U následujících nákaz je pro šíření rozhodující výskyt původce ve stolici nemocného/nosiče fekálně-orální přenos

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "U následujících nákaz je pro šíření rozhodující výskyt původce ve stolici nemocného/nosiče fekálně-orální přenos"

Transkript

1 1 NĚKTERÉ INFEKČNÍ NEMOCI jsou roztříděny dle typické, převažující brány infekce původce se však může dostat do organizmu i jinou než převažující cestou (např. v případě většiny nemocí šířených vzdušnou cestou vyvolá původce nemoc i vstupem sliznicí trávícího ústrojí) Alimentární nákazy vstup sliznice trávícího ústrojí otravy potravinami otrava toxinem bakterie stafylokok (častá) termostabilní z hnisavých ran na rukou personálu ink.doba: 2-4 h masivní zvracení, průjem, bolesti, bez horečky, krátký průběh otrava toxinem bakterie bac. cereus bacil a jeho spory půda, prach -> rýže, těstoviny spory přežijí var pomnoží se v potravině nepředvářet rýži apod.! ink.doba: 1-5 dní zvracení nebo průjem, bez horečky, krátký průběh otrava toxinem bakterie clostridium botulinum (botulizmus) termolabilní (100 st. 10 min.) clostridium v půdě (spory) nedostatečně tepelně upravená zelenina či maso (konzervy) ink.doba: 1-3 dny zvracení, suchost v ústech, dvojité vidění, poruchy řeči, dechový útlum, zástava srdce léčba výplach žaludku, aktivní uhlí, podání antitoxinu závažné onemocnění další možný vznik rána infikovaná sporami clostridia po vzklíčení spor a pomnožení bakterie začne produkovat toxin otrava toxinem cyanobakterií sinice vodní květ kontaminace vodních ploch termostabilní 1-2 dcl vody ink. doba: cca 1 h průjmy, zvracení; kožní projevy, zánět spojivek U následujících nákaz je pro šíření rozhodující výskyt původce ve stolici nemocného/nosiče fekálně-orální přenos salmonelozy původce: bakterie - salmonelly zdroj: salmonely se nacházejí v mase (drůbežím), vejcích, zmrzlinách, popř. voda. Přežívají i měsíce. přenos: nedostatečná tepelná úprava ke vzniku nemoci je nutné pomnožení ink.doba: 8-36 h zvracení, průjmy, bolesti břicha, horečka u oslabených jedinců nebezpečí z dehydratace

2 2 břišní tyfus původce: salmonella typhi zdroj: nemocný člověk nebo bacilonosič přenos: kontaminovaná potrava, voda nedostatky rozvodu vody či odpadů ink.doba: 7-14 dní průběh: bolesti hlavy, schvácenost, trvalá horečka, průjem či zácpa, růžová vyrážka na břiše (50%) celoživotní imunita, očkování vytváří krátkodobou imunitu závažné onemocnění bacilární úplavice (dyzenterie) původce: bakterie - shigelly zdroj: nemocný člověk přenos: kontaminovaná potrava, voda, ale také (na rozdíl od salmoneloz) stykem s nemocným prudce nakažlivé onemocnění ink.doba:: 1-5 dnů úporné průjmy (dehydratace!) příp.s hlenem a krví, zvracení, bolesti břicha u nás často probíhá mírně epidemiologicky závažné cholera původce: bakterie - vibrio cholerae, vyskytuje se endemicky (voda) zdroj: nemocný člověk přenos: přímý i nepřímý styk s nemocným, kontaminovaná potrava, voda ink.doba: 1-5 dnů úporné průjmy (dehydratace!) závažné onemocnění, dříve obávané epidemie v Evropě, dnes endemický výskyt výjimečně epidemie (např Peru 300 tis.případů) očkování krátkodobá imunita běžná průjmová onemocnění původce: různé mikroorganizmy vznikají např. při jejich přemnožení horečka se nemusí dostavit průběh zpravidla krátky virový zánět jater (hepatitida) typu A ( infekční žloutenka ) původce: virus hepatitidy A zdroj: nemocný člověk přenos: kontaminované potraviny a voda ink.doba: 2-6 týdnů infekčnost 2 t před a 4t po začátku onemocnění zpočátku mírné teploty, únava, nevolnost, manifestuje se tmavou močí, světlou stolicí a v 50% zežloutnutím očního bělma vice než 50% však probíhá bezpříznakově doživotní imunita, očkování dlouhodobá imunita závažné onemocnění možné trvalé poškození jater další typy hepatitid (B, C) se přenáší jen přímým stykem viz dále dětská obrna (poliomyelitida) původce: virus poliovirus zdroj: nemocný člověk přenos: kontaminovaná voda, potraviny, předměty, na počátku též kapénková infekce (virus se vyskytuje v hrdle, stolici, krvi)

3 3 inkubační doba: 1-2 týdny většinou (95%) bezpříznakový průběh, zbytek lehký - chřipkové příznaky. V 1% proniká virus do CNS rozvíjejí se obrny s celoživotními následky onemocnění zanechává imunitu v ČR povinné očkování nákazy parazity roup dětský (enterobius, oxyuris) enterobioza = nejčastější parazitární nákaza u nás vnímavost především děti, ale vyskytuje se i u dospělých červ jeho výhradním hostitelem je člověk zdroj: člověk vylučující se stolicí vajíčka roupa (setiny mm) přenos: kontaminovaná potrava, voda, styk (přímý i nepřímý) s nemocným (i autoinfekce) po pozření se ve střevě z vajíčka vylíhne červ (5-10mm), žije v tenkém střevě samička v okolí řitního otvoru klade vajíčka večer, v noci vajíčka se objeví po cca 5-8 týdnech od infekce vajíčka zrají na vzduchu 6h (možnost autoinfekce), kontaminují prádlo, potravu, přenášejí se v prachu (suchý úklid!), při škrábání se dostávají za nehty průběh: jediným projevem (kromě nálezu roupů ve stolici) je úporné svědění v okolí řiti, příp. průjem, únava, nespavost onemocnění spíše nepříjemné než nebezpečné (výjimečně - u žen vnikají roupy do rodidel nebo močové trubice) vajíčka odolávají běžným úklidovým prostředkům nutno užít dezinfekční přípr., hubí je suché teplo škrkavka dětská (askaris) askaridioza vnímavost především děti, ale vyskytuje se i u dospělých červ jeho hostitelem je člověk, ale i domácí zvířata (pes, kočka) endemický výskyt zdroj: člověk nebo zvíře vylučující se stolicí vajíčka škrkavky (setiny mm) přenos: kontaminovaná potrava (zelenina hnojení!), exkrementy, kontaminovaná půda vajíčko zraje d ve vnějším prostředí (proto se nelze nakazit stykem) vyvine se v něm larva infekční vajíčko. Při teplotě pod 12st a nad 38st se larva nevyvíjí, vajíčko vydrží 5 let, ničí je teplota pod 30 nebo nad 50st.C a silnější dezinfekční prostředky. ve střevě larva pronikne stěnou do krevního oběhu do plic cca po11dnech je ve sputu, vykašláním a polknutím se dostává zpět do trávícího traktu a ve střevě po cca 6-10 týdnech dorůstá v dospělou škrkavku (10-30 cm). Přijímá živiny a samička uvolňuje vajíčka ve stolici se objeví cca po 70 dnech od vstupu nákazy. průběh: plicní příznaky dle počtu larev od nevýrazných projevů (únava) až po horečku 40 st., krátkodechost, bolest na prsou střevní příznaky dle masivnosti nákazy vylučují toxické látky, odebírají živiny, při větším výskytu i neprůchodnost střevní, mohou vlézat do žlučovodu a vývodu slinivky. V noci mohou vylézat zpět žaludkem. Poškozují sliznici střevní. tasemnice (taenia) červ jeho životní cyklus probíhá na mezihostiteli (larvální stádium) - prase, skot, člověk - nakazí se pozřením vajíček (cysticerkoza). Larva vytváří boubel (cysticerkus).

4 4 definitivním hostiteli (dospělá tasemnice) člověk nakazí se pozřením boubele (taenioza). Tasemnice žije v tenkém střevě, vajíčka odcházejí se stolicí a dostávají se tak na mezihostitele tím se cyklus uzavírá. cysticerkoza zdroj: hostitel vepř nebo člověk vylučující se stolicí vajíčka tasemnice (setiny mm) přenos: kontaminovaná potrava (zelenina - hnojení!, mouchy) vajíčka - odolná proti nepříznivým vlivům (mráz i sucho) v půdě několik let. Hubí je teplota nad 50st.C a UV záření ve střevě se vylíhne larva (setiny mm), stěnou střevní do krve roznesena do svalů či různých orgánů (srdce, oko, mozek) larva vytváří boubel (řádu cm), do 3-6 let odumře, ztukovatí/zvápenatí průběh dle umístění boubele závažné: oko, mozek - boubel způsobuje útlak, příp.zánět (mozková cysticerkoza fatální v 50%). Ostatní případy v podstatě bezpříznakově. taenioza zdroj: mezihostitel (vepř, skot) přenos: potravina obsahující boubel (polo)syrové maso boubel ničí teplota nad 50 st.c ve střevě se z boubele vyvine za cca 10 týdnů dospělá tasemnice (několik metrů), čerpá živiny povrchem těla, uvolňuje články s vajíčky odcházejí se stolicí ve stolici se vajíčka objeví od cca 2 měs po pozření boubele průběh: většinou bezpříznakově, mírné zažívací potíže, příp. slabost, úbytek hmotnosti, zvýšená chuť k jídlu Nákazy šířené vzdušnou cestou vstup sliznice dýchacího ústrojí streptokoková angina původce: bakterie - streptokokus zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušná cesta (kapénky), přímý i nepřímý styk inkubační doba: 1-5 dnů průběh: zánět mandlí, horečka, zduření podčelist.uzlin, kašel. Možné komplikace revmatická horečka. spála původce: viz streptoková angina zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušná cesta, přímý i nepřímý styk prudce nakažlivé onemocnění inkubační doba: 1-5 dnů průběh: může začít jako angina (zánět mandlí), celkové onemocnění doprovázené celotělovou vyrážkou. Možné komplikace postižení srdečního svalu.

5 5 spalničky původce: virus - morbillivirus zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušná cesta (kapénky), přímý styk prudce nakažlivé onemocnění inkubační doba: dnů průběh:horečka, kašel, rýma, zánět spojivek, bělavé tečky na dásních, vyrážka (počíná v záhlaví, pak na celé tělo, narozd.od pl.neštovic nejsou puchýřky), vždy probíhá zjevně. Nebezpečné hlavně v prvním roce života. v ČR povinné očkování zarděnky původce: virus - rubivirus zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušná cesta inkubační doba: 2-3 týdny, na jaře epidemický výskyt průběh: kašel, rýma, pak skvrnitá vyrážka (začíná za ušima a v obličeji), zduření uzlin (krční a šíjové). Častý bezpříznakový průběh. nebezpečné pro vyvíjející se plod (v prvních 3 měs.) v ČR povinné očkování plané neštovice původce: virus varicella-zoster zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušnou cestou (kapénky, prach ze zaschlých krust), přímým stykem (puchýřky jsou infekční) prudce nakažlivé ink. doba: d průběh: horečka, únava, pak typická svědivá vyrážka z obličeje na trup (skvrnky -> zasychající puchýřky). Těžší průběh u novorozenců a pak u dospívajících a dospělých. Možné komplikace vzácně: progresivní průběh postižených dalších orgánů i CNS. zanechává trvalou imunitu, ale virus může latentně zůstávat v organizmu, při oslabení se projeví jako tzv. pásový opar virus se šíří podle nervů pravé neštovice celosvětově eradikováno od r.1977 se nevyskytuje původce: virus varioly zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušnou cestou (kapénky, prach ze zaschlých krust)), přímým stykem prudce nakažlivé ink.doba: d průběh: obávané epidemie, úmrtnost přes 50%. vysoká horečka, charakteristická vyrážka po celém těle neštovice, hojily se jizvou zdroj další infekce zanechávalo trvalou imunitu zlikvidováno plošným očkováním epidemický zánět příušních žláz (příušnice, parotitida) původce: virus paramyxovirus zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušnou cestou (kapénky), virus se též vylučuje močí infekciozita: 5d před a 10d po začátku onem. ink.doba: 2-3 týdny

6 6 průběh: horečka, zduření příušních/podčelistních žláz, častý bezpříznakové. Možné komplikace zánět varlat/vaječníků, zánět mozku v ČR povinné očkování záškrt (difterická angina) původce: bakterie - corynebakterie zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušnou cestou (kapénky) ink.doba: 1-12 d průběh: jde o otravu toxinem bakterie horečka, zánět mandlí, zduření podčelist.uzlin, otok mandlí neléčeno může vést až k zadušení. Může dojít ke komplikacím zánět srdečního svalu, ledvin. Podává se antitoxin. nákaza původcem může probíhat dle místa vniku např. kožní, ranná infekce apod. jde o závažné onemocnění s vysokou úmrtností epidemický výskyt možné nosičství léčí se antibiotiky v ČR povinné očkování chřipka původce: virus chřipky (řada kmenů, velká proměnlivost) přenos: vzdušná cesta (kapénky) prudce nakažlivé ink.doba: 2-3 d průběh: horečka, bolesti svalů, hlavy, rýma, kašel. Možné komplikace zánět plic, středního ucha, druhotná bakteriální invaze (rozrušené sliznice!) epidemický výskyt opatření (izolace doma nebo v nemocnici) v pandemii zemřelo 30 mil. osob očkování variabilita viru -> problematické akutní onemocnění horních cest dýchacích původce: celá řada jiných než chřipkových virů, ojediněle bakterie zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušná cesta (kapénky) ink.doba: jednotlivé dny průběh: tzv. chřipkové příznaky infekční mononukleoza původce: virus (Epsteina-Barrové) zdroj: nemocný člověk přenos: vzdušná cesta (kapénky), přímý styk ( nemoc z líbání ), šíří se v kolektivech ink.doba: 1-3 t průběh: počíná jako angina, výraznější zduření podčelist.uzlin, postižení jater (u 1/10 zežloutnutí bělma), někdy chronický průběh onemocní hlavně lidé do 25(30) let, zanechává imunitu, očkování neexistuje meningoková nákazy původce: bakterie meningokok zdroj: nemocný člověk, nosič u 15% zdravé populace přenos: vzdušná cesta (kapénky) soubor onemocnění od zánětu horních cest dýchacích až po zánět mozkových blan a mozku

7 7 ink.doba: 2-10 dnů průběh: zánět horních cest dýchacích někdy (oslabení?) přejde zánět na mozkové pleny příp. se vyvine až zánět mozku.toxin může také způsobit selhání ledvin, dechu, celková sepse. Závažný stav často smrtící. kolektivy s horší hygienou (internáty, kasárna), u nás ohroženi zvláště mladiství a děti existuje očkovací látka TBC původce: bakterie mykobakterium zdroj: nemocný člověk, zvíře přenos: vzdušná cesta (u plicní TBC), kontaminované potraviny, přímý a nepřímý styk. v případě tuberkulozního skotu zejm. nepasterované mléko ink.doba: 6 týdnů průběh: zpočátku bezpříznaků, chřipkové příznaky primární ložiska v plicích TBC plic. Infekce se může sekundárně šířit do dalších orgánů (kůže, kosti, ledviny, CNS, ). bakterie může v organizmu setrvat i desítky let. pandemický charakter, 2mld infikováno, ročně cca 8 mil.nově onemocní, 3 mil.umírá v ČR povinné očkování Nákazy přenášené členovci (transmisivní nákazy) vstup kůže (cévní řečiště) Tyto nákazy mají endemický výskyt rezervoárem jsou infikovaná zvířata ve vymezených oblastech klíšťový zánět mozku původce: virus (arbovirus) zdroj: drobní hlodavci přenos: klíště infikované sáním na zdroji nakazí při sání krve člověka ink.doba: 7-14 d průběh: chřipkové příznaky, pak zvracení, bolest hlavy, poruchy rovnováhy, poruchy vědomí závažné onemocnění existuje očkovací látka Lymeská borelioza původce: bakterie - borelie zdroj: drobní hlodavci přenos: klíště infikované sáním na zdroji nakazí při sání krve člověka ink.doba: 1-2 týdny průběh: zarudnutí okolí vpichu, zvětšení uzlin, chřipkové příznaky, později rozšíření borelií krevní cestou zánět srdce, klubů, CNS, možné trvalé následky tularemie původce: bakterie francisella zdroj: drobní hlodavci (především zajíci, myši ), také srnci, lišky, divocí ptáci přenos: klíště/ovád infikované sáním na zdroji nakazí při sání krve člověka voda kontaminovaná močí zdroje

8 8 styk se zdrojem (stahování kůže, kuchyňské práce) plicní forma - vzdušná cesta zvířený prach (seno, obilí, cukrovka) infikované původcem ink.doba: 3 dny průběh: dle vstupu infekce kůží: místo vpichu či oděrka - vřed, zduření/hnisání mízních uzlin trávící trakt, plicní forma hnisavé procesy, zánět plic dále: náhle vysoká horečka, bolesti svalů očkují se rizikové skupiny malarie původce: prvok - plasmodium zdroj: komár přenos: prvok (řádu tisícin mm) dokončí svůj vývoj v samici komára Anophela, který nakazí při sání krve člověka ink.doba: 1-2 týdny (nebo i měsíce) průběh: prvok se množí v červených krvinkách nebo játrech. Chřipkové příznaky, nevolnost, pak malarický záchvat mrazení, třesavka (15 min), vysoká horečka (2-6 h), cyklicky se opakují. Komplikace - může dojít k poškození ledvin, anemii, otoku plic, jater (žloutenka, tmavá moč), často smrtelné očkování neexistuje pobyt v tropech pod clonou antimalarik skvrnitý tyfus (skvrnivka) původce: riketsie zdroj: nemocný člověk (výjimečně poletucha) přenos: veš šatní se infikuje sáním na zdroji a při sání infikuje dalšího člověka, kromě toho její výměty obsahují původce a škrábající se infikuje ink. doba: průběh: náhle vysoká horečka (trvá 8-10 d), bolesti hlavy, nechutenství, pak skvrnitá vyrážka na těle. Závažné onemocnění v epidemiích smrtnost 60%. Komplikace krvácení do mozku, postižení srdce šíří se dobře ve špatných hygien.a stísněných podmínkách (války, chudinské čtvrti) mor dýmějový a plicní původce: bakterie yersinie (pasteurella) zdroj: drobní hlodavci přenos: blecha po smrti hlodavce infikuje sáním člověka, při epidemii pak blechy šíří původce i mezi lidmy plicní forma - vzdušnou cestou prudce nakažlivé onemocnění šíří se i nepřímým stykem s nemocným, kontaminovanými potravinami v minulosti obávané epidemie (smrtnost u plicní formy 90%, do 48h), dnes se vyskytuje endemicky (Asie, sev. Afrika, Texas, Kalifornie), v devadesátých letech epidemie v Indii ink. doba: 2-3 dny (plicní), 2-5 dnů (dýmějový) průběh: únava, bolesti hlavy, vysoká horečka, kašel. Infekce se šíří do mízních uzlin zduření a provalení - tzv. bubonická (dýmějová) forma, pokračuje celkovou sepsí. Při průniku do plic kašel - vykašlávání původce šíření vzdušnou cestou u postižených vzniká plicní forma (mimořádně závažný stav). očkování zanechává přechodnou imunitu (při cestách do endem.oblastí)

9 9 Nákazy kůže a zevních sliznic (kontaktní nákazy) vstup poraněná kůže a sliznice tetanus (strnutí šíje) původce: bakterie (clostridium tetani) zdroj: spory původce v půdě, hnoji přenos: hluboké rány, zhmožděniny infikované sporami ink. doba: 7-14 d průběh: spora vzklíčí a původce produkuje toxin - dostává se do krve a do CNS. Onemocnění probíhá jako otrava toxinem. Křeče nejprve žvýkacích a šíjových svalů, zástava dýchání a oběhu (za plného vědomí), smrt. v ČR povinné očkování pohlavní (venerické) nákazy šíří se převážně pohlavním stykem tj. sliznicí pohlavního ústrojí syfilis (lues, příjice) původce: bakterie treponema zdroj: nemocný člověk v I.,II. stadiu nemoci - původce v ejakulátu, poševním sekretu, krvi a slinách. přenos: přímý styk těsný tělesný kontakt, především pohlavní, z matky na plod. ink.doba: 3 t průběh: I.stadium: bezbolestný tvrdý vřídek v místě vstupu infekce (pohl. orgány, ústní dutina atd.) II.stadium: malátnost, zduření uzlin, typický raš na trupu, ploskách dlaní a nohou, povlaky na sliznici ústní, výrustky na rozhraní kůže/sliznice vysoká nakažlivost III.stadium: po několika letech latence přichází (u 30%) závažné poškození CNS (progresivní paralyza), kardiovaskulárního syst.(výduť aorty), jater, kostí zanechává většinou imunitu gonorhea (kapavka) původce: bakterie gonokok zdroj: nemocný člověk přenos: přímý styk s nemocným, především pohlavní. Děti v domácnostech s nízkou hygienou, infekce očí může (u novorozenců) vést ke slepotě. Původce v hnisavém výtoku z postiž.sliznice, v poševním sekretu, v ejakulátu ink.doba 2-4 d průběh: dle místa vstupu infekce akutní zánět močové trubice (u mužů), děložního čípku (u žen), doprovázený výtokem (u žen nemusí být alarmující nebezpečí chronicity zdroj infekce) zánět sliznice konečníku zánět horních cest dýchacích (orální sex.styk!) příp. i zánět mandlí podobný angíně komplikace: sterilita, rozšíření infekce do uzlin, záněty velkých kloubů, zánět srdečního svalu AIDS (syndrom získaného selhání imunity) původce: virus HIV lidského imunodeficientu

10 10 zdroj: nemocný člověk, původce ve všech tělesných sekretech přenos: přímým stykem s nemocným, především pohlavním, společné užívání jehel, přenos krví (krvácivá zranění!) a krevními deriváty, dále z matky na plod. ink. doba: 6 měs 12 let infekciozita: od vstupu a pomnožení infekce až do smrti průběh: virus poškozuje v rostoucí míře funkci imunitního systému a otvírá tak organizmus nemocného tzv. oportunním infekcím, které by jinak byly zvládnuty. Onemocnění je vždy smrtelné. I.stadium akutní infekce nespecifické chřipkové příznaky, teploty II.stadium latence i několik let III.stadium plně rozvinutý AIDS imunitní systém silně oslaben nástup oportunních infekcí (záněty plic různé etiologie, jinak vzácné rakovinné bujení, různé parazitární, bakteriální, plísňové onemocnění), nedojde-li v tomto stadiu k úmrtí: IV.stadium postižení CNS očkovací látka zatím neexistuje virový zánět jater (hepatitida) typu B (dříve sérová žloutenka ) původce: virus hepatitidy B zdroj: nemocný člověk, původce ve všech tělesných sekretech přenos: přímým stykem s nemocným, především pohlavním, společné užívání jehel (narkomani!), nedostatečná sterilita nástrojů ve zdravotnictví, tetováž, přenos krví (krvácivá zranění!) a krevními deriváty, dále z matky na plod. ink.doba: 1-6 měs. průběh jako u hepatitidy A cca 10% přechází do chronického stadia závažné onemocnění možné trvalé poškození jater v ČR povinné očkování svrab (scabies) původce: parazit roztoč zákožka svrabová zdroj: nemocný člověk, výjimečně zvíře přenos: přímým i nepřímým stykem s nemocným (ložní prádlo, hotely, noclehárny, výjimečně tráva/písek na koupalištích). Mimo hostitele vydrží jen 2-3 dny přerušení infekce nepoužíváním předmětů. onemocnění se šíří ve špatných hygienických podmínkách ink.doba: 1-3 týdny průběh: samička zákožky (cca 0,4 mm) večer a v noci prokusuje v kůži chodbičky a klade vajíčka, což je doprovázeno prudkým svěděním. Vyhledává měkkou kůži (mezi prsty rukou, podpaždí, dvorce bradavek (u žen), předkožka (u mužů), kolem pupku a na stehnech. Nejméně záda, ne v obličeji. Škrábání zanáší do kůže další infekce. plísňová onemocnění (mykozy) původci: příslušníci kmene hub a plísní napadají především povrch těla, výjimečně i vnitřní orgány (plíce) při nádorových bujeních či AIDS dermatofytozy postihují kůži, vlasy, nehty zdroj: půda, zvíře, nemocný člověk přenos: přímý i nepřímý styk (umývárny!) ink.doba nelze určit

11 11 průběh: šupinatění kůže vlhké (zarudlé, macerované) nebo suché (moučnaté, bolestivé), drobné svědivé puchýřky. Prostory mezi prsty, vnitřní plochy dlaní, klenba nožní, genitálie. Jde o dosti úporná onemocnění. aspergiloza postihuje dýchací ústrojí zdroj: zbytky rostlin, obilí, potraviny, na nichž aspergilový kmen žije přenos: vzdušná cesta průběh: houby vytváření kolonie v dýchacím ústrojů, příznaky připomínají zápal plic Nákazy přenosné ze zvířat na lidi (antropozoonozy) rezervoárem jsou zvířata zpravidla volně žijící v přírodě, nákaza se přenese na člověka přímo od nich, nebo prostřednictvím hospodářských či domácích zvířat. vzteklina (lyssa, rabies) původce: virus vztekliny zdroj: nemocné zvíře (liška, pes, kočka, ale infikováno může být každé teplokrevné), původce ve slinách přenos: kousnutím/klovnutím nebo kontaminací kožních oděrek slinami (manipulace s uhynulým zvířetem). Zcela výjimečně aerosolem (američtí netopýři) ink.doba: 15 dnů -6 měs. infekciozita virus se ve slinách objeví ještě před prvními příznaky průběh: virus se šíří podél nervů do CNS. Zpočátku deprese, bolesti hlavy, závratě, teplota, pak stadium neklidu, křečí, slinění, pocení. Křeče postihují polykací svaly strach z napití. Dále obrny, zástava srdce a dechu. Nemoc končí vždy smrtí (2-10 dnů). u zvířat se objevuje střídání apatie a zuřivosti. pozor na zvířata, která ztratila plachost jedinou ochranou je očkování nutno zahájit před propuknutím choroby (1882 L.Pasteur) preventivní očkování jen rizikové skupiny provádí se očkování zvířat toxoplasmosa původce: prvok toxoplasma gondii jeho životní cyklus probíhá na mezihostiteli každý teplokrevný živočich (prase, skot, králík, člověk) nakazí se pozřením tzv.oocysty (setiny mm) z výkalů kočkovité šelmy. Ve střevě se vytvoří tzv.sporozoit (tisíciny mm), proniká do krevního oběhu a usídlí se v oku, mozku, svalstvu intenzivně se množí a je původcem onemocnění toxoplasmosou u člověka (viz dále) produkuje tzv. toxotoxin. definitivním hostiteli kočkovitá šelma nakazí se pozřením oocysty jiné kočky nebo sporozoitu pozřením mezihostitele. V jejím tenkém střevě se cyklus prvoka dokončí a ve stolici se objeví oocysty. přenos: člověk se nakazí: pozřením oocysty z výkalů kočky pozřením nedostatečně tepelně upraveného masa mezihostitele, vajec, nepasterovaného mléka prachem, aerosolem poraněnou kůží vrozená forma - z matky na plod (velmi závažné!) průběh: Získaná forma: většinou bezpříznakově. Dojde ke zduření mízních uzlin na krku, příp. i ostatních, zvýšená teplota, únava, bolest hlavy, svalů. Výjimečně zánět jater, mozku, srdečního svalu.

12 12 Závažná je infekce vrozená může dojít k celé řadě vrozených vad (hydrocefalus) po překonání onemocnění se množení sporozoit v člověku zastaví (parazit dlouhodobě přežívá), při poklesu imunity (např. při AIDS) nemoc může znovu vzplanout onemocnění je rozšířeno po celém světě bruceloza (Bangova nemoc) původce: bakterie brucela zdroj: nemocné zvíře (prasata, skot, ovce, kozy) přenos: vstupní branou je poraněná kůže nebo trávící trakt - kontakt s nepasterovaným mlékem, masem nebo fekáliemi nemocného zvířete ink.doba: 5-21 dnů průběh: horečka, bolesti hlavy, kloubů, pocení, zduření mízních uzlin, může dojít k zánětu kloubů, mozku, varlat ohroženými skupinami pracovníci jatek, ošetřovatelé zvířat apod. v ČR očkování hovězího dobytka eradikováno, může být však zavlečeno ornitoza (ptačí nemoc) původce: bakterie chlamydie zdroj: nemocné zvíře (domácí i divocí ptáci, papoušci) přenos: nejčastěji vzdušná cesta prach z trusu, nebo přímý styk při krmení nebo zpracování (původce je i v hlenu z nozder) ink.doba: 7-14 dnů průběh: nespecifické příznaky chřipkového typu, zvracení, průjem, může vést k zánětu plic, srdečního svalu či jater. Neléčené je závažné, zvl. u osob nad 50 let. q-horečka původce: coxiela (druh riketsie) zdroj: nemocné zvíře (skot, ovce, kozy) přenos: vzdušnou cestou prach se ve stájích (zaschlá moč, výkaly), přímý styk se zvířetem, nebo nepřímý nepasterovaným mlékem. Prudce nakažlivé onem. ink.doba: 3-30 dnů průběh: většinou bezpříznakový nebo mírný. Vysoká horečka, bolesti hlavy, svalů, kašel (při vstupu vdechnutím), zvětšení jater. Chronická forma má špatnou prognozu (postižení jater, srdce). původce je vysoce odolný přežívá v půdě nakazí se domestifikovaná zvířata, onemocnění má globální výskyt, v ČR je ale vzácné může být zavlečeno (veterinární opatření!) snět slezinná (anthrax, uhlák) původce: bakterie bacil anthraxu zdroj: nemocné zvíře (býložravci). Původce se stolicí dostává do země (jeho spory jsou vysoce odolné (ničí se teplotou nad 100st.C) - zamoření luk trvá desítky let) a při pastvě se infikuje zdravý dobytek přenos: vzdušnou cestou (vdechnutím spor při práci s chlupy a kůží), oděrkami v kůži při styku se zvířetem (jatka, zprac.kůží), vzácně alimentárně (požitím masa, inf.vody) ink.doba: 1-5 dnů průběh: v místě vstupu vzniká vřed uprostřed zčernalý se zmodralým okolím, při vdechnutí zpoč. nevýrazný zánět plic, kašel (může přejít i ve vykašk.krve). Bacil však při množení produkuje toxin, který vyvolává zástavu srdce. Jde o závažné onemocnění. provádí se očkování zvířat. U lidí se očkují rizik. skupiny. dříve celosvětový výskyt (očkování!), dnes převážně Afrika, střední Asie, J.Amerika

Hygiena a školní zdravotnictví. Infekční onemocnění

Hygiena a školní zdravotnictví. Infekční onemocnění Hygiena a školní zdravotnictví Infekční onemocnění Základní pojmy Původci: bakterie, viry, červi (hlísti, hlístice), členovci Inkubační doba: interval od proniknutí původců nákazy do organismu po první

Více

VY_32_INOVACE_07_B_18.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_18.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_18_ZDR Vzdušné nákazy Datum tvorby 6.5.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 60 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace žáka

Více

Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno

Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno Imunita 1. Definice 2. Funkce rozpoznat škodlivé látky (zevní, vnitřní) mobilizovat obrané mechanizmy likvidovat škodliviny

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce, Praha Cestovní a

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Imunita a infekční nemoci Anotace Pracovní list seznamuje žáka s druhy infekčních chorob a se způsoby jejich

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Alimentární intoxikace. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Alimentární intoxikace. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Alimentární intoxikace MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Epidemiologická charakteristika zásadně odlišná od alimentárních infekcí otravy z potravin odlišný klinický obraz chybí horečka odlišná etiopatogeneze

Více

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57 Obsah Předmluva... 13 Nejdůležitější pojmy používané v textu publikace... 14 MIKROBIOLOGIE... 23 Mikroorganismy a lidský organismus... 24 Třídy patogenních mikroorganismů... 25 A. Viry... 25 B. Bakterie...

Více

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_19_ZDR Alimentární nákazy Datum tvorby 12.4.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919 lékař 85 813 177 11 69 69 71 62 12 88 93 118 14 153 163 157 34 55 1 1 nelékař 6 219 5 937 1 75 1 287 552 516 598 616 495 513 432 577 868 1 3 1 255 1 149 295 234 19 15 I. Nemoci epidemické, endemické a

Více

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá:

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá: Úvod Ke vzniku alimentárních nákaz a onemocnění trávicího traktu přispívá nedodržování zásad hygieny při přípravě i konzumaci pokrmů a nerespektování odpovídajících technologických postupů při přípravě

Více

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 11.3.2011 Mgr.Petra Siřínková Rozdělení živé přírody 1.nadříše.PROKARYOTA 1.říše:Nebuněční

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vzdušné nákazy např. plané neštovice, spalničky, ARI (akutní respirační infekce) a další Akutní respirační infekce (ARI), včetně chřipky,

Více

Parazitární nákazy s alimentárním přenosem. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU

Parazitární nákazy s alimentárním přenosem. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Parazitární nákazy s alimentárním přenosem MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Toxoplasmóza původce: Toxoplasma gondii formy nákazy: kongenitální - Sabinova triáda postnatální f. uzlinová, gynekologická,

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Příušnice Samostatná práce Informatika a výpočetní technika KIV/IFYER jmeno a prijmeni Obsah 1 Příušnice

Více

Světový týden očkování

Světový týden očkování Světový týden očkování 24. 4. 30. 4. 2019 Protected Together #VaccinesWork Vakcíny jsou bezpečné a účinné Každá vakcína s licencí je před schválením pro použití přísně kontrolována Trvale jsou monitorovány

Více

Přenosné nemoci v ČR v roce 2003

Přenosné nemoci v ČR v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 19.7.2004 45 Přenosné nemoci v ČR v roce 2003 V této Aktuální informaci jsou zpracována data Státního zdravotního ústavu

Více

Přenosné nemoci v ČR v roce 2002

Přenosné nemoci v ČR v roce 2002 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28.7.2003 46 Přenosné nemoci v ČR v roce 2002 V této Aktuální informaci jsou použity údaje Státního zdravotního ústavu

Více

Úvod do problematiky infekční onemocnění

Úvod do problematiky infekční onemocnění Úvod do problematiky infekční onemocnění Machartová V. 15.12. 212 Šafránkův pavilon, Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační

Více

UKÁZKY Z VÝUKY LNÍ VÝCHOVY NA II. STUPNI ZŠZ. Téma: Pohlavní nemoci HIV / AIDS

UKÁZKY Z VÝUKY LNÍ VÝCHOVY NA II. STUPNI ZŠZ. Téma: Pohlavní nemoci HIV / AIDS UKÁZKY Z VÝUKY SEXUÁLN LNÍ VÝCHOVY NA II. STUPNI ZŠZ Téma: Pohlavní nemoci HIV / AIDS Ing.Eva Trynerová,, FZŠ Brdičkova, Praha 5 RVP ZV Vzdělávací oblast Člověk a zdraví je realizována s ohledem na věk

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

I n f o r m a č n í l i s t o sexuálně přenosných infekcích

I n f o r m a č n í l i s t o sexuálně přenosných infekcích I n f o r m a č n í l i s t o sexuálně přenosných infekcích Sexuálně přenosné infekce (STS, angl. sexually transmitted infections) se mohou přenášet snadno, některé pouhým dotykem pokožky. Stoprocentní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Infekce je proces, při kterém se choroboplodné mikroorganismy (bakterie, viry, paraziti) dostávají do styku s hostitelským makroorganismem a vyvolávají jeho onemocnění.

Více

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ EPIDEMIOLOGIE je obor, který zkoumá rozložení infekčních chorob v populaci, sleduje

Více

Epidemiologie spály. MUDr. František BEŇA

Epidemiologie spály. MUDr. František BEŇA Epidemiologie spály MUDr. František BEŇA Klinický obraz a diagnostika infekce Charakteristickým příznakem - exantém, pokud streptokok skupiny A produkuje pyrogenní exotoxin (erytrogenní toxin). Dif.dg.

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

Tab. F.13. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1928

Tab. F.13. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1928 lékař 4 437 4 247 1 614 1 364 547 543 22 187 313 264 324 388 23 25 436 49 797 86 1 - nelékař 2 578 2 571 1 121 934 319 312 126 134 78 13 95 166 67 11 258 291 514 521 - - I. Nemoci epidemické a endemické

Více

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 Tab. F.1. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 1-4 5-14 15-24 25-39 4-49 5-64 65+ lékař 2 255 2 137 742 616 248 273 73 89 169 154 212 264 132 125 29 282 387 334 2 - nelékař 4 234 4 343

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

Spalničky v Moravskoslezském kraji MUDr. Irena Martinková, MUDr.Šárka Matlerová, MMO,

Spalničky v Moravskoslezském kraji MUDr. Irena Martinková, MUDr.Šárka Matlerová, MMO, Spalničky v Moravskoslezském kraji MUDr. Irena Martinková, MUDr.Šárka Matlerová, MMO, 18.5.2017 Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, 702 00 Ostrava, podatelna@khsova.cz,

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p

Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p Týden 8: Patogeneze infekce Ondřej Zahradníček zahradnicek@fnusa.cz Definice patogeneze Patogeneze: vysvětluje vznik a vývoj chorobných příznaků Co patří do patogeneze

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Tab. F.15. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1930

Tab. F.15. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1930 Tab. F.15. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 193 1-4 5-14 15-24 25-39 4-49 5-64 65+ lékař 4 254 4 88 1 654 1 315 52 514 226 212 222 248 285 369 147 199 451 449 749 782 nelékař 2 511 2

Více

Zdravotní nauka 3. díl

Zdravotní nauka 3. díl Iva Nováková Zdravotní nauka 2. díl Učebnice pro obor sociální činnost Iva Nováková ISBN 978-80-247-3709-6 ISBN 978-80-247-3707-2 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264

Více

Jméno: Michal Štefek Datum:

Jméno: Michal Štefek Datum: Jméno: Michal Štefek Datum: 8.6.2009 Referát na téma: Pohlavní nemoci Pohlavní nemoci Jsou nemoci obvykle přenášené mezi partnery nějakou formou sexuální aktivity, nejčastěji přes vaginální sex, orální

Více

Autor: Katka www.nasprtej.cz Téma: Bakterie Ročník: 2.

Autor: Katka www.nasprtej.cz Téma: Bakterie Ročník: 2. Baktérie - Doména - Jednobuněčné organismy - Je z prokaryotické buňky - Jsou vidět optickým mikroskopem 10-6 Prokaryotická buňka Obrázek 1: prokaryotická buňka DNA nukleoid (= jaderná hmota) o Nukleová

Více

Přenosné nemoci v ČR v roce Infectious diseases in the CR in 2004

Přenosné nemoci v ČR v roce Infectious diseases in the CR in 2004 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 10.6.2005 23 Přenosné nemoci v ČR v roce 2004 Infectious diseases in the CR in 2004 Souhrn V této Aktuální informaci

Více

Informace pro obyvatelstvo

Informace pro obyvatelstvo PŘÍLOHA č. 2 Informace pro obyvatelstvo ANTRAX se v ČR běžně nevyskytuje, nebezpečí hrozí při úmyslném zneužití. Tři formy onemocnění: Kožní - nákaza poraněnou kůží - místo svědí, vzniká pupínek, pak puchýř,

Více

Nemoci dýchací soustavy

Nemoci dýchací soustavy Nemoci dýchací soustavy EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.16 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o lidské imunitě.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o lidské imunitě. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o lidské imunitě. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. imunita infekční

Více

Příloha 1 Dotazník Pohlavně přenosné choroby

Příloha 1 Dotazník Pohlavně přenosné choroby Příloha 1 Dotazník Pohlavně přenosné choroby Dobrý den, DOTAZNÍK pohlavně přenosné choroby jmenuji se Zuzana Pokorná a jsem studentkou Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zpracovávám bakalářskou

Více

Působení mikroorganizmů na vývoj plodu.

Působení mikroorganizmů na vývoj plodu. Projekt primární prevence vrozených vývojových vad Působení mikroorganizmů na vývoj plodu. Každá těhotná žena je v průběhu gravidity vystavena působení choroboplodných zárodků, či už běžných (rýma, zánět

Více

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza efektivity intervence Epidemiologie

Více

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí, Světová zdravotnická organizace. 1. Odstranit extrémní chudobu a hlad

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí, Světová zdravotnická organizace. 1. Odstranit extrémní chudobu a hlad Přílohy Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí, Světová zdravotnická organizace Název cíle popis cíle 1. Odstranit extrémní chudobu a hlad -snížit na polovinu počet extrémně chudých lidí (ti,

Více

Nákazy s přírodní ohniskovostí. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Nákazy s přírodní ohniskovostí. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Nákazy s přírodní ohniskovostí MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Přírodní ohnisko nákazy oblast s jedním biotopem (konkrétními přírodními podmínkami) přítomnost zdrojů nákazy (rezervoárových zvířat)

Více

Přednáška byla vytvořena za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s. r. o. výrobce vakcín CZ/VAC/0067/13

Přednáška byla vytvořena za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s. r. o. výrobce vakcín CZ/VAC/0067/13 Duben květen 2013 Přednáška byla vytvořena za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s. r. o. výrobce vakcín CZ/VAC/0067/13 Plané neštovice - Varicella Onemocnění způsobuje - Virus varicella zoster

Více

Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248

Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 M o d e r n í b i o l o g i e reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/02.0048 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

na sliznici dutiny ústní, jazyku, okraji nozder či mezi spárky afty typické slinění

na sliznici dutiny ústní, jazyku, okraji nozder či mezi spárky afty typické slinění Virová onemocnění Slintavka a kulhavka vysoce nakažlivé akutní horečnaté onemocnění sudokopytníků příznaky zvýšená tělesná teplota, nechutenství, kulhání, svlečení rohového pouzdra paznehtu (spárku) na

Více

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Ebola a Česká republika máme se bát? Jaké je riziko, že se Ebola dostane do České republiky a začne se tu šířit? Riziko pro turisty nebo obchodní

Více

LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘI INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍCH. CZ.1.07/3.2.07/04.0065 Podpora rozvoje dalšího vzdělávání ve zdravotnictví v Moravskoslezském kraji

LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘI INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍCH. CZ.1.07/3.2.07/04.0065 Podpora rozvoje dalšího vzdělávání ve zdravotnictví v Moravskoslezském kraji Podpora rozvoje dalšího vzdělávání ve zdravotnictví v Moravskoslezském kraji LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘI INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍCH Obsah... 2 3 1. Přehled nejznámějších infekčních onemocnění... 4 1.1 Nákazy přenášené

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Akutní průjmová onemocnění (APO) Akutní průjmová onemocnění patří k nejčastěji epidemiologem šetřeným onemocněním. Potíže začínají

Více

Bakteriální choroby zvěře

Bakteriální choroby zvěře Bakteriální choroby zvěře MVDr. Pavel Forejtek, CSc, Středoevropský institut ekologie zvěře Brno Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Nákazy přenášené různými přenašeči Tato skupina infekcí se vyznačuje tím, že zdrojem a rezervoárem nákazy obvykle bývají zvířata,

Více

finfekční nemoci Infekce = proniknutí mikroorganismů do organismu hostitele, kde přetrvávají a množí se

finfekční nemoci Infekce = proniknutí mikroorganismů do organismu hostitele, kde přetrvávají a množí se finfekční nemoci Infekce = proniknutí mikroorganismů do organismu hostitele, kde přetrvávají a množí se Příčina : původce (vir, bakterie, plíseň, houba) pronikne do organismu pomnoží se vylučuje TOXINY

Více

Co je prasečí chřipka?

Co je prasečí chřipka? Co je prasečí chřipka? Prasečí chřipka je respirační onemocnění u prasat způsobené virem chřipky typu A, které u nich často propuká. Lidé za normálních okolností touto nemocí neonemocní, ale k nakažení

Více

Karanténa opatření zavedená z důvodů dalšího nešíření nákazy omezuje volnost pohybu jedince vystaveného kontaktu s nákazou

Karanténa opatření zavedená z důvodů dalšího nešíření nákazy omezuje volnost pohybu jedince vystaveného kontaktu s nákazou původ slova je odvozen z řeckých slov epi (nad, mezi) a démos (lid) a logos (slovo, věda, studium) studium toho, co je nad lidmi zakladatelem je považován řecký lékař Hippokratés. věda o vzniku a šíření

Více

Infekční choroby - dotazník. 2. Jaké znáte původce infekčních onemocnění? Do jakých skupin v rámci systému je řadíme?

Infekční choroby - dotazník. 2. Jaké znáte původce infekčních onemocnění? Do jakých skupin v rámci systému je řadíme? 8. PŘÍLOHY 8.1 Příloha 1: Dotazník předvýzkumu Infekční choroby - dotazník Pohlaví: muž/žena Věk: Zájem o biologii: vysoký/ střední/ nízký 1. Vysvětlete pojmy: infekční onemocnění, očkování. 2. Jaké znáte

Více

Očkujete se před cestou do zahraničí?

Očkujete se před cestou do zahraničí? Očkujete se před cestou do zahraničí? Rozšiřuje se spektrum cestovatelských oblastí Měli byste! Rozšiřuje se spektrum infekčních onemocnění Rozšiřuje se spektrum doporučených očkování Některé státy při

Více

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Obecná epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza

Více

Otázky. Pravidelné očkování se provádí : Mezi pravidelné očkování patří: Mezi zvláštní očkování patří: Při úrazech se vždy očkuje proti :

Otázky. Pravidelné očkování se provádí : Mezi pravidelné očkování patří: Mezi zvláštní očkování patří: Při úrazech se vždy očkuje proti : Otázky Klíčové buňky specifické imunity jsou: T lymfocyty vznikají v: B lymfocyty produkují : Mezi protilátky řadíme : Primární imunitní reakce je: Sekundární imunitní reakce je: Imunogeny jsou: Bakteriální

Více

PROBLEMATIKA SENIORŮ V OŠETŘOVATELSTVÍ

PROBLEMATIKA SENIORŮ V OŠETŘOVATELSTVÍ Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. PROBLEMATIKA SENIORŮ V OŠETŘOVATELSTVÍ 1 4. M E Z I N Á R O D N Í V Ě D E C K Á K O N F E R E N C E Očkování seniorů Lidmila Hamplová 16. DUBEN 2019 Očkování seniorů

Více

Předškolní věk. Zpracovala: Jana Černá

Předškolní věk. Zpracovala: Jana Černá Předškolní věk Zpracovala: Jana Černá Charakteristika Růst a vývoj Nejčastější patologie Výživa u dětí Poruchy výživy Předškolní období období od 3 do 6 let Dítě zpravidla navštěvuje mateřskou školu Začínají

Více

Základy hygieny a epidemiologie CZ.1.07/1.3.44/02.0009

Základy hygieny a epidemiologie CZ.1.07/1.3.44/02.0009 Základy hygieny a epidemiologie CZ.1.07/1.3.44/02.0009 CZ.1.07/1.3.44/02.0009 Zdraví, je to nejcennější, co v životě máme, a chceme-li někomu popřát to nejlepší, přejeme mu co nejvíce zdraví. Většinou

Více

Lidmila Hamplová a kol. Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie, Hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol

Lidmila Hamplová a kol. Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie, Hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol Lidmila Hamplová a kol. Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie, Hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol Tato kniha ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována ani

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1988 Vyhlásené: 14.12.1988 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1989 do: 31.12.2000 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 204 V Y H L Á Š K A Ministerstva

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

ALIMENTÁRNÍ PARAZITÁRNÍ NÁKAZY

ALIMENTÁRNÍ PARAZITÁRNÍ NÁKAZY ALIMENTÁRNÍ PARAZITÁRNÍ NÁKAZY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU aperina@med.muni.cz místnost 316 vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 Shrnutí Společným znakem parazitárních

Více

POHLAVNÍ NEMOCI. Pavla Stárková Lenka Švecová

POHLAVNÍ NEMOCI. Pavla Stárková Lenka Švecová POHLAVNÍ NEMOCI Pavla Stárková Lenka Švecová KAPAVKA Přenos choroby: gonokok Neisseria gonorrhoeae, přenos pohlavním stykem, vzácně nepřímou cestou Inkubační doba: 2 8 dní Průběh onemocnění: akutní hnisavé

Více

EPIDEMIOLOGIE. projekt Studijní portál pro pedagogy a studenty vyšší odborné školy, číslo CZ.2.17/3.1.00/33259 NOZOKOMIÁLNÍ NÁKAZY

EPIDEMIOLOGIE. projekt Studijní portál pro pedagogy a studenty vyšší odborné školy, číslo CZ.2.17/3.1.00/33259 NOZOKOMIÁLNÍ NÁKAZY EPIDEMIOLOGIE NOZOKOMIÁLNÍ NÁKAZY Onemocnění, která vznikají v souvislosti s vyšetřením nebo hospitalizací pacientů v nemocničním zařízení. Nejsou to nemoci, se kterými pacient do nemocnice přišel. Mohou

Více

Nákazy s přírodní ohniskovostí. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Nákazy s přírodní ohniskovostí. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Nákazy s přírodní ohniskovostí MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Přírodní ohnisko nákazy oblast s jedním biotopem (konkrétními přírodními podmínkami) přítomnost zdrojů nákazy (rezervoárových zvířat)

Více

Obsah. 3 Bezpečnost práce Úrazová zábrana a pracovní úraz Odpovědnost za bezpečnost při práci Vznik úrazů...

Obsah. 3 Bezpečnost práce Úrazová zábrana a pracovní úraz Odpovědnost za bezpečnost při práci Vznik úrazů... Obsah 1 Úvodem.... 13 1.1 Význam zdravovědy pro kadeřníka.................... 13 1.2 Osobní hygiena kadeřníka........................... 14 1.2.1 Péče o čistotu těla................................. 15

Více

Myslivost, umění myslivecké nebo lovecké, sluje soubor veškerých výkonů honebních i všeliké činnosti, kterou vyžaduje chov a ošetřování zvěře lovné.

Myslivost, umění myslivecké nebo lovecké, sluje soubor veškerých výkonů honebních i všeliké činnosti, kterou vyžaduje chov a ošetřování zvěře lovné. MYSLIVOST Myslivost, umění myslivecké nebo lovecké, sluje soubor veškerých výkonů honebních i všeliké činnosti, kterou vyžaduje chov a ošetřování zvěře lovné. Ottův slovník naučný Parazitární choroby zvěře

Více

Blok č. 5 Termín Téma Počet hodin

Blok č. 5 Termín Téma Počet hodin Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Infekční nemoci 2 Rozvrhová zkratka : INF/VCB12 Rozvrh výuky : 9 seminářů 9 praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr Počet kreditů

Více

ALIMENTÁRNÍ PARAZITÁRNÍ NÁKAZY

ALIMENTÁRNÍ PARAZITÁRNÍ NÁKAZY ALIMENTÁRNÍ PARAZITÁRNÍ NÁKAZY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU aperina@med.muni.cz místnost 316 vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 Toxoplasmóza Jednobuněčný Intracelulární

Více

Sexuálně přenosná onemocnění a jejich prevence I. Učební text

Sexuálně přenosná onemocnění a jejich prevence I. Učební text Sexuálně přenosná onemocnění a jejich prevence I Sexuálně přenosná onemocnění STD Sexually transmitted diseases Onemocnění přenášející se sexuálním stykem (téměř výhradně či převážně) slinami, krví, sekrety

Více

Rozbor epidemiologické situace v Armádě České republiky v letech 2010 a Libor Píša Ústřední vojenský zdravotní ústav Praha

Rozbor epidemiologické situace v Armádě České republiky v letech 2010 a Libor Píša Ústřední vojenský zdravotní ústav Praha Rozbor epidemiologické situace v Armádě České republiky v letech 2010 a 2011 Libor Píša Ústřední vojenský zdravotní ústav Praha Monitor angín, akutních respiračních infekcí a akutních průjmových onemocnění

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Pohlavně přenosné nemoci Anotace Pracovní list vede ke čtení s porozuměním, informuje žáka o druzích pohlavních

Více

Člověk a příroda Biologie člověka Stavba a funkce lidského těla, 8.ročník. Žák si prohlubuje a získává informace o pohlavně přenosných nemocích.

Člověk a příroda Biologie člověka Stavba a funkce lidského těla, 8.ročník. Žák si prohlubuje a získává informace o pohlavně přenosných nemocích. VY_52_INOVACE_PCHA2_29_8A Vzdělávací oblast: Vzdělávací cíl: Kompetenční cíl: Autor: Člověk a příroda Biologie člověka Stavba a funkce lidského těla, 8.ročník Žák si prohlubuje a získává informace o pohlavně

Více

Parazitární nákazy s alimentárním přenosem. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Parazitární nákazy s alimentárním přenosem. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Parazitární nákazy s alimentárním přenosem MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Toxoplasmóza původce: Toxoplasma gondii formy nákazy: kongenitální - Sabinova triáda postnatální f. uzlinová, gynekologická,

Více

Doména: Bakterie (Bacteria) Milan Dundr

Doména: Bakterie (Bacteria) Milan Dundr Doména: Bakterie (Bacteria) Milan Dundr Bakteriální buňka (prokaryotická) Bakteriální buňka (prokaryotická) je malá (μm) nukleoid (jaderná hmota) 1 molekula DNA dvojšroubovice stočená do kruhu na bílkovinném

Více

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky.

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky. ODHAD RIZIKA A TYPOVÉ SITUACE PŘI PODEZŘENÍ NA VÝSKYT INFEKČNÍHO ONEMOCNĚNÍ NA PALUBĚ LETADLA PRO POTŘEBU SOUČINNOSTI SE SLOŽKAMI INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU Přehled typových situací při podezření

Více

- na rozhraní mezi živou a neživou přírodou- živé jsou tehdy, když napadnou živou buňku a parazitují v ní nitrobuněční parazité

- na rozhraní mezi živou a neživou přírodou- živé jsou tehdy, když napadnou živou buňku a parazitují v ní nitrobuněční parazité Otázka: Charakteristické vlastnosti prvojaderných organismů Předmět: Biologie Přidal(a): Lenka Dolejšová Nebuněčné organismy, bakterie, sinice, význam Systém: Nadříše- Prokaryota Podříše - Nebuněční- viry

Více

NÁZEV AKTIVITY NÁZEV PROGRAMU CÍLOVÁ SKUPINA CÍL HODINOVÁ DOTACE MÍSTO POMŮCKY FORMA VÝUKY, METODY ZAŘAZENÍ DO VÝUKY TEORETICKÁ PŘÍPRAVA POSTUP

NÁZEV AKTIVITY NÁZEV PROGRAMU CÍLOVÁ SKUPINA CÍL HODINOVÁ DOTACE MÍSTO POMŮCKY FORMA VÝUKY, METODY ZAŘAZENÍ DO VÝUKY TEORETICKÁ PŘÍPRAVA POSTUP NÁZEV AKTIVITY NÁZEV PROGRAMU CÍLOVÁ SKUPINA CÍL HODINOVÁ DOTACE MÍSTO POMŮCKY FORMA VÝUKY, METODY ZAŘAZENÍ DO VÝUKY TEORETICKÁ PŘÍPRAVA POSTUP Principy šíření infekce Infekce a paraziti Žáci 1. stupně

Více

Očkování proti TETANU. Pro všechny osoby bez rozdílu věku. TETAVAX, kombinované (Tetanus, Černý kašel, Záškrt): BOOSTRIX, ADACEL.

Očkování proti TETANU. Pro všechny osoby bez rozdílu věku. TETAVAX, kombinované (Tetanus, Černý kašel, Záškrt): BOOSTRIX, ADACEL. Očkování V době očkování nesmíte být akutně nemocní, či mít akutní projevy alergie. Po aplikaci je nutné minimálně 20 minutový pobyt v čekárně ordinace pro možností eventuální nežádoucí reakce na očkovací

Více

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název inovace Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE H1DKZ - Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny CZ.1.07/2.2.00/15.0063

Více

virus chřipky nukleová kyselina

virus chřipky nukleová kyselina Infekční nemoci Infekční nemoci jsou způsobeny cizími organismy, které pronikly do lidského těla. Většina těchto organismů má celou řadu hostitelů a přenašečů. Infekční onemocnění způsobují: viry bakterie

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Nemoci imunitního systému Označení materiálu:

Více

Infekční nemoci v České republice v letech 2010 2012. Infectious diseases in the Czech Republic in 2010 2012

Infekční nemoci v České republice v letech 2010 2012. Infectious diseases in the Czech Republic in 2010 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 12. 8. 2013 33 Infekční nemoci v České republice v letech 2010 2012 Infectious diseases in the Czech Republic in 2010

Více

Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová

Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová CAMPYLOBACTER Podmíněně patogenní bakterie Onemocnění alimentárního původu Alimentární původ= onemocnění z potravin MORFOLOGIE Gramnegativní bakterie

Více

MODUL č. III. Epidemiologie a Hygiena

MODUL č. III. Epidemiologie a Hygiena MODUL č. III Epidemiologie a Hygiena Definice epidemiologie a rozdělení Definice: Epidemiologie je nauka o teoretických a praktických otázkách ochrany před chorobami (infekčními i neinfekčními). Rozdělení

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu AIDS a virus HIV Anotace Pracovní list obsahuje základní informace o AIDS a o možnostech jeho přenosu,

Více

Zdravotní aspekty migrace osob. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU

Zdravotní aspekty migrace osob. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Zdravotní aspekty migrace osob Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Představují uprchlíci epidemiologické riziko? Významné trasy migrace http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/660xx/jun2015/1761711.jpg?2cc5

Více

kmen: Hlísti (Nemathelminthes) Milan Dundr

kmen: Hlísti (Nemathelminthes) Milan Dundr kmen: Hlísti (Nemathelminthes) Milan Dundr hlísti dvouvrstevní (pseudocoel) tělo: protáhlé nečlánkované válcovité koběma koncům se zužuje hlísti pokožka jednovrstevná silná kutikula (ochrana) pružné a

Více