Bankovní právo 1. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bankovní právo 1. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,"

Transkript

1 Bankovní právo 1 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha

2 Bankovní právo 1 Obsah: 1. Finance a finanční činnost státu 2. Předmět a systém FP; 3. Prameny finančního práva; 4. Finančně-právní vztahy; 5. Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů; 6. Základní finanční instituty; 7. Přehled právních norem v ČR z oblasti bankvnictví

3 Finance a finanční činnost státu Pojem finanční vs. peněžní vztahy. Peněžní vztahy jsou pojmem širším, neboť v sobě vyjadřuje určité množství či sumu peněz. Vystupuje v různých formách, např. SR, kapitál, úspory domácností, úvěrový fond, pojistné rezervy apod. Finanční vztahy jsou takové peněžní vztahy, které souvisejí s vytvářením, rozdělováním a přerozdělováním a také užitím peněžní masy. Souhrn těchto finančních vztahů a jejich vnitřní systém se pak nazývá financemi.

4 Finance a finanční činnost státu Materiálním nositelem finančních vztahů (neboli předmětem) jsou peněžní prostředky, subjektem je stát na straně jedné, na druhé občané či podniky. Peněžní prostředky mohou mít formu hotovostní či bezhotovostní. Finanční vztahy jsou tedy pojmem a kategorií užší než vztahy peněžní. Státní finance jsou pak nejdůležitější částí finančních vztahů (vs. místní financí hospodaření orgánů místní samosprávy).

5 Finance a finanční činnost státu Veřejné finance jsou tedy představovány peněžními vztahy, které souvisejí s tvorbou, rozdělováním a znovurozdělováním a užitím masy peněžních prostředků a jejich částí v orgánech a organizacích veřejného sektoru. Soukromé finance vyjadřují pak peněžní vztahy související s tvorbou, rozdělováním a užitím peněžního kapitálu či jiných forem peněžních prostředků v různých typech soukromých subjektů jako např. podniku, banky, pojišťovny nebo v sektoru obyvatelstva.

6 Finance a finanční činnost státu Podle způsobu, jakým je uskutečňována finanční činnost, lze rozlišit čtyři metody: Nenávratná metoda (např. v oblasti veřejných financí); Návratná metoda (např. oblast bankovnictví nebo družstevních záložen či jiných úvěrových institucí); Pojišťovací metoda (podmíněně návratná provozování soukromého či veřejného pojištění); Realizační metoda (v oblasti soukromých financí koupě zboží, nebo i v oblasti veřejných financí).

7 Finance a finanční činnost státu Pojem veřejný sektor je představován státem a orgány státní moci a správy, samosprávné územní celky a orgány místní moci a správy, příp. další státní instituce. Pojem soukromý sektor Je představován obchodními společnostmi, družstvy, živnostníky a jim na roveň postavenými subjekty, dále obyvatelstvem a subjekty finančního sektoru coby podsektrou (banky, pojišťovny, obchodníci s cennými papíry.).

8 Finance a finanční činnost státu Pojem sektor vnějších ekonomických vztahů Vznikají v něm finanční vztahy označované často jako mezinárodní finance nebo světové finance. Zde dochází k finančním vztahům mezi subjekty různých národních ekonomik vč. tvorby, rozdělování a užití cizozemské peněžní masy nebo jejich částí. Peněžní operace souvisejících s tvorbou, rozdělováním a používáním peněžní masy a jejich částí tvoří obsah finanční činnosti, a to buď státu, podnikatelských subjektů nebo obyvatelstva.

9 Finance a finanční činnost státu K finanční činnosti v širším slova smyslu musíme řadit ale i takovou činnost, při které přímo nedochází k reálným peněžním pohybům a operacím, ale kdy jsou tyto pohyby (tedy tvorba, rozdělování a užívání) plánovány, předvídány nebo předpoklá-dány či zpětně zkoumány nebo rozebírány. Finanční činnost státu pak dostává svůj výraz ve finančně-právních aktech.

10 Finance a finanční činnost státu Finanční právo představuje souhrn právních norem, které upravují finanční vztahy, tj. vztahy vznikající v procesu tvorby, rozdělování a používání peněžní masy a jejich částí. Předmětem (obsahem) finančního práva jsou vztahy, vznikající v průběhu finanční činnosti. Finanční právo má, jako každé jiné právní odvětví, svou obecnou a zvláštní část. Obecná část je tvořena předmětem práva, problematikou finanční činnosti a její organizací apod.

11 Předmět a systém finančního práva Zvláštní část pak tvoří vlastní finanční právo, které je představováno celou řadou právních norem v oblastech právní úpravy: veřejných rozpočtů a státních fondů; daní, poplatků, cla a dalších dávek; úvěrů a vkladů; měny a peněžního oběhu; devizového hospodářství; dalších aktivit finančního trhu.

12 Předmět a systém finančního práva Finanční právo je právem veřejným (pokud vidíme jako hlavní součást právo rozpočtové), ale má také prvky soukromého práva v rámci systematiky práva (viz právo bankovní, právo cenných papírů apod.). Podle názorů některých teoretiků totiž převládají prvky regulace z oblasti veřejnoprávních metod. (smluvní vztahy jsou v menšině, je zde nadřazenost orgánů státní správy a moci a sankce vyplývají z individuálních aktů konstitutivní povahy). Vazba tohoto práva např. na ústavní právo, právo mezinárodní veřejné a příp. další.

13 Prameny finančního práva Za prameny finančního práva je nutno také považovat: Evropské právní normy primárního a sekundárního práva. Jde zejména o Zakládací smlouvu o Evropském společenství (ESCB, ECB, EIB, odstraňování celních bariér, o svobodném pohybu kapitálu a plateb, o pravidlech zdanění a harmonizaci nepřímých daní atd.) Sekundární právo: nařízení vs. směrnice vs. doporučení (někdy ještě tzv. rozhodnutí a stanoviska).

14 Prameny finančního práva Realizace finančního práva: Normativní právní akt ústavní zákony, zákony a další obecně platné právní normy viz výše. Finančně-právní akt je forma, kterou se uskutečňuje nařizovací a výkonná činnost finančních orgánů. Těmito akty se zakládají, mění nebo ruší finančněprávní vztahy. Individuální finančně-právní akt jde o rozhodnutí orgánu státní správy při aplikaci obecných normativních právních aktů z oblasti finančního práva.

15 Prameny finančního práva Realizace finančního práva: Interní normativní instrukce Lze jimi zavazovat v daných věcech administrativně podřízené orgány, organizace a pracovníky státního aparátu. Není to pramen práva, ale jen konkretizují oprávnění a povinnosti vyplývající z právních norem obecně závazných právních aktů.

16 Finančně-právní vztahy Právní vztahy jsou zvláštním druhem společenských vztahů, v nichž jejich účastníci vystupují jako nositelé navzájem spjatých práv a povinností. Musí zde existovat subjekt, objekt a obsah právního vztahu jako u každého jiného. Subjekt stát představovaný jeho orgány a organizacemi, fyzické a další právnické osoby. Objekt je to, čeho se týkají práva a povinnosti subjektů. Jsou jimi zde peněžní prostředky nebo jistá peněžní plnění. Obsah jsou pak jednotlivá práva a povinnosti.

17 Finančně-právní vztahy Vznik, změnu nebo zánik právního vztahu lze vázat jen na naplnění právní skutečnosti (např. existence příjmu, pojistná událost, uzavření smlouvy o dodání zboží, úmrtí člověka, běh času..). Charakteristické rysy finančně-právních vztahů jsou: předmětem (obsahem) jsou přímo nebo nepřímo peníze či peněžní plnění; jedním ze subjektů je velmi často stát; rozdělování či přerozdělování peněžní masy; majetkový charakter těchto vztahů.

18 Finančně-právní vztahy Subjekty finančně-právních vztahů Finanční orgány: Ministerstvo financí ČR a jejich územní orgány finanční ředitelství a finanční úřady (kompetence viz zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných orgánů ústředních orgánů státní správy), Česká národní banka (viz. zákon č. 6/1993 Sb.) Celní správa (GŘ cel) podřízenost MF ČR. další subjekty banky, spořitelní a úvěrní družstva, OCP, platební instituce atd...

19 Finančně-právní vztahy Ministerstvo financí ČR Jde o ústřední orgán státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu ČR, daně a poplatky, clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, přezkoumání hospodaření územních samosprávných celků, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové vč. pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu a činnosti zaměřené proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a některé další vč. tvorby všech právních norem z oblasti finančního trhu.

20 Finančně-právní vztahy Ministerstvo financí ČR Úsek státních příjmů (rozsah vymezen zvláštním právním předpisem, kterým je zákon o rozpočtových pravidlech), výkon správy daní (zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád), Úsek finančního trhu Ostatní úseky Ministerstvo řídí finanční ředitelství a provádí finanční kontroly u organizačních složek státu.

21 Finančně-právní vztahy Finanční správa ČR Jejich působnost upravuje samostatný právní předpis (zákon č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky). Jako orgány Finanční správy České republiky se zřizují Generální finanční ředitelství, Odvolací finanční ředitelství a finanční úřady, které jsou správními úřady a organizačními složkami státu. Existuje také Specializovaný finanční úřad. Podrobnosti viz předmět Veřejné finance.

22 Finančně-právní vztahy Jedná se o správní úřady, které zabezpečují státní správu ve stanovených územních celcích, a to v oblasti správy daní, dávek, poplatků, odvodů, sankčních odvodů, příspěvků, pokut a penále odváděných do SR nebo státních fondů. Spravují také daně určené do rozpočtu samosprávných územních celků.

23 Finančně-právní vztahy Finanční úřady Kraj základní územní samosprávný celek. Finanční úřad vykonává působnost na území vyššího územního samosprávného celku, jehož název je součástí názvu finančního úřadu. Specializovaný finanční úřad vykonává působnost na celém území České republiky. Územní pracoviště finančního úřadu jsou místa, která se nenachází v jeho sídle,

24 Finančně-právní vztahy Celní orgány Jsou to specializované orgány státní správy s odvětvovou působností v oblasti celnictví, celní politiky, vykonává rovněž správu spotřebních daní, DPH a vybírá poplatky spojených s dovozem či vývozem zboží. Tuto oblast upravují samostatné zákony (zákon č. 13/1993 Sb., celní zákon a dále zákon č. 185/2004 Sb., o celní správě).

25 Finančně-právní vztahy Celní orgány Mají třístupňovou organizační strukturu generální ředitelství cel, celní ředitelství (zvláštní postavení Prahy), celní úřady. GŘC je samostatný správním úřadem s podřízenosti MF ČR.

26 Finančně-právní vztahy Česká národní banka Je to ústřední banka státu nezávislá na výkonné moci (zákon č. 6/1993 Sb., o ČNB). Má postavení veřejnoprávního subjektu, nezapisuje se do OR. Mezi její hlavní úkoly patří: péče o cenovou stabilitu, úkol cílování inflace ; vydávání mincí a bankovek; vedení účtů bank a účtů SR; stanovení úrokových sazeb (souvisí s prvním úkolem); dává do prodeje státní dluhopisy a vede jejich centrální evidenci;

27 Finančně-právní vztahy Nejvyšší kontrolní úřad Pramenem práva je Ústava ČR (čl. 97) a pak zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu. Je založen na principu anglosaského práva. Není totiž oprávněn ukládat opatření k nápravě či uložit sankci. Kolektivní princip činnosti NKÚ rozhoduje Kolegium NKÚ (prezident, viceprezident a 15 členů). Prezidenta a viceprezidenta jmenuje prezident republiky na návrh PS, členy pak volí PS na návrh prezidenta NKÚ.

28 Finančně-právní vztahy Nejvyšší kontrolní úřad Finanční nezávislost je dána v podstatě tím, že rozpočet schvaluje PS v rámci rozpočtu na příslušný rok. Zpracovává jej MF ČR na návrh Kolegia NKÚ. Vazba na PS, na tzv. podvýbor pro kontrolu. Bývá však pravidlem, že prezident NKÚ se zúčastňuje zasedání vlády, kde jsou projednávány kontrolní závěry.

29 Finančně-právní vztahy Nejvyšší kontrolní úřad vykonává kontrolu: v oblasti hospodaření se státním majetkem a finančními prostředky vybíranými ve prospěch právnických osob; plnění státního rozpočtu ČR; státního závěrečného účtu ČR; v oblasti hospodaření s prostředky poskytnutými ČR ze zahraničí a za záruky státu; vydávání a umořování státních cenných papírů; v zadávání státních zakázek. NKÚ může kontrolovat i hospodaření ČNB.

30 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Dozorem lze rozumět aktivitu, jejíž podstatou je pozorování určité činnosti nebo stavu, na které navazuje hodnocení, příp. aplikace prostředků směřujících k zajištění účelu sledovaného dozorčí činností. Obsahem této aktivity na úseku finanční činnosti je dohled nad dodržováním právních předpisů či jiných pravidel nebo individuálních právních aktů s cílem zajistit ochranu zájmu veřejnosti a zabezpečit stabilitu sektoru.

31 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Tři teoreticko-praktické modely provádění dozoru nad finančním trhem: jednočlenný dozor dozor zajišťuje jediná autorita (např. VB, ČR); dvoučlenný dozor dozor nad pojišťovnami je kombinován s dalším subjektem dozorující zbytek finančního trhu; vícečlenný dozor dozor je institucionálně rozdělen mezi více subjektů (ČR do 1. dubna 2006).

32 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů V oblasti státního dozoru na úseku finanční činnosti je typické to, že vždy souvisí s tvorbou, rozdělováním a používáním peněžní masy. Státní dozor znamená výrazný zásah do svobody podnikání, musí být toto stanoveno ve formě zákona. Tento dozor mohou provozovat a vykonávat i nestátní, soukromé subjekty na základě zmocnění ve smyslu zákona.

33 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Oblast bankovnictví reguluje zvláštní zákon, a to zákon č. 21/1992 Sb., o bankách. Podnikají: na základě licence ČNB; na základě evropské licence; na základě mezinárodní smlouvy. Dozoruje ČNB. Na udělení licence není právní nárok (tzv. princip autorizace podmínek pro udělení licence).

34 Regulace a dohled v oblasti Nebankovní subjekty finančních vztahů ČNB vykonává dozor také nad ostatními nebankovními subjekty, pokud jsou finančními institucemi. Za ně se považují investiční společnosti, IF, PF, pojišťovny a zajišťovny, stavební spořitelny, družstevní záložny či držitelé devizové licence nebo licence k provozování platebního systému. Pokuta může dosáhnout zde výše až 1 mil. Kč.

35 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Stavební spořitelny řešení samostatným zákonem č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření. Družstevní záložny řešení samostatným zákonem č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech. Účastníci kapitálového trhu řešeno samostatným zákonem č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu.

36 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Subjekty kapitálového trhu jsou zejména pokračování: Centrální depozitář; Dále ve smyslu zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, je dozor ze strany ČNB vykonáván dále nad: investičními společnostmi; investičními fondy; bankami či pobočkami zahraničních bank; zahraničními fond kolektivního investování..

37 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Dále ČNB vykonává dozor ve smyslu zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech nad emitenty cenných papírů a nad penzijními fondy. ČNB může opatřeními až pozastavit určitou činnost, odejmout dříve udělené povolení a uložit pokutu.

38 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Subjekty kapitálového trhu jsou zejména: ČNB jako dozorový orgán; obchodníci s cennými papíry; zahraniční osoba s povolením k poskytování investičních služeb; investiční zprostředkovatel; osoba požívající služeb investičního zprostředkovatele; Burza cenných papírů Praha; emitent cenného papíru; Česká burza cenných papírů

39 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Dále ČNB vykonává dozor ve smyslu zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech nad emitenty cenných papírů a nad penzijními fondy. ČNB může opatřeními až pozastavit určitou činnost, odejmout dříve udělené povolení a uložit pokutu.

40 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Pojišťovací subjekty Základní právní předpis zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví. Základním úkolem a účelem pojišťoven je prostřednictvím pojišťovací činnosti vytvářet a rozdělovat speciální peněžní rezervy a fondy a v rámci pravidel je užívat k uhrazení pojistných událostí v závislosti na působení pojištěného rizika. Právní forma akciová společnost nebo družstvo (jsou výjimky VZP, Česká kancelář pojistitelů). K pojišťovnám se dále váže zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

41 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Pojištění lze charakterizovat jako činnost spočívající v uzavírání pojistných smluv, správa pojištění a poskytování plnění z pojistných smluv, poskytování asistenčních služeb a zpracování osobních údajů. Souvisí s tím však také nakládání aktiv, zdrojem jsou technické rezervy pojišťoven, ale i uzavírání smluv se zajišťovnami. Povolení uděluje opět ČNB. Důraz kladen na osobu tzv. odpovědného pojistného matematika.

42 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Zajišťovací činnost jedná se o uzavírání smluv, kterými se zajišťovna zavazuje poskytnout pojišťovně ve sjednaném rozsahu plnění, nastane-li nahodilá událost ve smlouvě blíže označená. Pojišťovna se zavazuje platit část pojistného ze smluv takto zajištěných. Jde o přenesení části rizika převzatého pojišťovnou na zajišťovnu.

43 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Zprostředkovatelská činnost daná zákonem č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí. Jde o odbornou činnost spočívající v předkládání návrhů na uzavření pojistných smluv, příp. zajišťovacích smluv, uzavírání těchto smluv jménem a na účet pojišťovny (zajišťovny) a vyřizování nároků z pojistných smluv.

44 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Dohledu ČNB podléhají i pojišťovny či zajišťovny zřízené podle zvláštních právních předpisů např. EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost, a. s.) Opatření k nápravě vč. nucené správy, příp. odnětí povolení působit jako pojišťovna (zajišťovna).

45 Regulace a dohled v oblasti Pojem doplňkový dohled finančních vztahů Jedná se o dohled nad pojišťovnami ve skupině. Rozumí se jím kontrola skutečností, které se týkají přidružené společnosti pojišťovny a které ovlivňují finanční situaci pojišťovny. Např. se jedná o pojišťovnu, která je společníkem v jiné pojišťovně nebo její ovládající společnost je pojišťovací holdingová společnost se smíšenou činností. Upravuje jej zákon 377/2005 Sb., o doplňkovém dohledu nad bankami, spořitelními a úvěrními družstvy, pojišťovnami a obchodníky s cennými papíry ve finančních konglomerátech (zákon o finančních konglomerátech).

46 Regulace a dohled v oblasti Pojem doplňkový dohled Jedná se zejména o dohled nad: úvěry; zárukami; finančních vztahů obchodní činností s vlivem na pojišťovnu; investicemi; zajištěním apod. Dále existuje pojem doplňkového dohledu ve finančních konglomerátech. Zde podléhají tomuto dozoru banky, družstevní záložny, obchodníci s cennými papíry a další osoby.

47 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Pojem finanční konglomerát Splňuje tato kritéria: v čele skupiny je regulovaná osoba, která ovládá osobu ve finančním sektoru nebo není regulovanou osobou, ale ovládá alespoň jednu regulovanou osobu s činností ve finančním sektoru; alespoň jedna osoba ve skupině je ze sektoru pojišťovnictví, bankovnictví nebo investičních služeb; souhrn činností v uvedených sektorech je významný.

48 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Finanční kontrola ve veřejné správě Po roce 1989 byla v podstatě finanční kontrola zrušena, i když byl konstituován NKÚ (viz výše). Situace byla celkem vážná, kritika ze strany EU. Proto byl nakonec přijat zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě. Zákon zavedl státní finanční kontrolu jako interní nástroj vlády k provádění kontroly hospodaření s rozpočtovými prostředky.

49 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Finanční kontrola ve veřejné správě Zákon vymezuje: uspořádání a rozsah finanční kontroly, zásady řízení a organizace finanční kontroly, základní pravidla jejího provádění. Kontrola je vykonávána: mezi orgány veřejné správy, mezi orgány veřejné správy a žadateli nebo příjemci finanční podpory, uvnitř orgánů veřejné správy.

50 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Finanční kontrola ve veřejné správě Veřejnoprávní kontrolu vykonává MF ČR jako ústřední správní úřad pro finanční kontrolu. Je mu svěřeno metodické řízení a koordinace výkonu finanční kontroly. MF ČR a územní finanční orgány (viz výše) vykonávají tuto kontrolu u: organizačních složek státu, st. fondů, poskytovatelů veřejné finanční podpory, žadatelů o veřejnou finanční podporu.

51 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Finanční kontrola ve veřejné správě Správci kapitol SR vykonávají kontrolu u organizačních složek státu a příspěvkových organizací ve své působnosti. Poskytovatelé finančních podpory vykonávají tuto veřejnoprávní kontrolu u žadatelů o tuto podporu s výjimkou těch, jimž byla tato podpora poskytnuta z rozpočtů územních samosprávných celků. Uzemní samosprávné celky pak kontrolují žadatele, kterým by mohly být poskytnuty finanční podpory z jejich prostředků.

52 Regulace a dohled v oblasti finančních vztahů Finanční kontrola ve veřejné správě Veřejnoprávní kontrola může být: předběžná, průběžná a následná. Vnitřní kontrolní systém Jedná se o znovuzavedení tzv. vnitřní kontroly. (vše nad 300 tis. Kč se hlásí i MF ČR). Interní audit jde o nezávislé a objektivní přezkoumání a vyhodnocování operací a vnitřního kontrolního systému orgánu veřejné správy.

53 Základní finanční instituty Finance jako právní institut Ekonomické kategorie dostávají díky obecně platným právním předpisům, které regulují finanční vztahy, charakter právní, a to jak co do formy, systému, tak i terminologie. Rozpočet Jedná se o dokument, který je schválený nejvyšším orgánem státu (zákonodárným sborem) a stanoví předpokládané příjmy a výdaje státu na určité období (např. jeden rok).

54 Základní finanční instituty Příjmy se rozšiřují na bankovní úvěr nebo emisi cenných papírů. Zde je okamžik, kdy se opouští pravidlo vyrovnaného státního rozpočtu. Dnes je státnímu rozpočtu svěřena úloha při shromažďování, rozdělování a znovurozdělování té části HDP, která je určena na celospolečenské potřeby. Státní rozpočet má dnes tyto funkce: evidenčně-kontrolní, alokační a distribuční.

55 Základní finanční instituty Daně, poplatky a clo Dnešní příjmy státu představují akumulační stránku financí a mají podobu nenávratného odčerpávání určité části důchodů. Jde o princip nenávratnosti (na rozdíl od úvěru, kde je naopak uplatňován princip návratnosti). Prodej výsad či oprávnění tam má původ pojem poplatek. Podstatou je tedy úplata za získání určitého prospěchu.

56 Základní finanční instituty Daně, poplatky a clo Daně však jsou placeny, aniž by subjekt získal jakýkoliv prospěch. Jak poplatky, tak daně jsou nástrojem redistribuce hrubého domácího produktu. Daně jsou produktem neekvivalentním a jsou periodické, poplatky jsou jednorázové finanční platby se získáním jisté výhody, oprávnění jsou tedy ekvivalentní.

57 Základní finanční instituty Daně, poplatky a clo Odvody dnes se nepoužívá a považuje se tento pojem za nesystémový. Úvěr Proč úvěr pokryje dočasný nedostatek zdrojů, překlene tuto dobu na principu návratnosti. Za úvěr se však musí zaplatit cena úrok. Zdrojem úvěru jsou dočasné přebytky úspory (např. obchodní úvěr, státní úvěr, spotřební úvěr..)

58 Základní finanční instituty Měna a devizy Měnové předpisy jsou takové právní normy, které upravují měnovou jednotku, měnovou soustavu a jejich vzájemné vztahy. Měna je právní pojem pro ekonomickou kategorii peníze. Měnové předpisy souvisejí úzce s předpisy devizovými, např. tzv. měnové kurzy.

59 Základní finanční instituty Měnové soustavy: metalická měnová soustava (jeden nebo dva kovy) úvěrová měnová soustava (oběh bankovek směnky cedulových bank); papírová měnová soustava (obíhají neplnohodnotné peníze papírové peníze nesměnitelné za kov nebo neplnohodnotné mince). Státovky představovaly dluh státu u emisní banky.

60 Základní finanční instituty 1944 vznik MMF a Světová banka (Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj). Devizový monopol 1953 vč. omezení činnosti až ukončení činnosti tehdejšího Československa v MMF. Tvrdá nabídková povinnost všech subjektů, které získaly jak devizy, tak valuty vůči státu. Finanční trh Jde o systém vztahů, nástrojů, subjektů a institucí, které shromažďují, soustřeďují, rozdělují a rozmisťují dočasně volné peněžní prostředky na základě nabídky a poptávky.

61 Základní finanční instituty Finanční trh Ti první mají zájem na: co největší výnosovosti, na likviditě a rychlosti co nejnižším riziku. Ti druzí zase na: co nejnižších nákladech, co nejdelší době návratnosti.

62 Základní finanční instituty Finanční trh Lze ho dělit na trh: peněžní; Jde o trh krátkodobých peněz. Splatnosti těchto produktů jsou ve dnech až měsících, max. však do jednoho roku. Tento trh má vliv na likviditu a zlepšuje provozní kapitál (např. krátkodobé vklady, mezibankovní operace na peněžním trhu apod.). kapitálový; Je to trh dlouhodobých peněz, tzn. trh s instrumenty nad rok a více let. Prostředky takto získané financují dlouhodobé investice (např. emise dluhopisů, hypotéční úvěry, akcie, podílové listy).

63 Základní finanční instituty Finanční trh Lze ho dělit na trh: primární; Jde o trhy, které jsou určeny pro obchodování s novými emisemi cenných papírů, slouží pro získání nových zdrojů na investice. sekundární; Na tomto trhu se prodávají již dříve vydané cenné papíry a mají zajišťovat likviditu pro své investory, tj. umožnit přeměnu finančních nástrojů do likvidních peněžních prostředků.

64 Přehled právních norem v ČR Hlavní právní normy z oblasti bankovního práva, práva cenných papírů a práva EU Oblast bankovnictví: Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách Zákon č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech Zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření Vyhláška č. 164/2002 Sb., o podmínkách přístupu k informacím v informační databázi České národní banky - Centrální registr úvěrů

65 Přehled právních norem v ČR Oblast bankovnictví: Vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob a o minimální výši finančních zdrojů poskytovaných pobočce zahraniční banky a odůvodnění k této vyhlášce, Vyhláška č. 346/2013 Sb., o předkládání výkazů bankami a pobočkami zahraničních bank České národní bance

66 Přehled právních norem v ČR Oblast bankovnictví: Vyhláška č. 163/2014 Sb.,o pravidlech obezřetného podnikání bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry, Vyhláška č. 164/2014 Sb., o evidenci krytí hypotečních zástavních listů a informačních povinnostech emitenta hypotečních zástavních listů.

67 Přehled právních norem v ČR Oblast penzijních fondů: Zákon č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem Zákon č. 340/2006 Sb., o činnosti institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění Zákon č. 15/1998 Sb., o dohledu v oblasti kapitálového trhu Zákon č. 426/2011 Sb., o důchodovém spoření Zákon č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním spoření

68 Přehled právních norem v ČR Oblast penzijních fondů, např.: Vyhláška č. 57/2012 Sb., o minimálních náležitostech statutu účastnického fondu a důchodového fondu, Vyhláška č. 117/2012 Sb., o podrobnější úpravě činnosti penzijní společnosti, důchodového fondu a účastnického fondu, Vyhláška č. 215/2012 Sb., o odborné způsobilosti pro distribuci některých produktů na finančním trhu, Vyhláška č. 425/2012 Sb., o předkládání informací penzijní společností České národní bance.

69 Přehled právních norem v ČR Oblast cenných papírů: Nařízení Komise (ES) č. 809/2004, kterým se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/71/ES, pokud jde o údaje obsažené v prospektech, úpravu prospektů, uvádění údajů ve formě odkazu, zveřejňování prospektů a šíření inzerátů Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 236/2012, o prodeji na krátko a některých aspektech swapů úvěrového selhání a jeho prováděcí nařízení Nařízení Komise k provedení směrnice č. 2013/36/EU (CRD IV).

70 Přehled právních norem v ČR Oblast cenných papírů: Zákon č. 15/1998 Sb., o dohledu v oblasti kapitálového trhu, Zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, Zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Zákon č. 104/2008 Sb., o nabídkách převzetí,

71 Přehled právních norem v ČR Oblast cenných papírů: Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Prováděcí nařízení č. 1287/2006, k směrnici o trzích s finančními nástroji Vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob a o minimální výši finančních zdrojů poskytovaných pobočce zahraniční banky,

72 Přehled právních norem v ČR Oblast cenných papírů: Vyhláška č. 143/2009 Sb., o odbornosti osob, pomocí kterých provádí obchodník s cennými papíry své činnosti, Vyhláška č. 231/2009 Sb., o náležitostech a způsobu vedení deníku obchodníka s cennými papíry a náležitostech a způsobu vedení evidence investičního zprostředkovatele, Vyhláška č. 58/2006 Sb., o způsobu vedení samostatné evidence investičních nástrojů a evidence navazující na samostatnou evidenci investičních nástrojů,

73 Přehled právních norem v ČR Oblast kolektivního investování: Zákon č 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, Nařízení Evropské centrální banky (ES) č. 24/2009, o statistice aktiv a pasiv účelových finančních společností zapojených do sekuritizačních transakcí, Zákon č. 15/1998 Sb., o dohledu v oblasti kapitálového trhu Vyhláška č. 235/2009 Sb., o investičních nástrojích, do kterých může investovat standardní fond, Vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob a o minimální výši finančních zdrojů poskytovaných pobočce zahraniční banky (pokud jde o zápis do seznamu nucených správců a likvidátorů) a další vyhlášky..

74 Přehled právních norem v ČR Oblast platebních institucí a poskytování platebních služeb: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 924/2009 ze dne 16. září 2009 o přeshraničních platbách ve Společenství a zrušení nařízení (ES) č. 2560/2001, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 260/2012 ze dne 14. března 2012, kterým se stanoví technické a obchodní požadavky pro úhrady a inkasa v eurech a kterým se mění nařízení (ES) č. 924/2009 Zákon č. 284/2009 Sb., o platebním styku, Vyhláška č. 169/2011 Sb., o stanovení pravidel tvorby čísla účtu v platebním styku

75 Přehled právních norem v ČR Oblast platebních institucí a poskytování platebních služeb: Vyhláška č. 140/2011 Sb., o platebních systémech s neodvolatelností zúčtování Vyhláška č. 141/2011 Sb., o výkonu činnosti platebních institucí, institucí elektronických peněz, poskytovatelů platebních služeb malého rozsahu a vydavatelů elektronických peněz malého rozsahu; Vyhláška č. 142/2011 Sb., o předkládání informací platebními institucemi, institucemi elektronických peněz, poskytovateli platebních služeb malého rozsahu a vydavateli elektronických peněz malého rozsahu České národní bance

76 Přehled právních norem v ČR Oblast devizová a směnárenské činnosti: Zákon č. 219/1995 Sb., devizový zákon, Zákon č. 277/2013 Sb., o směnárenské činnosti, Vyhláška č. 376/2009 Sb., o směnárenské činnosti,

77 Přehled právních norem v ČR Oblast boje proti praní špinavých peněz: Zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Zákon č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1889/2005 ze dne 26. října 2005 o kontrolách peněžní hotovosti vstupující do Společenství nebo je opouštějící Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1781/2006 ze dne 15. listopadu 2006 o informacích o plátci doprovázejících převody peněžních prostředků Vyhláška č. 281/2008 Sb., o některých požadavcích na systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

Základy finančního práva. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.

Základy finančního práva. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Základy finančního práva JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Obsah přednášky: 1) Finančně-právní vztahy (FPV) a předpoklady vzniku a existence FPV 2) Prvky FPV 3) Členění FPV 4) Subjekty FPV a) Ministerstvo

Více

Finanční právo. 1. seminář 4. října 2013

Finanční právo. 1. seminář 4. října 2013 Finanční právo 1. seminář 4. října 2013 Daňové právo Daňové právo je součástí zvláštní části finančního práva, řadí se do veřejnoprávních práv (převažuje zde kogentní úprava, práva a povinnosti vznikají

Více

Finanční a daňové právo 1

Finanční a daňové právo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a daňové právo 1 a 2 Účelem dvousemestrálního kursu je získání znalostí studentů o základních pojmech a principech existence veřejných financí,

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo. Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Kurs,, je určen pro posluchače bakalářského studia na oboru Finance a finanční služby a jeho cílem je poskytnout studentům ucelený soubor poznatků o právní

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_FINANČNÍ PRÁVO_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Bankovní právo - 4. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Bankovní právo - 4. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., Bankovní právo - 4 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Bankovní právo - 4 Obsah: 1) Právní úprava

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ Ing. Václav Zeman E-mail: zeman@fbm fbm.vutbr.cz 9. červenec 2007 Přednáška č. 1 Banka a její funkce ve finančním systému Obchodování s

Více

9. Přednáška Česká národní banka

9. Přednáška Česká národní banka 9. Přednáška Česká národní banka Česká národní banka ústřední banka České republiky, - zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance (novela č. 257/2004 Sb.). hlavní cíl CENOVÁ STABILITA, Další cíle: podpora

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4054 Sbírka zákonů č. 371 / 2017 371 ZÁKON ze dne 11. října 2017, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Komerční bankovnictví A1-1

Komerční bankovnictví A1-1 Komerční bankovnictví A1-1 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS, externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha a předseda

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách Metodické listy pro kombinované studium předmětu Právo ve finaních a finančích službách Kurs,,Právo ve financích a finančních službách je určen pro posluchače magisterského studia na oboru Finance a finanční

Více

Návrh. ZÁKON ze dne , kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění

Návrh. ZÁKON ze dne , kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění IIIb. Návrh ZÁKON ze dne... 2018, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna

Více

Bankovnictví a pojišťovnictví

Bankovnictví a pojišťovnictví Bankovnictví a pojišťovnictví JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Provozovat na území České republiky

Více

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část)

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) 1/ Finance a finanční činnost státu. Předmět a systém finančního práva. Věda o finančním právu 2/ Finanční

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven Druhy pojištění Sociální pojištění Zdravotní pojištění Komerční pojištění Penzijní připojištění Účel pojištění Zmírnit nebo odstranit nepříznivé důsledky nahodilých

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 352 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 16.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 352 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 16. 111 10. funkční období 111 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve

Více

o) schválení změny depozitáře, nebo

o) schválení změny depozitáře, nebo Strana 2618 Sbírka zákonů č. 248 / 2013 Částka 96 248 VYHLÁŠKA ze dne 24. července 2013, kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti,

Více

Bankovní právo. JUDr. Michaela Moždiáková. interní doktorandka katedry finančního práva a národního hospodářství

Bankovní právo. JUDr. Michaela Moždiáková. interní doktorandka katedry finančního práva a národního hospodářství JUDr. Michaela Moždiáková interní doktorandka katedry finančního práva a národního hospodářství -osnova bankovní právo obecně základní právní předpisy centrální banka (Česká národní banka) obchodní (komerční)

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Návrh na zamítnutí návrhu podal dne 16. června 2015 poslanec Zbyněk Stanjura.

Návrh na zamítnutí návrhu podal dne 16. června 2015 poslanec Zbyněk Stanjura. Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším

Více

21/1992 Sb. ZÁKON ze dne 20. prosince 1991 o bankách

21/1992 Sb. ZÁKON ze dne 20. prosince 1991 o bankách 21/1992 Sb. ZÁKON ze dne 20. prosince 1991 o bankách (platí od 13. 81. 7. 2017 do 2. 1. 201812. 8. 2017) Ve znění zákona č. 264/1992 Sb., zákona č. 292/1993 Sb., zákona č. 156/1994 Sb., zákona č. 83/1995

Více

ROZPOČTOVÁ SOUSTAVA ČR. Ing. Miroslav Červenka VŠFS, 2012

ROZPOČTOVÁ SOUSTAVA ČR. Ing. Miroslav Červenka VŠFS, 2012 ROZPOČTOVÁ SOUSTAVA ČR Ing. Miroslav Červenka VŠFS, 2012 Rozpočtová soustava ČR A) Soustava veřejných rozpočtů Státní rozpočet, vč. Národního fondu Územní rozpočty Rozpočty příspěvkových organizací (netto)

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

Komerční bankovnictví v České republice

Komerční bankovnictví v České republice Vysoká škola ekonomická v Praze Komerční bankovnictví v České republice Stanislava Půlpánová 2007 Obsah Obsah Uvod 9 1. Finanční systém 11 1.1 Banky jako součást FSI 11 1.2 Regulace finančního systému

Více

finančním trhem s kompetencemi správního úřadu

finančním trhem s kompetencemi správního úřadu Česká národní banka Základní charakteristika ČNB Právní forma: osoba veřejného práva sui generis Vznik: ze zákona, k 1.1.1993, rozdělením SBČS Ústřední banka České republiky Od 1.4.2006 orgán sjednoceného

Více

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech - fce: alokační, redistribuční (soustřeďuje, přerozděluje, rozmisťuje) - peněžní: KRÁTKODOBÉ peníze, fin.

Více

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Studijní obor: Forma studia: Forma zkoušky: 75-41-M/01 Sociální činnost sociálně správní činnost denní

Více

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 Finanční právo Přednáška JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 PRÁVO FINANČNÍHO TRHU Finanční trh Systém subjektů a vztahů mezi nimi, které umožňují shromažďování, soustřeďování (akumulace, agregace)

Více

FINANČNÍ A DAŇOVÉ PRÁVO

FINANČNÍ A DAŇOVÉ PRÁVO FINANČNÍ A DAŇOVÉ PRÁVO 2. aktualizované a doplněné vydání Petra Jánošíková Petr Mrkývka a kolektiv PLZEŇ 2016 Vzor citace: JÁNOŠÍKOVÁ, P.; MRKÝVKA, P. a kol. Finanční a daňové právo. 2. vyd. Plzeň: Aleš

Více

Praktické otázky vyplývající ze vztahu ČNB k vybraným mezinárodním obchodním operacím

Praktické otázky vyplývající ze vztahu ČNB k vybraným mezinárodním obchodním operacím Praktické otázky vyplývající ze vztahu ČNB k vybraným mezinárodním obchodním operacím V Z D Ě L Á VA C Í M AT E R I Á L K E K U R Z U M E Z I N Á R O D N Í O B C H O D N Í O P E R A C E S L E Z S K Á U

Více

Bankovnictví a pojišťovnictví 5

Bankovnictví a pojišťovnictví 5 Bankovnictví a pojišťovnictví 5 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Vkladové bankovní produkty Obsah:

Více

Regulace pojišťovnictví

Regulace pojišťovnictví Regulace pojišťovnictví Stanovení určitých pravidel pro činnost subjektů působících v rámci odvětví pojišťovnictví Existence: - Regulace obecně - Specifický přístup vzhledem ke specifičnosti pojišťovnictví

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Podmínky výkonu činnosti v pojišťovnictví a dohled ČNB. Robert Šimek

Podmínky výkonu činnosti v pojišťovnictví a dohled ČNB. Robert Šimek Podmínky výkonu činnosti v pojišťovnictví a dohled ČNB Robert Šimek Architektura evropské regulace Schéma Lamfalussyho procesu Institucionální uspořádání do 2011 Uspořádání po roce 2011 Základní právní

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů Přílohy Příloha č. 1 Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy Z toho: úroky z dluhových cenných papírů 2. Náklady na úroky a podobné náklady Z toho: náklady na úroky z dluhových

Více

Název položky Banka Úvěrová instituce, která působí podle zákona č.21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů.

Název položky Banka Úvěrová instituce, která působí podle zákona č.21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů. POPIS ČÍSELNÍKU : : 001 Výčet položek číselníku: Typy a třídy sledovaných objektů SUBJEKT Vybrané typy a třídy sledovaných objektů. Může zahrnovat i vybrané typy subjektů v ČR podle obecně závazných právních

Více

Přílohy. Příloha č. 1. Příloha č. 2. Emitované dluhopisy ČSOB. Právní úprava cenných papírů

Přílohy. Příloha č. 1. Příloha č. 2. Emitované dluhopisy ČSOB. Právní úprava cenných papírů Přílohy Příloha č. 1 Emitované dluhopisy ČSOB Příloha č. 2 Právní úprava cenných papírů Obecná právní regulace je obsažena v zákoně č. 591/1992 Sb. o cenných papírech, který vedle obecných ustanovení obsahuje

Více

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. VEŘEJNÉ FINANCE 1. ÚVOD DO TEORIE VEŘEJNÝCH FINANCÍ 1.1 Předmět studia 1.2 Charakteristika veřejných financí 1.3 Struktura a funkce veřejných financí 1.4 Makro a mikroekonomické aspekty existence veřejných

Více

Hospodářská politika

Hospodářská politika Hospodářská politika doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Hlavní cíl: zajištění ekonomického růstu, ekonomické rovnováhy, cenové stability, plné zaměstnanosti a sociálních úkolů státu. 1 Cílů HP je dosahováno

Více

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty.

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. 2. Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. FINANČNÍ SYSTÉM systém finančních trhů, který umožňuje přemísťovat finanční prostředky od přebytkových subjektů k deficitním subjektům pomocí finančních

Více

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Obsah: Základní informace o právní úpravě IS a IF, Investiční společnosti

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Název tematického celku: Peníze Cíl: Vysvětlit vznik peněz a bank, jejich funkce a význam v moderní ekonomice

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU)

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU) 6.9.2014 L 267/9 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. června 2014, kterými se mění obecné zásady ECB/2013/23 o vládní finanční statistice (ECB/2014/21) (2014/647/EU) VÝKONNÁ RADA

Více

JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., předseda představenstva společnosti AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha a předseda předsednictva sdružení SOS-Dětské

Více

Komerční bankovnictví 2

Komerční bankovnictví 2 Komerční bankovnictví 2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Komerční bankovnictví 2 Obsah: Neutrální

Více

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Kapitola 13. ODBOR KONTROLY Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Samostatná působnost: sestavuje návrh rozpočtu příjmů

Více

Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1)

Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1) Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1) Rozsah odborných znalostí I. Společné tematické oblasti potřebných odborných znalostí: a) odborné minimum o finančním trhu 1. finanční trh, jeho definice,

Více

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV Úvod... VII Seznam obrázků... XV Seznam tabulek... XV 1. Peníze... 1 1.1 Historie vzniku peněz, jejich funkce a charakteristika... 1 1.2 Funkce peněz... 4 1.3 Vlastnosti peněz a trh peněz... 5 1.4 Úroková

Více

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium 1. Mzdová politika rovnováha na trhu práce plán práce a mezd mzdy a mzdová politika propočty základních

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XV Seznam předpisů citovaných v komentáři... XVIII. ZÁKON č. 277/2009 Sb. O POJIŠŤOVNICTVÍ... 1

OBSAH. Seznam zkratek... XV Seznam předpisů citovaných v komentáři... XVIII. ZÁKON č. 277/2009 Sb. O POJIŠŤOVNICTVÍ... 1 OBSAH Seznam zkratek................................................ XV Seznam předpisů citovaných v komentáři........................ XVIII ZÁKON č. 277/2009 Sb. O POJIŠŤOVNICTVÍ......................

Více

VYHLÁŠKA. č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008

VYHLÁŠKA. č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008 VYHLÁŠKA č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008 o některých požadavcích na systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Česká

Více

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Příloha k Rámcové politice Ministerstva financí pro oblast finančního trhu Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Realizace konkrétních opatření v rámci hlavních témat definovaných v části IV Rámcové

Více

Obsah. pojištění. odvětví pro výkaznictví pojišťoven

Obsah. pojištění. odvětví pro výkaznictví pojišťoven Zákon o pojišťovnictví č.277/2009 Sb. Úvod Obsah Hlavička zákona Část I. 1-3 Obecná ustanovení Část II. 4-83 Provozování činností v pojišťovnictví Část III. 84-125 Dohled v pojišťovnictví Část IV. 126-128

Více

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice 1. Kalkulace, rozpočetnictví - význam kalkulací, druhy kalkulací - náklady přímé a nepřímé, charakteristika - typový kalkulační vzorec - kalkulační metody - kalkulace neúplných nákladů a srovnání úplných

Více

Základy teorie finančního práva. Charakteristika finančního práva

Základy teorie finančního práva. Charakteristika finančního práva Základy teorie finančního práva Charakteristika finančního práva Charakteristika finančního práva Veřejnoprávní povaha: teorie zájmová, mocenská, organická ad. Hybridní hraniční povaha Charakter předmětu

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3., 4. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Peníze, mzdy daně, pojistné

Více

Platební styk a poskytování platebních služeb

Platební styk a poskytování platebních služeb Platební styk a poskytování platebních služeb JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha a předseda předsednictva

Více

Investiční služby investiční nástroje

Investiční služby investiční nástroje Investiční služby investiční nástroje Podnikání na kapitálovém trhu Mgr. Bc. Kristýna Chalupecká Hlavní body přednášky Investiční nástroje Subjekty investování Investiční služby Dle Zákona č. 256/2004

Více

Částka 6 Ročník Vydáno dne 9. dubna O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ

Částka 6 Ročník Vydáno dne 9. dubna O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ Částka 6 Ročník 2004 Vydáno dne 9. dubna 2004 O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ 4. Úřední sdělení České národní banky ze dne 30. března 2004 k některým ustanovením zákona o bankách týkajícím se jednotné licence

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 12. Lekce Banky a jejich úloha v národním hospodářství Struktura

Více

Moderní bankovnictví - 2

Moderní bankovnictví - 2 Moderní bankovnictví - 2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Moderní bankovnictví - 2 Obsah:

Více

Mgr. Ludmila Heraltová, LL.M. 1

Mgr. Ludmila Heraltová, LL.M. 1 MĚNOVÉ PRÁVO Mgr. Ludmila Heraltová,, LL.M. 2014 Obsah a cíl Seznámení s měnovým právem Seznámení s monetární politikou a jejími nástroji Česká národní banka Finanční arbitr 2 STUDIJNÍ LITERATURA KLIKOVÁ,

Více

Soustava veřejných rozpočtů

Soustava veřejných rozpočtů 1 Soustava veřejných rozpočtů Státní rozpočet 2 Soustava veřejných rozpočtů Evropský rozpočet Státní rozpočet Rozpočet vyššího územně správního celku (rozpočet krajů) Rozpočet místní = municipální (rozpočet

Více

Osobní finace. Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz.

Osobní finace. Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz. Katedra práva Osobní finace Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Seznam použitých zkratek... 11 Předmluva... 13

Seznam použitých zkratek... 11 Předmluva... 13 Obsah Seznam použitých zkratek... 11 Předmluva... 13 KAPITOLA I Banka jako podnikatel... 15 1 Pojem a prameny práva... 15 2 Bankovní licence... 17 3 Organizace banky... 19 4 Provozní požadavky... 23 A.

Více

OBSAH STUDIJNÍ LITERATURA. Mgr.Ludmila Heraltová, LL.M. 1. Seznámení s bankovním právem Znát strukturu bankovní soustavy v ČR

OBSAH STUDIJNÍ LITERATURA. Mgr.Ludmila Heraltová, LL.M. 1. Seznámení s bankovním právem Znát strukturu bankovní soustavy v ČR BANKOVNÍ PRÁVO 2014 1 OBSAH Seznámení s bankovním právem Znát strukturu bankovní soustavy v ČR 2 STUDIJNÍ LITERATURA POLOUČEK, S. a kol. Bankovnictví. Praha : Nakladatelství C. H. Beck 2006. SEKERKA, B.

Více

Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. a) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. 227/2013 Sb.

Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. a) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. 227/2013 Sb. PLATNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY Č. 314/2013 SB. - VYBRANÁ USTANOVENÍ S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních

Více

Česká národní banka (ČNB)

Česká národní banka (ČNB) Bankovní soustava = soubor.., které fungují na území určitého státu Banka.. osoba (ZK 500 mil. Kč) Depozitní funkce ukládají se tam. Úvěry.. pro banku Zprostředkovatel finančních služeb (, nákup a prodej

Více

Člověk a společnost. 7. Bankovní systém v ČR. Bankovní systém v ČR. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz.

Člověk a společnost. 7. Bankovní systém v ČR. Bankovní systém v ČR. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. Člověk a společnost 7. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM 7

Více

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Kapitola 13. ODBOR KONTROLY Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Samostatná působnost: sestavuje návrh rozpočtu příjmů

Více

Daně z příjmů s komentářem / : úplný soubor předpisů pro zdaňovací období roku 1993 : podle stavu k 1.12.1993

Daně z příjmů s komentářem / : úplný soubor předpisů pro zdaňovací období roku 1993 : podle stavu k 1.12.1993 1994 4/94 Daně z příjmů s komentářem / : úplný soubor předpisů pro zdaňovací období roku 1993 : podle stavu k 1.12.1993 1994 7/94 Stavební zákon a prováděcí předpisy : podle stavu k 1.1.1994 1994 9/94

Více

ZFP II. FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva

ZFP II. FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva ZFP II FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva Odvětvotvorná kritéria Samostatnost a specifičnost předmětu právní regulace Metoda právní regulace Systémová soudržnost právních norem Společenská akceptace

Více

Úvod 1. Kapitola 1 Úvod do bankovních obchodů 3

Úvod 1. Kapitola 1 Úvod do bankovních obchodů 3 Úvod 1 Kapitola 1 Úvod do bankovních obchodů 3 1.1 Česká národní banka............................3 1.2 Obchodní banky.................................4 1.3 Česká bankovní asociace (ČBA)....................5

Více

Státní dozor v pojišťovnictví

Státní dozor v pojišťovnictví Státní dozor v pojišťovnictví Regulaci pojistného trhu provádí státní dozor. Většinou ve formě instituce, která je samostatná a přímo podřízená vládě nebo v rámci některého z ministerstev, institut dozoru

Více

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti.

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. VÝCHOVA K OBČANSTVÍ Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. Akontace Zálohová úhrada části, případně celé dodávky zboží. Bankomat Samoobslužné zařízení umožňující

Více

Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku z cizích zdrojů Žáci budou schopni rozlišit druhy bank a jejich úkoly

Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku z cizích zdrojů Žáci budou schopni rozlišit druhy bank a jejich úkoly Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_14 Název materiálu: FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku

Více

Kategorizace zákazníků

Kategorizace zákazníků Kategorizace zákazníků Společnost ATLANTIK finanční trhy, a. s., (dále jen Společnost ) zavedla v souladu s příslušnými ustanoveními zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

BANKY A PENÍZE. Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012

BANKY A PENÍZE. Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012 BANKY A PENÍZE Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012 Peníze počátky vzniku Historie vzniku Barterová směna: výměna zboží za zboží Značně komplikovaná Vysoké transakční náklady Komoditní peníze Vznikají

Více

10 let sjednoceného dohledu nad finančním trhem v České národní bance

10 let sjednoceného dohledu nad finančním trhem v České národní bance 10 let sjednoceného dohledu nad finančním trhem v České národní bance Vladimír Tomšík 25. října 2016 Historie Uspořádání dohledu do 1.4.2006 Česká národní banka dohled nad bankami a pobočkami zahraničních

Více

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ/INVESTORŮ

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ/INVESTORŮ KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ/INVESTORŮ (TESLA investiční společnost, a.s.) Obsah: 1. Úvodní ustanovení... 2 2. Kategorie zákazníků dle MIFID II... 2 2.1 Neprofesionální zákazník... 2 2.2 Profesionální zákazník...

Více

INFORMACE O ZÁKAZNICKÝCH KATEGORIÍCH A MOŽNOSTECH PŘESTUPU MEZI TĚMITO KATEGORIEMI

INFORMACE O ZÁKAZNICKÝCH KATEGORIÍCH A MOŽNOSTECH PŘESTUPU MEZI TĚMITO KATEGORIEMI INFORMACE O ZÁKAZNICKÝCH KATEGORIÍCH A MOŽNOSTECH PŘESTUPU MEZI TĚMITO KATEGORIEMI Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. Obsah: 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 3 2 PŘEHLED POUŽITÝCH POJMŮ A ZKRATEK...

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

Martina Smetanová. Výbory pro audit

Martina Smetanová. Výbory pro audit Martina Smetanová Výbory pro audit Výbory pro audit Povinnost zřídit výbory pro audit je stanovena zákonem o auditorech Tuto povinnost mají subjekty veřejného zájmu za předpokladu naplnění podmínek stanovených

Více

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR CENNÉ PAPÍRY ve finančních institucích dr. Malíková 1 Operace s cennými papíry Banky v operacích s cennými papíry (CP) vystupují jako: 1. Investor do CP 2. Emitent CP 3. Obchodník s CP Klasifikace a operace

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem.

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. 6/1993 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1992 o České národní bance ve znění zákonů č. 60/1993 Sb., č. 15/1998 Sb., č. 442/2000 Sb., nálezu Ústavního soudu č. 278/2001 Sb., zákonů č. 482/2001

Více

Úvod do financí. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Úvod do financí. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Finance Finance jsou speciální částí ekonomie zabývající se chováním finančních trhů a oceňováním obchodovaných finančních nástrojů. Členění

Více

Kategorizace zákazníků

Kategorizace zákazníků Kategorizace zákazníků V souvislosti s nabytím účinnosti novely zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZPKT ), kterou byla do českého právního řádu

Více

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení Příloha č. 1 Statutu VŠE Pravidla hospodaření VŠE Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Hospodaření VŠE se řídí zákonem a ostatními zvláštními právními předpisy 1) a podmínkami stanovenými v rozhodnutích o poskytování

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 1. Právní úprava účetnictví 2. Dokumentace 3. Inventarizace 4. Rozvaha 5. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 6. Odpisy dlouhodobého majetku a jeho vyřazení

Více

Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora Číslo projektu Název školy Kód materiálu Název materiálu Autor Tematická oblast Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0811 Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II VY_62_INOVACE_12_19 Bankovní soustava

Více

Směrná účtová osnova. Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Příloha č. 7. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek

Směrná účtová osnova. Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Příloha č. 7. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek Směrná účtová osnova Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek Účtová skupina 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek 012 - Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013 - Software

Více

Bankovní právo, právo cenných papírů a směrnice EU pro FS - 2

Bankovní právo, právo cenných papírů a směrnice EU pro FS - 2 Bankovní právo, právo cenných papírů a směrnice EU pro FS - 2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS, předseda představenstva společnosti AKCENTA, spořitelní

Více

Vládní návrh ZÁKON. ze dne ,

Vládní návrh ZÁKON. ze dne , Vládní návrh ZÁKON ze dne.. 2017, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o bankách

Více