PRAVIDLA SPRÁVNÉ ŽIVOTOSPRÁVY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PRAVIDLA SPRÁVNÉ ŽIVOTOSPRÁVY"

Transkript

1 Součástí režimu zdravého životního stylu je široká škála živin, kterou získáváte konzumací řady různých typů potravin. PRAVIDLA SPRÁVNÉ ŽIVOTOSPRÁVY Naše zdraví ve velké míře závisí na dobrém trávení. Vypití šťávy z půlky citronu smíchané s vodou může napomáhat produkci žaludečních šťáv. Pití citronové šťávy před jídlem podporuje dobré trávení. Proto vykročte správně do nového dne. Hlavní je rozmanitost Potraviny mají rozmanitou barvu, protože jsou zdrojem různých vitaminu, minerálů a fytonutrientů. Když se podíváte na svůj talíř nebo na jídla, která v průběhu dne jíte, popřemýšlejte, jestli by jim neprospěla barevná rozmanitost (například oranžové mrkve, zelené fazolky, bílé artyčoky, žluté papriky a červená rajčata). Podobně zvažte, jestli ve vašem jídelníčku nechybí obiloviny a bílkoviny (místo pšenice vyzkoušejte rýži, quinou nebo proso a hovězí nahraďte čočkou nebo kachním masem). Díky tomu budete mít všechny živiny potřebné k regulaci hmotnosti, podpoře imunitního systému a rozvoji zdravého životního stylu. Nezapomínejte jíst pět porcí zeleniny denně Naplánujte si jídla tak, abyste je vždy začínali porcí zeleniny. Tak budete užívat pět porcí zeleniny denně a váš jídelníček na ní bude víc založen. Když se zasytíte zeleninou, nezbude vám tolik místa na jídla, která by mohla mít nežádoucí dopad na vaši dietu. Můžete také začít sami připravovat šťávy, abyste v rámci režimu zdravé životosprávy měli větší příjem zeleniny. Pokud jste nikdy předtím zeleninovou šťávu nepřipravovali, začněte s jednoduchou šťávou z mrkve, jablka a zázvoru. Při přípravě šťávy použijte více jablka než mrkve a jen malý kousek zázvoru a pak den po dni přidávejte více mrkve a méně jablka. Postupně začněte přidávat další zeleninu. Brzy si chuť zeleninových šťáv zamilujete. Vysoký obsah živin versus vysoký obsah energie Často konzumujeme vysoce zpracované potraviny, které obsahují velké množství cukru, soli a konzervantů. Tyto potraviny se v těle rychle mění v glukózu a zpracováním ztrácejí množství živin. Obecně jsou považovány za potraviny bohaté na energii, ale chudé na živiny. Tyto potraviny se mohou podílet na přibývání na váze, změnách nálady a z hlediska živin nejsou velmi přínosné. Proto bychom měli konzumovat potraviny s vysokým obsahem živin, zejména když se snažíme zhubnout, ale také obecně v zájmu svého zdraví. To neznamená, že takovéto potraviny jsou energeticky chudší, ale spíše uvolňují energii pomalu a stabilně. Velikost porcí Jak poznáte, jaká velikost porce je pro vás ta správná? Použijte svou ruku. S naším dietním plánem nepotřebujete jídlo nijak vážit ani měřit. K určení správné porce vám postačí vaše dlaň.

2 Bílkoviny Vedle vody jsou bílkoviny nejhojněji zastoupenou látkou v našem těle. Náš organismus vytváří z přijatých bílkovin aminokyseliny, které používá k tvorbě svalů, krve, kostí, kůže, vlasů, nehtů a vnitřních orgánů. Navíc z nich také vytváří protilátky, enzymy a hormony. Jeden z typů bílkovin, kolagen, slouží k jizvení kůže, posilování vazů a šlach. Sami vidíte, jak je dostatečný přísun bílkovin pro režim zdravé životosprávy důležitý! S naším novým programem vám hormony pomáhají při hubnutí regulací hladiny cukru v krvi a vytvářením svalové hmoty. Bílkoviny rovněž organismu pomáhají s regulací vody. Velikost porce Pro stanovení porce bílkovin použijte dlaň. Porce by měla být přibližně stejné velikosti a tloušťky jako vaše dlaň. Vyberte si z uvedeného seznamu potraviny podle obsahu bílkovin. Poznámka: Potraviny jsou uvedeny podle přibližného obsahu bílkovin, od nejvyššího po nejnižší: 35 40g Pečená nebo grilovaná ryba (losos, makrela, pstruh atd.) 35g 35g 30g 30g 20g 17g Libové maso (steak nebo mleté hovězí) Krůtí prsa bez kůže Kuřecí prsa bez kůže Natto Tempeh Vaječné bílky z pěti vajec (vaječné bílky obsahují o něco více bílkovin než žloutky a neobsahují cholesterol) 13 17g Luštěniny/fazole (např. černé fazole, vigna čínská, bob obecný, cizrna) 15g Čočka 10 14g Nízkotučný nebo obyčejný sýr cottage (obsahuje vyšší množství bílkovin než většina sýrů a přitom má nízký obsah tuku) 10g Tvrdé tofu 3 7g Klíčky luštěnin (například klíčky fazolí mungo nebo klíčky čočky) 5 7g Porce měkkého sýra se sníženým obsahem tuku o velikosti půl dlaně (vyhýbejte se tvrdým sýrům a krémovým sýrům, protože obvykle obsahují více tuku než měkké sýry)

3 Sacharidy Při rozkladu sacharidů vzniká glukóza, nejlepší zdroj energie pro všechny tělesné funkce. Glukóza je především důležitá pro náš mozek, centrální nervovou soustavu a svalovou aktivitu. Také pomáhá při trávení a vstřebávání jídla. Spíše než náhlou dávku glukózy naše tělo potřebuje její velmi pomalý, ale pravidelný přísun proto, aby naše nálada a hormony byly v rovnováze. Obojí se totiž významně podílí na regulaci hmotnosti. Z tohoto důvodu je nezbytné jíst potraviny, které se pozvolna přeměňují v glukózu. To je důležité zejména při udržování stálé hladiny cukru během diety. K potravinám, které se mění v glukózu pomaleji, patří celá zrna, neškrobová zelenina a v menší míře ovoce ze severní polokoule (nikoli tropické ovoce). Velikost porce Porce sacharidů by měla být velká jako vaše ruka zatnutá v pěst. Škrobové potraviny s obsahem sacharidů a škrobové ovoce byste měli jíst s mírou. Pro rychlejší zhubnutí doporučujeme jíst zeleninu, která je cenným zdrojem sacharidů, a tudíž i energie. Na každou porci škrobových sacharidů je vhodné sníst dvě porce neškrobových sacharidů. Sacharidy s pomalým uvolňováním Neškrobové sacharidy Většina zeleniny a ovoce patří do této kategorie a obvykle má vysoký obsah vody. Tyto sacharidy většinou obsahují nerozpustnou vlákninu. Luštěniny/fazole rovněž obsahují nerozpustnou vlákninu, která prospívá regulaci hladiny cukru v krvi, protože nejvíce ovlivňuje regulaci inzulinu. Rozpustná vláknina se rovněž podílí na regulaci cholesterolu, protože ho pomáhá vyloučit z těla. Uvedená zelenina je bohatá na živiny a obecně se mění na glukózu pomaleji než ovoce. Jezte proto dvě porce před každým jídlem. Dopřávejte si neomezené množství těchto potravin Pamatujte prosím, že tento seznam není úplný, ale pouze uvádí příklady potravin, z nichž máte na výběr. Konzumujte denně tyto potraviny Brokolice Řapíkatý celer a celer bulvový Cuketa Okurka Bylinky, např. koriandr Paprika/kapie Chřest Řepné listy Růžičková kapusta Sladší zelenina jako mrkev a řepa Květák Brukev Česnek Bok choy Jiné léčivé rostliny (např. listy pampelišky) Artyčok Salát (čekanka obecná, roketa, čínské zelí, čekanka listová, kapusta, špenát, potočnice) Lilek Cibuloviny (pórky, červená cibule, bílá cibule, šalotka) Houby Zelené fazole Okra Ředkev Rajčata Tuříny, dýně

4 Škrobové sacharidy Potraviny obecně nazývané škrobové sacharidy obsahují nerozpustnou vlákninu, a jsou tedy nerozpustné ve vodě. Absorbují vodu a prospívají organismu, protože pomáhají pohybu potravy střevy. Nacházejí se v celých zrnech a ořeších: Luštěniny/fazole (tento druh potravin obsahuje zdraví prospěšnou hladinu bílkovin a sacharidů, ale obecně je známější jako zdroj bílkovin. Příklad: Jeden hrníček černých fazolí obsahuje 41 g sacharidů, 15 g bílkovin a 17 g vlákniny, zatímco hrnek rýže obsahuje 152 g sacharidů, 14,8 g bílkovin a 6,5 g vlákniny). Kukuřice (Jedná se o zeleninu s vysokým obsahem škrobu, proto se doporučuje konzumovat menší porce.) Celá zrna (hnědá/červená/divoká rýže nebo celozrnné těstoviny, oves, žito, špalda, quinoa, bulgur, amarant atd.) Batáty nebo běžné brambory (Tyto potraviny je třeba jíst s mírou, jak radíme níže.) Celozrnný chléb (špaldový, žitný, pšeničný atd.) Ořechy (Ořechy jsou rovněž významným zdrojem bílkovin a esenciálních tuků.) Závěrečná poznámka k vláknině Vláknina vyvolává pocit nasycení, mimo jiné z toho důvodu, že podporuje uvolňování hormonů cholecystokinin (CKK) a leptin. Tyto hormony vysílají mozku zprávu o tom, že jsme sytí. Při hubnutí nám tedy nepomáhá jen formování svalů a kontrola hladiny cukru v krvi, ale důležitá je také regulace chuti k jídlu. Proto poslouchejte své tělo, když vám dává najevo, že jste plní. Možná jste těmto signálům dlouho nenaslouchali a nějaký čas trvá naučit se je znovu rozpoznat. Sacharidy s rychlým uvolňováním Některé sacharidy se rychle mění v glukózu a měli bychom se jim buď úplně vyhýbat, nebo je konzumovat pouze s mírou. Takovéto potraviny mívají nízký obsah živin a vysoký obsah kalorií a někdy se jim říká prázdné kalorie. Zde je několik příkladů: Čemu se vyhnout Zpracované potraviny (balené potraviny, smažené potraviny atd.) Sladké pečivo a sušenky Sladkosti a sladké nápoje Rafinované obilniny (bílá mouka, instantní kaše, bílá rýže a těstoviny z bílé mouky) Co jíst s mírou Brambory, batáty Tropické ovoce (banány, mango atd.) a jiné sladké ovoce (hrozny, broskve atd.) Sušené ovoce (obsahuje koncentrovaný cukr)

5 Tuky a oleje Naše těla rozkládají tuky na mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro normální růst, zdravou krev, tepny a nervový systém. Přispívají také ke zdravému vzhledu kůže a podporují soustředění, paměť a zlepšují náladu. Tyto tuky také mohou v těle působit protizánětlivě. Obezita je zčásti považována za zánětlivý problém. Tuky, které konzumujeme, jsou buď nasycené, nebo nenasycené. Nenasycené tuky tvoří nezbytnou součást naší stravy, protože je tělo nedokáže samo vyrábět. To je případ omega 3 a 6 olejů, které se obvykle vyskytují spíše v tekutém než v pevném stavu. Omega 3 jsou obsaženy v rybách a semenech, zatímco omega 6 jsou většinou obsaženy v olejích na vaření a do zálivek, v ořeších a semenech. Bylo zjištěno, že poměr omega 3 k omega 6 by měl být přibližně 1:3. Často však trpíme nedostatkem omega 3, protože používáme při vaření velké množství oleje. Začleňte do svého jídelníčku více ryb, ale nezapomínejte si občas dopřát hrst ořechů nebo semen. Samozřejmě se může stát, že ve vašem jídelníčku bude příliš mnoho tuků. Když však začnete brát v potaz správnou velikost porcí, budete jíst libové maso a budete se vyhýbat hydrogenovaným tukům (přečtěte si informace na krabičce margarínu), uděláte krok správným směrem. Svačiny Když svačíte, nezapomínejte na bílkoviny anebo tuky, které zpomalují přeměnu sacharidů v glukózu a jsou stálým zdrojem energie. Můžete si například dát: Půl porce sacharidů + půl porce bílkovin + půl porce tuků Půl porce sacharidů + půl porce bílkovin Půl porce sacharidů + půl porce tuků To může vypadat například takto: Polovina jablka, porce sýra se sníženým obsahem tuku o velikosti čtvrtiny dlaně a půl porce tahini Krajíc celozrnného pšeničného toastu, porce tuňáka o velikosti půl dlaně a poloviční porce lehké majonézy Poloviční porce bobulí, porce sýra cottage o velikosti půl dlaně a půl porce mandlí Velikost porce K určení správné porce tuku použijte ruku. Vyberte jednu z následujících potravin: Oleje (olivový, ořechový nebo olej ze semen a rostlinné oleje jako řepkový olej) a máslo nebo kokosový olej velikost vašeho palce od prvního kloubu ke konci Půl porce na nudličky nakrájených mrkví (jedna pevná pěst) s poloviční porcí hummusu Zahradní salát s poloviční porcí kuřete a poloviční porcí olivového oleje a octa Tahini, guacamole nebo avokádo, lehká majonéza nebo lehký krémový sýr velikost kruhu, když spojíte palec a ukazováček v gestu OK. Ořechy, semena nebo olivy jedna malá hrst (příklad: 5 para ořechů)

6 Co dalšího může pomoct? Cvičte každý den minut, aby vaše tělo rychleji spalovalo tuky. Provozujte aktivity jako chůze, běh, ježdění na kole, tanec, plavání nebo jiné sporty, které vám alespoň na minut zrychlí tep. Pokud pravidelně necvičíte, pomalu začněte. Každodenní cvičení vám pomůže zhubnout, podpoří váš metabolismus, dodá vám energii a fantastický pocit zdraví. Svaly spalují tuky větší rychlostí, než jakou se spalují samotné tuky, proto si vypracujte svaly zátěžovým cvičením, jako je chůze do schodů místo toho, abyste jezdili výtahem, dělejte sklapovačky nebo vzpírejte v posilovně. Vyhledejte si na internetu cvičení, které můžete provozovat doma. Pijte hodně vody. Vypijte alespoň osm sklenic (250 ml) vody každý den. Většina pocitů, které máme spojeny s hladem, jsou ve skutečnosti prvními projevy toho, že se nám tělo snaží sdělit, že potřebuje víc vody. Proto, pokud cítíte hlad, vypijte nejprve sklenici vody a počkejte, jestli budete mít hlad i po patnácti minutách. Voda pomáhá vyplavit toxiny, které mohou brzdit hubnutí a přispívá k pocitu sytosti. Místo vody je možné pít také bylinné čaje. Sladké nápoje, káva a čaj ovšem nemohou vodu nahradit, protože nás mohou dehydratovat. Tekutiny je nejlepší pít před jídlem, místo během jídla neb po něm. Důvodem k tomu je, že tekutiny mohou zředit žaludeční šťávy, které pomáhají při trávení potravy Pokud máte během jídla potřebu pít vodu a nedokážete to odložit na později, je to možný náznak toho, že jídlo je příliš slané nebo sladké. Když si ráno dáte vodu smíchanou s citronovou šťávou, pomůže vám stimulovat žaludeční šťávy a podpoří trávení. Může se stát, že vás konzumace takového množství vody bude nutit chodit častěji na toaletu, ale žádný strach, vaše tělo by si mělo brzy zvyknout. Než se tak stane, vypijte poslední sklenici vody maximálně hodinu předtím, než půjdete spát.

Jídelní lístek na 7 dnů

Jídelní lístek na 7 dnů Jídelní lístek na 7 dnů Zde je pro inspiraci příklad jídelního lístku na celý týden. Celkové množství sacharidů v něm nedosahuje ani doporučené maximální množství 200 g za den, přitom skladba stravy je

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Podle funkce v organismu se rozlišují:

Podle funkce v organismu se rozlišují: Ovlivňují chemické děje v živém organismu. Pozitivní zrychlují děje Negativní zpomalují děje Podle funkce v organismu se rozlišují: Enzymy Hormony Vitamíny Jsou nepostradatelné při rozkladu lipidů, sacharidů

Více

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK NA TÝDEN

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK NA TÝDEN VZOROVÝ JÍDELNÍČEK NA TÝDEN Bílkoviny: cca 80 g Sacharidy: do 60 g Tuky: 140 g (níže jen B/S/T) PONDĚLÍ 4 míchaná vejce, 20 g ghí 100g kapie, 100g mrkev Pečené kuřecí stehno (s kostí 150g), tuk z výpeku

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 Následující stránky Vás vybaví informacemi, které Vám pomohou úspěšně si zvolit správnou stravu za účelem získání kontroly nad svým životem i vzhledem. Tento dodatek

Více

RESTAURACE U VAŘEČKY

RESTAURACE U VAŘEČKY RESTAURACE U VAŘEČKY 18.7. 1. Žampionová (BZL) (žampiony, mléko, cibule, česnek, bylinky, koření) 2. Králičí vývar (BZL) (králičí maso, mrkev, celer, petržel, bylinky, koření) Alergen: 9 Hlíva ústřičná

Více

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy.

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy. ZDRAVÉ DÍTĚ z pohledu výživy www.kpclinic.cz VÍM, CO JÍM A JÍM ZDRAVĚ Miminku stačí mateřské mléko, aby rostlo Čím jsme starší zvyšují se nároky organismu na energii ABYSTE SPRÁVNĚ ROSTLY, POTŘEBUJETE

Více

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka zeleninová se sýrem, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07,09,10

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka zeleninová se sýrem, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07,09,10 Pondělí 2.1.2017 Přesnídáv. kaše rýžová se skořicí, kompot ovocný - příloha, čaj Polévka zelňačka s cizrnou Oběd 1 kuřecí stehno pečené, dušená rýže s kukuřicí Svačina chléb s máslem, vejce vařené, jablka

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.6.2018 slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s celerem, mrkev, mléko, čaj, krém tvarohový- nanuk, vždy tác,09 polévka brokolicovo-květáková s majoránkou rajčatové pečené fazole - kovbojské, slunečnicový

Více

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 1.4. ST * Hrachová polévka s majoránkou 2. Smažený kuřecí řízek s plátkem citrónu podávaný s tymiánovou bramborovou kaší 5. / GF, DF, V/ hrachová s majoránkou Lečo s bramborem z páry*cibule*rajče*paprika*vejce*brambory*sůl*olivový

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY Po 3.6.

VAŘEČČINY KRABIČKY Po 3.6. VAŘEČČINY KRABIČKY Po 3.6. 1. Italská tomatová s bazalkou BZL (rajčata, bazalka, olivový olej, cibule,bylinky, Alergen:0 2. Lososový krém BZL (losos, cibule, máslo, smetana, bílé víno, bylinky, Alergen:4,7,12

Více

obsahuje alergeny: 01,10 Svačina slunečnicový chléb, máslo, šunka, okurka - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,07

obsahuje alergeny: 01,10 Svačina slunečnicový chléb, máslo, šunka, okurka - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,07 Pondělí 1.10.2018 chléb, pomazánka sardinková, mrkev, čaj,04,07,10 zelňačka s cizrnou rybí filé pečené na másle a zelenině, brambory m.m., zeleninová obloha,04,07 houska- celozrnná, bylinkové máslo, jablka

Více

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM Autor: MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut STRAVA PŘED CVIČENÍM A PO CVIČENÍ VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE VÝKON, RYCHLOST REGENERACE, PÁLENÍ TUKŮ, ZOTAVENÍ PO VÝKONU, NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY, A TAKÉ TŘEBA TO, JESTLI

Více

DETOXIKAČNÍ PROTOKOL 1. DEN

DETOXIKAČNÍ PROTOKOL 1. DEN DETOXIKAČNÍ PROTOKOL 1. DEN ODŠŤAVNIT: 3-4 pomeranče + 3-4 mrkve + ½ řapíkatého celeru ZMIXOVAT DO SMOOTHIE: Odšťavněný základ + 1 banán + 1 avokádo + 2 PL lněného oleje Uvařit 1 dýni (hokaido střední

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07 Středa 1.3.2017 Přesnídáv. houska, pomazánka tvarohová s vejci, okurka - zelenina příloha, čaj Polévka polévka slepičí s rýží a zeleninou,09 Oběd 1 kuře pečené s nádivkou, brambory m.m., zeleninová obloha

Více

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU Příjem - Potraviny jednotlivě 10.4.2011-16.4.2011 Datum Název Množství Energetický Sacharidy Jednoduché Vláknina (g) Bílkoviny Živočišné Rostlinné Tuky Živočišné Rostlinné

Více

MŠ a ZŠ do Pátek

MŠ a ZŠ do Pátek Pátek 1.4.2016 Přesnídáv. chléb s pomazánkovým máslem, paprika - zelenina příloha, čaj Polévka polévka vločková s brambory a zeleninou Oběd 1 kuřecí řízek smažený, brambory m.m., salát zeleninový s jablky,03,07,09

Více

žitný chléb, pomazánka celerová s tvarohem, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,07,09

žitný chléb, pomazánka celerová s tvarohem, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,07,09 Středa 1.6.2016 Čtvrtek 2.6.2016 Pátek 3.6.2016 žitný chléb, pomazánka celerová s tvarohem, paprika - zelenina příloha, čaj,09 polévka rybí,04,07,09 kuře pečené, bulgur se zeleninou, paprika - zelenina

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY Po 12.8.

VAŘEČČINY KRABIČKY Po 12.8. VAŘEČČINY KRABIČKY Po 12.8. 1.Francouzská cibulačka s bílým vínem (cibule, bílé víno, máslo, bylinky, koření) 2.Bretaňská BZL (brokolice, mrkev, cibule, česnek, smetana, masový vývar, bylinky, koření)

Více

Jídelní lístek. od do Pondělí Úterý

Jídelní lístek. od do Pondělí Úterý Pondělí 3.9.2018 Přesnídávka chléb, pomazánka ze sýru cottage, rajče, mléko Přesn. D chléb, pomazánka ze sýru cottage, rajče, mléko (dieta 3,4,5) chléb, pomazánka ze sýru cottage, okurka, čaj (dieta 6)

Více

škola- květen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

škola- květen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.5.2016 Úterý 3.5.2016 Středa 4.5.2016 Čtvrtek 5.5.2016 Pátek 6.5.2016 chléb, pomazánka vaječná, paprika - zelenina příloha, mléko, čaj polévka zeleninová s celozrnným kuskusem,09 lečo s vejci,

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

do Čtvrtek Pátek

do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.6.2017 Přesnídávka Rohlík s pomazánkou s kapií, mléko (A: Polévka Pórková (A: Oběd Krůtí prsíčka, sýrová omáčka, spatzle, mangový nápoj (A: Svačina Směs ovoce, čaj Pátek 2.6.2017 Přesnídávka

Více

Jídelníček od 1.9. do 5.9. 2014

Jídelníček od 1.9. do 5.9. 2014 Pondělí -- Základní škola Boskovice, okres Blansko, školní jídelna nám. 9. května -- -- Jídelníček od 9. do 5.9. 2014 rizoto s vepřovým masem, zeleninou a sýrem, sterilovaný okurek sirup Úterý zeleninová

Více

od do Čtvrtek Pátek

od do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 3.1.2019 Pátek 4.1.2019 Z míchaných luštěnin (A: 01,01a) Rybí prsty, Brambory (A: 01,04,07) Džus-koncentrát, Káva bílá caro, Ovoce (A: 01,07) z míchaných luštěnin bzl Tilápie- ryba na másle, Brambory

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

Centrum zdravého životního stylu

Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na 7 dní Stránka 1 z 6 Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na míru Rozpis jídel na 7 dní včetně přesného množství gramů potravin, množství bílkovin, sacharidů,

Více

OBĚD: VEČEŘE: Polévka: 1. Kuřecí vývar s drobením dietní 2. Zelná s klobásou. Hlavní chod: Hlavní chod:

OBĚD: VEČEŘE: Polévka: 1. Kuřecí vývar s drobením dietní 2. Zelná s klobásou. Hlavní chod: Hlavní chod: PONDĚLÍ I. 1. Kuřecí vývar s drobením dietní 2. Zelná s klobásou 1. Hovězí vařené maso, dušené zelené fazolky 7. Dušené telecí kostky se smetanovou omáčkou Doporučená příloha: dušená rýže Doporučená příloha:

Více

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ Úvod...13 1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ 1. Zdravé a škodlivé tuky... 18 Tuky - základní živina... 22 Zdravé a škodlivé tuky... 23 Test na mastné kyseliny (zdravé omega-3 tuky)...26 Nejškodlivéjší látka všech

Více

Škola- leden do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Škola- leden do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 1.1.2018 Úterý 2.1.2018 Středa 3.1.2018 Čtvrtek 4.1.2018 Pátek 5.1.2018 státní svátek- nevaří se! státní svátek- nevaří se! sanitační den- nevaří se! sanitační den- nevaří se! houska, pomazánka

Více

Přesnídáv. chléb, pomazánka z tuňáka a zeleniny, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,04,07,09

Přesnídáv. chléb, pomazánka z tuňáka a zeleniny, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,04,07,09 Čtvrtek 1.6.2017 houska- celozrnná, máslo, šunka, okurka - zelenina příloha, / bílá káva polévka rajčatová s celozrnnou těstovinou sekaná z králíčího masa s pohankou, bramborová kaše, zeleninová obloha,10

Více

od do Čtvrtek Pátek

od do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 3.1.2019 Pátek 4.1.2019 hovězí s nudlemi a masem,09 Zapečené těstoviny s uzeninou, salát z červené řepy s jablky, čaj bylinný Kaše krupicová s grankem, kompot míchaný, čaj bylinný B. obsahuje alergeny:

Více

Škola- říjen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 6.10.

Škola- říjen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 6.10. Pondělí 2.10.2017 houska, pomazánka vaječná, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva polévka bramborová s ovesnými vločkami těstoviny zapečené se zeleninou a sýrem, jablka - příloha chléb, máslo, šunka,

Více

Škola- srpen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Škola- srpen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 1.8.2016 Úterý 2.8.2016 Středa 3.8.2016 Čtvrtek 4.8.2016 Pátek 5.8.2016 kaše jáhlová, meruňky - ovoce příloha, čaj gulášová polévka květák na mozeček, brambory m.m., anglická dušená zelenina -

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.6.2018 Přesnídávka Rohlík s pomazánkou z taveného sýra, mléko (A: 01,07) Polévka Z červené čočky se zeleninou (A: 09) Oběd Sekaná pečeně, nové brambory, okurkový salát, nápoj lesní směs (A: Svačina

Více

od do Čtvrtek Pátek

od do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.6.2017 Pátek 2.6.2017 zeleninová Hovězí nudličky s barevnou mrkvičkou, brambory, nápoj ovocný, ovocná miska obsahuje alergeny: 01,01a,01e,07 Špagety po milánsku, nápoj ovocný, ovocná miska rybí

Více

od 01.10.2015 do 31.10.2015 Čtvrtek 1.10.2015 Pátek 2.10.2015

od 01.10.2015 do 31.10.2015 Čtvrtek 1.10.2015 Pátek 2.10.2015 od 01..2015 do 31..2015 Čtvrtek 1..2015 chléb kmínový, pomazánka cizrnová, zel. obloha, ovoce, kakao (obsahuje al. : 01,,, ) polévka bramboračka s houbami, kuřecí přírodní řízek, rýže hrášková, čaj ovocný,

Více

Kalorické tabulky potravin

Kalorické tabulky potravin BMI, Body Mass Index - jednoduchým výpočtem zjistíte, jak jste na tom s vaší váhou. BMI = hmotnost (kg) / výška (m) 2 BMI je však pouhým statistickým nástrojem, u konkrétních osob se může klinický stav

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

od do Úterý Středa Čtvrtek Pátek

od do Úterý Středa Čtvrtek Pátek Úterý 3.1.2017 Středa 4.1.2017 Čtvrtek 5.1.2017 Pátek 6.1.2017 krupicová s vejcem,09 Koprová omáčka, vejce, houskový knedlík, čaj bylinný Francouzské brambory, salát rajčatový,čaj bylinný zeleninová,09

Více

veka, pomazánka z tuňáka, jablko, kakao, čaj ovocný krůtí prsíčko s ratatouille, kuskus, čaj ovocný

veka, pomazánka z tuňáka, jablko, kakao, čaj ovocný krůtí prsíčko s ratatouille, kuskus, čaj ovocný veka, pomazánka z tuňáka, jablko, kakao, čaj ovocný polévka z míchaných luštěnin krůtí prsíčko s ratatouille, kuskus, čaj ovocný chléb kyjevský žitný, pomazánka vaječná, rajče, mléko, čaj ovocný polévka

Více

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Doplněk čaj, mléko, salát ovocný

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Doplněk čaj, mléko, salát ovocný Pondělí 2.5.2016 Z vaječné jíšky,09 Lovecká vepřová kýta, houskový knedlík, rýže obsahuje alergeny: 01a,03,06,07,10 Trhané saláty s tuňákem a kuskusem, vícezrnná houska obsahuje alergeny: 01a,01b,04,11

Více

Jídelníček od do Stránka č. 1 SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD, Slavětínská 81, Klánovice

Jídelníček od do Stránka č. 1 SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD, Slavětínská 81, Klánovice Jídelníček od 10. 1. 2017 do 31. 1. 2017 Stránka č. 1 Úterý 10. 1. 2017 Oběd Polévka: Hrachová s majoránkou (obsahuje alergeny:01,03,07) Menu 1: Žemlovka se slunečnicovým semínkem, tvarohem, jablky a rozinkami

Více

od do Čtvrtek Pátek Jídelní lístek

od do Čtvrtek Pátek Jídelní lístek Čtvrtek 1.11.2018 Polévka zeleninová,09 Oběd 1 mexický guláš, sýr, dušená rýže, nápoj Pátek 2.11.2018 Polévka vývar s bulgurem,09 Oběd 1 hovězí maso na česneku, bramborový knedlík, špenát, nápoj Pondělí

Více

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014)

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Ing. Tereza

Více

Menu listopad ČT

Menu listopad ČT 1. 11. ČT Přesnídávka: Dalamánek s máslem a plátkem sýra, ovoce/ pečivo 60g, máslo 10 g, sýr 20gr, ovoce 50gr/ 1,3,7 Polévka: Hovězí vývar s masem a tarhoní/1,3,7*hovězí maso*cibule* mrkev*celer*petržel*tarhoně*

Více

VLáKNINa. Růžena Krutilová

VLáKNINa. Růžena Krutilová VLáKNINa Růžena Krutilová Definice vlákniny AACC (2001): Vlákninu potravy tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v lidském tenkém střevě a jsou zcela

Více

Škola- duben do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Škola- duben do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.4.2018 Úterý 3.4.2018 Středa 4.4.2018 Čtvrtek 5.4.2018 Pátek 6.4.2018 státní svátek- nevaří se! polévka drůbková jemná s rýží,09 hovězí pečeně na česneku, houskové knedlíky (kynuté)- se špaldou

Více

Pondělí 1.1. Úterý 2.1. Středa 3.1. Čtvrtek 4.1. Pátek 5.1.

Pondělí 1.1. Úterý 2.1. Středa 3.1. Čtvrtek 4.1. Pátek 5.1. Pondělí 1.1. Úterý 2.1. Středa 3.1. Čtvrtek 4.1. Pátek 5.1. Polévka Nápoj Polévka Nápoj Polévka Zeleninová s vaječnou jíškou al. 1a, 3, 7 Boloňské špagety al. 1a, 9 Polévka Hrášková al. 7 Pikantní drůbeží

Více

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

Jídelní lístek 1. - 5. 6. 2015

Jídelní lístek 1. - 5. 6. 2015 1. - 5. 6. 2015 Pondělí Chléb s pomazánkou z olejovek, čaj (1,4,7) Polévka rychlá (1,3,9) Kynuté knedlíky s tvarohem a jahodami, bílá káva (čaj), (1,3,7) Rohlík s pomazánkovým máslem s pažitkou, mléko

Více

Škola- červenec do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 7.7.

Škola- červenec do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 7.7. Pondělí 3.7.2017 Polévka polévka kedlubnová s jáhly Oběd 1 vepřová roláda, dušená rýže,03,06,07 Úterý 4.7.2017 Polévka zelňačka s cizrnou Oběd 1 kapustové karbanátky, brambory m.m., zeleninová obloha Středa

Více

JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015

JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015 JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015 2.3.PO*Květáková polévka se zeleným hráškem/1,3,7 1. Smetanové fusilli s kuřecím na rozmarýnu a jarní zeleninou/brokolice, sladký hrášek a kukuřice/1,3,7 5. / GF, V/ Květáková polévka

Více

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.9.2019 Úterý 3.9.2019 Středa 4.9.2019 Čtvrtek 5.9.2019 Pátek 6.9.2019 -------------------------------------------------- luštěninová s krupkami,09 Vepřové po milánsku, špagety, strouhaný sýr,

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka tvarohová s mrkví a vejcem, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka tvarohová s mrkví a vejcem, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07 Úterý 1.11.2016 slunečnicový chléb, pomazánka kapiová, mrkev, čaj / bílá káva špenátová polévka s vajíčkem obsahuje alergeny: 03,07 hovězí ragú, houskové knedlíky (kynuté),09 cereálie, mléko, jablka -

Více

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka sýrová s celerem, paprika - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,03,07,09

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka sýrová s celerem, paprika - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,03,07,09 Středa 1.8.2018 Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka sýrová s celerem, paprika - zelenina příloha, čaj, mléko,03,07,09 Polévka polévka fazolková s jáhly Oběd 1 kuřecí plátek přírní s hráškem, kuskus

Více

do Středa Čtvrtek Pátek Oběd Státní svátek

do Středa Čtvrtek Pátek Oběd Státní svátek Středa 1.5.2019 Oběd Státní svátek Čtvrtek 2.5.2019 Přesnídávka Krupicová kaše s broskvemi, čaj (A: 01,07) Polévka Zelná (A: 01,07) Oběd Zapečené těstoviny se šunkou, červená řepa, rybízový čaj (koktejl)

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 25.3.

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 25.3. VAŘEČČINY KRABIČKY Po 25.3. 1. Hříbkový krém BZL (hříbky, cibule, smetana, máslo, mléko, 2.Petrohradský boršč BZL (vepřové maso, mrkev, červená řepa, červené zelí, cibule, rajčata, smetana, Smažená karí

Více

J Í D E L N Í Č E K ZŠ

J Í D E L N Í Č E K ZŠ Pondělí 2.4.2018 Úterý 3.4.2018 Středa 4.4.2018 Čtvrtek 5.4.2018 Pátek 6.4.2018 V E L I K O N O C E drůbková se sýrovým kapáním Segedínský guláš, Houskové knedlíky, Sirup, Karotka syrová Vepřová pečeně,

Více

od do Čtvrtek Pátek

od do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.9.2016 Pátek 2.9.2016 Chléb s rybí pomazánkou, mléko, paprika,04,07 Bramboračka, kuřecí nudličky na pórku, dušená rýže, zeleninová obloha, mírně slazený čaj, voda,09 Rohlík s máslem a plátkovým

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak.

Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Řada Tesco Healthy Living nabízí širokou škálu výrobků pro podporu zdravého životního stylu. V nabídce najdete různé

Více

Jídelníček od do Stránka č. 1 SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD, Slavětínská 81, Klánovice

Jídelníček od do Stránka č. 1 SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD, Slavětínská 81, Klánovice Jídelníček od 6. 1. 2017 do 31. 1. 2017 Stránka č. 1 Pátek 6. 1. 2017 Snídaně Menu 1: Sandwich, Míchaná vajíčka, Párek, : vyber (obsahuje alergeny:01,03,07) Oběd Polévka: Boršč (obsahuje alergeny:01,03,07,09)

Více

Škola- září do Čtvrtek Pátek

Škola- září do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.9.2016 Přesnídáv. toustový chléb- celozrnný, pomazánka z tuňáka a zeleniny, mrkev, čaj,04,07,09 Polévka polévka čočková s kroupami a zeleninou Oběd 1 kuře pečené, dušená rýže, paprika - zelenina

Více

Leden týden 3.1. až 8.1.

Leden týden 3.1. až 8.1. týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2017 Přesnídávka: chléb, mrkvová pomazánka, okurek, bílá káva 1, 7 polévka bramborová 9 čočka nakyselo, kysané zelí, pečené vdolky, sirup 1, 3, 7 Svačina: chléb, máslo, šunka,

Více

OČISTA PODLE ANTONIE MAČINGOVÉ

OČISTA PODLE ANTONIE MAČINGOVÉ 2014 WWW.CITITSEDOBRE.CZ OČISTA PODLE ANTONIE MAČINGOVÉ Detoxikační program a návrh jídelníčku MVDr. Zuzana Neřádová Antónia Mačingová - očista 28 dní Očista spočívá v konzumaci předepsaného jídla dle

Více

od do Pátek

od do Pátek Pátek 1.2.2019 Pomazánka vaječná, chléb,mléko,čaj,okurka salátová (A: 01,03,07) Polévka zeleninová, Fazole po florentinsku, pečivo,čaj (A: 01,03,06,07,09) Chléb,máslo,džem,mléko,čaj,jablko (A: 01,07) Pondělí

Více

Říjen týden až 9.10.

Říjen týden až 9.10. týden 3.10. až 9.10. pondělí 3.10.2016 polévka s cizrnou 9 Hlavní jídlo: koprová omáčka, vejce, brambory, čaj 3, 7 Svačina: chléb, máslo, džem, ovoce, sirup 1 úterý 4.10.2016 Přesnídávka: chléb, sýrová

Více

Škola- březen do Pátek

Škola- březen do Pátek Pátek 1.3.2019 Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka vaječná, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva,10 Polévka mrkvová polévka se špaldovou krupicí Oběd 1 kuře na paprice, tarhoňa Pondělí 4.3.2019

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 20.5.

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 20.5. VAŘEČČINY KRABIČKY Po 20.5. 1. Rajská s rýží BZL (rajčatové pyré, cibule, škrob, bylinky, Alergen:0 2. Tažený hovězí vývar s pečenou zeleninou a nudlemi (hovězí maso, mrkev, celer, petržel, cibule, česnek,

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.4.2016 rohlík grahamový, pomazánka cizrnová se zeleninou, zel.obloha, dětské cappucino obsahuje alergeny: 01a,01b,01c,03,06,07,09,10 polévka zabíjačková jemná, kynuté borůvkové knedlíky se strouhaným

Více

Škola- březen do Čtvrtek Pátek

Škola- březen do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.3.2018 Pátek 2.3.2018 kaše jáhlová, jablka - příloha, čaj, vždy tác sezonní zeleniny a ovoce polévka hrstková hovězí guláš s žampionovou vložkou, houskové knedlíky (kynuté)- se špaldou houska-

Více

BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY VÝZNAM BÍLKOVIN PRO ORGANISMUS Bílkoviny, neboli také proteiny, jsou důležitou živinou a základní stavební jednotkou všech buněk a tkání. Jsou nezbytné

Více

od do Středa Čtvrtek Pátek Státní svátek Státní svátek Státní svátek Polévka Oběd 1 Oběd 2

od do Středa Čtvrtek Pátek Státní svátek Státní svátek Státní svátek Polévka Oběd 1 Oběd 2 Středa 1.5.2019 Čtvrtek 2.5.2019 Pátek 3.5.2019 slepičí s nudlemi a zeleninou Vepřové maso v mrkvi, brambory, nápoj ovocný Hovězí nudličky s fazolkami na kyselo, brambory, nápoj ovocný zeleninová s ovesnými

Více

Škola- prosinec do Pátek

Škola- prosinec do Pátek Pátek 1.12.2017 slunečnicový chléb, pomazánka tvarohová s pažitkou, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva, vždy polévka bramboračka,09 zapečené těstoviny se šunkou, zeleninová obloha,03,06,07 houska,

Více

SLANÉ ŽITNÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKOVOU RAW POMAZÁNKOU CHLEBÍČEK POHANKOVÝ S CIZRNOVOU POMAZÁNKOU A MRKVOVÝM SALÁTEM

SLANÉ ŽITNÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKOVOU RAW POMAZÁNKOU CHLEBÍČEK POHANKOVÝ S CIZRNOVOU POMAZÁNKOU A MRKVOVÝM SALÁTEM SLANÉ ŽITNÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKOVOU RAW POMAZÁNKOU Složení: žitný chléb (bio žitná celozrnná mouka, bio žitný celozrnný kvásek, voda, kmín, sůl), semínková pomazánka se sušenými rajčaty (slunečnicová semínka,

Více

Škola- listopad do Čtvrtek Pátek

Škola- listopad do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.11.2018 kaše jáhlová, hrušky - ovoce příloha, čaj polévka fazolková s jáhly segedínský guláš, houskové knedlíky (kynuté)- se špaldou chléb, pomazánkové máslo, okurka - zelenina příloha, čaj Pátek

Více

J Í D E L N Í Č E K ZŠ

J Í D E L N Í Č E K ZŠ Pondělí 2.5.2016 rajská s rýží obsahuje alergeny: 01,01a,07 Čínská masová směs, Rýže dušená, Čaj s citrónem obsahuje alergeny: 01,06,09,10 Fazole chilli con carne, Chléb,Čaj s citrónem obsahuje alergeny:

Více

Červen týden 1.6. až 5.6.

Červen týden 1.6. až 5.6. týden 1.6. až 5.6. středa 1.6.2016 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko 1, 7 Polévka: polévka rybí 4, 9 Hlavní jídlo: vepřové na zelenině, brambory, ovoce, sirup7 Svačina: toustový chléb, tvarohová pomazánka,

Více

JÍDELNÍČEK - ZÁŘÍ 2015

JÍDELNÍČEK - ZÁŘÍ 2015 JÍDELNÍČEK - ZÁŘÍ 2015 ÚTERÝ 1. 9. 1. Bramboračka s houbami /1,3,7,9 Sekaná pečeně se zeleninou, mleté vepřové a hovězí maso, promíchané se baby karotkou, Bramborová kaše/1,3,7 5. / GF, V/ -Bramboračka

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.3.2019 Přesnídávka Rohlík s pomazánkovým máslem, mléko (A: Polévka Zeleninová s jáhly (A: 09) Oběd Bramboráčky s masovou směsí, čaj (A: Svačina Houska s paštikovou pomazánkou, čaj (A: Pondělí 4.3.2019

Více

JÍDELNÍČEK. Polévka: Cibulačka, 1/1,3 Hlavní jídlo: Moravský vrabec, zelí, housk. knedlík 1/1,3

JÍDELNÍČEK. Polévka: Cibulačka, 1/1,3 Hlavní jídlo: Moravský vrabec, zelí, housk. knedlík 1/1,3 OD 2.10. DO 6.1.2017 Svačina: Toustový chléb, máslo, kakao 1/1,7 Polévka: Zeleninový vývar, 1/1,3,9 Hlavní jídlo: Šišky s mákem, mléko 1/1,3,7 Svačina: Chléb, tuňáková pomazánka se zeleninou 1/1,3,4,7

Více

Leden týden 6.1. až 12.1.

Leden týden 6.1. až 12.1. týden 6.1. až 12.1. pondělí 6.1.2014 polévka zeleninová s bramborami čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek, čaj chléb, medové máslo, ovoce, sirup úterý 7.1.2014 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek,

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY Po 10.6.

VAŘEČČINY KRABIČKY Po 10.6. VAŘEČČINY KRABIČKY Po 10.6. 1. Mrkvový krém s jablky a zázvorem BZL (mrkev, jablka, zázvor, mléko, máslo, bylinky, Alergen: 7 2. Z pečených rajčat, bazalky a extra virginu BZL (rajčata, bazalka, extra

Více

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Oběd Velikonoční pondělí

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Oběd Velikonoční pondělí Pondělí 2.4.2018 Oběd Velikonoční pondělí Úterý 3.4.2018 Přesnídávka Chléb s tuňákovou pomazánkou, čaj (A: 01,04,07) Polévka Fazolová se zeleninou (A: 09) Oběd Zapečené těstoviny s masem, zelný salát s

Více

Pondělí: Úterý: Středa:

Pondělí: Úterý: Středa: 1. 9. - 2. 9. 2016 Pondělí: Úterý: Středa: Čtvrtek: P: Loupák, jablko, bílá káva 1/1, 3, 7 O: Zeleninová polévka s vločkami 1/4 Krupičná kaše s kakaem, čaj pomerančový s papayou, ovoce 1/1,7 S: Chléb,

Více

ČERVEN 2014. Jídlo. energie

ČERVEN 2014. Jídlo. energie ČERVEN 2014 Jídlo a energie Záměna nezdravých, rychlých pochoutek jako jsou čokoládové tyčinky, šumivé nápoje a kofein za potraviny, které poskytují přirozenou vzpruhu Výživa pro lepší život Jídlo a energie

Více

duben 2015 týden 1.4. až 5.4.

duben 2015 týden 1.4. až 5.4. týden 1.4. až 5.4. středa 1.4.2015 Přesnídávka: Chléb, pomazánka se sardinek a sýru, zelenina ( 01, 04, 07 ) Polévka: Dršťková ( 01, 09 ) - / z hlívy ústřičné / Hlavní jídlo: Rýžová kaše sypaná čokoládou,

Více

Pátek 11.01.2008. 8: 45 voda 200 ml. 9: 30 mandarinka 1 ks, 30 g slaných mandlí

Pátek 11.01.2008. 8: 45 voda 200 ml. 9: 30 mandarinka 1 ks, 30 g slaných mandlí Pátek 11.01.2008 6.00 lehce potřený Florou ( 1 kávová lžička) vegetariánský bylinkový salám 100 g 1 rajče 8: 45 9: 30 mandarinka 1 ks, 30 g slaných mandlí 12:30 salát 500 g 1 vejce, 100 g tuňáka, ledový

Více

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing.

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU

ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU DUBEN 2014 NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU Několik jednoduchých změn ve vašem stravování dnes vám pomůže vypadat a cítit se perfektně, až přijde léto. Je to takhle: bezpečná a

Více