Možnosti využití slojového metanu v České republice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Možnosti využití slojového metanu v České republice"

Transkript

1 Možnosti využití slojového metanu v České republice XIX. ročník mezinárodní konference ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2015 Rožnov pod Radhoštěm září 2015

2 Využití zemního plynu v palivoenergetickém mixu ČR Spotřeba zemního plynu za rok 2014 byla 7,2804 mld. m 3. (cca o12 % méně než 2013) 25% - z Norska, 75% z Ruska Produkce zemního plynu v ČR je cca 1 2 % domácí spotřeby Podíl zemního plynu na složení palivoenergetického mixu ČR činí v současné době 3,6 % za rok.

3 Podíl jednotlivých energetických zdrojů na očekávaném vývoji a struktuře hrubé výroby elektřiny v ČR do roku 2040 (%) Černé uhlí 7,04 6,33 5,39 2,65 1,08 1,05 0,96 Hnědé uhlí 49,98 44,15 38,38 28,98 24,34 23,67 19,26 Přírodní plyn 1,31 4,03 4,69 4,00 4,19 4,10 3,81 Ostatní plyny 1,26 1,28 1,38 1,17 1,22 1,18 1,09 Jaderná energetika 32,59 32,90 35,64 47,15 50,08 48,70 53,19 Ostatní paliva 0,95 0,97 1,46 3,31 3,22 3,32 3,22 Obnovitelné a druhotné zdroje energie 6,87 10,34 13,06 12,74 15,87 17,98 18,47

4 Podíl jednotlivých energetických zdrojů na očekávaném vývoji a struktuře hrubé výroby elelktřiny v ČR do roku % 80% 60% % 40% 20% 0% roky Černé uhlí Hnědé uhlí Přírodní plyn Ostatní plyny Jaderné palivo Ostatní paliva Obnovitelné a druhotné zdroje energie

5

6 Ložiska zemního plynu v ČR Ložiska zemního plynu v ČR geneticky svázána se vznikem ropy, se nachází v okrajových oblastech moravské části vídeňské pánve. [1] Jsou uložena v bádenských sedimentech společně s ložisky ropy jako: - samostaná ložiska plynu - plynové čepice ropných ložisek - plyn rozpuštěný v ropě

7 Plyn sorbovaný na uhelné sloje [2] (CBM), který se získává tzv. degazací a těžbou z již uzavřených hlubinných dolů (uhelných slojí) české části hornoslezské uhelné pánve. Na současné celkové produkci plynu v ČR se zemní plyn sorbovaný na uhelné sloje podílí cca 10 %. Z hlediska vytěžitelných zásob však jeho podíl může přesáhnout 85 %.

8 Zemní plyn v ČR

9 Slojový metan (CBM) nekonvenční zdroj zemního plynu Uhelný metan je produkt procesu prouhelnění. Plyn je vázán uvnitř uhelných slojí jedním z následujících způsobů: - jako adsorbované nebo absorbované molekuly v mikropórech, - jako volný plyn existující mezi trhlinami či póry, - jako rozpuštěný plyn ve vodě i v uhelné hmotě Z těchto možností první způsob představuje až 90 % z celkového zadrženého množství.

10 Sorbované množství u většiny druhů uhlí je obvykle 2,5 40 m 3 na tunu. Hlavním faktorem ovlivňujícím proudění plynu a tím i jeho únik je plynopropustnost, která závisí na porézní struktuře uhlí. Ta se zmenšuje s růstem tlaku v horninovém prostředí. Obecně platí přímá závislost mezi plynopropustností a pórovitostí.

11 Proces získávání slojového metanu Hlavní operací celého technologického procesu jsou štěpící práce. Jedná se o zatlačování štěpící kapaliny, která po dosažení štěpícího tlaku způsobí naštěpení uhelné sloje. Základní faktory ovlivňující metodiku provedení hydraulického štěpení: - geologicko ložiskové poměry - technické vystrojení sondy (vrtu) - technické možnosti štěpící techniky, - ekonomické podmínky

12 Štěpící kapaliny a propant Pro štěpení uhelných slojí se v zásadě používají čtyři druhy štěpících kapalin: - čistá voda - chemicky upravená voda - vysoce viskózní kapaliny na bázi gelu - kapalný CO 2 Propant slouží k vyplnění pukliny vytvořené štěpením a brání jejímu uzavření, tj. má za úkol stabilizovat vytvořenou puklinu a zvýšit propustnost systému.

13 V praxi se jako propant bezvýhradně používá křemičitý písek o různé zrnitosti. Na jeho kvalitu jsou kladeny velmi vysoké nároky a písek musí splňovat velmi přísná kritéria, kterými jsou například: - vytřídění resp. rozložení zrnitosti - obsah prachových částic - ovalita a sféricita zrn - odolnost proti kyselinám - pevnost zrn V rámci programu CBM byl ve většině případů použit propant o zrnitosti mesh. Pouze v pěti případech byla použita zrnitost mesh.

14 Pilotní projekt Energie Kladno V letech bylo v oblasti Čeladné realizováno celkem 38 hydraulických štěpení uhelných slojí na dvaceti vrtech z toho bylo dvakrát provedeno opakované štěpení. Ve čtyřech případech se nepodařilo zatlačit více než 10 t propantu a v osmi případech více než 20 t. Při zbývajících 26 hydraulických štěpeních se zatlačené množství propantu pohybovalo od 20 do 92 tun.

15 Maximální tlak v průběhu štěpení je limitován použitou štěpící technologií a vystrojením vrtu, resp. jejím nejvyšším povoleným tlakovým zatížením. Vzhledem k maximální povolené hodnotě tlakového zatížení 35 MPa u většiny vrtů byla u nich tato hodnota i nejvyšší možnou použitelnou hodnotou tlaku na ústí vrtu. Výrazněji byla překročena jen ve vrtech Čeladná-1 (39,3 MPa) a TR-2 (55,2 MPa), kde to umožnila vyšší povolená maximální hodnota tlaku použitého zařízení a výstroje. Nejnižší hodnoty maximálního tlaku dosažené v průběhu štěpení byly zaznamenány na vrtech CBM-7 a CBM-9 (11,6MPa)

16 Štěpící kapalina Ve většině případů byla jako štěpící kapalina použita voda, a to buď čistá, nebo chemicky upravená. Čistá voda jako štěpící kapalina byla použita u osmi štěpených intervalů na pěti vrtech. Chemicky upravená voda byla využívána nejčastěji. Čistá voda (pitná) upravená přidáním KCl a antifrikčního aditiva (polymeru) řady AFA. Hlavním účelem úpravy vody, přidáním 0,5 % KCl a 0,1 % antifrikčního aditiva řady AFA, bylo zabránit případnému bobtnání jílovcových a prachovcových proplástků ve štěpeném intervalu a snížit tlakovou ztrátu při začerpávání kapaliny a současně zvýšit její unášecí schopnost.

17 Odlišná štěpící kapalina byla použita pouze ve dvou případech. Ve vrtu UG-1 bylo štěpení realizováno kapalným CO 2 Použití zkapalněného plynu přináší řadu výhod: - snižuje tlakové ztráty způsobené třením - má vyšší nosnost pro propant - po ukončení štěpení dochází k rychlejšímu ustálení hydrodynamických podmínek

18 Ve vrtu Čeladná-1A byla použita štěpící kapalina na bázi gelu. Výhody této štěpící kapaliny: Vlivem vysoké viskozity má výrazně vyšší nosnost a unášecí schopnost pro propant Vysoká viskozita současně snižuje ztráty kapaliny filtrací do horniny

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29 Výsledky pilotního projektu Výsledky pilotního projektu přitom naznačují, že potenciál české části Hornoslezské pánve velmi pravděpodobně dosahuje 100 mld. m 3 uhelného metanu. Dosažené výsledky a zkušenosti ukazují, že uhelná hmota v našich podmínkách má zcela odlišný charakter, a nelze tak v plné míře aplikovat zahraniční zkušenosti. Po naštěpení dochází velmi rychle ke snížení propustnosti uhelné hmoty vlivem kolmatace puklin uhelným kalem.

30 Zhodnocení výsledků a analýza rizik Z výsledků matematického modelování je zřejmé, že realizace projektu by vytvářela určité prostředky pro další rozvoj i v minimální verzi základní varianty s pouhými pěti produkčními sondami. V rámci modelování byla ověřována významnost rizikových faktorů pomocí analýzy citlivosti. Principem je zjišťování reakce hospodářského výsledku podnikatelského projektu na negativní změny hodnot relevantních faktorů (viz násl. obrázek).

31

32 Z uvedeného obrázku je zřejmé, že rozhodující rizikové faktory, se zcela zásadním dopadem do hospodářského výsledků a tím i do úspěšnosti celého projektu, jsou spjaty s předpokládaným objemem výnosů z těžby. Jde zejména o dosaženou produkční schopnost těžebních sond a odbytovou cenu zemního plynu. - Hlavní faktor rizika projektu: skutečná produkční schopnost těžebních sond

33 Doporučení dalšího postupu pro orientovaný výzkum v ČR Pilotní etapa průzkumu na sorbovaný metan (CBM), provedená v letech 1993 až 2000, ukázala na složité zákonitosti geneze a distribuce sorbovaného plynu v uhelných slojích. Prvním předpokladem úspěšnosti případné těžby je plynonosnost Druhým předpokladem je dostatečná prvotní, nebo štěpením vyvolaná propustnost uhelných slojí

34 Z pilotního průzkumu se sice hydroštěpením podařilo vytvořit v uhelné hmotě komunikační cesty pro plyn, avšak v krátké době došlo k uzavírání komunikace ze sloje do vrtu a k relativně rychlé ztrátě propustnosti slojí i horninových struktur. Příčina ztráty propustnosti spočívala především v nedostatečném zohlednění podmínek vzniku uhelného ložiska a ve specifických vlastnostech uhelných slojí a horninových struktur. Pilotní průzkum potvrdil, že původní americká metoda hydroštěpení není univerzálně použitelná. Pro vypracování nové metody těžby uhelného metanu je nezbytné brát vždy v úvahu geologické podmínky vzniku a uložení ložiska a specifické geotechnické a fyzikálně-chemické vlastnosti uhlí ve sloji a horninových strukturách.

35 Závažný úkol, vypracovat vhodnou metodu k těžbě slojového metanu (CBM) v Česku, zůstává do současnosti nedořešen. Řešení tohoto úkolu doporučujeme dvou na sebe navazujících etap: rozdělit do - první etapa by měla být zaměřena na vypracování metody umožňující těžbu slojového metanu ve specifických podmínkách české části hornoslezské pánve (HSP) v modelovém měřítku - druhá etapa by se zaměřila na ověření správnosti nové technologie těžby slojového metanu v reálných podmínkách HSP přímo pokusnými těžebními vertikálními vrty.

36 Závěr Slojový metan (CBM) lze právem zařadit mezi nekonvenční zdroje zemního plynu v ČR V současné době se do popředí zájmu dostává problematika tzv. břidlicového plynu. Vzhledem k velmi složité a komplikované geologické stavbě Českého masívu se lze právem domnívat, že nalezené zdroje, pokud nějaké budou, budou nevýznamné Budoucnost se otevírá slojovému metanu, kde je však třeba se zaměřit na výzkum technologií štěpení uhelné hmoty v našich podmínkách tak, aby nedocházelo ve velmi krátké době po naštěpení ke snižování plynopropustnosti.

37 Doporučená literatura Ďurica D. et al. (2006): Plyn sorbovaný v uhelných slojích hornoslezské pánve, (Coal Bed Methane in the Upper Silesien Basin). Česká geologická služba Praha, 2006.

38 Děkuji za pozornost Kontakty: Ing. Kamil Podzemský, Ph.D Ing. Jaroslav Němec, Dr.Sc. Energie stavební a báňská a.s. podzemsky@enas.cz

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha,

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, 4.7.2008 Obecný rámec Kultivace a rozvoj energetických trhů, poskytnutí prostoru podnikatelským subjektům

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005

Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005 Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005 Současné a perspektivní postavení jaderné energetiky v rámci energetické koncepce

Více

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu společenstvo těžařů Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu (

Více

Břidlicový plyn a jeho dopad na ceny

Břidlicový plyn a jeho dopad na ceny Břidlicový plyn a jeho dopad na ceny Ing. Oldřich Petržilka Asociace energetických manažerů Konference AEM Klimaticko-energetická politika EU k roku 2030 Praha, 26. února 2014 Co je břidlicový plyn? Co

Více

Plyn sorbovaný v uhelných slojích hornoslezské pánve. Coal Bed Methane in the Upper Silesian Basin. Dušan Ďurica. Pavel Müller.

Plyn sorbovaný v uhelných slojích hornoslezské pánve. Coal Bed Methane in the Upper Silesian Basin. Dušan Ďurica. Pavel Müller. Plyn sorbovaný v uhelných slojích hornoslezské pánve Coal Bed Methane in the Upper Silesian Basin Dušan Ďurica Pavel Müller Tomáš Krčál Radomír Doubravský Petr Hemza Jaroslav Němec Zdeněk Osner Česká geologická

Více

Dlouhodobá desorpce metanu z horninových struktur. Závěrečná zpráva k řešení projektu č. 9 Dlouhodobá desorpce metanu z horninových struktur

Dlouhodobá desorpce metanu z horninových struktur. Závěrečná zpráva k řešení projektu č. 9 Dlouhodobá desorpce metanu z horninových struktur Energie - stavební a báňská akciová společnost Vašíčkova 3081 272 04 Kladno IV Dlouhodobá desorpce metanu z horninových struktur Závěrečná zpráva k řešení projektu č. 9 Dlouhodobá desorpce metanu z horninových

Více

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Ing. Miroslav Vrba, CSc., předseda EK ČR/WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Heslo Kongresu Hledejme řešení k problémům světové energetiky

Více

Zásoby uhlí v ČR. Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. odbor surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Zásoby uhlí v ČR. Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. odbor surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Zásoby uhlí v ČR Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. odbor surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Primární energetické zdroje (PEZ) 2 Terminologie Zásoby v ložiskách surovin Geologické

Více

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště 6.3.2018 PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště Jan Smutek, Jiří Slovák, Lukáš Vondrovic, Jaromír Augusta Obsah Úvod Koncept Hlubinného

Více

PROGRAM NÍZKOEMISNÍCH UHELNÝCH ZDROJŮ SKUPINY ČEZ TISKOVÁ KONFERENCE, 10. 7. 2007

PROGRAM NÍZKOEMISNÍCH UHELNÝCH ZDROJŮ SKUPINY ČEZ TISKOVÁ KONFERENCE, 10. 7. 2007 PROGRAM NÍZKOEMISNÍCH UHELNÝCH ZDROJŮ SKUPINY ČEZ TISKOVÁ KONFERENCE, 10. 7. 2007 Program 1. Ekologizace výroby v kontextu obnovy a rozvoje výrobního portfolia Skupiny ČEZ 2. Úvod do technologie nízkoemisních

Více

ENERGETIKA OČIMA STATISTIKY

ENERGETIKA OČIMA STATISTIKY ENERGETIKA OČIMA STATISTIKY Jiří Korbel Tisková konference, 8. října 2014, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Nařízení EP a Rady (ES) č. 1099/2008 Stanoví společný

Více

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie?

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Očekávaný vývoj odvětví energetiky v ČR a na Slovensku Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Lubomír Lízal, PhD. Holiday Inn, Brno 14.5.2014 Předpovídání spotřeby Jak předpovídat budoucí energetickou

Více

TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA

TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA Konference Alternativní zdroje energie 2016 21. a 22. června 2016 Kroměříž TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA Mgr. Michal Havlík, Ing. arch. Pavel Cihelka, Stavební geologie

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 14. Energie klasické zdroje Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

DLOUHODOBÁ STRATEGIE ČEZ, a. s., V ÚSTECKÉM KRAJI

DLOUHODOBÁ STRATEGIE ČEZ, a. s., V ÚSTECKÉM KRAJI DLOUHODOBÁ STRATEGIE ČEZ, a. s., V ÚSTECKÉM KRAJI SKUTEČNĚ SPADL Z NEBE PROJEKT ELEKTRÁRNY ÚŽÍN LETOS VÚNORU? lokalita byla pro projekt připravována od 90. let v roce 1996 získala developerská společnost

Více

prof. Ing. Petr Bujok, CSc. 1, Ing. Martin Klempa, 2 V 2 Ing. Jaroslav Němec, DrSc. 2, Ing. Petr Němec, Ph.D. 3

prof. Ing. Petr Bujok, CSc. 1, Ing. Martin Klempa, 2 V 2 Ing. Jaroslav Němec, DrSc. 2, Ing. Petr Němec, Ph.D. 3 prof. Ing. Petr Bujok, CSc. 1, Ing. Martin Klempa, 2 V 2 Ing. Jaroslav Němec, DrSc. 2, Ing. Petr Němec, Ph.D. 3 VYUŽITÍ OPUŠTĚNÝCH DŮLNÍCH DĚL A UZAVŘENÝCH HLUBINNÝCH UHELNÝCH DOLŮ PRO GEOSEKVESTRACI CO

Více

Očekávaný vývoj energetiky do roku 2040

Očekávaný vývoj energetiky do roku 2040 2040 Technické, ekonomické a bezpečnostní ukazatele 2040 1 Strategické cíle energetiky ČR Bezpečnost dodávek energie = zajištění nezbytných dodávek energie pro spotřebitele i při skokové změně vnějších

Více

ZEMNÍ PLYN. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 25. 6. 2012. Ročník: devátý

ZEMNÍ PLYN. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 25. 6. 2012. Ročník: devátý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková ZEMNÍ PLYN Datum (období) tvorby: 25. 6. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny; chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se

Více

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016 Základní grafické podklady. duben 2018

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016 Základní grafické podklady. duben 2018 Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 216 Základní grafické podklady duben 218 1 199 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Katedra geotechniky

Více

Energetické využití odpadů

Energetické využití odpadů Energetické využití odpadů Mgr. Tomáš Chalupa Budoucnost energetiky v ČR II 9. 5. 2013 Jak můžeme získávat energii? Uhlí Plyn Slunce Vítr Jádro Biomasa Voda Odpady 1 Osnova 1. Co s odpady? 2. Stav odpadového

Více

Ekonomické a environmentální aspekty těžební otvírky a těžby břidličného plynu na území jižní Moravy

Ekonomické a environmentální aspekty těžební otvírky a těžby břidličného plynu na území jižní Moravy MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV GEOLOGICKÝCH VĚD Ekonomické a environmentální aspekty těžební otvírky a těžby břidličného plynu na území jižní Moravy Rešerše k diplomové práci Bc. Lenka

Více

UHLÍ včera, dnes a zítra

UHLÍ včera, dnes a zítra Sev.en EC, a.s. UHLÍ včera, dnes a zítra Seminář: Mariánské Lázně 4. 9. 2015 Kdy je včera? Uhelná ložiska se tvořila v karbonu a permu (ČU) a jury a křídy (HU), tj. před cca 360 mil. lety Mostecká pánev

Více

Zdroje energie. Leonardo da Vinci Projekt. Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Kapitola 1. Modul 5 Energie v prádelnách.

Zdroje energie. Leonardo da Vinci Projekt. Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Kapitola 1. Modul 5 Energie v prádelnách. Leonardo da Vinci Projekt Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 1 Zdroje energie Dodavatel energie Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 1 Zdroje energie 1 Obsah

Více

Úvod do zachytávání a ukládání CO2 (CCS) Vít Hladík Česká geologická služba

Úvod do zachytávání a ukládání CO2 (CCS) Vít Hladík Česká geologická služba Úvod do zachytávání a ukládání CO2 (CCS) Vít Hladík Česká geologická služba Geologické ukládání CO2 v České republice utopie nebo výzva pro budoucnost? Workshop projektu TOGEOS, Praha, 13. 9. 2010 Proč

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Výzkumný potenciál v oblasti uhlíkových technologií v Ústeckém kraji. Doc. Ing. J. Lederer, CSc. PF UK, Ústí n. L., 21.9.2015

Výzkumný potenciál v oblasti uhlíkových technologií v Ústeckém kraji. Doc. Ing. J. Lederer, CSc. PF UK, Ústí n. L., 21.9.2015 Výzkumný potenciál v oblasti uhlíkových technologií v Ústeckém kraji Doc. Ing. J. Lederer, CSc. PF UK, Ústí n. L., 21.9.2015 Ústecký kraj hlavní podnikatelské obory Uhlíková energetika Chemie (uhlíková)

Více

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut čistých technologií těžby a užití energetických surovin SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY

Více

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1 PODZEMNÍ VODA Komplikuje a zhoršuje geologické podmínky výstavby Ovlivňuje fyzikálně- mechanické vlastnosti Je faktorem současných geodynamických procesů Komplikuje zakládání staveb Podzemní stavby mění

Více

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU ENERGETICKÉ KONCEPCE Tisková konference MPO 31. 7. 2012 Kde se nacházíme 2 Vnější podmínky Globální soupeření o primární zdroje energie Energetická politika EU Technologický

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 10. listopadu 2009 Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému

Více

Zásoby uhlí v ČR. Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. odbor surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Zásoby uhlí v ČR. Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. odbor surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Zásoby uhlí v ČR Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. odbor surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Primární energetické zdroje (PEZ) 2 Specifika nerostných surovin Ložisko nerostné

Více

Břidlicový plyn v ČR: možné přínosy, ekonomická a environmentální rizika

Břidlicový plyn v ČR: možné přínosy, ekonomická a environmentální rizika Břidlicový plyn v ČR: možné přínosy, ekonomická a environmentální rizika MSc. Leo Eisner, Ph.D., Purkyně Fellow Ústav Struktury a Mechaniky Hornin, AV ČR Praha, Česká Republika USA export uhlí 2001-2011

Více

Obchodní strategie. Odbyt. Jednotlivé druhy našeho uhlí jsou dodávány takto:

Obchodní strategie. Odbyt. Jednotlivé druhy našeho uhlí jsou dodávány takto: Obchodní strategie Obchodní a podnikatelská strategie Severočeských dolů a.s. je založena na dlouhodobých smluvních vztazích se sítí velkoprodejců uhlí a s významnými energetickými společnostmi. Tyto smlouvy

Více

A7-0277/84

A7-0277/84 10. 9. 2013 A7-0277/84 84 Bod odůvodnění 23 a (nový) 23a) Prahové hodnoty stanovené pro produkci ropy a zemního plynu z konvenčních zdrojů v příloze I směrnice 2011/92/EU nezohledňují specifičnost prahových

Více

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Aktuáln lní vývoj v energetickém m využívání biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Úvod Státní energetická koncepce Obsah prezentace Národní program hospodárného nakládání s energií

Více

PATRES Školící program

PATRES Školící program Národní energetická politika České republiky využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Jiří Spitz ENVIROS, s. r. o. 1 Státní energetická koncepce platná připravovaná aktualizace Obsah Národní akční

Více

CCS v Evropě a ve světě. Vít Hladík Česká geologická služba

CCS v Evropě a ve světě. Vít Hladík Česká geologická služba CCS v Evropě a ve světě Vít Hladík Česká geologická služba Geologické ukládání CO2 v České republice utopie nebo výzva pro budoucnost? Workshop projektu TOGEOS, Praha, 13. 9. 2010 Přehled projektů CCS

Více

Mýty o plynu z břidlic

Mýty o plynu z břidlic Mýty o plynu z břidlic Abstrakt Stanislav Benada & Pavla Dvořáková Muzeum naftového dobývání a geologie Těžba plynu z břidlic je konfrontována s mnoha názory odbornými i laickými, podloženými fakty, ale

Více

OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ

OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ 20-21. května 2008 Konference AEA Úspory energie - hlavní úkol pro energetické auditory JAN KANTA ředitel sekce Legislativa a trh JELIKOŽ

Více

Energetické problémy

Energetické problémy Energetické problémy Zdroje energie 1) Obnovitelné zdroje energie, které jsou prakticky nevyčerpatelné částečně a nebo úplně se obnovují (sluneční energie, voda, vítr, biomasa) Zdroje energie 2) Neobnovitelné

Více

Geotermální projekt Litoměřice. EVROPSKÁ RADA PRO GEOTERMÁLNÍ ENERGII - LITOMĚŘICE března 2013, Litoměřice

Geotermální projekt Litoměřice. EVROPSKÁ RADA PRO GEOTERMÁLNÍ ENERGII - LITOMĚŘICE března 2013, Litoměřice Geotermální projekt Litoměřice EVROPSKÁ RADA PRO GEOTERMÁLNÍ ENERGII - LITOMĚŘICE 2013 25. března 2013, Litoměřice Projekt využití geotermální energie v Litoměřicích výchozí stav 2000 ověření geotermálního

Více

INDIKÁTORY UDRŽITELNÉ ENERGETIKY

INDIKÁTORY UDRŽITELNÉ ENERGETIKY INDIKÁTORY UDRŽITELNÉ ENERGETIKY PRO ROZHODOVÁNÍ MĚST A OBCÍ výzkum a aplikace sady místních indikátorů se zaměřením na energetiku, ekonomiku a životní prostředí Druhá průběžná zpráva za rok 2008 k projektu

Více

Systém pro výpočet prostorové polohy kolesa rýpadel na Severočeských dolech a.s. v reálném čase a jeho aplikace v praxi Lom Bílina

Systém pro výpočet prostorové polohy kolesa rýpadel na Severočeských dolech a.s. v reálném čase a jeho aplikace v praxi Lom Bílina Systém pro výpočet prostorové polohy kolesa rýpadel na Severočeských dolech a.s. v reálném čase a jeho aplikace v praxi Lom Bílina Doc. Ing. Dana Vrublová, Ph.D. Ing. Martin Vrubel, Ph.D. 1. Úvod 2. Základní

Více

Budoucnost české energetiky II

Budoucnost české energetiky II Budoucnost české energetiky II Seminář Ústřední odborné komise ČSSD pro průmysl a obchod a energetické subkomise Návrh energetické politiky ČSSD Praha, 11. květen 2017 Princip energetické politiky Státní

Více

Přírodní zdroje uhlovodíků

Přírodní zdroje uhlovodíků Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 Mgr. Alena Jirčáková Zemní plyn - vznik: Výskyt často spolu s ropou (naftový zemní plyn) nebo

Více

Změny trhu s plynem. Ing. Ladislav Sladký. Ředitel prodeje

Změny trhu s plynem. Ing. Ladislav Sladký. Ředitel prodeje Změny trhu s plynem Ing. Ladislav Sladký Ředitel prodeje 2 Obsah prezentace Změny na světovém trhu s plynem a jejich dopad na ČR ČR a SR - současný a budoucí stav Vývoj cen plynu 3 Břidlicový plyn Hydraulické

Více

VODA A PRŮMYSL Konference Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika

VODA A PRŮMYSL Konference Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika bcsd VODA A PRŮMYSL Konference Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika Jan Čermák Praha, 3.12.2014 PRŮMYSL VS. VODA ČASOVÁ HISTORIE PRŮMYSL -PŮDA VODA MALÝ PRŮMYSL =/=

Více

Může jaderná energetika nahradit fosilní paliva?

Může jaderná energetika nahradit fosilní paliva? Může jaderná energetika nahradit fosilní paliva? Odhad vývoje v energetickém sektoru a možností jaderné energetiky Přednáška pro konferenci Ekonomické aspekty jaderné energetiky Praha, 28. března 2006

Více

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010 Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU Praha, 20. září 2010 Pohled na energetiku V posledních letech se neustále diskutuje o energetické náročnosti s vazbou na bezpečné dodávky primárních energetických

Více

Výzkumná infrastruktura RINGEN platforma pro mezinárodní spolupráci vědy a průmyslu. 5. Podnikatelské fórum 18. června 2019, Litoměřice

Výzkumná infrastruktura RINGEN platforma pro mezinárodní spolupráci vědy a průmyslu. 5. Podnikatelské fórum 18. června 2019, Litoměřice Výzkumná infrastruktura RINGEN platforma pro mezinárodní spolupráci vědy a průmyslu 5. Podnikatelské fórum 18. června 2019, Litoměřice Co nás čeká? Vznik RINGEN hlavní milníky a kontext RINGEN cíle, partneři,

Více

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, 29. 11. 2012, Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Kolik stojí dnešní energetika spalování uhlí v energetice: asi polovina českých emisí (cca 70

Více

Těžba, úprava a skladování zemního plynu. Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D.

Těžba, úprava a skladování zemního plynu. Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D. Těžba, úprava a skladování zemního plynu Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D. Světové prokázané zásoby zemního plynu v roce 2008 byly 185,2 x 10 12 m 3 Severní Amerika 8,9 5% Austrálie a Oceánie 15,4 8% Střední a

Více

Důlní vody rosicko-oslavanské uhelné pánve

Důlní vody rosicko-oslavanské uhelné pánve Důlní vody rosicko-oslavanské uhelné pánve Co ukázalo 22 let sledování vývoje? Josef Zeman Masarykova univerzita, Brno Rosicko-oslavanská pánev Dobývací prostor Historie modrá 1. sloj červená 2. sloj Grycz

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit českou energetiku Obsahuje: příležitosti efektivního

Více

Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam

Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Český báňský úřad Adresa Kozí 4/ Kontaktní osoba Ing. Jan Macura Telefon 596 100

Více

Změny trhu s plynem. Ing. Michal Šindýlek. Specialista obchodování s plynem

Změny trhu s plynem. Ing. Michal Šindýlek. Specialista obchodování s plynem Změny trhu s plynem Ing. Michal Šindýlek Specialista obchodování s plynem 2 Obsah prezentace Změny na světovém trhu s plynem a jejich dopad na ČR Česká republika současný a budoucí stav Vývoj cen plynu

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

Vliv těžby uhlí na hydrogeologické poměry v centrální části severočeské hnědouhelné pánve

Vliv těžby uhlí na hydrogeologické poměry v centrální části severočeské hnědouhelné pánve Vliv těžby uhlí na hydrogeologické poměry v centrální části severočeské hnědouhelné pánve workshop Environmentální dopady důlní činnosti projekt TESEUS, www.teseus.org Liberec 20.6.2018 Palivový kombinát

Více

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území.

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. AQUATEST a.s. Geologická 4 152 00 Praha 5 www.aquatest.cz E-mail prochazka@aquatest.cz karotaz@aquatest.cz

Více

ENERGETICKÉHO S PRŮMYSLOVÝM. Prof. Ing. Vladimír r Simanov, CSc. 2008

ENERGETICKÉHO S PRŮMYSLOVÝM. Prof. Ing. Vladimír r Simanov, CSc. 2008 STŘET ENERGETICKÉHO VYUŽÍVÁNÍ DŘÍVÍ S PRŮMYSLOVÝM ZPRACOVÁNÍM M DŘEVAD Prof. Ing. Vladimír r Simanov, CSc. 2008 Dřevo první materiál použitý člověkem všestranná využitelnost dřeva vedoucí k přílišné exploataci

Více

Bělorusko - surovinový profil. Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin

Bělorusko - surovinový profil. Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin Bělorusko - surovinový profil Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin Úvod V Bělorusku bylo zjištěno více než 10 tis. různých nalezišť užitkových nerostů, přičemž

Více

Uhlí, koks a brikety v České republice

Uhlí, koks a brikety v České republice Energetická statistika Uhlí, koks a brikety v České republice produkce dovoz vývoz dodávka Výsledky statistických zjišťování do září 2018 říjen 2018 Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Obsah Úvod

Více

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Klimatické změny odpovědnost generací Hotel Dorint Praha Don Giovanni 11.4.2007 Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Tomáš Sýkora ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická

Více

ZDROJE ENERGIE. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý

ZDROJE ENERGIE. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková ZDROJE ENERGIE Datum (období) tvorby: 25. 4. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny; chemie a společnost 1 Anotace: Žáci

Více

LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO PROJEKTY BIOPLYNOVÝCH STANIC

LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO PROJEKTY BIOPLYNOVÝCH STANIC LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO XI. ročník konference o bioplynu v ČR Výstavba a provoz bioplynových stanic 13. 14. října 2011, Třeboň OBSAH 1. Aktualizace SEK 2. Výzkum, vývoj a demonstrace pro energetiku

Více

ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2015 XIX. Ročník mezinárodní konference Hotel EROPLÁN Rožnov pod Radhoštěm 9.-10. září 2015

ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2015 XIX. Ročník mezinárodní konference Hotel EROPLÁN Rožnov pod Radhoštěm 9.-10. září 2015 1 ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2015 XIX. Ročník mezinárodní konference Hotel EROPLÁN Rožnov pod Radhoštěm 9.-10. září 2015 Suroviny jako strategický zdroj Ing. Pavel Bartoš, FITE a.s. předseda představenstva

Více

Uhlí, koks a brikety v České republice

Uhlí, koks a brikety v České republice Energetická statistika Uhlí, koks a brikety v České republice produkce dovoz vývoz dodávka Výsledky statistických zjišťování do ledna 2018 duben 2018 Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Obsah Úvod

Více

Uhlí, koks a brikety v České republice

Uhlí, koks a brikety v České republice Energetická statistika Uhlí, koks a brikety v České republice produkce dovoz vývoz dodávka Výsledky statistických zjišťování za rok 2018 březen 2019 Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Obsah Úvod

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 500/10

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 500/10 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 500/10 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná 21. 06. 2016. Charakteristika společnosti ENERGETIKA TŘINEC, a.s. je 100 % dceřiná společnost Třineckých železáren, a.s. Zásobuje energiemi především mateřský podnik,

Více

Energetika a doprava. Změna klimatu v ČR mitigace a adaptace. 17. září 2019 Poslanecká sněmovna. Sněmovní 1 Praha

Energetika a doprava. Změna klimatu v ČR mitigace a adaptace. 17. září 2019 Poslanecká sněmovna. Sněmovní 1 Praha Změna klimatu v ČR mitigace a adaptace 17. září 2019 Poslanecká sněmovna Sněmovní 1 Praha 1 Vnitrostátní plány v oblasti energetiky a klimatu (NKEP) důležité plánovací dokumenty, neoddělování energetiky

Více

FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE

FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.15 Vzdělávací oblast: fosilní paliva,

Více

Modelování proudění podzemní vody a transportu amoniaku v oblasti popelových skládek závodu Chemopetrol Litvínov a.s.

Modelování proudění podzemní vody a transportu amoniaku v oblasti popelových skládek závodu Chemopetrol Litvínov a.s. Modelování proudění podzemní vody a transportu amoniaku v oblasti popelových skládek závodu Chemopetrol Litvínov a.s. 5. a 6. prosince, Litomyšl PROGEO s.r.o. : Ing. Jan Uhlík, Ph.D. Témata prezentace:

Více

Průkazní zkoušky hlušiny frakce 0/300 a frakce 0/125 z haldy Heřmanice k použití pro zemní práce

Průkazní zkoušky hlušiny frakce 0/300 a frakce 0/125 z haldy Heřmanice k použití pro zemní práce Ostravská těžební, a.s. Sládková 1920/14 702 00, Moravská Ostrava Průkazní zkoušky hlušiny frakce 0/300 a frakce 0/125 z haldy Heřmanice k použití pro zemní práce V Ostravě dne 2.12.2016 strana 2 z 6 počet

Více

Průběh a výsledky odstraňování rizik ohrožujících kvalitu podzemí vody v CHOPAV kvartéru řeky Moravy.

Průběh a výsledky odstraňování rizik ohrožujících kvalitu podzemí vody v CHOPAV kvartéru řeky Moravy. Průběh a výsledky odstraňování rizik ohrožujících kvalitu podzemí vody v CHOPAV kvartéru řeky Moravy petr.vohnout@pku.cz Úvod V širším regionu CHOPAV Kvartér řeky Moravy probíhala těžba ropy od dvacátých

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit

Více

PEDOLOGICKÁ A GEOMECHANICKÁ CHARAKTERISTIKA ZEMIN SVAHU A BŘEHŮ JEZERA MOST

PEDOLOGICKÁ A GEOMECHANICKÁ CHARAKTERISTIKA ZEMIN SVAHU A BŘEHŮ JEZERA MOST PEDOLOGICKÁ A GEOMECHANICKÁ CHARAKTERISTIKA ZEMIN SVAHU A BŘEHŮ JEZERA MOST RNDR. M. Řehoř, Ph.D. Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most ÚVOD - Hydrická rekultivace bývalého povrchového dolu Ležáky Most

Více

Energetické cíle ČR v evropském

Energetické cíle ČR v evropském kontextu kontextu 1 Vrcholové strategické cíle ASEK Energetická bezpečnost Bezpečnost dodávek energie Odolnost proti poruchám Konkurenceschopnost Bezpečnost Konkurenceschopné ceny pro průmysl Sociální

Více

METODY STIMULACE UHELNÝCH SLOJÍ

METODY STIMULACE UHELNÝCH SLOJÍ METODY STIMULACE UHELNÝCH SLOJÍ Zuzana Weishauptová, Oldřich Přibyl Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR, v.v.i., V Holešovičkách 41, 182 09 Praha 8 weishauptova@irsm.cas.cz Těžba uhelného plynu s

Více

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice?

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? 18. června 2013 - Hotel Jalta Praha, Václavské nám. 45, Praha 1 Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? Ing.Libor Kozubík Vedoucí sektoru energetiky IBM Global Business Services Energie hraje v

Více

Těžba ropy a zemního plynu v Polsku

Těžba ropy a zemního plynu v Polsku Těžba ropy a zemního plynu v Polsku Historie těžby uhlovodíků v Polsku patří k nejdelším na území Evropy. Historickým centrem těžby ropy bylo okolí města Bobrka v provincii východní Galicie. Tato oblast

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.3.2014 COM(2014) 23 final/2 OPRAVA zrušuje a nahrazuje dokument COM(2014) 23 final ze dne 22.1.2014. Týká se všech jazykových znění: oprava v poznámkách pod čarou č. 1,

Více

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Biomasa & Energetika 2011 Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Ing. Mirek Topolánek předseda výkonné rady 29. listopadu 2011, ČZU Praha Výhody teplárenství 1. Možnost

Více

Materiál zemních konstrukcí

Materiál zemních konstrukcí Materiál zemních konstrukcí Kombinace powerpointu a informací na papíře Materiál zemních konstrukcí: zemina kamenitá sypanina druhotné suroviny lehké materiály ostatní materiály Materiál zemních konstrukcí:

Více

Využití katastrální mapy v důlním měřictví

Využití katastrální mapy v důlním měřictví VŠB - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta 12. Mezinárodní konference o katastru 53. Geodetické informační dny Využití katastrální mapy v důlním měřictví BRNO 2018 Pavel Černota, Hanka

Více

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D.

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. lukas.dvorak@tul.cz Obsah prezentace co je to anaerobní membránový bioreaktor princip technologie výhody a nevýhody technologická uspořádání

Více

Retail summit 6. 2. 2013 Obchod & budoucí zdroje. Praha 6. 2. 2013

Retail summit 6. 2. 2013 Obchod & budoucí zdroje. Praha 6. 2. 2013 Retail summit 6. 2. 2013 Obchod & budoucí zdroje Praha 6. 2. 2013 Vývoj cen zdrojů věštění z křišťálové koule Jak se bránit výkyvům v cenách zdrojů? Zajištění (hedging) Fixace ceny v čase Predikce / prognostika

Více

Zpracování ropy - Pracovní list

Zpracování ropy - Pracovní list Číslo projektu Název školy Předmět CZ.107/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma Ročník 2. Autor Datum výroby

Více

Chytrá energie vize české energetiky

Chytrá energie vize české energetiky 31. května 2011 Chytrá energie vize české energetiky Ing. Edvard Sequens Calla - Sdružení pro záchranu prostředí Obsah Česká energetika Chytrá energie alternativní koncept Potenciál obnovitelných zdrojů

Více

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Výbor pro sociální politiku PS PČR 1 Elektrárna Dukovany v kontextu ASEK Jaderná elektrárna Dukovany (JEDU) je významným zdrojem relativně

Více

3.1 Základní přírodní zdroje země. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

3.1 Základní přírodní zdroje země. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 3.1 Základní přírodní zdroje země Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Obsah přednášky 1. Přírodní zdroje 2. Litosféra 3. Pedosféra 4.

Více

ENERGETICKÁ POLITIKA ČR, VÝHLEDY A STRATEGIE. Ing. Eva Slováková Oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie

ENERGETICKÁ POLITIKA ČR, VÝHLEDY A STRATEGIE. Ing. Eva Slováková Oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie konference Hospodaření s energií v podnicích 20. října 2011, Praha OBSAH 1. Aktualizace SEK 2. Výzkum, vývoj a demonstrace v energetice 3. Podmínky podnikání a výkon státní správy v energetických odvětvích

Více

Novela vyhlášky č. 239/1998 Sb. vyhláškou č. 52/2011 Sb.

Novela vyhlášky č. 239/1998 Sb. vyhláškou č. 52/2011 Sb. Novela vyhlášky č. 239/1998 Sb. vyhláškou č. 52/2011 Sb. Nové požadavky pro zajištění bezpečnosti a pro ochranu životního prostředí při těžbě ropy a plynu a při podzemním skladování plynů Některé MU při

Více

Globální problémy lidstva

Globální problémy lidstva 21. Letní geografická škola Brno 2013 Globální problémy lidstva Vladimír Herber Geografický ústav MU Brno herber@sci.muni.cz Globální problémy - opakování Nejčastěji se uvažuje o 9 globálních problémech,

Více