METODICKÉ LISTY. Sada metodických listů: ČJ KV Název metodického listu: Návrhy na práci ve čtenářských dílnách Zpracovala : PaedDr..

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "METODICKÉ LISTY. Sada metodických listů: ČJ KV Název metodického listu: Návrhy na práci ve čtenářských dílnách Zpracovala : PaedDr.."

Transkript

1 METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada metodických listů: ČJ KV Název metodického listu: Návrhy na práci ve čtenářských dílnách Zpracovala : PaedDr.. Ilona Baarová květen 2016

2 V následujícím textu se pokusím popsat metodiku, kterou používám v hodinách literatury, které jsou věnovány čtenářským dílnám. V těchto dílnách jsem použila řadu metod z kritického čtení a psaní. Lekce lze doplnit o další vlastní metody. Je třeba je používat v souvislosti s čtenářskými dovednostmi žáků, s jejich čtenářskými zkušenostmi. Tyto metody jsem také použila při výuce v dělené třídě ve 3. ročníku střední školy. Popis lekce 1 V lekci došlo k rozdělení knih. Pro čtenářskou dílnu jsem nezvolila ani čtení jedné společné knihy, ale ani čtení zcela individuální knihy. Ze zakoupených knih pro školu jsem vytipovala několik titulů, které dle mého výběru by mohly být pro studenty atraktivní a které by obsahovaly závažnější společenské problémy. Navrhla jsem knihy: Mc Carthy Cesta, Krviny Pravidla moštárny, Zusac Zlodějka knih, Styron Sophiina volba, Šmaus Děvčátko, rozdělej ohníček, Denemarková peníze od Hitlera, Tučková Žižkovské bohyně, Soukupová Zmizet, Hůlová- Paměť mojí babičce, Mc Ewan Betonová zahrada, Merle Smrt je mým řemeslem. Všechny uvedené knihy jsou součástí seznamu knih k maturitě. Žáci si vybrali z nabídnutých titulů. Ještě před rozdělením jsem jim knihy a autory stručně přiblížila. Poté si žáci knihy rozebrali a podle titulů vzniklo několik skupinek. Toto rozdělení mi připadá vhodné. Je to alternativa mezi čtením jedné knihy společně a mezi variantou, že každý si přinese svou knihu. Myslím, že by si řada žáků přinesla knihu, kterou již četli, a tím by odpadla možnost předvídat děj a postupně ho odhalovat. Již v první lekci měli žáci příležitost číst alespoň 20 minut a v poslední části zpracovávali předvídání formou metody křišťálové koule. Odhadovali, co se bude dít s hlavní postavou, případně jak se děj bude odvíjet a čeho se bude týkat základní konflikt. Součástí předvídání je i zdůvodnění, proč si to žák myslí, jaké indicie ho k tomu vedly.

3 Popis lekce 2 Nyní následovala 2. hodina čtenářské dílny. Nejprve si žáci přesedli tak, aby vytvořili skupinky podle titulů. Poté každý žák představil svou knihu a sdělil důvody, proč si ji zvolil. Tato aktivita musí probíhat rychle, každý řekne jednu větu. Mnohdy se stane, že žáci mají důvody stejné, lze práci proto urychlit. Poté společně ve skupince sdíleli svá předvídání a mluvčí skupinky, kterého si sami vybrali, sdělí, jaká mají očekávání členové skupiny a jak se domnívají, že se děj bude odvíjet, případně, jak se vyvine hlavní postava. Pro svá tvrzení musí mít alespoň jeden argument. Tato aktivita trvá 5 minut. Domnívám se, že společné sdílení předvídání donutí žáky o knize uvažovat a přemýšlet. Před vlastní četbou jsem se žáky zopakovala princip podvojného deníku, který jsme již používali několikrát při četbě knih v nižším ročníku. Podvojný deník král Co postava dělá, říká vlastnost domýšlivec pijan byznysmen lampář zeměpisec

4 Příklad podvojného deníku pro knihu Malý princ V této fázi čtenářské dílny žáci individuálně četli a zpracovávali podvojný deník dle instrukcí. V závěru hodiny opět pracovali ve skupinkách a navzájem sdíleli svoje podvojné deníky. Do následující hodiny bude podvojný deník sloužit k částečné charakteristice postavy. Domácí úkol: přečíst další desetinu knihy a sledovat vývoj postavy. Popis lekce 3 V první části hodiny čtenářské dílny proběhla minilekce. Ta se skládala z několika částí. Žáci jako domácí přípravu nakreslili úvodní obálku knihy dle svých vlastních představ o knize. Protože pouze předvídali a neznali obsah a základní zápletky příběhu, vycházeli při kresbě ze svých předpokladů, případně z informací o autorovi. Vizuálně tak zpracovali to, co na počátku uvedli při aktivitě předvídání. Tedy vycházeli ze své křišťálové koule. V další části minilekce představili individuálně autora ve 3 větách. Tato aktivita nemůže trvat příliš dlouho (maximálně 3 minuty). Žáci měli za úkol sami vybrat informace, které považují za nejdůležitější vzhledem k vybranému literárnímu dílu. Poslední částí minilekce bylo vzájemné sdílení ve skupinách dle zvolených knih. Žáci doma přečetli přibližně 1 desetinu knihy. Při vzájemném sdílení zážitků z četby měli za úkol vyjádřit svůj názor na jednu postavu (hlavní), která se v knize objevuje.

5 V této fázi jsem se zaměřila na jednu skupinu, zařadila jsem se do ní a sledovala diskusi. Snažila jsem se řídit diskusi návodnými otázkami: Co již o postavě víte? Můžete popsat její vzhled? Z jakého pochází prostředí? Jak je stará? Jak mluví a jedná? Můžete usuzovat na nějakou její vlastnost? Po ukončení diskuse, a tím i počáteční minilekce, která trvala přibližně 10 min, následovala vlastní četba. Po ukončení diskuse, a tím i počáteční minilekce, která trvala přibližně 10 min, následovala vlastní četba. Žáci pokračovali ve čtení svých knih. Zadala jsem úkol sledovat dále hlavní postavu, jak se vyvíjí její osud, jak bude pokračovat apod. S tím souvisel další úkol: sledovat další postavu, pokud se vyskytne, a odhalovat její vztah k hlavní postavě. Vlastní četba trvala 20 min. Poslední fází této čtenářské dílny bylo volné psaní. Nejprve jsem žáky seznámila s pravidly volného psaní. 1. Piš po celou stanovenou dobu vše, co tě k tématu napadá. 2. Piš souvislý text (ne jen jednotlivá hesla nebo body). 3. Nevracej se k napsanému.

6 4. Pokračuj v psaní, i když tě nic nenapadá. (Zapisuj i pomocné věty: Jak bych teď mohl/a pokračovat? nebo Teď mne nic nenapadá..., Jsem unavený..., ale snaž se vrátit k tématu. 5. Nedbej na pravopis ani na stylistickou správnost. Učitel vysvětlí žákům, že to, co napíšou, nemusí dát nikomu přečíst. Pokud budou s textem dále pracovat, pravopisné i stylistické chyby si opraví. Těsně před vypršením vymezeného času na psaní učitel upozorní žáky, aby dopsali větu, poté je vyzve k vytvoření dvojic a k přečtení svých volných psaní. Pokud někdo nebude chtít svůj text přečíst, má na to právo. Smyslem této aktivity je nechat volně proudit myšlenky vztahující se k tématu. Žák se musí neustále vracet k tématu a je dokázáno, že při této činnosti dospěje k novým objevnějším myšlenkám. Poté, co jsem seznámila žáky s pravidly volného psaní, zadala jsem na tabuli otázku, na kterou žáci měli reagovat: Cop byste postavě přáli? A proč? K tomuto úkolu jsem použila grafický obrázek zlatá rybka, do něhož žáci psali své volné psaní. Volné psaní trvalo 3 minuty. Následovalo sdílení ve skupinách. Z každé skupiny dobrovolně jeden žák prezentoval svůj text před celým kolektivem. Pokud žák odmítl veřejně prezentovat své volné psaní, respektovala jsem to. (Ale z každé skupiny se našli žáci, kteří byli odvážní. Zde je důležitá role učitele, jakým způsobem působí na žáky a jaké bezpečné klima panuje ve třídě.) Tato aktivita trvala přibližně 10 minut. V poslední části hodiny žáci ještě pracovali společně ve skupinách a písemně odpovídali na otázky: Připomíná vám postava někoho, koho znáte? Jednali bychom stejně jako postava? Mohla by postava být naším přítelem?

7 Nakonec byl zadán úkol k domácí četbě. Žáci budou číst další část knihy. Při četbě se soustředí na prostředí, v němž se děj knihy nejvíce zatím odehrává. Popis lekce 4 Žáci pracují ve skupinách podle své četby. Sdílejí dosavadní informace z knih. Každý sdělí, co ho v dosavadní četbě překvapilo, co neodpovídá původnímu předvídání. Po společném sdílení jeden mluvčí skupiny shrne souvisle všechny názory a prezentuje je za celou skupinu. Učitel se věnuje jedné vybrané skupině a sleduje a usměrňuje diskusi. Při této kavitě je nutné, aby žáci byli dostatečně disciplinovaní a komunikovali spolu polohlasně. Ve většině případů se žáci při úvodním předvídání nestrefili do základního konfliktu příběhu, a proto vždy našli nějaké překvapení. V další části hodiny následovalo samostatné čtení. Úkolem této lekce bylo při čtení především sledovat prostředí, vzhled postavy, vliv prostředí na postavu. Cílem bylo vnímat detaily, zapamatovat si jich co nejvíce a později vysvětlit jejich funkci v příběhu, jejich funkci při charakteristice postavy apod. V další části, po ukončení četby, následovala individuální práce žáků. Učitel vysvětlil žákům princip líčení, rozdíl mezi líčením a popisem. Žáci již v druhém ročníku psali jak popis, tak líčení. Nebylo proto nutné vysvětlovat podstatu obou slohových útvarů. Úkolem bylo vybrat z četby určité prostředí, co možná nejzajímavější, a napsat vlastní líčení, bez ohledu na autora. Práce trvala 10 minut a žáci svá líčení odevzdávali.

8 V poslední části hodiny pracovali opět ve skupinách a vytvářeli odpověď na otázku, jaký vliv mělo prostředí na jednání hrdiny, jak ho ovlivnilo, případně ovlivní. Opět jeden mluvčí skupiny stručně zhodnotil, k čemu skupina došla a na čem se shodla. DÚ: pokračovat v četbě další částí knihy a doplnit popis či líčení o vlastní ilustraci do knihy dle svých schopností (případně doplnit text kresbou nějakého atributu patřícího postavě.) Odevzdat kompletně následující hodinu. Popis lekce 5 Žáci vzájemně sdílejí své popisy prostředí a společně hledají zajímavé detaily (5 detailů). Ty potom před třídou prezentují. Ostatní skupiny usuzují na základě těchto informací, co je námětem knihy. Následuje individuální čtení textu a dalších postav, jejich vazeb a následně doplňování podvojného deníku z předchozích lekcí. Dále pří četbě žáci sledujíí problémy hlavní postavy, co bude muset postava řešit a jak. Po ukončení četby následuje individuální práce individuálně napsat literární dopis spolužákovi, v němž nastíní pisatel otázku, jak by postava měla řešit problém. Spolužák, který čte jinou knížku, se snaží na základě informací v dopise odpovědět. V poslední fázi hodiny (čtenářské reakce) následuje diskuse pisatelů dopisu a adresátů o možnostech řešení problému hlavní postavy. DÚ: pokračovat v četbě a příště přinést kreslící pomůcky. Popis lekce 6 Úkolem je nakreslit formou komiksu 1 konflikt z knihy (prezentace na nástěnce). Žáci vysvětlí, proč si vybrali právě tento konflikt. Při četbě žáci mus ísledovat, co postava podle vás dělá správně a co ne.

9 Poté je úkolem napsat argumentační esej na otázku: Bylo správné, že hrdina udělal? (Doplňte sami otázku.) Klasifikované práce. Žáci odevzdávají na konci lekce. Popis lekce 7 Vysvětlení významu knižní ilustrace. Významní ilustrátoři. Žáci pracují s internetem, hledají příklady ilustrací. Společně vysvětlují význam ilustrace. Vlastní individuální četba. Při četbě se žáci mají soustředit na vzhled postav, jejich věci, oblečení, atributy, jejich zvyky, rituály. Závěrečný úkol -pokusit se o vlastní ilustraci. Žáci vyberou zajímavý motiv, který se pokusí ztvárnit. Měl by obsahovat myšlenku i detaily. Nejlepší práce vyberou sami žáci. Popis lekce 8 Žáci se věnují podrobnější informacím o autorovi z internetu. Žák vybere tu nejzajímavější informaci a ústně prezentuje. Při četbě se soustředí žáci na možné vyřešení konfliktu, ústně prezentují. Dalším úkolem je napsat vzkaz spisovateli, který bude mít souvislost s přečteným textem, navrhnout mu řešení konfliktu. Případně žáci mohou klást spisovateli otázky, nebo kriticky zhodnotit knihu. 15 min. Práce odevzdávají ke klasifikaci. Popis lekce 9

10 Předposlední lekce je věnována dokončení četby. Poté žák samostatně provede zápis z četby podle dané osnovy. Zápis z četby Rozsah: 1-1,5 strany A4 čistého textu (nezapočítávají se základní údaje o knize) Inspirace k promýšlení přečtených textů A - hodnocení knihy 1. Co se mi na knize líbí? 2. Co se mi na knize nelíbí? 3. Jak se mi kniha četla? Nač jsem při četbě myslel(a)? 4. Jak kniha začíná? 5. Jak kniha končí? 6. Byl závěr knihy uspokojivý? B - jazyk 1. Jaká důležitá slova autor používal? Zapůsobil na mě jazyk, který autor používá? Která místa jsou zvlášť působivá? V jakém smyslu? 2. Mohu zformulovat jednu či dvě věty, kterými bych popsal(a) autorův styl? C - problém, konflikt, napětí 1. Jaký konflikt, problém kniha nastoluje? 2. Zajímalo mě, jak to dopadne? Proč? Co udělal autor pro to, aby mě zaujal? 3. Jak docílil autor toho, že jsem během četby neztratil(a) zájem o knihu? D - osobní zkušenost, poučení 1. Co řekl autor touto knihou o životě? 2. Co z toho má smysl právě pro mě? 3. Bylo to, co jsem od knihy očekával(a)? Proč ano, proč ne? 4. Jaké nové názory mám teď, když jsem knihu přečetl(a)? Co nového nyní vím? 5. V jakém smyslu je ze mě po přečtení této knihy lepší čtenář? 6. V čem spočívá největší síla (účinek) knihy? E - postavy 1. Jak se v průběhu knihy měnily jednotlivé postavy? Proč? 2. Jak se vývoj některých postav odrazil na změnách jiných postav? 3. Zachoval(a) bych se stejně jako hlavní hrdina při řešení některého problému? 4. Mohu se s touto postavou ztotožnit? Připomíná mi některá z postav lidi, které znám? Čím?

11 5. Co jsem se naučil(a) z toho, jak postavy v této knize jednají a jak myslí? 6. Chovaly se postavy věrohodně? Proč ano, proč ne? F - prostředí 1. Které detaily jsou charakteristické pro prostředí? 2. Jak se podařilo autorovi popsat srozumitelně prostředí? 3. Jaký význam mělo prostředí pro příběh? Bylo něčím zvláštní? Čím? Popis lekce 10 Na závěr jsou vhodné ústní komplexní referáty o knize dle dané osnovy. Referát bude doplněn o vybranou větu či pasáž, která podle čtenáře je zásadní v celé knize. Diskuse k citátům z knih. Žáci uvažují, proč si referující vybral právě tento citát. Referující žák má poslední slovo, ve kterém sám zdůvodní, proč právě tento citát zvolil jako zásadní. (metoda Poslední slovo patří mě. )

POVINNÁ ČETBA 2015/2016 8. A

POVINNÁ ČETBA 2015/2016 8. A SEZNAM ŽÁNRŮ POVINNÁ ČETBA 2015/2016 8. A - detektivka - komiks - humorné příběhy - sci-fi/dívčí literatura (nebo pro ženy) - horor - biografie - román SEZNAM POŽADAVKŮ 1. REFERÁT o knize 1x za pololetí

Více

METODICKÉ LISTY. Sada metodických listů: ČJ KV. Zpracovala : PaedDr.. Ilona Baarová. Udržitelnost projektu 2

METODICKÉ LISTY. Sada metodických listů: ČJ KV. Zpracovala : PaedDr.. Ilona Baarová. Udržitelnost projektu 2 METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech) reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Udržitelnost projektu 2 Sada metodických

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

VOLNÉ PSANÍ O MYŠLENÍ fáze evokace

VOLNÉ PSANÍ O MYŠLENÍ fáze evokace Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Palackého 524 769 01 Holešov www.gymhol.cz VOLNÉ PSANÍ O MYŠLENÍ fáze evokace Název projektu Číslo projektu Číslo a název klíčové aktivity Označení DUM Název školy Autor

Více

Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV. Bříza a oheň II Přátelství

Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV. Bříza a oheň II Přátelství Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV Název učební (téma) Bříza a oheň II Přátelství Stručná anotace učební V této hodině ţáci navazují na předchozí učební jednotku Bříza a oheň.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové ( = téma OSV č. 22) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané

Více

Cíle a výstupy projektu... 2 Úvod do projektu Úkoly 1. části Úkoly 2. části... 4

Cíle a výstupy projektu... 2 Úvod do projektu Úkoly 1. části Úkoly 2. části... 4 Obsah stránky: Cíle a výstupy projektu........................................................... 2 Úvod do projektu................................................................ 2 Motivace.....................................................................................................

Více

Příloha č. 4. Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti

Příloha č. 4. Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti Příloha č. 4 S jakými texty žáci pracují učebnice / autentické texty. (Pouze jedna odpověď k výběru.) Žáci pracují pouze s texty z učebnic a čítanek. Žáci pracují také s autentickými (neučebnicovými) texty.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ I Rovina čtenářské gramotnosti Vztah ke čtení Kritéria Vnímání čtení jako zdroje vnitřních zážitků a prožitků. Indikátory 1 Žák je podněcován k četbě i ve svém

Více

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Škola Gymnázium Datum 12. 2011 22. 02. 2011 Jana 3. OA3 Němčina 22. 02. 2011 Jana 4. OA4 Němčina 22. 02. 2011 Marie 3. OA3 Němčina

Více

Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti

Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti S jakými texty žáci pracují učebnice / autentické texty. Žáci pracují pouze s texty z učebnic a čítanek. Žáci pracují také s autentickými (neučebnicovými)

Více

TOTO JSOU POUZE DOPORUČENÍ, ČEHO JSI LZE VŠÍMAT, JEDNOTLIVÉ BODY VÁM MOHOU SLOUŽIT JAKO INSPIRACE PŘI UVAŽOVÁNÍ NAD KNIHOU.

TOTO JSOU POUZE DOPORUČENÍ, ČEHO JSI LZE VŠÍMAT, JEDNOTLIVÉ BODY VÁM MOHOU SLOUŽIT JAKO INSPIRACE PŘI UVAŽOVÁNÍ NAD KNIHOU. Podvojný deník 5 krátkých citátů si vypíšete v průběhu četby knihy (z jejich různých částí) - max. 7 řádek jeden (na levou polovinu strany A4). Na druhou polovinu stránky k nim připíšete své komentáře,

Více

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Na co si dát pozor při tvorbě: 1) Svůj referát vypracuj na opravdu přečtenou knihu!!! Nikdy nestahuj z internetu žádné anotace knihy, na internetu můžeš čerpat

Více

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu 1. díl Čtenářská gramotnost Mgr. Květa Popjuková Garantka oblasti Čtenářská a matematická gramotnost Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského

Více

Pravidla komunikace a slušného chování

Pravidla komunikace a slušného chování Příprava na vyučování Výchovy k občanství s cíli v oblastech OSV a VDO Název učební jednotky (téma) Pravidla komunikace a slušného chování Stručná anotace učební jednotky Žáci společně vytvoří třídní pravidla,

Více

Zpráva o průběhu a zkušenostech z realizace 6 čtenářských dílen

Zpráva o průběhu a zkušenostech z realizace 6 čtenářských dílen Zpráva o průběhu a zkušenostech z realizace 6 čtenářských dílen Název projektu : Čtenářské dílny pro jazykovou komunikaci Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.1.00/56.0054 Realizátor projektu : Střední

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt: Přispějme k ještě kvalitnější a modernější výuce na ZŠ Chotěboř Buttulova Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Lidové zvyky v literatuře, práce s uměleckým textem

Lidové zvyky v literatuře, práce s uměleckým textem Lidové zvyky v literatuře, práce s uměleckým textem On-line diskuze k virtuální hospitaci ve vyučovací hodině v 7. ročníku Vyučující: Mgr. Vlastimil Špinka Tento Tato webinář diskuze je součástí projektu

Více

Seminární práce ze Sociální pedagogiky

Seminární práce ze Sociální pedagogiky Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Seminární práce ze Sociální pedagogiky Zpětné postřehy ??? Salmovská 8, 120 00 Praha 2, tel.: +420 211 222 440, fax: 211 222 441, e-mail: jabok@jabok.cz,

Více

Ukázková práce s dětskou literaturou

Ukázková práce s dětskou literaturou Ukázková práce s dětskou literaturou 1 SEDMILHÁŘ JOSÍFEK Daniela Krolupperová Titul z edice Druhé čtení nakladatelství Albatros Vhodné pro: společnou mimočítankovou četbu Věková skupina: konec 2. ročníku,

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Travelling s použitím

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura 2. ročník, 2016/2017 časově-tematický plán Učebnice a jiné materiály: Český jazyk 2 (Prodos modrá řada) Český jazyk 2 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Čítanka 2 (Prodos modrá

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu. reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu. reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0007 Sada metodických listů: KABINET CHEMIE Název metodického

Více

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0963 II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační

Více

Cesta do školy. PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha

Cesta do školy. PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha Obor RVP ZV: Ročník: Časový rámec: (tematický okruh: závislosti, vztahy a práce s daty) 4. 7. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií 45 60 minut METODIKA MATERIÁL

Více

Co si povídají popelnice v Jesenici

Co si povídají popelnice v Jesenici Co si povídají popelnice v Jesenici Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Co si povídají popelnice v Jesenici Stručná anotace

Více

Co přinesl projekt Jak efektivně vyučovat průřezová témata a současně rozvíjet čtenářství

Co přinesl projekt Jak efektivně vyučovat průřezová témata a současně rozvíjet čtenářství Co přinesl projekt Jak efektivně vyučovat průřezová témata a současně rozvíjet čtenářství Neklidný spánek MV EVVO VDO VMEGS MKV OSV Proč jsme neklidně spali? MV Ing. Ivo Mikulášek, ředitel ZŠ a MŠ Dobronín:

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Domácí zvířata - ptáci Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) 2 vyučovací hodiny proložená

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk a literatura: Komunikační a slohová výchova - ročník: PRIMA

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk a literatura: Komunikační a slohová výchova - ročník: PRIMA Písemný projev Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk a literatura: Komunikační a slohová výchova - ročník: PRIMA Téma Výtah Učivo Charakteristika literární

Více

Gymnázium Globe, s.r.o., Bzenecká 23, 628 00 Brno

Gymnázium Globe, s.r.o., Bzenecká 23, 628 00 Brno 1 VZDĚLÁVACÍ OBLAST JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 1.1 Další (druhý) cizí jazyk - Německý jazyk 1.2 Další (druhý) cizí jazyk - Ruský jazyk 1. 2. Hodinová dotace Další cizí jazyk - - 3 3 Předmět realizuje

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST - JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE VZDĚLÁVACÍ OBOR - ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

VZDĚLÁVACÍ OBLAST - JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE VZDĚLÁVACÍ OBOR - ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST - JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE VZDĚLÁVACÍ OBOR - ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení

Více

Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu. očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření. do učebních osnov vyučovacího předmětu

Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu. očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření. do učebních osnov vyučovacího předmětu Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření do učebních osnov vyučovacího předmětu ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Ukázka byla zpracována s využitím

Více

Co dělat, aby čtení bavilo. Mgr. Jan Horák 7. února 2018

Co dělat, aby čtení bavilo. Mgr. Jan Horák 7. února 2018 Co dělat, aby čtení bavilo Mgr. Jan Horák 7. února 2018 Úvod Cíle semináře nabídnout nápady a podněty pro podporu rozvoje čtenářství představit dlouhodobé projekty (Harry Potter, Pověsti), ukázat praktické

Více

Projekt Malý princ: úvodní hodina ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Projekt Malý princ: úvodní hodina ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY Projekt Malý princ: úvodní hodina ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY zadání: 1. Do sešitu na literaturu napiš nadpis. 2. Najdi si obrázek spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho, případně další (maximálně 2) obrázky,

Více

VÁCLAV HAVEL A LITERATURA

VÁCLAV HAVEL A LITERATURA VÁCLAV HAVEL A LITERATURA Obsahový cíl: - Žák pozná a jednoduše popíše obrazové básně. - Žák se seznámí s dílem Antikódy a Dopisy Olze od Václava Havla. - Žák se seznámí s osobností Václava Havla a s jeho

Více

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH Během března až května 2013 jsme postupně navštívili všechny zapojené školy. Jedním z účelů návštěvy byly rozhovory ke školním vzdělávacím programům s

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Škola Testovací škola NÚOV, Praha Třída 4. A Předmět Angličtina Učitel pepa novák Vážená paní učitelko, vážený pane učiteli, v této

Více

METODICKÉ LISTY. Zpracovala : PaedDr.. Ilona Baarová

METODICKÉ LISTY. Zpracovala : PaedDr.. Ilona Baarová METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech) reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: ČJ KV Název metodického

Více

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0963 II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační

Více

METODICKÝ LIST LEKCE

METODICKÝ LIST LEKCE METODICKÝ LIST LEKCE Oblast IV Analýza Název lekce Cíle lekce (znalosti, dovednosti, postoje) Cílová skupina (věk, charakteristiky) Časová dotace Osnova (průběh) lekce Bezpečí na síti Seznámení s nebezpečím

Více

Fotosyntéza. Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Šablona: I/2. Sada: VY_12 _INOVACE_02VM

Fotosyntéza. Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Šablona: I/2. Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Šablona: I/2 Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 26 Ověření ve výuce: Předmět: ČaJS Třída: V.A Datum: 5. 4. 2013 Předmět:

Více

Čtenářské dílny. Projekt. 6. stupeň: čtenář specialista. Zpracování informací, zhodnocení textu

Čtenářské dílny. Projekt. 6. stupeň: čtenář specialista. Zpracování informací, zhodnocení textu (Ne)obyčejný kluk Projekt Úroveň čtenáře Cílová dovednost Popis dovednosti Forma aktivity Časový odhad Použité metody a strategie Využití textu Pomůcky Struktura lekce Čtenářské dílny 6. stupeň: čtenář

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

Francouzský jazyk. Jazykové prostředky. Tematické okruhy. význam. Pravopis. zájmová činnost. projevu ve známých výrazech Gramatické kategorie na

Francouzský jazyk. Jazykové prostředky. Tematické okruhy. význam. Pravopis. zájmová činnost. projevu ve známých výrazech Gramatické kategorie na Francouzský jazyk ročník TÉMA G5 Tematické okruhy zájmová činnost tradice ni službu, informaci jednoduchý argument Porozumění a poslech běžně rozumí známým výrazům a větám se vztahem k osvojovaným tématům;

Více

Stonožka jak se z výsledků dozvědět co nejvíce

Stonožka jak se z výsledků dozvědět co nejvíce Stonožka jak se z výsledků dozvědět co nejvíce Vytvoření Map učebního pokroku umožňuje vyhodnotit v testování Stonožka i dílčí oblasti učiva. Mapy učebního pokroku sledují individuální pokrok žáka a nabízejí

Více

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 59 badatele.cz / S očima i bez nich / Sdružení Tereza S OČIMA I BEZ NICH Cílová skupina VIII. IX. ročník 90 min. (2 vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naturalismus ve světové literatuře 2.poloviny 19.století Časový rozsah lekce 3 navazující vyučovací

Více

Co musím dokázat? (Katalog poţadavků) AJ ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ

Co musím dokázat? (Katalog poţadavků) AJ ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ Co musím dokázat? (Katalog poţadavků) AJ ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ 2.1.1 Poslech rozpoznat téma pochopit hlavní myšlenku pochopit záměr/názor mluvčího postihnout hlavní body postihnout specifické informace porozumět

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura 2. ročník, 2017/2018 časovětematický plán Učebnice a jiné materiály: Český jazyk 2 (Prodos modrá řada) Český jazyk 2 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Čítanka 2 (Prodos modrá

Více

Kurz č.: KV01 Karlovy Vary 12. 12. 2006 17. 4. 2007 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE

Kurz č.: KV01 Karlovy Vary 12. 12. 2006 17. 4. 2007 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Kurz č.: KV01 Karlovy Vary 12. 12. 2006 17. 4. 2007 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Žákovský projekt v hodinách matematiky 8.ročníku základní školy na téma: Geometrie mého okolí Karlovy Vary, 2007 Mgr. Jaroslava Janáčková

Více

Předmět: Konverzace v ruském jazyce

Předmět: Konverzace v ruském jazyce Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Konverzace v ruském jazyce Vyučovací předmět Konverzace v ruském jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Další cizí jazyk, který

Více

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV.

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Název učební jednotky (téma) Čí je Mourek? Domácí mazlíčci Kočka domácí Stručná anotace

Více

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Pro potřeby této práce jsem pozorovala dvě vyučovací hodiny ve dvou třídách

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou Mikuláš práce s básničkou Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Mikuláš práce s básničkou Stručná anotace učební jednotky Žáci

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více

ZÁZNAMY PŘÍKLADŮ DOBRÉ PRAXE

ZÁZNAMY PŘÍKLADŮ DOBRÉ PRAXE ZÁZNAMY PŘÍKLADŮ DOBRÉ PRAXE V analýze hodnocených ŠVP bylo nalezeno mnoho příkladů dobré praxe. Pro záměry celého materiálu však byly vybrány ty příklady dobré praxe, které odkazují na rozvoj v rovinách

Více

Písemná práce jak rozumět zadání

Písemná práce jak rozumět zadání U písemné práce se setkáme se 2 dokumenty: Písemná práce jak rozumět zadání 1) TESTOVÝ SEŠIT 1. strana = informace 2. a další strany = zadání 2) ZÁZNAMOVÝ ARCH 1. strana = volba tématu 2. a další strany

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma) První sníh Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) První sníh Stručná anotace učební jednotky Žáci dotvářejí verše v textu První

Více

Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace

Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace Logopedická základní škola, Měcholupy 1, příspěvková organizace Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace Měcholupy 1.

Více

Výuková lekce zaměřená na sdílení

Výuková lekce zaměřená na sdílení Výuková lekce zaměřená na sdílení Vývojový tým Člověk a společnost Rituály narození, křest 8. ročník ZŠ Cíl čtenářské gramotnosti Žák klade otázky v průběhu četby k tomu, co ho v textu zaujalo, sdílí svoje

Více

ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ PRO INOVACI ŠVP. A oddíl: Obecná analýza (výchovné a vzdělávací strategie) Tabulka TH2(A) Počet hodnocených ŠVP: 100

ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ PRO INOVACI ŠVP. A oddíl: Obecná analýza (výchovné a vzdělávací strategie) Tabulka TH2(A) Počet hodnocených ŠVP: 100 ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ PRO INOVACI ŠVP Celkovému prozkoumání a vyhodnocení bylo podrobeno 150 ŠVP ze Středočeského, Jihomoravského, Královehradeckého a Pardubického kraje. Při vyhodnocování ŠVP se však ukázalo,

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

PROJEKT. Tatínku, maminko, budeme číst. Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová

PROJEKT. Tatínku, maminko, budeme číst. Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová PROJEKT Tatínku, maminko, budeme číst Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová Charakteristika projektu: V měsíci lednu proběhl ve třídě Veverek projekt zaměřený

Více

ROZVÍJENÍ ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI KROK ZA KROKEM 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život ÚVOD

ROZVÍJENÍ ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI KROK ZA KROKEM 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život ÚVOD ROZVÍJENÍ ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI KROK ZA KROKEM 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život CO JE ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST ÚVOD Je to výbava člověka, která mu umožňuje zorientovat se v různých druzích

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název (téma) Učíme druhé slovesným způsobům Stručná anotace V této hodině se žáci metodou skládankového učení naučí

Více

Kamarádství, přátelství, láska Metodický list

Kamarádství, přátelství, láska Metodický list ství, přátelství, láska Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem - vlastnosti přátel, druhy a vlastnosti lásky práce se sešitem - moji přátelé, ti, které miluji námět na domácí přípravu nebo

Více

Lekce Dárek. Čtenářský cíl lekce: - Interpretace básně - Reflexe postavy v samostatné četbě a emočního vztahu čtenáře k ní (v návazné dílně čtení)

Lekce Dárek. Čtenářský cíl lekce: - Interpretace básně - Reflexe postavy v samostatné četbě a emočního vztahu čtenáře k ní (v návazné dílně čtení) Lekce Dárek Časová dotace: 90 minut Cíl lekce: - Uvědomění si kvality mezilidských vztahů - Uvědomění si vlastních pocitů, když jsem obdarovaný a když obdarovávám - Osvojování si umění vžít se do pocitů

Více

Jednoduchá sdělení představování, poděkování, pozdrav, omluva Základní výslovnostní návyky

Jednoduchá sdělení představování, poděkování, pozdrav, omluva Základní výslovnostní návyky Učební osnovy Ruský jazyk PŘEDMĚT: Ruský jazyk Ročník: 7. třída 1 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou pronášeny pomalu a s pečlivou výslovností, a reaguje na ně 1p je seznámen se zvukovou

Více

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Aktualizace

Více

Umělecká kritika MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Teorie interaktivních médií

Umělecká kritika MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Teorie interaktivních médií MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Teorie interaktivních médií Umělecká kritika Seminární práce esej, Úvod do uměnovědných studií USK 01 Vypracoval: Zvonek David (UČO :

Více

I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ)

I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ) I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ) Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Výuka anglického jazyka je zaměřena na komunikační

Více

Příběhy v korunách stromů

Příběhy v korunách stromů Lekce Informačního vzdělávání Příběhy v korunách stromů Vazba na RVP: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Anotace lekce: Život ve větvích s Tobiášem Lolnessem a Stromovkou zpátky na Zem. Stromy

Více

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace Příklad dobré praxe 1 Název lekce: Plnění kompetencí za dané období Téma: Hodnocení stanovených kompetencí Cíl: Žák zhodnotí stanovené kompetence, pojmenuje a posoudí výsledky své práce. Metoda: Čtyři

Více

METODICKÉ LISTY. pedagogických pracovníků v Karlových Varech. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání. Sada metodických listů: ČJ KV

METODICKÉ LISTY. pedagogických pracovníků v Karlových Varech. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání. Sada metodických listů: ČJ KV METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech V rámci udržitelnosti projektu CZ 1.07/1.3.11/02.0003 (1) 30.6.2012 Sada metodických

Více

VYHODNOCENÍ PROJEKTU. Kniha je můj kamarád, s knihou si chci povídat rozvoj čtenářských a jazykových dovedností nejen ve vyučování

VYHODNOCENÍ PROJEKTU. Kniha je můj kamarád, s knihou si chci povídat rozvoj čtenářských a jazykových dovedností nejen ve vyučování VYHODNOCENÍ PROJEKTU Kniha je můj kamarád, s knihou si chci povídat rozvoj čtenářských a jazykových dovedností nejen ve vyučování Číslo rozhodnutí: RPCG 195/2008 v rámci rozvojového programu Podpora čtenářské

Více

Rybí pásma - zákonitosti

Rybí pásma - zákonitosti Tabulka přípravy učební jednotky s cíli v oblasti průřezových témat a čtenářství Učební jednotka Příprava na vyučování přírodopisu s cíli v oblastech matematika, EV a čtenářství Název učební jednotky (téma)

Více

Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1

Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1 Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Ústí nad Labem Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1 HONZÍKOVA CESTA ANEB DĚTI ZAČÍNAJÍ ČÍST ALENA HNÍZDILOVÁ P11202 ČJ + VV VZ ZS 2011 / 2012 KVK / 6149

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků)

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Další cizí jazyk Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) 6. 9. ročník 3 hodiny týdně třídy, jazykové

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Práce s literárním textem, s příběhem s otevřeným koncem

Více

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŽIVOT

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŽIVOT INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŽIVOT OBSAH /konkrétní studijní cíle lekcí víte, co chcete děti naučit?/ FORMA /lekce plnohodnotná učebná jednotka, která navazuje na ŠVP dané školy/ VÝSTUPY /vyhodnocení efektivity

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 9. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova samostatně pracuje s Pravidly českého

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti čtenářství

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti čtenářství Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti čtenářství Název učební jednotky (téma) Inzerát lyžování v Itálii výpočty nákladů Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka je

Více

07 Kuky se vrací Metodický list

07 Kuky se vrací Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 07 Kuky se vrací Metodický

Více

Název akce: JAK VYUŽÍVAT KRITICKÉ MYŠLENÍ PŘI PŘÍPRAVĚ LEKCÍ A PRACOVNÍCH LISTŮ

Název akce: JAK VYUŽÍVAT KRITICKÉ MYŠLENÍ PŘI PŘÍPRAVĚ LEKCÍ A PRACOVNÍCH LISTŮ Název akce: JAK VYUŽÍVAT KRITICKÉ MYŠLENÍ PŘI PŘÍPRAVĚ LEKCÍ A PRACOVNÍCH LISTŮ (Hradec Králové, SVK, 15.4.2011) PhDr. Jana Doležalová, Ph.D. I. EVOKACE: V čem vidíte pozitiva a negativa pracovních listů?

Více

Moji žáci nepíší domácí úkoly. Co se s tím dá dělat?

Moji žáci nepíší domácí úkoly. Co se s tím dá dělat? Ostravská univerzita Filozofická fakulta katedra germanistiky Rozšiřující studium německého jazyka 2005/2006 Didaktika Moji žáci nepíší domácí úkoly. Co se s tím dá dělat? 28. 4. 2006 Lucie Dostálová dostalovalucie@seznam.cz

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Poznávání lidí. Poznávání lidí. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Poznávání lidí. Poznávání lidí. Název učební jednotky (téma) Poznávání lidí Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Poznávání lidí Stručná anotace učební jednotky Jedná se o hodinu, ve které

Více

Model učení E-U-R. Ing. Lenka Skoupá

Model učení E-U-R. Ing. Lenka Skoupá Model učení E-U-R Ing. Lenka Skoupá Učení při využití modelu E-U-R Model E-U-R je postaven na konstruktivistickém přístupu k učení, na aktivním učení. V ČR se více rozšířil s mezinárodním programem RWCT

Více

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Jazyková výchova Zvuková stránka jazyka-sluch, rozlišení hlásek, výslovnost samohlásek, souhlásek a souhláskových skupin. Modelace souvislé řeči/tempo, intonace, přízvuk/ Hláska, slabika, slovo, věta,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Minulost. Adresa školy: ulice Einsteinova 2871, Karviná Hranice

Minulost. Adresa školy: ulice Einsteinova 2871, Karviná Hranice Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Šablona: I/2 Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 19 Ověření ve výuce: Předmět: ČaJS Třída: IV.A Datum: 18.10.2013 Předmět:

Více

VY_12_INOVACE_01_SOUCASNA_CESTINA. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_01_SOUCASNA_CESTINA. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_01_SOUCASNA_CESTINA Současná čeština Předmět: Český jazyk Ročník: 9. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 19. 9. 2011 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

Jazyk anglický PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/ 10, 11, 13 1B/ 5, 7 1C/ 1, 3, 4 1D/ 2, 8 1E/ 8

Jazyk anglický PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/ 10, 11, 13 1B/ 5, 7 1C/ 1, 3, 4 1D/ 2, 8 1E/ 8 Jazyk anglický ročník TÉMA G5 rozumí hlavním myšlenkám poslechu týkajícího se jemu známých témat, pokud je jazyk dostatečně pomalý a srozumitelný dokáže zachytit zásadní informace v jednodušším autentickém

Více

Cvičení s Web of Science

Cvičení s Web of Science Cvičení s Web of Science Nalezení odpovědi na danou otázku jaké jsou současné poznatky o dané problematice? vyberte 2 nejdůležitější články, které se daným tématem zabývají jak jste v hledání postupovali?

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková ÚVAHA VY_32_INOVACE_CJ_2_11 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti jeden z nejnáročnějších slohových útvarů osvětluje

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více