Vzdělávací program FINANČNÍ GRAMOTNOST Téma č.1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzdělávací program FINANČNÍ GRAMOTNOST Téma č.1"

Transkript

1 Vzdělávací program FINANČNÍ GRAMOTNOST Téma č.1

2 Program dne: Co je finanční gramotnost?

3 Program dne: Co je finanční gramotnost? Psychologické a sociální aspekty FG.

4 Program dne: Co je finanční gramotnost? Psychologické a sociální aspekty FG. Psychologické aspekty reklamy a informací.

5 Program dne: Co je finanční gramotnost? Psychologické a sociální aspekty FG. Psychologické aspekty reklamy a informací. Psychická zátěž a stres.

6 Program dne: Co je finanční gramotnost? Psychologické a sociální aspekty FG. Psychologické aspekty reklamy a informací. Psychická zátěž a stres. Psychologie nezaměstnanosti.

7 Program dne: Co je finanční gramotnost? Psychologické a sociální aspekty FG. Psychologické aspekty reklamy a informací. Psychická zátěž a stres. Psychologie nezaměstnanosti. Sociálně patologické jevy.

8 Program dne: Co je finanční gramotnost? Psychologické a sociální aspekty FG. Psychologické aspekty reklamy a informací. Psychická zátěž a stres. Psychologie nezaměstnanosti. Sociálně patologické jevy. Sociální vyloučení z důvodu předlužení.

9 Program dne: Co je finanční gramotnost? Psychologické a sociální aspekty FG. Psychologické aspekty reklamy a informací. Psychická zátěž a stres. Psychologie nezaměstnanosti. Sociálně patologické jevy. Sociální vyloučení z důvodu předlužení. Řešení sociálně nepříznivé situace.

10 Program dne: Co je finanční gramotnost? Psychologické a sociální aspekty FG. Psychologické aspekty reklamy a informací. Psychická zátěž a stres. Psychologie nezaměstnanosti. Sociálně patologické jevy. Sociální vyloučení z důvodu předlužení. Řešení sociálně nepříznivé situace. Komunitní plánování.

11 Co to je finanční gramotnost? Finanční gramotnost je pojmem, který je relativně nový, ale potřeba a nutnost finančního vzdělávání existovala již před tímto moderním pojmem. První zmínky je možno identifikovat s přechodem od výměnného obchodu ke směně prostřednictvím nějakého ekvivalentu dnešních peněz. S příchodem elektronických peněz a rozvojem trhu s úvěry a jinými finančními produkty se potřeba finančního vzdělávání, mění v nutnost a to z důvodů vysokého tempa nárůstu zadlužování obyvatelstva a zároveň roste nabídka nových finančních produktů. Finančně gramotný občan se orientuje v problematice peněz a cen a je schopen odpovědně spravovat osobní a rodinný rozpočet, včetně správy finančních aktiv a finančních závazků s ohledem na měnící se životní situace. Finanční gramotnost je tedy soubor ekonomických a finančních znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb.

12 Finanční gramotnost se dá rozdělit na tři hlavní části : a) peněžní gramotnost znalosti o účtech, typy účtů a možnosti a nástroje platebního styku

13 Finanční gramotnost se dá rozdělit na tři hlavní části : a) peněžní gramotnost znalosti o účtech, typy účtů a možnosti a nástroje platebního styku b) cenová gramotnost - znalosti o ceně peněz v čase, ceny finančních nástrojů, reálný výnos.

14 Finanční gramotnost se dá rozdělit na tři hlavní části : a) peněžní gramotnost znalosti o účtech, typy účtů a možnosti a nástroje platebního styku. b) cenová gramotnost znalosti o ceně peněz v čase, ceny finančních nástrojů, reálný výnos. c) rozpočtová gramotnost zodpovědná správa osobních a rodinných financí.

15 Psychologické a sociální aspekty finanční gramotnosti. Každé rozhodnutí, jež nevychází z dostatečných znalostí daného problému, s sebou přináší rizika nejenom materiální, ale i sociální a psychická.

16 homo economicus Racionálně a systémově kalkulující, plánovitě hospodařící, zaměřený primárně například na zisk, užitek, blaho, bohatství, spotřebu a usilující přitom o minimální náklady.

17 Psychologie peněz. Ach, peníze, penízky, vy moji zlatí drahouškové! Vzali mi vás! Jste pryč, a pryč je má opora, má radost. Pro mne je všemu konec. Nemám už, co bych na tomto světě pohledával! Bez vás nemohu žít! To je hotová věc, prostě nemohu! Tento citát z Moliérovy knihy Lakomec napsané v 2. polovině 15. století nejlépe vystihuje pojem psychologie peněz a také jak velmi často jedná ekonomický člověk. Většina lidí se po největší část svého života musí zaměřovat na získávání peněz jako na nejbližší cíl svého usilování. Proto vzniká představa, že veškeré štěstí a veškeré konečné životní uspokojení je pevně spjato s vlastněním určité sumy peněz, a ty se tak z pouhého prostředku a předpokladu vnitřně mění v konečný účel.

18 inteligence Jedním z předpokladu finanční gramotnosti je do jisté míry inteligence. Inteligence představuje především schopnost člověka rozumně jednat, řešit různé situace nebo se učit. Je měřená pomocí IQ koeficientu a může být doplněna o psychologický rozbor. Vysoká úroveň konkrétní a abstraktní inteligence nemusí vždy korespondovat s vysokou úrovní inteligence a racionalitou lidského chování. Inteligence je jedním z mnoho předpokladů finanční gramotnosti. V konkrétních případech v závislosti na výkonovém deficitu může být překážkou, která člověku neumožňuje získat elementární znalosti a dovednosti související s financemi a rodinným rozpočtem, chápat abstraktní toky peněz a jejich přerozdělování na makroekonomické úrovni, podstatu ekonomického fungování domácnosti, či vztah mezi platbou platební kartou a probíhajícím úbytkem úspor, snižuje nezávislost na manipulaci reklamy na spotřební zboží, finanční produkty aj.

19 Motivace. Každý člověk touží mít dostatek peněz, aby mohl uspokojit své potřeby. Tato touha ho motivuje k určitým krokům, aby mohl dosáhnout svých cílů. Snahou státu je motivovat občany, aby uměli alespoň v základu zdůvodnit svá finanční rozhodnutí a uměli sami zabránit situaci, kdy by se dostali do platební neschopnosti. Aby motivace správně fungovala, musí být provedena tak, aby se odvíjela od znalosti lidské psychiky a od principů určité společnosti. Stejně jako u rozboru sociálních stránek ekonomického chování, je zaměstnání jedinou cestou k finančnímu zajištění. Finanční vzdělávání má napomoci člověku vyznat se v základech finančního světa a zároveň má za cíl naučit člověka, že prioritou jeho chování má být především maximalizace výnosu.

20 Psychologické aspekty informací a reklamy Reklama je v dnešním světe mocný a vlivný hybatel, pro některé urputný nepřítel, kterého by nejraději zcela zničili, pro jiné však potřebný a nutný spojenec a součást svobodné tržní ekonomiky, bez které to už jednoduše nejde. Reklamou se rozumí oznámení, předvedení či jiná prezentace šířené zejména komunikačními médii, mající za cíl podporu podnikatelské činnosti, zejména podporu spotřeby nebo prodeje zboží, výstavby, pronájmu nebo prodeje nemovitostí, prodeje nebo využití práv nebo závazků, podporu poskytování služeb, propagaci ochranné známky, pokud není stanoveno jinak. Reklamou se rozumí přesvědčovací proces, kterým jsou hledáni uživatelé zboží, služeb nebo myšlenek prostřednictvím komunikačních médií. Reklama je především přesvědčováním spotřebitele, které je prováděno s pomocí určitých forem komunikace.

21 persuase Slovo, které lze ho chápat jako přesvědčení, přesvědčování, namlouvání, přemlouvání, navádění nebo pohnutí někým za naším účelem. Je procesem a hlavním prostředkem ke změnám postoje a součástí našeho každodenního života. Apely přesvědčivé komunikace pak dělí na ty učiněné osobně, které spoléhají na mluvené slovo a ty, učiněné přes média, které navíc probíhají i skrze psané slovo a obraz. Nicméně se jedná o úspěšný a úmyslný pokus o ovlivnění duševního stavu druhé osoby prostřednictvím komunikace, ve které má přesvědčovaný určitou míru svobodné volby což je důležitý rys odlišující tuto komunikační metodu od nátlaku, či manipulace.

22 manipulace Manipulátor má na zřeteli dosažení svých osobních či obchodních zájmů a cílů, aniž by se zajímal o zájmy nebo důsledky pro osobu, jíž je manipulováno. Většinou je přítomen klam či zatajování logických a fakty podložených skutečností. Manipulaci můžeme označit takové komunikační chování, kdy se komunikátor (manipulátor) snaží tomu druhému vnutit svou vůli a ovládnout ho. Když to dělá dobře, tak o tom dotyčný ani neví a myslí si, že jde o jeho svobodné rozhodnutí. Manipulace ale také částečně respektuje zájmy přesvědčovaného a hlavní rozdíl tedy vždy vyplývá pouze z úmyslu komunikátora.

23 nátlak Nátlak je považován za techniku, kdy je člověk donucen k určitému chování proti své vůli a jeho hlavním znakem je použití negativních důsledků, pokud osoba nevyhoví požadavku, a absolutní absence možnosti svobodné volby.

24 Postoj Postoj je pozitivní, negativní, smíšená nebo lhostejná reakce na osobu, objekt nebo myšlenku a tvoří každodenní součást naší komunikace. Postoje jsou stabilní systémy pozitivního nebo negativního hodnocení, emočních pocitů a technik jednání týkajících se sociálních cílů. Je to naučené hodnocení objektu nebo činu, ovlivňující naše chování. Postoje jsou naučené s žádnými postoji se nerodíme a člověk nemůže mít žádný postoj k objektu, dokud se s objektem nebo informací o objektu nesetká. Postoje jsou hodnocení mít postoj znamená, že jsme něco kategorizovali a přiřadili tomu nějakou hodnotu nebo emoci, tím pádem už objekt není neutrální. Postoj ovlivňuje naše chování naše postoje formují vnímání okolního sociálního a fyzického světa i naše smýšlení o něm a tudíž nepřímo ovlivňují naše chování. Postoj má valenci a intenzitu což jsou dvě základní veličiny, které udávají postoj. Valence říká, zda se hodnocení bude ubírat pozitivním nebo negativním směrem a intenzita udává, jak velmi negativní nebo pozitivní hodnocení je.

25 Univerzální principy reklamy. Princip Reciprocity spočívá ve využití lidské tendence oplatit laskavost laskavostí, pomoc pomocí. V současné době můžeme využití tohoto principu vidět např. za účelem podpory prodeje v reklamě, kdy se lidé nechají nalákat na ochutnávky či předvádění produktu atraktivní hosteskou či promotérem a po ochutnání nastává pocit vnitřního komfortu, vyvolaný pocitem, že by bylo vhodné produkt koupit, když jsme ho ochutnali či vyzkoušeli. Nicméně přirozený princip oplácet laskavost a pomoc laskavostí, nikdy nepočítal s tím, že falešná laskavost má být také oplacena laskavostí.

26 Princip Závazku a důslednosti pokud vás přiměji, abyste se k něčemu zavázali (tj. zaujali stanovisko nebo něco prohlásili), vytvořím tím podmínky k tomu, abyste automaticky a s neuváženou důsledností tomuto závazku dostáli. Jakmile zaujmete postoj, existuje přirozená tendence chovat se způsoby, které je s tvrdohlavou důsledností hájí. Techniky - foot-in-the-door. Low-ball je přesvědčovací a prodejní technika založená na nabídce zboží (služby) za cenu, za kterou ho ve skutečnosti nemáme v plánu prodat. Po souhlasu zákazníka je pak cena z nějakého důvodu zvýšena nebo podmínky změněny v neprospěch zákazníka.(skylink) Princip závazku a důslednosti je velmi silným, dost možná nejsilnějším persuasivním nástrojem, jehož zneužití je často těžko odhalitelné, jelikož zodpovědnost za konečné rozhodnutí zůstává na ovlivňovaném.

27 Princip Sociálního schválení dokazuje, že lidé v určitých situacích mají tendenci chovat se podle toho, jak se chová jejich okolí. Příklady jsou různá reklamní označení typu nejprodávanější, jednička na trhu, či prezentace dopisů spokojených zákazníků, kdy se předpokládá, že zákazník se cítí lépe, když před kupním rozhodnutím vidí, že bylo mnoho spokojených lidí před ním. Člověk se pak chová určitým způsobem, protože to tak chtějí druzí a ne proto, že by tomu sám věřil. Osoby jsou pak často manipulovány tlakem okolí, namísto pravdivosti situace.

28 Princip Oblíbenosti jednoduše říká, že zpravidla reagujeme pozitivně na požadavek člověka, kterého známe a kterého máme rádi. Toto jednoduché pravidlo však zneužívá stovkami způsobů spousta cizích lidí, aby nás přiměli vyhovět jejich požadavku. Jsou to MLM společnosti, které na tomto principu založily svou prodejní strategii. Podstatou je, že produkt se u těchto firem nakupuje přes známého člověka, kterému je mnohem těžší nabídku odmítnout, než neznámému prodejci. Velmi důležitým faktorem ovlivňujícím oblíbenost je fyzická atraktivita. Výzkumy ukazují, že fyzicky atraktivním lidem přiřazujeme automaticky řadu pozitivních vlastností, aniž bychom si to uvědomovali. Hezcí lidí jsou vnímáni jako oblíbenější, komunikativnější, úspěšnější, talentovanější, milí, inteligentní, přesvědčiví. Důležitým poznatkem z hlediska persuase je, že komunikace tváří v tvář je efektivnější než komunikace prostřednictvím média, jelikož interakce tváří v tvář způsobuje efekt blízkosti zvyšující vzájemnou oblíbenost komunikátorů. S tím souvisí také efekt pouhého vystavení, ukazující, že čím více jsme exponováni stimulu, tím spíše si ho oblíbíme. Další důležitou roli sehrává podobnost, jelikož máme rádi lidi, kteří jsou nám podobní. Ať už v oblasti názorů, osobnostních rysů, poměrů, oblečením či čímkoliv jiným. Oblíbenost také může být zvýšena vhodně mířenými komplimenty, například jednoduchým výrokem, že se nám někdo líbí či ho máme rádi a jakoukoliv další pochvalou. Nicméně základní podmínkou pro automatickou pozitivní reakci a růst oblíbenosti je, aby byla vnímána upřímnost těchto komplimentů.

29 Principem Autority. Lidé mají velmi silnou přirozenou tendenci se automaticky bezmyšlenkovitě podřídit rozpoznané autoritě.podřízení se diktátu pro nás mělo vždy praktické výhody, jelikož v dřívějších dobách pro nás poslouchání autority (např. rodiče, učitelé) bylo výhodné, protože měli víc vědomostí a zároveň rozhodovali o našem odměňování a potrestání. Stejné důvody nám to přináší i jako dospělým, kdy jsou autoritami zaměstnavatelé, soudci, doktoři atd., jelikož jejich pozice znamená mimořádný přístup k informacím a moci, což značí, že jejich požadavky je rozumné dodržet. V současnosti se povídá o třech důležitých faktorech rozpoznání autorit: tituly, oblečení a ozdoby. Tituly jsou v současnosti těmi nejobtížněji i nejjednodušeji získanými symboly autority. Nálepkou titulu se bohužel dnes může zaštitovat i člověk, který žádné úsilí pro jeho získání nevynaložil a dostává se mu tak automatické poslušnosti. Dalším symbolem ovlivňujícím to, jakou autoritu lidem přisuzujeme, je oblečení. To je sice hmatatelnější než titul, ale stejně dobře zfalšovatelné. Vyšší autoritu automaticky přisuzujeme různým uniformám nebo v naší kultuře stejně efektivnímu dobře ušitému obleku. Posledním faktorem zvýrazňujícím společenský a autoritativní status jsou ozdoby v podobě šperků či aut.

30 Princip Vzácnosti říká, že příležitost nám přijde cennější, pokud je její dostupnost omezena. Představa potencionální ztráty totiž hraje v lidském rozhodování velkou roli. Lidé jsou víc motivování myšlenkou, že něco ztratí, než že by mohli získat něco v téže hodnotě. V obchodní sféře se jedná o všemožné limitované edice, akce s omezenou dobou trvání, akce tvrdící že, mají poslední kusy produktu na skladě či že pouze několik prvních zákazníků dostane slevu. Všechny tyto akce mají navodit pocit časového nebo kvantitativního omezení a toho, že když zákazník nebude jednat dostatečně rychle, podobná příležitost už se nevyskytne. Kdykoliv je naše možnost svobodné volby omezena, pociťujeme zvýšenou potřebu zachovat se tak, abychom si svobodu udrželi.

31 Psychická zátěž a stres Psychická zátěž a stres na pracovišti jsou v posledních letech stejně vážným problémem jako například nezaměstnanost. Na zaměstnance se klade stále větší nárok na odbornost a technickou vybavenost, která je spjata s velkou míru zodpovědnosti. Psychická zátěž je vztah mezi požadavky na činnost člověka a souborem vlastností, jimiž je člověk pro zvládnutí těchto požadavků vybaven. Vztahuje se k jakékoli činnosti i funkčním vztahů organismu. Stres je odlišný faktor od psychické zátěže. Je to přirozená odpověď na přetížení organismu nadměrnou zátěží většinou psychického původu.

32 Nejčastější stresory v pracovním prostředí: pracovní přetížení mimořádná zodpovědnost konflikty a nejistota profesní kariéra organizační změny interpersonální vztahy v organizaci konflikt rolí

33 Psychologie nezaměstnanosti Nezaměstnanost může poškodit lidskou duši i tělo Šok ze ztráty zaměstnání je reakcí přirozenou. Lupou byste hledali po takovém prožitku člověka bez šrámů na psychice způsobených chronickým stresem, apatii, neurotickými a depresivními příznaky, v krajním případě také rozvojem duševních i psychosomatických onemocnění. Lidé trpí sociální deprivací - pocity selhání, méněcennosti, izolovanosti, nedostatkem sebedůvěry a nadbytečnosti. Stres kosí každého bez ohledu na věk a pohlaví. Těžce udeří i na osoby ve věku od 40 do 55 let. Čtyřicátník má do předčasného důchodu daleko a pětapadesátník mívá pramalou naději získat práci. Ještě problematičtější to dnes mívají ženy. Nejenže je jich více nezaměstnaných než mužů, ale jejich postavení na trhu práce, pokud jsou v roli matek, je složitější. Připojí-li se k ztrátě práce další sociální události jako nemoc, rozvod, osamělost, nedostatek peněz, může postižený jedinec sklouznout do drogové nebo alkoholové závislosti a v krajním případě skončit život sebevraždou.

34 Sociálně patologické jevy Sociální patologie je označení pro jevy a druhy chování lidí, které nejsou v souladu s morálními, sociálními či právními normami společnosti. Toto konkrétní chování reprezentuje určitý typ deviací nebo úchylek a je ve společnosti považováno za pohoršující, nemorální, provokující, špatné a nebezpečné. závislosti (alkohol, drogy, počítače, mobilní telefony, workoholismus) vandalismus kriminalita sexuální odchylky záškoláctví lhaní šikana týrání, zanedbávání, zneužívání prostituce poruchy chování zapříčiněné duševní poruchou

35 Zásady co dělat při ztrátě zaměstnání Zjistěte si, jaká je vaše současná finanční situace. To obnáší zůstatek na bankovním účtu, všechny úspory, investice apod. Udělejte si seznam vašich dluhů a vašich peněžních prostředků, aby jste věděli, na čem jste.

36 Zásady co dělat při ztrátě zaměstnání Zjistěte si, jaká je vaše současná finanční situace. To obnáší zůstatek na bankovním účtu, všechny úspory, investice apod. Udělejte si seznam vašich dluhů a vašich peněžních prostředků, aby jste věděli, na čem jste. Mluvte s rodinou a blízkými. Obvykle se nevyplácí tiše doutnat a vnitřní neklid z důsledků propouštění dusit v sobě, protože často se důsledky nezaměstnanosti beztak dostanou na povrch.

37 Zásady co dělat při ztrátě zaměstnání Zjistěte si, jaká je vaše současná finanční situace. To obnáší zůstatek na bankovním účtu, všechny úspory, investice apod. Udělejte si seznam vašich dluhů a vašich peněžních prostředků, aby jste věděli, na čem jste. Mluvte s rodinou a blízkými. Obvykle se nevyplácí tiše doutnat a vnitřní neklid z důsledků propouštění dusit v sobě, protože často se důsledky nezaměstnanosti beztak dostanou na povrch. Udělejte si seznam, co všechno můžete s danou situací dělat, jaké jsou vaše možnosti, jaké kroky můžete a musíte podniknout.

38 Zásady co dělat při ztrátě zaměstnání Zjistěte si, jaká je vaše současná finanční situace. To obnáší zůstatek na bankovním účtu, všechny úspory, investice apod. Udělejte si seznam vašich dluhů a vašich peněžních prostředků, aby jste věděli, na čem jste. Mluvte s rodinou a blízkými. Obvykle se nevyplácí tiše doutnat a vnitřní neklid z důsledků propouštění dusit v sobě, protože často se důsledky nezaměstnanosti beztak dostanou na povrch. Udělejte si seznam, co všechno můžete s danou situací dělat, jaké jsou vaše možnosti, jaké kroky můžete a musíte podniknout. Nepropadejte vnitřním pocitům viny. Je samozřejmé, že ztráta zaměstnání se váže např. s pocity nespravedlnosti, jakési zrady (ze strany zaměstnavatele), hněvu, deprese.

39 Zásady co dělat při ztrátě zaměstnání Zjistěte si, jaká je vaše současná finanční situace. To obnáší zůstatek na bankovním účtu, všechny úspory, investice apod. Udělejte si seznam vašich dluhů a vašich peněžních prostředků, aby jste věděli, na čem jste. Mluvte s rodinou a blízkými. Obvykle se nevyplácí tiše doutnat a vnitřní neklid z důsledků propouštění dusit v sobě, protože často se důsledky nezaměstnanosti beztak dostanou na povrch. Udělejte si seznam, co všechno můžete s danou situací dělat, jaké jsou vaše možnosti, jaké kroky můžete a musíte podniknout. Nepropadejte vnitřním pocitům viny. Je samozřejmé, že ztráta zaměstnání se váže např. s pocity nespravedlnosti, jakési zrady (ze strany zaměstnavatele), hněvu, deprese. Obnovte si životopis, vypíchněte a uveďte všechny relevantní informace ze svého profesního života. Aktivně a intenzivně se pokoušejte hledat novou práci.

40 Řešení nepříznivé sociální situace Nespoléhat se na státní instituce. Jak již bylo prezentováno, přizpůsobit nové situaci rodinné finance. Přizvat si profesionální pomoc z oblasti finančnictví, která pomůže s kroky vůči bankovním a finančním institucím, tak aby se účinně předešlo k životním katastrofám z důvodů předlužení, exekuce insolvence a podobně. Lidé mají právo na to, aby žádali o pomoc a podporu ze strany veřejné správy a poskytovatelů sociálních služeb v případě, že nejsou schopni samostatně řešit svou nepříznivou sociální situaci. Toto právo je založeno na obecném principu solidarity ve společnosti. Současně je jim zákonem č. 108/206 Sb. garantováno, že poskytnutá pomoc a podpora musí zachovávat jejich lidskou důstojnost. Poskytovatel MPSV prostřednictvím Úřadu práce a obce s rozšířenou působností. Formy pomoci sociální poradenství a různé sociální dávky.

41 Systém sociální pomoci v hmotné nouzi Dávky v hmotné nouzi příspěvek na živobytí doplatek na bydlení mimořádná okamžitá pomoc Osoba v hmotné nouzi Osoba či rodina nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb na úrovni ještě přijatelné pro společnost. Současně si tyto příjmy nemůže z objektivních důvodů zvýšit (uplatněním nároků a pohledávek, prodejem nebo využitím majetku) a vyřešit tak svoji nelehkou situaci vlastním přičiněním.

42 Životní a existenční minimum pro jednotlivce pro druhou a další dospělou osobu v domácnosti pro nezaopatřené dítě ve věku do 6 let až 15 let až 26 let (nezaopatřené) Příklady životního minima různých typů domácností 2 dospělí dospělý, 1 dítě ve věku 5 let dospělí, 1 dítě ve věku 5 let dospělí, 2 děti ve věku 8 a 16 let dospělí, 3 děti ve věku 5, 8 a 16 let Existenční minimum

43 Sociální vyloučení z důvodu předlužení Důvodů, proč se zadlužení, mění na předlužení je více. I slušný a chytrý člověk s přiměřenými dluhy se může nešťastnou událostí stát předluženým. Touto shodou může být nečekaná ztráta zaměstnání, vlivem nemoci, nečekané životní příhody, a jiné. Zcela zbytečná je však varianta předlužení z neznalosti, kdy svou roli sehrává reklama na různé úvěry, změna stylu života a změna životních postojů spojená se změnou životních hodnot a způsobu života. V poslední době je však reklama natolik intenzivní až agresivní, že proniká do podvědomí všech, protože každý jsme ovlivnitelný. Za hlavní důvod předlužování lze jednoznačně označit chybějící prevenci, tj. chybějící vzdělání ve finanční gramotnosti.druhým a velmi pádným důvodem je zavírání očí před tímto problémem státem ve formě nedostatečné legislativy, nedostatečné právní ochrany občanů před různými podvodnými úvěry a půjčkami zejména nebankovního sektoru.

44 Komunitní plánování Komunitní plánování je nástroj, který napomáhá zajišťovat územní dostupnost sociálních služeb v jednotlivých obcích nebo regionech. Metoda, kterou lze na úrovni obcí nebo krajů plánovat sociální služby tak, aby odpovídaly místním specifikům i potřebám jednotlivých občanů. Otevřený proces zjišťování potřeb a zdrojů a hledání nejlepších řešení v oblasti sociálních služeb. Procesy komunitního plánování vždy vycházejí ze zdrojů, které jsou k dispozici, a charakteristik daného místa, to znamená, že jeho podoba je převážně originální. Cílem této metody je posilovat sociální soudržnost komunity, podporovat sociální začleňování a předcházet sociálnímu vyloučení jednotlivců i skupin Výsledkem je zejména systém sociálních služeb na místní úrovni, který odpovídá zjištěným místním potřebám, reaguje na lokální odlišnosti a zajišťuje, že finanční prostředky na služby vynakládané jsou efektivně využívány.

45 Zadavatel je ten, kdo je odpovědný za zajištění sociálních služeb, které odpovídají místním potřebám - v našem případě se jedná o obec nebo kraj. Zastupitelé jako volení reprezentanti veřejnosti vytvářejí podpůrné politické klima pro realizaci komunitního plánu. Je velmi důležité, aby obec usnesením zastupitelstva deklarovala své odhodlání rozvíjet sociální služby. Poskytovatel sociálních služeb může být, fyzická osoba, nestátní nezisková organizace, organizace zřízená obcí, krajem nebo státem. Všichni poskytovatelé mají při komunitním plánování rovné postavení. Uživatel sociálních služeb je člověk v nepříznivé sociální situaci, kterému jsou služby určeny. Cíle a záměry uživatelů mají při komunitním plánování stejnou váhu jako cíle a záměry zadavatelů a poskytovatelů. Vyhledávání, oslovování a zapojování uživatelů do práce na komunitním plánu je nenahraditelná možnost, jak zjistit potřeby v sociálních službách, jak získat informace o kvalitě poskytovaných služeb, jak objevit existující mezery v jejich nabídce a jak objevit nové zdroje pro uspokojování potřeb.

Komunitní plánování - věc veřejná

Komunitní plánování - věc veřejná Komunitní plánování - věc veřejná Jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci? Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného

Více

Výchova k občanství - Tercie

Výchova k občanství - Tercie - Tercie Výchova k občanství Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Komunitní plánování věc veřejná

Komunitní plánování věc veřejná Komunitní plánování věc veřejná Jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci? I. Úvod Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti

Více

Učební osnova. Učební osnova předmětu. Ekonomika. Učební obor s výučním listem. 33-54-H/01 Mechanik hudebních nástrojů

Učební osnova. Učební osnova předmětu. Ekonomika. Učební obor s výučním listem. 33-54-H/01 Mechanik hudebních nástrojů Učební osnova Učební osnova předmětu Ekonomika Učební obor s výučním listem 33-54-H/01 Mechanik hudebních nástrojů Počet hodin v UP celkem : 33 Počet hodin FG v Ekonomice 2. roč. : 14 Platnost učební osnovy

Více

Příloha č. FINANČNÍ GRAMOTNOST

Příloha č. FINANČNÍ GRAMOTNOST Žák chápe předmět jako cestu k získání informací a poznatků ze světa financí, který ho obklopuje doma v rodině i v okolním světě. Nabízí se mu možnost získání znalostí a dovedností pro aktivní zapojení

Více

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby NABÍDKA ŠKOLENÍ Předmětem nabídky je obecný přehled možných školení: Školení obchodníků Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby Školení manažerských dovedností Základní prioritou společnosti

Více

FINANČNÍ GRAMOTNOST. Příloha 5 ŠVP ZV Základní školy Kanice: Otevřená škola (součást 2. aktualizovaného vydání k 1. 9. 2010)

FINANČNÍ GRAMOTNOST. Příloha 5 ŠVP ZV Základní školy Kanice: Otevřená škola (součást 2. aktualizovaného vydání k 1. 9. 2010) FINANČNÍ GRAMOTNOST Příloha 5 ŠVP ZV Základní školy Kanice: Otevřená škola (součást 2. aktualizovaného vydání k 1. 9. 2010) Charakteristika Finanční gramotnost vychází obsahově ze vzdělávacích oblastí

Více

Příloha č. FINANČNÍ GRAMOTNOST

Příloha č. FINANČNÍ GRAMOTNOST Chápe předmět jako cestu k získání informací a poznatků ze světa financí, který ho obklopuje doma v rodině i v okolním světě. Nabízí se mu možnost získání znalostí a dovedností pro aktivní zapojení do

Více

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. VEŘEJNÉ FINANCE 1. ÚVOD DO TEORIE VEŘEJNÝCH FINANCÍ 1.1 Předmět studia 1.2 Charakteristika veřejných financí 1.3 Struktura a funkce veřejných financí 1.4 Makro a mikroekonomické aspekty existence veřejných

Více

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Příloha č. 1 TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Dle bodů 1-3 je možné samostatně zvolit téma. Tento výběr podléhá schválení pracovní skupinou Domácí práce. 1. Samostatně vybrané téma na základě studia

Více

Ekonomický rozměr diverzity

Ekonomický rozměr diverzity Ekonomický rozměr diverzity Karel Rychtář SČMVD ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM E ZDR POSTIŽEN Konference ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB S POSTIŽENÍM ANEB DIVERZITA PO ČESKU Praha 14. dubna 2011 O čem to

Více

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Ekonomika

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Ekonomika UČEBNÍ OSNOVA předmětu Ekonomika střední vzdělání s maturitní zkouškou 18-20-0/ 01 Informační technologie - Elektronické počítačové systémy Téma: Finanční gramotnost Počet hodin v UP celkem: 96 Počet hodin

Více

Význam marketingu Moderně pojatý marketing je důležitým prvkem řízení podniku s orientací na trh

Význam marketingu Moderně pojatý marketing je důležitým prvkem řízení podniku s orientací na trh MARKETING 1 Význam marketingu Podílí se na vývoji a zdokonalování výrobků a služeb Ovlivňuje distribuční a cenovou politiku Je těsně spjat s propagací Moderně pojatý marketing je důležitým prvkem řízení

Více

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace,

Více

Komunitní plánování - věc veřejná

Komunitní plánování - věc veřejná Komunitní plánování - věc veřejná Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného života na úrovni obce i kraje a která výrazně posiluje

Více

UČEBNÍ OSNOVA. Učební osnova předmětu EKONOMIKA. Střední vzdělání s výučním listem 23-68-H/01 Automechanik RVP: Mechanik opravář motorových vozidel

UČEBNÍ OSNOVA. Učební osnova předmětu EKONOMIKA. Střední vzdělání s výučním listem 23-68-H/01 Automechanik RVP: Mechanik opravář motorových vozidel UČEBNÍ OSNOVA Učební osnova předmětu EKONOMIKA Střední vzdělání s výučním listem 23-68-H/01 Automechanik RVP: Mechanik opravář motorových vozidel Počet hodin celkem: 66 Počet hodin tématu finanční gramotnost

Více

I N F L A C E. Mgr. Erika Chmelířová, CHM_62_INOVACE_8.M.32 8. ročník (VI/2 EU OPVK) 15.5.2013 Matematické praktikum 8. roč.

I N F L A C E. Mgr. Erika Chmelířová, CHM_62_INOVACE_8.M.32 8. ročník (VI/2 EU OPVK) 15.5.2013 Matematické praktikum 8. roč. I N F L A C E Mgr. Erika Chmelířová, CHM_62_INOVACE_8.M.32 8. ročník (VI/2 EU OPVK) 15.5.2013 Matematické praktikum 8. roč. INFLACE 5 1 17:55 1 Výukový materiál je připraven pro 9. ročník s využitím Power

Více

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Občanská výchova

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Občanská výchova UČEBNÍ OSNOVA předmětu Občanská výchova /Občanský vzdělávací základ/ Téma: Finanční gramotnost Střední vzdělání s výučním listem 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby - Kuchařské práce Počet hodin celkem:

Více

4. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA LITOMĚŘICE

4. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA LITOMĚŘICE . KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA LITOMĚŘICE 201 2017 Vážení spoluobčané, psát úvodní slovo ke čtvrtému komunitnímu plánu, hodnotit a rekapitulovat práci lidí, kteří se na jeho vzniku podíleli je

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

Obce - základní subjekty veřejné správy

Obce - základní subjekty veřejné správy Obce - základní subjekty veřejné správy Základní úloha subjektů veřejné správy: zajišťování veřejných statků, které souvisejí - s kvalitou života - se soudržností společnosti - s tvorbou lidského kapitálu

Více

Česká Kamenice a sociální marginalizace. Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018

Česká Kamenice a sociální marginalizace. Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018 Česká Kamenice a sociální marginalizace Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018 Sledování jevu sociální marginalizace lidí v České Kamenici Sociální marginalizace vyloučení nebo omezení jednotlivců

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY Datum přijetí do péče Om/Nom Datum hodnocení Datum změny Pohlaví Adresa faktického pobytu Datum narození, rodné číslo Mateřský jazyk rodičů Mateřský

Více

A B C D E F. Člověk a náboženství. Dějepis. Náboženství a tolerance. Judaismus, křesťanství, islám, hinduismus, budhismus, další náboženství

A B C D E F. Člověk a náboženství. Dějepis. Náboženství a tolerance. Judaismus, křesťanství, islám, hinduismus, budhismus, další náboženství A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy Učivo Průřezová témata mezipředmětové vztahy Evaluace

Více

Otázka: Mezinárodní obchod - Ekonomie, hodnocení a hospodářský proces

Otázka: Mezinárodní obchod - Ekonomie, hodnocení a hospodářský proces Otázka: Mezinárodní obchod - Ekonomie, hodnocení a hospodářský proces Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Jan Gebhart Základní ekonomický problém Co vyrábět? Jaké výrobky? Jaké množství? Jak

Více

UČEBNÍ OSNOVA OBČANSKÁ VÝCHOVA

UČEBNÍ OSNOVA OBČANSKÁ VÝCHOVA UČEBNÍ OSNOVA OBČANSKÁ VÝCHOVA Obor středního vzdělávání s výučním listem Opravářské práce 41-55-E/01 Počet hodin v UP celkem : 30 Platnost učební osnovy od : 1.9.2009 do : 1. Obecný cíl vyučovacího předmětu

Více

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Distanční studijní opora Monika Chobotová Jarmila Šebestová Karviná 2011 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176)

Více

FINANČNÍ GRAMOTNOST (9. ročník)

FINANČNÍ GRAMOTNOST (9. ročník) FINANČNÍ GRAMOTNOST (9. ročník) Charakteristika předmětu Finanční gramotnost je výukový předmět zařazený do 9. ročníku jako součást oblasti Člověk a svět práce. Jeho zařazení vychází z aktuální společenské

Více

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Občanská nauka

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Občanská nauka UČEBNÍ OSNOVA předmětu Občanská nauka /Občanský vzdělávací základ/ Téma: Finanční gramotnost Střední vzdělání s výučním listem 65-51-E/0 Práce ve stravování - Provoz společného stravování Počet hodin celkem:

Více

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství Ekonomie kolem nás Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství mojmir.sabolovic@law.muni.cz PROGRAM PŘEDNÁŠEK 1. Přednáška - Ekonomie kolem nás přednášející: Ing. Bc. Mojmír Sabolovič, Ph.D. 2. přednáška

Více

FINANČNÍ GRAMOTNOST (9. ročník)

FINANČNÍ GRAMOTNOST (9. ročník) FINANČNÍ GRAMOTNOST (9. ročník) Charakteristika předmětu Finanční gramotnost je výukový předmět zařazený do 9. ročníku jako součást oblasti Člověk a svět práce. Jeho zařazení vychází z aktuální společenské

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 4 PROČ SE STÁT DOBROVOLNÍKEM Čas ke studiu: 1 hodina Cíl: Po prostudování této podkapitoly poznáte

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 9. BÍRKO OSV-IV. MV-II.

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 9. BÍRKO OSV-IV. MV-II. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Objasní potřebu tolerance ve společnosti, respektuje zvláštnosti

Více

UČEBNÍ OSNOVA EKONOMIKA

UČEBNÍ OSNOVA EKONOMIKA UČEBNÍ OSNOVA EKONOMIKA Obor středního vzdělávání s výučním listem Kuchař číšník 65-51-H/01 Počet hodin v UP celkem: 13 Platnost učební osnovy od: 1. 9. 2009 A. Pojetí vyučovacího předmětu 1. Obecný cíl

Více

SP s rodinou 2 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D

SP s rodinou 2 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D SP s rodinou 2 M E T O D Y H O D N O C E N Í, P R O T E K T I V N Í A R I Z I K O V É F A K T O R Y P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Systémy hodnocení rodiny Založené na hodnocení znaků dysfunkce

Více

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné

Více

Praha 26.5. 2011. Občanské poradny a dluhové poradenství

Praha 26.5. 2011. Občanské poradny a dluhové poradenství Praha 26.5. 2011 Občanské poradny a dluhové poradenství Hlavní důvody zadlužení Představení organizace Asociace občanských poraden Prvotní předlužení Projekt Dluhové poradenství Následné Příčiny zadlužování

Více

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru,

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, VY_32_INOVACE_PSYPS14660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

A B C D E F. Člověk a náboženství. Dějepis. Náboženství a tolerance. Judaismus, křesťanství, islám, hinduismus, budhismus, další náboženství

A B C D E F. Člověk a náboženství. Dějepis. Náboženství a tolerance. Judaismus, křesťanství, islám, hinduismus, budhismus, další náboženství A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy Učivo Průřezová témata mezipředmětové vztahy Evaluace

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE 1. Povinná míra rezerv je: a) procento z depozit, které komerční banka musí držet u centrální banky b) rezerva, kterou si komerční banka nechává pro případ okamžitých

Více

O autorech Používané zkratky Úvodem k prvnímu vydání Úvodem k druhému vydání... 21

O autorech Používané zkratky Úvodem k prvnímu vydání Úvodem k druhému vydání... 21 Obsah O autorech... 11 Používané zkratky... 15 Úvodem k prvnímu vydání... 17 Úvodem k druhému vydání... 21 HLAVA PRVNÍ Pojetí sociálního práva, jeho předmět, systém a nástroje... 23 1 Pojem a předmět sociálního

Více

Otázka: Bankovní soustava. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Petra93. V této oblasti používáme základní pojmy: Potřeba Statky Služby

Otázka: Bankovní soustava. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Petra93. V této oblasti používáme základní pojmy: Potřeba Statky Služby Otázka: Bankovní soustava Předmět: Ekonomie Přidal(a): Petra93 V této oblasti používáme základní pojmy: Potřeba Statky Služby Potřeba je vnitřní požadavek lidí, který vyplývá z vědomí nedostatky, který

Více

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji Břetislav Fiala Program prostupného zaměstnávání Základní charakteristika Pro koho je určen Jak probíhají jednotlivé

Více

Internalizované poruchy chování

Internalizované poruchy chování Internalizované poruchy chování VOJTOVÁ, V. Inkluzivní vzdělávání žáků v riziku a s poruchami chování jako perspektiva kvality života v dospělosti. Brno: MSD, 2010 ISBN 978-80-210-5159-1 Internalizované

Více

Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015

Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015 Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015 1 Obsah Sociální pomoc Obecně Principy Cíle Životní a existenční minimum Dávky hmotné nouze Dávky sociální péče 2 Sociální pomoc Systém sociálního zabezpečení je rozdělen

Více

Úvod do ekonomie Týden 8. Tomáš Cahlík

Úvod do ekonomie Týden 8. Tomáš Cahlík Úvod do ekonomie Týden 8 Tomáš Cahlík Systém národních účtů Trh práce - mzdy Domácnosti Úspory Trh zboží a služeb - spotřeba Firmy Investice Vládní nákupy Daně - D Finanční sektor Čistý export NX Vláda

Více

jazykové kurzy

jazykové kurzy jazykové kurzy www.jazygo.cz O škole JazyGo! JazyGo! je mladá a dynamická jazyková škola působící v Praze od roku 2018, kde se specializujeme na služby jazykového vzdělávání a workshopy osobnostního rozvoje

Více

Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků

Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků Finanční výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Finanční gramotnost je jedna z klíčových kompetencí člověka, tj. znalosti, dovednosti a hodnotové postoje,

Více

Učební osnovy předmětu Finanční gramotnost

Učební osnovy předmětu Finanční gramotnost Příloha k ŠVP ZV č. 2 Učební osnovy předmětu Finanční gramotnost Název školního vzdělávacího programu: Škola v pohybu - Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, č. j. ZŠZH 287/2016 Škola: Základní

Více

Ekonomie a právo, části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Ekonomie a právo, části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Ekonomie a právo, části oboru Člověk a svět práce 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Výchova ke zdraví 6. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová projevuje odpovědný vztah k sobě samému, k vlastnímu dospívání a pravidlům zdravého životního stylu;

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1

Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1 Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1 1. Vznik a vývoj sociálního zabezpečení ve světě a na území Česka. Obecná teorie konstrukce dávky. 2. Struktura sociálního zabezpečení v ČR, organizace a provádění

Více

Organizace letního semestru

Organizace letního semestru Organizace letního semestru Prezenční studium (výuka 12 týdnů) 17. 2. 2014 10. 5. 2014 Kombinované studium (víkendová/odpolední výuka) dle aktuálních termínů Zkouškové období (4 týdny) 12. 5. 2014 7. 6.

Více

Finanční gramotnost jako součást celoživotního vzdělávání. Ing. Bc. Ivan Noveský generální ředitel, Cofet, a.s.

Finanční gramotnost jako součást celoživotního vzdělávání. Ing. Bc. Ivan Noveský generální ředitel, Cofet, a.s. Finanční gramotnost jako součást celoživotního vzdělávání Ing. Bc. Ivan Noveský generální ředitel, Cofet, a.s. nové základní dovednosti, jinak nazývané též gramotnosti: počítačová gramotnost mediální gramotnost

Více

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie Model AS - AD Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova: Agregátní poptávka a agregátní nabídka : Agregátní poptávka a její změny Agregátní nabídka krátkodobá a dlouhodobá Rovnováha

Více

NZDM - záznam individuální přímé práce pracovníka s uživatelem:. Datum:

NZDM - záznam individuální přímé práce pracovníka s uživatelem:. Datum: NZDM - záznam individuální přímé práce pracovníka s uživatelem:. Datum: Uživatel má možnost trávit volný čas jako prevenci vzniku sociálně patologických jevů Uživatel má možnost nevstupovat do sociální

Více

III. pilíř - Sociální pomoc V rámci systému sociální pomoci stát řeší obtížné sociální situace: stavu hmotné nouze, stavu sociální nouze, ochrany práv

III. pilíř - Sociální pomoc V rámci systému sociální pomoci stát řeší obtížné sociální situace: stavu hmotné nouze, stavu sociální nouze, ochrany práv 7. přednáška III. pilíř sociální zabezpečení (ČR) Sociální pomoc III. pilíř - Sociální pomoc V rámci systému sociální pomoci stát řeší obtížné sociální situace: stavu hmotné nouze, stavu sociální nouze,

Více

Cílem je zaměstnání CZ.1.04/2.1.01/91.00144. Rozpočet: 5 356 823 Kč Doba realizace projektu od 1. 3. 2013 do 28. 2. 2015

Cílem je zaměstnání CZ.1.04/2.1.01/91.00144. Rozpočet: 5 356 823 Kč Doba realizace projektu od 1. 3. 2013 do 28. 2. 2015 Cílem je zaměstnání CZ.1.04/2.1.01/91.00144 Rozpočet: 5 356 823 Kč Doba realizace projektu od 1. 3. 2013 do 28. 2. 2015 Cílové skupiny osob projektu Zájemci o zaměstnání Uchazeči o zaměstnání Osoby pečující

Více

OTÁZKY ZE SVĚTA PRÁCE PRO OBORY VZDĚLÁNÍ KATEGORIE H

OTÁZKY ZE SVĚTA PRÁCE PRO OBORY VZDĚLÁNÍ KATEGORIE H OTÁZKY ZE SVĚTA PRÁCE PRO OBORY VZDĚLÁNÍ KATEGORIE H Školní rok: 2016-2017 Úřad práce Kde je ve Vašem okolí úřad práce? Kdy se tam obrátíte o pomoc? Jaké služby úřady práce nabízejí? Kde se ve Vašem okolí

Více

Eliminace negativních dopadů profesní adjustace. Neocenitelné zaměstnavatelské benefity

Eliminace negativních dopadů profesní adjustace. Neocenitelné zaměstnavatelské benefity Eliminace negativních dopadů profesní adjustace Neocenitelné zaměstnavatelské benefity Labour vincit omnia Práce pomáhá překonávat všechno. Práce = nezbytná potřeba. Etické krédo: Lidé se zdravotním postižením

Více

Gymnázium Globe, s.r.o., Bzenecká 23, 628 00 Brno

Gymnázium Globe, s.r.o., Bzenecká 23, 628 00 Brno Gymnázium Globe, s.r.o., Bzenecká 23, 628 00 Brno 4 Vzdělávací oblast Člověk a společnost 1 Výchova k občanství 2. Hodinová dotace 1 1 1 1 Výchova k občanství Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výchova

Více

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Závěr života 75% osob umírá v institucionální péči Volby Informace Kvalita Kompetence Nástroje Role kraje Role kraje, obcí Zjišťování potřeb

Více

Analýzy stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2008

Analýzy stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2008 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2008 Mojmír r Hampl viceguvernér Praha, 16. ledna 2009 Je ČR R připravena p na přijetp ijetí eura? Schopnost ekonomiky dobře fungovat bez vlastní měnové

Více

6.ročník ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI

6.ročník ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI PŘEDMĚT OBČANSKÁ VÝCHOVA 6.ročník Prosinec Březen Duben NAŠE ŠKOLA život v naší škole, práva a povinnosti žáků,význam činnosti žákovské samosprávy,školního parlamentu,společná pravidla a normy,vklad vzdělání

Více

Jak pomáhá Telefonická krizová. 800 157 157 Mgr. Jana Kosařová manažerka sociálních služeb ŽIVOTa90

Jak pomáhá Telefonická krizová. 800 157 157 Mgr. Jana Kosařová manažerka sociálních služeb ŽIVOTa90 Jak pomáhá Telefonická krizová pomoc Senior telefon 800 157 157 Mgr. Jana Kosařová manažerka sociálních služeb ŽIVOTa90 Co je Senior telefon? Senior telefon je sociální služba Telefonické krizové pomoci

Více

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1 SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) PC = cílová skupina Pracovník v sociálních službách - další vzdělávání (dle 116 odst. 9 Zákona) VP = cílová skupina Vedoucí pracovníci (dle 117a

Více

JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ?

JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ? JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ? Stanislav Wasserbauer Státní zdravotní ústav Zdravá Vysočina, z. s. ZDRAVÍ 2 základní kategorie Individuální zdraví každého z nás Veřejné zdraví populace

Více

Podnikatelské plánování pro inovace

Podnikatelské plánování pro inovace Podnikatelské plánování pro inovace Šablona podnikatelského plánu Název projektu Datum zpracování Verze č. Údaje o autorech Obsah Exekutivní souhrn...3 1. Základní údaje o předkladateli a podniku...4 1.1

Více

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek na trhu práce (přednáška pro gymnázia) 1 položme si pár otázek... předvídáme měnící se kvalifikační potřeby? (co bude za 5, 10, 15 let...) jsou propojeny znalosti, dovednosti a kompetence (žáků, studentů,

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE Jméno a příjmení: Datum narození: Datum testu: 1. Akcie jsou ve své podstatě: a) cenné papíry nesoucí fixní výnos b) cenné papíry jejichž hodnota v čase vždy roste c)

Více

UČEBNÍ OSNOVA CVIČENÍ Z EKONOMICKÉ A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

UČEBNÍ OSNOVA CVIČENÍ Z EKONOMICKÉ A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI UČEBNÍ OSNOVA Učební osnova předmětu CVIČENÍ Z EKONOMICKÉ A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Obor středního vzdělávání s maturitní zkouškou 63-41-M/02 Obchodní akademie Počet hodin v UP celkem: 60 Platnost učební

Více

Pomoc v hmotné nouzi

Pomoc v hmotné nouzi Pomoc v hmotné nouzi KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU PŘIPRAVIT PRO ŽIVOT (CZ.1.07/1.3.46/01.0019) TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR. Systém pomoci v

Více

Pracovní skupina Sociální služby II 1. jednání

Pracovní skupina Sociální služby II 1. jednání Pracovní skupina Sociální služby II 1. jednání Zápis Termín konání: 9. ledna 2019, 12:00 16:00 Místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje zasedací místnost M1, 3. patro Počet účastníků: 21 členů pracovní

Více

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP 8 vyučovacích hodin Agresivita dětí 2009/368 - SP 7 vyučovacích hodin Aktivizace seniorů

Více

Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb. Martin Bednář

Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb. Martin Bednář Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb Martin Bednář Kontext transformace pobytových služeb Rušení ústavní péče a transformace sociálních služeb je soubor činností: nejedná se jen o

Více

Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce

Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor: Evžen Řehulka Východiska: Referát čerpá z rozsáhlého

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika podniku

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika podniku ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika podniku 1. Základní pojmy - potřeba, spotřeba, trh, tržní mechanismus 2. Národní hospodářství, hodnocení úrovně NH 3. Ekonomické systémy, úloha státu

Více

Zařízení Název zařízení: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Tanvald Kontaktní adresa zařízení: Hlavní 1309, 468 51 Smržovka

Zařízení Název zařízení: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Tanvald Kontaktní adresa zařízení: Hlavní 1309, 468 51 Smržovka Příloha č. 1 Základní informace o zařízení Zařízení Název zařízení: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Tanvald Kontaktní adresa zařízení: Hlavní 1309, 468 51 Smržovka Telefon: 606 635 113 E-mail:

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI)

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) 7. 1. 2005 NÁVRH ZPRÁVY o sdělení Komise Radě, Evropskému parlamentu, Evropskému hospodářskému

Více

děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek)

děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek) děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek) děti v riziku (prevence, diagnostika, poradenství) děti s problémy v chování (zejm. intervence,

Více

Anotace kurzů jsou součástí emailu. Propagační materiály by Vám byly dodány v případě projeveného zájmu.

Anotace kurzů jsou součástí emailu. Propagační materiály by Vám byly dodány v případě projeveného zájmu. Vážená paní starostko, dovolujeme si Vám nabídnout možnost vzdělávání obyvatel Vaší obce. Vzdělávání pro Vaše občany, které nabízíme, je pro účastníky bezplatné, neboť je financováno z Evropských sociálních

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Osobní finance 2 Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět:

Více

Výchova k občanství - 8. ročník - finanční gramotnost

Výchova k občanství - 8. ročník - finanční gramotnost Výchova k občanství - 8. ročník - finanční gramotnost výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy indikátory žák rozvíjí kritické názory, zaujímá postoje, dokáže věčně a logicky argumentovat Prostor pro

Více

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely.

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely. POTŘEBUJI PŮJČIT Jestliže potřebujete rychle půjčit finanční prostředky a hledáte solidního partnera, pak jste v Modré pyramidě na správné adrese. Díky půjčkám z naší nabídky si můžete jednoduše a bez

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

Nákupní chování psychologické aspekty

Nákupní chování psychologické aspekty Nákupní chování psychologické aspekty Rozhodování se při nákupu Průběh nákupního chování ovlivňuje: - Osobnost a její vlastnosti - Postoje - Názory - Znalosti - Motivační struktura - Sociální role =) různé

Více

Výchova k občanství - 8. ročník

Výchova k občanství - 8. ročník výstupy okruh učivo žák rozvíjí kritické názory, zaujímá postoje, dokáže věčně a logicky argumentovat 3V1 - žák rozlišuje a porovnává různé formy vlastnictví, včetně duševního vlastnictví a způsoby jejich

Více

Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost

Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR České nemocnice - ZAMĚSTNANCI stresující pracovní podmínky

Více

Právní úprava. Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi.

Právní úprava. Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Právní úprava Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. je definováno jako minimální hranice příjmů osob, která se považuje za nezbytnou k zajištění

Více

I. Sekaniny1804 Finanční výchova

I. Sekaniny1804 Finanční výchova Finanční výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Finanční gramotnost je jedna z klíčových kompetencí člověka, tj. znalosti, dovednosti a hodnotové postoje,

Více

Jednotná klasifikace oblastí informací pro ICM v ČR

Jednotná klasifikace oblastí informací pro ICM v ČR Jednotná klasifikace oblastí informací pro ICM v ČR 1. Vzdělávání v ČR 1.1. Aktuality 1.2. Legislativa 1.3. Dokumenty 1.4. Rámcové vzdělávací programy 1.4.1. RVP pro MŠ 1.4.2. RVP pro ZŠ 1.4.3. RVP pro

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - Rozpozná pozitivní a negativní vlivy na kvalitu klimatu v rodině i ve třídě. - Ovládá své emoce, akceptuje pocity druhých. - Vhodně používá prostředky neverbální komunikace. - Projevuje v kolektivu vrstevníků

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola Prostějov, Dr. Horáka MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Zpracovala : Kamila Sedláčková preventista školy Ú V O D Sociálně patologické jevy a problémy s nimi spojené se vyskytují všude kolem

Více

Inflace je peněžní jev vyvolávaný nadměrnou emisí peněz. Vzniká tehdy, když peněžní zásoba předbíhá poptávku po penězích.

Inflace je peněžní jev vyvolávaný nadměrnou emisí peněz. Vzniká tehdy, když peněžní zásoba předbíhá poptávku po penězích. Inflace Inflace je peněžní jev vyvolávaný nadměrnou emisí peněz. Vzniká tehdy, když peněžní zásoba předbíhá poptávku po penězích. V růstovém tvaru m s = + = m s - = míra inflace, m s = tempo růstu (nominální)

Více

Trauma, vazby a rodinné konstelace

Trauma, vazby a rodinné konstelace Trauma, vazby a rodinné konstelace Terapeutická práce na základě vícegenerační systemické psychotraumatologie (VSP) / - konstelací traumatu www.franz-ruppert.de 1 Vzájemné působení mezi metodou systemických

Více

10. téma: Krátkodobá a dlouhodobá fiskální nerovnováha*) **) Krátkodobá fiskální nerovnováha Dlouhodobá fiskální nerovnováha

10. téma: Krátkodobá a dlouhodobá fiskální nerovnováha*) **) Krátkodobá fiskální nerovnováha Dlouhodobá fiskální nerovnováha 10. téma: Krátkodobá a dlouhodobá fiskální nerovnováha*) **) 10.1. Krátkodobá fiskální nerovnováha 10.2. Dlouhodobá fiskální nerovnováha *) Viz 10. kap. učebnice; Dodatek J P (povinně); X. případová studie

Více

Vesnice jako místo spotřeby. Ing. Dana Posádová

Vesnice jako místo spotřeby. Ing. Dana Posádová Vesnice jako místo spotřeby Ing. Dana Posádová 1 O čem budeme mluvit Kdo jsem Spotřebitel a spotřeba Na co si dát pozor při nakupování Nebezpečí reklamních sdělení Marketingové komunikace Osobní prodej

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více