VÁCLAV HORÁK, PŘÍSLUŠNÍK ČESKOSLOVENSKÉHO ZAHRANIČNÍHO VOJSKA ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÁCLAV HORÁK, PŘÍSLUŠNÍK ČESKOSLOVENSKÉHO ZAHRANIČNÍHO VOJSKA ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY"

Transkript

1 Praha, 25.ledna 2010 VÁCLAV HORÁK, PŘÍSLUŠNÍK ČESKOSLOVENSKÉHO ZAHRANIČNÍHO VOJSKA ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY Václav HORÁK, nar. 21.července 1918 v Třeštině /Háj č.42/, okres Šumperk, domovská příslušnost Třeština, předválečné bydliště Králová č.60, pošta Medlov u Uničova. Povoláním kovář, náboženství československého. Otec Filip HORÁK, domkař v Třeštině /Háj/, matka Anna Mertová z Moravičan. V r.1922 se rodina odstěhovala do obce Králové č.60, kde jí bylo při pozemkové reformě přiděleno 7 ha půdy z parcelovaného velkostatku. V Králové rovněž žil starší bratr Stanislav Horák, jehož manželka Františka Krejčí pocházela z Třeštiny č.39. Od r.1938 sloužil V.Horák v československé armádě u letectva jako délesloužící v hodnosti svobodníka a od 1.srpna 1939 nadále v čs.letectvu v zahraničí. Po obsazení zbytku Česko-Slovenska nacistickým Německem 15.března 1939 a po zřízení Protektorátu Čechy a Morava a tzv. Slovenského štátu, V.Horák obdobně jako četní příslušníci rozpuštěné československé armády odešel ilegálně do zahraničí, aby se jako vlastenec připojil ke vznikajícímu zahraničnímu odboji. Dostal se do Francie. Jako mladý 21letý voják dostál tak své vojenské přísaze a ve Francii se přihlásil do československého zahraničního vojska, aby se zapojil do boje za obnovu samostatného československého státu proti nacistickému Německu. Dne 2.října 1939 při odvodu u odvodní komise při Konzulátu Republiky Československé v Paříži byl V.Horák odveden do čs.zahraničního vojska. Po vstupu Francie do války proti Německu začátkem září 1939 /po napadení Polska Wehrmachtem / byla totiž dne uzavřena československo-francouzská dohoda o obnovení československé armády ve Francii a dne dohoda o čs.leteckých jednotkách ve Francii. Avšak v důsledku okolností, zejména po brzké porážce Francie Německem, nebylo umožněno většině čs.vojáků postavit se ve Francii se zbraní v ruce německému nepříteli.

2 Wehrmacht bez vyhlášení zahájil válku na západě napadením neutrální Belgie, Lucemburska a Nizozemska a posléze bezprostředně zaútočil na Francii válka skončila porážkou Francie. Velké Británii, která počátkem září 1939 rovněž vyhlásila válku Německu poté, co Wehrmacht zaútočil na Polsko, se podařilo svůj sbor, vyslaný na pomoc Francii, zachránit přepravou přes kanál La Manche. Ztratil však přitom většinu výzbroje. Dle Směrnice č.16 ze připravoval Hitler invazi na britské ostrovy /operace SEELOWE/. V rámci příprav vylodění na britské ostrovy zamýšlelo Německo leteckým bombardováním získat leteckou nadvládu a srazit Brity na kolena. VÁCLAV HORÁK, PILOT 313. ČESKOSLOVENSKÉ STÍHACÍ PERUTĚ Po porážce Francie nacistickým Německem se V.Horákovi podařilo evakuovat do Velké Británie, aby se jako letec zapojil do boje proti Německu. Ve V.Británii byly formovány čs.letecké perutě na základě čs.-britské mezivládní dohody o vytvoření československé branné moci z Její příloha stanovila vytvoření čs.letectva v rámci Royal Air Force /RAF/. Již v červenci a srpnu 1940 bylo přistoupeno ke zformování 310. a 312. čs. stíhací perutě a 311. čs.bombardovací perutě. Dne jako poslední byla vytvořena 313. čs.stíhací peruť. Prvním působištěm seržanta, později rotného pilota-stíhače V.Horáka od 1.srpna 1941 do 1.ledna 1943 byla 313. československá stíhací peruť /Squadrona/. Zařazení do této jednotky předcházel výcvik na britských strojích v operačně výcvikové jednotce. Piloty této nejmladší perutě čs.letectva v rámci britského královského letectva ROYAL AIR FORCE byli Čechoslováci, zatímco pozemní personál tvořili Britové. V.Horák tak patřil k více než jednomu tisíci čs.vojenských a civilních letců, kteří se zapojili do boje proti německému protivníku brzy po vypuknutí II.světové války. Během přidělení V.Horáka byla 313.stíhací peruť v souvislosti s plněním bojových úkolů postupně přemístěna na tato letiště: a/ Při dislokaci na letišti LECONFIELD bylo úkolem 313.perutě vzdušná obrana přístavu HULL a průmyslových center střední Anglie a rovněž hlídková činnost nad konvoji u východoanglického pobřeží. V té době byla peruť vybavena staršími stíhačkami SUPERMARINE SPITFIRE, vyzbrojenými 8mi kulomety ráže 7,7 mm.

3 3 b/ Následně byla 313. čs. stíhací peruť přezbrojena novými letadly typu SPITFIRE MK Vb, vyzbrojenými dvěma kanony HISPANO ráže 20 mm a čtyřmi kulomety ráže 7,7 mm a přesunuta na letiště PORTREATH na jihu Anglie. Nově byla nasazena k operacím nad okupovanou Francií. V té době spojenecké letectvo zahájilo non-stop ofenzivu nad okupovanou západní Evropou /Francií, Belgií a Nizozemskem /. K úkolům 313. perutě patřil doprovod britských bombardovacích letounů typu BLENHEIM a bitevních letounů při náletech na letiště ve francouzské Bretani, doprovodné lety nad konvoji proti útokům německých letadel, hlídkové lety apod. Vzhledem k silné německé protiletecké obraně na pobřeží Atlantiku byly útoky na pozemní cíle západní Evropy velmi riskantní. V době působení v Portreath se V.Horák dne oženil s britskou státní příslušnicí Florence ROY Payone. V souladu s čs.předpisy si k sňatku vyžádal souhlas Inspektorátu čs.letectva /inspektor brig.gen.k.janoušek/. c/ Koncem roku 1941 byla 313. čs. stíhací peruť přesunuta na letiště HORNCHURCH nedaleko Londýna a ve svazku 11. skupiny Velitelství britského stíhacího letectva nasazena na velmi důležitý úsek fronty u průlivu La Manche. Na 11.stíhací skupině spočívala hlavní tíha denních ofenzivních leteckých operací nad okupovanou západní Evropou. První polovina roku 1942 byla obdobím největšího bojového nasazení 313. čs.stíhací perutě. Tato jako velmi kvalitní bojová jednotka byla stále častěji pověřována nejtěžšími úkoly při útocích na pobřeží severní Francie, Belgie a Nizozemska. Cílem útoků britských bombardérů byly přístavy, seřaďovací nádraží, letecké továrny, ocelárny, elektrárny, továrny na výrobu lokomotiv a vagonů apod peruti byl přidělován úkol výškového zajišťování sestav britských bombardovacích letadel proti německým stíhacím letadlům, obvykle útočícím shora. To znamenalo zaujímat nejvyšší polohu, kdy letka často zachycovala první útok nepřátelských stíhačů, aby jim nedovolila zaútočit na níže letící britské bombardéry. Vzhledem k bojovému nasazení při vzdušných soubojích s nepřítelem byl čs.letce přidělen volací znak BUTCHER / ŘEZNÍK /.

4 4 V SESTAVĚ 313. ČS. STÍHACÍ PERUTĚ SE VÁCLAV HORÁK JAKO LETEC-STÍHAČ ZÚČASTNIL TĚCHTO VÝZNAMNÝCH OPERACÍ: a/ při operaci MANDOLIN na letiště MORLAIX ve Francii. b/ při operaci FULLER proti konvoji německého válečného námořnictva KRIEGSMARINE, které tísněno nálety britského letectva prchalo z francouzského přístavu Brest průlivem La Manche do bezpečnějších přístavů na severu Německa. Německé bitevní lodě SCHARNHORST a GNEISENAU a křižník PRINZ EUGEN uskutečnily riskantní plavbu pod krytím 252 německých stíhacích letadel. Doprovod tvořily 7 torpédoborců, rychlé dělové a torpédové čluny, 2 protiletadlové lodě a četné menší lodě. Vzhledem k nepříznivému počasí a dalším okolnostem se Britům nepodařilo včas zjistit německou flotilu, která v důsledku toho úspěšně proplula kanálem. Do opožděné akce byla rovněž nasazena 313. čs. stíhací peruť, která přispěla k poškození obou protiletadlových lodí. Avšak celkově operace britské armády proti německé flotile skončila velkým neúspěchem. c/ čs. stíhací peruť výškové zajišťovala 12 bombardérů BOSTON při útoku na elektrárnu v COMINES. Skupina německých stíhačů způsobila citelné ztráty kanadské doprovodné stíhací peruti a chystala se napadnout britské bombardéry. Na jejich obranu čs.peruť rozhodně zaútočila na nepřítele. Její velitel major Karel Mrázek a seržant Václav Horák zahájili palbu na útočící Messerschmitty a přinutili je k ústupu. Nedošlo ke ztrátě nebo poškození bombardérů ani letadel čs.perutě. d/ byla 313. čs. stíhací peruť první čs. jednotkou, která se při doprovodu bombardérů BOSTON bombardujících elektrárnu v Ostende, utkala v boji s novými německými stíhacími letadly Fw 190. Při bojovém střetu se letadla čs. perutě rozdělila a přes moře se vracela roztroušeně na britské ostrovy. Doletět na domovskou základnu se rovněž podařilo V.Horákovi a jeho navigátoru Frant.Vaňkovi na Spitfiru poškozeném několika zásahy. e/ V dubnu až červnu 1942 při dalších operacích CIRCUS 132, RAMROD 33, SYNCHRONISED RHUBARB nad územím západní Evropy. V r.1942 byli piloti 313. čs. stíhací perutě v operaci RHUBARB stále častěji vysílání ve dvojicích na východní stranu kanálu La Manche při provádění samostatných hloubkových útoků

5 5 proti pozemním cílům. Takové útoky byly obvykle prováděny za nízké oblačnosti, aby letadla pod úkrytem v mracích mohla uniknout před pronásledováním nepřítelem. Od druhého pololetí čs. stíhací peruť většinou doprovázela britské a rovněž stále častěji americké svazy bombardovacích letadel napadajících cíle na území okupované západní Evropy, včetně ponorkových základen na francouzském pobřeží Atlantiku. Od r.1943 v souvislosti s přípravou na invazi Spojenců v severozápadní Evropě provádělo jejich letectvo strategické bombardování důležitých vojenských, komunikačních a hospodářských cílů, zejména pobřežního pásma Francie, Belgie a Nizozemska a v Německu a non-stop ofenzivu o leteckou nadvládu ve vzduchu. V LÉTĚ 1943 VÁCLAV HORÁK KRÁTCE PŮSOBIL U 310.ČS.STÍHACÍ PERUTĚ. VÁCLAV HORÁK LETEC-STÍHAČ 68.NOČNÍ STÍHACÍ PERUTĚ ROYAL AIR FORCE Po absolvování pobytu u 51.operačně výcvikové jednotky /UTO/ působil rotmistr /W/O- Warrant Officer/ a posléze podporučík /P/O Pilot Officer/ V.Horák od 8.února 1944 až do 20.dubna 1945 jako letec-stíhač u 68.noční stíhací perutě RAF /Flying Officer 68 Squadrone Royal Air Force/. Byl jedním z 23 čs. letců a 16 radarových operátorů, kteří postupně působili, společně s letci řady národů, u této britské perutě do konce II.světové války. V.Horák jako příslušník čs. osádky LETKY B létal společně s radarovým operátorem rotným B.Kružíkem. Působil na letišti COLEBY GRANDE. Piloti 68. perutě RAF se od r.1941 do konce dubna 1945 zúčastňovali nočního stíhání nad územím okupované západní Evropy i nad Německem. Zejména doprovázeli britské bombardovací svazy při nočním bombardování objektů v Německu. V noci 21.února 1944 německé letectvo v rámci ofenzívy OPERATION STEINBOCK zahájilo náletem na Londýn novou vlnu nočních útoků. Nálety pokračovaly do 29.května V.Horák se jako noční stíhač 68.perutě zúčastnil odrážení těchto nočních útoků německého letectva byla 68. letka přesunuta do oblasti 11.stíhací skupiny RAF na základnu CASTLE CAMPS nedaleko Cambridge. V této době byla přezbrojena na nová letadla MOSQUITO. Zde její hlavní operační náplní bylo především zapojení do akcí při potírání letounových střel V-1,

6 6 odpalových z území Nizozemska. Po ztrátě odpalovacích zařízení v Nizozemsku odpalovali Němci V-1 z palub bombardérů HEINKEL He 111. Ničení střel V-1, zvláště pro noční MOSQUITA, nebylo snadnou záležitostí. Noční stíhači museli na střelu V-1, letící stejnou rychlostí jako jejich letadla, útočit zpravidla ve střemhlavém letu. Toto bylo velmi riskantní, neboť střely V-1 zpravidla létaly v malých výškách /čs.osádky zlikvidovaly 3 střely V-1 z celkového počtu 18 střel sestřelených jednotkou/ se 68.peruť, přezbrojená na poslední válečnou výzbroj MOSQUITO NF Mk 30, přesunula na základnu WITTERING. Jednalo se o dvoumotorové stroje, dosahující vynikající rychlosti přes 650 km/hod, nadále vyzbrojené 4 kanony HISPANO ráže 20mm. Posledním válečným působištěm 68.perutě bylo letiště CHURCH FENTON. Podporučík V.Horák byl nadále zařazen do čs.osádky letky B doprovázen radarovým operátorem rotným B.Kružíkem při noční hlídce u nizozemského pobřeží došlo u letadla MOSQUITO s čs.osádkou V.Horák B.Kružík k poruše levého motoru. Přesto, že se motor vzňal, posádce se podařilo přistát na letišti ve WITTERINGu, kde byl požár uhašen. Posádka vyvázla nezraněna. Dle sdělení příbuzného se V.Horák jakou hloubkový stíhač britského letectva zúčastnil na stroji MOSQUITO zajišťování ochrany britských bombardovacích svazů při bombardování Drážďan v noci ze 13. na 14.února Britské bombardéry uskutečnily zničující nálet na město ve dvou vlnách po 3 hodinách. 805 bombardérů, z toho 796 LANCASTERů, svrhlo na Drážďany tun bomb, z toho téměř 45% zápalných. Na jaře 1945 noční útoky Luftwaffe na britské ostrovy postupně zcela ustaly. V souvislosti s tím velitelství britského letectva redukovalo stavy letectva a rovněž rozpustilo slavnou 68. noční stíhací peruť. Její čs. osádky dostaly dovolenou s tím, aby se hlásily v čs. leteckém depu v COSFORDU. Zde vyčkávaly na návrat do vlasti. Tak rovněž V.Horák ukončil svoji operační činnost Po válce se V.Horák vrátil do vlasti. Na podzim 1945 společně s řadou letců navrátivších se z V.Británie absolvoval školu pro učitele létání /ŠPUL/ u Vojenského leteckého učiliště v Olomouci. Poté se vrátil do V.Británie, odkud pocházela jeho manželka. Koncem roku 1946 společně se svojí manželkou navštívil matku v Králové a rodinu svého bratra Stanislava zemřel ve Velké Británii.

7 7 Václav Horák, letec-stíhač 313. čs. stíhací perutě a 68. noční stíhací perutě RAF, obdobně jako ostatní čs. letci, v rámci Bitvy o Británii, se zúčastnil důležitých operaci při obraně Velké Británie, při leteckých útocích na Německem okupované území západní Evropy a na území Německa. Sice nezaznamenal žádný sestřel nepřátelského letadla, svým dílem však účinně přispěl k porážce nacistického Německa a obnovení samostatnosti své vlasti. Bojové úspěchy čs. letců, působících u 4 čs.perutí ve Velké Británii /310, 311, 312 a 313/ a v britských leteckých jednotkách za II.světové války, byly vykoupeny značnými vlastními ztrátami. Téměř 500 československých letců padlo nebo bylo prohlášeno nezvěstnými, přes 220 bylo zraněno a přes 50 padlo do německého zajetí při operacích nad nepřátelským územím. Během svého působení jako letec-stíhač ve Velké Británii byl seržant /Sgt Sergeant/ Václav Horák postupně povýšen na rotného /F/Sgt Flight Sergeant/, rotmistra /W/O Warrant Officer/ a podporučíka /P/O Pilot Officer/. V r.1990 v rámci rehabilitace čs.letců, působících v čs.leteckých perutích a v britském letectvu za II.světové války, byl podporučík Václav Horák posmrtně povýšen na plukovníka československého letectva.

8 8 I N F O R M A C E o zapojení Václava HORÁKA za II.světové války do československého zahraničního odboje proti nacistickému Německu za obnovení samostatné Československé republiky, jmenovitě o jeho působení jako pilota-stíhače v československém a britském letectvu, byla vypracována na základě prostudování rozsáhlé literatury a dokumentů o problematice československého zahraničního vojska a II.světové války. V.Horák jako vlastenec, věrný své vojenské přísaze, odešel ve svých 21 letech bojovat proti nenáviděnému porobiteli svého národa. Informace o působení V.Horáka v čs.zahraniční armádě je zasazena do rámce války nacistického Německa proti Francii a Velké Británii na západní frontě. Teprve od srpna 2008 je známo v Třeštině, že tato byla rodnou obcí V.Horáka a že 2.října 1939 při odvodu u odvodní komise při Konzulátu Republiky Československé v Paříži ji uvedl jako svoji domovskou příslušnost. K získání a potvrzení základních údajů o rodině V.Horáka posloužily kniha narození obce Třeštiny z r.1918 a evidence obyvatel obce Medlova, místní části Králová, jakož i sdělení pana Josefa Krejčíře z Třeštiny č.19, synovce V.Horáka z obce Kamenné a ze Svazu letců České republiky. Osobní složka V.Horáka v Ústředním vojenském archivu v Praze poskytla údaje o jeho příslušnosti k čs.zahraniční armádě za II.světové války. Obsahuje prezentační lístek č.191 o jeho odvodu odvodní komisí při Konzulát Republiky Československé v Paříži, potvrzení Inspektorátu čs.letectva v Londýně z o službě rotného letectva Václava Horáka v čs.armádě v r.1938 a nadále v čs.letectvu v zahraničí od 1.srpna 1939, doklad MNO československé vlády v Londýně z listopadu 1941 o službě rotného V.Horáka u 313. čs.stíhací perutě RAF. Rovněž byly využity údaje z publikace Příslušníci českého letectva v RAF, vydané Ministerstvem obrany České republiky v r Údaje o průběhu II.světové války na západní frontě byly čerpány z historické literatury /mj. Julian Jackson Pád Francie. Nacistická invaze Dr.Edvard Beneš Mnichovské dny. Paměti. Eduard Táborský Prezident Beneš mezi Západem a Východem, David Irving Hitlerova válka a válečná stezka let , David Irving Luftwaffe vzestup a pád, Chris Chant Spojenecké bombardéry / a z encyklopedií /např.všeobecná encyklopedie v osmi svazcích DIDEROT 1999/. Rovněž byly prostudovány dokumenty ohledně formování čs.zahraniční armády, mj. Dohoda mezi vládou československou a vládou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska o československé branné moci. Příloha I jednající o

9 9 československém letectvu z , dokumenty o obnovení československé armády ve Francii. Rovněž bylo čerpáno z informací na internetu o čs.letcích v Anglii za II.světové války. Významným zdrojem informací o čs.letectvu za II.světové války bylo rozsáhlé dílo pana Jiřího Rajlicha, ředitele historicko-dokumentačního odboru Vojenského historického ústavu v Praze, pojednávající vyčerpávajícím způsobem o historii československého letectva ve Francii a ve Velké Británii / Na nebi sladké Francie. Válečný deník čs.letců ve službách francouzského letectva Na nebi hrdého Albionu. Válečný deník čs.letců ve službách britského letectva stíhací peruť. Jiří Rajlich-Jiří Sehnal Kočičí oči. Čs.noční stíhači RAF /. Přínosem pro seznámení se s problematikou byla rovněž kniha H.J.Slípky Ohnivá křídla, věnovaná 313.čs. stíhací peruti a řada dalších publikací. JUDr. Miloš Frebort

10 10

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohou, pomocí nichž se žáci seznámí s největší leteckou bitvou průběhu

Více

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Předmět, ročník: Téma: Stručný popis: CZ.1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Martin Dolejší Dějepis, 9.

Více

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID září 1939 MAGINOTOVA LINIE SHROMÁŽDĚNÍ VOJENSKÉ SÍLY, ALE BEZ AKCE DO JARA 1940 KLID VB až 1940 VŠEOBECNÁ BRANNÁ POVINNOST PODIVNÁ VÁLKA VÁLKA V SEDĚ (SITZKRIEG) v živé paměti stále

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

20. 6. 1956 vláda Československé republiky schválila výstavbu letiště v Náměšti nad Oslavou svým usnesením číslo 1674.

20. 6. 1956 vláda Československé republiky schválila výstavbu letiště v Náměšti nad Oslavou svým usnesením číslo 1674. 20. 6. 1956 vláda Československé republiky schválila výstavbu letiště v Náměšti nad Oslavou svým usnesením číslo 1674. Historie vzniku letecké základny v Náměšti nad Oslavou je úzce spojena se založením

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s největšími a rozhodujícími bitvami

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 59 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně seznamuje s příčinami, průběhem

Více

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 01.05.2013 NÁZEV: VY_32_Dějepis_02_II. světová válka, ZŠ praktická, 9. R - TÉMA: Období okupace ČÍSLO

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_17 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 1. část VY_32_INOVACE_D5_20_17 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 13 listů prezentace

Více

VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY 12 VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY Na mapě vykresli státy spadající pod nadvládu Německa a SSSR do pol. roku 1940 VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY v letech 1938 1939 se snaží Fr. a V. B. odvrátit válku vedou

Více

M10 Wolverine. M4 Sherman

M10 Wolverine. M4 Sherman M10 Wolverine Americký M10 "Wolverine", lehký a vybavený intenzivní protitankovou zbraní, byl navržen pro boj proti německým tankům. M10 byl pohyblivý a měl dalekonosnou kapacitu, která ho udělala efektivní

Více

Československý zahraniční odboj proti nacismu

Československý zahraniční odboj proti nacismu Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Československý

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s organizací československého

Více

Svaz letců. odbočka č. 20 Olomouc. generála Františka Peřiny

Svaz letců. odbočka č. 20 Olomouc. generála Františka Peřiny Svaz letců odbočka č. 20 Olomouc generála Františka Peřiny František Peřina Olomoucká odbočka Svazu letců má ve svém názvu jméno jednoho z nejlepších stíhacích pilotů druhé světové války stíhacího pilota

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3040 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_44 Třída / ročník 9.AB / IX. Datum vytvoření 14.9.2011

Více

F/Lt Zdeněk Hanuš. Navigátor F/Lt Zdeněk Hanuš

F/Lt Zdeněk Hanuš. Navigátor F/Lt Zdeněk Hanuš F/Lt Zdeněk Hanuš Navigátor F/Lt Zdeněk Hanuš Narodil se 30.7.1912 v Pačejově na Klatovsku, kde navštěvoval základní školu. Vystudoval Vojenskou akademii v Hranicích na Moravě. Vyřazen v hodnosti poručíka

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

Vojenství v období první světové války. BSS 102 Dějiny vojenství

Vojenství v období první světové války. BSS 102 Dějiny vojenství Vojenství v období první světové války BSS 102 Dějiny vojenství Základní charakteristika I. světové války Konflikt, do kterého se postupně zapojily všechny rozhodující mocnosti tehdejší doby ( Velká válka

Více

1. fáze studené války II.

1. fáze studené války II. 1. fáze studené války II. 1. berlínská krize 24. červen 1948-12. květen 1949 Německo i Berlín rozděleny na čtyři okupační zóny Po válce však došlo k rozkolům v otázce dalšího směřování Německa mezi SSSR

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ V PŘEDVEČER VÁLKY Adolf Hitler má připravený plán na bleskové obsazení Evropy a k tomu potřebuje nasadit všechny své vojenské síly. Dalším cílem po ovládnutí Evropy

Více

Strategické bombardování a ponorková válka

Strategické bombardování a ponorková válka Strategické bombardování a ponorková válka Pokud jde o menší partnery, především britská dominia a exilové vlády v Londýně, jejich vliv na rozhodování o strategii byl velmi omezený. Přestože jejich příspěvek

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s významnou událostí druhé světové

Více

VY_12_INOVACE_108. Válka v Tichomoří. Pro žáky 9. ročníku ZŠ. Moderní doba. Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová

VY_12_INOVACE_108. Válka v Tichomoří. Pro žáky 9. ročníku ZŠ. Moderní doba. Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová VY_12_INOVACE_108 Válka v Tichomoří Pro žáky 9. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Moderní doba Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová Určeno k prezentaci nového učiva. Rozvíjí čtenářskou a informační

Více

VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2. Světová válka 5. ročník Mnichovská

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.35.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

První světová válka, vznik Československého státu

První světová válka, vznik Československého státu První světová válka, vznik Československého státu Záminkou k vypuknutí první světové války se stal atentát na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda, synovce císaře Františka Josefa I. Atentát

Více

Pravidla. Chcete-li být úspěšný, musíte jako admirál zvážit možná rizika a nebát se je přijmout. Herní plán:

Pravidla. Chcete-li být úspěšný, musíte jako admirál zvážit možná rizika a nebát se je přijmout. Herní plán: Pravidla Během druhé světové války, nekonečné vody Tichého oceánu hořely v bitvách, v nichž japonští císařští tygři a orli stáli před americkými námořníky, vojáky a piloty. Ve hře Pacific 1942, vaše jednotky

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3040 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_ 48 Třída / ročník 9.AB / IX. Datum vytvoření 16.12.2011

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945): Osa: Německo (včetně Rakouska a čs. pohraničí), Itálie, Japonsko (od 1941; včetně Koreje), Maďarsko, Finsko, Rumunsko (do 1944), Slovensko x Spojenci: Velká

Více

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL ANOTACE NĚMECKO Popis Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina

Více

Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944)

Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944) SÍLY SE VYROVNÁVAJÍ Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944) Klíčová slova: útok na Pearl Harbor, vstup USA do války, vznik Velké Trojky, bitva u Midway, osvobození

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

První světová válka Vznik Československého státu

První světová válka Vznik Československého státu První světová válka Vznik Československého státu 1 První světová válka Vznik Československého státu záminkou k vypuknutí 1. SV koncem června v Sarajevu její pravou příčinou byly spory mezi velmocemi a

Více

Zákon o obranném rozpočtu pro fiskální rok 2017

Zákon o obranném rozpočtu pro fiskální rok 2017 Pro autorizaci výdajů ve fiskálním roce 2017 na vojenské aktivity Ministerstva obrany, akvizice vojenských systémů, stanovení počtu vojenského personálu a další účely se Senát a Sněmovna reprezentantů

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

Čeští letci v Anglii během druhé světové války

Čeští letci v Anglii během druhé světové války Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Čeští letci v Anglii během druhé světové války Barbora Haníková Plzeň 2013 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra

Více

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_11 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 296 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 20. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

svobodník Adolf Kaleta, Anglie 1944

svobodník Adolf Kaleta, Anglie 1944 Plukovník ve výslužbě Adolf Kaleta válečný veterán, příslušník Československé samostatné obrněné brigády ve Velké Británii, Čestný předseda Československé obce legionářské jednoty Frýdek - Místek Foto:

Více

Antoine De Saint Exupéry

Antoine De Saint Exupéry VY_32_INOVACE_ČJL_594 Autor: Melanie Hozová Mgr. Použití: 6. 7. ročník Datum vypracování: 6.10. 2012 Datum pilotáže: 18.10.2012 Antoine De Saint Exupéry Metodika: Prezentace slouží jako výklad. V jednotlivých

Více

MARTIN ČÍŽEK DĚJINY RUSKÉHO A SOVĚTSKÉHO LETECTVA DO 2. SVĚTOVÉ VÁLKY

MARTIN ČÍŽEK DĚJINY RUSKÉHO A SOVĚTSKÉHO LETECTVA DO 2. SVĚTOVÉ VÁLKY MARTIN ČÍŽEK DĚJINY RUSKÉHO A SOVĚTSKÉHO LETECTVA DO 2. SVĚTOVÉ VÁLKY Napsal Martin Čížek 2013 B.M.S., Bohemian Music Service s.r.o. ISBN 978-80-87793-00-8 POČÁTKY RUSKÉHO LETECTVA Úspěchy prvních aviatiků

Více

2. světová válka. Skládačka

2. světová válka. Skládačka 2. světová válka Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY ROČENKA 2004 VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA NA SVÝCH SCHŮZÍCH (VYBRANÁ JEDNÁNÍ K PROBLEMATICE OBRANY) PROJEDNALA A PŘIJALA USNESENÍ (vyslechla informaci): 21. ledna 2004 k návrhu nařízení vlády o plánování

Více

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu Napoleonské války Napoleon Bonaparte narodil se na ostrově Korsika jako syn advokáta v deseti letech vstoupil do vojenské školy a poté do armády ve 24 letech se stal generálem byl vynikajícím vojevůdcem

Více

Příběh opravdového člověka trochu jinak

Příběh opravdového člověka trochu jinak Příběh opravdového člověka trochu jinak V posledních Blovických novinách byla kratičká, okrajová zmínka o našem rodákovi Karlu Bečvářovi. Snad každý blovičák dnes už ví, kdo to byl a jak se vyznamenal

Více

22. Němci byli u Stalingradu poraženi, protože Rudá armáda měla lepší zbraně. 23. V červnu 1944 se spojenci vylodili v Normandii. 24.

22. Němci byli u Stalingradu poraženi, protože Rudá armáda měla lepší zbraně. 23. V červnu 1944 se spojenci vylodili v Normandii. 24. Válečný poklad Hra slouží k procvičení znalostí z našich dějin. Každý žák obdrží hrací kartu s válečným pokladem. Učitel si připraví 10 tvrzení související s probranými tématy z našich dějin. Tvrzení učitel

Více

II. SV boje operace Barbarossa

II. SV boje operace Barbarossa Zimní válka napadení Finska SSSR 11/1939 3/1940 tuhé boje, Finové donuceni požádat o příměří Rudá armáda obrovské ztráty (200 tis. vojáků, 2200 tanků a letadel) Německo získává přesvědčení, že SSSR není

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

Češi za 1. světové války

Češi za 1. světové války Češi za 1. světové války Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 15. 10. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_32_INOVACE_20_D_Češi za 1. světové

Více

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna Druhá světová válka Rysy oběma válkám společné 1. snaha po světovládě na úkor jiných zemí 2. boj o rozdělení světa, nově rozdělit a dobýt v něm převahu pro fašistické mocnosti Nové rysy 1. likvidace SSSR

Více

Maturant František Fajtl. Foto sbírka Hany Fajtlové

Maturant František Fajtl. Foto sbírka Hany Fajtlové Maturant František Fajtl. Foto sbírka Hany Fajtlové FRANTIŠEK Když se v srpnu roku 1912 narodil manželům Fajtlovým vytoužený mužský potomek, bylo dopředu určeno čím bude. Zatím co se dvě starší dcery pokud

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 MNICHOV 1938 Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_18 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Supermarine Spitfire MK.VI

Supermarine Spitfire MK.VI Letadla za druhé světové války Supermarine Spitfire MK.VI Supermarine Spitfire MK.Vc Supermarine Spitfire MK.VB Potez 540 Polikarpov I-153 Čajka Morane Saulnier MS 406 Messerschmitt Me 262 B-1a/U1 Messerschmitt

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_16_3_Druhá

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_18 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 2.část VY_32_INOVACE_D5_20_18 Anotace: materiál obsahuje 4 úvodní listy, 18 listů prezentace Šablona:

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105. Šablona: EU I/2 Sada:ČP D9, 30

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105. Šablona: EU I/2 Sada:ČP D9, 30 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105 Šablona: EU I/2 Sada:ČP D9, 30 Ověření ve výuce: dějepis Třída: IX. Datum: 13. 02. 2011 Předmět: dějepis Ročník: IX. Klíčová slova: Protektorát Čechy

Více

75 let policejních pyrotechnických činností 1939-2014

75 let policejních pyrotechnických činností 1939-2014 75 let policejních pyrotechnických činností 1939-2014 Potřeba zajišťování likvidace nalezené válečné munice vznikla ihned po skončení první světové války zároveň se vznikem samostatného československého

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Téma: První světová válka

Téma: První světová válka Téma: První světová válka Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Počátek konfliktu 28. června 1914

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-10-1.svetova_valka Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 343 8. funkční období 343 Návrh senátního návrhu zákona senátorů Miroslava Nenutila, Milana Štěcha, Přemysla Sobotky a dalších, kterým se navrhuje zákon č. /2012 Sb., o Českém národním povstání, a mění

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce 9. brigáda Pohraniční stráže Domažlice v 70. až 90. letech 20. století Vladimír Kuželka Plzeň 2016 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta

Více

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006 Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta Armáda ČR Brno, 2006 Autor : Bc. Jaroslav Matula Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany je ústředním orgánem státní

Více

ČESTNÍ OBČANÉ. města Hostivice

ČESTNÍ OBČANÉ. města Hostivice ČESTNÍ OBČANÉ města Hostivice Hostivice, prosinec 2010 ČESTNÍ OBČANÉ města Hostivice 2 Obsah Úvod...3 Přehled čestných občanů...4 František Horešovský...7 Alexandr Jermilovič Korobejnikov...8 Peter Koválik...

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 10. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_D_II

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 10. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_D_II Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 10. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:

Více

Českoslovenští letci v bitvě o Británii

Českoslovenští letci v bitvě o Británii Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Českoslovenští letci v bitvě o Británii Petra Kudrnovská Plzeň 2013 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra historických

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Druhá světová válka a protifašistický odboj očima veřejnosti

Druhá světová válka a protifašistický odboj očima veřejnosti TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Druhá světová válka a protifašistický odboj očima veřejnosti

Více

2. SVĚTOVÁ VÁLKA. 1. září 1939 8. května 1945 (2. září)

2. SVĚTOVÁ VÁLKA. 1. září 1939 8. května 1945 (2. září) 2. SVĚTOVÁ VÁLKA 1. září 1939 8. května 1945 (2. září) STRUČNÝ PŘEHLED CHARAKTER nejničivější konflikt v dějinách liší se záměry, taktikou a technikou -nejde jen o zisk území, ale genocidu celých národů

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Vojenství v období studené války ( ) BSS 102 Dějiny vojenství

Vojenství v období studené války ( ) BSS 102 Dějiny vojenství Vojenství v období studené války (1946-1989) BSS 102 Dějiny vojenství Základní charakteristika studené války Studená válka vojensko-politické soupeření supervelmocí (USA a SSSR) a na ně navázaných ideologických

Více

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list V Čechách vládla neobyčejně

Více

Circus 157, Operace Britského královského letectva (RAF) 5. května 1942

Circus 157, Operace Britského královského letectva (RAF) 5. května 1942 Nahoře: velitel peruti František Fajtl uniká svým protivníkům v poškozeném Spitfiru. Za ním se Spitfire rotmistra Karla Pavlíka nekontrolovatelně ve spirále řítí k zemi. (ilustrace V. Urbánek) Circus 157,

Více

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 5. ročník Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s odporem proti Rakousku-Uhersku během 1. světové války, jednáním zahraničního odboje, o

Více

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908)

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908) FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s událostmi roku 1938 v Československu,

Více

2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941)

2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941) 2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941) OSA A JEJÍ ÚTOČNÉ CO TO BYLO? PŘEDVÁLEČNÉ OBĚTI 1939? PLÁNY SRPEN 1939: Moskva, min. zahraničí SSSR:Molotov, Německa:Ribbentrop Vláda Německé Říše a vláda

Více

TORPÉDOBORCE NOVIK. (Rusko, 1911) Takticko-technická data (1913) mil při rychlosti 12 uzlů

TORPÉDOBORCE NOVIK. (Rusko, 1911) Takticko-technická data (1913) mil při rychlosti 12 uzlů 70 TORPÉDOBORCE Torpédoborec prošel během své o málo delší než stoleté historie pozoruhodným vývojem. Původně měla tato plavidla bojovat proti torpédovým člunům odtud také jejich název torpedo boat destroyer,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014 OPAKOVÁNÍ Z 8. ROČNÍKU 1. Co je to dualismus? 2. Kdy vzniklo Rakousko Uhersko? 3. Co je Předlitavsko? 4. Co je Zalitavsko? 5. Kdo to byl Alexandr Bach? 6. Co jsou to fundamentální články? 7. Kdo to byli

Více

10. funkční období. Informace o působení nasaditelného spojovacího modulu v operaci NATO Active Fence v Turecké republice

10. funkční období. Informace o působení nasaditelného spojovacího modulu v operaci NATO Active Fence v Turecké republice 109 10. funkční období 109 Informace o působení nasaditelného spojovacího modulu v operaci NATO Active Fence v Turecké republice 2015 Návrh U S N E S E N Í S e n á t u P a r l a m e n t u České republiky

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s poválečným uspořádáním Evropy

Více

Případ č.4. Okolnosti případu:

Případ č.4. Okolnosti případu: Případ č.4 : Velitel vojenské jednotky na okupovaném území vydává následující rozkaz: "Vzhledem k tomu, že během minulých dnů došlo k několika útokům proti našim muničním skladům a základnám, nařizuji,

Více