Pracovní lékařství a ZPP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pracovní lékařství a ZPP"

Transkript

1 Pracovní lékařství a ZPP Aktivace nadstavbového modulu Implementace (provozní nastavení) modulu Katalog smluvních organizací Kartotéka pacientů ZPP a specifikace pracovního zařazení Organizační zařazení pacienta Klasifikace pracovní činnosti Vedení dekurzu ZPP Stručná rekapitulace způsobu práce s dekurzem: Vyúčtování činnosti ZPP Postup při účtování Další podpůrné funkce modulu ZPP Další rozvoj funkční náplně modulu ZPP

2 - 2 - Aktivace nadstavbového modulu Modul Pracovní lékařství a ZPP je licencovanou součástí programu PC DOKTOR. K jeho aktivaci dojde po zadání rozšířené licence. Implementace (provozní nastavení) modulu Provozní nastavení modulu využívá všechna základní nastavení programu PC DOKTOR. Ke zprovoznění modulu postačí následující úkony: Před zahájením vlastní práce s programem zvolte v základním menu Katalogy > Katalog zaměstnanců. Pokud jste již uživatelem základní verze programu, vyberte své jméno v seznamu uživatelů. Jestliže jste nový uživatel, stiskněte klávesu >>Insert a zadejte své osobní údaje a zvolte si přístupové heslo. Pokud chcete, aby vykázané výkony byly vztaženy k odbornosti Pracovní lékařství, zadejte kód odbornosti 401. V katalogu uživatelů můžete být zapsáni dvakrát, jednou např. jako praktický lékař (001), podruhé jako lékař pracovního lékařství (401). Přepínání mezi uživateli pak provádíte stiskem ikony žlutého klíčku. Uživateli s nastavenou odborností 401 se automaticky otevírá zvláštní dekurz ZPP. Pokud využíváte jinou odbornost než 401, pak kliknutím myší na zátržce *x+rozšíření o pracovní lékařství povolíte otevírání zvláštního dekurzu ZPP. Přepnutí mezi standardním (klinickým) dekurzem vybraného pacienta a dekurzem ZPP provedete vždy výběrem položky Základní karta nebo Pracovní lékařství v mapě dokumentace pacienta (vpravo od dekurzu). Funkci ukončete stiskem tlačítka [Ulož+. Úplný popis funkce najdete v nápovědě nebo v příručce.

3 - 3 - Katalog smluvních organizací V katalogu smluvních organizací se evidují základní údaje o těchto partnerech. Je výhodné provést záznam do katalogu pokaždé při uzavření nové smlouvy. Vložené údaje zajistí shodnou evidenci a případné další zpracování údajů o jednotlivých pacientech, příslušných k tomuto zaměstnavateli (viz funkce Pracovní zařazení). Katalog je uspořádán tak, aby pokud možno univerzálně postihl organizační strukturu velkých i malých zaměstnavatelů (podnik závod provoz pracoviště). U malých zaměstnavatelů se pro chybějící organizační články použije např. zopakování názvu sídla. Příklad: organizační článek velká organizace malá organizace Podnik Trubky Pokorný s.r.o. DIALOG MIS s.r.o. Závod Suchdol Praha Hosp. středisko Válcovna 01 Servis Pracoviště Tavicí pece Praha Požadovanou organizační strukturu je vhodné předem projednat se zadavatelem personálním útvarem smluvní organizace, která vysílá své zaměstnance k výkonu ZPP. V případě, že součástí dozorové činnosti lékaře jsou i dohlídky na pracovišti, je podstatné správné pojmenování a zařazení tohoto organizačního článku. Na pracovišti vykonává pracovník svoji pracovní činnost a vystavován expozici konkrétních rizik, s touto činností spojených. Funkce se vyvolá z nabídky základního menu Katalogy > Pracovní lékařství > Smluvní organizace. Nový záznam se spustí stiskem klávesy >>Insert, oprava stiskem >>F9, zrušení záznamu klávesou >>Delete. Uložení zápisu na každé organizační úrovni se provede kliknutím na tlačítko nepovinné.. Údaje o adrese jsou Na úrovni Pracoviště je k dispozici i záložka /Seznam prací KZAM/. Po jejím otevření nabídne program jmenný seznam pracovníků, evidovaných na daném pracovišti s uvedením jejich pracovního zařazení a jeho katalogového čísla podle jednotného katalogu KZAM od Statistického úřadu ČR. Seznam se vytváří dynamicky, ihned po zápisu dat konkrétního pracovníka pacienta ZPP. Ukázka vzoru záznamu v katalogu smluvních organizací. Poznámka: všechny osobní i medicínské údaje, uvedené v této příručce nebo použité v demoverzi, jsou smyšlené a mají pouze účel ilustrovat využití funkcí programu.

4 - 4 - Kartotéka pacientů ZPP a specifikace pracovního zařazení Kartotéka se přivolá kliknutím na ikonu k ovládání kartotéky jsou uvedeny pod ikonu výběrem skupiny Nápověda. nebo současným stiskem kláves >>Ctrl+F2. Podrobnosti v levém dolním rohu kartotéky, nebo z hlavního menu Pro modul ZPP je standardní kartotéka pacientů doplněna o údaje, spojené s klasifikací pracovní činnosti a specifikací pracovního místa pacienta. Tyto údaje jsou dostupné stisknutím tlačítka *Pracovní zařazení]. V levé části okna je chronologicky uspořádaný přehled pracovních zařazení pacienta. V pravé části je detailní záznam. Nový zápis se provádí po stisknutí klávesy >>Insert. Organizační zařazení pacienta První údaje se týkají specifikace organizačního zařazení pacienta u smluvní organizace. Při zadávání se s výhodou využijí předem zadané údaje z katalogu smluvních organizací. Výběr je přístupný po stisknutí ikony třídění.. Výběr provedený z takto připravené nabídky zaručuje jednotný zápis a snadné a přesné Seznam profesí se vytváří automaticky, tak, že si program pamatuje všechny postupně zadané profese a po stisku ikony seznamu je nabídne v abecedním uspořádání. Na rozdíl od klasifikace povolání (KZAM) může být vytvářen volným textem, tak, jak je uvádí pacient nebo objednatel ZPP.

5 - 5 - Klasifikace pracovní činnosti Položku klasifikace pracovní činnosti podle KZAM specifikuje objednatel (zaměstnavatel). Její role v systému je pouze pomocná, použitelná pro třídění profesí u velkých zaměstnavatelů ve vazbě na specifické informační systémy pro personalistiku. Program obsahuje kompletní katalog KZAM včetně nástrojů pro rychlé vyhledávání v něm. Tuto funkci uživatel využije v případě, že se podílí ve spolupráci s personalistou zaměstnavatele na komplexní péči o ZPP. Na následujícím obrázku je příklad, kdy uživatel potřebuje v katalogu KZAM, který obsahuje tisíce položek, vyhledat klasifikaci pro montážního dělníka ve stavebnictví. Stiskem pravého tlačítka myši nad seznamem položek v katalogu přivolá nabídku pro zpracování seznamu a vybere funkci Obsahuje text. Do údajového pole zapíše vhodnou část textu pro hledání v seznamu a stiskne tlačítko *Najdi]. Program zobrazí podmnožinu všech popisů pracovních zařazení, které obsahují hledaný fragment textu. Poklepáním myší na vybrané položce seznamu se data přenesou do údajových polí. Stanovení pracovních rizik Další pole je vyhrazeno pro klasifikaci rizik, spojených s pracovní činností pacienta. Program obsahuje všechna potřebná data pro tuto kategorizaci. Stiskem ikony u tohoto údajové pole se zobrazí katalog rizikových faktorů (prach, chemické látky, hluk atd.) a nabídka pro volbu stupně ohrožení (podle druhu rizika první až čtvrtý stupeň).

6 - 6 - Postup při klasifikaci rizik 1. Označte příslušný rizikový faktor v seznamu (např. zraková zátěž). Stiskněte >>Enter nebo klikněte myší. 2. Program nabídne seznam kategorií podle typu rizika první až čtvrtý stupeň. Povelovými klávesami >>šipka nahoru nebo >>šipka dolů nebo myší označte kategorii, a program vás v rubrice Popis seznámí s podrobným popisem pro identifikaci stupně zátěže, tak jak uvedeny v příslušných legislativních normách. 3. Konečný výběr stupně rizika proveďte buď stiskem klávesy >>Enter nebo poklepáním myší, Do údajového pole Zvolené rizikové faktory se zapíše numerický kód rizika a za lomítkem stupeň ohrožení. 4. Stejným postupem můžete pokračovat pro další případná rizika a vytvořit tak seznam rizikových faktorů, kterým je pacient vystaven. Ukázka je na následujícím obrázku. Pracovní úvazek a režim práce, změněná pracovní schopnost a dojíždění do práce V položce Pracovní úvazek se sleduje typ úvazku plný, částečný, vedlejší apod., v položce režim práce pak charakter z pohledu směnnosti, noční směny, střídavé směny, pohotovostní služby apod. Podobně jako u profesí i zde program plní samoučící se funkci tím, že si zapamatovává jednotlivé již uvedené charakteristiky a po stisku tlačítka nabídne možnost použít popis z již vytvořeného seznamu. Připomínáme, že tento postup má výhodu v jednotném užívání popisů, které je nezbytnou podmínkou správného třídění záznamů. Zátržkou lze specifikovat i změněnou pracovní schopnost pacienta a případné dojíždění do zaměstnání. V rubrice Poznámka může uživatel uvést volným textem další údaje o pacientovi, které považuje z hlediska ZPP za signifikantní. Zápis údajů do databáze je nutné zakončit stiskem tlačítka [Ulož]. Jakmile jsou data zapsána, pak při příštím otevření dekurzu ZPP se v mapě zdravotní dokumentace (pravý sloupec na obrazovce) objeví i heslo Pracovní zařazení, pod kterým jsou seřazeny jednotlivé záznamy o této klasifikaci.

7 - 7 - Vedení dekurzu ZPP Pro zřetelné odlišení od standardního dekurzu je dekurz ZPP podbarven světlezeleným pozadím. Z dekurzu ZPP jsou dostupné všechny běžné funkce pro základní vyšetření (Tlak/puls, Výška/váha, Anamnéza, Dlouhodobé nemoci, Trvale užívané léky atd.), funkce pro účtování poskytnuté péče a vystavování zdravotnických dokumentů. Rovněž práce s dekurzem je stejná jako u standardního (vlastnosti textového editoru, vytvoření nového záznamu, používání frází s možností vytvořit si vlastní specifické fráze pro ZPP, apod.). Podrobnosti najděte v nápovědě nebo v příručce. K okamžité dispozici je i mapa zdravotní dokumentace pacienta, která je v modulu navíc rozšířena o následující položky: přehled zdravotních prohlídek pacienta přehled pracovního zařazení (klasifikace) signalizace rizik, spojených s pracovní činností pacienta. Poznámka: Přepnutí do standardního (klinického) dekurzu vybraného pacienta provedete vždy výběrem položky Základní karta v mapě dokumentace pacienta (vpravo od dekurzu). Stručná rekapitulace způsobu práce s dekurzem: Vytvoření nového záznamu Nový záznam se vytvoří stiskem klávesy >>F7. Program vygeneruje oddělovací lištu s uvedením data a času záznamu. Zápisy do dekurzu Zápis do dekurzu se provádí volným textem tak jako ve standardních textových editorech. Charakteristiky zápisu (typ a velikost písma, formátování, tisk záznamu atd.) jsou dostupné po stisku pravého tlačítka myši. S výhodou lze i u dekurzu ZPP využít možnosti vkládat do textu předem připravené fráze. Popis této funkce je uveden v nápovědě (heslo Vzorové fráze pro zápis do dekurzu). Seznam frází si může uživatel vytvořit a upravovat sám podle potřeby. Záznamy formalizovaných vyšetření Podobně jako v klinickém dekurzu i zde může uživatel používat funkce pro základní vyšetření (tlak a pulz, výška a váha, odběr anamnézy, trvale užívané léky, dlouhodobé nemoci pacienta, laboratorní vyšetření atd.). Tyto funkce mají tu vlastnost, že pokud uživatel pro záznam jejich výsledku použije jejich formalizovanou podobu, docílí přehledné sledování jejich výsledků v čase i s možností grafického zobrazení histogramy, a navíc se výsledek automaticky přepíše do dekurzu. V mapě zdravotní dokumentace pacienta, jsou pak uvedena všechna jednotlivá vyšetření, která lze snadno znovu zobrazit (bez ohledu na to, zda byla pořízena z klinického dekurzu nebo z dekurzu ZPP.

8 - 8 - Ukázka dekurzu ZPP: Provádění prohlídek ZPP I. způsob Jednou z hlavních činností pracovního lékařství je provádění předepsaných prohlídek v návaznosti na závaznou legislativu. Jedná se o celou řadu specifických prohlídek, jako jsou vstupní, řadové, mimořádné, výstupní a další. Každý typ prohlídky má stanoveno základní penzum vyšetření a musí končit formulací jednoznačného závěru ve vztahu ke způsobilosti pacienta pracovníka vykonávat příslušnou pracovní činnost. Součástí prohlídek může být i návrh dalších opatření ke zlepšení zdravotního stavu nebo prevenci jeho poškození z titulu pracovní činnosti. K provádění záznamů o provedených prohlídkách je modul ZPP vybaven dvěma variantními postupy, z nichž si uživatel může vybrat podle charakteru a rozsahu klientely a také podle náročnosti objednatele těchto služeb. První způsob je vhodný pro uživatele, kteří jsou pacienty ZPP i jejich ošetřujícím lékařem (tj. vedou jim i standardní dekurz. Je založen na principu využívání předem připravených šablon postupů pro jednotlivé prohlídky. Šablony se nastavují nebo modifikují funkcí katalogy prohlídek, která je přístupná ze základního menu Katalogy > Pracovní lékařství > Katalog prohlídek. V okně katalog prohlídek je v levé části seznam definovaných šablon pro jednotlivé typy prohlídek. Označením vybrané se v pravé části mohou zaškrtnutím jednotlivých zátržek volit součásti prohlídky, dostupné z klinického dekurzu. V poznámce pak jsou uvedena další předepsaná vyšetření, vztahující se

9 - 9 - k danému typu prohlídky. Uživatel dostává šablony předdefinované, ale může si je snadno upravit podle vlastních potřeb. Ukázka je uvedena na následujícím obrázku: V daném případě šablona říká, že řadová prohlídka typu A je určena pro pracovníky, vykonávající pracovní činnost, která je obecně psychicky náročná (např. vedoucí pracovníci), nespadá pod specifikace v paragrafech 11. až 14. směrnice, a její perioda je při věku do 50 let 5 let, nad 50 let každé 3 roky. Pokud jsou v klinickém dekurzu pacienta časově odpovídající údaje, pak bude obsahovat záznam o krevním tlaku a pulzu, výpis odebrané anamnézy, laboratorní vyšetření krve a moče, aktuální subjektivní a objektivní nález převzatý z tohoto pacientova dekurzu, jinak budou vyšetření provedena znovu. Dále pak musí obsahovat uvedená další vyšetření. Uživatel si zkontroluje a upraví katalog prohlídek s tím, že po úpravě každé šablony stiskne tlačítko [Ulož], aby se data zapsala do databáze. Vyvolání šablony k provedení vlastního záznamu o prohlídce se provede přímo z dekurzu ZPP volbou funkce Základní vyšetření > Pracovní lékařství > Protokoly prohlídek. Postup zpracování: Program otevře okno pro zpracování lékařské prohlídky ZPP. V levé části je seznam prohlídek, které již pacient absolvoval, v časovém pořadí. Vpravo nahoře je údajové pole pro volbu typu prohlídky. Stiskněte ikonu seznamu a vyberte příslušný typ prohlídky, kterou chcete zaznamenat. Ve spodní části okna je aktuální stav šablony jsou uvedena jednotlivá vyšetření, příslušná k danému typu a zátržkou je označeno, která z nich budou převzata z dat pacienta jako časově relevantní. Ostatní vyšetření je nutno postupně provést. Záznam výsledku se provede tak, že na označeném typu vyšetření kliknete myší nebo stisknete >>Enter a program sám vyvolá příslušnou funkci. Po jejím provedení bude v seznamu označeno vyšetření zátržkou jako vyřízené.

10 Poslední položkou je formulace závěru z prohlídky. Program otevře nové okno, na kterém je zobrazen protokol o prohlídce, tak jak byl programem sestaven na základě předchozích kroků. Protokol je možné doplnit dalšími údaji podle potřeby nebo editovat. Vlastní formulace závěru je rozdělena do několika kroků tak, aby bylo možné jednotlivé části závěru zpracovávat v navazujících přehledech, statistikách apod. Postupně se lékař vyjádří hodnocením: způsobilosti pro práci celkového zdravotního stavu vývoje zdravotního stavu od poslední prohlídky a navrhne případná další opatření k zlepšení stavu nebo prevenci (životospráva, ozdravný pobyt, rehabilitace, změna pracovního zařazení). Hodnocení se provádějí výběrem ze samoučící se nabídky (tj. systém sám postupně vytváří seznam možných odpovědí tak, jak byly použity je proto vhodné formulovat první odpovědi tak, aby byly dobře využitelné v dalším zpracování). Např. hodnocení způsobilosti pro danou práci může nabývat hodnot: plná způsobilost částečná způsobilost nezpůsobilost. Po skončení záznamu stiskněte tlačítko [Ulož]. Tím zajistíte nejen uložení dat do databáze, ale i automatické vygenerování záznamu závěru provedené prohlídky a jednotlivých doporučení do pacientova dekurzu ZPP. Protokol se rovněž vytiskne (pravidla ovládání tiskových operací viz nápověda heslo Tiskové operace). Samotné tlačítko [Tisk] je určeno pro případ nutnosti opakovaného vytištění protokolu.

11 Provádění prohlídek ZPP II. způsob. Alternativou k výše popsanému záznamu výsledků prohlídek pomocí předdefinovaných šablon je záznam výsledků prohlídky do speciálních formulářů. Někteří zaměstnavatelé požadují použití jejich vlastních formulářů, nebo si uživatel může na základě svých zkušeností navrhnout formuláře vlastní. Obecná pravidla zpracování uživatelských formulářů (pořízení matrice i způsobu vyplňování údajů) jsou popsána v nápovědě nebo v příručce (heslo UŽIVATELSKÉ FORMULÁŘE). Následující obrázek ukazuje vzor vyplněného formuláře, který používají České dráhy. Při tomto způsobu zpracování záznamu o prohlídce se data nepřepisují do karty pacienta, ale program automaticky připojí celý formulář jako přílohu k dennímu záznamu v kartě (dekurzu ZPP). Poklepáním na tuto přílohu se kdykoliv celý formulář zobrazí a lze jej opakovaně tisknout. Nejen formuláře prohlídek ZPP, ale i další formuláře, se kterými přichází lékař do styku, mohou být zpracovány touto formou např. vyšetření k žádosti o zbrojní pas, o řidičský průkaz atd.

12 Vyúčtování činnosti ZPP Část výkonů, které jsou prováděny v rámci pracovního lékařství, může být hrazena zdravotními pojišťovnami, ale větší část bývá zpravidla účtována za smluvní ceny. Stanovení smluvních cen se provádí v číselníku privátních výkonů. Podrobnosti k manipulaci jsou uvedeny v nápovědě (heslo Číselník výkonů). V následující ukázce je simulován privátní ceník, jednotlivé výkony jsou místo čísel označeny mnemotechnickým kódem. Postup při účtování Z dekurzu ZPP se stiskem kláves >>Ctrl+A přivolá standardní okno pro zaznamenání výkonů. Uživatel uvede postupně jednotlivé kódy výkonů a u každého stanoví způsob úhrady (plná úhrada ZP, úhrada pacientem. Podrobnosti jsou uvedeny v nápovědě nebo v příručce, proto zde jsou popsány pouze některé odlišnosti. Údajové pole diagnóza použije se obvykle diagnóza ze skupiny Z00 Výkon výkon podle číselníku výkonů nebo podle privátního ceníku Způsob úhrady nejčastěji I (úhrada ZP) nebo P (úhrada pacientem) Po zapsání řádku výkonu stiskněte Enter nebo klikněte na ikonu a podle potřeby pokračujte. Po skončení si můžete volbou záložky /FAKTURA/ zkontrolovat, které výkony budou fakturovány k přímé úhradě a provést případné korekce. Stiskem tlačítka [Ulož] se data uloží do databáze. Pokud byly účtovány výkony k přímé úhradě, program ihned nabídne vystavení Pokladního příjmového dokladu.

13 Například: V příjmovém dokladu upřesněte účel platby (standardní samoučící se seznam z postupně zadávaných výrazů), zvolte způsob platby (hotově, kartou nebo na fakturu). Pokud si přejete, aby byla smluvní organizaci vystavena souhrnná faktura, zadejte stiskem tlačítka [PLÁTCE] konkrétní organizaci výběrem ze seznamu. Tím se přepíše předplněné jméno pacienta adresou a názvem organizace. Zaškrtnutím zátržky Přepsat do karty se provede patřičný záznam i do dekurzu ZPP pacienta. Stiskem tlačítka [ULOŽ] povelujete nejprve vytištění příjmového dokladu a pak jeho uložení do databáze. Tlačítko [TISK] slouží k opakovanému vytištění již vystaveného dokladu. Komplexní podpora vyúčtování, fakturace, dávky pro pojišťovny, statistické přehledy příjmů a další funkce jsou k dispozici stejně jako v základním systému PC DOKTOR. Podrobnosti viz nápověda nebo příručka. Další podpůrné funkce modulu ZPP Vzhledem k tomu, že modul využívá pro zadávání dat formalizované vstupy, získává tak možnost provádět různá statistická šetření nad shromážděnými daty. Tyto statistické přehledy jsou určeny nejen pro lékaře, který službu poskytuje, ale zejména pro smluvní organizace, kterým poskytují spolehlivé údaje o zdravotní péči pro jejich zaměstnance a jejích výsledcích. Přehledy jsou k dispozici z nabídky základního menu Dokumentace > Rozbory a vyhodnocení > Pracovní lékařství. Funkce Lékařské prohlídky umožňuje parametrický výběr nad pacienty ZPP podle zvoleného časového období, typu prohlídky, deklarovaných závěrů a navržených opatření. Výsledkem funkce je abecedně uspořádaný seznam pacientů, kteří splňují zadaná vývěrová kritéria. Následující příklad ukazuje zadání výběru nad všemi pacienty, kteří absolvovali v uvedeném časovém období prohlídku typu B, jejímž výsledkem bylo konstatování zjištění zhoršení stavu oproti minulému vyšetření a kde bylo vydáno doporučení k rehabilitaci.

14 Obdobně funguje další funkce Výběry podle pracovního zařazení. Zde je možné zjišťovat výběry podle kritérií, souvisejících s příslušností pacientů ke smluvním organizacím, podle profese, kódu KZAM, konkrétních pracovních rizik podle klasifikace, druhů pracovních úvazků, režimů práce, ZPS apod. Výsledkem je opět seznam pacientů, kteří zadaná výběrová kritéria splňují. Specifickým problémem lékařských pracovišť, orientovaných na obor pracovního lékařství a ZPP, je získání zdravotních dat o pacientovi od ošetřujícího (registrujícího) praktického lékaře. Řeší se to zpravidla žádostí o poskytnutí výpisu ze zdravotní dokumentace, ze které je pak třeba relevantní údaje přepsat do karty nebo založit do archivu pacientových dat. S rozvojem komunikačních technologií bude možné ve velmi krátké době realizovat přímé předávání dat mezi zdravotnickými zařízeními v elektronické formě (např. projekt MISE, komunikace v datovém standardu MZdr ČR apod.). Modul ZPP je na tyto formy komunikace připraven. Pokud uživatel modulu pracuje přímo v rámci organizace jako specializované pracoviště ZPP, pak je možné dovybavit modul ZPP prostředky pro přímé propojení s informačním systém firmy (např. SAP apod.). Mezi oběma systémy mohou být vytvořeny přímé vazby k přebírání např. databáze všech zaměstnanců včetně jejich pracovního zařazení od personálního subsystému, přebírání dat z evidence pracovních neschopností apod., a zpět mohou být exportovány souhrnné údaje o provedených prohlídkách a dalších výkonech, spojených s pracovní medicínou (ošetření úrazů, dohlídky na pracovištích apod.). Tato propojení však nejsou součástí modulu ZPP a mohou být řešena na zakázku ve spolupráci s informatiky zaměstnavatele. Další rozvoj funkční náplně modulu ZPP Producent modulu ZPP, firma CompuGroup Medical s.r.o., si je vědom, že modul v této fázi řešení ještě nepokrývá všechny funkcionality, se kterými přichází lékaři pracovní medicíny do styku při své práci. Budeme proto rádi, pokud nám poskytnete své náměty na další rozšíření tohoto modulu nebo na způsoby zlepšení jeho funkcí tak, aby byly využitelné v co nejširším spektru činností. Předplatitelé pododávkové podpory modulu budou získávat všechna funkční rozšíření modulu zdarma ihned, jakmile budou uvolněna k distribuci. Mají rovněž garantováno včasné promítnutí reakce modulu na všechny legislativní změny procesu ZPP. K dispozici je i telefonická poradenská služba hot line na čísle a to v pracovní dny od 7,30 do 18,00 hodin, nebo ový servis s adresou servis@mujpcdoktor.cz.

Úvod Funkcionalita modulu Záchyt pacienta s DM Zápis a prohlížení záznamů pacienta s DM

Úvod Funkcionalita modulu Záchyt pacienta s DM Zápis a prohlížení záznamů pacienta s DM verze 1.10 vytvořeno 8. 2. 2011 Úvod... - 2 - Funkcionalita modulu... - 2 - Záchyt pacienta s DM... - 3 - Zápis a prohlížení záznamů pacienta s DM... - 4 - Založení nového záznamu... - 5 - Sledování vývoje

Více

Tvorba dávek. Uživatelská příručka

Tvorba dávek. Uživatelská příručka Tvorba dávek Uživatelská příručka Návod Dokumentace Poslední aktualizace: 27.9.2013 Tento návod slouží jako ucelený pohled pro vytvoření dávek pro pojišťovny. Neklade si za cíl detailně popsat jednotlivá

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

CO JE NOVÉHO V SYSTÉMECH DUNA DENTA 2015.1.

CO JE NOVÉHO V SYSTÉMECH DUNA DENTA 2015.1. CO JE NOVÉHO V SYSTÉMECH DUNA DENTA 2015.1. KARTA PACIENTA Karta pacienta byla vizuálně změněna z důvodu přidávání dalších polí. Záložky I.část, II, část byly nahrazeny záložkami Osobní údaje, Anamnéza,

Více

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz. Registr smluv 200x Příručka uživatele Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.cz - 1 - Registr smluv 1. Stručný popis programu Program je určen pro Správy a údržby silnic

Více

Lékové informace. Popis okna Lékové informace. Lékové informace a Lékové interakce

Lékové informace. Popis okna Lékové informace. Lékové informace a Lékové interakce Lékové informace Lékové informace poskytují přehled o léčivý přípravcích registrovaných v České republice. Informace jsou čerpány z číselníku VZP - Hromadně vyráběné léčivé přípravky, z číselníku SÚKL

Více

CGMesky. Rozšiřující služba

CGMesky. Rozšiřující služba CGMesky Rozšiřující služba Návod Dokumentace Poslední aktualizace: 15.7.2015 CGMesky Služba CGMesky umožňuje odesílat textové SMS zprávy přímo z prostředí Vašeho programu. Rychle a efektivně můžete informovat

Více

Metodika NZIS. Sběr dat výkazů. Alternativní způsob předání. resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR

Metodika NZIS. Sběr dat výkazů. Alternativní způsob předání. resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR Metodika NZIS Sběr dat výkazů resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR Alternativní způsob předání Uživatelská příručka verze CUV-A_20170216 Tuto kompletní metodiku sběru dat vydal, na základě

Více

Návod na registraci pacientů ve stomatologii

Návod na registraci pacientů ve stomatologii Návod na registraci pacientů ve stomatologii Základní informace 1. Zubní zdravotnická zařízení jsou ze zákona povinna registrovat pojištěnce (zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění

Více

Pro vyúčtování pojišťovnám se používá jednoduchý průvodce, který Vás provede celým vyúčtováním. Pro tvorbu dávek platí:

Pro vyúčtování pojišťovnám se používá jednoduchý průvodce, který Vás provede celým vyúčtováním. Pro tvorbu dávek platí: Tento návod slouží jako ucelený pohled pro vytvoření dávek pro pojišťovny. Neklade si za cíl detailně popsat jednotlivá okna a veškeré dostupné možnosti a funkce, které by mohly celý postup spíše znepřehlednit.

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Modul IRZ návod k použití

Modul IRZ návod k použití Modul IRZ návod k použití Verze: 2 Datum: 26. 2. 2016 Tento dokument představuje stručný návod na použití modulu IRZ v programu EVI 8. Modul IRZ je určen na evidenci odpadů pro IRZ provozovny a hlášení

Více

Výpisy Výsledek zpracování

Výpisy Výsledek zpracování Výpisy Výsledek zpracování Tlačítka (formát(rrrrmm)) a pro zadaný stát. Zobrazí výsledky měsíčního zpracování zadaného období Vytiskne výsledky. Prodejci - provize Třídění se provádí klepnutím na záhlaví

Více

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend.

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend. WAK INTRA účinný nástroj pro vedení firemních agend internetový informační systém Ovládání systému Jak na to? Tato prezentace poskytuje základní návod jak pracovat v systému WAK INTRA. Jednotlivé kroky

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

Medicus edávky. Uživatelská příručka. 2012 CompuGroup Medical Česká republika s.r.o.

Medicus edávky. Uživatelská příručka. 2012 CompuGroup Medical Česká republika s.r.o. Uživatelská příručka 2012 CompuGroup Medical Česká republika s.r.o. Uživatelská příručka 800 876 008 www.medicus.cz medicus@cgm.cz CompuGroup Medical Česká republika s.r.o. Lékařský software Medicus Čs.

Více

2HCS Fakturace 3 - modul Banka -

2HCS Fakturace 3 - modul Banka - 2HCS Fakturace 3 - modul Banka - Autor: Tomáš Halász 2H C.S. s.r.o. Dukelská 691/5, 742 21 Kopřivnice Email: info@faktury.cz Web: www.faktury.cz pro verzi: dne: 3.7.23 a novější 01.09.2010 1/16 Obsah Úvod...3

Více

Převod na nový školní rok

Převod na nový školní rok Převod na nový školní rok Funkce pro převod na nový školní je součástí systému SAS od jeho počátku. Umožňuje převést třídy a žáky ze školního roku, který končí, do dalšího školního roku. Před tím, než

Více

Tento dokument je určen oprávněným uživatelům programového vybavení Avensio Software za těchto podmínek:

Tento dokument je určen oprávněným uživatelům programového vybavení Avensio Software za těchto podmínek: FKSP (sociální fond) 1 Tento dokument je určen oprávněným uživatelům programového vybavení Avensio Software za těchto podmínek: 1. Celý text musí být ponechán v původním znění bez úprav a se zahrnutím

Více

SEZNAMY A INFORMACE O STUDENTECH manuál pro vyučující a lokální správce

SEZNAMY A INFORMACE O STUDENTECH manuál pro vyučující a lokální správce manuál pro vyučující a lokální správce Systém i nformační Studijní SKUPINY OSOB Po přihlášení do SIS v roli Tajemník nebo v roli Učitel zvolíte modul Hledání osob. Tento modul umožňuje vytvořit seznamy

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.16 Výstupní kontrola 07.1/2009. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.16 Výstupní kontrola 07.1/2009. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor/Filtr... 3 3.1.2 Menu Soubor/Tisk vybraného záznamu... 3 3.1.3 Menu Soubor/Tisk

Více

Převod na 2. pololetí

Převod na 2. pololetí Převod na 2. pololetí Funkce pro převod na 2. pololetí je součástí systému SAS od verze 5.12, kdy byla v SASu zavedena evidence žáků po pololetích. Umožňuje převést třídy a žáky z 1. do 2. pololetí. Nová

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze Mezioperační kontrola 07.1/ Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze Mezioperační kontrola 07.1/ Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor/Filtr... 3 3.1.2 Menu Soubor/Tisk vybraného záznamu... 3 3.1.3 Menu Soubor/Tisk

Více

EVI 8 - Autovraky Přehled plnění cílů opětovného použití

EVI 8 - Autovraky Přehled plnění cílů opětovného použití EVI 8 - Autovraky Přehled plnění cílů opětovného použití 18. 10. 2016 V tomto dokumentu představujeme novou tiskovou sestavu a doprovodné funkce v programu EVI 8 (modul Autovraky) pro možnost sledování

Více

Integrovaný modul DeCe SKLAD, verze 2014 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, ledn 2014. I. Obsah příručky

Integrovaný modul DeCe SKLAD, verze 2014 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, ledn 2014. I. Obsah příručky I. Obsah příručky I. OBSAH PŘÍRUČKY...I-1 II. ÚVODNÍ INFORMACE...II-2 III. OVLÁDÁNÍ MODULU...III-3 Sklad evidence zboží...iii-3 Fak.př. faktury přijaté...iii-10 Odb. + Dod. odběratelé nebo dodavatelé...iii-12

Více

ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM

ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM Elektronický sběr výkazů Ministerstva dopravy České republiky Základní pokyny pro práci s elektronickým formulářem resortní statistiky Ministerstva

Více

K O S Y S. E k o n o m i c k ý s y s t é m. Uživatelská příručka DEMOVERZE, STARTVERZE

K O S Y S. E k o n o m i c k ý s y s t é m. Uživatelská příručka DEMOVERZE, STARTVERZE 1 K O S Y S E k o n o m i c k ý s y s t é m Uživatelská příručka DEMOVERZE, STARTVERZE Verze 15.0 Leden 2005 KSoft je registrovaná ochranná známka ÚPVČR 069822 178822, KOSYS je registrovaná ochranná známka

Více

Případy užití IS pro praktické lékaře

Případy užití IS pro praktické lékaře Případy užití IS pro praktické lékaře Dokument obsahuje podrobné specifikace případů užití informačního systému pro praktické lékaře. Každý případ užití je popsán pomocí hlavního toku událostí. Z důvodu

Více

edávky Návod k použití

edávky Návod k použití Vytvořeno: 30.08.2012 Návod k použití Obsah 1 Modul 2 Nastavení fakturace pro VZP 2.1 Frekvence účtování 3 Tvorba dávek 3.1 Příprava seznamu dávek 3.1.1 Seznam dávek 3.2 Tvorba a odesílání dávek 3.2.1

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Pracovní výkazy. návod k použití. Internetová aplikace Pracovní výkazy slouží k zadávání pracovních výkazů od zaměstnanců a externích pracovníků.

Pracovní výkazy. návod k použití. Internetová aplikace Pracovní výkazy slouží k zadávání pracovních výkazů od zaměstnanců a externích pracovníků. 1 Popis aplikace Pracovní výkazy návod k použití Internetová aplikace Pracovní výkazy slouží k zadávání pracovních výkazů od zaměstnanců a externích pracovníků. 2 Technické požadavky klienta Internetový

Více

Zpracování volby prezidenta České republiky leden 2018

Zpracování volby prezidenta České republiky leden 2018 Zpracování volby prezidenta České republiky leden 2018 Důležité upozornění! Volby si zakládejte nejpozději v den uzavření seznamu voličů, tzn. do středy 10. 1. 2018 do 16 hodin!! Kontrola v Evidenci obyvatel

Více

Zpracování voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR říjen 2017

Zpracování voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR říjen 2017 Zpracování voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR říjen 2017!!Důležité upozornění! Volby si zakládejte nejpozději v den uzavření seznamu voličů, tzn. do středy 18.10. 2017 do 16 hodin!! Kontrola v

Více

Spolupráce systému Caris s kalkulačním systémen SilverDAT II.

Spolupráce systému Caris s kalkulačním systémen SilverDAT II. Spolupráce systému Caris s kalkulačním systémen. Autoservis Verze 106.1009 2 / 11 Verze dokumentu Datum Verze Popis Autor 22/10/2010 V01 Vytvoření dokumentu Libor Lapčík 1. Popis Systém dodávaný firmou

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Smlouva o poskytování závodní preventivní péče

Smlouva o poskytování závodní preventivní péče Smlouva o poskytování závodní preventivní péče uzavřená dle 51 a 491 odst. 1 a odst. 2 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník), ve smyslu ustanovení

Více

1. Podmínky chodu aplikace

1. Podmínky chodu aplikace 1 / 15 1. Podmínky chodu aplikace Licenční instalace určení pro značku, lokální instalace, nebo síťová licencovaná MAS serverem. 1.1. Instalace podpory MicroCat na lokální stanici Na dané stanici musí

Více

Radiodiagnostické oddělení pokračování

Radiodiagnostické oddělení pokračování Radiodiagnostické oddělení pokračování ARCHIVACE ŽÁDANEK Vyplněné žádanky se přesouvají do archivu dle zvyklostí pracoviště, nejčastěji ráno před zahájením práce. Archivace se provádí ve dvou krocích:

Více

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC)

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) 1/6 1. Instalace modulu Na internetových stránkách KB na adrese http://www.mojebanka.cz v sekci Stáhněte si

Více

Jednotné portálové řešení práce a sociálních věcí

Jednotné portálové řešení práce a sociálních věcí Jednotné portálové řešení práce a sociálních věcí Evidence náhradního plnění - neveřejný přístup pro odběratele Uživatelská příručka verze 3.0 Historie dokumentu Verze Datum Autor Změny 1.0 31. 5. 2019

Více

Add-on modul Microsoft Dynamics NAV. Doprava - základ. manuál

Add-on modul Microsoft Dynamics NAV. Doprava - základ. manuál Add-on modul Microsoft Dynamics NAV Doprava - základ manuál 2010 AutoCont CZ a.s. dokument obsahuje informace důvěrného charakteru a informace v něm obsažené jsou vlastnictvím AutoCont CZ a.s. Žádná část

Více

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler Popis a ovládání Aplikace 602XML Filler Základní okno aplikace 602XML Filler Nástrojová lišta Otevřený formulář Pracovní panel Stavový řádek Kontextová nápověda k formulářovému poli Nástrojová lišta Otevře

Více

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Software602, 2011 http://www.602.cz http://www.bezpapiru.cz http://secustamp.com Obsah Obsah Úvod... 3 Práce s formulářem...3 Nástrojová lišta...4

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka Univerzální rezervační systém Uživatelská příručka Obsah I. Instalace... 3 II. První spuštění aplikace... 4 III. Hlavní okno aplikace... 5 IV. Nastavení aplikace... 6 1. Přidání místností... 6 2. Uživatelské

Více

Informační systém pro Ocenění odškodňování újem na zdraví ztížení společenského uplatnění (ZSU)

Informační systém pro Ocenění odškodňování újem na zdraví ztížení společenského uplatnění (ZSU) Informační systém pro Ocenění odškodňování újem na zdraví ztížení společenského uplatnění (ZSU) Přihlášení do aplikace Pro vstup do aplikace zadejte přihlašovací jméno a heslo, které jste obdrželi. Pokud

Více

Registr IKTA. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Registr IKTA. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Registr IKTA Příručka pro uživatele Vytvořil: Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Obsah Práce s Registrem IKTA 3 1 Vstup do registru 3 2 Základní okno registru 4 3 Registrace nového

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

LabMeredian Gravik. gravik

LabMeredian Gravik. gravik LabMeredian Gravik gravik 1.Úvod 2.Nápověda 3.Spuštění a ukončení programu 4.Připojení analytických vah 5.Popis ovládacích prvků a tlačítek 6.Aplikace 6.1.Stanovení etanolu 6.2.Stanovení cukru 6.3.Stanovení

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Dentist+ nové generace. Začínáme s programem

Dentist+ nové generace. Začínáme s programem Dentist+ nové generace Začínáme s programem SAKURA Software s.r.o. Zlín, 2009 Úvod Tato příručka je pojata jako jednoduchý návod pro využití základních funkcí programu. Kompletní příručku naleznete v nápovědě

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP) Datové schránky

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP) Datové schránky Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) Nastavení datové schránky Datová schránka je elektronické úložiště, které je určené k doručování písemností státních institucí (orgánů veřejné moci)

Více

Program Půjčovna sportovních potřeb

Program Půjčovna sportovních potřeb Program Půjčovna sportovních potřeb verze 1.67, 3.7.2014 Objednávky V hlavním menu Obchod naleznete dvě nové položky. "Seznam objednávek" a "Přidat objednávku". Obrázek 1: Hlavní menu První z těchto voleb

Více

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Úvod Pro zjednodušení a zprůhlednění Vaší komunikace se správní firmou (dále jen SF ), která má na starost objekt, v němž se nachází bytový či nebytový

Více

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a. Strana 1 z 9

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a.   Strana 1 z 9 Nový design ESO9 E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 z 9 Úvod... 3 Popis změn... 4 Horní lišta... 4 Strom činností... 5 Prostřední rám... 7 Horní lišta...

Více

Metodika NZIS. Sběr dat výkazů. Alternativní způsob předání. resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR

Metodika NZIS. Sběr dat výkazů. Alternativní způsob předání. resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR Metodika NZIS Sběr dat výkazů resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR Alternativní způsob předání Uživatelská příručka verze CUV-A_20180102 Tuto kompletní metodiku sběru dat vydal, na základě

Více

Obsah. spuštění modulu Sklad. skladové položky

Obsah. spuštění modulu Sklad. skladové položky Obsah...3 Úvod...3 První...3 spuštění modulu Konfigurace...3 skladů ové... položky Karta... skladové položky Hromadný...5 příjem, výdej, převod Individuální...5 příjem, výdej, převod Automatický...6 výdej

Více

Centrální příjem (CP) požadavků, Pracovní listy (PL), Výsledky po metodách (VPM)

Centrální příjem (CP) požadavků, Pracovní listy (PL), Výsledky po metodách (VPM) Centrální příjem (CP) požadavků, Pracovní listy (PL), Výsledky po metodách (VPM) Cíle hodiny Výstupem ze cvičení je sledování metod při jejich rozdělení z jednotného příjmu na koncová pracoviště, přepínání

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb.

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb. UŽIVATELSKÝ MANUÁL pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb http://lesycr.bestdrive.cz/ Tento manuál je určen pracovníkům, kteří jsou pověřeni nákupem pneumatik a pneuservisních služeb pro svou OJ.

Více

Metodika NZIS. Sběr dat výkazů. resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR v Centrálním úložišti výkazů

Metodika NZIS. Sběr dat výkazů. resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR v Centrálním úložišti výkazů Metodika NZIS Sběr dat výkazů resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR v Centrálním úložišti výkazů Uživatelská příručka verze CUV_20170216 Tuto kompletní metodiku sběru dat vydal, na základě

Více

Příručka. pro účastníky vzdělávacích akcí. v rámci projektu. verze 08. Aktualizace:

Příručka. pro účastníky vzdělávacích akcí. v rámci projektu. verze 08. Aktualizace: verze 08 Příručka pro účastníky vzdělávacích akcí v rámci projektu Aktualizace: 12. 10. 2011 OBSAH 1. Úvod... 3 2. Podmínky pro přijetí na jednotlivé vzdělávací aktivity... 3 3. Jak se hlásit na vzdělávací

Více

Tabulkový kalkulátor

Tabulkový kalkulátor 1.1.1 GRAF Vhodným doplněním textů a tabulek jsou grafy. Graf je v podstatě obrázek graficky zobrazující hodnoty údajů z tabulky. Je vhodným objektem pro porovnávání údajů a jejich analýzu. Graf můžeme

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ Návod k používání systému OTDI.CZ Vážený kliente. Děkujeme za projevený zájem o náš on-line systém evidence kontrol, určený speciálně pro účely dozorů staveb. Systém OTDI.CZ nabízí svým uživatelům zejména:

Více

Modul NEPŘ Í TOMNOSTÍ

Modul NEPŘ Í TOMNOSTÍ Modul NEPŘ Í TOMNOSTÍ Modul slouží k evidenci a přehledu o nepřítomnostech zaměstnanců na pracovišti. Součástí modulu je schválení žádosti o dovolenou, nebo jiný druh nepřítomnosti (např. nemoc, čerpání

Více

Systém eprojekty Příručka uživatele

Systém eprojekty Příručka uživatele YOUR SYSTEM http://www.ys.cz Systém eprojekty Příručka uživatele YOUR SYSTEM, spol. s r.o., se sídlem Praha Türkova 2319/5b, 149 00 Praha 4, IČ: 00174939, DIČ: CZ00174939, zapsaná v obchodním rejstříku,

Více

Použití filtrů v Museionu

Použití filtrů v Museionu Příručka uživatele systému Museion Použití filtrů v Museionu uživatele systému Museion Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Systém pro podávání připomínek a námitek ke konceptu Územního plánu hl. m. Prahy

Systém pro podávání připomínek a námitek ke konceptu Územního plánu hl. m. Prahy Systém pro podávání připomínek a námitek ke konceptu Územního plánu hl. m. Prahy Uživatelská podpora aplikace po - pá 9:00-15:00 tel.: 2 3600 5045, 2 3600 5096, 2 3600 5695 email: up_pripominky@urm.mepnet.cz

Více

WinFAS. informace. Doprovodná příručka ke školení Základy ovládání IS WinFAS

WinFAS. informace. Doprovodná příručka ke školení Základy ovládání IS WinFAS informace Doprovodná příručka ke školení Základy ovládání IS verze z 30.3.2005 se skládá z modulů které se dále člení. Modulem chápeme skupinu číselníků, aplikací a sestav, které slouží ke správě určité

Více

MODUL MUNI ASPI, a. s muni_manual.indd :57:23

MODUL MUNI ASPI, a. s muni_manual.indd :57:23 MODUL MUNI ASPI, a. s. 2006 OBSAH OBSAH 1. ÚVOD.......................................................................... 4 2. ZADÁNÍ DOTAZU................................................................

Více

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange 2013 BüroKomplet, s.r.o. Obsah 1 Kontingenční tabulky... 3 1.1 Vytvoření nové kontingenční tabulky... 3 2

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ Hromadné platby a stahování výpisů

INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ Hromadné platby a stahování výpisů INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ Hromadné platby a stahování výpisů Vážená klientko, vážený kliente, v internetovém bankovnictví Raiffeisenbank máme pro Vás k dispozici funkcionality pro import hromadných plateb

Více

Zápis průběžné klasifikace do školního evidenčního programu BAKALÁŘI (s vystavením klasifikace na webu pro rodiče)

Zápis průběžné klasifikace do školního evidenčního programu BAKALÁŘI (s vystavením klasifikace na webu pro rodiče) Zápis průběžné klasifikace do školního evidenčního programu BAKALÁŘI (s vystavením klasifikace na webu pro rodiče) 1/ Klikni levým tlačítkem myši na ikonu Zápis známek (nebo ikona Evidence) v adresáři

Více

Specifikace softwarového projektu

Specifikace softwarového projektu Specifikace softwarového projektu Objednávkový systém pro lékařská zařízení Jméno projektu: KaNIS (Kliniky a Nemocnice Informační Systém) Předpokládaný vedoucí: RNDr. Michal Kopecký, Ph.D. Předpokládaný

Více

Návod k obsluze aplikace EKOR 2 Trial

Návod k obsluze aplikace EKOR 2 Trial Návod k obsluze aplikace EKOR 2 Trial Ostrava, leden 2010 Obsah O programu:... 4 Přihlášení do programu:... 5 Nastavení uživatelských údajů:... 7 Vstup do aplikace:... 7 1. Zvolte si firmu... 9 2. Evidence...

Více

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení Návrh VYHLÁŠKA ze dne. kterou se stanoví organizace, obsah a rozsah pracovně lékařských služeb, okruh poskytovatelů poskytujících pracovně lékařské služby podle zařazení prací do kategorií Ministerstvo

Více

v programu Úvod... - 2 - Funkcionality modulu... - 2 - Pro zprovoznění modulu potřebujete... - 3 - Aktivace modulu v programu...

v programu Úvod... - 2 - Funkcionality modulu... - 2 - Pro zprovoznění modulu potřebujete... - 3 - Aktivace modulu v programu... verze 1.20 poslední úprava 13. 9. 2011 v programu Úvod... - 2 - Funkcionality modulu... - 2 - Pro zprovoznění modulu potřebujete... - 3 - Aktivace modulu v programu... - 4 - Nastavení služeb... - 5 - Ověření

Více

Průvodce portálem GUARDIAN

Průvodce portálem GUARDIAN Průvodce portálem GUARDIAN O GUARDIANU GUARDIAN je informačním a komunikačním portálem bezpečnosti práce a požární ochrany. Portál je určen pro klienty společnosti G U A R D 7, v.o.s. Uživatel má v GUARDIANU

Více

Přechod na síťovou verzi programu

Přechod na síťovou verzi programu Přechod na síťovou verzi programu Poslední aktualizace 25.10.2013 Přechod na síťovou verzi programu 1 Realizace počítačové sítě 3 2 Původní počítač bude provozován jako server 3 2.1 Průběh... nové síťové

Více

Zpracování voleb do krajských zastupitelstev říjen 2016

Zpracování voleb do krajských zastupitelstev říjen 2016 Zpracování voleb do krajských zastupitelstev říjen 2016 Kontrola v Evidenci obyvatel Před vlastním zpracováním voleb je třeba zkontrolovat, zda jsou správně zapsány adresní údaje v Evidenci obyvatel. V

Více

Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek. Uživatelský manuál

Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek. Uživatelský manuál Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek Uživatelský manuál Obsah První spuštění, přihlašování... 3 První spuštění... 3 Přihlášení... 5 Agenda Osoby... 6 Vytvoření nové osoby... 6 Tabletová aplikace...

Více

Manuál k tvorbě absolventské práce

Manuál k tvorbě absolventské práce Manuál k tvorbě absolventské práce VLOŽENÍ ČÍSLA STRÁNKY... 2 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO VKLÁDÁNÍ ČÍSEL STRÁNEK... 2 ŘÁDKOVÁNÍ 1,5... 3 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO ŘÁDKOVÁNÍ... 3 ZAROVNÁNÍ TEXTU DO BLOKU... 4 OBRÁZKOVÝ

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny 21.3.2013 Obsah Obsah... 2 Návod na obsluhu interního webu IS NSK... 3 Základní informace o IS NSK...

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

Uživatelský manuál SŘHV Online WEB rozhraní pro ZÁKAZNÍKY Srpen 2015 verze 1. 0 VÍTKOVICE STEEL, a.s. vitkovicesteel.com

Uživatelský manuál SŘHV Online WEB rozhraní pro ZÁKAZNÍKY Srpen 2015 verze 1. 0 VÍTKOVICE STEEL, a.s. vitkovicesteel.com 1/ 10 Uživatelský manuál SŘHV Online WEB rozhraní pro ZÁKAZNÍKY Srpen 2015 verze 1. 0 2/ 10 Obsah 1. MINIMÁLNÍ SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY... 3 2. SŘHV ON-LINE WEB ROZHRANÍ... 4 3. PŘIHLÁŠENÍ DO SŘHV... 4 4. INFORMACE

Více

NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ UŽIVATELŮ

NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ UŽIVATELŮ NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ UŽIVATELŮ OBSAH Co jsou uživatelé a šablony práv... 2 Nastavíme šablony práv... 4 Nastavíme uživatele... 8 Co dělat, když zaměstnanec v seznamu není... 14 DŮLEŽITÉ VĚDĚT. NEŽ VŠICHNI

Více

Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK stav k

Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK stav k Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK stav k 27.2.2017 Abyste mohli využívat odesílání tržeb do systému EET, je třeba, abyste měli k dispozici certifikát od správce daně tj. soubor s příponou

Více

WinMEDICO ERP_Elektronický recept v 2.20

WinMEDICO ERP_Elektronický recept v 2.20 I. Předpoklady expedice WinMEDICO ERP_Elektronický recept v 2.20 MEDICO 1) Na expedičních PC nainstalované WinMEDICO a potřebné knihovny Chilkat a Xsign. 2) Funkční VPN router SÚKLu. 3) Funkční podpisový

Více

Recepty. Elektronický recept. Podporovaná funkcionalita. Založení předpisu

Recepty. Elektronický recept. Podporovaná funkcionalita. Založení předpisu Recepty Elektronický recept Abyste mohli začít používat elektronický recept, je potřeba v nastavení dekurzu vyplnit všechny požadované přístupové údaje. Funkce ereceptu jsou poté plně integrovány do dialogu

Více