHO VYUŽITÍ Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Účel hodnocení zevnějšku Porovnání zvířat mezi sebou Zlepšování vlastností zevnějšku Lineární popis zevnějšku Cíl:

Více

Plemena masného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Plemena masného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Plemena masného skotu Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Highland (skotské náhorní plemeno) - malého tělesného rámce, hmotnost krav 400

Více

ČESKÁ BAGDETA. Plemenné znaky:

ČESKÁ BAGDETA. Plemenné znaky: ČESKÁ BAGDETA Názvy dle ES : N - Tschechische Bagdette, F Bagadais Tchèque, A Czech Bagdad Zařazení v seznamu plemen ES: holubi bradavičnatí č. 110. Původ : východní Čechy Plemenné znaky: Poměrně silný

Více

Posuzování exteriéru koní

Posuzování exteriéru koní Posuzování exteriéru koní Druhy posouzení koně Obecné charakterisika typu a plemenné příslušnosti Speciální morfologická analýza a její vzájemné souvislosti Způsoby posouzení exteriéru Slovní hodnocení

Více

Ing. Zdeněk Vala, Ph.D.

Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. I. Zvěř srstnatá 1. Užitečná (hlavním produktem je zvěřina a trofej) A. Spárkatá (jelen, daněk, sika, jelenec, srnec, los ) B. Zajícovci (zajíc, králík) 2. Kožešinová (hlavním produktem

Více

BULLMASTIFF BULMASTIF

BULLMASTIFF BULMASTIF FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) 19.01.2011/EN FCI-Standard č. 157 BULLMASTIFF BULMASTIF ZEMĚ PŮVODU: Velká Británie. Překlad:

Více

Kariér. Původ: prastarý poštovní holub původem z přední Asie a severní Afriky, prošlechtěn v Anglii.

Kariér. Původ: prastarý poštovní holub původem z přední Asie a severní Afriky, prošlechtěn v Anglii. Kariér Názvy dle ES: N- Carrier, F- Carrier, A-Carrier Zařazení v seznamu ES: holubi bradavičnatí č. 101. Původ: prastarý poštovní holub původem z přední Asie a severní Afriky, prošlechtěn v Anglii. Plemenné

Více

FCI - Standard č. 309 / / D SHAR-PEI (ŠARPEJ)

FCI - Standard č. 309 / / D SHAR-PEI (ŠARPEJ) FCI - Standard č. 309 / 09. 08. 1999 / D SHAR-PEI (ŠARPEJ) PŘEKLAD DO NĚMČINY: Dr. J.-M. Paschoud, paní R. Binder. a paní E.Peper ZEMĚ PŮVODU: Čína PATRONÁT: F.C.I. 2 DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO

Více

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Vlivy na padnutí oděvu ze strany nositele: konstrukce kostry držení těla tvar a proměnlivost postavy Faktory jejichž příčinou existuje spousta variací postav: zaměstnání,

Více

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého I. Všeobecné Podkladem tohoto hodnocení exteriéru jsou plemenné znaky, uvedené ve standardu FCI č. 254 pro alpského brakýře jezevčíkovitého (dále jen

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA. Kašava Kašava ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Srstnatá zvěř a druhy loveckých psů. Jan Marušák, 9.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA. Kašava Kašava ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Srstnatá zvěř a druhy loveckých psů. Jan Marušák, 9. ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA Kašava 193 763 19 Kašava ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Srstnatá zvěř a druhy loveckých psů Jan Marušák, 9. ročník Kašava 2017 Vedoucí práce: Petra Drábková Prohlašuji, že jsem

Více

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011 STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT verze k 1. 1. 2011 ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ Ústřední odborná komise chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců Česká republika Standard plemen a barevných rázů morčat

Více

Vliv mysliveckého hospodaření na pohybovou aktivitu a chování zvěře

Vliv mysliveckého hospodaření na pohybovou aktivitu a chování zvěře Vliv mysliveckého hospodaření na pohybovou aktivitu a chování zvěře Miloš Ježek Katedra myslivosti a lesnické zoologie Fakulta lesnická a dřevařská Česká zemědělská univerzita v Praze O projektu 2009 2017

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: VY_52_INOVACE_006 Jméno autora: Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Změny v dobách lovu zvěře 2016

Změny v dobách lovu zvěře 2016 Změny v dobách lovu zvěře 2016 RNDr. Jiří ZBOŘIL, člen Myslivecké rady ČMMJ Od 1.1.2016 bude účinná vyhláška o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu č. 343/2015. Původní

Více

Jelen žije většinou ve vysokých lesích

Jelen žije většinou ve vysokých lesích ( animace kliknutím na objekt ) Lesní zvěř ( prezentace s výkladem) je těžké ji spatřit, protože je velmi plachá ve dne se ukrývá vychází brzy zrána a večer ( za soumraku ) Jelen žije většinou ve vysokých

Více

Poznámky k určování larev obojživelníků ČR

Poznámky k určování larev obojživelníků ČR Poznámky k určování larev obojživelníků ČR Jaromír Maštera AOPK ČR, středisko Havlíčkův Brod listopad 2008 Autoři většiny fotografií: Jan Dvořák & Jaromír Maštera, 2006-2008 Obecné poznámky na úvod starší

Více

Gepard. Popis. Rozmnožování

Gepard. Popis. Rozmnožování Martinů Lenka 16.1.2011 Popis Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) je kočkovitá šelma, proslulá jako nejrychlejší suchozemské zvíře. Na krátké vzdálenosti může běžet rychlostí přes 100 km/h Hmotnost: 38-43

Více

Metodický pokyn orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území České republiky

Metodický pokyn orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území České republiky V PRAZE DNE 4. ČERVENCE 2008 Č.J.: 23485/2008-16200 Všem krajským úřadům a Magistrátu hlavního města Prahy Metodický pokyn orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území České

Více

Svaz chovatelů českého strakatého skotu METODIKA LINEÁRNÍHO POPISU A HODNOCENÍ ZEVNĚJŠKU SKOTU

Svaz chovatelů českého strakatého skotu METODIKA LINEÁRNÍHO POPISU A HODNOCENÍ ZEVNĚJŠKU SKOTU Svaz chovatelů českého strakatého skotu METODIKA LINEÁRNÍHO POPISU A HODNOCENÍ ZEVNĚJŠKU SKOTU krávy - české strakaté plemeno A. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 1. Metodika je určena k popisu a hodnocení zevnějšku

Více

Metodika popisu a hodnocení zevnějšku masných plemen skotu

Metodika popisu a hodnocení zevnějšku masných plemen skotu Metodika popisu a hodnocení zevnějšku masných plemen skotu Úvod a zdůvodnění Objektivní hodnocení zevnějšku u masných plemen skotu má významný vztah k vyjádření masné užitkovosti a vysokou korelaci k hodnocení

Více

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci,

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, Sovy jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, hmyzem a jinými druhy ptáků, některé, např. ketupy,

Více

PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK (Ratier de Prague) Standard země původu (ČMKU)

PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK (Ratier de Prague) Standard země původu (ČMKU) PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK (Ratier de Prague) Standard země původu (ČMKU) ZEMĚ PŮVODU: Česká republika. DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO PŮVODNÍHO STANDARDU: 12. října. 1980 POUŽITÍ: Společenské plemeno KLASIFIKACE F.C.I.:

Více

PŘÍLOHA 1 Výsledky terapie vadného držení těla u dětí ZŠ na základě porovnání záznamů před a po terapii

PŘÍLOHA 1 Výsledky terapie vadného držení těla u dětí ZŠ na základě porovnání záznamů před a po terapii PŘÍLOHA 1 Výsledky terapie vadného držení těla u dětí ZŠ na základě porovnání záznamů před a po terapii D 1 Hodnocení držení těla z frontálního pohledu před terapií. Pravá patela směřuje mediálně. Vzdálenosti

Více

Zdravotní TV. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Zdravotní TV. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Zdravotní TV Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Zdravotní tělesná výchova forma tělesné výchovy určená pro zdravotně oslabené jedince (z hlediska zdravotnické klasifikace se jedná o III. zdravotní

Více

Záznam o poskytnutí informace

Záznam o poskytnutí informace Záznam o poskytnutí informace dle ustanovení 14, odst. 6, zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů a dle ustanovení čl. 15, odst. 2, Pravidel ke stanovení

Více

TURECKÝ PASTEVECKÝ PES KANGAL - Plemenný standard (KIF)

TURECKÝ PASTEVECKÝ PES KANGAL - Plemenný standard (KIF) TURECKÝ PASTEVECKÝ PES KANGAL - Plemenný standard (KIF) Původ: Turecká republika Patronát: Turecko Datum zveřejnění platného originálního standardu: Využití: Hlídací a pastevecký pes KLASIFIKACE FCI: Skupina

Více

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) (Cao da Serra de Aires) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 27.02.

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) (Cao da Serra de Aires) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 27.02. F E D E R AT I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N AT I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 93 / 27.02.1996 / GB PORTUGALSKÝ OVČÁK (Cao da Serra

Více

Sudokopytníci přežvýkaví - jelenovití

Sudokopytníci přežvýkaví - jelenovití Sudokopytníci přežvýkaví - jelenovití Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 2. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí se sudokopytníky, kteří mají na

Více

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_4/56 jméno autora DUM: Tomáš Korelus datum (období), ve kterém byl DUM vytvořen

Více

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 36 odst. 6 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění zákona č. 59/2003 Sb., (dále jen "zákon"):

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 36 odst. 6 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění zákona č. 59/2003 Sb., (dále jen zákon): 553/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 26. října 2004 o podmínkách, vzoru a bližších pokynech vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě Ministerstvo zemědělství stanoví podle

Více

Tvar hlavy je dán tvarem lebky podílí se na něm sklon a vyklenutí čela, lícní kosti, tvar dolní čelisti rozlišujeme:

Tvar hlavy je dán tvarem lebky podílí se na něm sklon a vyklenutí čela, lícní kosti, tvar dolní čelisti rozlišujeme: podílí se svalstvo, měkké složky (kůže, podkožní vazivo, tuk) výraz je dán umístěním očí, nosu, brady, úst a ušních boltců Tvar hlavy je dán tvarem lebky podílí se na něm sklon a vyklenutí čela, lícní

Více

VÝMARSKÝ OHAŘ (WEIMARANER)

VÝMARSKÝ OHAŘ (WEIMARANER) FCI - Standard č. 99/13. 02. 2002/D VÝMARSKÝ OHAŘ (WEIMARANER) ZEMĚ PŮVODU: Německo. DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO STANDARDU: 27. 02. 1990. VYUŽITÍ: všestranný lovecky upotřebitelný pes (ohař).

Více

VÝMARSKÝ OHAŘ. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1er B 6530 Thuin (Belgique)

VÝMARSKÝ OHAŘ. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1er B 6530 Thuin (Belgique) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1er B 6530 Thuin (Belgique) 26.05.2015/ DE FCI-Standard č.99 VÝMARSKÝ OHAŘ Překlad z německého originálu: ing. Iva Černohubová

Více

FCI - Standard č. 218 / / D ČIVAVA CHIHUAHUA. (Chihuahueno)

FCI - Standard č. 218 / / D ČIVAVA CHIHUAHUA. (Chihuahueno) FCI - Standard č. 218 / 20. 10. 2004 / D ČIVAVA CHIHUAHUA (Chihuahueno) PŘEKLAD DO NĚMČINY: Dr.J.-M.Paschoud a paní Ruth Binder-Gresly. Překlad změn byl proveden ve spolupráci s F.C.A. (Argentina). ZEMĚ

Více

LESY ČESKÉ REPUBLIKY, s.p. LZ Kladská K pramenům Lázně Kynžvart IČ:

LESY ČESKÉ REPUBLIKY, s.p. LZ Kladská K pramenům Lázně Kynžvart IČ: 1. DUBEN 2017-31. BŘEZEN 2018 LESY ČESKÉ REPUBLIKY, s.p. LZ Kladská K pramenům 217 354 91 Lázně Kynžvart IČ: 421 96 451 Lovecká kancelář: Jiří Trepka Tel.: +420 956 269 121 Tel., Fax: +420 354 691 339

Více

1. DUBEN BŘEZEN 2020

1. DUBEN BŘEZEN 2020 1. DUBEN 2019-31. BŘEZEN 2020 LESY ČESKÉ REPUBLIKY, s.p. LZ Kladská K pramenům 217 354 91 Lázně Kynžvart IČ: 421 96 451 Lovecká kancelář: Jiří Trepka Tel.: +420 956 269 121 Tel., Fax: +420 354 691 339

Více

AMERICKÝ KOKRŠPANĚL (AMERICAN COCKER SPANIEL)

AMERICKÝ KOKRŠPANĚL (AMERICAN COCKER SPANIEL) FCI-Standard č. 167 / 22. 01. 1999/ GB AMERICKÝ KOKRŠPANĚL (AMERICAN COCKER SPANIEL) ZEMĚ PŮVODU: U.S.A. DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 17.05.1993. VYUŽITÍ: Slídič, společenský pes. KLASIFIKACE

Více

ITALSKÝ CHRTÍK. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique)

ITALSKÝ CHRTÍK. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI - Standard č. 200 / 17.12.2015 překlad: Ing. Hana Petrusová ITALSKÝ CHRTÍK (Piccolo

Více

LABRADOR RETRIEVER. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique)

LABRADOR RETRIEVER. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) 12.01.2011/EN FCI-Standard č. 122 LABRADOR RETRIEVER LABRADORSKÝ RETRÍVR 2 ZEMĚ PŮVODU:

Více

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 ; MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 charakteristika čeledi: - největší žijící šelmy s mohutnou hlavou a zakrnělým ocasem

Více

Standard FCI Nr. 000 / / EN/ CZ/ MOSKEVSKÝ STRÁŽNÍ PES (Moscow Watch Dog) (Moskovskaya Storozhevaya)

Standard FCI Nr. 000 / / EN/ CZ/ MOSKEVSKÝ STRÁŽNÍ PES (Moscow Watch Dog) (Moskovskaya Storozhevaya) 1 MOSKEVSKÝ STRÁŽNÍ PES (Moscow Watch Dog) (Moskovskaya Storozhevaya) 2 PŘEKLAD FCI: O. Shebarova, edited by E. Yerusalimsky. Revised by Jennifer Mulholland and Renée Sporre-Willes. PŘEKLAD CZ: Natálie

Více

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 06.05.1988

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 06.05.1988 F E D E R AT I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N AT I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 113 / 01.12.1989 / D BRIARD (Berger de Brie) ZEMĚ PŮVODU:

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více