Jak správně vybrat TV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak správně vybrat TV"

Transkript

1 Jak správně vybrat TV aneb NENECHTE SE OKLAMAT!

2 Autoři_ Roman Svoboda Vladimír Kaděra Václav Vozáb Tomáš Malík Obsah_ 1. Předmluva Obecné principy a funkce TV 02 Historický vývoj ČB, CRT, Trinitron, Flat 02 Moderní trendy 03 LCD 03 Plasma 06 3D televize 08 OLED 11 Projektor Nejběžnější funkce TV Parametry Konektivita Běžně dostupné značky TV v ČR Typy a rady při výběru domácího systému 50 Obecná doporučení 51 Low-end ( nižší cenová třída ) 55 Mainstream ( střední cenová třída ) 56 High-end ( vysoká cenová třída ) Rejstřík Slovo závěrem 60

3 #1 Předmluva_ Máte zájem o nový televizor? Chcete vědět, co kupujete? Pak právě pro Vás je příručka určena! Příručky MULTIMÉDIA jsou vždy zaměřeny na určitý druh produktu a kladou si za cíl seznámit čtenáře s jeho základními rysy a úskalími při jeho výběru. Příručka, kterou držíte v ruce je zaměřena na televizory. Podle čím dál více se potvrzujících zkušeností s nákupem moderních multimédií, jde většině nekvalitně proškoleného personálu při prodeji v obchodech převážně o co největší zisk a až v poslední řadě o přínos a užitečnost výrobku pro nás zákazníky. Tato příručka si klade za cíl, připravit čtenáře na nákup nových televizorů, které budou splňovat právě to, co od nich očekávají. Budete postupně seznámeni s vývojem televizních přijímačů od dob dávno minulých, až po dnešní vyspělé a leckdy velice složité technologie. Příručka Vám usnadní orientaci mezi velkým množstvím zkratek a odborných termínů, které jsou dnes s nákupem televizoru spojeny a v neposlední řadě si Vám dovolíme doporučit několik modelů, rozdělených dle cenových kategorií. Nezáleží na Vašem věku ani finančním zajištění, příručka poskytne mnoho cenných rad všem, kteří mají o koupi nového televizoru zájem. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 1 Jak správně vybrat TV?

4 #2 Obecné principy a funkce TV_ Historický vývoj První televizní přístroj byl mechanický a využíval otáčivý Nipkowův kotouč, jehož princip je zachován u televize až dodnes. Obraz se vzorkoval za pomocí průzorů v otáčivém kole (Nipkowův kotouč), na jednotlivé body, které byly následně zobrazeny na obrazovce reverzním způsobem za pomoci dalšího Nipkowova kotouče, jenž byl synchronizován s prvním, kterým se obraz snímal. Následně byl mechanický princip nahrazen elektronkami a k obrazu přibyl i zvuk. V televizorech se používala klasická televizní obrazovka na bázi katodové trubice, kde katodové dělo pálí elektrony do povrchu obrazovky pokrytého luminoforem (speciální vrstva měnící energii elektronů na viditelné světlo). Tato technologie je známa pod označením CRT (Cathode Ray Tube), kterým jsou označovány i televizory, které ji využívají. Televizory byly nejprve černobílé a záhy byly nahrazeny barevnými, které využívají skládání červené, zelené a modré barvy do výsledných barev. Zobrazovací plocha televizoru nebyla původně plochá ale vypouklá díky použité technologii, která však po zdokonalení umožňovala zobrazovat obraz i na rovnou plochu. Tyto televize nesly označení CRT FLAT. Z domácností je vytlačily dnes běžně používané plazma televizory fungující na principu elektrického proudu procházející plynem, kde dochází k uvolňování elektronů a následnému bombardování luminoforu. A také LCD televizory (Liquid Crystal Display) využívajících změny tekutých krystalů za pomoci tranzistorů k dosažení výsledné barvy. Nejnovější a prozatím ještě málo rozšířené jsou televizory s OLED obrazovkou a 3D televizory. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 2 Jak správně vybrat TV?

5 LCD televizory LCD technologie jako taková má za sebou velice dlouhou historii. Pro malou představu, kam až tato technologie sahá, si stačí vzpomenout na starý budík či kalkulačku a její jednobarevný display, většinou s nedobrým podsvícením a černým písmem. Tato technologie se samozřejmě s dobou vyvíjela a to dokonce tak rychle, že na dnešních dokonalých LCD televizorech skoro není co vylepšovat. V tomto odvětví tedy nemá smysl čekat na něco lepšího. Zkratka LCD značí v anglickém originálu Liquid Crystal Display, do českého jazyka přeloženo display z tekutých krystalů. Tyto televizory obsahují miniaturní krystalky, které se po přivedení elektrického proudu začnou pohybovat a propouštět na obrazovku přes barevné filtry světlo (od toho název tekuté krystaly ). LED TV Ukázka vzhledu LCD televizoru Pro nás spotřebitele je hlavní rysem LCD televizorů oproti předchůdcům (CRT atd.) jejich plochý tvar, vhodný k umístění například na stěnu. Tyto televizory dosahují obrovských úhlopříček a v dnešní době i nádherných barev a poměrně rychlé doby odezvy. Speciálním druhem LCD televizorů jsou takzvané LED TV, tyto televizory se liší pouze stylem podsvícení obrazu. Typické LCD používají elektronickou výbojku a LED TV využívají k podsvícení, jak je patrné z názvu, malých LED diod toto podsvícení bývá rovnoměrnější a, černá barva je opravdu černá a v neposlední řadě také snižuje spotřebu televizoru. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 3 Jak správně vybrat TV?

6 Klady a zápory LCD TV + úzký design + malá spotřeba (hlavně u LED TV) + povrch obrazovky je plastový méně těžký než Plasma TV a vice odolný proti rozbití + velká škála úhlopříček (cca 8 60 ) + cena - oproti Plazmovým TV menší odezva (projeví se například při sportovních zápasech) - starší televizory mohou mít problémy se zobrazováním černé barvy, zde vede Plasma TV Pro zvídavé Základním jednotkou všech LCD televizorů je pixel. Ten se skládá ze tří tzv. subpixelů, každý z nich má jinou barvu (RGB červená, zelená, modrá). Tento bod je tak malý, že lidské oko vidí pouze jeden jediný odstín barvy, která vznikla z celkové kombinace. Obrazový bod pixel s jednotlivými RGB složkami Stavebními prvky LCD televizorů je vždy osvětlovací trubice, která je po celou dobu provozu TV zapnutá (v případě LED TV jsou to LED diody), dále difůsní vrstvy, které se starají o rovnoměrný rozvod světla po televizoru. Po rovnoměrném rozprostření světlo prochází polarizační deskou, kde dostává určitou barvu (viz. pixel výše). Zbarvené světlo se konečně dostává přímo k tekutým krystalům, kde vzhledem k tomu, že propustnost každého z nich je ovládána elektrickým polem nastává několik možností. Tekutý krystal je buď otevřený světlo propustí, nebo zavřený, kdy by světlo propustit neměl (vždy nějaké projde), nebo třetí stav, krystal je pootevřen průchodu světla a vznikají tak různé odstíny barev. Dnešní LCD televizory umožňují propouštět až 1024 úrovní světla. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 4 Jak správně vybrat TV?

7 Ve výrobě LCD televizorů existuje několik základních technologií, které se liší převážně základní polohou tekutých krystalů: TN (deriváty BTN, TN+FILM atd.) o Tento postup je pro výrobu televizorů velice nevhodný, neposkytuje dostatečné pozorovací úhly a vyznačuje se špatným barevným podáním. Molekuly krystalů jsou v klidovém stavu nastaveny do propustné pozice, z čehož při vadném pixelu vyplývá, že bude neustále bíle svítit. Výchozí pozicí molekul je šroubovice - po přivedení elektrické energie se molekuly srovnají do zákrytu a přestanou propouštět světlo. xva (deriváty MVA, PVA, S-PVA atd.) o U této technologie jsou molekuly krystalů rozloženy do stromečkovitého uspořádání, což v důsledku znamená, že televizory mají lepší odezvu (zkrácení doby natočení do extrémních stavů) a rapidní zlepšení pozorovací úhlů. Tato technologie má vyřešen i problém s vadným pixelem při klidovém stavu nepropouští světlo. Takto vyráběné televizory patří ke světové špičce, navíc s relativně dostupnou cenou příkladem mohou být S-PVA panely firmy Samsung, jejichž technologii využívá i firma Sony. IPS (deriváty S-IPS, AS-IPS apod.) o AS-IPS (Advanced Super In-Plane Switching) technologie je založena na uspořádání molekul v klidovém stavu do jedné roviny subpixel nepropouští světlo. Po přivedení napětí na elektrody se některé molekuly pouze otočí o 90 a subpixel začne světlo propouštět. Tento princip zaručuje to nejlepší, co můžou LCD televizory nabídnout! Neuvěřitelně věrohodné barvy, velice rychlá odezva, velké pozorovací úhly - až k 180 a obrovský pokrok v kontrastu. Tato technologie je ovšem při výrobě stále velice nákladná, proto se využívá pro profesionální obrazovky, u kterých nehraje roli větší cena. TN (BTN, TN+FILM) 1- Zdroj bílého světla 2- Polarizační desky 3- Polarizované světlo 4- Elektrody 5- Tekuté krystaly 6- Film zlepšující pozorovací úhly xva (MVA, PVA, S-PVA) 1- Zdroj bílého světla 2- Polarizační filtr 3- Polarizované světlo 4- Elektrody 5- Tekuté krystaly IPS (S-IPS, AS-IPS) 1- Zdroj bílého světla 2- Polarizační desky 3-Polarizované světlo 4- Elektrody 5- Tekuté krystaly 6- Polarizované světlo MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 5 Jak správně vybrat TV?

8 Plasma televizory Plazmové televizory, nebo také PDP (Plasma Display Panel), se jako další řadí ke skupině velice tenkých televizních přijímačů s dokonalým obrazem. Plazmové obrazovky v sobě obsahují velké množství navzájem oddělených buněk s elektrodami a plynem. Po přivedení elektrického impulsu je plyn transformován do tzv. čtvrtého skupenství plazmy. Velice zjednodušeně by se dalo říci, že při tomto jevu vzniká světlo, které nám po zabarvení zaručí nádherný kontrast, živé barvy a velice vysokou odezvu například při sportovním zápase. Ukázka plazmového televizoru Klady a zápory Plasma TV + úzký design + velký kontrast + živé barvy + rychlá odezva Pro lepší utěsnění plynu, mají plazmové televize vrchní kryt obrazovky ze skla. Právě z oné skleněné desky nám ale vyplývá několik kladů i záporů. Plazmové televizory jsou o něco těžší, než LCD a při slunečném dnu se v televizi může nepříjemně odrážet světlo. Na druhou stranu je sklo mnohem lépe omyvatelné, například od dětských kreseb, než plast. Jedním z velkých strašáků plazmové televize bývalo vypalování log TV stanic. Ovšem tato doba je již dávno minulá čím dál více televizních společností, zprůhledňuje svá loga a výrobci plazmových panelů vynalézají technologie a principy (například miniaturní okem nepostřehnutelné vlnění), pomocí nichž se vypalování předchází. - větší hmotnost z důvodů skla na obrazovce - pouze větší úhlopříčky - u starých modelů vypalování log - o něco vyšší spotřeba než LCD MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 6 Jak správně vybrat TV?

9 Pro zvídavé Plyn uvnitř buněk je pro každý pixel samozřejmě rozdělen na další tři subpixely, z nichž každý je určen pro jednu ze základních barev RGB (červená, zelená, modrá). Tyto tři subpixely vytváří z větší vzdálenosti pro lidské oko viditelně pouze jeden bod. Subpixel u plazmových televizorů však nelze zmenšovat do nekonečna, minimální velikost se odhaduje na 0,3mm, proto se plazmové panely nevyskytují v malých velikostech s velkým rozlišením. Pixel s RGB subpixely u plazmové obrazovky Obvyklé složení směsi plynů v buňce je argon a xenon nebo neon. Po přivedení elektrického náboje, v důsledku postupného ztrácení elektronů, plyn změní skupenství na plazmu. Uvolněné částice se začnou pohybovat ke svým protějškům a srážet se navzájem, tím dochází k emitování fotonu neboli vzniku světla. Bohužel toto světlo je většinou tak krátké vlnové délky, že není pro lidské oko viditelné - ultrafialové záření. Z tohoto důvodu obsahují PDP panely vrstvu luminoforu, kde se po dopadu mění ultrafialové světlo na světlo okem viditelné. Barevnost světla nám určuje právě luminofor v jednotlivých subpixelech. Emise světla probíhá tak rychle, že není možné ji postřehnout, proto kvalitní PDP televizory mají až neuvěřitelně rychlou odezvu, kterou ocení hlavně příznivci hokeje a dynamických sportů. Základní stavební prvky plazmové obrazovky MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 7 Jak správně vybrat TV?

10 SED Technologie Na vývoji této technologie budoucnosti plazma obrazovek pracuje již několik let firma Canon a Toshiba. Princip zlepšení bude ve výměně elektrod za LED diody, z něhož vyplývá zjednodušení výroby a snížení spotřeby plazmových televizorů. V současné době je možné SED technologii aplikovat pouze pro obrazovky větší než jeden metr a zatím neexistuje linka pro sériovou výrobu. 3D Televize Dnešní 3D televize Na co se mohu podívat v 3D televizi Základní rozdělení 3D technologií 3D televize fungují na principu trojrozměrného vnímání statického obrazu, ke kterému dochází na základě pozorování dvou plošně posunutých obrazů zobrazených televizorem, kde k docílení 3D obrazu potřebujeme speciální brýle. Brýle mají různá sklíčka pro každé oko a právě to umožňuje každému oku vnímat jiný obraz, stejně jako tomu je i v reálném světě. V minulosti se již objevilo mnoho pokusů o nasimulování trojrozměrného vnímání obrazu pomocí de facto 2D přístroje. 3D technologie je poměrně složitá záležitost, a tím pádem je i její nástup na trh komplikovaný a pomalý. Proto je v současnosti na trhu jen velmi málo 3D televizí a jejich cena není zrovna lidová. Ani filmů a televizních stanic, které se dají koupit nebo vysílají v 3D není mnoho avšak je možné příjem klasického pozemního vysílání přepočítat do 3D, v takovém případě televize nepřijímá 3D signál jako takový, ale vytváří ho pomocí vnitřního koprocesoru, ovšem pouze pokud je jím televize vybavna.. Nejenom na filmy vydané v 3D formátu a televizní vysílání v 3D ale i na klasické filmy a běžné televizní programy. Většina současných 3D televizí potřebuje ke sledování 3D obrazu speciální brýle, avšak na trhu se již objevují i první 3D televize, které k jejímu sledování nepotřebují žádné brýle. Stereoskopické 3D zobrazování vyžadující využití brýlí. Autostereoskopické bez použití brýlí. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 8 Jak správně vybrat TV?

11 Klady a zápory 3D TV + lepší a věrnější prožitek z filmu + dokonalý zážitek z her + možnost sledovat i klasický 2D obraz - nutnost nošení speciálních brýlí (záleží na technologii) - nutnost televize i speciálního přehrávače podporující 3D technologii - využití zatím jen hlavně na filmy z disků - vysoká cena - nejsou dioptrické 3D brýle Pro zvídavé Stereoskopická 3D technologie - Jak to funguje? Aktivní stereoskopická projekce nám umožňuje za pomoci speciálních 3D brýlí vidět obraz v televizoru ve 3D zobrazení. Obraz je promítán s dvojnásobnou snímkovou frekvencí na obrazovku, kde se střídají obrazy zvlášť pro levé a pravé oko. Brýle se nám poté starají o zatmívání jednotlivých očí. Synchronizují se s obrazem, takže každé oko dostává svůj vlastní obraz. Oba tyto obrazy si mozek následně poskládá do trojrozměrné scény. V praxi to vypadá tak, že televizor Vám zobrazí obraz pro levé oko a zařídí, aby jste pravým okem neviděli. Poté připraví obraz pro druhé oko. Toto se děje minimálně 120 krát za jednu sekundu. Novější brýle jsou aktivního provedení, což znamená, že se příchozí obraz musí synchronizovat s brýlemi prostřednictvím infračervené komunikace, s 3D televizorem pro maximalizaci výsledného 3D efektu. Autostereoskopické 3D technologie - Televize se speciální čočkou 3D prostorového vjemu lze docílit tak, že prvek umožňující vnímání 3D obrazu, v případě stereoskopického zobrazování to jsou brýle umístěné na hlavě pozorovatele, je naopak umístěn na pozorovaném objektu a to na obrazovce a jde vlastně o speciální čočku, která zajistí, že každým okem vidíte správný obraz, jejichž složením se v mozku vytvoří dojem 3D. Zásadní omezení je v tom, že tohoto efektu se dosáhne v podstatě jen na jednom místě a pozorovaný obraz musí být stále v pohybu a proto tato technologie bude pravděpodobně více využita pro hráče počítačových her. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 9 Jak správně vybrat TV?

12 Technologie WOWvx 3D obraz pozorovatelný z více míst a bez nutnosti stálého pohybu řeší technologie WOWvx, její princip je zdánlivě jednoduchý, asi všichni známe animované pohlednice, které při naklápění, měnily svůj obraz a tak vytvářeli dojem pohybu. Trik byl v tom, že pohlednice na svém povrchu obsahovala plošky, které byly natočeny různým směrem. A i takhle pracuje technologie WOWvx, když používá 3D formát 2d-plus-depth. (Nebo také označovaný jako 2D+Z.) Kdy je každý snímek doplněn osmibitovou prostorovou mapou stupňů šedi, která indikuje pro každý bod, zda má být a v jaké vzdálenosti zobrazen před plochou displeje (bílá) nebo a plochou displeje (černá). Díky 256 odstínům šedi se dá vytvořit poměrně věrohodný 3D obraz. Velkou výhodou této technologie je, že nepotřebuje zásadní zvýšení šířky vysílacího pásma pro 3D televizní vysílání. Obraz televize používající technologii WOWvx, je tvořen malými čočkami. Tyto čočky, na základě dříve zmíněné prostorové mapy, posílají světlo různými směry a tím dosahují toho, že každé oko vidí jiný obraz stejně jako u popisované pohlednice. UDHD 3D ne 3D Poslední možností ve stádiu vývoje je Ultra-Digital HD rozlišení (UDHD) s rozlišením 7680 x 4320, pro představu Full HD rozlišení disponuje rozlišením pouze 1920 x V principu jde o to poskytnou divákovi co nejvěrnější obraz ve vysokém rozlišení, který navodí pocit, že se jedná o 3D obraz. A proto byl proveden pokus, kde ulicemi Tokia jezdilo auto vybavené speciální 8K kamerou. Výsledný obraz byl veřejnosti promítán na této 8K projekci. Vjem byl tak realistický, že diváci měli pocit, že sedí v autě. A co víc, vjem byl tak přesvědčivý, že několik lidí se dokonce pozvracelo, protože jejich tělo mělo pocit, že opravdu jedou v autě, a tak instinktivně reagovalo na odstředivé a setrvačné síly, které normálně na tělo při jízdě v autě působí, ale oni stáli v klidu na ulici. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 10 Jak správně vybrat TV?

13 OLED OLED je zkratka z anglického Organic Light-Emitting Diode, což v češtině znamená organická světlo-vyzařující dioda. Jedná se o technologií používanou pro tvorbu obrazovek, kdy je celá obrazovka tvořena velmi malými organickými elektro-luminescenčními diodami. Technologie OLED nepotřebuje podsvícení jako například LCD nebo LED obrazovky a díky tomu jsou energeticky méně náročné. Jelikož jsou jednotlivé OLED diody velmi malé a skládající se z organického materiálu, dají se doslova tisknout na zvolený povrch podobně, jako když tiskárna tiskne na papír. Příklady ohebných OLED displejů OLED displej využívá organických uhlíkových sloučenin, které s přísunem elektřiny vysílají světlo. Oproti LCD a plazmě se OLED obrazovky vyznačují výraznějšími barvami, vyšším kontrastem a rychlejší odezvou, jedná se o velice univerzální obrazovky. Výhodou OLED displeje je možnost vyrobit jej průhledný, zrcadlový apod. Zkrátka vše záleží na tom, na jaký materiál nanesete organickou vrstvu OLED displeje. Pokud to bude průhledná fólie, bude i displej průhledný, nanese-li se na lesklou hliníkovou fólii, popř. jiný lesklý materiál, bude displej ve vypnutém stavu sloužit jako perfektní zrcadlo. Nevýhodou OLED televizorů je fakt, že se jedná o zbrusu novou technologii, kterou ještě výrobci úplně nezvládli a jejíž čas ještě přijde. Klady a zápory OLED + technologie OLED nepotřebuje podsvícení + menší spotřeba než jiné technologie + velmi jasný a stabilní obraz + velmi tenké, možnost ohýbat samotnou obrazovku - stárnutí OLED displeje - složitá struktura - v současnosti drahá výroba MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 11 Jak správně vybrat TV?

14 Pro zvídavé Celý OLED displej je složen z mnoha malých organických diod složených z červených, zelených a modrých emitorů, které ve trojici vytváří samotný pixel a jednotlivé emitory subpixely. Princip je podobný jako u LCD displejů, kde si lidské oko spojí barvy z jednotlivých subpixelů a tím se vytvoří výsledná barva pixelu. Mezi průhlednou anodou a kovovou katodou je několik vrstev organické látky. Jsou to vrstvy vypuzující díry, přenášející díry, vyzařovací vrstva a vrstva přenášející elektrony. V momentě, když je do políčka přivedeno napětí, jsou vyvolány kladné a záporné náboje (elektrony a díry), které se spojují ve vyzařovací vrstvě a tím produkují světelné záření. Struktura a použité elektrody jsou uzpůsobeny, aby docházelo k maximálnímu střetávání nábojů právě ve vyzařovací vrstvě, právě proto, aby výsledné světlo mělo dostatečnou intenzitu. Jednotlivé stavební prvky OLED pixelu MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 12 Jak správně vybrat TV?

15 Existují dva základní typy displeje. Displej s pasivní matricí PMOLED (Passive Matrix Organic Light-Emitting diode) a displej s aktivní matricí AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emitting diode). Displeje s pasivní matricí - PMOLED Displeje s pasivní matricí jsou jednodušší, používají se především tam, kde je třeba zobrazit jednodušší obraz, například pouze text. Stejně jako u jednodušších grafických LCD displejů (DSTN, STN), jsou jednotlivé pixely řízeny pasivně, mřížkovou matricí navzájem překřížených vodičů. V místě křížení jsou vodiče připojeny k elektrodám (katodám, resp. anodám) OLED struktury a tím vznikají jednotlivé pixely. Pomocí mřížek vodičů a multiplexních přepínačů je na anody a katody vybraných bodů přivedeno elektrické napětí, které přinutí organickou látku vyzařovat. Signály jsou zpravidla dodávány do sloupců a synchronizovány s cyklickým zapojováním řádků. Optický výstup tak vzniká postupným skládáním řádků, ke kterému dochází 60krát za sekundu. Čím větší proud je v impulsu použit, tím jasněji pixel září. Pro plné zobrazení musí být každý řádkový vodič nabíjen po dobu 1/N snímkovacího času, kde N je počet řádků displeje. Například k dosažení jasu 100 nits (tj. 100 cd/m 2 ) pro 100 řádkový displej, musí být pixely buzeny na úroveň jasu nits po dobu 1/100 snímkovacího času. Právě nutnost velkých a úzkých proudových impulsů snižuje účinnost displeje. Při krátkodobých velkých intenzitách navíc organický materiál pracuje v méně efektivní pracovní oblasti generování světla. Vzhledem k vyšší spotřebě a horšímu zobrazení jsou PMOLED vhodné především pro displeje menších úhlopříček a zobrazování převážně statických a textových informací (MP3 přehrávače, mobilní telefony, informační displeje v automobilech atd.). Displeje s aktivní matricí - AMOLED Displeje s aktivní matricí jsou vhodné pro graficky náročné aplikace s velkým rozlišením, tedy zobrazování videa a grafiky. Struktura je podobná TFT LCD displejům. Spínání každého pixelu je prováděno vlastním tranzistorem (resp. dvěma - jeden řídí nabíjení a vybíjení kondenzátoru a druhý je přítomen jako napěťový stabilizátor kvůli zajištění konstantní velikosti proudu), čímž se zamezuje blikání bodů, které mají svítit během několika po sobě jdoucích cyklů. Současně se zvyšuje průtok proudu a zkracuje doba odezvy. Mezi výhody oproti PMOLED patří vyšší zobrazovací frekvence, ostřejší vykreslení obrazu a nižší spotřeba. Nevýhodou je složitější struktura displeje a tedy i vyšší cena. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 13 Jak správně vybrat TV?

16 Projektory U projektoru nejvíce záleží na tom, zda je určen pro pracovní účely, hraní her, pro zábavu nebo právě pro sledování filmů a televizních programů. Od toho se dále odvíjí, jakou technologii zobrazování zvolit. Obvykle se k zobrazení obrazu využívá takzvané lampy, s výjimkou LED technologie. Moderní projektor od společnosti Benq vhodný pro domácí použití Důležité parametry projektoru Při výběru projektoru určeného ke sledování filmů je velice důležitým parametrem rozlišení obrazu. Vzhledem k široké nabídce projektorů dostupných na trhu je vhodné ujasnit si požadované rozlišení. Jestliže chceme rozumnou kvalitu, měli bychom vybírat projektory s rozlišením alespoň 1280 x 1024px. Pro dnešní širokoúhlé filmy ve vysokém rozlišení je vhodné minimální rozlišení HD Ready 720p (1280 x 720px), nejlépe však přímo Full HD rozlišení (1920 x 1080px), což je v současné době nejvyšší dostupné rozlišení pro projektory určené ke sledování Full HD obrazu. Dalším podstatným prvkem při výběru projektoru je plánovaná projekční vzdálenost. Existují modely určené k projekci ze vzdálenosti jednotek i desítek metrů. Správný výběr projekční vzdálenosti značně ovlivňuje celkový dojem z výsledného obrazu, a proto je nutné brát zřetel na tento parametr ve specifikacích výrobce. Životnost projekční lampy je značně omezená a pohybuje se kolem 1000 až 4000 hodin provozu. Jejich cena se pohybuje ve velmi širokém rozmezí od jednotek tisíců až po desítky tisíc korun a v extrémních případech i více, v závislosti na parametrech a celkovém výkonu. Proto je dobré informovat se pří výběru projektoru také o cenách náhradních lamp. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 14 Jak správně vybrat TV?

17 Technologie projektorů U moderních projektorů se v současnosti používají tři zobrazovací technologie. A to DLP, jedno a tří čipové, dále pak LCD technologie a začínající LED technologie. DLP technologie nám nabízí výborný kontrast a barevnou přesnost vykoupenou vyšší pořizovací cenou. LCD technologie nabízí příznivější ceny, vetší množství funkcí, nevýhodou je pak nižší kvalita reprodukovaného obrazu a nižší kontrast. Technologie LED je nejmodernější a v této chvíli nejméně rozšířená, hlavní výhodou této technologie je velmi dlouhá životnost. Klady a zápory projektoru + velikost úhlopříčky promítaného obrazu + vhodné pro domácí kino + požitek z filmů skoro jako v kině - horší zobrazení černé barvy - úplně typicky neslouží pro sledování TV - u většiny technologií nutnost dokupování lampy - plátno pro kvalitnější obraz Pro zvídavé DLP je zkratka z anglického Digital Light Processing pro technologii používanou v digitálních projektorech. V DLP projektorech je obraz tvořen pomocí miniaturních zrcadel, která jsou umístěna na polovodičovém čipu, který se nazývá DMD (Digital Micromirror Device). Každé zrcadlo reprezentuje jeden nebo více pixelů. Každá miniaturní odrazná ploška se může velmi rychle přemísťovat mezi dvěma krajními polohami jednou, která světlo propouští a druhá, která jej odráží na chladicí plochu. Intenzita barvy je regulována rychlým střídáním těchto poloh (poměrem mezi průchozí a neprůchozí polohou). Zrcadla umístěná v DLP projektoru MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 15 Jak správně vybrat TV?

18 DLP tří čipové systémy se vyznačují perfektní přesností a podáním barev, vynikajícím kontrastem, slušnými detaily a kvalitou stínů. Jsou schopny dodat vyšší jas ve srovnání s jednočipovými DLP projektory a celková kvalita je obecně považována za nejlepší dostupnou. Stejná technologie se používá v nejmodernějších digitálních kinech. Princip tvorby obrazu v DLP projektoru Ve srovnání s jednočipovou DLP technologii je nevýhodou slabší kontrast, s ostatními systémy pak cena, nižší výdrž lampy a případně větší rozměry. Jednočipový DLP systém má nejlepší možný kontrast a barevnou přesnost, malou mezeru mezi pixely a časem se nesnižuje kvalita obrazu. Neduhem technologie je slabší svítivost (jas)a je také obecně dražší než LCD technologie. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 16 Jak správně vybrat TV?

19 LCD Projektory založené na technologii LCD používají k zobrazování tři LCD displeje, jejichž vlastnosti lze nastavovat zvlášť a získat tak barevně velmi věrný obraz. Výborné barvy ale nezůstanou navždy, již po několika letech dlouhodobého používání dojde k blednutí barev a zejména modrá barva často zmizí úplně. DLP projektory mají barevnost obrazu dánu zabarvením rotujícího kotouče a teplotou projekční lampy, která se stárnutím také trochu mění. Tato barevná změna ale není tak výrazná jako u technologie LCD. Princip tvorby obrazu v LED projektorech LCD technologie poskytuje výborné barevné podání a životnost systému. Nejvíce se využívá pro systémy domácího kina, kde se jako výhoda projeví relativně nižší pořizovací cena vzhledem k ostatním technologiím. K záporům patří nižší kontrast, časem snižovaní kvality obrazu, možnost objevování mrtvých pixelů, obecně slabší kvalita stínů a horší podání černé barvy. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 17 Jak správně vybrat TV?

20 LED projektory jsou vlastně DLP projektory, ve kterých je lampa nahrazena LED diodami. Samotná LED technologie se vyznačuje nízkou spotřebou, absencí lampy, což na jedné straně přináší plus v podobě větší životnosti LED modulu v desítkách tisíc hodin, na straně druhé nízkou světelnost. Princip tvorby obrazu v LED projektoru MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 18 Jak správně vybrat TV?

21 #3 Nejběžnější funkce TV_ Schopnosti V této kapitole si publikace klade za cíl seznámit čtenáře nejen se základními technologiemi, které má každý moderní televizor, ale také s pokročilými funkcemi, které umožňují využívat Váš televizor na maximum. Příjem analogového signálu Technologie analogového televizního vysílání má za sebou více jak tři čtvrtě století fungování. Na počátku se vysílalo pouze černobíle, úprava technologie (přidání barvonosné složky) přinesla barevné vysílání. Je jen málo technologií, které přežily tak dlouhou dobu bez výraznějších změn. Problematika příjmu analogového vysílání je velice rozsáhlá a zmíním tedy pouze základní technická hlediska. Jedná se o amplitudově modulovaný obrazový signál s jedním postranním pásmem s přidaným frekvenčně modulovaným zvukem. Šířka jednoho kanálů je 8 MHz (pro naši normu) a je nutné zajistit dostatečný odstup mezi jednotlivými kanály, aby nedocházelo k vzájemnému rušení sousedících kanálů. Vysílá se v tzv. soustavách, které jsou různé pro Japonsko, Severní a Jižní Ameriku (NTSC), afriku (SECAM) a nejmladší používaná ve většině Evropských zemí (PAL). Soustava PAL byla vyvinuta v Německu a vychází ze soustav NTSC i SECAM. Nabízí nejvyrovnanější přenosové vlastnosti. MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 19 Jak správně vybrat TV?

22 Velice zjednodušené blokové schéma klasického televizoru je na obrázku níže. U moderních LCD a plasmových televizorů už žádné vychylovací cívky nenajdeme, ale analogový tuner je stále součástí drtivé většiny z nich. Anténa Zvuková část Reprodukce zvuku Vstupní VF část Obrazová část Obrazovka Napájecí část Rozkladová část Vychylovací cívky horizontální a vertikální Blokové schéma klasického CRT televizoru určeného pro příjem analogového vysílání Technologie analogového vysílání sebou přináší také několik nevýhod: - velká šířka pásma a tím pádem omezený počet televizních kanálů, resp. programů - nemožnost přenosu HDTV, norma PAL přenese maximálně 625 řádků - problém s kvalitou obrazu (duchové) vzniklý odrazy signálu od terénu V současnosti dochází k postupnému vypínání analogového vysílání na celém území naší republiky a přechodu na pozemní digitální vysílání. Dokončení toho přechodu je v současnosti plánováno MULTIMÉDIA - Nenechte se oklamat! 20 Jak správně vybrat TV?

Zobrazovací zařízení. Základní výstupní zařízení počítače, které slouží k zobrazování textových i grafických informací.

Zobrazovací zařízení. Základní výstupní zařízení počítače, které slouží k zobrazování textových i grafických informací. Zobrazovací zařízení Základní výstupní zařízení počítače, které slouží k zobrazování textových i grafických informací. Hlavní částí každého monitoru je obrazovka, na jejímž stínítku se zobrazují jednotlivé

Více

DUM č. 18 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 18 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 18 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 24.02.2014 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: monitory CRT a LCD - princip funkce, srovnání (výhody

Více

MONITOR. Helena Kunertová

MONITOR. Helena Kunertová MONITOR Helena Kunertová Úvod O monitorech Historie a princip fungování CRT LCD PDP Nabídka na trhu Nabídka LCD na trhu Monitor Výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických

Více

5. Zobrazovací jednotky

5. Zobrazovací jednotky 5. Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír, diaprojektory Zobrazovací jednotky Pro připojení zobrazovacích jednotek se používá grafická karta nebo také video adaptér. Úkolem grafické karty

Více

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky Michal Bílek Karel Johanovský SPŠ - JIA Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír papír, dataprojektory 1 OBSAH Úvodem Aditivní model Gamut Pozorovací úhel CRT LCD Plazma OLED E-Paper Dataprojektory

Více

monitor a grafická karta

monitor a grafická karta monitor a grafická karta monitor a grafická karta monitor slouží ke sdělování výsledků či průběhu řešených úloh a komunikaci operačního systému nebo programu s uživatelem. vše co má být zobrazeno na obrazovce,

Více

Zobrazovací jednotky. 1 z :53. LED technologie.

Zobrazovací jednotky.  1 z :53. LED technologie. 1 z 11 14. 11. 2016 23:53 Zobrazovací jednotky slouží k zobrazení informací většinou malého rozsahu. Základní dělení dle technologie. Základní dělení dle možností zobrazování. Základní dělení dle technologie:

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu monitory, jejich rozdělení a vlastnosti

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu monitory, jejich rozdělení a vlastnosti Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 2.13 Výstupní zařízení I. Tematická oblast Předmět

Více

Monitory a grafické adaptéry

Monitory a grafické adaptéry Monitory a grafické adaptéry Monitor je důležitá součást rozhraní mezi uživatelem a počítačem Podle technologie výroby monitorů rozlišujeme: CRT monitory (Cathode Ray Tube) stejný princip jako u TV obrazovek

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

LCD displeje rozdělujeme na pasivní DSTN (Double Super Twisted Nematic) a aktivní TFT (Thin Film Transistors).

LCD displeje rozdělujeme na pasivní DSTN (Double Super Twisted Nematic) a aktivní TFT (Thin Film Transistors). OBRAZOVKA TYPU CRT Princip obrazovky katodovou paprskovou trubici (Cathode Ray Tube) CRT, objevil 1897 dr. Brown. Roku 1936 byla patentována první televizní obrazovka. Obrazovka je vzduchoprázdná skleněná

Více

Monitor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Monitor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Monitor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.12 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia informatiky, konfigurace

Více

Zobrazovací technologie

Zobrazovací technologie Zobrazovací technologie Podle: http://extrahardware.cnews.cz/jak-funguji-monitory-crt-lcd-plazma CRT Cathode Ray Tube Všechny tyto monitory i jejich nástupci s úhlopříčkou až 24 a rozlišením 2048 1536

Více

Novinky v TV přijímačích

Novinky v TV přijímačích Novinky v TV přijímačích Radiokomunikace 2014, Pardubice Ondřej ZACH www.urel.feec.vutbr.cz Obsah TV přijímače jak šel čas Novinky v TV přijímačích UHD TV OLED displeje Smart TV, HbbTV Další vývoj urel@feec.vutbr.cz

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika

Více

TELEVIZNÍ ZÁZNAM A REPRODUKCE OBRAZU

TELEVIZNÍ ZÁZNAM A REPRODUKCE OBRAZU TELEVIZNÍ ZÁZNAM A REPRODUKCE OBRAZU Hystorie Alexander Bain (Skot) 1843 vynalezl fax (na principu vodivé desky s napsaným textem nevodivým, který se snímal kyvadlem opatřeným jehlou s posunem po malých

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 11 Domácí kino a moderní zobrazovací jednotky Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Zobrazovací jednotky

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Zdeněk Dostál Ročník: 2. Hardware.

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Zdeněk Dostál Ročník: 2. Hardware. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

Úkoly pro úpravu textu

Úkoly pro úpravu textu Úkoly pro úpravu textu 1) Na nadpisech je použit styl Nadpis 1, zarovnaný na střed, mezery před a za auto, řádkování 1,5. 2) První část textu je rozdělena do třech sloupců (první sloupec je široký 5 cm,

Více

(15) Výstupní zařízení

(15) Výstupní zařízení (15) Výstupní zařízení Osnova 1. Panely LCD, plasmová zobrazovače, projektory 1. Připojení 2. LCD monitory 3. Plasmový displej 4. Dataprojektor 2. Tiskárny 1. Kvalita tisku, rozlišení (DPI), připojení

Více

Obsah. Historický vývoj Jednotlivé technologie 3D technologie Zobracovací zařízení Budoucnost

Obsah. Historický vývoj Jednotlivé technologie 3D technologie Zobracovací zařízení Budoucnost Radek Lacina Obsah Historický vývoj Jednotlivé technologie 3D technologie Zobracovací zařízení Budoucnost Historie Bratři Lumiérové 1895 patentován kinematograf 35 mm film, 16 fps (převzato od Edisona)

Více

Maturitní otázka č.19: Zpobrazovací prvky a monitory

Maturitní otázka č.19: Zpobrazovací prvky a monitory Střední průmyslová škola elektrotechnická a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Žatci Maturitní otázka č.19: Zpobrazovací prvky a monitory Datum vypracování: 28.9. 2011 Vypracoval:

Více

Full High-Definition Projektor pro domácí kino PT-AE3000

Full High-Definition Projektor pro domácí kino PT-AE3000 Full High-Definition Projektor pro domácí kino Parametry Označení Zobrazovač 0.74" LCD panely (D7) (formát 16:9) Rozlišení 1920 x 1080 (nativní) Světelný výkon 1.600 ANSI lumen (High Power mode) Kontrast

Více

Technologie LCD panelů. Jan Vrzal, verze 0.8

Technologie LCD panelů. Jan Vrzal, verze 0.8 Technologie LCD panelů Jan Vrzal, verze 0.8 Princip LCD panelů tekuté krystaly jsou látka, která má stále krystalickou mřížku a zároveň se chová podobně jako kapalina tyto krystaly byly objeveny na nervových

Více

LCD displeje. - MONOCHROMATICKÉ LCD DISPLEJE 1. s odrazem světla (pasivní)

LCD displeje. - MONOCHROMATICKÉ LCD DISPLEJE 1. s odrazem světla (pasivní) LCD displeje LCD = Liquid Crystal Display (displej z tekutých krystalů) Tekutými krystaly se označují takové chemické látky, které pod vlivem elektrického pole (resp. elektrického napětí) mění svoji molekulární

Více

Monitory, televizory

Monitory, televizory VY_32_INOVACE_PZA_216 Monitory, televizory Mgr. Radka Mlázovská Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření:

Více

Zobrazovače. 36NM Lukáš Skřivánek skrivl1@fel.cvut.cz 17.12.2006 (2006/2007)

Zobrazovače. 36NM Lukáš Skřivánek skrivl1@fel.cvut.cz 17.12.2006 (2006/2007) Zobrazovače 36NM Lukáš Skřivánek skrivl1@fel.cvut.cz 17.12.2006 (2006/2007) Osnova Zadání Modelové situace Technické informace stručně Porovnání Řešení modelových situací Závěr Zadání Proveďte porovnání

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Využití e-learningu k rozvoji klíčových kompetencí reg. č.: CZ.1.07/1.1.38/01.0021.

Tento dokument vznikl v rámci projektu Využití e-learningu k rozvoji klíčových kompetencí reg. č.: CZ.1.07/1.1.38/01.0021. Tento dokument vznikl v rámci projektu Využití e-learningu k rozvoji klíčových kompetencí reg. č.: CZ.1.07/1.1.38/01.0021. Využití e-learningu k rozvoji klíčových kompetencí Název a číslo projektu CZ.1.07/1.1.38/01.0021

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.14.9 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 02. 12. 2012 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

Dataprojektory. Parametry projektorů

Dataprojektory. Parametry projektorů Dataprojektory Projektory, neboli audiovizuální média, slouží k přenosu obrazu na promítací plátno či zeď, případně na podobný povrch. Zdrojem obrazu může být osobní počítač, notebook, přehrávač dvd a

Více

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Android. 1 Televize. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Funkce Ambilight. Úhlopříčka obrazovky

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Android. 1 Televize. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Funkce Ambilight. Úhlopříčka obrazovky 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 2 strany Displej LED Full HD Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Herní režim Funkce přizpůsobení

Více

David Buchtela. Monitory 20.10.2009. Monitory. David Buchtela. enýrství lská univerzita v Praze

David Buchtela. Monitory 20.10.2009. Monitory. David Buchtela. enýrství lská univerzita v Praze 1 20.10.2009 Monitory Monitory David Buchtela Katedra informačního inženýrstv enýrství Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělsk lská univerzita v Praze Kamýcká 129, Praha 6 - Suchdol 2 Monitory Monitor

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 7. Zobrazovací zařízení

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 7. Zobrazovací zařízení MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 7. Zobrazovací zařízení Petr Lobaz, 11. 4. 2017 CRT CATHODE RAY TUBE historicky první zvládnutá technologie elektronického displeje dnes už se nevyrábí, ale principy

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Karel Dvořák Vzdělávací oblast předmět: Informatika Ročník, cílová skupina: 7.

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Karel Dvořák Vzdělávací oblast předmět: Informatika Ročník, cílová skupina: 7. Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; Internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_IN7DV_05_01_10

Více

Komponenty a periferie počítačů

Komponenty a periferie počítačů Komponenty a periferie počítačů Monitory: v současné době výhradně ploché LCD monitory s úhlopříčkou 19 30 (palců, 1 palec = 2,54 cm) LCD (Liquid Crystal Display): skládá se z tzv. pixelů, každý pixel

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury 6.5.2014 L 133/43 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 5 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona V/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice

Více

Technické údaje. Televize. Ambilight. Obraz/displej. Android. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 123 cm.

Technické údaje. Televize. Ambilight. Obraz/displej. Android. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 123 cm. 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Úhlopříčka obrazovky (metrická)

Více

Česká republika od 1.10. 2010

Česká republika od 1.10. 2010 MALOOBCHODNÍ CENÍK SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY Česká republika od 1.10. 2010 LG INFOLINKA: Stránka 1 z 14 LED LCD TV 55" 55LE8500 8808992757863 Exkluzivní 200Hz supertenké Full LED Slim LCD (hloubka jen 3,4cm)

Více

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Funkce Smart TV. 1 Televize. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 126 cm. Úhlopříčka obrazovky (palce)

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Funkce Smart TV. 1 Televize. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 126 cm. Úhlopříčka obrazovky (palce) 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Smart TV Úhlopříčka obrazovky (metrická) 126 cm Interakce s uživatelem Interaktivní televize Program

Více

PREZENTACE S VYUŽITÍM POČÍTAČE

PREZENTACE S VYUŽITÍM POČÍTAČE při VŠCHT Praha Technické prostředky prezentace základní pojmy : technické parametry, principy funkce propojení počítače s dataprojektorem pomocné technické prostředky základní pojmy fotometrické fyzikální

Více

Z montáže anténní techniky nabízíme :

Z montáže anténní techniky nabízíme : Máte problémy s příjmem digitálního pozemního vysílání, nebo dokonce ještě máte analogový příjem? Zabýváme se instalací a zapojením set-top-boxů a antén pro DVB-T. Vše Vám zaměříme na nejsilnejší signál

Více

Počítačová grafika Grafické karty a monitory (metodické materiály) dr. Josef Šedivý Centrum talentů UHK, 2010

Počítačová grafika Grafické karty a monitory (metodické materiály) dr. Josef Šedivý Centrum talentů UHK, 2010 Počítačová grafika Grafické karty a monitory (metodické materiály) dr. Josef Šedivý Centrum talentů UHK, 2010 Grafické karty zajišťuje o zobrazení obrazu na monitoru Původně grafické čipy (TV modulátory)

Více

Přídavné karty. Zvuková karta. Síťová karta

Přídavné karty. Zvuková karta. Síťová karta Přídavné karty - jsou samostatná hardwarová zařízení umožňující rozšířit možnosti počítače o nové funkce, které základní hardwarová sestava neumožňuje. - díky přídavným kartám se z počítače stává skutečně

Více

Technické údaje. Obraz/displej. Funkce Smart TV. 1 Televize. Interakce s uživatelem. MultiRoom Client

Technické údaje. Obraz/displej. Funkce Smart TV. 1 Televize. Interakce s uživatelem. MultiRoom Client 1 Televize Technické údaje Obraz/displej Funkce Smart TV Displej Úhlopříčka obrazovky (metrická) 4K Ultra HD LED 139 cm Interakce s uživatelem MultiRoom Client SimplyShare CertiỼ kace Wi-Fi Miracast CertiỼ

Více

Optoelektronika. elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA)

Optoelektronika. elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA) Optoelektronika elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD Elektro-optické převodníky žárovka - nejzákladnější EO převodník nevhodné pro optiku široké spektrum vlnových délek vhodnost pro EO

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 15 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Obrazovkový monitor. Antonín Daněk. semestrální práce předmětu Elektrotechnika pro informatiky. Téma č. 7: princip, blokově základní obvody

Obrazovkový monitor. Antonín Daněk. semestrální práce předmětu Elektrotechnika pro informatiky. Téma č. 7: princip, blokově základní obvody Obrazovkový monitor semestrální práce předmětu Elektrotechnika pro informatiky Antonín Daněk Téma č. 7: princip, blokově základní obvody Základní princip proud elektronů Jedná se o vakuovou elektronku.

Více

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Android. 1 Televize. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Funkce Ambilight. Úhlopříčka obrazovky

Technické údaje. Ambilight. Obraz/displej. Android. 1 Televize. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Funkce Ambilight. Úhlopříčka obrazovky 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Herní režim Funkce přizpůsobení

Více

Instrukce pro instalaci digitálního satelitního přijímače

Instrukce pro instalaci digitálního satelitního přijímače Instrukce pro instalaci digitálního satelitního přijímače INSTALACE Přední panel Zadní panel LNB IN: PŘIPOJENÍ K SATELITNÍ ANTÉNĚ LNB OUT: PŘIPOJENÍ K JINÉMU PŘIJÍMAČI KOMPOZITNÍ VÝSTUP VIDEO SIGNÁLU ZAPNUTÍ/VYPNUTÍ

Více

Úloha č. 1: CD spektroskopie

Úloha č. 1: CD spektroskopie Přírodovědecké fakulta Masarykovy univerzity v Brně Předmět: Jméno: Praktikum z astronomie Andrea Dobešová Obor: Astrofyzika ročník: II. semestr: IV. Název úlohy Úloha č. 1: CD spektroskopie Úvod: Koho

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Technická specifikace 1. ICT VYBAVENÍ OP VVV PROJEKT PODPORA PREGRADUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA PEDF UK CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_038/0006965. 1.1. TABLET procesor moderní generace, dotykový displej 9.7 2048 1536,

Více

Rozlišení - V současnosti patří mezi nejběžněji používaná rozlišení: SVGA (800 600), XGA (1024 768), SXGA (1280 1024), UXGA (1600 1200)

Rozlišení - V současnosti patří mezi nejběžněji používaná rozlišení: SVGA (800 600), XGA (1024 768), SXGA (1280 1024), UXGA (1600 1200) PROJEKTORY Dataprojektor, nebo také datový projektor, je zařízení umožňující zprostředkovat prezentaci všem přítomným tím, že obraz, jehož zdrojem může být osobní počítač, notebook, přehrávač DVD jiná

Více

Epson pro domácí kino. Epson pro domácí kino. Projektory. Revoluce ve velkých promítacích plochách

Epson pro domácí kino. Epson pro domácí kino. Projektory. Revoluce ve velkých promítacích plochách Projektory Epson pro domácí kino Projektory Epson pro domácí kino Revoluce ve velkých promítacích plochách Záruka kvality Užijte si bezprostřední audiovizuální zábavu s velmi snadno ovladatelnými projektory

Více

NATIS s.r.o. Seifertova 4313/10 767 01 Kroměříž T:573 331 563 E:natis@natis.cz www.natis.cz. Videoendoskopy a příslušenství

NATIS s.r.o. Seifertova 4313/10 767 01 Kroměříž T:573 331 563 E:natis@natis.cz www.natis.cz. Videoendoskopy a příslušenství Videoendoskopy a příslušenství Strana 2 Úvod Jsme rádi, že vám můžeme představit katalog videoendoskopů a jejich příslušenství. Přenosné videoendoskopy model V55100 a X55100 s velkým barevným LCD displejem,

Více

Vývoj technologických prostředků záznamu a zpracování videa

Vývoj technologických prostředků záznamu a zpracování videa Vývoj technologických prostředků záznamu a zpracování videa Multimediální technologie (UMT) Petr Moran Obsah 1. Historický vývoj 2. 3D Technologie 3. Zobrazovací zařízení 4. IMAX 5. Video editory 1. Filmový

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND TV, kabelové modemy PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Distribuce TV vysílání

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 11) Uložení a zobrazení videa Petr Lobaz, 17. 4. 2007 VCD VideoCD původní specifikace 1993 až 74/80 minut kvalita jako VHS video MPEG-1, až 1,15 Mbit/s formát SIF

Více

4. Základy zpracování videa na počítači

4. Základy zpracování videa na počítači 4. 4.1 Videokamera Pojem video společně označuje digitální a analogové způsoby ukládání obrazových záznamů. Může být nahráváno a přenášeno v různých formátech v podobě diskových záznamů, kazet či souborů

Více

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa...

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... Videosekvence vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... VIDEOSEKVENCE (VIDEO) Sekvence obrázků rychle po sobě jdoucích (např. 60 snímků za sekundu) tak, že vznikne pro diváka iluze pohybu.

Více

Televize Hyundai FLE 40382 SMART. 9 286,- Kč RP 203,- Kč

Televize Hyundai FLE 40382 SMART. 9 286,- Kč RP 203,- Kč Televize Hyundai FLE 40382 SMART 9 286,- Kč RP 203,- Kč Úhlopříčka obrazovky: 102 cm (40") Rozlišení displeje: Full HD 3D: Ne Frekvenční index: 200 Hz Clear Motion Picture Zobrazovací frekvence panelu

Více

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21 Obsah Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11 Potřebné parametry počítače pro práci s multimédii 12 Stručně pro každého 12 Podrobněji pro zájemce o techniku 12 Jak ověřit kvalitu svého počítače

Více

27. 11. 2012, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa. Postprocessing videa

27. 11. 2012, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa. Postprocessing videa 27. 11. 2012, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa Postprocessing videa Digitální video Digitální video Typ záznamového zařízení, které pracuje s digitálním signálem a ne s analogovým. Proces, kdy se v určitém

Více

Vývoj technologických prostředků záznamu a zpracování videa

Vývoj technologických prostředků záznamu a zpracování videa Vývoj technologických prostředků záznamu a zpracování videa Multimediální technologie (UMT) Petr Moran Obsah 1. Historický vývoj 2. 3D Technologie 3. Zobrazovací zařízení 4. IMAX 5. Video editory 1. Filmový

Více

Instalační příručka pro kartu PCTV MediaCenter 60e

Instalační příručka pro kartu PCTV MediaCenter 60e Instalační příručka pro kartu PCTV MediaCenter 60e i Společnost Pinnacle Systems GmbH vydala tento návod s použitím všech dostupných informací, ale nemůže zaručit, že jsou uvedeny vyčerpávající informace

Více

Jak. dokonalou prezentaci v. PowerPointu. Marek Laurenčík

Jak. dokonalou prezentaci v. PowerPointu. Marek Laurenčík Marek Laurenčík Jak na dokonalou prezentaci v PowerPointu Jak na Marek Laurenčík dokonalou prezentaci v PowerPointu Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

RYCHLÝ ÚVOD PRO Lumens PS 350 / 550 New

RYCHLÝ ÚVOD PRO Lumens PS 350 / 550 New RYCHLÝ ÚVOD PRO Lumens PS 350 / 550 New Úvod Gratulujeme vám k zakoupení nového digitálního vizualizéru. Jenž je navržen a konstruován pro skupinové firemní prezentace, interaktivní přednášky a školní

Více

OBRAZOVKY, MONITORY, DISPLEJE A POLARIZOVANÉ SVĚTLOĚ. Podpora přednášky kurzu Mezioborové dimenze vědy

OBRAZOVKY, MONITORY, DISPLEJE A POLARIZOVANÉ SVĚTLOĚ. Podpora přednášky kurzu Mezioborové dimenze vědy OBRAZOVKY, MONITORY, DISPLEJE A POLARIZOVANÉ SVĚTLOĚ doc. RNDr. Josef Hubeňák, CSc. Podpora přednášky kurzu Mezioborové dimenze vědy Obrazovky, displeje, polarizované světlo Josef Hubeňák Univerzita Hradec

Více

HW složení počítače, tiskárny, skenery a archivační média

HW složení počítače, tiskárny, skenery a archivační média Variace 1 HW složení počítače, tiskárny, skenery a archivační média Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. HW složení

Více

Zarovnávací vrstvy jsou z vnitřní strany zvrásněny

Zarovnávací vrstvy jsou z vnitřní strany zvrásněny - LCD- LCD zobrazovací jednotka, která při své činnosti využívá technologii kapalných (tekutých) krystalů Používá se zejména jako zobrazovací jednotka pro: o Přenosné počítače (notebook, laptop) o nepočítačová

Více

DATAPROJEKTORY. Technologie zobrazení

DATAPROJEKTORY. Technologie zobrazení DATAPROJEKTORY Dataprojektor je zobrazovací zařízení umožňující zprostředkovat prezentaci všem přítomným tím, že obraz, jehož zdrojem může být osobní počítač, notebook, DVD přehrávač či jiné videozařízení,

Více

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3. Hardware Osobní počítač a jeho periferie Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.2_INOVACE_1LP_10 Osobní počítač nebo někdy také PC je tvořeno čtyřmi částmi:

Více

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ Komunikační kanál (přenosová cesta) vždy negativně ovlivňuje přenášený signál (elektrický, světelný, rádiový). Nejčastěji způsobuje: útlum zeslabení, tedy zmenšení amplitudy

Více

dodání během 2. pololetí 2013, objednáno bude s měsíčním předstihem

dodání během 2. pololetí 2013, objednáno bude s měsíčním předstihem Max. cena za kus Max. cena za ks Max. celkem za č. Předmět Počet ks bez DPH vč. DPH položky vč. DPH Požadavky 1 počítače do učebny 13 12 500,00 15 125,00 196 625,00 Parametry: dodání během 2. pololetí

Více

Hardware. Z čeho se skládá počítač

Hardware. Z čeho se skládá počítač Hardware Z čeho se skládá počítač Základní jednotka (někdy také stanice) obsahuje: výstupní zobrazovací zařízení CRT nebo LCD monitor počítačová myš vlastní počítač obsahující všechny základní i přídavné

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Způsob propojení sítí opak. Drátové sítě TP (twisted pair) kroucená dvoulinka 100Mbit, 1Gbit Koaxiální kabel vyšší

Více

Video boroskop AX-B520. Návod k obsluze

Video boroskop AX-B520. Návod k obsluze Video boroskop AX-B520 Návod k obsluze Obsah 1. Bezpečnostní instrukce... 3 2. Popis funkce... 3 3. Technické údaje... 4 4. Popis přístroje... 5 5. Obsluha zařízení... 7 6. Upozornění... 13 2 1. Bezpečnostní

Více

SV 92 DVR Návod k použití Uživatelská příručka

SV 92 DVR Návod k použití Uživatelská příručka SV 92 DVR Návod k použití Uživatelská příručka Před prvním použitím tohoto zařízení si prosím pečlivě přečtěte tuto příručku. Obsah Informace k bezpečnému používání... 2 Informace o monitoru... 3 Technická

Více

Funkce Smart TV. Zpracování. Zvuk. Možnosti připojení. Google Play Music* Vyhledávání Google YouTube. Kapacita paměti. MultiRoom Client a Server

Funkce Smart TV. Zpracování. Zvuk. Možnosti připojení. Google Play Music* Vyhledávání Google YouTube. Kapacita paměti. MultiRoom Client a Server 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Herní režim Funkce přizpůsobení

Více

Návod k instalaci nově přidaných digitálních TV stanic

Návod k instalaci nově přidaných digitálních TV stanic Návod k instalaci nově přidaných digitálních TV stanic Před samotným zahájením instalace nových TV stanic je nutné zjistit, zda je televizní přijímač vybaven DVB-T tunerem. DVB-T tuner je zařízení umožňující

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_13 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

PALUBNÍ CAMERA, HD. příručka. Aby jste lépe využívali veškeré funkce Auto DVR, přečtěte si prosím návod před použitím pečlivě.

PALUBNÍ CAMERA, HD. příručka. Aby jste lépe využívali veškeré funkce Auto DVR, přečtěte si prosím návod před použitím pečlivě. PALUBNÍ CAMERA, HD příručka 87231 Aby jste lépe využívali veškeré funkce Auto DVR, přečtěte si prosím návod před použitím pečlivě. Pozor 1. Vložte paměťovou kartu do auta DVR a formátujte. Prosím vložte

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.2.14 Autor Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky

Více

Česky Kapitola 1: Úvod TVGo A31 TVGo A31 1.1 Obsah balení

Česky Kapitola 1: Úvod TVGo A31 TVGo A31 1.1 Obsah balení Kapitola 1: Úvod Tato nová televizní videoterminál TVGo A31 je ideální pro sledování televize nebo videa na monitoru TFT / LCD / CRT v rozlišení až 1280 x 1024 pixelů. Tento televizní videoterminál umožňuje

Více

Notebook Qosmio: Uslyšíte rozdíl

Notebook Qosmio: Uslyšíte rozdíl Notebook Qosmio: Uslyšíte rozdíl PERSONAL COMPUTER LCD TV WITH TM TRUBRITE DISPLAY HDD/DVD Qosmio dokonalý zvukový RECORDER zážitek VIRTUAL SURROUND Společnost Toshiba uvedla na trh notebook Qosmio, mobilní

Více

Zařízeni musí splňovat minimální parametry uvedené níže u každého zařízení ve sloupci Specifikace předmětu zakázky.

Zařízeni musí splňovat minimální parametry uvedené níže u každého zařízení ve sloupci Specifikace předmětu zakázky. ICT 1 MSZ Příloha 1a Specifikace předmětu zakázky Seznam zboží s uvedením jeho kvantifikace, technických parametrů a ceny Zakázka: 2/2013 Zadavatel: Základní údaje: Střední škola technická a zemědělská,

Více

Aplikace GoGEN Smart Center

Aplikace GoGEN Smart Center Aplikace GoGEN Smart Center Návod na použití aplikace Úvod Aplikace GoGEN Smart Center pro maximální využití Smart TV GoGEN, spojuje vyspělou technologii a zábavu v pohodlí domova. SMART ovládání ovládání

Více

Základy velkoplošného zobrazování. ČVUT FEL, listopad 2008

Základy velkoplošného zobrazování. ČVUT FEL, listopad 2008 Základy velkoplošného zobrazování ČVUT FEL, listopad 2008 Způsoby velkoplošného zobrazování Projektory projekční ploché zobrazovače neprojekční CRT LCD DLP PLASMA LED LCD D-ILA, refl. LCD LASER? Projektory

Více

SOFTWARE NAVIGAČNÍ SYSTÉMY. Využití a vlastnosti

SOFTWARE NAVIGAČNÍ SYSTÉMY. Využití a vlastnosti SOFTWARE NAVIGAČNÍ SYSTÉMY Využití a vlastnosti - Seznam objektů dělený do kategorií - Půdorys objektu - Systém trasování - Zvukové komentáře - Jazykové mutace - Propojení s virtuálními prohlídkami - Virtuální

Více

Technické údaje. Televize. Ambilight. Obraz/displej. Android. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 139 cm.

Technické údaje. Televize. Ambilight. Obraz/displej. Android. Vestavěná funkce Ambilight+hue. Úhlopříčka obrazovky (metrická) 139 cm. 1 Televize Technické údaje Ambilight Obraz/displej Verze Ambilight 3 strany Displej 4K Ultra HD LED Funkce Ambilight Vestavěná funkce Ambilight+hue Hudba s funkcí Ambilight Úhlopříčka obrazovky (metrická)

Více

Televizní obrazovky a zobrazovače

Televizní obrazovky a zobrazovače Televizní obrazovky a zobrazovače Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Obrazovky a monolitické zobrazovače pro BTV dělení. CRT vakuové

Více

Televizní obrazovky a zobrazovače

Televizní obrazovky a zobrazovače Televizní obrazovky a zobrazovače Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Obrazovky a monolitické zobrazovače pro BTV dělení. CRT vakuové

Více

Srovnání LCD displejů a LED panelů

Srovnání LCD displejů a LED panelů Ing. Ivo Herman, CSc. Brněnská 993 tel. +420 545 214 226 664 42 Modřice fax. +420 545 214 268 www.herman.cz herman@herman.cz Srovnání LCD displejů a LED panelů Technologie pro zobrazení informací pomocí

Více

Vysoce výkonné ploché LCD monitory

Vysoce výkonné ploché LCD monitory CCTV Vysoce výkonné ploché LCD monitory Vysoce výkonné ploché LCD monitory Obraz s vysokým rozlišením 500 TV řádků, 1600 1200 (UML-202-90) nebo 1280 1024 pixelů (UML-192-90 a UML-172-90) Funkce obraz v

Více

DATAPROJEKTORY. Technologie zobrazení

DATAPROJEKTORY. Technologie zobrazení DATAPROJEKTORY Dataprojektor je zobrazovací zařízení umožňující zprostředkovat prezentaci všem přítomným tím, že obraz, jehož zdrojem může být osobní počítač, notebook, DVD přehrávač či jiné videozařízení,

Více

Uživatelský manuál Video projektor

Uživatelský manuál Video projektor Uživatelský manuál Video projektor Obsah Upozornění Popis tlačítek Provoz Připojení Tlačítka projektoru Tlačítka dálkového ovládání Výběr zdroje Připojení multimédií Připojení HDMI Vstup VGA (PC) Připojení

Více

DS-450dvrGPS Displej s navigací a kamerou (černou skříňkou) ve zpětném zrcátku

DS-450dvrGPS Displej s navigací a kamerou (černou skříňkou) ve zpětném zrcátku DS-450dvrGPS Displej s navigací a kamerou (černou skříňkou) ve zpětném zrcátku Uživatelská příručka Před prvním použitím výrobku si přečtěte tuto uživatelskou příručku a ponechte si ji pro případ potřeby

Více

Kategorie_řád_2 Kategorie_řád_3 Kategorie_řád_4 Atributy_podkategorie. Herní konzole. Gamepady. Joysticky. Ostatní. Poškozené.

Kategorie_řád_2 Kategorie_řád_3 Kategorie_řád_4 Atributy_podkategorie. Herní konzole. Gamepady. Joysticky. Ostatní. Poškozené. Kategorie_řád_2 Kategorie_řád_3 Kategorie_řád_4 Atributy_podkategorie Herní konzole Herní zařízení Historické počítače Herní konzole Gamepady Joysticky Taneční podložky Volanty Amiga Atari Commodore Československé

Více