Muzeum umění Olomouc, státní příspěvková organizace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Muzeum umění Olomouc, státní příspěvková organizace"

Transkript

1 Advokátní kancelář CHYTRÝ, VALTROVÁ & partneři, s.r.o. Malátova 633/ Praha 5 Tel.: ak@dejure.cz IČ: Zápis v OR: MS Praha, oddíl C, vložka MEMORANDUM ADRESÁT: ODESÍLATEL: Muzeum umění Olomouc, státní příspěvková organizace Advokátní kancelář CHYTRÝ, VALTROVÁ & partneři, s.r.o. Mgr. Karel Vlček DATUM: VĚC: Právní posouzení autorskoprávní ochrany uměleckých děl a náhledových fotografií při vytváření databáze CEAD Předmětem tohoto memoranda je stručné právní posouzení ochrany autorských práv k uměleckým dílům, jež budou zařazena do databáze Central European Art Database (dále jen CEAD ) a rovněž ochrany autorských práv k náhledovým fotografiím, na nichž budou zobrazena umělecká díla zařazená do databáze CEAD. Stručně bude rovněž pojednáno o ochraně osobních údajů při vytváření databáze CEAD. 1. Popis skutkového stavu Úvodem tohoto právního posouzení rekapitulujeme skutkový stav, z kterého budeme při posouzení níže uvedené právní problematiky vycházet a jehož popis jsme obdrželi v ové zprávě od paní Barbory Kundračíkové dne Muzeum umění Olomouc vytváří databázi CEAD, kdy tato databáze CEAD bude obsahovat soupis děl vybraných umělců středoevropského prostoru druhé poloviny 20. století. Jednotliví umělci budou nejdříve charakterizováni (krátkým životopisem), poté bude uveden soupis jejich děl, vernisáží, výstav atd. Databáze CEAD bude rovněž obsahovat náhledy uměleckých děl autora. Dále budou u uměleckých děl uvedeny další materiály fotografie z výstav, tiskoviny apod. V některých případech budou vytvořena a do databáze CEAD zařazena audiovizuální díla související s autorem (rozhovory s autory). Ve shora uvedené ové zprávě byl rovněž nastíněn postup, dle kterého je Muzeum umění Olomouc připraveno postupovat v daném případě, a to takto: 1) Uzavřít smlouvu o spolupráci s každou institucí, která bude poskytovat data pro vytvoření databáze CEAD (písemná i obrazová). 2) Následně za tuto instituci a jejím jménem uzavřít smlouvu s umělcem či jeho dědici, resp. získat jeho/jejich souhlas se zveřejněním dat a náhledů vybraných děl na internetu v databázi CEAD.

2 3) Všechny fotografie opatřit copyrightem. 2. Autorskoprávní ochrana obecně Již na úvod předesíláme, že práva autora k jeho dílu se skládají ze dvou složek. a) Osobnostní práva Osobnostní práva představují práva autora k dílu, která autor nemůže žádným způsobem převádět na třetí osobu. Mezi osobnostní práva se obecně zejména řadí: právo autora osobovat si autorství k dílu; právo autora rozhodnout o zveřejnění díla; právo udělit svolení k jakékoli změně nebo jinému zásahu do svého díla atd. Osobnostních práv se autor nemůže vzdát. Úprava osobnostních práv se nachází v 11 zák. č. 121/2000 Sb., autorský zákon, ve znění pozdějších předpisů (dále jen AZ ). b) Majetková práva Oproti uvedenému ad a), majetková práva představují právo autora dílo užít. Způsob užití díla uvádí autorský zákon v demonstrativním výčtu v 12 AZ. Autor je oprávněn užít dílo v nezměněné formě, změněné formě, zapracované do jiného díla, do souborného díla. Autor je rovněž oprávněn udělit právo užít dílo třetí osobě ( 12 odst. 1 AZ). Pokud autor umožní jakékoli třetí osobě užít dílo namísto autora, majetková práva autora k dílu nezanikají. Autor je však povinen strpět zásah do majetkových práv k dílu ( 12 odst. 2 AZ). Způsoby, jakými je možné dílo užít obsahuje demonstrativní výčet uvedený v 12 odst. 4 AZ. 1 Právem dílo užít je: a) právo na rozmnožování díla ( 13 AZ), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla ( 14 AZ), c) právo na pronájem originálu nebo rozmnoženiny díla ( 15 AZ), d) právo na půjčování originálu nebo rozmnoženiny díla ( 16 AZ), e) právo na vystavování originálu nebo rozmnoženiny díla ( 17 AZ), f) právo na sdělování díla veřejnosti ( 18 AZ), zejména i. právo na provozování díla živě nebo ze záznamu a právo na přenos provozování díla ( 19 a 20 AZ), ii. iii. iv. právo na vysílání díla rozhlasem či televizí ( 21 AZ), právo na přenos rozhlasového či televizního vysílání díla ( 22 AZ), právo na provozování rozhlasového či televizního vysílání díla ( 23 AZ). 1 Tučně jsou zvýrazněna relevantní užití díla z hlediska posuzované záležitosti. Strana 2 (celkem 10)

3 Zásadní rozdíl mezi osobnostními právy a majetkovými právy je tedy v tom, že s osobnostními právy autor nakládat nemůže, oproti majetkovým právům k dílu. Ty mohou být předmětem zcizení. Pokud chce autor nakládat s majetkovými právy, činí tak prostřednictvím licenční smlouvy. 3. Licenční smlouva Úprava licenční smlouvy pro autorskoprávní díla se nachází v zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen OZ ), konkrétně potom v Předmětem licenční smlouvy je úprava práv nabyvatele licence k právu užít dílo namísto autora. Licenční smlouva se poskytuje jako tzv. výhradní a nevýhradní. Je li ujednána výhradní licence, autor nemá právo poskytnout tutéž licenci třetí osobě po dobu, co výhradní licence trvá ( 2360 odst. 1 OZ). A contrario, nevýhradní licence znamená, že autor je oprávněn tutéž licenci poskytnout více osobám. Není li výslovně ujednána výhradní licence, platí, že se jedná o nevýhradní licenci ( 2362 OZ). Z hlediska zamýšleného záměru může být rovněž podstatné nakládání s dílem třetí osobou odlišnou od autora a nabyvatele licence. Na tuto třetí osobu může být nabyvatelem licence tato licence postoupena, či nabyvatel může třetí osobě udělit podlicenci. V obou případech je třeba, aby autor v původní licenční smlouvě poskytl nabyvateli licence právo udělit podlicenci či postoupit licenci na třetí osobu. 2 Pouze pro doplnění uvádíme, že má li být licence poskytnuta bezúplatně, je třeba, aby byla tato skutečnost v licenční smlouvě upravena výslovně. Licenční smlouva musí mít písemnou formu. 4. Zamýšlený záměr Úvodem je nutno předeslat, že v rámci zamýšleného záměru vytvoření databáze CEAD je nezbytné posoudit odděleně otázku autorských práv k náhledovým fotografiím zařazeným do databáze CEAD a k audiovizuálním dílům. Upozorňujeme rovněž na nutnost rozlišovat jednak umělecké dílo, jež bude zařazeno do CEAD a jeho autorskoprávní ochranu, a jednak samotnou fotografii, na které je toto umělecké dílo zachyceno. Fotografie je totiž rovněž autorským dílem a sama osobě požívá autorskoprávní ochrany. 4.1.Náhledové fotografie A) Náhledové fotografie rozmnožování V případě publikace náhledových fotografií není zdánlivě žádný vztah mezi fotografií, jakožto samostatným autorským dílem a samotným uměleckým dílem, jež má být zařazeno do databáze CEAD. Ve skutečnosti tu však takový vztah existuje, neboť pořízením fotografie uměleckého díla dochází k rozmnožování uměleckého díla ( 13 AZ) OZ: Nabyvatel může oprávnění tvořící součást licence poskytnout třetí osobě zcela nebo zčásti, jen bylo li to ujednáno v licenční smlouvě odst. 1 OZ: Nabyvatel může licenci postoupit třetí osobě zcela nebo zčásti jen se souhlasem poskytovatele. Souhlas vyžaduje písemnou formu AZ Strana 3 (celkem 10)

4 Z ustanovení 13 AZ tedy vyplývá, že v případě náhledových fotografií dochází k souběhu práv dvou autorů k dvěma dílům. Jedná se o: a) ochranu majetkových práv autora uměleckého díla, jež je zobrazeno na fotografiích; b) ochrana majetkových práv autora fotografií. Rozmnožování díla je jedno z majetkových práv (viz 13 AZ). Právo rozmnožit dílo je tedy převoditelné licenční smlouvou. Každému autoru fotografií musí autor uměleckého díla umožnit rozmnožovat toto dílo ve formě fotografií. 4 Pro posouzení každého jednotlivého případu je tedy nutno zjistit, zda právo rozmnožit dílo bylo fotografovi poskytnuto. Vzhledem k nám dostupným informacím mohou nastat dvě skupiny případů: a) Fotografie vytvořila osoba, jež není v zaměstnaneckém či jiném smluvním poměru k Muzeu umění v Olomouci. V takovém případě je vždy nutno ověřit, zda tato osoba měla/neměla právo vytvořit rozmnoženinu uměleckého díla. b) Fotografii vytvořila osoba, jež je v zaměstnaneckém poměru k Muzeu umění v Olomouci. V takovém případě je nutno s autorem uměleckého díla smluvně ošetřit právo rozmnožit umělecké dílo, jež má být zařazeno do databáze CEAD. B) Náhledové fotografie rozšiřování Na oprávnění autora fotografií vytvořit fotografii uměleckého díla (rozmnoženinu díla) je vázáno právo fotografa prodat/darovat tuto rozmnoženinu díla. Pojmovým předpokladem práva na rozšiřování díla je zachycení díla do hmotného nosiče (originálu či rozmnoženiny díla), což samo o sobě představuje výkon výlučného majetkového autorského práva rozmnožovat dílo dle 13 AZ (prodej fotografie na CD, DVD, flash disku). 5 Právo prodat rozmnoženinu díla je majetkovým právem ( 14 AZ 6 ) a může být smluvně převedeno licenční smlouvou. Není li v licenční smlouvě mezi autorem uměleckého díla a autorem fotografie stanoveno jinak, potom dle 2376 odst. 5 OZ platí, že licence k rozmnožování díla zahrnuje i licenci k rozšiřování takto zhotovených rozmnoženin. C) Náhledové fotografie sdělování veřejnosti Výše byla popsána problematika rozmnožování a rozšiřování autorského díla. S ohledem na skutečnost, že náhledové fotografie budou zveřejněny na internetu, je dále nutno vyřešit (1) Rozmnožováním díla se rozumí zhotovování dočasných nebo trvalých, přímých nebo nepřímých rozmnoženin díla nebo jeho části, a to jakýmikoli prostředky a v jakékoli formě. (2) Dílo se rozmnožuje zejména ve formě rozmnoženiny tiskové, fotografické, zvukové, obrazové nebo zvukově obrazové, stavbou architektonického díla nebo ve formě jiné trojrozměrné rozmnoženiny anebo ve formě elektronické zahrnující vyjádření analogové i digitální. 4 Autor fotografií by měl mít uzavřenou příslušnou licenční smlouvu s autorem uměleckého díla. 5 TELEC, Ivo, TŮMA, Pavel. Autorský zákon. 1. vydání. C.H.BECK: Praha, 2007, s (1) Rozšiřováním originálu nebo rozmnoženiny díla se rozumí zpřístupňování díla v hmotné podobě prodejem nebo jiným převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla, včetně jejich nabízení za tímto účelem. (2) Prvním prodejem nebo jiným prvním převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla v hmotné podobě, který byl uskutečněn autorem nebo s jeho souhlasem na území členského státu Evropských společenství nebo jiné smluvní strany Dohody o Evropském hospodářském prostoru, je ve vztahu k takovému originálu nebo rozmnoženině díla právo autora na rozšiřování pro území Evropských společenství a ostatních smluvních stran Dohody o Evropském hospodářském prostoru vyčerpáno; právo na pronájem díla a právo na půjčování díla zůstává nedotčeno. Strana 4 (celkem 10)

5 problém s takovýmto zpřístupněním díla veřejnosti. V autorském zákoně je tato problematika řešena v 18 AZ 7 (sdělování díla veřejnosti). Právo na sdělování díla veřejnosti je jedním z majetkových práv autora, a proto je převoditelné licenční smlouvou. Vždy je však nutno pamatovat na to, že v zásadě je třeba vždy smluvně ošetřit autorská práva k dvěma dílům uměleckému dílu a fotografii, a to buď přímo s autorem díla, resp. fotografie, případně se subjektem, který je oprávněn na základě smlouvy s autorem právo dále postoupit či převést Audiovizuální nahrávky Situace u audiovizuálních nahrávek je poněkud jednoduší, neboť jak vyplývá ze zadání, Muzeum umění Olomouc bude autorem audiovizuálního díla. Z tohoto důvodu Muzeum umění Olomouc budou náležet všechna majetková práva. V takovém případě je třeba pouze získat souhlas autora uměleckého díla se zveřejněním jeho zvukových, obrazových či obrazově zvukových podobizen a projevů (tato problematika je upravena občanským zákoníkem). 8 Pokud bychom vytvoření databáze považovali za vědecké dílo, potom by zde být souhlas autora uměleckého díla (viz pozn. pod čarou č. 8) být nemusel. Doporučujeme však z důvodu opatrnosti tento souhlas vždy získat. 5. Omezení autorského práva Autorský zákon upravuje i výjimky z autorskoprávní ochrany, tzv. zákonné licence. To znamená, že v případě splnění podmínek tzv. zákonné licence pro realizaci majetkových práv autora k dílu by nemuselo Muzeum umění v Olomouci uzavřít licenční smlouvu tak, jak je uvedeno shora. Autorský zákon obsahuje katalog zákonných licencí, přičemž dle našeho názoru jsou relevantní dvě níže uvedené. A. Citace 7 (1) Sdělováním díla veřejnosti se rozumí zpřístupňování díla v nehmotné podobě, živě nebo ze záznamu, po drátě nebo bezdrátově. (2) Sdělováním díla veřejnosti podle odstavce 1 je také zpřístupňování díla veřejnosti způsobem, že kdokoli může mít k němu přístup na místě a v čase podle své vlastní volby zejména počítačovou nebo obdobnou sítí. (3) Sdělováním díla veřejnosti není pouhé provozování zařízení umožňujícího nebo zajišťujícího takové sdělování. (4) Sdělováním díla veřejnosti podle odstavců 1 a 2 nedochází k vyčerpání práva autora na sdělování díla veřejnosti OZ Zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením. 85 OZ (1) Rozšiřovat podobu člověka je možné jen s jeho svolením. (2) Svolí li někdo k zobrazení své podoby za okolností, z nichž je zřejmé, že bude šířeno, platí, že svoluje i k jeho rozmnožování a rozšiřování obvyklým způsobem, jak je mohl vzhledem k okolnostem rozumně předpokládat. 89 OZ Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství. Strana 5 (celkem 10)

6 Prvním případem tzv. zákonné licence jsou citace, upravené v 31 AZ. 9 Na posuzovanou problematiku by mohlo dopadat zejména ustanovení 31 odst. 1 písm. b) AZ (viz poznámka pod čarou č. 9). V případě tohoto ustanovení se jedná o tzv. velkou citaci. Velká citace může být použita pouze účelově. Podmínky velké citace jsou naplněny, jsou li pro účely citace užity výňatky či drobná díla. Za drobná díla ve smyslu 31 odst. 1 písm. b) AZ je možné považovat (např. drobné zveřejněné básně, aforismy, fotografická či výtvarná díla). 10 V případě velké citace musí být dále splněny dvě další podmínky, týkající se účelu užití díla, a to: a) pro účely kritiky nebo recenze (tyto pojmy jsou určeny svou povahou bez bližší legální definice, přičemž jde zpravidla o dílo slovesné), nejedná se však o jakoukoli kritiku nebo recenzi, nýbrž pouze o takovou, která se nějakým způsobem vztahuje k citovanému dílu, b) pro účely vědecké nebo odborné tvorby (příkladem může být např. zařazení celé drobné básně do učebnice či antologie za účelem jejího rozboru). 11 Přestože tak autorský zákon v současnosti výslovně nestanoví, i v případě tzv. velkých citací platí, že musí být již vzhledem ke své povaze užity jako součást jiného díla. Není však v současnosti rozhodné, zda výtvor, v němž je citace zařazena, splňuje či nesplňuje pojmové znaky díla dle autorského zákona. 12 Je však nutno předeslat, že se tak může stát pouze u děl zveřejněných (viz 29 AZ). 13 A. Knihovní licence Další ze zákonných licencí představuje tzv. knihovní licence. Ta je upravena v 37 AZ. Podstatný je zejména 37 odst. 1 písm. a) AZ: (1) Do práva autorského nezasahuje knihovna, archiv, muzeum, galerie, škola, vysoká škola a jiné nevýdělečné školské a vzdělávací zařízení, a) zhotoví li rozmnoženinu díla, která neslouží k přímému nebo nepřímému hospodářskému nebo obchodnímu účelu, pro své archivní a konzervační potřeby. Citované ustanovení tak může dopadat v prvé řadě na díla, jež má již Muzeum umění Olomouc ve svých sbírkách. K těmto dílům je Muzeum umění Olomouc oprávněno provést rozmnoženinu (fotografii) pro své archivační účely. Není tedy vyloučeno, aby pro některá díla, 9 31 (1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle, b) užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem, c) užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu; vždy je však nutno uvést, je li to možné, jméno autora, nejde li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen. 10 TELEC, Ivo, TŮMA, Pavel. Autorský zákon. 1. vydání. Praha: C.H.BECK, 2007, s TELEC, Ivo, TŮMA, Pavel. Autorský zákon. 1. vydání. Praha: C.H.BECK, 2007, s Tamtéž. 13 Prvním oprávněným veřejným přednesením, provedením, předvedením, vystavením, vydáním či jiným zpřístupněním veřejnosti je dílo zveřejněno ( 4 AZ). Strana 6 (celkem 10)

7 která má Muzeum umění v Olomouci ve svých sbírkách a jež budou součástí databáze CEAD, byla zachována knihovní licence. Je však sporné, zda lze tuto rozmnoženinu použít v rámci databáze CEAD. Situace se tedy jeví jako hraniční a odborná literatura uvádí, že z účelu tohoto zákonného omezení autorského práva rovněž vyplývá, že archivační rozmnoženina nesmí být dále půjčována či jinak užita. Z toho by bylo možné dovodit, že vytvořit rozmnoženinu a tuto nadále sdílet veřejnosti nad rámec konzervačních potřeb by bylo bráno jako zásah do majetkových práv autora. 6. Výhrada teritoriality Je nutné upozornit, že všechny shora uvedené informace se týkající výlučně autorského zákona, jehož místní působnost je omezena pouze na území České republiky. V případě zahraničních děl nelze vyloučit teritoriální působnost jiných autorskoprávních předpisů. 7. Ochrana osobních údajů V rámci vytváření databáze CEAD, jak plyne z výše uvedeného skutkového popisu, budou uváděny údaje týkající se autora, zejména jeho jméno a datum narození. Z tohoto důvodu je nutné se zabývat otázkou, zda a jakým způsobem vytváření databáze CEAD spadá do režimu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen OOÚ ). Úřad pro ochranu osobních údajů vydal stanovisko č. 2/2006 týkající se Zpracování osobních údajů v rámci vědy. 14 Z tohoto stanoviska vyplývá, že zpracování osobních údajů v rámci vědy podléhá režimu zákona o ochraně osobních údajů. Dle 1 OOÚ platí, že předmětem úpravy dle tohoto zákona je mimo jiné úprava práv a povinností při zpracování osobních údajů. Dle 3 odst. 1 OOÚ se tento zákon vztahuje na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, orgány územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a právnické osoby. Dle 4 písm. a) OOÚ platí, že osobním údajem je jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený nebo určitelný, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu. Jméno a datum narození představují identifikátory, pomocí kterých může být osoba přímo či nepřímo identifikována. 15 Správcem osobních údajů je každý subjekt, který určuje účel a prostředky zpracování osobních údajů, provádí zpracování a odpovídá za něj. 16 Zákon o ochraně osobních údajů správci osobních údajů (zpracovateli osobních údajů) ukládá řadu povinností ve vztahu k zpracovávaným osobním údajům. Úprava se nachází v 5 OOÚ. 14 Dostupné na: < 15 KUČEROVÁ, Alena, NOVÁKOVÁ, Ludmila, FOLDOVÁ, Vanda a kol. Zákon o ochraně osobních údajů. Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2012, s Muzeum umění v Olomouci je správcem osobních údajů a rovněž zpracovatelem osobních údajů. Zpracovatelem osobních údajů je každý subjekt, který na základě zvláštního zákona nebo pověření správcem zpracovává osobní údaje podle tohoto zákona. Muzeum umění v Olomouci bude nejen určovat účel zpracovaných osobních údajů, ale bude rovněž zpracovávat tyto osobní údaje. Strana 7 (celkem 10)

8 Správce osobních údajů je povinen: a) stanovit účel, k němuž mají být osobní údaje zpracovány; b) stanovit prostředky a způsob zpracování osobních údajů; c) zpracovat pouze přesné osobní údaje, které získal v souladu s tímto zákonem. Je li to nezbytné, osobní údaje aktualizuje. Zjistí li správce, že jím zpracované osobní údaje nejsou s ohledem na stanovený účel přesné, provede bez zbytečného odkladu přiměřená opatření, zejména zpracování blokuje a osobní údaje opraví nebo doplní, jinak osobní údaje zlikviduje. Nepřesné osobní údaje lze zpracovat pouze v mezích uvedených v 3 odst. 6 OOÚ. Nepřesné osobní údaje se musí označit. Informaci o blokování, opravě, doplnění nebo likvidaci osobních údajů je správce povinen bez zbytečného odkladu předat všem příjemcům; d) shromažďovat osobní údaje odpovídající pouze stanovenému účelu a v rozsahu nezbytném pro naplnění stanového účelu; e) uchovávat osobní údaje pouze po dobu, která je nezbytná k účelu jejich zpracování. Po uplynutí této doby mohou být osobní údaje uchovávány pouze pro účely státní statistické služby, pro účely vědecké a pro účely archivnictví. Při použití pro tyto účely je třeba dbát práva na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a osobního života subjektu údajů, a osobní údaje anonymizovat, jakmile je to možné; f) zpracovávat osobní údaje pouze v souladu s účelem, k němuž byly shromážděny. Zpracovávat k jinému účelu lze osobní údaje jen v mezích stanovených zákone o ochraně osobních údajů, nebo pokud k tomu dal subjekt údajů předem souhlas; g) shromažďovat osobní údaje pouze otevřeně; je vyloučeno shromažďovat údaje pod záminkou jiného účelu nebo jiné činnosti; h) nesdružovat osobní údaje, které byly získány k rozdílným účelům. Správce je oprávněn zpracovávat osobní údaje pouze se souhlasem osob, jichž se to týká, ledaže by se jednalo o zákonem stanovené výjimky ( 5 odst. 2 OOÚ). Správce osobních údajů je povinen informovat osobu, jejíž údaje jsou zpracovávány o tom, v jakém rozsahu a pro jaký účel budou osobní údaje zpracovány, kdo a jakým způsobem bude osobní údaje zpracovávat a komu mohou být osobní údaje zpřístupněny, nejsou li konkrétní osobě tyto informace již známy. Správce musí osobu, jejíž osobní údaje jsou zpracovány informovat o právu přístupu k osobním údajům, právu na opravu osobních údajů, jakož i o dalších právech stanovených v zákoně o ochraně osobních údajů. 17 Zákon o ochraně osobních údajů z této povinnosti 17 Viz 11 OOÚ. (1) Každý subjekt údajů, který zjistí nebo se domnívá, že správce nebo zpracovatel provádí zpracování jeho osobních údajů, které je v rozporu s ochranou soukromého a osobního života subjektu údajů nebo v rozporu se zákonem, zejména jsou li osobní údaje nepřesné s ohledem na účel jejich zpracování, může a) požádat správce nebo zpracovatele o vysvětlení, b) požadovat, aby správce nebo zpracovatel odstranil takto vzniklý stav. Zejména se může jednat o blokování, provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů. (2) Je li žádost subjektu údajů podle odstavce 1 shledána oprávněnou, správce nebo zpracovatel odstraní neprodleně závadný stav. (3) Pokud vznikla v důsledku zpracování osobních údajů subjektu údajů jiná než majetková újma, postupuje se při uplatňování jejího nároku podle zvláštního zákona. (4) Došlo li při zpracování osobních údajů k porušení povinností uložených zákonem u správce nebo u zpracovatele, odpovídají za ně společně a nerozdílně. Strana 8 (celkem 10)

9 stanovuje výjimku když správce osobních údajů nezískal osobní údaje od dotčené osoby a zpracovává osobní údaje výlučně pro účely výkonu státní statistické služby, vědecké nebo archivní účely a poskytnutí takových informací by vyžadovalo neúměrné úsilí nebo nepřiměřeně vysoké náklady. 18 Pokud osoba, které se zpracování osobních údajů týká, požádá správce o informace o zpracování osobních údajů, je této osobě správce povinen tuto informaci bez zbytečného odkladu předat ( 12 odst. 1 OOÚ). Pro každou osobu, která bude zpracovávat osobní údaje je zákonem o ochraně osobních údajů stanovena povinnost tuto skutečnost oznámit Úřadu pro ochranu osobních údajů. S ohledem na skutečnost, že v databázi CEAD budou minimálně zpracovávána jména a data narození, bude Muzeum umění v Olomouci zpracovatelem osobních údajů ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů. Z tohoto důvodu doporučujeme, aby provedlo registraci u Úřadu pro ochranu osobních údajů. 19 Rovněž je nutné, aby osoba, jejíž osobní údaje jsou zpracovávány, dala souhlas se zpracováním těchto osobních údajů. V případě porušení povinností stanovených zákonem o ochraně osobních údajů je možné uložit pokutu za spáchaný správní delikt až do výše , Kč. 8. Závěr Při vytváření databáze CEAD lze proto z pohledu ochrany shora zmíněných práv doporučit autorům databáze CEAD věnovat pozornost zejména níže uvedeným otázkám: 1) získání souhlasu autora se zpracováním osobních údajů a se zveřejněním jeho podoby za daným účelem, a registrace Muzea umění Olomouc jako autora databáze CEAD u Úřadu pro ochranu osobních údajů; 2) posouzení splnění/nesplnění podmínek pro užití konkrétní náhledové fotografie s uměleckým dílem na základě zákonné licence; 3) při nesplnění podmínek zákonné licence pro užití konkrétní náhledové fotografie je nutné sjednání a uzavření licenční smlouvy a to v závislosti na konkrétních okolnostech buď s autorem díla, nebo institucí, v jejíchž sbírkách se dílo nachází, má li sama příslušnou licenci, a autorem fotografie; 4) náležitosti licenční smlouvy musí odpovídat zákonným požadavkům a dále je vhodné výslovně v licenční smlouvě upravit specifické otázky např. úplatnost, způsoby užití díla atd.; 5) pro užití fotografií z výstav autora uměleckého díla platí výše uvedené o náhledových fotografiích; 6) pro užití tiskovin posoudit splnění /nesplnění podmínek pro užití konkrétní tiskoviny vztahující se k uměleckému dílu na základě zákonné licence; (5) Správce je povinen bez zbytečného odkladu informovat příjemce o žádosti subjektu údajů podle odstavce 1 a o blokování, opravě, doplnění nebo likvidaci osobních údajů. To neplatí, pokud je informování příjemce nemožné nebo by vyžadovalo neúměrné úsilí. 18 Viz 11 odst. 3 písm. a) OOÚ. 19 Registrace se provádí na webových stránkách Úřadu pro ochranu osobních údajů /p1=1511. Strana 9 (celkem 10)

10 7) pro užití audiovizuálního díla získat souhlas autora uměleckého díla se zveřejněním jeho podoby za daným účelem; 8) u právních vztahů s mezinárodním prvkem je vždy nutno tyto právní vztahy posoudit rovněž z pohledu příslušného cizozemského práva. 9. Stanovisko k postupu navrženému Muzeem umění Olomouc V návaznosti na závěry tohoto memoranda sdělujeme k zamýšlenému postupu Muzea umění Olomouc následující: 1) není nezbytné uzavírat smlouvy s autory/jejich dědici jménem institucí, které budou data do databáze poskytovat, ale dle okolností je možné buď vstoupit do přímého jednání s autorem díla/dědici vlastním jménem, tj. vytvořit přímý vztah mezi Muzeem umění Olomouc a autorem díla/jeho dědici, nebo uzavřít příslušnou dotčenou institucí, za předpokladu, že ona sama je již na základě smlouvy s autorem/jeho dědici oprávněna udělit podlicenci či licenci postoupit; 2) v případě uzavírání smlouvy s institucemi či jinými osobami odlišnými od autora je nutné vzít na vědomí, že jejich prohlášení v licenční smlouvě o jejich držení majetkových práv k dílu nemá vliv na neoprávněnost užití rozmnoženiny uměleckého díla. Takováto prohlášení mají vliv pouze na rozsah náhrady škody; 3) označení fotografií copyrightem lze doporučit jako vhodné preventivní opatření; 4) v posuzovaném případě je vždy nutno postupovat individuálně s ohledem na konkrétní případ a hodnotit veškeré relevantní skutečnosti. Teprve po zhodnocení všech skutečností konkrétního případu lze stanovit postup, který bude v souladu s platnými právními předpisy, zejména autorským zákonem. 10. Výhrady Toto memorandum nepředstavuje konkrétní doporučení uskutečnit či neuskutečnit jakékoliv konkrétní faktické či právní kroky v souvislosti s předmětem tohoto memoranda. Toto memorandum bylo zpracováno výhradně pro potřebu Muzea umění v Olomouci. Budou li v rámci vytváření databáze CEAD uzavřeny jakékoli smlouvy, je třeba jejich obsah posoudit vždy v konkrétním případě, neboť každá smlouva musí reflektovat specifika smluvně upravované situace. Toto memorandum nemůže být použito žádnou třetí stranou nebo ve prospěch či neprospěch třetí strany bez našeho písemného souhlasu, a to ani v případě jakéhokoli řízení podle občanského, správního nebo trestního práva. V případě jakýchkoli dotazů či připomínek vztahujících se k tomuto memorandu se na nás, prosím, kdykoli obraťte. Strana 10 (celkem 10)

Právní aspekty knihovních služeb

Právní aspekty knihovních služeb Právní aspekty knihovních služeb Jaromír Šavelka Konf. EFI NTK, 21. 3. 2012 Přehled přednášky Knihovní databáze Citace Knihovní licence Novela autorského zákona a knihovny Právní aspekty knihovních služeb

Více

Výtah z autorského zákona. Zdeněk Žabokrtský

Výtah z autorského zákona. Zdeněk Žabokrtský Výtah z autorského zákona Zdeněk Žabokrtský Autorské právo ve smyslu objektivním: soubor právních norem upravujících vytvoření a užití díla ve smyslu subjektivním: autorova oprávnění ve vztahu k vytvoření

Více

Autorský zákon ve školním prostředí 25. 11. 2009, Ostrava Jiří Plešek Univerzitní knihovna OU http://knihovna.osu.cz jiri.plesek@osu.cz Obsah prezentace I. TEORETICKÁ ČÁST Autorský zákon Autorská práva

Více

Autorské právo

Autorské právo Autorské právo 16. 10. 2012 Mgr. Bc. Adam Ptašnik, Ph.D. Elektronická advokátní kancelář, Ostrava Zaměření workshopu Ochrana autorského práva v souvislosti s odbornými publikacemi internetem Obsah workshopu

Více

First Draft licence CC BY-NC-SA 3.0 CZ

First Draft licence CC BY-NC-SA 3.0 CZ First Draft licence CC BY-NC-SA 3.0 CZ CREATIVE COMMONS CORPORATION ( CREATIVE COMMONS ) NENÍ ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ ANI NEPOSKYTUJE PRÁVNÍ SLUŽBY. POSKYTOVÁNÍM NÁSLEDUJÍCÍHO TEXTU LICENČNÍHO UJEDNÁNÍ NEVZNIKÁ

Více

AUTORSKÉ PRÁVO PRO VZDĚLAVATELE DOSPĚLÝCH

AUTORSKÉ PRÁVO PRO VZDĚLAVATELE DOSPĚLÝCH PŘEHLED TÉMAT AUTORSKÉ PRÁVO PRO VZDĚLAVATELE DOSPĚLÝCH Mgr. Jiří Slavík Související právní předpisy Dílo Autorské právo Některá zvláštní díla Omezení autorského práva Licenční smlouva Ochrana autorského

Více

Autorské právo. SŠSI Tábor - Aplikační software 1

Autorské právo. SŠSI Tábor - Aplikační software 1 Autorské právo SŠSI Tábor - Aplikační software 1 Trocha opakování SŠSI Tábor - Aplikační software 2 Základní pojmy autorského práva Kdo je to autor? Co je to autorské dílo? Na jaké 2 skupiny dělíme autorská

Více

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt Akademické publikování a autorské právo Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt 4. 11. 2017 Stručný přehled přednášky Vznik a publikace díla Přístup k výsledkům vědy a výzkumu Použití výjimek Možné

Více

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník. Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník. Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK Zařazení do systému Práva k nehmotným statkům - práva průmyslová - práva

Více

Užití cizího díla ve výuce. Matěj Myška

Užití cizího díla ve výuce. Matěj Myška Užití cizího díla ve výuce Matěj Myška 102870 Obsah I. Dílo a práva k němu II. Užití cizího díla III. FAQ I. Dílo a práva k němu Dílo ( 2)» Předpoklady:» Literární nebo jiné dílo umělecké nebo vědecké»

Více

1. Předmět a účel Rámcové licenční smlouvy

1. Předmět a účel Rámcové licenční smlouvy Veřejná vysoká škola adresa vč. PSČ jejímž jménem jedná (dále jen Nabyvatel ) a.. rodné číslo:.. adresa.. (dále jen Autor nebo Výkonný umělec ) uzavírají Rámcovou licenční smlouvu o užití školních děl

Více

Základy autorského práva pro akademické pracovníky

Základy autorského práva pro akademické pracovníky Základy autorského práva pro akademické pracovníky Ivana Sýkorová specialistka humanitního a společenskovědního přenosu poznatků Matěj Machů, patentový zástupce poradce CPPT UK pro právo duševního vlastnictví

Více

Základy autorského práva

Základy autorského práva Základy autorského práva v rámci realizace projektu MŠMT a NIDM Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání Školení regionálních koordinátorů - časopis KPŽ 29. Července 2009 Jan Menšík

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů 1 Ochrana osobních údajů vnitřní předpis závazný pro zaměstnance, vázané zástupce a ostatní spolupracující osoby společnosti 2 Úvodní ustanovení 1. Tento vnitřní předpis je vydán v souladu se zákonem č.

Více

Autorské právo a činnost ČIŽP. Prášily, 25.5.2012. Mgr. Iva Kučerová, právní odbor Ř ČIŽP kucerova_iva@cizp.cz

Autorské právo a činnost ČIŽP. Prášily, 25.5.2012. Mgr. Iva Kučerová, právní odbor Ř ČIŽP kucerova_iva@cizp.cz Autorské právo a činnost ČIŽP Prášily, 25.5.2012. Mgr. Iva Kučerová, právní odbor Ř ČIŽP kucerova_iva@cizp.cz Autorské právo Upraveno v zákoně č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících

Více

Výňatky zákona o autorských právech

Výňatky zákona o autorských právech Výňatky zákona o autorských právech Marek Beneš 1) Politické projevy již bohužel od novely autorského zákona z roku 2006 jsou považovány za autorské dílo a jejich zařazeni do sborníku (kterým by e-learningová

Více

(1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě.

(1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. Vznik díla 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno,nezaniká

Více

Využití obsahu digitálních knihoven

Využití obsahu digitálních knihoven Využití obsahu digitálních knihoven Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky Právní rámec využívání obsahu digitálních knihoven Perspektiva rozvoje právního rámce nejen čtení (a sledování) 30. 11.

Více

Architektonické dílo a autorský zákon výběr klíčových ustanovení

Architektonické dílo a autorský zákon výběr klíčových ustanovení Architektonické dílo a autorský zákon výběr klíčových ustanovení JUDr. Tomáš Dobřichovský, Ph.D. advokát a společník Advokátní kanceláře Kříž a partneři s.r.o. odborný asistent Ústavu autorského práva,

Více

UŽITÍ VEŘEJNÝCH LICENCÍ KE

UŽITÍ VEŘEJNÝCH LICENCÍ KE UŽITÍ VEŘEJNÝCH LICENCÍ KE ZPŘÍSTUPNĚNÍ DATABÁZE METADAT MICHAL REINÖHL m ichal@re inohl.cz 7. R O Č NÍK KO NFERENCE O Š E D É L I T E R AT U Ř E A R E P OZ I TÁ Ř Í CH Prezentace je dostupná pod licencí

Více

Jak postupovat při použití děl cizích autorů v materiálech pro výuku

Jak postupovat při použití děl cizích autorů v materiálech pro výuku Jak postupovat při použití děl cizích autorů v materiálech pro výuku Úvod Autoři tištěných i elektronických děl na VŠCHT Praha dlouhodobě řeší problém vkládání textů, tabulek, obrázků apod., které získali

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Pravidla ochrany osobních údajů

Pravidla ochrany osobních údajů Pravidla ochrany osobních údajů Obchodní firma: VIKIPID a.s. Sídlo: Sirotčí 1145/7, 703 00 Ostrava - Vítkovice Identifikační číslo: 29450896 Pravidla ochrany osobních údajů 26.6.2017 Stránka 1 z 5 Při

Více

Autorské právo a moderní technologie (například DUM) Roman Úlovec ulovec@gymcheb.cz

Autorské právo a moderní technologie (například DUM) Roman Úlovec ulovec@gymcheb.cz Autorské právo a moderní technologie (například DUM) Roman Úlovec ulovec@gymcheb.cz DUM Digitální Učební Materiál Anglický termín LRO dum.rvp.cz Autorský zákon Autorský zákon Předmětem práva autorského

Více

Vážená paní. - porovnání s oblastmi výkonu kolektivní správy, jak jsou vymezeny v AZ po novele z. č. 102/2017 Sb.

Vážená paní. - porovnání s oblastmi výkonu kolektivní správy, jak jsou vymezeny v AZ po novele z. č. 102/2017 Sb. OCHRANNÁ ORGANIZACE AUTORSKÁ SDRUŽENÍ AUTORŮ DĚL VÝTVARNÉHO UMĚNÍ, ARCHITEKTURY A OBRAZOVÉ SLOŽKY AUDIOVIZUÁLNÍCH DĚL, Z.S. 110 00 PRAHA 1, NÁRODNÍ 973/41 Vážená paní E - mailem Ministerstvo kultury ČR

Více

Stanovisko č. 12/2012 aktualizace říjen 2017

Stanovisko č. 12/2012 aktualizace říjen 2017 Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: posta@uoou.cz Stanovisko č. 12/2012 aktualizace říjen 2017 K použití fotografie, obrazového a zvukového záznamu fyzické osoby

Více

1 Vybrané paragrafy autorského zákona (nejedná se o úplné znění tohoto zákona)

1 Vybrané paragrafy autorského zákona (nejedná se o úplné znění tohoto zákona) 1 Vybrané paragrafy autorského zákona (nejedná se o úplné znění tohoto zákona) 2 Dílo 2 (1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem

Více

Smluvní podmínky Jedu s dobou

Smluvní podmínky Jedu s dobou Smluvní podmínky Jedu s dobou 1. Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR, IČ: 22897381, DIČ: CZ22897381, se sídlem Praha 1, Nové Město, Opletalova 1337/29, PSČ 110 00, zapsaná ve spolkovém

Více

ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ A PRÁVA S NÍM SOUVISEJÍCÍ. Předmět úpravy. Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1) a upravuje

ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ A PRÁVA S NÍM SOUVISEJÍCÍ. Předmět úpravy. Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1) a upravuje Úplné znění zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), jak vyplývá ze změn provedených zákony č. 81/2005 Sb., č.

Více

Autorskoprávní ochrana designu

Autorskoprávní ochrana designu Autorskoprávní ochrana designu JUDr. Pavel Koukal, Ph.D. Právnická fakulta Masarykovy univerzity únor 2012, Brno 1 Kde lze nalézt právní úpravu? zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících

Více

Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva

Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva Pořizování a následné zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva obce se v roce 2011 stalo ostře sledovaným jak občanskou, tak i novinářskou

Více

Legenda smluvního vzoru

Legenda smluvního vzoru Legenda smluvního vzoru Text psaný kurzivou se užívá tam, kde z uvedených variant je třeba jednu zvolit a ostatní vyškrtnout. Text psaný šedou barvou se užívá u ustanovení, jejichž uvedení ve Smlouvě doporučujeme,

Více

Legislativní rámec rešerší (představení právního výkladu) 210 mm

Legislativní rámec rešerší (představení právního výkladu) 210 mm 1 Zákon č.257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (dále jen knihovní zákon ), + prováděcí vyhláška knihovního zákona č.88/2002 Sb. zákon č.101/2000

Více

Příloha č. 6 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004. Jana Hájková

Příloha č. 6 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004. Jana Hájková Příloha č. 6 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004 Jana Hájková K problematice zpracovávání osobních údajů pro účely ochrany práva autorského, resp. majetkových práv s ním souvisejících, a pro účely

Více

Autorské právo. Ing. Jarmila Strážnická asistent manažera duševního vlastnictví

Autorské právo. Ing. Jarmila Strážnická asistent manažera duševního vlastnictví Autorské právo Ing. Jarmila Strážnická asistent manažera duševního vlastnictví Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován

Více

O B E C H O S T Í N Hostín 56, Byšice

O B E C H O S T Í N Hostín 56, Byšice INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ, POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTŮ ÚDAJŮ V SOUVISLOSTI S OCHRANOU OSOBNÍCH ÚDAJŮ I. ÚVODNÍ INFORMACE Obec v souvislosti s výkonem své působnosti zpracovává osobní údaje fyzických

Více

PRÁVO VÝROBCE PRÁVO ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU 75-78

PRÁVO VÝROBCE PRÁVO ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU 75-78 PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU 75-7878 ZVUKOVÝ ZÁZNAM JE VÝLUČNĚ SLUCHEM VNÍMATELNÝ ZÁZNAM ZVUKŮ VÝKONU VÝKONNÉHO UMĚLCE ČI JINÝCH ZVUKŮ, NEBO JEJICH VÝJÁDŘENÍ VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU

Více

ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ A PRÁVA S NÍM SOUVISEJÍCÍ. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ A PRÁVA S NÍM SOUVISEJÍCÍ. Předmět úpravy Platné znění zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, s vyznačením navrhovaných změn ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ A PRÁVA S NÍM SOUVISEJÍCÍ

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů zákon č. 101/2000 Sb. Působnost zákona Zákon se vztahuje na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, orgány územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a

Více

Autorské právo. JUDr. Hana Kelblová, Ph.D.

Autorské právo. JUDr. Hana Kelblová, Ph.D. Autorské právo JUDr. Hana Kelblová, Ph.D. 1 Autorské právo z.č.121/2000 Sb. o právu autorském a o právech souvisejících s právem autorským, účinnost od 1.12.2000, významná novela účinnost 22.5.2006 Upravuje:

Více

o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 101 ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Část první Ochrana osobních údajů ( 1 48) Hlava I Úvodní ustanovení

Více

Licenční smlouva a smlouva o postoupení práv

Licenční smlouva a smlouva o postoupení práv Licenční smlouva a smlouva o postoupení práv uzavřená podle 2358 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník ) a zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících

Více

Žádost o vyjádření Etické komise FZS UJEP

Žádost o vyjádření Etické komise FZS UJEP Příloha č. A Žádost o vyjádření Etické komise FZS UJEP k projektu výzkumné, habilitační, doktorské, diplomové, bakalářské práce, zahrnující lidské účastníky Název: Forma projektu: výzkum základní/ aplikovaný

Více

LICENČNÍ SMLOUVA č. S-2/2018/ŘSS

LICENČNÍ SMLOUVA č. S-2/2018/ŘSS Text smlouvy pro účely veřejné soutěže odsouhlasil: LICENČNÍ SMLOUVA č. S-2/2018/ŘSS kterou podle 2358 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník

Více

INFORMAČNÍ MEMORANDUM

INFORMAČNÍ MEMORANDUM INFORMAČNÍ MEMORANDUM ke zpracování osobních údajů společností Intelligent Markets, a.s. platné a účinné od 11.5. 2018 Vážená klientko, vážený kliente, dovolte nám Vás informovat o tom, jak společnost

Více

ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ A PRÁVA S NÍM SOUVISEJÍCÍ

ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ A PRÁVA S NÍM SOUVISEJÍCÍ Úplné znění zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), jak vyplývá ze změn provedených zákony č. 81/2005 Sb., č.

Více

Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.

Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Vnitřní předpis o ochraně práv duševního vlastnictví jako výsledku činnosti ve výzkumu, vývoji a inovacích nebo vytvořeného jinak v Biofyzikálním ústavu AV ČR, v. v. i.

Více

Creative Commons v ČR, Open Access, Horizont Přehled. Creative Commons, otevřený přístup a program Horizont (ZÁKLADNÍ POJMY)

Creative Commons v ČR, Open Access, Horizont Přehled. Creative Commons, otevřený přístup a program Horizont (ZÁKLADNÍ POJMY) Creative Commons v ČR, Open Access, Horizont 2020 Matěj Myška @matejmyska creativecommons.cz Přehled (Základní pojmy) Open Access Horizont 2020 Realizace Open Access Právo Creative Commons Infrastrukutra

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne 2018,

N á v r h ZÁKON. ze dne 2018, III. N á v r h ZÁKON ze dne 2018, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Více

Autorský zákon v úplném znění k dnešnímu dni (ve znění účinném od )

Autorský zákon v úplném znění k dnešnímu dni (ve znění účinném od ) Autorský zákon v úplném znění k dnešnímu dni (ve znění účinném od 1.7.2017) 121/2000 Sb. ZÁKON ze dne 7. dubna 2000 o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů

Více

Jméno a příjmení. Datum narození:. Rodné číslo. Adresa trvalého bydliště. Adresa pro doručování (je-li odlišná od trvalého bydliště):

Jméno a příjmení. Datum narození:. Rodné číslo. Adresa trvalého bydliště. Adresa pro doručování (je-li odlišná od trvalého bydliště): , IČ 292 10 607, sídlem Otrokovice, Moravní 958, PSČ 765 02, zastoupena Rudolfem Kozlem, jednatelem společnosti Tel.:. Email:.. (dále také jako Nezávislý správce práv ) a Jméno a příjmení. Datum narození:.

Více

Česká asociace hasičských důstojníků Výškovicka 40, Ostrava

Česká asociace hasičských důstojníků Výškovicka 40, Ostrava Česká asociace hasičských důstojníků Výškovicka 40, 700 30 Ostrava SMĚRNICE PRO NAKLÁDÁNÍ S VÝSLEDKY VÝZKUMU A VÝVOJE U ČESKÉ ASOCIACE HASIČSKÝCH DŮSTOJNÍKŮ o.s. Čl. 1 Úvodní ustanovení 1) Směrnice pro

Více

J A N ÁČK OV A AK A DE M IE M Ú ZIC K Ý C H UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A / 2, B R N O

J A N ÁČK OV A AK A DE M IE M Ú ZIC K Ý C H UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A / 2, B R N O J A N ÁČK OV A AK A DE M IE M Ú ZIC K Ý C H UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A 6 5 0 / 2, 6 6 2 1 5 B R N O SMĚRNICE Č. 2/2011 ze dne 12. května 2011 o nakládání s výsledky činnosti ve výzkumu, vývoji

Více

AUTORSKÝ ZÁKON LEGISLATIVA A BEZPEČNOST V KYBERPROSTORU

AUTORSKÝ ZÁKON LEGISLATIVA A BEZPEČNOST V KYBERPROSTORU AUTORSKÝ ZÁKON LEGISLATIVA A BEZPEČNOST V KYBERPROSTORU A1 AUTORSKÝ ZÁKON LEGISLATIVA A BEZPEČNOST V KYBERPROSTORU Mgr. Zbyněk Šostý 11. 1. 2015-1 - Obsah Legislativa........................................

Více

Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání. Tomáš Ciprovský

Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání. Tomáš Ciprovský Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání Tomáš Ciprovský Autorské právo přednáška č. 8 Autorské právo autorské právo = souhrn výlučných oprávnění tvůrce ve vztahu k výsledku jeho tvůrčí duševní činnosti

Více

Zákon č. 398/2006 Sb.

Zákon č. 398/2006 Sb. Zákon č. 398/2006 Sb. PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), jak vyplývá

Více

2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 101/2000 ve znění 250/2014 Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

121/2000 Sb. znění účinné od

121/2000 Sb. znění účinné od 121/2000 Sb. znění účinné od 1. 7. 2017 Změna: 250/2016 Sb. Změna: 102/2017 Sb. Změna: 298/2016 Sb. Změna: 356/2014 Sb. Změna: 355/2014 Sb. Změna: 228/2014 Sb. Změna: 64/2014 Sb. Změna: 303/2013 Sb. Změna:

Více

INFORMAČNÍ MEMORANDUM

INFORMAČNÍ MEMORANDUM INFORMAČNÍ MEMORANDUM ke zpracování osobních údajů společností PV Servis,s.r.o. platné a účinné od 30.4. 2018 Vážená klientko, vážený kliente, dovolte nám Vás informovat o tom, jak společnost P. V. Service,

Více

JUDr. Alena Kučerová Úřad pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PROCESU DIGITALIZACE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE

JUDr. Alena Kučerová Úřad pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PROCESU DIGITALIZACE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE JUDr. Alena Kučerová Úřad pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PROCESU DIGITALIZACE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE OSNOVA Úvodní část Tři pohledy tři srovnání Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Zákon o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) Citace

Více

INFORMAČNÍ MEMORANDUM. ke zpracování osobních údajů společností NANO Vision s.r.o. platné a účinné od

INFORMAČNÍ MEMORANDUM. ke zpracování osobních údajů společností NANO Vision s.r.o. platné a účinné od INFORMAČNÍ MEMORANDUM ke zpracování osobních údajů společností NANO Vision s.r.o. platné a účinné od 25.5.2018 Vážená klientko, vážený kliente, dovolte nám Vás informovat o tom, jak společnost NANO Vision

Více

pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) legislativa DRM a princip proporcionality

pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) legislativa DRM a princip proporcionality Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita DRM legislativa DRM a princip proporcionality Duševní

Více

LICENČNÍ SMLOUVA. uzavřená podle 2358 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen občanský zákoník )

LICENČNÍ SMLOUVA. uzavřená podle 2358 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen občanský zákoník ) LICENČNÍ SMLOUVA uzavřená podle 2358 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen občanský zákoník ) 1. Smluvní strany 1.1 (Firma či jméno a příjmení): sídlo či trvalé bydliště:

Více

Právo autorské. Díl 1. Předmět práva autorského. Autorské dílo. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Právo autorské. Díl 1. Předmět práva autorského. Autorské dílo. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Zákon č. 121/2006 Sb., ze dne 7. dubna 2000 č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) ve znění zákona č. 81/2005 Sb.; zákona

Více

Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Chráněno právem autorů? Ne!!

Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Chráněno právem autorů?  Ne!! Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Pavel Tůma Obsah A. Práva související 1. Právo výkonných umělců 2. Právo výrobců zvukových a zvukově

Více

Minireferát Autorské právo

Minireferát Autorské právo Historie Minireferát Autorské právo Lucie Záluská (učo: 98745) Radka Cacková (učo: 146351) Jan Labohý (učo: 144166) Autorské zákony se u nás datují od roku 1895, ale dodnes se v nich nachazí mnoho nejednoznačností.

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa

Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Pavel Tůma Obsah A. Práva související 1. Právo výkonných umělců 2. Právo výrobců zvukových a zvukově

Více

Ochrana počítačových programů

Ochrana počítačových programů Ochrana počítačových programů Dílo (2) Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem. Za dílo souborné se považuje databáze, která je

Více

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ A POSKYTNUTÍ INFORMACÍ A POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTU ÚDAJŮ

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ A POSKYTNUTÍ INFORMACÍ A POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTU ÚDAJŮ SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ A POSKYTNUTÍ INFORMACÍ A POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTU ÚDAJŮ 1. ÚVODNÍ INFORMACE Hlavní město Praha (dále jen Město ) provozuje Pražské centrum kartových služeb (dále

Více

AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců Zdroj: www.ip4inno.eu, www.upv.

AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců Zdroj: www.ip4inno.eu, www.upv. Seminář Ochrana duševního vlastnictví Vodňany 21.3.2012 AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců Zdroj: www.ip4inno.eu, www.upv.cz

Více

(dále jen správce ) Vás tímto v souladu s čl. 12 GDPR informuje o zpracování Vašich osobních údajů a o Vašich právech.

(dále jen správce ) Vás tímto v souladu s čl. 12 GDPR informuje o zpracování Vašich osobních údajů a o Vašich právech. PROHLÁŠENÍ O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ dle NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu

Více

Osobní údaje získává Golferia House přímo od subjektu údajů, od třetích subjektů a z veřejných evidencí.

Osobní údaje získává Golferia House přímo od subjektu údajů, od třetích subjektů a z veřejných evidencí. INFORMACE O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Společnost Golferia House, a.s., IČO 05278121, se sídlem Čeladná 741, 739 12, (dále jen Golferia House ), jakožto správce osobních údajů, si tímto dovoluje informovat

Více

Obsah. Autorské dílo. Autorská práva na Internetu 23. března Marie Šebelová, advokátka. Technologické centrum AV ČR. Marie Šebelová, advokátka

Obsah. Autorské dílo. Autorská práva na Internetu 23. března Marie Šebelová, advokátka. Technologické centrum AV ČR. Marie Šebelová, advokátka Technologické centrum AV ČR Autorská práva na Internetu 23. března 2012 Obsah autorská díla na Internetu autoři autorských děl smlouvy s autory, smlouva na ukázku užití děl na základě zákonných licencí

Více

Pomoc obcím při naplňování GDPR - postřehy z konzultačních setkání. Právní konference SMO ČR duben 2018

Pomoc obcím při naplňování GDPR - postřehy z konzultačních setkání. Právní konference SMO ČR duben 2018 Pomoc obcím při naplňování GDPR - postřehy z konzultačních setkání Právní konference SMO ČR duben 2018 WP 29: Souhlas se zpracováním osobních Souhlas zůstává jedním ze šesti právních základů pro zpracování

Více

LICENČNÍ SMLOUVA I. ÚČEL SMLOUVY

LICENČNÍ SMLOUVA I. ÚČEL SMLOUVY LICENČNÍ SMLOUVA k předmětům chráněným právem duševního vlastnictví, zejména autorským právem a právem průmyslového vlastnictví, uzavřená dle 2358 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále

Více

SMĚRNICE Č. 01/2018, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

SMĚRNICE Č. 01/2018, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ SMĚRNICE Č. 01/2018, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 1. ÚČEL 1.1. Účelem této směrnice je stanovit základní pravidla zpracování osobních údajů ve Společnosti. Tato směrnice je jedním z organizačních opatření

Více

Zákon 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Zákon 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) Zákon 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) Datum účinnosti: 1. prosince 2000 Poslední zapracovaná změna: zákon č. 227/2009

Více

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ Společnost ha-vel internet s.r.o. je povinna chránit osobní údaje svých zákazníků a postupovat v souladu se zákonem č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, ve znění pozdějších

Více

Předmět úpravy. 121/2000 Sb. Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství1) a upravuje ZÁKON. ze dne 7.

Předmět úpravy. 121/2000 Sb. Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství1) a upravuje ZÁKON. ze dne 7. 121/2000 Sb. Předmět úpravy ZÁKON ze dne 7. dubna 2000 Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství1) a upravuje o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o

Více

Autorský zákon a elektronické služby knihoven

Autorský zákon a elektronické služby knihoven Autorský zákon a elektronické služby knihoven 13.10.2011 Plzeň Regionální funkce knihoven 2011 Vít Richter Národní knihovna ČR Hlavní témata Osobnostní a majetková práva Doba trvání majetkových práv Vystavení

Více

ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ A PRÁVA S NÍM SOUVISEJÍCÍ. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ A PRÁVA S NÍM SOUVISEJÍCÍ. Předmět úpravy Text zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, v platném znění, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění ČÁST PRVNÍ PRÁVO AUTORSKÉ

Více

PRAVIDLA SOUTĚŽE MCCAFÉ STORIES

PRAVIDLA SOUTĚŽE MCCAFÉ STORIES PRAVIDLA SOUTĚŽE MCCAFÉ STORIES 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Tato pravidla (dále jen pravidla ) upravují podmínky spotřebitelské soutěže nazvané McCafé Stories (dále též jen soutěž ) pořádané obchodní společností

Více

SMĚRNICE Č. 001, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 1. ÚČEL 2. PŮSOBNOST 3. TERMÍNY, DEFINICE A ZKRATKY

SMĚRNICE Č. 001, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 1. ÚČEL 2. PŮSOBNOST 3. TERMÍNY, DEFINICE A ZKRATKY SMĚRNICE Č. 001, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 1. ÚČEL 1.1. Účelem této směrnice je stanovit základní pravidla zpracování osobních údajů ve Společnosti. Tato směrnice je jedním z organizačních opatření ochrany

Více

Autorský zákon & doktorské studium

Autorský zákon & doktorské studium Autorský zákon & doktorské studium Prof. Ing. Vladimír Smejkal, CSc. LL.M. v Brně 1 Proč autorskoprávní problematika? Zákon o vysokých školách č. 111/1998 Sb. ve znění pozdějších předpisů, 47 (1) Doktorský

Více

Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí

Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí ve věci oprávnění subjektů provádějících zprostředkování náhradní rodinné péče a osob pověřených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí zveřejňovat osobní

Více

Chráněné bydlení Pastelky o.p.s Vilémov 39 IČO: Tel.:

Chráněné bydlení Pastelky o.p.s Vilémov 39 IČO: Tel.: PROHLÁŠENÍ O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Prohlášení o zpracování osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů

Více

STANOVISKO č. 5/2013 říjen 2013

STANOVISKO č. 5/2013 říjen 2013 Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: posta@uoou.cz STANOVISKO č. 5/2013 říjen 2013 Pořizování hlasových záznamů v rámci elektronické komunikace při poskytování

Více

Informace o ochraně osobních údajů

Informace o ochraně osobních údajů Informace o ochraně osobních údajů podle 11 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a změně některých zákonů, v.z.p.p. Raiffeisen stavební spořitelna a.s. (dále pouze RSTS ) jako správce 1 osobních

Více

PROHLÁŠENÍ O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

PROHLÁŠENÍ O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PROHLÁŠENÍ O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ dle NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu

Více

Pravidla užívání aplikace Nadesignuj Jackovu kytaru

Pravidla užívání aplikace Nadesignuj Jackovu kytaru Pravidla užívání aplikace Nadesignuj Jackovu kytaru (dále jen Podmínky ) 1. SEZNAM POJMŮ 1.1. Provozovatel Provozovatelem pro značku Jack Daniel s se míní společnost Brown-Forman, Czechia, s.r.o., Identifikační

Více

Bulletin je bezplatně distribuován členským institucím Rady galerií ČR

Bulletin je bezplatně distribuován členským institucím Rady galerií ČR M UZ E UM, UM Ě NÍ & SP O L E ČN O ST 2 0 0 7 /1 Bulletin je bezplatně distribuován členským institucím Rady galerií ČR Ú VO D EM V tomto roce jsou v Radě galerií plánovány vzdělávací aktivity vztahující

Více

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE Na právní úpravu cookies v České republice je potřeba nahlížet ze dvou pohledů - jednak z pohledu poskytování služeb elektronických komunikací a jednak z pohledu ochrany osobních

Více

OBSAH. Úvod 1 Novela autorského zákona 3. Obecně o autorském právu 9. Kořeny autorského práva na území České republiky 15 Prameny autorského práva 19

OBSAH. Úvod 1 Novela autorského zákona 3. Obecně o autorském právu 9. Kořeny autorského práva na území České republiky 15 Prameny autorského práva 19 OBSAH Úvod 1 Novela autorského zákona 3 1.1. Proč novela vznikla 3 1.2. Co je smyslem novely 3 1.3. Co novela autorského zákona upravuje 4 Obecně o autorském právu 9 2.1. Začlenění autorského práva do

Více

U S N E S E N Í. MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části. č.j.: 303/2014

U S N E S E N Í. MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části. č.j.: 303/2014 č.j.: 303/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 266 ze dne 23.04.2014 Smlouva o poskytnutí reprodukčních práv ke sbírkovým předmětům Rada městské části I. s c h v a l u j e II.

Více

Miloš Sarauer, Libenice 151, Kolín, IČ : , DIČ : CZ Směrnice pro práci s osobními údaji. Článek 1 Úvodní ustanovení

Miloš Sarauer, Libenice 151, Kolín, IČ : , DIČ : CZ Směrnice pro práci s osobními údaji. Článek 1 Úvodní ustanovení Miloš Sarauer, Libenice 151, Kolín, 280 02 IČ : 74385429, DIČ : CZ8106120803 Směrnice pro práci s osobními údaji Článek 1 Úvodní ustanovení Tato organizační směrnice, v souladu s nařízením Evropského parlamentu

Více

121/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 7. dubna 2000. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů.

121/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 7. dubna 2000. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů. 121/2000 Sb. ZÁKON ze dne 7. dubna 2000 o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) Změna: 81/2005 Sb. Změna: 61/2006 Sb. Změna: 216/2006 Sb.

Více

Licenční smlouva nakladatelská. 1. Autor:. Strany se dohodly takto: Čl. I. Prohlášení a sliby odškodnění

Licenční smlouva nakladatelská. 1. Autor:. Strany se dohodly takto: Čl. I. Prohlášení a sliby odškodnění Licenční smlouva nakladatelská 1. Autor:... 2. Nabyvatel: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Technická 5 166 28 Praha 6 zastoupená: Ing. Ivana Chválná kvestorka Strany se dohodly takto: Čl. I.

Více

Metodický pokyn č. 1/09 pro odevzdávání, ukládání a zpřístupňování vysokoškolských závěrečných prací

Metodický pokyn č. 1/09 pro odevzdávání, ukládání a zpřístupňování vysokoškolských závěrečných prací Metodický pokyn č. 1/09 pro odevzdávání, ukládání a zpřístupňování vysokoškolských závěrečných prací Článek I. Úvodní ustanovení (1) Pro účely této směrnice se vysokoškolskými závěrečnými pracemi rozumí

Více

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nahořany

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nahořany Městský úřad Nové Město nad Metují Odbor výstavby a regionálního rozvoje náměstí Republiky 6 549 01 Nové Město nad Metují Váš dopis značky/ze dne Naše značka Vyřizuje/linka Nové Město nad Metují NMNM/15551/2017/OVRR/Bal

Více