4. ROČNÍK 3. VOLITELNÝ PŘEDMĚT 4 hodiny STOLETÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "4. ROČNÍK 3. VOLITELNÝ PŘEDMĚT 4 hodiny STOLETÍ"

Transkript

1 DĚJINY A STOLETÍ Seminář z dějepisu tvoří dvě navzájem propojené linie. Jedna shrnuje a usouvztažňuje učivo k maturitě a přijímacím zkouškám na VŠ. Druhá je zaměřena na prohloubení, doplnění a rozšíření poznatků z našich a světových dějin 20. a 21. století. K vybraným kapitolám patří např.: vývoj Československa od roku 1945 po současnost, osobnosti moderních československých dějin, poválečný vývoj světa rozpad koloniální soustavy, vývoj USA a SSSR/Ruska, vývoj západního a východního bloku, evropská integrace, významné lokální konflikty a krize, vývoj Evropy a světa po roce 1989, Seminář je vhodný pro maturanty z dějepisu a zájemce o studium společenských a humanitních oborů právo, historie, archeologie, politologie, mezinárodní vztahy, učitelství příslušných aprobací.

2 DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Deskriptivní geometrie vás naučí postupy, jak narýsovat rovinný obraz prostorového objektu a obráceně: z narýsovaného výkresu poznat prostorovou polohu a vlastnosti zobrazeného tělesa. Své hlavní uplatnění má v technických aplikacích, protože technická praxe má potřebu zobrazování prostorových objektů do roviny výkresu. Dle úrovně skupiny bude zařazeno Mongeovo promítání. Řeší se polohové a metrické vlastnosti bodů, přímek a rovin, průměty rovinných útvarů a hranatých těles. Dále se probírají rovinné řezy hranolu a jehlanu a průsečíky přímky s povrchem hranolu a jehlanu. Dále se budeme věnovat konstrukci kuželoseček a jejich tečen. Pokračujeme zobrazením rotačních těles (válec, kužel a kulová plocha) a jejich rovinných řezů. Z dalších zobrazovacích metod zařazujeme kótované promítání a kolmou axonometrii. Cílem je rozvíjet prostorovou představivost a schopnost přesného grafického vyjadřování. Z deskriptivní geometrie můžete maturovat. Doporučujeme pro zájemce o studium vysokých škol technického, přírodovědného a uměleckého směru architektura, stavitelství, strojírenství, design apod. Potřebná podmínka pro úspěšné zvládnutí maturity z DG je písemná práce.

3 FILOZOFIE A RELIGIONISTIKA Rozšíření a doplnění základního učiva společenských věd 4. ročníku. Seminář se zaměřuje na objasnění základních filozofických a náboženských termínů, dále na jednotlivé filozofické směry a osobnosti, probrána budou jednotlivá náboženství, jejich společné znaky i rozdíly. Prostor bude věnován současné filozofii a vědě s důrazem na aktuální filozofické otázky (např. Mohou stroje myslet? Jaké místo v současném světě zaujímá člověk? Jakou úlohu hraje technika v moderních kulturách?). Zabývat se budeme také pozicí a významem náboženství v soudobé společnosti. (S poukazem na to, jak se vliv a význam náboženství měnil v dějinách.) Seminář bude založen na diskusi o daných tématech, četbě a interpretaci textů. Doporučujeme pro zájemce o studium vysokých škol humanitního zaměření filozofických fakult, právnických fakult, fakult sociálních studií a pedagogických fakult.

4 LITERATURA A KOMUNIKAČNÍ PRAXE Tento seminář bude rozdělen na 2 části. Dvě hodiny týdně budou věnovány tématům komunikace, sebeprezentace, správné a chybné argumentaci, nácviku správné prezentace, stylistických dovedností. Několik hodin bude vyhrazeno i základům etikety. V druhém pololetí pak bude seminář zaměřen na zopakování základních stylistických postupů a útvarů, a to teoreticky i prakticky s ohledem na přípravu k maturitní písemné práci. Několik hodin bude určeno k nácviku rozboru neuměleckého textu viz ústní maturitní zkouška. Dle možností bude seminář doplněn exkurzí do médií či tematickými besedami. Další dvě hodiny týdně budou určeny lieratuře. Formou prezentací budou opakovány základní umělecká období a směry, formou výkladu, diskusí a referátů pak rozbory konkrétních literárních děl dle výběru studentů. Seminář však bude rozšiřovat učivo především ze současné české literatury a světové literatury 2. pol. 20. století. Učivo bude doplněno zdařilými filmovými adaptacemi významných lit. děl. Seminář je určen všem studentům, neboť bude zaměřen na praktický nácvik komunikačních dovedností, správné prezentace a sebeprezentace, které studenti uplatní při ústní maturitní zkoušce, vysokoškolském studiu i v praktickém životě. Literární část bude přípravou na maturitní zkoušku z českého jazyka a rozšíří studentům všeobecný kulturní přehled. POZNÁMKA OZNÁMKA: Práce v semináři předpokládá aktivní přístup a ochotu spolupracovat. Kvůli praktickému nácviku a předpokladu, že každý v semináři vystoupí s prezentací, referátem, bude počet studentů v semináři omezen.

5 POLITOLOGIE A PRÁVO Seminář je zaměřen na rozšíření učiva politologie a práva. V rámci přesahů učiva do ostatních společenskovědních oborů se otevírá prostor pro komplexní propojení učiva ZSV. Všechna témata budou probírána v historickém kontextu se zaměřením na 20. století a s ohledem na aktuální dění ve světě. Pozornost je věnována také problematice Evropské unie. V oblasti práva také novému Občanskému zákoníku. V semináři budou probírány například okruhy: politické ideologie a doktríny politické systémy volby a volební systémy mezinárodní vztahy změny v novém Občanském zákoníku právní základy Evropské unie Základem práce v semináři bude především diskuse, ale i různé formy prezentací. Součástí bude také vypracování seminární práce. Seminář je určen studentům se zájmem o studium práv, ekonomie, mezinárodních vztahů, ale i těm, kteří chtějí získat aktuální přehled o světovém dění.

6 PROGRAMOVÁNÍ Když programujete, tak se učíte myslet! Programování je výhodné z těchto důvodů: Při programování se naučíte členit celky na části, brát v úvahu nejrůznější vztahy, spojovat části ve funkční celky, přecházet z jedné úrovně podrobností na jinou úroveň - prostě vše, co k racionálnímu myšlení patří. Programování je samokontrolující. Jestliže program nepracuje, udělal jste někde chybu a je třeba ji odstranit. Když program funguje, pracoval jste dobře - i když každý po dohotovení programu vidí, co měl dělat jinak a lépe. Programování je tvůrčí činnost per excellence. Nepotřebujete nic jiného než počítač. Máte před sebou prázdné universum, ze kterého si uděláte svůj vlastní vesmír. Před vámi leží prázdné buňky paměti, které můžete zaplnit podle své libosti. Máte k disposici platónské ideje příkazů, podle kterých vytvoříte reálné příkazy, které budou pracovat podle vašich představ. Můžete si udělat cokoliv - cokoliv na co stačíte. Programování považuji za čirou tvůrčí práci - zkuste to, budete mít pocit Stvořitele. Programování v C# Historie vývoje programovacích nástrojů, seznámení se s prostředím Ošetření, komentáře, vývojové diagramy První kroky výpis a čtení textu, hrátky s podmínkami, logické operace Pole, úvod do cyklů for, while / do...while Třídící algoritmy I Grafika a myš Úvod do konzolových aplikací Cykly v konzolovém režimu Vlastní datové typy Třídící algoritmy II konzolová řešení Soubory a ukazatelé Stavebnice Lego Mindstorm a Rapsberry Pi Práce na vlastním projektu Návrh a realizace Ovládání senzorů Řešení základních úloh robotiky Vlastní projekty Účast na různých robotických soutěžích CÍLOVÁ SKUPINA: Seminář je určen pro zájemce o studium informatiky a technických oborů.

7 PSYCHOLOGIE Seminář prohlubuje některá psychologická témata probraná v 1. ročníku SV a ve 3. ročníku společenskovědního semináře a současně se soustředí na nová témata především psychiatrii, psychoterapii, dějiny psychologie, dále pracovní psychologii a nezaměstnanost, příp. bezdomovectví. Kromě teoretického učiva jsou zařazovány ukázky z psychologické praxe. Seminář je určen zájemcům o vysokoškolské studium psychologie, dále oboru sociální práce, zájemcům o studium pedagogických směrů, ale také každému, kdo se chce dovědět něco nového z psychologie. POZNÁMKA OZNÁMKA: Studenti vypracovávají srovnávací seminární práci. Je zařazena návštěva dvou psychologických pracovišť.

8 SEMINÁŘ Z ANGLICKÉHO JAZYKA Seminář rozšiřuje znalosti studentů na úroveň B2. Procvičují se konverzační témata všedního dne a studenti se dozví rozšiřující informace o anglicky mluvících zemích. Typy procvičovaných úkolů zároveň odpovídají dovednostem vyžadovaným v didaktickém maturitním testu. Seminář je určen studentům, kteří mají zájem o rozšíření slovní zásoby a gramatiky na úroveň B2. Zároveň však nesměřují ve složení Cambridgeských zkoušek odpovídající úrovně a chtějí se dozvědět více o anglicky mluvících zemích.

9 SEMINÁŘ Z FYZIKY Postupně budou probírána témata středoškolské fyziky: Mechanika Molekulová fyzika a termika Kmitání a vlnění Elektrické a magnetické jevy Elektrická energie Geometrická optika Vlnové vlastnosti světla Elektromagnetické záření a jeho energie Základy a aplikace kvantové fyziky Atomové jádro a jaderná energie Nebude zde kladen důraz na teoretické opakování a rozšiřování teoretických partií fyziky, vše je cíleně směřováno na řešení testových úloh z fyziky, které se objevují na přijímacím řízení. Tuto náplň lze přizpůsobit požadavkům studentů a VŠ. V rámci semináře bude i domácí příprava formou testování na Moodlu, dále pak rozbor problematických úloh z přijímacích zkoušek na VŠ. Tento seminář slouží jako příprava na přijímací řízení na VŠ, ve kterých jsou obsaženy otázky z fyziky, např. fakulty a obory technické, stavební, přírodovědné, lékařské, farmaceutické, biochemie, biomedicíny, fyzioterapie, nanotechnologie atd. Seminář lze také využít jako základní zopakování středoškolské fyziky těm, kteří budou absolvovat fyziku v následujícím studiu na VŠ. POZNÁMKA OZNÁMKA: Seminář je přístupný i pro studenty, kteří se zatím fyziky obávali a neexcelují v ní, nicméně ji budou potřebovat na přijímací zkoušky nebo během prvních let vysokoškolského studia. Je ovšem předpokládán aktivní přístup zvláště v domácí přípravě na hodiny.

10 SEMINÁŘ Z MATEMATIKY Seminář z matematiky navazuje na základní výuku matematiky, slouží k rozšiřování a prohlubování již získaných poznatků. V daných kapitolách jsou řešeny složitější příklady učiva, které bylo probíráno v předmětu matematika. Součástí je průběžná příprava k maturitě z matematiky a na přijímací zkoušky na vysoké školy. Do výuky se zařazují testové úlohy z minulých ročníků státní maturitní zkoušky z matematiky. Seminář je určen studentům, kteří se chystají na studium matematiky nebo oborů s matematikou propojených. Doporučujeme pro zájemce o studium na ekonomických fakultách, na fakultách s technickým zaměřením VUT, ČVUT, studium informatiky, fyziky apod. Matematika rozvíjí logické myšlení, uvažování a plánování činností i pro běžný život. K výsledkům z matematiky přihlížejí také lékařské fakulty, protože logicky myslící lékař má lepší předpoklady pro svoji praxi.

11 SEMINÁŘ Z NĚMECKÉHO JAZYKA V semináři zpracovávají studenti různá konverzační témata, rozvíjejí komunikativní dovednosti poslech a čtení s porozuměním, mluvní projev na vyšší úrovni diskuze k různým tématům, formulování vlastních názorů, vyprávění, apod., trénují písemný projev, prohlubují si znalosti gramatiky, seznamují se s reáliemi a literaturou německy mluvících zemí, pracují s autentickými materiály. Seminář je určen zájemcům o vysokoškolské studium germanistiky, studentům, kteří chtějí z němčiny maturovat, a také těm, kteří si chtějí rozšířit a upevnit znalosti a vědomosti z německého jazyka.

12 SEMINÁŘ Z RUSKÉHO JAZYKA Seminář je zaměřen na rozšíření učiva a praktické zvládnutí konverzačních témat (péče o zdraví, cestování, letní aktivity, zaměstnání, člověk a společnost, média ). Studenti procvičují komunikativní dovednosti, mluvní projev na vyšší úrovni. Diskutují k různým tématům, formulují názory, trénují písemný projev, gramatiku, seznamují se s ruskými reáliemi. V průběhu semináře opakují a doplňují témata z 3. ročníku. CÍLOVÁ SKUPINA: Seminář je určen studentům ruštiny, kteří chtějí maturovat z jazyka ruského nebo studentům, kteří potřebují ruštinu procvičit, zdokonalit a zlepšit své komunikační schopnosti

13 SEMINÁŘ ZE ŠPANĚLSKÉHO JAZYKA Seminář je zaměřený na rozšíření učiva a praktické zvládnutí témat ze španělských a latinskoamerických reálií, problémy životního prostředí a současné společnosti, hispánskou kulturu a španělský jazyk v průběhu jeho vývoje až do současnosti. Student dosáhne potřebné znalosti prostřednictvím textových a videomateriálů, kvízů, tematicky zaměřených cvičení a cvičení rozvíjejících slovní zásobu. Seminář je určen pro všechny studenty, kteří chtějí skládat maturitní zkoušku ze španělského jazyka a účast v něm je nezbytným předpokladem pro zvládnutí nastudování maturitních témat. Studenti mohou uplatnit znalost španělského jazyka na filosofických, ekonomických a pedagogických fakultách, při vycestování a hledání si možnosti pracovního uplatnění ve španělsky mluvících zemích.

14 4. ROČNÍK 3. VOLITELNÝ PŘEDMĚT 4 hodiny SEMINÁŘ ZE ZEMĚPISU V semináři se probírají více do hloubky témata z předchozích ročníků výuky zeměpisu: fyzická geografie politická geografie socioekonomická geografie regionální geografie aktuální globální témata Klade se důraz na zvládnutí samostatné práce s relevantními prameny informací a databázemi geografických dat, a na schopnost uceleně prezentovat zjištěné poznatky a reagovat v diskusi na zadané téma. Součástí semináře je také vypracování seminární práce. Příprava studentů ke studiu geografie, politologie, mezinárodního obchodu, mezinárodních vztahů, ekonomie a podobných společenských věd nebo pro získání hlubšího přehledu pro ty, které tento předmět prostě baví. Příklady oborů na VŠ: Přírodovědecká fakulta UK- obory: Biologie a geografie (učitelství, dvouoborové) Demografie se sociální geografií Přírodovědecká fakulta OU - obory: Fyzická geografie a geoekologie Enviromentální geografie Fyzická geografie a geoekologie Geografie (dvouoborová, učitelství) Přírodovědecká fakulta MU - obory: Aplikovaná geografie a geoinformatika Geografická kartografie a geoinformatika Přírodovědecká fakulta UP obory: Geografie (učitelství, dvouoborové) Geoinformatika a geografie Fyzická geografie a geoinformatika Geografie a matematika (učitelství, dvouoborové) Geografie a regionální rozvoj Kartografie a geoinformatika Politická a kulturní geografie Geografie Regionální geografie Učitelství geografie pro SŠ (dvouoborové) Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni - obor: Ekonomická a regionální geografie

3. ROČNÍK 1. VOLITELNÝ PŘEDMĚT 2 hodiny NGLICKÝ JAZYK FCE, CAE

3. ROČNÍK 1. VOLITELNÝ PŘEDMĚT 2 hodiny NGLICKÝ JAZYK FCE, CAE ANGLICKÝ JAZYK NGLICKÝ JAZYK FCE, CAE Studenti jsou připravováni ke složení Cambridgeské zkoušky Cambridge English: First (dříve First Certificate in English), případně Cambridge English: Advanced (dříve

Více

Charakteristika seminářů 2019/ ročník

Charakteristika seminářů 2019/ ročník Charakteristika seminářů 2019/2020 3. ročník Seminář z anglického jazyka tematická a strategická příprava pro maturitní zkoušku rozšiřování slovní zásoby a prohlubování znalostí frazeologie prohlubování

Více

Volitelné semináře ve 3. ročníku

Volitelné semináře ve 3. ročníku Volitelné semináře ve 3. ročníku Seminář českého jazyka a literatury (3. ročník) - dvouhodinový Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají.

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník Školní rok: 2017 2018 Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - matematický - z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - dějepisný - společenskovědní

Více

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Studenti si volí semináře s celkovou dotací 4 hodiny týdně. Nabízené semináře mají dotaci 1 hodinu, resp. 2 hodiny týdně. Student si tedy může navolit

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář literární historie (dvouhodinový) Seminář je určen především studentům, kteří chtějí dále studovat bohemistiku, jazyky, žurnalistiku, mediální komunikace, herectví,

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2018 2019 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář českého jazyka a literatury II (čtyřhodinový) Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají. Rozšiřuje

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2017 2018 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva)

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Seminář z českého jazyka Rozšiřuje, prohlubuje a procvičuje učivo gramatiky, slohu a

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář literární historie (dvouhodinový) Seminář je určen především studentům, kteří chtějí dále studovat bohemistiku, jazyky, žurnalistiku, mediální komunikace, herectví,

Více

Návrh systému volitelných předmětů

Návrh systému volitelných předmětů Návrh systému volitelných předmětů šestileté studium v předmaturitním ročníku - 2009/10 Týdenní počet hodin v rozvrhu žáka je 33. 1. Povinné předměty - výuka organizovaná podle tříd Český jazyk 5 Cizí

Více

PRO 4. ROČNÍK GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/2020

PRO 4. ROČNÍK GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/2020 VOLITELNÉ SEMINÁŘE PRO 4. ROČNÍK GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/2020 Vážení studenti, blíží se čas výběru volitelných seminářů. Do výuky ve 4. ročníku jsou zařazeny 2 volitelné semináře se tříhodinovou

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA... 2 SEMINÁŘ A

Více

Volitelné předměty 3. ročník

Volitelné předměty 3. ročník Volitelné předměty 3. ročník Školní rok 2018-2019 Předměty podle bloků: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - matematický seminář - seminář z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2019 2020 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky - informatika, grafika a video 2. Blok společenskovědních předmětů

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ Z BIOLOGIE... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ

Více

SEMINÁŘ Z FRANCOUZSKÉHO JAZYKA

SEMINÁŘ Z FRANCOUZSKÉHO JAZYKA SEMINÁŘ Z FRANCOUZSKÉHO JAZYKA Seminář připravuje studenty ke státní maturitě nebo profilové zkoušce z francouzského jazyka. Je též pojatý jako příprava na přijímací zkoušky na VŠ např. v oborech filologie,

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 4. ročník, oktáva

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 4. ročník, oktáva Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 4. ročník, oktáva Časová dotace seminářů 3 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně čtyři semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno

Více

Volitelné předměty. pro školní rok

Volitelné předměty. pro školní rok Volitelné předměty pro školní rok 2018 2019 Do 3. ročníku, resp. septimy studia žáci volí tři dvouhodinové semináře, v závěrečném 4. ročníku, resp. v oktávě studia absolvují výuku čtyř dvouhodinových seminářů.

Více

4. ROČNÍK 4. VOLITELNÝ PŘEDMĚT 2 hodiny

4. ROČNÍK 4. VOLITELNÝ PŘEDMĚT 2 hodiny APLIKOVANÁ EKONOMIE Seminář je zaměřen na doplnění a rozšíření probraného učiva III. ročníku především v souvislosti s reálnou ekonomikou. Důraz je kladen na převedení teoretických poznatků do každodenních

Více

O nakladatelství. Nakladatelství SOKRATES se specializuje také na odbornou právnickou a ekonomickou literaturu.

O nakladatelství. Nakladatelství SOKRATES se specializuje také na odbornou právnickou a ekonomickou literaturu. Obsah Obsah... 1 O nakladatelství... 2 Nejžádanější publikace z nakladatelství SOKRATES... 3 Kompletní nabídka z edice Přijímací zkoušky na vysoké školy z nakladatelství SOKRATES dle typu VŠ... 4 Právnická

Více

Volitelné předměty. nabídka 2015/2016

Volitelné předměty. nabídka 2015/2016 Volitelné předměty nabídka 2015/2016 Volitelné předměty pro (V7.AB a 3.A) Konverzace v AJ (V7.AB a 3.AB) Tento volitelný předmět nabízí studium konverzačních témat v AJ. Studenti si výrazně rozšíří slovní

Více

O nakladatelství. Nakladatelství SOKRATES se specializuje také na odbornou právnickou a ekonomickou literaturu.

O nakladatelství. Nakladatelství SOKRATES se specializuje také na odbornou právnickou a ekonomickou literaturu. Obsah Obsah... 2 O nakladatelství... 3 Nejžádanější publikace z nakladatelství SOKRATES... 4 Kompletní nabídka z edice Přijímací zkoušky na vysoké školy z nakladatelství SOKRATES dle typu VŠ... 5 Právnická

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ Z BIOLOGIE... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ

Více

Volitelné předměty. nabídka 2017/2018

Volitelné předměty. nabídka 2017/2018 Volitelné předměty nabídka 2017/2018 Volitelné předměty pro (V7.AB a 3.A) Konverzace v AJ (V7.AB a 3.AB) Tento volitelný předmět je určen studentům, kteří si chtějí procvičit a zdokonalit dovednosti a

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 3. ročník, septima

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 3. ročník, septima Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 3. ročník, septima Časová dotace seminářů 2 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně dva semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2017 2018 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Aplikovaná geografie 2. Biologický seminář 3. Cvičení z chemie 4. Cvičení

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu školního roku

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu školního roku Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu školního roku 2018 2019 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Aplikovaná geografie 2. Biologický seminář 3. Cvičení z chemie

Více

Nabídka volitelných předmětů výtah z ŠVP

Nabídka volitelných předmětů výtah z ŠVP Literární seminář Volitelný předmět doplňuje výuku předmětu Český jazyk a literatura. Je koncipován jako jednoletý, určený pouze pro žáky maturitních ročníků. Konverzace v anglickém jazyce Volitelný předmět

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 6

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 6 NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 KONVERZACE V RUSKÉM JAZYCE... 2 DĚJINY UMĚNÍ - PRAKTICKÉ... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2015 2016

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2015 2016 Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2015 2016 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Biologický seminář 2. Cvičení z chemie 3. Cvičení z matematiky 4. Deskriptivní

Více

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ Celoživotní vzdělávaní (CŽV) bylo přijato na ČVUT jako logický a nezbytný doplněk základní pedagogické činnosti. Legislativní rámec CŽV na ČVUT je vymezen platným

Více

Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV.

Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV. Učební plán Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV. Jazyk a jazyková komunikace Matematika a její aplikace min. dotace naše

Více

Komentář k volitelným seminářům pro budoucí předmaturitní ročníky

Komentář k volitelným seminářům pro budoucí předmaturitní ročníky Komentář k volitelným seminářům pro budoucí předmaturitní ročníky 2019-2020 Literární seminář (LSE) je vhodný pro studenty, kteří uvažují o studiu českého jazyka na VŠ a pro ty, kteří vědí, že součástí

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM Náplně povinně volitelných předmětů 3. a + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / VI. ročníku / oktávě. Podle školního řádu nelze

Více

Volitelné předměty. nabídka 2012/2013

Volitelné předměty. nabídka 2012/2013 Volitelné předměty nabídka 2012/2013 Volitelné předměty pro (V7.AB a 3.AB) Konverzace v AJ (V7.AB a 3.AB) Tento volitelný předmět nabízí studium konverzačních témat v AJ. Studenti si výrazně rozšíří slovní

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO 4. ROČNÍK A OKTÁVY (SEMINÁŘE)

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO 4. ROČNÍK A OKTÁVY (SEMINÁŘE) VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO 4. ROČNÍK A OKTÁVY (SEMINÁŘE) Seminář z matematiky Ms Charakteristika předmětu Seminář je zaměřen na přípravu studentů k maturitní zkoušce z matematiky. Důraz bude kladen na procvičování

Více

3. Učební plán (od počínaje primou a kvintou)

3. Učební plán (od počínaje primou a kvintou) 3. Učební plán (od 1.9.2018 počínaje primou a kvintou) 3.1. Celkový nižší stupeň Vzdělávací oblasti (obory) ŠVP RVP Matematika a její aplikace 18 + 4 15 Matematika 18 + 4 0 Informační a komunikační technologie

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem. 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou 1.1. Týdenní ročníkový

Více

Nabídka volitelných předmětů výtah z ŠVP

Nabídka volitelných předmětů výtah z ŠVP Literární seminář Volitelný předmět doplňuje výuku předmětu Český jazyk a literatura. Je koncipován jako jednoletý, určený pouze pro ţáky maturitních ročníků. Konverzace v anglickém jazyce Volitelný předmět

Více

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář biologie ( SBI ) Zaměření: vhodný k maturitě, opakující příprava na maturitní a přijímací zkoušky obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 2. NÁZEV SEMINÁŘE:

Více

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2009/10 počínaje 1. ročníkem.

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2009/10 počínaje 1. ročníkem. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělávání: Právo a řízení firem 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání čtyřleté denní studium střední vzdělávání s maturitní

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / oktávě. Podle školního řádu nelze semináře v průběhu studia měnit. Ve všech seminářích může být v průběhu školního roku stanoveno srovnávací

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ročník. Školní rok: Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IJA. - matematický seminář

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ročník. Školní rok: Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IJA. - matematický seminář VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ročník Školní rok: 2019 2020 Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IJA - matematický seminář - seminář z fyziky a informatiky - informatika plus 2. Blok společenskovědních

Více

Volitelné semináře. Cílové skupiny, anotace a použité vzdělávací metody. 8.12.2014 Gymnázium, Boskovice, Palackého náměstí 1

Volitelné semináře. Cílové skupiny, anotace a použité vzdělávací metody. 8.12.2014 Gymnázium, Boskovice, Palackého náměstí 1 Volitelné semináře Cílové skupiny, anotace a použité vzdělávací metody 8.12.2014 Gymnázium, Boskovice, Palackého náměstí 1 Úvod Následující seznam přináší žákům kompletní přehled volitelných seminářů VOL.

Více

Volitelné předměty na rok Septimy, 3. ročník

Volitelné předměty na rok Septimy, 3. ročník 1. SL - Literatura a film Volitelné předměty na rok 2019-20 Septimy, 3. ročník PRO: studenty, kteří si chtějí prohloubit své znalosti o literatuře a filmu, chtějí v literatuře (i filmu) najít co nejvíc

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2016/2017 3. ročník, septima

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2016/2017 3. ročník, septima Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2016/2017, septima Časová dotace seminářů 2 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně dva semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno více seminářů,

Více

Obsah. Obsah... 1. Chemická laboratorní cvičení... 2. Chemický seminář... 3. Ekologicko-environmentální seminář... 4. Biochemický seminář...

Obsah. Obsah... 1. Chemická laboratorní cvičení... 2. Chemický seminář... 3. Ekologicko-environmentální seminář... 4. Biochemický seminář... Obsah Obsah... 1 Chemická laboratorní cvičení... 2 Chemický seminář... 3 Ekologicko-environmentální seminář... 4 Biochemický seminář... 5 Biologický seminář... 6 Biologický seminář... 7 Deskriptivní geometrie...

Více

Maturita Společná část. Profilová část. 2 zkoušky. 2 zkoušky

Maturita Společná část. Profilová část. 2 zkoušky. 2 zkoušky Maturita 2019 Maturita 2019 Společná část 2 zkoušky Profilová část 2 zkoušky Společná část MZ Český jazyk a literatura Volitelná zkouška Cizí jazyk (angličtina, němčina, francouzština, ruština, španělština)

Více

Seminář z fyziky II

Seminář z fyziky II 4.9.43. Seminář z fyziky II Volitelný předmět Seminář z fyziky je určen pro uchazeče VŠ technického směru navazuje na vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Fyzika, který je součástí vzdělávací oblasti Člověk

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem. 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou 1. 1. Týdenní ročníkový

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ROČNÍK. Architektonické studie. Architektura současnosti. Architektura, umění a design

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ROČNÍK. Architektonické studie. Architektura současnosti. Architektura, umění a design VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ROČNÍK Architektonické studie 1 1. pololetí Zajímavosti současné architektury Základy designu a estetiky Návrh jednoduchého objektu skici od ruky (př. vyhlídková věž, altán, ) Architektonická

Více

Platnost 1.9.2009 Délka studia v letech: 8.0. Název RVP RVP G 8-leté gymnázium Forma vzdělávání denní forma vzdělávání. Gymnázium Dr.

Platnost 1.9.2009 Délka studia v letech: 8.0. Název RVP RVP G 8-leté gymnázium Forma vzdělávání denní forma vzdělávání. Gymnázium Dr. PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Škola Název ŠVP, Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Platnost 1.9.2009 Délka

Více

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ Celoživotní vzdělávaní (CŽV) bylo přijato na ČVUT jako logický a nezbytný doplněk základní pedagogické činnosti. Legislativní rámec CŽV na ČVUT je vymezen platným

Více

Kartografie (práce s topografickou mapou, tvorba kartogramu, Dálkový průzkum Země).

Kartografie (práce s topografickou mapou, tvorba kartogramu, Dálkový průzkum Země). Seminář z neformální logiky Seminář z neformální logiky reaguje na požadavky mnoha VŠ, které v poslední době pozměnily tradiční styl přijímacích zkoušek a zavedly pro studenty testy z obecných studijních

Více

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2012/2013

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2012/2013 Příspěvková organizace, IČ: 61 38 67 74, číslo účtu: 2001880002/6000, PSČ: 120 00, tel.: 224 255 121 Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2012/2013 číslo 7/2012 Každý žák 3. a 4. ročníku se podle

Více

Anglická konverzace Bankovnictví Cestovní ruch Marketing a management Matematika volitelná... 6

Anglická konverzace Bankovnictví Cestovní ruch Marketing a management Matematika volitelná... 6 Obsah: Anglická konverzace... 2 Bankovnictví... 3 Cestovní ruch... 4 Marketing a management... 5 Matematika volitelná... 6 Konverzace v německém jazyce... 7 Konverzace v německém jazyce... 8 Podnikání

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / oktávě. Podle školního řádu nelze semináře v průběhu studia měnit. Ve všech seminářích může být v průběhu školního roku stanoveno srovnávací

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / VI. ročníku / oktávě. Podle školního řádu nelze semináře v průběhu studia měnit. Ve všech seminářích může být v průběhu školního roku

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou Týdenní ročníkový plán

Více

Podmínky pololetní klasifikace v předmětech obor Informační technologie Ročník Předmět Typ známky a počet

Podmínky pololetní klasifikace v předmětech obor Informační technologie Ročník Předmět Typ známky a počet Minimální klasifikační portfolio žáka pro pololetní hodnocení Podmínky pololetní klasifikace v předmětech obor Informační technologie Ročník Předmět Typ známky a počet IT1 Český jazyk a literatura Ústní

Více

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň dosaženého vzdělání: Učitelství pro mateřské školy a vychovatelství RVP 75-31-M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika čtyřleté denní

Více

Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2017/2018

Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2017/2018 Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2017/2018 Přehled volitelných předmětů 1. Nabídka volitelných předmětů, které si student volí v I 1.1. Druhý cizí jazyk povinně volitelný předmět

Více

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ Celoživotní vzdělávaní (CŽV) bylo přijato na ČVUT jako logický a nezbytný doplněk základní pedagogické činnosti. Legislativní rámec CŽV na ČVUT je vymezen platným

Více

Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2015/2016

Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2015/2016 Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2015/2016 Přehled volitelných předmětů 1. Nabídka volitelných předmětů, které si student volí v I 1.1. Druhý cizí jazyk povinně volitelný předmět

Více

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem Fakulta Počet uchazečů Dostavilo se Uspělo u přijímací zkoušky Právnická 506 442 442 Lékařská 55 49 378 Přírodovědecká 048 896 603 Filozofická 33 2736 2095 Pedagogická 726 585 585 Ekonomicko-správní 224

Více

Systém volitelných předmětů

Systém volitelných předmětů Systém volitelných předmětů A. Obecné pokyny Pro žáky 2. roč., respektive sexty: Žák volí jeden hodinový jednoletý předmět konverzaci z cizího jazyka podle volby druhého cizího jazyka v prvním ročníku.

Více

Příspěvková organizace, IČO: 61 38 67 74, číslo účtu: 2001880002/6000, PSČ: 120 00, tel.: 224 255 121

Příspěvková organizace, IČO: 61 38 67 74, číslo účtu: 2001880002/6000, PSČ: 120 00, tel.: 224 255 121 Příspěvková organizace, IČO: 61 38 67 74, číslo účtu: 2001880002/6000, PSČ: 120 00, tel.: 224 255 121 Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2011/2012 4/2011 Každý žák 3. a 4. ročníku se podle učebního

Více

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vzdělávání na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity je založeno na koncepci strukturovaného studia (bakalářské programy navazující

Více

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář biologie (SBI) Zaměření: vhodný k maturitě, opakující příprava na maturitní a přijímací zkoušky obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 2. NÁZEV SEMINÁŘE:

Více

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2017/2018

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2017/2018 Obchodní akademie Vinohradská, 120 00 Praha 2, Vinohradská 38, tel.: 778 534 316 Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2017/2018 číslo 4/2017 Každý žák 3. a 4. ročníku se podle učebního plánu povinně

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2018/ ročník, septima. 1. kolo volby

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2018/ ročník, septima. 1. kolo volby Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2018/2019 Časová dotace seminářů 2 hodiny týdně 3. ročník, septima 1. kolo volby Každý žák si volí z nabídky povinně dva semináře Pokud je z nějakého

Více

Volitelné předměty. nabídka 2016/2017

Volitelné předměty. nabídka 2016/2017 Volitelné předměty nabídka 2016/2017 Volitelné předměty pro (V7.AB a 3.A) Konverzace v AJ (V7.AB a 3.AB) Tento volitelný předmět nabízí studium konverzačních témat v AJ. Studenti si výrazně rozšíří slovní

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ I III PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ I III PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ I III PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 POVINNĚ VOLITELNÝ PŘEDMĚT I-III Studenti současného druhého ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti sext si volí VP I III z následující

Více

Příloha ŠVP Organizace maturitní zkoušky Systém volitelných předmětů

Příloha ŠVP Organizace maturitní zkoušky Systém volitelných předmětů X Příloha ŠVP Organizace maturitní zkoušky Systém volitelných předmětů Platí od školního roku 2015/2016 Brno, 24. 8. 2015 RNDr. Jiří Herman, Ph.D. ředitel školy strana 1 - příloha ŠVP Systém volitelných

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ I III PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ I III PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ I III PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 POVINNĚ VOLITELNÝ PŘEDMĚT I-III Studenti současného druhého ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti sext si volí VP I III z následující

Více

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.)

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd navazuje na předmět ZSV a je určen zejména žákům, kteří se chtějí v budoucnu věnovat

Více

Volitelný předmět VP4 Tento dvouhodinový předmět si volí pouze žáci se všeobecným zaměřením pro poslední ročník studia.

Volitelný předmět VP4 Tento dvouhodinový předmět si volí pouze žáci se všeobecným zaměřením pro poslední ročník studia. Volitelný předmět VP4 Tento dvouhodinový předmět si volí pouze žáci se všeobecným zaměřením pro poslední ročník studia. KCP Kapitoly z českého pravopisu a tvarosloví Pozornost bude věnována dodržování

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ I III PRO ŠKOLNÍ ROK 2011/2012

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ I III PRO ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ I III PRO ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 POVINNĚ VOLITELNÝ PŘEDMĚT I Studenti současného druhého ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti sext si volí jako VP I deskriptivní

Více

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář biologie (SBI) Zaměření: vhodný k maturitě, opakující příprava na maturitní a přijímací zkoušky obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 2. NÁZEV SEMINÁŘE:

Více

příprava s lehkostí Státní maturita Informace a přípravné kurzy

příprava s lehkostí Státní maturita Informace a přípravné kurzy příprava s lehkostí Státní maturita Informace a přípravné kurzy leden 2012 Základní informace o státních maturitách Informace o povinných zkouškách Státní maturitní zkouška se skládá ze dvou částí profilové

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Studenti současného třetího ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti septim si volí VP IV V z následující nabídky. zkratka VAL název

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2017/ ročník, oktáva

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2017/ ročník, oktáva Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2017/2018, oktáva Časová dotace seminářů 3 hodiny týdně. Každý žák si volí z nabídky povinně čtyři semináře. Zvažte důkladně volbu semináře z hlediska

Více

VOLITELNÉ A NEPOVINNÉ PŘEDMĚTY

VOLITELNÉ A NEPOVINNÉ PŘEDMĚTY VOLITELNÉ A NEPOVINNÉ PŘEDMĚTY Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro gymnaziální vzdělávání Gymnázium, Uničov, Gymnazijní 257 1 Obsah Základní informace...4 Možná struktura volitelných předmětů...5

Více

4.9.60. Seminář a cvičení z chemie

4.9.60. Seminář a cvičení z chemie 4.9.60. Seminář a cvičení z chemie Jednoletý Seminář a cvičení z chemie si mohou žáci zvolit ve čtvrtém ročníku. Navazuje na povinný předmět chemie a je určen žákům s hlubším zájmem o chemii. Umožňuje

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2017/ ročník, septima

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2017/ ročník, septima Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2017/2018 3. ročník, septima Časová dotace seminářů 2 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně dva semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2014 2015

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2014 2015 Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2014 2015 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Aplikovaná geografie 2. Biologický seminář 3. Cvičení z chemie 4. Cvičení

Více

Charakteristiky maturitních předmětů

Charakteristiky maturitních předmětů Charakteristiky maturitních předmětů Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 2012 Obsah Anglický jazyk... 2 Biologie... 3 Český jazyk a literatura... 4 Dějepis... 5 Deskriptivní geometrie... 6 Francouzský

Více

Konverzace v anglickém jazyce

Konverzace v anglickém jazyce Konverzace v anglickém jazyce Pro 3. ročník obchodní akademie ve šk. r. 2017/2018 Seminář je určen studentům 3.B ke zdokonalení a rozšíření znalostí jazyka nad rámec povinné výuky. rozvíjení komunikačních

Více

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) Volitelný Seminář dějin 20. století vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost a doplňuje vzdělávací obsah oboru historie v souladu

Více

Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu volitelné předměty

Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu volitelné předměty Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu volitelné předměty pro vyšší stupeň gymnázia čtyřleté, šestileté a osmileté studium Gymnázium, Plzeň, Mikulášské nám. 23 PŘÍLOHA KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

Více

Pravidla pro hodnocení a klasifikaci v jednotlivých předmětech a seminářích

Pravidla pro hodnocení a klasifikaci v jednotlivých předmětech a seminářích Pravidla pro hodnocení a klasifikaci v jednotlivých předmětech a seminářích Povinností žáka je napsat seminární práci nejpozději ve 3.ročníku (septima) v semináři (dle zájmu žáka). Práce bude ohodnocena

Více

Vyučovací předmět: CVIČENÍ Z MATEMATIKY. A. Charakteristika vyučovacího předmětu.

Vyučovací předmět: CVIČENÍ Z MATEMATIKY. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. Vyučovací předmět: CVIČENÍ Z MATEMATIKY A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Základem vzdělávacího obsahu předmětu Cvičení z matematiky je vzdělávací

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Studenti současného třetího ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti septim si volí VP IV V z následující nabídky. zkratka VAL název

Více

Volitelný předmět VP4 Tento dvouhodinový předmět si volí pouze žáci se všeobecným zaměřením pro poslední ročník studia.

Volitelný předmět VP4 Tento dvouhodinový předmět si volí pouze žáci se všeobecným zaměřením pro poslední ročník studia. Volitelný předmět VP4 Tento dvouhodinový předmět si volí pouze žáci se všeobecným zaměřením pro poslední ročník studia. KCP Kapitoly z českého pravopisu a tvarosloví Pozornost bude věnována dodržování

Více

Komentář k volitelným seminářům pro budoucí maturitní ročníky

Komentář k volitelným seminářům pro budoucí maturitní ročníky Komentář k volitelným seminářům pro budoucí maturitní ročníky 2019-2020 Semináře dvouhodinové Konverzace v německém jazyce (KNJ), konverzace v ruském jazyce (KRJ), konverzace ve francouzském jazyce (KFJ)

Více

3.06. Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2014/2015

3.06. Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2014/2015 3.06 Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2014/2015 Přehled volitelných předmětů podle ročníků I: Nabídka volitelných předmětů, které si student volí v I I 1. Druhý cizí jazyk

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Studenti současného třetího ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti septim si volí VP IV V z následující nabídky. zkratka VAL název

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 Studenti současného třetího ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti septim si volí VP IV V z následující nabídky. zkratka VAL název

Více