Newsletter projektu CARBON DETECTIVES

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Newsletter projektu CARBON DETECTIVES"

Transkript

1 Newsletter projektu Číslo 1, leden 2012 CARBON DETECTIVES Právě se k vám dostal nový elektronický občasník projektu CARBON DETECTIVES, který vás bude informovat o zajímavostech, novinkách a tipech převážně z oblasti změn klimatu. Doufáme, že pro vás bude občasník přínosný a přejeme příjemné čtení. CO ZAJÍMAVÉHO NALEZNETE V TOMTO ČÍSLE: - Aktuální informace o průběhu soutěže - Zprávy a novinky z projektu i z dění ve světě a v Česku - Nabídku seminářů - Stručný přehled dokumentů obsahujících téma klimatických změn SOUTĚŽNÍ INFORMATÓRIUM: Soutěž Ať je vaše škola CO 2 OL! má před sebou ještě téměř dva měsíce do uzávěrky, nezapomeňte ale práci na ní začít včas! Chcete-li pomoci planetě, prezentovat svou práci a navíc získat atraktivní ceny (finanční odměny, solární pokusy a stavebnice a další), neváhejte se zapojit nejpozději do 29. února. Pro účast v soutěži není třeba dělat příliš práce navíc. Úplně postačí například činnosti typu výroba informačních plakátů nebo uspořádání vzdělávací či osvětové akce k tématu, ustanovení energetické hlídky, kdy žáci dohlíží např. na zhasínání, vypínání PC včetně monitorů, větrání, regulaci teploty, úspora teplé vody apod.; výměna klasických žárovek za úsporné, péče o stromy a jinou zeleň, úspory spotřeby materiálů (plastů, papíru ), atd. Uvítáme, když nám napíšete, zda se do soutěže pustíte a jak v projektu postupujete! Další informace k projektu i soutěži naleznete na nebo můžeme zkonzultovat telefonicky či em. STÁLÁ NABÍDKA PRO VÁS: - Nabízíme vám osobní informační či metodickou konzultaci přímo ve vaší škole, ovou či telefonickou konzultaci, asistenci při nahrávání dokumentů do vašeho školního profilu či pomoc s vytipováním vhodné činnosti, se kterou byste Vaši školu do soutěže mohli zapojit. - Napište nám, jak v projektu postupujete, pošlete fotografie z vašich aktivit či vašich uhlíkových detektivů apod. Pokud máte zájem, vše také rádi zveřejníme v dalším čísle newsletteru!

2 ZPRÁVY, NOVINKY Z PROJEKTU: Ve dnech 9. a navštíví tři české školy zástupkyně partnerské organizace z Maďarska Virag Suhajda. Hlavním záměrem návštěv je získání zpětné vazby od škol, zmapování jejich zkušeností s realizací projektu a porovnání specifik českých škol s ostatními zeměmi, kde projekt CARBON DETECTIVES také probíhá. V případě, že byste měli zájem, abychom navštívili také vaši školu, neváhejte nás co nejdříve kontaktovat. ZPRÁVY, NOVINKY ZE SVĚTA I ČESKA: - Hurra Torpedo zahrají v Česku. Vemte na koncert starý spotřebič a dostanete slevu :00 PRAHA (Ekolist.cz) Norská kapela Hurra Torpedo je v mnoha ohledech bizarní trio: děsivé teplákové soupravy a místo klasických nástrojů hrají na staré sporáky, lednice a další domácí spotřebiče. To zřejmě uchvátilo odpadovou společnost Elektrowin, která se sběrem starých spotřebičů věnuje. Tři koncerty kapely v Česku tak zároveň poslouží jako propagace třídění elektroodpadu. Kdo před koncertem odevzdá vysloužilý spotřebič, tomu bude z předem zakoupené vstupenky vráceno sto korun, láká Elektrowin. Celý článek naleznete zde. - Česko v roce 2099: místo sněhu teplo, místo deště sucho zdroj: HN (Ekolist.cz) Kde zima má? Čeští klimatologové předpovídají, že během příštích devadesáti let z Česka téměř zmizí zimy, jak je známe dnes. S výjimkou hor nikde nebude sníh. Píše se rok Letní měsíce v Česku jsou mnohem žhavější a sušší, když prší, deště jsou krátké a velmi silné. Stát se suchu a přívalovým dešťům musel přizpůsobit. Ve velkém se staví hráze a umělá jezera, aby země o vodu nepřicházela. I zimy se změnily. Jsou mnohem teplejší a sníh mimo hory je vzácný. To není úvod sci-fi románu, ale zcela reálný vědecký odhad klimatických změn, k nimž v Česku dojde v příštích devadesáti letech. Pracovala na něm téměř padesátka špičkových českých klimatologů, hydrologů, zemědělských a lesnických expertů i matematiků a statistiků, kteří se otázkami změny počasí intenzivně zabývali posledních pět let. Výsledkem je dosud nejrozsáhlejší studie o budoucnosti klimatu v Česku. Vědci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), Akademie věd a Univerzity Karlovy ji dokončili právě v těchto dnech a HN exkluzivně získaly její výsledky. Celý článek naleznete zde. - Co (ne)přinesla konference OSN o změně klimatu v Durbanu Tisková zpráva Klimatické koalice Durban, Praha V brzkých nedělních hodinách skončila dvoutýdenní konference OSN o změně klimatu v jihoafrickém Durbanu. Téměř 200 signatářů Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC) jednalo o pokračování Kjótského protokolu, nové celosvětové právně závazné dohodě o snižování emisí skleníkových plynů (která zahrne i státy, které dosud byly mimo Kjótský protokol) a finanční pomoci rozvojovým zemím s dopady klimatické změny. Přestože delegáti jednali téměř o dva dny déle, summit nesplnil očekávání a nenabídl potřebnou odpověď na hrozbu dramatických dopadů změny klimatu.

3 Evropská unie a některé další státy přijmou závazky pro druhé období Kjótského protokolu, tuto svou ochotu ovšem ještě musí potvrdit ratifikací. Delegáti rozhodli, že půjde o pětileté ( ) období. Podařilo se ustanovit proces prací na nové celosvětové právně závazné dohodě do roku Dohoda by měla zahrnout všechny signatáře UNFCCC, což je významný precedens. Zůstává však otázkou, jak silnou právní váhu by měla nová dohoda mít a kdy přesně by měla vstoupit v platnost. Rovněž se podařilo ustanovit Zelený klimatický fond (Green Climate Fund), finančními prostředky k plnění své funkce však teprve bude muset získat. Celý článek naleznete zde. NABÍDKA SEMINÁŘŮ: - CARBON DETECTIVES seminář pro pedagogy ZŠ a nižších gymnázií Seminář nabízí prohloubení znalostí o změnách klimatu (včetně jejich politických a sociálních souvislostí), o vlivu emisí oxidu uhličitého a o důležitosti šetrného nakládání s energiemi. Pedagogové se dozví, jak začlenit problematiku klimatických změn do ŠVP a vyzkouší si řadu aktivit, které mohou zařadit do výuky. V rámci semináře se pedagogové seznámí s možnostmi mezinárodního školního projektu Carbon Detectives, včetně školní soutěže Make your school CO 2 OL! (Ať je vaše škola CO 2 OL!), v rámci které mohou žáci navrhovat a realizovat pro svoji školu řešení vedoucí ke snižování emisí CO 2. O aktuálních termínech seminářů, či možnosti realizace semináře přímo na škole se informujete na telefonu , či u: dita.gollova@ekologickavychova.cz. - Pasivní domy Jaké jsou nové trendy ve stavebnictví? Chcete vědět co jsou to pasivní domy a na co se při stavbě zaměřit? Zajímáte se o stavění z přírodních materiálů? 9. února 2012, 10:00 12:15 nebo 15:30 18:00, přednášková místnost E 309, Střední průmyslová škola Zlín, tř. T. Bati 4187, Zlín. Účast je pro širokou veřejnost ZDARMA. Na semináře se prosím předem přihlaste na některý z uvedených kontaktů: katerina.fojtu@veronica.cz, tel , - Globální změna klimatu fakta a fikce (Ostrava) Přijďte na seminář shrnující všechny důležité aspekty problematiky změny klimatu - vědecké poznání, predikce pro území české republiky, českou i mezinárodní politiku, lidské zdraví a praktické návrhy ekologických organizací. 7. února 2012 (úterý) 9:30 16:00, Krajský úřad Moravskoslezského kraje, zasedací místnost zastupitelstva C210, 28. října 117, Ostrava. Více informací naleznete zde. - Globální změna klimatu fakta a fikce (Olomouc) Přijďte na seminář shrnující všechny důležité aspekty problematiky změny klimatu - vědecké poznání, predikce pro území české republiky, českou i mezinárodní politiku, lidské zdraví a praktické návrhy ekologických organizací. 8. února 2012 (středa), 9:30 16:00, Krajský úřad Olomouckého kraje, Kongresový sál, Jeremenkova 40a, Olomouc. Více informací naleznete zde.

4 KDE MÁTE MOŽNOST DÁLE SVÉ AKTIVITY ZÚROČIT: - Program ŠKOLA PRO UDRŽITELNÝ ŽIVOT Posláním programu je vzdělávání v oblasti komunitního plánování a zapojení žáků a veřejnosti do konkrétních akcí směřujících ke zlepšení životního prostředí. Podrobné informace naleznete na - Program EKOŠKOLA Program Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, jehož hlavním cílem je, aby žáci snižovali ekologický dopad školy a svého jednání na životní prostředí a zlepšili prostředí ve škole a jejím okolí. Podrobné informace naleznete na K TÉMATU: Legislativa aneb Kde také naleznete oporu pro svou práci 1) Národní dokumenty: - Metodický pokyn MŠMT k EVVO novelizovaný v říjnu 2008 (nahradil starší z prosince 2001) ke stažení zde. - Rámcové vzdělávací programy ke stažení zde. - Národní program rozvoje vzdělávání v České republice, Bílá kniha 2001 ke stažení zde. - Státní program EVVO (Usnesení vlády České republiky č.1048/2000). Stěžejním cílem programu je zvýšení povědomí a znalostí obyvatel o životním prostředí, výchova k udržitelnému rozvoji a zapojení veřejnosti do problematiky životního prostředí ke stažení zde. - Vzdělávání pro udržitelný rozvoj (VUR) ke stažení zde. - Akční plán státního programu EVVO na léta s výhledem do roku 2015 (schválený usnesením vlády č dne 19. října 2009.) ke stažení zde. - Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj v ČR pro léta (Usnesení vlády České republiky č.851/ 2008) ke stažení zde. - Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR - Zdraví pro všechny v 21. století (Zkráceně ZDRAVÍ 21) ke stažení zde. - Národní sdělení k Rámcové úmluvě OSN o změně klimatu ke stažení zde. - Místní Agenda 21 ke stažení zde. - Národní strategie vzdělávání k udržitelnému rozvoji ke stažení zde. - Státní politika životního prostředí ČR ke stažení zde. - Zákon č. 123/1998 o právu na informace o životním prostředí ke stažení zde. - Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí ke stažení zde. - Zákon č. 561/2004 školský zákon ke stažení zde. 3) Mezinárodní dokumenty: - Agenda 21 ke stažení zde.

5 - Aarhuská úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí, kterou podepsala Česká republika v roce 1998 a ratifikovala v roce 2004 ke stažení zde. - Rámcová úmluva OSN o změně klimatu ke stažení zde. - Kjótský protokol k Rámcové úmluvě OSN o změně klimatu ke stažení zde.

Newsletter projektu CARBON DETECTIVES

Newsletter projektu CARBON DETECTIVES Newsletter projektu Číslo 2, únor 2012 CARBON DETECTIVES Právě se k vám dostal elektronický občasník projektu CARBON DETECTIVES, který vám poskytne informace o zajímavostech, novinkách a tipech převážně

Více

Newsletter projektu CARBON DETECTIVES

Newsletter projektu CARBON DETECTIVES Číslo 3, únor 2012 Newsletter projektu CARBON DETECTIVES Právě se k vám dostal elektronický občasník projektu CARBON DETECTIVES, který vám poskytne informace o zajímavostech, novinkách a tipech převážně

Více

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE Návrh Ministerstva životního prostředí ČR ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, změna klimatu se stává každodenní realitou. Koncentrace skleníkových plynů v zemské atmosféře

Více

EVVO v Moravskoslezském kraji. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje.

EVVO v Moravskoslezském kraji. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje. Jak Moravskoslezský kraj podporuje EVVO ve školách a školských zařízeních Kraj zahrnuje oblast EVVO do

Více

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 ŠETŘENÍ ENERGIÍ Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.14 Vzdělávací oblast: snižování energetické náročnosti

Více

Jak učit o změně klimatu?

Jak učit o změně klimatu? Jak učit o změně klimatu? Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu? Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.4.2016 COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má být zaujat jménem Evropské unie, pokud jde o mezinárodní nástroj, jejž mají vypracovat

Více

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok 2016-2017 Základní škola Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, příspěvková

Více

Výsledky konference OSN o ochraně klimatu v Paříži

Výsledky konference OSN o ochraně klimatu v Paříži Výsledky konference OSN o ochraně klimatu v Paříži Tvoříme klima pro budoucnost, Liberec, 26. - 27. 1. 2016 Klára Sutlovičová, 26. ledna 2016 1992: Rámcová úmluva OSN o změně klimatu (UNFCCC) skutečně

Více

NABÍDKA KONZULTACÍ v oblasti začlenění adaptace na změnu klimatu a resilience do strategií

NABÍDKA KONZULTACÍ v oblasti začlenění adaptace na změnu klimatu a resilience do strategií NABÍDKA KONZULTACÍ v oblasti začlenění adaptace na změnu klimatu a resilience do strategií Neprošlo jazykovou úpravou Verze: Draft 1.1 Datum: 4.11. 2015 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Více

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

Pařížská dohoda a její význam pro ČR a EU. Pavel Zámyslický Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu

Pařížská dohoda a její význam pro ČR a EU. Pavel Zámyslický Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Pařížská dohoda a její význam pro ČR a EU Pavel Zámyslický Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Rámcová úmluva OSN o změně klimatu 1992 UNFCCC -> vstup v platnost 1995 1997 Kjótský protokol > vstup

Více

PREZENTACE STRUKTUROVANÉHO DIALOGU S MLÁDEŽÍ Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží Mgr. Jan Husák E-mail: jan.husak@crdm.

PREZENTACE STRUKTUROVANÉHO DIALOGU S MLÁDEŽÍ Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží Mgr. Jan Husák E-mail: jan.husak@crdm. PREZENTACE STRUKTUROVANÉHO DIALOGU S MLÁDEŽÍ Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží Mgr. Jan Husák E-mail: jan.husak@crdm.cz www.strukturovanydialog.cz CO JE STRUKTUROVANÝ DIALOG S

Více

OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 3) Mezinárodní spolupráce v ochraně životního prostředí 2 Ochrana ŽP vyžaduje

Více

Problematika změny klimatu v ČR

Problematika změny klimatu v ČR Problematika změny klimatu v ČR 2. české uživatelské fórum GMES/Copernicus Mgr. Jana Kontrošová Ministerstvo životního prostředí, odbor energetiky a ochrany klimatu Obsah přednášky Mezinárodní kontext

Více

PRAHA-LIBUŠ 2010-2020

PRAHA-LIBUŠ 2010-2020 AKČNÍ PLÁN NA ROK 2010 K ENERGETICKÉMU PLÁNU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA-LIBUŠ 2010-2020 kompletní verze pro veřejné projednání listpad 2009 Akční plán na rok 2010 k Energetickému plánu městské části Praha-Libuš

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

Školní plán EVVO 2008/2009

Školní plán EVVO 2008/2009 Školní plán EVVO 2008/ (Metodický pokyn MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, č.j.16745/2008-22) Zpracovala : Mgr.Simona Vágnerová 1 Obsah 1. Základní cíle plánu EVVO 3 1.1.

Více

Mezinárodní klimatická politika

Mezinárodní klimatická politika Mezinárodní klimatická politika Brno, 2. 9. 2013 - historie multilaterálních smluv - historie klimatických vyjednávání - jak vyjednávání fungují - budoucnost Historie environmentálních multilaterálních

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.3.2019 C(2019) 1839 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 12.3.2019, kterým se mění nařízení (EU) č. 389/2013, pokud jde o technické provádění druhého

Více

Vize udržitelné energetiky pro Brno

Vize udržitelné energetiky pro Brno Vize udržitelné energetiky pro Brno Smart City strategie Martin ANDER Náměstek primátora města Brna Smart City přístup Zlepšování životního prostředí a zvyšování kvality života při současném snižování

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Moravská Třebová, 7. června 2017 www.zdravamesta.cz/ls2017 Tato akce byla připravena za finanční podpory SFŽP a MŽP. Místní Agenda 21 Moravská Třebová, 7. června

Více

Představení tématu. Viktor Třebický CI2, o. p. s.

Představení tématu. Viktor Třebický CI2, o. p. s. Představení tématu Viktor Třebický CI2, o. p. s. CI2, o.p.s. http://www.ci2.co.cz indikatory.ci2.co.cz http://adaptace.ci2.co.cz/ Kateřinská 26, Praha 2 1 CI2, o.p.s. www.ci2.co.cz indikatory.ci2.co.cz

Více

Název předmětu: ENVIRONMENTÁLNÍ POLITIKA

Název předmětu: ENVIRONMENTÁLNÍ POLITIKA Název předmětu: ENVIRONMENTÁLNÍ POLITIKA Identifikační údaje: Kombinované bakalářské studium, 2. ročník, zimní semestr Autor textu sylabu: Doc. Ing. Miloš Zapletal, Dr. e-mail: milos.zapletal@ekotoxa.cz

Více

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 Základní škola Vsetín, Sychrov 97 Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 zpracovala koordinátorka EVVO schválil ředitel ZŠ Vsetín, Sychrov 97 PhDr. Jaroslava Ševčíková Mgr. Michal Molek

Více

Elektronická bezpečnost v Kraji Vysočina. Lucie Časarová, Kraj Vysočina

Elektronická bezpečnost v Kraji Vysočina. Lucie Časarová, Kraj Vysočina Elektronická bezpečnost v Kraji Vysočina Lucie Časarová, Kraj Vysočina Pracovní skupina el. bezpečnosti 2010: vznik pracovní skupiny (zástupci Kraje Vysočina, Policie ČR, Krajské hospodářské komory Kraje

Více

ZPŮSOBY CESTOVÁNÍ V MINULOSTI A DNES

ZPŮSOBY CESTOVÁNÍ V MINULOSTI A DNES ZPŮSOBY CESTOVÁNÍ V MINULOSTI A DNES Cíl(e): Žáci by si měli uvědomit, jaké cestovní návyky máme dnes, jak se cestovalo v minulosti, a to s ohledem na vzdálenost, volbu způsobu přepravy a dopad na životní

Více

Adaptace měst na změnu klimatu: metodika pro města a obce

Adaptace měst na změnu klimatu: metodika pro města a obce Adaptace měst na změnu klimatu: metodika pro města a obce Josef Novák CI2, o. p. s. VII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY PRAHA, HOTEL STEP**** 15. Září 2016 CI2, o.p.s. http://www.ci2.co.cz

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.2.2018 COM(2018) 52 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o výkonu pravomoci přijímat akty v přenesené pravomoci svěřené Komisi podle nařízení Evropského parlamentu

Více

Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín

Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín Kolektiv autorů MěÚ Vsetín: Bc. Věra Goldová Ing. Milan Půček, MBAMBA Ing. JiříTrezner Martin Kučný (SPKP Vsetín o.p.s.)

Více

Pražské matky vyhlašují program Bezpečné cesty do školy 2019

Pražské matky vyhlašují program Bezpečné cesty do školy 2019 Pražské matky vyhlašují program Bezpečné cesty do školy 2019 Program Bezpečné cesty do školy probíhá ve spolupráci s hlavním městem Prahou a je koordinován organizací Pražské matky (PM). V minulých letech

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Vnitřní směrnice DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Číslo jednací: Působnost: Zpracovala: Schválila: Účinnost SZSOs/3426/2016 všichni žáci, studenti, zaměstnanci školy, všechny úseky

Více

Česká Skalice, Vila Čerych února 2015

Česká Skalice, Vila Čerych února 2015 Česká Skalice, Vila Čerych 16. 17. února 2015 Bioinstitut,o.p.s. Bioinstitut, o.p.s. Olomouc Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny, Ondřejova 489/13, 779 00 Olomouc - Chválkovice;

Více

Pedagogická knihovna J. A. Komenského. Centrum pro školní knihovny (CŠK)

Pedagogická knihovna J. A. Komenského. Centrum pro školní knihovny (CŠK) Projekt XXX 1 Pedagogická knihovna J. A. Komenského Mikulandská 5 116 74 Praha 1 Centrum pro školní knihovny (CŠK) Radmila Indráková Projekt XXX 2 Pedagogická knihovna J. A. Komenského Specializovaná knihovna

Více

Klima, uhlíková stopa úřadu, energie. Josef Novák (CI2, o. p. s.) Praha,

Klima, uhlíková stopa úřadu, energie. Josef Novák (CI2, o. p. s.) Praha, Klima, uhlíková stopa úřadu, energie Josef Novák (CI2, o. p. s.) Praha, 26. 6. 2018 Důkazy Zvyšující se koncentrace CO 2 Důkazy Teplotní anomálie: 2000 2010 vs. 1900 1910 Důkazy Příčina Uvolňujeme příliš

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Povinné energetické průkazy budov od ledna 2013 a rekonstrukce

Více

Zpráva z auditu programu Ekoškola

Zpráva z auditu programu Ekoškola Zpráva z auditu programu Ekoškola Název školy Adresa školy Jméno ředitele školy Jméno koordinátora programu Datum auditu Jména auditorů Základní škola a Mateřská škola Prušánky Školní 289 1666 696 21 Prušánky

Více

Konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v Paříži

Konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v Paříži Konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v Paříži COP-21 / CMP-11 30.11. 11.12.2015 Pavel Zámyslický odbor energetiky a ochrany klimatu Obsah 1) Obecné informace 2) Mitigace snižování

Více

Masarykova střední škola chemická

Masarykova střední škola chemická Masarykova střední škola chemická PRÁCE Z OBČANSKÉ NAUKY SOCIOLOGICKÝ PRŮZKUM NA TÉMA EKOLOGIE Třída: L. Školní rok: / VÍT SVOBODA VOJTĚCH SPÁLENSKÝ 1. Obsah práce 1. OBSAH PRÁCE... 1. PODĚKOVÁNÍ... 1

Více

Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30

Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30 Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30 Ve školním roce 2009/2010 se konaly tyto akce související s problematikou EVVO. Září: - Příprava plánu EVVO

Více

Vliv malých a středních podniků na životní prostředí

Vliv malých a středních podniků na životní prostředí Vliv malých a středních podniků na životní prostředí Vliv malých a středních podniků na životní prostředí MSP 70% celkového průmyslového znečištění v EU Vlivy na místní životní prostředí i komunity: v

Více

Ochrana klimatu v ČR a vyjednávání nové globální dohody

Ochrana klimatu v ČR a vyjednávání nové globální dohody Ochrana klimatu v ČR a vyjednávání nové globální dohody Mgr. Klára Sutlovičová, Centrum pro dopravu a energetiku Centrum pro dopravu a energetiku občanské sdružení, zal. 1998 Člen Zeleného kruhu, Klimatické

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ V ROCE 2018

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ V ROCE 2018 Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ V ROCE 2018 Vypracovala: Ing. Soňa Krátká, koordinátorka PZM a MA21 Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 1. Naplňování kritérií MA21 splnění kritérií

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 05.02.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 25.02.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Společná deklarace o spolupráci na rozvoji a implementaci konceptu

Více

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky 21. února 2012 Senát Parlamentu ČR, Praha Ing. Vladimír Vlk, poradce Ministerstvo životního prostředí ČR

Více

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun Aktivity na škole spojené

Více

Adaptační opatření na změny klimatu

Adaptační opatření na změny klimatu Asociace ekologických organizací Zelený kruh, Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze, Katedra environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně, Centrum pro dopravu a energetiku

Více

Podklady poznámky pro PPT1

Podklady poznámky pro PPT1 Podklady poznámky pro PPT1 Slide 1 Změna klimatu Věda nabízí přesvědčivé důkazy Cílem prezentace je představit téma klimatických změn a poskytnout (stručný) přehled aktuálních vědeckých poznatků. Naposledy

Více

Uhlíková stopa úřadu

Uhlíková stopa úřadu Uhlíková stopa úřadu Změna klimatu a veřejná správa Uhlíková stopa Úřadu vlády ČR Návrh opatření ke snížení uhlíkové stopy Josef Novák, Praha, 10. 4. 2017 CI2, o.p.s. http://www.ci2.co.cz indikatory.ci2.co.cz

Více

Co se chystá na říjen 2011 na SEVERu (Středisku ekologické výchovy a etiky Rýchory - SEVER) s výhledem na další měsíce (přehled aktualit)

Co se chystá na říjen 2011 na SEVERu (Středisku ekologické výchovy a etiky Rýchory - SEVER) s výhledem na další měsíce (přehled aktualit) Co se chystá na říjen 2011 na SEVERu (Středisku ekologické výchovy a etiky Rýchory - SEVER) s výhledem na další měsíce (přehled aktualit) Česká republika: Hlavní aktualita: V rámci programy Škola pro udržitelný

Více

!" snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách,

! snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách, Integrovaný krajský program snižování emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého, oxidů dusíku, těkavých organických látek, amoniaku, oxidu uhelnatého, benzenu, olova, kadmia, niklu, arsenu, rtuti

Více

Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014

Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014 Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014 oblasti činnost zodpovědnost termín monitorování hodnocení k 31.5. 2014 Prezentace -pravidelně informovat spoluţáky o připravovaných akcích v měsíci

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita důvody pro její podporu Zlepšení kvality ovzduší a zlepšení kvality života obyvatel (nejen

Více

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017 Roční plán pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Eva Svobodová Zpracováno na základně metodického pokynu MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (), JAKO PŘÍLOHA K DLOUHODOBÉMU

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020 knihovna PROGRAMY OBJEDNÁVEJTE: DĚTSKÉ ODDĚLENÍ TELEFON: 569 400 484 E-MAIL: DETSKE@KKVYSOCINY.CZ M-CENTRUM POHODA NA EMKU TELEFON: 569 400

Více

UDRŽITELNÁ ENERGETIKA VE MĚSTĚ CHRUDIM. SECAP a Adaptační strategie na klimatickou změnu

UDRŽITELNÁ ENERGETIKA VE MĚSTĚ CHRUDIM. SECAP a Adaptační strategie na klimatickou změnu UDRŽITELNÁ ENERGETIKA VE MĚSTĚ CHRUDIM SECAP a Adaptační strategie na klimatickou změnu Zdravé město Chrudim Město Chrudim je od roku 2001 zapojeno do projektu WHO OSN Zdravé město a místní Agenda 21.

Více

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY NÁZEV: SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME ŠKOLNÍ ROK 2018/19 ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. BENEŠE 456 BOHUMÍN, OKRES KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VYTVOŘILA:

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY konané 14. listopadu 2018

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY konané 14. listopadu 2018 Čj. 2293/18 Schůzi řídil předseda vlády. ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY konané 14. listopadu 2018 (46. schůze) 1. Informace vlády ČR pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR ke Globálnímu

Více

Výukový modul ÚSPORA ENERGIE VE STAVEBNICTVÍ

Výukový modul ÚSPORA ENERGIE VE STAVEBNICTVÍ Výukový modul ÚSPORA ENERGIE VE STAVEBNICTVÍ ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.0153 1 V rámci projektu Zelený most mezi školou

Více

Aktualizace koncepce EVVO Kraje Vysočina

Aktualizace koncepce EVVO Kraje Vysočina Aktualizace koncepce EVVO Kraje Vysočina Ing. Eva Navrátilová Odbor životního prostředí a zemědělství Krajský úřad Kraje Vysočina Aktualizace krajské koncepce silné stránky V kraji působí řada zkušených

Více

Plán environmentální výchovy na ZŠ Janovice pro školní rok 2012/2013

Plán environmentální výchovy na ZŠ Janovice pro školní rok 2012/2013 Plán environmentální výchovy na ZŠ Janovice pro školní rok 2012/2013 Podklady pro činnost: Předmět environmentální výchova byl přesunut do devátého ročníku. V tomto školním roce se bude poprvé vyčovat

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2017/2018 DĚTSKÉ ODDĚLĚNÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy

Více

ale taky protivný nepřítel

ale taky protivný nepřítel ale taky protivný nepřítel Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a moudří Chceme být úspěšní a bohatí. Co k tomu potřebujeme? Komplexní výuku Schopné učitele Dostatek žáků Vhodnou koncepci

Více

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: ,

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: , Zřizovatel: Sportovní 1135, 271 80 Nové Strašecí, tel.: 313 285 811, fax: 313 285 841, e-mail: info@souzns.cz ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008

Více

Plán zlepšování procesu MÍSTNÍ AGENDY 21 pro rok 2018

Plán zlepšování procesu MÍSTNÍ AGENDY 21 pro rok 2018 Plán zlepšování procesu MÍSTNÍ AGENDY 21 pro rok 2018 Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období 2014 2020 uvádí ve specifickém cíli 1.3 Rozšíření řízení kvality a zlepšení strategického

Více

GOETHE-INSTITUT KULTURNÍ INSTITUT SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO S CELOSVĚTOVOU PŮSOBNOSTÍ

GOETHE-INSTITUT KULTURNÍ INSTITUT SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO S CELOSVĚTOVOU PŮSOBNOSTÍ SEMINÁŘ E-KNIHY VZDĚLÁVACÍ CENTRUM NTK 30.09.2014 Seite 1 São Paulo Paris Istanbul Toronto Bangkok Prag Tel Aviv Addis Abeba GOETHE-INSTITUT KULTURNÍ INSTITUT SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO S CELOSVĚTOVOU

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ a MŠ Vacov, Miřetice 38, Vacov, 384 86 2015/2016 Obsah: 1. Charakteristika školy... 3 2. Charakteristika EVVO... 4 3. Akce EVVO ve školním

Více

EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Pokud hledáte odpovědi na otázky týkající se životního prostředí, stavu ovzduší, ochrany přírody, úspor energie, tak držíte správnou publikaci. V této

Více

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM září 2014 červen 2015 Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ V ROCE 2017

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ V ROCE 2017 Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ V ROCE 2017 Vypracovala: Ing. Soňa Krátká, koordinátorka PZM a MA21 Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 1. Naplňování kritérií MA21 splnění kritérií

Více

Dotazník s ekologickou tématikou

Dotazník s ekologickou tématikou Dotazník s ekologickou tématikou Autor: Naďa Kuhnová 7.O Ve dch 5.- 9. 3. 2007 proběhl na gymnáziu Dr. J. Pekaře výzkum formou dotazníků s ekologickou tématikou. Tázáno bylo celkem 156 lidí, z toho 149

Více

Příprava Národního energeticko-klimatického plánu a souvislosti s energetickou účinností

Příprava Národního energeticko-klimatického plánu a souvislosti s energetickou účinností Příprava Národního energeticko-klimatického plánu a souvislosti s energetickou účinností Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor konference Trendy evropské energetiky Praha, 20.

Více

Environmentální politika v EU a ČR

Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika a udržitelný rozvoj 4.Přednáška 30.10.2014 KPŽP PF UK v Praze Doc.JUDr.Vojtěch Stejskal, Ph.D. Milníky vývoje environmentální politiky ES/EU

Více

Město Kopřivnice. ORM08p01. Akční plán zlepšování. Projektu Zdravé město a místní Agendy 21. pro rok 2014. zdravemesto.koprivnice.

Město Kopřivnice. ORM08p01. Akční plán zlepšování. Projektu Zdravé město a místní Agendy 21. pro rok 2014. zdravemesto.koprivnice. Město Kopřivnice ORM08p01 Akční plán zlepšování Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 pro rok zdravemesto.koprivnice.org Zpracovalo: Oddělení strategického plánování, 13.2. Město Kopřivnice Pozn.: tento

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Základní škola a Mateřská škola Palackého náměstí Palackého náměstí 238, 686 01 Uherské Hradiště ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Plán akcí pro školní rok 2017 /2018 Vypracovala: Mgr. Andrea Vršovská Úvod: Environmentální

Více

Projekt MA-G Marta Vencovská, Petr Holý

Projekt MA-G Marta Vencovská, Petr Holý Projekt MA-G 21 14.10. 2011 Marta Vencovská, Petr Holý MA 21 v kraji Vysočina Kraj Vysočina od roku 2004: realizace projektu Zdravý kraj aktivní člen NSZM ČR realizátor místní Agendy 21 Rok 2011: členové

Více

Plán EVVO pro školní rok 2015/2016 Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, Ústí n. L.

Plán EVVO pro školní rok 2015/2016 Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, Ústí n. L. Plán EVVO pro školní rok 2015/2016 Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, 400 01 Ústí n. L. EVVO představuje jeden z klíčových preventivních nástrojů ochrany životního prostředí a je jedním

Více

Politika ochrany klimatu

Politika ochrany klimatu Politika ochrany klimatu Liberec, 14. 6. 2010 Mgr. Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku dva přístupy jak reagovat na změnu klimatu Adaptace vs Mitigace Adaptace Přizpůsobení se změnám klimatu

Více

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY NÁZEV: SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME ŠKOLNÍ ROK 2015/ ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. BENEŠE 456 BOHUMÍN, OKRES KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VYTVOŘILA:

Více

Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace

Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace 435 26 Bečov, č. 17, tel. 476 110 317, www.zsbecov.cz PROGRAM ENVIROMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

Více

Klub ekologické výchovy ZŠ Pertoldova 3373 Praha 4-Modřany. Výroční zpráva KEV. za rok 2015

Klub ekologické výchovy ZŠ Pertoldova 3373 Praha 4-Modřany. Výroční zpráva KEV. za rok 2015 Klub ekologické výchovy ZŠ Pertoldova 3373 Praha 4-Modřany Výroční zpráva KEV za rok 2015 Hlavní cí l e K EV Poslání KEV Hlavn í * Profesionalizace práce koordinátorů EV (specializační studium a další

Více

Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc.

Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc. Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc. Lenka Martinková Charakteristika školy v oblasti EVVO Na škole pracuje od

Více

Čj.: ČŠIG-2500/14-G2 a výsledků vzdělávání na školní rok 2014/2015

Čj.: ČŠIG-2500/14-G2 a výsledků vzdělávání na školní rok 2014/2015 Seznam příloh Příloha č. 1 Příloha č. 2 Prameny ke Kritériím hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání na školní rok 2014/2015 Seznam zkratek 1/5 Příloha č. 1 Prameny ke Kritériím hodnocení podmínek,

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

_ATRAKTIVNĚ / INSPIRATIVNĚ

_ATRAKTIVNĚ / INSPIRATIVNĚ MODERNÍ _ DĚJINY PRO UČITELE _ATRAKTIVNĚ / INSPIRATIVNĚ Roční grantový projekt z OP VK výzvy Moravskoslezského kraje MODENÍ DĚJINY PRO _UČITELE Co nabízíme? Moderní formy vzdělávání v oblasti dějin 20.

Více

PŘÍLOHA Č. 2 RUKU V RUCE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO PRO ZŠ

PŘÍLOHA Č. 2 RUKU V RUCE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO PRO ZŠ REÁLNÉ GYMNÁIUM A ÁKLADNÍ ŠKOLA MĚSTA PROSTĚJOVA, STUDENTSKÁ UL. 2 PŘÍLOHA Č. 2 ŠKOLNÍHO VDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ÁKLADNÍ VDĚLÁVÁNÍ RUKU V RUCE ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO PRO Š PLATNOST OD 1. 2. 2011 PROJEDNÁNO

Více

10. Mezinárodní úsilí k omezení intenzity a dopadů klimatické změny

10. Mezinárodní úsilí k omezení intenzity a dopadů klimatické změny 10. Mezinárodní úsilí k omezení intenzity a dopadů klimatické změny 10.1. IPCC Pátá hodnotící zpráva IPCC vybízí k rychlejšímu a komplexnějšímu přístupu vlád ke snaze o snížení emisí skleníkových plynů.

Více

Vzdělávací program ČEZ Svět energie. Ing. Marie Dufková

Vzdělávací program ČEZ Svět energie. Ing. Marie Dufková Vzdělávací program ČEZ Svět energie Ing. Marie Dufková Vzdělávání, osvěta, pomoc školám, podpora technických oborů, popularizace Tiskoviny Software Filmy Internet Pomůcky Exkurze Besedy Soutěže Semináře

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA-LIBUŠ Libušská PRAHA 4 - LIBUŠ

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA-LIBUŠ Libušská PRAHA 4 - LIBUŠ ZDRAVÉ MĚSTO A MÍSTNÍ AGENDA 21 Praha-Libuš Akční Plán zlepšování procesu MÍSTNÍ AGENDY 21 Plán zlepšování je nástrojem, pomocí něhož je Komisí pro udržitelný rozvoj MČ Praha-Libuš stanoveno, jakého zlepšení

Více

Environmentální výchova. -Vymezení pojmu -Institucionální a personální zabezpečení -Legislativa a dokumenty

Environmentální výchova. -Vymezení pojmu -Institucionální a personální zabezpečení -Legislativa a dokumenty Environmentální výchova -Vymezení pojmu -Institucionální a personální zabezpečení -Legislativa a dokumenty Vymezení pojmů Výchova a vzdělávání zaměřená na životní prostředí 90. léta - pojem ekologická,

Více

Konkurenceschopnost pro Třeboňsko

Konkurenceschopnost pro Třeboňsko Konkurenceschopnost pro Třeboňsko Personální zabezpečení manažer: Jana Coufalová metodik: Jaroslava Lhotská, Anna Kohoutová ICT technik: Ivana Kubínová, Martin Rosocha Partnerské školy Základní škola a

Více

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE Střední zdravotnická škola, příspěvková organizace Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 451 ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE 2016 2017 Obsah Obsah... 1 1. Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017... 2 1.1.

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Barbora Blažková Tematický celek Člověk a životní prostředí Cílová skupina 1. ročník SŠ Anotace Úkolem je odpovědět na otázky a vypracovat pracovní list, který navazuje na probírané učivo: Trvale

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIS-1238/10-S. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIS-1238/10-S. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIS-1238/10-S Název školy: Gymnázium, Vlašim, Tylova 271 Adresa: Tylova 271, 258 01 Vlašim Identifikátor: 600 006 751 IČ: 61664545 Místo

Více

KLUB SVĚTA ENERGIE KLUBOVÉ ZPRÁVY. Ohlédnutí za 8. setkáním Klubu Světa energie

KLUB SVĚTA ENERGIE KLUBOVÉ ZPRÁVY. Ohlédnutí za 8. setkáním Klubu Světa energie KLUB SVĚTA ENERGIE KLUBOVÉ ZPRÁVY Ohlédnutí za 8. setkáním Klubu Světa energie Ve dnech 14. až 15. května proběhl v Plzni další, tentokrát již osmý díl pravidelného setkání členů Klubu Světa energie. Tématem

Více

ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ

ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Praha, MŠMT, 17. října 2013 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Číslo výzvy: 14 Oblast podpory: Vyhlašovatel: Žadatel: 1.1

Více

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015 ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015 Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008-22 k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) a v návaznosti na školní vzdělávací

Více

zastupováním města Cheb na všech jednáních Paktu a podpisem příslušných dokumentů Mgr. Antonína Jalovce, starostu města Cheb a

zastupováním města Cheb na všech jednáních Paktu a podpisem příslušných dokumentů Mgr. Antonína Jalovce, starostu města Cheb a Michal Tancoš Jr., spolek PRO CHEBSKO, z. s. Šimon Jelínek, Gymnázium Cheb PRO CHEBSKO, z. s. Matěje Kopeckého 1339/10 350 02 Cheb IČ: 04227743 spolek@prochebsko.cz Cheb, 22. dubna 2019 NÁVRH USNESENÍ

Více

klimatu & energetiky

klimatu & energetiky Pakt starostů a primátorů v oblasti klimatu & energetiky CZ Jedinečné hnutí vycházející zdola Pakt starostů a primátorů v oblasti klimatu a energetiky sdružuje místní a regionální orgány, které se dobrovolně

Více