KOMPOSTOVACÍ NÁDOBY V OBCI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOMPOSTOVACÍ NÁDOBY V OBCI"

Transkript

1 KOMPOSTOVACÍ NÁDOBY V OBCI PŘÍSNOTICE

2 Kompostování Kompostování je přirozená a velmi jednoduchá cesta recyklace organických materiálů. Vytříděný odpad se v prostředí kompostu rozkládá za přístupu vzduchu pomocí bakterií, plísní, kvasinek a dalších živých organizmů. Tomuto procesu se říká tlení. Oproti tomu bioodpad, který je společně se směsným komunálním odpadem zahrnut ve skládce, nemá dostatek kyslíku, dochází zde k anaerobnímu rozkladu a organická hmota hnije. Způsoby kompostování Dle velikosti a způsobu kompostování rozeznáváme tři základní způsoby kompostování: domácí kompostování, komunitní kompostování a komunální kompostování. Domácí kompostování, nebo též domovní kompostování, je způsob, kterým si domácnost obvykle vyrábí kompost z bioodpadů produkovaných v domácnosti a na zahradě. Jedná se o preventivní opatření předcházení vzniku odpadu. Komunitním kompostováním - Komunitním kompostováním obce se rozumí systém sběru a shromažďování rostlinných zbytků z údržby zeleně a zahrad na území obce, jejich úprava a následné zpracování na zelený kompost. Výsledný zelený kompost je substrát vzniklý kompostováním rostlinných zbytků. Jedná se o preventivní opatření předcházení vzniku odpadu z veřejné zeleně v obci. Komunální zpracování bioodpadů je klasifikováno jako nakládání s odpady a jeho podmínky upravuje legislativa ČR i EU. Bioodpad se zpracovává v kompostárnách nebo bioplynových stanicích.

3 Co je vhodné ke kompostování Z domácnosti: zbytky ovoce a zeleniny kávové a čajové zbytky zbytky pečiva skořápky z vajíček a ořechů lepenka, papírové kapesníky, ubrousky podestýlka domácích býložravých zvířat Ze zahrady: posekaná tráva, listí, větvičky plevele, zbytky zeleniny piliny, hobliny, kůra popel ze dřeva trus býložravých hospodářských zvířat Materiály nevhodné ke kompostování kosti, odřezky masa, kůže stolní oleje a tuky popel z uhlí, cigaret prachové sáčky z vysavače exkrementy masožravých zvířat časopisy plasty, sklo, kovy, kameny rostliny napadené chorobami, vykvetlé plevely chemicky ošetřené materiály zbytky barev, laků apod.

4 Základní podmínky pro kompostování vstupní materiál pro kompostování musí obsahovat organické látky pro výživu mikroorganismů (půdních bakterií, hub, červů, žížal atd.) a to v poměru C:N (uhlíku a dusíku) = 30:1 vlhkost materiálu udržovat % materiál je nutno míchat a tím umožnit dostatečný přístup kyslíku hrubší suroviny je před kompostováním vhodné podrtit na malé části pro urychlení procesu kompostování přidat v malém množství půdu či hotový kompost Surovina C:N (uhlík:dusík) Posekaná tráva 20:1 Odpad z kuchyně 20:1 Listí 50:1 Sláma 100:1 Kůra 120:1 Dřevo 200:1 Piliny 500:1

5 Plastové kompostéry pro domácí kompostování Plastové kontejnery pracují kontinuálně - shora plníte čerstvý materiál a zespodu odebíráte hotový kompost. Nutností je však promíchávat bioodpad již v době, kdy jej do kompostéru vhazujete. Tímto zabráníte dalším možným problémům, jako je vysychání, zahnívání, atp. Základní pravidla míchání bioodpadu jsou: vlhký se suchým hutný s porézním zelený (dusíkatý) s hnědým (uhlíkatým) např. čerstvě posekanou trávu s pilinami či štěpkou Pokud se budete držet těchto pravidel, bude vše fungovat tak, jak má. Materiál se rozkládá, mění svůj objem, strukturu a přeměňuje se v tzv. humus (složitý komplex organických látek, minerálů, makro a mikro-biogenních prvků). Otevřené dřevěné kompostéry pro komunitní kompostování Velké typy kompostérů je nutno zvolit tam, kde malé plastové kompostéry prostě nestačí. Materiálem pro kompostování jsou rostlinné a dřevité zbytky z údržby veřejné zeleně. Základní pravidla vrstvení bioodpadu jsou totožná s mícháním bioodpadu v uzavřených kompostérech. Na rozdíl od plastových kompostérů jsou otevřené kompostéry snáze přístupné a umožňují překopávání a promíchávání kompostovaného materiálu, který je díky tomu více provzdušňován. Toto je důležité zejména díku skutečnosti, že v porovnání s materiálem z domácností, je odpad z veřejných ploch pro výrobu kompostu mnohem jednotvárnější. Pokud dáváme do kompostu silné vrstvy listí nebo trávy, je vhodné je prokládat dřevní štěpkou nebo zeminou. Doba potřebná k získání kvalitního kompostu je u otevřených kompostérů zpravidla delší, díky provzdušňování materiálu se však významně zkracuje. Kompostovaný materiál je v otevřených kompostérech dobře viditelný a přístupný, může tak být zároveň velmi přínosným praktickým doplňkem enviromentální výchovy a výuky biologie.

6 Během kompostování je nutno dbát na dostatečnou vlhkost materiálu. Zejména v letním období při vysokých teplotách má kompost tendenci vysychat. Neměl by být umístěn na přímém slunci. Doporučuje se stříška, polostín. Kompost lze osadit rostlinami, jako jsou tykve, cukety, okurky. Listy vytvoří ochranu před letním sluncem a zároveň jsou výborným indikátorem vlhkosti kompostu. Sledování procesu kompostování Správnou vlhkost určíte podle orientační zkoušky. Vezměte kompostovaný materiál do ruky a zmáčkněte jej tak pevně, jak to jde. Při otevření pěsti musí materiál zůstat pohromadě ve formě válečku. Bakterie a houby potřebují obrovské množství kyslíku. Pro dostatečný přísun vzduchu je nutné hutný materiál promíchávat s porézním již v době, kdy jej do kompostéru vhazujete. Vyšší teplota materiálu v počátečních týdnech po založení kompostu je důkazem dobrého průběhu kompostování. Skutečnost, že se materiál zahřívá, lze poznat vsunutím ruky do kompostu. Pokud se materiál nezahřívá, pak je pravděpodobně hodně suchý, nemá vyhovující složení nebo ho není dostatečné množství.

7 Jak využít kompost Navrácení bioodpadu zpět do půdy ve formě hnojiva kompostu je důležité pro udržení kvality půdy. Kompost obsahuje humus, který je základem přirozené úrodnosti půd a zlepšuje jímavost půdy pro vodu. Kompost je nedocenitelný při rekultivacích, zúrodňování půdy a je skvěle využitelný na každé zahradě. Hodí se ke všem plodinám. Ocení jej ovocné stromy, trávník, okrasné keře, květiny i zemědělské plodiny. Kompost může přispět k rozvoji a rozkvětu většiny rostlin v bytě, na polích, na zahradě, na dvorku či terase, na balkoně i za okny. Pokud máme méně zralý kompost, použijeme jej jako mulč, který do půdy nezapravujeme. Tato vrstva může potlačit růst plevelů, během sezony dozraje na místě a na podzim ji pak zapravíme do půdy. Zfermentované nerozložené zbytky, které se mohou objevit v kompostu, můžeme vrátit zpět do kompostéru nebo je zapravíme do hlíny v záhonech - žížaly si na nich rády pochutnají.

8 Nejčastější otázky a problémy s kompostem Kam umístit kompostér? Plastový kompostér je uzavřený, a tedy chráněný proti dešti i povětrnostním vlivům. Tmavá barva kompostéru pohlcuje teplo ze slunce a urychluje kompostovací proces. Důležitý je kontakt kompostéru s volnou půdou. Pravidla jsou tedy velmi jednoduchá. Kompostér by neměl být příliš daleko od domu, ze kterého se nosí suroviny. Velmi pravděpodobně nebudete chtít, aby se stal ústředním bodem Vaší zahrady. Umístěte jej někam do snadno přístupného koutu, kde budete mít dostatek prostoru pro manipulaci. Kompostér by neměl být vystaven celý den přímému slunci. Podmínkou je styk s volnou půdou. Otevřený kompostér je díky svému designu více náchylný na změny počasí. Umístěte jej pod strom nebo pod malou stříšku. Co dělat, když kompost zapáchá? Problémem může být špatné složení, nebo nedostatek vzduchu. Dbejte na to, aby bioodpad byl promícháván již v době, kdy jej do kompostéru vhazujete. Pokud dodržujete všechna pravidla a kompost stejně zapáchá, přidejte hnědý materiál větve, listy, piliny, lepenku. Tím dodáte kompostu uhlík. Co dělat když je kompost příliš vysušený a neprobíhá rozklad? Ideální je pravidelně kontrolovat vlhkost kompostu. V případě, že materiál je příliš vysušený, zalijte jej vodou a dodejte mu dostatek dusíku ze zbytků zeleniny a ovoce či posekané trávy. Co dělat, když je kompostovací proces příliš pomalý? Přidejte trochu půdy nebo už hotový kompost. Použít můžete i příměsi, které tlení aktivují - speciální urychlovače kompostů. Zkontrolujte také, zda Váš kompost má dostatek materiálu s obsahem dusíku. Je možné kompostovat v zimě? Pokud máte uzavřený zahradní kompostér, nejsou extremní mrazy a probíhá v něm intenzivní proces tlení (správná skladba, dostatek vzduchu a vlhkosti), pak materiál v kompostéru nemusí vůbec zamrznout a kompostovací proces, i když je zimou zpomalen, může probíhat celý rok.

9 Co dělat, když kompost láká živočichy? Důležitou podmínkou je dodržovat správné zásady kompostování a nepřidávat na kompost živočišné zbytky, které by lákaly např. vašeho psa nebo masařky. Dobrou praxí je též zakrývat rostlinné zbytky z kuchyně např. zaschlou trávou. Co dělat, když se v kompostu rozmnožují nežádoucí organismy? Na kompostu se mohou rozmnožovat i všechny druhy slimáků, svinky nebo škvoři. Jejich výskyt může být mimořádně silný. Protože se vyskytují převážně na povrchu nebo mělko pod povrchem, případně se skrývají pod většími zbytky, je možno použít obvyklé chemické prostředky pro snížení jejich výskytu, např. běžné požerové návnady proti slimákům. Velkou nepříjemností se může stát ukládání rostlin plevelů s dozrávajícími semeny nebo následné zaplevelení kompostu rostlinami, které se množí vegetativně (pýr, pryskyřník apod.). Tento problém je typický pro otevřená kompostoviště. Pokud taková kompostoviště občané zakládají, poraďte jim je přikrýt tmavou, vodu propouštějící fólií, a tak na začátku rozkladných procesů navodit podmínky pro výraznější vzestup teploty, který sníží výskyt všech škodlivých organizmů včetně semen plevelů. Použití půdních kořenových herbicidů na kompostu v ochraně proti plevelům není vůbec vhodné. Tyto látky se dlouho nerozkládají a mohou způsobit velké poškození citlivých výsadeb i mnoho měsíců po aplikaci. Nebezpečné je i prosypávat zeminou z lokalit, kde byly tyto herbicidy aplikovány. Jestliže budete mít čas a vůli udržovat kompost podle správných zásad, je nebezpečí šíření škodlivých organizmů relativně malé a dá se mu předcházet. Jestliže se však budete domnívat, že se to nějak samo vyřeší, mohou nastat tak závažné problémy, že vytvořenou zeminu nelze vůbec použít.

10 Jak podporovat domácí a komunitní kompostování? Finanční motivace Když se podaří systém kompostování zavést tak, že se občané naučí třídit bioodpad a jeho množství ve směsném komunálním odpadu se výrazně sníží, lze snížit periodicitu svozu směsného komunálního odpadu, a tím i náklady na jeho odvoz. Osvěta ve školách Přeměna organických odpadů na kompost je velmi rychlá a pro žáky názorná. Kompostování na pozemku školy lze dobře realizovat pomocí uzavřených nebo otevřených kompostérů, velmi zajímavé je i vermikompostování (kompostování pomocí žížal). Osvěta v rámci významných dnů (např. Den Země) V rámci osvěty lze získat nové občany pro kompostování. Pravidelná setkání mohou být zajímavá díky výměně zkušeností a užitečných informací. Informace o kompostování je vhodné umístit na stránky obce nebo šířit např. pomocí místního rozhlasu. Zelená telefonní linka Vhodné je též zavést informační linku nebo zvolit odpovědnou osobu, která může občanům pomoci řešit případné problémy s kompostováním, především v jeho počátcích. Motivační soutěže v obci Výtečným motivačním prostředkem jsou obecní soutěže. Soutěžit lze např. o nejlépe začleněný kompostér v zahradě, o nejchutnější nebo největší zeleninu, atd. Soutěžící zároveň poskytují návody jak nejlépe kompostovat a informují své méně zkušenější spoluobčany nebo ty, kteří ještě s kompostováním zkušenosti nemají a chtějí začít.

11 Poznámky:

12

Zkvalitnění nakládání s odpady ve městě Vrbno pod Pradědem

Zkvalitnění nakládání s odpady ve městě Vrbno pod Pradědem Zkvalitnění nakládání s odpady ve městě Vrbno pod Pradědem Kompostování Kompostování je přirozená a velmi jednoduchá cesta recyklace organických materiálů. Vytříděný odpad se v prostředí kompostu rozkládá

Více

Proč jsme tu o projektu

Proč jsme tu o projektu Bioodpad na GVP Co vás čeká? Proč jsme tu o projektu O bioodpadu obecně Kompostování, jeho typy Bioodpad na GVP v číslech Systém sběru a kompostování bioodpadu na GVP Co jako bioodpad třídit a co ne Proč

Více

SSOS_ZE_3.03 Bioodpad

SSOS_ZE_3.03 Bioodpad Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.03

Více

Možnosti využití bioodpadů ve školách

Možnosti využití bioodpadů ve školách Možnosti využití bioodpadů ve školách Bioodpad je jediným odpadem, který lze v domácích podmínkách plně recyklovat - kompostovat. Pro zahrádkáře to není nic nového. Kompostovat však můžeme i ve městech

Více

JITKA NEDOROSTOVÁ PAVLÍNA KOSMÁKOVÁ

JITKA NEDOROSTOVÁ PAVLÍNA KOSMÁKOVÁ KOMPOSTOVÁNÍ JITKA NEDOROSTOVÁ PAVLÍNA KOSMÁKOVÁ OSNOVA Úvod Co je kompostování Tři základní druhy kompostování Co dát a nedat do kompostu Fáze kompostování Kde založit kompost V čem kompostovat Problémy

Více

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování ZPŮSOB SBĚRU BRKO V OBCÍCH DLE KONCOVÉHO ZPŮSOBU VYUŽITÍ Obec je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování minimálně biologicky rozložitelných komunálních odpadů rostlinného původu, a to vždy s

Více

Komunitní kompostárna Štítary

Komunitní kompostárna Štítary Komunitní kompostárna Štítary Projekt realizovaný v letech 2012 2013 byl spolufinancován Evropskou unií Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životního

Více

Základní pravidla kompostování

Základní pravidla kompostování Základní pravidla kompostování Vyrobit kvalitní kompost v průběhu několika měsíců není nemožné. Důležité je, aby měly bakterie a půdní organismy pro svůj život vhodné podmínky. Pro urychlení rozkladu materiálu

Více

BIOODPAD a KOMPOSTOVÁNÍ. Přednášející: Ing. Eliška Frolcová. TESPRA Hodonín, s.r.o. Velkomoravská 91 695 01 Hodonín www.tespra-hodonin.

BIOODPAD a KOMPOSTOVÁNÍ. Přednášející: Ing. Eliška Frolcová. TESPRA Hodonín, s.r.o. Velkomoravská 91 695 01 Hodonín www.tespra-hodonin. BIOODPAD a KOMPOSTOVÁNÍ Přednášející: Ing. Eliška Frolcová TESPRA Hodonín, s.r.o. Velkomoravská 91 695 01 Hodonín www.tespra-hodonin.cz Bioodpad Biologicky rozložitelný odpad (bioodpad) donedávna nikdo

Více

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016.

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Číslo smlouvy : uzavřená podle ust. 2193 a násl. zákona č.89/2012

Více

Kompost versus skládka

Kompost versus skládka Kompost versus skládka Eliminace velmi negativních efektů, které způsobuje ukládání bioodpadu na skládky Cenná surovina pro krajinu, životní prostředí Prostřednictvím kompostu navracíme živiny a organické

Více

KOMPOSTOVÁNÍ. Zpracovala: Kateřina Hladíková, referent technického oddělení MÚ Kutná Hora leden 2018

KOMPOSTOVÁNÍ. Zpracovala: Kateřina Hladíková, referent technického oddělení MÚ Kutná Hora leden 2018 KOMPOSTOVÁNÍ Zpracovala: Kateřina Hladíková, referent technického oddělení MÚ Kutná Hora leden 2018 Kompostování Kompostování je způsob využití biologicky rozložitelných odpadů (dále jen bioodpad ), který

Více

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu Kompost patří k nejstarším a nejpřirozenějším prostředkům pro zlepšování vlastností půdy. Pro jeho výrobu jsou zásadní organické zbytky z domácností, ze zahrady atp. Kompost výrazně přispívá k udržení

Více

Jak na kompostování jednoduše a prakticky. Kompostovat ve městě? Jde to!

Jak na kompostování jednoduše a prakticky. Kompostovat ve městě? Jde to! Jak na kompostování jednoduše a prakticky Kompostovat ve městě? Jde to! V Kokoze nás baví jídlo, kompostování a pěstování Tahle tři témata do sebe prostě zapadají. Dohromady tvoří Uzavřený cyklus jídla

Více

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského vermes červ, žížala. Malý domácí žížalový kompostér je

Více

Projekt Zavedení separace bioodpadu v obci Bílá Voda

Projekt Zavedení separace bioodpadu v obci Bílá Voda Projekt Zavedení separace bioodpadu v obci Bílá Voda Vypracoval: Jiří Štěpánek Dne: 10. 4. 2014 1 1. Úvod Významnou částí komunálního odpadu jsou odpady biologického původu. Tato skupina odpadu je tvořena

Více

Kompostování - nejen na zahradě

Kompostování - nejen na zahradě Kompostování - nejen na zahradě Kompostování (definice) = řízený aerobní rozklad organického materiálu za vzniku kvalitního hnojiva - nejefektivnější recyklace rostlinného odpadu - nejúčinnější způsob

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

Malé zařízení - kompostárna v Tichově PROVOZNÍ ŘÁD MALÉHO ZAŘÍZENÍ - KOMPOSTÁRNY V TICHOVĚ SCHVALOVACÍ PROTOKOL

Malé zařízení - kompostárna v Tichově PROVOZNÍ ŘÁD MALÉHO ZAŘÍZENÍ - KOMPOSTÁRNY V TICHOVĚ SCHVALOVACÍ PROTOKOL PROVOZNÍ ŘÁD MALÉHO ZAŘÍZENÍ - KOMPOSTÁRNY V TICHOVĚ SCHVALOVACÍ PROTOKOL Provozního řádu malého zařízení - kompostárny v Tichově Zastupitelstvo obce Tichov schválilo na svém zasedání dne 25. července

Více

Kompostování. Vrátit Zemi, co z ní vzešlo

Kompostování. Vrátit Zemi, co z ní vzešlo Kompostování Vrátit Zemi, co z ní vzešlo Problematika půd úbytek Organické hmoty v půdě vodní Eroze Nevyužití průmyslových hnojiv Kompost jako nejlepší řešení Hierarchie kompostárenských technologií Podpora

Více

BIOODPAD. Váš rádce pro přirozené a rychlé domácí kompostování

BIOODPAD. Váš rádce pro přirozené a rychlé domácí kompostování BIOODPAD Třídění složek komunálního odpadu jako je papír, plasty a sklo nám v dnešní době přijde už jako běžná věc. Nemalá část odpadů odvážených na skládky je však tvořena biologicky rozložitelnými odpady.

Více

Kvalita kompostu. certifikace kompostáren. Zemědělská a ekologická regionální agentura

Kvalita kompostu. certifikace kompostáren. Zemědělská a ekologická regionální agentura Kvalita kompostu certifikace kompostáren Zemědělská a ekologická regionální agentura www.zeraagency.eu Externí zdroje živin a organické hmoty odpady ODPAD ODPAD je každá movitá věc, které se osoba zbavuje

Více

O BIO! BIO? BIO BIO...

O BIO! BIO? BIO BIO... BIOODPAD OBSAH Co je bioodpad? 05 / BRO nebo BRKO 07 / Proč třídit bioodpad? 11 / Jak třídit bioodpad přímo v kuchyni? 13 / Proč kompostovat? 17 / Jak vyrábět kompost? 21 / Jak využít kompost? 27 03 BIO?

Více

Kompostování v domácích kompostérech

Kompostování v domácích kompostérech Kompostování v domácích kompostérech Rady správného kompostování Jednou z nejstarších a nejrozšířenějších metod člověkem řízené recyklace je kompostování, které zintenzivňuje a optimalizuje běžné půdní

Více

29. 9. 2015. výstupydlepříl.č.6vyhl.č.341/2008 Sb. zákonč.156/1998sb.,ohnojivech. 4 skupiny, 3 třídy pouze mimo zemědělskou půdu

29. 9. 2015. výstupydlepříl.č.6vyhl.č.341/2008 Sb. zákonč.156/1998sb.,ohnojivech. 4 skupiny, 3 třídy pouze mimo zemědělskou půdu Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský výstupydlepříl.č.6vyhl.č.341/2008 Sb. 4 skupiny, 3 třídy pouze mimo zemědělskou půdu zákonč.156/1998sb.,ohnojivech 2 a) hnojivo látka způsobilá poskytnout

Více

Snížení množství KO kompostováním - sběr organických zbytků, domácí, komunitní a zemědělské kompostování

Snížení množství KO kompostováním - sběr organických zbytků, domácí, komunitní a zemědělské kompostování Snížení množství KO kompostováním - sběr organických zbytků, domácí, komunitní a zemědělské kompostování 4.12.2014 HBABio, s.r.o., V Podbabě 29b, 160 00 Praha 6 Visuté zahrady Semiramidiny (Bybylon 600

Více

Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe. Zpracování a využití BRKO

Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe. Zpracování a využití BRKO Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe Ing. Květuše Hejátková ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Bioodpad v obci Zpracování a využití BRKO Cílem

Více

Projekt odděleného sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) od občanů spádových obcí OÚ Miskovice

Projekt odděleného sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) od občanů spádových obcí OÚ Miskovice Projekt odděleného sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) od občanů spádových obcí OÚ Miskovice 1. Úvod V současné době je na celém světě dlouhodobě zaznamenáván výrazný úbytek organické

Více

1. Umístění kontejnerů. Stanoviště kontejnerů v Obříství: ve dvoře u staré tělocvičny č.p Termíny přistavení velkoobjemového kontejneru

1. Umístění kontejnerů. Stanoviště kontejnerů v Obříství: ve dvoře u staré tělocvičny č.p Termíny přistavení velkoobjemového kontejneru PROVOZNÍ ŘÁD VELKOOBJEMOVÝCH KONTEJNERŮ, NEBEZPEČNÉHO, KOMUNÁLNÍHO, STAVEBNÍHO A BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉHO ODPADU Platný na území obce Obříství pro rok 2017 1. Umístění kontejnerů Stanoviště kontejnerů

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 11.1.2016 2016 Ing. Košťál Lubomír Milí rodiče, ode dneška bude pracovník úřadu čekat na zastávce autobusu v 14:12 hodin, kdy dojede autobus se školáky ze Stráže pod Ralskem. Bezpečně

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 21.1.2016 2016 Ing. Košťál Lubomír Čerpání řádné dovolené pí Renaty Lazárové od 28.1. do 29.1.2016 a 5.2.2016. Čerpání řádné dovolené p. Miloslava Hercíka od 28.1. do 29.1.2016. Úřední

Více

3. 2. 2015. Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe, Okompostu. Zpracování a využití BRKO

3. 2. 2015. Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe, Okompostu. Zpracování a využití BRKO Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe, Okompostu Květuše Hejátková ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Bioodpad v obci Zpracování a využití BRKO

Více

Jak třídíme odpad v obci Prosetín

Jak třídíme odpad v obci Prosetín Jak třídíme odpad v obci Prosetín Pro zlepšení informovanosti občanů obce Prosetín a m.č. Brťoví a Čtyři Dvory o třídění odpadů jsme se rozhodli vydat tuto brožuru, ve které se dozvíte veškeré důležité

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 19.2.2016 2016 Ing. Košťál Lubomír Od 22.2. do 26.2.2016 provoz úřadu omezen z důvodu malování. Děkujeme za pochopení. Obec Noviny p. R. nabízí k zapůjčení motorový kombinovaný drtič

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

Kompostéry pro občany městské části Praha-Suchdol PROJEKT

Kompostéry pro občany městské části Praha-Suchdol PROJEKT Kompostéry pro občany městské části Praha-Suchdol PROJEKT duben 2014 ISES, s.r.o. M. J. Lermontova 25 160 00 Praha 6 Obsah 2 1Úvod...4 2 Základní údaje o projektu...6 3 Charakteristika spádové oblasti...8

Více

Ing.Vlastimil ALTMANN, Ph.D. ČZU Praha, Technická fakulta. Žďár nad Sázavou 27.-28.2.2008

Ing.Vlastimil ALTMANN, Ph.D. ČZU Praha, Technická fakulta. Žďár nad Sázavou 27.-28.2.2008 SYSTÉMY SBĚRU A SVOZU BIOLOGICKÉHO ODPADU V ČR Ing.Vlastimil ALTMANN, Ph.D. ČZU Praha, Technická fakulta Žďár nad Sázavou 27.-28.2.2008 BRO x BRKO Je potřeba rozlišit celkovou produkci BRO a produkci BRO

Více

Svoz bioodpadu v Litovli

Svoz bioodpadu v Litovli Svoz bioodpadu v Litovli Zavedení svozu bioodpadu v Litovli Město Litovel ve spolupráci se svozovou společností FCC Litovel s.r.o. zavádí svoz bioodpadu přímo od jednotlivých domácností na celém území

Více

Hnědé kontejnery jsou určeny k odkládání bioodpadu. Tříděním bioodpadu klesá objem komunálního odpadu přibližně o 40% a snižuje se jeho zápach.

Hnědé kontejnery jsou určeny k odkládání bioodpadu. Tříděním bioodpadu klesá objem komunálního odpadu přibližně o 40% a snižuje se jeho zápach. Hnědé kontejnery jsou určeny k odkládání bioodpadu. Tříděním bioodpadu klesá objem komunálního odpadu přibližně o 40% a snižuje se jeho zápach. Připravovaný nový zákon o odpadech přinese přísnější pravidla

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Co je to odpad? je movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo

Více

Decentralizované kompostování

Decentralizované kompostování OKRUH III Správná kompostářská praxe Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Decentralizované kompostování Principem je : - zpracovat bioodpad v místě vzniku,

Více

Jaromír MANHART odbor odpadů

Jaromír MANHART odbor odpadů VIII. Mezinárodní konference - Biologicky rozložitelné odpady Aktuální stav a dlouhodobá koncepce MŽP nakládání s bioodpady v ČR Jaromír MANHART odbor odpadů Náměšť nad Oslavou 20. září 2012 Obsah přednášky

Více

Využití biologicky rozložitelných odpadů

Využití biologicky rozložitelných odpadů Využití biologicky rozložitelných odpadů Ing. Dagmar Sirotková, Ing. Dagmar Vološinová Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, v. v. i. Definice Odpad movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má

Více

JAK UDĚLAT DOBRÝ KOMPOST V TROPECH? Jana Mazancová

JAK UDĚLAT DOBRÝ KOMPOST V TROPECH? Jana Mazancová JAK UDĚLAT DOBRÝ KOMPOST V TROPECH? Jana Mazancová Kompostování zbytků ze zemědělských aktivit je nejsnazší a zároveň nejlevnější formou, jak bojovat s vyčerpaností úrodné půdy a půdní erozí. Kompost je

Více

Vermikompostování perspektivní metoda pro zpracování bioodpadů. Vermikompostování

Vermikompostování perspektivní metoda pro zpracování bioodpadů. Vermikompostování Vermikompostování perspektivní metoda pro zpracování bioodpadů Aleš Hanč a, Petr Plíva b a Česká zemědělská univerzita v Praze b Výzkumný ústav zemědělské techniky, Praha Vermikompostování je považováno

Více

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů 16.2.2010 Bc. Jan Tomek Pozice kuchyňského odpadu BRO BRKO KUCHYŇSKÉ BIOODPADY VŽP Kuchyňské odpady Legislativa Evropské Unie Směrnice Rady (ES) č. 98/2008

Více

Půda a organická hmota. Praktické zkušenosti s používáním kompostů

Půda a organická hmota. Praktické zkušenosti s používáním kompostů Půda a organická hmota Praktické zkušenosti s používáním kompostů 26.1.2016 KOMPOST KOMPOST je organické hnojivo obsahující stabilizované organické látky a rostlinné živiny získaný řízeným biologickým

Více

Komunální odpady a nakládání s biologicky rozložitelnými odpady. Ing. Ivo Kropáček

Komunální odpady a nakládání s biologicky rozložitelnými odpady. Ing. Ivo Kropáček Komunální odpady a nakládání s biologicky rozložitelnými odpady Ing. Ivo Kropáček Směrnice 1999/31/EC o skládkách odpadů Snížit tvorbu metanu ze skládek Podpořit sběr, třídění a recyklaci org. odpadů.

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

Začínáme. s vermikompostováním

Začínáme. s vermikompostováním Začínáme s vermikompostováním Co to je vermikompost Vermikompostování je metoda zpracování bioodpadu, při které se využívá žížal (z latinského vermes, tedy červ, žížala). Ty při své práci tvoří jedna z

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne ,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne , OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne 14. 9. 2004, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje Zastupitelstvo Jihočeského kraje se usneslo dne

Více

ÚVOD 6 1. VÝZNAM KOMPOSTOVÁNÍ A HLAVNÍ CÍL STUDIE 7 2. LEGISLATIVA 10

ÚVOD 6 1. VÝZNAM KOMPOSTOVÁNÍ A HLAVNÍ CÍL STUDIE 7 2. LEGISLATIVA 10 Stránka 2 OBSAH ÚVOD 6 1. VÝZNAM KOMPOSTOVÁNÍ A HLAVNÍ CÍL STUDIE 7 1.1. Význam kompostování 7 1.2. Hlavní cíl studie 9 2. LEGISLATIVA 10 2.1. Základní pojmy ČR 10 2.2. Základní pojmy SR 14 2.3. Legislativa

Více

KOMUNITNÍ KOMPOSTÁRNY VE VALAŠSKÝCH KLOBOUKÁCH

KOMUNITNÍ KOMPOSTÁRNY VE VALAŠSKÝCH KLOBOUKÁCH PROVOZNÍ ŘÁD KOMUNITNÍ KOMPOSTÁRNY VE VALAŠSKÝCH KLOBOUKÁCH 1 SCHVALOVACÍ PROTOKOL Provozního řádu komunitní kompostárny ve Valašských Kloboukách Rada města Valašské Klobouky schválila na svém zasedání

Více

MILESTONE 03 ŽIVOT V PŮDĚ. within the framework of the EU-funded project "ACT WELLL!" VÝUKOVÉ PRVKY V ZAHRADĚ PRACOVIŠTĚ ROZMARÝNEK.

MILESTONE 03 ŽIVOT V PŮDĚ. within the framework of the EU-funded project ACT WELLL! VÝUKOVÉ PRVKY V ZAHRADĚ PRACOVIŠTĚ ROZMARÝNEK. MILESTONE 03 ŽIVOT V PŮDĚ within the framework of the EU-funded project "ACT WELLL!" VÝUKOVÉ PRVKY V ZAHRADĚ PRACOVIŠTĚ ROZMARÝNEK Ivana Plíšková Brno, October 2014 LIPKA-ŠKOLSKÉ ZAŘÍZENÍ PRO ENVIRONMENTÁLNÍ

Více

Výukový materiál Název DUMu:

Výukový materiál Název DUMu: Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_15_13_Kompostování

Více

POH Prahy. Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů

POH Prahy. Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů Nakládání s komunálními bioodpady z praxe Prahy POH Prahy Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů a) ve sběrných dvorech sbírat biologicky rozložitelné (kompostovatelné)

Více

Jak třídit odpady z domácností?

Jak třídit odpady z domácností? Jak třídit odpady z domácností? Třídit odpady hned, jakmile vzniknou, zvlášť do košů, tašek, pytlů Do barevných kontejnerů dávat opravdu jen to, co tam patří znečištěné obaly mohou znehodnotit celý obsah

Více

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT!

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Odpady provázejí lidstvo od pradávna. Jsou produktem v podstatě veškeré lidské činnosti. Vznikají při průmyslové činnosti, stavební činnosti, zemědělství, dopravě a při běžném

Více

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV Tomáš Chudárek, Bedřich Friedmann, Zdeněk Horsák, Michal Hejč, František Piliar, Jiří

Více

Systém odděleného sběru bioodpadů ve městě Proseč. Analýza potenciálu produkce odpadu

Systém odděleného sběru bioodpadů ve městě Proseč. Analýza potenciálu produkce odpadu Systém odděleného sběru bioodpadů ve městě Proseč Analýza potenciálu produkce odpadu Datum: 28.11.2013 Razítko a podpis zpracovatele Razítko a podpis žadatele Obsah: 1.Identifikační údaje...3 1.1Název

Více

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové o nakládání s komunálním a stavebním odpadem a o systému komunitního kompostování Zastupitelstvo města Hradec Králové se na svém zasedání

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 01/2010 O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍHO ODPADU VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM NA

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 16.11.2015 2015 Ing. Košťál Lubomír Dne 20.11.2015 zahajuje vysílání nový filmový kanál Prima MAX, který je již nyní možné naladit v promo smyčce ručním nebo automatickým naladěním

Více

Výsledky rozboru složení komunálních odpadů v Olšanech u Prostějova

Výsledky rozboru složení komunálních odpadů v Olšanech u Prostějova Výsledky rozboru složení komunálních odpadů v Olšanech u Prostějova V pondělí 11.6. 2012 byl proveden rozbor složení směsných komunálních odpadů (zbytkový odpad po třídění) v obci Olšany (Olomoucký kraj).

Více

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady 22. - 24. září 2010, Brno Ing. Marek Světlík Ministerstvo zemědělství ČR Odbor environmentální a ekologického zemědělství

Více

Čl. 1. Základní ustanovení

Čl. 1. Základní ustanovení MĚSTO TŘEBOŇ Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Třeboň, včetně

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 23.6.2016 2016 Ing. Košťál Lubomír Obecní úřad nabízí palivové dříví (trámy a latě ze střechy hospodářského stavení). Cena za jeden kontejner s dopravou 500,- Kč. Zájemci hlaste se

Více

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015 Komunitní kompostárna Náměšť n.o. 28.5.2015 Biologicky rozložitelný odpad Bioodpad je odpad podléhající aerobnímu či anaerobnímu rozkladu, jejich seznam je přílohou Vyhláška 341/2008 Sb. V rámci obce kat.č.

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Města Nového Města na Moravě č.3/2009. kterou se stanoví systém nakládání s bioodpadem rostlinného původu a způsob využití

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Města Nového Města na Moravě č.3/2009. kterou se stanoví systém nakládání s bioodpadem rostlinného původu a způsob využití OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Města Nového Města na Moravě č.3/2009 Zastupitelstvo Města Nové Město na Moravě na základě ustanovení 10a odst. 2 a 17 odst.2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých

Více

Oddělený sběr bioodpadů. Svozová oblast žďársko a havlíčkobrodsko

Oddělený sběr bioodpadů. Svozová oblast žďársko a havlíčkobrodsko Oddělený sběr bioodpadů Svozová oblast žďársko a havlíčkobrodsko Představení společnosti Představení: ODAS - vznik v roce 1991 transformací býv. TS města Žďár n.sázavou. Český subjekt, fyzická osoba oprávněná

Více

Obec Smrk. Článek 1 Úvodní ustanovení

Obec Smrk. Článek 1 Úvodní ustanovení Obec Smrk Obecně závazná vyhláška č. 1/2014, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území Obce Smrk

Více

Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně

Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně Ing. Adam Moravec (CZ Biom) research and innovation programme under grant agreement No 646443. Obsah

Více

??? NAKLÁDÁNÍ S ODPADY???

??? NAKLÁDÁNÍ S ODPADY??? OBECNÍ ÚŘAD SULKOVEC INFORMUJE??? NAKLÁDÁNÍ S ODPADY??? Komunální odpad je tvořen oddělitelnými složkami: papír, plasty (mimo PET lahve), PET lahve, sklo, drobný kovový odpad, bioodpad z domácností (z

Více

Nakládání s odpadem v obci Přibice

Nakládání s odpadem v obci Přibice Projektová dokumentace k projektu Nakládání s odpadem v obci Přibice Obec Přibice Přibice 348, 691 24 Přibice IČ: 00600211 Prioritní osa 4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických

Více

LEGISLATIVNÍ PODKLADY PRO VERMIKOMPOSTOVÁNÍ

LEGISLATIVNÍ PODKLADY PRO VERMIKOMPOSTOVÁNÍ LEGISLATIVNÍ PODKLADY PRO VERMIKOMPOSTOVÁNÍ Aleš Hanč hanc@af.czu.cz Projekt NAZV QJ1530034 Legislativní podklady pro větší uplatnění kompostů, zejména vermikompostu, na zemědělskou půdu (2015-2018) Vermikompostování

Více

Jak správně třídit papír? Papír je velmi dobře recyklovatelná surovina. Proč tedy ničit lesy, abychom získali surovinu na výrobu papíru, když můžeme zužitkovat již vyrobený nepotřebný papír? Použitím jedné

Více

DEJTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI VŠE O TŘÍDĚNÍ A VYUŽITÍ ODPADŮ

DEJTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI VŠE O TŘÍDĚNÍ A VYUŽITÍ ODPADŮ DEJTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI VŠE O TŘÍDĚNÍ A VYUŽITÍ ODPADŮ Plasty ANO: plastové nádoby a lahve (sešlápnout, tak aby se efektivně využil objem nádoby), výrobky z plastů, sáčky a fólie, nápojové kartony,

Více

11. prosince 2009, Brno Připravil: Ing. Pavel Mach, DiS. Technika zpracování odpadů

11. prosince 2009, Brno Připravil: Ing. Pavel Mach, DiS. Technika zpracování odpadů 11. prosince 2009, Brno Připravil: Ing. Pavel Mach, DiS. Technika zpracování odpadů Technika a technologie kompostování organických odpadů strana 2 Historie kompostování jedna z nejstarších recyklačních

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 17.7.2015 2015 Ing. Košťál Lubomír Fotbalový turnaj na Moravě v Horních Věstonicích. Odjezd 18.7.2015 ráno, návrat 19.7.2015. Spaní ve stanech. Spoluúčast na dopravě dle počtu zájemců.

Více

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY MILESTONE 03 ŽIVOT V PŮDĚ within the framework of the EU-funded project "ACT WELLL!" DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY Ivana Plíšková Brno, December 2014 LIPKA-ŠKOLSKÉ ZAŘÍZENÍ PRO ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

OBEC HRADEC NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ - 1/2015 MK ČR E

OBEC HRADEC NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ - 1/2015 MK ČR E OBEC HRADEC NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ - 1/2015 MK ČR E 21404 ----------------------------------------------------------------------------- SPOLEČENSKÁ KRONIKA V měsíci únoru oslaví své narozeniny:

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

Domalovánky o třídění odpadu

Domalovánky o třídění odpadu Domalovánky o třídění odpadu Ahoj, jmenuji se Doubek a říkají o mně, že toho hodně vím. Budu vás provázet domalovánkami o třídění a recyklaci odpadů. Dozvíte se, co je to recyklace a proč je tak důležité

Více

OBEC CHLUMANY. Obecně závazná vyhláška č. 1/2010

OBEC CHLUMANY. Obecně závazná vyhláška č. 1/2010 OBEC CHLUMANY Obecně závazná vyhláška č. 1/2010 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce. Zastupitelstvo obce Chlumany se

Více

PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO OBLAST BRO V ČR. Ing. Dagmar Sirotková

PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO OBLAST BRO V ČR. Ing. Dagmar Sirotková PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO OBLAST BRO V ČR Ing. Dagmar Sirotková Pojem BRO biologicky rozložitelný odpad (314/2006 Sb.) jakýkoli odpad, který podléhá aerobnímu nebo anaerobnímu rozkladu biologicky rozložitelný

Více

Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP. Ing. Pavel Omelka

Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP. Ing. Pavel Omelka Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP Ing. Pavel Omelka Hospodaření s bioodpady 1) Kompostování komunitní a malé kompostárny < 150 t odpadu/rok

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Kovářov

Více

Obecně závazná vyhláška obce Černiv č.6\2015

Obecně závazná vyhláška obce Černiv č.6\2015 Obecně závazná vyhláška obce Černiv č.6\2015 Obecně závazná vyhláška obce Černiv č. 6/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

Minimalizace bioodpadu z veřejné zeleně v obci Řehlovice

Minimalizace bioodpadu z veřejné zeleně v obci Řehlovice Minimalizace bioodpadu z veřejné zeleně v obci Řehlovice Obec Řehlovice Plzák Miroslav Odpadové hospodářství Bytové hospodářství Správa hřbitovů Matrika Evidence obyvatelstva Zaměstnanci na VPP e-mail:

Více

Obecně závazná vyhláška obce Štíhlice Č.1/2010

Obecně závazná vyhláška obce Štíhlice Č.1/2010 Obecní úřad Štíhlice 1 Obecně závazná vyhláška obce Štíhlice Č.1/2010 O poplatku za komunální odpad a o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování

Více

Jak třídíme odpad v obci Prosetín

Jak třídíme odpad v obci Prosetín Jak třídíme odpad v obci Prosetín Pro zlepšení informovanosti občanů obce Prosetín a m.č. Brťoví a Čtyři Dvory o třídění odpadů jsme se rozhodli vydat tuto brožuru, ve které se dozvíte veškeré důležité

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

BIOLOGICKÁ ÚPRAVA ZEMĚDĚLSKÝCH ODPADŮ A STATKOVÝCH HNOJIV

BIOLOGICKÁ ÚPRAVA ZEMĚDĚLSKÝCH ODPADŮ A STATKOVÝCH HNOJIV BIOLOGICKÁ ÚPRAVA ZEMĚDĚLSKÝCH ODPADŮ A STATKOVÝCH HNOJIV VÍT MATĚJŮ, ENVISAN-GEM, a.s., Biotechnologická divize, Budova VÚPP, Radiová 7, 102 31 Praha 10 envisan@grbox.cz ZEMĚDĚLSKÉ ODPADY Pod pojmem zemědělské

Více

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU Obecně závazná vyhláška Města Benátky nad Jizerou č. 4/2011, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání

Více

Metodický návod komunitní/obecní kompostárna

Metodický návod komunitní/obecní kompostárna Metodický návod komunitní/obecní kompostárna Úvod 10a ZOO jedná se o prevenci vzniku odpadů nejasnosti ohledně odpadového režimu Tento způsob kompostování není nakládáním s odpady, což ho zbavuje celé

Více

Obsah Úvod 1. Proč kompostovat? 2. Základy procesu kompostování 3. Výchozí materiály ke kompostování 4. Místo ke kompostování 5. Speciální komposty

Obsah Úvod 1. Proč kompostovat? 2. Základy procesu kompostování 3. Výchozí materiály ke kompostování 4. Místo ke kompostování 5. Speciální komposty Obsah Úvod.............................................................. 7 1. Proč kompostovat?................................................ 9 1.1 Tvorba a význam humusu.....................................

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA PRACHATICE č. 2/2018

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA PRACHATICE č. 2/2018 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA PRACHATICE č. 2/2018 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systému nakládání se stavebním odpadem Zastupitelstvo

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 3/2010,

Obecně závazná vyhláška. č. 3/2010, Obecně závazná vyhláška č. 3/2010, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na správním území města Český Brod a systém

Více

Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů

Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Obsah prezentace Přehled právních předpisů v oblasti nakládání s BRKO Novela zákona o odpadech

Více

ŽUMPY SEPTIKY EnviSep

ŽUMPY SEPTIKY EnviSep ŽUMPY SEPTIKY EnviSep Prostředek určený k rozkladu organických nečistot v žumpách a septicích. V každém gramu přípravku se nachází 5 bilionů bakterií, které dokáží efektivně rozložit veškerý organický

Více