BAŤÁK. Studentský časopis SPŠ Zlín. Dvouměsíčník listopad, prosinec 2014 Vychází 12. prosince 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BAŤÁK. Studentský časopis SPŠ Zlín. Dvouměsíčník listopad, prosinec 2014 Vychází 12. prosince 2014"

Transkript

1 BAŤÁK Studentský časopis SPŠ Zlín Dvouměsíčník listopad, prosinec 2014 Vychází 12. prosince 2014 Ročník V. Redakce, grafická úprava Michal Řihák, 4. G casopis.batak@ .cz, web. archiv: spszl.cz Redakční rada Mgr. Oldřiška Taláková Mgr. Ivona Stuchlíková Vážení čtenáři, milí přátelé! Za okny nastala třeskutá zima, a tak jsme rádi, že jste si vzali do rukou náš Baťák. Nedodáme snad teplý čaj nebo jinou hřejivou pochoutku, ale doufáme, že samotné čtení aktuálních stránek Vám dodá příjemného pocitu pohody. Pravidelný čtenář už jistě očekává Mapu školy. K ní přidáme informace k soutěži podnikatelských záměrů, něco málo z angličtiny a dopis z redakční pošty. Těšit se můžete také na přílohu, která se svým tématem vrací do svátečního dne říjnového. Všechny vítá fotografie z 21. budovy bývalého areálu zlínské společnosti Svit. Najdete naši školu? Úvodní text Michal Řihák, úvodní fotografie: Dominik Řihák

2 Mapa školy V našem časopise si pravidelně můžete prohlížet rubriku Mapa školy. Podle tohoto pomyslného plánku Vás navigujeme na důležitá, ale někdy i nenápadná místa na naší škole. Vytrvalí čtenáři si jistě vzpomenou na Baťák z března 2014, na jehož stránkách jsme zprostředkovali nahlédnutí do kabinetu pana učitele Petra Vilímka. Společně se svými kolegy a kolegyněmi zasvěcuje žáky do oboru, který má velmi bohatou budoucnost. Dnes zkusíme na jarní článek navázat. Na naše otázky totiž odpovídají paní učitelky Mgr. Dana Kuczmanová, RNDr. Lenka Švehlíková a Mgr. Eva Rozsypálková, všechny rovněž známé z hodin informatiky. Nejprve si přečtete, co na otázky o informatice na naší škole odpověděla paní Kuczmanová. Připomeňme ještě, že mezi předměty, které vyučuje, patří také Člověk a příroda. Všichni, kdo už prošli prvním ročníkem studia, vědí, že náplní těchto hodin jsou základy biologie. zájmové kroužky informatiky a umějí např. tvorbu webových stránek. Je vcelku známo, že neexistuje jednoznačně uznávaná kvalitní učebnice, která by dokázala dobře vést ve výuce informatiky. Jak jste si s tímto problémem poradila vy? Vytvářím svoje vlastní manuály k probíraným aplikacím, které si žáci tisknou. Také si vedou sešity, do kterých zapisují stručné poznámky. Máte mezi svými studenty také schopné samouky, tedy žáky s velkými znalostmi z digitálního světa? Co je nejvíce zajímá? Ano, občas se vyskytne talentovaný a zapálený student. Jsou to většinou chlapci, kteří se zabývají programováním a hodlají v tomto směru pokračovat i nadále. Do hodin kterého předmětu se více těšíte (pokud se nemýlím, můžete vybírat mezi informatikou a biologií)? Každý můj předmět je jiný, každý má svá specifika. Učivo v informatice neustále aktualizujeme, učíme se nové věci. Příprava zabere víc času. Samotná výuka je různorodá, dají se střídat metody i formy. Žáci jsou neustále zaměstnaní. V biologii se spolu s probíráním základního učiva snažím sdělovat žákům i různé zajímavosti, působit na ně v oblasti zdravé výživy, životosprávy i životního stylu. Více diskutujeme. Těžko říct, který předmět preferuji, mám je ráda oba. Doufám, že tím pádem i moji žáci. Na co ze střední školy ráda vzpomínáte? Paní Dana Kuczmanová S jakými znalostmi a dovednostmi přicházejí žáci ze základní školy na naši průmyslovku v oblasti počítačové techniky? Záleží na tom, ze které ZŠ k nám přišli a jaké možnosti mají doma. Pokud nepočítám komunikační dovednosti na různých sociálních sítích, tak většinou znají zběžně práci ve Windows, Word, Power Point, Excel velice málo. Někteří na svých základních školách navštěvovali Zrovna tuto sobotu jsme měli setkání absolventů gymnázia po xx letech od maturity. Na co se vzpomínalo? Hlavně na akce mimo výuku sportovní kurzy, brigády, společné oslavy narozenin důvod k setkání se vždycky našel. Neměli jsme účty na facebooku, proto jsme spolu trávili mnohem víc času osobně. A to jsou teď naše nejlepší vzpomínky.

3 Máte (v informatice) raději staré dobré nebo hudbu budoucnosti? Mám radši nové věci, i když sledování novinek je v této oblasti hodně náročné. Občas člověk nestíhá. Co je podle vás nejdůležitější pro výběr vysoké školy? Co radíte studentům? Základní věc co budou dělat po absolvování VŠ, jakou má daný obor budoucnost, jestli najdou uplatnění. Nebrat v úvahu jen přijímačky a studium samotné, ale uvažovat a plánovat víc do budoucna. Myslím, že toto je trošku problém našich žáků. Na otázky elektronicky odpovídala Mgr. Dana Kuczmanová. Autorizace proběhla v pondělí 8. prosince Následuje rozhovor s paní Švehlíkovou a Rozsypálkovou. Jejich kabinety leží navzájem v sousedství ve třetím patře budovy E. Paní učitelky mohou někteří žáci potkávat ještě v hodinách matematiky. Otázky jsme vybrali tytéž a můžeme ujistit, že odpověď, která se týká vzpomínek na středoškolské studium, je také téměř identická. Paní Lenka Švehlíková Paní Eva Rozsypálková S jakými znalostmi a dovednostmi přicházejí žáci ze základní školy na naši průmyslovku v oblasti počítačové techniky? Většina žáků využívá internet k vyhledávání informací a k elektronické komunikaci. Umí používat Word a Power Point při tvorbě referátů a prezentací. Tyto dovednosti využívají ve výuce, potřebují je do mnoha různých předmětů. Je vcelku známo, že neexistuje jednoznačně uznávaná kvalitní učebnice, která by dokázala dobře vést ve výuce informatiky. Jak jste si s tímto problémem poradily vy? Učitelé informatiky musí sledovat novinky na internetu, účastnit se školení a čerpat informace z odborné literatury. Některá školení probíhají i v rámci různých projektů a jsou dotována EU. Máte mezi svými studenty také schopné samouky, tedy žáky s velkými znalostmi z digitálního světa? Co je nejvíce zajímá? Počet žáků naší školy je tak velký, že se mezi nimi vždy několik nadšenců najde. Ať už se to týká hardwaru, programování, natáčení a stříhání videa nebo tvorby webových stránek. Na co ze střední školy rády vzpomínáte? Nejraději vzpomínáme na volný čas strávený se spolužáky na exkurzích, školních výletech a na brigádách. Jezdívalo se na brambory a chmel. Kromě práce tam byla vždycky spousta legrace.

4 Doprava byla levná, takže školní výlety se konaly každoročně a nebylo problém zajet do Vysokých Tater, Roháčů, na Malou Fatru nebo do Jánošíkových dier. Vzpomínáme na společné túry, spolužáky spálené od sluníčka, puchýře z nerozchozených pohorek, neřiditelnou jízdu na pláštěnkách na sněhových plotnách v Tatrách Máte (v informatice) raději staré dobré nebo hudbu budoucnosti? Máme své oblíbené staré dobré. Informatika jako taková je ale sama o sobě hudbou budoucnosti. To se v žádném případě nedá ignorovat. Kdybychom se s radostí nedívaly do budoucnosti, vybraly bychom si jiný předmět. Dějepis? Co je podle vás nejdůležitější pro výběr vysoké školy? Co radíte studentům? Nejdůležitější je určitě možnost uplatnění po dokončení vysoké školy. Radíme studentům, aby si vybrali to, co je baví. Aby se řídili nejen rozumem, ale i srdcem. Důležitá je také flexibilita. Vždycky je později možné vědomosti si rozšířit i někde jinde, vše záleží na schopnostech a odhodlání jednotlivce. Na otázky během dne otevřených dveří odpovídaly RNDr. Lenka Švehlíková a Mgr. Eva Rozsypálková. Autorizace proběhla v pondělí 8. prosince Co říkáte? Máte informatiku v oblibě? Nebo byste raději dali přednost biologii či matematice? Myslíte si, že jsme zmapovali už všechny vychytávky, které naše škola v informatice nabízí? U konce ještě nejspíše nejsme Sledujte další čísla! Text: Michal Řihák, JV. Fotografie: archiv Mgr. Dany Kuczmanové, archiv RNDr. Lenky Švehlíkové, archiv SPŠ Zlín. Koláž na pozadí: Michal Řihák s využitím archivu SPŠ Zlín a Icon Archive - dostupné na webu < Učitelka informatiky a matematiky a učitel národů. Lenka Švehlíková a Jan Amos Komenský.

5 Poločas V čase, kdy život je vpolou své pouti, jsem zabloudil, kolem byl temný les, já z pravé cesty zabředl v houšť proutí, praví Dante Alighieri ve své Božské komedii. Bylo mu tehdy pětatřicet let. Jsem na tom podobně. Přežil jsem Kurta Cobaina, Ježíše Krista i Karla Hynka Máchu a když se na své životní cestě ohlédnu zpět, zjišťuju, že vzdálenost mezi třicítkou a čtyřicítkou je přibližně stejná. Zanedlouho mi rozhodčí odpíská poločas a já budu doufat, že v tom druhém alespoň trochu doženu to, co jsem prošvihl, abych neodešel s výpraskem jak malý kluk. O velké přestávce bych měl samozřejmě vrátit to, co jsem kdysi ukradl. Kamarádovi hrst perleťových céček a sousedům zátiší s ovocem. Pak se budu chvíli stydět. A potom zavolám J. A. Komenskému, abych se přeptal, jestli se na mě moc nezlobí, jestli mu nedělám ostudu. Možná se dáme do řeči a provoláme celý kredit. To víte když už má člověk na drátě takovou osobnost A co žáci, nezlobí? Nerostou jako dříví v lese? Nerad bych se tady v nebi trápil, jsem už přece jenom starší člověk. Nevidím to tak zle, pane Komenský. Navzdory tomu, co vidí mladí lidé kolem sebe, jsou stále ještě tou lepší digitálně upravenou fotografií nás samých. Držím jim palce. To jsem rád. To máte jako s tím Dantem, kterého jste na začátku citoval. Omlouvám se, ale nedalo mi to a trochu jsem Vám tady z nebe nahlížel přes rameno. Dante svou komedii chápe jako podobenství o cestě do nebe, podobenství o spáse. Tak je to i v životě. Neodmítejte role v komediích, nejsou méněcenné. Přemýšlím o tom, co jsem slyšel, a připravuju se v šatně na druhou půli hry. Místo dresu si ovšem oblékám Dantův červený plášť. Do zvonění zbývalo už jen pár minut a i ty brzy utekly. Mistr a já jsme vyšli po kanále k jasnému světlu, jen jsme prolézali bez odpočinku pořád výš a dále, on vepředu, já za ním, jsme se brali, až uviděl jsem jako dírou ve zdi ty krásné věci na nebesích v dáli. I vyšli jsme a zas viděli hvězdy. Jiří Novotný Soutěž podnikatelských záměrů Každoročně bývá vyhlašována soutěž o nejlepší podnikatelský záměr, kterou zaštiťuje Zlínský kraj. Naše škola získala v této oblasti mnohá ocenění za vynikající nápady studentů, a tak není divu, že zveme k účasti v dalším ročníku. Organizátoři oslovují zájemce z řad středoškoláků, vysokoškoláků i široké veřejnosti brožurou, jejímž heslem je Nastartuj svůj nápad můj první milion. Odměny v soutěži jsou nanejvýš lákavé, neboť mezi ně patří finanční a věcné ceny v hodnotě čtyř set padesáti tisíc korun. Samozřejmostí pak je, že úspěšným účastníkům bude poskytnuto zázemí podnikatelského inkubátoru, a to včetně konzultací s odborníky. Registrace do soutěže probíhá do 31. ledna 2015 na webu mujprvnimilion.cz. Se sestavením podnikatelského záměru zájemcům vypomůže v kabinetě A405 paní Ing. Marie Vítková, která má tuto soutěž v rámci naší školy na starosti.

6 Fotbal! Fastav Zlín U19 Slovan Liberec U19 V sobotu se na zlínské Vršavě uskutečnil zápas 19. kola nejvyšší celostátní soutěže starších dorostenců mezi týmy Zlína a Liberce. Před zápasem ztráceli hráči Zlína na svého soupeře osm bodů. Na těžkém terénu a za hustého deště vsadili mladí ševci především na důraz a agresivitu, což se jim hned zkraje vyplatilo a po standardní situaci se dostali zásluhou Bači do vedení. Severočeši poté vyrovnali hru, ovšem ke konci poločasu se znovu prosadili hráči Zlína. Po přestávce se zlínští dostali pod tlak a soupeř zaslouženě snížil. Jenomže tento zápas patřil mladým ševcům, kteří dvěma góly odskočili Liberci a šli si pro 3 body. Nakonec Slovan korigoval skóre gólem z pokutového kopu, nicméně poslední slovo měl opět Zlín, který uzavřel skóre zápasu gólem na konečných 5:2. Ševci se tímto vítězstvím dostali v tabulce o jednu příčku výše před Hlučín, který v tomto kole nebodoval. Autor VM Halloween V angličtině se báli a veršovali studenti ze třídy 2. E! Sedlář, Šesták, Makówka Something moving on the shadows At the night of Halloween Spooky scary skeleton Climbing out of coffin. Zavřel In the night of full moon Pumpkins decorate house loom Its residents are waking Coffins breaking, noises making Its long history clearly shows Rumour says it is full of ghosts. Majerech, Ohnút, Světlík, Nesvatba Today is spooky night And I must fight for my life Skeleton is raising From the coffin While the moon is shining Trhlík, Velikovský, Štěpánek When I see a witch I think she s a bitch I throw a pumpkin at her and then she is ended in coffin. In the moon she sleeps under ground And spiders eat her ugly mouth. KA

7 Whom does the T-shirt belong to? (By Shonda Peterson) A true story Judy and Mark formed a couple. They were very fond of each other. They shared an apartment in London, but Mark held a well-paid job in Oxford, so he went home only to spend the weekends. Sometimes Judy took a train to Oxford to stay at Mark s place. One Friday evening Mark arrived at Judy s as usual. Judy was already expecting him and prepared a delicious supper. They were supposed to enjoy an excellent weekend. I brought you your white T-shirt, Judy said Mark. You left it in at my place when you were there last time. Judy stared at the T-shirt with a touch of surprise noticeable in her face. That s some nice piece of clothing, darling, but but it isn t mine. I never buy white T-shirts, you know They become dirty so fast. What you can do for me, though, is you buy some other T-shirt for me next week. ---Try to finish the story Please! Try to answer these three questions: 1. Whose is the white T-shirt? 2. Who s Judy? 3. A třetí už česky Kdo je autorem této povídky? Zkuste, prosíme, odpovědět alespoň třetí otázku (k ní nabízíme nápovědu, že se jedná o učitele / učitelku angličtiny z naší školy). Odpovědi zasílejte na redakce: casopis.batak@ .cz. Portrét nejmladšího fanouška Baťáku Na snímku je sympatický osmák z 5. ZŠ ve Zlíně Dominik Řihák. Možná vám neunikly jeho zajímavé články a fotky s železniční tématikou, publikované v Baťáku. Dominik nyní chodí se svými spolužáky na naši školu do kroužku Technologie pro budoucnost k Ing. Renatě Nesvadbové. Baví ho praktické modelování v CADu, software GravoStyle, kde pomocí laseru vytvoří oblíbenou lokomotivu. Ještě ho čeká práce s 3D tiskárnou a možná výlet do Brna na veletrh. Využila jsem této příležitosti a představuji vám tedy našeho nejmladšího aktivního příznivce Baťáku. Také tím avizuji dobrý námět na reportáž či rozhovor pro budoucí redaktory o projektu pro ZŠ, který nyní probíhá na naší škole. Text: MA. Fotografie: Miroslav Řihák.

8 Prkna, která znamenají svět Znáte tuto vzletnou frázi v titulku, kterou používají herci? A prastaré tvrzení hladový jako herec z dob, kdy herci kočovali? Měli jen tolik peněz, kolik za představení vybrali do klobouku. Jsou tato rčení i dnes pravdivá? Moderní doba divadlo řadí mezi komerční produkty, představení je zboží určité tržní hodnoty, za které se řádně platí dotovanými vstupenkami. Tento zavedený systém dnes vylučuje finanční nejistotu herecké profese, i když jsou divadla málo navštěvována. Mám však překvapivý důkaz, že první tvrzení je stále pravdivé. Aiden a Michel ve své knize Uncharted: Big Data as a Lens on Human Culture vysvětlují, co jsou to velká data a také z nich dělají několik analýz. Mimo jiné zkoumají, jakou kariéru si máte zvolit, pokud chcete být brzy obdivovaní a slavní. Vybrali si celebrity a šest profesí: herce, spisovatele, politiky, vědce, výtvarníky a matematiky. Výsledek? Chcete-li zažít slávu jako mladí, dejte se na herectví. Podle prozkoumaných dat se sláva dá čekat před třicítkou. Na druhém a třetím místě jsou spisovatelé a politici, ještě později se v průměru proslavili vědci, výtvarníci. Matematici velkých kariér dosahují výjimečně. Úspěch přináší i peníze, ale pozor, aby neměly záporné znaménko. Mnoho herců se totiž proslavilo ne uměním, ale skandály a krátkým životem. Zdroj: < matfyz-vs-damu-chcete-slavu-za-zivota-nebo-po-smrti> Slavná publicistická kanadská hvězda Malcolm Gladwell (kniha Bod zlomu) nepracuje s datovými analýzami, ale k utváření názorů podotýká: Klíčem ke správnému rozhodování nejsou znalosti. Je jím pochopení souvislostí. Ve znalostech se topíme, ale rozumíme máločemu. Prkna, která znamenají svět, kde se mohou herci proměnit v jakoukoliv bytost či věc, má i Městské divadlo Zlín. Slíbila jsem napsat něco o mých dojmech z divadelního představení Evžen Oněgin, abych vás, studenty, inspirovala k možnému výběru tohoto díla pro maturitní četbu. Nejsem divadelní kritik, vůbec se neodvažuji hodnotit hereckou práci. Nakonec výkon vždy ocení diváci délkou potlesku, proto jen několik subjektivních postřehů z uváděné inscenace a porovnání s knižním příběhem. Připomenula jsem záměrně Gladwellovu myšlenku - jak je důležité chápat souvislosti. K dosažení lepšího porozumění hře Evžen Oněgin každopádně doporučuji přečíst si i román. Rázem vám bude jasná scéna, proč se Oněginův sluha pitvoří po pánovi, kopíruje jeho gesta a obdivně k němu vzhlíží. Budete vědět, proč vpředu běží děj a v zadním traktu se pečlivé svléká a obléká postava. Soudobým jazykem by byl hlavní hrdina Evžen Oněgin asi charakterizován jako sebevědomý a znuděný metrosexuál, Puškin ho vykresluje takto: v obleku londýnského dandy a s módní loknou na spánku poznal svět jeho smetánku. Ovládal tance od a do zet, uměl psát, mluvit francouzsky, klanět se, špinit ubrousky, žádným faux pas sál nepopouzet. Co ještě chcete? Společnost nadchl tak roztomilý host. Oněgin získal od poroty (nezvratné v četných pro a proti) punc chytrý, ale přepjatý: přispíval k spádu debaty, svou hřivnou, i když rozprávělo pár znalců odborně o fabulaci, o formě, věděl, kdy mlčky vraštit čelo, či zapůsobit na dámy jemnými invektivami. Oslnit neznalé i znalé, dopisy končit slůvkem vale, utrousit dva tři veršíky z Vergiliovy epiky. Kde mohl, horlil na Homéra, přečetl však, co vyšlo z pera A. Smitha, čímž byl kovaný ekonom: došel k poznání, co podporuje rozkvět státu, proč nezpůsobí škodu těm, kdo vládnou čistým produktem, že nedávají přednost zlatu.

9 Klasický lyricko-epický román ve verších byl výjimečný čin v romantické literatuře. Moderně pojali Evžena Oněgina i tvůrci zlínského představení. Minimalistická architektura originální scény na velké ploše jeviště, nápadité, ale jednoduše pojaté kostýmy, využití mikroportů pro herecky náročné sborové party v první části. Zlomovým okamžikem románu byl pro mě vždy soubor Oněgina a Lenského. Měla jsem pocit, že básník do poslední chvíle doufá, že se vše vysvětlí jako nedorozumění mezi přáteli. Ale nakonec dodržel to, co doba žádala, tu předepsanou povinnost souboje pro ochranu cti a morálky. V divadle mi souboj připadal pouze jako událost nutná pro posun v ději. Také v životě Puškina měl jeho souboj osudově tragické následky, umírá po střelném zranění v 38 letech. Zpracovat román pro divadelní verzi byl nelehký úkol. Puškin často odbočuje od hlavního děje, uvádí řadu narážek na velké postavy dějin, předvádí svou sečtělost. Možná právě proto je dobré si přečíst i knihu, je inspirativní a zábavná i v dnešní době. Výstižná, s velkou dávkou invence a lehkostí výrazu nepřipomíná 19. století, kdy vznikla. Možná v ní také objevíte, že Puškin i Oněgin byli velcí gurmáni. Nás, mládež, která s bezstarostnou dravostí trhá střevíce, zajímá, kdy se tady octnou z Turecka další ústřice. Co? Přišly? Honem s nimi na stůl! Ó kypré zajatkyně lastur, mladost všech slastí dychtivá, klidně vás hltá zaživa s kapkami citrónové rosy. V dnešních časech při procházkách v Praze, je možné navštívit restauraci Puškin, kterou vlastní přímý potomek A. S. Puškina. Zkuste tam ochutnat uzeného lososa na toustu s kaviárem a zakysanou smetanou, ocitnete se rázem v Puškinově době. Puškin byl slavný jako poeta - rebel, ale silně zapůsobil svými názory na společnost tehdejšího carského Ruska. Jeho myšlenka je třeba mít na své straně většinu, neurážejme hlupáky, je však jako ze slovníku současných politiků. A jsme zase na počátku. Sláva vás čeká tehdy, budete-li herec, spisovatel nebo politik. MA Hejty a lajky Uživatelé sociálních síti už tuší, o čem je v názvu řeč. Guru moderního fejetonu Rudolf Křesťan tvrdí, že hejty (z anglického výrazu "hate", což znamená nenávidět, nesnášet) jsou vítané šťouchy a nevadí, že nejsou psány salonní češtinou. Navíc se můžete pobavit a zažít objevitelský požitek z vtipného sarkastického čtení. O této tematice se dočtete na webu Literárky.cz. Chtěli jsme se studenty kdysi zavést pravidelnou rubriku hejtů a lajků i v časopise Baťák. Zde je ukázka školních námětů, které se nám v redakci sešly. Nenávidíte toho, kdo vynalezl školní zvonění. Vadí vám kantorské oslovení na počátku hodiny: Hele, lidičky. Nadměrnému používání zdrobnělinek panem učitelem říkáte Obr komplex. Nesnášíte lavice a stolky před bufetem, které vás nutí hrbit se. Hrbíte se, protože signál pro Wi-fi je důležitější, než nějaké nízké stolky pro trpaslíky. Opakem této kategorie jsou lajky. Poprvé a naposledy dnes udělujeme v redakci palec nahoru učitelům naší školy paní Ing. Renatě Nesvadbové a Ing. Františku Kosařovi za uskutečnění progresívního interaktivního modelu vzdělávání na naší škole v projektu Centra přírodovědného a technického vzdělávání pro moderní výuku žáků středních a základních škol ve Zlínském kraji. Žáci 5. ZŠ jsou možnostmi praktické výuky nadšeni, což nám osobně potvrdil Dominik Řihák. MA

10 Oblíbené školní hlášky a citáty Z redakčního šuplíku Uklízím redakční šuplík a redakční složky, protože v redakci Baťáku dochází k přirozené obměně jeho tvůrců. Mezi plány, které se nám nepodařily uskutečnit, patřilo vydání speciálního zábavného čísla, do kterého jsme sbírali veselé historky, kreslené vtipy a taky oblíbené hlášky. Tak v tomto čísle alespoň malá ochutnávka. Definice Hardware - vše, co nejde ukrást po síti. Nejoblíbenější píseň počítačového správce Tak kopni do tý bedny, ať panstvo nečeká!!! Omluvenka žáka Pane učiteli, syn vytvořil samostatně program, který měl za domácí úkol. Fungoval perfektně. Pak vyčerpáním usnul na Backspace. U tabule Jak to, že dnes zase nic neumíte? ptá se učitel. Proč se neučíte? Z učení se neumírá!!! Asi ne, ale raději to nebudu riskovat. Literatura Už jste konečně přečetl tuto knihu? Ano. Je kouzelná. Vždyť je to drama! Ale už první řádek začíná kouzelným slůvkem: prosím Dějepis Jaký je rozdíl mezi středověkem a dnešní moderní dobou? Žádný. Ve středověku měli padací mosty, nám padají okna. Laboratorní pokus Jak to, že nerozumíte, jaký je rozdíl mezi pokusem a experimentem? Pokus by byl, kdyby se řeklo, že od zítřka se jezdí vlevo. A experiment, pokud by se to řeklo jen někomu. Dvě kvasinky se cpaly cukrem a diskutovaly o smyslu života. Ani je nenapadlo, že právě vyrábějí šampaňské! Kurt Vonnegut Učení Paměť je výsadou blbých, chytrý nemá čas si pamatovat, chytrý musí vymýšlet. Jan Werich Nekonečno Dvě věci jsou nekonečné: Vesmír a lidská hloupost. Vesmírem si nejsem tak úplně jistý. Albert Einstein Špatné zprávy? Většina lidí si myslí, že nejsou většina lidí. Špatná zpráva je, že čas opravdu letí. Dobrá zpráva je, že ty jsi pilot. Příliš mnoho líčidel a příliš málo oblečení je u ženy vždy příznakem zoufalství. Oscar Wilde Můj milostný život je ubohý. Naposledy jsem byl v ženě, když jsem navštívil Sochu Svobody. Woody Allen Slušné dítě je během dospívání natolik hnusné, aby umožnilo rodičům citově se odpoutat a nechat potomka dospět. Martina Porkertová MA

11 Borec nakonec Poslední v redakční poště je od studenta třetího ročníku naší školy, který využil nabídky a přihlásil se do programu STC. Studentské trenérské centrum je intenzivní rozvojový program pro studenty organizovaný společností Microsoft. Sent: 7 November :26 To: martinco@spszl.cz Subject: STC - studentský časopis Dobrý den. Posílám slíbený popis programu do studentského časopisu. Popis programu: STC nabízí možnost zdokonalovat se nejen v IT, ale také v prezentaci sebe sama. V nižším ročníku se studenti naučí nejen základy, ale také pokročilou práci s Office, proto je i výuka je koncipována tak, že žák je po pečlivém plnění všech úkolů schopen skládat zkoušky na Office Master. Ve vyšším ročníků se studenti budou naopak učit základům programování nebo tvorbě serverů a sítí. Vše je poté ukončeno závěrečným projektem. Dále se budou studenti učit tvorbě designu a grafiky nejen k programům. Další možností, kterou vstupem do programu získáte, je možnost podílet se na organizaci různých akcí, na kterých můžete i přednášet. Jan Rajnoha Tato zpráva je to strohá a věcná. Jaká atmosféra panovala v prázdninové Letní škole ve společnosti Microsoft, můžete vidět v autorském klipu Jana Rajnohy: STC očima studentů na webu YouTube.com. MA Zlín město červené a zelené Jakousi formulaci, která říká, že Zlín je město zeleně, se dovídají děti již ve vlastivědě na základní škole. Pojďme ale trochu do hloubky! Ve Zlíně naštěstí stále převažuje snaha o udržení jistého množství parkových ploch, které září zelení. Zároveň se do vzhledu města neodmyslitelně zapsalo červené zdivo obytných domků i továrních budov (v jehož imitaci se pokračuje i při výstavbě na Jižních Svazích). O tom, že Zlín je skutečně město červené a zelené se přesvědčte na videu na webu YouTube.com! Takovou krajinku teď v okolí Zlína nenajdete. Ale pro navození atmosféry nadcházejících Vánoc se hodí, ne?

12 Přezdívky lokomotiv Při pohledu na úvodní fotografii Vám určitě vrtalo hlavou, o čem tento článek vlastně bude. Vždyť co na ní vůbec vidíte? Raketu, prasátko, žábu a mimo jiné taky nějaký jídlonosič, hrací skříňku a kousek stavebnice. Ačkoliv to může překvapit, tak tento článek se bude týkat železnice. Konkrétně budeme hovořit o často vtipných přezdívkách lokomotivních řad. Už od dob prvních železných ořů, tedy parních lokomotiv, které by nám dnes připomínaly spíše splašená kamna než dopravní prostředek, dostávaly lokomotivy jména. Tehdy to byl dokonce jejich jediný poznávací znak, jelikož nenesly kromě svého jména žádné jiné označení. Většinou to bylo jméno města, kolem kterého se lokomotiva pohybovala (např. Litovel). Postupem času to ale přestalo dostačovat a přešlo se k číselnému označování. Pojmenování lokomotiv však zůstalo. Sice nikoliv oficiálně, ale jen v kruhu zasvěcených nadšenců. A od té doby tedy známe Bulíky, Rosničky, Skaličáky, Kafemlejnky a Všudybylky. Pojďme se tedy podívat na 10 nejvtipnějších přezdívek. na nich nebyla vykonávána potřebná údržba. A to právě mělo za následek krátký dolet, to znamená, že tyto stroje ve svých začátcích málokdy dojely do cíle. Prasátko Na kolejích můžete potkat také třeba Prasátko. Společně třeba s přezdívkami Hop a Skokan nadšenci častují takto malé lokotraktory řady 700. Tyto ne zrovna lichotivé přezdívky si stroje vysloužily za jejich ovladatelnost. Přezdívky Skokan a Hop konkrétně za jejich převodovku ČKD M 150-4, se kterou za pomoci stlačeného vzduchu řadí jednotlivé jízdní stupně. Již po velmi krátké době se převodovka vychodí a je velmi složité se rozjíždět bez toho, aby stroj poskočil. Motor TATRA T 111 A vysloužil strojům přezdívku Prasátko díky svému (ne)příjemnému písklavému zvuku. Žabotlama Peršing Rychlý start a krátký dolet. Tím se vyznačovaly americké balistické rakety MGM 31 Pershing. Tato charakteristika by se ovšem dala přiradit i k českým elektrickým lokomotivám řady 163. První kusy této řady vznikly v roce 1986 a vyznačovaly se tím, že měly opravdu rychlý start (resp. rozjezd). Jejich výkon 3480 kw a schopnost vyvinout tažnou sílu až 286 kn tomu snad ani jinak nedovolovaly. Ale na tehdejší dobu to byly stroje až moc moderní (vždyť jezdí ještě dodnes) a technici jim příliš nerozuměli, tudíž

13 Žabotlama Přezdívku Žabotlama si vysloužily řady populárních pantografických jednotek 451 a 452. Někdy se také může hovořit o jednotce CityFrog, což je myšleno jako parodie na přezdívku jejich nástupců - elektrických dvoupodlažních jednotek 471 CityElefant, ke kterým se dnes také dostaneme. Ale zpět k věci Žabotlamy mají pozoruhodný tvar čelní masky, která připomíná žábu. Ešus Orchestrion Jistě všichni znáte oblíbený seriál Chalupáři v hlavních rolích s Josefem Kemrem a Jiřím Sovákem. Ti měli na své chalupě zvláštní hrací skříňku, o které zpívá i Waldemar Matuška Orchestrion. A kdo někdy jel po nějaké lokálce, tak se určitě svezl s motorovým vozem řady 810, přezdívaným Orchestrion. Není to snad proto, že by se uvnitř vozu nacházel tento hudební automat, ale proto, že tento motorák (resp. jeho motor LIAZ) vydává zvuky, jež jsou velmi podobné těm z chalupářského orchestrionu. Lego Každý už určitě někdy viděl ešus. Jde o improvizovaný kempinkový kastrůlek. Když se ale řekne mezi železničáři Ešus, myslí se tím elektrické třídílné dvoupodlažní jednotky řady 471, jejichž hlavní rám je vyrobený z hliníku. Oficiálně jsou tyto jednotky známé jako CityElefanty tedy tak jak je oficiálně pojmenoval jejich provozovatel akciová společnost České dráhy. Orchestrion Skoro každé dítě si rádo hraje s velmi známou stavebnicí LEGO. Někdy si ale i strojvedoucí a technici chtějí pohrát s Legem. Ale ne s tou stavebnicí, se kterou by si rozvíjeli kreativitu. V jejich podání jde o motorovou kapotovou lokomotivu řady 714 Českých drah. Ale v čem je ta spojitost? LEGO, tedy stavebnice, má několik set dílků a může být v různých barevných variacích. Na lokomotivách 714 najdete alespoň 5 barev. Navíc jejich pestrobarevná kapota obsypaná několika chladiči vypadá, jako kdyby byla postavena z jednotlivých dílků. Buchar Lokomotivy řady 742 se přezdívají různě. Tak na příklad Kocour. To vzniklo kvůli hojnému rozšíření a dalo se říct, že je na každém dvoře. Také se jim říkalo Bangle, kvůli jejich exportu do Bangladéše. Nejzajímavější je ovšem jejich valašská přezdívka Buchar. Vysvětlení je jednoduché.

14 Stačí k nim přijít, když stojí jejich spalovací motor K 6 S 230 DR vydává celkem hlasitý zvuk, který by se jednoduše dal vyjádřit citoslovci buch, buch A pokud by si to někdo chtěl ověřit, tak obyvatele Zlína a blízkého okolí potěším tyto lokomotivy si je možno vždy okolo dvaadvacáté hodiny poslechnout, vozí totiž nákladní kontejnerové vlaky do Lípy nad Dřevnicí. Vždy jsou slyšet nejméně na dva kilometry Potkan vděčni. Ovšem za přítomnost Potkanů (neboli Krys) na kolejích jsou i v dnešní době, po 36 letech jejich služby, vděčni všichni železničáři. Bez nich, tedy lokomotiv řady a 151, by totiž dnes nevyjela naprostá většina rychlíků, ale hlavně expresů. Když jsou ale tak důležité, tak proč jsou přezdívány tak hanlivě? Je to narážka na jejich design čelní masky, resp. umístěný světel připomínají potkaní hlavu. A potom je tu ještě spojení s krysou to je zase narážka na vysoký písklavý tón její píšťaly. Tornádo Svezl jsem se Tornádem. Tohle kdyby Vám někdo řekl, tak ho pravděpodobně budete považovat za duševně chorého. Ještě větší dojem o zvláštní povaze by mohla vyvolat věta Já jezdím Tornádem do práce denně a jsem rád, že nemusím jezdit Ešusem, protože Tornád už moc nejezdí. Někteří obyvatelé okolí měst Olomouce, Přerova, Vsetína a Ostravy možná pochopili, kam mířím. Výraz tornádo nemusí znamenat jen silně rotující vír vzduchu, ale také elektrickou jednotku řady 460. Tyto jednotky obstarávají vozbu osobních vlaků hlavně v okolí Olomouce, Vsetína a Ostravy. Přezdívka není odvozena od rychlosti tohoto vozidla (ačkoliv dokáže vyvinout velmi velké zrychlení, tak má povoleno jezdit maximálně 110 km/h), ale od zvuků, které můžete při rozběhu elektromotorů ventilátorů slyšet. Apollo Jména Neil Armstrong, Edwin Aldrin, Michael Collins a věta Houstone, máme problém. to jsou jedny z mála věcí, kterými se proslavil let kosmického letounu Apollo 11. A co se komu vybaví, když se řekne kosmická loď? Určitě stovky životně důležitých světýlek a ovládacích prvků, které by si nikdo nebyl schopný naučit požívat ani za deset let. No a proto také spousta signalizačních LED diod v ovládacích skříních vysloužila rakvovitým (podle tvaru skříně vozu) motorovým vozům řady 843 přezdívku Apolla. A tudíž by se dalo říci, že se zlínské nádraží stalo na chvíli kosmodromem, když na něj přistávala olomoucká Apolla, která v roce 2013 vozila přímé vlaky Jeseník Olomouc Zlín. Potkan anebo krysa. To jsou hlodavci, za jejichž přítomnost ve svých sklepeních či dokonce příbytcích nejsme Dominik Řihák

15 Listopad, prosinec 2014 Vážení čtenáři, milí přátelé! Dostáváte se do závěru aktuálního čísla časopisu Baťák. Jde o předvánoční vydání, tedy poslední v kalendářním roce Kvůli tomu patří všem přání co možná nejpříjemnějšího prožití vánočních svátků. A nezapomeňte šťastně vkročit do nového roku 2015! Zároveň je třeba oznámit, že jde o poslední vydání studentského časopisu, které řídí současná redakce. V lednu 2015 budete přivítáni Baťákem, jenž bude vyveden v nové formě a za jehož vznikem budou stát noví lidé. Přejme si tedy, prosím, všichni společně, aby nový školní časopis jen vzkvétal, měl spoustu nadšených přispěvatelů a celou řadu spokojených, stálých čtenářů! Doplňme ještě, že ový kontakt do redakce zůstává beze změny. Své nápady, příspěvky, pochvaly a připomínky můžete posílat na adresu casopis.batak@ .cz.

16 LETOS JSME SLAVILI Příloha Studentského časopisu Baťák Dvouměsíčník listopad, prosinec 2014 Vychází 12. prosince 2014 Fotografie a neoznačené texty přílohy JV Vraťme se na moment do první půlky října. Už začátek byl neobvyklý. Počasí dušičkové, mlha londýnská a jemné mrholení. V mlze se zjevují postavy sváteční, tmavé obleky, bílé košile svítí jasně a vítězí nad mlhou. Někteří bloudili a dostavili se původně k Velkému kinu. Že by nedávali ve škole pozor? Zkrátka zvyk je železná košile, obvykle se scházíme tam, ale toto byla pro nás zvláštní příležitost. Hemžení ve vstupu, černá a bílá, sklo a pak už nádech fialového království. Prošli jsme jako Alenka zrcadlem. Úsměvy uvaděček, pohodlná sedadla. Kongresové centrum Zlín Tvoří společný komplex s Univerzitním centrem a je umístěno v centru krajského města. Moderní budova, kterou navrhla známá architektka a zlínská rodačka Prof. Ing. arch. Eva Jiřičná, je určena pro pořádání kulturních, společenských a vzdělávacích akcí. Poskytuje odpovídající zázemí pro nové sídlo Filharmonie Bohuslava Martinů. Autor OM Zakončení oslav školy Slavnostní zakončení oslav školy proběhlo v pátek v Kongresovém centru Zlín. Na začátku k nám promluvil náš pan ředitel Radomír Nedbal, který nám řekl něco o historii naší školy a dodal, že doufá, že se ještě někdy při takové události sejdeme. Popřál nám také, ať si tento koncert užijeme, protože je jenom pro nás. S Filharmonií Bohuslava Martinů si zahrála kapela F-dur Jazzband se svými zpěváky, Rolandem Hamajem a Zuzanou Sapárovou. Během koncertu jsme si mohli poslechnout známé písničky, jako například Chicago (Fred Fisher), Tu Vuò Fà L'Americano (Renato Carosone) v podání Rolanda Hamaje. A v podání Zuzany Sapárové zazněla píseň Skyfall (Adele) nebo Feeling Good (Anthony Newley and Leslie Bricusse). Jakmile Zuzana Sapárová začala zpívat, všichni padli úžasem nad jejím hlasem. Její hlas je silný a výjimečný, dokáže zazpívat i technicky velmi náročné písně. Byla dokonce s kapelou F-dur Jazzband v soutěži Česko - Slovensko má talent v roce Roland Hamaj má velmi příjemný hlas. Zpívá převážně jazzové a swingové písně. Účinkuje také jako kontrabasista v kapele Lolo Hamaj Trio. Koncert trval přibližně hodinu a čtvrt. Z koncertu jsme odcházeli ve velmi dobré náladě, kterou ale rychle zničil déšť, jelikož si skoro všichni zapomněli deštníky doma. Ti, kteří se nezúčastnili, přišli o hodně. Byl to velice povedený koncert, který stál zato. Doufám, že si někdy tento koncert zopakujeme, nebo alespoň navštívíme znovu Kongresové centrum. Slohová práce, autor MG Zdroje: stránky školy SPŠ Zlín, youtube.com

17 Zaslechli jsme: Dojmy vyučujících chodím pravidelně na koncerty zlínské filharmonie - vždycky to bývá zážitek, trochu jsem se bál reakce studentů, ale byl jsem mile překvapen líbil se mi nádherný hlas mladé zpěvačky i výkony hudebníků byla to krása vidět tolik mladých mužů nastrojených do svátečního, děvčata přece jen vidíte občas v šatech ve svátečním oblečení, ve zvláštním a krásném prostředí se všichni studenti chovali krásně společenské chování a vystupování patří k výchově mladých lidí, jsem rád, že se taková akce uskutečnila největším zážitkem byla pro mne chvíle bezprostředně po doznění poslední skladby - všichni zůstali sedět na svých místech, nikdo nikam nespěchal obvykle takovou hudbu neposlouchám, dávám přednost klasice, ale oceňuji fakt, že se takový koncert konal Koncert uváděl pan Rostislav Marek, člen Městského divadla ve Zlíně. F-dur Jazzband Je třináctičlenná formace špičkových hudebníků ze Zlína, která působí na klubové a festivalové scéně od roku Kapela staví na výjimečném projevu vokalistů Zuzany Sapárové a Rolanda Hamaje, precizní rytmice a sólistech v dechové sekci. Vystupuje pravidelně nejen v hudebních klubech po celé republice, ale i na festivalech s mezinárodní účastí. Filharmonie Bohuslava Martinů Byla založena v roce Každoročně pořádá čtyři série abonentních a mnoho mimořádných koncertů symfonické, operní a komorní hudby. Organizuje mezinárodní hudební festivaly, zejména mezinárodní festival mladých koncertních umělců Talentinum a podzimní hudební festival Harmonie Moraviae. Hostuje na nejvýznamnějších českých festivalech a uskutečnila turné do třinácti zemí Evropy a do USA. Spolupracuje také se zlínským Městským divadlem. Po působení Jakuba Hrůši je nyní šéfdirigentem Stanislav Vavřínek. Autor PB Upraveno, zdroj: Internet Módní policie Dnes hodnotí naše expertka Jája. Tento návštěvník akci skutečně nepodcenil. Společenský oděv doplnil šarmantním úsměvem. Linie vestičky zdůrazňuje urostlé tělo majitele. Klasický deštník doladil tento outfit k dokonalosti. Svědčí také o bystrém duchu majitele, který se před koncertem podíval na internet (nebo z okna), jaké bude počasí. Dáváme palec nahoru a pět hvězdiček.

18 Zaslechli jsme: Dojmy studentů zpěvačka měla nepřekonatelný hlas výběr repertoáru byl zdařilý OK sám jsem byl překvapený, že se mi to líbilo mohli tam dát celý orchestr lepší než škola víc takových akcí dobrý sál Z historie SPŠ Zlín prvotní záměr byl vychovávat budoucí strojaře pro Baťovy závody škola patří mezi nejstarší školy v ČR v době vzniku to byla první odborná škola u nás zpočátku se vyučovalo pouze ve večerních kurzech, protože lidé přes den chodili do práce dne bylo schváleno vytvoření čtyřleté odborné školy strojnické s právem veřejnosti první maturitní zkouška se konala v roce 1933 tehdejší příjímací řízení se skládalo ze zkoušek z matematiky, fyziky a českého jazyka v roce 1953 se škola stala státní průmyslovou školou strojnickou, do níž přicházeli žáci přímo ze ZŠ dne byla otevřena současná budova, ve které se teď učíme dne byla škola přejmenována na SPŠ Zlín největší stavební úpravy proběhly v roce 1984 v roce 2000 byly sjednoceny dvě průmyslové školy - stavební a strojní průmyslová škola od školního roku 2004/2005 slouží škole zrekonstruované školní hřiště Autor BJ Upraveno, zdroj: Internet, Almanach SPŠ Zlín Módní policie Dnes hodnotí naše expertka Jája. Mladý strojař se ukázal být skutečným lvem salonů a lamačem ženských srdcí. Ležérní rozhalenka ukazuje na nespoutanost ducha majitele. Oba palce nahoru. Internetovou fotogalerii Baťáku s tematikou slavnostního koncertu naleznete na webu Rajče.cz. Internetovou fotogalerii Baťáku s tematikou dne otevřených dveří na SPŠ Zlín naleznete na webu Rajče.cz.

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Městské divadlo Zlín Datum vytvoření 10.12.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Stručná historie Městského divadla ve Zlíně Způsob využití Výklad nové látky,

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Zpracování náslechové hospitace

Zpracování náslechové hospitace Zpracování náslechové hospitace Obor: Informační technologie ve vzdělávání Vypracoval Jan Katriniok Obsah Úvod... 3 Vyučovací hodina matematiky... 4 Přehled... 4 Přípravná fáze vyučovací hodiny... 4 Realizační

Více

Dodatek č.3 k III. dílu ŠVP. Doplnění osnov předmětu Literární dílna Úprava učebního plánu pro osmiletý obor studia

Dodatek č.3 k III. dílu ŠVP. Doplnění osnov předmětu Literární dílna Úprava učebního plánu pro osmiletý obor studia Dodatek č.3 k III. dílu ŠVP Doplnění osnov předmětu Literární dílna Úprava učebního plánu pro osmiletý obor studia 1 Platnost dokumentu : do 30. 6. 2014 Dodatek Školního vzdělávacího programu Gymnázia

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

INTERNETOVÝ HUDEBNĚMLÁDEŽNÍ OBČASNÍK ČÍSLO 2/2010

INTERNETOVÝ HUDEBNĚMLÁDEŽNÍ OBČASNÍK ČÍSLO 2/2010 INTERNETOVÝ HUDEBNĚMLÁDEŽNÍ OBČASNÍK ČÍSLO 2/2010 Přátelé a kamarádi! Druhé číslo hudebně-mládežních novin je tu! Dočtete se, jak proběhl náš hlavní festival Mladá Smetanova Litomyšl a co vás čeká na podzimním

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu!

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Robert Jonathan Šimon je studentem 1. ročníku Fakulty elektrotechnické

Více

Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3

Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3 Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3 Ředitelka školy Mgr. Romana Studýnková podá ucelenou informaci o studiu na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogické škole

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Kroužek divadelních ochotníků Hvozdná Datum vytvoření 19.9.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Už více než sto let hrají ochotníci ve Hvozdné divadlo. Způsob

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Anglický jazyk rozšířená výuka 1. stupeň Výuka je zaměřena převážně

Více

Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA

Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA Vlasta Jediný opravdu český týdeník pro ženy Vlasta je tradiční a proto důvěryhodná. Vlasta je moderní a proto stále milovaná a žádaná. Vlasta je partnerkou

Více

angličtina Free Fall

angličtina Free Fall angličtina Free Fall V rámci následujícího úkolu se studenti seznámí s odborným textem v angličtině, se kterým se mohou setkat při práci s moderní výukovou technikou PASCO. Manuály pro experimenty k výuce

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 2014

Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 2014 Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 214 Rozdaných dotazníků: 76 Odevzdaných dotazníků: 7 Z toho: Počet odevzdaných dotazníků

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

VY_32_INOVACE_01 Formy populární hudby_39

VY_32_INOVACE_01 Formy populární hudby_39 VY_32_INOVACE_01 Formy populární hudby_39 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Návrh volitelných předmětů pro sexty ve škol. roce 2008/9

Návrh volitelných předmětů pro sexty ve škol. roce 2008/9 Návrh volitelných předmětů pro sexty ve škol. roce 2008/9 Literatura dnes (Literární seminář pro sexty zaměřený na současnou produkci domácí i světovou ve výběru osobností děl a žánrů podle vyučujícího

Více

Dodatek č.j. 160/2015, kterým se mění školní vzdělávací program JARO (Jedinečnost Aktivita Radost Optimismus)

Dodatek č.j. 160/2015, kterým se mění školní vzdělávací program JARO (Jedinečnost Aktivita Radost Optimismus) Dodatek č.j. 160/2015, kterým se mění školní vzdělávací program JARO (Jedinečnost Aktivita Radost Optimismus) Dne: 24.8.2015 Platnost od 1.9.2015 Vydává: Mgr. Petr Urbánek ředitel školy Změny v části 3

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 DĚTSKÉ DIVADELNÍ STUDIO PRAHY 5

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 DĚTSKÉ DIVADELNÍ STUDIO PRAHY 5 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 DĚTSKÉ DIVADELNÍ STUDIO PRAHY 5 OBSAH Co je DDS?...3 Co je soubor KLAP?...4 Kdo si hraje s DDS?...5 Skupiny DDS 6 Repertoár DDS.7-9 Odehraná představení ve Švandově divadle...10-11

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

VY_32_INOVACE_04 B. Smetana : Opera Libuše_37

VY_32_INOVACE_04 B. Smetana : Opera Libuše_37 VY_32_INOVACE_04 B. Smetana : Opera Libuše_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.1.3.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace PŘEDMĚT: Anglický jazyk ROČNÍK: 3. Umí pozdravit, rozloučí se, představí se, osloví osobu, vyjádří souhlas a

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Ve školním roce 2019/2020 bude otevřena jedna třída (30 žáků) osmiletého studia a jedna třída (30 žáků) čtyřletého studia.

Ve školním roce 2019/2020 bude otevřena jedna třída (30 žáků) osmiletého studia a jedna třída (30 žáků) čtyřletého studia. Adresa: Sokolovská 235/27, 594 01 Velké Meziříčí Telefon: ústředna 565 301 541 ředitel 565 301 544 E-mail: www stránky: skola@gvm.cz http://www.gvm.cz IZO: 102 943 508 Identifikátor zařízení: 600 015 866

Více

Ve školním roce 2018/2019 bude otevřena jedna třída (30 žáků) osmiletého studia a jedna třída (30 žáků) čtyřletého studia.

Ve školním roce 2018/2019 bude otevřena jedna třída (30 žáků) osmiletého studia a jedna třída (30 žáků) čtyřletého studia. Adresa: Sokolovská 235/27, 594 01 Velké Meziříčí Telefon: ústředna 565 301 541 (nové) ředitel 565 301 544 (nové) E-mail: www stránky: skola@gvm.cz http://www.gvm.cz IZO: 102 943 508 Identifikátor zařízení:

Více

Číslo 2, ročník 1 3, školní rok 201 3/201 4

Číslo 2, ročník 1 3, školní rok 201 3/201 4 !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA Číslo 2, ročník 1 3, školní rok 201 3/201 4 strana 2 Rozhovor Almanach žákovské poezie na Ostrčilce Lucie Peterková V e čtvrtek 26. 9.2013 jsem se zúčastnila

Více

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK Čtyřleté denní studium INFORMACE O STUDIU ve školním roce 2009-2010 010 www.zas-me.cz Informace o studiu Střední zahradnická škola v Mělníku (SZaŠ) je největší a nejstarší

Více

Organizace 6. tříd. žáci budou pokračovat ve 3 nebo 4 třídách minimálně 21/22 žáků na třídu rozdělení třídních kolektivů závisí na

Organizace 6. tříd. žáci budou pokračovat ve 3 nebo 4 třídách minimálně 21/22 žáků na třídu rozdělení třídních kolektivů závisí na Organizace 6. tříd žáci budou pokračovat ve 3 nebo 4 třídách minimálně 21/22 žáků na třídu rozdělení třídních kolektivů závisí na přijetí žáků na jiné školy (víceletá gymnázia, sportovní třídy) počtu žáků

Více

2 Charakteristika školy

2 Charakteristika školy 2 Charakteristika školy 2.1 Velikost školy Škola Klvaňovo gymnázium a střední zdravotnická škola vznikla 1. 1. 2012 sloučením Klvaňova gymnázia se Střední odbornou školou zdravotnickou a sociální, Kyjov

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN Informace o studiu Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, 760 01 Zlín Telefony: spojovatelka 577 005 311 sekretariát 577 005 313 ředitel 577 005 312 Fax: 577 005 333 E-mail:

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

Základní škola Pravlov škola rodinného typu

Základní škola Pravlov škola rodinného typu Základní škola Pravlov škola rodinného typu Kreativní škola V příjemném prostředí a tvořivé atmosféře, moderními metodami, kreativním vzděláváním rozvíjíme osobnost a schopnosti všech žáků na jejich maximální

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro rodiče Page 1 of 7 Datum: Měsíc Rok Milí rodiče, Jak se daří vašemu dítěti? Jak se cítí? To je to, co bychom se od vás rádi dověděli. Prosíme

Více

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Patronus 1/06 Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Rozhovor Cho Chang Vánoce jsou za dveřmi,nalaďme tedy vánoční vlnu... Co máš na vánocích nejraději? 1.Na vánocích mám nejraději tu vánoční náladu,klid a pohodu

Více

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři,

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři, ZŠ Brněnec 3. číslo časopisu Školák školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz Vážení čtenáři, právě držíte v ruce třetí číslo školního časopisu ve školním roce 2015 / 2016. Redakce školního časopisu si

Více

Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 585 412 493 e-mail : skola@gcajkol.cz www.gcajkol.cz INFORMAČNÍ LIST PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 585 412 493 e-mail : skola@gcajkol.cz www.gcajkol.cz INFORMAČNÍ LIST PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 585 412 493 e-mail : skola@gcajkol.cz www.gcajkol.cz INFORMAČNÍ LIST PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 je státní školou (v žádném typu studia

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost Skupina J&G Společnost Středisko aktivity Základní škola, Dr. E. Beneše 1, Šumperk 787 01 E-mail info@jagspolecnost.de.vu www.jagspolecnost.de.vu VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14 Výroční zpráva aktivity

Více

Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice. Učebnice Project 2 třetí edice, pracovní sešit Project 2 třetí edice

Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice. Učebnice Project 2 třetí edice, pracovní sešit Project 2 třetí edice Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Očekávané výstupy předmětu POSLECH S POROZUMĚNÍM žák Anglický jazyk 3. období 6. ročník Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice

Více

Kurz č.: KV01 Karlovy Vary 12. 12. 2006 17. 4. 2007 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE

Kurz č.: KV01 Karlovy Vary 12. 12. 2006 17. 4. 2007 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Kurz č.: KV01 Karlovy Vary 12. 12. 2006 17. 4. 2007 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Žákovský projekt v hodinách matematiky 8.ročníku základní školy na téma: Geometrie mého okolí Karlovy Vary, 2007 Mgr. Jaroslava Janáčková

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

o klukovi, který neuměl zlobit

o klukovi, který neuměl zlobit Pracovní list k inscenaci o klukovi, který neuměl zlobit o klukovi, který neuměl zlobit 1) nahlédni za oponu / pročti komiks Diváci se pohodlně usazují do svých sedaček a čekají, až se ozve třetí zvonění,

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více

Příloha č. 5 ANGLICKÝ JAZYK

Příloha č. 5 ANGLICKÝ JAZYK Žák vyslovuje foneticky správně odlišné hlásky. Umí se pozdravit při setkání a rozloučení. Popíše barvy ve svém okolí. Rozumí a reaguje na základní rozkazy a dokáže popsat školní věci, které má ve školní

Více

V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO BRANNÉ CVIČENÍ CO JE TUNING

V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO BRANNÉ CVIČENÍ CO JE TUNING Školní časopis ZŠ Vyškov, Nádražní 5 Září říjen 2006 Tradiční exkurze našich žáků a učitelů do Prahy. V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO

Více

Návrh systému volitelných předmětů

Návrh systému volitelných předmětů Návrh systému volitelných předmětů šestileté studium v předmaturitním ročníku - 2009/10 Týdenní počet hodin v rozvrhu žáka je 33. 1. Povinné předměty - výuka organizovaná podle tříd Český jazyk 5 Cizí

Více

ŠKOLA. - pozdrav - začínáme s angličtinou - čísla pokyny učitele - školní potřeby - barvy - moje třída slovesa To je.., Já mám DOMÁCÍ ZVÍŘATA

ŠKOLA. - pozdrav - začínáme s angličtinou - čísla pokyny učitele - školní potřeby - barvy - moje třída slovesa To je.., Já mám DOMÁCÍ ZVÍŘATA Anglický jazyk 3. ročník ŠKOLA pozdraví a představí se kamarádovi, vyjádří souhlas a nesouhlas, záliby používá slovesný tvar Já jsem / I am /, čísla 0-12 reaguje na jednoduché pokyny učitele čte jednoduchá

Více

ZÁJMOVÉ KROUŽKY

ZÁJMOVÉ KROUŽKY ZÁJMOVÉ KROUŽKY 2017-2018 Vážení rodiče, v letošním školním roce je pro Vaše děti připravena tato nabídka zájmových kroužků. Přihlašování je možné od 5. do 15. září nebo do naplnění kapacity. Kroužky,

Více

Ohlášky 25.12.2014. 294, 297, 299 a dechová hudba Liptalanka pod vedením Jaroslava Hrušky a pěvecký sbor pod vedením Hany Vaculíkové.

Ohlášky 25.12.2014. 294, 297, 299 a dechová hudba Liptalanka pod vedením Jaroslava Hrušky a pěvecký sbor pod vedením Hany Vaculíkové. Ohlášky 25.12.2014 Kázání (čtení) : Písně: Varhany: s. f. Mária Jenčová 294, 297, 299 a dechová hudba Liptalanka pod vedením Jaroslava Hrušky a pěvecký sbor pod vedením Hany Vaculíkové br. Josef Londa.

Více

stories stories září architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories září architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects S T O R I E S září 2014 architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED PO HORKÉM A ODPOČINKOVÉM LÉTĚ K VÁM PŘICHÁZÍME S PRVNÍM VYDÁNÍM AKA STORIES, NEWSLETTERU ATELIÉRU KUNC ARCHITECTS.

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh DRUŽINOVKY Vypracovala: Lenka Lepíčková Oddíl Svišti, Modrý kruh Praha, 2016 Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Spuštění družinovek...4 1.1 Správné místo a čas...4 1.1.1 Škola vs. klubovna...4 1.2 Dohoda s okolím...5

Více

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová Září-říjen 2014 Ahoj všichni,tady je vrabčák Lojza.Je A taky další nový rok,kterým vás budu provádět. Nový školní rok 2014/2015 Školu už všichni dobře známe a známe se i mezi sebou navzájem. Zase nám začnou

Více

ČTENÍ KNIH JAKO ODPOČINEK. ČEŠI Odkud jsme přišli?

ČTENÍ KNIH JAKO ODPOČINEK. ČEŠI Odkud jsme přišli? zpravodaj-zari2012+++.indd 1 27.9.2012 14:22:27 zpravodaj-zari2012+++.indd 2 27.9.2012 14:22:32 ČTENÍ KNIH JAKO ODPOČINEK Odpočívat neznamená nedělat vůbec nic. Je třeba se zabývat typem činností, které

Více

Cool school Bezva škola

Cool school Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění o pí uč. Polášková Studijní okénko Cool school Bezva škola Leden / 4 o Tereza Hrošová (9. A) Sport o Martin Zikl (6. C) o Roman Prax (6. C) Módní policie o Eva Vejmělková (7.

Více

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Komunikační a slohová Osnova, nadpis Tvoření osnovy a nadpisů Ročník 4. Anotace Tento pracovní list

Více

Roberto Santiago Fotbaláci Záhada usínajících rozhodčích

Roberto Santiago Fotbaláci Záhada usínajících rozhodčích Fotbaláci Záhada usínajících rozhodčích Nemusíš zrovna milovat fotbal, aby tě Fotbaláci bavili. Ale jestli fotbal miluješ, tak tohle jsou knížky právě pro tebe! Vychází 8. října AUTOR (nar. 1968) je španělský

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

..vydáno ke dni 21. 1. 2014...

..vydáno ke dni 21. 1. 2014... ..vydáno ke dni 21. 1. 2014... I. ročník, 1. číslo název článku + stran 1 Něco málo o nás Kdo jsme? Mostecký parlament mládeže (MPM) je neformální uskupení dětí a mládeže z Mostu, kteří chtějí řešit problematiku

Více

Úvodní slovo studentům informatických oborů

Úvodní slovo studentům informatických oborů Úvodní slovo studentům informatických oborů prof. RNDr. Radim Bělohlávek, DSc. KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Obsah 1 Univerzita Palackého v Olomouci 2 Katedra informatiky 3 Informatika

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, mezipředmětové vztahy apod.) Řečové dovednosti

Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, mezipředmětové vztahy apod.) Řečové dovednosti Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu anglický jazyk pro 1. stupeň: 3. ročník Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, Řečové dovednosti CJ-3-1-01 rozumí jednoduchým pokynům

Více

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE VÁNOČNÍ TOUR 2017 V ČÍSLECH 13 měst 13 sborů přes 500 zapojených dětí více než 3 500 diváků PELHŘIMOV PARDUBICE TEPLICE CHVALETICE MĚLNÍK LITOMYŠL

Více

příprava s lehkostí Státní maturita Informace a přípravné kurzy

příprava s lehkostí Státní maturita Informace a přípravné kurzy příprava s lehkostí Státní maturita Informace a přípravné kurzy leden 2012 Základní informace o státních maturitách Informace o povinných zkouškách Státní maturitní zkouška se skládá ze dvou částí profilové

Více

ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE

ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE ŠKOLA, KDE SI SVŮJ POCIT ÚSPĚCHU ZAŽIJE KAŽDÉ DÍTĚ ŠKOLA,KDE UČITELÉ I ŽÁCI PŘEMÝŠLEJÍ NAD TÍM, CO, JAK A PROČ DĚLAJÍ CO NA ŠKOLE OCEŇUJÍ RODIČE CO NA ŠKOLE OCEŇUJÍ RODIČE Zdroj:

Více

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní Ahoj! Dne 12. 4. 2017 naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní město Holandska, Amsterdam. Rozhodli jsme se vám tady

Více

Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf

Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf Veronika Dvořáková 2017, OKTÁVA STRÁNKA 1 OBSAH: Tady to vše začalo... 3 1. ZÁKLADNÍ ŠKOLA... 4 1.1 První den v nové třídě, škole

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

Střeštěnov a jeho obyvatelé

Střeštěnov a jeho obyvatelé Střeštěnov a jeho obyvatelé Město Střěštěnov Střeštěnov je malé městečko ležící na severu Čech. Město je to plnohodnotné. Vše co potřebujete k žití a bytí tu naleznete. Uprostřed města je náměstí s historickou

Více

KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Co se děje v projektu. Tentokráte velmi stručně. Záplavy nepříjemně zasáhly i projekt RTVND

Více

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla:

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla: !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA Je zde další číslo našeho oblíbeného časopisu GA-MA-JA a s ní další pořádná porce článků, které pro vás vytvořil tým mladých Ga-ma-jáků. Jak možná víte, nedávno

Více

Připravované akce Osobnost Bořík Frýba získal hlavní ceny na prvním festivalu kresleného humoru Vynikajícího kreslíře, který umí nakreslit vtip i karikaturu, známe již mnoho let. Seznámili jsme se s ním

Více

Past Perfect opakování předminulý čas

Past Perfect opakování předminulý čas 1. Udělal jsem oběd,než přišla domů. 2. Když jsem přišel na autobusovou zastávku, autobus už odjel. 3. Do pondělí už všichni turisté opustili hotel. 4. Začala zpívat píseň, kterou napsala pro svého kamaráda.

Více

Název aktivity Deník malého poseroutky 1

Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Projekt Čtenář Úroveň čtenáře Čtenář-objevitel Dovednost Popis dovednosti Forma aktivity Časová dotace Zhodnocení textu Žák si všímá, jakým způsobem je text vystavěn,

Více

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019 Geocaching EKO cache OA Pelhřimov Realizační tým Metodik Ing. Jana Kahounová Anotace Učitel Ing. Libuše Čechová Ing. Jana Kahounová Ing. Libuše Čechová Projekt je prioritně zaměřen na aktivní a smysluplné

Více

Výuka programování na střední průmyslové škole

Výuka programování na střední průmyslové škole Výuka programování na střední průmyslové škole Smíchovská střední průmyslová škola, Praha 5, Preslova 25 Ing. Pavla Kopeluková (učitelka odborných předmětů) Cíle známe Naše cíle jsou jasně stanoveny ve

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 Organizace školního roku 2008/2009 Zahájení školního roku 1. září 2008 Ukončení 1.pololetí 29. ledna 2009 Ukončení 2. pololetí 29. června 2009 PRÁZDNINY Podzimní prázdniny

Více

Společnost Kimex Group

Společnost Kimex Group Společnost Kimex Group oslavila 20 let svého působení na českém trhu Již dvacátý rok úspěšného fungování velkolepě oslavila společnost Kimex Group. Přímo v areálu sídla firmy v Paskově se 11. listopadu

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

45 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Muž 9 20% Žena 36 80%

45 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Muž 9 20% Žena 36 80% 45 odpovědi Souhrn Zobrazit úplné odpovědi 1) Jsem Muž 9 20% Žena 36 80% 2) Můj věk je méně než 30 let 2 4% 31-40 let 33 73% 41-50 let 10 22% 51-60 let 0 0% 61 let a více 0 0% Nechci uvést 0 0% 3) Mé dítě

Více

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ PRACOVNÍ LISTY To, co u nás uvidíte, vás může nadchnout, zaujmout, líbit se a inspirovat. Může vás to přimět přemýšlet o věcech, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Může se

Více

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016)

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) DRAZÍ SPOLUŽÁCI Vítejte ve ŠKOLNÍCH NOVINÁCH. Zde se budete dozvídat novinky, které se staly nebo se budou teprve dít. Věříme, že se Vám budou líbit. Redaktorem

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

stories stories únor architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories únor architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects únor 2015 06 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 stavba jako příběh PŘEHLED 3 EDITORIAL 4 JAKÉ JSOU NAŠE ZÁSADY A PŘÍSTUP K TOMU, CO DĚLÁME 5 8 CO ŘÍKAJÍ, O ČEM VYPRÁVĚJÍ NAŠE

Více

Bitva O pohár Ostravské univerzity

Bitva O pohár Ostravské univerzity Bitva O pohár Ostravské univerzity www.jsmeostravska.cz Bitva O pohár Ostravské univerzity je soutěž středních škol, která se bude konat 27. června 2017 od 11.30 hodin na Masarykově náměstí v centru Ostravy.

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Brožura dobré praxe Informatika 1 Brožura dobré praxe informatika Materiál shrnuje

Více

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1.

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 6.1 I.stupeň Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk. Přispívá k chápání a objevování

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_03_Josef Kajetán Tyl Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu 1. díl Čtenářská gramotnost Mgr. Květa Popjuková Garantka oblasti Čtenářská a matematická gramotnost Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Školní časopis, 2015/2016 LÉTO

Školní časopis, 2015/2016 LÉTO Základní škola Ostrava, Gajdošova 9, p.o. Školní časopis, 2015/2016 LÉTO TAK, DĚCKA, PRÁZDNINY SE BLÍŽÍ. PĚKNĚ SI ODPOČIŇTE A DÁVEJTE NA SEBE POZOR. TŘI, DVA, JEDNA, START. 1 Obsah Pozvánka na rozloučení

Více