MASČÁSEK. Časopis Masarykovy základní školy v Klatovech. 1. ročník vánoční speciál

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MASČÁSEK. Časopis Masarykovy základní školy v Klatovech. 1. ročník vánoční speciál"

Transkript

1 MASČÁSEK Časopis Masarykovy základní školy v Klatovech 1. ročník vánoční speciál

2 V tomto speciálním vánočním čísle bychom Vám chtěli přinést trochu vánoční nálady, zábavy a poučení. Opět po roce jsou tu chvíle, kdy kolem vládne ruch, všude se uklízí, vaří a peče, nakupuje, zdobí a připravuje, vzduch voní vanilkou a jehličím. Vymýšlíme originální přání na pohlednice (oprava: originální vánoční esemesky ), lámeme si hlavu tím, co komu koupit, jakým dárkem potěšit, jak ho co nejlépe zabalit. Je to doba, kdy míváme k sobě mnohem blíže, máme více času pro své blízké a přátele. Víte Vy ale vůbec, proč Vánoce slavíme? Co je to advent a proč zdobíme stromeček? Proč Ježíšek nosí dárky? To všechno se právě teď dozvíte v našem speciálu. Přejeme Vám příjemné počteníčko. Prosinec. Poslední měsíc v roce bývá nevlídný, deštivý, jen někdy nás rozveselí sněhová nadílka. V tomto měsíci, přesněji 21. prosince, je od nás sluníčko nejdále, ale současně se k nám začíná pomalu vracet a den se začíná opět prodlužovat. Je to den zimního slunovratu. Jen krok za zimním slunovratem přicházejí Vánoce. Příprava na ně trvá 4 týdny, je to období adventu. Začíná poslední nedělí v listopadu a končí 24. prosince na Štědrý den. Slovo advent přeloženo z latiny znamená příchod. Příchod koho nebo čeho? Věřící lid se v tomto čase připravoval a očekával příchod (narození) Ježíše. Křesťané se na jeho příchod připravovali rozjímáním v kostelech a dodržováním půstu (střídmosti v jídle a pití). PRANOSTIKY Když první adventní neděli nastane široko daleko krutá zima, potrvá čtyři neděle. Když v prosinci mrzne a sněží, úrodný rok na to běží. Studený prosinec brzké jaro. Mírný prosinec mírné jaro. Suchý prosinec suché jaro. Jaký prosinec takový celý rok. Jaké zimy v prosinci, taková tepla v červnu. Je-li prosinec deštivý, mírný a proměnlivý, není nutné se kruté zimy bát. Prosinec naleje a leden zaleje. Mléčná dráha v prosinci jasná bude v příštím roce úroda krásná.

3 ČASOVÉ ZAŘAZENÍ 4. prosince Svatá Barbora patronka dělostřelců, hasičů, hutníků, stavebních dělníků, tesařů a pokrývačů 6. prosince Svatý Mikuláš ochránce před nemocemi a neštěstím, v předvečer jeho svátku se děti těší na štědré nadělování 13. prosince Svatá Lucie patronka švadlen, krejčích a kočích 23. prosince končí advent a začínají vánoční svátky 24. prosince - Štědrý den slaví se památka Adama a Evy, podle Bible prvních lidí, které stvořil Bůh. Všeobecně se má zato, že se v tento den narodil malý Ježíš. Není tomu ovšem tak, narodil se až o den později. 25. prosince - Hod boží vánoční připomínáme si narození Ježíše v Betlémě. Slaví se Půlnoční mší. Je to den plný rozjímání, rodinných a přátelských návštěv a hodování. V tento den se nesmí pracovat. 26. prosince Svatý Štěpán tento den je zasvěcen Svatému Štěpánovi, mučedníkovi a patronovi zedníků, kameníků, tesařů, kočích a koní. Tradicí v tento den jsou obchůzky koledníků. VÁNOČNÍ SYMBOLY Děťátko Narození malého človíčka už samo o sobě znamená zrod něčeho nového, co má před sebou budoucnost. Narození dítěte v tomto případě znamená narození Ježíše. Betlém Betlém místo, kde přišel na svět Ježíš. Tradice stavění Betlémů je velmi stará, dokonce starší než zdobení stromečku.

4 Strom Proč právě strom? A proč právě jehličnatý? Přesný důvod snad nikdo neví. Možná právě proto, že strom spojuje všechny tři části světa: svými kořeny zasahuje do země, pozemský svět symbolizuje kmen a korunou je spojen s oblohou. Pro jehličnaté stromy je charakteristická věčně zelená barva, tedy symbol věčného života. Jako vánoční symbol se strom do Čech dostal v 19. století z Německa. Zdobení stromečků prošlo také vývojem. Dříve se stromky krášlily pouze přírodními ozdobami, jako byla například drobná červená panenská jablíčka, pozlacené nebo v mouce obalené ořechy a šišky. Hvězdy, řetězy a různé květy se vyráběly z papíru. Zavěšovalo se pečivo. Někde se stromeček zdobil kousky nabarveného cukru, křížalami a sušenými jablky. Nový druh ozdob se objevil koncem 19. století. Byly to výrobky českých sklářů foukané skleněné baňky, ozdoby z korálků a lamely z nastříhané cínové fólie. Později se začal také používat umělý sníh a prý pro naši zemi typické čokoládové kolekce figurek. V jiných evropských zemích se čokoláda na vánoční stromek nezavěšuje. Jmelí Jmelí je vidličnatě větvený keřík rostoucí v korunách stromů, na nichž parazituje. Jeho kořeny pronikají kůrou stromů a odčerpávají vodu a minerální látky. Plody jmelí dozrávají v prosinci, jsou to bílé bobule o velikosti hrachu. Podle jedné legendy bylo jmelí kdysi stromem. Z jeho dřeva však byl vytesán kříž, na němž trpěl a skonal Ježíš. Strom nemohl tu hanbu unést, a proto seschl do malých keříčků a ze statného stromu se stala malá rostlina. Jmelí je symbol, v jehož kouzelnou moc věřili lidé odpradávna. Zavěšené jmelí prý přináší do domu štěstí a lásku, chrání proti zlým duchům a čarodějnicím. Kouzelná moc se umocňuje, jeli snítka jmelí darována, nikoli zakoupena. Zvyk líbat se s partnerem či partnerkou pod zavěšeným jmelím pochází od starých Keltů, kteří věřili, že jmelí zajišťuje plodnost.

5 Ryba Ryba, v naší zemi speciálně kapr, je nejdůležitější součástí Štědrovečerní hostiny. Není tomu tak ale všude. Na štědrovečerním stole se začala objevovat až někdy v 19. století. Proč právě ryba patří k vánočním symbolům? Narození Ježíše se datuje na rozhraní dvou věků: právě končil věk Ryb a začínal věk Skopce. Kristus byl zobrazován jako beránek nebo ryby. Kapří šupinky prý pomáhají hromadit peníze a přinášejí do domu štěstí. Zvon Do doby než byly vynalezeny hodiny, to byly zvony, které dělily den na části a umožňovaly orientaci v čase. Zvony však také ohlašují smrt, nebezpečí, ale i příchod naděje a radosti. A tak po právu patří mezi symboly Vánoc, jež jsou časem naděje, radosti a lásky. Ke Štědré noci se váže pověst o propadlých kostelech a kaplích, jejichž zvony se rozezní pouze jednu noc v roce. Současně se otevřou hroby a mrtví se na jednu hodinu probouzejí k životu. Host Vánoční svátky jsou také příležitost k návštěvám. Naši předci si velmi považovali hostů, a zejména toho prvního, který přišel v době Vánoc do domu. Host byl také velmi důležitý v rodině se sudým počtem členů. Věřilo se, že ke štědrovečerní hostině má usedat lichý počet. Nebylo-li to tak, zval se do domu z tohoto důvodu host, aby tak zajistil štěstí celé rodině. Zvířata Symbolická zvířata Vánoc jsou osel a vůl, první dva tvorové, kteří se starali o nově narozené Jezulátko tím, že ho zahřívali svým dechem. K Vánocům samozřejmě patří stáda oveček a beránků je to určitě proto, že krajina v okolí Betléma byla plná pastvin a pro zdejší lid bylo pastýřství zdrojem obživy.

6 Dárky Vánoční nadělování dárků má svůj prapůvod již v legendě o narození Ježíška. Všechen lid chtěl pomoci Svaté rodině, která se ocitla na cestě do Betléma v nesnázích a současně chtěl udělat radost a projevit úctu budoucímu králi. Vánoční pečivo a pokrmy Celodenní půst na Štědrý den končí štědrou večeří, kdy začíná vánoční hodování. Skladba štědrovečerního menu prošla vývojem, stejně tak jako zvyklosti při stolování. Vycházelo se z toho, co bylo doma k dispozici, co se v létě urodilo, vypěstovalo, usušilo, uskladnilo. Prvním pokrmem byla polévka (houbová, hrachová, kroupová, zelová, čočková, rybí). Hlavní štědrovečerní jídla se různila podle krajů, ale také podle movitosti rodiny (houbová omáčka s chlebem, jahelná kaše, krupičná kaše, kuba s houbami, ryba ) Tradičním ovocem, které nesmělo chybět na staročeském štědrovečerním stole, byla jablka a ořechy. Jaké by to byly Vánoce bez vánočního cukroví? Říká se, že by na stole mělo být sedm nebo třináct druhů vánočního cukroví. Zřejmě to souvisí s magikou těchto čísel. Málokdo ví, že zvyk péct vánoční cukroví je poměrně mladý z konce 19. století. Koleda Název koleda je odvozen od římských lednových přání Calendae Ianuariae. Je to obřadní obchůzka spojená se zpěvem písní, popěvků a říkadel, za něž koledníci dostávali dary.dříve se často koledovalo v přestrojení za různé rozpustilé maškary. Ty nevázaně dováděly. Obdarovat koledníka bylo věcí cti. Koledovaly převážně děti, ale i obecní chuďasové a pastýři. Nedat výslužku chudému koledníkovi se považovalo za odsouzeníhodný čin.

7 Nadělování Je zajímavé, že v každé zemi jsou to bytosti mužské, které nadělují, přestože nemají nic společného s křesťanským Ježíškem. Ten naděluje dárky nejen našim českým a moravským dětem, ale také na Slovensku, v Rakousku a v Itálii (zde mu říkají Babbo Natale). V jiných zemích se děti radují z dárků, které jim nosí různí dědové nebo skřítci. Santa Claus USA, Irsko a některé asijské země Sinterklaas Holandsko (5. prosince) skřítek Misen Norsko přihrblý trpasličí dědeček Jultombe Švédsko Father Christmas Velká Británie, anglofonní Afrika (25. prosince) otec Pere Noël Francie, francouzsky hovořící země Afriky Papa Noel Španělsko a většina latinskoamerických zemí Los Reyes Magos (Tři králové) některé latinskoamerické země Niňo Dios Kolumbie Weinachtsmann Německo, Rakousko Tun Čche Lao žen (starý vánoční muž) křesťanská Čína Hoteišó (bůžek) Japonsko Děda Mráz Rusko, Ukrajina Svjatoj Nikolaj Zakarpatská Ukrajina, Srbsko vánoční děda Božičnjak Chorvatsko Jezus katolické Chorvatsko děda Koleda Bulharsko

8 Pranostiky 24. prosinec Na Adama a Evu můžeš čekat oblevu. Když Kateřina po ledě chodívá, Eva potom blátem oplývá. Jasná noc o Štědrém dnu, mrazy lezou ke dnu. Je-li na Štědrý den vítr, bude úroda malá. Když na Štědrý den sněží, na pytle se chmel těží. 25. prosinec Tmavé Vánoce světlé stodoly. Zelené Vánoce - bílé Velikonoce. Lepší Vánoce tekuté než třeskuté. Když Vánoce obílí stromy sněhem, tak posype jaro květem. Mráz na Boží narození, zima se udrží bez proměny. Když na Boží narození prší, sucho úrodu poruší. 26. prosince Pak-li na Štěpána větrové uhodí, příští rok víno špatně se urodí. Když svatý Štěpán vyfouká bláto, bude pěkné jaro nato.

9 Vánoční zvyky Magické kouzlo Vánoc je dotvářeno různými obyčeji, zvyklostmi a pověrami. Přenášely se mezi generacemi a některé se dochovaly dodnes. Nejvíce zvyků se samozřejmě váže ke Štědrému dni. Štědrý den Věřilo se, jestli Štědrý den připadne na pondělí, bude v příštím roce dobrá úroda a dostatek medu. Byl-li v úterý, znamenalo to příslib úrody vína a obilí. Hned po rozbřesku ten, kdo chtěl být po celý rok zdravý, musel se umýt v tekoucí nebo čerstvě nabrané vodě ze studny. Ráno dostaly děti chléb s medem. To proto, aby byly sladké (hodné) po celý rok. Na Štědrý den mládež zhotovila slaměného panáka, kterému říkala brusař. Podstrčila ho některému sousedovi do domu. Ten se ho snažil co nejdříve zbavit a strčit ho jinému. Komu prý zůstal v domě, tam se nepodařilo upéct vánočku, protože brusař způsoboval srážení vánočkového těsta (brousek). Kdo se nenechal po celý den zlákat pochoutkami a postil se, tomu se večer při východu první hvězdičky podařilo uvidět zlaté prasátko. Odpoledne se strojil s pomocí dětí stromeček. Ač býval chudý, byl krásný. Ke štědrovečernímu stolu se zasedalo ve svátečním oblečení. Pod talíře se dávaly mince, aby se nás peníze držely po celý rok. Také šupiny z kapra pod talířem a potom uložené do peněženky měly stejný význam. Před započetím večeře hospodář rozkrájel jablko na tolik dílů, kolik bylo členů v rodině. Každý z nich snědl svůj dílek, aby trefil domů a aby se celá rodina sešla i po roce. Samozřejmě se myslelo i na němé tváře. Po večeři se jim odnášelo od všeho trochu. Pokud by někdo v tento den psal svému milovanému protějšku zamilovaný dopis, znamenalo by to jejich rozchod. Bývalo zvykem, že smetí, které se smetlo v místnosti, kde se večeřelo, se zaneslo na nejbližší křižovatku cest. A když s přiložilo v tom místě ucho k zemi, bylo slyšet zvonit zvony nebo hrát varhany. Podle směru kouře ze sfouknuté svíce se věštila budoucnost. Komu stoupal kouř vzhůru, měl v příštím roce kypět zdravím. Budoucnost se také hádala podle tvarů, které vznikaly litím žhavého olova nebo vosku do vody. Po štědrovečerní večeři se rozkrajovala jablka příčně na poloviny. Jestliže se uvnitř objevila čistá hvězdička, dotyčnému přálo v příštím roce zdraví a štěstí. Také pouštění lodiček byl rozšířený zvyk. Do rozpůlených ořechových skořápek se přilepila voskem malá svíčka a zapálila se. Pak ji majitel položil na hladinu vody v lavoru. Pokud se všechny lodičky seskupily do kruhu, znamenalo to bezproblémové soužití v rodině, úctu a toleranci. Když jedna lodička zůstala mimo kruh ostatních, znamenalo to, že její majitel opustí v příštím roce rodinu. Svobodná děvčata házela přes hlavu střevícem. Pokud střevíc dopadl tak, že špička směřovala ke dveřím, tak se dotyčná do roka provdala.

10 Co dodat? Snad jen to, že i my Vám přejeme v tento předvánoční čas, ať se tu za rok shledáme zas. Ať v v roce 2009 vše s přehledem zvládnete, ať daří se, na co sáhnete. Ať Vaše úsměvy září nejen když 24. prosinec je v kalendáři. Ať se na školních chodbách usměvaví potkáváme, ať radost a pohodu sobě rozdáváme. Nejen o Vánocích. Váš MASČÁSEK

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2.

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. VÁNOCE Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:

Více

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

Oprava chybné prezentace

Oprava chybné prezentace Oprava chybné prezentace Úkol: Opravte chyby ve vytvořené prezentaci. č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Oprava chybné prezentace Žáci sami pracují na jednotlivých

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Listopad Prosinec 2016 Svátky 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii 17. listopad, po světě známý jako Mezinárodní den studenstva, se v Česku vztahuje ke dvěma historickým

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 19. Rozvoj

Více

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec Lidové zvyky a obyčeje - prosinec určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. úvod: Život lidí v minulosti měl pevněji daný řád než dnes. Tento

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 VÁNOCE V EVROPĚ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Hana Londová Datum:

Více

3. prosince 4. prosince

3. prosince 4. prosince 1. prosince 2. prosince 3. prosince 4. prosince 5. prosince 6. prosince 7. prosince 8. prosince Železná neděle Zapalte první svíčku na adventním věnci. Advent Víte, co to znamená? Jak dlouho trvá? Dnes

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2017

ZVONEČEK VÁNOCE 2017 ZVONEČEK VÁNOCE 2017 1 2 Jiný kraj, jiné Vánoce Každé malé dítě u nás ví, co jsou Vánoce: zpívání koled, stavění betlému, rozkrajování jablíček, pouštění ořechových skořápek se svíčkou po vodě, ke štědrovečerní

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 484 Vánoční zvyky Autor: Irena Paulová,Mgr Použití: 2.ročník Datum vypracování: 9. 12. 2012 Datum pilotáže: 11. 12. 2012 Metodika: Pomocí obrázků a s využitím zkušeností dětí z rodiny

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Hrady i zámky se obvykle v zimním čase

Více

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 SBĚR PAPÍRU V pátek 2. listopadu proběhl ve škole sběr papíru. Papír uskladněný ve školním sklepě jsme za pomoci obecních pracovníků přemístili do kontejneru. Další sběr

Více

Slovo ú v o d em Poděkování Seznam zkratek knih Starého a Nového zákona Církevní rok Křesťanské Vánoce S v átk y...

Slovo ú v o d em Poděkování Seznam zkratek knih Starého a Nového zákona Církevní rok Křesťanské Vánoce S v átk y... O b s a h Slovo ú v o d em... 11 Poděkování... 12 Seznam zkratek knih Starého a Nového zákona... 13 Církevní rok... 14 Křesťanské Vánoce... 16 S v átk y... 19 Advent aneb doba přípravná, předvánoční...22

Více

Mikuláš. Mikuláš v kostele: Mikuláš ve škole:

Mikuláš. Mikuláš v kostele: Mikuláš ve škole: Mikuláš V předvečer sv. Mikuláše, 5. prosince, chodí Mikuláš, andělé a čerti, aby pochválili hodné žáky a postrašili neposlušné děti. Hodným dětem jsou rozdávány dárky, nejčastěji sladkosti a ovoce, neposlušným

Více

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA (Vánoce) Zjisti jak a kdy se slaví Vánoce nebo konec roku u vás, v Brazílii. Vyrob pozvánku k vám pro děti z Česka. Napiš na ni, co je pro vaši zemi zajímavé a typické. Vánoce ve Francii Vánoce v Austrálii

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2018

ZVONEČEK VÁNOCE 2018 ZVONEČEK VÁNOCE 2018 Zimní akce PROSINEC 5. 12. mikulášská nadílka v MŠ dopoledne 6. 12. penzion vystoupení pěvecký sbor SLUNÍČKO 7. 12. v 10,00 hod. Den otevřených dveří SŠ, předškolní třídy polytechnická

Více

Obsah. Pozdrav a přání nejen seniorům od primátora Statutárního města Mostu strana č. 5. od náměstkyně primátora strana č. 6

Obsah. Pozdrav a přání nejen seniorům od primátora Statutárního města Mostu strana č. 5. od náměstkyně primátora strana č. 6 1 Obsah Vánoce v plném proudu v Domově pro seniory, ul. Barvířská a v Denním dětském rehabilitačním stacionáři, Středisku denní péče o děti do tří let věku, ul. Františka Malíka strana č. 3 4 Pozdrav a

Více

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Téma: vánoční a předvánoční zvyky Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Autor: Lucia Baranová a Monika Beranová Cíle programu: seznámit se a připomenout si zvyky spojené s Vánocemi Aktivita 1 : poznávání

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

Vánoce u nás a ve světě

Vánoce u nás a ve světě Rozdělení dílen na projektový den 1. Vánoční ní zvyky Vánoce u nás a ve světě 4. 9. ročník Popis: Vánoční zvyky u nás doma, odlévání plovoucích svíček, ochutnávka cukroví z jiných rodin. psací potřeby,

Více

Příprava na Vánoce. Mikuláš

Příprava na Vánoce. Mikuláš Příprava na Vánoce Advent Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

Jak si užít tradiční Vánoce:

Jak si užít tradiční Vánoce: Jak si užít tradiční Vánoce: Perfektní klidnou a pohodovou atmosféru vytvoří spousta vánočních obyčejů, tradic, dobrot, písniček, dekorací...každý má na to svůj recept. Co nejvíce vánočních motivů jsem

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 14. Rozvoj

Více

Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě

Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě V Krásné Lípě na Křinickém náměstí ve výlohách jste měli možnost v adventní době vidět unikátní projekt Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě. Toto téma výtvarně ztvárnila

Více

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová Velikonoční pečení Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

11. listopad svatý Martin

11. listopad svatý Martin LITURGICKÝ KALENDÁŘ 11. listopad svatý Martin Martin z Tours žil ve 4. století n. l. Byl původně vojákem, nakonec se stal poustevníkem a později biskupem. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů,

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Obecní knihovna Blížkovice

Obecní knihovna Blížkovice Obecní knihovna Blížkovice III. číslo Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady!!! Děti, už se nám to blíží, už se jen párkrát vyspíte a budou tu vánoční prázdniny a s nimi samozřejmě i Vánoce. Už se na ně určitě

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU21 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU21 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU21 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 24. 12.2011 Ročník: 3. 9. Vzdělávací oblast: Jazyk

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou...

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... OPAKOVÁNÍ A 1. DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... 3. PŘESTUPNÝ ROK má. dnů, protože 4. První jarní den =. jarní. 5. První podzimní den =. podzimní..

Více

Školní časopis. Véna. Vánoce

Školní časopis. Véna. Vánoce Školní časopis Véna Vánoce Blíží se vánoční čas, připomeňme si jej vyjmenováním tradičních zvyků v různých koutech světa. Adventus přicházející, od tohoto latinského výrazu je odvozen název předvánočního

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY. Vánoční číslo

Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY. Vánoční číslo Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY Vánoční číslo Pranostiky Na svatého Martina kouřívá se z komína, a na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí

Více

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK DOLNÍ PODLUŽÍ HORNÍ PODLUŽÍ JIŘETÍN POD JEDLOVOU PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK PROSINEC 2017 POZVÁNKY NA SPORTOVNÍ, KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE Foto Josef Gerhát RÁDI VÁS ZVEME ZA ZAJÍMAVOU NABÍDKOU V OBCÍCH

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS Prosinec Vánoční speciál vánoční přání, koledy, zvyky a tradice a Jarmark

ŠKOLNÍ ČASOPIS Prosinec Vánoční speciál vánoční přání, koledy, zvyky a tradice a Jarmark ŠKOLNÍ ČASOPIS Prosinec 2017 Vánoční speciál vánoční přání, koledy, zvyky a tradice a Jarmark Vánoční zvyky a tradice V dospělosti na mnoho vytoužených hraček, které jsme jako děti dostaly pod stromeček,

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Tradiční vánoční hýčkání na zámku Mcely

Tradiční vánoční hýčkání na zámku Mcely Tradiční vánoční hýčkání na zámku Mcely Tradiční vánoční hýčkání na zámku Mcely.na aristokratickém venkovském sídle jako za dávných časů. Prožijte Vánoce tradičně jako ve známém českém románu Babička od

Více

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 březen 2012 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Zima Podtéma: počasí, vhodné oblečení, svátky v zimě, zimní aktivity a sporty. Anotace:

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

prosinec 2017

prosinec 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz prosinec 2017 Prosinec ve farnosti Dostal jsem otázku, kdy vlastně v letošní roce začíná advent. Zda je to již tuto neděli (26. 11.), nebo další (3. 12.) Také v rozhlase

Více

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav Vánoční Betlémská světýlka nesou se tmou, na stromech září s oblohou, šedý mráz přírodě korunu strojí, na oknech ledové obrazce zdobí. V červeném jablíčku uvidíš hvězdičku, po vodě pustíš z oříšku lodičku,

Více

prosinec 2017

prosinec 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz prosinec 2017 Prosinec ve farnosti Dostal jsem otázku, kdy vlastně v letošní roce začíná advent. Zda je to již tuto neděli (26. 11.), nebo další (3. 12.) Také v rozhlase

Více

Spolek neslyšících Plzeň

Spolek neslyšících Plzeň Spolek neslyšících Plzeň Vánoční BULLETIN 2017 29.11.17 Vánoční vzpomínání Milí čtenáři, dnešní vydání bulletinu je zaměřeno na vánoční téma a to netradičně na dobu dávnou minulou. Na dobu nostalgie, kdy

Více

LISTY. Lukavecké. listopad - prosinec 2008 ZDARMA

LISTY. Lukavecké. listopad - prosinec 2008 ZDARMA Lukavecké LISTY listopad - prosinec 2008 ZDARMA Listárna aneb ptejte se starostky na cokoliv co vás zajímá: Prostor pro Vaše dotazy, náměty a vzkazy! Veškeré články (i politické názory), fotografie, náměty

Více

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Svitavy, 28. listopadu 2018 Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Blíží se konec roku a s ním vánoční období, během kterého trávíme čas s rodinou a užíváme si pohodové atmosféry. Jsme rádi, že naše

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Leden Únor 2017 Významné dny 6. 1. Tři králové 12. 1. Světový den manželství 27. 1. Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 28.

Více

Tři králové VY_32_INOVACE_PRV_486

Tři králové VY_32_INOVACE_PRV_486 VY_32_INOVACE_PRV_486 Tři králové S2 Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 27. 12. 2012 Datum pilotáže:8. 1. 2013 Metodika: Žáci sledují obrázky, čtou doplňující text a na závěr

Více

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti:

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti: KARTIČKY PRVOUKA ROČNÍK 1) Napiš roční období: 18) Napiš čtyři listnaté stromy: 19) Napiš alespoň 4 místnosti doma: 20) Napiš, co nepatří do řady: Úterý, neděle, pondělí, jaro podzim, sníh, listí,stromy

Více

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek Vážení čtenáři! Dnešním dnem k Vám přichází poslední číslo našeho školního časopisu v roce 2006. Blíží se Vánoce, proto nám dovolte, abychom Vám všem, našim příznivcům, popřáli šťastné a veselé prožití

Více

SLOVANOVINY. žákovské práce. ze Slovanu 2013/2014

SLOVANOVINY. žákovské práce. ze Slovanu 2013/2014 SLOVANOVINY žákovské práce ze Slovanu 2013/2014 VÁNOCE OČIMA ŽÁKŮ Matyáš Třasoň, IX. B ŠTĚDRÝ VEČER U NÁS DOMA Letos stejně jako loni začínáme na hřbitově. Dáme věnce, svíčky na hrob, modlíme se jenom

Více

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK DOLNÍ PODLUŽÍ HORNÍ PODLUŽÍ JIŘETÍN POD JEDLOVOU PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK LISTOPAD 2017 POZVÁNKY NA SPORTOVNÍ, KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE Tajemný Tolštejn Foto Marian Maštrla RÁDI VÁS ZVEME ZA ZAJÍMAVOU

Více

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu:

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu: BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ Číslo vánoční speciál rok 2014 Z obsahu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Úvodní slovo Informace k budově obce v Sedlecku Akce v roce 2015 Oslavy 900. výročí obce Bušovice Advent v Bušovicích Vítání

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá V naší školce se předvánoční čas, jako již tradičně, nesl v duchu tradic, koled, vůně vánočního cukroví a voňavých Františků, povídání o původu Vánoc, o předvánočních

Více

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 č. 12 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Cvičná prezentace - společný postup tvorby prezentace

Více

2/2014-2015 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz

2/2014-2015 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz 2/2014-2015 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz Vánoce je označení pro zimní období, v němž je podle křesťanské tradice slaveno narození Ježíše Krista. S Vánocemi souvisí doba adventní, která Vánocům

Více

Září, Ferda má nové kamarády

Září, Ferda má nové kamarády I. téma: Září, Ferda má nové kamarády - seznamování s prostředím školy - seznamování s kamarády - seznamování se zaměstnanci školy - seznamování se základními pravidly chování - seznamování s režimem školy

Více

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_09. Kód přílohy vzdělávací materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Mgr.Eva Lepší. Ročník, cílová skupina:

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_09. Kód přílohy vzdělávací materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Mgr.Eva Lepší. Ročník, cílová skupina: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

Svátek svaté Lucie. Materiál slouží k přiblížení a pochopení křesťanského svátku svaté Lucie.

Svátek svaté Lucie. Materiál slouží k přiblížení a pochopení křesťanského svátku svaté Lucie. Šablona č. IV, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Křesťanské svátky Svátek svaté Lucie Ročník 3. Anotace Materiál slouží k přiblížení

Více

2. číslo Listopad-prosinec Autoři: Jan Hrabina. Vánoční speciál. Ondřej Bartoš Daniel Kopecký. Guťáci

2. číslo Listopad-prosinec Autoři: Jan Hrabina. Vánoční speciál. Ondřej Bartoš Daniel Kopecký. Guťáci 2. číslo Listopad-prosinec 2018 Autoři: Jan Hrabina Vánoční speciál Ondřej Bartoš Daniel Kopecký Guťáci Obsah: 2 Dobrý anděl 3 Semiramis 4 Origami stromečku 5-6 Mikulášská nadílka a rozhovor 7-8 Vánoční

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT České svátky, vy_32_inovace_ma_36_18

Více

Iveta Červíková Martina Kubová a naše superhrdinka s rukama od krve z toho věčného přepisování chyb Mgr. Jiřina Ostrčilová

Iveta Červíková Martina Kubová a naše superhrdinka s rukama od krve z toho věčného přepisování chyb Mgr. Jiřina Ostrčilová 1 Více jak tři měsíce školy jsou úspěšně i neúspěšně za námi. Doufám, že už jste si všichni posbírali oči ze země po tom, co vám vypadly, když jste viděli výpis vašich čtvrtletních známek (samozřejmě,

Více

Moji milí malí čtenáři,

Moji milí malí čtenáři, 1 Moji milí malí čtenáři, podzim uběhl jako voda a já se znovu hlásím s dalším vydáním svého časopisu. Doufám, že se první číslo líbilo. Už jsem se na Vás moc těšil. Pomalu přichází zima a s ní dětmi nejočekávanější

Více

Prosinec čas Adventu

Prosinec čas Adventu NEWSLETTER Leden 2017 Prosinec čas Adventu Měsíc prosinec byl v naší školce opravdu časem příchodu a očekávání. Děti měly plný a pestrý program, který jste mohli sledovat v každé třídě. Pracovaly na výzdobě

Více

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám Ročník 2., vydání 2. Vánoční speciál prosinec 2010 Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám zkrátíme čekání vánočním speciálem. Náš speciál je zdarma, protože vám

Více

Sociální služby jsou financovány z dotací KÚ Ústí nad Labem a Komunitního plánu města Most od října do prosince 2015

Sociální služby jsou financovány z dotací KÚ Ústí nad Labem a Komunitního plánu města Most od října do prosince 2015 Měsíčník Obrnického centra sociálních služeb, příspěvkové organizace ROČNÍK II. ČÍSLO 12. PROSINEC 2015 Sociální služby jsou financovány z dotací KÚ Ústí nad Labem a Komunitního plánu města Most od října

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Advent výpisky, výtah

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Advent výpisky, výtah Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Advent výpisky, výtah Stručná anotace učební jednotky Jedná se o vyučovací hodinu, ve

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc.

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. DMK Novinky Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. Velikonoce jsou v současnosti nejvýznamnějším křesťanským svátkem,

Více

Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Zámecké listy

Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Zámecké listy Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 32. prosinec 2012 Zámecké listy Vánoce historie a symboly Vánoc Vánoce a jejich historie a původ Vánoce mají svůj původ ještě v pohanské době,

Více

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v

Více

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490 VY_32_INOVACE_PRV_490 S2 Velikonoce I. Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování:10. 3. 2013 Datum pilotáže: 21. 3. 2013 Metodika: Žáci si společně s učitelem prohlížejí prezentaci,

Více

Kuriózní vánoční zvyky ve světě... 8 Poděkování... 9 Kultura na Hlinecku... 10 Pozvánky... 11 Co nás čeká... 12 Kontakty... 12

Kuriózní vánoční zvyky ve světě... 8 Poděkování... 9 Kultura na Hlinecku... 10 Pozvánky... 11 Co nás čeká... 12 Kontakty... 12 Co bylo... 2 Zápis z debatního klubu... 3 Pranostiky prosinec... 4 Recept... 5 Vtipy... 6 Recenze knihy... 7 Kuriózní vánoční zvyky ve světě... 8 Poděkování... 9 Kultura na Hlinecku... 10 Pozvánky... 11

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh?

Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh? LEDEN: CESTA DO VESMÍRU 1. týden: Vítáme nový rok Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh? 2. týden: Výcvikové středisko kosmonautů Naše planeta má problémy, vysychají

Více

pro školní rok 2015/16

pro školní rok 2015/16 Občasník DM č.2 pro školní rok 2015/16 Kde se vzalo stavění betlémů? Jesličky patří k tradičním symbolům Vánoc. V Česku se staví zhruba od roku 1562. Tento zvyk je spojován s příchodem jezuitského řádu

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

Základní informace. Zvyky a tradice vycházející z církevního kalendáře jsou hluboce zakořeněny v mentalitě ukrajinského národa.

Základní informace. Zvyky a tradice vycházející z církevního kalendáře jsou hluboce zakořeněny v mentalitě ukrajinského národa. Základní informace Zvyky a tradice vycházející z církevního kalendáře jsou hluboce zakořeněny v mentalitě ukrajinského národa. Obecně lze říci, že na Ukrajině je církevním svátkům přikládán daleko větší

Více

Úvodník. Vánoce. Švýcarsko: Zdejší děti nacházejí za dveřmi tajemného Monsieura Chalandé, obrovského panáka plného dárků.

Úvodník. Vánoce. Švýcarsko: Zdejší děti nacházejí za dveřmi tajemného Monsieura Chalandé, obrovského panáka plného dárků. 1 Deváťácké noviny č. 9; školní rok 2012/2013 Úvodník Nesem Vám noviny, poslouchejte... Přesně tak začíná jedna velmi známá vánoční koleda. Vánoce už ale skončily a stojíme na počátku roku 2013. Do něj

Více

ROČNÍK 6 LISTOPAD 2015 ČÍSLO 11

ROČNÍK 6 LISTOPAD 2015 ČÍSLO 11 ROČNÍK 6 LISTOPAD 2015 ČÍSLO 11 TAKTICKÉ HASIČSKÉ CVIČENÍ V MALÉ BYSTŘICI Podobně jako v loňském roce se i letos naše jednotka dobrovolných hasičů zúčastnila taktického hasičského cvičení. A co víc, dokonce

Více

naší školy Ročník 21. 2. číslo

naší školy Ročník 21. 2. číslo naší školy Ročník 21. 2. číslo 2015/2016 JAK TO MÁME MY? VÁCLAV BUREŠ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: PERNÍČKY OBLÍBENÁ KOLEDA: ROLNIČKY CO CHCE K VÁNOCŮM: OUTDOOROVOU KAMERU VIKTORIE BÍLKOVÁ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: LINECKÉ

Více

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 44. prosinec 2013 Zámecké listy Prosinec je podle gregoriánského kalendáře dvanáctý a poslední měsíc v roce. Má 31 dní. Prosinec začíná stejným

Více

2/2015-2016. www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz. Advent

2/2015-2016. www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz. Advent 2/2015-2016 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz Advent Advent je předvánoční až vánoční zvyk, ve kterém všichni věřící, či nevěřící zapalují po čtyři neděle čtyři svíčky, které ty neděle představují.

Více

Náš tým: Číslo 3 /2015. Milí čtenáři, vítáme Vás u posledního čísla v tomto roce. (Šéf)Redaktorka. Bláhová Kristýna

Náš tým: Číslo 3 /2015. Milí čtenáři, vítáme Vás u posledního čísla v tomto roce. (Šéf)Redaktorka. Bláhová Kristýna Hálkováček Číslo 3 /2015 Náš tým: (Šéf)Redaktorka Bláhová Kristýna Redaktorka Tesařová Terezie Redaktorka Šedivá Tereza Redaktorka Prokopcová Eliška Milí čtenáři, vítáme Vás u posledního čísla v tomto

Více

Školní časopis. Pod lavicí Školní rok 2014/2015 Číslo16. Vánoce v Anglii. Koledy. Jak zabalit dárky. Vánoční cukroví. Vánoční rozhovory.

Školní časopis. Pod lavicí Školní rok 2014/2015 Číslo16. Vánoce v Anglii. Koledy. Jak zabalit dárky. Vánoční cukroví. Vánoční rozhovory. Školní časopis Vánoční rozhovory s osobnostmi Mikuláš Adventní věnec Vánoční tradice Pod lavicí Školní rok 2014/2015 Číslo16 Vánoce v Anglii Koledy Jak zabalit dárky Vánoční cukroví Úvodní slovo redakce

Více

Pavlovský občasník 2007

Pavlovský občasník 2007 Pavlovský občasník 2007 SLOVO STAROSTY Vážení spoluobčané, pomalu končí rok 2007, svátky vánoční máme na dosah ruky. Rádi bychom tyto sváteční dny prožili v klidu a pohodě. Ale je to také čas rozjímání,

Více

Alena Isabella Grimmichová VÝTVARNÉ VÁNOCE. Dárky, dekorace, ozdoby stylově a zábavně

Alena Isabella Grimmichová VÝTVARNÉ VÁNOCE. Dárky, dekorace, ozdoby stylově a zábavně Alena Isabella Grimmichová VÝTVARNÉ VÁNOCE Dárky, dekorace, ozdoby stylově a zábavně CPress Brno 2015 S láskou Igorovi Výtvarné Vánoce Alena Isabella Grimmichová Fotografie: Alena Isabella Grimmichová

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST37 Číslo materiálu 37

Více

Prosinec v Bumble Bee byl kouzelný. Začátkem měsíce

Prosinec v Bumble Bee byl kouzelný. Začátkem měsíce NEWS FOR YOU AND YOUR FAMILY DECEMBER 2017 ZPRÁVY PRO VÁS I VAŠE BLÍZKÉ Prosinec 2017 Prosinec v Bumble Bee byl kouzelný. Začátkem měsíce December has been a magical month here at Bumble Bee. During this

Více